Prezentációs jegyzetek: 1.dia: M01: BEVEZETÉS ÉS KERETRENDSZER Prezentációs jegyzet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Prezentációs jegyzetek: 1.dia: M01: BEVEZETÉS ÉS KERETRENDSZER Prezentációs jegyzet"

Átírás

1 ek: A Modul 01 bemutatja a képzési programot és felvázolja az alapul szolgáló fogalmi keretrendszert. A bevezető prezentáció először röviden szól a MAPChiPP projektről, majd a Felmérés, elemzés és beavatkozástervezés 7 lépcsős modelljének, valamint a Felmérési keretrendszernek az alapjairól. Ezekre épülnek ugyanis a következő modulok. 1.dia: Üdvözöljünk mindenkit a tréningen és mutakozzunk be. Hangsúlyozzuk, hogy a kurzus a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek multidiszciplináris együttműködésére, valamint a gyermekek és családjaik gyermekvédelmi eljárásokban való részvételére összpontosít. Javasolt kezdés: Meséljünk el egy témához kapcsolódó anekdotát, vagy kérdezzük meg a résztvevőket, hogy a gyermekvédelmi eljárások során nekik milyen tapasztalataik voltak a multidiszciplinaritással és a részvétellel kapcsolatban. A projektről: A MAPChiPP ( Multidiszciplináris Együttműködés és a gyerekek részvétele a gyermekvédelmi eljárásokban ) egy olyan modulokból álló project, melynek célja a gyermekvédelmi szakemberek képzése Európa-szerte. A képzés tananyagait Észtországban, Hollandiában, Németországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban dolgozó tapasztalt szakemberek dolgozták ki és vizsgálták meg, majd Finnországban, Portugáliában és Romániában is tesztelték, köszönhetően azoknak partnereknek, akik ezekből az országokból csatlakoztak a projekthez. A MAPChiPP-et az Európai Unió Jogok, Esélyegyenlőség és Állampolgárság (REC Rights, Equality and Citizenship) programja támogatja, és kétéves (2016/2017) futamidejű. A project két fontos tényezőt kíván kiemelni a hatékonyabb gyermekvédelem érdekében. Először a gyermekvédelmi folyamatokban résztvevő szereplők közötti együttműködést és kommunikációt kívánja erősíteni, ugyanis a különböző szolgáltatók vagy intézmények például az ifjúsági jóléti hivatal, a szociális munkások, az egészségügyi szakemberek vagy a családjogi bíróság sokszor eltérő állásponton vannak a gyermek veszélyeztetettségével kapcsolatban. Épp ezért rendkívül fontos a gyermekvédelmi szakemberek multidiszciplináris együttműködésének fejlesztése. Másodszor a projekt célja a gyermekek bevonásának és részvételének fokozása a veszélyeztetettség felmérésében, valamint a segítségnyújtás megtervezésben. A gyermekek bevonása a gyakorlatban gyakran nehézségekbe ütközik, amiatt hogy: a szakember nem megfelelően éri fel a veszélyeztetettséget, a szülők közötti konfliktusok fokozódnak, a szakember nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel és készségekkel a gyermekekkel való kommunikáció terén, stb. Mivel azonban a gyermekek bevonása szinte elengedhetetlen a hatékony beavatkozás megtervezéséhez, így alapvető fontosságú ezen terület fejlesztése és bővítése.

2 2. dia: Tájékoztassuk a résztvevőket arról a kontextusról, amelyben a szeminárium zajlik. Mondjuk el nekik, hogy a képzés nyolc országban zajló európai projekt részeként jött létre: Észtország, Finnország, Németország, Magyarország, Hollandia, Portugália, Románia és az Egyesült Királyság dia:... az alábbi partnerek által: Estonian Union for Child Welfare (Észtország), Central Union for Child Welfare (Finnország), German Institute for Youth Human Services and Family Law (Németország), Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (Magyarország), Netherlands Youth Institute (Hollandia), Instituto de Apoio à Criança (Portugália), Hope and Homes for Children Romania (Románia), Child and Family Training and Refocus on Practice (Egyesült KIrályság) A képen a projektcsapat látható, a Heidelbergben, Németországban, 2016 februárjában megrendezett kick-off találkozón. A program két fő elven alapul: a gyermekek jogain és legfőbb érdekein, valamint a gyermekvédelmi eljárások etikai gyakorlatán. 4. dia: Ismételjük el, hogy a program célja a szakemberek multidiszciplináris együttműködésének elősegítése a felmérés és a segítségnyúltás megtervezésében, valamint a gyermekek és a szülők bevonódásának megerősítése. 5. dia: A teljes program 12 modulból áll: Modul 01: Az első modul bemutatja a programot és felvázolja a szükséges keretrendszert. Modul 02: A második modul a gyermekek jogainak és legfőbb érdekeinek érvényesítéséről szó, különös tekintettel az elhanyagolás és az érzelmi abúzus okozta sérülésekre. Modul 03: A harmadik modul az foglalja össze, hogy milyen hatással van az elhanyagolás és bántalmazás a gyermekek fejlődésére. Modul 04: A negyedik modul interjúkészítési technikát mutat be az információk összegyűjtésére szervezésére az Értékelési Keretrendszer segítségével. Modul 05: Az ötödik modul foglalkozik a gyermekek megóvásával kapcsolatos információk elemzésével és értelmezésével. Modul 06: A hatodik modul foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet az elemzéstől eljutni az előrejelzésig, és hogyan lehet egy hatékony beavatkozási tervet kidolgozni. Modul 07: A hetedik modul azzal foglalkozik, hogy hogyan kell megfelelő módon beszélni a gyermekvédelmi eljárásokban részt vevő gyermekekkel és serdülőkkel.

3 Modul 08: A nyolcadik modul olyan technikákat mutat be, melyek segítségével a gondozók könnyebben és jobban be tudják vonni a gyermekeket a döntéshozatalba. Modul 09: A kilencedik modul bevezeti a gyermekbarát igazságszolgáltatás fogalmát, és bemutatja annak gyakorlati megvalósítását. Modul 10: A tizedik modul kiemeli a multidiszciplináris együttműködés szükségességét és hasznosságát a (lehetséges) gyermekbántalmazási ügyek esetében. Modul 11: A tizenegyedik modul a kisebbségekkel való együttműködésről szól, és a kulturális érzékenység növelésére törekszik a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok esetében történő beavatkozás során. Modul 12: Az etikai kérdésekkel foglalkozik és egy olyan gyakorlatot mutat be, amely ötvözi a tiszteletet és a védelmezést. Hívjuk fel a résztvevők figyelmét a weboldalra, és tájékoztassuk őket, hogy ingyenesen regisztrálhatnak az oldalon, így a MAPChiPP közösség tagjaiként bekapcsolódhatnak egy szakmai hálózatba és elérhetik az online eszköztárat (toolbox), mely tartalmazza az eddigi összes tananyagot és a jövőbeni fejlesztések szakmai anyagait is. 6. dia: Választható: Végezzük el ezt a bemelegítő gyakorlatot, ha van rá elegendő idő (legalább 20 perc) és úgy ítéljük meg, hogy a csoport összetétele ehhez ideális. Az online eszköztár (toolbox) alternatív bemelegítő gyakorlatokkal is szolgál. Amennyiben nem végezzük el a feladatot, a 6. és a 7. diát hagyjuk ki. 7. dia: Amennyiben elvégezzük a bemelegítő gyakorlatot, kövessük a dián látható instrukciókat. 8. dia: A társadalmi háromszög szerint a tisztelet, az autoritás, a bizalom és a megfelelő kapcsolattartás a sikeres együttműködés alapjaként értelmezhető. Ha a szakemberek kölcsönösen tiszteletben tartják egymás autoritását, és bíznak egymásban, a sikeres lehet az együttműködés. Ez nem csupán a gyermekvédelem területén folytatott multidiszciplináris együttműködésre vonatkozik, hanem a jelenlegi szemináriumra is. Ez a gondola bevezetheti a képzés során alkalmazott szabályok megvitatását. 9. dia: Ez a dia egy javaslat, amely olyan megállapodásokat tartalmaz, melyek segítségével időt takaríthatunk meg, és megkönnyíthetjük a felesleges konfliktusok elkerülését.

4 Titoktartás: A titoktartás azt jelenti, hogy a csoportban zajló személyes ügyekkel vagy esetekkel kapcsolatos megbeszéléseknek a csoporton belül kell maradniuk, és azokat a csoporton kívül nem szabad megosztani senkivel, hacsak erre nincs kifejezett engedély. (A csoport számára hasznos lehet ugyanis, ha megvitathatják valakinek a személyes példáját. A titoktartás tehát nem az jelenti, hogy hasznos információkat titkolunk el szakmabeli társainktól.) Tisztelet: Mások tisztelete azt jelenti, hogy értékeljük egymás hozzájárulását a közös célhoz. Különbségek értékelése: A tanfolyam résztvevői eltérő tapasztalatokkal rendelkeznek, melyek megosztása tanulságos lehet a résztvevők számára. Így a különbségek segíthetik a megértés kiterjesztését ez az elv különösen érvényes erre a képzésre. Hasonlóságokból építkezés: A hasonlóságra építve könnyebb felismerni, hogy a csoport tagjai közös szakmai tudással és munkatapasztalatokkal rendelkeznek, és ez a közös tudás hasznos alapja lehet az új készségek elsajátításakor. A konstruktív vitához való jog: A konstruktív vitához való jog tiszteletben tartása arra utal, hogy a tanfolyamon különböző vélemények merülhetnek fel (és kell is felmerülniük), mely a résztvevők között kialakuló nézeteltéréssel jár. A cél az, hogy a kurzus tagjai ügyeljenek arra, hogy álláspontjukat konstruktív módon fogalmazzák meg, különösen ha az egy másik személlyel nézeteire reflektál. Adott esetben törekedjünk arra, hogy alternatív javaslatok szülessenek. Figyelmes hallgatás: Ebben a csoportban mindenkinek kell, hogy legyen lehetősége beszélni, és megtapasztalni azt, hogy mondanivalóját a többiek figyelmesen végig hallgatják. Mindig vannak olyanok, akik inkább beszélnek, vagy inkább hallgatnak, a lényeg az, hogy a résztvevők megoszthassák egymással a tapasztalataikat. Időhatárok betartása: A trénernek a kezdést és az egyéb feladatok időkorlátait is be kell tartania. Ehhez a csoport együttműködése is szükséges. Hangsúlyozzuk, hogy a kurzusnak igazodnia kell bizonyos időhatárokhoz, így lesznek olyan alkalmak, amikor tovább kell lépni egy olyan témán, amelyről még lennének vélemények annak érdekében, hogy mindenre jusson elegendő idő. Emiatt egyesek úgy érezhetik, hogy nem volt esélyük mindent elmondani, amit akarnak. Mobil telefon: Hangsúlyozzuk, hogy a csoport mobiltelefon mentes övezet. Akinek mégis használnia kell a telefonját valamilyen sürgős ügyben, csendben hagyja el a termet amíg nem végez. 10. dia: Ez az idézet azt mutatja be, hogy a multidiszciplináris együttműködés és a képzés, a gyermekvédelemben elért eredmények javításának két fontos módja - ez a kurzus ötvözi a kettőt: multidiszciplináris képzés.

5 11. dia: 12. dia: A felmérési keretrendszer háromszöge a képzési program központi eleme. Hangsúlyozzuk, hogy a felmérési keretrendszer valójában a felméréshez szükséges adatok vagy információk koncepcionális térképe, és ez biztosítja az információgyűjtés szerkezetét. Ez nem egy felmérési eszköz, hanem a későbbi elemzés céljából fontos információk gyűjtésének eszköze. A felmérés háromszög hasznos eszköznek tekinthető a gyermekvédelem multidiszciplináris munkája során. Ha megállapodunk abban, hogy ez közös keretként szolgál a munka során, megkönnyíti a gyermekvédelem különböző szereplőinek kommunikációját és együttműködését. Három tartományt mutat be (a háromszög három oldala), amelyek lehetővé teszik a gyermek helyzetének leírását: Gyermekek fejlődési szükségletei Szülői képességek Családi és környezeti tényezők Mindhárom oldal további dimenziókból áll (a különböző tartományok alkategóriákra bomlanak), melyek mindegyike tartalmazhat károsító és kockázati tényezőket, valamint ellenálló és védő tényezőket egyaránt. Példák segítségével tegyük átláthatóbbá a háromszög egyes oldalait és dimenzióit. 13. dia: Mondjuk el a csoportnak, hogy az értékelésnek a gyermekre és annak szükségleteire kell összpontosítania. Bár egyes felnőttek szükségleteinek ismeretére is szükség lehet, azok feltárása nem akadályozhatja a gyermek fejlődésének és tapasztalatainak teljes megértését. A felmérésnek a gyermekek fejlődéséről szerzett tudásanyagunkon kell alapulnia: létfontosságú, hogy legyenek ismereteink a gyermek fejlődési mechanizmusairól, beleértve a fogyatékkal élő gyermekek fejlődési jellegzetességeit, mely a fogyatékosság formájától függően változhat. A felmérés ökológiai megközelítésű, tehát a gyermeket mindig a családja és a környezete kontextusában kell vizsgálni. Például figyelembe kell venni a gazdaságihátrányok, a baráti kapcsolatok, vagy a támogató nagyszülők hatását is. A gyermekekkel és a családokkal való közös munka azt a célt szolgálja, hogy lehetőség szerint együttműködjenek a szülők, családok és gondozók. A partnerségben való együttműködés önmagában nem cél. A lényeg mindig a gyermek jólétének megőrzése és előmozdítása. A családdal való együttműködésben a család sajátos körülményeire való érzékenységre van szükség, például azokban az esetekben, ahol a szülők elsődleges nyelve nem a magyar.

6 Az erősségek és a nehézségek azonosítására kell törekednünk. Pontosabban ugyan úgy fel kell tudnunk mérni a család erősségeit és erőforrásait, mint a gyengeségeit és nehézségeit és lehetőség szerint a jól működő területekre kell fókuszálnunk a gyermek jólétének megőrzése és előmozdítása érdekében. Különösen azok esetében, akik nap mint nap foglalkoznak gyermekekkel, kiemelten fontos a szupervízió. A felmérés egy folyamat, nem egyetlen esemény. Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni egy sérülékeny, kiszolgáltatott gyermek helyzetét, mindig különböző forrásokból kell információkat gyűjtenünk és ezeket gyakran a szülők vagy más szakember segítségével is értelmeznünk kell. Ez magába foglalja a következőket: a gyermekekkel és a családdal való jó munkakapcsolat kialakítása mélyebb megértés kialakítása a felmérés során alkalmazott többféle megközelítésmód révén adott esetben más szakemberekkel vagy intézményekkel közösen kialakított felmérési rendszer alkalmazása gondos megtervezés arra vonatkozóan, hogy milyen probléma esetén milyen beavatkozás a legjobb, leghatékonyabb A felmérés egy iteratív, azaz egy ismétlődő folyamat, amely egyes esetekben a gyermekkel és a családokkal folytatott munka során folytatódik. A legjobb eredmény elérése érdekében a felmérési keretrendszert olyan fontos döntéshozatali időkben is alkalmazni kell, amikor felülvizsgálják a gyermek előrehaladását és a jövőbeli terveket. Más körülmények között a felmérés korlátozottabb folyamat lehet. Az igényektől és a helyzettől függően az nem szabad túlzásba vinni, szükségtelenül megismételni vagy nem világos cél és eredmény nélkül folytatni. A felmérés folyamata terápiás jelleggel is bírhat, mivel segít a családoknak feldolgozni és megérteni azokat a folyamatokat, amelyek körülöttük zajlanak. Ennek ellenére egyes esetekben szükség lehet azonnali beavatkozásra, amikor az intézkedések és szolgáltatások a felmérési folyamattal párhuzamosan zajlanak. Ez jellemzően akkor következik be, amikor gyermek valószínűsíthetően szenved, vagy megsérül. Ilyenkor általában nem várjuk meg a felmérés befejeződését. A felmérés továbbá mindig bizonyítékon alapuló tudásanyagból építkezik, és mindig a legfrissebb kutatási eredményeket használja. 14. dia: Mondjuk el a csoportnak, hogy a bizonyítékon alapuló gyakorlat azt jelenti, hogy a szakemberek várhatóan: a felmérés és a tervezés érdekében kiemelt figyelmet szentelnek annak a tudásnak, amellyel a gyermekek és családok szükségleteiről, valamint a szolgáltatások és beavatkozások eredményéről rendelkeznek

7 rendszeresen rögzítik és frissítik az információkat, megkülönböztetve az információforrásokat, például közvetlen megfigyelés, más intézményi nyilvántartások adatai vagy a családtagokkal készített interjú tanulnak a szolgáltatások felhasználóitól, azaz a gyermekektől és a családoktól folyamatosan értékeli, hogy a beavatkozás hatékonyan-e, reagál-e a gyermek és család egyéni igényeire, és ennek megfelelően módosítja beavatkozásait tanulnak a saját hibáikból, tehát szigorúan értékelik a saját beavatkozásaik eredményét 15. dia: Mondjuk el a résztvevőknek, hogy a gyermek fejlődési szükségletei oldal nem csak a nehézségekre koncentrál, hanem fontosnak tartja a fejlődés pozitív aspektusainak figyelembe vételét is. A szülői képességek oldal a szülői magatartás és cselekvések felmérésével foglalkozik, amelyek hozzájárulhatnak az erősségek vagy nehézségek azonosításához. Ha például nincs észrevehető vagy mérhető károsodás, a szülői kapacitás, valamint a család és a környezeti tényezők területén, az újszülött baba születéskor egészséges lehet. A szülők korábban elhanyagoló gondozásának jelei azonban arra utalhatnak, hogy a jövőben valószínűleg romlik a fejlődés. A gyermek fejlődésével és eredményével kapcsolatos erősségek vagy nehézségek teljes egészében vagy részben a gyermek fejlődési szükségletei körébe tartozó tényezők. Például az intelligencia szerepet játszhat az iskolai előmenetelben, vagy a viselkedési nehézségek magyarázhatók autista fejlődési mintájával. 16. dia: Ne feledjük, hogy ez az egyik legfontosabb fogalom a résztvevők számára! Mondjuk el a csoportnak, hogy az ítéleteknek az alábbi adatok vagy információk integrálásán kell alapulniuk: változatos mérési módszerek - különböző értékelési eszközök használata, különböző interjústruktúrák, megfigyelések alkalmazása, stb. különböző felmérő intézmények - szociális munkások; egészségügyi dolgozók, háziorvos, tanárok; stb. különböző alkalmak a különböző felmérők különböző napokon és helyzetekben figyelhetik meg a gyermeket és a családot különböző helyszínek - a családot az irodában, az iskolában és otthonában is megfigyelhetjük változatos válaszadók (csoportok) megfigyelhetjük a gyermeket az anyával, majd az egész családot, vagy az anyát az apával (partnerrel) stb.

8 Ezt általában "háromszögelésnek" nevezik, ami azt jelenti, hogy ha egy adott tényezőre három vagy több információforrás van, az növeli az eredmény érvényességét. 17. dia: Választható: Lehetőség szerint szánjunk egy kis időt arra, hogy megvitassuk a fogalmi keretrendszert, amelyre a tanfolyam további része épül. Hagyjuk ki a 17. és a 18. diát, ha nincs elég idő erre. 18. dia: Kérjük meg a résztvevőket, hogy vitassák meg a gyermekvédelemmel kapcsolatos multidiszciplináris együttműködés megkönnyítését és akadályozását befolyásoló tényezőket - Úgy vélik, hogy a felmérés háromszög és a hét lépcsős modell hasznos eszközök a több tudományágat érintő munka számára? 19. dia: Vázoljuk fel a képzés fogalmi keretstruktúráját, majd kérdezzük meg a résztvevőket, hogy: mit várnak leginkább, mire kíváncsiak leginkább? Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy őszinte válaszokat kaptunk-e. 20. dia: Ismételten hívjuk fel a résztvevők figyelmét az online eszköztárra ( és hangsúlyozzuk, hogy minden ma használt anyag és további erőforrások szabadon elérhetőek. Kérdezzük meg a résztvevőket, hogy van-e még valami amit hasznosnak gondolnak a toolbox fejlesztéséhez. Kérjük ezeket, írják meg a mapchipp@dijuf.de címre. 21. dia: Ez a dia háttérinformációkat nyújt az adott anyag fejlesztéséről. Nem szükséges bemutatni a résztvevőknek, de a prezentáció bármely nyomtatott kiadásának részét kell képeznie.

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION MIRŐL FOGUNK BESZÉLNI? Mit? Milyen további lépéseket tegyünk, hogy a gyerekeket és a szülőket bevonjuk a döntéshozatalba?

Részletesebben

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION SZABÁLYZAT Titoktartás Mások tisztelete A különbözőségek értékelése A hasonlóságokra való építés Figyelmes hallgatás

Részletesebben

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION MIÉRT FONTOS AZ ELEMZÉS? A szakemberek a gyermekvédelem során rendszeresen szembe kerülnek különböző kihívásokkal

Részletesebben

Miért más ez a program, mennyiben dolgoznak másképpen a szakemberek itt, a családokkal és a gyerekekkel?

Miért más ez a program, mennyiben dolgoznak másképpen a szakemberek itt, a családokkal és a gyerekekkel? A biztonság jelei A gyerek szociális munkásának a neve: Elérhetőség, nyilvántartási szám: A Biztonság jele megközelítés A módszer olyan családok segítését erősíti, akik gyerek gondozási, nevelési nehézségekkel

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer működési mechanizmusai

Szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer működési mechanizmusai Szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer működési mechanizmusai Rácz Andrea ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék A szerző Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesül. Hatékony szociális állam Gyermekek

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION MULTIDISZCIPLINARITÁS Interszektorális: ágazatok közötti együttműködés Igazgatási és igazságszolgáltatási rendszer:

Részletesebben

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Magyarország közoktatási intézményeinek fenntartói részére A program az Európai Unió programja finanszírozásával valósult meg A következő

Részletesebben

A felnőttek nemzetközi védelméről szóló, január 13-i hágai egyezmény

A felnőttek nemzetközi védelméről szóló, január 13-i hágai egyezmény BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA C TEMATIKUS FŐOSZTÁLY: ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS ALKOTMÁNYOS ÜGYEK JOGI ÜGYEK A felnőttek nemzetközi védelméről szóló, 2000. január 13-i hágai egyezmény FELJEGYZÉS PE 462.496

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

Fontos (Rossz) Hírek Közlése

Fontos (Rossz) Hírek Közlése PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Fontos (Rossz) Hírek Közlése Csikós Ágnes, Radványi Ildikó PTE ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Pallíativ Tanszék BEVEZETÉS Alapvető készség Nem megfelelő

Részletesebben

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2018-2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat

Részletesebben

Tájékoztatás a SPARK programról

Tájékoztatás a SPARK programról Hoippj^j Bnln jjjjkkk Társadalompolitikai Programok Értékelésének Támogatása Európában Tájékoztatás a SPARK programról Scharle Ágota/Váradi Balázs Vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Hélène

Részletesebben

FairShares Lab NEWSLETTER #3

FairShares Lab NEWSLETTER #3 -2018- NEWSLETTER #3 Platform -egy weboldal, de SOKKAL TÖBB annál! Az eszéki tréning során mutatta be a magyar partner a Platformot. Az E-learning és kommunikációs eszköz tulajdonképpen egy weboldal, de

Részletesebben

A közösségi kapcsolatépítés módszerei és eszközei a rákmegelőzés hatékonyabbá tételében

A közösségi kapcsolatépítés módszerei és eszközei a rákmegelőzés hatékonyabbá tételében A közösségi kapcsolatépítés módszerei és eszközei a rákmegelőzés hatékonyabbá tételében Kovács Zsuzsanna 2014. február 26. OEFI TÁMOP 6.1.1 - Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása Népegészségügyi

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16.

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16. A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek 2018. Január 16. PROJEKT ÉRTÉKELÉS GYAKORLATA Transzparens, szabályozott folyamat 2 független, de a szakterületen

Részletesebben

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat Gyakorlati

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11)

A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11) C 200/58 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.8.25. A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11) A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA üdvözli az előző programoknak

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD ÁLLAMI ÉS CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN SZEREPLŐ GYERMEKEK SZÁMA SZERVEZETI STRUKTÚRA FINANSZIROZÁSI LEHETŐSÉGEK GYERMEKVÉDELMI

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Jogi Bizottság 2.7.2014 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: a brit alsóháznak indokolással ellátott véleménye a be nem jelentett munkavégzés

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL 2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL MI SZEREPEL AZ ÉTLAPON EURÓPÁBAN? AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉS

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998. (IV.

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban Egyéni mentori előrehaladási napló a 2013/2014. tanévre

Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban Egyéni mentori előrehaladási napló a 2013/2014. tanévre Egyéni mentori előrehaladási napló a 2013/2014. tanévre Általános adatok Az intézmény neve és székhelye: Program megnevezése: című, TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0004 jelű pályázat Mentor neve: Mentor adóazonosító

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

GINOP VEKOP A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése HELYZETELEMZÉSTŐL A CSELEKVÉSI TERVIG

GINOP VEKOP A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése HELYZETELEMZÉSTŐL A CSELEKVÉSI TERVIG GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése HELYZETELEMZÉSTŐL A CSELEKVÉSI TERVIG Előadó: Szymczak Judit Eruditio Zrt. szakértője +36 20 983 1943 szymju@gmail.com

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.)

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) A házirendben foglaltak biztosítják a Gyermekjóléti Központ szolgáltatásait

Részletesebben

EDDRA. - a kábítószer-kereslet csökkentését célzó intézkedések információs rendszere

EDDRA. - a kábítószer-kereslet csökkentését célzó intézkedések információs rendszere EDDRA - a kábítószer-kereslet csökkentését célzó intézkedések információs rendszere Prevenciós programok tervezése és értékelése Nemzeti Drog Fókuszpont Budapest, 2013. március 19. Mi az EDDRA? (Exchange

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

A szociális munka kihívásai avagy: Kihívások a szociális munka előtt

A szociális munka kihívásai avagy: Kihívások a szociális munka előtt A szociális munka kihívásai avagy: Kihívások a szociális munka előtt A szociális munka új definíciója A professzionális szociális munka elősegíti a társadalmi változást, az emberi kapcsolatokban a problémák

Részletesebben

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások A dokumentum a TÁMOP 5.4.1. számú kiemelt projekt keretében, a Magyar Addiktológiai Társaság megbízásából készült. Készítette:

Részletesebben

LIFE-MICACC PROJEKT BEMUTATÁSA

LIFE-MICACC PROJEKT BEMUTATÁSA LIFE-MICACC PROJEKT BEMUTATÁSA IDŐTARTAM: 2017.09.01-2021.08.31. MEGVALÓSÍTÓK: Koordináló Kedvezményezett: Belügyminisztérium Társult Kedvezményezettek: Bátya/Püspökszilágy/ Rákócziújfalu/Ruzsa/Tiszatarján

Részletesebben

Az idén 25 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 22. alkalommal hirdeti meg képzési programjait KLÖE TRÉNINGEK 2017.

Az idén 25 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 22. alkalommal hirdeti meg képzési programjait KLÖE TRÉNINGEK 2017. Az idén 25 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 22. alkalommal hirdeti meg képzési programjait KLÖE TRÉNINGEK 2017. 60 ÓRÁS LELKIGONDOZÓ TRÉNING (KLT-A/31.) Olyanoknak, akik szeretnének ismereteket,

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes -

Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes - Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes - 1. A szociális munka értékei 1.1 Tisztában van a következı értékek jelentésével és tiszteletben tartásuk

Részletesebben

Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár. 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy

Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár. 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy 3. már létező vállalkozásod felfuttatásáról? Boér Tamás www.sikertervezes.com

Részletesebben

Reflektív tanulási napló

Reflektív tanulási napló Reflektív tanulási napló Bevezetés Mi a tanulási napló? A tanulási napló feljegyzések, megfigyelések, gondolatok és egyéb kapcsolódó anyagok gyűjteménye, ami egy időszak alatt épül fel és egy tanulmányi

Részletesebben

ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft. Támogatott kapcsolatok ügyfélkiszolgálás másképp

ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft. Támogatott kapcsolatok ügyfélkiszolgálás másképp ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft. Támogatott kapcsolatok ügyfélkiszolgálás másképp Ügyfélkapcsolat fejlesztése ALITER = másképpen Alapítva: 2004. Ügyfélkapcsolati Fejlesztő Központ programja a minőségi ügyfélkapcsolatokért

Részletesebben

Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület 2019

Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület 2019 Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? A hat tréningnapból, három gyakorló team coachingból, valamint három intervíziós alkalomból álló képzés felkészít a team coach szerep sikeres

Részletesebben

CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program

CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0050 CAF önértékelés eredményein alapuló Intézkedési program Jelen dokumentum annak a CAF értékelésnek az eredményeit mutatja be, amelyet a Zalaegerszegi Törvényszék az ÁROP 1.2.18/A-2013-2013-0050

Részletesebben

Az INCREASE képzésről Célkitűzések, képzés szerkezete, kulcsfogalmak stb.

Az INCREASE képzésről Célkitűzések, képzés szerkezete, kulcsfogalmak stb. Az INCREASE képzésről Célkitűzések, képzés szerkezete, kulcsfogalmak stb. Az INCREASE képzés... Erasmus + projekt része INCREASE - Interdisciplinary competence development for youth workers in residential

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE

valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG EURÓPAI INTÉZETE valamint AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI ÜGYNÖKSÉGE között létrejött együttműködési megállapodás Preambulum Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és a Nemek Közötti

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

szakpszichológus képzés

szakpszichológus képzés K. Németh Margit szakpszichológus képzés Freud: Kis Hans Kivel is dolgozott??? Sikeres lett a megoldás??? Ma kivel is dolgozunk? Sikeres a megoldás? Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia

Részletesebben

Az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ezúton megküldi tájékoztatóját az EFOP pályázat kiírásának tartalmáról.

Az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ezúton megküldi tájékoztatóját az EFOP pályázat kiírásának tartalmáról. 1. s z. m e l l E s z t e r g á r L a j o s C s a l á d - é s G y e r m e k j ó l é t i S z o l g á l a t é s K ö z p o n t 7 6 3 2 P é c s, An i k ó u. 5. L e v e l e z é s i c í m : 7 6 1 6 P é c s,

Részletesebben

Beszámoló. Gyermekjóléti Szolgálat év. Mórichida

Beszámoló. Gyermekjóléti Szolgálat év. Mórichida Beszámoló Gyermekjóléti Szolgálat 2015. év Mórichida Készítette: Inhaizer Izabella családgondozó Szeresd, ne bántsd a gyermeket, Mosolygó kedvét el ne vedd. Légy hozzá nyájas, szíves, gyöngéd, S ha sír,

Részletesebben

A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE CO&CO COMMUNICATION - ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV - 1.oldal A Co&Co Communication Kft esélyegyenlőségi terve az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

Részletesebben

ESETMEGBESZÉLÉS. Az esetmegbeszélés folyamata

ESETMEGBESZÉLÉS. Az esetmegbeszélés folyamata ESETMEGBESZÉLÉS Az esetmegbeszélés folyamata ESETMEGBESZÉLÉS A családsegítő szolgálat általános és speciális segítő szolgáltatást nyújt, ellátásokat közvetít, szervezési és gondozási tevékenységet végez

Részletesebben

GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK

GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK DR. HERCZOG MÁRIA CSALÁD, GYERMEK, IFJÚSÁG EGYESÜLET GYERMEKEK VESZÉLYBEN-

Részletesebben

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel.

BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. BELLA standardok bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok a Zala Megyei Kórházban intézeti koordinátori szemmel. Bognárné Laposa Ilona (Zala Megyei Kórház) Intézetünk sikerrel pályázott a GYEMSZI

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Az EU segítségnyújtási önkénteseinek kirendelése, beleértve az

Részletesebben

Hogyan vagyok másokkal?

Hogyan vagyok másokkal? Mentorálás témái II.B: Hogyan vagyok másokkal? Kommunikáció Kapcsolatok Konfliktuskezelés Igények felmérése és kielégítése Dömös, 2011. december 2-4. 2011.12.12. Mentorálás tanfolyam Dömös 1 2011.12.12.

Részletesebben

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program A SZERVEZETI TUDATOSSÁG KITERJESZTÉSE Olyan támogatott (díjmentes) fejlesztési programot kínálunk 30 kis- és középvállalkozás számára, amelyben most a költségek helyett a tartalmakra fókuszálhatnak! Résztvevőként

Részletesebben

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGEK Budapest, 2015. január A MEGGYŐZÉS ESZKÖZEI Hogyan kezeljük különböző típusú ügyfeleinket?

Részletesebben

A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés

A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés FÉLÚTON... SZAKMAI KONFERENCIA Szeged, 2014. december 16. A mentorpedagógus képzés átdolgozása, tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés Dina Miletta SZTE JGYPK egyetemi tanársegéd KÖVI oktató, tréner

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Terve

Esélyegyenlőségi Terve Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Bolyai János Tagintézményének Esélyegyenlőségi Terve 2017. A terv célja: A közoktatási intézmény esélyegyenlőségi tervének alapvető célja, hogy biztosítsa az

Részletesebben

Módszertani ajánlás. Szakmai ajánlás tervezete Esetnapló használatára és nyomtatványának elkészítésére

Módszertani ajánlás. Szakmai ajánlás tervezete Esetnapló használatára és nyomtatványának elkészítésére Módszertani ajánlás Szakmai ajánlás tervezete Esetnapló használatára és nyomtatványának elkészítésére A családsegítő szolgálat családgondozási feladatokat lát el, ellátásokat közvetít, és szervezési tevékenységet

Részletesebben

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER A fontos dolgok hosszú távú következményekkel járnak. Értéket képviselnek, közvetlen a hatásuk célokra A sürgető határidők a fontosság érzetét keltik. Sikerességünk

Részletesebben

A PÁLYAORIENTÁCIÓ, ILLETVE A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS JELENTŐSÉGE ÉS MEGVALÓSULÁSA A KÖZNEVELÉSBEN

A PÁLYAORIENTÁCIÓ, ILLETVE A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS JELENTŐSÉGE ÉS MEGVALÓSULÁSA A KÖZNEVELÉSBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 A PÁLYAORIENTÁCIÓ, ILLETVE A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI NEVELÉS JELENTŐSÉGE ÉS MEGVALÓSULÁSA A KÖZNEVELÉSBEN A kutatásról Fejlesztést megalapozó

Részletesebben

Családon Belüli Erőszak elleni küzdelem az Ökumenikus Segélyszervezetnél

Családon Belüli Erőszak elleni küzdelem az Ökumenikus Segélyszervezetnél Családon Belüli Erőszak elleni küzdelem az Ökumenikus Segélyszervezetnél Meddig mehet? 1054 Budapest, Alkotmány u. 16., 3. emelet 16. 06-70/525-0536 budapest.krizisambulancia@segelyszervezet.hu Film: Meddig

Részletesebben

NEMZETKÖZIESÍTÉSBEN. KEM-i Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon - Tata

NEMZETKÖZIESÍTÉSBEN. KEM-i Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon - Tata A PEDAGÓGUSOK SZEREPE A NEMZETKÖZIESÍTÉSBEN KEM-i Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon - Tata NEMZETKÖZIESÍTÉS AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÉPZÉSBEN - 7 ÉV EREDMÉNYEINEK TÜKRÉBEN

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Angol nyelv oktatás nem angol anyanyelvű tanulók számára az AISB-nél

Angol nyelv oktatás nem angol anyanyelvű tanulók számára az AISB-nél Angol nyelv oktatás nem angol anyanyelvű tanulók számára az AISB-nél Tanáraink Vera Angyal, Kathy Cromartie, Doug Gillis, Will Porter, Jane Russell Valezy, Heather Sinclair Gyakornok: Bogi Kapin Az AISB

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

GYERMEKSZEMMEL A GYERMEKJOGI EGYEZMÉNY. Gyermekjogok Magyarországon

GYERMEKSZEMMEL A GYERMEKJOGI EGYEZMÉNY. Gyermekjogok Magyarországon GYERMEKSZEMMEL A GYERMEKJOGI EGYEZMÉNY Gyermekjogok Magyarországon 2012 Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye kimondja a gyerekek részvételi jogát az őket érintő ügyekben. 2012-ben az UNICEF Magyar Bizottsága,

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Erasmus+ Európai szakpolitikai kísérletek az oktatás, a képzés és az ifjúságpolitika

Részletesebben

Gyermekvédelmi munkaterv

Gyermekvédelmi munkaterv DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI,BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYEGYSÉG 5510 Dévaványa, Eötvös út 2. Telefon/fax: 06-66/483-149 E-mail: devaovik@gmail.com BÖLCSŐDEI Gyermekvédelmi munkaterv Készítette:Diósné

Részletesebben

A hatékony és szakszerű kommunikáció a tanárok és diákok között többet jelent a pusztán egymással való beszélgetésnél.

A hatékony és szakszerű kommunikáció a tanárok és diákok között többet jelent a pusztán egymással való beszélgetésnél. Cím A tanár-diák kommunikáció alapjai Rövid leírás A hatékony és szakszerű kommunikáció a tanárok és diákok között többet jelent a pusztán egymással való beszélgetésnél. Amit magában foglal: állandóan

Részletesebben

TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt

TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt Kapcsolat a Programmal II. cél: Gyermek alapellátás egységesebbé tétele az esélyegyenlőség javítása érdekében a hozzáférhetőség javításával és a jobb

Részletesebben

Tájékoztató a jogairól

Tájékoztató a jogairól Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

MI LÁTSZIK A KONFLIKTUSBÓL? Tünetek ek, az ügy

MI LÁTSZIK A KONFLIKTUSBÓL? Tünetek ek, az ügy MEDIÁCIÓ Dr. Vajna Virág - mediátor MI A KONFLIKTUS? Kenneth Boulding meghatározása szerint a konfliktus összeütközést jelent emberek, vagy emberek csoportjai között. Akkor lép fel, amikor olyan célokat

Részletesebben

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: Helyszín: Tanfolyami napok: Oktatás díja egy összegben: Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető! E-learning

Részletesebben

www.asylumlawdatabase.eu

www.asylumlawdatabase.eu Funded by the European Commission Háttér A Menekültjog Európai Adatbázisa (European Database of Asylum Law, EDAL) egy 11 EU tagállam menekültjogi esetjogát tartalmazó online adatbázis. Az EDAL összefoglalja

Részletesebben

Sajátos nevelési igény az óvodában. Szeretettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! dr. Torda Ágnes Baja, 2009. november 4.

Sajátos nevelési igény az óvodában. Szeretettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! dr. Torda Ágnes Baja, 2009. november 4. Sajátos nevelési igény az óvodában Szeretettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! dr. Torda Ágnes Baja, 2009. november 4. A hat éves kor alatti gyermekeknek olyan gondozó és nevelőprogramokra van szüksége,

Részletesebben

KIEMELT PROJEKT AZ ELEMZÉSI FELADATOK TÜKRÉBEN

KIEMELT PROJEKT AZ ELEMZÉSI FELADATOK TÜKRÉBEN KIEMELT PROJEKT AZ ELEMZÉSI FELADATOK TÜKRÉBEN Kostyál L. Árpád elemzési alprojekt vezető TÁMOP-5.2.6-13/1-2014-0001 kiemelt projekt Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Budapest - Moha Ház, 2014.12.12.

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

Impact fókusz hogyan változik valójában az érintettek élete a hétköznapokban? Theory of change

Impact fókusz hogyan változik valójában az érintettek élete a hétköznapokban? Theory of change Impact fókusz hogyan változik valójában az érintettek élete a hétköznapokban? Theory of change Civil Support Nonprofit Kft. Társadalmi vállalkozásként civilek, társadalmi vállalkozások hatásnövelésén dolgozunk

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

A TANKÖNYVFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJÉNEK TAPASZTALATAI ÉS EREDMÉNYEI KOJANITZ LÁSZLÓ

A TANKÖNYVFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJÉNEK TAPASZTALATAI ÉS EREDMÉNYEI KOJANITZ LÁSZLÓ A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TANKÖNYVFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJÉNEK TAPASZTALATAI ÉS EREDMÉNYEI KOJANITZ

Részletesebben

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult.

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Szovátai Ajánlás Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Az ifjúsági mozgalom, az ifjúsági szervezetek spektruma

Részletesebben

Adatokon alapuló asszertív tréning kékgallérosok számára. Bőhm Kornél, Impact Works HRKomm Award Bestof,

Adatokon alapuló asszertív tréning kékgallérosok számára. Bőhm Kornél, Impact Works HRKomm Award Bestof, Adatokon alapuló asszertív tréning kékgallérosok számára Bőhm Kornél, Impact Works HRKomm Award Bestof, 02.20. 2 3 4 5 Kultúrakutatás A kultúrakutatás részeként a kékgallérosok körében a négy gyárból mintegy

Részletesebben

AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK

AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2017. július AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben