IV. A STATISZTIKUS FIZIKA ELEMEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IV. A STATISZTIKUS FIZIKA ELEMEI"

Átírás

1 IV A SAISZIKUS FIZIKA ELEMEI 49 Egyszerűsített gázodellünk 6 db gázrészecskéből áll, aelyek olyan edényben helyezkednek el, ely két egyenlő térfogatú részből áll Hányszor nagyobb a 3 3 akroállaot terodinaikai valószínűsége, int a 6 akroállaoté? 5 Két egyenlő térfogatú részből álló tartályban db gázolekula található a) Száítsuk ki annak a valószínűségét, hogy az első térrészben k db olekula található! b) A száított valószínűségeket ábrázoljuk az első térfélben levő olekulák száának függvényében! 5 Két különböző térfogatú részből (cella) álló tartályban 6 db gázolekula van Az egyik cella térfogata kétszerese a ásikénak, V = V Egyensúlyi állaotban a nagyobb térfogatú cellában 4 db, a kisebb térfogatú cellában db olekula van a) Határozzuk eg ezen akroállaot terodinaikai és ateatikai valószínűségét! b) Mekkorák lesznek ezek az értékek a 3 3 akroállaot esetén? 5 Egy oszcillátorokból álló szilárdtest-odell két részrendszerből áll, aelyek kezdetben adiabatikusan izoláltak A bal oldali részrendszer 8 db oszcillátorból áll és 4 db energiaadaggal rendelkezik, a jobb oldali szintén 8 db oszcillátorból áll és db energiaadaggal rendelkezik Hányszorosára nő az egyesített rendszer ikroállaotainak száa, ha a bal oldali részrendszer db energiaadagot átad a jobb oldalinak? 53 Szilárdtest-odellünk 3 db oszcillátorból áll Egy energiaadag nagysága,7 - J, a rendszer hőérséklete 3 K Mennyi azon oszcillátorok száa, elyek energiája nagyobb vagy egyenlő, int,7 - J? 54 Az egyszerűsített szilárdtest-odell 5 db oszcillátorból áll, és 6 db energiaadaggal rendelkezik, azaz a rendszer összenergiája 6ε a) Mi a valószínűsége annak, hogy egy kiszeelt oszcillátor az r-edik energiaszinten van (energiája rε )? b) Rajzoljuk eg az eloszlásfüggvényt!

2 5 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 55 Egyszerűsített gázodellünk 8 db gázolekulából áll, aelyek két egyenlő térfogatú részből álló tartályban helyezkednek el Mennyivel változik eg a rendszer entróiája a 8 akroállaotból a 4 4 akroállaotba való átenet során? 56 Hányszor valószínűbb, hogy két kg töegű, 3 K, illetve 3 K hőérsékletű rézkocka terikus kölcsönhatása során -7 J energia sontán át-enjen a elegebb testről a hidegebbre, int fordítva? A kockák nagyon kis hőérsékletváltozásától eltekintünk 57 A Föld felszínén a levegő nyoása, sűrűsége κ Feltesszük a Boltzanneloszlás érvényességét, továbbá azt, hogy és g ne függnek a agasságtól Határozzuk eg a levegő nyoását a Föld felszíne felett h agasságban! 58 A Föld felszínén a levegő nyoása 5 Pa, sűrűsége,3 kg/ 3 együk fel, hogy és g ne függnek a agasságtól! A tengerszint felett ilyen agasságban csökken a levegő sűrűsége a) a felére, b) e-ed részére? 59 Függőleges, henger alakú edény alaterülete A, agassága h Az edényben levő gáz nyoása az edény alalajának szintjén, hőérséklete, oláris töege M együk fel, hogy és g ne függnek a agasságtól! Határozzuk eg az edényben levő gáz töegét! 6 Mutassuk eg, hogy a függőleges levegőoszlo töegközéontja ugyanabban a agasságban van, ahol a levegő sűrűsége e-ed részére csökken! A száolás során feltesszük, hogy és g ne függnek a agasságtól 6 Egyik végén zárt, vízszintes henger a nyitott végén átenő, függőleges tengely körül ω szögsebességgel forog A henger keresztetszete A, hossza b, a levegő hőérséklete, nyoása a hengeren kívül, oláris töege M Határozzuk eg ω b a) a henger egységnyi térfogatában levő levegőrészecskék száát a forgástengelytől ért r távolság függvényében, b) a henger alajára ható erőt! 6 A Föld gravitációs terében levő gázrészecskék hány %-ának van nagyobb otenciális energiája, int a haladó ozgásból szárazó átlagos kinetikai energia? együk fel, hogy és g ne függnek a agasságtól!

3 IV A SAISZIKUS FIZIKA ELEMEI A hidrogénolekulák hányadrészének van akkor kinetikai energiája, aely elegendő a Föld gravitációs hatásának legyőzéséhez, a Föld elhagyásához, ha a hőérséklet 3 K? A Föld sugara 637 k 64 A terikus egyensúlyban levő gázban egy adott felületnek ütköző részecskék ekkora hányadának lesz a kinetikai energiája a) az átlagosnál nagyobb, b) az átlagosnál hároszor nagyobb? 65 Bizonyos ennyiségű héliugáz térfogata c 3, hőérséklete 69 C, sűrűsége,6-4 kg/ 3 Határozzuk eg azon héliuatook száát, aelyek sebessége a (39 /s, 4 /s) sebességintervalluba esik! 66 Egy,5 d 3 térfogatú edényben 73 K hőérsékletű, 5 Pa nyoású hidrogén van Határozzuk eg azon hidrogénolekulák száát, aelyek sebessége az (9 /s, /s) intervalluba esik, ha a hőérséklet a) 73 K, b) 3 K! 67 Határozzuk eg, hogy a gázrészecskék hányadrészének sebessége ne különbözik,5%-nál jobban a) a legvalószínűbb sebességtől, b) az átlagos sebességtől, c) a közös sebességtől! 68 Határozzuk eg a hőérsékleten a (v, v+δv), ahol Δv << v, sebességintervalluban levő gázrészecskék relatívszáát azon részecskék száához viszonyítva, aelyek szintén ebben a sebességintervalluban találhatók a = hőérsékleten! Vizsgáljuk a következő eseteket: a) v = v valószínű ( hőérséklethez tartozó), b) v =,5v valószínű c) v = v valószínű ( hőérséklethez tartozó)! 69 Milyen sebességértéknél etszik egyást a és a = hőérsékletekhez tartozó, ugyanazon gáz sebességeloszlását leíró Maxwell-féle eloszlásfüggvények? 7 A gázrészecskék hányadrésze rendelkezik a haladó ozgásból szárazó olyan kinetikai energiával, aely ne különbözik jobban %-nál az átlagos ozgási energiától?

4 54 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 7 Határozzuk eg a Maxwell-féle sebességeloszlás felhasználásával v x és értékét! 7 Mutassuk eg, hogy bizonyos ennyiségű ideális gáz azon részecskéinek száa, aelyek sebessége (v, v ) intervalluba esik, független a hőérséklettől! v x

5 V HALMAZÁLLAPO-VÁLOZÁSOK 73 Hőszigetelő falú edényben 5 kg töegű, 8 C hőérsékletű víz van A víz fajhője 4, kj/kg C, a jég fajhője, kj/kg C, olvadáshője 333,7 kj/kg Mekkora töegű, C hőérsékletű jeget kell a vízbe tenni, hogy C hőérsékletű vizet kajunk? 74 Kaloriéterben levő, kg töegű, 85 C hőérsékletű vízbe 4 kg töegű, 5 C hőérsékletű jeget teszünk A víz fajhője 4, kj/kg C, a jég fajhője, kj/kg C, olvadáshője 333,7 kj/kg Határozzuk eg a kialakuló egyensúlyi állaot jellezőit! 75 Hőszigetelő falú edényben levő,,6 kg töegű, 4 C hőérsékletű jégre g töegű, 5 C hőérsékletű vizet öntünk A víz fajhője 4, kj/kg C, a jég fajhője, kj/kg C, olvadáshője 333,7 kj/kg Határozzuk eg a kialakuló egyensúlyi állaothoz tartozó hőérsékletet! 76 Egy kaloriéterben,3 kg töegű víz és,5 kg töegű jég van dinaikus egyensúlyban A víz fajhője 4, kj/kg C, a jég fajhője, kj/kg C, olvadáshője 333,7 kj/kg Mekkora töegű, C hőérsékletű vízgőzt kell a kaloriéterbe vezetni, hogy a kialakuló közös hőérséklet C legyen? 77 Egy kaloriéterben összekeverünk g töegű, 5 C hőérsékletű vizet,,5 kg töegű, 3 C hőérsékletű jeget, és ebbe a rendszerbe bevezetünk 5 g töegű, C hőérsékletű vízgőzt A víz fajhője 4, kj/kg C, a jég fajhője, kj/kg C, olvadáshője 333,7 kj/kg A vízgőz állandó nyoáson ért fajhője,85 kj/kg C Határozzuk eg a kialakuló egyensúlyi hőérsékletet, illetve az ezen állaothoz tartozó egyéb araétereket! 78 C hőérsékleten elforralunk,4 kg töegű vizet A külső légnyoás 5 Pa, a víz forráshője 56,3 kj/kg, a vízgőz sűrűsége C hőérsékleten,6 kg/ 3 a) Mennyivel nőtt a vízgőz belső energiája? b) Hány %-os hibát követünk el, ha a forráshőt az egységnyi töegű víz belső energiájának változásával azonosítjuk?

6 56 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 79 Vízszintes felületen álló, hőszigetelő anyagból készült, 3 töegű testtel rugalatlanul ütközik egy töegű, c fajhőjű, hőérsékletű, 5 olvadásontú, L olvadáshőjű anyagból készült test Az ütközés során felszabaduló energia teljes egészében az töegű test belső energiáját növeli, a súrlódás elhanyagolható Az ütközés során az töegű test éen egolvad Mekkora sebességgel ozog az töegű test az ütközés előtt? 3 8 Száítsuk ki a jég olvadásontját 6 Pa nyoáson! A víz sűrűsége kg/ 3, a jégé 9 kg/ 3, a jég olvadáshője 333,7 kj/kg együk fel, hogy ezek az állandók a ( 5 Pa, 6 Pa) nyoásintervalluban állandónak tekinthetők! 8 kg töegű, norálállaotú jeget adiabatikusan összenyounk 7 Pa nyoásig A víz sűrűsége kg/ 3, a jég sűrűsége 9 kg/ 3, fajhője, kj/kg C, olvadáshője 333,7 kj/kg Mekkora töegű víz olvad fel az összenyoás során? 8 A telített gőz nyoása hőérsékleten együk fel, hogy a víz L f forráshője ne függ a hőérséklettő, a víz fajlagos térfogata elhanyagolható a vízgőz fajlagos térfogatához viszonyítva, illetve a telített gőz ideális gáznak tekinthető! A víz oláris töege M Határozzuk eg a telített vízgőz nyoását a hőérséklet függvényében! 83 A telített vízgőz nyoása C hőérsékleten 5 Pa A víz oláris töege 8-3 kg/ol, forráshője 5,3 kj/kg Határozzuk eg a telített vízgőz nyoását a) 5 C hőérsékleten, b) C hőérsékleten! 84 A víz forrásontja 5 Pa nyoáson C, oláris töege 8-3 kg/ol, forráshője 56,3 kj/kg Mekkora hőérsékleten forr a víz,5 5 Pa nyoáson? 85 Egy oldat fagyásontja,93 C Az 5 d 3 térfogatú vízben,34 kg/ol oláris töegű nádcukrot oldottunk fel A víz oláris fagyásontcsökkenése,86 C kg/ol Mekkora töegű nádcukor van az oldatban?

7 V HALMAZÁLLAPO-VÁLOZÁSOK Kaloriéterben levő,, kg töegű, hőérsékletű vízbe, kg töegű, C hőérsékletű jeget teszünk A víz fajhője 4, kj/kg C, a jég olvadáshője 333,7 kj/kg Határozzuk eg az egyensúlyi állaot kialakulása során bekövetkező entróia-változást! Vizsgáljuk az alábbi eseteket: a) = 6 C, b) = 94 C! 87 kg töegű, C hőérsékletű vizet C hőérsékleten, 5 Pa nyoáson elforralunk A víz fajhője 4, kj/kg C, forráshője 56,3 kj/kg Határozzuk eg az entróia egváltozását! 88 Egyik végén zárt hengerben levő dugattyú vízgőzt zár el, aely a dugattyú ozgása során állandóan telített, és inden illanatban a kondenzáció határán van A vízgőzt tekintsük ideális gáznak és tegyük fel, hogy a víz fajlagos térfogata elhanyagolható a vízgőz fajlagos térfogatához viszonyítva! A vízgőz állandó nyoáson vett fajhője c, a víz árolgáshője állandónak tekinthető és értéke L Határozzuk eg a vízgőz fajhőjét erre a folyaatra! 89 Zárt térben levő, töegű víz dinaikus egyensúlyban van az elhanyagolható töegű, abszolút hőérsékletű telített gőzével A vízgőz állandó nyoáson vett fajhője c, a víz árolgáshője L A víz fajlagos térfogata elhanyagolható Mennyivel változik a rendszer entróiája, ha a vizet elegítéssel hőérsékletű telített gőzzé alakítjuk? 9 Zárt, 5 d 3 térfogatú edényben kg töegű, C hőérsékletű víz van A víz feletti részben a víz telített gőze helyezkedik el A rendszer hőérsékletének kis értékű változása esetén a víz térfogatváltozásától eltekintünk a víz forráshője 56,3 kj/kg Mennyivel változik eg a telített gőz töege, ha a rendszer hőérsékletét C-kal egnöveljük? 9 Függőleges, alul zárt, A = c keresztetszetű hengerben levő, elhanyagolható töegű, súrlódásentesen ozgó dugattyú alatt = 8 g töegű, = C hőérsékletű víz van A dugattyún egy nehezék van, elynek töege = kg A külső légnyoás 5 Pa, a telített vízgőz nyoása = C hőérsékleten t =,6 6 Pa A víz fajlagos térfogata a vízgőz fajlagos térfogatához viszonyítva elhanyagolható

8 58 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA Mekkora úton ozdul el a dugattyú, ha a rendszer hőérsékletét C hőérsékletre eeljük? 9 Vízszintes, indkét végén zárt, d 3 térfogatú hengert vékony, hővezető anyagból készült dugattyú két részre oszt A bal oldali térben ol anyagennyiségű víz van, a jobb oldaliban edig,5 ol nitrogén Határozzuk eg a nitrogén térfogatát, ha a rendszer hőérsékletét C hőérsékletre eeljük! H O N 93 Vízszintes, indkét végén zárt, d 3 térfogatú hengert vékony, hővezető anyagból készült dugattyú két részre oszt A bal oldali térben g töegű víz van, a jobb oldaliban edig g töegű nitrogén található Határozzuk eg a nitrogén térfogatát, ha a rendszer hőérsékletét C hőérsékletre eeljük! 94 Egy d 3 térfogatú edényben levegő és bizonyos ennyiségű víz van 7 C hőérsékleten, aikor az edényben a nyoás kpa, a telített vízgőz nyoása 3,6 kpa Az edény rendelkezik egy keresztetszetű szeleel, elyet egy rugó tart zárva, N erővel Az edényt lassan elegítjük A elegítés során, aikor az összes víz ég ne árolgott el, 95 C hőérsékleten a szele kinyit A víz térfogata az edény térfogatához viszonyítva elhanyagolható Határozzuk eg az edényben levő, 95 C hőérsékletű telített vízgőz nyoását! 95 Vízszintes, indkét végén nyitott, d keresztetszetű hengerben levő rögzített válaszfal két oldalán súrlódásentesen ozgó dugattyúk találhatók A bal oldali térben ol anyagennyiségű hidrogén és ol anyagennyiségű nitrogén van, a jobb oldaliban 3 ol víz található A rendszer hőérséklete C, a rögzített válaszfal féligáteresztő és csak a hidrogén-olekulákat engedi át, a külső légnyoás 5 Pa Mekkora erővel kell tartanunk a jobb oldali dugattyút, ha azt akarjuk, hogy a jobb oldali térrész térfogata 8,6 d 3 legyen?

9 V HALMAZÁLLAPO-VÁLOZÁSOK 59 H N H O 96 Dugattyúval elzárt, vízszintes hengerben 5 Pa nyoású, d 3 térfogatú, C hőérsékletű telített vízgőz van A külső légnyoás 5 Pa, a víz forráshője 56,3 kj/kg Mennyit változik a rendszer belső energiája, ha a gőz térfogatát állandó hőérsékleten felére csökkentjük? 97,7 d 3 térfogatú edényben levő, 4 C hőérsékletű levegő relatív áratartala 6% A telített vízgőz térfogata ezen a hőérsékleten 3 kpa Mekkora töegű vizet kell ebben az edényben elárologtatni, hogy a vízgőz telített legyen? 98 Dugattyúval elzárt hengerben 3,3 kpa nyoású, d 3 térfogatú, C hőérsékletű levegő-vízgőz keverék van A levegő relatív áratartala 7%, a telített vízgőz nyoása ezen a hőérsékleten,4 kpa Mekkora lesz a hengerben a nyoás, ha a keverék térfogatát ezen az állandó hőérsékleten a -ed részére csökkentjük? 99 Összekeverünk állandó hőérsékleten 3 térfogatú, % relatív áratartalú levegőt 3 3 térfogatú, 4% relatív áratartalú levegővel A keverék térfogata 4 3 lesz Határozzuk eg a keverék relatív áratartalát! 3 A levegő hőérséklete 3 C, a haratont C A telített vízgőz nyoása 3 C hőérsékleten 4,38 kpa, C hőérsékleten,4 kpa Határozzuk eg a levegő relatív és abszolút áratartalát! 3 Határozzuk eg a van der Waals-egyenlet alaján az M oláris töegű valódi gáz kritikus adatait! 3 Az argon kritikus nyoása 4,8 6 Pa, kritikus hőérséklete C Határozzuk eg ezen adatokból az argon van der Waals-állandóit és a kritikus fajlagos térfogatát!

10 6 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 33 Egy tartályban valódi gáz van Fajlagos térfogata a kritikus fajlagos térfogat fele, nyoása a kritikus nyoás -szorosa Határozzuk eg a hőérséklet és a kritikus hőérséklet viszonyát! 34 Határozzuk eg a víz sűrűségét a kritikus állaotban, ha a van der Waalsegyenletben szerelő állandó, b =, /kg! 35 A hidrogén kritikus nyoása,3 6 Pa, kritikus hőérséklete 3 K Határozzuk eg a hidrogén sűrűségét a kritikus állaotban! 36 Az oxigén kritikus nyoása 5 6 Pa, kritikus hőérséklete 54 K Határozzuk eg az oxigénolekula átérőjét! 37 A víz kritikus araéterei: kr = 647 K, kr = 7 5 Pa A víz telített gőzének nyoása C hőérsékleten 6, 5 Pa A víz gőzzé válásakor bekövetkező belső energiaváltozás száítására használjuk a valódi gázokra vonatkozó összefüggést! együk fel, hogy a víz sűrűsége ne függ a hőérséklettől! a) Mennyi a víz forráshője C hőérsékleten? b) A befektetett energiának hány százaléka fordítódik a külső erők elleni unkára?

11 VI AZ ENERGIARANSZPOR ERMIKUS MÓDJAI 38 eafőzőben levő kg töegű vizet tűzhelyen elegítünk A teafőző aljának falvastagsága, területe 3 d Az edény aljának külső és belső felülete közötti hőérséklet-különbség,3 - C A víz forráshője 56,3 kj/kg, a teafőző anyagának hővezetési együtthatója 37 W/ C A forrás egindulásától száítva ennyi idő alatt forr el az összes víz? 39 A röntgencső henger alakú antikatódja egy,5 hosszú és 5 átérőjű rézrúd A rúd egyik végét áraló vízzel hűtik, elynek átáralási sebessége kg/erc, és a rúddal való terikus kölcsönhatás során hőérséklete 3 Ckal növekszik A réz hővezetési együtthatója 395,4 W/ C, a víz fajhője edig 4, kj/kg C Mekkora rúd két vége közötti hőérséklet-különbség, ha a henger alástján történő energiacserétől eltekintünk? 3 és állandó hőérsékletű falak között egyással érintkező, azonos keresztetszetű, d és d hosszúságú fétárgy helyezkedik el A fétárgyak anyagának hővezetési együtthatója λ, illetve λ A falak és a fétárgyak határfelületén felléő hőérséklet-ugrástól és a alástokon történő energiacserétől eltekintünk Határozzuk eg a két fétárgy egyással érintkező felületének közös hőérsékletét! d λ d λ 3 A szoba levegőjének hőérséklete 5 C, a külső levegő hőérséklete edig 5 C A fal vastagsága 5 c, anyagának hővezetési együtthatója,3 W/ C, a fal és a levegő közötti külső hővezetési együttható 8,4 W/ C Határozzuk eg a fal belső és külső oldalának hőérsékletét! 3 Mekkora töegű c fajhőjű, hőérsékletű folyadékot kell az A felületű, zárt, vékonyfalú edénybe tölteni, hogy t idő elteltével hőérséklete legyen? A levegő és az edény határfelületén a külső hővezetési együttható α A levegő hőérséklete 3 ( 3 < ), az edény hőszigetelő szálon függ

12 6 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 33 R és R sugarú koncentrikus göbök közötti teret λ hővezetési együtthatójú anyag tölti ki A göbök felszíneit, illetve állandó hőérsékleten tartjuk, > a) Határozzuk eg az energiaára erősségét! b) Hogyan függ a hőérséklet a göbök közéontjától ért távolságtól? 34 Két azonos éretű, téglatest alakú, de különböző anyagú, λ és λ hővezetési együtthatójú fétárgy az ábrán látható ódon,, illetve állandó hőérsékletű falakkal érintkezik Az érintkezési felületeken hőérsékletugrás nincs a) Határozzuk eg a két különböző rendszerre az eredő hővezetési együtthatót! b) Hányszor nagyobb az első esetben - aikor indkét test érintkezik a falakkal - a hőára erőssége? a b λ λ b λ λ a 35 A tó vizének hőérséklete C, a vízfelszín feletti levegő hőérséklete edig C A tó vize fagyni kezd A jégfelszín és a levegő határfelületén nincs hőérséklet-ugrás A jég sűrűsége 9 kg/ 3, olvadáshője 333,7 kj/kg, hővezetési együtthatója, W/ C Milyen vastag jégréteg keletkezik a tavon a fagyás egindulásától száított 4 óra alatt? 36 Két edényt, elyekben töegű, hőérsékletű, c fajhőjű, illetve töegű, hőérsékletű, c fajhőjű víz van, A keresztetszetű férúd köt össze, < A rúd edények közötti hossza L Bizonyos t idő eltelte után az edényekben levő víz hőérsékletének különbsége Δ Határozzuk eg a férúd anyagának hővezetési együtthatóját, feltéve, hogy energiacsere csak rúdon keresztül történik! L c c

13 VI AZ ENERGIARANSZPOR ERMIKUS MÓDJAI L hosszúságú, alástja entén hőszigetelt rúd olyan anyagból készült, elynek hővezetési együtthatója a λ = b/ összefüggés szerint változik, ahol b adott állandó A rúd végeit állandó, illetve hőérsékleten tartjuk, < a) Határozzuk eg az energiaára sűrűségét! b) Hogyan változik a rúd entén a hőérséklet a hőérsékletű végtől ért x távolság függvényében? 38 Határozzuk eg a klórgáz hővezetési együtthatóját, ha a gáz viszkozitása,9-5 Pa s! 39 Száítsuk ki a norálállaotú, ideális gáznak tekinthető argon hővezetési együtthatóját, ha az argonolekula átérője,9-9! 3 A norálállaotú héliu hővezetési együtthatója 8,7-szer nagyobb, int az ugyanilyen állaotú argoné Határozzuk eg az argon- és a héliuatook átérőjének arányát!

14 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI Eirikus hőérséklet, állaotegyenlet = 8 K κ =,8 kg/ 3 3 M = 4-3 kg/ol 4 = 5 Pa 5 κ =,78 kg/ 3 6 V diagraon vegyünk fel két, és hőérsékletekhez tartozó izoterát, és a hőérséklethez tartozó izotera egy ontjából a hőérséklethez tartozó izotera egy ontjának érintésével izobár és izochor ódon jussunk vissza az eredeti izoterára 7 x =,5 8 y =,38 9 Δ = 7,5 kg κ =,7 kg/ 3 =,837 6 Pa a) = 785,7 kpa; b) 3 = 39,4 K 3 V V > V V 4 M > M 3 A 5 = 3+ g

15 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI = Pa 7 =,375 5 Pa 8 k = + V 9 = V = 936 K 3 3 V V a) 3 = ; b) 3

16 66 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 3 V in ax 4 a) 4 = 9, 3 = 7, b) R V = 6 5 a), 4 M V 5 V b) h 9 7 V 6 = V + V 3 V 6V V 7 a) =,384 5 Pa, =,3 5 Pa, b) =,55 5 Pa, V = 7, d 3, V = 5,99 d 3 = 8 V / V 7 9 = ( + ) = 5 K 4

17 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 67 3 = 3 3 a) = 3,63 - g, b) h =,44 kg 3 V V = 68, 33 = + L Hgc, = L Hgc L L = + ' 34 L L h Hgc 35 h H = 36 α = 46, x = 3, c, y = 4,8 c 37 =,5 Hgc 38 Elliszis, a = 36,74 c, b = 37,5 c 39 A a = = 6 Pa =, ω = g = 48, 35 L s = 4 a) / 3, / 36,, b) = 5, Pa 4 = V V = + V + V 5 43 =, Pa V V V 4 44 = Δ = 9, Pa + 45 = ( ) 4 4 Pa, = Pa = 5,45 Pa

18 68 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA h g x = h g h V + 4h A V 47 h = A 7 48 = = K =, = 5 5 ( ) H 5 h DH H h M = + R 5 V / V = + b ΔA 5 = =,K R M 53 = 4, V =, = 48K, = 64, Pa 55 = 5 5 Pa, = 67 K a) Vx = V, b) ax = = 793, 5 K a) (K) V (c 3 ) b) ax = 9 = 45 K 8 M R a 6 58 = = 49, Pa V b V

19 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 69 ( ) M = R + a b 59 a) = 9 K, M b) = = R 69, 4 K 6 a = 9,3 Pa 6 /kg, b =,9-3 3 /kg 6 =,85 6 = 5,48 5 Pa L 63 Δ n α ( ) = 95, π r 64 Δt 8 s (késés) α L α = d L 65, = d α α α α ( α α)( ) ( α + α)( ) 66 r = + + d =, ω ω = [ + α( ) ] + αδt 68 l= l= 757,8 757,8Hg + βδt 69 F = EAα Δ= 5 N EE 7 a) F = ( ) ( ) E + E A α + α, α E E L b) x = α ( ) E + E 7 ( ) β ( ) ( F F ) ( ) F F + F F β = V 3 7 = V 8

20 7 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA [ β ( )] ( ) + 4 β = 73 = 86, 74 Kéezzük a V = V(,) függvény teljes differenciálját, és vizsgáljuk tovább az állaotjelzők kacsolatát állandó térfogat (dv = ) feltételezésével! V V 75 Isert, hogy β =, K =, αv = V V Használjuk fel az előző feladat eredényét! β 76 αv = = 46, 5 K ( ) o C β 77 = + = 46, 5 K 78 a) K =, b) K = M ( ) 3 V V b ( ) R V a V b o C V

21 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 7 79 * = 5,3-6 kg 8 V = 8 c 3 8 d = 3, - 8 κ =,9 kg/ 3 83 l = 3, M =,8 kg/ol 85 =,3 = 39 K N N 86 x = =, 3 3% N 87 R h = = MV g, 7 N * v 88 = 3 V 89 F = 8*Anuv II Molekuláris fizika F N * v = N 9 a) * v = R, b) 3 4Rn ( ) 9 a) = * nv cos α, b) = * n v cosα u N * v = V = N * v 9, R π h 93 Belátható, hogy du dt = N * v 3 ua V V, ahol ua = d, dt és U = N * v, ezekből könnyen adódik a 5 V = állandó összefüggés ( ) / 7 94 ΔN = π * k AΔt =, 95

22 7 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA N n = A 95 M 96 L = 3,9 9 N r b = 4 A 4 π 97 M / bm 98 d = 3 = 9, πn A 99 = 48,4 Pa, M = 4,88-3 kg/ol N = 6,8 8 = 4 4 Pa = 8,48 4 Pa N 3 = N n α α = =, 5 n 5 E = 6, - k J 6 E = 9,3 - J, E = 6, - k f J 7 a) U = 5 J, b) U = 375 J 8 U U =,38 5 J 9 N = 6 U a) U = 7,48 4 J, b) Uk = 6 U =, a) b) =, 4 U a) N = 5, b) x =,5 5% 3 = 4368 K 4 =,6 5 K 5 v = 5 /s 6 a) =,5 6 Pa, b) ε = 5,4 - J

23 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 73 γ M 5 7 v =, 4 /s, v k = = 6, R s v + v 8 v = 3 3 Mv 9 Ek = k + = 58, J N A Mv M v 3 a) Δ= Δv = v, b) Δ= Δv = v 3R 5R 5 k ls z = 4 πr l =5,9 - sz 3 l 7 3 lsz = = 4 4 πr M 6 kg 4 = = 4, 3 4 r l N π sz A 5 z = 5, s 6 =,38-4 Pa 7 D =,43-5 /s D 8 = D 8M k 5 9 η = = 68, Pa s 3 π R 4 πr v v = M r 3 M r =, ΔN ΔN 3 a) = = 4, b) = = ΔN ΔN 3 =

24 74 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 33 a) NHe / NO =, b) NHe / NO = 6 34 Ar / H = V M + M 35 = = 3 V M M A 36 F = A R n = n / ex t V πm 37 a), b) = ln V M π A R + 38 =, = x x ( ) 54 /

25 III A terodinaika főtételei W = M R = a), J, b) W M R V = 5 ln = 7, J V ( ) W A+ V V g 4 = ( V V) = 35, J A W M R V h 4 = + ln V [ ( α( V V) ) ( α( V V) )] W = 5 4 ex ex = 445, J α W R V 43 = ( V V) b ln Ma V = 685 J 44 a) Belátható, hogy B = D = A C, b) W = ( ) M R = 748, 6 J, c) Az állítás a b) eredényből következik ( c + C) ( ) 45 c = C 46 = 69,4 C 47 h =33,6 n + 48 a) a = = 3 o C, b) b = 7 C, c) c = 7 3 C π M o 49 Δ= = C ca h / 3 g 5 ΔC= α

26 76 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA b 5 Q = ( ) a + ( + ) 5 Lehetséges, ax = = 63, o C e 53 Használjuk fel a terikus és kalorikus állaotegyenletet! R 54 C, C, V = ( ) a V b M R V 3 am 55 = = 576, 5R V V o C 56 Q = a = 38, 4 J V V a 57 i = = 3, 8 K, < i lehülés br M R b a 58 = 7 R M R Mb R a) =, K, b) = K, c) =, K 59 W = V ln = 4,5 J, Q =W 6 a) Q =,76 4 J, b) U U =,6 4 J, c) W =,5 4 J, J d) H H =, Q = Q = 46 J 6 Q + 7 V M R 6 = = 4 V 7 M R ( κ )/ κ 63 = =, 5

27 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 77 κ V = a) =, K, b) V ( ) = κ / κ 64 5 =, K 3 3 / 65 U U = nr κ W M R 5 U U W 66 = = 695, 7 J, = κ 67 a) U U = 5 V = 3 kj, W = 3V = 6kJ, Q = 8 V = 36 kj, b) U U = 5 V = 3 kj, W = V = 4 kj, Q = 7 V = 34 kj, c) U U = 5 V = 3 kj, W3 = V = kj, Q 3 = 6 V = 3 kj W 5 68 = Q = J, U U = Q = 5 J 7 7 C Q 6 69 a) f = = 3, b) U U = = 7, J, R κ c) W κ = Q= 48, 6 J κ W M Rb V 7 a) = V, b) Q > W 7 = nr ( a ) 7 a) U U =, W = M R 6 b) = 5, J, c) Q = W Wa U 5 a U = κ 73 a) = = 64,, b) =, W κ ln i κ ( ) 74 Q = 5 v 4 a

28 78 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 7 75 Q= nr + 6 gh VM 76 Q = c R ln C, 77 = 46, C, V 5 + α 78 C, V = R 79 x = = 7 ( + α) W M R V b = V b a 8 a) ln +, V V b) U U = a V V Q M R V, c) = b ln V b ( κ ) / V V 8 a) W = V = VV, b) κ V W = V + 3 / 3 3 / 83 3 π 84 = A V κ 85 κ = gv A + V + V 86 =, = + V + V

29 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI V V = V + V = , K, V V = + 5 = 3, Pa V + V 88 U U = = 89 a) Q = 6 J, b) Q 3 8 J ax = + v 9 3Nk = 354 K 9 a) J R C =, b) Q = 457 J, c) W =668 R 9 a) Δ <, b) C = lg 5 J 93 a) n = = 3,, b) C = 74, R = 45, lg ol K 94 C /R 5/ 3/ 5/3 n 95 a) <, b) U U= V, W = V, Q= V R V + V R 96 a) Q = 37 V, b) c = + M 4 V+ V M M V ax = R V V C = 4R + 97 a), b) κ V V R ; c) V C =

30 8 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 98 C = 3R Q ( ) M C = V + R 99, = 493, J a) C = 3 R, b) V 3/ = állandó 5 Q AB = 5Q AC = 8 J ( ) ( ) Rb Rb Q = κ + a) W = M, b) κ M 3 a) C = 3 R, b) W = 3 / 3 n R 5 b V κ 4 ex = állandó R ( ) ( κ ) R κ b 5 a) W = b ln V ex, b) = κ V állandó R 6 C = C,V + + av 7 = = -/4, H = 4 /, He = 54 / ( κ ) / κ 8 a) κ kv = + = κ κ, b), kv c) < =, = = 3 g + 3 A n R V V V 3 nr = +, = g + A

31 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 8 3 = a), b) >, 3 > ( ) 6LA/ g + 6LA/ g + 6L 3 a) x = = 4,, L x g b) = Lx A = 3, 4 K 4 W = 65 J, Q 875 J = η + 5 = >, ha a kisebb hőérsékletet ( ) η csökkentjük 6 η =,, 5% 9 7 η =,, 5% 8 η = 8 =,, 6% η =, %, 9 9 ln 8 η =, 53, 8% 9 4 η = ln, 3, 4% 4 ln + 3 a) Belátható, hogy a B, D, B, D ontok azonos izoterán helyezkednek el, [ ] A = [ ] η = M R b), c) η =, 5% 6 4 η =, 6, 5% 97

32 8 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 5 V S S = V ex M R = S S M R J 6 = ln = K S S M R c V J 7 = + ln = 3473, 5 K 3n 5 S S n M R 8 = ln S S M R = ln ln 9 =, 667 M R 7 S S M R B A = ln5 5 ln 3 3 = 838, M R 7 S S M R 3 B A = 6 ln + ln 3 = 8 M R κ 3 V = κ + b 5 / ( ) 5 33 a) U U = M R = 656, 4 J, b) W = U U, c) S S M R J = ln = 576, K ( + ) 5 34 ΔS = R ln M 4 ( + ) 35 ΔS = R ln M 4 n n n n S Δ = n ln + n ln R n n V nbm 37 SV (, ) = n C, V ln+ R ln + s n

33 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 83 n am V V V nbm S S = n C V + R C V VV + 38, ln ln, V nbm S S M R V b V b c 39 = ln + V ln J 4 ΔS = c ln + c ln = 8, K J 4 S S = 587, K V + V V + V 4 a) Wax = R n ln + n ln = 779, 8 J, V V b) W ad ax Wax = ( C, V n + C, V n ) ex, ( C, V n + C, V n ) ad W ax = 548, 5 J 43 Használjuk fel a Clausius-egyenlőséget! 44 A Clausius-egyenlőség és c c V feltétel alkalazásával igazolható az állítás [ ] 45 a), b) W = c Q= a ln W = a ln 3 46 a), b) R ( ), a c) C = 47 η = ln, 3,7% η = 48 a), b) η = +

34 84 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA 49 Y 3-3 /Y 6- = IV A statisztikus fizika eleei k! 5 a) Pk ( k) = = k! k!, ( ) b) - P k-(-k) 4,6 5 a) Y 4- = 6 4 = 4, P 4 4 b) Y 3-3 =, 6 3 = 6 P k = = = 9, = 39,, B 5 Y A Y Y Y A B + = + N q N q B B A A s = 3 N r = N e k = 674, 53 ( ε ε ) rε N + q r N Yq r q r 54 a) Pr = =, P P P Y n q q N =, 4, =, 67, =, 67, + q P 3 =,95, P 4 =,48, P 5 =,9, P 6 =,5,

35 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 85 b) P r,4,3,, 3 6 rε Y 55 S S k 3 = ln = 586, Y J K 56 Y Q Q 7 = Y k = ex gh 57 h = ex 58 a) h = = 5635 g ln, b) h = = 83 g 59 A Mgh R = e g R 6 ht = Mg 6 a) n r = Mr R k e ω Mb ω, b) F = A e R 3 Δ N ε > k 3 6 = e =,3,3% N ΔN Mg RF 3 63 = ex = 6,6 6,6 % N R

36 86 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA ( > k ) ΔN ε 64 a) = =,386 36,8%, N e ΔN ( ε> 3k ) 3 b) = e =,5 5% N d dn = N 4 v v v v 4 65 ex = 6, π v v v v v d dn = N 4 v v v v 66 a) ex = 8,, π v v v v v b) dn =,4 dn 4 67 a) =, =, 83, 83%, N π e b) dn 4/π = 3π e, =, 9, 9%, N c) dn N = 3 / e, =, 93, 93% π dn v = dn v v v 68 ex v v v 3 v v v a) dn 3 / / dn 3 / 8 / = e =,7, b) = e =, 5, N N c) dn 3 / 4 = e =, 5 N k 69 v = 6 ln * 7 dn N 3 / ( ) 4 = e 3 3 /,, 99 =, 93, 93% π / + * v x vx = v x d x * 7 e k v = πk / + * v x vx = v x dvx * = e k πk k π *

37 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 87 7 A bizonyításhoz használjuk fel az f ( x) dn 4 x = = e x N dx π eloszlási függvényt, ait az f(v) függvényből a v =v v x és a dv =v v dx helyettesítéssel kaunk

38 88 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA V Halazállaot-változások c ( ) ( ) + + ( ) 73 = = 37, kg c L c ( ) ( ) c c 74 = C, x = = kg L 4 kg töegű C hőérsékletű víz, 4 kg töegű C hőérsékletű jég c + L + c 75 = = 3, 36 o C c ( + ) ( )( ) + ( f ) L + c = = 93, kg L c f 77 = C, 4,47 g töegű C hőérsékletű víz, 5,53 g töegű C hőérsékletű jég 78 a) U U = L (V V )= 55,36 kj, W b) x = =, 738 7, 38% Q 79 v = 8 ( ) 3 4c + L v v 8 = ex ( ) L = 7, 98 K,8 o C c v v 8 x = ex ( ) L L =, kg MLf R 8 = e 83 a) = 4,7 5 Pa, b) = 5,9 5 Pa R o 84 = ln = 384, 9 K =,9 C ML f 85 = 8,55 - kg

39 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 89 ( ) S S c c J 86 a) = ln + = 887,, K L J b) S S = c ln + + c ln =87, K f L kj 87 S S = c ln + = 4, 4 K L 88 c= c L 89 S S = c ln + f 9 Δ = 7,6 - g h M R 9 = = 97, A+ g 9 V =,55-3 = 5,5 d 3 93 V = 999 c 3 94 t = 8,75 4 Pa 95 F = 5 N 96 U U =, 4 J 97 Δ = 6, -3 kg = 6, g 98 =,86 5 Pa nv + n V 99 n = = 35% V + V 3 n r =,55 55%, n a =,7-4 kg/ 3 8aM a 3 R 3 k =, k =, vk = 3b, kvk = 7bR 7b 8 M k R b = k 4 3 Pa 3 = 8, 7, vk =, 45, a = 86, 6 8M kg kg kg 33 = k k 3 3 6

40 9 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA kg 34 k = = 3b 3 8 k kg 35 k = = 5, 7 3R 3 k 3 / 3 k 36 d = k = 94, 6 π k ( ) U U + V V kj 37 a) Lf = = 939, 7, kg b) ( V ) V x = Q =, 5 5%,

41 VII A FELADAOK VÉGEREDMÉNYEI 9 VI Az energiatranszort terikus ódjai L l 38 t = f = 37, 3 λ A s= 8, 69 h ( ) c Δ l o 39 = = 75,7 C Atλ λd + λ d 3 = λd + λd 3 ( ) α d + λ = α d + λ α At 3 = ln 3 c 3 RR 33 a) I = 4π λ( ), R R R R R R b) = ( ) R R R R R o = 3, 9 C, = + = 3, 9 C o ( λ + λ) λ + λ λλ I b 34 a) λ =, λ =, b) = λ + λ I 4 λλ a ( ) λ 35 d = t =, L c L 36 λ = ln At Δ x L = / 37 a) I b = ln A L, b) 5 R λ = η = W 38, M o C R λ = k 3 W 39 = 7 3 π M r o C

42 9 ERMODINAMIKA ÉS MOLEKULÁRIS FIZIKA d λ M = 66 d 3 =, λ M 4 /

43 ARALOMJEGYZÉK Előszó 3 I Eirikus hőérséklet, állaotegyenlet 5 II Molekuláris fizika III A terodinaika főtételei 3 IV A statisztikus fizika eleei 5 V Halazállaot-változások 55 VI Az energiatranszort terikus ódjai 6 VII A feladatok végeredényei 64 Eirikus hőérséklet, állaotegyenlet 64 Molekuláris fizika 7 3 A terodinaika főtételei 75 4 A statisztikus fizika eleei 84 5 Halazállaot-változások 88 6 Az energiatranszort terikus ódjai 9

Általános Kémia. Dr. Csonka Gábor 1. Gázok. Gázok. 2-1 Gáznyomás. Barométer. 6-2 Egyszerű gáztörvények. Manométer

Általános Kémia. Dr. Csonka Gábor 1. Gázok. Gázok. 2-1 Gáznyomás. Barométer. 6-2 Egyszerű gáztörvények. Manométer Gázok -1 Gáznyoás - Egyszerű gáztörvények -3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet -4 tökéletes gáz egyenlet alkalazása -5 Gáz halazállapotú reakciók -6 Gázkeverékek

Részletesebben

MŰSZAKI TERMODINAMIKA 1. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS

MŰSZAKI TERMODINAMIKA 1. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS MŰSZAKI TERMODINAMIKA. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 207/8/2 MT0A Munkaidő: 90 perc NÉV:... NEPTUN KÓD: TEREM HELYSZÁM:... DÁTUM:... KÉPZÉS Energetikai mérnök BSc Gépészmérnök BSc JELÖLJE MEG

Részletesebben

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István Ez egy gázos előadás lesz! ( hőtana) Dr. Seres István Kinetikus gázelmélet gáztörvények Termodinamikai főtételek fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Kinetikus gázelmélet Az ideális gáz állapotjelzői:

Részletesebben

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás Mágneses oentu, ágneses szuszceptibilitás A olekuláknak (atooknak, ionoknak) elektronszerkezetüktől függően lehet állandóan eglévő, azaz peranens ágneses oentua (ha van bennük párosítatlan elektron, azaz

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

a) Az első esetben emelési és súrlódási munkát kell végeznünk: d A

a) Az első esetben emelési és súrlódási munkát kell végeznünk: d A A 37. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak egoldása Döntő - Gináziu 0. osztály Pécs 08. feladat: a) Az első esetben eelési és súrlódási unkát kell végeznünk: d W = gd + μg cos sin + μgd, A B d d C

Részletesebben

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete Fizika feladatok 2014. november 28. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással 1.1. Feladat: (HN 19A-23) Határozzuk meg egy 20 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengeres vörösréz

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny 2016/17. tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:...

Bor Pál Fizikaverseny 2016/17. tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:... Bor Pál Fizikaverseny 2016/17. tanév DÖNTŐ 2017. április 22. 8. évfolya Versenyző neve:... Figyelj arra, hogy ezen kívül ég a további lapokon is fel kell írnod a neved! Iskola:... Felkészítő tanár neve:...

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 05/06. tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny ásodik forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA Javítási-értékelési útutató. feladat: Vékony, nyújthatatlan fonálra M töegű, R sugarú karikát

Részletesebben

Tiszta anyagok fázisátmenetei

Tiszta anyagok fázisátmenetei Tiszta anyagok fázisátenetei Fizikai kéia előadások 4. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív

Részletesebben

Fázisok. Fizikai kémia előadások 3. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. Fázisok

Fázisok. Fizikai kémia előadások 3. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. Fázisok Fázisok Fizikai kéia előadások 3. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív állaotjelzők

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből . Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással.. Feladat: (HN 9A-5) Egy épület téglafalának mérete: 4 m 0 m és, a fal 5 cm vastag. A hővezetési együtthatója λ = 0,8 W/m K. Mennyi

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István Ez egy gázos előadás lesz! ( hőtana) Dr. Seres István Kinetikus gázelmélet gáztörvények Termodinamikai főtételek fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Kinetikus gázelmélet Az ideális gáz állapotjelzői:

Részletesebben

Oktatási Hivatal FIZIKA I. KATEGÓRIA. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FIZIKA I. KATEGÓRIA. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 13/14. tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny ásodik forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA Javítási-értékelési útutató 1.) Hőszigetelt tartályban légüres tér (vákuu) van, a tartályon kívüli

Részletesebben

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

Folyadékok. Molekulák: Gázok Folyadékok Szilárd anyagok. másodrendű kölcsönhatás növekszik. cseppfolyósíthatók hűtéssel és/vagy nyomással

Folyadékok. Molekulák: Gázok Folyadékok Szilárd anyagok. másodrendű kölcsönhatás növekszik. cseppfolyósíthatók hűtéssel és/vagy nyomással Folyadékok Molekulák: másodrendű kölcsönhatás növekszik Gázok Folyadékok Szilárd anyagok cseppfolyósíthatók hűtéssel és/vagy nyomással Folyadékok Molekulák közti összetartó erők: Másodlagos kötőerők: apoláris

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

Gáztörvények tesztek

Gáztörvények tesztek Gáztörvények tesztek. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik gázmennyiség jellemzői,,, a másiké,,. A két tartályt összenyitjuk. Melyik állítás igaz?

Részletesebben

Gáztörvények tesztek. 2. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik

Gáztörvények tesztek. 2. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik Gáztörvények tesztek. Azonos fajtájú ideális gáz különböző mennyiségei töltenek ki két hőszigetelt tartályt. Az egyik gázmennyiség jellemzői,,, a másiké,,. A két tartályt összenyitjuk. Melyik állítás igaz?

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3 Hatvani István fizikaverseny 016-17. 1. kategória 1..1.a) Két eltérő méretű golyó - azonos magasságból - ugyanakkora végsebességgel ér a talajra. Mert a földfelszín közelében minden szabadon eső test ugyanúgy

Részletesebben

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom:

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom: 1. előadás Gáztörvények Kapcsolódó irodalom: Fizikai-kémia I: Kémiai Termodinamika(24-26 old) Chemical principles: The quest for insight (Atkins-Jones) 6. fejezet Kapcsolódó multimédiás anyag: Youtube:

Részletesebben

A termodinamika törvényei

A termodinamika törvényei A termodinamika törvényei 2009. 03. 23-24. Kiss Balázs Termodinamikai Természeti környezetünk meghatározott tulajdonságú falakkal leválasztott része. nincs kölcsönhatás a környezettel izolált kissb3@gmail.com

Részletesebben

Termodinamikai bevezető

Termodinamikai bevezető Termodinamikai bevezető Alapfogalmak Termodinamikai rendszer: Az univerzumnak az a részhalmaza, amit egy termodinamikai vizsgálat során vizsgálunk. Termodinamikai környezet: Az univerzumnak a rendszeren

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A gáz halmazállapot A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 0 Halmazállapotok, állapotjelzők Az anyagi rendszerek a részecskék közötti kölcsönhatásoktól és az állapotjelzőktől függően

Részletesebben

Gázok. Készítette: Porkoláb Tamás

Gázok. Készítette: Porkoláb Tamás Gázok Készítette: Porkoláb Taás. Alapfogalak. Az ideális gáz nyoása, a Boyle-Mariotte törvény 3. A hıérséklet 4. Gay-Lussac I. törvénye 5. Gay-Lussac II. törvénye 6. Az állapotegyenlet 7. Az ideális gáz

Részletesebben

M13/III. javítási-értékelési útmutatója. Fizika III. kategóriában. A 2006/2007. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

M13/III. javítási-értékelési útmutatója. Fizika III. kategóriában. A 2006/2007. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny M/III A 006/007 tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny első (iskolai) fordulójának javítási-értékelési útutatója Fizika III kategóriában A 006/007 tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny

Részletesebben

Felvételi, 2017 július -Alapképzés, fizika vizsga-

Felvételi, 2017 július -Alapképzés, fizika vizsga- Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Felvételi, 2017 július -Alapképzés, fizika vizsga- Minden tétel kötelező. Hivatalból 10 pont jár. Munkaidő 3 óra. I. Az alábbi kérdésekre adott

Részletesebben

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI MŰSZAKI HŐAN I.. ZÁRHELYI Név: Kézési kód: _N_ Azonosító: Helyszám: Jelölje meg aláhúzással vagy keretezéssel a Gyakorlatvezetőjét! Both Ambrus Dr. Cséfalvay Edit Györke Gábor Lengyel Vivien Pa Máté Gábor

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Géészeti alaiseretek közészint 5 ÉRETTSÉGI VIZSGA 05. ájus 9. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ontos tudnivalók

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István FIZIKA Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István Hőtágulás, kalorimetria, Halmazállapot változások fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szi.hu Lineáris (vonalmenti) hőtágulás L L L 1 t L L0 t L 0 0

Részletesebben

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése Használati-elegvíz készítő nakollektoros rendszer éretezése Kiindulási adatok: A éretezendő létesítény jellege: Családi ház Melegvíz felhasználók száa: n 6 fő Szeélyenkénti elegvíz fogyasztás: 1 50 liter/fő.na

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

3. Egy repülőgép tömege 60 tonna. Induláskor 20 s alatt gyorsul fel 225 km/h sebességre. Mekkora eredő erő hat rá? N

3. Egy repülőgép tömege 60 tonna. Induláskor 20 s alatt gyorsul fel 225 km/h sebességre. Mekkora eredő erő hat rá? N Dinaika feladatok Dinaika alapegyenlete 1. Mekkora eredő erő hat a 2,5 kg töegű testre, ha az indulástól száított 1,5 úton 3 /s sebességet ér el? 2. Mekkora állandó erő hat a 2 kg töegű testre, ha 5 s

Részletesebben

Követelmények: f - részvétel az előadások 67 %-án - 3 db érvényes ZH (min. 50%) - 4 elfogadott laborjegyzőkönyv

Követelmények: f - részvétel az előadások 67 %-án - 3 db érvényes ZH (min. 50%) - 4 elfogadott laborjegyzőkönyv Fizikai kémia és radiokémia B.Sc. László Krisztina 18-93 klaszlo@mail.bme.hu F ép. I. lépcsőház 1. emelet 135 http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/fizkem/kornymern Követelmények: 2+0+1 f - részvétel

Részletesebben

BME Energetika Tanszék

BME Energetika Tanszék BME Energetika anszék A vastagon bekeretezett részt vizsgázó tölti ki!... név (a személyi igazolványban szerelő módon) HELYSZÁM: Hallgatói azonosító (NEPUN): AGOZA: N NK LK Műszaki Hőtan I. (ermodinamika)

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

Hőtan 2. feladatok és megoldások

Hőtan 2. feladatok és megoldások Hőtan 2. feladatok és megoldások 1. Mekkora a hőmérséklete 60 g héliumnak, ha első energiája 45 kj? 2. A úvárok oxigénpalakjáan 4 kg 17 0C-os gáz van. Mekkora a első energiája? 3. A tanulók - a fizika

Részletesebben

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 Kérdések. 1. Mit mond ki a termodinamika nulladik főtétele? Azt mondja ki, hogy mindenegyes termodinamikai kölcsönhatáshoz tartozik a TDR-nek egyegy

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor légnyomás függ... 1. 1:40 Normál egyiktől sem a tengerszint feletti magasságtól a levegő páratartalmától öntsd el melyik igaz vagy hamis. 2. 3:34 Normál E minden sorban pontosan egy helyes válasz van Hamis

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor Melyik állítás az igaz? (1 helyes válasz) 1. 2:09 Normál Zárt térben a gázok nyomása annál nagyobb, minél kevesebb részecske ütközik másodpercenként az edény falához. Zárt térben a gázok nyomása annál

Részletesebben

A testek mozgása. Név:... osztály:...

A testek mozgása. Név:... osztály:... A testek ozgása A) változat Név:... osztály:... 1. Milyen ozgást végez a test akkor, ha a) egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz eg?... b) egyenlő időközök alatt egyre nagyobb utakat tesz eg?... F

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:29 Normál párolgás olyan halmazállapot-változás, amelynek során a folyadék légneművé válik. párolgás a folyadék felszínén megy végbe. forrás olyan halmazállapot-változás, amelynek során nemcsak a

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

1.1. Feladatok. x 0 pontban! b) f(x) = 2x + 5, x 0 = 2. d) f(x) = 1 3x+4 = 1. e) f(x) = x 1. f) x 2 4x + 4 sin(x 2), x 0 = 2. általános pontban!

1.1. Feladatok. x 0 pontban! b) f(x) = 2x + 5, x 0 = 2. d) f(x) = 1 3x+4 = 1. e) f(x) = x 1. f) x 2 4x + 4 sin(x 2), x 0 = 2. általános pontban! . Egyváltozós függgvények deriválása.. Feladatok.. Feladat A definíció alapján határozzuk meg a következő függvények deriváltját az x pontban! a) f(x) = x +, x = 5 b) f(x) = x + 5, x = c) f(x) = x+, x

Részletesebben

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése 1. Gyakorlat célja Fluidizált halaz jellezőinek érése A szecsés halaz tulajdonságainak eghatározása, a légsebesség-nyoásesés görbe és a luidizációs határsebesseg eghatározása. A érésekböl eghatározott

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

Szakmai fizika Gázos feladatok

Szakmai fizika Gázos feladatok Szakmai fizika Gázos feladatok 1. *Gázpalack kivezető csövére gumicsövet erősítünk, és a gumicső szabad végét víz alá nyomjuk. Mennyi a palackban a nyomás, ha a buborékolás 0,5 m mélyen szűnik meg és a

Részletesebben

Megoldás: A feltöltött R sugarú fémgömb felületén a térerősség és a potenciál pontosan akkora, mintha a teljes töltése a középpontjában lenne:

Megoldás: A feltöltött R sugarú fémgömb felületén a térerősség és a potenciál pontosan akkora, mintha a teljes töltése a középpontjában lenne: 3. gyakorlat 3.. Feladat: (HN 27A-2) Becsüljük meg azt a legnagyo potenciált, amelyre egy 0 cm átmérőjű fémgömöt fel lehet tölteni, anélkül, hogy a térerősség értéke meghaladná a környező száraz levegő

Részletesebben

Digitális tananyag a fizika tanításához

Digitális tananyag a fizika tanításához Digitális tananyag a izika tanításához Gázok állaotjelzői Adott mennyiségű gáz állaotjelzői: Nyomás: []=Pa=N/m Térogat []=m 3 Hőmérséklet [T]=K; A gázok állaotát megadó egyéb mennyiségek: tömeg: [m]=g

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

5 = nr. nrt V. p = p p T T. R p TISZTA FÁZISOK TERMODINAMIKAI FÜGGVÉNYEI IDEÁLIS GÁZOK. Állapotegyenletbl levezethet mennyiségek. Az állapotegyenlet:

5 = nr. nrt V. p = p p T T. R p TISZTA FÁZISOK TERMODINAMIKAI FÜGGVÉNYEI IDEÁLIS GÁZOK. Állapotegyenletbl levezethet mennyiségek. Az állapotegyenlet: IZA FÁZIOK ERMODINAMIKAI FÜGGÉNYEI IDEÁLI GÁZOK Állaotegyenletbl levezethet ennyiségek Az állaotegyenlet: Moláris térfogat egváltozása: R R R R eroinaikai függvények Bels energia onoatoos ieális gázra

Részletesebben

9.1. ábra. Két részecske kölcsönhatási energiája a távolságuk függvényében

9.1. ábra. Két részecske kölcsönhatási energiája a távolságuk függvényében 9. Reális gázok * A tökéletes gáztörvényt egyszerűsége folytán széles körben alkalazzuk. Légköri nyoáson, alatta és ne túl sokkal felette a legtöbb gázra jól használható, a száításokban ne követünk el

Részletesebben

MŰSZAKI TERMODINAMIKA Feladatgyűjtemény

MŰSZAKI TERMODINAMIKA Feladatgyűjtemény BUDAPESI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGUDOMÁNYI EGYEEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR MŰSZAKI ERMODINAMIKA Feladatgyűjtemény Szerkesztette: BIHARI PÉER. átdolgozott és bővített változat BUDAPES, 004. MŰSZAKI ERMODINAMIKA FELADAGYŰJEMÉNY

Részletesebben

Szakács Jenő Megyei Fizika Verseny, I. forduló, 2003/2004. Megoldások 1/9., t L = 9,86 s. = 104,46 m.

Szakács Jenő Megyei Fizika Verseny, I. forduló, 2003/2004. Megoldások 1/9., t L = 9,86 s. = 104,46 m. Szakác enő Megyei Fizika Vereny, I. forduló, 00/004. Megoldáok /9. 00, v O 4,9 k/h 4,9, t L 9,86.,6 a)?, b)?, t t L t O a) A futók t L 9,86 ideig futnak, így fennáll: + t L v O. Az adott előny: 4,9 t L

Részletesebben

2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai

2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai Kéiai potenciál Fejezetek a fizikai kéiából 2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai A indennapi életben találkozunk olyan kifejezésekkel, int fagyás, forrás, párolgás, stb. Mint a kifejezésekből

Részletesebben

VEGYIPARI ALAPISMERETEK

VEGYIPARI ALAPISMERETEK Vegyipari alapiseretek eelt szint 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. ájus 6. VEGYIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

A 32. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak megoldása Döntı - Gimnázium 10. osztály Pécs 2013. 1 pont

A 32. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak megoldása Döntı - Gimnázium 10. osztály Pécs 2013. 1 pont A Mikola Sándor Fizikavereny feladatainak egoldáa Döntı - Gináziu oztály Péc feladat: a) Az elı eetben a koci é a ágne azono a lauláát a dinaika alaegyenlete felhaználáával záolhatjuk: Ma Dy Dy a 6 M ont

Részletesebben

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p Jedlik 9-10. o. reg feladat és megoldás 1) Egy 5 m hosszú libikókán hintázik Évi és Peti. A gyerekek tömege 30 kg és 50 kg. Egyikük a hinta végére ült. Milyen messze ült a másik gyerek a forgástengelytől,

Részletesebben

1. A hőszigetelés elmélete

1. A hőszigetelés elmélete . A hőszigetelés elélete.. A hővezetés... A hővezetés alapjai A hővezetési száítások előtt bizonyos előfeltételeket el kell fogadnunk. Feltételezzük, hogy a hőt vezető test két oldalán fellépő hőfokkülönbség

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória 1. kategória 1.D.1. A villamosiparban a repülő drónok nagyon hasznosak, például üzemzavar esetén gyorsan és hatékonyan tudják felderíteni, hogy hol van probléma. Egy ilyen hibakereső drón felszállás után,

Részletesebben

2012 február 7. (EZ CSAK A VERSENY UTÁN LEGYEN LETÖLTHETŐ!!!)

2012 február 7. (EZ CSAK A VERSENY UTÁN LEGYEN LETÖLTHETŐ!!!) 1 A XXII. Öveges József fizika tanulányi verseny első fordulójának feladatai és azok egoldásának pontozása 2012 február 7. (EZ CSAK A VERSENY UTÁN LEGYEN LETÖLTHETŐ!!!) 1. Egy odellvasút ozdonya egyenletesen

Részletesebben

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI. Termodinamika. Név: Azonosító: Helyszám: Munkaidő: 80 perc I. 50 II. 50 ÖSSZ.: 100. Javította: Képzési kódja:

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI. Termodinamika. Név: Azonosító: Helyszám: Munkaidő: 80 perc I. 50 II. 50 ÖSSZ.: 100. Javította: Képzési kódja: Képzési kódja: MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI N- Név: Azonosító: Helyszám: Jelölje meg aláhúzással vagy keretezéssel a Gyakorlatvezetőjét! Dobai Attila Györke Gábor Péter Norbert Vass Bálint Termodinamika

Részletesebben

KÉPZÉS: 2N-00 2N-0E 2NK00 2LK00

KÉPZÉS: 2N-00 2N-0E 2NK00 2LK00 ENERGEIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK ANSZÉK A vastagon bekeretezett részt vizsgázó tölti ki!... név (a személyi igazolványban szerelő módon) HELYSZÁM: Hallgatói azonosító (NEPUN): KÉPZÉS: N-00 N-0E NK00 LK00

Részletesebben

BME Energetika Tanszék

BME Energetika Tanszék BME Energetika anszék A vastagon bekeretezett részt vizsgázó tölti ki!... név (a személyi igazolványban szerelő módon) HELYSZÁM: Hallgatói azonosító (NEPUN): KÉPZÉS: N-00 N-0E NK00 LK00 isztelt Vizsgázó!

Részletesebben

Műszaki hőtantermodinamika. Műszaki menedzsereknek. BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Műszaki hőtantermodinamika. Műszaki menedzsereknek. BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Műszaki hőtantermodinamika Műszaki menedzsereknek Termodinamikai rendszer Meghatározott anyagmennyiség, agy/és Véges térrész. A termodinamikai rendszert a környezetétől tényleges agy elkézelt fal álasztja

Részletesebben

Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 1. Fény kölcsönhatása az anyaggal. 2. Ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal KAD

Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 1. Fény kölcsönhatása az anyaggal. 2. Ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal KAD Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 1. Fény kölcsönhatása az anyaggal 2. Ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal KAD 2012.10.03 1976 2 1. 3 4 n 1 >n 2 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 2. Az ionizáló sugárzások

Részletesebben

A rezgések dinamikai vizsgálata, a rezgések kialakulásának feltételei

A rezgések dinamikai vizsgálata, a rezgések kialakulásának feltételei A rezgések dinaikai vizsgálata a rezgések kialakulásának feltételei F e F Rezgés kialakulásához szükséges: Mozgásegyenlet: & F( & t kezdeti feltételek: ( v t & v( t & ( t Ha F F( akkor az erőtér konzervatív.

Részletesebben

A megnyúlás utáni végső hosszúság: - az anyagi minőségtől ( - lineáris hőtágulási együttható) l = l0 (1 + T)

A megnyúlás utáni végső hosszúság: - az anyagi minőségtől ( - lineáris hőtágulási együttható) l = l0 (1 + T) - 1 - FIZIKA - SEGÉDANYAG - 10. osztály I. HŐTAN 1. Lineáris és térfogati hőtágulás Alapjelenség: Ha szilárd vagy folyékony halazállapotú anyagot elegítünk, a hossza ill. a térfogata növekszik, hűtés hatására

Részletesebben

Az előadás vázlata: Állapotjelzők: Állapotjelzők: Állapotjelzők: Állapotjelzők: nagy közepes kicsi. Hőmérséklet, T tapasztalat (hideg, meleg).

Az előadás vázlata: Állapotjelzők: Állapotjelzők: Állapotjelzők: Állapotjelzők: nagy közepes kicsi. Hőmérséklet, T tapasztalat (hideg, meleg). Az előadás vázlata: I. A tökéletes gáz és állapotegyenlete. izoterm, izobár és izochor folyamatok. II. Tökéletes gázok elegyei, a móltört fogalma, a parciális nyomás, a Dalton-törvény. III. A reális gázok

Részletesebben

Termodinamika. Gázok hőtágulása, gáztörvények. Az anyag gázállapota. Avogadro törvény Hőmérséklet. Tóth Mónika.

Termodinamika. Gázok hőtágulása, gáztörvények. Az anyag gázállapota. Avogadro törvény Hőmérséklet. Tóth Mónika. Hőmérséklet ermodinamika Hőmérséklet: Egy rendszer részecskéinek átlagos mozgási energiájával arányos fizikai mennyiség. óth Mónika 203 monika.a.toth@aok.pte.hu Különböző hőmérsékleti skálák. Kelvin skálájú

Részletesebben

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat,

2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, 2. A hőátadás formái és törvényei 2. A hőátadás formái Tapasztalat: tűz, füst, meleg edény füle, napozás. 2.1. Hőáramlás (konvekció) olyan folyamat, amelynek során a hő a hordozóközeg áramlásával kerül

Részletesebben

TRANSZPORT FOLYAMATOK MODELLEZÉSE

TRANSZPORT FOLYAMATOK MODELLEZÉSE RANSZPOR FOLYAMAOK MODELLEZÉSE Dr. Iányi Miklósné egyetemi tanár 6. előadás PE PMMK Műszaki Informatika anszék FM/0//4/EA-VI/ I. Alafogalmak Hőtan ermodinamika. Hőmérséklet meleg-hideg érzékelés mérése:

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szaka Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száa: Koplex írásbeli: Épületgépészeti rendszeriseret; Víz- és csatornarendszer-szerelő

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Élelmiszeripari műveletek gyakorlati alkalmazásai

TÁMOP F-14/1/KONV Élelmiszeripari műveletek gyakorlati alkalmazásai TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-015-0006 Éleliszeripari űveletek gyakorlati alkalazásai ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK Éleliszeripari technológiákat felépítő, különböző közegek között létrejövő transzportfolyaatok,

Részletesebben

Néhány mozgás kvantummechanikai tárgyalása

Néhány mozgás kvantummechanikai tárgyalása Néhány ozgás kvantuechanikai tárgyalása Mozzanatok: A Schrödinger-egyenlet felírása ĤΨ EΨ Hailton-operátor egállapítása a kinetikus energiaoperátor felírása, vagy 3 dienziós ozgásra, Descartes-féle koordinátarendszerben

Részletesebben

Jelölje meg aláhúzással vagy keretezéssel a Gyakorlatvezetőjét! Bachinger Zsolt Both Soma Dénes Ferenc. Dobai Attila Györke Gábor Kerekes Kinga

Jelölje meg aláhúzással vagy keretezéssel a Gyakorlatvezetőjét! Bachinger Zsolt Both Soma Dénes Ferenc. Dobai Attila Györke Gábor Kerekes Kinga Képzési kódja: N- Név: Azonosíó: Helyszá: MŰSZAKI HŐTAN I.. ZÁRTHELYI elölje eg aláhúzással vagy kereezéssel a Gyakorlavezeőjé! Bachinger Zsol Boh Soa Dénes Ferenc Dobai Aila Györke Gábor Kerekes Kinga

Részletesebben

ÁRAMLÁSTAN BMEGEÁT -AM01, -AM11, -AM21, -AKM1, -AT01 1. ZH GYAKORLÓ PÉLDÁK

ÁRAMLÁSTAN BMEGEÁT -AM01, -AM11, -AM21, -AKM1, -AT01 1. ZH GYAKORLÓ PÉLDÁK 1. PÉLDA Az ábrán látható terheletlen siklócsapágyban µ = 1, 1 / s dinaikai viszkozitású olaj van, a réséret s=,. A d=1 átérőjű csap ω = 1 1/ s szögsebességgel forog az álló házban, aelynek hossza L=.

Részletesebben

71. A lineáris és térfogati hőtágulási tényező közötti összefüggés:

71. A lineáris és térfogati hőtágulási tényező közötti összefüggés: Összefüggések: 69. Lineáris hőtágulás: Hosszváltozás l = α l 0 T Lineáris hőtágulási Kezdeti hossz Hőmérsékletváltozás 70. Térfogati hőtágulás: Térfogatváltozás V = β V 0 T Hőmérsékletváltozás Térfogati

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

100 o C víz forrása 212 o F 0 o C víz olvadása 32 o F T F = 9/5 T C Példák: 37 o C (láz) = 98,6 o F 40 o C = 40 o F 20 o C = 68 o F

100 o C víz forrása 212 o F 0 o C víz olvadása 32 o F T F = 9/5 T C Példák: 37 o C (láz) = 98,6 o F 40 o C = 40 o F 20 o C = 68 o F III. HőTAN 1. A HŐMÉSÉKLET ÉS A HŐ Látni fogjuk: a mechanika fogalmai jelennek meg mikroszkópikus szinten 1.1. A hőmérséklet Mindennapi általános tapasztalatunk van. Termikus egyensúly a résztvevők hőmérséklete

Részletesebben

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből 1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből Forgatónyomaték, impulzusmomentum, impulzusmomentum tétel 1.1. Feladat: (HN 13B-7) Homogén tömör henger csúszás nélkül gördül le az α szög alatt hajló

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

Szemcsés szilárd anyag porozitásának mérése. A sűrűség ismert definíciója szerint meghatározásához az anyag tömegét és térfogatát kell ismernünk:

Szemcsés szilárd anyag porozitásának mérése. A sűrűség ismert definíciója szerint meghatározásához az anyag tömegét és térfogatát kell ismernünk: Szecsés szilárd anyag porozitásának érése. Eléleti háttér A vegyipar alapanyagainak és terékeinek több int fele szilárd szecsés, ún. ölesztett anyag. Alapanyag pl. a szén, szilikonok, szees terények stb.,

Részletesebben

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba

Részletesebben

Gáztörvények. (vázlat)

Gáztörvények. (vázlat) . Gázhalazállaot jellezése. Ideális gázok odellje. Állaotjelzők Nyoás érfogat Hőérséklet Anyagennyiség öeg 4. Hőérséklet kinetikai értelezése 5. Nyoás kinetikai értelezése 6. Állaotegyenlet Gáztörények

Részletesebben

Kollár Veronika A biofizika fizikai alapjai

Kollár Veronika A biofizika fizikai alapjai Kollár Veronika A biofizika fizikai alajai 013. 10. 14. Folyadékok alatulajdonságai folyadék: anyag, amely folyni kées térfogat állandó, alakjuk változó, a tartóedénytől függ a térfogat-változtató erőkkel

Részletesebben

Áramlástan feladatgyűjtemény. 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás

Áramlástan feladatgyűjtemény. 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás Áramlástan feladatgyűjtemény Az energetikai mérnöki BSc és gépészmérnöki BSc képzések Áramlástan című tárgyához 3. gyakorlat Hidrosztatika, kontinuitás Összeállította: Lukács Eszter Dr. Istók Balázs Dr.

Részletesebben

Kiadandó feladatok, Fizika 1.

Kiadandó feladatok, Fizika 1. Kiadandó feladatok, izika 1. Kineatika 1. Egy követ h = 125 agasról kezdősebesség nélkül leejtünk. Ezután 1 ásodperccel utána dobunk egy ásik követ függőlegesen lefelé irányuló v o kezdősebességgel. ekkora

Részletesebben