Készítette: Vajda Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítette: Vajda Péter"

Átírás

1 Készítette: Vajda Péter

2 A Salvia nemzetséghez csaknem 1000 faj tartozik, de egyik sem hasonló a "látnokzsályához", a Salvia divinorumhoz. Ahogy a hivatalos magyar neve sugallja ("jósmenta", "látnokzsálya"), a Salvia divinorum a legtitokzatosabb módon kötődik az emberi tudathoz. Mexikóban őshonos, legálisan tartható, használható, árulható növény. Magyarországon dísznövénynek számít.

3

4 Míg a legtöbb növénynek viszonylag körkörös és tömör felépítésű szára van, addig Salviáé szögletes és üreges. Levelei átellenesen, párosával erednek. Minden levél eredésénél kis hajtáskezdemény van cm magasságig (az elsõ 8-10 pár levélig) egy száron nõ, majd a további új levélnyelek tövénél oldalág kezdeményekkel lombosodni kezd.

5 Salvia Divinorum főhatóanyaga a Salviorin A, igen erősen pszichoaktív diterpén, aminek hatásmechanizmusa a többi ismert pszichoaktív vegyületétől lényegesen különbözik. A Salviorin A képlete: C 23 H 28 O 8

6

7 A Salviát a mexikói őslakosok gyógyításra és jövendölésre használták. Hagyományosan nem a füstjét szívják, hanem hosszasan rágcsálják a leveleket. Levelét pipából vagy vízipipából szívják. Ebben az esetben ahhoz, hogy a salvinorin-a hatóanyag aktiválódjon, kb. 240 C hőmérséklet szükséges. Rágás esetén a levelet és keserű levét egy ideig a szájban kell tartani, hogy minél tökéletesebb legyen a hatóanyag felszívódása. A salvinorin-a kivonatot tartalmazó folyadékot a nyelv alatt tartják, így a hatóanyag a száj nyálkahártyáján keresztül kerül a véráramba. A Salvinorin-A nem vált ki toleranciát(!), így a pszichedelikus élmény ismételt adagokkal meghosszabbítható vagy felerősíthető

8 Csak akkor kezd virágozni, ahol ezt az idõjárás megengedi. A Salvia ivartalanul, vegetatív úton szaporodik. Minden növény lényegében azonos klón, ezért nem képes életképes magvakat teremni. Ezért a szaporítani legegyszerűbben klónozással tudjuk.

9 A Salvia divinorumot klónozni az év bármely időszakában lehet, de tapasztalatok szerint az őszi és téli vágatok lassabban eresztenek gyökeret. Ezért a legjobb idő a szaporítására tavasszal és nyáron van., Szaporításhoz készítenünk kell egy tiszta edényt szobahőmérsékletű vízzel. Használjunk éles ollót vagy pengét, hogy eltávolítsuk egy hosszabb darabot a növényből. Legalább 2db bütyök legyen rajta. Az életerős új hajtások a legjobbak, de az idősebb szára is képes gyökeret ereszteni. Levélbütyök alatt vágjuk el a szárát. Távolítsunk el minden levelet a legfelső bütyök alatt és már tehetjük is az előkészített edénybe. Majd térjünk vissza a megvágott szárra az anyanövényen. Vágjuk vissza a szárát, hogy csak a legmagasabb bütyök maradjon meg.

10 Gyökértelen dugvány: Fogjunk egy legalább egy szárcsomóval bíró dugványt, és szedjünk le róla minden nagyobb levelet. Fektessük a szárdarabot vízszintesen nedves, tápanyagdús földre, és helyezzük mini üvegházba. A szár egész hossza mentén gyökeret fog ereszteni, és minden szárcsomóból két hajtást fog növeszteni. Vízben való gyökereztetés: leggyakoribb és leghatékonyabb mód. Egy üvegben, vázában, vagy más magas és vékony víztároló edényben a növényünk gyökerei bőségesen fognak nőni végig a száron, nem csak a szárcsomóknál.

11

12 Mikor a palánta már gyökeret eresztett a vízben, a következő lépés az első cserepébe való ültetés. Szerezzünk egy olyan cserepet, ami elég magas ahhoz, hogy teljesen be lehessen temetni az újonnan eresztett gyökereket. A cserépnek megfelelően nagy vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie. Az egészséges Salvia divinorum rövid időn belül nagy gyökértömeget fejleszt.

13

14 A közhiedelem ellenére lehet termeszteni S. divinorum-ot szabályozott páratartalmú helyen kívül is, csupán törődést és figyelmet igényel. Viszotn igazán sikeresen üvegházban vagy mini fóliaházban tudjuk termeszteni, ahol állandóra tudjuk beállítani mind a hőmérsékletet (20-25 fok) mind a páratartalmat (70-80%), illetve izolálást biztosít a számunkra nem kívánt kártevőkkel szemben.

15

16

17 A Salvia divinorum a gazdag, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földet, vagy a levél komposztot(speciális, főleg levél alapú, gombák által lebontott anyag) kedveli. A talaj Ph-ja között igazán optimális. Ha a földedet túl tömörnek vagy agyagszerűnek találjuk, keverhetünk hozzá egy kis hungarocellt. Ez teljesen közömbös anyag, könnyűvé és lazábbá teszi a keveréket, nincs negatív kihatása a növényre.

18

19 A természetes élőhelyén, Sierra Mazateca-ban a legmagasabb hőmérséklet kb. 26 C, de általában C között változik. A Salvia divinorum viszonylag hűvös, enyhe éghajlaton érzi jól magát. Ha a növény 29 C-nál magasabb hőmérsékletnek van kitéve, és nem akklimatizálódott, vagy fóliasátorban van, elkezdhet hervadozni. Ha viszont a növényünk már megszokta a környezetet és/vagy fóliasátorban van, sérülés nélkül is kibírja a melegebb napokat. Rendkívül meleg napokon egyszerűen hagyjuk a permetezőt tovább bekapcsolva. Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed a Salvia d. gyorsan elhal, elhervad és egy éjszaka alatt ijesztően feketére színeződik.

20 Még a legegészségesebb Salvia divinorum növények is rendszeres öntözés mellett teljesítenek a legjobban. Ha csak néhány növényünk van, ezt kézzel végezhetjük egy szobahőmérsékletű, tisztított vízzel megtöltött permetezős palack segítségével. A víz minősége határozottan befolyásolja a növényfejlődését Kerüljük a túlságosan kemény csapvizet (150 ppm felett), és az 50 ppm feletti nátrium szintet (ezt a szintet az ivóvíz lágyítás nélkül is átlépheti). Ezen értékek felett a víz károsítja a növényeket!

21

22 Hal emulzió - Kinti használatnál elég erős a szaga, hogy odavonzza az arra barangolómacskákat, kutyákat, oposszumokat vagy más állatokat. Ezért ha ezzel táplálnánk a növényeinket, bizonyosodjunk meg róla, hogy védett helyen vannak a növényeink, az állatok nem férhetnek hozzá. Ugyanakkor jobban vonzza a rovar kártevőket, mint a porított műtrágyák. Ezeket tudván, saját döntésünkön múlik, hogy használjuk e. folyékony műtrágya (NPK: ) Egyszerűbb és széleskörűbb felhasználási lehetőségek.

23

24 A Salvia divinorum legjobban a szórt fényt szereti. Szokásos bölcsesség, hogy kerüljük a közvetlen napfényt. Ha már egyszer meghonosodott, jól érzi magát egy kevés közvetlen fénnyel is. De ha túl sok napfény éri deformált, vastagabb és kisebb leveleket hoz. A legjobb napfény kiegészítése szolgáló eszköz egy magasnyomású nátriumgőzös(hps) lámpa. Egy ilyen lámpa sokkal hatásosabb, mint egy hasonló watt számú fémhalogéné, ugyanakkor a fényspektruma jobban elősegíti az új növény gyökereztetését. Egy 400W-os HPS lámpa 2-3 m2 területet képes effektíven megvilágítani.

25 400W-os HPS lámpa

26 A Salvia divinorum termeszhető hidropónikusan is. Egy kezdetleges hidrokultúrás rendszer speciális termesztőközeget használ föld helyett, és egy egyszerű csepegtetőrendszert ami egy kis teljesítményű akvárium pumpa segítségével tápoldatot juttat a közegre ami aztán átcsurog rajta. Az oldat visszafolyik egy tartályba, levegővel dúsítható egy másik levegőztetős akváriumi pumpával és visszaforgatható. Habár a hidokultúrás termesztés nagyobb odafigyelést igényel a kertész részéről, viszont a plussz gondoskodásnak kiváló eredmény a jutalma.

27

28

29 Rengeteg típusú műtrágya található kifejezetten hidroponikus rendszerekhez. Nincs kifejezetten a S. divinorum-hoz ajánlott típusú vagy összetételű tápoldat. De mivel úgy tűnik, hogy a Salvia Divinorum az ásványi anyagban gazdag termőközeget szereti, ezért olyat keressünk, ami a szokásos makro elemeken kívül mikro elemeket is tartalmaz. Hasznos, ha van EC mérőnk. Ebben az esetben próbáljuk megcélozzuk az 1.6 és 2.4 közötti értéket.

30 A Salvia divinorum gyökerei kedvelik az oxigént. Ezért segít ha levegővel dúsítjuk a tartályban lévő folyadékot. Ezt könnyen kivitelezhetjük egy második akváriumi levegőztetővel. Az oxigén jobban oldódik hideg vízben. Azt mondják minél hidegebb a víz, annál több a benne oldott oxigén. Tehát egyszerűen hidegen kell tartani a vizet és a benne oldódott oxigén jelentős előnyt jelent a növénynek. Az optimális hőmérséklet a tápoldatnak C között van. Ha ettől melegebb, akkor stresszt okoz a növénynek, vagy rosszabb esetben a gyökerek rothadásához vezet. Ezért nagyon fontos, hogy a tartályt óvjuk a közvetlen napfénytől(késő nyártól kora őszig). A téli hónapokban lehet, hogy szükséges a tápoldat melegítése. Erre megfelelő egy akváriumi melegítő a tartályban vagy használhatunk sötét színű tartályt.

31 A hidroponikus termesztésnél nagyon oda kell figyelni igényel az oldat ph-jára. Az agyaggolyó/kókuszrost ph értéke 5.5 és 6.0 között optimális. A kőzetgyapot lúgosabb így 6.0 és 6.3 közötti ph értéke jobbnak tűnik. Az olcsóph tesztcsík a legjobb módja a ph változásának figyelésére, amíg beruházunk egy drága ph mérőbe. (Az olcsóph mérők pontatlanok és megbízhatatlanok.) Használhatunk foszforsavat, hogy csökkentsük a ph értékét, növelni viszont kálium-hidroxiddal tudjuk. Legalább harmadnaponta mérjük meg a tápoldatunk ph értékét, és változtassuk meg, ha szükséges.

32

33 Sajnos számos rovar támadhatja a Salvia divinorumot. Ha ezt nem kontrolláljuk, akkor ez stresszelheti a növényt, vagy extrém esetben akár a halálát is jelentheti.

34 Az üvegházi molytetű (avagy házi liszteske) a Salvia Divinorumon is élősködhet, és ha nem kezeljük, jelentősen meggyengíti a növényt. A liszteskék a levelek alján gyűlnek össze, és ott rakják le petéiket. A növényi nedvekkel táplálkoznak, mézharmatot kiválsztva, amelyen korompenész telepedhet meg. Ha a növényeid olyan zárt környezetben nőnek, mint egy fóliasátor, vagy egy üvegház, akkor az Encarsia formosa fürkészdarazsak a leghatékonyabbak az üvegházi molytetű-fertőzések kezelésében.

35

36 A Salvia divinorum egyik lehetséges kártevője az atka, főleg ha a növényt üvegházban vagy fóliasátorban termesztjük. Az atkák megjelenésének első jelei a levelek felső részén lévő apró, sárga pöttyök, vagy (komolyabb fertőzés esetén) a növekedési csúcsok közé szőtt háló és a barnulólevelek. Ha megvizsgáljuk a levelek fonákát, sárga, napbarnított, zöldes, parányi bogarakat láthatunk sötét pettyel a válluknál. Hatásos biológiai kontroll rá a Phytoseiulus persimilis (ragadozóatka), ami felfalja az atkákat. Ez a húsevő ragadozó nem eszi meg a Salvia d.-ot és más növényeket sem.

37

38 A csigák gyors sérülést okoznak a Salvia divinorumnak, mivel nagy lyukakat rágnak akár egy éjszaka alatt. Nappal eltűnnek. Vékony rezet(0.5mm/2.54cm) használnak általában a kertészek, hogy egy oylan vonalat hozzanak létre amin nem tud átmenni a csiga. A rézlemez vagy szalag elérhető a legtöbb kertészeti boltban. Ragasszuk körbe a növényeinket vagy állítsuk az élével a földbe, így létrehozva egy rézkerítést. Mivel a réz elektromosáramot vezet a csigába, ezért csak addig működik amíg a réz fényes. Csiszoljuk meg vagy tegyünk ki újat, ha mattá válik az oxidálódástól(ami általában legalább egy évet vesz igénybe).

39

40 A Salvia Divinorum egy misztikus és gyönyörű növény. Bár termesztése nem a hazai klímának megfelelő, üvegházban mégis nagyon jó hatásfokon termeszthető. Ha elég szeretettel és kellő odafigyeléssel foglalkozunk vele, meg fogja hállálni a sok rá szánt időt. Minnél többet foglalkozunk vele, annál jobban nevel minket és a varázsa napról-napra egyre jobban és jobban le fog nyűgözni!

41 - ( The SALVIA DIVINORUM Grower s Guide )

Komposztálás a közfoglalkoztatásban

Komposztálás a közfoglalkoztatásban Komposztálás a közfoglalkoztatásban Az önkormányzatok különleges komposztálási technológiával bővíthetik közfoglalkoztatási programjaikat. A Compastor által kínált lehetőség értékteremtő, költséghatékony

Részletesebben

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák Biobor A szőlészet az utóbbi 25 évben számos fontos változáson ment át. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a polikultúrát mindenhol egyre inkább felváltja a monokultúra. A monokultúrás termelésben

Részletesebben

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban Sok szeretettel ajánlom feleségemnek, Karolinának, kislányomnak, Karolina Rékának és minden kedves ismerœsömnek Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban

Részletesebben

Sárgafülű ékszerteknős. Tudományos neve:pseudemys Scripta scripta

Sárgafülű ékszerteknős. Tudományos neve:pseudemys Scripta scripta Sárgafülű ékszerteknős Tudományos neve:pseudemys Scripta scripta Rendszertani besorolása: hüllők(reptilia) osztályába, a teknősök(tesdunides) rendjébe és a mocsáriteknős-félék(emydidae) családjába tartozó

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés Dr. Lakotár Katalin Felhő- és csapadékképződés Legfontosabb víztározók víztározó víztömeg (kg) a teljes víztömeghez viszonyított arány (%) óceánok, tengerek szárazföldi vizek tartózkodási idő 1338,1 10

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató LB 88 H H Levegőpárásító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com MAGYAR Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy a kínálatunkban szereplő termékek egyikét választotta.

Részletesebben

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná!

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná! Nunhems Görögdinnye fajták Többek, mint gondolná! Magnélküli, csíkos Kerek-ovális Crimson csíkos Estel Deluxe F1 10 Magnélküli, fekete héjú Crisby F1 4 Joulie F1* Talisman F1 5 Boxy F1 6 Susy F1 Style

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha száraz a föd teteje az alsó rész vizes lehet- fapálcikával

Részletesebben

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1)

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1) Összehasonlító talajszelvény-vizsgálat Pusztaszabolcs, 2015. szeptember 1. Vizsgált terület: Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. birtokai A Pusztaszabolcsi Zrt. összességében 0 hektáron gazdálkodik (bérelt és integrált

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

3. forduló kérdései. I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont)

3. forduló kérdései. I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont) 3. forduló kérdései I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont) 1. Mi a toxin? a. egy rágcsálóféle b. mérgező vegyület c. a D-vitamin más néven 2. Az alábbiak közül melyik védett

Részletesebben

VÁSÁRLÁSI SEGÉDLET BELTÉRI NÖVÉNYTERMESZTÉS

VÁSÁRLÁSI SEGÉDLET BELTÉRI NÖVÉNYTERMESZTÉS VÁSÁRLÁSI SEGÉDLET BELTÉRI NÖVÉNYTERMESZTÉS Termékek vízkultúrás neveléshez JÓ TUDNI Ez a szimbólum minden olyan termék csomagolásán megtalálható, amely beltéri vízkultúrás növénytermesztésben alkalmazható.

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben)

METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben) METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben) Cégünket, a VARIMET Kft.-t 2005-ben alapítottuk. Főként lakatos munkákkal foglalkozunk,

Részletesebben

Iskola: Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium. Téma: Az őszibúza gazdasági jelentősége és botanikai jellemzői

Iskola: Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium. Téma: Az őszibúza gazdasági jelentősége és botanikai jellemzői 2. számú melléklet (Forrás: K.B) ÓRAVÁZLAT Iskola: Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium Osztály: 13. b osztály Tantárgy: Növénytermesztés Téma: Az őszibúza gazdasági jelentősége és

Részletesebben

Szudánifű (Sorghum sudanense)

Szudánifű (Sorghum sudanense) Szudánifű (Sorghum sudanense) Mint neve is elárulja, Szudán és szavanna területeiről származó növény, aminek jó szárazságtűrő képessége részben innen eredeztethető. Földünkön ebbe a klímazónába tartozó

Részletesebben

Időjárás lexikon. gyerekeknek

Időjárás lexikon. gyerekeknek Időjárás lexikon gyerekeknek Mikor esik az eső? Miután a nap a földön lévő vizet elpárologtatja, a vízpárával telített meleg levegő felszáll. (Ezt minden nap láthatod, hiszen a tűzhelyen melegített vízből

Részletesebben

LB12. Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.

LB12. Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer. LB12 O Luchtbevochtiger voor op reis Gebruikshandleiding...2 P Humidificador de ar portátil Instruções de utilização...8 K Υγραντήρας αέρα για ταξίδι Οδηγίες χρήσης...14 c Rejseluftfugter Brugsanvisning...21

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

ÖNTÖZÉSI ISMERETEK. A növények fejlıdésükhöz elsı sorba. fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek.

ÖNTÖZÉSI ISMERETEK. A növények fejlıdésükhöz elsı sorba. fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek. ÖNTÖZÉSI ISMERETEK ÖNTÖZÉSI ISMERETEK A növények n nyek vízfogyasztv zfogyasztása sa és s vízigv zigénye A növények fejlıdésükhöz elsı sorba fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek. A feltételek

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KMETY GYÖRGY EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN EGÉSZSÉGNAP III.

INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KMETY GYÖRGY EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN EGÉSZSÉGNAP III. INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KMETY GYÖRGY EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN EGÉSZSÉGNAP III. TEÁZÁSI SZOKÁSOK, A TEÁZÁS KULTÚRÁJA Beköszöntött a hidegebb idő, a teázás időszaka. Kinek

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához.

3. számú melléklet. Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. 3. számú melléklet Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. I. A műfüves sportpályák ápolása. Jelen melléklet útmutatásul szolgál a műfű tisztításához és ápolásához. Ezen

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

Általános 5-8. évf. Természettudományos gyakorlat

Általános 5-8. évf. Természettudományos gyakorlat 5. évfolyam A természettudományi gyakorlatok tantárgy fókuszában az 5 6. évfolyamon a megfigyelés áll, amelyhez a tapasztalatok, élmények rögzítése, valamint a megfigyelt jelenségek magyarázatának keresése

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

A paradicsom ökológiai termesztése

A paradicsom ökológiai termesztése ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND A paradicsom ökológiai termesztése Az ökológiai

Részletesebben

A Teremtés Negyedik könyv

A Teremtés Negyedik könyv Vlagyimir Megre A Teremtés Negyedik könyv 2008 A KERÍTÉS Na, hát legelőször is, ugye, legelőször természetesen be kell a telket keríteni. Mert amikor az építkezéshez szükséges anyagokat kezdi az ember

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN. Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség

FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN. Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség Lebegés: Süllyedés: Úszás: A bemerülési mélység a folyadék

Részletesebben

DÍSZNÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE KONDICIONÁLT FELÜLETEK ALATT IRRIGATION OF ORNAMENTAL PLANTS IN GREENHOUSE

DÍSZNÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE KONDICIONÁLT FELÜLETEK ALATT IRRIGATION OF ORNAMENTAL PLANTS IN GREENHOUSE Gradus Vol 2, No 2 (2015) 336-341 ISSN 2064-8014 DÍSZNÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE KONDICIONÁLT FELÜLETEK ALATT IRRIGATION OF ORNAMENTAL PLANTS IN GREENHOUSE Turiné Farkas Zsuzsa Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai

Részletesebben

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) A vetésforgó összeállítása A vetésforgó tervezésekor a legfontosabb szempont a biológiai talajtermékenység megőrzése, és a kártevők felszaporodásának megakadályozása,

Részletesebben

szén-monoxid érzékelő optimális helye szén-monoxid források a lakásban

szén-monoxid érzékelő optimális helye szén-monoxid források a lakásban 24 25 szén-monoxid érzékelő optimális helye szén-monoxid források a lakásban Forrás: Bripel 26 Mi az a fabrikett? A fabrikett környezetbarát, természetes alapanyagból - fűrészpor - magas nyomáson préseléssel

Részletesebben

A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA. Összeállította: Szilaj Rezső

A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA. Összeállította: Szilaj Rezső A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA Összeállította: Szilaj Rezső Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék......1 I. Keszthelyi-hegység...2 1. Csodabogyós-barlang...2 a. Patakmeder-ág...2

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez

AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez PANNON EGYETEM GEROGIKON KAR KESZTHELY NÖVÉNYTERMESZTÉSTANI ÉS TALAJTANI TANSZÉK AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez Készítették: Dr. habil. Sárdi Katalin

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület 2000 Szentendre, Római sánc u. 5. Tel.: 06-26-313-848

ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület 2000 Szentendre, Római sánc u. 5. Tel.: 06-26-313-848 Ajándék-barlang 4840-83 2008 év elején folytattuk a barlang mélypontjának a bontását, ahol drótkötélpályát is kiépítettünk a termelés megkönnyítése végett. Ebben az évben azonban idő hiányában nem történt

Részletesebben

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.1 2.2 1.1 Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással Tárgyszavak: átlátszó műanyag; fröccsöntés; dombornyomás; hibalehetőségek; új technológiák; extrudálás;

Részletesebben

Virágtartó fa. OBI Csináld ma. Szükséges ismeretek: Gyakorlott. Tartalom. Az elkészítés idej. Méretek Átmérő Virágtartó: Lábazat: Teljes magasság:

Virágtartó fa. OBI Csináld ma. Szükséges ismeretek: Gyakorlott. Tartalom. Az elkészítés idej. Méretek Átmérő Virágtartó: Lábazat: Teljes magasság: OBI Csináld ma 1 Virágtartó fa Szükséges ismeretek: Gyakorlott Tartalom Az elkészítés idej Bevezetés/Ötletek & fortélyok 2. old. Bevásárlólista 3. old. Szerszámlista 4. old. Barkácsútmutató 5. 13. old.

Részletesebben

J e g y zőkönyv ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.)

J e g y zőkönyv ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.) ISZB-NP-1/2010. (ISZB-NP-1/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága népesedéspolitikai albizottságának 2010. november 8-án, hétfőn, 8 óra 37 perckor

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

Beépítési segédlet. Multiclear üregkamrás polikarbonát lemezekhez. A-Plast Kft.

Beépítési segédlet. Multiclear üregkamrás polikarbonát lemezekhez. A-Plast Kft. Beépítési segédlet Multiclear üregkamrás polikarbonát lemezekhez A-Plast Kft. Verzió: 2.0 Készült: 2013. május Érvényesség: következő segédlet kiadásáig. Anyagkezelési útmutató A MULTICLEAR lemezeket az

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

Néhány adat a bükki töbrök mikroklímájához

Néhány adat a bükki töbrök mikroklímájához 1. Bevezetés A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 82. kötet (2011) Néhány adat a bükki töbrök mikroklímájához Keveiné Bárány Ilona SzTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék keveibar@earth.geo.u-szeged.hu

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

ROZS (Secale cereale)

ROZS (Secale cereale) ROZS (Secale cereale) ROZS (Secale cereale) Származása, jelentősége : Géncentruma búzáéval megegyezik, annak gyomnövénye volt, kezdetben természetes, majd tudatos szelekció. Nálunk bronzkor óta. Világhelyzet:

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

H-1036 Budapest, Lajos u 48-66. B lépcsőház Tel.: (1) 436-9699, Fax: (1) 367-2590

H-1036 Budapest, Lajos u 48-66. B lépcsőház Tel.: (1) 436-9699, Fax: (1) 367-2590 decis BIZTONSÁGI ADATLAP No. AGR 2313 Kiadás kelte: 2000. április 27. 1.) A SZER / KÉSZÍTMÉNY AZONOSÍTÁSA Kereskedelmi név: DECIS EC 25 Termékkód: A vállalat azonosítása AEF03264000EC03B0 Bayer Hungária

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

A közterületi növényvédelem aktuális problémái (1.)

A közterületi növényvédelem aktuális problémái (1.) A közterületi növényvédelem aktuális problémái (1.) Zsigó György Toxa-Terv Bt., Budapest Kettős feladatnak kell megfelelnie a közterületen dolgozó szakembernek. Egyrészt meg kell védenie a növényeket a

Részletesebben

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése E L E M Z É S Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése 2010. szeptember Balázs Ágnes (szövegértés) és Magyar

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken Ritzelés körkéses rizelőgépeken - 1 - Ritzelés körkéses ritzelőgépeken 1 Bevezető A ritzen német szó hasítást, karcolást jelent. Nyomdai körökben ritzelés (riccelés) alatt leginkább öntapadó anyagok öntapadó

Részletesebben

LK és LSK kéményrendszerek Beépítési útmutató Kiadva: 2013. április 1.

LK és LSK kéményrendszerek Beépítési útmutató Kiadva: 2013. április 1. és kéményrendszerek Beépítési útmutató Kiadva: 013. április Kivitelezési előírások, követelmények A LEIER kéményrendszerek építését minden esetben az idevonatkozó szabályok és a gyártói utasítások betartásával

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY

www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY I.P. gyermek lábát mérje meg a Primigi, egy különleges kaland lépésről lépésre egy különleges kaland lépésről lépésre www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY A PRIMIGI Passo dopo passo (Lépésről

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban 2009. március Az őszibarack-termesztőket évek óta rettegésben tartja az eperfapajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona TARG.). A polifág faj, ami Budapest

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

4. Területhasználati alkalmasság a Szentesi kistérségben 1

4. Területhasználati alkalmasság a Szentesi kistérségben 1 4. Területhasználati alkalmasság a Szentesi kistérségben 1 4.1. Termohelyi adottságok A térség síkvidék, mely a Tisza és a Körös találkozásától délkeletre fekszik, kedvezotlen domborzati adottság nélkül.

Részletesebben

Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban

Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban Tanulmányunkban bemutatjuk, hogyan alakult hazánk időjárása az idei év első hét hónapja során. Részletesen elemezzük az időszak hőmérsékleti-

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Tartástechnológia és a húsminőség összefüggései húsminőség megközelítése

Részletesebben

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 Speciálkollégium Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 A beton szulfát korróziója (sulfate attack) A portland cement

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A készülék csak így tudja a legjobb szolgáltatást és a maximális biztonságot nyújtani. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

Biztonsági tudnivalók

Biztonsági tudnivalók Biztonsági tudnivalók Az ebben a kézikönyvben alkalmazott jelek Ezek a jelek fontos információkat szolgáltatnak. Teljes mértékben figyelembe kell venni ezeket az utasításokat. Veszély! Ezeknek az utasításoknak

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Talaj-előkészítés Tápanyagellátás Ültetés Növényvédelem, növényápolás

Részletesebben

Ergonómia előadás. Színek

Ergonómia előadás. Színek Ergonómia előadás Színek Készítette: Salamon Péter Szathmáry András VENK 2006 1 Ergonómia és a szín Az ergonómia azt mondja meg, hogyan nem lesz megfelelő és hogyan lesz megfelelő a teljesítmény és a vizuális

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS MODELLSZÁM: FMB50-2 OLVASSA EL A BIZTONSÁGI TUDNIVALÓKAT ÉS A HASZNÁLATI UTASÍTÁST

HASZNÁLATI UTASÍTÁS MODELLSZÁM: FMB50-2 OLVASSA EL A BIZTONSÁGI TUDNIVALÓKAT ÉS A HASZNÁLATI UTASÍTÁST HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI UTASÍTÁS MODELLSZÁM: FMB50-2 OLVASSA EL A BIZTONSÁGI TUDNIVALÓKAT ÉS A HASZNÁLATI UTASÍTÁST A HŰTŐSZEKRÉNY BIZTONSÁGA Az Ön és mások biztonsága nagyon fontos. Az útmutatóban a készülék

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

BENSON. PV típusú Földgáz (G20 I 2H ) és PB gáz (G31 I 3P ) üzemű meleglevegős hőlégbefúvó. Használati gépkönyv és kezelési utasítás.

BENSON. PV típusú Földgáz (G20 I 2H ) és PB gáz (G31 I 3P ) üzemű meleglevegős hőlégbefúvó. Használati gépkönyv és kezelési utasítás. BENSON PV típusú Földgáz (G20 I 2H ) és PB gáz (G31 I 3P ) üzemű meleglevegős hőlégbefúvó Benson Használati gépkönyv és kezelési utasítás AC Works Kft. 1044 Budapest Frangepán u. 16. Tel.: 1-785-0390 1

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉFÔZÔ C-914. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉFÔZÔ C-914. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉFÔZÔ C-914 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike a gyártó

Részletesebben

KISZÁRADT VÁROSOK ÉS SZÉLSŐSÉGESSÉGEK AZ IDŐJÁRÁSBAN

KISZÁRADT VÁROSOK ÉS SZÉLSŐSÉGESSÉGEK AZ IDŐJÁRÁSBAN KISZÁRADT VÁROSOK ÉS SZÉLSŐSÉGESSÉGEK AZ IDŐJÁRÁSBAN Az időjárás szélsőséges megnyilvánulásainak növekedése az éppen folyamatban lévő klímaváltozás legrombolóbb megnyilatkozása. E szélsőségességek nagyon

Részletesebben

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében (92)TÉGLA ZS. 1, BORÓCZKI G. 2, TERBE T. 3 Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében Results of the experiment the pepper

Részletesebben

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon*

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* TANULMÁNYOK DR. ENYEDI GYÖRGY A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* A magyar területfejlesztési politikának egyik sarkalatos célja az ország különböző területein élő népesség életkörülményeinek

Részletesebben

Vadása-tó és előtározó

Vadása-tó és előtározó Vadása-tó és előtározó Vizsgált tényező Mintavétel helye Mért érték 24/2004. (XII. 18.) KvVM rendelet MSZ 12749: Felszíni vizek minősége Alakulását befolyásoló tényező Lehetőségek Kémhatás ph Vadása-tó

Részletesebben

Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel

Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel KIVITELEZÉSI ÚTMUTATÓ Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel Tartalomjegyzék Általános tudnivalók Kivitelezésrol általában Idomkészítés Armaflex

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu Korai időszakban is megbízható kötések A ZKI Zrt. összes kiadványában szereplő adatok tájékoztató jellegűek, azokat legjobb tudásunk szerint, múltbeli gyakorlati termelői elmondások alapján és saját méréseink

Részletesebben

Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök. Beázási profil különböző talajtípusokon

Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök. Beázási profil különböző talajtípusokon Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök (3. 19. o.) Tápoldat növényi tápanyagok vizes oldata Tápoldatozás tápanyagok öntözővízzel történő kijuttatása; mikroöntözéssel fertilisation irrigation

Részletesebben

Ö s s z e f o g l a l á s

Ö s s z e f o g l a l á s Összefoglalás El ó fordulási helyhez kapcsolodó testsúly- és mértebeli különbségek nagyon gyakran fordulnak el ó. A svédek, de a hollandok is köztudottan magassabbak mint például a pigmeusok vagy az eszkimók,

Részletesebben

Riolittufa a Mezőgazdaságban. Dr. Szabó Béla (NyF) és Nemes Gábor (CÉK)

Riolittufa a Mezőgazdaságban. Dr. Szabó Béla (NyF) és Nemes Gábor (CÉK) Riolittufa a Mezőgazdaságban Dr. Szabó Béla (NyF) és Nemes Gábor (CÉK) Előzmények 2011-ben és 2012-ben Nyírgyulajon végeztünk el kisparcellás kísérleteket hibrid kukorica (PR37K85) hajtatásával. Mivel

Részletesebben

Női pálya a karrierben tanulmány eredmények Hatodik rész. Dolgozó nők a magánéletben

Női pálya a karrierben tanulmány eredmények Hatodik rész. Dolgozó nők a magánéletben Női pálya a karrierben tanulmány eredmények Hatodik rész Dolgozó nők a magánéletben A válaszolók 52%-a gyermektelen, 19-19%-nak egy vagy két gyermeke van, legkevesebben (1%) a 3-nál több gyermekes családanyák

Részletesebben

Kert. A varázslatos gyep

Kert. A varázslatos gyep Kert A varázslatos gyep Az a gyep, amely néhány évvel ezelőtt még gyönyörűnek tetszett, ma már nem felel meg ízlésünknek. Hát, még ha átnézünk a szomszédba! Akkor látjuk csak igazán, hogy a szomszéd pázsitja

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com 07 1. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM 2013. OKTÓBER A TARTALOMBÓL PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN PIONEER PROTECTOR TM = KIEMELKEDŐ BIZTONSÁG! TERMELŐI INTERJÚ - TERMELÉS PIONEER VETŐMAGOKKAL AZ AFLATOXIN

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

68665 számú OTKA pályázat zárójelentés 2007. 07. 01. 2011. 07. 31.

68665 számú OTKA pályázat zárójelentés 2007. 07. 01. 2011. 07. 31. 68665 számú OTKA pályázat zárójelentés File: OTKAzáró2011 2007. 07. 01. 2011. 07. 31. A kutatás munkatervének megfelelően a könnyen oldható elemtartalmak szerepét vizsgáltuk a tápláléklánc szennyeződése

Részletesebben

Tápanyaggazdálkodásszámítás. mkk.szie.hu/dep/ntti

Tápanyaggazdálkodásszámítás. mkk.szie.hu/dep/ntti Tápanyaggazdálkodásszámítás mkk.szie.hu/dep/ntti Mi az a műtrágya? A műtrágyák a talajban keletkezett tápanyaghiányokat pótló anyagok, amelyek segítik a növényzet fejlődését. műtrágya növényvédőszer Műtrágya

Részletesebben

A dízelmotor-gyilkos kétütemû olaj 2014. March 03.

A dízelmotor-gyilkos kétütemû olaj 2014. March 03. A dízelmotor-gyilkos kétütemû olaj 2014. March 03. A lakosság érdekében írok néhány so okoznak motorkárosodásokat a kétütemû benzinbe való 2T olajjal tunkolt gázolajok! Különösen egy adagolós ember terjeszti

Részletesebben

Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből.

Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből. Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből. Rögtön az elején egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, mely a cserépkályha és a kandalló körül forog. Sokak számára az ülőpadlával, búbbal,

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS LEVEGŐSZENNYEZÉSI ALAPFOGALMAK Szennyezett levegő - a természetes alkotóktól minőségileg eltérő

Részletesebben