Vizek rádiumtartalom-meghatározási módszereinek vizsgálata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vizek rádiumtartalom-meghatározási módszereinek vizsgálata"

Átírás

1 Vizek rádiumtartalom-meghatározási módszereinek vizsgálata Szakdolgozat január 2. Készítette: Nagy Márton ELTE TTK Fizika alapszakos hallgató Témavezet : Dr. Horváth Ákos EGYETEMI DOCENS ELTE Atom zikai Tanszék

2 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 2. Mérési elv leírása Radon bomlási sorok Ra, 222 Rn atommagok adatai A víz radonkoncentrációja a Henry törvény alapján Szekuláris egyensúly Aktivitás Mérési elv Mérés leírása Gázmosópalackok elkészítése Vizek pontos térfogatának bejelölése a gázmosópalackokon Mérési adatok Mérés leírása Mérés RAD7-el Mérési adatok A rendszerben lév térfogatok meghatározása mérési eredmények összefoglalása Mérési eredmények kiértékelése Radonkoncentráció meghatározása A minták rádiumtartalmának meghatározása További fejlesztési lehet ségek 37 Ábrák jegyzéke Rn bomlási sor, míg stabil elemmé válik Rn bomlási sor, míg stabil elemmé válik Szekuláris egyensúly Vázlatosan egy gázmosó palack Mérési összeállítás szoba leveg 5 5 perces mérés W3-as minta 8 15perces mérés W1-as minta 48 30perces mérés W2-es minta 48 30perces mérés W2-es minta els 30 mérés szoba leveg perces mérés desztilált víz perces mérés Drystick felépítése

3 2 1. Bevezetés A szagdolgozat során az volt a feladatom, hogy egy pontos mérési összeállítást hozzunk létre, amit kés bb használni lehet vízminták rádiumtartamának mérésére. Ez azért volt fontos, mert a természetes ionizáló sugárzásoknak az emberre gyakorolt hatása, egészségkárosító is lehet. Ezen természetes sugárzásnak nagy része a radon és leányelemeinek sugárzásától származik. Ezek akár a vízekb l, leveg b l vagy a talajból is bejuthat az életterünkbe. Az ivóvízek radontartalmának mérésével következtetünk annak rádiumtartalmára. A méréseink során vízminták radonkoncentrációját határozzuk meg egy REX nev méréshez hasonlóan, majd az így kapott leveg radonkoncentrációból kiszámítjuk a vízminták radonkoncentrációját, amib l pedig meghatározzuk a vízminták rádiumkoncentrációját. 2. Mérési elv leírása 2.1. Radon bomlási sorok A RAD7 -es m szer képes a radon detektálása. Képes megkülönböztetni a különböz bomlási sorokból bomló radioaktív elemeket energiájuknak megfelel en. Ebben a fejezetben a bomlási sorokban elfoglalt helyükr l és a radon és rádium energiáiról lesz szó. Mind három természetes bomlási láncon el fordul a radon valamely izotópja. 1. A 235 U láncán eljuthatunk a 219 Rn- es izotópjához(más néven Actinon). Ebböl a típusból keveset detektálunk, szinte sosem találkozunk vele a természetben ugyanis nagyon kicsi a felezési ideje. 2. A 232 Th bomlási láncán a 220 Rn, (más néven "Toron") izotóp fordul el. Toronból többet lehet detektálni mint Aktinonból. 3. Az U bomlási lánc része a 222 Rn t. Ez el fordul a beltéri leveg ben kültéri leveg ben és a talajgázokban is detektálható.

4 3 1. ábra. 222 Rn bomlási sor, míg stabil elemmé válik 2. ábra. 220 Rn bomlási sor, míg stabil elemmé válik Ra, 222 Rn atommagok adatai 226 Ra adatai: 1. = MeV 2. T 1 =1600 év bomlási módok: α : % 4. leány atommag: 222 Rn

5 4 = m A c 2 m 12cc 2 12 (1) Energy (kev) Intensity (%) Dose ( MeV/Bq-s ) E E E-3 4.2E E táblázat. Alfa bomlások valószín ségei különböz energiákra 226 Ra esetén 222 Rn adatai: 1. = MeV 2. T 1 = nap bomlási módok: α : % 4. leány atommag: 218 Po Energy (kev) Intensity (%) Dose ( MeV/Bq-s ) ? 5.0E E táblázat. Alfa bomlások valószín ségei különböz energiákra 222 Rn esetén Izotópok bomlásainak energiái és valószin ségei: izotóp alfa-energia (kev) Intensity (%) 226 Ra Ra Rn Rn Po Po Po Po táblázat. Alfa bomlások valószín ségei különböz energiákra különböz izotópok esetén

6 A víz radonkoncentrációja a Henry törvény alapján A zárt rendszerben lév víz és a leveg között radon diundál. Bizonyos id elteltével termikus egyensúlyban a két közeg radonkoncentráció aránya állandó lesz. Jelöljük α -val ezt az arányt. c v c lev = α (2), ahol a c v a víz, a c lev pedig a leveg radonkoncentrációja. A termikus egyensúly feltétele, hogy megegyezzen a két rendszer között : 1. a h mérséklet ( T ) 2. a nyomás ( P ) 3. a kémiai potenciál (µ ). Tekintsünk olyan rendszert, amely V L térfogatú, normál nyomású (P = 105P a) és szobah mérséklet (T = 293K) leveg t és VV térfogatú vizet tartalmaz. Jelöljük : 1. N 0 al a leveg ben található leveg molekulák számát 2. N L el a gáztérben lév radon atomok számát 3. N V vel a vízben lév radon atomok számát. Az ideális gáztörvény: átrendezve N 0 -ra: P V L = N 0 kt (3) N 0 = P V L kt A gáztérben lév radonatomok parciális nyomása: (4) Henry törvény alapján: P Rn = N L N 0 P = N LP kt P V L = N LkT V L (5) X Rn = 1 κ P Rn (6)

7 6,ahol X Rn a vízben lév Radon koncentráció móltörttel kifejezve, P Rn parciális nyomás a gáztérben, κ = 0, Hgmm, T = 20 C on radonra vonatkoztatva. Az X Rn az atom és a molekulaszámokkal kifejezve: az 6-es és a 7-es képlet alapján: X Rn = N V N V osszes (7) N V = 1 N L kt (8) N V osszes κ V L,amib l: N V = N LkT V L κ N V osszes (9) A víz radon koncentrációja: C V = N V V (10) Amit a 9.képletbe beírva,azt kapjuk,hogy: A víz radon koncentrációja: C V = N L kt N V osszes V L V V κ Az arányossági tényez re így az α = C V /C L képlet alapján: = C L kt κ ρ V (11) α = kt ρ V = 0.25 (12) κ Ezek szerint szobah mérsékleten α egyensúlyi állandó 0.25, vagyis 4 egység radon van a leveg ben és 1 egység a vízben Szekuláris egyensúly Ennél az elrendezésnél a vízmintából kibuborékoltatott leveg radonkoncentrációját mérjük. A Henry törvényb l tudjuk, hogy a víz és leveg radonkoncentrációja 1:4 arányú, tehát ha a rendszert elég ideig keringeltetjük beáll egy egyensúlyi állapotba, ahol a vízben 1 egység a leveg ben 4 egység radonkocentráció lesz, amikor a leveg radontartartalmát detektáljuk a RAD7 müszerrel. A radonkoncentrációból pedig következtethetünk a víz rádium tartalmára. A detektált radonokból úgy következtetünk a rádium koncentrációra, hogy ha bizonyos ideig (3 hétig) magára hagyjuk lezárva a rendszert. Ez id elteltével, mivel a radon a rádium leányeleme és nagyobb a bomlási állandója ezért beáll a szekuláris egyensúly.

8 Aktivitás Egy adott radioaktív forrás aktivitása megmondja, hogy hány bomlás történik másodpercenként. Mértékegysége a Bq [ Becquerel ], 1 Bq másodpercenként egy bomlásnak felel meg. A radioaktív bomlás teljesen véletlen jelenség, egy adott atommagról nem lehet megállapítani, hogy mikor fog elbomlani, viszont az elbomlásának id beni valószín sége állandó. Egy forrásban a bomlások száma tehát arányos a radioaktív magok számával:,ennek megoldása: A = N t = λn (13) N(t) = N 0 e λt (14), ahol λ a bomlásállandó megadja, hogy mekkora valószín séggel bomlik el egy atommag egy másodperc alatt. A radioaktív magok száma exponenciálisan csökken. T 1 2 = ln 2 λ = λn (15), itt T 1 a felezési id, ami megadja, hogy mennyi id alatt bomlik el átlagosan a radioaktív 2 magok fele. Ismert felezési id -vel meghatározható egy adott forrás aktivitása(a): A = ln 2 N (16) T 1 2 A bomlási sorozatok tagjainak mennyisége egy anyagdarabban, mint az id függvénye, matematikailag dierenciálegyenletek rendszerével írható le. Ha egy sorozat tagjainak láncszer bomlása egy zárt helyen már eléggé régóta folyik (régebben, mint a sorozatban második leghosszabb felezési idej izotóp), akkor a sorozat tagjai között aktivitásegyenl ség alakul ki: minden tag aktivitása egyenl vé válik a sorozatkezd izotóp aktivitásával,ezt nevezzük szekuláris egyensúlynak vagyis: A 1 = A 2 = = A i =... (17) Ez a magok számára nézve egyenérték a következ kifejezéssel: λ 1 N 1 = λ 2 N 2 = = λ i N i =... (18)

9 8 Ezt az aktivitás-egyenl ségi állapotot szekuláris egyensúlynak nevezik. 3. ábra. Szekuláris egyensúly Ilyen szekuláris egyensúlyi állapotba kerül a rendszerünk amikor lezárjuk a csapokkal és 3 hétig úgy hagyjuk az edényeket Mérési elv A mérésünknél lezártuk a gázmosópalackok csapjait 3 hétig. Ez id alatt beállt a szekuláris egyensúly. Ezenkívül a Henry törvényb l megismert arányokban van jelen a radon aktivitása a leveg ben(a L ) és a vízben(a V ). Négy egység a leveg ben és 1 egység a vízben. A leveg térfogata a zárt rendszerben V L. A V L a gázmosópalack teljes térgatából levonjuk a minták(v V ) térfogatát. A L V L = 4 A V V V (19) a víz akti-,ahol A L a leveg aktivitása,v L a gázmosópalackba zárt leveg térfogata, A V vitása és a V V pedig a vízminta térfogata. Ezek után: A L + A V = A 0 = A Rn (20)

10 9 Amikor kinyitjuk a csapokat a mérés folyamán a leveg radonkoncentrációja felhigul ugyanis a csövek, a Drystick és a RAD7 detektor leveg jével keveredik, amiknek szintén volt valami aktivitása(a h ). Ezt a térfogatot, amivel megnövekszik a csövekb l, Drystickb l és a detektor saját térfogatából származik (ezen térfogatok összege a V det ). Ez a többlet térfogat (V det és a V L összege adja a rendszerben lév teljes leveg térfogatát, amit V lev -nek nevezünk el. V det + V L = V lev (21), ez lesz a rendszer leveg jének teljes térfogata. A csapok kinyitása után: A többlettérfogatban lév aktivitásra igaz, hogy: A lev = C lev V lev (22) A csapok kinyitása után igaz még az is, hogy: A h = C h V det (23),mivel: A teljes = A lev + A V = A Rn + A h (24) C = A V (25),ezért a koncentrációkra igaz, hoy:,amib l: C lev V lev + C V V V = A Rn + C h V det (26) Ezt rendezve A Rn -re C lev V lev C levv V = A Rn + C h V det (27) C lev (V lev + 1 ) 4 V V C h V det = A Rn (28)

11 10 Ha ezt leosztjuk a víz térfogatával, akkor ( Vlev C lev + 1 ) V det C h V V 4 V V = A Rn V V = C Rn (29) A szekuláris egyensúly beállta után (3 hét zárt csapokkal) pedig igaz lesz, hogy: C Rn = C Ra (30) Ezek után láthatjuk, hogy a mérés során pontosan meg kell határoznunk a térfogatokat és a radonkoncentrációkat megmérni RAD7 müszerrel. A RAD7 -el megmérjük a szoba C h -át utánna pedig a mintával eggyütt megmérjük a C lev -et. Ezekb l fogjuk számítani a 29.összefüggésb l a radonkoncentrációt, ami megeggyezik a rádiumkoncentrációjával. 3. Mérés leírása 3.1. Gázmosópalackok elkészítése A gázmosópalackokat az egyetem 7.emeletén készítették el rendelésre. Konkrét cs átmér ket nem adtunk meg nekik, csak egy vázlatos rajzot, hogy milyen gázmosópalackokat szeretnénk Vizek pontos térfogatának bejelölése a gázmosópalackokon Ezen mérések céljai: i mérés célja az volt, hogy a gázmosó palackokon bejelöljem a 2 és 3dm 3 - eket i mérés célja pedig megvizsgálni, hogy a Rad7 m szer szivattyúja tudjae keringeltetni a leveg t a rendszerben, ha a gázmosópalackokban beletöltjük a mintát. Majd ezután el készíteni a két héttel kés bb történ mérésre. Mér eszközök: 1. analitikai mérleg ( 0,00001 g-ig mér ) 2. mér edény ( 100 ml-es ) 3. ioncserélt víz 4. 3 típusú minta ( W1,W2,W3 ) 5. gázmosó palackok ( GMA, GMK, GMP )

12 11 6. RAD7 detektor 7. csövek 8. fecskend Mérési adatok A vízzel feltöltött majd kiürített edény falán maradtak vízcseppek. Ebben a cseppesfalú állapotában letáráztuk a mérleget. Tárázás: g mérés sorszáma m [g] m korriglt = m + 0, 0573g[g] 1. +0, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,0678 n +0, ,6333 n = n +0, , táblázat. A mér edény falán maradt cseppek tömege Az m korrigált jelentése az, hogy vettem a 8.mérést nak mert a 8.mérés volt a legnagyobb abszolút érték negatív mérés. Azért vannak negatív értékek is mert alapból nedves falú mér edényt táráztuk le és van, hogy ahhoz képest kevesebb csepp maradt az edény falán. De jól látszik, hogy nekünk szükséges got, ez a kicsiny szórás σ 0.05g nem igazán befolyásolja. Kés bb mikor feltöltöttem a gázmosó palackokat a mintákkal ez a mennyiség a vonal vastagságához képest elhanyagolható volt Mérés leírása Analitikai mérleg és mér edény segítségével a szobah mérséklet ioncserélt vízb l kimérünk got, ez 1dm 3 térfogattal lesz egyenl, ugyanis: ρ = m V (31) Ezek után g folyadékot kétszer illetve háromszor kimértem és bejelöltem a gázmosó palack falán a vízszintjét alkoholos lccel. A mér edény falán maradt vízcseppek

13 12 tömege átlagosan ±0.05g nagyságrendbe esett, ez a tömeg elhanyagolható volt, ugyanis amikor kimértem a 2 és 3 dm 3 -eket és berajzoltam a vonalakat azok vastagsága nagyobb volt, mint ez a pontosság, tehát ha ennyivel több vagy kevesebb vízmintát tettem volna bele nem t nt volna fel. A GMA és GMK gázmosó palackok elég nagyok voltak, hogy bejelöljem a 2dm 3 és 3dm 3 -t, de a GMP kisebb volt és ezen csak az 1dm 3 -t tudtam bejelölni. 4. ábra. Vázlatosan egy gázmosó palack Miután meghatároztuk a térfogatokat és bejelöltük azokat, megnéztük, hogy képes lesz-e átszivattyúzni a vizet a gázmosó palackon a RAD7. Feltöltöttük a GMP gázmosó palackot vízzel úgy, hogy körülbelül 13 cm magason álljon a cs ben a folyadék. majd bekötöttük a rendszerbe és elindítottuk a RAD7-et SNIFF üzemmódban. Azt tapasztaltuk, hogy sikerül a RAD7-nek átszivattyúzni a vízoszlopon a leveg t. Körülbelül 13 cm magas volt a víz szintje, ami azt jelenti, hogy : P hidrosztatikai A mértékegysége a nyomásnak a pascal ami: = ρgh = 1 g cm 1000cm 13cm = g (32) 3 s2 cms 2,tehát: [ N ] [P a] = = m 2 [ kgm ] [ kg ] = m 2 s 2 ms 2 (33) g kg = 1300 = 1300P a (34) cms2 ms2

14 13 A normál égnyomás P 0 = 105P a, a túlnyomás legalább 1300P a. Erre biztosan képes a RAD7 m szer szivattyúja. Ezután felöltöttük a gázmosó palackokat a mérend mintákkal: Palack GMK GMA GMP Minta W1 W2 W3 5. táblázat. Palackok a hozzájuk tartozó minta kódjával Ezek a minták ( W1/W2/W3 ) évek óta ( óta) le voltak zárva a m anyag palackjaikban és most bontottuk fel ket. A mintákat feltöltöttem a vonalakig (amiket a mérés elején bejelöltem 2 és 3 dm 3 -ig). Majd lezártam a gázmosó palackok csapjait és a nyakát leszigeteltem. Betettük a szekrénybe, amihez képest 2 hét múlva kerül sor a mérésre. Ekkor a gázmosó palackokban a rádium és radon szekuláris egyensúlyban lesz. Ezután az id leteltével a RAD7 müszerrel megmértük a radonkoncentrációkat Mérés RAD7-el RAD7 Üzemmódok : SNIFF (szippantás): Gyors válaszadás és gyors hasznosítása az adatoknak radon mérése THORON: Radont és toront mér id ben egymástól függetlenül NORMAL: Nagy érzékenység AUTO: Automatikus váltás SNIFF után NORMAL üzemmódra miután három órát futott a SNIFF GRAB: a minták elemzése(megragadása) WAT: Automatikus elemzése a vízmintáknak (RAD H2O tartozék szükséges) A menüben kiválasztva a Cycle-el megtudjuk adni, hogy egy mérés meddig tartson, a Recycle-el pedig, hogy hányszor mérjen a RAD7. Miután a m szer befejezte a méréssorozatot a RAD7 Capture nev programmal lehetett leszedni az adatokat róla. Automatic download nev paranccsal leszedtem a megfelel adatokat. Ezek lettek a RAD raw és RAD cdt leok. Exportáltam ezeket.txt kiterjesztés le-á, ez lett a RAD (CommaDelineated).txt. Ezt már lehetett kezelni egyszer en a szükséges adatokat kijelöltem és bemásoltam egy excell le-ba. Ott számoltam velük Mérési adatok dátum: helyszín: P22 terem RAD7 sorszáma: 1621 Az összes mérést egy összesített táblázatban foglaltam össze:

15 14 mérés sorszáma Recycle Cycle (perc) minta gázmosópalack 1.a mérés 5 5 szoba leveg nincs 1.b mérés 8 15 W3 GMP 2.a mérés 3 5 szoba leveg nincs 2.b mérés W1 GMK 3.a mérés 3 5 szoba leveg nincs 3.b mérés W2 GMA 4.a mérés 3 10 szoba leveg nincs 4.b mérés szoba leveg nincs 4.c mérés desztilált víz GMA Mérési elrendezés: 6. táblázat. Összefoglaló táblázat 5. ábra. Mérési összeállítás A RAD7-es m szerben lév szivattyú keringelteti a leveg t a zárt rendszerünkben. Az Outlet kivezetésb l a leveg t a gázmosópalackba pumpálja a gumicsövön keresztül, így a gázmosópalack aljára vezet üvegcs átpumpálja a leveg t a vízen buborékoltatva azt. A leveg a gázmosópalackból a másik gumicsövön át a Drystickbe jut, ahol a leveg nedvesség tartalma lecsökken. Innen pedig a RAD7 Inlet kivezetésébe csatlakozik a gumics. Itt bejutva a RAD7be a leveg a m szer detektálja a beütéseket. 1. mérés: A 3-szor 5 perces háttérmérés után a W3 mintát mértük meg. A W2-es mintát 8-szor negyed óráig mértük. 1.a mérés: cél: szoba leveg és egyben a RAD7 belsejében lév leveg radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a háttérkoncentráció (C h ).

16 15 ciklus 5 5 perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: üres, Outlet: üres minta: szoba leveg eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw)) id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :31 70,00 180, 23 4,6 8,7 2, :36 30,00 160, 13 4,6 7,7 1, :41 100,00 200, 20 4, :46 0,00 110, 21 4, :51 100,00 200, 18 4,6 16,7 3,006 Ezeket ábrázolva. 7. táblázat. szoba leveg 5 5 perces mérés 6. ábra. szoba leveg 5 5 perces mérés

17 16 Lineáris egyenest illesztve: f(x)=a*x+b,ahol a = 3 ± (534.4%) b = 51 ± (104.3%) paramétereket kaptam. Az átlagos Radonkoncentráció: 60 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 44,16 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 170,0 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 38,2 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 9,008 db 1.b mérés: cél: W3 vízminta radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a zárt rendszerben lév leveg nek a felhígult radonkoncentrációja (C lev ). ciklus: 8 15 perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: nagy Drystick+cs, Outlet: cs + GMP palack (1 dl) minta: W3 1 dl GMP palackban Ezután a GMP nev gázmosó palackban lév mintát vizsgáltuk. A GMP palackban W3 típusú minta volt. Ebben a palackban 1 dl víz volt lezárva. A RAD7 szivattyúzta a leveg t gázmosópalackon és a Drysticken keresztül. Ezt a mérést :12 perckor indítottam el és 8-szor 15 percig tartott. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw)) id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :12 93,00 90, ,6 8, :27 210,00 120, ,2 18, :42 170,00 120, :57 220,00 130, ,3 19, :12 93,00 90, ,7 8, :27 150,00 110, ,8 12, :42 200,00 120, ,5 17, :57 190,00 120, ,6 15,996 Ezeket ábrázolva. 8. táblázat. W3-as minta 8 15perces mérés

18 17 7. ábra. W3-as minta 8 15perces mérés Lineáris egyenest illesztve: f(x)=a*x+b,ahol a = ± (153.1%) b = ± (28.63%) paramétereket kaptam. Az átlagos Radonkoncentráció: 165,75Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 50,02 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 112,50 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 19,9 Bq/m 3 Az A csatornában lév beütések összege 2 óra alatt: 114 db 2. mérés: A 3-szor 5 perces háttérmérés után a W1 mintát mértük meg. A W1-es mintát 48-szor fél óráig mértük. 2.a mérés: háttér 3 5perc cél: szoba leveg és egyben a RAD7 belsejében lév leveg radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a háttérkoncentráció (C h ).

19 18 ciklus 3 5 perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: üres, Outlet: üres minta: szoba leveg :06 perckor indítottam a következ mérést. Ez 3-szor 5 percig tartott, hogy a RAD7-ben lév Radon leányelemek (Po218) elbomoljanak és ne detektáljam a következ mérésnél ezeket az energiákat. A szoba leveg jét SNIFF üzemmódban mértem, ezalatt az id alatt. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw)) id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :06 100,00 220, 22 4,6 18,2 4, :11 70,00 180, 25 4, :16 0,00 110, 24 4, táblázat. szoba leveg 3 5 perces mérés Az átlagos Radonkoncentráció: 56,67 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 51,32 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 170,0 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága*: 23 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 6 db * A beütések számából (N=6) számolva, Poisson-eloszlás feltételezésével. 2.b mérés: cél: W1 vízminta radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a zárt rendszerben lév leveg nek a felhígult radonkoncentrációja (Cm). ciklus perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: nagy Drystick+cs, Outlet: cs + GMK palack (1 dl) minta: W1 1 dl GMP palackban :55-kor elindítottam egy egész napos mérést. A RAD7 48*30 perces mérést készített. A GMK nev gázmosópalackban lév W1-es jel mintát mértem. Az elrendezés hasonlóan a W3-as minta mérési elrendezéséhez történt, azzal a különbséggel, hogy most a GMK palackot kötöttük a rendszerre. Ezeket az adatokat a következ táblázat tartalmazza. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw))

20 19 id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :55 210,00 80, ,3 37, :25 290,00 90, ,3 49, :55 150,00 70, ,8 27, :25 210,00 80, ,9 35, :55 200,00 80, ,1 34, :25 150,00 70, ,7 26, :56 270,00 90, ,2 45, :26 220,00 90, ,2 37, :56 210,00 80, ,8 36, :26 120,00 70, ,1 12,3 20, :56 120,00 70, ,2 19, :26 230,00 90, ,2 38, :56 230,00 90, ,2 37, :26 200,00 80, ,2 33, :56 150,00 80, ,7 26, :26 230,00 90, ,1 37, :56 260,00 100, ,7 44, :26 100,00 60, ,1 11,6 17, :56 200,00 80, ,4 32, :26 200,00 80, , :56 190,00 80, ,6 32, :26 110,00 70, ,3 19, :56 220,00 90, ,3 36, :26 160,00 80, ,7 26, :56 160,00 80, , :26 130,00 70, ,1 20, :56 210,00 90, ,6 34, :26 170,00 80, ,8 27, :56 190,00 80, ,3 31, :26 110,00 70, ,1 11,9 19, :56 200,00 80, ,4 31, :26 190,00 80, ,6 31, :56 220,00 90, ,7 37, :26 150,00 80, ,1 15,6 24, :56 160,00 80, ,2 27, :26 150,00 80, ,5 26, :56 170,00 80, ,1 16,6 27, :26 140,00 70, ,1 15,3 24, :56 150,00 80, ,3 24, :26 190,00 80, ,1 16,3 29, :56 160,00 80, ,4 26, :26 170,00 80, ,9 25, :56 110,00 70, ,1 19, :26 160,00 80, ,7 26, :56 210,00 90, ,8 33, :26 160,00 80, ,7 26, :56 140,00 80, ,1 12,9 23, :26 170,00 80, ,1 27,029 Ezt ábrázolva: 10. táblázat. W1-as minta perces mérés

21 20 8. ábra. W1-as minta 48 30perces mérés Itt is lineáris egyenes egyenletét illesztettem az adatokra. egyenlete f(x)=a*x+b, ahol a = ± %) b = ± (5.754%) paramétereket kaptam. Az illesztett egyenes eresztés extrapolálás Az illesztett egyenesnek van egy kisebb csökkenése. Valószín leg ereszthetett a rendszer, ezért extrapolálással meghatároztam (tengelymetszet) a C lev - et. Ezt az értéket használtam kés bb számításaim során, nem pedig az átlagot használtam. Extrapolált Radonkoncentráció: 207 Bq/m 3 Az átlagos Radonkoncentráció: 179 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 43,26 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 80,0 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 5,79 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 1429,654 db

22 21 3. mérés: A 3-szor 5 perces háttérmérés után a W2 mintát mértük meg. A W2-es mintát 48-szor fél óráig mértük. 3.a mérés: háttér: 3 5 perc cél: szoba leveg és egyben a RAD7 belsejében lév leveg radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a háttérkoncentráció (Ch). ciklus 3 5 perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: üres, Outlet: üres minta: szoba leveg :33-kor újabb 3*5 perces mérés következet, hogy a leányelemek elbomoljanak. Ekkor a szobaleveg jét SNIFF üzemmódban mértük. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw)) id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :33 70,00 220, 29 4,6 10,4 3, :38 100,00 230, 30 4,6 13,3 3, :43 70,00 180, 16 4,6 12, táblázat. szoba leveg 3 5 perces mérés Az átlagos Radonkoncentráció: 80Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 17,32 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 210,0 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 60,62 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 9,006 db 3.b mérés: cél: W2 vízminta radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a zárt rendszerben lév leveg nek a felhígult radonkoncentrációja (Cm). ciklus 48 30perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: nagy Drystick+cs, Outlet: cs + GMA palack (1 dl) minta: W2 3 dl GMA palackban :14-kor egy másik egynapos mérést indítottam. Ez is 48*30 perces mérésekb l állt. A GMA nev gázmosópalackban lév W2 típusú vízmintát mértük, az el z mintákhoz hasonló elrendezésben. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw))

23 22 id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :14 95,00 60, ,2 10,8 15, :44 110,00 70, , , :14 69,00 60, ,2 9,1 13, :44 130,00 70, ,2 12,9 19, :14 97,00 70, ,2 10,3 16, :44 150,00 80, ,2 16,5 24, :14 81,00 60, ,2 9,6 13, :44 74,00 60, ,2 8,4 13, :14 110,00 70, ,2 12,9 18, :44 120,00 70, ,2 11,5 19, :14 140,00 80, ,2 14,7 23, :44 100,00 70, ,2 12,9 15, :14 100,00 60, ,2 9,9 16, :44 58,00 60, ,2 7 10, :14 150,00 80, ,2 15,4 22, :44 100,00 70, ,2 10,1 16, :14 150,00 80, ,2 12,9 23, :44 91,00 70, ,2 10,8 15, :14 92,00 70, ,2 9,9 15, :44 110,00 70, ,2 11,7 18, :14 100,00 70, ,2 9,5 16, :45 140,00 70, ,2 13,8 21, :15 120,00 70, ,2 13,1 18, :45 110,00 70, ,2 10,6 18, :15 73,00 60, ,2 8,5 12, :45 130,00 80, ,2 11,2 21, :15 93,00 60, ,2 8,6 14, :45 120,00 70, , , :15 130,00 70, ,2 12,8 19, :45 93,00 70, ,2 9,1 15, :15 92,00 70, ,2 9,1 15, :45 40,00 50, ,2 5,8 9, :15 76,00 60, ,2 9,3 11, :45 85,00 60, ,2 10,1 14, :15 59,00 50, ,2 6,7 8, :45 62,00 50, ,2 6,8 9, :15 62,00 50, ,2 7,2 10, :45 20,00 40, ,2 3,7 4, :15 40,00 50, ,2 5,9 6, :45 66,00 60, ,2 7,7 11, :15 68,00 60, ,2 9,4 12, :45 69,00 60, ,2 8,4 11, :15 66,00 60, ,2 7,1 10, :45 20,00 50, ,2 4,5 7, :15 85,00 70, ,2 11,5 15, :45 30,00 50, ,2 3,9 5, :15 40,00 50, ,2 5,7 7, :45 55,00 50, ,2 6,9 8,97 Ábrázolva: 12. táblázat. W2-es minta perces mérés

24 23 9. ábra. W2-es minta 48 30perces mérés Ez nem egy egyenletes trend, nem követi az adatokat a trendvonal, csak az els 30 mérést vesttem gyelembe.

25 ábra. W2-es minta els 30 mérés Itt szinte semmilyen eresztés nem gyelhet meg. Lineáris egyenest illesztve: f(x)=a*x+b,ahol a= ± (286.5%) b= ± 9.19 (8.79%) paramétereket kaptam. Az átlagos Radonkoncentráció: 107 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 33,69 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 69,03 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága:6,3 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 701,984 db 4. mérés Desztillált víz-minta rádiumkoncentrációjának meghatározása Az el z mérésekhez összehasonlításként megmértünk egy olyan vízmintát, amiben nagy valószín séggel egyetlen rádiumatom sincs. Ehhez egy desztillált víz mintát

26 25 használtunk. Elvileg ennek rádiumkoncentrácója zérus, de minden vízmintába kerülhet rádium. A desztillálás során nem jut be a desztillált vízbe rádium, de ezután, amikor palackkoba töltik, akkor kis szennzey dések mindig el fordulhatnak. Mindazonáltal ezt a mintát tekintjük az úgynevezett vakpróbának, ami a mérési eljárás detektálási küszöbének meghatározását teszi lehet vé. A desztillált vizes mérés hátterének megállapításához kétszer vizsgáltuk a szobaleveg radonkoncentrációját, ezzel a RAD7 kamrájában lév radonkoncentrációt, ami igazából a kamrában lév szilicium detektorban érzékelt beütésszámokat jelenti. A kett közötti különbség akkor adódhat, amikor az el s mérésb l még megmarad 218 P o atom a detektor felületén. Ezek 15 perc alatt bomlanak el, ezért az els háttér mérésben itt 3-szor 10 percig vizsgáljuk, hogy tényleg elbomlott-e minden 218 P o, és utána kezdjük a tényleges háttérmérést, amit ebben az esetben 48-szor fél óráig, azaz egy napig végzünk. 4.a mérés: :22-kor indítottam 3 darab 10 perces mérést SNIFF üzemmódban, csak a szoba leveg jét mérve, hogy a leányelemek elbomoljanak. Inlet: üres, Outlet: üres. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw)) id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :22 60, ,3 6,3 2, :32 60, ,4 7,3 2, :42 60, ,3 7 3, táblázat. szoba leveg 3 10 perces mérés Az átlagos Radonkoncentráció: 60 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 0,0 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 133,33 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 38,49 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 8,019 db 4.b mérés: háttér perc cél: szoba leveg és egyben a RAD7 belsejében lév leveg radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a háttérkoncentráció (Ch). ciklus perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: üres, Outlet: üres minta: szoba leveg :35-kor, egy egynapos leveg radonkoncentrációt mértem. Ez is 48*30 perces mérések sorozata volt. Az elrendezés azonos a leveg mérésekkel csak SNIFF üzzemódban a kívánt ideig mér a RAD7 a drystickket bekötve, de gázmosó palack nélkül.

27 26 eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw)) id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :35 200, ,00 0,90 3,14 0, :07 82, ,00 28,00 9,00 12, :37 50, ,00 28,00 5,10 6, :07 60, ,00 28,00 5,50 8, :37 54, ,00 28,00 6, :07 40, ,00 28,00 4,40 5, :37 40, ,00 28,00 4,40 5, :07 30, ,00 28,00 3,20 4, :37 30, ,00 28,00 4,40 5, :07 30, ,00 28,00 2,80 3, :37 20, ,00 28,10 2,30 3, :07 6, ,00 28,10 1,70 2, :37 10, ,00 28,10 1,80 1, :07 20, ,00 28,10 3,20 3, :37 10, ,00 28,10 2,10 2, :08 40, ,00 28,10 5,60 5, :38 40, ,00 28,10 4, :08 40, ,00 28,10 5,80 7, :38 30, ,00 28,10 5,50 7, :08 53, ,00 28,10 5,90 7, :38 66, ,00 28,10 9,30 11, :08 63, ,00 28,10 7,20 10, :38 50, ,00 28,10 5,40 7, :08 40, ,00 28,10 5,20 7, :38 40, ,00 28,10 4,90 5, :08 73, ,00 28,10 7,80 10, :38 60, ,00 28,10 7,10 9, :08 60, ,00 28,10 6,10 9, :38 40, ,00 28,10 4,90 5, :08 53, ,00 28,10 5,80 8, :38 40, ,00 28,10 4,60 5, :08 30, ,00 28,10 5,10 5, :38 80, ,00 28,10 9,80 12, :08 40, ,00 28,10 4,40 6, :38 20, ,00 28,10 3,00 3, :08 50, ,00 28,10 4,90 7, :38 40, ,00 28,10 6,40 7, :08 30, ,00 28,10 3,70 4, :38 30, ,00 28,10 4,20 4, :08 30, ,00 28,10 4,90 6, :38 30, ,00 28,10 3,80 4, :08 20, ,00 28,10 3,40 3, :38 30, ,00 28,10 3,80 5, :08 30, ,00 28,10 3,70 4, :38 40, ,00 28,10 4,60 6, :08 9, ,00 28,10 1,60 1, :38 30, ,00 28,10 3,70 5, :08 2, ,00 28,10 0,80 1, :38 59, ,00 28,10 7,20 9, táblázat. szoba leveg perces mérés

28 27 Ábrázolva: 11. ábra. szoba leveg perces mérés Az illesztett egyenes egyenlete f(x)=a*x+b, ahol a = ± (80.51%) b = ± (12.38%) paramétereket kaptam. Az átlagos Radonkoncentráció: 39 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 18,54 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 45,96 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 3,32 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 287,8418 db 4.c mérés: cél: desztilált vízminta radonkoncentrációjának meghatározása, ez lesz a zárt rendszerben lév leveg nek a felhígult radonkoncentrációja (C lev ). Ez lesz a vakpróba.

29 28 ciklus perc, üzemmód: SNIFF, Inlet: nagy Drystick+cs, Outlet: cs + GMA palack (1 dl) minta: desztilált víz 3 dl GMA palackban :45 kor a desztilált vizet mértük meg. Ez a mérés is egy napig tartott 48*30 percig mért a RAD7. A GMA gázmosó palackból kiöntöttem a W2 típusú mintát majd a GMA palackot kiöblítettem és desztiláltvízzel és a 300-as jelzésig feltöltöttem. Ezt buborékoltatva mért a gép egy napig. eredmények: (lename(nagymarci-2016dec12.xls, RAD raw))

30 29 id pont C lev (Bq/m3) C lev (Bq/m3) Total Counts Live Time % Counts (A) A beüt [DB] :45 20, ,00 28,00 2, :15 30, ,00 28,00 5,10 6, :45 20, ,00 28,00 2,60 3, :15 40, ,00 28,00 5,70 7, :45 40, ,00 28,00 6,80 9, :15 30, ,00 28,00 3,80 5, :45 90, ,00 28,00 9,90 14, :15 140, ,00 28,00 14,00 21, :45 170, ,00 28,00 1,17 1, :15 93, ,00 28,00 9,50 15, :45 79, ,00 28,10 8,60 12, :15 79, ,00 28,10 9,30 14, :45 150, ,00 28,00 12,09 22, :15 81, ,00 28,10 8,80 14, :45 40, ,00 28,10 4,90 7, :15 50, ,00 28,10 5,60 8, :45 73, ,00 28,00 6,80 12, :15 85, ,00 28,10 10,60 15, :45 59, ,00 28,10 7,00 10, :15 84, ,00 28,10 10,10 14, :45 90, ,00 28,10 10,60 15, :15 63, ,00 28,10 7,30 10, :45 30, ,00 28,10 5,70 7, :15 30, ,00 28,10 5,30 6, :45 20, ,00 28,10 2,00 2, :15 40, ,00 28,10 5,70 7, :45 20, ,00 28,10 2,80 3, :15 50, ,00 28,10 5,40 7, :45 46, ,00 28,10 6,60 7, :15 10, ,00 28,10 2,30 3, :45 20, ,00 28,10 4,20 4, :15 40, ,00 28,10 7,00 8, :45 62, ,00 28,10 7,10 10, :15 40, ,00 28,10 5,00 7, :45 20, ,00 28,10 3,90 4, :15 56, ,00 28,10 7,60 8, :45 40, ,00 28,10 5,60 8, :15 20, ,00 28,10 3,70 5, :45 4, ,00 28,10 2,30 2, :15 30, ,00 28,10 5,10 5, :45 52, ,00 28,10 6,80 9, :15 30, ,00 28,10 4,10 5, :45 55, ,00 28,10 7,40 10, :15 30, ,00 28,10 4,50 5, :45 20, ,00 28,10 3,30 3, :15 40, ,00 28,10 5,30 7, :45 30, ,00 28,10 4,10 5, :15 30, ,00 28,00 6,80 8,024 Ábrázolva: 15. táblázat. desztilált víz perces mérés

31 ábra. desztilált víz perces mérés Az illesztett egyenes egyenlete f(x)=a*x+b, ahol a= ± (32.19%) b = ± (12.34%) paramétereket kaptam. Az átlagos Radonkoncentráció: 51 Bq/m 3 A mért értékek empírikus szórása: 35,37 Bq/m 3 A mért értékek (2σ) bizonytalanságainak átlaga: 49,67 Bq/m 3 Az átlag bizonytalansága: 3,585 Bq/m 3 Az A csatornában lév detektálások összege: 410,373 db 3.4. A rendszerben lév térfogatok meghatározása A mérések után az összes csövet szétszedtem az illesztéseknél. Megmértem az egyes csövek átmér jét (d), hosszát (l), és ha összevoltak illesztve akkor az illesztéseknél menniyt kell levonni a a cs hosszából(l 1, l 2 ). A leolvasásból származó hibákat d -vel és l -el jelöltem. Ezeket két táblázatba rendeztem, mivel a kisebb méret GMP palacknál más csöveket használtam mint a másik kett nél (GMA,GMK). A kisméret palacknál használt csövek:

32 31 n d[mm] d[mm] l[mm] l[mm] l 1 [mm] l 1 [mm] l 2 [mm] l 2 [mm] 2 4 0,25 250,5 0,25 6 0, , ,5 37,5 0, ,25 4 5,5 0, ,5 0,25 13,5 0,25 5 0,25 5 3,5 0, , ,5 0, ,5 6 0,25 7 0, ,5 15 0, ,5 30 0, ,5 72,5 0,5 20 0,5 23 0, ,5 15 0, ,5 30 0, ,5 67,5 0,5 27 0,5 20 0, , , , , , , , táblázat. A kisebb méret gázmosópalacknál (GMP) használt csövek átmér i, hosszai és azok hibái A 7 1, 7 2, 9 1, 9 2 jel mérések a táblázatban, egy-egy m anyag csatlakozót jelentenek, ezek két részb l áltak, mint két különálló cs. Így is számoltam velük. A nagyméret palackoknál használt csövek: n d[mm] d[mm] l[mm] l[mm] l 1 [mm] l 1 [mm] l 2 [mm] l 2 [mm] 1 6 0, , ,25 7 0, ,5 37,5 0, ,25 4 5,5 0, ,5 0,25 13,5 0,25 5 0,25 5 3,5 0, , ,5 0, ,5 6 0,25 7 0, ,5 15 0, ,5 30 0, ,5 72,5 0,5 20 0,5 23 0, ,5 15 0, ,5 30 0, ,5 67,5 0,5 27 0,5 20 0, , , , ,5 7 0, , , , , , ,25 7 0, táblázat. A nagyobb méret gázmosópalackoknál (GMA,GMK) használt csövek átmér i, hosszai és azok hibái A 7 1, 7 2, 9 1, 9 2 jel mérések itt is ugyanazt jelentik, mint az el z táblázatban.

33 32 Ezekb l az értékekb l a következ a következ képletek szerint számoltam térfogatot és hibát. A henger térfogatának képlete: V henger = π d2 4 (l l 1 l 2 ) (35),ahol d az átmér,l a cs hossza amikb l le kell vonni l 1 -et és l 2 -t, amik a csatlakozásoknál lév átfedések. A hibaszámítás közvetett mérések esetén, az adatokból ismert függvénykapcsolat alapján számítjuk. A cs átmér jét d-t és hosszát l- et mérem d és l hibával mérjük, majd a V henger = π d2 (l l 4 1 l 2 ) összefüggésb l számoljuk a térfogatot. Ekkor a kvadratikus hiba: V = ( V d d ) 2 + ( V l l ) 2 + ( V l 1 l 1 ) 2 + ( V l 2 l 2 ) 2 (36) Miután a parciális deriválásokat elvégeztük, a képletben az álltalunk mért mennyiségekb l meghatározható az abszolút hiba: V = a relatív hiba: (πd(l l1 l 2 ) 2 ) 2 ( πd 2 ) 2 ( πd d + 4 l 2 ) 2 ( πd + 4 l 2 ) l 2 (37) V V = ( 2 d ) 2 ( + d l ) 2 ( l ) 2 ( 1 l ) (38) l l 1 l 2 l l 1 l 2 l l 1 l 2 A négyzetes hibaterjedés helyett az ennél egyszer bb hibabecslést alkalmazzuk, ekkor a relatív hibákat adjuk össze, és ez egy fels becslés, ami nagyobb értéket ad a relatív hibára: V V = ( 2 d d + l l l 1 l 2 + l 1 l l 1 l 2 + l ) 2 l l 1 l 2 (39) Ezek alapján a képletek alapján számolva, a következ táblázatokat kaptam.

34 33 n V henger [mm 3 ] V abshiba [mm 3 ] V relhib ] ,25 366,82 0, ,71 92,78 0, , ,50 0, ,52 215,80 0, ,10 29,72 0, ,50 47,54 0, ,23 142,08 0, ,83 189,15 0, ,50 47,54 0, ,23 142,08 0, ,44 135,96 0, ,56 8,78 0, , ,45 0, ,00 0,00 0, ,96 16,68 0,20 összesen 42423, ,89 2, táblázat. A kisebb méret gázmosópalacknál (GMP) használt csövek térfogatai és azok abszolút- és relatív hibái n V henger [mm 3 ] V abshiba [mm 3 ] V relhib ,75 871,88 0, ,24 92,78 0, , ,50 0, ,52 215,80 0, ,96 29,72 0, ,50 47,54 0, ,23 142,08 0, ,25 189,15 0, ,50 47,54 0, ,23 142,08 0, ,92 135,96 0, ,56 8,78 0, , ,39 0, ,57 61,36 0, ,70 510,54 0,13 összesen , ,10 2, táblázat. A nagyobb méret gázmosópalacknál (GMA,GMK) használt csövek térfogatai és azok abszolút- és relatív hibái Az egyes mérési elrendezések (GMA,GMK,GMP) a leveg jének a térfogata, a V henger térfogatoknak az összege, a RAD7 belsejében lév (7dm 3 ) és a Drystickb l adódó leveg

35 34 térfogatok eggyüttes térfogata adja meg. Az el z két táblázatban a csövek összes térfogata szerepel hibákkal. A RAD7 bels detektorának térfogata 0,7 literes félgömb. A Drystick térfogatát meghatározni bonyolult volt. A következ ábra a Drystick sematikus ábrája. 13. ábra. Drystick felépítése A rózsaszínnel jelzett térfogat (4. jel az ábrán) egy rózsaszínes porózus, darabos anyaggal volt töltve. Itt azt a közelítést alkalmaztam, hogy fele leveg a térfogatnak. A következ táblázat a Drystick méreteit tartalmazza. Jel L [mm] L[mm] d 4 0,5 l 35 0,5 D 55 5 L L L táblázat. A Drystick méretei A csövekhez hasonlóan számoltam itt is térfogatokat és hibákat. Ezeket a következ táblázat foglalja magába.

36 35 Jel V henger [mm 3 ] V abshiba [mm 3 ] V relhib ,82 110,14 0, ,82 110,14 0, , ,63 0, , ,33 0, , ,30 0,36 összesen , ,53 1, táblázat. A Drystick részeinek térfogatai és azok abszolút- és relatív hibái A táblázat 4. jelölés térfogatánál megszoroztam 0,5 -el (porozitás közelítés) az értéket és az így kapottat írtam bele a táblázatba. Ezek után megvan a rendszer összes elemének a térfogata, amiket már csak össze kell adni. V lev = V csvek + V RAD7 + V Drystick + V L (40) V L a radonexhalációs mérésnél ismert jelölés a radonkamra (itt gázmosópalack) teljes térfogatából kivonva a minta térfogatát. Ezt nem tudta megmérni, így megbecsültem. Palack neve V L [mm 3 ] V L [m 3 ] GMP , GMK , GMA ,00005 desztv , táblázat. Az általam becsült értékek A becslést úgy végeztem, hogy a fényképeket amiket készítettem arányosítottam a bennük lév vízoszlop magasságához, aminek ismert volt a térfogata. ez a becslés csak nagyságrendileg jó nem pontos. A rendszer össztérfogatának nagyon kicsi részét adják. Ezek után a térfogatok táblázatba foglalva: V lev [m 3 ] V V [m 3 ] V det [m 3 ] V L [m 3 ] GMP 0, ,0001 0, , GMK 0, ,0003 0, , GMA 0, ,0003 0, ,00005 desztiláltvíz 0, ,0003 0, , táblázat. Az eggyes elrendezéseknél használt térfogatokl 3.5. mérési eredmények összefoglalása A 3.b mérésnél kapott eredményeknél megállapítottam, hogy eresztés volt ezért csak az els harminc értéket vettem gyelembe. A 2.b mérésnél is eresztés volt meggyelhet ott fokozatosan eresztett a rendszer, ezért ott az extrapolált értéket vettem gyelembe.

37 36 V lev [m 3 ] V V [m 3 ] V det [m 3 ] V L [m 3 ] C lev [Bq/m 3 ] C h [Bq/m 3 ] GMP 0, ,0001 0, , GMK 0, ,0003 0, , GMA 0, ,0003 0, , desztiláltvíz 0, ,0003 0, , táblázat. térfogatok és beütések az egyes elrendezéseknél 4. Mérési eredmények kiértékelése 4.1. Radonkoncentráció meghatározása A 3.5.pont táblázatában szerepl C lev -et, C h -t, V V -et, V det -et és V L -et beírva 29.képletbe a következ eredmények születtek. minta C Rn [Bq/m 3 ] C Rn [%] W3 1332,52 0, W1 679,87 0, W2 151,68 1, desztiláltvíz 68,85 1, táblázat. 29.összefüggésb l számított C Rn értékek és relatív hibák 4.2. A minták rádiumtartalmának meghatározása A radondetektálások elött 3 hét várakozási id a szekuláris egyensúly beállásának kivárása miatt volt. Mivel kivártuk ezt az id t, ezért a radon és rádium koncentrációja a rendszernek egyenl volt. minta C Ra [Bq/l] C Ra [%] W3 1,333 0, W1 0,678 0, W2 0,152 1, desztiláltvíz 0,069 1, táblázat. Eggyes minták rádiumkoncentrációja és relatív hibák Diszkusszió A W2 -es mintánál a hiba nagyobb mint a mért érték. A többi mérésnél úgy t nik, hogy megfelel a mérés. Valószín leg azért ilyen nagyok a hibák, mert a háttér mérések nem voltak elég hosszúak és a radon leányelemei még nem bomlottak el nagy valószin séggel. Ezeket a leányelemeket detektálva nagyobb háttérértéket kaptunk aminek köszönhet en kisebb lett a radon és rádiumkoncentrációnk. Mindezek után ez egy jó mérés volt a vízben lév rádiumkoncentráció meghatározására. Több id re lett volna szükség az ennél pontosabb méréshez. A desztillált vizes mérésnél a hiba 100% fölött van, ennek örülünk, hiszen

38 37 azt várjuk, hogy nincs benne radon. A desztiláltvizes vakpróba szórásának háromszorosa a detektációs limit. Ez az érték körülbelül 0, 210bq/l körüli érték tehát a W1 -es és W3 -as mintánál nagyobb értékeket detektáltunk, valószínüleg jól. A táblázatból jól látszik, hogy a w3 -as mintának volt a legnagyobb a rádium tartalma a W1 -es mintának nagyjából a fele a W2-esnek pedig a W3 -as tizede lett. 5. További fejlesztési lehet ségek 1. Több ideig mérni a háttérkoncentrációkat, pontosabb C h -eket kapnánk. 2. Kivinni az egész mérést a szabad leveg re. Akkor a C h háttérb l származó radonkoncentrációt le lehetne csökkenteni. 3. A Gázmosópalackban maradt leveg térfogatot csak megbecsültem ennek pontosabb lemérése mégpontosabbá tehetné a térfogatmérést. 4. A palackok lezárásához használt csapok, folyadékhoz voltak kitalálva. Ezeket lecserélni esetleg precízebb csapokra, mellyek jobb szigetelést biztosítanak. Hivatkozások [1] H. Ákos: REX mérési leírása, A Radonexhaláció vizsgálata cím mérés leírása, (2016), url = [2] D. Nikolett: Deák Nikolett szakdolgozat, Természetes radioaktivitás mérése vízben, A Henry törvény és a radon vízb l való detektálásának egyes törvényei, (1995), url = [3] RAD7 RADON DETECTOR: RAD7 Manual, A RAD7 -es m szer adatai, a gép m ködésének leírása, képek, (2016), url = [4] RAD7 RADON DETECTOR: RAD7 perifériái, A RAD7 -es m szer adatai, egyéb mérési elrendezések, képek, (2016), url = [5] Wikipédia: Szekuláris egyensúly, Szekuláris egyensúly, képek, (2016), url = https : //hu.wikipedia.org/wiki/szekul%c3%a1ris e gyens%c3%baly, [6] Fizipédia: Hibaszámítás, Hibaszámítások elmélete, képletek levezetések, (2016), url = [7] Nudat: Radioaktív elemek, Radioaktív elemek adatai, (2016), url =

39 [8] Fábián Margit, Osán János, Dr. Zagyvai Péter: Bomlási sorok, Bomlási sorok, szekuláris egyensúly, képek (2012), url = http : // m agfizika/ch03s03.html, 38

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Zsigmond Anna Julia Fizika MSc I. Mérés vezet je: Horváth Ákos Mérés dátuma: 2010. október 21. Leadás dátuma: 2010. november 8. 1 1. Bevezetés A mérés

Részletesebben

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III.

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III. Compton-effektus jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Csanád Máté Mérés dátuma: 010. április. Leadás dátuma: 010. május 5. Mérés célja A kvantumelmélet egyik bizonyítékának a Compton-effektusnak

Részletesebben

Abszolút és relatív aktivitás mérése

Abszolút és relatív aktivitás mérése Korszerű vizsgálati módszerek labor 8. mérés Abszolút és relatív aktivitás mérése Mérést végezte: Ugi Dávid B4VBAA Szak: Fizika Mérésvezető: Lökös Sándor Mérőtársak: Musza Alexandra Török Mátyás Mérés

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. május 4. A mérés száma és címe: 9. Röntgen-fluoreszencia analízis Értékelés: A beadás dátuma: 2009. május 13. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Radioaktív lakótársunk, a radon. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék december 6.

Radioaktív lakótársunk, a radon. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék december 6. Radioaktív lakótársunk, a radon Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék 2012. december 6. Radioaktív lakótársunk, a radon 2 A radon fontossága Természetes és mesterséges ionizáló sugárzások éves dózisa átlagosan

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 8. MÉRÉS Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 12. Szerda délelőtti csoport

Részletesebben

RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON

RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON Készítette: Váradi Eszter, ELTE Környezettan Bsc Témavezető: Dr. Horváth Ákos, ELTE Atomfizikai Tanszék Budapest, 2013. Célkitűzés Vasad területének

Részletesebben

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül Kullai-Papp Andrea Feladat leírása A szakdolgozat célja: átfogó képet kapjak a családi házunkban mérhető talaj okozta radioaktív

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás mérése

Mágneses szuszceptibilitás mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 7. MÉRÉS Mágneses szuszceptibilitás mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 5. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja Az

Részletesebben

Magspektroszkópiai gyakorlatok

Magspektroszkópiai gyakorlatok Magspektroszkópiai gyakorlatok jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Deák Ferenc Mérés dátuma: 010. április 8. Leadás dátuma: 010. április 13. I. γ-spekroszkópiai mérések A γ-spekroszkópiai

Részletesebben

Radioaktív bomlási sor szimulációja

Radioaktív bomlási sor szimulációja Radioaktív bomlási sor szimulációja A radioaktív bomlásra képes atomok nem öregszenek, azaz nem lehet sem azt megmondani, hogy egy kiszemelt atom mennyi idıs (azaz mikor keletkezett), sem azt, hogy pontosan

Részletesebben

Radon a felszín alatti vizekben

Radon a felszín alatti vizekben Radon a felszín alatti vizekben A bátaapáti kutatás adatai alapján Horváth I., Tóth Gy. (MÁFI) Horváth Á. (ELTE TTK Atomfizikai T.) 2006 Előhang: nem foglalkozunk a radon egészségügyi hatásával; nem foglalkozunk

Részletesebben

Radon-koncentráció relatív meghatározása Készítette: Papp Ildikó

Radon-koncentráció relatív meghatározása Készítette: Papp Ildikó Radon-koncentráció relatív meghatározása Készítette: Papp Ildikó Elméleti bevezetés PANNONPALATINUS regisztrációs code PR/B10PI0221T0010NF101 A radon a 238 U bomlási sorának tagja, a periódusos rendszer

Részletesebben

Radon, mint nyomjelzı elem a környezetfizikában

Radon, mint nyomjelzı elem a környezetfizikában Radon, mint nyomjelzı elem a környezetfizikában Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék XV. Magfizikus Találkozó Jávorkút, 2012. szeptember 4. Radon környezetfizikai folyamatokban 1 Mi ebben a magfizika?

Részletesebben

Hőmérsékleti sugárzás

Hőmérsékleti sugárzás Ideális fekete test sugárzása Hőmérsékleti sugárzás Elméleti háttér Egy ideális fekete test leírható egy egyenletes hőmérsékletű falú üreggel. A fala nemcsak kibocsát, hanem el is nyel energiát, és spektrális

Részletesebben

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN Készítette: KLINCSEK KRISZTINA környezettudomány szakos hallgató Témavezető: HORVÁTH ÁKOS egyetemi docens ELTE TTK Atomfizika Tanszék

Részletesebben

A soproni Csalóka-forrás magas radontartalma eredetének vizsgálata

A soproni Csalóka-forrás magas radontartalma eredetének vizsgálata A soproni Csalóka-forrás magas radontartalma eredetének vizsgálata Készítette: Freiler Ágnes ELTE III. Környezettan BSc. szak Témavezető: Horváth Ákos Soproni-hegység fontossága radon szempontjából és

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 3. MÉRÉS Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 23. Szerda délelőtti csoport 1. A

Részletesebben

I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK

I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK 1 I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK 1) Iondózis/Besugárzási dózis (ro: Doza de ioni): A leveg egy adott V térfogatában létrejött ionok Q össztöltésének és az adott térfogatban található anyag

Részletesebben

A BUDAPESTI TERMÁLVIZEK URÁN-, RÁDIUM-, ÉS RADONTARTALMÁNAK IDŐFÜGGÉSE

A BUDAPESTI TERMÁLVIZEK URÁN-, RÁDIUM-, ÉS RADONTARTALMÁNAK IDŐFÜGGÉSE A BUDAPESTI TERMÁLVIZEK URÁN-, RÁDIUM-, ÉS RADONTARTALMÁNAK IDŐFÜGGÉSE Magyar Zsuzsanna Környezettudomány Msc Diplomamunka védés Témavezető: Horváth Ákos CÉLKITŰZÉS Radon-, rádium és urán koncentrációjának

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése

Rugalmas állandók mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 2. MÉRÉS Rugalmas állandók mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 16. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés rövid leírása Mérésem

Részletesebben

Nagy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem

Nagy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem agy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem A mérés mint statisztikai mintavétel A méréssel az eloszlásfüggvénnyel

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése

Rugalmas állandók mérése Rugalmas állandók mérése (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 23. (hétfő délelőtti csoport) 1. Young-modulus mérése behajlásból 1.1. A mérés menete A mérés elméleti háttere megtalálható a jegyzetben

Részletesebben

REX. Radonexhaláció mérése

REX. Radonexhaláció mérése REX Radonexhaláció mérése A természetes ionizáló sugárzások emberre gyakorolt hatása több részből tevődik össze. Ezek közül a biológiai hatás több mint fele a radon és leányelemeinek sugárzásától származik.

Részletesebben

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 21. (hétfő délelőtti csoport) 1. A mérés elmélete A nehézségi gyorsulás mérésének egy klasszikus módja

Részletesebben

Radioaktív anyag felezési idejének mérése

Radioaktív anyag felezési idejének mérése A pályázótársam által ismertetett mérési módszer alkalmazásához Labview szoftverrel készítettem egy mérőműszert, ami lehetőséget nyújt radioaktív anyag felezési idejének meghatározására. 1. ábra: Felhasználói

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

Atomi er mikroszkópia jegyz könyv

Atomi er mikroszkópia jegyz könyv Atomi er mikroszkópia jegyz könyv Zsigmond Anna Julia Fizika MSc III. Mérés vezet je: Szabó Bálint Mérés dátuma: 2010. október 7. Leadás dátuma: 2010. október 20. 1. Mérés leírása A laboratóriumi mérés

Részletesebben

A TERMÉSZETES RADIOAKTIVITÁS VIZSGÁLATA A RUDAS-FÜRDŐ TÖRÖK- FORRÁSÁBAN

A TERMÉSZETES RADIOAKTIVITÁS VIZSGÁLATA A RUDAS-FÜRDŐ TÖRÖK- FORRÁSÁBAN A TERMÉSZETES RADIOAKTIVITÁS VIZSGÁLATA A RUDAS-FÜRDŐ TÖRÖK- FORRÁSÁBAN Készítette: Freiler Ágnes II. Környezettudomány MSc. szak Témavezetők: Horváth Ákos Atomfizikai Tanszék Erőss Anita Általános és

Részletesebben

Sugárvédelmi és dozimetriai gyakorlatok. Rakyta Péter. Bornemisza Györgyné. leadás időpontja: május 9.

Sugárvédelmi és dozimetriai gyakorlatok. Rakyta Péter. Bornemisza Györgyné. leadás időpontja: május 9. Mérési jegyzőkönyv: Sugárvédelmi és dozimetriai gyakorlatok Rakyta Péter mérőtársak: Mezei Márk és Pósfai Márton mérés időpontja: 27. április 26. leadás időpontja: 27. május 9. Mérésvezető: Bornemisza

Részletesebben

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből . Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással.. Feladat: (HN 9A-5) Egy épület téglafalának mérete: 4 m 0 m és, a fal 5 cm vastag. A hővezetési együtthatója λ = 0,8 W/m K. Mennyi

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata és folyadék törésmutatójának mérése (8-as számú mérés) mérési jegyzõkönyv

Mikroszkóp vizsgálata és folyadék törésmutatójának mérése (8-as számú mérés) mérési jegyzõkönyv (-as számú mérés) mérési jegyzõkönyv Készítette:, II. éves fizikus... Beadás ideje:... / A mérés leírása: A mérés során egy mikroszkóp különbözõ nagyítású objektívjeinek nagyítását, ezek fókusztávolságát

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése (2-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv

Rugalmas állandók mérése (2-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv (-es számú mérés) mérési jegyzõkönyv Készítette:,... Beadás ideje:.. 9. /9 A mérés leírása: A mérés során különbözõ alakú és anyagú rudak Young-moduluszát, valamint egy torziós szál torziómoduluszát akarjuk

Részletesebben

Modern fizika laboratórium

Modern fizika laboratórium Modern fizika laboratórium 11. Az I 2 molekula disszociációs energiája Készítette: Hagymási Imre A mérés dátuma: 2007. október 3. A beadás dátuma: 2007. október xx. 1. Bevezetés Ebben a mérésben egy kétatomos

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-16/14-M Dr. Szalóki Imre, egyetemi docens Radócz Gábor, PhD

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. február 23. A mérés száma és címe: 17. Folyadékkristályok Értékelés: A beadás dátuma: 2009. március 2. A mérést végezte: Zsigmond Anna Márton Krisztina

Részletesebben

Modern fizika laboratórium

Modern fizika laboratórium Modern fizika laboratórium Röntgen-fluoreszcencia analízis Készítette: Básti József és Hagymási Imre 1. Bevezetés A röntgen-fluoreszcencia analízis (RFA) egy roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer. Rövid

Részletesebben

Fényhullámhossz és diszperzió mérése

Fényhullámhossz és diszperzió mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 9. MÉRÉS Fényhullámhossz és diszperzió mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 19. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja

Részletesebben

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.26. A mérés száma és címe: 12. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 2005.11.09. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence 1 A mérés során egy

Részletesebben

A mérési eredmény megadása

A mérési eredmény megadása A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk meg: a determinisztikus és a véletlenszerű

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

A mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

A mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Bán Marcell ETR atonosító BAMTACT.ELTE Beadási határidő: 2012.12.13 A mágneses szuszceptibilitás vizsgálata 1.1 Mérés elve Anyagokat mágneses térbe helyezve, a tér hatására az anygban mágneses dipólusmomentum

Részletesebben

Jegyzőkönyv. mágneses szuszceptibilitás méréséről (7)

Jegyzőkönyv. mágneses szuszceptibilitás méréséről (7) Jegyzőkönyv a mágneses szuszceptibilitás méréséről (7) Készítette: Tüzes Dániel Mérés ideje: 8-1-1, szerda 14-18 óra Jegyzőkönyv elkészülte: 8-1-8 A mérés célja A feladat egy mágneses térerősségmérő eszköz

Részletesebben

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220 Radon Radon ( 86 Rn): standard p-t-n színtelen, szagtalan, természetes, radioaktív nemes gáz; levegőnél nehezebb, inaktív, bár ismert néhány komplex és egy fluorid-vegyület, vízoldékony (+szerves oldószerek!)

Részletesebben

Jakab Dorottya, Endrődi Gáborné, Pázmándi Tamás, Zagyvai Péter Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont

Jakab Dorottya, Endrődi Gáborné, Pázmándi Tamás, Zagyvai Péter Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Jakab Dorottya, Endrődi Gáborné, Pázmándi Tamás, Zagyvai Péter Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Bevezetés Kutatási háttér: a KFKI telephelyen végzett sugárvédelmi környezetellenőrző

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio -A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio (sugároz) - activus (cselekvő) Különféle foszforeszkáló

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

1. Gauss-eloszlás, természetes szórás

1. Gauss-eloszlás, természetes szórás 1. Gauss-eloszlás, természetes szórás A Gauss-eloszlásnak megfelelő függvény: amely egy σ szélességű, µ középpontú, 1-re normált (azaz a teljes görbe alatti terület 1) görbét ír le. A természetben a centrális

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 011. okt. 04. A mérés száma és címe: 1. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 011. dec. 1. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás mérése

Mágneses szuszceptibilitás mérése Mágneses szuszceptibilitás mérése Mérő neve: Márkus Bence Gábor Mérőpár neve: Székely Anna Krisztina Szerda délelőtti csoport Mérés ideje: 10/19/2011 Beadás ideje: 10/26/2011 1 1. A mérés rövid leírása

Részletesebben

5. Fajhő mérése jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

5. Fajhő mérése jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 5. Fajhő mérése jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 10. 08. Leadás dátuma: 2008. 10. 15. 1 1. A mérési összeállítás A mérés során a 6-os számú minta fajhőjét akarjuk meghatározni.

Részletesebben

FIZIKA. Radioaktív sugárzás

FIZIKA. Radioaktív sugárzás Radioaktív sugárzás Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 A He Z 4 2 A- tömegszám proton neutron együttesszáma Z- rendszám protonok száma 2 Atommag összetétele: Izotópok: azonos

Részletesebben

Termoelektromos hűtőelemek vizsgálata

Termoelektromos hűtőelemek vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 4. MÉRÉS Termoelektromos hűtőelemek vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 30. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja

Részletesebben

Fizikai kémia 2 Reakciókinetika házi feladatok 2016 ősz

Fizikai kémia 2 Reakciókinetika házi feladatok 2016 ősz Fizikai kémia 2 Reakciókinetika házi feladatok 2016 ősz A házi feladatok beadhatóak vagy papír alapon (ez a preferált), vagy e-mail formájában is az rkinhazi@gmail.com címre. E-mail esetén ügyeljetek a

Részletesebben

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom:

1. előadás. Gáztörvények. Fizika Biofizika I. 2015/2016. Kapcsolódó irodalom: 1. előadás Gáztörvények Kapcsolódó irodalom: Fizikai-kémia I: Kémiai Termodinamika(24-26 old) Chemical principles: The quest for insight (Atkins-Jones) 6. fejezet Kapcsolódó multimédiás anyag: Youtube:

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 17. Leadás dátuma: 2008. 10. 08. 1 1. Mérések ismertetése Az első részben egy téglalap keresztmetszetű

Részletesebben

Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata

Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszék Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata Szakdolgozat Készítette: Kaczor Lívia földrajz

Részletesebben

3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata 3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Tóth Bence fizikus,. évfolyam 005.03.04. péntek délelőtt beadva: 005.03.. . A mérés első részében a megvastagított végű rúd (a D jelű) felharmonikusait

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

Szakmai fizika Gázos feladatok

Szakmai fizika Gázos feladatok Szakmai fizika Gázos feladatok 1. *Gázpalack kivezető csövére gumicsövet erősítünk, és a gumicső szabad végét víz alá nyomjuk. Mennyi a palackban a nyomás, ha a buborékolás 0,5 m mélyen szűnik meg és a

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. március 19. (hétfő délelőtti csoport) 1. Mikroszkóp vizsgálata 1.1. A mérés

Részletesebben

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 Név: Pitlik László Mérés dátuma: 2014.12.04. Mérőtársak neve: Menkó Orsolya Adatsorok: M24120411 Halmy Réka M14120412 Sárosi

Részletesebben

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 7. Mágneses szuszceptibilitás mérése jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 10. 22. Leadás dátuma: 2008. 11. 05. 1 1. A mérési összeállítás A mérési összeállítás sematikus ábrája

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

Torricelli kísérlete vízzel, hagyományos módon - Demonstrációs kísérlet

Torricelli kísérlete vízzel, hagyományos módon - Demonstrációs kísérlet Torricelli kísérlete vízzel, hagyományos módon - Demonstrációs kísérlet Kísérleti eszközök: Műanyag cső ( m), üvegcső, dugó, sárga, mérőszalag, festett víz, bor Kísérlet menete: A kísérlethez egy m hosszú,

Részletesebben

Beltéri radon mérés, egy esettanulmány alapján

Beltéri radon mérés, egy esettanulmány alapján Beltéri radon mérés, egy esettanulmány alapján Készítette: BARICZA ÁGNES ELTE TTK, KÖRNYEZETTAN BSC. SZAK Témavezető: SZABÓ CSABA, Ph.D. Előadás vázlata 1. Bevezetés 2. A radon főbb tulajdonságai 3. A

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Félvezetk vizsgálata

Félvezetk vizsgálata Félvezetk vizsgálata jegyzkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetje: Böhönyei András Mérés dátuma: 010. március 4. Leadás dátuma: 010. március 17. Mérés célja A mérés célja a szilícium tulajdonságainak

Részletesebben

Fajhő mérése. Mérést végezte: Horváth Bendegúz Mérőtárs neve: Olar Alex Mérés ideje: Jegyzőkönyv leadásának ideje:

Fajhő mérése. Mérést végezte: Horváth Bendegúz Mérőtárs neve: Olar Alex Mérés ideje: Jegyzőkönyv leadásának ideje: Fajhő mérése Mérést végezte: Horváth Bendegúz Mérőtárs neve: Olar Alex Mérés ideje: 206. 0. 20. egyzőkönyv leadásának ideje: 206.. 0. Bevezetés Mérésem során az -es számú minta fajhőjét kellett megmérnem.

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: Az optikai pumpálás. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: Az optikai pumpálás. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.19. A mérés száma és címe: 7. Az optikai pumpálás Értékelés: A beadás dátuma: 2005.10.28. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence Optikai pumpálás segítségével

Részletesebben

RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON

RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON SZAKDOLGOZAT Készítette: VÁRADI ESZTER KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS

Részletesebben

Izotóp geológia: Elemek izotópjainak használata geológiai folyamatok értelmezéséhez.

Izotóp geológia: Elemek izotópjainak használata geológiai folyamatok értelmezéséhez. Radioaktív izotópok Izotópok Egy elem különböző tömegű (tömegszámú - A) formái; Egy elem izotópjainak a magjai azonos számú protont (rendszám - Z) és különböző számú neutront (N) tartalmaznak; Egy elem

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése

Rugalmas állandók mérése Rugalmas állandók mérése Mérő neve: Márkus Bence Gábor Mérőpár neve: Székely Anna Krisztina Szerda délelőtti csoport Mérés ideje: 11/30/2011 Beadás ideje: 12/07/2011 1 1. A mérés rövid leírása Mérésem

Részletesebben

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Hallgatói laboratóriumi gyakorlat Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Mintajegyzőkönyv Készítette:

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése

2. Rugalmas állandók mérése 2. Rugalmas állandók mérése Klasszikus fizika laboratórium Mérési jegyzőkönyv Mérést végezte: Vitkóczi Fanni Jegyzőkönyv leadásának időpontja: 2012. 12. 15. I. A mérés célja: Két anyag Young-modulusának

Részletesebben

Mérést végezte: Varga Bonbien. Állvány melyen plexi lapok vannak rögzítve. digitális Stopper

Mérést végezte: Varga Bonbien. Állvány melyen plexi lapok vannak rögzítve. digitális Stopper Mérést végezte: Varga Bonbien Mérőtárs neve: Megyeri Balázs Mérés időpontja: 2008.04.22 Jegyzőkönyv Leadásának időpontja: 2008.04.29 A Mérés célja: Hooke Törvény Vizsgálata Hooke törvényének igazolása,

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. A radioaktív anyagok bomlását az m = m 0 2 t T egyenlet írja le, ahol m a pillanatnyi tömeg, m 0 a kezdeti tömeg, t az eltelt idő, T pedig az anyag felezési ideje. A bizmut- 214 radioaktív

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 12. mérés: Infravörös spektroszkópia. 2008. május 6.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 12. mérés: Infravörös spektroszkópia. 2008. május 6. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 12. mérés: Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 28. május 13. A mérést végezte: 1/5 A mérés célja A mérés célja az

Részletesebben

2. A ξ valószín ségi változó eloszlásfüggvénye a következ : x 4 81 F (x) = x 4 ha 3 < x 0 különben

2. A ξ valószín ségi változó eloszlásfüggvénye a következ : x 4 81 F (x) = x 4 ha 3 < x 0 különben 1 feladatsor 1 Egy dobozban 20 fehér golyó van Egy szabályos dobókockával dobunk, majd a következ t tesszük: ha a dobott szám 1,2 vagy 3, akkor tíz golyót cserélünk ki pirosra; ha a dobott szám 4 vagy

Részletesebben

Jegyzőkönyv A lágymányosi kampusz területe: Felhasznált eszközök: 3 méteres mérőszalag, papír, ceruza/ toll, vázlatos térkép a területről

Jegyzőkönyv A lágymányosi kampusz területe: Felhasznált eszközök: 3 méteres mérőszalag, papír, ceruza/ toll, vázlatos térkép a területről Jegyzőkönyv A lágymányosi kampusz területe: A mérés ideje: 00.0.. 8.-0.00 óra között Helye: ELTE lágymányosi kampusz Mérők: Adora Nikoletta, Kapos Bálint, Visnovitz Ferenc Felhasznált eszközök: 3 méteres

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik. Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik. Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek Hibabecslés segédlet

Áramlástechnikai gépek Hibabecslés segédlet Áramlástecnikai gépek Hibabecslés segédlet 03 február Bevezetés M szaki gyakorlatban sokszor nincs leet ségünk bizonyos zikai mennyiségek közvetlen mérésére például atásfok, térfogatáram), ezek értékeit

Részletesebben

RADIOLÓGIAI MÉRÉSEK A KÖRNYEZETMÉRNÖKI BSC KÉPZÉSBEN

RADIOLÓGIAI MÉRÉSEK A KÖRNYEZETMÉRNÖKI BSC KÉPZÉSBEN RADIOLÓGIAI MÉRÉSEK A KÖRNYEZETMÉRNÖKI BSC KÉPZÉSBEN Horváth Márk, Kristóf Krisztina, Czinkota Imre, Csurgai József Nívódíj pályázat 2017. Célkitűzés: A harmadik évfolyamos környezetmérnök BSc hallgatók

Részletesebben

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS BIOMATEMATIKA ELŐADÁS 3. Hibaszámítás, lineáris regresszió Debreceni Egyetem, 2015 Dr. Bérczes Attila, Bertók Csanád A diasor tartalma 1 Hibaszámítás Hibák fajtái, definíciók Abszolút, relatív, öröklött

Részletesebben

TALAJMINTÁK RADIOAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA PEST MEGYÉBEN

TALAJMINTÁK RADIOAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA PEST MEGYÉBEN TALAJMINTÁK RADIOAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA PEST MEGYÉBEN SZABÓ KATALIN ZSUZSANNA KÖRNYEZETTUDOMÁNY SZAKOS HALLGATÓ Témavezetők: Szabó Csaba, ELTE TTK, Kőzettani és Geokémiai Tanszék, Litoszféra Fluidum

Részletesebben

Peltier-elemek vizsgálata

Peltier-elemek vizsgálata Peltier-elemek vizsgálata Mérés helyszíne: Vegyész labor Mérés időpontja: 2012.02.20. 17:00-20:00 Mérés végrehatói: Budai Csaba Sánta Botond I. Seebeck együttható közvetlen kimérése Az adott P-N átmenetre

Részletesebben

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját!

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Taylor-polinomok 205. április.. Alapfeladatok. Feladat: Írjuk fel az fx) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Megoldás: A feladatot kétféle úton is megoldjuk. Az els megoldásban induljunk el

Részletesebben

Tamás Ferenc: Természetes radioaktivitás és hatásai

Tamás Ferenc: Természetes radioaktivitás és hatásai Tamás Ferenc: Természetes radioaktivitás és hatásai A radioaktivitás a nem stabil magú atomok (más néven: radioaktív) természetes úton való elbomlása. Ez a bomlás igen nagy energiájú ionizáló sugárzást

Részletesebben