Nagyítás/Zoom. Gyakorlat 04. Rajzelemek nagyítása. Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nagyítás/Zoom. Gyakorlat 04. Rajzelemek nagyítása. Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z"

Átírás

1 Üdvözöljük! CAD ismeretek a mélyépítésben

2 Nagyítás/Zoom Rajzelemek nagyítása Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z A nézet nagyításának módosítása nagyítással és kicsinyítéssel lehetséges. Akár egy kamerával történő nagyítás vagy kicsinyítés esetén, a ZOOM parancs használatával sem változtatja meg az objektumok méretét és helyét a rajzban, csak nagyítja, vagy kicsinyíti a nézetet. Az egyszerű lehetőségektől kezdve széleskörű lehetőségeket biztosít a rajz megjelenő méretének változtatására. Valósidejű zoom A Valósidejű opcióval a nagyítás dinamikusan történik a mutatóeszköz felfelé vagy lefelé mozgatása szerint. Ha a jobb gombbal kattint, egy helyi menüben további parancsokat érhet el a nézet megváltoztatásához. Adott négyszögletű terület nagyítása (ablak) Négyszögterület gyors zoomolásához adja meg az adott négyszög két, átlósan ellentétes csúcsát! A megadott terület bal alsó csúcsa kerül az új képernyőn a bal alsó sarokba. A nagyított terület alakjának nem kell feltétlenül pontosan összhangban lennie az új nézettel, az illeszkedni fog a nézetablak alakjához.

3 Nagyítás/Zoom Rajzelemek nagyítása Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z Terjedelem zoom A rajzterjedelemre nagyít, vagyis a lehetséges legnagyobb képe jelenik meg a rajz összes objektumának. Középpont zoom A rajz egy kiválasztott pontja a rajzterület középpontjába mozgatható. A ZOOM Középpont segítséget nyújt egy objektum átméretezéséhez és a rajzterület közepére hozásához. pl.: 2x (ez a nagyítás mértéke) Mind zoom A program úgy állítja be a nagyítást, hogy az aktuális nézetablakban a teljes rajz látható legyen. Előző zoom nézet A ZOOM Előző parancs csak az előző nézet nagyítását és helyzetét állítja vissza, nem a módosított rajz előző tartalmát.

4 Lépték/Scale Rajzelemek léptékezése Parancs: leptek Rövidítés: le Válasszon objektumokat: Command: _scale Shortcut: sc Select objects: Léptékezéskor az objektumok nagyíthatók vagy kicsinyíthetők, azonban a szélesség és a magasság aránya nem változtatható meg. A léptékezés egy bázispont és egy léptéktényező, vagy egy hosszúság meghatározásával történhet, mely utóbbi az aktuális rajzi mértékegységhez viszonyítva szolgál léptéktényezőként A megadott bázispont azonosítja azt a pontot, amely azonos helyen marad, a megváltozott méretű kijelölt objektum (és ezért elmozdul az állandó bázispontról).

5 Dszöveg/Dtext Szöveg írása Parancs: dszöveg Rövidítés: dsz Aktuális szövegstílus: "Standard" Szöveg magassága: Command: _dtext Shortcut: dt Current text style: Standard Text height: Rövid szövegeket lehet létrehozni. Több soros szöveg is írható de az egyes sorokat külön kezeli a program. A kezdőpont és a szövegírás szögének megadása után azonnal írható az elkészítendő szöveg. Egy ENTER sortörést végez, két ENTER egymás után fejezi be a parancsot. Ha egysoros szöveget hoz létre, akkor ehhez szövegstílust és illesztést rendelhet a parancssorban. A szövegstílus állítja be a szövegobjektum alapértelmezett tulajdonságait. Az illesztés pedig meghatározza, hogy a szöveg mely részéhez illeszkedik a beillesztési pont. Stílus megadása: Adja meg a szöveg kezdőpontját vagy [Igazít/Stílus]: s

6 Szövegstílus AutoCAD beépített fontjai Windows TrueType Parancs: stílus

7 Dszöveg/Dtext Szöveg illesztése Közép Beilleszt Felező Illeszt Jobb

8 Dszöveg/Dtext Szöveg illesztése Parancs: dszöveg Rövidítés: dsz Aktuális szövegstílus: "Standard" Szöveg magassága: Command: _dtext Shortcut: dt Current text style: Standard Text height: A Rajz menüből válassza a Szöveg menüpontot! Majd válassza az Egysoros szöveg menüpontot! 1. Billentyűzze be az i (igazít) rövidítést! 2. Billentyűzzön be egy illesztési opciót! A szöveg jobb alsó sarokba történő igazításához például billentyűzze be: aj 3. Folytassa a szöveg létrehozását!

9 Bszöveg/Mtext Bekezdéses szöveg írása Parancs: bszöveg Rövidítés: bs Aktuális szövegstílus: "Standard" Szöveg magassága: Command: _mtext Shortcut: mt Current text style: Standard Text height: A paranccsal az AutoCAD belső szövegszerkesztőjét tudjuk elérni.

10 Bszöveg/Mtext Bekezdéses szöveg írása Parancs: bszöveg Rövidítés: bs Aktuális szövegstílus: "Standard" Szöveg magassága: Command: _mtext Shortcut: mt Current text style: Standard Text height: / tört vonal megjelenik ^ tört vonal nem jelenik meg

11 Szöveg/Text Speciális jelek %%d fokjel(º) pl. 2x45%%d=2x45º %%p tűrés szimbólum(±) pl. 93%%p0.1=93±0.1 %%c átmérő(ø) pl. %%c45=ø45 %%o felsővonal be/ki pl. %%oacad%%oacad=acadacad %%u aláhúzás be/ki pl %%uacad%%uacad=acadacad

12 Sraffoz/Hatch Rajzelemek kitöltése/sraffozása Parancs: sraffoz Rövidítés: -s Adja meg a minta nevét vagy [?/Tömör/Vonalas] <V>: Command: _hatch Shortcut: -h Specify name of pattern or [?/Solid/Linear] <L>: A sraffozás funkció egy terület kiválasztott mintával vagy színnel történő kitöltéséhez használható. A területeken alkalmazhat átmenetes kitöltést a rajz egy objektumán, a fényvisszaverődés szimulálására. Bizonyos rajzokban szükség lehet kitakarás objektum használatára létező elemek üres területtel történő elfedéséhez, megjegyzések elhelyezése vagy részletek elnagyolása céljából.

13 Sraffoz/Hatch Határvonal-sraffozás Parancs: hsraffoz Rövidítés: hs Command: bhatch Shortcut: bh

14 Megjelenítés/Draworder Rajzelemek megjelenítésének sorrendje Parancs: megjrend Rövidítés: mr Rögzítés növekménye <1.0000>: Command: _draworder Shortcut: dr Record increment <1.0000>: Általában az átfedő objektumok, mint a szöveg, széles vonalláncok és tömör kitöltésű poligonok a létrehozásuk sorrendjében kerülnek megjelenítésre, az újonnan létrehozottak a meglévők elé kerülnek. Minden változtatás, amit az objektumok rendezési beállításaiban tesz, hatással lesz az átfedő objektumok alapértelmezett megjelenítési sorrendjére. Meg lehet változtatni azt a sorrendet, ahogy az objektumok megjelenítésre vagy nyomtatásra kerülnek. Megjegyzés: az átfedő objektumok nem szabályozhatók modelltér és papírtér között. Csak ugyanabban a térben lehet ezeket vezérelni.

15 Feloszt/Divide Rajzelemek felosztása Parancs: feloszt Rövidítés: fe Válasszon felosztani kívánt objektumot: Command: _divide Shortcut: div Select object to divide: A parancs segítségével a rajzelemeket egyenlő hosszúságú adott számú darabokra tudjuk felosztani. A szakaszok száma maximum lehet. A parancs a felosztás után pont rajzelemeket helyez el a rajzelemen amelyek csak akkor fognak megjelenni, ha megváltoztatjuk az alapértelmezett beállításokat. Emlékezzünk: pdmode és pdsize rendszerváltozókra!!! Pont típus és nagyság beállítása! A pontstílus kezelő ablak elérhető a FORMÁTUM/PONTSTÍLUS párbeszédablakban.

16 Beosztás/Measure Rajzelemek beosztása Parancs: beosztás Rövidítés: beo Válasszon felosztani kívánt objektumot: Command: _measure Shortcut: me Select object to divide: A parancs segítségével a rajzelemeket nem adott számú szakaszra tudjuk felosztani, hanem általunk meghatározott hosszúságú részeket jelöl ki a program a rajzelemen, Pontok helyet itt is használhatunk blokkokat. A beosztás a rajzelem azon végpontjától kezdődik amely közelebb helyezkedik a kijelöléshez.

17 Letör/Chamfer Letörés létrehozása Parancs: letör Rövidítés: lt Válassza ki az első vonalat vagy [Vonallánc/Távolság/Szög/metsZés/móDszer/töBbszörös] Command: _chamfer Shortcut: cha Select first line or [Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]: A LETÖR parancs használata gyors megoldást jelent két nem párhuzamos vonal közötti vonal létrehozására. Ez általában ferde él megjelenítésére szolgál. A LETÖR parancs ezen kívül vonallánc minden csúcspontjának letörésére is használható. A letörés vonalak, vonalláncok, szvonalak és sugarak esetén alkalmazható. A távolság módszer használata során azt a mértéket kell meghatározni, amelyre az egyes vonalakat le kell vágni, illetve meg kell hosszabbítani. A szög módszer használata során az élltörés hossza, valamint az a szög határozandó meg, amelyet az élltörés az első vonallal alkot. Az objektumok letörés előtti állapota megtartható, de azok a letörési vonalig meg is meghosszabbíthatók vagy ott elvághatók. Ha a letörésben részt vevő mindkét objektum ugyanazon a fólián található, akkor a letörési vonal is erre a fóliára kerül. Ellenkező esetben a program a letörési vonalat az aktuális fólián helyezi el. A fólia hatással van az objektum tulajdonságaira, így a színre és vonaltípusra is.

18 Lekerekít/Fillet Lekerekítés létrehozása Parancs: lekerekít Rövidítés: lk Válassza ki az első objektumot vagy [Vonallánc/Sugár/metsZés/töBbszörös]: Command: _fillet Shortcut: f Select first object or [Polyline/Radius/Trim/Multiple]: A lekerekítés két objektumot egy meghatározott sugarú, érintőlegesen illesztett ívvel köt össze. A LEKEREKÍT parancs a belső élek és külső élek lekerekítésére is alkalmas az AutoCAD szoftverben. Lekerekítheti a következő objektumokat: Ívek Körök Ellipszisek és elliptikus ívek Vonalak Vonalláncok Sugarak Spline-görbék Szvonalak

19 Skicc/Sketch Skicc rajzelemek létrehozása Parancs: skicc Rögzítés növekménye <1.0000>: Command: _sketch Record increment <1.0000>: Az első használat előtt érdemes ellenőrizni az SKPOLY rendszerváltozó beállítását, mert ha 0 az érték, akkor különálló vonalak, ha pedig 1, akkor vonallánc jön létre. Ez utóbbit érdemes beállítani, mert ez könnyebbé te szabadkézi vonal utólagos módosítását (Pl. metszését). A parancs kiadása után a Rögzítés növekménye (Record increment) értéket kell beállítani, ami a szabadkézi vonalat alkotó rövid szakaszok hosszát határozza meg. A rajzolást bal egérgomb kattintással kezdhetjük. Rajzolás közben sem a Raszter sem az Ortho ne legyen bekapcsolva.

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Jakubek Lajos AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Gyakorlati útmutató, mintapéldák 1. Előszó A számítógéppel segített rajzolás és tervezés egyik leghatékonyabb rendszere az AutoCAD. A CAD felhasználók kb. 70

Részletesebben

Üdvözöljük! CAD. Gyakorlat 03. ismeretek

Üdvözöljük! CAD. Gyakorlat 03. ismeretek Üdvözöljük! CAD ismeretek a mélyépítésben Módosítások A rajzelem létrehozásakor sok rajzelem nem a végleges formájában kerül a rajzlapra, kisebb nagyobb módosítások mindig szükségesek. Ezen parancsok többsége

Részletesebben

Oktatási tematika. AutoCAD OKTATÁSI TEMATIKA

Oktatási tematika. AutoCAD OKTATÁSI TEMATIKA 1 AutoCAD OKTATÁSI TEMATIKA Első nap Általános ismertető AutoCAD mint grafikus operációs rendszer történelmi áttekintés Objektum orientált környezet Felhasználói kör Általános tervezés Építészet Gépészet

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Szövegkezelés

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Szövegkezelés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg.

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 894 11.4. Kör és körív 11.4. Kör és körív A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 11.4.1. Kör/Körív tulajdonságai A kör vagy körív létrehozása előtt állítsa

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Mechatronika segédlet 2. gyakorlat

Mechatronika segédlet 2. gyakorlat Mechatronika segédlet 2. gyakorlat 2017. február 13. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 3 Y-forma kialakítása... 3 Nagyítás... 3 Y forma kialakítása abszolút koordinátákkal... 4 Dinamikus

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

AutoCAD testmodellezés

AutoCAD testmodellezés Jakubek Lajos AutoCAD testmodellezés Mintapéldák Az AutoCAD ACIS alapú Szilárdtest Modellező Modulja egy lemez és egy szilárdtest modellező rendszert foglal magába. A modellező rendszer integrált része

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

AutoCAD alapozó tanfolyam

AutoCAD alapozó tanfolyam AutoCAD alapozó tanfolyam Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap Az AutoCAD/AutoCAD LT alapozó tanfolyam célja, hogy a résztvevő a tanfolyam elvégzése után képes legyen 2D rajzok előállítására, módosítására

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

11.5. Ellipszis és ellipszisív

11.5. Ellipszis és ellipszisív 11. Geometriai elemek 907 11.5. Ellipszis és ellipszisív Egy ellipszist geometriailag a fókuszpontjaival, valamint a nagy- és kistengelyei hosszának és irányának megadásával, egy ellipszisívet pedig ugyanezekkel

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

9.4. Strukturális és díszítő elemek Oszlop

9.4. Strukturális és díszítő elemek Oszlop 9. Építészet 489 9.4. Strukturális és díszítő elemek Oszlop Strukturális elemek A Strukturális elemek alatt az épület tartószerkezetét alkotó elemeket értjük. Ezek az oszlopok és a gerendák. Mennyiségi

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai

Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft. 2011. június AutoCAD Architecture 2012 újdonságok 1 Tartalomjegyzék 1. Alapvető újdonságok AutoCAD 2012... 3 1.1 AutoCAD WS Online AutoCAD

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. p r o g e C A D. P r o f e s s i o n a l. Ing. Jan Fidler, Bc. Bronislav Gabryš, Bc. Petr Motyčka, Tomáš Tóth

Felhasználói kézikönyv. p r o g e C A D. P r o f e s s i o n a l. Ing. Jan Fidler, Bc. Bronislav Gabryš, Bc. Petr Motyčka, Tomáš Tóth Felhasználói kézikönyv p r o g e C A D P r o f e s s i o n a l Ing. Jan Fidler, Bc. Bronislav Gabryš, Bc. Petr Motyčka, Tomáš Tóth http://www.progecad.hu SoliCAD, s.r.o. tervezőiroda, Kbel 26, 294 71 Benátky

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2004 Megjelenítés

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2004 Megjelenítés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2005 Szövegkezelés

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2005 Szövegkezelés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2004 Változók, lekérdezések

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2004 Változók, lekérdezések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

A Sraffozás parancsok lehetővé teszik zárt területek vonalakkal, különböző mintákkal való sraffozását.

A Sraffozás parancsok lehetővé teszik zárt területek vonalakkal, különböző mintákkal való sraffozását. 844 10.3. Sraffozás 10.3. Sraffozás A Sraffozás parancsok lehetővé teszik zárt területek vonalakkal, különböző mintákkal való sraffozását. 10.3.1. Sraffozás tulajdonságai Mielőtt sraffozná a kívánt területeket,

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

Lemez 05 gyakorló feladat

Lemez 05 gyakorló feladat Lemez 05 gyakorló feladat Kivágó (mélyhúzó) szerszám készítése, alkalmazása Feladat: Készítse el az ábrán látható doboz modelljét a mélyhúzással és kivágásokkal! A feladat megoldásához a mélyhúzó szerszámot

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió Copyright 2005 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által megfogalmazott

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

CAD-ART Kft Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Marás PEPS 5 marási példa A feladatban

Részletesebben

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl.

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl. Általános fogómód használata Az általános fogómód egy olyan objektum érzékeny kurzor, amely az alább felsorolt szerkesztı mőveleteknél felismeri azt, hogy milyen grafilus elem felett áll, és annak megfelelıen

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Tengely jellegű alkatrész CAD modellezése ÓE-A06a alap közepes

Részletesebben

Geometria megadása DXF fájl importálásából

Geometria megadása DXF fájl importálásából 30. sz. Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. március Geometria megadása DXF fájl importálásából Program: GEO5 FEM GEO5 Fájl: Demo_manual_30.gmk DXF Fájlok: - model201.dxf eredeti fájl, amit bonyolultsága

Részletesebben

Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor

Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor 1. Megnyitás Egy E-drawing fájl megnyitása. 2. Mentés Egy E-drawing fájl mentése. 3. Nyomtatás E-drawing fájl nyomtatása 4. Küldés E-mailben

Részletesebben

Minta a Szigetvár feladathoz

Minta a Szigetvár feladathoz Minta a Szigetvár feladathoz A forrást (sziget.txt) megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Célok és feladatok A tantárgy a köznapi, a tudományos és a mőszaki megismerés, valamint közlés és kifejezés alapvetı számítógépes módszereivel ismerteti meg a tanulókat. Az általános

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) Ez a leírás ahhoz nyújt segítséget, hogy szkennelt térképet vagy ortofotót

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 3. Ablaktáblák

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán

DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán A QGIS programmal többféle vektoros térinformatikai formátumot közvetlenül meg lehet nyitni (pl. ESRI

Részletesebben

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval

16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR. 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval AVC78X QUICK START 1 GYORS INDÍTÁS 16/8/4 CSATORNÁS Real Time MPEG-4DVR 4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS 16/8/4 CSATORNÁS beépített DVD-RW íróval vagy CD-RW íróval 1. Győződjön meg arról, hogy a csomag tartalmazza

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

A 2D-s csoport együttesen kezelt elemek halmaza. Az ARCHline.XP 2005 programban kétféle csoportkezelést különböztetünk meg:

A 2D-s csoport együttesen kezelt elemek halmaza. Az ARCHline.XP 2005 programban kétféle csoportkezelést különböztetünk meg: 11. Geometriai elemek 913 11.6. 2D-s csoport A 2D-s csoport együttesen kezelt elemek halmaza. Az programban kétféle csoportkezelést különböztetünk meg: Lokális csoport A lokális csoport használatát akkor

Részletesebben

Táblázatkezelés (Excel)

Táblázatkezelés (Excel) Táblázatkezelés (Excel) Tartalom felépítés kezelés egyéb lehetőségek hasznos kiegészítések Készítette: Bori Tamás 2 Felépítés I.: A program felépítése hagyományos MS GUI: menü eszköztár szabjuk testre!

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Fürdőszoba tutorial 01

Fürdőszoba tutorial 01 Fürdőszoba tutorial 01 Nyissunk egy új dokumentumot: Ctrl+N vagy File menü/new. Adjuk meg a dokumentum méretét: legyen most egy fektetett A/4-es lapunk. Kattintsunk a Tools Palettán a Rectangle Tool-ra,

Részletesebben

10. Méretezés, Szöveg, Sraffozás 825

10. Méretezés, Szöveg, Sraffozás 825 10. Méretezés, Szöveg, Sraffozás 825 10.2. Szöveg A Szöveg készlet parancsaival feliratokat hozhat létre a meghatározott helyre, az aktuális szöveg tulajdonságokat használva. A szöveg többsoros is lehet

Részletesebben

AUTOCAD 2D ÉS 3D ALAPJAI (Kézirat)

AUTOCAD 2D ÉS 3D ALAPJAI (Kézirat) TERVEZÉS-INFORMATIKAI FÜZETEK TAKÁCS GYÖRGY DEMETER PÉTER AUTOCAD 2D ÉS 3D ALAPJAI (Kézirat) MISKOLCI EGYETEM SZERSZÁMGÉPEK TANSZÉKE 2002 TARTALOMJEGYZÉK 1 Az AutoCAD bemutatása... 5 1.1 A koordináta rendszerek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Szabványos síkbeli rajzok készítése, CAD szoftver beállítása, sablonfájl elkészítése

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Szabványos síkbeli rajzok készítése, CAD szoftver beállítása, sablonfájl elkészítése Vilandné Bertha Mária Szabványos síkbeli rajzok készítése, CAD szoftver beállítása, sablonfájl elkészítése A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek A követelménymodul száma: 0557-06 A tartalomelem

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Telek-Alakítási feladatok napjainkban. Poligon(ok) egyedi (fel)darabolása Pr-SoftWare

Telek-Alakítási feladatok napjainkban. Poligon(ok) egyedi (fel)darabolása Pr-SoftWare Telek-Alakítási feladatok napjainkban Poligon(ok) egyedi (fel)darabolása A bemutatkozás A felhasználási területek Új-tagosítás(ok): tagi-föld és kárpótlási területszórványok tömbösítése (ak/művelési értékszám

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer Objektumok és osztályok Az objektumorientált programozás alapjai Rajzolás tollal, festés ecsettel A koordinátarendszer A vektorgrafikában az egyes grafikus elemeket (pontokat, szakaszokat, köröket, stb.)

Részletesebben