A PÉK SZAKMA MŰSZAKI HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSE A XX. ÉVSZÁZADBAN. A SÜTŐIPARI TERMÉKGYÁRTÁS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLŐDÉSE. SÜTŐKEMENCÉK MŰSZAKI FEJLESZTÉSE. I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PÉK SZAKMA MŰSZAKI HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSE A XX. ÉVSZÁZADBAN. A SÜTŐIPARI TERMÉKGYÁRTÁS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLŐDÉSE. SÜTŐKEMENCÉK MŰSZAKI FEJLESZTÉSE. I."

Átírás

1 Csaba József: A pékszakma műszaki helyzete és fejlődése a XX. században. A sütőipari termék-gyártás gépesítésének fejlődése. Sütőkemencék műszaki fejlesztése A hagyományos kemencék fejlődése I. rész megjelent: SÜTŐIPAROSOK, PÉKEK 55. évf sz. o. Mottó: Az ember 6000 éve készít kenyeret. De attól a naptól kezdve, amikor az ember először sütött forró kövön lepénykenyeret, a mai napig, a modern pékipar kialakulásáig alaposan megváltozott a kenyér gyártása. A kenyér alapvető táplálékból élvezeti cikké változott. A hagyományos értékek, mint az íz, a választék és a minőség összefonódtak. A modern sütödéket meghódították a mikroprocesszorok, átvették a gyártás ellenőrzését, és egyszerűsítették a munkát. Pierre Schmidt elnök BONGARD A PÉK SZAKMA MŰSZAKI HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSE A XX. ÉVSZÁZADBAN. A SÜTŐIPARI TERMÉKGYÁRTÁS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLŐDÉSE. SÜTŐKEMENCÉK MŰSZAKI FEJLESZTÉSE. I. rész Csaba József Jelen cikkemben a sütőipari termelés meghatározó, alapvető berendezésével, a hazai üzemek sütőkemencéinek fejlődésével, fejlesztésének történetével foglalkozom. Itt kapcsolódik a múlt története a jelen gyakorlatához. Továbbiakban a szakmai technikai fejlődéséről és fejlesztésről, a tésztakészítés és feldolgozás évtizedes alakulásáról lesz szó. Végezetül itt szeretnék hivatkozni a T. Olvasónak a cikk elolvasásával kapcsolatos értékelő türelmére és szakszerű érdeklődésére. Köszönöm. (a szerző) SÜTŐKEMENCE TÍPUSOK A HAZAI SÜTŐÜZEMEKBEN A SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN kemencemunka A pék szakma termék-előállítási munkája egyike a nehéz fizikai munkáknak. Egyrészről az egyes gyártási mai felfogásunk és terminológiánk szerint technológiai szakaszok igen intenzív fizikai erőkifejtést igénylő munkája, másrészt az egyes termékféleségek elkészítésének, főként az alakítási műveleteknek egyhangúsága, monotonitása, nemkülönben

2 kiemelten maga a sütés, a kemencemunka igen nagyfokú fizikai és idegi leterheltséget jelentett, és jelent ma is, napjainkban. Mindehhez egy széleskörű, átfogó, általános szakmai és üzemi ismeretnek kell párosulnia. Erre mindig is szükség volt, akár a munka vezetése, szervezése, akár a munkák kivitelezése, végrehajtása terén. XIX századi fametszet: A pék és az ördög Magának a terméknek megsütése, az tehát, hogy a tésztából meghatározott tömegű és formájú kenyér, péksütemény, kalács, stb. legyen, az évszázadok folyamán lényegében nem változott. Pékség a XX. század elején Napjainkban, bármely műszaki kivitelezésű kemence esetében változatlanul ugyanannyi hőenergiára van szükség egy adott termék megsütéséhez, mint korábban, az évtizedek során. Ugyanakkor lényegesen változott a kemencék műszaki megoldása, felépítménye és technikája, működésének és működtetésnek rendszere, amelyekben viszont már nagy jelentősége volt és van a bevitt energia hasznosításának, a hő veszteségek csökkentésének. Ebben a vonatkozásban nem térünk ki azokra a fejlesztési próbálkozásokra, amelyek az évtizedek folyamán a sütés időtartamát, energia-igényét, az energia fajtáját és a termékkel való közlési módját igyekeztek lényegesen csökkenteni, meggyorsítani, műszakilag számottevően megváltoztatni. Ilyenek például az infra-sütés, a dielektromos sütés, üzemi méretben a mikrohullámú sütés, stb. Ezekkel a megoldásokkal, esetleg valamelyikkel, vagy másokkal az elkövetkező távlati idők fejlesztéseinek eredményeként esetleg még találkozhatunk. Témánk a napjainkban is használatos épített (falazott), vagy szerelt, közvetlen vagy közvetett, szén, olaj vagy gáz, esetleg, de nem jellemzően alkalmazott elektromos fűtésű, álló vagy mozgó sütőfelületű kemencék hazai fejlesztésnek, üzembe állításának és elterjedésének tárgyalása. ÉPÍTETT (FALAZOTT) SÜTŐKEMENCÉK Épített, közvetlen fűtésű, un. magyar sütőkemencékről Ha történelmileg belegondolunk, a gyakorlatilag a házi kenyérsütésből, vagy a piaci kenyérés cipóárus asszonyok sütési előmunkálataiból kialakult ipari kisipari, üzemi tevékenység alapvető műszaki feltétele, szinte egyetlen, igényszerű termelő eszköze az épített sütőkemence volt.

3 Kelta főzőtűzhely a gellérthegyi ásatásokból

4 Középkori pékmester sütés közben Ez a falazottan kivitelezett berendezés a kisipari üzemekben elsősorban a nagyobb méretében és szintjeinek azaz szakszerűbben az egymás feletti sütőterek számában különbözött, tért el a házi búbosok -tól, a lakóháztól külön, annak udvarán, vagy akár a házon belül épített, és a legkülönbözőbb sütésekre használt kemencéktől. Az iparszerű termelés kialakulásának és fokozatos felfutásának időszakában túlnyomó többségében az un. magyar kemencék működtek a hazai pékségekben.

5 Közvetlen fűtésű kemence Magyar kemence szerkezeti felépítése

6 Magyar kemence működése Ezek a falazott, közvetlen fűtésű sütőkemencék (a sütőtér felfűtésére használt tüzelőt közvetlenül a sütőtérben égették el és fűtötték fel a kemencét) alapvetően kisipari, csaknem kizárólagosan építőipari, kőműves gyártmányok voltak. A kemencékhez tartozó vasalásokat mint a kemencenyílás ajtaját, a lámpa-helyeket, a huzatzárókat, a mellvasat is kisipari kovácsműhelyekben készítették.

7 A kemenceépítő kisipari vállalkozások még a század második felében is általánosan, de nem nagy régiókban megtalálhatók voltak. Ezek a kisiparosok végezték egyben a falazott kemencék karbantartását, javították és újra verték a viszonylagosan rövid időn belül elhasználódott sütő-felületet, a herd -et, a kemence kiégett boltozatát, stb. Műszaki előrelépést jelentett ezen a téren az olaj-mécses, vagy fáklya helyett a villanyvilágítás alkalmazása, nemkülönben a füstcsatornákban elhelyezett víztartályok, boylerek beépítése. Ez utóbbi egyrészről a technológiai meleg vizet, másrészről a tisztálkodás lehetőségét szolgáltatta. A magyar kemencékbe gőzfejlesztő szerkezetet általában nem építettek be. Ilyen megoldást csak néhány külföldi korabeli kemencében lehetett találni. A hazai kemencék sütőtereiben gőzt maguk a pékek, leginkább a vezető kemencemunkások, a helferek belocsolással fejlesztették. A belocsolásos gőzfejlesztésnek amelyik később, nem éppen helyesen, befecskendezéssé fajult nagy jelentősége volt a sütés indításakor egyrészt a sütőtér hőmérsékletének beállításában, másrészt az elsőkként vetett termékek felületének nedvesen tartásában. Egy építészetileg jól kialakított kemencében a további vetések során egyrészről elegendő pára marad a sütőtér légterében vissza, másrészről magából a termékből elegendő képződik és pótlódik, anélkül, hogy ismételten be kellene locsolni a kemencébe. Ilyenkor mondjuk, hogy a kemence, a sütőtér jó gőztartású. A falazott magyar kemencéket közvetlenül a sütőtérbe helyezett tüzelőanyag elégetésével fűtötték fel a kívánt hőmérsékletre. A sütőtér fűtésének időszakában a sütést nem végezhettek. Általában a termelést megelőzően, legtöbbször az esti kovászolás idején helyezték el a szilád tüzelőanyagot, s csak később gyújtották be, hogy a termelés megkezdésének időpontjára kellően leégjen, a sütőteret megfelelően felfűtse. Tüzelőként a kezdeti időszakban, így pl. a század első felében többségében fát, hasábfát, egyes vidékeken, főként az alföldi területeken rőzsét használtak. A század második felének elején a fa-tüzelést rendeletileg szabályozták, ekkor vezették be a szénbrikettel és a darabos szénnel való fűtést. Mind a fa, vagy rőzsetüzelés, különösképpen pedig a szénfűtés az üzem légterének és a kemence

8 környezetének rendkívüli szennyeződésével járt. A sütőteret is csak nehéz munkával lehetett a szabadon vetett kenyér- vagy sütemény-tészta befogadására megközelítőleg megfelelően kitisztítani, pernyétől vagy hamutól mentesíteni. A még a kisüzemekben is nagy gondot okozó szénfűtés helyett vezették be az 50-es évek elejétől, elsősorban az állami kezelésű nagyüzemekben a gáz, majd évtizeddel később, általánosan az olajtüzelést. A gáztüzelés számottevő technológiai és higiéniai előnnyel járt, sőt lehetőséget adott a leállt sütőterek felfrissítését célzó után fűtésre is. Ezzel a sütőterek teljesítőképességnek (kapacitásának) növelése, jobb kihasználása vált lehetővé. A korlátozott mértékű gáz-tüzelés mellett jelentett előbbre lépést a szélesebb körben alkalmazható olajfűtés. Olajtüzelésű magyar kemence Olyan régiókban terjedt el, ahol gázvezeték nem futott, illetve ahol ipari célra a gáz felhasználása korlátozott volt. Az idők folyamán számos sikeres, bevált és sikertelen, nem egyszer veszélyes működtetésű olajégő berendezés alakult ki és épült be a magyar kemencékbe, míg végül is egyfajta ipari importégő oldotta meg az évekig akut problémát. Az olajtüzeléssel végzett sütőtér-felfűtés ugyanakkor újabb, elsősorban higiéniai problémát vetett fel, pl. a gázfűtéshez képest. Szennyezte a kemence belső falazatát, égéstermékeinek szaga, főként, ha nem volt a sütőtér kellően kifűtve, érződött a termékeken, beivódott a sütő tésztába. A sütőfelület takarítása, tisztítása külön, szinte megoldhatatlan feladatot jelentett. Egy sütőterű magyar kemence homlokzata (Tolna 1985)

9 Egy sütőterű magyar kemence boltozata Tolna 1985) Egy sütőterű magyar kemence boltozata Tolna 1985) Magyar kemence Cwetkó olajégővel A magyar kemencéknek még fél évszázaddal ezelőtt is döntő, gyakorlatilag kizárólagos szerepük volt a hazai sütőüzemekben. Jellemzésképpen: a háború után, ban épített Budapest, Százados úti Fővárosi Kenyérgyár telephelyén létesült második, un. új üzemébe 25 három-sütőteres magyar kemencét építettek be és mindössze 4 háromszintes, gőzcsöves kemencét tudtak csak beállítani, azzal, hogy azokat más, megszüntetett fővárosi sütőüzemekből szerelték át. Az ötvenes évek elején épült dunaújvárosi, bázakerettyei, dorogi, tokodi, stb. kenyérgyárakba is kizárólag magyar kemencék kerültek és üzemeltek évtizedeken át.

10 Cwetkó égős magyar kemence felfűtése Vetés magyar kemencén Kisütés magyar kemencén Magyar kemence süteménysütésre

11 Követett fűtésű, épített sütőkemencék. Gőzcsöves kemencék. Kiemelkedő mértékű műszaki fejlődést jelentett, ha egy üzembe közvetett fűtésű sütőkemencét építettek be. Gőzcsöves kemence (1890) A közvetett fűtésrendszer azt jelenti, hogy a kemence hőmérsékletét a sütőtéren kívül elégetett tüzelőanyag hőtartalmának valamely konkrét módon a sütőtérhez való vezetésével növelik, vagy tartják szinten. A közvetett fűtés hővezetést jelent. Ilyen hővezetéses, közvetett kemencefűtési eljárások a csatornafűtés, valamint a gőzcsöves fűtés. Épített, csatorna-fűtésű sütőkemencékben az építményen belül, de külön tüzelő térben elégetett tüzelő anyagok füstgázai a sütőtér aljzata (sütőfelület) alatt és a boltozat felett kialakított csatornákban futottak a kémény felé, miközben hőtartalmukat a sütőtér irányába adták át. Ezek a kemencék annyival tudtak többet a közvetlen fűtésű magyar kemencékhez, hogy a folyamatos hő közlés folyamatos sütést, folyamatos termelést tett lehetővé. A kemence felépítménye, tömege a füstcsatornákon túlmenően gyakorlatilag nem különbözött a magyar kemence kialakításától, felépítményétől. Csatorna-fűtésű sütőkemence a hazai sütőüzemekben alig, csak elvétve voltak találhatók. Elsősorban a nyugati régiókban 1-2 kemence, ahol a külföldi külső tapasztalat éreztette hatását. Külföldön, nyugaton széles körben elterjedt. Hazánkban a gőzcsöves épített kemencéknek volt egyes esetekben még ma is élő jelentősége. Gőzcsöves kemence metszet

12 Gőzcsöves kemence felépítése Ez a kemencetípus a 19. és 20. század fordulóján alakult ki és terjedt el, sőt egyes példányai is már a múlt század első évtizedében bekerültek egyes, elsősorban fővárosi üzemekbe. A WP (Werner & Pfleiderer) emblémájú sütőtér-ajtó ma is megtalálható a szakmai emléktár gyűjteményei között. WP kemenceprospektus a XX. század elején A gőzcsöves kemencék kialakulását a nagy nyomástűrésű zárt gőzcsövek (Mannesmann csövek) gyártása tette lehetővé. A hazai sütőüzemekbe a múlt század első felében a magyar kemencék sorát kiegészítő berendezésként került. Ebben az időszakban szinte nem volt olyan üzem, amelyikben kizárólag csak gőzcsöves kemence működött volna. Gőzcsöves kemencék sora akkor épülhetett be a sütőüzemekbe, elsősorban az ötvenes-hatvanas években létesült új manufaktúrákba, amikor az ötvenes évek derekán a Budapesti Vegyipari Gépgyárban a csőgyártás és a kemencék előállítása megindult. Helyzetünk jellemzéseként említjük meg, hogy a lengyel sütőipari vezetés ebben az időben tanulmányozta hazánkban a gőzcsöves kemencék elemeinek, alkatrészeinek gyártását és felépítésének dolgait. Az ötvenes és hatvanas években, a magyar kemencék gázosítása, illetve olajfűtésűvé való átszerkesztése mellett, rohamosan terjedtek el a stabil, változatlanul épített kivitelű, de már közvetett fűtésrendszerű, gőzcsöves kemencék.

13 Három sütőteres gőzkemence Ezek egy része az új létesítésű üzemekbe, másik részük pedig az elhasználódott magyar kemencék un. rekonstrukciójaként kerültek. Olyan nagy üzemekbe épültek be a most már hazai gyártású gőzcsöves kemencék, mint például az ötkemencés ózdi, és ajkai nagyüzemekbe, vagy a tízes szériában létesített 3 dupla gőzkemencés üzemekbe (Nagykanizsa, Szombathely, Gyöngyös, Várpalota, Szolnok, stb.). Minden esetre igen jelentős lépés, fejlődési fokozat volt ez a hazai üzemekben, amelyekben a termelés egyre inkább koncentrálódott és a kétműszakos üzemeltetés mindinkább általánossá vált. Ózdi Kenyérgyár Egri Kenyérgyár Külön említésre méltó a pontosan 100 évvel ezelőtt létesült Fővárosi Kenyérgyárba (eredeti nevén Budapest Székesfőváros Községi Kenyérgyára) betelepített mintegy 40 kétszintes, kihúzható sütőfelületű ( platnis ), gőzcsöves kemence.

14 Budapest Székesfőváros Községi kenyérgyára (1910) Községi Kenyérgyár kihúzható lapu gőzcsöves kemencéi (1910) Ennek a kemencetípusnak egyedi sajátossága volt, hogy a sütőtér teljes méretű alját, azaz a sütőfelületet, a platnikat ki lehetett (kellett) a sütőtérből húzni, majd a megkelt tésztát rávetve a sütőtérbe visszatolni, a megfelelő megsütés céljából. A kemencék tüzelő terébe nyúló gőzcsöveit szénfűtéssel hevítették. A tüzelő terek a kemencék hátulján, az un. fűtő folyosókba voltak elérhetők. Ezek a WP gyártmányú kemencék működtek Európában, a bécsi Anker, a prágai Vysočanyi, a lipcsei és a berlini kenyérgyárakban is. Budapesten, számos javítás, újítás, kísérletezés mellett hat évtizeden át üzemeltek, mígnem a régi üzem rekonstrukciója során alagút kemencékre cserélték le azokat. Kihúzható lapu gőzcsöves kemence működési elve

15 WP kihúzható sütőlapos kemence(stuttgart) A gőzcsöves kemencék fokozott elterjedése a maga idején jól alkalmazkodott az általános gazdasági követelményekhez, miután fűtésére a kellően elérhető szilárd tüzelőanyagot, szenet használtak fel. Javult az üzem higiéniai helyzete is, azzal, hogy a kemencék tűztere a termelőüzem légterétől elválasztott helyiségben volt. A gőzcsöves kemencék hazai gyártása néhány évtizedes műszaki lemaradást hozott be a külföldhöz képest. Folytatása Csaba József: A pékszakma műszaki helyzete és fejlődése a XX. században. A sütőipari termék-gyártás gépesítésének fejlődése. Sütőkemencék műszaki fejlesztése A szerelt kemencék fejlődése II. rész. megjelent: SÜTŐIPAROSOK, PÉKEK 55. évf sz. 26.o.

336 Jelentés a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

336 Jelentés a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 336 Jelentés a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok II. M e g á l l a p

Részletesebben

Kiüresedik a rendes felmondás jogintézménye

Kiüresedik a rendes felmondás jogintézménye 1 dr. Czeglédy Csaba Kiüresedik a rendes felmondás jogintézménye Fő jogterületem a munkajog; az ügyvédi praxisomban felmerülő jogesetekből a munkaviszony megszüntetésének gyakorlatát, a vonatkozó bírósági

Részletesebben

ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Balaton Petra

ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Balaton Petra ARCHÍVUM Balaton Petra A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Székelyföld gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztésének szükségességére a 19. század végén terelõdött

Részletesebben

Kazánok és Tüzelőberendezések

Kazánok és Tüzelőberendezések Kazánok és Tüzelőberendezések Irodalom Az ftp://ftp.energia.bme.hu/pub/kazanok_es_tuzeloberendezesek/ szerveren Az előadások és gyakorlati példák pdf formátumban Jegyzet (ugyancsak az ftp-n): Dr. Lezsovits

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK Nappali tagozat Európai Üzleti Tanulmányok szakirány REFORMTÖREKVÉSEK A MAGYAR KÖZIGAZGATÁSBAN AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOK

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A POLGÁRI KORBAN

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A POLGÁRI KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A POLGÁRI KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A POLGÁRI KORBAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK

Részletesebben

Nem feltétlenül, és akkor sem biztos, hogy azonnal. Az alábbiakban ennek az elhatározásához adunk néhány meggondolandó szempontot és tapasztalatot.

Nem feltétlenül, és akkor sem biztos, hogy azonnal. Az alábbiakban ennek az elhatározásához adunk néhány meggondolandó szempontot és tapasztalatot. 343. Az EU-jövôkép készítés jelentôsége, funkciói 1. Kell-e minden vállalkozásnak EU-jövôképet készítenie? Nem feltétlenül, és akkor sem biztos, hogy azonnal. Az alábbiakban ennek az elhatározásához adunk

Részletesebben

A.D.U. Építész Iroda kft

A.D.U. Építész Iroda kft A.D.U. Építész Iroda kft MONORIERDŐ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (ELSŐ VÁLTOZAT) 2014. január MONORIERDŐ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (ELSŐ VÁLTOZAT) (a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2. melléklete

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA

A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA Dr. Hadnagy Imre József A GŐZFECSKENDŐ A XIX. SZÁZAD ELEJÉNEK MAGYAR TALÁLMÁNYA Ez a tanulmány a XIX. század elejének egy nagy magyar találmánnyal foglalkozik. Az élet bizonyította, hogy az alkotókat méltán

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA Nemzeti Közszolgálati Egyetem KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA GAZDASÁGI IGAZGATÁS Jegyzet Budapest, 2014 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Gazdasági igazgatás A tananyagot megalapozó tanulmány megalkotásában közreműkött:

Részletesebben

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG

A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG A VIDÉK JÖVÕJE AZ AGRÁRPOLITIKÁTÓL A VIDÉKPOLITIKÁIG Halmai Péter, Csatári Bálint, Tóth Erzsébet (Szent István Egyetem, MTA Regionális Kutató Központ, Agrárgazdasági Kutatóintézet) 1 Vezetõi összefoglaló

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon*

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* TANULMÁNYOK DR. ENYEDI GYÖRGY A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* A magyar területfejlesztési politikának egyik sarkalatos célja az ország különböző területein élő népesség életkörülményeinek

Részletesebben

Elektromos és emberi erővel hajtott kerékpárok energiaköltsége

Elektromos és emberi erővel hajtott kerékpárok energiaköltsége Fordítás eredetije: APSC 262 Justin Lemire-Elmore Term Paper 81781999 April 13, 2004 Elektromos és emberi erővel hajtott kerékpárok energiaköltsége Háttér Az elektromos rásegítésű kerékpározás felfutóban

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON Az energiahatékonyság monitoringja az EU-27-ben című projekt Magyarországra vonatkozó zárótanulmánya Budapest, 2009. október Szerző: dr. Elek

Részletesebben

www.leier.hu INNOVÁCIÓ ENERGIAHATÉKONYSÁG BIZTONSÁG KÉMÉNY- RENDSZEREK

www.leier.hu INNOVÁCIÓ ENERGIAHATÉKONYSÁG BIZTONSÁG KÉMÉNY- RENDSZEREK www.leier.hu INNOVÁCIÓ ENERGIAHATÉKONYSÁG BIZTONSÁG KÉMÉNY- RENDSZEREK 11 Komfort és energiahatékonyság kéménnyel Otthonunk melege, családunk biztonsága, kényelme elsődleges szempontok lakóhelyünk kialakításakor.

Részletesebben

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉST

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉST A FIZIKAI SZERTÁR Városunkban az 1600-as évek végére nyúlnak vissza az iskolai oktatás kezdetei. A jezsuita rend által 1754-ben emelt gimnáziumi épületünk falai közt, a fizikai szertárban őrizzük a múlt

Részletesebben

Bunyik Zoltán BEVEZETŐ ELŐADÁS

Bunyik Zoltán BEVEZETŐ ELŐADÁS Bunyik Zoltán BEVEZETŐ ELŐADÁS Tisztelt hölgyeim és uraim, üdvözlöm kedves vendégeinket Magyarország belgrádi nagykövetségéről, a HTMH-ból, a Miniszterelnöki Hivatalból, az Oktatási Minisztériumból. Köztünk

Részletesebben

Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés. Légi közlekedés környezetbiztonsági kapcsolatrendszerének modellezése a helikopterzaj tükrében

Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés. Légi közlekedés környezetbiztonsági kapcsolatrendszerének modellezése a helikopterzaj tükrében Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés Légi közlekedés környezetbiztonsági kapcsolatrendszerének modellezése a helikopterzaj tükrében Bera József Témavezető: Pokorádi László CSc. Biztonságtudományi Doktori

Részletesebben

Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures)

Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures) Értékelő kérdőív Energiahatékonyság közösen projekt (Low Energy Apartment Futures) Kedves Lakó! Az Önök háza 2014-ben csatlakozott az Energiahatékonyság közösen (angol rövidítéssel LEAF) című projekthez.

Részletesebben

FŐÚRI LAKÁSKULTÚRA MAGYARORSZÁGON A DUALIZMUS IDŐSZAKÁBAN

FŐÚRI LAKÁSKULTÚRA MAGYARORSZÁGON A DUALIZMUS IDŐSZAKÁBAN Óhidy Viktor FŐÚRI LAKÁSKULTÚRA MAGYARORSZÁGON A DUALIZMUS IDŐSZAKÁBAN Doktori disszertáció tézisei Budapest 2007. 1 Hazánk történelmének 1867 és 1918 közötti szakasza a dualizmus időszaka, amelyet a gyors

Részletesebben

Abudapesti kormányzatok 1918 óta a nemzetközi, valamint

Abudapesti kormányzatok 1918 óta a nemzetközi, valamint A STÁTUSTÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSA ÉS A MAGYAR KISEBBSÉGPOLITIKÁK A kedvezménytörvény mint támogatáspolitikai lehetõség: segélyezés vagy építkezés? * Problémafelvetés BÁRDI NÁNDOR Abudapesti kormányzatok 1918

Részletesebben

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24.

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 3 2. A MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

Szablyár Péter Örökségvédelmi ismeretek I. Az épület és környezete

Szablyár Péter Örökségvédelmi ismeretek I. Az épület és környezete Szablyár Péter Örökségvédelmi ismeretek I. Az épület és környezete 1. Meglévő épületek 1.1 Műemléki védelem alatt álló épületek 1.2 Helyi védelem alatt álló épületek 1.3 Az épület jellege, adottságai 2.

Részletesebben

METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben)

METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben) METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben) Cégünket, a VARIMET Kft.-t 2005-ben alapítottuk. Főként lakatos munkákkal foglalkozunk,

Részletesebben

A CSALÁD VÁLTOZÓBAN: A MAGYAR HELYZET Bíró László, a MKPK családreferens püspöke Előadás a RENOVABIS-KONGRESSZUSÁN FREISING, 2006. SZEPT. 1.

A CSALÁD VÁLTOZÓBAN: A MAGYAR HELYZET Bíró László, a MKPK családreferens püspöke Előadás a RENOVABIS-KONGRESSZUSÁN FREISING, 2006. SZEPT. 1. A CSALÁD VÁLTOZÓBAN: A MAGYAR HELYZET Bíró László, a MKPK családreferens püspöke Előadás a RENOVABIS-KONGRESSZUSÁN FREISING, 2006. SZEPT. 1. Bevezetés: a hagyományos családmodell megváltozásának folyamata

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike

Részletesebben

TERMELÉSSZERVEZÉS A ZALAHALÁPI SZALAGPARKETTA ÜZEMBEN

TERMELÉSSZERVEZÉS A ZALAHALÁPI SZALAGPARKETTA ÜZEMBEN 634.0.832.283 TERMELÉSSZERVEZÉS A ZALAHALÁPI SZALAGPARKETTA ÜZEMBEN CZEBEI SÁNDOR A Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság zalahalápi üzemének elődje, a tapolcai fűrészüzem, még az első világháború

Részletesebben

Budapest tisztviselőrétegei az ellenforradalmi rendszer első évtizedében I.

Budapest tisztviselőrétegei az ellenforradalmi rendszer első évtizedében I. SZABOIXS OTTÓ Budapest tisztviselőrétegei az ellenforradalmi rendszer első évtizedében I. BEVEZETÉS Budapest lakosságának összetételét vizsgálva figyelemre méltó adat tűnik szemünkbe. Az első világháborút

Részletesebben

(Gondolatok az épített környezethez kapcsolódóan) A "fenntartható fejlődés" típusú forgatókönyv érvényesülésének esete

(Gondolatok az épített környezethez kapcsolódóan) A fenntartható fejlődés típusú forgatókönyv érvényesülésének esete A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE (Gondolatok az épített környezethez kapcsolódóan) A "fenntartható fejlődés" típusú forgatókönyv érvényesülésének esete A "fenntartható fejlődés"

Részletesebben

Rövid történeti áttekintés

Rövid történeti áttekintés Épületgépészeti tagozati stratégia a magyarországi épületállomány energiahatékonysági felújítási programjához (Nemzeti Energetikai Stratégia MMK szemszögből) Rövid történeti áttekintés A magyarországi

Részletesebben

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2.

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Helyszín: az Országház 55. sz. tanácsterme. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Résztvevők: Keresztes Sándor soros elnök Kereszténydemokrata Néppárt Antall József Magyar Demokrata Fórum Balsai

Részletesebben

Beszerelési útmutató. Kezelési útmutató. Jármű fűtőberendezések Műszaki dokumentáció. Rövid leírás. Kezelőelem az Eberspächer álló helyzeti fűtésekhez

Beszerelési útmutató. Kezelési útmutató. Jármű fűtőberendezések Műszaki dokumentáció. Rövid leírás. Kezelőelem az Eberspächer álló helyzeti fűtésekhez Jármű fűtőberendezések Műszaki dokumentáció Kezelési útmutató EasyStart Remote + HU Kezelési útmutató Rövid leírás Beszerelési útmutató Kezelőelem az Eberspächer álló helyzeti fűtésekhez A WORLD OF COMFORT

Részletesebben

Új esztendei köszöntõ!

Új esztendei köszöntõ! XVII. ÉVFOLYAM 12. SZÁM 2005. DECEMBER Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének lapja Új esztendei köszöntõ! A 2005-ös évet magunk mögött tudva óhatatlanul is számvetést kell tennünk. Mozgalmas

Részletesebben

Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. számú épület keleti és nyugati homlokzatának felújítása tárgyú kivitelezési munka - Tájékoztató a szerződés módosításáról

Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. számú épület keleti és nyugati homlokzatának felújítása tárgyú kivitelezési munka - Tájékoztató a szerződés módosításáról Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. számú épület keleti és nyugati homlokzatának felújítása tárgyú kivitelezési munka - Tájékoztató a szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/138 Beszerzés tárgya:

Részletesebben

SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (2010-2014)

SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (2010-2014) SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (2010-2014) 2011. Székkutas településfejlesztési stratégiája (2010-2014) 1. Bevezetés "...igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek

Részletesebben

A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM TAPASZTALATAI A TANFOLYAMOK SZERVEZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE

A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM TAPASZTALATAI A TANFOLYAMOK SZERVEZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE 1 Dr. Jakab László Phd. alezredes Egyetemi docens Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar Repülőműszaki Intézet Sárkányhajtómű Tanszék A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

Budapest Baranya Bács-Kiskun Békés Borsod-Abaúj-Zemplén Csongrád Fejér Győr-Moson-Sopron Hajdú-Bihar Heves Komárom-Esztergom Nógrád Pest Somogy

Budapest Baranya Bács-Kiskun Békés Borsod-Abaúj-Zemplén Csongrád Fejér Győr-Moson-Sopron Hajdú-Bihar Heves Komárom-Esztergom Nógrád Pest Somogy AKTUALIZÁLÓ KIEGÉSZÍTÉS A TERÜLETI FOLYAMATOK ALAKULÁSÁRÓL ÉS A TERÜLETFEJLESZTÉSI POLITIKA ÉRVÉNYESÜLÉSÉRŐL SZÓLÓ JELENTÉSHEZ 323 BEVEZETŐ Az első Jelentés a 2000. évben készült el és az Országgyűlés

Részletesebben

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09)

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09) 2009.3.24. C 70/27 V (Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. I. Áttekintés

ÖSSZEFOGLALÓ. I. Áttekintés ÖSSZEFOGLALÓ A nagy mennyiségű szervetlen vegyi anyagok (ammónia, savak és műtrágyák) gyártása számára elérhető legjobb technikákról (Best Available Techniques, BAT) szóló referenciadokumentum (BREF) a

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. május 6-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. május 6-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében. PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETE Szám: 1/ 1 16 /2010. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. május 6-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE

Részletesebben

Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok

Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok HORVÁTH LAJOS REMDC Összefoglalás A cikk egy konkrét vastagréteg áramköri típus kifejlesztése kapcsán bemutatja annak fontosságát, hogy már a kapcsolási elrendezés

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében JEGYZŐKÖNYV PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK 2016. január 20-án 14,00 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy

Részletesebben

Jelzés N 1 2 3 4 5 6 7 Szobahõmérséklet C 10 13 17 20 23 26 30 33

Jelzés N 1 2 3 4 5 6 7 Szobahõmérséklet C 10 13 17 20 23 26 30 33 TARTALOMJEGYZÉK 1.TUDNIVALÓK...4 Fontos tudnivalók...4 Munkavédelmi és biztonsági elõírások...4 PB-gázzal mûködõ készülékek elõírásai...5 Tartozékok...6 2. A KÉSZÜLÉK KEZELÉSE...6 Az üzembe helyezés feltételei...6

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK Nyilvántartási szám: 666 HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK XYZ MODELLEK Forgalmazó: KONYHA Kft. 1111 Vendéglátó utca 99. Tel.: +36 1 123 4567, Fax: + 36 1 765 4321 Weboldal: www.konyha.hu,

Részletesebben

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra.

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM

11/2013. (III. 21.) NGM 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról 9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Társadalmi-gazdasági

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2007. október 26-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2007. október 26-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2007. október 26-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor József polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának GÉCZY NÓRA Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának rekonstrukciós terve Az ICOMOS, az UNESCO mûemlékvédelmi világszervezete 2001-ben a legjobb nemzetközi diplomáért

Részletesebben

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Szemestermények szárítása és tárolása 1. Nedves termények szárítástechnikai tulajdonságai 2. Szárítólevegő

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016 Első kérdéskör Budapest Workshop 12 May 2016 A projekt összecsomagolásával kapcsolatban elhangzott, hogy erre a helyi közösségek jelentik a megfelelő szintet, illetve a helyi önkormányzatok. A provinciák

Részletesebben

TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS NYUGDÍJPÉNZTÁRA 2005. évi Beszámolójának kiegészítő melléklete

TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS NYUGDÍJPÉNZTÁRA 2005. évi Beszámolójának kiegészítő melléklete TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS NYUGDÍJPÉNZTÁRA 2005. évi Beszámolójának kiegészítő melléklete I. Pénztár jellemző adatai Pénztár megalakulásának időpontja: 1995. június 02. Tevékenységi engedély száma

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT.

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május Megbízó: ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Tervező: PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. Ügyvezető igazgató: Felelős tervező:

Részletesebben

Bevezető gondolatok 1. Túlzott központosítás

Bevezető gondolatok 1. Túlzott központosítás A Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete egyetért a miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium második levelével. Ezért az ő szövegüket megismételni nem akarjuk, de fő pontjaikat

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Szonda István Témavezető: Dr. Ujváry Zoltán DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Tartalom. 1.Kockázatértékelés adatai... 4. 2.Kockázatértékelés jogi szabályozása... 5. 3.Veszélyek azonosítása... 5

Tartalom. 1.Kockázatértékelés adatai... 4. 2.Kockázatértékelés jogi szabályozása... 5. 3.Veszélyek azonosítása... 5 1 Tartalom 1.Kockázatértékelés adatai... 4 2.Kockázatértékelés jogi szabályozása... 5 3.Veszélyek azonosítása... 5 4. által érintett személyek intézményünkben... 6 5.Kockázatkezelési szabályzat... 8 7.A

Részletesebben

TAPASZTALATCSERE. A fogvatartottak élelmezésének kérdéséhez

TAPASZTALATCSERE. A fogvatartottak élelmezésének kérdéséhez TAPASZTALATCSERE A fogvatartottak élelmezésének kérdéséhez A fogvatartottak élelmezéssel kapcsolatos jogait, illetve a büntetésvégrehajtás ezirányú kötelezettségeit magas szintű jogszabály, az 1979. évi

Részletesebben

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT Kós Károly 21. századi tükre Egy illusztrált, magyar kiadású szakkönyv bemutatása Készítette: Dróth Júlia Konzulens: Buda Attila PPKE Kiadói szerkesztő I. évfolyam Budapest, 2007.

Részletesebben

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 9/201. (IX.29) BM-KIM együttes utasítás.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 9/201. (IX.29) BM-KIM együttes utasítás. Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság 9026 Győr, Szövetség út 15. Tárgy: Tájékoztató a BÁH Nyugatdunántúli Regionális Igazgatóság illetékességi területén (Győr-

Részletesebben

A tanúsítási rendszer változása

A tanúsítási rendszer változása A tanúsítási rendszer változása Frissítve: 2015. október 26. Bő két hónap múlva rengeteg változás jön! Az épületek energetikai tanúsítási rendszere is változni fog. 2016. január elsejétől a BB és az annál

Részletesebben

9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről

9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről 9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. A MEGÁLLAPÍTÁSOK ÖSSZEGZÉSE II. FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK 1. Az informatika alkalmazás fejlődése

Részletesebben

NÉHÁNY GONDOLAT A MAGYARORSZÁGI DEMOGRÁFIAI KUTATÁSOK JÖVŐJÉRŐL1

NÉHÁNY GONDOLAT A MAGYARORSZÁGI DEMOGRÁFIAI KUTATÁSOK JÖVŐJÉRŐL1 NÉHÁNY GONDOLAT A MAGYARORSZÁGI DEMOGRÁFIAI KUTATÁSOK JÖVŐJÉRŐL1 HABLICSEK LÁSZLÓ 1. Bevezetés A magyarországi demográfiai kínálások jövőbeni alakulásáról egy biztos kép felvázolása egyrészt meglehetősen

Részletesebben

T A R T A L O M. Bevezető...2. 1. Koordinációs és Belső Igazgatási Főosztály...3. 2. Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály...

T A R T A L O M. Bevezető...2. 1. Koordinációs és Belső Igazgatási Főosztály...3. 2. Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály... T A R T A L O M Bevezető...2 E L Ő S Z Ó...2 1. Koordinációs és Belső Igazgatási Főosztály...3 Birtokvédelmi munkacsoportok munkájának értékelése...3 2. Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály...6

Részletesebben

Melyiket az ötezerből? - a hő-és füstelvezető berendezések kiválasztásának szempontjai Nagy Katalin

Melyiket az ötezerből? - a hő-és füstelvezető berendezések kiválasztásának szempontjai Nagy Katalin Melyiket az ötezerből? - a hő-és füstelvezető berendezések kiválasztásának szempontjai Nagy Katalin Szerzőnk számba veszi a különböző típusokat működési elv, funkció és beépítési hely alapján, majd a nyitószerkezet

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER PROFESSZIONÁLIS HAJSZÁRÍTÓ H-183LCD. Minőségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER PROFESSZIONÁLIS HAJSZÁRÍTÓ H-183LCD. Minőségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER e l e c t r o n i c PROFESSZIONÁLIS HAJSZÁRÍTÓ H-183LCD TISZTELT VÁSÁRLÓ! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú elektronikai készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki

Részletesebben

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető 3. 2. Városunk távhőszolgáltatása 4. 3. A távhőszolgáltató rendszer fejlesztésének feladatai

Részletesebben

A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé

A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé A Taní tó i/tana ri ké rdó ívré békü ldó tt va laszók ó sszésí té sé A Matematika Közoktatási Munkabizottságot az MTA III. osztálya azzal a céllal hozta létre, hogy felmérje a magyarországi matematikatanítás

Részletesebben

A jegybank a belföldi monetáris kondíciók változtatásával igyekszik megakadályozni

A jegybank a belföldi monetáris kondíciók változtatásával igyekszik megakadályozni Az MNB tevékenységének fõbb jellemzõi 1998-ban 1. Monetáris politika AMagyar Nemzeti Bank legfontosabb feladata az infláció fenntartható csökkentése, hosszabb távon az árstabilitás elérése. A jegybank

Részletesebben

RECENZIÓK. Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok)

RECENZIÓK. Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok) RECENZIÓK Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok) A Mûemlékvédelmi Hivatal ameddig létezett eléggé hivatalosnak tûnhetett a laikusok számára ahhoz,

Részletesebben

MÁGNESES ADATRÖGZÍTÉS

MÁGNESES ADATRÖGZÍTÉS Magyar Tudomány 2014/3 MÁGNESES ADATRÖGZÍTÉS Králik János informatikus, ügyvezető, Králik és Társa Kft. info@kralik.hu Bevezetés Az emberiség régóta próbálja az információt rögzíteni, hogy a fiatalabb

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

szabadabban a szabadban

szabadabban a szabadban A kerti összejövetelek persze nem elsősorban 3 a főzésről és az evésről szólnak. Mégis ezek szolgáltatnak apropót és ezek nyújtanak alapot egy jó bulira. szabadabban a szabadban Vajon miért szeretnek az

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

Minőségirányítási Program. Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010.

Minőségirányítási Program. Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010. Minőségirányítási Program Kölcsey Ferenc Gimnázium Körmend 2010. I. Fenntartói minőségirányítási program (kivonat) A program célja, hogy megfogalmazza az intézménnyel szembeni elvárásait az egész rendszer

Részletesebben

A 300-as érzékelők alkalmazása... az "intelligens" hagyományos érzékelők...

A 300-as érzékelők alkalmazása... az intelligens hagyományos érzékelők... A 300as érzékelők alkalmazása... az "intelligens" hagyományos érzékelők... A 2002 év közepétől már Magyarországon is kaphatók a SYSTEM SENSOR legújabb fejlesztésű, hagyományos tűzjelző rendszerekben használható

Részletesebben

Török Katalin. Az idei Ti hogyan csináljátok? pályázat tapasztalatainak összegzése

Török Katalin. Az idei Ti hogyan csináljátok? pályázat tapasztalatainak összegzése Török Katalin Az idei Ti hogyan csináljátok? pályázat tapasztalatainak összegzése A jó gyakorlatok gyűjtése ma már egyre inkább elterjedt hazánkban is. Ez a módszer többek között azért bír nagy jelentőséggel,

Részletesebben

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION S 70402 KG Chladnička Hûtõszekrény Návod k použití Használati utasítás KE/AE/4. (06.) 200370656 PERFEKT IN FORM UND FUNKTION Tisztelt vevõnk! Mielõtt az új hûtõszekrényt üzembe helyezi, kérjük olvassa

Részletesebben

Elhasznált elektronikai eszközök újrahasznosítása*

Elhasznált elektronikai eszközök újrahasznosítása* HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.3 Elhasznált elektronikai eszközök újrahasznosítása* Chrabák Péter, Ladányi Richárd Bay Zoltán Kutatási Alapítvány Az elektronikai termékek gyártása napjainkra a legdinamikusabban

Részletesebben

ecocompact CZ; HU; TR

ecocompact CZ; HU; TR ecocompact CZ; HU; TR Üzemeltetők számára Kezelési útmutató ecocompact Kompakt kondenzációs gázkészülék HU Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai Javasolt tartozékok Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz...

Részletesebben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztései a közutak üzemeltetésében. Szőke József Tibor műszaki vezérigazgató-helyettes Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztései a közutak üzemeltetésében. Szőke József Tibor műszaki vezérigazgató-helyettes Magyar Közút Nonprofit Zrt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztései a közutak üzemeltetésében Szőke József Tibor műszaki vezérigazgató-helyettes Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tartalom üzemmérnökségek átalakítása gépészeti fejlesztések

Részletesebben

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor.

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor. 1. Biomassza (szilárd) esetében miért veszélyes a 16 % feletti nedvességtartalom? Mert biológiai folyamatok kiváltója lehet, öngyulladásra hajlamos, fűtőértéke csökken. 2. Folyékony tüzelőanyagok tulajdonságai

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, MINT HAZÁNK EURÓPAI UNIÓBA ILLESZKEDÉSÉNEK FONTOS ESZKÖZE MIHÁLYI HELGA

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, MINT HAZÁNK EURÓPAI UNIÓBA ILLESZKEDÉSÉNEK FONTOS ESZKÖZE MIHÁLYI HELGA A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, MINT HAZÁNK EURÓPAI UNIÓBA ILLESZKEDÉSÉNEK FONTOS ESZKÖZE MIHÁLYI HELGA A témaválasztás és a cím rövid magyarázatra szorul abból a szempontból, hogyan kapcsolódik előadásom

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati. mérlegek alapján

Központi Statisztikai Hivatal. A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati. mérlegek alapján Központi Statisztikai Hivatal A gazdaság szerkezete az ágazati kapcsolati mérlegek alapján Budapest 2004 Központi Statisztikai Hivatal, 2005 ISBN 963 215 753 2 Kzítette: Nyitrai Ferencné dr. A táblázatokat

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 775/2006. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Beszámoló a Baranyai PedagógiaiSzakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások

Részletesebben

Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból.

Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból. Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból. Őszinte örömmel töltött el, amikor felkérést kaptam a címen megjelölt témában.

Részletesebben

Qing Buqiang 81, avagy a QB 81, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg első hazai tervezésű gépkarabélya. Írta: Plieur www.kalasnyikov.

Qing Buqiang 81, avagy a QB 81, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg első hazai tervezésű gépkarabélya. Írta: Plieur www.kalasnyikov. Qing Buqiang 81, avagy a QB 81, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg első hazai tervezésű gépkarabélya Írta: Plieur www.kalasnyikov.hu Előzmények A földrajzi távolság és az évtizedes titkolózás miatt szinte

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi ellátás mindennapi nehézségei és problémái

A foglalkozás-egészségügyi ellátás mindennapi nehézségei és problémái A foglalkozás-egészségügyi ellátás mindennapi nehézségei és problémái Dr. Deutsch Norbert orvosigazgató, ügyvezető Medicina Betegség Megelőző Kft. Budapest 2014. május 29-31. Mottó: mert vétkesek közt

Részletesebben

Tárgyszavak: felületi nedvesség; belső nedvesség; mérési módszerek; nedvességforrások; szállítás; tárolás; farosttal erősített műanyagok.

Tárgyszavak: felületi nedvesség; belső nedvesség; mérési módszerek; nedvességforrások; szállítás; tárolás; farosttal erősített műanyagok. A MÛANYAGOK ELÕÁLLÍTÁSA ÉS FELDOLGOZÁSA A szárítás fontossága a műanyag-feldolgozásban Tárgyszavak: felületi nedvesség; belső nedvesség; mérési módszerek; nedvességforrások; szállítás; tárolás; farosttal

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

N A G Y V E N Y I M É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41.

N A G Y V E N Y I M É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. N A G Y V E N Y I M H E L Y I É P Í T É S I S Z A B Á L Y Z A T A É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. szerinti v é l

Részletesebben

EDUCATIO 1997/2 AZ ISKOLARENDSZERÛ FELNÕTTOKTATÁS KÉRDÕJELEI

EDUCATIO 1997/2 AZ ISKOLARENDSZERÛ FELNÕTTOKTATÁS KÉRDÕJELEI AZ ISKOLARENDSZERÛ FELNÕTTOKTATÁS KÉRDÕJELEI A felnõttoktatás funkciója, az intézményrendszer mûködésének feltételei évek óta átalakulóban vannak. Változik a képzés iránti kereslet, s változik a kínálat

Részletesebben