Informatikus könyvtáros alapszak Tantárgyi programok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Informatikus könyvtáros alapszak Tantárgyi programok"

Átírás

1 Tantárgy neve: Kommunikációs készségfejlesztés Kurzus neve: Kommunikációs készségfejlesztés Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Csider Sándor kurzusfelelős neve: Csider Sándor Művelődéstudományi és Felnőttképzési Tanszék A tantárgy célja és tartalma: A tantárgy hatására fejlődik a hallgatók verbális és nem verbális kifejezőkészsége, képessé vállnak a hiteles, meggyőző, mások érzelmeire és értelmére ható kommunikációra, a tudatos viselkedésre. Fejlődik önismeretük, kapcsolatteremtő készségük. Képessé válnak az aktív figyelésre a társakkal szembeni empatikus, elfogadó, támogató magatartásra. Fel tudják mérni a kapcsolati konfliktusok okait és gyakorolják az eredményes megoldás módszereit. Megismerik a nyilvános szereplés sikerhez vezető szabályait és azokat tudják alkalmazni is. Birkenbihl, V. F.: Kommunikációs gyakorlatok. Bp. : Trivium, Berne, E.: Emberi játszmák. Bp. : Háttér, Moss, G.: Az eredményes kommunikáció alapjai. Bp. : Bagolyvár, Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Bp. : Kossuth Kvk., 1997.

2 Tantárgy neve: Bevezetés a filozófiába Tantárgy kódja: Tantárgy heti óraszáma: 01/1 kreditértéke: 3 I. tantárgyfelelős neve: Tallár Ferenc kurzusfelelős neve: Tallár Ferenc Filozófia és Társadalomelmélet Tanszék számonkérés rendje: kollokvium A tantárgy bevezetést nyújt az európai filozófiai gondolkodás néhány kiemelkedően fontos területének fogalmi- és problémavilágába. A tantárgy tartalma Bemutatja a metafizika, az ismeretelmélet, a történelemfilozófia és a politikai filozófia főbb témaköreit, s vázlatosan áttekinti a felsorolt filozófiai diszciplínákban történetileg változó formákban megfogalmazódó legjellegzetesebb kérdésfeltevéseket és válaszkísérleteket. Steiger K.: Filozófia (Tankönyv). Bp. : Holnap K., Steiger K.: Bevezetés a filozófiába (Szöveggyűjtemény) Bp. : Holnap K., Warburton, R.: Bevezetés a filozófiába. Bp. : Kossuth Kvk., Politikai filozófiák enciklopédiája. Bp. : Kossuth Kvk., Huoranszky F. (szerk.): Modern politikai filozófia. Bp. : Osiris : Láthatatlan Kollégium, 1998.

3 Tantárgy neve: Szociológia Kurzus neve: Szociológia Tantárgy heti óraszáma: 1/1 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Miszlivetz Ferenc kurzusfelelős neve: Lendvai Noémi Európa-Tanulmányok Intézete számonkérés rendje: kollokvium hogy a hallgatókat bevezesse a (elsősorban empirikus alapú) szociológia alapfogalmaiba, összefüggésrendszerébe, gondolkodásmódjába. Felöleli a társadalmi struktúra, a szegénység, a kisebbségszociológia, családszociológia, szociálpszichológia a deviancia valamint az életmód-szociológia kérdéseit. Kolosi Tamás: A terhes babapiskóta. Bp. : Osiris, p. Ambrus Péter: A Dzsumbuj. Szeged : Lazi K., Bourdieu, Pierre: Férfiuralom. Bp. : Napvilág K., Csepeli György: Szociálpszichológia. Bp. : Osiris, Giddens, Anthony: Elszabadult világ. Bp. : Perfekt K., 2000.

4 Tantárgy neve: Kvalitatív módszertan Kurzus neve: Kvalitatív módszertan Tantárgy heti óraszáma: 1/1 kreditértéke: 3 II. tantárgyfelelős neve: Sümegi István kurzusfelelős neve: Sümegi István Európa-Tanulmányok Intézete számonkérés rendje: kollokvium Bevezetést adni a kutatásmódszertan elméleti és módszertani, és alkalmazási kérdéseibe. Bevezetés: a kvantitatív és kvalitatív módszertan különbözőségeibe. A módszertan alapfogalmai (változók, indikátorok, kauzalitás, asszociációk). Konceptualizáció és az operacionalizáció folyamata és jelentősége. A survey módszertana. Kérdőív szerkesztés módszertana. Interjú technikák. Tartalomelemzés módszertana. Fókuszcsoport Résztvevő-megfigyelő kutatás módszertana. Összehasonlító elemzés, komparatisztika Kutatásmódszertani eszköztár használata a különböző tudományterületeken Andorka Rudolf: A szociológia módszertana. In: Bevezetés a szociológiába. Bp. : Osiris, Babbie, Earl : A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. Bp. : Balassi K., Krippendorf, Klaus: Tartalomelemzés módszertanának alapjai. Bp. : Balassi K., Nowak, S.: A szociológiai kutatás módszertana. Általános problémák. Bp. : KJK, May, T.: Social Research: Issues, methods and process. 2nd ed. Open University Press, 1997.

5 Tantárgy neve: Kommunikáció szóban és írásban Kurzus neve: Kommunikáció szóban és írásban Tantárgy heti óraszáma: 0/1 kreditértéke: 2 II. tantárgyfelelős neve: Nagyné Markó Júlianna kurzusfelelős neve: Nagyné Markó Júlianna Magyar Nyelvészeti Tanszék Bevezetést adni a szóbeli és írásbeli kommunikáció elméleti, módszertani és gyakorlati, alkalmazási kérdéseibe. A helyes nyelvhasználat. Az írott sajtó nyelve. Nyelvpolitika és nyelvi tervezés Az elektronikus sajtó nyelve I II. Nyelvi illem, nyelvhasználat és helyesírás az interneten és sms-ben. Nyelvművelés az Európai Unióban. A politika nyelvi kultúrája. A közlés funkciói és alakzatai. Modern eszmei törekvések a nyelvművelésben nyelvhasználat és helyesírás az interneten és sms-ben. Balázs Géza: Magyar nyelvkultúra az ezredfordulón. A Z, Bp., Aczél Petra Bencze Lóránt: Mikor, miért, kinek, hogyan? Bp. : Corvinus K., Bencédy József: Sajtónyelv. Bp. : MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola, Tolcsvai Nagy Gábor: Nyelvi tervezés. Bp. : Universitas K., Forgács Tamás: Európai nyelvkultúra és nyelvművelés = Magyar Nyelvőr,

6 Tantárgy neve: Bevezetés a könyvtári és informatikai ismeretekbe Kurzus neve: Bevezetés a könyvtári és informatikai ismeretekbe I. Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Rétfalvi Gábor kurzusfelelős neve: Rétfalvi Gábor A felsőoktatási tanulmányokhoz önálló ismeretszerzéshez az értelmiségi léthez szükséges ismeretek és technikák alapjainak elsajátíttatása, szemléletmód és jártasságok kialakítása. A szellemi munka stratégiái, technikája, etikája. Bevezetés a könyvtári/információs szakkönyvészetbe. Szóbeli, írásbeli, multimédiális közlés technikája, hivatkozási elvárásai, szerzői, szerkesztői, tipográfiai alapismeretek. Intézménylátogatás. Dezső Zsigmondné: A szellemi munka technikája. Bp. : OMIKK, Siklósi Attila: Mindennapi tipográfiánk. Bp. : Műszaki Kvk., Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Bp. : Kossuth, Tóth Gyula: Kutatásmódszertan. Szombathely : BDTF, 1999.

7 Tantárgy neve: Bevezetés a könyvtári és informatikai ismeretekbe Kurzus neve: Bevezetés a könyvtári és informatikai ismeretekbe II. Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 II. tantárgyfelelős neve: Rétfalvi Gábor kurzusfelelős neve: Rétfalvi Gábor A könyvtárak és információs intézmények szociológiai és rendszertani leírásának, fejlődési irányainak megmutatásával alapozza meg és fejlessze a hallgató történeti és elméleti összefüggésekben való gondolkodását. A könyvtárak helye és szerepe a társadalomban. A különféle könyvtártípusok könyvtártani, információalapú leírása. Az intézmények együttműködése, a hazai könyvtári és információs rendszer összetevői. A könyvtári-információs tevékenység humán erőforrásai: szakemberképzés, egyesületek, szövetségek, elmélet, szakirodalom. Könyvtárosok kézikönyve. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. 3. köt. Bp. : Osiris, Tóth Gyula: Kutatásmódszertan. Szombathely : BDTF, A tárgyalt könyvtári-információs szervezetek internetes weblapjai

8 Tantárgy neve: A könyvtár- és információügy története Kurzus neve: A könyvtár- és információügy története I. Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Rétfalvi Gábor kurzusfelelős neve: Rétfalvi Gábor számonkérés rendje: kollokvium A könyv és könyvtári kultúra történeti összefüggéseinek bemutatása az információs társadalom jelenségeinek megértése végett. A dokumentum előállítás, felhalmozás és közvetítés történetének főbb eseményei, meghatározó intézményei és résztvevői. Kommunikációtörténeti korszakonként a közlésmódok története, dokumentumtípusai, olvasás és könyvtáreszményei, a könyvtárak szervezési elvei és szolgáltatásai. Egyetemes könyvtártörténet. Szerk. Tóth Gyula. Szombathely : BDF, Az olvasás kultúrtörténete a nyugati világban. Bp. : Balassi, Madas Edit - Monok István: A könyvkultúra Magyarországon. A kezdetektől 1800-ig. Bp. : Balassi, Ecsedy Judit, V.: Könyvnyomtatás Magyarországon. Bp. : Balassi, 1999.

9 Tantárgy neve: A könyvtár- és információügy története Kurzus neve: A könyvtár- és információügy története II. Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 2 II. tantárgyfelelős neve: Rétfalvi Gábor kurzusfelelős neve: Rétfalvi Gábor számonkérés rendje: kollokvium A könyv és könyvtári kultúra történelmi összefüggéseinek bemutatása az információs társadalom jelenségeinek megértése végett. A hazai írás-könyv- és könyvtárügy fejlődéstörténetének bemutatása, különös tekintettel nemzetközi kapcsolódásaira és a századra. A könyvtáros hivatás változásai, képviselői, a szakképzés, szaktudomány és szaksajtó. Az emberi tudás megőrzésének és közvetítésének törvényszerűségei egyetemes, művelődéstörténeti és információtörténeti kapcsolatai. Egyetemes könyvtártörténet. Szerk. Tóth Gyula. Szombathely : BDF, Az olvasás kultúrtörténete a nyugati világban. Bp. : Balassi, Madas Edit-Monok István: A könyvkultúra Magyarországon. A kezdetektől 1800-ig. Bp. : Balassi, Ecsedy Judit, V.: Könyvnyomtatás Magyarországon. Bp. : Balassi, 1999.

10 Tantárgy neve: Olvasásszociológia, -pedagógia, pszichológia alapjai Kurzus neve: Olvasásszociológia, -pszichológia, -pedagógia alapjai Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 2 II. tantárgyfelelős neve: Murányi Péter kurzusfelelős neve: Murányi Péter számonkérés rendje: kollokvium Megismertetni a hallgatót az olvasásszociológia, olvasáspszichológia alapjaival, elsősorban a hagyományos eszközök (könyv, sajtótermékek) befogadására, fogadtatására, valamint a tömegkultúra jelenségeivel; a népszerű olvasmányfajták használatára vonatkozó szociológiai és olvasáspszichológiai vizsgálatok eredményeivel. Az esztétikai és szociológiai irodalom-feldolgozás, irodalomszociológiai irányzatok. A műalkotás és műbefogadás pszichológiája. Az empátia. Az empirikus olvasáskutatás módszertana, statisztikai, könyvészeti adatok értelmezése. A magyar olvasóközönség irodalmi ízlésének jellemzői a múltban és napjainkban különböző társadalmi és kulturális csoportok körében. Az érték és attitűd problémái. Az irodalom és az elektronikus tömegkommunikációs eszközök viszonya. A könyvkiadás, könyvkereskedelem, a könyvtárak közvetítő szerepe. Olvasásszociológia mérések és vizsgálatok az egyes rétegek és csoportok olvasási és könyvtárhasználati szokásairól. Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába Bp.: Osiris, fejezet, p Gereben Ferenc: Könyv, könyvtár, közönség. Bp.: OSZK, p Gereben Ferenc - Nagy Attila: Olvasás és társadalom. Bp.: OSZK-KMK, p Könyvtárosok kézikönyve 4. Határterületek. Szerk.: Horváth Tibor, Papp István.Bp.: Osiris, p Vidra Szabó Ferenc: A könyvtárhasználati szokások változásai az utóbbi tíz évben. In: Könyvtári figyelő sz.

11 Tantárgy neve: Kommunikációelmélet Kurzus neve: Kommunikációelmélet Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Horányi Özséb kurzusfelelős neve: Horányi Özséb Művelődéstudományi és Kommunikáció Tanszék számonkérés rendje: kollokvium A hallgató ismerje meg a kommunikáció fogalmát, kialakulását, történeti fejlődését. Ismerkedjen meg a kommunikáció felosztásával, annak elméleti jellemzőivel. Ismerkedjen meg a tömegkommunikáció jellemzőivel, felosztásával, szerepével a mindennapi életben A kommunikáció fogalma, az emberi kommunikáció kialakulása. A kommunikáció forradalmai. Kommunikációelméleti kutatások. A kommunikáció felosztása. Az intraperszonális, interperszonális, csoport- és tömegkommunikáció jellemzői. Kommunikációs kutatások. Kommunikáció a könyvtári környezetben és a mindennapi tevékenységben. Aronson, Elliot: A társas lény. Bp. : Közgazd. és Jogi K., p és Fülöp Géza: Az információ. Bp. : Kriterion, p Kommunikáció II. A kommunikáció világa. Szerk: Horányi Özséb. Bp. : General Press K., é.n. p és

12 Tantárgy neve: Informatika Kurzus neve: Informatika Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Balogh Imre kurzusfelelős neve: Balogh Imre Informatika Tanszék A tárgy közös informatikai alapozó kurzus a természettudományos képzésben résztvevő hallgatók számára. Célja, a korábbi tanulmányok során megszerzett informatikai (számítástechnika) alapismeretek kibővítése, rendszerezése, a felsőfokú tanulmányokhoz szükséges elektronikus adatkezelés és információszerzés fejlesztése. Továbbá prezentációk formájában, projektek elkészítésén keresztül felkészítést nyújt a tudományos kutatómunkák, előadások, elemzések korszerű technikai megvalósításához. Elektronikus adatkezelés alapjai, szöveges és tényadatbázisok. Megvalósítás táblázatkezelő programban. (számítások; adatlistás műveletek: rendezés, szűrés, kimutatások készítése; diagramok) Elektronikus adatkezelés relációs adatbázisok belső struktúrája; adatok importálása; lekérdezési feladatok; jelentések megvalósítás adatbázis-kezelő programban Elektronikus információszerzés hálózati, könyvtári információforrások A multimédia elemei a prezentáció-készítés területén. Az alapszakhoz kapcsolódó projekt elkészítése, mely integrálja az információszerzés és adatkezelés megismert technikáit. Pétery Kristóf: Táblázatkezelés Excel Bp. : Kossuth K., Kovácsné Cohner Judit - Kovács Tivadar - Ozsváth Miklós: Adatkezelés az MS ACCESS 2000 alkalmazásával Bp.: ComputerBooks, Gerő Judit: PowerPoint 2000 Prezentáció készítése mesterfokon. Bp.: ComputerBooks, 2001.

13 Tantárgy neve: Információforrások, tájékoztatás Kurzus neve: Információforrások, tájékoztatás I.: Információforrások, médiaismeret Tantárgy heti óraszáma: 1/2 kreditértéke: 3 I. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor, Rétfalvi Gábor számonkérés rendje: kollokvium A gyűjteményszervezés, feltárás, és tájékoztatás számára az információhordozók történeti-elméleti rendszerezésének elvégzése, tartalmi, formai sajátosságaik jellemzője, értékelésükhöz szükséges készségek kialakítása. Az információ formái, típusai, életciklusa. A dokumentumok tipológiája és klasszifikációja. Az információs dokumentumok értékelése. A nyomtatott dokumentumok típusai, szerkezeti és tartalmi sajátosságaik. A nem nyomtatott információhordozók tipizálása és rendszerezése. Az AV és mikro dokumentumok fajtái, morfológiája. Az elektronikus információhordozók fiziológiája, karakterisztikája. Csákvári József - Malinák Judit: Médiagalaxis. Bp. : Szimbiózis, A kovakőtől a szilíciumig. Szerk. Giovanni Giovannini. Bp. : Püski, Könyvtárosok kézikönyve. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. 1. köt. Bp. : Osiris, p Rétfalvi Gábor: Információforrások. Szombathely : BDTF, 1998.

14 Tantárgy neve: Katalogizálás Kurzus neve: Katalogizálás I. Tantárgy heti óraszáma: 0/3 kreditértéke: 3 I. tantárgyfelelős neve: Rétfalvi Gábor kurzusfelelős neve: Rétfalvi Gábor A dokumentumok könyvtári és bibliográfiai leírásának elsajátítása. A besorolásivisszakeresési adatok hazai, nemzetközi és fontosabb külföldi szabályozásainak megismertetése, továbbá felkészítés a hazai szabályzatok gyakorlati alkalmazására. A számítástechnikának a könyvtári-bibliográfiai leírásban és nyilvántartási rendszerekben való alkalmazása: a lehetőségek bemutatása, a felhasználás begyakorlása. A feltáró/feldolgozó munka alapfogalmai, a leíró feltárás célja, eszközei, módszerei, alkalmazási lehetőségei. A feldolgozó munka helye a könyvtári munkafolyamatban. A bibliográfiai leírás elvei, leírási elemei, formái, szerkezete és szintje. Adatcsoportok, adatelemek, központozási jelek, adatforrások. Könyv-típusú dokumentumok bibliográfiai leírása. A besorolási adatok megállapítása: a személynév, testületi név, földrajzi név és cím egységesítési szabályai. Adott integrált könyvtári rendszer katalogizálás moduljának megismerése. Rácz Ágnes: Bibliográfia leírás, katalogizálás. Bp. : Tankvk., Tóvári Judit: Bibliográfiai adatfeldolgozás. 1. köt., Könyvek bibliográfiai leírása. 4. köt., Besorolási adatok egységesítése, tételszerkesztés. Nyíregyháza : Egregia, db. Könyvtárosok kézikönyve. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. 2. köt. Bp. : Osiris, p , A tárgykörre vonatkozó IFLA szabályozások és magyar szabványok.

15 Tantárgy neve: Katalogizálás Kurzus neve: Katalogizálás II. Tantárgy heti óraszáma: 1/3 kreditértéke: 4 II. tantárgyfelelős neve: Rétfalvi Gábor kurzusfelelős neve: Rétfalvi Gábor A dokumentumok könyvtári és bibliográfiai leírásának elsajátítása. A besorolásivisszakeresési adatok hazai, nemzetközi és fontosabb külföldi szabályozásainak megismertetése, továbbá felkészítés a hazai szabályzatok gyakorlati alkalmazására. A számítástechnikának a könyvtári-bibliográfiai leírásban és nyilvántartási rendszerekben való alkalmazása: a lehetőségek bemutatása, a felhasználás begyakorlása. A katalogizálás és a bibliográfiai leírás elméleti és történeti megalapozása. A nem könyv típusú dokumentumok bibliográfiai leírása: időszaki kiadványok, nyomtatott zeneművek, hangzó dokumentumok, térképészeti anyagok, elektronikus dokumentumok stb. leírása. A katalógusszerkesztés helye a feldolgozó munkában, alapfogalmai, lépései. Bibliográfiai adatcsere-formátumok. A MARC-alapú katalogizálás: történet, fogalmak. A HUNMARC formátum. Rácz Ágnes: Bibliográfia leírás, katalogizálás. Bp. : Tankvk., Tóvári Judit: Bibliográfiai adatfeldolgozás. 2. köt., Időszaki kiadványok bibliográfiai leírása. 4. köt., Besorolási adatok egységesítése, tételszerkesztés. Nyíregyháza : Egregia, db. Könyvtárosok kézikönyve. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. 2. köt. Bp. : Osiris, p A tárgykörre vonatkozó IFLA szabályozások és magyar szabványok.

16 Tantárgy neve: Tárgyi feltárás, információkereső nyelvek Kurzus neve: Tárgyi feltárás, információkereső nyelvek I. Tantárgy heti óraszáma: 1/2 kreditértéke: 3 I. tantárgyfelelős neve: Pálvölgyi Mihály kurzusfelelős neve: Pálvölgyi Mihály tárgyi feldolgozás alapvető stratégiáinak, irányzatainak, fogalomrendszerének átfogó, majd a tudományfelosztáson alapuló irányzat részletes megismertetése, a tárgyi feldolgozáshoz szükséges képességek fejlesztése. Bevezetés az osztályozás, információkereső nyelvek fogalomkörébe. A tárgyi feltárás céljai, története, modelljei, keretei, mélységi szintjei, eszközrendszerei. A tárgyi feltárás logikai és nyelvészeti alapjai. A tárgyi feltárás irányzatai (felosztáson alapuló, nyelvészeti, statisztikai). A tudományok felosztásán alapuló osztályozási rendszerek jellemzői. Az Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) sokoldalú elemzése, a jelzetszerkesztés és használat gyakorlása. Alkalmazásai a szakkatalógusokban, OPACböngészőben, -keresőben, bibliográfiákban. Pálvölgyi Mihály: Információfeldolgozás, információkereső nyelvek. Szombathely: BDTF KIT, Horváth Tibor: A feldolgozás egységei és a feltárás célja. In: Könyvtárosok kézikönyve. 2. köt. Bp: Osiris, Horváth Tibor - Sütheő Péter: A tartalmi feltárás. In: Könyvtárosok kézikönyve. 2. köt. Bp: Osiris, Pálvölgyi Mihály: Ismerkedés az Egyetemes Tizedes Osztályozással. IM-online jegyzetek 1. Összeáll. --. HTML-változat Bíró Szabolcs. Szombathely, BDF Egyetemes Tizedes Osztályozás köt. Szerk. Babiczky Béla, Schneller Károly. Bp.: OMIKK: OSZK KMK, db. (új kiadása 2005-ben esedékes)

17 Tantárgy neve: Tárgyi feltárás, információkereső nyelvek Kurzus neve: Tárgyi feltárás, információkereső nyelvek II. Tantárgy heti óraszáma: 0/3 kreditértéke: 3 II. tantárgyfelelős neve: Pálvölgyi Mihály kurzusfelelős neve: Pálvölgyi Mihály A tárgyi-tartalmi feldolgozás nyelvészeti irányzatainak átfogó bemutatása, az indexelés, tárgyszavazás, tezauruszok alkalmazása részletes elsajátítása (stratégiáik, eszközök, módszerek, információtárak), a szükséges képességek megszerzése. Az információkereső nyelvek nyelvészeti irányzata részletesen. A nyelvi szabályozás szintjei. Az indexelés fogalomrendszere, az indexek típusai, készítésük és alkalmazásuk módjai. A tárgyszavazás fogalomrendszere, alapelvei, megközelítései, munkafolyamatai, módszerei, szabályzatai, egyéb eszközei. A tárgyszavazáson alapuló információtárak: tárgyszókatalógusok, bibliográfiák, adatbázis, illetve online katalógus-böngészők és keresők stb. Az információs tezauruszok összefüggései a tárgyszavazás-sal, fogalomrendszere, alapelvei, funkcionális részei, alkalmazásai. Különböző információkereső nyelvek együttes alkalmazása. Pálvölgyi Mihály: Információfeldolgozás, információkereső nyelvek. Szombathely: BDTF KIT, p. - (IM - távoktatási jegyzetek ; 1.) (az időközben hozzáfejlesztett példatárral együtt). Horváth Tibor: A feldolgozás egységei és a feltárás célja. In: Könyvtárosok kézikönyve. 2. köt. Bp: Osiris, Horváth Tibor - Sütheő Péter: A tartalmi feltárás. In: Könyvtárosok kézikönyve. 2. köt. Bp: Osiris, 1999.

18 Tantárgy neve: Könyvtármenedzsment Kurzus neve: Könyvtármenedzsment I. Tantárgy heti óraszáma: 1 /2 kreditértéke: 3 I. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor számonkérés rendje: kollokvium A menedzsment alapjainak megismertetése a könyvtártannal kapcsolatos ismeretek megalapozása végett. Ennek eredményeként a hallgató képes lesz az alapvető menedzsment technikák alkalmazására tanulmányai során A menedzsment mint tudományág, alapfogalmak, funkcióelemek. Önmenedzselés és eszközei (önéletrajz- és pályázatírás, időgazdálkodás). Hivatali kommunikáció. Prezentációk fajtái és előkészítésük. Tervezési menedzsment technikák: célmeghatározás, környezet-elemzések (PEST- és SWOT-elemzés, BCG-elemzés, színvonal elemzés), időtervezés, folyamatábra stb. Szervezés és szervezet. A probléma okának meghatározása és a megoldás eszközei (Ishikawa v. halszálka diagram, esettanulmány, ötletbörze, csoport és csoportmunka). A könyvtárban végzett munkafolyamatok és a könyvtári szervezet áttekintése. Emlékezetfrissítő zsebmódszertár : a folyamatos jobbítás és hatékony tervezés eszközei. Bp. : Rész-Vétel Alapítvány, Belhin, M.: A team avagy az együttműködő csoport. Bp. : SKL Hungary, Golnhofer Erzsébet: Az esettanulmány. Bp. : Műszaki Kvk., p Mikulás Gábor: Menedzsment. Nyíregyháza : SzSzB Megyei Könyvtárak Egyesülése, Rawlinson, J. G.: A kreatív gondolkodás és az ötletbörze. Bp. : Novotrade, p Zeller Gyula: Bevezetés a menedzsmentbe. Pécs : JPTE, 1996.

19 Tantárgy neve: Könyvtármenedzsment Kurzus neve: Könyvtármenedzsment II. Gyűjteményszervezés Tantárgy heti óraszáma: 1/2 kreditértéke: 3 II. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor Hogy megismertesse a hallgatókat a könyvtári szervezet bemeneti oldalát jelentő gyűjteményszervezés egy-egy könyvtárra vonatkozó és az egyes könyvtárakat a nemzeti és nemzetközi rendszerek részeként jellemző tudnivalóival, módszereivel, eszközeivel és munkafázisaival. A könyvtári és tájékoztatási intézmény, a gyűjtemény helye a könyvtári rendszerben, szerepe az információ- és ismeretközvetítésben, kapcsolata a többi szereplővel. A gyűjtemény alakítását befolyásoló tényezők: makro- és mikrokörnyezet, közös forráshasznosítás, forrásmegosztás (használói-igények, központi szolgáltatások, tároló könyvtár, ellátórendszerek, könyvtárközi kölcsönzés, virtuális könyvtár stb.). A gyűjteményszervezés folyamata (döntés-előkészítés, gyűjtőköri szabályzat, döntés, rendelés, érkeztetés, nyilvántartás, tárolás, állományvédelem stb.) és az új információtechnika hatása. A különböző dokumentumok sajátosságai a gyűjteményben, beszerzésben, kezelésben. A gyűjteményszervezési tevékenység tervezése, szervezése, hatékonysága, költségtényezők számítása, a teljesítmény mérése, apasztás, hozzáférés biztosítása és/vagy beszerzés stb. Buckland, Michael: A könyvtári szolgáltatások újratervezése. Bp. : OSZK, Ferenczy Endréné: Gyűjteményszervezés. Kiad. az Országos Széchényi Könyvtár. Bp.: (a oldalak kivételével), Ferenczy Endréné: A könyvtár gyűjteménye. In.: Könyvtárosok kézikönyve. 1. köt. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. Bp.: Osiris, In.: Ferenczy Endréné: A könyvtári modell. Könyvtárosok kézikönyve. 3. köt. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. Bp.: Osiris, , , Kastaly Beatrix: A könyvtári állomány megőrzése és védelme. In: Könyvtárosok kézikönyve. 4. köt. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. Bp.: Osiris, Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer. Tájékoztató a könyvtárak közötti dokumentum- és információszolgáltatásról. Szerk. Richlich Ilona. Veszprém, Egyetemi Kiadó, p.

20 Tantárgy neve: Angol szaknyelv Kurzus neve: Angol szaknyelv I. Tantárgy heti óraszáma: 0/3 kreditértéke: 3 II. tantárgyfelelős neve: Murányi Péter kurzusfelelős neve: Murányi Péter A nemzetközi könyvtári együttműködéshez, új szakmai ismeretek szerzéséhez szükséges alapvető angol szaknyelvi ismeretek, terminológia, s azok alkalmazási készségek elsajátítása Bevezetés a könyvtári és információs ismeretekbe. A könyvtáros munkája az információs és tudástársadalomban. Fejlődési trendek, új igények és szükségletek. Az információs lánc és az információs folyamatok. Könyvtártípusok és feladataik. Az Dokumentumtípusok, információforrások és média terminológiája. A gyűjtés vagy /és elérés, a formai és tárgyi feldolgozás kérdései (beleértve a mélységi szintek kérdését). Könyvtári katalógusok és adatbázisok. A könyvtár- és információhasználat változásai, a használók típusai. Az információs technológia alkalmazásának területei a könyvtárakban és információs intézményekben. A fenti tárgykörökkel kapcsolatos alapvető angol terminológia elsajátítása, s azok alkalmazása információkeresési és kommunikációs helyzetekben. Pálvölgyi Mihály: Special English for librarians and information managers. Szombathely : BDF, p. + CD-ROM Special English for Librarians: Angol nyelvtan: Az ige. Összeállította: Pálvölgyi Mihály, Pálvölgyi Tamás. HTML-változat: Kovács Dénes, Török Zoltán Szombathely:, 2002 (IK Online jegyzetek) A könyvtári szaknyelv terminológiai anyagai Kommentált bibliográfia. Összeáll: Prókai Margit. Internetes dokumentum. Bart István. Amerikai-magyar kulturális szótár. Bp.: Corvina, 2000.

21 Tantárgy neve: Komplex szigorlat I. Kurzus neve: Tantárgy heti óraszáma: 0/0 kreditértéke: 3 II. tantárgyfelelős neve: kurzusfelelős neve: számonkérés rendje: Szigorlat A szigorlat anyagát képező tárgyak: A könyvtár- és információügy története I-II.; Katalogizálás I-II. Osztályozás I-II., Könyvtármenedzsment I-II.

22 Tantárgy neve: Könyvtármenedzsment Kurzus neve: Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése Tantárgy heti óraszáma: 1/1 kreditértéke: 2 III. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor számonkérés rendje: kollokvium Megismertetni a különböző könyvtártípusok használóinak igényeit, a különböző könyvtártípusok szolgáltatásait, a szolgáltatások rendszerét, az olvasóval való kapcsolatteremtés lehetőségeit. A tantárgy leírása: A könyvtári szolgáltatások működtetése: különböző használó csoportok demográfiai szociológiai meghatározottsága, egyes használói csoportok könyvtári ellátása. A dokumentumok és más szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának fajtái (helybenhasználat, kölcsönzés, stb.), ezek nyilvántartása, más könyvtárak szolgáltatásainak fogadása, közvetítése, A szolgáltatások megszervezésének tárgyi, építészeti-, berendezési, gépesítési és személyi feltételei. Kapcsolatszervezés, igénykutatás, marketing az olvasószolgálatban. Új szolgáltatások menedzsmentje. Katsányi Sándor: A könyvtár szociális feladatai. In: A könyvtár szociális funkciója. Bp.: OSZK-KMK, p. Könyvtárosok kézikönyve. 3. A könyvtárak rendszere. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. Bp.: Osiris, Kraiciné dr. Szokoly Mária: Könyvtárak a kirekesztés ellen. In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, január p Pelejtei Tibor: Public relations. Bp.: Szerző, 2000.

23 Tantárgy neve: Könyvtármenedzsment Kurzus neve: Könyvtármenedzsment IV. Tantárgy heti óraszáma: 1/2 kreditértéke: 3 IV. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor Egy intézmény működtetéséhez szükséges alapismeretek elsajátíttatása, vezetői készségfejlesztés Ennek eredményeként a hallgató képes lesz elvégezni a könyvtárak és más információszolgáltató intézmények működése során felmerülő sajátos és átfogó feladatokat, felismerni, elemezni és megoldani a problémákat. Képes a vezetővel való együttgondolkodásra. Tervezés, szervezés, vezetés. - Változások menedzselése, tanuló szervezet. Működési feltételek (finanszírozás-gazdálkodás, építészet, felszerelés, emberi erőforrás) könyvtári marketing, PR. - TQM és eszközei a könyvtárban (értékelés, ellenőrzés). Bobokné Belányi Beáta: Kultúrmenedzsment könyvtári és információs szervezetek vezetőinek. Bp. : Typotex, Könyvtárosok kézikönyve. Szerk: Horváth Tibor és Papp István. 4. kötet. Bp. : Osiris, és 9.fejezet Mikulás Gábor: Menedzsment : bevezetés 7 vezetői teszttel, 222 információs és könyvtári példával. Nyíregyháza : Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Könyvtári Egyesülés, Skaliczki Judit - Zalainé Kovács Éva: Minőségmenedzsment a könyvtárban. Bp. : IKSZ ; Veszprém : Veszprémi Egyetemi Kiadó, Téglási Ágnes (szerk): A könyvtári menedzsment időszerű kérdései. Bp. : OSZK, 2000.

24 Tantárgy neve: Könyvtárgépesítés Kurzus neve: Könyvtárgépesítés I. Adatbázistervezés és építés Tantárgy heti óraszáma: 1 /2 kreditértéke: 3 III. tantárgyfelelős neve: Sütheő Péter kurzusfelelős neve: Sütheő Péter A tantárgy megismerteti a hallgatókat az adatbázis-építés elméletével és az adatbázis-készítés gyakorlatával olyan szinten, hogy a megszerzett ismeretekre építve képesek legyenek azokat könyvtári rendszerekben is alkalmazni. Ezt követően a könyvtárak igényeinek megfelelően kialakított speciális adatbázis-kezelő szoftverek, az integrált könyvtári rendszerek felépítésének megismerése, működésük alapelveinek elsajátítása. Az adatbázis tervezés elmélete, a tervezéssel kapcsolatos alapfogalmak tisztázása, a tervezés lépései. A különböző típusú adatmodellek jellemzői és alkalmazási területei. Relációs adatmodell készítése, a normalizálás lépései. Az ACCESS adatbáziskezelő program használata. Adatbázis definiálása: adattáblák készítése, adatmezők tulajdonságainak meghatározása, adatrögzítési szabályok meghatározása, indextáblák készítése. Adattáblák formázása, meglévő adatok szűrése, módosítása, törlése. Adatok importálása és exportálása. Kapcsolat létesítésének lehetőségei adattáblák között. Keresés a rögzített adatok között. Űrlap és jelentések készítése és átalakítása. Halassy Béla: Adatmodellezés. Bp. : Nemzeti Tankvk., Sütheő Péter: Az adatbázisépítés. Szombathely : BDTF KIT, (kéziratban) Bódy Bence: Az SQL példákon keresztül. Bp.: Jedlik Oktatási Stúdió, Tringer Éva, Fodor Ildikó: Adatbáziskezelés. Bp. : Kossuth Kiadó, Pétery Kristóf: ACCESS Bp. : LSI Oktatóközpont, 2000.

25 Tantárgy neve: Könyvtárgépesítés Kurzus neve: Könyvtárgépesítés II., Integrált könyvtári rendszerek Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 IV. tantárgyfelelős neve: Sütheő Péter kurzusfelelős neve: Sütheő Péter A tantárgy megismerteti a hallgatókat a könyvtárgépesítés menedzselési feladataival (rendszerelemzés, projektmenedzsment,megvalósítás), az integrált könyvtári rendszerek tervezésével, felépítésével, működésével, s a megszerzett ismeretek könyvtári rendszerekben való alkalmazásának feltételeivel. A könytárgépesítés menedzselési feladatai (rendszerelemzés, projektmenedzsment, megvalósítás). Az integrált könyvtári rendszerek kialakításának története, felépítésük, működésük. A legfontosabb elméleti ismeretek, alapfogalmak megismerése. A moduláris szerkezet jellemzői. Tájékozódás az integrált könyvtári rendszerek piacán, a hazai könyvtárakban alkalmazott rendszerek. Az OPAC-modul feladatai, fejlődése, jellemzői. Fejlesztési esettanulmányok elemzése. Harbour, Robin T.: A könyvtárgépesítés menedzselése. Bp.: Orzságos Széchenyi Könyvtár, p. (Aslib menedzsment füzetek) Horváth Péter: A könyvtári automatizálás alapkérdései. In: Könyvtárosok kézikönyve. 4. kötet, Határterületek Szerk. Horváth Tibor, Papp István. Bp. : Osiris K., p Bakonyi Géza, Kokas Károly: Könyvtári integrált rendszerek és hazai alkalmazásuk. Szeged, URL:

26 Tantárgy neve: Webszerkesztés, webszolgáltatások Kurzus neve: Webszerkesztés, webszolgáltatások I. Webszerkesztés Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 III. tantárgyfelelős neve: Sütheő Péter kurzusfelelős neve: Sütheő Péter A hallgatók a félév végére ismerkedjenek meg az internetes tartalmak szerkesztésének mikéntjével és önállóan is képesek legyenek honlapot szerkeszteni. A félév folyamán a hallgatók megismerik a hipertext dokumentumok sajátosságait, jellemzőit és lehetőségeit, valamint elsajátítják a HTML 4.0 nyelv.alapjait, szabályrendszerét és alkalmazási lehetőségeit. - Hipertext készítése a Jegyzettömb segítségével. A lap fejlécében rögzíthető információk és ezek szerepe. A lap tulajdonságainak beállítása: háttér, betűméter és stílus, alkalmazható színek. A színkódok szerepe. Szövegek rögzítése. Bekezdések formázása. Szövegformázás az oldalon belül. Képek, ábrák, animációk beillesztése és tulajdonságai. Szöveg és kép viszonya. Hivatkozások készítése. Hivatkozások fajtái és szabályai. Könyvjelzőkészítés. Felsorolások és listák. Táblázatok készítése. Keretek definiálása, azok tulajdonságainak meghatározása. Űrlapok készítése. Javascript elemek beillesztése az oldalba. Füstös János: Word Wide Web: Bevezetés a hálózati információszolgáltató rendszer tervezésébe és használatába. Bicske : Szak kiadó, Paczona Zoltán: HTML technikák a gyakorlatban. Bp. : Computer Panoráma, cop p. (Professzionális sorozat) Almási Pál: Hogyan szerkesszünk HTML lapokat? URL: A W3C HTML 4.0 ajánlásai. URL:

27 Tantárgy neve: Webszerkesztés, webszolgáltatások Kurzus neve: Webszerkesztés, webszolgáltatások II. Webszolgáltatások Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 IV. tantárgyfelelős neve: Sütheő Péter kurzusfelelős neve: Sütheő Péter A tantárgy előző féléve keretében elsajátított ismeretekre építve a hallgatók sajátítsák el a különböző webszolgáltatások használatát és értékelési, tesztelési technikáit. Könyvtári adatbázisok, webszolgáltatások. Közös katalógusok. Könyvtárak és más közintézmények digitalizáló tevékenysége. Digitális könyvtárak és szövegarchivumok. Tartalomszolgáltatások. Keresőrendszerek tesztelése. Levelezőlisták, hírcsoportok, fórumok, RSS. Szoftvergyűjtemények. Elektronikus folyóiratok. Móricz Attila: Szolgáltatások az interneten. In: PC World, július-szeptember URL: Tóth Gábor: Tartalomjegyzék-szolgáltatások a World Wide Web-en. URL: Lengyel Mónika: Könyvtári webgazdák sikerek, csalódások, elvárások In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, évf. 1 sz. Lengyel Veronika: Az Internet világa. Bp. : Computerbooks, IV, 284 p

28 Tantárgy neve: Információforrások, tájékoztatás Kurzus neve: Információforrások, tájékoztatás II. Az általános tájékoztatás alapjai I. Tantárgy heti óraszáma: 2/2 kreditértéke: 4 III. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor számonkérés rendje: kollokvium A könyvtárakban, információs intézményekben folyó tájékoztatás alapelveinek, módszereinek és eszközeinek megismertetése; az intézménytípusra, tudomány- és ismeretterületre való szakosodás megalapozása; a kérdezési, rendszerezési, logikai és keresési készség megalapozása, fejlesztése. A hallgató legyen képes az általános tájékoztatási igényeknek a könyvtárakban és más tájékoztatási intézményekben, továbbá a központi szolgáltatások útján történő kielégítésére. Szerezzen jártasságot a visszakeresés, az információs bázisok, valamint bibliográfia-értékelés és -használat terén A tájékoztatási igények és szükségletek felmérése, elemzése, tipizálása. A tájékoztatás intézményei, eszközparkja, központi szolgáltatások. A tájékoztatási szolgáltatások csoportosítása. A bibliográfiák rendszere, készítése, értékelése, a bibliográfiai tájékoztatás. A referensz interjú, a keresési stratégia, az irodalomkutatás. A különböző intézmények tájékoztató rendszerének összehasonlítása. Horváth Tibor - Papp István (szerk.): Könyvtárosok kézikönyve. 2. Feltárás és viszszakeresés. Bp.: Osiris, Kertész Gyula: Könyvtári tájékoztatás I. Általános tájékoztatás. Bp. : Tankvk., Szabó Sándor: Általános tájékoztatás II. Nemzeti bibliográfia. Bp. : Tankvk., A tájékoztató és olvasószolgálati könyvtárosok szakmai követelményrendszere. In: Könyvtári Figyelő. 50. évf., 2. sz., 2004.,

29 Tantárgy neve: Információforrások, tájékoztatás Kurzus neve: Információforrások, tájékoztatás III. Az általános tájékoztatás alapjai II. Tantárgy heti óraszáma: 2/2 kreditértéke: 4 IV. tantárgyfelelős neve: Koltay Tibor kurzusfelelős neve: Koltay Tibor A hallgatók ismerjék meg a közkönyvtári és szakirodalmi tájékoztatás területeit, tudományáganként eltérő jellegét és forrásait. Tájékoztatás a tájékoztatásról. Központi szolgáltatások. A forrástájékoztatás. Tájékoztatás a közkönyvtárakban. Szakirodalmi információs szolgáltatások és kiadványok. Tájékoztatás a bölcsészettudományok és a művészetek területén. A társadalomtudományi tájékoztatás. A természet- és alkalmazott tudományi tájékoztatás. Horváth Tibor - Sütheő Péter: Információkeresés. In: Horváth Tibor - Papp István (szerk.): Könyvtárosok kézikönyve. 2. Bp.: Osiris, Ferenczi Zsuzsanna: Tájékoztatás a közművelődési könyvtárakban. Bp.: Tankvk., Szepesváry Tamás: Tudományos tájékoztatás. Tájékoztatási kiadványok és szolgáltatások tipológiája. Bp.: Nemzeti Tankvk., Szepesváry Tamás: Az olvasószolgálat. Referensz munka a szakkönyvtárakban. Bp. : OMKDK, 1982.

30 Tantárgy neve: Számítógépes tájékoztatás Kurzus neve: Számítógépes tájékoztatás I. Információkereső rendszerek Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 III. tantárgyfelelős neve: Murányi Péter kurzusfelelős neve: Murányi Péter Az információ feldolgozó, -tároló és -kereső rendszerek fogalomrendszerének kialakítása, az IKR alkalmazási lehetőségeinek áttekintése, a DIALOG (és összehasonlításul néhány más) rendszerben menürendszerű és parancsnyelves keresési jártasság kialakítása Az információ, információs rendszer, információkereső rendszer fogalma, tipizálása, Modellje. - Az információkeresési folyamat elemzése, értékelése (relevancia, teljesség, pontosság). - Online információkereső rendszerek jellemzői, profilszerkesztési alapismeretek. A DIALOG rendszer és parancsnyelve. Online és CD-ROM keresés egybevetése, hypertext, multimédia. Drótos László: Informatikai jegyzetek verzió 1993/04. URL: Buckland, Michael: A könyvtári szolgáltatások újratervezése. Bp. : OSZK, Könyvtárosok kézikönyve 2. Szerk. Horváth Tibor, Papp István. Bp. : Osiris, Információkeresés p ; 2.10 A keresés eredményének értékelése p Roboz Péter: számítógépes tájékoztatás. Online és CD-ROM adatbázisok keresése. Bp. : OSZK, Ungváry Rudolf - Vajda Erik: Könyvtári információkeresés. 2. jav. kiad. Bp.: Typotex, 2003.

31 Tantárgy neve: Számítógépes tájékoztatás Kurzus neve: Számítógépes tájékoztatás II. Információs rendszerek Tantárgy heti óraszáma: 1/2 kreditértéke: 3 IV. tantárgyfelelős neve: Murányi Péter kurzusfelelős neve: Murányi Péter Az Információkereső rendszerek illetve a Tájékoztatás, információforrások c. tárgyakhoz kapcsolódva, az ott tanultakra építve, áttekintés nyújtása a tudományos tájékoztatásban alkalmazott eszközök és szolgáltatások formáiról, rendszeréről, alapvető szolgáltatásokkal és eszközökkel való ismerkedés, azok használata az információs rendszerek típusai; - a szakirodalmi dokumentumok speciális típusai, az egyes típusokra specializálódott rendszerek; - az információs eszközök és szolgáltatások rendszerezésének különféle lehetőségei; - az egyes típusok (hagyományos és elektronikus formák) részletes áttekintése: current contents, kurrens bibliográfiák, indexek, referáló kiadványok és szolgáltatások, tömörítvénygyűjtemények, témadokumentációs kiadványok, szemlék; - a számítógépek felhasználási lehetőségeinek áttekintése, az egyes formák felhasználási lehetőségei az információszolgáltatásban; áttekintési lehetőségek a hazai és külföldi információs rendszerekről, néhány jellegzetes példával való részletesebb ismerkedés. Szepesvári Tamás: Tudományos tájékoztatás. Bp.: Tankönyvkiadó, Ungváry Rudolf Vajda Erik: Az információkeresés szavai. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 50. évf sz p. Koltay Tibor: A referálás elmélete és gyakorlata. Bp.: Könyvtári Intézet, Vajda Erik: A magyar nyelvű referáló és bibliográfiai szakirodalmi tájékoztatás távlatairól. Viszonválasz ürügyén Stubnya György: A felhasználó, aki nem vevő, a piac, amely virtuális c. előadására/cikkére nem személyes megtámadtatás címén. In: Tudományos és Műszaki Tájékozatás, 41. évf sz p.

32 Tantárgy neve: Angol szaknyelv Kurzus neve: Angol szaknyelv II. Tantárgy heti óraszáma: 0/3 kreditértéke: 3 III. tantárgyfelelős neve: Murányi Péter kurzusfelelős neve: Murányi Péter Információkeresési, tanulási és kutatási feladatok végzéséhez szükséges angol szaknyelvi tudás, írásbeli és szóbeli kommunikációs képességek fejlesztése. Könyvtári szolgáltatások szervezése és menedzselése. Elektronikus könyvtári információs szolgáltatások információtechnológiai támogatása. Integrált könyvtári rendszerek. Információkereső rendszerek. Internetes keresőrendszerek. Internet katalógusok. Webkalauzok. Tipikus webszolgáltatások. Portálok. Elektronikus, digitális, virtuális könyvtárak és használatuk. Információkeresési, elemzési, értékelési feladatok, kivonatolás, rezümékészítés. Pálvölgyi Mihály et al.: Special English for librarians and information managers. 2. köt. Szombathely : BDF, CD-ROM Angol-magyar informatikai értelmezõ szótár : Magyar-angol szószedettel. Összeáll. Ila László. Bp. : Panem, Naprakészen tartott linkgyűjtemények, feladatgyűjtemények

33 Tantárgy neve: Komplex szigorlat II. Kurzus neve: Tantárgy heti óraszáma: - kreditértéke: 3 IV. tantárgyfelelős neve: kurzusfelelős neve: számonkérés rendje: A szigorlat anyagát képező tárgyak: Könyvtármenedzsment III-IV. Könyvtárgépesítés I-II. Webszerkesztés, webszolgáltatások I-II. Információforrások, tájékoztatás II-III. Számítógépes tájékoztatás I-II.

34 Tantárgy neve: Bevezetés a pszichológiába Kurzus neve: Bevezetés a pszichológiába Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 2 III. tantárgyfelelős neve: Dr. Gáspár Mihály kurzusfelelős neve: Holecz Anita, Dr. Simon Katalin Pszichológia Tanszék számonkérés rendje: kollokvium A pszichológiával kapcsolatos illúziók, a laikus és az önismereti pszichológia. Az önismeret fejlesztésének elméleti és gyakorlati kérdései. Az emberismeret szintjei, hétköznapi és tudományos emberismeret. A pszichológia tudománya, kapcsolata más tudományokkal. A pszichológia mint tudomány kialakulásának története. Klasszikus irányzatok a pszichológiában. A viselkedés biológiai alapjai. Az emberi megismerés alapmechanizmusai. Megismerési folyamatok, a megismerés szakaszai. Figyelem; aktivációs szintek és tudatállapotok; emlékezés és felejtés; képzelet; gondolkodás. A tanulás fogalma, fajtái, törvényei; szociális tanulás. A cselekvés hajtóerői; motiváció és érzelem. Személyiségelméletek. Kollár Katalin, N: - Szabó Éva (szerk.): Pszichológia pedagógusoknak. Bp. : Osiris, Bernáth László - Révész György (szerk.): A pszichológia alapjai. Bp. : Tertia K., Atkinson, R. L. et al.: Pszichológia. Bp. : Osiris, Keményné Pálffy Katalin: Bevezetés a pszichológiába. Bp. : Tankvk.,

35 Tantárgy neve: Személyiségfejlesztés Kurzus neve: Személyiségfejlesztés Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 VI. tantárgyfelelős neve: Dr. Gáspár Mihály kurzusfelelős neve: Holecz Anita, Dr. Simon Katalin Pszichológia Tanszék Önértékelést meghatározó faktorok, befolyásoló tényezők. A szubjektív, a visszatükrözött és a vonatkoztatott énkép. A befogadottság, az értékesség és az alkalmasság érzése, átélése és hiányának következményei. Önismeretet fejlesztő gyakorlatok: az én megjelenítése az interperszonális kapcsolatokban, az együttműködés, az információáramoltatás.a kommunikáció folyamata, főbb jellemzői. Verbális és nemverbális kommunikáció jellemzői. Az információáramlás során fellépő zavarok. A konfliktusok természete, jellemzői. A személyiségjegyek és a szituáció szerepe a konfliktusokban. A csoportközi és személyközi konfliktusok megoldásának külső segítése: a vezető, mint közvetítő. Pease, Allan: Testbeszéd. Bp. : Park K., Gordon, T.: T.E.T. A tanári hatékonyság fejlesztése. Bp. : Gondolat K., Bagdy Emőke Telkes József: Személyiségfejlesztő módszerek az iskolában. Bp. : Nemzeti Tankönyvkiadó, (A pedagógia időszerű kérdései)

36 Tantárgy neve: A nevelés társadalmi alapjai Kurzus neve: A nevelés társadalmi alapjai Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 3 V. tantárgyfelelős neve: Meleg Csilla egyetemi tanár kurzusfelelős neve: Köcséné Szabó Ildikó, Pálfiné Szalai Anna Pedagógia Tanszék számonkérés rendje: kollokvium A tantárgy célja, hogy a hallgató a nevelés-oktatás és a társadalom átfogó kérdéseivel megismerkedjék. A szocializáció és a nevelés folyamatán keresztül tanulmányozza a szocializációs különbségeket, a család szociokulturális háttere és az intézményes hatások összefüggését. Megismeri az iskolarendszer tudás- és értékközvetítésének társadalmi vonatkozásait, az iskolai eredményesség társadalmi tartalmát. A tantárgy bemutatja az iskolát a maga hivatalos (látható) és rejtett szervezetével; megismerteti a hallgatót a rejtett tanterv dimenzióival. A hallgató képet kap az iskola tudományos vizsgálatának irányzatairól, az iskolai szervezet és az iskolai tér társadalmi vonatkozásairól, a tanár-diák szerep társadalmi tartalmáról. Kron, Friedrich W.: Pedagógia. Bp. : Osiris, Boreczky Ágnes: A gyermekkor változó színterei. Bp. : Eötvös K., 1997 Kozma Tamás: Bevezetés a nevelésszociológiába. Bp. : Nemzeti Tankvk., Meleg Csilla: Iskola és társadalom /Szöveggyűjtemény/. Bp. : Dialóg Campus, Csepeli György: A szervezkedő ember. Bp. : Osiris, 2001.

37 Tantárgy neve: Emberkép, nevelés-iskola, család, és gyermekkor történeti változásai Kurzus neve: Emberkép, nevelés-iskola, család, és gyermekkor történeti változásai Tantárgy heti óraszáma: 2/0 kreditértéke: 3 IV. tantárgyfelelős neve: Dr. Antal Sándor kurzusfelelős neve: Dr. Németh András Pedagógia Tanszék számonkérés rendje: kollokvium a hallgatók számára a tanári mesterség, életpálya megalapozásához, történeti összefüggések segítségével olyan motivációs bázis és hasznosítható gyakorlati tudás biztosítása, amely megalapozza és elősegíti a tanári pálya irányába történő orientációjukat, a pedagógiai jellegű segítő kapcsolathoz szükséges problémaérzékenységüket. A tanegység keretében egy vázlatos problématörténeti, pedagógiai történeti antropológiai, illetve mentalitástörténeti áttekintés az európai ember mentalitásának, a gyermekkor és család főbb történeti változásait és modelljeit is bemutatva áttekinti azt a folyamatot, amelynek eredményeként megszületik a modern európai individuum, kialakul a modern nevelés, és gyermekkor, az európai és ezen belül a magyar neveléstudomány és iskola. Főbb témakörei: Az ember és világkép, család és gyermekfelfogás változásai az ókortól a 16. századig. Az antik nevelés alapmodelljei, az ókori görög gondolkodók (Szókratész, Platón, Arisztotelész) nevelésfelfogása. A középkori európai iskoláztatás szervezeti kereteinek (klerikusképzés iskolái, középkori egyetem) és műveltségtartalmainak változásai. Az ember-világ-család-és gyermek változásai szd.- ban. A reformáció és ellenreformáció és a nevelés: Comenius, Apáczai, Locke. A felvilágosodás hatása a pedagógiai gondolkodás az ember és világfelfogás, a család és gyermekkor alakulására - Rousseau hatása -18.szd. második felének és a 19. szd. elejének főbb pedagógiai áramlatai és gondolkodói. A modern kor ember- és világképe, az elkülönülő gyermekvilág és a nukleális család kialakulása A modern európai iskolarendszerek kialakulása és főbb regionális modelljei. A duális magyar közoktatási rendszer és annak főbb iskolatípusai. A 19. század végi korszakváltás hatása a modern tudományfejlődésre és a társadalmi és pedagógiai reformmozgalmakra, a gyermektanulmány, a kísérleti pedagógia, és a reformpedagógia kibontakozása. A 20. századi iskola, család és gyermekvilág változásai A nevelés család iskola a globalizációs tömegkultúra és a információs társadalom korában Mészáros István - Németh András - Pukánszky Béla: Neveléstörténet Bevezetés a pedagógia és az iskoláztatás történetébe. Bp. : Osiris Kiadó, Németh András - Pukánszky Béla: A pedagógia problématörténete. Bp. : Gondolat K., 2004.

38 Tantárgy neve: Könyvtári-információs gyakorlatok Kurzus neve: Könyvtári-információs gyakorlatok I. Állományalakítási, feltárási gyakorlat Tantárgy heti óraszáma: 1 hét (40 óra) kreditértéke: 1 II. tantárgyfelelős neve: Sütheő Péter kurzusfelelős neve: Sütheő Péter A gyakorlat célja: A gyűjteményszervezési és információfeldolgozási tárgyakban már megszerzett és a gyakorlat során elsajátítandó ismeretek integrálása, az egyes munkafolyamatok gyakorlati alkalmazása egy választott nyilvános könyvtárban. A gyakorlat tartalma: A választott könyvtár története, könyvtári menedzsmentben elfoglalt helye, szerkezeti felépítése. A fentiekből adódó feladatai, szabályzatai. A gyűjtött dokumentumok, az ezek feltárásával kapcsolatos tevékenységek. A számítógépes állománynyilvántartás és feltárás gyakorlása.

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Tanterv. július 28. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 tantárgyainak rövid ismertetése...12 Matematika I....12 Projektmenedzsment...13

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei

A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei A hallgatók szakdolgozatának elkészítését a tanszékek által szervezett formában (szakszemináriumokon), vagy egyéni foglalkozások

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola. Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest. SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat. Tantárgyi útmutató

Budapesti Gazdasági Főiskola. Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest. SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév 2. félév 1 Tantárgy megnevezése: Kutatásmódszertan

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Logisztikai műszaki menedzserasszisztens megnevezésű elágazás

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK

TANFOLYAMI AJÁNLATUNK TANFOLYAMI AJÁNLATUNK Én félek a számítógéptől, inkább hozzá sem nyúlok! Hányszor hallhatjuk ezt a mondatot az örökifjú korú társainktól, pedig nem ördöngösség, bárki megtanulhatja a legalapvetőbb funkciókat.

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés

Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Logisztikai műszaki menedzserasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Logisztikai műszaki menedzserasszisztens megnevezésű elágazás

Részletesebben

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Tantárgy neve: Filozófiatörténet Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Intézet: Társadalom- és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Fekete László Oktatók neve: Fekete László Tantárgyfelelős beosztása: óraadó

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

KÖNYVTÁR-INFORMATIKAI KÉPZÉS A KLTE-N

KÖNYVTÁR-INFORMATIKAI KÉPZÉS A KLTE-N KÖNYVTÁR-INFORMATIKAI KÉPZÉS A KLTE-N Boda István, bodai@math.klte.hu Juhász István, pici@math.klte.hu KLTE Matematikai és Informatikai Intézet Abstract The library and information science course in Lajos

Részletesebben

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Pénzügyi szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Pénzügyi szakügyintéző megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6

Részletesebben

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014/15 Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2014/15 INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz,

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére AJÁNLÁS A könyvtári minőségirányítás bevezetésére készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárságának megbízásából 1. Bevezető Már a szakfelügyeletről szóló 2001. évi rendeletben

Részletesebben

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Dunaújváros T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak

Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak távoktatásos szakirányú továbbképzés Szakindítási dokumentáció Székesfehérvár, 2014. TARTALOMJEGYZÉK I. Adatlap

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Informatika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. alapján 5-8. évfolyam 2 5-8. évfolyam Az informatika tantárgy ismeretkörei,

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18.

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Könyv dokumentum információ Könyvtár típusai, jellemzői, feladatai Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Kiss Danuta Könyvtári szakinformátor NyME Központi Könyvtára danuta.kiss@emk.nyme.hu

Részletesebben

Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon

Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon Tanterv 2014 2014.07.23. 2 Tartalomjegyzék Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés

Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés Tanterv. augusztus 3. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Idegenforgalmi szakmenedzser megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei...

Részletesebben

Könyvtárpedagógiai-program

Könyvtárpedagógiai-program Könyvtárpedagógiai program Általános könyvtárpedagógiai rész. Az iskolai könyvtár rövid bemutatása, helye az iskola pedagógiai programjában Az iskolai könyvtár a Vajda János Gimnázium szerves része, az

Részletesebben

Projektmenedzserasszisztens. szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Projektmenedzserasszisztens. szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Projektmenedzserasszisztens szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Projektmenedzser-asszisztens szakügyintéző felsőfokú szakképzés Alapadatok:...

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

Tantárgyi program 2009/2010. II. félév Prezentációs- és íráskészség-fejlesztés

Tantárgyi program 2009/2010. II. félév Prezentációs- és íráskészség-fejlesztés Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2009/2010. II. félév Prezentációs- és íráskészség-fejlesztés

Részletesebben

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Szakindítás Képzési program Dunaújváros 2008 Tartalom 1. Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Képzési és Kimeneti Követelmény...

Részletesebben

Műszaki menedzser alapképzési szak

Műszaki menedzser alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Műszaki menedzser alapképzési szak Tanterv. július 25. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás...5 Óraterv:...8 Műszaki menedzser alapszak tantárgyainak rövid leírása...12 Mérnöki fizika...12

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Felvételi tájékoztató. F a c u l t y o f E c o n o m i c s

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Felvételi tájékoztató. F a c u l t y o f E c o n o m i c s Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Felvételi tájékoztató G a z d a s á g t u d o m á n y i K a r / G T K F a c u l t y o f E c o n o m i c s 1 G a z d a s á g t u d o m á n y i K a r / G T K ALAPKÉPZÉSEK

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1. Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2. Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3. Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS ISKOLAI PROGRAMJA 9 12. évfolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. A szakmacsoportos

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) NAPPALI TAGOZAT érvényes a 2013/2014.

Részletesebben

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ALAPKÉPZÉSI TANULMÁNYAIKAT 2014 SZEPTEMBERÉBEN MEGKEZDŐ HALLGATÓK RÉSZÉRE: CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT Szerkesztette: Mészárosné Dr. Darvay Sarolta Technikai

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában PSU1117 Félévi kontakt óraszám 9 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A kurzus célja, felkészíteni

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

Televízióműsor gyártó szakasszisztens felsőfokú szakképzés

Televízióműsor gyártó szakasszisztens felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Televízióműsor gyártó szakasszisztens felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Televízióműsor gyártó szakasszisztens megnevezésű elágazás szakmai

Részletesebben

A nyelvi előkészítő évfolyammal induló gimnáziumi osztály 9. évfolyamának tantárgyai, azok tananyaga és követelményrendszere

A nyelvi előkészítő évfolyammal induló gimnáziumi osztály 9. évfolyamának tantárgyai, azok tananyaga és követelményrendszere 4..számú melléklet A nyelvi előkészítő évfolyammal induló gimnáziumi osztály 9. évfolyamának tantárgyai, azok tananyaga és követelményrendszere A NYEK célrendszere (élő idegen nyelv: angol, német) Mivel

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

Sportkommunikátor felsőfokú szakképzés

Sportkommunikátor felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Sportkommunikátor felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Sportkommunikátor megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6 A követelménymodulokhoz

Részletesebben

INFORMATIKUS KÖNYVTÁROS ALAPKÉPZÉSI SZAK (15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről)

INFORMATIKUS KÖNYVTÁROS ALAPKÉPZÉSI SZAK (15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről) INFORMTIUS ÖNYVTÁROS LPÉPZÉSI SZ (15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről) 1. z alapképzési szak megnevezése: informatikus könyvtáros (Library

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Torkos Katalin, Ph.D.

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Torkos Katalin, Ph.D. Társadalomtudományi kutatások SPB1109 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása A kurzus vizsgával zárul. Babbie, Earl: A társadalomtudományi

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve. Közgazdaságtan Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve. Közgazdaságtan Tantárgy kódja Közgazdaságtan MR0101 Meghirdetés féléve 1. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Filep Gyula főiskolai tanár Tantárgyfelelős egység kódja KO A tantárgy alapvető célja, hogy

Részletesebben

Andragógia alapképzési szak

Andragógia alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Andragógia alapképzési szak TÁMOP 4.1.2 D projekthez kapcsolódó tanterv. július 30. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv... 9 tantárgyainak rövid ismertetése... 13 Filozófiatörténet

Részletesebben

Adóigazgatási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Adóigazgatási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Adóigazgatási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Adóigazgatási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Alapadatok:... 5 Adóigazgatási szakügyintéző

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

PÉNZÜGY MESTER SZAK. 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

PÉNZÜGY MESTER SZAK. 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: 1. A mesterképzési szak megnevezése: pénzügy PÉNZÜGY MESTER SZAK 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint: mesterfokozat

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok informatika területre Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam tanári kézikönyv A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11

elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 Vállalatgazdasági Tanszék AGRÁRMARKETING MM1606 Meghirdetés féléve: 6. félév Kreditpont: 3 Össz óraszám (elm+gyak): Hetek Félév száma heti óraszám 6. 11 2 1 22 11 Összesen: 22 11 MM2501, MM1502 Palotainé

Részletesebben

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak tantárgyainak rövid

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

Sajtótechnikus felsőfokú szakképzés

Sajtótechnikus felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Sajtótechnikus felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Sajtótechnikus megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei... 6 A követelménymodulokhoz

Részletesebben

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 6. 7. 8. Heti 1 1 1 óraszám

Részletesebben

INFORMÁLNI, INTEGRÁLNI, INSPIRÁLNI

INFORMÁLNI, INTEGRÁLNI, INSPIRÁLNI INFORMÁLNI, INTEGRÁLNI, INSPIRÁLNI A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár STRATÉGIAI TERVE 2014-2020 2014. december 1. Tartalomjegyzék I. Helyzetkép... 4 II. A 2014-2020 közötti időszak stratégiai tervezését

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés

Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Intézményi kommunikátor megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei...

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja Digitális kommunikáció I. GO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 G Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens TI A hallgató legyen képes elvégezni a következő

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2010 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam I. BEVEZETÉS A tananyag tartalma olyan tudományosan megalapozott, korszerű, alapvető kémiai ismereteket foglal magában, amelyek segítségével a tanulók egyrészt megértik

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga Alapozó és szakmai törzstárgyak tételsora a tételek: társadalomelméleti/szociológiaelméleti/szociológiatörténeti

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA

HELYI TANTERV BIOLÓGIA HELYI TANTERV BIOLÓGIA 7-8. évfolyam A tantervet szerkesztette a MOZAIK KIADÓ TERVEI ALAPJÁN- CSARKÓ JÁNOS SZAKTANÁR ALAPGONDOLATOK, RENDEZŐELVEK A Biológia tantárgy a természetismeret 5 6. évfolyamán

Részletesebben

1. Az informatikai eszközök használata

1. Az informatikai eszközök használata 5 6. évfolyam A tanulók az informatikai eszközök használata során megismerik a számítógépet, annak főbb egységeit, a perifériákat. Kezdetben tanári segítséggel, később önállóan használják a legfontosabb

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03 Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Kommunikáció és közkapcsolatok Szak Egyetemi év: 2011-2012 Félév: I. I. Általános információk az előadásokról,

Részletesebben

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények Tartalmi követelmények Szakdolgozat követelményei Bevezető fejezet a téma megjelölése, a témaválasztás indoklása,

Részletesebben

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2009 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

I.1.2 A helyi tantervek adaptálásáról: Érvényes 2015. szeptember 1-től tantárgy osztály kerettanterv tanmenet könyv kiadó

I.1.2 A helyi tantervek adaptálásáról: Érvényes 2015. szeptember 1-től tantárgy osztály kerettanterv tanmenet könyv kiadó I.1.2 A helyi tantervek adaptálásáról: Érvényes 2015. szeptember 1-től tantárgy osztály kerettanterv tanmenet könyv kiadó nyelv 1 EMMI rendelet: 1-4. o. AP - nyelv 2 Fülöp Mária-Szilágyi Ferencné Nyelvtan

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd" hallgatók részére mvel"désszervez" szak, levelez" tagozat

TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd hallgatók részére mveldésszervez szak, levelez tagozat Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképz Fiskolai Kar TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd" hallgatók részére mvel"désszervez" szak, levelez" tagozat

Részletesebben

A kommunikáció. Információ és társadalom

A kommunikáció. Információ és társadalom A kommunikáció 1. A kommunikációs folyamat megvalósulása a mindennapokban; alapfogalmai A kommunikációs folyamatot modellje A verbális és nonverbális kommunikáció ( példákkal). A közlés információtartalmában

Részletesebben

Egészségügyi Szervező Alapképzés

Egészségügyi Szervező Alapképzés DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR Egészségügyi Szervező Alapképzés KÉPZÉSI PROGRAM Egészségügyi ügyvitelszervező szakirány Egészségbiztosítás szakirány Nyíregyháza, 2006. május I. A képzés legfontosabb

Részletesebben

Mintaterv. PTE PMMIK - Tanulmányi tájékoztató 2012 - Gépipari mérnökasszisztens. Anyagtan és alkalmazások

Mintaterv. PTE PMMIK - Tanulmányi tájékoztató 2012 - Gépipari mérnökasszisztens. Anyagtan és alkalmazások PTE PMMIK - Tanulmányi tájékoztató 0 - Gépipari mérnökasszisztens oldal / Mintaterv korszerű munkaszervezés Számítógépes és hálózati alapismeretek Felhasználói programok alkalmazása Környezet- és munkavédelem

Részletesebben

Számonkérés módja: Gyakorlati jegy

Számonkérés módja: Gyakorlati jegy Problémaorientált kutatás II. Problem oriented research II. Tárgyfelelős: Ilyés Zoltán egyetemi docens Alkalmazott antropológiai szakirány Tantárgy Neptun kódja: BTMKN512 A Problémaorientált kutatás II.

Részletesebben

ONLINE MARKETING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

ONLINE MARKETING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS ONLINE MARKETING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Online marketing ügyfélszerzés és megtartás a XXI. században Edutus Főiskola 2016 Online marketing szakirányú továbbképzés Magyarország első számú online marketing

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Személyügyi szervező szakirányú továbbképzési szak

Személyügyi szervező szakirányú továbbképzési szak Személyügyi szervező szakirányú továbbképzési szak Dunaújvárosi Főiskola. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési program... 4 II.1. Képzési és kimeneti követelmény...

Részletesebben

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1.

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1. Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1 Az óraszámok megadásánál 36 tanítási héttel számoltunk. Bevezető Az informatikaórákon

Részletesebben

Mercator Stúdió 2010.

Mercator Stúdió 2010. Dr. Pétery Kristóf ECDL és számítógép kezelői vizsga előkészítő az NJSZT Syllabus 4 alapján Windows XP és Office 2003 használatával Mercator Stúdió 2010. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás,

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS Fürdővezető szakirányú továbbképzésre 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Fürdővezető szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető Kollega! Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga!

Tisztelt Intézményvezető Kollega! Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga! Tisztelt Intézményvezető Kollega! Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga! Szíves figyelmedbe ajánlom a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó 2008/2009-es tanévi pedagógus-továbbképzési programját.

Részletesebben

ÁPOLÁS MESTERSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ

ÁPOLÁS MESTERSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR ÁPOLÁS MESTERSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ Hatályos: 2015. szeptember 1-től ÁPOLÁS MESTERSZAK KÉPZÉSI PROGRAM Hatályos: 2015. szeptember 1-től 2 ÁPOLÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben