SOLT-TÉTELHEGY Üregkutatás földradarral

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SOLT-TÉTELHEGY Üregkutatás földradarral"

Átírás

1 SOLT-TÉTELHEGY Üregkutatás földradarral Szentpéteri József, az MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának felkérésére vizsgálatot végeztem a Bács-Kiskun megyei Solt város mellett található Tételhegy (Tételhalom) térségében. A vizsgálat célja a helyiek elbeszélésében több ízben említett barlangok, pincék meglétének bizonyítása, azok feltárása illetve elhelyezkedésük megállapítása volt. A vizsgálat során augusztus 30-án és szeptember 20-án helyszíni földradar méréseket hajtottunk végre a Szentpéteri József kutatásvezető, valamint a rendelkezésre álló szóbeli közlések és légifelvételek alapján által kijelölt szelvényeken.. A Tételhegy mérnökgeológiai jellemzése A helyszíni vizsgálatok leírása előtt, mindenképpen beszélni kell a Tételhegy és a hasonló földtani képződmények mérnökgeológiai, építésföldtani vonatkozásairól. Ennek indoka, hogy a bennük kialakult és kialakított természeti képződmények és objektumok keletkezése ezen ismeretek nélkül nem kellően átlátható. Nagy Balázs és munkatársai tanulmánya alapján rögzíthetjük, hogy a Tételhegy hordalékkúp hátterű eróziós maradványhegy, melyre a hazánkban sokfelé elterjedt, eolikus eredetű löszképződmény rakódott. 1 A hazánk jelentős területét majd 80 %-át beborító, néhol több tíz méter vastag homoktömegből (löszből) kialakult dombok és a közéjük vágódott völgyek, vagy a peremükön kialakult löszfalak a kezdetektől fogva jó lehetőséget kínáltak környékük lakóinak pincék, üregek kivájására. 1 Nagy Balázs Horváth Erzsébet Bradák Balázs Ruszkiczay-Rüdiger Zsófia: A tétel-halom kialakulása, belső szerkezete és domborzata

2 Lösznek az egyenletes szemnagyságú, szélfútta porból lerakódott (eolikus) üledékes talajt nevezzük. A szél esetenként igen messzire, akár több ezer kilométerre is elszállítja a porszerű anyagot, melynek huzamosabb időn keresztül megismétlődő lerakódása idővel vastag réteget képez. A lerakódásmentes időszakokban az egyre magasodó összleten a növények időről időre megtelepednek, gyökerükkel át- és átszövik azt, majd elhalnak. Az elhalt gyökerek mentén függőleges, csőszerű üreghálózat alakul ki, minek következtében a lösz üregei nagyobb térfogatot tesznek ki, mint a szemcsék az ilyen talajt, kőzetet makroporózusnak nevezzük. A csövecskében kalcit rakódik le, mely megtölti azokat és ezzel állékonyságot ad a lösznek. Így az száraz állapotban akár méter magas függőleges falban is megáll. Átázás következtében a lösz azonban nem csak kohézióját veszíti el, hanem a víz a cementálást adó mészanyagot is feloldja, megszüntetve ezzel a kötést. Az átázás igen könnyen bekövetkezik, mivel a víz a függőleges csövecskéken gyorsan át le tud jutni a mélyebb részekbe. A mélyebbre mosott kalcit a víz elpárolgásával újra kiválik, néha mogyoró nagyságú vagy még nagyobb konkréciókká (csomókká) alakul, melyeket löszbabáknak nevezzük. Az átázott talaj bármilyen kis mértékű erőhatásra, de nem ritkán saját önsúlyánál fogva is megroskad, ami súlyos károkat okoz. Jól ismert a balatonfűzfői vasútvonal 1910-es évekbeli elöntése, a dunaújvárosi magas part omlása vagy napjainkban Kulcs település és a Solttal szomszédos Dunaföldvár löszmagaslatainak leomlása. A lösz tönkremenetelének több formája is ismert: löszmélyutak, dolinák, partfalak és löszkutak alakulnak ki suvadás, csúszás illetve rogyás hatására. Jellegzetes löszképződmények: löszmélyút (Simontornya, Tolna megye) és löszfal (Tüskevár, Veszprém megye)

3 Suvadásnak a lejtőben végződő kőzettömeg egy részének lecsúszását nevezzük, mely jellemzően homokos illetve agyagos talajban jön létre. A megsüllyedt térszín alsó része kitüremkedik, az eredeti lejtő S alakot vesz fel. Ennek lösztalajra vonatkozó formája a tömbös vagy szeletes suvadás, melynek a közelmúltban a Duna túlsó partján lévő Dunaszekcsőn lehettünk tanúi. Dunaszekcső (Tolna megye), partfalomlás, melyben egy ház is megsemmisült Rogyásnak azt nevezzük, amikor a kőzettömeg oldalirányú kitérés nélkül hirtelen, nagy mértékben tömörödik. Ezen tönkremenetelek kialakulásában jelentős szerepet játszanak antropogén (azaz az emberi tevékenységre visszavezethető) hatások. A löszmélyutak kívájódásának legtöbbször az ilyen területeken mozgó járművek az okai (főként a korábban használatos, vasabronccsal ellátott szekerek nyomai), a partfalak nem ritkán az építési célra történő homokbányászat, vagy éppen a pincevájás nyomán alakulnak ki, de Tokaj-hegyaljáról ismerünk olyan feljegyzést, hogy például löszkút kifejlődéséhez vezetett néhány szőlőkaró beverése a lösztalajba! A lösz eróziója néha elképzelhetetlen gyorsasággal játszódik le: 1961 júniusában a szekszárdi dombvidéken egy másfél órás felhőszakadás után a löszben húzódó mélyutak több mint felén komoly károsodások keletkeztek, 8-10 százalékuk használhatatlanul szakadékossá vált. A lösz tönkremenetelének sok esetben a löszösszletbe települt agyagrétegek az okai. Akár 1-2 cm-es ferde agyagsáv is már a lösz megcsúszását okozhatja, ami suvadásokhoz vezet. A Tételhegy 1985-ben készült talajvizsgálata több ilyen, különböző mélységben húzódó agyagrétegre mutatott rá.

4 Az ember a kezdetektől fogva kihasználta a löszdombok, löszpartok kínálta lehetőségeket. Bányászta a homokot építőanyagnak, egyes iparágak segédanyagainak és vájta, kitermelte azért is, hogy benne pincéket, odúkat alakítson ki. Szinte magától értetődő, hogy nem csak bányalyukak, nem csak borospincék alakultak ki a löszfalakban, a homokdombokban, de hajléknak alkalmas odúk, barlanglakások is. Löszbe vájt pincék (Ozora, Szekszárd Tolna megye) A vizsgálatok alapján a Tételhegy keleti határán a barlangok kutatása szempontjából az alábbi három jellegzetes löszképződménnyel találkozunk: - függőlegesen megálló löszfallal, - a suvadásból eredő rézsűfeltöltődéssel illetve - a jelenleg mezőgazdasági művelés alá volt területen legalább egy darab löszkúttal. Ez utóbbi jelenségről a következő fejezetben szólok részletesen. A Tételhegy vizsgálat alá vont keleti halomszegélye korábban még nem is olyan régen jellegzetes löszpartként állt. Erre utal, hogy benne a korábbi, 2009-es kutatások során szabályosan kialakított pincebejáratot találtak, s a visszaemlékezések egy vasajtós bejáratról is szólnak.

5 A meredek partoldal helyén napjainkra egy viszonylag járható rézsű található. A löszpartok jellegzetes tulajdonsága, hogy a meredek falról lehulló anyagtömegek a partfal lábánál rézsűt képeznek. Legismertebb példája ennek a balatonkenesei ún. Tatárlikak alatt kifejlődött, több tíz méter magas rézsű. Rézsűképződés a balatonkenesei Tatárlikak térségében (forrás: Lóczy L.) A leomló és rézsűt képező anyaghalom a löszfalat megtámasztja, egyúttal a falban található objektumokat (például pincebejáratokat) eltakarja, elfedi. Jól megfigyelhető a folyamat a mellékelt (a Tolnaidombság egyik településén készült) fényképfelvételen.

6 A rendelkezésre álló források bemutatása és elemzése (a helyiek elbeszélései és a rendelkezésre álló fotódokumentációk) A visszaemlékezések vizsgálata és összevetése a löszterületeken kialakult pincék, üregek tulajdonságaival Pincék, barlangok, más földalatti objektumok kutatása során a különféle szakágak által felkutatott adatokat, ismérveket egymással össze kell vetni, majd ennek alapján kell megtervezni a helyszíni kutatást. A Szentpéteri József által rendelkezésemre bocsátott dokumentumokban sűrűn szerepelnek azok a visszaemlékezések, melyek a Tételhegy alatti barlangokról szólnak. Ezek részletes ismertetését most mellőzöm, ám az azokból levonható következtetések összefoglalása elengedhetetlen. A visszaemlékezők gyerekkorukban jártak a Tételhegy üregeiben vagy abból a korból említettek ismerősöket. A gyermekek emlékezőtehetsége legtöbb esetben kiváló, gondot csak az őket körülvevő világ, tárgyi környezet fizikai méreteinek felidézése okoz. Jó példa erre, hogy a éves gyerekek a saját testükhöz viszonyítható tárgyak, objektumok nagyságát jól meg tudják becsülni, de az annál nagyobb méreteket már nem. Jó példa erre, hogy a visszaemlékezésekben a Tételhegyi barlang bejárata cm szélességűnek, és kúszható magasságúnak (60-80 cm) kerül leírásra. Ebben ugyanúgy egységesek az elbeszélések, mint abban, hogy a járat egy idő után kiszélesedik, már felállva járható. Ezzel szemben a barlang hossza a visszaemlékezők szerint 10 és 50 méter között változik. Ez a nagy különbség az említett, gyerekkori becslési nehézségekre vezethető vissza s nem szabad elfelejtkeznünk arról a tényről sem, hogy a földalatti világban az ember sokkal nehezebben tájékozódik és becsüli meg a távolságot, mint a felszínen járva. Nézzük ezek után azokat a tényeket, melyek egyértelmű adatokat szolgáltatnak a barlang (barlangok) vonatkozásában. A barlang a legtöbb visszaemlékező szerint a ma szántónak használt lejtőről nyílt, azaz nem a löszfal partoldalából. Egy fő említi, hogy rokona kötélen ereszkedett le a barlangba, ami viszont függőleges nyílásra utal.

7 A évi feltárás során egy pincebejáró került elő, mely fotózása és méreteinek felvétele után visszatemetésre került. Az elbeszélések nem szólnak arról, hogy a helyiek által meglátogatott barlangból kijárat vezetett volna a partfalba (ha így lett volna, akkor ez eléggé jelentős körülmény lenne, de senki nem említ ilyet). Egyetlen visszaemlékező sem említ olyan tényt, mely arra utalna, hogy az általa ismert barlangnak két bejárata lenne. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a vizsgált területen feltehetőleg három egymástól független járat létezett, melyek közül kettőnek a bejárata a mezőgazdasági művelés alatt álló területen, egynek pedig a löszfalban volt. Az elmondások szerint a barlang bejárata szűk, alig 150 cm széles, és csak kúszva járható magasságú volt, de a bejárat utáni szakaszon kiszélesedett és nem voltak belőle elágazások. Ugyanakkor az elbeszélések alapján nincs információnk arra a fontos adatra nézve, hogy milyen irányban haladt a barlang. Többen is a járat végének határozott, egyenes fallal történt lezárásáról szólnak. Az a körülmény azonban, hogy a visszaemlékezők közül többek szerint is a barlang tere kiöblösödött, a bejárati szűkület után fel lehetett állni benne, a terepviszonyokkal összevetve arra utal, hogy az a járat,melybe bebújtak, a déli irányba, a terep emelkedésének irányába haladt. Több visszaemlékezés szól arról, hogy már a korábbi időkben is használták a járatokat. Az es szabadságharc idejéből és 1919-ből is vannak emlékek. A barlang(-ok) bejáratát egy, az 1960-as évek végén történt baleset miatt lezárták, betömték. Az elbeszélések közül több szól arról, hogy a barlang bejárata kővel volt kirakva, de rendelkezésünkre áll ennek ellentmondó visszaemlékezés. Ez szintén annak bizonyítéka, hogy több barlang- illetve üreglejárat létezett. Az elbeszélések egy része arról szól, hogy nem csak itt, de a Tételhegy másik részén (a volt iskolánál) is létezett egy barlang, s egyesek szerint ez összeköttetésben volt a vizsgált terület járataival. Feltehető, hogy ott egy pincejárat volt, az összeköttetést nagy valószínűséggel ki lehet zárni a távolság miatt.

8 A légifényképek vizsgálata A fentiek fényében szükséges megvizsgálni a rendelkezésre álló, korábbi évtizedekben készült légifelvételeket. Több, a rendelkezésemre álló, 1950-től 2003-ig terjedő időszakban készült felszíni fotón és légifelvételen a helyi lakosok által barlanglejáratnak jelzett helyen (azaz a művelés alatt álló lejtő alsó részén) inhomogenitásra utaló határozott anomália figyelhető meg. Ezek közül főként az olyan felvétel ad jó bizonyítékot, mely a vegetációs időszakon kívüli időpontban készült. Ilyen például a februárjában a felszínről északi irányból készített felvétel, de az anomália jól felismerhető a 2003-ban készült légifelvételen is. Az 1954-ben, a növényzet vegetációs időszakában készült, szintén jó felbontású felvételen a helyiek által említett helytől délkeleti irányban, a volt Bajnok-tanya közelében, közvetlenül a partfalszegély mellett határozottan kivehető egy fehér szabálytalan folt. Ez arra utal, hogy itt a növényzet nem fejlődött ki azaz a talajban olyan inhomogenitás helyezkedett el, ami a növényzetben is megmutatkozott.

9 Az 1959 szeptemberében készült fényképen ugyanezen a helyen már egy jelentős méretű horpa figyelhető meg. Mélysége még nem olyan, hogy erősebb elváltozást okozna a felszínen, de kör alakja már jól kivehető. Az szeptemberi felvételen a horpa már tisztán kivehető, és a mezőgazdasági művelés nyomvonalából látható, hogy a műveléssel ezt a területet kikerülték. Tehát ebben az időszakban a kürtő nyílása szabadon volt. E tényeket összevetve az egyik helyi elbeszélésével, határozottan állítható, hogy ez az objektum volt az a bejárat, melyen édesapja és annak egyik barátja kötélen leereszkedett. A horpa a későbbi felvételeken már csak nagyon halványan figyelhető meg. Ez a tény egyezik azokkal a szóbeli közlésekkel, miszerint a barlang lejáratát az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején megszüntették. A rendelkezésre álló és elemzett előzmények alapján megállapítható, hogy ezen a helyen a löszformációk különleges típusa, egy löszkút, valamint az azzal kapcsolatban lévő üreg megléte valószínűsíthető. Löszkút formáció kialakulása és jelenléte a Tételhegyen A löszképződmények tetején kialakuló, jellemzően függőleges vagy közel függőleges kürtő alakú geológiai képződményt löszkutaknak nevezzük. Kialakulásuk oka elsődlegesen a felszínen mozgó víz, de mélyülésükben a löszösszletnek a víz által szállított szilárd részei is szerepet játszanak.

10 A folyamat hasonló ahhoz, ahogyan a karsztos kőzetekben az ún. ördöglikak alakulnak ki. A korróziós mélyedésbe bejutó víz nem csak önmagában mélyíti azt, hanem a magával sodort talajszemcsék is koptatják az üreg alját. Ezt fokozza a lösztömegben lévő konkréciók (löszbabák) víz által keltett örvénylő körbeforgó mozgása. A löszbabák a víz energiájának hatására önmaguk körül is forognak és ezáltal igen intenzív koptatóhatást fejtenek ki. Ezeknek a folyamatoknak a következtében igen rövid idő alatt nem ritkán hetek alatt jelentős méretű, többnyire kör keresztmetszetű, üst formájú mélyedés, majd kürtő alakul ki a lösztalaj felszínén, vagy nem ritkán annak felszíne alatt. Amennyiben ez a folyamat a lösztömeget fedő talaj, termőföld alatt alakul ki, csak akkor lehet felfedezni, ha maga a termőföld is beszakad. A megfigyelések szerint a fent leírt mélyítő hatás következtében a löszkutak talpa szélesebb, mint a felfelé irányuló kürtő, számos ilyen löszkút alján kifejezetten nagy méretű kiszélesedést (eróziós üstöt) találunk. A talpon a löszkút oldalfalából lehulló anyag gyűlik össze. A löszkútba talpán a víz a legrövidebb utat megkeresve s nem mellékesen drénhatása révén a környezetéből további vizeket is magához vonzva tekintélyes mélységű és átmérőjű függőleges kürtőt alakít ki. A löszkút alján a bekerülő víz horizontális vágatokat (vízmosásokat) váj, ezért a löszkutak jellemzője a legközelebbi partfallal összekötő vízszintes vagy közel vízszintes, jellemzően szűkülő majd újra kiszélesedő járat. Amikor ez eléri a közeli partfalat, a kiömlő víz nyílást mos ki, mely gyakran rókalyuk alakot vesz föl. Érdemes megjegyezni, hogy a helyi lakosok közül Fatalin Gábor megemlít egy rókalyukat, melyet vízmosás alakított ki. Sajnos szavaiból nem lehet beazonosítani, hogy ez a képződményt itt, vagy a Tétel-halom valamely más részén fedezte-e fel.

11 A rendelkezésre álló légi fotók és elbeszélések igazolják, hogy a Tételhegy ezen területén valóban egy löszkút kialakulásnak lehettünk tanúi. Az 1954-es, 1959-es és 1966-os fényképeken jól látható a kialakulás folyamata. A korábbi felvételen a horpa mélysége még nem olyan, hogy erősebb elváltozást okozna a felszínen, de kör alakja már jól kivehető. Tehát ekkor még nem nyílt meg a felszínre a kürtő, s a művelés mikéntjéből az is feltételezhető, hogy a területet használóknak nem volt tudomása annak létéről. De a visszaemlékezésekben olvashatunk rókalyukak meglétéről, melyek valószínűleg a fent említett kiömlő nyílások lehettek. Az szeptemberi felvételen a löszkút kürtője már határozottan kivehető, oldalfala árnyékot vet, de ami még fontosabb: a kürtő környékén történt mezőgazdasági művelés nyomaiból egyértelműen látható, hogy a szántással a kürtőt kikerülték, lejtőirányban mindkét oldalról hosszan elnyúló sávot hagytak el. Ez azt bizonyítja, hogy ekkor a kürtő már a felszínen is megjelent. Azaz e két időpont között történhetett az a beszakadás, melyről más visszaemlékező tesz említést, és mely szerint munkagép alatt szakadt be a tételhegyi barlang. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért nem jelentkezett a felszínen korábban a löszkút, illetve miért az 1960-as évek elején került csak elő, amikor az minden valószínűség szerint már korábban is létezett? Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy a felszín alatt beomlott és eltakart objektum feletti mezőgazdasági területen az intenzív, nehéz munkagépekkel, kombájnokkal történő művelés csak az 1950-es években kezdődött meg, és a talajtakaró termőföld rétegen ezáltal jelent meg akkora (addig nem tapasztalt) terhelés, ami a löszkút kürtőjének megnyílásához (szaknyelven: felszakadásához) vezetett.

12 A földradar mérés leírása, alapelve, a mérőműszer bemutatása A radarmérés nagyfrekvenciás (25 MHz-től 1 GHz) hullámok kibocsátásán és visszaverődésén alapul. Az eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok (kőzetek) határán a nagyfrekvenciás hullámok egyrészt visszaverődnek, másrészt elnyelődve folytatják útjukat a következő réteg irányába. A visszaverődés és az elnyelődés mértéke a különböző kőzetekben más és más. Ilyen magas frekvencián ezeket a tényezőket már a relatív dielektromos állandó (εr), az elektromágneses hullám terjedési sebessége (V) és a csillapítás mértéke (β) határozza meg. Az alábbi táblázat különféle kőzetek 100 MHz-en mért értekeit mutatja: (forrás: Dövényi-Lipovics: Geofizikai terepgyakorlat) Amint látható, a levegő, a víz, a jég csillapítása igen alacsony (jégmezőkön akár 5 km mélységben is hatásos a földradar), míg az agyag- és iszaprétegekben igen erős, ezért ilyen kőzetekben, talajokban a földradar rendszerint hatástalan. A táblázatban felsorolt sebességértékekből meghatározható az anyagra jellemző hullámhossz is (λ = V f, azaz pl. vízben, 100 MHz frekvencián 33 cm), ezáltal becsülhető a mérések felbontóképessége. A tapasztalatok szerint a radar által alkotott szelvényen két réteghatár akkor különíthető el, ha a köztük lévő távolság legalább a hullámhossz fele-negyede. A hullámok terjedésében beállt változást a radarkészülék anomáliaként jelzi, ami minden esetben a vizsgált kőzettömeg inhomogenitására utal. Inhomogenitás lehetséges az altalaj (a vizsgált kőzetösszlet) anyagának változása miatt, de lehet a felszín alatt húzódó idegen test, tárgy miatt is.

13 Szilárd anyaggal körülvett térben (azaz üregben) a hullámok terjedési tulajdonságai mind a belépéskor, mind az üregből történő kilépéskor jelentősen megváltoznak. Az üregbe érkezéskor elhajolnak, az üregből való kilépéskor reflektálódnak, ezért az üreg reflexiós kép formájában jelentkezik a radarképen. Ezért a földradar igen alkalmas üregek, nagy átmérőjű vezetékek feltérképezésére. A földradar egy jelet kibocsátó adó- és a visszavert jelet felfogó vevőantennából és a feldolgozást végző egységből áll. Az adó rövid idejű, ismétlődő elektromágneses impulzussorozatot bocsát ki a talaj irányába, miközben a talaj fölött mozog. A mai, korszerű, a műszaki gyakorlatban jól használható földradarok kézzel mozgatható szerkocsin kerülnek elhelyezésre. A különböző dielektromos állandójú anyagok határfelületéről az elektromágneses jelek visszaverődnek, illetve elnyelődnek s ezeket az eltelt időt figyelembe véve a feldolgozó egység grafikusan (monitoron) ábrázolja. A korábbi radarok esetében (az 1990-es években) még szükség volt egy utólagos feldolgozás elvégzésre (melynek kiinduló adatai a mért terjedési és visszaverődési sebesség, a talajminőség, az alkalmazott frekvencia stb. voltak), a modern számítástechnika alkalmazásával ma már azonnali (real-time) vizsgálatot lehet végezni. A radarmérések során a műszer regisztrálja a radar előrehaladását, és a megtett út függvényében állítja elő a feldolgozott mérési eredményeket, melyeket két dimenziós ábrán jelenít meg.

14 Egyenetlen talajon a mérési jelek grafikonjai követik a radarkészülék himbáló mozgását, ezért értelmezésük megfelelő gyakorlatot kíván. A felvételeken jellegzetes reflexiókat és interferenciát (azaz zavarokat) mutatnak a föld alatt elhelyezkedő tárgyak, melyek lehetnek elektromos áramot továbbító vezetékek, fémtárgyak, de akár víz- vagy gázvezeték csövek is. A modern radar berendezések vizsgálati paraméterei különféle határok között gyárilag meghatározott, de rendszerint minimális értékben változtathatóak. A mai modern radarberendezéseken például előre beállítható a vizsgált talaj minősége (száraz, nedves, esetleg agyagos) és a felbontás mértéke. Az üregek, eltemetett pincék feltárására irányuló geofizikai kutatások során a más célú (pl. bányászati) kutatásokkal szemben mindenképpen célszerű beszerezni minél több, a kapcsolódó tudományágak körébe tartozó egyéb adatot, forrást, és ezek elemzésével, a helyszíni mérésből származó adatok összevetésével lehet jó hatásfokú eredményt elérni. Jelen tanulmány készítője abban a szerencsében részesült, hogy közreműködhetett a modern, számítógéppel elemzett földradar technológiával elvégzett első hazai üregkutatásokban az 1990-es évek elején. Az akkori Eötvös Loránd Geofizikai Kutató Intézet szakemberei (Törös Endre, Pattantyús-Ábrahám Miklós, Hermann László) a Budai Vár, a kőbányai pincerendszerek kutatása során alakították ki azokat a technikákat, melyek napjainkra olyan mértékben fejlődtek, hogy egyre pontosabb és jobb eredmény élhetünk el általuk.

15 A helyszíni mérések leírása A földradar mérésekre a Tételhegy észak-északkeleti oldalán augusztus 30-án és szeptember 20-án került sor. Az első alkalommal jelen voltak Szentpéteri József, valamint segítőként munkatársai. A második alkalommal Szentpéteri József és Schlammer Zsuzsanna földtudományi mérnök volt jelen. A mérések során az időjárás meleg, száraz, napos idő volt, a mérést zavaró körülmény nem lépett fel. Az első és a második mérés között eltelt időszakban a területen igen sok csapadék hullott. A Tételhegy keleti oldalán húzódó földút egy szakasza belvíz miatt járhatatlan volt. A mezőgazdasági művelés alatt álló mérési helyeken a második mérés idején a talaj közepesen nedvessé és erősen szabdalttá vált. A mérések 350 MHz-es antennával történtek. A mérési mélységek a közelítő mérések alapján száraz talajállapothoz és 3,5-4,5 m-es illetve 3-7,5 méteres beállítással történtek. A augusztus 30-i mérés alkalmával három mérési hely került kijelölésre. Az 1. hely a löszdomb keleti oldalán húzódó löszfaltól távolabb, a templom-domb irányában (észak-nyugatra) 3 x 15 méteres sávban került meghatározásra. Ennek oka, hogy több helyi lakos is ezt a helyet jelölte meg a barlangok helyének. A 2. mérési hely a keleti halomszegély mellett közvetlenül, a évi feltárás során előkerült pinceszáj vonalában. A 3. mérési hely a lejtő aljában, már majdnem vízszintes felületen, a légifelvételek által anomáliát jelző helyszínen. A szeptember 20-i mérés alkalmával két mérési hely került kijelölésre. A 4. mérési hely a légifelvételeken löszkútként megjelenő objektum vonalában, közvetlenül a halomszegélytől kiindulva került meghatározásra. Az 5. mérési hely a korábbi 1. mérési helytől északra, attól kb. 20 méterre, a lejtőn jól kivehető kiemelkedés (utólagos visszatöltés) helyén került meghatározásra. Amint a korábbiakban ismertettem, a második mérés időpontja előtt a területen intenzív, hosszú ideig tartó csapadék volt. A földradar mérési képein a talajvíz megnövekedett mennyisége jól megfigyelhető a korábbi mérésekhez képest (a zölddel jelzett területek a talajvízről reflektálódó hullámokat jelzik a szemlélőnek).

16 Az 1. mérési hely és az elvégzett mérés leírása Az 1. sz. mérési vonalon 3x15 méteres vonal került kijelölésre. Ennek oka, hogy egyes helyi lakosok nagy bizonytalansággal, de itt jelölték meg az egykori barlang lejáratát, illetve a hagyományok szerint egy járat vezetett a partfal felől az egykori templomdomb irányába. Az 1. mérés 1. szakaszában inhomogenitásra utaló anomáliát jelet nem jelzett a műszer. A mérés 2. szakaszában 5,0 9,0 méterek között erős anomália mutatkozott. Az 1. mérés 3. szakaszában ismét nem mutatkozott jelentős anomália. Ezért a szelvények besűrítéséről született döntés: az előbb említett 2. szakasztól 2 méterre jobbra a 2a szelvény, illetve 2 méterrel balra a 2c jelű szelvények felvételére került sor. Az egyes szelvényekben az alábbi anomáliahelyek mutatkoztak: 2a szelvény: 7,0-9,5 méterig erős anomália, 7,2 méternél erős folt 2b szelvény: 6,0 9,5 méterig erős anomália 2c szelvény: 5,0 9,0 méterig erős anomália, 8,9-9,0 méternél reflexiós ív.

17 A 2. mérési hely és az elvégzett mérés leírása A mérési hely a korábban (2009. évben) feltárt pinceszáj vonalában került kitűzésre. A terep ezen a helyen erős lejtőt képez. A mérési vonalak a Szentpéteri József által kijelölt pont két oldalán lejtő és emelkedő irányban 5-5 méter hosszban (azaz összesen 10 méter hosszban kerültek kijelölésre. A három szelvény egymástól való távolsága csapásirányban 2-2 méter volt. A mérésre a műszer védelme és az egyenletes mozgatás érdekében a lejtőn emelkedő irányban került sor. Mindhárom szelvényben kétszeri mérésre került sor. Az 2. mérési hely szelvényeinek kitűzése A mérések a felszín alatt mindhárom szelvényben olyan inhomogenitást jeleztek, mely nagy valószínűség szerint üreg jelenlétére utalnak. Az inhomogenitások helye az egyes szelvényekben: 1. szelvény: 1,0 2,0 méter között és 4,0 5,0 méter között. 2. szelvény: 1,0 1,5 méter között és 5,0 7,0 méter között 3. szelvény: 5,0 6,0 méter között és 7,5 10,0 méter között.

18 A 3. mérési hely és az elvégzett mérés leírása A 3. mérési hely kijelölése szintén a helyiek elbeszélése alapján történt. Koordinátáit az alábbi ábra mutatja be. A három szelvény egymástól való távolsága csapásirányban 2-2 méter volt. A 3. mérési hely 1. szelvényében 4,0 8,0 méterig folyamatos, inhomogenitásra utaló anomáliát jelzett a műszer. A jelzés miatt az esetleges zavarás kiszűrése érdekében - ismételt mérésre is sor került, de a folyamatos anomália továbbra fennállt. A 2. szelvényben 3,0 4,8 méterig határozott erős anomália jelentkezett, ám 4,8 6,2 méterig a teljes mérési mélységben megszakad az inhomogenitásra utaló anomália, majd, majd 6,2 7,2 méter között az előzőhöz hasonló anomáliát jelzést mutatott a műszer. A mérési kép rendkívülisége miatt itt is ismételt mérést hajtottam végre, de a mérési kép ugyanazt mutatta. A 3. szelvényben az előző szelvény esetében leírt jelenséget tapasztaltuk: a folyamatos inhomogenitást jelző anomália 3,4 4,0 méter között megszakad, a teljes mérési mélységben hiányzik. Ebben a szelvényben szintén ismételt mérés történt, a mérési kép azonos volt az első méréssel.

19 A 4. mérési hely és az elvégzett mérés leírása A mérési hely kijelöléskor elsőként egy lejtő irányú 25 méter hosszú szelvény került megvizsgálásra. E mérés képének elemzése jól megkülönböztethető inhomogenitást mutatott. Az interferencia vonalak szétágazó képet mutattak, ami a felszín alatti inhomogenitás szélesedését jelzik. Az anomália helyének terepen történt meghatározása után a lejtőirányra merőleges, azaz csapásirányú szelvények kerültek kijelölésre. A mérési szelvények távolsága 1-1 méter volt. Az 1. szelvényben 5,0 6,0 méter között inhomogenitásra utaló jelet figyelhettünk meg 2 méteres mélység alatt. A 2 szelvényben ismét 4,8 5,6 méter között fedezhető fel olyan anomália, mely mindenképpen felszín alatti hiány (üreg) meglétére utal. Az interferencia vonalak itt összetartóak. A 3. szelvényben az inhomogenitásra utaló anomáliák 4,5 és 5,5 méter között láthatóak.

20 Az 5. mérési hely és az elvégzett mérés leírása A mérési hely a korábbi 1. mérési hely közelében, de attól déli irányban került kijelölésre azon a helyen, ahol több helyi lakos is az egykori barlang bejáratát mutatta meg. A terepen itt egy, a terep lejtőszögétől némileg eltérő magasságú, kissé kiemelkedő domborulat vehető ki. A mérési szelvények távolsága ezen a helyen szintén 1-1 méter volt. Az 1. mérési szelvényben 4,0-5,0 méterig tapasztaltunk anomáliát. A 2. szelvényben 2,0 4,0 méter között, míg a 3. szelvényben 2,0 5,8 méterig határozott anomália látható. Ez arra utal, hogy az itt a felszín alatt húzódó inhomogenitás lejtőirányú, szélesedő alaprajzot mutat. Az 5. mérési 3. szelvénye

21 A rendelkezésre álló adatok, vizsgálatok összevetése, következtetések levonása 1. Az 1. és 5. mérési hely vonatkozásában tett megállapítások Az 1. és 5. mérési hely mindenképpen együtt kezelendő, mivel a helyiek elbeszélésében innen indult a barlangi járat. A légifelvételeken 1950-től 2003-ig valóban ezen a területen jelentős, az altalaj minőségére utaló elváltozás figyelhető meg. A radarmérések minden esetben a felszín alatti inhomogenitásra utaló anomáliát jeleztek. E három vizsgálati tényező összevetésével nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy az egyik üreg ( barlang ) bejárata innen indult, ám már betöltésre került. Iránya a helyiek visszaemlékezései és a radar mérések szerint a domb emelkedése (déli) irányában volt. Ennek pontosítása érdekében helyszíni feltárás vagy újabb, a jelenleginél sűrűn szelvényezésű geofizikai mérés javasolt.

22 2. A 2. mérési hely vonatkozásában tett megállapítások Ezen a helyen a földradar mérések egy, a löszfaltól kiinduló, de arra nem merőlegesen haladó, hanem déli irányba elforduló üreg jelenlétére utalnak. Ez az üreg egyértelműen a korábbi ásatások során feltárt nyílásból induló, a löszfalakban szokásos pincejárat, melyről azonban a helybéliek csak egy esetben szólnak. A földradar által mutatott anomáliák nagyjából 1,5 mélységtől felfelé 0,8 1,0 méter magas olyan képződményt jeleznek, melynek reflexiós tulajdonságai eltérnek a környezettől Ebből arra lehet következtetni, hogy az itt található egykori pinceüreg keresztmetszete részben fel van töltve, felette csak egy 0,8-1,0 méter magas üreg található. Egy fontos tényezőre fel kell hívnom a figyelmet: A helyszínen jelölt azonosítási pontok azonban nem pontosan az üreg felett helyezkednek el, melynek oka, hogy a radarmérés a nagyjából fokos lejtőn emelkedő irányban történt. A radar berendezés antennája a haladási irányra merőlegesen bocsátja ki a jeleket. A lejtés miatt tehát a radar nem függőlegesen mért, hanem a rádióhullámok beesési szöge a függőlegestől 12 fokban eltért. Tehát a mérési képet korrigálni kell a fenti beesési szöggel az aláábi vázlatrajz szerint.

23 3. A 3. mérési hely vonatkozásában tett megállapítások A 3. mérési hely vonatkozásában az alábbiakat rögzíthetjük. A kijelölt mérési hely a Tételhalom északi lejtőjének talpánál helyezkedik el. A terepviszonyokból, a közeli gémeskút vízszintjéből és a lejtésviszonyok elemzéséből megállapítható, hogy ezen a területen a talajvíz már olyan magasságban van, hogy itt üreg vagy pince ásása teljes bizonysággal kizárható. 2 A rendelkezésre álló, 1990-es években Otto Braasch által készített fotókon ellenben a növényzet ezen a helyen erős eltérést mutat a környezetétől. A légifelvételek, valamint a földradar mérések véleményem szerint itt a föld alatt elhelyezkedő, nagyjából négyszögletes építményre utalnak. Az építmény a Tételhegy történeti előzményét ismerve lehet az egykori erődítmény bejáratát védő, szilárd anyagból készült építmény (például őrtorony), de lehet olyan mesterséges tereptárgy maradványa is, mint egy védőárok vagy földsánc. Ugyanilyen földsánc került felfedezésre már a Tételhegy más részén is. Az itt végzett mérések a 2. és 3. szelvényben mutatnak olyan képet, mely mindenképpen pontosításra szorulnak. Mindkét szelvényben ugyanis az anomáliaterület határozott vonallal megszakad, mely folytonossági hiány a radarmérés teljes mélységében megmutatkozik. A hiányok olyan, természetes állapotú objektumra utalnak, melyek az elektromágneses hullámoknak nem okoznak akadályt. Azaz ezen a helyen olyan objektum fekszik a felszín alatt, melynek tulajdonságai jelentősen eltérnek a környezetétől, ugyanakkor határozott függőleges irányban mélyen lenyúlik az altalajba. Ez lehet szilárd anyagú építmény vagy az például itt lehet egy kút, verem is. Felhívom a figyelmet a Tételhegynek a III. katonai felmérésen látható ábrázolására. A térképen a Tételhegy észak-keleti részén egy határozott bevágás látható, mely a löszhegyekben nem ritka löszvölgyre (ún. szurdikra) hasonlít. Nem elképzelhetetlen, hogy itt ebben az időben egy, a halomra bevezető völgy vagy út feküdt, melynek maradványait a 3. mérési helyen a radarmérés kimutatta. A löszvölgyek jellemző tulajdonsága (a korábban ismertetett löszkutakhoz hasonlóan), hogy bizonyos természeti és antropogén hatásokra kibővülnek, vagy éppen szakadoznak, megsemmisülnek. A III. katonai felmérés adatait és térképeit a történettudomány nagymértékben valósnak, elfogadhatónak veszi, ezért érdemes lenne célzottan ebből a korból információt felkutatni a Tételhegy állapotáról. 2 A szeptember 20-án megtartott mérés időpontjában a környező terepen a belvíz olyan magasan állt, hogy gépjárművel nem volt megközelíthető a mérési hely.

24 4. A 4. mérési hely vonatkozásában tett megállapítások A 4. mérés a légifelvételeken látható löszkút helyének meghatározására irányult. A lejtőirányú hosszmérés által mutatott anomália-helyen keresztirányú (csapásirányú) mérések történtek besűrített távolsággal. A mérések egyértelműen valamilyen, a környezetétől eltérő, függőleges inhomogenitásra utaló jelet mutatnak. Az anomália a felszíntől 1,5 méterre kezdődik és 3 méteren túl is tart. Az egyes mérési szelvényeken egyértelműen kivehető az anomália függőleges, kiszélesedő futása, mely a szelvényképeken jelölésre került. A 4. mérési helyen ugyanúgy figyelembe kell venni a lejtőszögből adódó irányeltérést, mint azt a 2. mérési helyen részleteztem. Itt mivel csapásirányú mérés történt a feltárt anomália tényleges helye emelkedő irányban, a lejtő 12 fokos dőlésével korrigálandó. Felhívom a figyelmet, hogy mind a 2., mind a 4. mérési helyen végzett földradar mérés szelvényei szerint az inhomogenitást jelző anomáliák a felszínig hatolnak. Ez azt jelenti, hogy ezekben a térségekben a talaj jelenleg sem stabil, azaz újabb beomlás bármikor előfordulhat. Javaslom fizikai vizsgálattal feltárni és megjelölni ezt a helyet az újabb omlás vagy baleset elkerülés érdekében.

25 ÖSSZEFOGLALÁS A Tételhegy üreg- (barlang-)kutatási célú vizsgálata részben vezetett eredményre. Mind az öt, a helyiek elbeszélései valamint a légifelvételek alapján kijelölt mérési helyen olyan, inhomogenitásra utaló anomáliákat jelzett a vizsgálat, mely a föld alatt megbúvó, a halom fő tömegét alkotó lösz anyagtól eltérő objektumra utal. A mérésekből nyert információkat a rendelkezésre álló légifotók és a helybeliek elbeszélése, valamint szakmai gyakorlatom és a korábbi, hasonló vizsgálatok és mérések tapasztalatai alapján kiegészítettem, és a következőket állapítottam meg. A Tételhegy észak-keleti és keleti oldalán a halomszegélyen és a mezőgazdasági művelés alatt álló területen a más vidékeken is gyakori, emberi munkával kialakított üregek helyezkedtek el. Az üregekhez különféle mendemondák, hagyományok kapcsolódnak. 3 Legtöbbjük arról szól, hogy az egész hegy vagy egy jó része alá van pincézve, a járatok benyúlnak a volt templomdombig, esetleg a domb teljes hosszában a jelen mérési helytől a Tétel-halom déli végén álló egykori iskoláig húzódnak. Az ehhez hasonló állításokat fenntartással kell kezelni, az ország minden részén ismertek ilyenek. A régi korok technikai szintje nem tette lehetővé ilyen hosszúságú földalatti vágatok elkészítését ilyen geológiai környezetben. Természetesen léteznek ilyen hosszúságú járatok évszázadok óta azokon a bányavidékeken, ahol megfelelő szakértelem, technika és persze anyagiak rendelkezésre álltak (Selmecbánya, Nagybánya, a felső-magyarországi bányavárosok) 4. A vizsgált területen ellenben nagy hagyománya van a pincevájásnak. Solt város Duna felőli oldalán (a Szőlőhegyen) még napjainkban is léteznek borospincék, a Duna túlsó partján, Dunaföldváron pincék tucatjai voltak egykor a Duna fölé emelkedő magasparton, sőt, itt és a környező településeken még löszbe vájt barlanglakásokról is tudunk. 3 Majd minden ember lakta tájon ismertek ilyen vagy ehhez hasonló mendemondák. Például a drégelypalánkiak állítják, hogy a drégelyi várig húzódik alagút a településről (a távolság 12 km), vagy a Tardona patak völgyében fekvő Kazincbarcika délkeleti határában húzódó úgynevezett Várdombtól a Diósgyőri várig (a távolság 35 km, közte a Bükk-hegység mészkőtömbje). 4 A történelmi Magyarország leghosszabb mesterséges ilyen bányajárata a selmecbányai II. József altáró, mely több mint 17 km hosszú, ám ennek kialakítása majdnem 100 évet vett igénybe.

26 Az ember mindig igyekezett kihasználni a természet kínálta lehetőséget, így a Tételhegy oldalán kialakult löszfalban is vágott magának tárolásra, esetleg elrejtőzésre alkalmas odút. Ez utóbbira a környéken a török időkből találunk több példát. Tolnában pl. Ozorán egész falvak menekültek a szőlődombokba vájt pincékbe a hitetlenek elől, így nem elképzelhetetlen, hogy a tételhegyi pincék akár erre a korra is visszavezethetők. A vizsgálatok, a helyiek elbeszélései és a légifelvételek eredményeinek összevetésével nagy valószínűséggel rögzíthetjük, hogy a Tételhegy vizsgált területén legalább három, egymástól független pince illetve föld alatti járat húzódott. A három üreg közül az első a partfal oldalából nyíló pincejáraton volt megközelíthető (2. mérési hely), és a földradar mérések szerint irányvonala elhajlott déli irányban. Bejáratáról a mai visszaemlékezők csak említést tesznek, arra nincs utalásunk, hogy jártak volna a pincejáratban. A bejárat a évi kutatás során feltárásra majd visszatakarásra került. A második üreg bejárata a helyiek elbeszélése és a földradar vizsgálatok szerint ettől kb méterre észak-nyugati irányban nyílt (1. és 5. mérési hely). Erről a barlangról maradt fenn a legtöbb emlék. Ezek szerint a barlang bejárata kúszható volt, és több tíz méteres hosszban húzódott a felszín alatt. A szűk bejárat után térfogata kitágult, falazata természetes anyag (lösz) volt. A földradar mérések nagy valószínűséggel igazolják ezen visszaemlékezéseket. A harmadik üreg (4. mérési hely) kürtőszerű löszkúttal nyílt a felszínre az elsőként említett pincejárattól déli irányban a művelés alatt álló területen. Az 1950-es évek elejéig azonban ez a lejárat nem volt ismert, sem a légifelvételeken, sem a szóbeli közlésekben nincs utalás arra, hogy ez előtt az időpont előtt használták, látták volna a kürtőt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a löszkút évtizedeken át a felszín alatt rejtőzött. A löszkút több éven át nyitva volt, majd az 1960-as évek végén, 70.-es évek végén megszüntetésre került, a későbbi felvételeken nem látni helyét. Teljes bizonysággal feltételezhető, hogy a helyiek elbeszéléseiben e két utóbbi üreg ( barlang ) szerepelt, a löszfalból szabályos pincebejáraton keresztül megközelíthető járatról a még élő tanúk nem szólnak. Az elbeszélők visszaemlékezései nem különböztetik meg az egyes pincéket, de abban egységesek, hogy egyik pincének sem volt két kijárata tehát megállapíthatjuk, hogy azok egymással nem voltak összeköttetésben. Több elbeszélésből is arra lehet következtetni, hogy a barlangok már az 1950-es, 60-as évek előtt is léteztek és használatban voltak. Az es szabadságharc idejéről említenek tárgyakat, feliratokat. Ennek alapján feltételezhető hogy a barlangok közül valamelyik már a

27 XIX. században is létezett. Erről az időszakról sajnos csak egyetlen szóbeli emlékünk van, miszerint az egyik helyi lakos rokona 1919-ben a tételhegyi barlangokban bújt meg de hogy az konkrétan melyik üreg, esetleg hagyományos kialakítású pince lehetett, nincs megbízható adatunk. A 3. mérési hely esetében a terepviszonyok és a felszín alatti vizek jelenléte miatt üreg, pince nem valószínűsíthető, ellenben itt olyan objektum rejtőzik a föld alatt, mely mindenképpen emberi kéz által alkotott mű lehet. A fentiek alapján a terület részletesebb vizsgálata mindhárom mérési helyen indokolt. A további mérés végezhető geoelektromos méréssel vagy egyszerűbb, olcsóbb megoldással, például szondázással is. A helybeliek elbeszélése alapján javaslom továbbá a volt iskola környezetének hasonló célú felmérését, ugyanis több utalás is található arra nézve, hogy ezen a helyen is voltak pincejáratok. Összefoglaló helyszínrajz a vizsgált területen található felszín alatti objektumok elhelyezkedéséről a földradar mérések és a rendelkezésre álló előzményanyagok alapján szeptember 21. Mednyánszky Miklós okl. bánya- és geotechnikai mérnök kulturális örökségvédelmi szakértő

28 Szakirodalom 1. Lóczi Lajos: A Balaton környékének geológiai képződményei. Budapest, Dömötör Sándor: A kenesei tatárlikak. Veszprém, Andrásfalvy Bertalan: A pátyi pincehegy Néprajzi Értesítő dr. Széchy Károly: Alagútépítéstan Tankönykiadó Dr. Szénás György: Geofizikai teleptan Akadémiai Kiadó Ádám László: A Tolnai-dombság kialakulása és felszínalaktana. Budapest, é.n. 7. Pécsi Márton: A magyarországi Duna-völgy kialakulása és felszínalaktana é.n. 8. Égető M. A szőlőművelés átalakulása a századfordulón a Solt-Vidéken Cumania 2., Kecskemét Hahn György Zentai Tibor: A Bács megyei löszterületek agrogeológiaikörnyezetvédelmi kutatása, minősítése és térképezése MTA Földrajztudományi Kutató Intézet Töttős Gábor: Történelmi séták Szekszárdon. Szekszárd, Pincekutatási céllal végzett geofizikai mérések a Dísz téren (összefoglaló jelentés) Hermann László, Pattantyús Á. Miklós, Törös Endre december 12. Geofizikai mérések Budapest Kőbánya Zsivaj utca Budapest M. Áll. Eötvös Loránd geofizikai Intézet Geofizikai Kutatás Főosztály, Törös Endre 13. Pincekutatás mérnökgeofizikai módszerekkel a Budapest X. kerület, Mádi u óvoda területén és a Maláta utca felőli környezetben ELGI Mérnök- és Bányaszeizmikus Osztály július, Gőgh Éva 14. Mednyánszky Miklós: Római kori erőd Tüskevár határában Élet és tudomány Dövényi Péter Lipovics Tamás: Geofizikai terepgyakorlat ELTE Geofizikai Tanszék Nagy Balázs Horváth Erzsébet Bradák Balázs Ruszkiczay-Rüdiger Zsófia: A tétel-halom kialakulása, belső szerkezete és domborzata Kézirat 17. Téthegyi mesék 18. Szentpéteri József Interdiszciplináris kutatások a Bács-Kiskun megyei Solt, Tételhegy lelőhelyen Beszámoló a Castrum Tetel Program ( ) főbb eredményeiről 19. Mednyánszky Miklós: Magyarországi barlanglakások TERC Kiadó Kft 2009.

Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések

Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések HÁROMKŐ Földtani és Geofizikai Kutató Betéti Társaság H-319 Miskolc, Esze Tamás u. 1/A Tel/fax: 4-3 2, -3 28, mobil. 0-30-423 E-mail: bucsil@t-online.hu, Honlap: www.haromko.hu Bucsi Szabó László* - Gyenes

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Farkas Geotechnikai Kft. Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról. Kulcs Község Önkormányzata.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Farkas Geotechnikai Kft. Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról. Kulcs Község Önkormányzata. Farkas Geotechnikai Szakértői és Laboratóriumi KFT Farkas Geotechnikai Kft. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról Megbízó: Készítette: Geotechnikai vezető tervező, szakértő

Részletesebben

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ Összeállította: Kraft János Pécs, 2012. március 2 1. Előzmények, bevezetés Tolna megye területrendezési terve az általános

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT.

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május Megbízó: ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Tervező: PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. Ügyvezető igazgató: Felelős tervező:

Részletesebben

Mérnökgeológiai jelentés a Balatonakarattya volt MÁV üdülő területének tervezett beépítéséhez szükséges vizsgálatokról

Mérnökgeológiai jelentés a Balatonakarattya volt MÁV üdülő területének tervezett beépítéséhez szükséges vizsgálatokról BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKA ÉS MÉRNÖKGEOLÓGIA TANSZÉK 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. Tel.: 463-2043 http://www.epito.bme.hu/geotechnika-es-mernokgeologia-tanszek Mérnökgeológiai

Részletesebben

ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK SZÁLKA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ

ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK SZÁLKA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK SZÁLKA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ 1. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS 1.1. Meglévõ állapot vizsgálata 1.1.1. Közúti közlekedés: Térségi kapcsolatok Szálka község Tolna déli részén,

Részletesebben

Atörténeti kertekről szerzett ismereteink alapvetően

Atörténeti kertekről szerzett ismereteink alapvetően FATSAR KRISTÓF Roncsolásmentes régészeti eljárások a kerttörténeti kutatásban Atörténeti kertekről szerzett ismereteink alapvetően kétféle forrásból származnak: a dokumeni tumok, illetve a helyszín vallatásából.

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 7 VII. A földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA 1. Földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA Valamely földművet, feltöltést vagy bevágást építve, annak határoló felületei nem

Részletesebben

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE KÉSZÍTETTE: Mezey András okl. mérnök Saár Szabolcs okl. közlekedésmérnök 2005. DECEMBER MEZEY MÉRNÖKIRODA CSOMÓPONT MÉRNÖKI IRODA 2100

Részletesebben

KUTATÓTÁBOR A NAGY-STRÁZSA-HEGYEN 2012. március 15-18.

KUTATÓTÁBOR A NAGY-STRÁZSA-HEGYEN 2012. március 15-18. KUTATÓTÁBOR A NAGY-STRÁZSA-HEGYEN 2012. március 15-18. A BEBTE kihasználva az ünneppel járó hosszú hétvégét, barlangász kutatótábort szervezett a Dorog és Esztergom között húzódó Nagy- Strázsa-hegyre március

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG. Levegőminőségi terv

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG. Levegőminőségi terv KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Levegőminőségi terv Dunaújváros és környéke levegőszennyezettségének csökkentése és az egészségügyi határérték túllépések megszűntetése

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a villamosenergia-, földgáz-, víziközmő-, távhı- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átfogó ellenırzésérıl a beérkezett fogyasztói beadványok alapján Budapest, 2014. február NEMZETI

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS

Részletesebben

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 7 I. AZ ELŐRESZÁMÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE ÉS VÉGREHAJTÁSA... 10 1. A népesség családi állapot szerinti összetételének

Részletesebben

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Készítette: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Tervszám:

Részletesebben

Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai

Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai Dr. Kováts László Dezső Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai BME 2008. Írta: Dr. Kováts László Dezső Műszaki szerkesztő: Fritzné Tószeczki Mária A kiadvány teljes terjedelmében megtalálható a www.gmf.bme.hu

Részletesebben

TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT ARCHEOSZTRÁDA KFT. 2004. JÚNIUS Taszár Kaposvár határától 5 km-re keletre, a 61.sz.Nagykanizsa-Dombóvár főút közvetlen közelében terül el.

Részletesebben

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 2. sz. Függelék DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 1. Földrajzi adottságok Dorog város közigazgatási területe, Gerecse, Pilis, és a Visegrádi hegység találkozásánál fekvő Dorogi medencében helyezkedik

Részletesebben

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével.

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. KÖZLEKEDÉS Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. Közlekedés II.3.1. Bevezető... 3 II.3.2.

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére 13. számú előterjesztés - 1 - ELŐTERJESZTÉS Egyszerű többség Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére Tárgy: Belterületi közutak forgalmi rend felülvizsgálata

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Litér Község Önkormányzata 2013.

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Litér Község Önkormányzata 2013. Helyi Esélyegyenlőségi Program Litér Község Önkormányzata 2013. Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga a másikra felülről lenézni, amikor annak talpra állni nyújt segítő kezet." (Gabriel García

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

Dr. Mihalik András. 3. A megoldás keresése, kutatása, kísérleti szakaszok, a végleges építmény struktúrája a kohéziós talajok támasztó szerkezeteinél

Dr. Mihalik András. 3. A megoldás keresése, kutatása, kísérleti szakaszok, a végleges építmény struktúrája a kohéziós talajok támasztó szerkezeteinél Előregyártott vasbetonelemekből kivitelezett támasztó szerkezetek, vasalt földtámrendszerek a mélyépítési, vízépítészeti és közlekedési gyakorlatban, ezek pozitív hatása az építkezés környezetére Dr. Mihalik

Részletesebben

Al15/237,2009. líudapcst, Tárgy: Javaslat az Óhegy park elzárt területének rendezésére és a pinceveszély-elhárítási feladatok folytatására

Al15/237,2009. líudapcst, Tárgy: Javaslat az Óhegy park elzárt területének rendezésére és a pinceveszély-elhárítási feladatok folytatására Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Főosztály Al15/237,2009.

Részletesebben

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés 6. tétel Földművek szerkezeti kialakítása, építés előkészítése Ismertesse a földmunkákat kiterjedésük szerint! Osztályozza a talajokat fejthetőség, tömöríthetőség, beépíthetőség szerint! Mutassa be az

Részletesebben

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján Csányi Viktor Szabó Géza A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján A mai Bonyhád keleti szélén, ahol egykor a dombok lábánál a középkori út kanyargott Pécs felé,

Részletesebben

Sebesség A mozgás gyorsaságát sebességgel jellemezzük. Annak a testnek nagyobb a sebessége, amelyik ugyanannyi idő alatt több utat tesz meg, vagy

Sebesség A mozgás gyorsaságát sebességgel jellemezzük. Annak a testnek nagyobb a sebessége, amelyik ugyanannyi idő alatt több utat tesz meg, vagy Haladó mozgások Alapfogalmak: Pálya: Az a vonal, amelyen a tárgy, test a mozgás során végighalad. Megtett út : A pályának az a szakasza, amelyet a mozgó tárgy, test megtesz. Elmozdulás: A kezdőpont és

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSI SZAKMAI TÁRSASÁG VIZSGÁLATI ANYAG SZIGETSZENTMIKLÓS-GYÁRTELEP HÉV ÁLLOMÁS SR1 JELZÉSŰ ÚTSOROMPÓJÁNAK FEJESZTÉSÉRE

ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSI SZAKMAI TÁRSASÁG VIZSGÁLATI ANYAG SZIGETSZENTMIKLÓS-GYÁRTELEP HÉV ÁLLOMÁS SR1 JELZÉSŰ ÚTSOROMPÓJÁNAK FEJESZTÉSÉRE ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSI SZAKMAI TÁRSASÁG VIZSGÁLATI ANYAG SZIGETSZENTMIKLÓS-GYÁRTELEP HÉV ÁLLOMÁS SR1 JELZÉSŰ ÚTSOROMPÓJÁNAK FEJESZTÉSÉRE Budapest, 2011 Urbán István, Blanár Bertalan, Csippán András Kiadásért

Részletesebben

Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései

Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései Több ütemben, közel 10 éves munkával elkészültek az M0 útgyűrű Északi Duna hídjának ajánlati tervei, amelyek alapján jelenleg a kivitelezők

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÉS VONZÁSKÖRZETE KÖZLEKEDÉSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÉS VONZÁSKÖRZETE KÖZLEKEDÉSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÉS VONZÁSKÖRZETE KÖZLEKEDÉSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ELŐNYÉNEK BIZTOSÍTÁSA (kivonat) Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...3 1 Vezetői összefoglaló...5

Részletesebben

1 9 7 4. É V I T Á B O R T E V É K E N Y S É -

1 9 7 4. É V I T Á B O R T E V É K E N Y S É - M H T Borsodi Csoport Hidrogeológiai Szakosztálya M K B T Észak magyarországi Területi Osztálya, Miskolc, Szemere u. 40 J E L E N T É S A Z " A Q U A E X P E D I C I Ó " 1 9 7 4. É V I T Á B O R T E V

Részletesebben

3/2013 BJE: I. 1 Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményektől

3/2013 BJE: I. 1 Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményektől -1- -2- -3- -4- 3/2013 BJE: I. 1 Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményektől Magyarország Alaptörvényének II. Cikke alapvetésként rögzíti, hogy mindenkinek joga van

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2011 június 29 - i testületi ülésére a 1. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Részletesebben

Buda első zsinagógája és korai zsidónegyedének régészeti emlékei (Végh András)

Buda első zsinagógája és korai zsidónegyedének régészeti emlékei (Végh András) Buda első zsinagógája és korai zsidónegyedének régészeti emlékei (Végh András) A Budavári Palota előterében fekvő Szt. György tér és környezete már egy évtizede a középkori városi régészeti kutatások figyelmének

Részletesebben

Radarmeteorológia. Makra László

Radarmeteorológia. Makra László Radarmeteorológia Makra László TARTALOM Bevezetés Interpretáció A radarok története Radar hardver Hogyan működik? Elmélet Gyakorlat Visszaverődési kép Radartípusok 1-2. Hagyományos radar Doppler radar

Részletesebben

KORMÁNYBESZÁMOLÓ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLŐ NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK HELYZETÉRŐL J/17166. számú beszámoló (2003. február 2005.

KORMÁNYBESZÁMOLÓ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLŐ NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK HELYZETÉRŐL J/17166. számú beszámoló (2003. február 2005. KORMÁNYBESZÁMOLÓ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLŐ NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK HELYZETÉRŐL J/17166. számú beszámoló (2003. február 2005. február) Budapest, 2005. október 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés

Részletesebben

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020)

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 5 1.1 A feladat meghatározása... 6 1.2 SZAKMAI ÉS MÓDSZERTANI KERETEK... 7 1.2.2. A környezeti problémákkal

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

MADOCSA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

MADOCSA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MADOCSA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY V é l e m é n y e z t e t é s i d o k u m e n t á c i ó Készítette a Pécsépterv Stúdió Kft., 7621 Pécs, Rákóczi út 1. 2016 januárjában. 2 3 Aláírólap Madocsa örökségvédelmi

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

I. kötet: Megalapozó vizsgálat

I. kötet: Megalapozó vizsgálat SIÓFOK TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA I. kötet: Megalapozó vizsgálat Projekt azonosító: DDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Dél-Dunántúli Operatív Program - Fenntartható

Részletesebben

. számú előterjesztés

. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere,Al. számú előterjesztés Előterjeszt és a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a Budapest X. kerület, Mázsa utca beszakadásáról

Részletesebben

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE *9B GERZSENYI KATALIN DR. SKULTÉTY REZSŐ DR. SZÁSZ TIBOR DR. YERBAY JÓZSEF VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE Az 1076 Sü-iij folytatott kutatás során a szerzők olyan

Részletesebben

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Összefoglaló 2013.06.05-én helyi idő szerint (HLT) 20:45 körül közepes erősségű földrengés rázta meg Észak-Magyarországot. A rengés epicentruma Érsekvadkert

Részletesebben

A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2010. ÉVI JELENTÉSE

A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2010. ÉVI JELENTÉSE A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2010. ÉVI JELENTÉSE Írta: Szilaj Rezső Csodabogyós-barlang Szél-lik rendszer (közös kutatási terület a Styx Barlangkutató Csoporttal) (4440-4, 4440-83) ( KDT-

Részletesebben

A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA. Összeállította: Szilaj Rezső

A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA. Összeállította: Szilaj Rezső A TAPOLCAI PLECOTUS BARLANGKUTATÓ CSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA Összeállította: Szilaj Rezső Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék......1 I. Keszthelyi-hegység...2 1. Csodabogyós-barlang...2 a. Patakmeder-ág...2

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA

XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Csonka Pál Doktori Iskola XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA Tézisfüzet

Részletesebben

Na, hát akkor tegyünk rendet a fejekben. Nem lesz egyszerű, mert úgy látom nagy a baj.

Na, hát akkor tegyünk rendet a fejekben. Nem lesz egyszerű, mert úgy látom nagy a baj. Snipi matraca Na, hát akkor tegyünk rendet a fejekben. Nem lesz egyszerű, mert úgy látom nagy a baj. Idézet Majik-tól: Vegyük az ágymatrac vastagságát 30cm-nek. Mivel nincs a falra szorítva, csak odatámasztjuk,

Részletesebben

BAKONYI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595

BAKONYI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 1 BAKONYI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Tárgy: kutatási jelentés Korbély Barnabás

Részletesebben

VIHARKÁR. A bíróság feladatomat abban jelölte meg, hogy válaszoljak a felperesi kérdésekre.

VIHARKÁR. A bíróság feladatomat abban jelölte meg, hogy válaszoljak a felperesi kérdésekre. VIHARKÁR A közlekedés veszélyes üzem, ezt a KRESZ is leszögezi. Hát még a vízi közlekedés, hiszen, ahogy elődeink mondták, a víznek nincs gerendája. Az ember azonban már legalább ötezer éve hajózik, vállalja

Részletesebben

Ha vasalják a szinusz-görbét

Ha vasalják a szinusz-görbét A dolgozat szerzőjének neve: Szabó Szilárd, Lorenzovici Zsombor Intézmény megnevezése: Bolyai Farkas Elméleti Líceum Témavezető tanár neve: Szász Ágota Beosztása: Fizika Ha vasalják a szinusz-görbét Tartalomjegyzék

Részletesebben

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról Gazdaság és Jog A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról I. Az előzmények 1. Régi kodifikációs szabály szerint a jogelméleti viták eldöntésére nem a jogalkotó hivatott. Különösen igaz ez a

Részletesebben

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE)

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) Készült: Balatonakali község településrendezési tervéhez Készítette: Pintér László régész Laczkó Dezső

Részletesebben

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA VITORLÁSKIKÖTŐK A BALATON KÖRÜL 2016 BALATONI HAJÓZÁSI ZRT. Ha Balaton, akkor Hajózás! BAHART KIKÖTŐ LÁNCA, ILLETVE TÚRAHELYEI BAHART vitorláskikötők Balatonalmádi

Részletesebben

VI/12/e. A CÉLTERÜLETEK MŰKÖDÉSI, ÜZEMELTETÉSI JAVASLATAINAK KIDOLGOZÁSA A TÁJGAZDÁLKODÁS SZEMPONTJÁBÓL (NAGYKUNSÁG)

VI/12/e. A CÉLTERÜLETEK MŰKÖDÉSI, ÜZEMELTETÉSI JAVASLATAINAK KIDOLGOZÁSA A TÁJGAZDÁLKODÁS SZEMPONTJÁBÓL (NAGYKUNSÁG) MEGVALÓSÍTÁSI TERV A TISZA-VÖLGYI ÁRAPASZTÓ RENDSZER (ÁRTÉR-REAKTIVÁLÁS SZABÁLYOZOTT VÍZKIVEZETÉSSEL) I. ÜTEMÉRE VALAMINT A KAPCSOLÓDÓ KISTÉRSÉGEKBEN AZ ÉLETFELTÉTELEKET JAVÍTÓ FÖLDHASZNÁLATI ÉS FEJLESZTÉSI

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése: Földi László Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

A poláros fény rejtett dimenziói

A poláros fény rejtett dimenziói HORVÁTH GÁBOR BARTA ANDRÁS SUHAI BENCE VARJÚ DEZSÕ A poláros fény rejtett dimenziói Elsõ rész Sarkított fény a természetben, polarizációs mintázatok Mivel az emberi szem fotoreceptorai érzéketlenek a fény

Részletesebben

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása DR. ORMOS TAMÁS okl. bányamérnök, a mûszaki tudomány kandidátusa, egyetemi docens DR. GYULAI ÁKOS okl. geológusmérnök, a mûszaki tudomány doktora, tszv. egyetemi

Részletesebben

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése 1. A kutatás körülményei, személyi kérdései, előrehaladása A négyéves OTKA-kutatás 2003 elején kezdődött. 2003-ban a projekt alapvető részét

Részletesebben

Magyarország katasztrófavédelme

Magyarország katasztrófavédelme Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Gazdálkodási és menedzsment nappali szak Tantárgy: civilbiztonság Magyarország katasztrófavédelme Készítette: Tanár: Szendrei Máté (DAI5MO) Dr.

Részletesebben

MEGHATÁROZOTT FÖLDRAJZI TÉRSÉGEKBEN ELHELYEZKEDŐ LOKÁLIS TEREPFELSZÍNI ANOMÁLIÁK, OBJEKTUMOK FELDERÍTÉSE TÉRINFORMATIKAI RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL

MEGHATÁROZOTT FÖLDRAJZI TÉRSÉGEKBEN ELHELYEZKEDŐ LOKÁLIS TEREPFELSZÍNI ANOMÁLIÁK, OBJEKTUMOK FELDERÍTÉSE TÉRINFORMATIKAI RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL MEGHATÁROZOTT FÖLDRAJZI TÉRSÉGEKBEN ELHELYEZKEDŐ LOKÁLIS TEREPFELSZÍNI ANOMÁLIÁK, OBJEKTUMOK FELDERÍTÉSE TÉRINFORMATIKAI RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL Dr. Winkler Gusztáv, Dr. Juhász Attila A következőkben leírt

Részletesebben

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés FOGALMAK Hidroszféra óceán: tenger: hatalmas kiterjedésű, nagy mélységű, önálló medencével és áramlási rendszerrel rendelkező állóvíz, mely kontinenseket választ el egymástól. Közepes mélységük 3900 m,

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Molnár István Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról 2014

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SÁROSPATAK VÁROS ALJEGYZİJÉTİL Sárospatak, Kossuth út 44. H-3950. Tel.: 47/513-240, Fax.: 47/311-384. Ügyfélfogadás ideje: Hétfı, 8-12 és 13-16 óráig, szerda: 8-17 óra 30 percig, péntek: 8-12 óráig E L

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA. Csüllög Gábor 1

MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA. Csüllög Gábor 1 MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETI TÉRSZERKEZETE ÉS HATÁSA A MAI TÉRALAKÍTÁSRA Csüllög Gábor 1 Magyarország Európai Uniós csatlakozásával együtt járó regionális tagolásának kialakítása sok vitával jár, amelyeknek

Részletesebben

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról 1 VESZPRÉMI EGYETEMI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLET 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 Tárgy: kutatási jelentés Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Korbély Barnabás barlangtani

Részletesebben

RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER

RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER Barlangkutatók Szakmai Találkozója Jósvafő, 2007. november 9-11. Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER Dobos Tímea

Részletesebben

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. Országos Vándorgyűlés Szombathely, 2015. július 1-3.

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. Országos Vándorgyűlés Szombathely, 2015. július 1-3. MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. Országos Vándorgyűlés Szombathely, 2015. július 1-3. KOMÁROM, ALMÁSFÜZITŐ ÁRVÍZVÉDELMI VÉDVONAL FEJLESZTÉSÉNEK TERVEZÉSI TAPASZTALATAI Szerzők: Déri Lajos - Horváth

Részletesebben

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009.

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. TARTALOM JEGYZÉK Bevezető 1 1. A koncepció elvi alapjai 1 1.1. Jövőkép megfogalmazása 3 1.2. Alapelvek megfogalmazása

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Csanádpalota Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Csanádpalota Város Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Csanádpalota Város Önkormányzata 2013-2018 Türr István Képző és Kutató Intézet

Részletesebben

Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál

Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál ERGONÓMIA 5.1 Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál Tárgyszavak: varrógép; beállítás; vázizomzat; terhelés; testtartás; ergonómia. A szakirodalomban mintegy két

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

Újabb vizsgálatok a kristályok szerkezetéről

Újabb vizsgálatok a kristályok szerkezetéről DR. VERMES MIKLÓS Újabb vizsgálatok a kristályok szerkezetéről LAUE vizsgálatai óta ismeretes, hogy a kristályok a röntgensugarak számára optikai rácsok, tehát interferenciajelenségeket hoznak létre. LAUE

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

BBBZ kódex --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.3.2.5 Hajócsavar-gyártás

BBBZ kódex --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.3.2.5 Hajócsavar-gyártás 4.3.2.5 Hajócsavar-gyártás A hajócsavarok gyártása erősen speciális tevékenység, amelynél olyan eszközökre is szükség van, mint a nagy méretű öntvények készítéséhez használt berendezések, azok megmunkálására

Részletesebben

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 9700 Szombathely, Alsóhegyi u.10/c. 06/94/501-737 / 06/94/501-736 E-mail: planexkft@freemail.hu 06/30/94-61-295 06/30/99-35-196 Szombathely, 2005. augusztus 31. OSTFFYASSZONYFA

Részletesebben

Verő ce TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. (TSZT 174/2010 Önk.Hat, SZT 9/2010 Önk.rend.) karbantartása

Verő ce TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV. (TSZT 174/2010 Önk.Hat, SZT 9/2010 Önk.rend.) karbantartása Verő ce TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV (TSZT 174/2010 Önk.Hat, SZT 9/2010 Önk.rend.) karbantartása Pro Arch.Építész Stúdió 2011 Megbízó: VERŐCE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2621 Verőce, Árpád út 40. Tervező PRO ARCH.

Részletesebben

Pedagógusok a munkaerőpiacon

Pedagógusok a munkaerőpiacon 1 Györgyi Zoltán Pedagógusok a munkaerőpiacon Szabó László Tamás, vagy ahogy mindenki ismeri SZLT vagy SZLT professzor úr, régi kollégám. A sors úgy hozta, hogy bár két munkahelyünk is közös volt, közös

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL KÖVESDI AGNES: AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL A Statisztikai Hivatal az N. T. 651/33/195.0. sz. határozata nyomán az önköltség és önköltségcsökkentés mérésére gyáripari önköltségstatisztikát

Részletesebben

Doktori munka. Solymosi József: NUKLEÁRIS KÖRNYEZETELLENŐRZŐ MÉRŐRENDSZEREK. Alkotás leírása

Doktori munka. Solymosi József: NUKLEÁRIS KÖRNYEZETELLENŐRZŐ MÉRŐRENDSZEREK. Alkotás leírása Doktori munka Solymosi József: NUKLEÁRIS KÖRNYEZETELLENŐRZŐ MÉRŐRENDSZEREK Alkotás leírása Budapest, 1990. 2 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS A doktori munka célja az egyéni eredmény bemutatása. Feltétlenül hangsúlyoznom

Részletesebben

BAKONYBÁNK KÖZSÉG BÁNKI DONÁTIPARTERÜLET ÉS KÖRNYEZETE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVMÓDOSÍTÁS, HÉSZ ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA

BAKONYBÁNK KÖZSÉG BÁNKI DONÁTIPARTERÜLET ÉS KÖRNYEZETE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVMÓDOSÍTÁS, HÉSZ ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA BAKONYBÁNK KÖZSÉG BÁNKI DONÁTIPARTERÜLET ÉS KÖRNYEZETE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVMÓDOSÍTÁS, HÉSZ ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA VÉLEMÉNYEZÉSIDOKUMENTÁCIÓ (A 314/2012. (IX. 8.) Korm. rendelet 32. (3) bekezdése

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA REV.0. Munkaszám: 7795 Budapest, 2002 július Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 Bevezetés...11 Néhány szó a városról...12 A város energetikája számokban: energiamérleg...13

Részletesebben

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE DR. BARANYAI ISTVÁN A hazai reprezentatív háztartási adatfelvételek hét évtizedes múltra tekintenek vissza. Ezek a felvételek a háztartások bevételeit,

Részletesebben

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 Az elemzés a Szakiskolai férőhelyek meghatározása 2016, a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (MFKB-k) részére című kutatási program keretében

Részletesebben

Tető nem állandó hajlású szarufákkal

Tető nem állandó hajlású szarufákkal 1 Tető nem állandó hajlású szarufákkal Már korábbi dolgozatainkban is szó volt a címbeli témáról. Most azért vettük újra elő, mert szép és érdekes ábrákat találtunk az interneten, ezzel kapcsolatban, és

Részletesebben

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 I.1. A HELYZETELEMZÉS FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI:... 7 I.1.1. A város egészére vonatkozó helyzetelemzés... 7 I.1.2. Városrészek

Részletesebben

A vízfogyasztás csökkenésének vizsgálata SPSS szoftver segítségével, befolyásoló tényezőinek meghatározása. 1. Bevezetés

A vízfogyasztás csökkenésének vizsgálata SPSS szoftver segítségével, befolyásoló tényezőinek meghatározása. 1. Bevezetés A vízfogyasztás csökkenésének vizsgálata SPSS szoftver segítségével, befolyásoló tényezőinek meghatározása Szabó Tamás okleveles környezetmérnök, vízellátás -csatornázás szakmérnök, mérnök-közgazdász Heves

Részletesebben

ANTENNAMÉRÉSEK. Leírás R12C - ANTENNAMÉRÉSEK ANTENNÁK HARDVERELEMEK VIZSGÁLATA

ANTENNAMÉRÉSEK. Leírás R12C - ANTENNAMÉRÉSEK ANTENNÁK HARDVERELEMEK VIZSGÁLATA Leírás ANTENNAMÉRÉSEK R12C - ANTENNAMÉRÉSEK ANTENNÁK HARDVERELEMEK VIZSGÁLATA R1 - A TÉRBELI RÁDIÓFREKVENCIÁS AZONOSÍTÁS LEHETŐSÉGEINEK KUTATÁSA BUDAPEST, 2013 Tartalomjegyzék 1. A DOKUMENTUM POZICIONÁLÁSA...

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Szempontok az épületetek alakváltozásainak, és repedéseinek értékeléséhez Dr. Dulácska Endre A terhelés okozta szerkezeti mozgások Minden teher, ill. erő alakváltozást okoz, mert teljesen merev anyag nem

Részletesebben

Az egészségügyi szolgáltatások szókincsének kialakulása

Az egészségügyi szolgáltatások szókincsének kialakulása Mészáros Ágnes Az egészségügyi szolgáltatások szókincsének kialakulása BEVEZETÉS Az egészségbiztosítási szakmai nyelvhasználat a nyelvtudomány számára még felderítetlen terület. Az egészségügyi, jogi és

Részletesebben

Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690

Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690 Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690 Rádiófrekvenciás azonosító rendszer mikrohullámú kommunikációhoz 600 Kb/s sebességen 5 méterig Mikrohullámú kommunikáció 5 méterig a 2450 MHz-es sávban

Részletesebben

Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből.

Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből. Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből. Rögtön az elején egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, mely a cserépkályha és a kandalló körül forog. Sokak számára az ülőpadlával, búbbal,

Részletesebben

polgármester városi főépítész

polgármester városi főépítész Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Lautner Emőke városi főépítész Tájékoztató a Kazincbarcika Városi Köztemető fejlesztési tanulmánytervének döntés előkészítő koncepciótervének tervezetéről

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL KÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY

MINISZTERELNÖKI HIVATAL KÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY MINISZTERELNÖKI HIVATAL KÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY Helyzetelemzés a közigazgatás elérhetőségéről, a közigazgatási ügymenetről és a közigazgatás működését támogató egyes folyamatokról E dokumentum

Részletesebben