Tájékoztató a jogairól

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató a jogairól"

Átírás

1 Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek a törvény értelmében mindenkinek kijárnak. Ha tisztában van a jogaival, könnyebben megbizonyosodhat róla, hogy a rendőrség igazságosan bánik Önnel. Az alábbi információkat a lehető leghamarabb olvassa el. Segítségükkel könnyebben hozhat döntéseket, amikor a rendőrségen tartózkodik. Ha a tájékoztató bármely része nem egyértelmű Önnek, kérjen segítséget. Ha könnyen olvasható vagy más nyelvű változatot szeretne, kérjük, jelezze. Az Ön jogai: 1. Joga van tudni, miért tartja a rendőrség az őrsön. 2. Joga van tudni, mivel gyanúsítja a rendőrség. 3. Jogában áll hallgatni. Nem köteles válaszolni egy kérdésre sem, amelyet a rendőrség feltesz Önnek. KÖTELES viszont megadni a nevét, a lakcímét, a születési dátumát, a születési helyét és az állampolgárságát. 4. Joga van tudatni egy ügyvéddel, hogy őrizetbe vették. Ez ingyenes. 5. Joga van négyszemközt beszélni egy ügyvéddel. Ezt még azelőtt megteheti, hogy a rendőrség kikérdezné Önt. A kihallgatás során is bármikor joga van beszélni egy ügyvéddel. 6. Joga van tudatni valaki mással, hogy őrizetbe vették. Ez a személy lehet egy családtag, egy gondviselő vagy egy barát. 7. Ha Ön 16 év alatti személy, joga van hozzá, hogy a rendőrségen egy szülő vagy egy gyám/gondnok meglátogassa. 8. Ha Ön gondnokság alatt álló 18 év alatti személy, joga van hozzá, hogy a rendőrségen egy szülő vagy egy gyám/ gondnok meglátogassa. 9. Jogában áll sürgős orvosi segítséget igénybe venni.

2 Az Ön jogai Bizonyos különleges helyzetekben a rendőrség megtagadhatja Öntől ezeket a jogokat. Ha például a rendőrség úgy véli, hogy Ön fontos információk birtokában van, amelyek megakadályozhatják, hogy valakinek baja essen, lehetséges, hogy még az ügyvéd megérkezése előtt kérdéseket kell feltenniük Önnek. A rendőrség nem foszthatja meg a hallgatáshoz való jogától. További információk a rendőrségen (azaz őrizetben ) tartott személyek részére A hallgatáshoz való jog A rendőrség által feltett kérdésekre nem kötelező válaszolnia; köteles azonban megadni a nevét, lakcímét, születési dátumát, születési helyét és állampolgárságát. Az Ön által elmondottakat lejegyzik vagy rögzítik. Bármi, amit mond, bizonyítékként felhasználható Ön ellen a bíróságon, ha az ügye bíróságra kerül. Ügyvéd értesítése az őrizetbe vételről Megkérheti a rendőrséget, hogy értesítsenek egy ügyvédet az őrizetbe vételéről. Értesíthető a saját ügyvédje vagy egy kirendelt ügyvéd is. A rendőrség a lehető leghamarabb intézkedik egy ügyvéd értesítéséről. Ez ingyenes. Más személy értesítése az őrizetbe vételéről Megkérheti a rendőrséget, hogy értesítsenek egy személyt az őrizetbe vételéről. Az értesített személy lehet egy családtag, a párja, a gondozója, egy barátja vagy egyéb ismerőse. Lehetséges, hogy személyesen nem kommunikálhat az értesített személlyel, hacsak Ön nem 16 év alatti (vagy 18 év alatti, gondnokság alatt álló) személy.

3 Ha Ön 16 év alatti, illetve 18 év alatti, gondnokság alatt álló személy, a rendőrségnek kísérletet kell tennie arra, hogy értesítse a szüleit vagy gyámját/gondnokát az őrizetbe vételéről. Tolmács biztosítása Ha nem beszél vagy nem ért angolul, a rendőrség gondoskodik valakiről, aki beszéli az Ön nyelvét, és segít Önnek. Ezt a személyt nevezzük tolmácsnak. Ez ingyenes. Fontos, hogy megértse a rendőrségen elhangzottakat. Segítség a kommunikációban Sokaknak nehézséget okoz a rendőrségen zajló történések megértése. Ha bármi nem egyértelmű Önnek, kérjen segítséget. Szükség esetén kérjen segítséget az olvasáshoz. Ha Ön hallássérült, vagy nehezére esik az egyértelmű kommunikáció, a rendőrség gondoskodik a segítségről. A segítséget nyújtó személy lehet nyelvi vagy kommunikációs támogatási szakember. Ez ingyenes. Ha Ön nem brit állampolgár Ha Ön nem brit állampolgár, kérheti, hogy a rendőrség értesítse a nagykövetségét vagy konzulátusát a tartózkodási helyéről és az őrizetbe vételének okáról. A nagykövetség/konzulátus munkatársa ekkor négyszemközti látogatást tehet Önnél, és gondoskodhat ügyvédről, ill. annak látogatásáról is az Ön részére. Vádemelés és elfogatási parancs alapján történő őrizetbe vétel Ha vádat emelnek Ön ellen, kiengedhetik az őrizetből, vagy őrizetben is tarthatják, és a következő lehetséges napon bíróság elé állíthatják. Ha elfogatási parancs alapján vették őrizetbe, őrizetben tarthatják, és a következő lehetséges napon bíróság elé állíthatják. Bizonyos különleges helyzetekben előfordulhat, hogy hazaengedik.

4 Az iratokba való betekintés Ha bíróság elé állítják, az ügyéhez kapcsolódó bizonyítékokat átadják Önnek vagy az ügyvédjének. Így Ön vagy az ügyvédje felkészülhet a védelemre. Ha nem ért angolul, joga van megkapni legalább a fontos iratok releváns részeinek fordítását. Betegség A rendőrség kérdéseket tesz majd fel Önnek az egészségi állapotáról. Egy orvost is felkérhetnek, hogy vizsgálja meg Önt. Ezzel azt biztosítják, hogy Ön megfelelő ellátást kapjon, amikor a rendőrségen tartózkodik. Ha úgy gondolja, hogy orvosra van szüksége, szóljon erről a rendőrségnek. Ha beteg, orvosi segítséget kap. Étel és ital Kérés esetén kap vizet. Ha négy óránál tovább tartózkodik a rendőrségen, étkezést is biztosítanak Önnek. Ha vallási vagy egyéb okokból különleges étrendre van szüksége, azt a lehető leghamarabb tudassa a rendőrséggel. További segítség Az alábbi információk egy szolgáltatást írnak le. Nem egy jogról van szó. Előfordulhat, hogy segítségre szorul annak megértésében, mi történik a rendőrségen Ön körül. Ezt a segítséget egy felelős felnőtt (Appropriate Adult) elnevezésű segítő tudja megadni Önnek. Erre akkor lehet szükség, ha értelmi fogyatékkal él, vagy tanulási nehézségei vannak. Ha úgy gondolja, ilyen jellegű segítségre szorul, beszéljen a rendőrséggel. Ha a rendőrség szerint Ön felelős felnőtt segítségére szorul, hivatalból kirendelnek egy segítőt, még ha Ön nem is kéri.

5 Információ a rendőrségi kihallgatás előtt álló személyeknek Ügyvéd biztosítása o Ha szeretne ügyvéddel beszélni, közölje ezt a rendőrséggel. A rendőrség a lehető leghamarabb intézkedik egy ügyvéd értesítéséről. o Az ügyvéd tudatja majd Önnel, hogy tud-e ingyenesen segíteni, vagy fizetnie kell. Ha fizetnie kell, az ügyvéd közli a szolgáltatás árát és a fizetés módját. o A legtöbb esetben a rendőrség nem tehet fel Önnek kérdéseket, amíg nem volt lehetősége ügyvéddel beszélni. o Ha ügyvédet kér, attól még nem tűnik bűnösnek. o Ha nem kért ügyvédet, bármikor meggondolhatja magát. Döntését a lehető leghamarabb közölje a rendőrséggel, és ők felveszik egy ügyvéddel a kapcsolatot az Ön részére. o Az ügyvéd feladata, hogy megóvja az Ön jogait, és tanácsokkal lássa el a törvényekkel kapcsolatban. o Dönthet úgy, hogy a saját ügyvédjével beszél, vagy dönthet a kirendelt ügyvéd mellett is. A kirendelt ügyvéd független személy, aki nem a rendőrség alkalmazásában áll. o Joga van négyszemközt beszélni egy ügyvéddel. A beszélgetés történhet telefonon, de az ügyvéd felkeresheti a rendőrségen is. o Kérheti, hogy az ügyvéd jelen legyen a szobában, amikor a rendőrség kérdéseket tesz fel Önnek. o Ha a megbeszélt időben nem érkezik meg az ügyvéd, vagy ismét beszélni szeretne vele, kérje meg a rendőrséget, hogy újra vegyék fel vele a kapcsolatot. Meddig tartható őrizetben kihallgatás céljából? A rendőrség a legtöbb esetben legfeljebb 12 óráig tarthatja őrizetben kihallgatás céljából vádemelés nélkül. A rendőrség ezt legfeljebb 24 órára kibővítheti, de kizárólag egy rendőrfelügyelő jóváhagyásával. Önnek és ügyvédjének joga van kinyilvánítani a véleményét ezzel a döntéssel kapcsolatban, hacsak nincs erre alkalmatlan állapotban. Ezzel kapcsolatban ügyvédi segítséget kérhet.

6 Crown copyright 2014 ISBN: APS Group Scotland DPPAS14387 (12/14)