KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK AZ ISKOLA HELYI TANTERVE. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK AZ ISKOLA HELYI TANTERVE. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12."

Átírás

1 KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK AZ ISKOLA HELYI TANTERVE 9. évfolyam Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos alapozó gyakorlatok 111 óra 10. évfolyam Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos alapozó gyakorlatok 185 óra 11. évfolyam Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos alapozó gyakorlatok 148 óra 12. évfolyam Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos alapozó gyakorlatok 128 óra KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK évfolyam Célok és feladatok A szakmacsoportos alapozó oktatás lehetıséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsıfokú továbbtanulás elıkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. A Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos alapozó gyakorlatok oktatásának célja a természettudományos közismereti tantárgyak, de különösen a szakmacsoportos alapozó ismeretek tanulása során szerzett elméleti ismeretek elmélyítése, rendszerezése, integrálása és gyakorlati alkalmazása. A Természettudományos vizsgálatok és a Méréstechnikai gyakorla-

2 tok témakörben a konkrét méréseket, gyakorlatban végrehajtott vizsgálatokat megalapozó új elméleti ismeretek megszerzését is szükséges biztosítani. A terepi, a labor- és a mőhelytevékenység közben önállóságra, pontosságra, szakmai igényességre, a természet szeretetére és környezettudatos magatartásra nevelés. Az önálló tevékenység, a közvetlen megfigyelés, tapasztalatszerzés lehetıségének biztosításával a tanulók problémamegoldó képességének és kreativitásának fejlesztése. Tevékenységük alakítson ki olyan manuális készségeket, amelyekkel a különbözı mérıeszközöket, mőszereket megfelelı biztonsággal tudják kezelni. Rögzüljön a tanulókban, hogy a gondos, precíz munkavégzés minden szakma felelısségteljes gyakorlásának alapvetı feltétele. A tanulók szerezzenek olyan gyakorlottságot, hogy képesek legyenek önállóan elvégezni az alapvetı feladatokat, amelyeket majd alkalmazni is tudnak mindennapi munkájukban. Fejlesztési követelmények A tananyag tanulása során fejlıdjenek a tanulók szakmai tevékenységek végzéséhez szükséges képességei, különösen az ismeretelemzı-értékelı gondolkodás, az algoritmikus gondolkodás, az önálló ismeretszerzés képessége, a kreativitás, az ismeretek alkalmazási képessége, számítási, vázolási képessége. A tevékenység során szokjanak hozzá a tanulók a számítástechnikai és egyéb szakmai eszközök használatához. Szokják meg a csoportban végzett szakmai tevékenységet, fejlıdjön együttmőködési, alkalmazkodási képességük. Alakuljon ki, fejlıdjön, erısödjön meg a tanulók saját munkájukkal kapcsolatos igényessége, gyakorlati munkájuk legyen átgondolt, célszerő, biztonságos, eredményes, a szóbeli kommunikációban törekedjenek a szakmai nyelv szabatos és helyes használatára, írásos munkáikban az igényes külalakra, számítási eredményeikben a pontosságra. Alakuljon ki a tanulókban az önálló szakmai tanulás, feladatmegoldás képessége, érezzék meg a tanulási eredmények, sikerek értékét, örömét. A tevékenység végzése során erısödjék a tanulókban a kötelességtudat, a felelısségérzet, a mások munkájának, eredményeinek, teljesítményeinek tisztelete. Folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció, váljon tudatos döntéssé a szakmaválasztás. Ismerjék meg, fogadják el és tudatosan alkalmazzák a szakmai tevékenységek végzéséhez szükséges magatartási szabályokat, magatartásformákat.

3 A szakmai tanulmányi tevékenység által alakuljon ki, fejlıdjön és erısödjön a szakmához, a választott munkához, életpályához való kötıdésük. A tanulók szeressék a természetet, tiszteljék annak értékeit, ismerjék fel és utasítsák el a környezetszennyezı, természetkárosító tevékenységeket, az ilyen magatartást. Természettudományos vizsgálatok A tanulók ismerjék a környezeti elemek alapvetı minıségi jellemzıinek meghatározásához szükséges gyors terepi módszereket, a biológiai, a kémiai és a talajvizsgáló laboratóriumok alapfelszerelésének biztonságos használatát. Környezetvédelmi vízgazdálkodási alapgyakorlatok A Méréstechnikai gyakorlatok témakörben tudják alkalmazni a tömeg szerinti és térfogatos elemzés fontosabb mérési eljárásait, a mintavétel és kezelés szabályait. A tanulók értsék az alkalmazott mérési módszer és a mérendı komponensek közötti összefüggést, az alkalmazott mérıeszközök, mőszerek mőködési elvét, a határérték fogalmát és a minısítés elvét. A tanulók tudják alkalmazni elméleti ismereteiket a mérési eredmények és mérési hibák kiszámításához, a mintavételi jegyzıkönyv elkészítéséhez, alkalmazzák az elemzı eljárások tanulásakor szerzett ismereteiket egy-egy konkrét mérés megtervezéséhez. A Technológiai gyakorlatok témakörben a tanulók ismerjék fel a modellberendezés üzemeltetése során az ülepítést, szőrést, derítést, az eleveniszapos és fixfilmes rendszerek mőködését befolyásoló alapvetı törvényszerőségeket. Tudják önállóan meghatározni a modellberendezés oxigénbeviteli kapacitását. Tudjanak üzemeltetni labormérető (vagy modell) ioncserélı berendezést. Laborkörülmények között önállóan tudjanak derítési próbát végezni, értékelni. Mérésekkel tudják ellenırizni a berendezés mőködési hatásfokát. Tudjanak a gyakorlatban is megfelelı minıségő komposztot készíteni. A valóságban is ismerjék fel a kezelt modellberendezéseket és a vizsgált technológiai folyamatokat. Megadott szempontok szerint, önállóan készítsenek az üzemlátogatásról beszámolót. A Hidrológia és hidraulika gyakorlatok témakörben a tanulók alap-felszereléső meteorológiai mőszerkertben tudjanak önállóan észleléseket végezni. Legyenek képesek önállóan nyilvántartani és feldolgozni a mérési adatokat. Tudják önállóan végrehajtani a tanult térfogatáram-méréseket. Piezometrikus mérıfalon végzett mérésekkel tudják igazolni a vízmozgások energetikai törvényszerőségeit. Tudják alkalmazni számítástechnikai ismereteiket a méretezési és ellenırzési feladatok megoldása során.

4 A Településgazdálkodási gyakorlatok témakörben a tanulók ismerjék a gyakorlatban is a településekrıl készült különbözı térképeket, mőszaki terveket, a települési közmővek nyilvántartási terveit, a települési hulladékgyőjtés szervezésének módjait, a hulladékok helyszíni vizsgálatának eljárásait, a háttérsugárzás mérésének mőszereit, gyakorlati módszereit, a zajés rezgésmérés mőszereit, gyakorlati módszereit. A tanulók tudják alkalmazni a különféle nyilvántartási rendszerekkel kapcsolatos ismereteiket információgyőjtési célból, a hulladékok helyszíni vizsgálatához szükséges eszközöket, a sugárzás- és a zajmérı mőszereket, az elıírásoknak megfelelı mérési munkák elvégzésére. A tanulók értsék a sugárzás- és zajmérés helyének megválasztása és a kapott mérési eredmény közötti összefüggést. A Földmérési gyakorlatok témakörben a tanulók tudják önállóan alkalmazni az alapvetı geodéziai eszközöket az egyenesek kitőzésében, a hosszmérésben és a szögkitőzés során, elvégezni és irányítani a derékszögő koordinátamérést, magabiztosan tudják kezelni a szintezı mőszert, tudják önállóan végrehajtani a szintezés különbözı fajtáit és vezetni a szintezési jegyzıkönyvet. Az iskola a fenti témákon túl beépíthet pedagógiai programjába az intézményi partnerek igényei szerinti további témaköröket is. 9. évfolyam Belépı tevékenységformák Irányított, de önállóan végrehajtott megfigyelési feladatok elvégzése laboratóriumi, terepi és üzemi körülmények között, és ezekrıl beszámolók készítése. Az alkalmazandó mérı-, vizsgáló és mintavevı eszközök, felszerelések megismerése, kiválasztása és alkalmazása. Mérési eljárások megismerése, a mőveletek végrehajtása, a mért, számított adatok elemzése, értékelése, összehasonlítása. Feljegyzések, rajzok, mérési jegyzıkönyvek készítése. Mérési, kísérleti eredmények becslése, a saját munka elemzése, korrigálása. A tanult fizikai, kémiai, biológiai törvényszerőségek felismerése, gyakorlati alkalmazása. A laboratóriumi munkarend, a munka-, tőz- és környezetvédelmi elıírások betartása.

5

6 TÉMAKÖRÖK 9. ÉVF. A laboratóriumban használt anyagok, eszközök és berendezések Fizikai jellemzık mérése. Tömegmérés Térfogatmérés Sőrőségmérés Olvadás- és forráspont meghatározása Laboratóriumi mőveletek A hıátadás mővelete Oldás, oldatkészítés Az anyag-elıkészítési mőveletek Szervetlen anyagok laboratóriumi elıállítása Az anyagok kinyerése Minıségi elemzés (egyszerősített) 9. ÉVFOLYAM TARTALMAK Üveg-, fém- és porceláneszközök. A laboratóriumi eszközök alkalmazási területei, kezelésük, szerelésük. A laboratóriumi eszközök tisztítása. Vegyszerek. A laboratóriumban használt vegyszerek kezelése, tárolása. Mérés táramérlegen, mérés analitikai mérlegen. (Csak digitális*) Mérıhenger, mérılombik, büretta, pipetta használata. A sőrőség mint anyagi jellemzı. A szilárd testek sőrőségének meghatározása számítással, piknométeres módszer utánzásával. A folyadékok sőrőségének meghatározása areométerrel, piknométeres módszerrel. Olvadáspont. Készülékkel való mérés. Gömbi módszerrel forrpontmérés. Alapfogalmak. A melegítés módja és eszközei. A hőtési módok a laboratóriumban. Hőtıközegek. Oldatkészítés szilárd anyagból, kristályvizes sóból, ismert összetételő oldatokból hígítással, keveréssel, töményítéssel. Az aprítás, aprítóberendezések. A rázás és a keverés. Homogenizálás. Tetszıleges szervetlen preparátumok készítése (kalciumkarbonát, rézgálic, krómsárga festék, timsó stb.). A nedvességtartalom eltávolítása. A szárítás módjai, különbözı halmazállapotú anyagok szárítása. Szárítóberendezések és használatuk. Oldatok bepárlása, a bepárlás sebességére ható tényezık. A bepárlás berendezései. Kristályosítás, a kristályosodás folyamata és befolyásoló tényezıi, eszközei és módszerei. A lecsapás mővelete, általános szabályai. A kisózás. Az elválasztás alapelve, a csapadékok ülepítése, szőrése és mosása, az ülepítés, szőrés, mosás módjai és eszközei. Érzékeny és jellemzı reakciók. Csoportosítási lehetıségek. Több ion egymás melletti kimutatása. (egy csoporton belül) Az elválasztások elve. (gyakorlat nélkül!) A továbbhaladás feltételei A tanulók ismerjék a laboratórium munkarendjét, a laboratóriumi munka veszélyeit, a veszélyek elhárításának módjait, a laboratóriumi eszközök rendeltetését, kezelésük módját, a vegyszerek kezelésének, tárolásának szabályait, a hıátadás módjait.

7 Válasszák ki és állítsák össze a munkájukhoz szükséges munkaeszközöket, készülékeket, végezzék el önállóan az egyszerő mérési mőveleteket a kiadott leírások szerint. Használják munkájuk során a szükséges táblázatokat és grafikonokat. Végezzék munkájukat a munka- és tőzvédelmi elıírásoknak megfelelıen. Ismerjék a kitermelést befolyásoló tényezıket, és ezek alapján végezzék munkájukat minél gazdaságosabban. Munkájuk során alkalmazzák önállóan a munkavédelmi eszközöket, legyenek képesek ezek kiválasztására. 10. évfolyam Belépı tevékenységformák A lényeges és a lényegtelen dolgok elválasztása, következtetések levonása. Az ok-okozati kapcsolatok felismerése. A jelenségek, folyamatok megfigyelése, a törvényszerőségek felismerése. A fontosabb kémiai, fizikai kémiai törvények ismerete, azok gyakorlati alkalmazása. A kémiai folyamatok gyakorlati, technológiai, laboratóriumi alkalmazása. A fontosabb kémiai anyagok felhasználása a gyakorlatban. A megismert folyamatok, anyagi változások anyagszerkezeti magyarázatának megadása. Az elméletben tanult ismeretek gyakorlati alkalmazása. A mőszaki, szakmai nyelv használata. A mérési eredmények, kísérletek jegyzıkönyvének szakszerő elkészítése, a munka dokumentálása. A jegyzıkönyvek elkészítése számítógéppel. A laboratóriumi munkarend, a munkavédelmi, baleset-elhárítási, környezetvédelmi és tőzvédelmi ismeretek gyakorlatban történı alkalmazása. Berendezések, mérıeszközök összeszerelése leírás alapján, üzemeltetése, tisztítása, egyszerő karbantartása. Pontos munkavégzés.

8 A munkavégzéshez, mérésekhez szükséges eszközök, anyagok kiválasztása. A mérési feladatok, laboratóriumi munkák megtervezése. Mérési, kísérleti eredmények meghatározása becsléssel. A kémiai jelrendszer biztos használata. A kémiai számítások elvégzése. A reakciótermékek szétválasztása fizikai módszerekkel. A hibalehetıségek ismerete és azok elhárításának módja. TÉMAKÖRÖK 10.ÉVF. Mennyiségi vizsgálatok A mennyiségi vizsgálatok mőveleti lépései A tömeg szerinti elemzés (röviden!) A térfogatos elemzés Szemcsés anyagok vizsgálata Talajok vizsgálata Biológiai vizsgálatok Határozási és fajfelismerési gyakorlatok Mikroszkópos vizsgálatok Környezetszennyezı anyagok hatásának vizsgálata 10. évfolyam TARTALMAK Mintavétel. A minta elıkészítése a vizsgálathoz. A csapadékos módszer. A lecsapás mővelete. A csapadékok szőrése és mosása. A csapadékok hıkezelése. A gravimetriás mérési eredmények értékelése. A térfogatos elemzések elve. (A titrálási görbék.) A térfogatos elemzı eljárások csoportosítása. A mérıoldatok. Az indikátorok mőködése és kiválasztási szempontjai. A titrálás mővelete. A titrálás hibalehetıségei. Sav-bázis-meghatározások. Csapadékos titrálások. Redoxititrálások: permanganometria, jodometria Komplexometriás mérések. Halmazsőrőség, tömörség, hézagosság, porozitás. Agyag-iszaptartalom. Szemszerkezet vizsgálat. Látogatás építıanyagvizsgáló laborban beszámoló készítése. Talajfeltárás és mintavétel. Talajalkotó kızetek és talajfajták felismerése. Szervesanyag tartalom, hidrotechnikai tulajdonságok vizsgálata. Látogatás talajlaborban beszámoló készítése. Rendszabályok a biológiai laborban. Alapvetı laboreszközök, berendezések. Határozók és használatuk. Terepi határozási gyakorlatok. A közvetlen környezet jellegzetes ökoszintémájának átfogó vizsgálata. A BISEL-módszer és alkalmazása. Mintavétel és elıkészítés mikroszkópos vizsgálatokhoz. A mikroszkóp használata. Sőrített minták mikroszkópos vizsgálata, fajfelismerés. Az élettani hatások kimutatásának egyszerő gyakorlati módszerei. Az eutrofizáció mértékének vizsgálata.

9 évfolyam Belépı tevékenységformák A jelenségek, eljárások, mőveletek, technológiák tudatos megfigyelése, a rendszerek, elemek felismerése és megkülönböztetése egymástól és a környezettıl. Ok-okozati kapcsolatok felismerése, feltárása. Az elméleti ismeretek alkalmazása a gyakorlatban (természettudományos törvények és törvényszerőségek felismerése, a tanult eljárási módok gyakorlati végrehajtása). Mérések végzése, mérési eredmények rögzítése, rendszerezése, feldolgozása, értékelése és prezentálása. Mőszaki szövegek (leírások, utasítások, szabványok) és rajzi részek értelmezése. A gyakorlati tevékenységek megszervezése terepi, labor- és mőhelykörülmények között, közben a biztonságtechnikai és környezetvédelmi elıírások betartása, önálló és kiscsoportos tevékenység. A számítástechnikai eszközök alkalmazása. Különbözı ismerethordozók (segédkönyvek, táblázatok, kézikönyvek, határozók, szoftverek) használata a gyakorlati feladatok megoldása során. A megfigyelések, mérések, gyakorlati feladatok és szakmai problémák közérthetı összefoglalása a szakszókincs alkalmazásával. Együttmőködés a csoportos gyakorlati feladat végrehajtásában. Tevékenységsorok, algoritmusok végrehajtása. Információszerzés modellek segítségével.

10 11. évfolyam Környezetvédelemi vízgazdálkodási alapgyakorlatok TÉMAKÖRÖK 11. ÉVF. Méréstechnikai gyakorlatok Környezeti elemek terepi vizsgálata mobil mőszerekkel, gyorstesztekkel Kémiai laboratóriumi mőszeres mérések Biológiai vizsgálatok Hidrológia- és hidraulika gyakorlatok Hidrológiai mérések Egyéb környezeti hatások mérése Földmérési gyakorlatok Vízszintes mérések Részletpontok meghatározása Magasságmérés TARTALMAK A mérési módszerek elvének megismerése. A mőszerek, eszközök biztonságos kezelése. A talaj és a víz alapvetı fizikai, kémiai jellemzıinek meghatározása, mérése, kiértékelése terepi gyakorlat keretében és laboratóriumban. Emissziómérések végzése. Füstgáz-összetétel mérése különbözı főtıanyagok használata esetén. Lebegı és ülepedı portartalom meghatározása tömegméréssel. Mintavétel gyakorlása. Mintavétel talajból, vízbıl, levegıbıl. A mérési módszerek elvének megismerése. A mőszerek, eszközök biztonságos kezelése. Terepi gyakorlat keretében vízminta vétele biológiai vizsgálatokhoz. Biológiai vízminısítési gyakorlat. (a 10. évfolyamos anyag ismétlése) Hidrometeorológiai észlelések. Vízállásészlelés. Térfogatáram (vízhozam) mérése. Zajmérések végrehajtása. Háttérsugárzás és radon mérése. Egyenesek kitőzése. Hosszmérés végrehajtása. Szögkitőzés szögprizmával. Épületek felvétele derékszögő koordinátaméréssel. Vonalszintezés. Keresztszelvény-szintezés.

11 12. évfolyam TÉMAKÖRÖK 12. ÉVF. Tanulmányi szemlék TARTALMAK Tanulmányi szemle keretében szakmai vezetéssel felszíni vízmő, szennyvíztisztító telep és egy hulladéklerakó és - kezelı telep meglátogatása. A tanult eljárások, mőveletek üzemi körülmények közti vizsgálata. Adott szempontok szerint beszámoló készítése. Hidraulikai mérések Településgazdálkodási gyakorlatok Településüzemeltetést segítı dokumentációk Biológiai eljárások Nyomóvezetékben mozgó víz energiaviszonyainak vizsgálata. Veszteségek mérése, helyi veszteségtényezı, csısúrlódási tényezı számítása. Számítási feladatok megoldása számítógéppel: gravitációs csatornák és nyomócsövek ellenırzése és méretezése. Településrendezési tervek, közmőnyilvántartások tanulmányozása. Eleveniszapos és fixfilmes technológiai modellberendezés mőködésének vizsgálata. Komposztkészítés tetszıleges módszerrel. Tanulmányi szemle keretében szakvezetéssel látogatás egy hulladéklerakó, illetve -kezelı telepen. A tanult eljárások, mőveletek üzemi körülmények között történı megvalósításának vizsgálata. Beszámoló készítése adott szempontok szerint. Technológiai gyakorlatok Fizikai és kémiai eljárások A szőrés folyamatának és a szőrést befolyásoló tényezık vizsgálata szemcsés anyagú modellszőrın. Derítési próba kivitelezése felszíni vízbıl. Oxigénbeviteli képesség meghatározása levegıztetı modellberendezéssel. Ioncserélı anyagok kapacitásának vizsgálata. Ioncserélı berendezés üzemeltetése, üzemének ellenırzése.

12 A továbbhaladás feltételei A tanulók legyenek képesek a környezet- és természetkárosító tevékenység és magatartás felismerésére, tudjanak szakmailag is meggyızıen érvelni az ellen. Munkájuk tartalmában és minıségében jelenjen meg a környezet- és természetvédelem iránti elkötelezettség. Szakmai munkájukról, egyéni feladataikról, adat- és információgyőjtéseikrıl készítsenek írásos beszámolókat, használjanak ennek során számítástechnikai eszközöket. Tudásuk alapján legyenek képesek eredményesen részt venni a szakmai gyakorlati képzésben. A tanulók a használt mérımőszereket, eszközöket megfelelı biztonsággal tudják kezelni. Rendelkezzenek olyan gyakorlottsággal, hogy képesek legyenek önállóan elvégezni az alapvetı méréseket, vizsgálatokat. Az adatok, mérési eredmények birtokában legyenek képesek a megfelelı következtetések levonására. Megjegyzések: 1. A laboratóriumi gyakorlatokat csak csoportbontásban lehet megtartani. 2. Az évfolyamok között az egyes témakörök átcsoportosíthatók A központi tanterv összevontan tárgyalja a , illetve a évfolyam tantervét, azaz a belépı tevékenységformákat, a tematikát, valamint a továbbhaladás feltételeit. Helyi tantervünkben a 9. és a 10. évfolyam tematikáját teljesen különválasztottuk, de néhány gyakorlat az évfolyamok között megcserélhetı. A évfolyamon még nem minden gyakorlat elvégzéséhez állnak rendelkezésre a szükséges eszközök és, modellberendezések, ezért nagyobb mértékő átcsoportosítás is lehetséges.

VEGYIPAR SZAKMACSOPORT SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK AZ ISKOLA HELYI TANTERVE

VEGYIPAR SZAKMACSOPORT SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK AZ ISKOLA HELYI TANTERVE VEGYIPAR SZAKMACSOPORT SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ GYAKORLATOK AZ ISKOLA HELYI TANTERVE 9. évfolyam Vegyipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok 148 óra 10. évfolyam Vegyipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 629 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Vegyipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Vegyipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos alapozó ismeretek Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoportos

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS Tantárgyak és heti óraszámaik a 9. 12. évfolyamon TANTÁRGY 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM 11. ÉVFOLYAM 12. ÉVFOLYAM Szakmacsoportos alapozó ismeret Mőszaki

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

VEGYÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

VEGYÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK VEGYÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A vegyész ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei a XV. Vegyész

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakiskola - HATÁRIDİ: 2004. december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs Faipari 9. 74 Gyarmati Péter szakrajz Mőszaki elıkészítı

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők!

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők! Debreceni Vegyipari Szakközépiskola szakmai ágazati alapozás, szakképzés Kedves Érdeklődők! Miért éppen a Vegyipari? Miért jó itt tanulni? Sokakban vetődnek fel ezek a kérdések a pályaválasztáskor. A válaszokhoz

Részletesebben

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Név szerint ki, vagy kik készítették 2. Óraszámok: 9. osztály 36.. óra (humán) 10. osztály óra 11. osztály -.óra 12. osztály -.óra SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI (fizika munkaközösségi foglalkozás fóliaanyaga, 2009. április 21.) A KÉTSZINTŰ FIZIKAÉRETTSÉGI VIZSGAMODELLJE

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés

KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés KÖRNYEZETVÉDELEM MÉRÉSTECHNIKÁJA KÖRNYEZETMÉRNÖK hagyományos képzés TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

VEGYÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

VEGYÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN VEGYÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A vegyész ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei

Részletesebben

A 107. sorszámú Vízügyi technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 107. sorszámú Vízügyi technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 107. sorszámú Vízügyi technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 853 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Foglalkozási napló. Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Víz- és csatornaműkezelő 10. évfolyam (OKJ száma: 34 853 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK

KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK KÖRNYEZETSZENNYEZÉS VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Gimnázium 12. évfolyam (4 évfolyamos közoktatási típusú sportiskolai labdarúgó osztály) 1. A tanterv szerzıi: Rozmán Sándor Tóthné Kulcsár

Részletesebben

A 56. SORSZÁMÚ VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI SZAKTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE

A 56. SORSZÁMÚ VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI SZAKTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE A 56. SORSZÁMÚ VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI SZAKTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE 1. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító : 55 853 02

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Beszámíthatósági szabályzat Beszámíthatósági óratervek

Beszámíthatósági szabályzat Beszámíthatósági óratervek Beszámíthatósági szabályzat Beszámíthatósági óratervek 6-. sz. melléklet Bevezetve a 2008/2009-es tanévtıl szakiskolai évfolyamokon A szakképzésbıl lehozott elméleti és gyakorlati ismeretszerzés elfogadásának

Részletesebben

Labor elızetes feladatok

Labor elızetes feladatok Oldatkészítés szilárd anyagból és folyadékok hígítása. Tömegmérés. Eszközök és mérések pontosságának vizsgálata. Név: Neptun kód: mérıhely: Labor elızetes feladatok 101 102 103 104 105 konyhasó nátrium-acetát

Részletesebben

Az Agridiag-Dialecte rendszer használata során szerzett tapasztalataim és a továbbfejlesztés lehetőségei

Az Agridiag-Dialecte rendszer használata során szerzett tapasztalataim és a továbbfejlesztés lehetőségei Az Agridiag-Dialecte rendszer használata során szerzett tapasztalataim és a továbbfejlesztés lehetőségei Gyuricza Gyuláné Nedelkovics Judit Agrár-környezeti auditor próbaképzés-gödöllő 2014. április 15-16.

Részletesebben

A 258. sorszámú Környezetvédelmi technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 258. sorszámú Környezetvédelmi technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 258. sorszámú technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 850 01 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Kalibrálás és mérési bizonytalanság. Drégelyi-Kiss Ágota I

Kalibrálás és mérési bizonytalanság. Drégelyi-Kiss Ágota I Kalibrálás és mérési bizonytalanság Drégelyi-Kiss Ágota I. 120. dregelyi.agota@bgk.uni-obuda.hu Kalibrálás Azoknak a mőveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK

KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK KÖRNYEZETMÉRNÖK HAGYOMÁNYOS KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

MŐSZAKI KÉMIA. Anyagmérnök MSc képzés. Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET

MŐSZAKI KÉMIA. Anyagmérnök MSc képzés. Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET MŐSZAKI KÉMIA Anyagmérnök MSc képzés Tantárgyi Kommunikációs Dosszié MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2009 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás, tantárgyjegyzı, óraszám,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Környezetvédelmi technikus 13. évfolyam

Foglalkozási napló. Környezetvédelmi technikus 13. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Környezetvédelmi technikus 13. évfolyam (OKJ száma: 54 50 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Környezetvédelmi technikus Környezetvédelmi méréstechnikus elágazás SZAKMAI VIZSGÁJA

Környezetvédelmi technikus Környezetvédelmi méréstechnikus elágazás SZAKMAI VIZSGÁJA Környezetvédelmi technikus Környezetvédelmi méréstechnikus elágazás Az 54 850 01 0010 54 04 azonosító számú, Környezetvédelmi méréstechnikus megnevezésű elágazás szakmai követelménymoduljainak 1214-06

Részletesebben

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák MaSzeSz, Lajosmizse 2010. Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák Patziger Miklós és Boda János MaSzeSz fólia 1 Tartalom Kis települések szennyvízelvezetésének és -tisztításának lehetıségei Környezetvédelmi

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Méréstechnikai alapfogalmak

Méréstechnikai alapfogalmak Méréstechnikai alapfogalmak 1 Áttekintés Tulajdonság, mennyiség Mérés célja, feladata Metrológia fogalma Mérıeszközök Mérési hibák Mérımőszerek metrológiai jellemzıi Nemzetközi mértékegységrendszer Munka

Részletesebben

A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 523 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 A tantárgy modulja: 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság A tantárgy címe: Munkahelyi egészség

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 439 SZAKMAI ALAPOZÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Vegyipari szakmai alapozó ismeretek Vegyipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és

Részletesebben

Villanyszerelő. A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00. Szakképesítés-elágazások: Hozzárendelt FEOR szám: 7624

Villanyszerelő. A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00. Szakképesítés-elágazások: Hozzárendelt FEOR szám: 7624 Villanyszerelő A szakképzés megnevezése: Villanyszerelő A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00 Szakképesítés-elágazások: nincsenek Hozzárendelt FEOR szám: 7624 Szakképzési évfolyamok száma:

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ALAPISMERETEK

LABORATÓRIUMI ALAPISMERETEK LABORATÓRIUMI ALAPISMERETEK ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS kötelezően választható I. éves MAK hallgatóknak (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA

A PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA A PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola gimnáziumi részére érvényes óraterv, valamint a szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv SASHEGYI ARANY JÁNOS

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben Szőcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezetı 2010. június 7. A környezeti nevelés célja Elısegítse a tanulók környezettudatos

Részletesebben

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK VII. 1. Szakiskolai óratervek VII. 2. Szakközépiskolai óratervek VII.1. SZAKISKOLAI ÓRATERVEK VII.1.1. Szakmai előkészítő évfolyam (9. évfolyam) I. Alapképzések II. Szocializáció

Részletesebben

Talaj- és vízmintavétel. A mintavétel A minták csomagolása A minták tartósítása

Talaj- és vízmintavétel. A mintavétel A minták csomagolása A minták tartósítása Talaj és vízmintavétel A mintavétel A minták csomagolása A minták tartósítása Talaj alapelvek szelvényt genetikai szintenként vagy egyenletes mélységközönként kell mintázni (céltól függıen) pl. mérlegszámításoknál

Részletesebben

Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus

Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus 0-06 Laboratóriumi technikus feladatok A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv

ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv PEDAGÓGIAI PROGRAM ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv SASHEGYI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM OM: 035289 Sashegyi Arany

Részletesebben

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M 1. A fogyasztóvédelmi oktatás feladatrendszere 61 2. A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei 61 3. A fogyasztóvédelmi oktatás célja 62 4. A fogyasztóvédelmi

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS. 9. évfolyam. a. növényhatározás a Kisnövényhatározó segítségével. a. vegyszer fogalma, vegyszerhasználat szabályai

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS. 9. évfolyam. a. növényhatározás a Kisnövényhatározó segítségével. a. vegyszer fogalma, vegyszerhasználat szabályai KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS 9. évfolyam Első félév 1. Ismertesse a terepi munka szabályait. a. növényhatározás a Kisnövényhatározó segítségével 2. A laboratórium rendje, szabályai b. tűz és baleset

Részletesebben

Szervezeti formák. Dr. Nyéki Lajos 2016

Szervezeti formák. Dr. Nyéki Lajos 2016 Szervezeti formák Dr. Nyéki Lajos 2016 Az osztály-, tantárgy- és tanórarendszer Az osztályrendszer az intézmény közel azonos életkorú és fejlettségű tanulóit szervezi közösséggé az évfolyamon belül. Az

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. KÖTET HELYI TANTERV KIEGÉSZÍTÉSE SZEPTEMBER 21.

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. KÖTET HELYI TANTERV KIEGÉSZÍTÉSE SZEPTEMBER 21. A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. KÖTET HELYI TANTERV KIEGÉSZÍTÉSE 2010. SZEPTEMBER 21. 2 III. kötet TARTALOMJEGYZÉKE 1. Bevezetés 8 2. Idegen nyelv tanterv-kiegészítés

Részletesebben

A 33. sorszámú Drog- és toxikológiai technikus megnevezésű szakképesítésráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 33. sorszámú Drog- és toxikológiai technikus megnevezésű szakképesítésráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 33. sorszámú Drog- és toxikológiai technikus megnevezésű szakképesítésráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózati-és berendezés-szerelő - Vízvezeték-és vízkészülék-szerelő

Épületgépészeti csőhálózati-és berendezés-szerelő - Vízvezeték-és vízkészülék-szerelő Épületgépészeti csőhálózati-és berendezés-szerelő - vízvezeték-és vízkészülék-szerelő A szakképzés megnevezése: Vízvezeték-és vízkészülék-szerelő A szakképzés azonosító száma: 311 582 09 0010 31 04 Hozzárendelt

Részletesebben

2353-06 Citotechnológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2353-06 Citotechnológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Vendég érkezik a munkahelyére. Az Ön feladata, hogy megismertesse az osztályon használt mikroszkópokkal (fénymikroszkóp, polarizációs, fáziskontraszt és fluorescensz mikroszkóp) alkalmazási

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÉMIA Évfolyam: 7-8.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÉMIA Évfolyam: 7-8. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 7-8. Óraszámok Tantárgy Óraszám évfolyamonként 5. 6. 7. 8. Technika 1,5 2 Éves óraszám 54 72 Célok és feladatok A tudományok és ezen belül a természettudományok

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

Bevezetés a kémiába gyakorlat (TKBL0141) anyaga

Bevezetés a kémiába gyakorlat (TKBL0141) anyaga Bevezetés a kémiába gyakorlat (TKBL0141) anyaga A heti 2 órás gyakorlat a félév 14 oktatási hetét figyelembe véve összesen 28 órát jelent. Ezt az időt felhasználva, tömbösítve hirdetjük meg a gyakorlatot

Részletesebben

A munkavédelem szabályozási rendszere Terjék László MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 1949: XX.Tv.70/D. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLİKNEK JOGUK VAN A LEHETİ LEGMAGASABB SZINTŐ TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGHEZ.

Részletesebben

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb Dr. Kadocsa László A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb munkafunkciójának megtanítása. A technikai

Részletesebben

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium. Intenzív csoportok

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium. Intenzív csoportok Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Intenzív csoportok 2018-2019 9. a osztály Matematika 1001 Természettudományok 1002 9. b osztály Angol nyelv 1003 Német nyelv 1004 9. c osztály Humán 1005 Informatika 1006

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszır szakképesítés. 2326-06 Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszır szakképesítés. 2326-06 Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Korlátozott terjesztéső! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA I. A KÉPZÉS PEDAGÓDIAI CÉLJA: Az általános műveltséget erősítő előképzettség, valamint a szakmacsoportos alapozó ismeretek megszerzése után a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek

Részletesebben

Az 56. sorszámú Környezetvédelmi-mérés szaktechnikus megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

Az 56. sorszámú Környezetvédelmi-mérés szaktechnikus megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye Az 56. sorszámú Környezetvédelmi-mérés szaktechnikus megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK 5. osztály KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK A SOKSZÍNŰ MATEMATIKA TANKÖNYVCSALÁD TANKÖNYVEIBEN ÉS MUNKAFÜZETEIBEN A matematikatanítás célja és feladata, hogy a tanulók az őket körülvevő világ mennyiségi

Részletesebben

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI A GINOP 2.1.1-15-00433 PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI DR. SZABÓ ZOLTÁN FŐOSZTÁLYVEZETŐ ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2018. JANUÁR 26. GINOP 2.1.1-15-00433

Részletesebben

Kémia 10. Az alkánok homológ sora

Kémia 10. Az alkánok homológ sora Kémia 10. Az alkánok homológ sora Műveltségi terület: ember és természet Tantárgy: Kémia Iskolatípus: szakközépiskola, gimnázium Évfolyam:10. Téma, témakör: Az alkánok Készítette: Sivák Szilvia Az óra

Részletesebben

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes A kooperatív technikák típusai (Horváth H. Attila: Kooperatív technikák Altern füzetek) Mozaik módszer Páros mozaik Kereszt mozaik Kerekasztal módszer Csillag módszer Puzzle módszer Pókháló mődszer NYME

Részletesebben

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA A szakképzés megnevezése: Elektronikai technikus A szakképzés azonosító száma: 54 523 01 0000 00 00 Hozzárendelt FEOR szám: 3121 1. A szakképzés szervezésének

Részletesebben

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Látta: ...

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Látta: ... Tanmenet Fizika 7. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra A OFI javaslata alapján összeállította az NT-11715 számú tankönyvhöz:: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár

Részletesebben

A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük.

A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük. 8 1.2. Laboratóriumi eszközök A laboratóriumban különféle anyagokból készült eszközöket használunk. A feladataink elvégzéséhez legszükségesebbeket ismertetjük. 1.2.1. Üvegeszközök Kémcsövek Hıálló üvegbıl

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

VÍZÜGYI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Olvasott szakmai szöveg megértése

VÍZÜGYI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Olvasott szakmai szöveg megértése VÍZÜGYI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A vízügyi ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei a XLI. Vízügy

Részletesebben

A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport Sebestyén Timári Sarolta / Lihi Norbert Várnagy Katalin Nagy Zoltán Tóth Zoltán vegyészmérnök,

A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport Sebestyén Timári Sarolta / Lihi Norbert Várnagy Katalin Nagy Zoltán Tóth Zoltán vegyészmérnök, oktató szak 09.09-13. napi 2x2 óra 1-10 szem. 8-10 D404 hétfő 16-18 K/6 A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport Sebestyén Timári Sarolta / Lihi Annamária Norbert Várnagy Katalin Nagy Zoltán Tóth

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ Levelezési Gyakorlat 2.110. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a VIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ A 10063-12 azonosító számú, Ügyviteli folyamatok

Részletesebben

XIII. Informatika ÁGAZAT

XIII. Informatika ÁGAZAT XIII. Informatika ÁGAZAT A szakképzési kerettanterv ágazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz a 9-12. középiskolai évfolyamokra és az egyéves szakképző évfolyamra

Részletesebben

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program Biztonságos munkavégzés alapjai tantárgyból Munka és tűzvédelem Munkavédelmi alapfogalmak ismerete, baleset fogalma, balesetek bejelentése, kivizsgálása,elsősegélynyújtás szabályai,tűzvédelmi feladatok,szabályok

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

A 23. sorszámú Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 23. sorszámú Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 23. sorszámú Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 541 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint

Részletesebben

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakközépiskola - HATÁRIDİ: 2004. december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs 9. 37 Gyarmati Péter 9. 37 Csóbor Péter 10.

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰRE ÉPÍTHETŐ DARUK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20.

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20. FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) 2010. október 20. A kutatási terv fogalmának, a különbözı kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtetı kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

VEGYIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

VEGYIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint VEGYIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek PROJEKTTERV 1 ALAPADATOK KÉSZÍTETTE Balogh Gábor A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek ÖSSZEFOGLALÁS Az első órán a tanulók megismerkednek a következő témákkal: hálózati alapfogalmak, a hálózatok használatának

Részletesebben

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. ÉVES ÓRASZÁM: 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz::

Fizika. Tanmenet. 7. osztály. ÉVES ÓRASZÁM: 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra. A OFI javaslata alapján összeállította az NT számú tankönyvhöz:: Tanmenet Fizika 7. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 1 óra 2. félév: 2 óra A OFI javaslata alapján összeállította az NT-11715 számú tankönyvhöz:: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár

Részletesebben

13. FOLYADÉK SZÁLLÍTÁSÁRA HASZNÁLHATÓ (SZIVATTYÚVAL ELLÁTOTT) EGYÉB GÉPEK KEZELŐI TANFOLYAMA

13. FOLYADÉK SZÁLLÍTÁSÁRA HASZNÁLHATÓ (SZIVATTYÚVAL ELLÁTOTT) EGYÉB GÉPEK KEZELŐI TANFOLYAMA BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 13. FOLYADÉK SZÁLLÍTÁSÁRA HASZNÁLHATÓ (SZIVATTYÚVAL ELLÁTOTT) EGYÉB GÉPEK KEZELŐI TANFOLYAMA 2004. 13/A TŰZOLTÁSRA

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft

Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Dr. JUVANCZ ZOLTÁN Óbudai Egyetem Dr. FENYVESI ÉVA CycloLab Kft Klasszikus analitikai módszerek Csapadékképzéses reakciók: Gravimetria (SZOE, víztartalom), csapadékos titrálások (szulfát, klorid) Sav-bázis

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS Tantárgyak és heti óraszámaik a 9. 12. évfolyamon TANTÁRGY 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM 11. ÉVFOLYAM 12. ÉVFOLYAM Szakmacsoportos alapozó ismeret Anyagismeret

Részletesebben

Bevezetés a kémiába gyakorlat (TKBL0141) anyaga

Bevezetés a kémiába gyakorlat (TKBL0141) anyaga Bevezetés a kémiába gyakorlat (TKBL0141) anyaga A heti 2 órás gyakorlat a félév 14 oktatási hetét figyelembe véve összesen 28 órát jelent. Ezt az időt felhasználva, tömbösítve hirdetjük meg a gyakorlatot

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény,

a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény, 34 522 04 VILLANYSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás

Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus 54 521 06 Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás A szakmai program a 30/2016 (VIII 31) NGM rendelet és módosításai alapján

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 16. modul: EGYBEVÁGÓSÁGOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben