Belső Ellenőrök Társasága

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Belső Ellenőrök Társasága"

Átírás

1 Belső Ellenőrök Társasága Kerekasztal beszélgetés Kiküldetés, napidíj, munkába járás, hétvégi hazautazás, költségelszámolás, számlás kifizetések adó- és járulékkötelezettsége Nagyné Véber Györgyi

2 Kiküldetés Munkavégzés helyétől eltérő helyen történő munkavégzés. Kiküldetés az azonos településen belüli kiküldetés is. A Bartók B. utcában dolgozik és kiküldik a Kossuth Lajos utcába. Ha a munkahelyet úgy határozták meg, hogy pl. egész Budapest területe a munkavégzés helye, akkor bárhová indul reggel otthonról dolgozni az első út munkába járás, a haza út munkába járás, a helyszínek közötti út pedig hivatali út. Több munkahely esetén a munkahelyek közötti út hivatali út. Megbízottat is ki lehet küldeni, nem csak dolgozót. (edző) Lehet-e a lakásról egyből kiküldetésre menni a NAV szerint nem, NGM szerint lehet.

3 Külföldi kiküldetés Mennyi lehet a napidíj? Amennyit belső szabályzatban meghatároznak, kivéve Kttv. Hatálya alá tartozók. A bevétel 30 %-a de max. napi 15 euró igazolás nélkül elszámolható költség. (ha USD-ben adják a napidíjat, akkor is a 15 Eurónak megfelelő Ft összeg!) Ha napi 20 eurót adunk, annak a 30%-a 6 euró, akkor ennyi számolható el. Ha 60 eurót adunk, annak a 30%-a 18 euró, de akkor is csak 15 euró számolható el. Az utazásra, a szállás díjára fordított kiadásokat, az egyéb (például helyi közlekedéssel, telefoninternethasználattal összefüggésben) felmerült kiadásokat igazolás (bizonylat) alapján lehet csak elszámolni.

4 A külföldi kiküldetés időtartama Az indulás (országhatár átlépés) és érkezés tényleges időpontja között eltelt idő. Légi és vízi útnál indulás előtt és után 1-1 órát rászámolunk, a 24 órás időtartamokat összeadjuk, ha a tört idők, kitesznek 8 órát, akkor egész napnak számít. Korm. r.: 285/2011. (XII. 22.). Nem adóköteles a repülőn, hajón felszolgált étel, ital, kötelező szállodai reggeli. Ha teljes ellátást kap a dolgozó véleményem szerint nem jár napidíj, mert a napidíj többletköltségekre jár, ami így nem merül fel.

5 Napidíj megszerzésének időpontja, adózása Jövedelemszerzés időpontja, amikor a magánszemély megkapja, bankon, vagy kp-ben. Az előleg nem jövedelem, mert el kell vele számolni. Akkor lesz jövedelem, amikor elszámol a felvett előleggel. Adóelőleg számításnál megelőző hónap 15.-ei árfolyammal számolunk. VESZTHET a dolgozó! Év végi bevallásban lehet a váltás szerinti árfolyamot, vagy jövedelemszerzés napja szerinti árfolyamot alkalmazni. A napidíj adóköteles része jogcím szerinti jövedelem. Ha munkavállalót küldünk ki, akkor bér. Ha megbízásos jogviszonyost, akkor megbízási díj, önálló tevékenységből származó jövedelem. A költségtérítés része a jövedelemnek. A napi 15 euró igazolás nélkül elszámolható rész a költségelszámolás szempontjából tételes költségelszámolásnak minősül, vagyis nem alkalmazható mellette a 10 %-os vélelmezett költségelszámolás!!

6 Kiküldetési rendelvény A rendelvényt a kiküldő (kifizető) állítja ki, két példányban. Az eredeti példány a kiküldőé, a másolati példány a kiküldött magányszemélyé. A magánszemély a rendelvényt a bizonylat megőrzésére előírt határidőig, illetve az adó megállapításához való jog elévüléséig (az adóbevallás évét követő 5. év végéig) köteles megőrizni. A kiküldetési rendelvény kitölthető bármilyen alakzatú nyomtatványon, kötelező formája nincs. Adattartalmát az Szja törvény pontja határozza meg. A kiküldetési rendelvényen az úti célt olyan pontossággal kell meghatározni, hogy annak alapján egyértelműen igazolható és utólag ellenőrizhető legyen, hogy a kiküldetés valóban hivatali célú volt. Nem elegendő a helységnév feltűntetése, hanem a felkeresett partner, hivatal neve, címe is szükséges. A kiküldetés időtartamát a napidíj megállapítása miatt szükséges pontosan vezetni.

7 Kiküldetés, elszámolható költségek Utazás, parkolójegy, stb. szállás, jegy árában foglalt étkezés. Ha a szállásban van kötelező reggeli, napidíjat (az 500 Ft-ot) 20%-al csökkenteni kell! Teljes ellátás esetén nem jár. 6 órát meg nem haladó kiküldetés esetén nem jár. (278/2005. korm. r.) Ha nem napidíjat kap a dolgozó, hanem számla ellenében téríti meg az étkezést, ilyen pl. a tanfolyamok árában felszámított étkezés, akkor egyes meghatározott juttatásként adóköteles az étkezés. Kell-e számla a szállásról, utazásról? A 7. (1) bek. q pontja alapján adójogilag nem követeljük meg. Elég a jegy! Számvitelileg kell! Autópálya matrica nem adóköteles nem kell arányosítani

8 Munkába járás Kötelező esetei: a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás, Közig. Határon belül, ha nem közelíthető meg tömegközlekedéssel a munkahely. EGT tagállami lakóhely esetén is jár. (39/2010. korm. r.)

9 Munkába járás Napi munkába járás a munkaidő beosztás szerinti munkába járás órás munkarend esetén is jár. Ha reggel megy haza és ugyanaznap éjjelre megy dolgozni, akkor is elszámolható? Igen, mert munkarend szerinti munkába járás. Hazamegy a dolgozó, éjjelre behívják ügyeletre az is elszámolható.

10 Munkába járás Bérlet vagy menetjegy árának legalább 86%-a. A bérlet teljes ára kifizethető adómentesen. Bérlettel, vagy jeggyel kell igazolni, számla nem kötelező és önmagában nem is elég. Országhatáron kívülről történő bejárásra is fizetni kell (EGT tagállamokból). Több munkahely esetén Munkába járás, vagy hivatali út? (pl. pedagógus több településen tanít, jegyző több településen dolgozik) A reggeli első út és az utolsó haza út munkába járás. A munkahelyek közötti utazás hivatali út.

11 Hazautazás Nincs a jogszabályban a hétvégi. A munkahelyről legfeljebb hetente egyszer - az általános munkarendtől eltérő munkaidőbeosztás esetén legfeljebb havonta négyszer - a lakóhelyre történő oda- és visszautazás; Felső korlátja Ft/hó évben. Országhatáron kívüli lakóhelynél is fizethető. Ha a belföldieknek fizetik a külföldinek is fizetni kell (egyenlő elbírálás). Van olyan munkahely, hazautazáshoz gépkocsit nem fizet, csak tömegközlekedést.

12 Munkába járás A mozgáskorlátozott munkavállaló esetén a munkába járásra tekintettel akkor is fizethető a kilométerenkénti 9 forint költségtérítés, ha a munkába járás a közigazgatási határon belülről történik. Kell cégautó adót fizetni annak, aki munkába járás miatt kap költségtérítést? Nem. Ha a magánszemély munkába járásra tekintettel kap költségtérítést, akkor emiatt nem fizet cégautó adót. Kell-e vizsgálni munkába járásnál, hogy van-e autója, tud-e vezetni, ténylegesen mivel jár dolgozni? Nem. Ez a térítés annak is adható, akinek nincs saját tulajdonban lévő személygépkocsija. Járhat kerékpárral, motorral is akkor is jár, ha más térítést (bérletet) nem kap. Miért nem fizethető ki adómentesen a MÁV Start Kártya? Mert nem csak a munkahely és a lakóhely között használható.

13 Milyen közlekedési eszköznek lehet elszámolni a 86 %-át? A rendelet nem korlátozza azt, hogy milyen tömegközlekedési eszközt használhat. Járhat vonattal, helyközi autóbusszal, elővárosi busszal, HÉV-vel, menetrend szerint közlekedő hajóval, komppal és révvel is, csak a jegyet vagy bérletet kell megőriznie, amivel igazolja az utazást. (régebben gond volt, h. pl. kompot nem lehetett megtéríteni).

14 Helyi bérlet Mikor számolható el a helyi bérlet munkába járáshoz? Budaőrsön lakik Gödöllőre jár dolgozni és át kell mennie egész Bp-en, hogy a Gödöllői Hévre fel tudjon szállni, a Bp-i helyi bérlet is elszámolható munkába járásként. Adható a vidékről bejáró dolgozónak helyi bérlet, ha nem átutazáshoz kell? Munkába járás címén nem, de cafetéria juttatásként igen. Gödöllői munkavállaló Bp-i helyi bérletet kaphat béren kívüli juttatásként ugyanúgy, mint a Bp-i lakos. Adómentes a helyi bérlet,ha munkavégzés feltételeként adjuk pl. kézbesítő, védőnő, ellenőrök. A munkahely nevére szóló számla kell róla! Dologi kiadásként számoljuk el. Nem juttatás, akkor sem, ha nem adják le a bérletet a nap végén. Szja 7. (1) bek. g) pont.

15 Munkába járás gépkocsival Nem kell, sőt nem szabad kiküldetési rendelvényt kiállítani. Saját szerkesztésű nyomtatványon lehet bizonylatolni, (munkában töltött nap* megtett km * 9 Ft/km). A ténylegesen munkában töltött napokra kell számítani, a napokat kell illetékes személynek igazolni. A km-re a dolgozót nyilatkoztatni kell. (km ellenőrzése) A költségátalány igazolás nélkül összevonandó jövedelem, (pl. jegyző asszony kap havi Ft-ot)

16 Kiküldetés gépkocsival Kiküldetés esetén kiküldetési rendelvényt kell kiállítani munkajogilag is és adójogilag is (cégautó) Saját személygépjármű: NAV üzemanyagárral + 9 Ft/km számolható el. A gépjármű fogyasztását dokumentálni kell (forgalmi, ráírni a kiküldetési rendelvényre). Nem saját v. házastárs tulajdonában lévő gépkocsinál a 9 Ft/km nem számolható el. Bérelt autónál a bérleti díj, a bérlőt terhelő fenntartási (kötelező biztosítás), üzemeltetési, stb. díjak hivatali használattal arányos része számolható el. Ez választható saját autónál is. Választható a NAV üa ár helyett a számlával igazolt ár is (külföldön tankolásnál ajánlott).

17 Adóelőleg megállapítására vonatkozó szabályok Nem kell adóelőleget levonni: az őstermelői bevételből, ha az őstermelő bemutatja az adóévre hitelesített értékesítési betétlapot, családi gazd. okiratot (08-as bevallásban kell szerepeltetni kell, MÁK-nak a KIR-ben fel kell adni) egyéni vállalkozói bevételből, ha a számlán feltünteti a vállalkozói igazolvány, v. regisztrációs számát (ennek hiányában adó és járulék kötel.) Átalányadózó szállásadó magánszemélytől. (nyilatkoztatni) A számla kiállítására kötelezett (adószámos) magánszemélyektől le kell vonni az adóelőleget és meg kell állapítani a járulék kötelezettséget, a kifizetőnek szochót. kell fizetni. A min. bér 30%-a felett egyéni járulékot is le kell vonni. Áfa nélküli összeget számfejtjük. Nyilatkoztatni kell a költségeiről, vagy 10% költséghányadot alkalmazunk (úgy mint a megbízásos jogviszonyban).

18 Megbízási szerződések A megbízási szerződések egy jelentős részét olyan tevékenységre kötik, ami alapfeladat és ilyenre csak Kjt-s, vagy Kttv-s jogviszonyt lehetett volna létesíteni. Az Áht. alapján könyvelési feladatokat nem lehet megbízási jogviszonyban ellátni. A Kjt alapján a helyettesítést határozott idejű Kjt-s kinevezéssel kell megoldani, ha belső helyettesítéssel nem oldható meg. A bújtatott jogviszonyos foglalkoztatásnak a munkajogi következményeken túl adójogban az a következménye, hogy a 10%-os vélelmezett költséghányad miatt 10%-al alacsonyabb adó és járulékalap után állapítják meg a szociális hozzájárulási adót, a levont Szja-t és járulékokat, vagyis adóhiányt keletkeztet. Megbízási jogviszonyban a min. bér 30%-a alatt nincs járulék kötelezettség. A munkaviszonyban a teljes összeg járulék köteles.

19 Költségelszámolás az adóelőlegnél Nyilatkozat alapján a bevétel 50%-a számolható el, kivéve, ha költségtérítésként kerül sor kifizetésre. A költségtérítés egésze figyelembe vehető. Az 50%-ot meghaladó részt a mag. szem adóbevallásában érvényesítheti. A számláknak a mag. szem nevére kell szólni. Ha a vélelmezett 10% költséghányadot választja valaki, egész évben minden költségelszámolásnál azt kell alkalmazni. Ha a magánszemély nyilatkozata alapján figyelembe vett költség meghaladja az adóbevallásban elszámolt igazolt költséget, akkor a költség-különbözet 39 %-át különbözeti-bírságként kell az adóbevallásában feltüntetnie és Szja-ként megfizetnie. Nem kell ilyen bírságot fizetni, ha a különbözet nem több a lenyilatkozott költség 5 %- ánál. Ha a költségkülönbözet miatt év végén befizetési különbözete is lesz és az meghaladja a 10 e Ft-ot, akkor a különbözet után további 12 százalék különbözeti-bírságot köteles bevallani és az adóbevallással egyidejűleg megfizetni.

20 Önkormányzati körben polgármester költségátalánya A PPtv.-t október 12-től hatályon kívül helyezték. A MÖTV alapján a polgármester tiszteletdíjat és természetbeni juttatást kaphat. A tiszteletdíj nem önálló jövedelem. A költségtérítéssel szemben költséget számolhat el. A vélelmezett 10%-ot nem alkalmazhatja. A számlával, bizonylattal igazolt költség Szja tv. 3. sz. melléklet szerinti költség számolható el. (büntető adó, ha nem tud elszámolni) Saját magát nem tudja kiküldeni, ha saját gépkocsival hivatali utat számol el a költségátalánnyal szemben, akkor cégautó adó fizetési kötelezettsége keletkezik.

21 Képviselők tiszteletdíja 1. Számlákkal igazolt költségeket fizetnek ki - nincs adókötelezettség (szja tv. 4. (2a) pont) 2. Költségátalányt kap. A képviselő választhatja 10 %-os vélelmezett költséghányad alkalmazását, amellyel szemben nem kell költségeket igazolni. A képviselő az adóelőleg megállapításához nyilatkozik az elszámolható költségről. Az adó és járulék alapja a költségekkel csökkentett összeg. A tiszteletdíj önálló jövedelem. Helyi bérlet a PP tv. alapján adható volt adómentesen ig! Lemond a tiszteletdíjáról alapítvány javára, az adózott jövedelméről mondhat le.

Belső Ellenőrök Társasága

Belső Ellenőrök Társasága Belső Ellenőrök Társasága 2015. évi adó- és járulék változások Nagyné Véber Györgyi 2014. Személyi jövedelemadózás Szja tv. 1. -a (10) bekezdéssel egészül ki Ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa

Részletesebben

Horváthné Szabó Beáta

Horváthné Szabó Beáta www.pwc.com/hu Kiküldetések elszámolása Horváthné Szabó Beáta 2013. Kiküldetések jogszabályi hátterének ismertetése Személyi jövedelemadó törvény (Szja) Társadalombiztosítási törvény (Tbj) Szociális hozzájárulás

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014.

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014. Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2015.

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2015. Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2015. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A személyi jövedelemadó törvény 1 a gépjárművek hivatali, üzleti

Részletesebben

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2014.

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2014. A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében 2014. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjárművek

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2013 TARTALOMJEGYZÉK A szabályzat hatálya... 3 Általános értelmezések... 3 A belföldi kiküldetések rendje... 4 A belföldi kiküldetések költségelszámolása...

Részletesebben

Költségszámítás. Gépkocsi-használat. Saját személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatáért fizetett költségtérítés

Költségszámítás. Gépkocsi-használat. Saját személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatáért fizetett költségtérítés Költségszámítás A Munka Törvénykönyve (a továbbiakban: Mt.) 153. -a értelmében: 153. (1) A munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni azt a költségét, amely a munkával kapcsolatos kötelezettségek

Részletesebben

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK ÉS DEVIZAELLÁTÁSOK SZABÁLYZATA

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK ÉS DEVIZAELLÁTÁSOK SZABÁLYZATA MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK ÉS DEVIZAELLÁTÁSOK SZABÁLYZATA Hatályos: 2013. április 15. 1 BEVEZETÉS A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiküldetés elszámolásának rendjével kapcsolatban

Részletesebben

Általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó belsı ellenırzése

Általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó belsı ellenırzése Általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó belsı ellenırzése Stratégiai terv A költségvetési befizetési, bevallási kötelezettségek teljesítésének ellenırzése (4 éves ciklusban) Személyi jövedelemadó

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2015 TARTALOMJEGYZÉK A szabályzat hatálya... 3 Általános értelmezések... 3 A belföldi kiküldetések rendje... 4 A belföldi kiküldetések költségelszámolása...

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Önálló tevékenység minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut, és amely az szja-törvény 1 szerint

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2014. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

Nagykereskedelmi cégünk különféle ajándékcikkekkel és -szolgáltatásokkal igyekszik kedvezni üzleti partnereinek, úgymint:

Nagykereskedelmi cégünk különféle ajándékcikkekkel és -szolgáltatásokkal igyekszik kedvezni üzleti partnereinek, úgymint: Olvasói kérdések Kérdés: Nagykereskedelmi cégünk különféle ajándékcikkekkel és -szolgáltatásokkal igyekszik kedvezni üzleti partnereinek, úgymint: bizonyos cikk mellé ajándékcikket adunk, a számlában megjelenik

Részletesebben

8007/2006. (AEÉ 13.) APEH tájékoztató

8007/2006. (AEÉ 13.) APEH tájékoztató 8007/2006. (AEÉ 13.) APEH tájékoztató a 2006. évi személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos kifizetői és munkáltatói feladatokról és az adatszolgáltatásról A 2006. január 1-jétől alkalmazandó - a

Részletesebben

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015. A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések 2015. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos

Részletesebben

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8015/2007. (AEÉ.13.-14. tájékoztatója

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8015/2007. (AEÉ.13.-14. tájékoztatója Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8015/2007. (AEÉ.13.-14. tájékoztatója a magánszemély 2007. évi személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos kifizetői és munkáltatói feladatokról és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Máger Dóra. Alkalmazottakkal és vállalkozóval kapcsolatos ismeretek, bevallások, bejelentések. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Máger Dóra. Alkalmazottakkal és vállalkozóval kapcsolatos ismeretek, bevallások, bejelentések. A követelménymodul megnevezése: Máger Dóra Alkalmazottakkal és vállalkozóval kapcsolatos ismeretek, bevallások, bejelentések A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8008/2008. (AEÉ. 13-14.) APEH tájékoztatója

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8008/2008. (AEÉ. 13-14.) APEH tájékoztatója Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8008/2008. (AEÉ. 13-14.) APEH tájékoztatója a magánszemély 2008. évi személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos kifizetői és munkáltatói feladatokról

Részletesebben

BÖRÖCZKYNÉ VEREBÉLYI ZSUZSANNA ROVATA. A megszerzett tudás és a gyakorlat összhangja. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna. Nagy Katalin.

BÖRÖCZKYNÉ VEREBÉLYI ZSUZSANNA ROVATA. A megszerzett tudás és a gyakorlat összhangja. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna. Nagy Katalin. k l Számviteli és adózási szaktájékoztató IV. évfolyam 10. szám, 2012. október T A R T A L O M Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Amit a költségtérítésrôl 1 tudni kell Belföldi kiküldetés A magánszemély tulajdonában

Részletesebben

Egyéb költségtérítések, juttatások

Egyéb költségtérítések, juttatások Egyéb költségtérítések, juttatások A költségtérítésekről általában Költségtérítésnek az a bevétel számít, amelyet a személyi jövedelemadó törvény által költségnek elismert kiadás megtérítésére kizárólag

Részletesebben

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2014.

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2014. Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2014. A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik. A termőföld

Részletesebben

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő 2011. január 2011. évi adótörvény módosítások Készítette: Gróf Gabriella igazságügyi adó- és könyvszakértő ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés 1068 Budapest, Benczúr utca 45. /fax: (06-1)

Részletesebben

7/2013. számú A SZUHAKÁLLÓI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN. Jegyzői-Polgármesteri Utasítás A BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK RENDJÉRŐL

7/2013. számú A SZUHAKÁLLÓI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN. Jegyzői-Polgármesteri Utasítás A BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK RENDJÉRŐL Ikt.sz: 3003-20/2013/Sz. 7/2013. számú Jegyzői-Polgármesteri Utasítás A SZUHAKÁLLÓI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN A BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK RENDJÉRŐL Érvényes: 2013. március 1-jétől A kiküldetési

Részletesebben

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2008

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2008 KlnszÆm-00.qxd 00.0.0. : Page Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 00 Alkalmazott jelölések Társadalombiztosítási járulék (9%) EBJ Egészségbiztosítási járulék (%) Nyugdíjjárulék (%

Részletesebben

2011. évi törvényváltozások a bérszámfejtés területén

2011. évi törvényváltozások a bérszámfejtés területén 2011. évi törvényváltozások a bérszámfejtés területén Bár honlapunkon (www.adosziget.hu) megjelentettük a bérszámfejtést érintő törvényváltozásokat, most egy külön kiadványban az Önök rendelkezésére is

Részletesebben

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2009

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2009 8 saldo periodika t009/különszám Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 009 Alkalmazott jelölések TBJ Társadalombiztosítási járulék (/9%) EBJ Egészségbiztosítási járulék (%) NYJ Nyugdíjjárulék

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011 3.sz. melléklet KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011 Névszerinti nyilvántartást azokról a juttatásokról kell vezetni: a) amelyről

Részletesebben