MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET TUDÁS A SIKERHEZ. Marketing-mérések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET TUDÁS A SIKERHEZ. Marketing-mérések"

Átírás

1 Marketing-mérések

2 Bevezetés XXI. századra nőtt a vevők elvárása a termékkel szemben. A gyártók a fogyasztói igények maximális kielégítésére törekednek. Nagy verseny van a piacon a fogyasztó kegyeiért. Az egyre élesedő verseny, a túlkínálat, a piacok telítettsége miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a marketingre. Emiatt emelkedtek a vállalkozások marketingköltségei. A marketing szakembereken egyre nagyobb a nyomás, hogy az egyéb befektetésekhez hasonlóan kézzel fogható eredményt produkáljanak.

3 Az angolszász marketing metricsés a német marketing-kontrolling aspektusai Marketing metrics: erőteljes pénzügyi szemléletet takar, a marketingkampány sikerességét mutatószámokkal támasztja alá. Marketing-kontrolling: kiemelten figyelembe veszi a pszichografikus tényezőket.

4 A marketing-kontrolling feladatai 1. Információszolgáltatás: a technológiai és a piaci változások figyelemmel kísérése. 2. Stratégiai és operatív tervezés: az információkat a tervezésnek megfelelően kell feldolgozni. Fontos a döntési alternatívák felkutatása és kritikus értékelése. Marketing-mix elemeinek összehangolása, és a marketing funkcióterületeinek szervezeten belüli összekapcsolása. 3. Felügyelet: az ellenőrzés a jelen és kívánatos állapot összehasonlítása. Az audit a stratégiai üzleti egységek, a marketing célok és stratégiák, valamint a marketingfolyamatok és intézkedések átfogó, szisztematikus vizsgálata. 4. Koordináció: az átfogó projektek támogatása és tanácsokkal való ellátása; a specifikus marketing- és értékesítési projektek kontrollingja; valamint a más vállalatokkal történő marketingkooperációk kontrollingja

5 Stratégiai és operatív marketing-kontrolling

6 Célrendszer (Piskóti, 2006) A marketing-kontrolling rendszer információs igényét a célrendszernek alárendelve határozzuk meg.

7 Operatív marketingkontrolling eszközei Stratégiai marketingkontrolling eszközei Fedezetszámítás Folyamat-költségszámítás Cél-költségszámítás Forgalom-eredményszámítás Egyéb mutatók SWOT Portfólió analízis (BCG, McKinsey) GAP analízis Pozícionálási analízis Életciklus és tapasztalati görbe analízis

8

9 A marketing-kontrolling rendszer használatának előnyei a vállalkozás számára A rendszerhez szükséges adatok gyűjtésével további információt nyerhetünk. A döntéshozatalhoz szükséges információk köre bővül. Hatékonyabb marketingkommunikáció valósítható meg. A marketing költségek mérhetők lesznek. A marketing költségek csökkennek.

10 A marketingkontrolling rendszer célja eredmény-orientált, azaz alapvetően az operatív marketingtevékenység, az alkalmazott marketing eszközök eredményeinek, hatásainak a mérésére (pl. kiállítás-részvétel, szponzorálás, értékesítés-ösztönzés, kampányok stb.) hatásosságának és hatékonyságának mérésére szolgáló eszköz a menedzsment kezében, ugyanakkor önmagában az operatív mérés nem elég, a kontrolling rendszernek fontos feladata, hogy olyan audit-rendszert alakítson ki, mely a stratégiai és operatív tervezés gyakorlatát hozzáigazítja a végrehajtás és ellenőrzés realitásaihoz, a külső és belső feltételekhez. csak szakmailag jó stratégiai és operatív tervezésre épülhet a hatásos és hatékony marketingtevékenység, s annak mérése, kontrollja. A módszertani modell célja, hogy - a már működő hagyományos, eredményorientált kontrolling, beszámoló-készítési gyakorlat támogatása mellett a tervezés, s az egyes konkrét eszközalkalmazás, marketing kampány hatékonyságának mérését is lehetővé tegye, ezáltal a szervezet irányításának, a munkatársak motiválásának is fontos eszközévé váljon..

11 A kiinduló módszertani modell tartalmi elemei Stratégiai elemzés-tervezéscélképzést támogató kontrolling Szituáció-elemzés Környezet-elemzés Potenciál-, piac-, versenytárselemzés, Operatív, eszköztervezést támogató kontrolling Cél-meghatározás Célközönség, célcsoport Belső mutatók Számolható mutatók Kutatási eredmények Cél- és stratégiatervezés Marketing-eszköz tartalma Stratégiai program tervezése Indikátorok Hatásosság-érték Hatékonyság érték

12 A marketingkontrolling tevékenység elemei egyrészt : a stratégiai és operatív tervezést támogató kutató, elemző, audit-tevékenységre épülő adatszolgáltatására, mely nem csupán a szakmai célok és feladatok meghatározását, hanem az annak eléréséhez szükséges erőforrások megszerzését, a cégen belüli tervezési, elosztási folyamatokba történő érdekérvényesítésben segíti a marketingvezető munkáját, másrészt : a konkrét marketingmunka, az egyes marketing eszközök, akciók, kampányok megvalósításának szakmai értékelésre, mely az erőforrások hatásos és hatékony felhasználásában, a munkatársak motiválásában, szakmai ellenőrzésében közvetlenül segíti a marketingvezető munkáját, s alapját képezi a következő tervezési ciklust támogató adatszolgáltatásnak, érdekérvényesítésnek.

13 Marketing-eszközök, kampányok tervezési és értékelési folyamata Marketing koncepció, stratégia A hatékony marketing kialakításának és mérésének javasolt folyamata Gyakorlati marketing folyamat elemei Projektünk feladata Az adott terület (üzletág) marketingstratégiai céljai Megvalósítandó marketing kampányok, eszközök kombinációjának tervezése Kampány, eszközök megvalósításának tervezése, realizálása Tervezési Tervezési lap lap Célrendszer Célrendszer rögzítése rögzítése -fontossági -fontossági súlyok súlyok meghat.- meghat Lehetséges Lehetséges eszközök eszközök előzetes előzetes hatáselemzése hatáselemzése a a célok célok vonatkozásában vonatkozásában A A realizálási realizálási módok, módok, feltételei feltételei közötti közötti választás, választás, hatékonysági hatékonysági kritériuma kritériuma Eredmények, hatások mérése, kontrollingja Szakmai értékelés, visszacsatolás Mérési, Mérési, értékelési értékelési lap lap Mérési Mérési módszerek, módszerek, értékelési értékelési struktúrák struktúrák meghatározása meghatározása Adatgyűjtés, Adatgyűjtés, értékelés értékelés elvégzése, elvégzése, mutatók mutatók kiszámítása kiszámítása Értékelés Értékelés javaslatok, javaslatok, Következtetések Következtetések levonása levonása

14 A TERVEZÉSI LAP tartalma a marketing feladat, eszköz tartalma, meghatározása (pl. kiállításrészvétel, ügyféltalálkozó, ügyfélelégedettség-kutatás, hírlevél, stb.) a marketingeszközzel megcélzott piacok, célcsoportok (pl. vegyipari cégek, gabonatermelők, stb.) a célcsoportok felé eljuttatandó üzenetek, (pl. közútról vasúti szállításra, új termék bevezetése stb.) konkrét célok (gazdasági és pszichografikus) és azok elérését mérő indikátorok, mutatók, az egyes célok súlya (100%-on belül) a konkrét marketing teendők, lépések leírása, (idő, felelős ) marketingköltségek kibontása tételesen, s mindezekhez szükséges indoklás szerepeltetése.

15 tervezés-értékelő lap A tervezés-értékelő lap alapvetően értékesítés-ösztönző eszközökre, kampányokra értelmezett. Más eszközök esetében, ahol nincsenek olyan arányosítható értékek, tervezett-elvárt volumenek, ott a véleményezés leegyszerűsíthető, vagy közvetlenül az éves terv, feladatmeghatározás értékeivel hasonlítandó össze.

16 Visszamérési módszerek, technikák 1. Belső adatokkal, eredményekkel a Kontrolling illetve saját adatok segítségével forgalom alakulása értékben, mennyiségben, nyereségesség költségmegtakarítás folyamathatékonysági mérőszámok 2. Belső adatokra épülő, számított mutatókkal a kampány jellemzésére szolgáló mutatók a költséghatékonyság vizsgálatára szolgáló mutatók számításával. 3. Kutatható adatok (megkérdezések stb.) révén imázs versenyképesség ügyfélelégedettség kutatásokkal.

17 eszköz/kampány-értékelő lap a tervezési lapban kijelölt terv-célokat, azok természetes mértékegységeivel mérjük, így határozva meg a tényértékeket, a különböző típusú (piaci, hatékonysági, pszichografikus, stb.) célok teljesülését olyan egységes értékelési skála segítségével végezzük, mely lehetőséget ad az átfogó hatásossági és hatékonysági mutató, valamint komplex kampány-értékelő mutató kialakítására, az átfogó és komplex mutatók lehetőséget adnak különböző típusú kampányok, illetve ugyanolyan korábbi kampányok eredményességének összehasonlítására is, a tervezési lapon (pl. célcsoportonkénti) részértékelések is végezhetők, ezáltal az időben elváló tényezők értékelése külön is elvégezhető, majd az értékelés végén összegezhető a kampányhatékonyság megítélése, a tervezési lapon értékelés végezhető az egész kampányra, de alkalmas egyes szervezeti egységek (pl. régiók), avagy az egyes értékesítők munkájának értékelésére is, ilyen esetekben csak azok a tényezők, indikátorok kerülnek mérésre, melyekre az értékeltek hatással vannak, a visszamérési lap ezáltal a kampányt irányítók, illetve az adott üzletágak vezetői számára is fontos információkat ad a marketing tevékenység hatékonyságáról, ami által a motivációs rendszer egyik fontos tényezőjévé is válik. Az első oldalon, a tervezési lapon először a meghatározott célokat és azok cél-értékeit, súlytényezőit, valamint a visszamérés idejére vonatkozó meghatározásokat vezetjük át. Az egységes értékelési skálaként 1-től 5-ös értékeket javasoljuk, ahol általános szabályként alkalmazhatjuk, hogy célérték 100%-os, illetve a fölötti teljesítése esetén 5-ös érték, míg 91%-100% között 4-es, 81%-90% között 3-as, 71%- 80%-ig 2-es, míg 70%-igtörténő teljesítésig 1-es értékelést kap a kampány-mutató.

18 A modell és működtetésének célja: olyan dokumentált eljárásrend kialakítása, mely a marketingtevékenység, kampányok hatékonyságát annak költségei, s az elért célok, differenciált hatások viszonyában értékeli, s lehetővé teszi a sokoldalú összehasonlítást, a közvetlen visszacsatolást, majd segítséget jelent a jövőbeni cselekvéshez. a modell újszerű megoldásai Célrendszer, indikátorok meghatározása Tervezés értékelése az éves tervek alapján Súlyozás a célok eltérő fontossága alapján A különböző célok, indikátorok teljesítésének értékelése egységes skálán Rugalmas szituációhoz igazítható mégis egységes Hatásosság és hatékonyság megkülönböztetése Kinek és miért fontos a marketing-kontrolling projekt? Az eszközökért, kampányokért felelős(ök) számára szakmai segítség Közvetlen vezető számára a személyi értékelés, motiváció támogatója, Az adott szervezet, üzletág marketing költségvetésének, szakmai programkészítésének segítője, hatékonyabb felhasználására ösztönöz, Különböző szervezetek marketing hatékonyságának összehasonlíthatósága, cégszintű optimalizáláshoz segít, Erősíti a szervezeti egységek közötti szakmai együttműködést, Korszerűsítést indukál más folyamatokban is.

19 Cél A rész cél súly a Mérési dimenzió A mé rési di me nzi ó súl ya a cél on bel ül Éves tervelvárás összesen, vagy a mért tényező optimális értéke (az adatra jellemző mértékegys égben) Az éves terv alapján számított időszaki elvárás, vagy a mért tényező optimális és a kampány előtt mért értékének különbsége (az adatra jellemző mértékegysé gben) Éves terv alapján számított időszaki adatváltozás az éves terv %- ában, vagy a mért tényező optimális és aktuális értékének különbsége az optmális %- ában Kampán y során tervezett időszaki célérték, vagy a mért tényező tervezett változásá nak értéke (az adatra jellemző mértékeg ységben) Kampány során tervezett időszaki adat az éves terv %-ában, vagy a mért tényező tervezett változásán ak értéke az optimális érték %- ában A kampán y során tervezet t eredmé ny az optimál is érték %-ában A kampán y során tervezett eredmén y súlyozot t értéke az optimáli s érték %-ában Év es öss zes ma rke tin g köl tsé g (M Ft) Optimáli s kampány költség (MFt) Ter vez ett ka mp ány köl tsé g öss zes en (M Ft) Költs égfelhas ználá s terve zett haték onysá ga A B C D E=D/C F G=F/E H=G/ E I=H* B J K=J*E *B M N Piaci cél Részösszegek: Hatékonyságnöv elés Részösszegek: Pszichografikus cél Részösszegek: Teljes adat

20 Cél Mérési dimenziók Súlytényező Tervezés és visszamérés tényezői, értékelése Mérési idő Cél-érték Értékelési skála(1-5) Tényérték Értékelés (1-5) Súlyozott érték GAZDASÁGI CÉLOK Piaci célok Piaci célok teljesítésének értékelése: GAZDASÁGI CÉLOK Hatékonyságnövelés Hatékonysági célok teljesítésének értékelése: PSZICHOGRAFIKU S CÉLOK 1 Pszichografikus célok teljesítésének értékelése: A marketing kampány hatásosságának (a kitűzött célok elérésének) összevont értékelése (súlyozott átlag)

21 Hatékonysági mutató és tartalma Fontossági súlytényező Érték Eredményskála Teljesítményértékelés (1-5) Súlyozott érték Gazdasági célok piaci célok Gazdasági célok hatékonysági célok Pszichografikus célok A marketing kampány hatékonyságának összevont értékelése súlyozott átlag A marketing kampány eredményességének összevont értékelése (hatásosság + hatékonyság átlagértéke)

22 Marketing 4.0 Új szemlélet és módszertan a marketingben Prof. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet 22

23 Marketing mindig is a társadalmi, gazdasági, technológiai, környezeti és piaci trendek okozója, lefordítója, alkalmazója, hirdetője van, volt és lesz. 23

24 Ezredforduló -igazi kihívások rendszer-válság megjelenése. 24

25 MARKETING S LOSS OF EFFECTIVENESS MARKETING will be less effective in the next few years Marketing budgets will be lower Companies will want marketers to do more with less DISTRIBUTORS TRADITIONAL MEDIA COMPETITION PUBLIC SOCIAL MEDIA NETWORKS DISTRIBUTORS will Traditional media demand more TRADE such as TV 30- PROMOTION. This will second spots, leave less money for newspapers, etc., marketing research, are growing LESS advertising and EFFECTIVE consumer promotion for brand building and ultimately reduce brand equity. Investors will then downgrade the stock. This will leave the company with fewer resources to prop up demand. This is a VICIOUS CIRCLE Categories are so crowded with competitors that heavy price cutting will be UNAVOIDABLE The public, in its wish to spend less, will be less inclined to pay higher prices for top brands where the quality differences are minimal. There is a strong shift to store brands and sub-brands. This means that top brands are overvalued and there may be a brand bubble. Social media networks will play an increasingly influential role in shaping brand evaluations 25

26 A mainstream marketing, a 2.0 került válságba Marketing 1.0 Marketing 2.0 Marketing 1.0 Termék-központú Fogyasztó-orientált Marketing Cél Termék eladása Fogyasztói elégedettség és megtartás Hajtóerő Ipar Információs technológia Hogyan látják a cégek a piacot Tömegfogyasztó fizikai szükségletekkel Intelligens fogyasztó ésszel és szívvel Kulcs marketing-koncepció Termékfejlesztés Megkülönböztetés A cég marketing iránya Termékspecifikáció Cég és termék pozícionálás (Vevő)Érték-ajánlat funkcionális Funkcionális és emocionális Fogyasztóval való interakció One-to-many transaction One-to-one relationship π-marketing 26

27 A megoldandó kérdések 1.MIT KEZD A MARKETING AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKKAL, AZ INNOVÁCIÓVAL A VERSENYELŐNYÖK KIALAKÍTÁSÁBAN? 2.HOGYAN INTEGRÁLHATÓ A HAGYOMÁNYOS, VÁLLALATI PROFITORIENTÁLT ÉS A TÁRSADALMI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁT SEGÍTŐ MARKETING? 27

28 Social Marketing Marketing Innovationdriven Marketingdriven Innovation 28

29 1. MIT KEZD A MARKETING AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKKAL, AZ INNOVÁCIÓVAL A VERSENYELŐNYÖK KIALAKÍTÁSÁBAN? 29

30 1. A SIKER KULCSA CIA Competitive Innovation Advantage 2. CIA ESZKÖZE: optimális innovációportfólió GYÁRTÁSI - INNOVÁCIÓ TERMÉK- INNOVÁCIÓ MARKETING- INNOVÁCIÓ SZERVEZETI- INNOVÁCIÓ

31 Milyen típusú innovációs tevékenységet folytatott cége az elmúlt öt évben

32 A technológiai és hálózati kompetenciák erős, kölcsönös hatása mutatható ki, KKV-nál is 0, hálózati kompetencia korreláció: 0,245 korreláció: 0,245 0,188 az innováció piaci sikere 2. techn. foly. haték. komp. korreláció: 0,338 0,259

33 A fő kooperációs partnerek eltérő hatása 0,267* 1. beszállító, partner korreláció: 0,263 0,466* korreláció: 0, ügyfél az innováció piaci sikere korreláció: 0,117 0, versenytárs korreláció: 0,159 0, komplementer szereplők területfejlesztési szervezetek 0,222 innovációs ügynökségek 0,259 egyetemek 0,086-0,098

34 Marketingvezérelt innováció

35 2. HOGYAN INTEGRÁLHATÓ A HAGYOMÁNYOS, VÁLLALATI PROFITORIENTÁLT ÉS A TÁRSADALMI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁT SEGÍTŐ MARKETING? 35

36 A marketing változási, fejlődési irányai A marketing humán koncepciója A marketing társadalmi felelőssége Öko-tudatos marketing Társadalmilag felelős marketing Tradicionális marketing Közintézmények marketingje Civil szervezetek marketingje Területek marketingje Politikai marketing Marketing-deepening (elmélyítés) Integrált társadalmi marketing modell Marketing- broadening (kiszélesítés)

37 A társadalmi ügy, problémamegoldó marketing STAKEHOLDER MANAGEMENT A társadalmi marketing egyik legfontosabb feladata a különböző profit és non-profit célú szervezetek, szereplők között értékek, értékközösségek kialakítása. A társadalmi marketing a belső értékek piacán tevékenykedik, ahol ugyanaz a cél még messze nem jelenti azt, hogy ugyanazt is akarják. Egyáltalán nem könnyű tehát a közös nevezőket megtalálni, éppen ezért annak érdekében, hogy a kompetens embereket, szervezeteket egy asztalhoz lehessen ültetni, precíznek kell lenni az értékek kezelésében, a magatartási sztenderdek meghatározásában. Az értékek, érdekek irányítják a gyakorlati munkát, a tevékenységet, bizonyos dolgok elfogadását. Két értékstratégia alternatíva képzelhető el (Gromberg 2006): olyan értékek keresése, mely a lehető legnagyobb nyilvánosság számára képviselhető, vagy specializálódás egy értékcsoportra. 37

38 Következtetések 1. A szervezeti szintű nonprofit célú megoldások összegezhetők, integrálhatók komplex ügy/problémakezelő stratégiává, programmá. 2. A marketing elméletében és gyakorlatában egyre inkább összefonódik, összesimul az üzleti és társadalmi marketing gyakorlata.(társadalmi felelősség nélkül nincs profittermelő versenyképesség.) 3. A társadalmi problémák megoldásában új arányok jönnek létre az állam, a civil szféra és a vállalkozások között. (az állam rovására, de ehhez a szabályozásnak, szemléletnek új keretei kellenének)

39 Példa 1. Turisztikai desztináció-menedzsment HOTELEK Civil szervezet Utazási iroda TERMELŐK KOORDINÁCIÓ TDM mint kompetencia-központ Rendezvén y szervezők Önkormányzat Vendéglátók ATTRAK- CIÓ- GAZDA Közlekedés, szállítás Oktatási kutatási intézmény Egyéb szolgáltatók

40 Példa 2. Belváros revitalizálásaprogram City-Partner Önkormányzat Polg.Hivatal Termelő-, szolgáltató vállalkozáso k Szakmai, civil szervezetek, együttműködések Fejlesztő cégek City kompetencia-központ Kormányzati hivatalok, szervek Kulturálissport szervezetek Marketingszolgáltatók, média Belváros lakossága képviselői Oktatásitudományos intézmények

41 Philip Kotler: Marketing 3.0 és a Marketing

42 Marketing 1.0 Termék-központú Marketing 2.0 Fogyasztó-orientált Cél Termék eladása Fogyasztói elégedettség és megtartás Marketing 3.0. Értékvezérelt Jobb hellyé tenni a világot Hajtóerő Ipar Információs technológia Új generációs technológia Hogyan látják a cégek a piacot Kulcs marketingkoncepció A cég marketing iránya Tömegfogyasztó fizikai szükségletekkel Intelligens fogyasztó ésszel és szívvel Termékfejlesztés Megkülönböztetés Értékek Az egész emberrel ésszel, szívvel, lélekkel Termékspecifikáció Cég és termék pozícionálás Cég küldetés, jövőkép és értékek (Vevő)Érték-ajánlat funkcionális Funkcionális és emocionális Funkcionális, emocionális és spirituális Fogyasztóval való interakció Marketing 3.0 megjelenése - megoldása One-to-many transaction One-to-one relationship Many-to-many collaboration 42

43 Values-Based Matrix (VBM) Model Mind Heart Spirit MISSION (Why) Deliver SATISFACTION Realize ASPIRATION Practice COMPASSION VISION (What) Profit Ability Return Ability Sustain Ability VALUES (How) Be BETTER DIFFERENTIATE Make a DIFFERENCE π-marketing 43

44 Marketing 4.0 = a digitális marketing 3.0 Integrating Traditional and Digital Marketing 44

45 A marketinget közvetlenül formáló trendek From Vertical, Exclusive, and Individual to Horizontal, Inclusive, and Social lebomló a földrajzi, demográfiai gátak, összekapcsolódó, közvetlenül kommunikáló emberek, együttműködve innováló cégek, a vevők egyre inkább horizontálisan viselkednek, a vevők egyre óvatosabbak a márkák marketingkommunikációjával szemben, s egyre inkább az f-faktorokra koncentrálnak (friends, families, fans, and followers) a vevő vásárlási folyamata egyre inkább társadalmi jellegű, tanácsokat, véleményeket online és offline módon keresnek. 45

46 A kulcsszó: connectivity Az összekapcsolódás connectivity csökkenti a cégek, alkalmazottak, csatornatagok, vevők és más érintettek közötti interakció költségeit, Ez csökkenti az új piacokra belépés korlátait, a márkaépítés időigényét, s lehetővé teszi a párhuzamos termékfejlesztést és megváltoztatja a vevők és versenytársak megismerésének módját, az együttműködés a versenytársakkal, co-creation a vevőkkel áll a középpontban, a verseny nem egy zéro-összegű játszma, a vevők nem a cégszegmentációk (STP) passzív alanyai, növeli a piaci dinamikát, gyakorlatilag lehetetlenné válik a cégek elkülönülése, a csak belső erőforrásokra támaszkodás sikere, először a fiatalok fogadják el az összekapcsolódást, s inspirálják a seniorokat, miáltal a connectivity normává válik, A kapcsolódás fontossága meghaladja a technológiai, demográfiai feltételeke hatását. A kapcsolatok megváltoztatják a marketing legfontosabb alapját: magát a piacot. Marketing paradoxonok születnek 46

47 Paradox No. 1: Online Interaction Versus Offline Interaction Paradox No. 2: Informed Customer Versus Distracted Customer Paradox No. 3: Negative Advocacy Versus Positive Advocacy (Net Promoter Score) 47

48 A digitális szubkultúra következményei YWN a legbefolyásosabb szegmensek youth, (early adopters of new products and technologies, trend setters, women, (de facto household managers), netizens (inactives, spectators, joiners, collectors, critics, creators) Online Meets Offline, Style Meets Substance, and Machine-to-Machine Meets Human-to- Human digital innovations can bring countries closer to sustainable prosperity, (e-commerce, transportation (automated vehicles), education (massive open online courses), health (electronic record and personalized medicine), as well as social interactions (social networks). authenticity is the most valuable asset. From Segmentation and Targeting to Customer Community Confirmation communities are the new segments Permission marketing From Brand Positioning and Differentiation to Brand Clarification of Characters and Codes True core of the brand, outer imagery flexible, From Selling the Four P's to Commercializing the Four C's (co-creation, currency, communal activation, and conversation). From Customer Service Processes to Collaborative Customer Care 48

49 Váltás a tradicionális és a digitális marketing között E3 E2 E1 3. Szint engagement 2. Szint experience 1. Szint enjoyment Digitális marketing Összekapcsolt marketing megközelítés Customer Community Confirmation Brand Clarification Marketing mix 4C (co-creation, currency, communal activation, conversation) Tradicionális marketing Collaborative Consumer Care -stratégiai szegmentálás, pozícionálás -márka pozícionálás + differenciálás -tradicionális marketing mix (4P) + értékesítés megközelítés -értékalkotó szolgáltatások + folyamatok A1 A2 A3 A4 A5 AWARE APPEAL ASK ACT ADVOCATE 5 A s = New customer path - O Zone (own, othet, outer) (az AIDA, 4A (aware, attitude, act, act again) helyett) 49

50 A megvalósítás és taktika kérdései Mérések (Purchase Action Ratio (PAR) and Brand Advocacy Ratio (BAR)) Content(Tartalom) marketing Omnichannel marketing Mobile Apps Social CRM Gamification WOW-faktor (Enjoy, Experience, Engage: WOW!) 50

51 Trendi marketingtanácsok ellentrendekkel 1. A vevőorientáció kiüti a termékorientációt. A releváns cél a vevők elvarázslása. 2. A gyorsaságmindent visz a gyors felfalja a lassút. 3. A one-to-one marketing legyőzi a tömegmarketinget. 4. Az integrált kommunikáció nyer. A márkák döntőek a versenyben. 5. A vevőkötődéslegyőzi a vevőszerzést. A kapcsolati marketing fontosabb a tranzakciós marketingnél. 6. A meglepetés előbbre való mint a folytonosság, kiszámíthatóság. 7. Az emóciók legyőzik a racionalitást, a tárgyszerűséget. 8. Az átfogó koncepciók legyőzik az akciókat. 9. Az átfogó marketing fontosabb a csúcsteljesítményeknél. 10. Az online mindent visz - legyőzi a marketing- házi feladatot.

52 Marketingtrendek 1. Meg kell értenünk a mobil vásárlót! 2. A kérdőív nem elég! BIG DATA RIGHT DATA-INSIGHT 3. A médiavásárlást a magatartás és nem a demográfia alapján kell kezdeni! 4. A márkám mindenütt legyen ott! 5. A márka mérését (Brand Metrics -ROI) digitális kor kompatibilis megközelítésekre kell építeni 6. Az igazi innováció nagyobb jutalmat kap.. Rubinson Partners Inc.

53 Marketingtrendek hogy reklámozunk a jövőben? Reklám 1.0. eltűnik az internetről Social Media elveszíti kivételes státuszát Alapelv: online és offline összekapcsolása A régi célcsoportok kiszélesednek A válságmenedzsment mindennapivá válik Trends & Zukunft február

54 5 B2B Marketing Trend 1. Micro-targeting 2. Helyes content és platform 3. A mobil domináns 4. Marketing automatizálás 5. A minőségi tartalomhoz professzionális szerzők kellenek Presented by NORTON

55 MARKETINGKULTÚRA VÁLTOZÁSA 1. A marketing-statisztikus 2. A marketing-mentalista 3. A marketing-gondolkodó 4. A marketing-favágó Meet the innovative strategists behind solutions that will ignite your business.

56 Köszönöm a figyelmet! piskoti@uni-miskolc.hu 56

Marketing 4.0 Új szemlélet és módszertan a marketingben

Marketing 4.0 Új szemlélet és módszertan a marketingben Marketing 4.0 Új szemlélet és módszertan a marketingben Prof. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet 1 Marketing mindig is a társadalmi, gazdasági, technológiai, környezeti és

Részletesebben

Stratégiai realizálása. Prof. Dr. Piskóti István

Stratégiai realizálása. Prof. Dr. Piskóti István Stratégiai realizálása Prof. Dr. Piskóti István Probléma-diagnózis M E G V A L Ó S Í T Á S R O S S Z J Ó KONCEPCIÓ, STRATÉGIA ROSSZ NÖVEKVŐ VESZÉLY A probléma igazi oka nem Mindig kerül feltárásra LÉLEGZETVÉTEL

Részletesebben

A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése

A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése Marketing BA 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató, egyetemi tanár 1 Holisztikus marketing (Kotler) Marketingosztály Felső vezetés Más osztályok

Részletesebben

M a r k e t i n g i n f o r m á c i ó m e n e d z s m e n t f o l y a m a t a M a b a

M a r k e t i n g i n f o r m á c i ó m e n e d z s m e n t f o l y a m a t a M a b a Marketing információmenedzsment döntéstámogatás (kutatás) Dr. Piskóti István Marketingmenedzsment 5. M a r k e t i n g i n f o r m á c i ó m e n e d z s m e n t f o l y a m a t a M a b a Marketing információ

Részletesebben

Digitalizáció az új marketingkoncepció és stratégiai megoldások irányai Marketing 4.0

Digitalizáció az új marketingkoncepció és stratégiai megoldások irányai Marketing 4.0 Digitalizáció az új marketingkoncepció és stratégiai megoldások irányai Marketing 4.0 Prof. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem, Marketing és Turizmus Intézet A digitalizáció és annak társadalmi-gazdasági

Részletesebben

MARKETING TRENDEK 2015

MARKETING TRENDEK 2015 MARKETING TRENDEK 2015 Innovációvezérelt marketing Dr. Piskóti István, intézetigazgató Miskolci Egyetem 25. ORSZÁGOS JUBILEUMI MARKETING KONFERENCIA 2014. NOVEMBER 6. TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti

Részletesebben

A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése

A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése TUDÁS A SIKERHEZ A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése Marketing BA 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató, egyetemi tanár 1 Cél Marketing 1.0 Termék-központú Termék eladása Marketing

Részletesebben

A marketing koncepciója - MARKETING

A marketing koncepciója - MARKETING A marketing koncepciója - MARKETING 1.0 2.0 3.0 4.0 1. előadás Miskolc, 2019.02.12. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 A vállalati tevékenység egyik funkciója Beszerzésipiacok -munkaerőpiac -javak

Részletesebben

A marketing koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0.

A marketing koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0. A marketing koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0. 1. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató Miskolc, 2017.02.07. 1 Mai kérdéseink 1.Mi a marketing? Mi a szerepe, funkciója

Részletesebben

Hatékony marketing a felsőoktatásban

Hatékony marketing a felsőoktatásban Hatékony marketing a felsőoktatásban FGSZE Fórum, 2017. május 24. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet Pallasz Athéné Egyetem 1 Marketing, a hiányzó képesség,

Részletesebben

Szervezeti piacok - beszerzési magatartás

Szervezeti piacok - beszerzési magatartás Szervezeti piacok - beszerzési magatartás Korrupció nélkül is lehet üzletet kötni? Prof. Dr. Piskóti István Marketing Intézet π-marketing Az előadás kérdései o Miért beszélünk szervezeti piaci, business

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

5. előadás. A borotváló mobiltelefon Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató

5. előadás. A borotváló mobiltelefon Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató MARKETINGBEN TUDÁS A SIKERHEZ.. UTAZUNK25 A borotváló mobiltelefon Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben 5. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 2 MARKETINGBEN TUDÁS A

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

5. előadás. A borotváló mobiltelefon Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató

5. előadás. A borotváló mobiltelefon Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató MARKETING ÉS TURIZMUS INTÉZET TUDÁS A SIKERHEZ A borotváló mobiltelefon Termékpolitikai döntések marketing a termékfejlesztésben 5. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 2 MARKETING ÉS TURIZMUS

Részletesebben

Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet

Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet Business Marketing Menedzsment 2. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet 1 Marketing alapsajátosság: gyakorta még nem létező termékek eladása o Először értékesítjük (szerződést kötünk) majd

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

ÁLMODJ NAGYOT, KEZDD KICSIBEN, HALADJ GYORSAN

ÁLMODJ NAGYOT, KEZDD KICSIBEN, HALADJ GYORSAN ÁLMODJ NAGYOT, KEZDD KICSIBEN, HALADJ GYORSAN Integrált marketing stratégia egy szakmai szövetségnél Schlégl Tímea Kommunikációs és operatív igazgató LÉPÉSEK A DÖNTÉSIG 1. 2. Szervezet 4. 3. Célok 6. 5.

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

Versenyképesség innováció - marketing

Versenyképesség innováció - marketing Versenyképesség innováció - marketing Business marketing 2.előadás Prof. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet 1. A SIKER KULCSA CIA Competitive Innovation Advantage 2. CIA

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

Innovációvezérelt marketing

Innovációvezérelt marketing MARKETING INTÉZET Innovációvezérelt marketing Dr. Piskóti István, intézetigazgató Miskolci Egyetem TUDÁS A SIKERHEZ 1. A SIKER KULCSA CIA Competitive Innovation Advantage 2. CIA ESZKÖZE: optimális innovációportfólió

Részletesebben

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Mi is az a digitális kihívás? Vezetői gyakorlat kihívásai Marketing, termék- és szervezet-fejlesztés

Részletesebben

A marketing koncepciója - MARKETING

A marketing koncepciója - MARKETING A marketing koncepciója - MARKETING 1.0 2.0 3.0 4.0 1. előadás Miskolc, 2019.02.12. Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 Marketing tantárgy - félévi követelmények a félév zárása: szóbeli vizsga melynek

Részletesebben

Gyógy- és Wellness Szállodák Marketingkommunikációja II. Országos Konferencia. nagy márton

Gyógy- és Wellness Szállodák Marketingkommunikációja II. Országos Konferencia. nagy márton Gyógy- és Wellness Szállodák Marketingkommunikációja II. Országos Konferencia nagy márton MIT VÁRUNK MA EGY SZÁLLODÁTÓL Package ajánlatok? Jó megközelíthetőséget? Minőségi matracokat? Free WiFi? USB csatlakozós

Részletesebben

Településmarketing workshop

Településmarketing workshop Településmarketing workshop Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Miskolc Megyeháza 2019. Január 17. Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet Turizmus-vendéglátás

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

Az innováció-marketing a gyakorlatban

Az innováció-marketing a gyakorlatban Az innováció-marketing a gyakorlatban Dr. Piskóti István, intézetigazgató Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing Intézet Innováció a fejlődés rugója Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat Marketing Tanszék Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat A hallgatók a Külkereskedelmi Kar szaktanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Az alábbi

Részletesebben

Marketing Intézeti Tanszék

Marketing Intézeti Tanszék A hallgatók a Külkereskedelmi Kar tanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Ez az összeállítás hallgatói kérésre készült, de természetesen az önálló témaválasztás is megengedett

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies management Stratégiai gondolkodás fejlődése Szükség van-e stratégiai menedzsmentre? Peter Lorange kritikus alapkérdései Gyorsan változó

Részletesebben

Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel. Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András

Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel. Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András Mi a CRM? A Customer Relationship Management, vagyis az ügyfélkapcsolat-menedzsment kifejezés

Részletesebben

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5.

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5. Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató 2013. November 5. Az új korszak átformálja a üzleti folyamatokat Big Data, közösség, mobil és felhőalapú e-business

Részletesebben

53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM

53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM Belső desztinációmarketing: kulcs a versenyképesség növeléséhez 53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM Dr. Piskóti István, intézetigazgató, Miskolci

Részletesebben

Public Relations. 8. Előadás. Somodi-Tóth Orsolya

Public Relations. 8. Előadás. Somodi-Tóth Orsolya Public Relations 8. Előadás Somodi-Tóth Orsolya PR A PR a vállalat és a fogyasztók közötti kommunikáció nem fizetett, személytelen eleme, amelynek célja a vállalatról ill. annak termékeiről szóló pozitív

Részletesebben

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói A marketing értelmezése A marketing a menedzsmenttudományok egyik szakterülete Üzleti filozófia (a vevőt középpontba helyező szemléletmód Funkció (vevőközpontúság érvényesítését

Részletesebben

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó

A MARKETING ALAPJAI. Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): ősz Dr. Petruska Ildikó A MARKETING ALAPJAI Információk (követelmények, segédanyagok, eredmények): www.uti.bme.hu 2011. ősz Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói Tk.1.fejezet MARKETING Csodafegyver Értékesítés A menedzsmenttudományok

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

Dr.Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet

Dr.Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet RÉGIÓ- ÉS TELEPÜLÉSMARKETING 1.előadás az RTM koncepciója, sajátos értelmezése Dr.Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet Az RTM = területi marketing Egy terület versenyképességének, komparatív

Részletesebben

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás Témakörök A befektetésösztönzési stratégia A stratégiakészítés folyamata és tartalma Beavatkozások, kulcsprojektek Gyakorlati teendők a befektetők

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése

A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése A fogyasztói, vásárlói magatartás és elemzése Marketing BA 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István Intézetigazgató, egyetemi tanár 1 Marketing 1.0, 2.0 és 3.0 összehasonlítása Marketing 1.0 Termék-központú

Részletesebben

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI 1 Az Értékteremtő Folyamat Menedzsment stratégia A vállalat küldetése Környezet Vállalati stratégia Vállalati adottságok Kompetitív prioritások Lényegi képességek ÉFM stratégia

Részletesebben

Copyright 2012, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

Copyright 2012, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved. 1 Oracle Felhő Alkalmazások: Gyorsabb eredmények alacsonyabb kockázattal Biber Attila Igazgató Alkalmazások Divízió 2 M I L L I Á RD 4 1 PERC MINDEN 5 PERCBŐL 5 6 Ember használ mobilt 7 FELHŐ SZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

A marketing új koncepciói 1. Tétel. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói 1. Tétel. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói 1. Tétel Dr. Petruska Ildikó Értékorientáció (értékvezérelt marketing) Dr. Petruska Ildikó Termék vs. vevőérték Termék Megoldás A termék csupán tárgyi kifejezője a fogyasztóknak

Részletesebben

A marketing koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0.

A marketing koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0. A marketing koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0. 1. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató Miskolc, 2017.02.07. 1 Mai kérdéseink 1.Mi a marketing? Mi a szerepe, funkciója

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

DIGITALIZÁCIÓ KINEK MI? AVAGY A KIKERÜLHETETLEN ÖSVÉNY A SIKERES VERSENYKÉPESSÉG ÉRDEKÉBEN.

DIGITALIZÁCIÓ KINEK MI? AVAGY A KIKERÜLHETETLEN ÖSVÉNY A SIKERES VERSENYKÉPESSÉG ÉRDEKÉBEN. DIGITALIZÁCIÓ KINEK MI? AVAGY A KIKERÜLHETETLEN ÖSVÉNY A SIKERES VERSENYKÉPESSÉG ÉRDEKÉBEN. Magyari Péter 20+y multi janicsár & Digital CX Transf. Coach Safe Harbor Statement This presentation is intended

Részletesebben

Az Arkánum Medhotel fejlődése

Az Arkánum Medhotel fejlődése Az Arkánum Medhotel fejlődése Hogyan véssük be egy új hotel nevét a köztudatba 2015-ben? Péter Krisztina Link Consulting Kft. PR is storytelling for your business. Patrick Goodness, The Goodness Company

Részletesebben

Kerüljünk fel a térképre? városmárka-építés

Kerüljünk fel a térképre? városmárka-építés Kerüljünk fel a térképre? városmárka-építés Prof. Dr. Piskóti István, intézetigazgató, Miskolci Egyetem Marketing Intézet Júzcar Identitás-alapú márkázás és kettőssége TERÜLETI-/VÁROS-IDENTITÁS A TERÜLET/

Részletesebben

VI. Nemzetek turizmusa - nemzetközi konferencia

VI. Nemzetek turizmusa - nemzetközi konferencia A desztináció-marketing belseje belső marketing holisztikus megközelítésben Dr. Piskóti István, Nagy Katalin, Marien Anita Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék VI. Nemzetek turizmusa - nemzetközi

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE Mi az üzleti tervezés A józan ész diadala az önámítás felett A tervezés tisztán matematika Nagy számok törvénye Egy egész szám felírható néhány

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE MI AZ ÜZLETI TERVEZÉS A józan ész diadala az önámítás felett A józan ész diadala az önámítás felett A TERVEZÉS TISZTÁN MATEMATIKA Nagy számok

Részletesebben

Értékelvű helyzetelemzés 2. Tétel. Dr. Petruska Ildikó

Értékelvű helyzetelemzés 2. Tétel. Dr. Petruska Ildikó Értékelvű helyzetelemzés 2. Tétel Környezet Versenytársak ajánlatai Stratégiai egyensúlyi pont (sweet spot) Ügyfelek igényei Vállalat képességei A környezet elemzése Makrokörnyezet Versenykörnyezet Belső

Részletesebben

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT.

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT. A stratégiai tervezés módszertana Koplányi Emil elearning Igazgatóság Educatio KHT. 1 Tartalom 1. A stratégiai tervezés szerepe a szaktanácsadói munkában 2. Stratégiai tervezés alapjai 3. Küldetés (misszió),

Részletesebben

Stratégiai tervezés és marketingstratégia

Stratégiai tervezés és marketingstratégia 2. Stratégiai tervezés és marketingstratégia Tk. 2.fejezet Stratégiai tervezés és marketing stratégia Küldetés Vállalati célok és stratégiák Marketing alapstratégiák Üzletági célok és stratégiák Funkcionális

Részletesebben

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok Széni Zoltán - EY (Ernst & Young), Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) HR Igazgató Farkas

Részletesebben

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN Dr. habil. Szabó Zoltán PhD MBA Vada Gergely - Vezető tanácsadó TÉMAKÖRÖK Célcsoportok 10 K SWOT MIR Exponenciális tervezés Kulcs a Befektetőkhöz Tervezési projekt -

Részletesebben

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens 1. Projektötlet, előkészítés 2. Megvalósítás Támogatás 3. Fenntartás Helyzetelemzés: igények, szükségletek, megoldandó probléma feltárása Célstruktúra:

Részletesebben

Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban

Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban 2018. december 4. Nemzeti Agrárgazdasági kamara Gandera Balázs balazs.gandera@intren.hu Full service digitális ügynökség Az INTREN-nél digitalis marketing ökoszisztémák

Részletesebben

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30.

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Az innovációs ügynökség Győr Szombathely Zalaegerszeg - A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta - 3 megyei jogú városban,

Részletesebben

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr Smarter cities okos városok Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Versenyképesség marketingmenedzsment modell marketingfeladatok és információs, kutatási háttere

Versenyképesség marketingmenedzsment modell marketingfeladatok és információs, kutatási háttere Businessmarketing menedzsment Versenyképesség marketingmenedzsment modell marketingfeladatok és információs, kutatási háttere Business marketingmenedzsment 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István Miskolci

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Juhász Lajos 1. Beruházás-gazdaságossági vizsgálatok

Részletesebben

Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft.

Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft. Pro Bono platform és hatásmérés Lévai Gábor Civil Support Nonprofit Kft. Társadalmi hatás logikája Models of Impact by Verynice.co - Termék www.modelsofimpact.co Models of Impact by Verynice.co - Szolgáltatás

Részletesebben

Hogyan kívánja a Főváros elősegíteni Budapest turizmusának fejlődését? Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ

Hogyan kívánja a Főváros elősegíteni Budapest turizmusának fejlődését? Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Hogyan kívánja a Főváros elősegíteni Budapest turizmusának fejlődését? Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Agenda 1. A múlt elemzése 2. A turizmuspolitikai irányítás megteremtése 3. Új típusú stratégiai

Részletesebben

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei Dr. Bokor Zoltán MTA KTB közgyűlési képviselő 1 Tartalom Célok Az együttműködés

Részletesebben

A marketingmenedzsment koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0.

A marketingmenedzsment koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0. Marketingmenedzsment 1. előadás A marketingmenedzsment koncepciója, szerepe, fejlődési szakaszai - MARKETING 3.0. Készítette: Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató A vállalati tevékenység egyik funkciója

Részletesebben

Környezetelemzés módszerei

Környezetelemzés módszerei MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Környezetelemzés módszerei Dr. Musinszki Zoltán A vállalkozás és környezete Közgazdasági

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. Marketing and Revenue Management Functional Strategy

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. Marketing and Revenue Management Functional Strategy Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies Management Marketing and Revenue Management Functional Strategy Startegy Misszió jövőkép stratégiai stratégia az elérés útja Stratégia

Részletesebben

AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI

AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI ÍRORSZÁG NEMZETI HELYREÁLLÍTÁSI TERV Fiatal, jól képzett munkaerő Szerencsés demográfiai összetétel Kiváló minőségű infrastruktúra Nyitott gazdaságpolitika

Részletesebben

Versenyképesség marketingmenedzsment modell marketingfeladatok és információs, kutatási háttere

Versenyképesség marketingmenedzsment modell marketingfeladatok és információs, kutatási háttere Businessmarketing menedzsment Versenyképesség marketingmenedzsment modell marketingfeladatok és információs, kutatási háttere Business marketingmenedzsment 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István Miskolci

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

Kooperáció lehetősége és szükségszerűsége B2B-piacokon a kis- és középvállalkozásoknál. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet

Kooperáció lehetősége és szükségszerűsége B2B-piacokon a kis- és középvállalkozásoknál. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet Kooperáció lehetősége és szükségszerűsége B2B-piacokon a kis- és középvállalkozásoknál Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet Változó verseny üzleti kapcsolatok Az információs- és kommunikációs

Részletesebben

Projektek bemutatása A Projektet az Európai Unió Interreg Europe

Projektek bemutatása A Projektet az Európai Unió Interreg Europe HoCare Projektek bemutatása A Projektet az Európai Unió Interreg Europe Programja (ERFA) és a magyar költségvetés (NGM) finanszírozza 85%+15% arányban. (CY, LT, CZ, RO, BG, SI, PT, HU) Generation of innovation

Részletesebben

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft.

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft. Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás OTP Hungaro-Projekt Kft. Vállalati célok, problémák Elég versenyképesek a termékeink? Hogyan javítsuk versenyképességünket? Hogyan növeljük az árbevételünket

Részletesebben

Haladó elemzések potenciális stratégiai irányok (SWOT, GE, BCG, SPACE stb.) Máté Domicián

Haladó elemzések potenciális stratégiai irányok (SWOT, GE, BCG, SPACE stb.) Máté Domicián Haladó elemzések potenciális stratégiai irányok (SWOT, GE, BCG, SPACE stb.) Máté Domicián A stratégiai menedzsment területei Stratégia tervezése Stratégia bevezetése Stratégia ellenőrzése A stratégiai

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

IT Factory. Kiss László

IT Factory. Kiss László IT Factory Kiss László Mit jelent az IT Factory Együttműködő építőelemekből áll, amelyek jól definiált céllal, feladattal rendelkeznek. A tervezés és megvalósítás világosan elkülönül. A folyamatok és teljesítmény

Részletesebben

A MARKETING FOGALMA február 01.

A MARKETING FOGALMA február 01. A MARKETING FOGALMA 2019. február 01. Szűkebb értelemben: - vállalati tevékenység, - amely elemzi a piacot, - meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, - megismerteti azokat a fogyasztókkal,

Részletesebben

Stratégiai döntéstámogatás módszerei

Stratégiai döntéstámogatás módszerei MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Hangsúlyeltolódás stratégiai gondolkodásmód Költségszerkezet Stratégiai döntéstámogatás

Részletesebben

Döntési szakasz, a stratégia bevezetése. Máté Domicián

Döntési szakasz, a stratégia bevezetése. Máté Domicián Döntési szakasz, a stratégia bevezetése Máté Domicián 12.előadás Döntési szakasz, a stratégia bevezetése A stratégiai menedzsment területei Stratégia tervezése Stratégia bevezetése Stratégia ellenőrzése

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Stratégiai menedzsment Stratégiai menedzsment Három eleme: a) egy jövőkép, értékelés magáról a vállalkozásról, annak különböző érintettjeiről és ezekhez való viszonyáról, b) egy algoritmus a stratégiai

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet

Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet Ügyfélelégedettség mérés és növelés Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing Intézet Ügyfél-elégedettség mérése Az ügyfél elégedettségének elérése természetesen marketing cél, de alapvetően mégiscsak

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

M I N D E N K I L E H E T J Ó S A L E S - E S! By Benyovszky Tünde

M I N D E N K I L E H E T J Ó S A L E S - E S! By Benyovszky Tünde M I N D E N K I L E H E T J Ó S A L E S - E S! By Benyovszky Tünde MIVEL FOGLALKOZOM? 2 3 AZ ÉRTÉKESÍTŐVÉ VÁLÁS PSZICHOLÓGIÁJA Téves hiedelmek MÁSOK KONFORM ÉSZLELÉSE BEIDEGZŐDÉS Everything you look for

Részletesebben

Web Értékesítő" 3. 1. Szerepkör leírás" 3. 2 Szerepkör profil" 4. 2.1 Profil összefoglalása" 4. 2.2 Részletes profil" 5

Web Értékesítő 3. 1. Szerepkör leírás 3. 2 Szerepkör profil 4. 2.1 Profil összefoglalása 4. 2.2 Részletes profil 5 ! Web Értékesítő Web Értékesítő" 3 1. Szerepkör leírás" 3 2 Szerepkör profil" 4 2.1 Profil összefoglalása" 4 2.2 Részletes profil" 5 2 Web Értékesítő 1. Szerepkör leírás Profil neve Profil alternatív nevei

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Hollósy Zsolt 1. Érdekeltségi, ösztönzési rendszer kialakítása

Részletesebben

Stratégia és termékinnováció

Stratégia és termékinnováció Stratégia és termékinnováció Stratégia, termékpolitika és innováció A vállalati stratégiákra ható tényezők Vállalati stratégiai tervezés: Versenystratégiák Növekedési stratégiák Portfolió terv Stratégiai

Részletesebben

Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület

Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület Turisztikai Egyesület Turizmusfejlesztési stratégia kidolgozása Ajánlat Xellum Kft. 2015. szeptember 3. 1. Bevezetés A Xellum Kft. (továbbiakban Xellum) jelen ajánlatát (továbbiakban Megbízó) megkeresése

Részletesebben

Vállalatok társadalmi felelıssége

Vállalatok társadalmi felelıssége Vállalatok felelıssége Matolay Réka Budapesti Corvinus Egyetem E tantárgy 1. Közelítésmódok és eszközök (2008. szeptember 20.) Matolay Réka 2. Értelmezés a fenntarthatóság bázisán (2008. október 4.) Tóth

Részletesebben

Digitalizációs Kutatás Madar Norbert. A kutatást a megbízásából a készítette

Digitalizációs Kutatás Madar Norbert. A kutatást a megbízásából a készítette Digitalizációs Kutatás 2018 Madar Norbert A kutatást a megbízásából a készítette HAGYOMÁNYOS / DIGITÁLIS A digitalizáció a hétköznapokban: milyen téren van jelen? HAGYOMÁNYOS DIGITÁLIS TÉRKÉP GPS ÚJSÁG,

Részletesebben

AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI

AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI Területileg integrált beruházások és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a 2014-20-as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI H.1 Inclusive growth, Urban

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

Inbound marketing. Damjanovich Nebojsa, Senpai Consulting, HubSpot viszonteladó

Inbound marketing. Damjanovich Nebojsa, Senpai Consulting, HubSpot viszonteladó Inbound marketing Damjanovich Nebojsa, Senpai Consulting, HubSpot viszonteladó Rólam Inbound marketing tanácsadó, HubSpot viszonteladó Tanácsadó a Fortune 500 cégeknek Elismert tréner és konferencia előadó

Részletesebben