Qing Buqiang 81, avagy a QB 81, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg első hazai tervezésű gépkarabélya. Írta: Plieur

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Qing Buqiang 81, avagy a QB 81, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg első hazai tervezésű gépkarabélya. Írta: Plieur www.kalasnyikov."

Átírás

1 Qing Buqiang 81, avagy a QB 81, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg első hazai tervezésű gépkarabélya Írta: Plieur Előzmények A földrajzi távolság és az évtizedes titkolózás miatt szinte semmi nem látott napvilágot a kínai fegyvertervezők munkájáról, eredményeiről. Pedig az elmúlt 50 évben igen komoly fejlesztési tevékenység zajlott, amelynek eredményei nagyon is kézzelfoghatóak, amelyek igazából 1974-től értek be igazán, amikor az új pártpolitika szakított a régi koncepcióval. A saját modern konstrukció szükségességét élesen kimutatta az 1979-es kínai-vietnámi határháború: a többnyire SKS el felszerelt ( az M56-os inkább az altisztek-tisztek fegyvere volt) kínai gyalogságnál nagyobb tűzerővel rendelkezett a vietnámi fél, amelynek gyalogsága teljes egészében AK és AKM gépkarabélyokkal volt felszerelve, hála a szovjet és VSZ országok szállításainak. Az QB81 tervezése 1979-ben indult meg, a cél egy olyan gépkarabély kifejlesztése volt amely később átalakítható a már tervezés alatt álló 5,8x42-es lőszerre, illetve gyártható a már meglévő, SZKSZ-t és M56-ost gyártó szerszámgépekkel. A követelmények szerint a szórás nem lehetett nagyobb, mint 5 cm 100m-en, illetve a fegyver az AK család megbízhatósági szintjét kellett elérje. A működési elv a gázelvételes kellett legyen, a kaliber 7,62x39. A kiskaliberű lőszer követelmény nem elírás: a vietnámi háború alatt zsákmányolt M16 gépkarabélyokat a kínai szakértők alapos csapatpróbáknak vetették alá. Az M193 lőszer előnyeit és lehetőségeit elismerték, viszont az M16 os megbízhatóságát nem tartották megfelelőnek. A tervezési feladatot a Wang Zin Jun vezette 266 számú üzem tervezőgárdája rekord idő alatt oldotta meg, az új fegyver 1980 őszén már kipróbálásra készen állt, 1983 ban rendszeresítette a Kínai Néphadsereg. A fegyver igazi csapatpróbája viszont az 1984 évi vietnámi-kínai határincidens volt, amely után 1986-ban megindult az QB81 tömeggyártása. A kínai QB81 jelzés fordítása 81-es típusú fegyver, az előforduló QBZ 81 jelzés fordítása 81-es típusú fegyver rendszer, utalva a 81-es típusú rajgéppuskára. Jelen cikk tárgya a 81-es gépkarabély, bár a hatásadatai alapján a rajgéppuska is megérne egy komoly áttekintést. A gyártó szerint a QB81 várható élettartama lövés, 1,3-1,5 szeresére felülmúlja az AK t.

2 Műszaki adatok: Gyártó: 266 sz. Állami Vállalat, Hilongján tartomány Forgalmazó: Norinco Kaliber: 7,62x39 Csőhossz: 440 mm Huzagolás: 4 db., jobb irányú Ütem: 240mm Vo= 727 m/s Teljes hossz: 960 mm Behajtott váltámasszal: 730 mm Irányzékvonal hossza: 315 mm Üres súly, tár nélkül: 3,45 kg Tárkapacitás: 20,30 töltényes ívtár, 75 töltényes dobtár Működési elv: A fegyver érdekessége hogy a működési elv az SZVD Dragunov-ról lett kölcsönözve, némi AK örökséggel. A gázátömlő furat kétállású, teljesen zárt és nyitott. A zárt állás a gránátkilövéshez szükséges, a kar ilyenkor függőleges állásban van. A mechanika mozgatásához szükséges lőporgázok a nyitott gázátömlő furaton keresztül jutnak el a gázhengerbe, amelyben található a gázdugattyú, mögötte pedig a tolórúd a rugóval. A rövid gázdugattyú hátrasiklás lényege hogy a gázdugattyú rövidebb utat tesz meg hátra mint a zárszerkezet, a tolórúdon keresztül csak ütésszerű nyomást gyakorol a zárszerkezetre, majd visszatér mellső helyzetbe. A zárszerkezet egy sokkal hosszabb úton siklik hátra. Ez a legfőbb eltérés az AK családhoz képest, amelynek jellegzetessége a hosszú gázdugattyú-hátrasiklás. Érdekes hogy az SZVD klón gyártását a kínai fegyveripar 1979-ben kezdte meg, tipikus back-engineering módszerrel: a szovjetek nem voltak hajlandóak eladni az SZVD dokumentációját, ezért néhány Közel-Keletről beszerzett példány alapján kezdték el a gyártását. Tok A szabvány AK tokhoz képest 25mm-el hosszabb, 1,5mm vastag lemezből préselt tok. A fegyver jellegzetessége a kétoldalt végigfutó merevítés. Tokfedél 1 mm vastag lemezből préselt, három függőleges és két oldalsó merevítő bordával. A nagyméretű felső kivágás hasonló a csehszlovák VZ58-on találhatóval. A tokfedél rögzítése megegyezik az AK-nál megszokottal. A nagyméretű kivágás ellenére nem lehetséges a tár felső töltése pld. töltőléccel. A kivágás elhelyezése és mérete lehetővé teszi a hüvelykivetést előre-jobbra-felfelé, 60 fokos szögben.

3 Zárszerkezet A fegyver reteszelése szilárd, jellege forgó záras. A zárkeret és zár teljesen krómozott. A zárkeret alsó részében látható a reteszelést vezérlő ferde kényszerpálya. A záron az AK szerű két darab reteszelő szemölcs van, hossztengelyében fut végig az ütőszeg, aminek nincs rugója, így szabadon van a zárban. A felhúzókar tipikus SKS örökség. Elsütő szerkezet Az elsütő szerkezet az AK családról ismert elsütő szerkezet, némi módosítással. Az elsütő szerkezet tulajdonképpen az M66 kísérleti fegyverről származik, amely az SKS váltófegyvere lett volna. Legjobban a sikertelen, szintén kínai M68 gépkarabély kakasos elsütőszerkezetére hasonlít. Cső Belül keménykrómozott, a függőleges gázátömlő furat előrébb van mint az AK családnál, mivel a gázhenger a puskagránát támasztófelülete. A cső kialakítása lehetővé teszi a szabvány 22 mm-es puskagránátok kilövését, azaz egyaránt használhatja a kínai M67 puskagránátot ( 300 m-ig), illetve a MECAR belga puskagránátot. Viszont használhatóak a golyófogóval ellátott 60 mm-es puskagránátok is. De rászerelhető a második világháborús, amerikai eredetű M1 kézigránát kilövő adapterek is. A cső végén található a kombinált, 8 függőleges réselésű lángrejtő-kompenzátor. Type 67 puskagránát Irányzékok Mindkét irányzék állítható, a hátsó keretirányzék 500m-ig rendelkezik beosztással. A Kínai Néphadsereg gyakorlata szerint az irányzék beállítást csak fegyverműhely vagy tiszt végezheti. Az irányzék használata szokatlan az AK családhoz szokott felhasználónak. Kezelőszervek Az első szembeötlő átalakítás a tok bal oldalára áthelyezett biztosító/tűzváltó kar, amelynek mintája valószínűleg a Galil-tól származik. A tűzváltó állásai: Hátsó: bebiztosított Fel: sorozatlövés Előre: egyes lövés Ágyazat A markolat, alsó-felső ágyazás, válltámasz kialakítás és anyaga teljese megegyező a korábbi M56-os gépkarabélynál használtakkal.

4 Tárak A teljes vizuális azonosság ellenére a vékony lemezből készült tárak nem azonosak a szabvány AK tárakkal, azoknál kb. 2mm-el szélesebb. Ebből következik hogy az M81 tárait nem lehet belehelyezni egy AK-ba, viszont az QB81 tudja használni az AK tárakat, figyelembe véve hogy a szélesebb tárfészek, illetve a tárrögzítő kialakítása miatt jó esélye van a tár kiesésének, különösen sorozatlövés alatt, illetve akadály lép fel. A kínai fegyveripar rugalmasságát jelzi hogy a megrendelő óhajára utólag elvégzik az AK tárakhoz szükséges módosítást, bár ezen esetben a zár nem akad meg hátul üres tárnál az M68-hoz hasonlóan. Az M81 tárai közeli rokonságot mutatnak az M63-M68 család táraival, azaz a felemelkedő adogatólemez üres tárnál megakasztja a zárkeretet. A második gyártási sorozattól visszatértek a szabvány AK tárak használatához. Szétszerelés, karbantartás Gázdugattyú és kakasos elsütőszerkezet Zárkeret és forgózár

5 A felhasználóbarát koncepció alapján az M81-esnek a szétszerelése és karbantartásigénye hasonló az AK családéval, viszont a szétszerelés művelete enyhén eltérő. Lépések: -tár kivétele, töltetlenség ellenőrzése, fesztelenítés -a tok hátsó részénél lévő helyretoló vezető végét benyomva leemelni a tokfedelet -a helyretoló rugó kiemelése -a zárkeret hátrahúzása, kiemelése, a zárkeret nincs egybeépítve a gázdugattyúval! -a zár kiemelése a zárkeretből -húzzuk ki a tisztítóvesszőt -a scőköpeny és előagy tartó gyűrűk előrehúzásával vegyük le a csőköpenyt és az előagyat -a gázdugattyút a helyretoló rugó ellenében toljuk hátra, majd a gázhengerből kijutott végét húzzuk előre Ez a fegyver szokásos karbantartásához szükséges műveletsor. Utóélet A QB 81 jelenleg a Kínai Néphadsereg alapfegyvere, bár fokozatosan felváltja a QBZ95 és QBZ 03 család modern gépkarabélyai, az új 5,8x42 DPB87 kaliberben. A kivont fegyverek átkerültek a Népi Rendőrség készleteibe. A QB81 alapkoncepciója még a 80-as évek tervezési elveit tükrözi, ennek dacára váratlan exportsikereket is ért el, afrikai és ázsiai vevőkkel. Ehhez hozzájárult a kínai fegyveripar rugalmassága, amely az alap QB81 modellen gyors és hatékony módosításokat végzett el: -mivel a puskagránát kilövési távolságának a szabályozása a cső bordáin történő előre-hátra mozgatás által történik ( valószínűleg a FAMAS adta az ötletet), illetve a fegyver nem rendelkezett külön gránátirányzékkal ( eltérően például a magyar AMP-től), a második gyártási szériától kezdve megoldották a 35mm-es LG1 cső alatti gránátvető ( a gránátja kísértetiesen emlékeztet a szovjet VOG-25 40mm-es gránátra ), illetve az amerikai M-203 másolat LG2 40mm-es gránátvető felszerelhetőségét. -kifejlesztették a 81S típust, amelynél beépítettek egy az SZKSZ öntöltő puskáéhoz hasonló mechanikus biztosítókart, ezt rendszeresítette és gyártja Bangladesh. -kifejlesztették az EM jelzésű 5,56x45 mm verziót, amelyet a az USA piacra szántak, viszont az 1994-es behozatali tilalom miatt nem került sor tömeggyártásra. Az Interarms cég forgalmazott belőle kisebb mennyiségeket, 5,56x45 és 7,62x39 mm kaliberekben, természetesen sorozatlövés lehetősége nélkül. -a Norinco illetve a Bao Wei Hong-Kong cégek elkészítettek és forgalmaznak különböző fegyvertokra vagy tokfedélre, gázhengervezetőre szerelhető irányzéksíneket. A pekingi Vörös Csillag optikai gyár a fegyverre szerelhető optikák széles választékát kínálja.

6 -a második gyártási szériától megoldották az AK tárak használatát. A QB81-et rendszeresítette Thajföld, Bangladesh, Myanmar, Észak-Korea, illetve szállítottak belőle Libériába is. Ezek a hivatalos adatok, a QB 81 többé-kevésbé legális módon eljutott egyéb ázsiai és afrikai országokba ( Indonézia,Vietnám, Kongó). A QBZ fegyvercsaládok rendszeresítése miatt valószínűleg 2015-ig lesz rendszerben a Népi Felszabadítási Hadseregben.

MESTERLÖVÉSZ FEGYVEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AHP DÖNTÉSI MODELL SEGÍTSÉGÉVEL

MESTERLÖVÉSZ FEGYVEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AHP DÖNTÉSI MODELL SEGÍTSÉGÉVEL Bimbó István bimbo.istvan@hm.gov.hu MESTERLÖVÉSZ FEGYVEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AHP DÖNTÉSI MODELL SEGÍTSÉGÉVEL Absztrakt A tanulmány a mesterlövész fegyverek beszerzése kapcsán felmerülhető döntéshozatali

Részletesebben

Oldal Rögzítőlemez 550 406 Rögzítőlemez 350 408 Rögzítőlemez US norma 410. siegmund 405

Oldal Rögzítőlemez 550 406 Rögzítőlemez 350 408 Rögzítőlemez US norma 410. siegmund 405 KARIMÁK 404 siegmund Oldal Rögzítőlemez 550 406 Rögzítőlemez 350 408 Rögzítőlemez US norma 410 siegmund 405 KARIMÁK Rögzítőlemez 550 for DIN peremmel Leírás: Rögzítőlemez 550, DIN karimához szorítócsavarokkal

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és. 31 582 09 0010 31 03 Központifűtés- és csőhálózat-szerelő Épületgépészeti csőhálózat- és

Épületgépészeti csőhálózat- és. 31 582 09 0010 31 03 Központifűtés- és csőhálózat-szerelő Épületgépészeti csőhálózat- és A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tartók és trapézlemezes rögzitések

Tartók és trapézlemezes rögzitések Termékbemutató 8.0 Tartó szorító egyszerű tartóként 8.1 Univerzális csukló tetszés szerinti rögzítő szögben 8.2 Tartó szorító traverztartóhoz 8.3 Feszítőkarom traverztartókhoz / csavarok méretezése 8.4

Részletesebben

Újabb felszerelések a magas fák megmászására

Újabb felszerelések a magas fák megmászására Újabb felszerelések a magas fák megmászására TOMPA KÁROLY egyetemi adjunktus Hazánkban még mindig a magas fákról való maggyűjtés a legkevésbé megszervezett és legveszélyesebb erdei munka. Jóllehet az utolsó

Részletesebben

KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FŰRÉSZ LS1040. Használati utasítás

KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FŰRÉSZ LS1040. Használati utasítás MAKITA KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FŰRÉSZ LS1040 Használati utasítás (1) Alapkeret (2) Hatlapfejű csavar (3) Tehermentesítő lap (4) Anyacsavar (5) Csavar (6) Tengelyburkolat (7) Dugókulcs (8) Tengelyrögzítő (9)

Részletesebben

beadott minta SRS rendszer SRS 130

beadott minta SRS rendszer SRS 130 SRS rendszer SRS 130 129 HELYMEGTAKARÍTÓ KÁBELEZÉSI RENDSZER A megrendelő cióját hasznosítja, biztosítva így a szekrényen belüli tér jobb kihasználását, miközben a hagyományos rendszer rugalmasságát is

Részletesebben

MOOVY Tolókapu automatizálás

MOOVY Tolókapu automatizálás M G Y R I T L I N O MOOVY Tolókapu automatizálás MOOVY UTOMTIONS FOR SLIDING GTES USE ND MINTENNCE MNUL MŰSZKI JELLEMZŐK Tápfeszültség Teljesítmény Motor áramfelvétele () Kapacitás (uf) Védelem szintje

Részletesebben

2002/szeptember (53. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2002/szeptember (53. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2002/szeptember (53. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Tekintettel arra, hogy a közelmúltban került az olvasókhoz a Kaliber magazin önvédelmi eszközökről szóló különszáma,

Részletesebben

Termékismertető és termék összehasonlítás MEX 6 Kukorica silózó sorfüggetlen betakarító adapterrel

Termékismertető és termék összehasonlítás MEX 6 Kukorica silózó sorfüggetlen betakarító adapterrel Termékismertető és termék összehasonlítás MEX 6 Kukorica silózó sorfüggetlen betakarító adapterrel 1 Műszaki adatok MEX 6: MEX 6 Teljesítmény folyamatos használat esetén: 0,6-1,05 ha/h Kések száma: 10

Részletesebben

16 SZORÍTÓK & TARTOZÉKOK

16 SZORÍTÓK & TARTOZÉKOK 16 SZORÍTÓK & TARTOZÉKOK 558 siegmund 16 Szorítók 560 Oldal Professional Csavaros rögzítő 562 Professional Csavaros rögzítő 45 /90 564 Professional gyorsfeszítős szorító 566 Csavaros rögzítő körszelvénnyel

Részletesebben

XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása

XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása Az XV 535 karburátora CV rendszerű, azaz állandó nyomású eszköz. Ugyanolyan, mint bármelyik másik japán motor porlasztója, azzal a kis különbséggel,

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. nano 1 2

THE GREEN LIGHT. nano 1 2 103 THE GREEN LIGHT 1 2 H SZ H SZ M1 M1 ISMERTETŐ A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Védettség Optikai tér IP 66 (*) Szerelvénytér IP 66 (*) Törési szilárdság Üveg IK 08 (**) Aerodinamikai felület (CxS) PC IK 08

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KÓRHÁZI KONTÉNERKOCSIKHOZ

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KÓRHÁZI KONTÉNERKOCSIKHOZ MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS BEMUTATÓ ANYAG KÓRHÁZI KONTÉNERKOCSIKHOZ 2200 Monor, Mátyás király u. 11. Telefon: 06-29/413-553 Fax: 06-29/413-535 E-mail: bandk@bandk.hu Internet: www.bandk.hu TARTALOMJEGYZÉK 1. A

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gombos József. Marógépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Gombos József. Marógépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Gombos József Marógépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-30

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és. 31 582 09 0010 31 03 Központifűtés- és csőhálózat-szerelő Épületgépészeti csőhálózat- és

Épületgépészeti csőhálózat- és. 31 582 09 0010 31 03 Központifűtés- és csőhálózat-szerelő Épületgépészeti csőhálózat- és A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FURÉSZ LS1440. Használati utasítás

KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FURÉSZ LS1440. Használati utasítás MAKITA KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FURÉSZ LS1440 Használati utasítás (1) Alapkeret (2) Hatlapfeju csavar (3) Tehermentesíto lap (4) Anyacsavar (5) Csavar (6) Tengelyburkolat (7) Dugókulcs (8) Tengelyrögzíto (9)

Részletesebben

S100 SOROZAT - TOLÓAJTÓK (acél rendszer)

S100 SOROZAT - TOLÓAJTÓK (acél rendszer) Peremfeltételek: S100 SOROZAT - TOLÓAJTÓK (acél rendszer) alsó futású tolóajtók - maximális nyílásméretek: magasság 200 mm, szélesség tetszőleges egyenként 000 mm-ig terjedő részegységek esetén. - az egyes

Részletesebben

2008/november (127. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2008/november (127. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2008/november (127. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Miként a korábbi számunkban utaltam rá, vissza kell, hogy térjek egy cikk erejéig a Soproni Honvéd Hagyományőrzők

Részletesebben

Akkumulátoros csavarbehajtó gép

Akkumulátoros csavarbehajtó gép Akkumulátoros csavarbehajtó gép HASZNÁLATI UTASÍTÁS BFT040F BFT080F BFT122F BFT123F 2 3 Magyarázatok az ábrák számozott részleteihez 1. Blokkakkumulátor 2. Gomb 3. Piros rész 4. Jelzőlámpa 5. Akkumulátorkapacitás

Részletesebben

Megjegyzés: Az "E" és a "H" x y. helyzete egyesített asztalok

Megjegyzés: Az E és a H x y. helyzete egyesített asztalok Magyarázat a rendelési kódok használatához Modellszám asztalokhoz META program 0 1 N Színkódok Megjegyzés: Az "E" és a "H" x y Modellszám Kábelfedél típus csak az Asztallap Lábazat forma típus helyzete

Részletesebben

MiG-29 M. Flight International nyomán

MiG-29 M. Flight International nyomán MiG-29 M Flight International nyomán Szilvássy László mérnök százados főiskolai tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Fedélzeti Rendszerek Tanszék A szerző célja

Részletesebben

Venezia - IP55 Automatizálási szekrények

Venezia - IP55 Automatizálási szekrények Venezia - I55 Automatizálási szekrények Automatizálási elosztószekrény Venezia A Venezia termékcsalád megalkotásakor igyekeztünk megfelelni a legmagasabb vevői igényeknek a termékkínálat, minőség és a

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

Mérőberendezés nagysebességű vasútvonalak vágány- és kitérőszabályozásának előkészítésére és ellenőrzésére

Mérőberendezés nagysebességű vasútvonalak vágány- és kitérőszabályozásának előkészítésére és ellenőrzésére Mérőberendezés nagysebességű vasútvonalak vágány- és kitérőszabályozásának előkészítésére és ellenőrzésére Measuring instrument for the setting out and checking of the railtrack and turnout tamping on

Részletesebben

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT Bálint Ágnes: Mazsola és Kányádi Sándor: Zümmögő Készítette: Czakóné Döbrössy Dóra Konzulens: Buda Attila PPKE Kiadói szerkesztő I. évfolyam Budapest, 2009. május 13. Dolgozatom

Részletesebben

A PÉK SZAKMA MŰSZAKI HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSE A XX. ÉVSZÁZADBAN. A SÜTŐIPARI TERMÉKGYÁRTÁS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLŐDÉSE. SÜTŐKEMENCÉK MŰSZAKI FEJLESZTÉSE. I.

A PÉK SZAKMA MŰSZAKI HELYZETE ÉS FEJLŐDÉSE A XX. ÉVSZÁZADBAN. A SÜTŐIPARI TERMÉKGYÁRTÁS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLŐDÉSE. SÜTŐKEMENCÉK MŰSZAKI FEJLESZTÉSE. I. Csaba József: A pékszakma műszaki helyzete és fejlődése a XX. században. A sütőipari termék-gyártás gépesítésének fejlődése. Sütőkemencék műszaki fejlesztése A hagyományos kemencék fejlődése I. rész megjelent:

Részletesebben

MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ. Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta.

MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ. Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta. MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta. UNIVERZÁLIS JÁRÓSZERKEZETŰ TRAKTOR MEZŐGAZDASÁGI MUNKAGÉPEK, SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK ÉS EGYÉB ADAPTEREK ÜZEMELTETÉSÉHEZ. TERVEZÉSE SORÁN

Részletesebben

MiG 1.44 MFI. MiG 1.44 koncepciókép

MiG 1.44 MFI. MiG 1.44 koncepciókép MiG 1.44 MFI A nyolcvanas évek elején a vasfüggöny mindkét oldalán megkezdődtek az előkészületek a következő, ötödik generációs, harcigépek kifejlesztésére. Az Egyesült államokban ekkor vette kezdetét

Részletesebben

C80/1, C90, C150. HU Vezérlőegységek

C80/1, C90, C150. HU Vezérlőegységek C80/1, C90, C150 HU Vezérlőegységek 1. C80/1, C90 ÉS C150 VEZÉRLŐEGYSÉGEK 1.1. Általános tudnivalók A C80/1 vezérlőegység azoknak a családi szaunákban használt, egyfázisú elektromos kályháknak (2-8 kw)

Részletesebben

Az új 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony*

Az új 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony* Az új 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony* VIZELYI GYÖRGY 248 A mozdony rendeltetése és főadatai A gyártás alatt álló, M601 MÁV sorozatszámú 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony nehéz tehervonatok és nehéz személy-,

Részletesebben

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői Megbízás célja, indoka A felperes a kilencvenes évek elején elindította erdészeti csemetetermesztési vállalkozását. Saját tulajdonú, valamint bérelt földön végzi azóta is a csemetetermesztést. Az 1994-es

Részletesebben

1106 Budapest, Gránátos u. 6. tel.: (+361) 433 1666 fax: (+361) 262 2808 FROG-A

1106 Budapest, Gránátos u. 6. tel.: (+361) 433 1666 fax: (+361) 262 2808 FROG-A 1106 Budapest, Gránátos u. 6. tel.: (+361) 433 1666 fax: (+361) 262 2808 FROG-A FIGYELEM! Fontos telepítési és biztonsági utasítások! Olvassa el gondosan! Az AXO kapunyitó automatika feladata, hogy automatizáljon

Részletesebben

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Page 1 of 13 NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Célom az volt, hogy tapasztalatot szerezzek egy síkkolektor építésében. Szándékomban áll a kísérleti rendszert, a házunk, nyári használati melegvíz (HMV)

Részletesebben

Modul-Bake. kft. Sütőipari gépek a gyártótól

Modul-Bake. kft. Sütőipari gépek a gyártótól Modul-Bake kft. Sütőipari a gyártótól kedő technikai háttérrel vállaljuk sütőipari javítását és felújítását is gyári vagy utángyártott alkatrészekkel. Cégünkről Cégünk 1989-ben alakult, Magyar tulajdonban

Részletesebben

FELSŐMARÓGÉP. Használati utasítás

FELSŐMARÓGÉP. Használati utasítás MAKITA FELSŐMARÓGÉP 3620 Használati utasítás Magyarázatok az ábrák számozott részleteihez (1) Meghúzás iránya (2) Meglazítás iránya (3) Fogja meg így (4) Csavar (5) Ütközőpálca (6) Rögzítőkar (7) Mélységmutató

Részletesebben

TÓPARK BERUHÁZÁS ÖSZVÉRSZERKEZETŰ FELÜLJÁRÓ TERVEZÉSE AZ M1 AUTÓPÁLYA FELETT TÓPARK PROJECT COMPOSIT OVERPASS ABOVE THE M1 MOTORWAY

TÓPARK BERUHÁZÁS ÖSZVÉRSZERKEZETŰ FELÜLJÁRÓ TERVEZÉSE AZ M1 AUTÓPÁLYA FELETT TÓPARK PROJECT COMPOSIT OVERPASS ABOVE THE M1 MOTORWAY Hunyadi László statikus tervező Pál Gábor igazgató Speciálterv Kft. TÓPARK BERUHÁZÁS ÖSZVÉRSZERKEZETŰ FELÜLJÁRÓ TERVEZÉSE AZ M1 AUTÓPÁLYA FELETT TÓPARK PROJECT COMPOSIT OVERPASS ABOVE THE M1 MOTORWAY A

Részletesebben

Sarokcsiszoló HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV 9563H 9564H 9565H

Sarokcsiszoló HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV 9563H 9564H 9565H Sarokcsiszoló HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV 9563H 9564H 9565H Az általános nézet magyarázata 1-1. Tengelyretesz 2-1. Csúszókapcsoló 4-1. Tárcsavédő 4-3. Csavar 5-1. Tárcsavédő 5-2. Csavar 5-3. Csapágyház 6-1. Tárcsavédő

Részletesebben

KÉZI TÁVMŰKÖDTETŐK. mec line NYITÓ SZERKEZET VÁLASZTÁS

KÉZI TÁVMŰKÖDTETŐK. mec line NYITÓ SZERKEZET VÁLASZTÁS Locking opener KÉZI TÁVMŰKÖDTETŐK Mechanikus rendszerek szellőztetéshez A legmegfelelőbb nyitó szerkezet és kézi működtető kiválasztásához az alábbi táblázatok nyújtanak segítséget. A Mec Line mechanikus

Részletesebben

SZÚNYOGHÁLÓ RENDSZEREK

SZÚNYOGHÁLÓ RENDSZEREK SZÚNYOGHÁLÓ RENDSZEREK MOBIL RENDSZEREK FÜGGÕLEGES MÛKÖDTETÉSÛ MOBIL RENDSZER FÜGGÕLEGES MÛKÖDTETÉSÛ MOBIL RENDSZER FÜGGÕLEGES MÛKÖDTETÉSÛ 1 MOBIL RENDSZER SZÚNYOGHÁLÓ TOK I. KEFÉZHETÕ 45 45MM 1019N Natúr

Részletesebben

GYORSDARABOLÓ 2414NB. Használati utasítás

GYORSDARABOLÓ 2414NB. Használati utasítás MAKITA GYORSDARABOLÓ 2414NB Használati utasítás (1) Biztonsági védőburkolat (2) Tengelyrögzítő (3) Dugókulcs (4) Daraboló köszörűkorong (5) Belső illesztőperem (6) Tömítőgyűrű (7) Tengely (8) Gyűrű (9)

Részletesebben

Levegő-/füstgázvezeték csatlakozó az ecotec-hez

Levegő-/füstgázvezeték csatlakozó az ecotec-hez Szakemberek számára Szerelési útmutató Levegő-/füstgázvezeték csatlakozó az ecotec-hez Koncentrikus Ø 60/00 műanyag Koncentrikus Ø 80/5 műanyag HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz...

Részletesebben

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802 Pom T-206/3 szállítócsiga Műszaki adatok : T-206/3 4-9 t/h Alapgép hossza (m) 4 Maximális hossz (m) 6 1,7* 4,3** 60⁰ Belső átmérő (mm) 100 1,5 1420 Gép tömege (kb) 80 Kiegészítő tartozékok: fogadógarat

Részletesebben

2009/szeptember (137. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2009/szeptember (137. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2009/szeptember (137. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Mielőtt az e havi témába kezdenék, az olvasóknak érdemes visszalapozni a Kaliber 2008. novemberi számát, mert

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani 12 egymást követő hónap alatt

Részletesebben

A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI.

A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI. A VIDEÓZÁS GYERMEKKORA VI. Az eddigiekben a nagyobb nyilvánosságnak örvendő képrögzítő rendszereket írtam le. Bizonyára az olvasók közül is sokan emlékeznek egyik-másik kezdeményezésre, melyből a JVC VHS-e

Részletesebben

Vízálló szekrények. Kaedra IP65

Vízálló szekrények. Kaedra IP65 Vízálló szekrények IP65 Technológia és vonzó külső és PK, a tökéletes házasság! A PK ipari csatlakozó termékcsalád új külseje tökéletesen idomul a kiselosztó család modern és innovatív megjelenéséhez.

Részletesebben

Számos lumineszkáló (világító) élőlény létezik: baktériumok, gombák, egysejtűek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók,

Számos lumineszkáló (világító) élőlény létezik: baktériumok, gombák, egysejtűek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, Számos lumineszkáló (világító) élőlény létezik: baktériumok, gombák, egysejtűek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák, tintahalak, soklábúak és rovarok. A biolumineszcencia

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: LAKATOS

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: LAKATOS KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: LAKATOS 1. Egy vagy több nagyság összehasonlítását egy másik azonos nagysággal, a következő képen nevezzük: 2 a) mérés b) ellenőrzés

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

kisszekrények Típusú kisszekrények Típusú kisszekrények Típusú kisszekrények QLP Típusú kisszekrények QVP Típusú kisszekrények Típusú kisszekrények

kisszekrények Típusú kisszekrények Típusú kisszekrények Típusú kisszekrények QLP Típusú kisszekrények QVP Típusú kisszekrények Típusú kisszekrények kisszekrények ÚJ TERMÉKEK QM 92 QS 90 QVP 88 QLP 86 QV 84 QL 82 Típusú kisszekrények QL Típusú kisszekrények QV Típusú kisszekrények QLP Típusú kisszekrények QVP Típusú kisszekrények QS Típusú kisszekrények

Részletesebben

SOLAR RÖGZÍTŐRENDSZER SZERELÉSI UTASÍTÁS

SOLAR RÖGZÍTŐRENDSZER SZERELÉSI UTASÍTÁS SZERELÉSI UTASÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 RÖGZÍTÉS ÁLTALÁNOS CSEREPES HÉJAZATON 68-71 2 RÖGZÍTÉS HULLÁM ÉS TRAPÉZLEMEZ VAGY SZENDVICSPANEL HÉJAZATOKON 72 2.1 Rögzítés ászokcsavarokkal vagy WSF Solar rögzítőkkel

Részletesebben

Zöld Szériás égéslevegő bevezető és füstgáz elvezető rendszerek méretezése kondenzációs kazánokhoz

Zöld Szériás égéslevegő bevezető és füstgáz elvezető rendszerek méretezése kondenzációs kazánokhoz Zöld Szériás égéslevegő bevezető és elvezető rendszerek méretezése kondenzációs kazánokhoz Útmutató és tájékoztató Telepítőknek Felhasználóknak Szerelőknek Tartalom: 1.1 B 23 típusú légtérterheléses -

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V.8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (Magyar Közlöny 2012/54.)

Részletesebben

Alumínium bejárati ajtó Zár program

Alumínium bejárati ajtó Zár program .01 Standard többpontos reteszelés (PZ) 1 a.) AT200 és AT300 kivitelekhez 2 Standard vasalat, mechanikus több ponton záródó reteszelés A standard vasalat a következő elemekből épül fel: 1) Több ponton

Részletesebben

16016161616000016161616162015.02.18.2015.02.18.16160 ÍVELT PROFILOK & HOMORÚ ÉS DOMBORÚ CONCAVE AND CONVEX ÍVELT SZÁLAK 60 X 27 MM

16016161616000016161616162015.02.18.2015.02.18.16160 ÍVELT PROFILOK & HOMORÚ ÉS DOMBORÚ CONCAVE AND CONVEX ÍVELT SZÁLAK 60 X 27 MM 16016161616000016161616162015.02.18.2015.02.18.16160 ÍVELT PROFILOK & HOMORÚ ÉS DOMBORÚ CONCAVE AND CONVEX ÍVELT SZÁLAK 60 X 27 MM 0 16116161616111116161616162015.02.18.2015.02.18.16161 CÉGRŐL Az i Profili

Részletesebben

AZ A129 (T129) HARCI HELIKOPTER AZ A129 TÖRTÉNETE ÉS VÁLTOZATAI

AZ A129 (T129) HARCI HELIKOPTER AZ A129 TÖRTÉNETE ÉS VÁLTOZATAI Dr. Szilvássy László 1 AZ A129 (T129) HARCI HELIKOPTER A doktori dolgozatomban részletesen foglalkoztam a harci helikopter modernizációval. Kutatásom során számos harci helikopter fedélzeti fegyverrendszerét

Részletesebben

A Telefongyár korszerű kábellétra-szerkezet konstrukciójának ismertetése

A Telefongyár korszerű kábellétra-szerkezet konstrukciójának ismertetése A Telefongyár korszerű M kábellétra-szerkezet konstrukciójának ismertetése 1 H A L Y AN D RAS TERTA 1. Előzmények. Tervezési célkitűzések A növekvő piaci igények szükségessé tették, hogy az E2 típusú,

Részletesebben

MAKITA. GYALU KP312S Használati utasítás

MAKITA. GYALU KP312S Használati utasítás MAKITA GYALU KP312S Használati utasítás (1) Mélységállítógomb (2) Jelző lemez (3) Indítókapcsoló (4) Rögzítőgomb a kapcsolóhoz (5) Újraindító kapcsoló (6) Stift (7) Vezető lemez (8) Hátsó talp (9) Láb

Részletesebben

MUNKAANYAG. Fekete Éva. Marási műveletek végzése fogazó. marógéppel, másoló marógéppel, láncmarógéppel, és pánthely maró géppel

MUNKAANYAG. Fekete Éva. Marási műveletek végzése fogazó. marógéppel, másoló marógéppel, láncmarógéppel, és pánthely maró géppel Fekete Éva Marási műveletek végzése fogazó marógéppel, másoló marógéppel, láncmarógéppel, és pánthely maró géppel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul

Részletesebben

OptiLine 70 energiaoszlopok Bemutatás

OptiLine 70 energiaoszlopok Bemutatás Bemutatás Energiaoszlopok 70 mm-es nyílással tetszőleges típusú szerelvényekhez Az rugalmas szerelési megoldásokat kínálnak az erősáram, valamint a távközlési és adatjelek eljuttatására a mennyezetről

Részletesebben

1. Ha új karnishoz szerel fel karnisliftkombi konzolt, akkor első lépésként távolítsa el a régi

1. Ha új karnishoz szerel fel karnisliftkombi konzolt, akkor első lépésként távolítsa el a régi A KARNISLIFT kombi felszerelésének lépései: 1. Ha új hoz szerel fel liftkombi t, akkor első lépésként távolítsa el a régi t és annak rögzítő elemeit (ha volt felszerelve). Ha a lift kombi t régi hoz kívánja

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések Norma vagy nem norma szerinti villámvédelem Változat: 2016/V2

Gyakran ismételt kérdések Norma vagy nem norma szerinti villámvédelem Változat: 2016/V2 Magyarországon az elmúlt időszakban számos jogszabályi és szabványi változás történt a villámés túlfeszültség-védelem területén. Meglévő építmények átalakításánál gyakran merül fel kérdésként, hogy norma

Részletesebben

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányok erjesztéses tartósításának műszaki kérdései 1. Szálastakarmányok aprításának gépei és

Részletesebben

A tápanyag gazdálkodás gépei

A tápanyag gazdálkodás gépei 1 A tápanyag gazdálkodás gépei Istállótrágya szállító-szóró gépek Trágyalé és hígtrágya kijuttató gépek A hígtrágya kijuttatásának elosztó és szóró szerkezetei Műtrágya kijuttató gépek Szilárd műtrágya

Részletesebben

A rondell tőrök kialakulása és használata

A rondell tőrök kialakulása és használata A rondell tőrök kialakulása és használata Onozó Ervin Tartalom Tartalom...2 Bevezető...1 A fegyver...2 Kialakulása, változatai, megnevezésük...3 Használata...5 Összefoglalás...8 Felhasznált irodalom...9

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 405 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 405 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000008T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 77970 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

airsoft idpa szabályzat

airsoft idpa szabályzat airsoft idpa szabályzat Szabályok A fegyverbiztonság 4 főszabálya: Töltetlen fegyver nincs. Sose irányozd a fegyvert olyanra, amire nem akarsz lőni. Mindig tudd, mi a cél, és mi van mögötte. Az elsütő

Részletesebben

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Jármű- és hajtáselemek III. (KOJHA 158) 1. tervezési feladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Jármű- és

Részletesebben

DTW250 DTW251. GB Cordless Impact Wrench INSTRUCTION MANUAL. PL Akumulatorowy klucz udarowy INSTRUKCJA OBS UGI

DTW250 DTW251. GB Cordless Impact Wrench INSTRUCTION MANUAL. PL Akumulatorowy klucz udarowy INSTRUKCJA OBS UGI GB Cordless Impact Wrench INSTRUCTION MANUAL UA PL Akumulatorowy klucz udarowy INSTRUKCJA OBS UGI RO Ma in de în urubat cu impact cu acumulator MANUAL DE INSTRUC IUNI DE Akku-Schlagschrauber BEDIENUNGSANLEITUNG

Részletesebben

ORTOPÉDIA. Pannon. Csípőprotézis család

ORTOPÉDIA. Pannon. Csípőprotézis család ORTOPÉDIA Pannon Csípőprotézis család Referenciák Tartalom Prof. Dr. Bellyei Árpád Emeritus egyetemi tanár Pécsi Ortopédiai Klinika Dr. Lakatos József Egyetemi docens, igazgató helyettes Semmelweis egyetem

Részletesebben

Farkas Péter. FAIPAR szakmacsoport. A szakképesítések megnevezése. Asztalos A szakképesítés azonosító száma: 33 5262 01

Farkas Péter. FAIPAR szakmacsoport. A szakképesítések megnevezése. Asztalos A szakképesítés azonosító száma: 33 5262 01 Farkas Péter FAIPAR szakmacsoport A szakképesítések megnevezése Asztalos A szakképesítés azonosító száma: 33 5262 01 Kárpitos A szakképesítés azonosító száma: 33 5262 06 1 Tárgyi feltételek A vizsga megszervezéséhez

Részletesebben

Pánikrudak. Pánikrudak elektromos zárakhoz effeff 8000 Vízszintes beépítésű mechanikus pánikrúd... G-2

Pánikrudak. Pánikrudak elektromos zárakhoz effeff 8000 Vízszintes beépítésű mechanikus pánikrúd... G-2 Pánikrudak Pánikrudak elektromos zárakhoz effeff 8000 Vízszintes beépítésű mechanikus pánikrúd............................................................. G-2 Elektromos pánikrudak Securitron TSB Elektromos

Részletesebben

BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ

BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ Gyengeségeteket orvosoljátok gyógynövényekkel! Rómaiak 14:2 A nyitottság az orvostudomány erkölcsi kvinteszenciája Dr. Taro Takemi, Orvosok világszövetségének

Részletesebben

K 3 K 3, 1.601-812.0, 2015-05-30

K 3 K 3, 1.601-812.0, 2015-05-30 A Kärcher K3 típus szintén alkalomszerű használatra javasolt kisebb szennyeződések eltávolítására. A Quick Connect pisztoly és a 6 m magasnyomású tömlővel felszerelt mosó nagy segítség a ház körüli szennyeződések,

Részletesebben

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT TOLÓKAPU NYITÓ SZETT OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT KIT PL1000 TOLÓKAPU NYITÓ SZETT A PL1000 elektro-mechanikus tolókapu nyitó szettet otthoni felhasználásra tervezték. A hajtómotor ízléses megjelenésű

Részletesebben

Beépítési segédlet. Multiclear üregkamrás polikarbonát lemezekhez. A-Plast Kft.

Beépítési segédlet. Multiclear üregkamrás polikarbonát lemezekhez. A-Plast Kft. Beépítési segédlet Multiclear üregkamrás polikarbonát lemezekhez A-Plast Kft. Verzió: 2.0 Készült: 2013. május Érvényesség: következő segédlet kiadásáig. Anyagkezelési útmutató A MULTICLEAR lemezeket az

Részletesebben

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2012 december 29. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 A hunok harci technikája a hadtörténelem során a legsikeresebb volt.

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nagyméretű és nagy teljesítményű villamos fröccsgépek A villamos hajtású fröccsöntő gépeket korábban hatékony energiafelhasználásuk és a hidraulikus gépeknél precízebb munkájuk miatt

Részletesebben

RC 40 Műszaki adatok.

RC 40 Műszaki adatok. @ RC 40 Műszaki adatok. Dízel- és gázüzemű villástargonca. RC 40-15 RC 40-18 RC 40-20 RC 40-25 RC 40-30 2 RC 40 MŰSZAKI ADATOK. Ez a 2198-as VDI irányelvek szerint készült típus adatlap csak a szabványos

Részletesebben

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT

A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT A BETÖRÉSES LOPÁS ÉS RABLÁS ESETEIRE SZÓLÓ VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZAT (létesítmények, helyiségek ırzésének, valamint vagyontárgyak tárolásának és szállításának szabályai) HB-11899 A betöréses lopás és rablás

Részletesebben

Előnyök: Műszaki leírás. Pantanet rácskerítés

Előnyök: Műszaki leírás. Pantanet rácskerítés Előnyök: A Bekaert Pantanet ponthegesztett, tekercses kerítésrendszere nagy stabilitást garantál, mivel az osztásonkénti hegesztés nem engedi eldeformálódni a hálót és a felső dupla drótszál nagy szakítószilárdságot

Részletesebben

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Szabálykönyvei GYORS PONTLÖVÉSZET

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Szabálykönyvei GYORS PONTLÖVÉSZET GYORS PONTLÖVÉSZET Összeállította: Babits László 2004. 1. kiadás, érvényes: 2005. január. 3-tól 2. kiadás, érvényes: 2013. január. 20-tól 3. kiadás, érvényes:2013.április. 01-től Minden jog fenntartva.

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TÁVCSŐ. Használati útmutató

CSILLAGÁSZATI TÁVCSŐ. Használati útmutató CSILLAGÁSZATI TÁVCSŐ Használati útmutató FONTOS FIGYELMEZTETÉS! Soha ne nézzen a távcsővel közvetlenül a Napba vagy annak közelébe. A gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett használják a távcsövet.

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási kódexre nem

Részletesebben

Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója

Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója 1. rész: fürdőszobai elrendezések, alapvető formai kialakítások A fürdőszoba belső méretei 135cm 358 cm, melyből 18 23 cm-t a társasház szintjeit

Részletesebben

Használati utasítás DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagolóhoz

Használati utasítás DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagolóhoz Használati utasítás DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagolóhoz 2 Műszaki adatok: DOSATRON D25 RE2 gyógyszeradagoló beállítható töménység: 0,2 2 % átfolyó vízmennyiség: 10 l/óra 2,5 m 3 /óra víznyomás: 0,3 6

Részletesebben

M-Sector Kft. Vadász kollekció. Safari kollekció. www.wildzone.eu

M-Sector Kft. Vadász kollekció. Safari kollekció. www.wildzone.eu M-Sector Kft. Vadász kollekció és Safari kollekció 2012 Díszpárnák Classic 3D téglapárna Mérete: 45 x 36 cm Anyaga: 100% poliészter Hangulatos festményekkel díszített vadászpárnák. M-210-0809 M-210-0811

Részletesebben

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ HU SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR A termékről megállapították, hogy megfelel az Európai Unió kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó irányelvének (2006/95/EK)

Részletesebben

CNC Robot Robomachine. M-2iA

CNC Robot Robomachine. M-2iA CNC Robot Robomachine M-2iA M-2iA/3S M-2iA/3SL Tartalom Bevezetés... 03 Főbb jellemzők... 04 Műszaki adatok... 05 Csuklóterhelési diagram Normál tehetetlenségű üzemmód... 06 Opció: nagy tehetetlenségű

Részletesebben

AL275 Ízelt csuklós rakodó

AL275 Ízelt csuklós rakodó AL275 Ízelt csuklós rakodó Copyright 2000-2010 Bobcat Europe 02/04/2010 ADBH 11001 ADBH 99999 Méretek J I K L AL275 B H A C M D G E F R P Q O N T S (A) Szabadmagasság... 410 mm (B) Magasság kezelőfülkével...

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével A feladatom nagyon egyszerű. Felkérés alapján szeretnék tájékoztatást adni

Részletesebben

PRESTO. TÁRCSA Maximális hatékonyság a gyors, egylépéses tarlóhántolóval

PRESTO. TÁRCSA Maximális hatékonyság a gyors, egylépéses tarlóhántolóval PRESTO TÁRCSA Maximális hatékonyság a gyors, egylépéses tarlóhántolóval PRESTO A LEGMODERNEBB TARLÓHÁNTÁS MANAPSÁG A TARLÓHÁNTÁSNAK HÁROM FŐ FUNKCIÓJA VAN: a szármaradványok bedolgozása A tarlómaradványok

Részletesebben

KIT BOB5 ECO2 vezérléssel

KIT BOB5 ECO2 vezérléssel 1 KIT BOB5 ECO2 vezérléssel Használati és üzembe helyezési utasítás Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá BOB50 típusú szettet választotta. A Benincá cég kínálatában található összes termék

Részletesebben

Függesztőelemek Szekrény függesztő 5.71

Függesztőelemek Szekrény függesztő 5.71 Függesztőelemek Szekrény függesztő.7 80.6 Szekrény függesztő méret: 77 x 8 x 8 mm irányban állítható mélységben: 0 mm magasságban: mm teherbírás- lásd:.77. oldal fehér 0000960000 barna 0000960000 Szereléskor

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Szilárdságtan A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok A követelménymodul száma: 047-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Kiegészítő használati útmutató az ATEX 94/9/EG szerint Tűzvédelmi csappantyú BKA-EN

Kiegészítő használati útmutató az ATEX 94/9/EG szerint Tűzvédelmi csappantyú BKA-EN Kiegészítő használati útmutató az ATEX 94/9/EG szerint Tűzvédelmi csappantyú BKA-EN Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200

Részletesebben

Szerelés 6/2. Villamosenergia-elosztás 6/31. Kábelvezetés 6/39. Világítás és aljzat 6/63. Ajtótartozékok 6/71. Földelési tartozékok 6/78

Szerelés 6/2. Villamosenergia-elosztás 6/31. Kábelvezetés 6/39. Világítás és aljzat 6/63. Ajtótartozékok 6/71. Földelési tartozékok 6/78 Szerelés /2 PB500073 PB500023 PB500218 PB500082 PB500072 PB500222 Villamosenergia-elosztás /31 Kábelvezetés /39 Világítás és aljzat /3 PB500188 PB500223 Ajtótartozékok /71 PB500084 PB500217 Földelési tartozékok

Részletesebben