- a hangfájlok fizikai létrehozása, illetve más formátumok konverziója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- a hangfájlok fizikai létrehozása, illetve más formátumok konverziója"

Átírás

1 A Recorder modul a Fornax DCM szerves tartozéka. Ezzel hozzuk létre és tartjuk karban a rádió hang adatbázisát, értve ezen a fizikai- és metaadatokat egyaránt. Az Oberon zenei válogató is ezen adatokból építkezik. A program felhasználói felülete A Recorder alapvetően három funkciót lát el: - a hangfájlok fizikai létrehozása, illetve más formátumok konverziója - a hangfájlokat kísérő metaadatok létrehozása. Az alapadatokon kívül itt kerül rögzítésre a zenei válogatáshoz szükséges adategyüttes is - az adatbázis karbantartása Az adatbázis szerviz szolgáltatásnál az adatbázis elemeit különböző szűrők segítségével lehet megkeresni. Az adatok megtekinthetők, vagy szabadon módosíthatók, továbbá megkereshetők az adatbázisban található szabad fájlok, és a hibás MPEG fájlok is. Kiszűrhetjük azokat a fájlokat, amelyek nem tartoznak az adatbázishoz. Ezeket listázás után csatolhatjuk az adatbázishoz, vagy törölhetjük.

2 A Recorder tartalmaz egy konvertert, amivel új dal felvitelekor a begrabbelt fájlt az itt alkalmazott formátummá lehet konvertálni. Ezután csatolni kell a hozzátartozó meta-adatokat (Szám cím, előadó, szerző(k), kiadó, stílus, hangulat, tempó, stb), ezek alapján később, a szerkesztésnél segítségünkre lehetnek a szűrők. Ezeket az adatokat fogja használni az Oberon is a szerkesztésnél. Az Oberon zenei válogató szoftver a rádiók zenei arculatának megfelelő zenei listák precíz összeállításának eszköze. Használható a DCM adásbonyolítóval együttműködve, de akár önállóan is. A szalagokhoz tartozó infomációs kartonok gyűjteményét a kartontárban tartották, korábban fiókos szekrényekben, később egy mechanikusan kereső forgó, nyikorgó monstrumban a "Tehénben", de legfőképp a szerkesztők fejében. A zenei szerkesztő a műsorblokknak megfelelően kitalálta a számok sorrendjét. A kartontárban kivette a számok kartonját és a megrendelőn megadta, hogy a szalagokat melyik napon, hány órára, melyik stúdióba szállítsák. Az adott időpontban egy nagy tolható kocsin megérkezett a mázsányi magnószalag. A stúdiókban általában háromnál több stúdió magnó volt. A szerkesztői lista szerint a magnós felrakta az első tekercset és megkezdődött a felvétel, vagy az élő adás. A szalagok elején zöld sávos befutó volt, a végén piros. A technikus úgy ált be a mágneses rész elé, hogy éppen a "benyávogást" elkerülje. A szám végén lehetett látni, hol ér véget a mágneses rész. A zenei szerkesztő tudta, hogy a nótának, hogy van vége, így vagy élesen indították a következő nótát vagy lassú/gyors átkeverés volt közöttük. Lejátszott szalag visszateker, dobozba rak, kocsira rak, következő tekercs felrak...és ez így ment a műsor végéig. A felvétel vagy adás végén a szalagok visszakerültek a szalagtárba, a zenei szerkesztő elkészítette a dokumentációkat, zenefelállítást stb. Körülbelül így készült egy "Tánczenei koktél" még a nyolcvanas évek elején a Magyar Rádióban. Hogyan készül most? A Fornax rádiós rendszer zenei szerkesztő csoportja az Oberon. A hanganyagok manapság digitális formában egy számítógép, vagy szerver merevlemezein, helyezkednek el. A hozzájuk tartozó információkat, meta-adatokat, pedig egy adatbázis tartalmazza. Természetesen, hagyományos módon, egyenként is összeállíthat egy blokkot a szerkesztő, de több sablont is létrehozhat a saját zenei stílusának megfelelően. Ezt a stílust több paraméter megadásával lehet beálljtani. Ezek lehetnek, előadó, szerző, kor, stílus, hangulat, népszerűség, tempó és még sok változó, és ezek egymást követésének szabályai. Ezek együttese lehetővé teszi, hogy az adott szerkesztő stílusának megfelelően a nap egyes óráira, és a hét napjaira előre bármelyik időpontra beszerkesszen a főszerkesztő egy zenei blokkot valamelyik zenei munkatársa stílusában, anélkül, hogy a jelenlétére szükség volna.

3 A Plant a Fornax rádiós rendszer reklám szervező modulja. Segítségével az elkészült reklámok pontos kijátszásának időpontját adhatjuk meg. A program felhasználói felülete Különböző napi reklámblokkokat szerkeszthetünk különböző sablonok alapján. A napi reklám listát egyszerűen exportálhatjuk a DCM adáslistába. A reklámszervezőnek lehetősége van rá, hogy megmutassa a megrendelőnek a szabad reklámhelyeket akár hónapokkal előre, így egyes kampányok előkészítését nagyban megkönnyíti. A Saver rádiós archiváló modul alapesetben 1 sztereó csatorna rögzítését teszi lehetővé, beállítható tömörítési paraméterekkel és időtartományokkal. Opcionálisan az archivált csatornák számát a rögzítő kártya fizikai csatornaszáma határozza meg.

4 Az Eddy:l egy két sávos vágó program. A Fornax rendszer mudulja, ami a DCM -ből pluginként indítható. Előnye a gyors működésmód - egy telefonbeszélgetés pl. pillanatok alatt megszerkeszthető, és már húzható is be az adásba. Elsősorban riportok, stúdió beszélgetések, telefonos bejátszások vágására alkalmas. A két sáv lehetőséget ad a dialógok aláhúzására, átfedésére, de atmoszférát és zenét is lehet hozzákeverni a másik trackhez. Kezelése nagyon egyszerű. Az ikonok egyértelműen mutatják az editálási funkciókat. Aki dolgozott már más hangeditáló szoftverrel, az szinte azonnal tudja használni, aki még most kezd ismerkedni a hangvágással, az pedig nagyon rövid idő alatt el tudja sajátítani a kezelését. Az SMS modul segítségével a műsorvezető monitorján megjelennek a beérkező SMS-ek. A modul képes rácsatlakozni a GSM telefonra illetve egy adott szolgáltató XML állományaihoz, abból a fogadott sms-eket letölteni, törölni (amelyre már nincs szükség), kizárni az sms fogadásból telefonszámokat, stb. Az SMS Gateway felülete Az SMS Gateway felületén a következőket találjuk felülről lefelé: SMS lista paraméterei SMS-ek száma

5 Prioritásba tett SMS-ek száma Nem ellenőrzött SMS-ek száma Kapcsolódási állapot a telefonhoz(connecting, connected/can t connect to phone!) SMS lista elemei Markerek szerint Kérdőjel (friss, kontrollálatlan SMS) Sárga (ezeket játssza le először, majd az utolsó sárga utánitól folytatja a listát) Zöld (már belekerült a lejátszásba) Fehér (amely éppen kint van a képernyőn) Szürke (már kifutott a képernyőről) Piros X (a lejátszásból kizárt SMS) Piros telefonkagyló (kizárt telefonszám) Az internet terjedése, egyre növekvő sávszélessége és a szolgáltatások elérhető árszintje lehetővé teszi, hogy internetes rádiót szűkösebb erőforrásokból is beindíthassunk, s elkerülhessük a sugárzó rádiók engedélyezési, adminisztrációs stb. útvesztőit. Az internetes műsorszórással önnek komoly előnyei származnak: nem kell a drága frekvenciajogokért versenyeznie, nem kell adóengedélyt megszereznie és az ezekkel járó stresszel megbirkóznia, ezek tetemes költségei sem terhelik vállalkozását, tehát komoly beruházás nélkül alapíthat saját adót és ön szabadon dönt annak tartalmáról, stílusáról. További előnye, hogy nem függ időjárástól, nincsenek területi, légköri adásból adódó műszaki problémák, fennakadások.

6 Fontos és kihasználható lehetőség, hogy az internet sajátosságai miatt akár másik kontinensen is hallható az, amit az ön rádióstúdiója összeállít és sugároz, így célközönségét az egész világon el tudja érni. Ehhez csak megfelelő internetkapcsolat szükséges a hallgatók részéről, ami akár mobil internet is lehet, területi adottságokról és szolgáltatóktól függően. Ennek a kapcsolatnak a sávszélessége és terheltsége határozza meg, hogy hány hallgatóhoz tud a rádióműsor eljutni. Az Internet rádió műsorkészítési, szerkesztési, adáslebonyolítási fázisai azonosak a hagyományos rádiókéval. Ezt a folyamatot teljeskörűen támogatja a minden ilyen igényt kielégítő, moduláris felépítésű Fornax rádiós szoftver rendszerünk. Az éterbe való eljutásig, egy olyan rádió esetében, amelyik csak zenét és konzerv hanganyagokat streamel, minden anyag be van szerkesztve az adáslistába és onnan automatikusan kijátszásra kerül, így nincs szükség például komoly keverőre. Egy élő, beszélgetős, telefonos rádió esetében viszont ugyanolyan komoly mikrofonok, mikrofon processzorok, broadcast keverő szükséges, mint a hagyományos rádió esetében. Adásprocesszor esetében azonban nagy különbség van. Internetes rádiónál elegendő egy nagyon jó minőségű, többsávos kompresszor-limiter, aminek ára töredéke egy hasonló kaliberű élő műsoros adásprocesszor árának. Ezek után, az adásának indításához vásárolhat egy saját szervert, bérelhet helyet egy farmban, vagy egyszerűen igénybe veheti valamelyik szolgáltató ilyen szolgáltatását, például az Akatona Technológiák Kft. ShoutCast szolgáltatását. Szüksége van még egy streaming encoder szoftverre és egy ShoutCast/IceCast szerverre, és máris mehet az adás!