A cölöp- és szádfalverő berendezések segédfelszerelései: - verősapka - szorítóköröm - verőfej - cölöpűző

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A cölöp- és szádfalverő berendezések segédfelszerelései: - verősapka - szorítóköröm - verőfej - cölöpűző"

Átírás

1 3/B tétel Ön egy mélyépítő vállalkozás technikusa. Mélyalapozásokra kapnak megbízásokat. Milyen gépek bérléséről kell Önnek gondoskodnia, melyek ezek legfontosabb tulajdonságai? Milyen technológiákat lehet velük megvalósítani? - Cölöp-és szádpalló lehajtó-és kihúzó gépek A különböző anyagú és méretű cölöpök és szádfalak verésekor, az alkalmazásoktól függően (cölöp hossza, keresztmetszete, súlya, verési mélysége, aláverés szükségessége, a cölöp vagy szádpalló anyaga stb.) és az altalaj minősége szerint választjuk meg a verőállványt és a berendezést. Működésük szerint a verőberendezés a következő lehet: - ejtőkosos verő; - robbanófejes verő; - vibrációs verő. Az ejtőkosos verő fő szerkezeti részei: - acélszerkezetű, különböző méretű verőállvány; - ejtőkos; - motoros vagy kézi csörlő. A vasszerkezetű állványra a verés síkjában erősítik fel a vezetősínt. A vezetősínen emelhető és ejthető az ejtőkos. Az ejtőkos nagysága a verendő cölöp súlyától függ. Az ejtőkosos verő nagy önsúlyú és nagy teherbírású cölöpök leveréséhez (cölöpbeemelés és kívánt irányban való tartás) használható. A robbanófejes verő fő részei: - acélszerkezetű verőállvány; - robbanófej; - kézi és motoros csörlő. A verőállvány szerkezete megegyezik az ejtőkosos verőállványéval. Az önsúly csökkerítésére az állvány acélcsőből is készülhet. A robbanófej pótolja az ejtő- kost. A robbanófej a kétütemű dízelmotor elve alapján működik. Működése: a dugattyú szabadeséssel (induláskor a dugattyút fel kell húzni) a nyíl irányába esik. Közben működteti az adagolószivattyú emelőjét, és esés közben sűríti (komprimálja) a levegőt, amely felmelegszik és a befecskendező térbe fecskendezett gázolaj a felmelegedett komprimált levegőben meggyullad, és robbanásszerűen elég. A robbanás, ütést mér a verőfejre, és ugyanakkor a dugattyút fellöki. A felfelé haladó dugattyú nyitja a kipufogónyílást, melyen keresztül a gázok eltávoznak. A tovább emelkedő dugattyú szívóhatása következtében a hengertérbe friss levegő áramlik, és ugyanekkor üzemanyag is kerül a befecskendező-szivattyúhoz, majd a vázolt folyamat automatikusan ismétlődik. A felső holtpontról eső dugattyú komprimálja a hengertérben a levegőt. Ez a kompresszió nyomás nyomja a verőfejet és ezen keresztül a verősapkát a cölöpfejre. A következő pillanatban bekövetkezik a dugattyú ütése, a cölöp kismértékben hatol a talajba. Közvetlenül az ütés után robban az üzemanyag, a robbanás nyomása egyrészt a behatoló cölöpöt tovább nyomja, másrészt a dugattyút fellöki. A vezérlés a robbanófejnél automatikus.

2 A vibrációs verő szerkezeti részei: - villamos motor; - rezgést keltő forgó excentrikus tömeg; - rugók és - megfogó szerkezeti elemek. A vibrációs verők működtetésekor figyelembe kell venni a cölöp vagy szádfal súlyát és a csillapító tömeg anyagjellemzőit (homok, kavics stb.), ezért a korszerű vibrációs verők fordulatszáma változtatható. Ezen kívül a gerjesztő súlyokat állítani is lehet, amely által a vibráció amplitúdója változtatható. A vibrációs verő húzásra is alkalmas. A vibrációs verő működtetéséhez verőállvány helyett autódarura van szükség, amely a cölöp beemelésére, ill. szádpalló befűzésére is használható, ezen kívül a vibróverőt is emeli. Biztosítani kell a cölöp irányban tartását. Az irányban tartást segédállvány vagy háromirányú kötélkikötés teszi lehetővé. A cölöp- és szádfalverő berendezések segédfelszerelései: - verősapka - szorítóköröm - verőfej - cölöpűző A cölöp- és szádfalkihúzók lehetnek robbanómotoros vagy vibrációs kivitelűek. Megfelelő forgószerkezet közbekapcsolásával a cölöpöt vagy a szádpallót húzzák ki a talajból. Korábban erős csörlők, köteles vonókészülékek segítségével, ma hidraulikusan végzik A két, nyomólapokkal alátámasztott húzófogó csatlakozó hidraulikus henger, amely a talajra támaszkodik (a ábra). A dugattyúk kitolásakor a húzófogó zárul, és befogja a kihúzandó elemet. Ahogy a hidraulikus hengerek emelőereje eléri a kihúzáskor szükséges erőt, a kihúzandó elem megemelkedik kb. 1-1,5 m-t (b ábra). Ezután a dugattyúkat ismét behúzzák, a forgó kinyílik és lecsúszik (c ábra). Ez a folyamat mindaddig ismétlődik, amíg a kihúzandó elem a cölöpkötéllel kihúzható. A húzófogó megfelelő betétekkel különböző átmérőkhöz és keresztmetszetekhez használható fel. A kétütemű, dízelüzemű cölöphúzó berendezés sokoldalúan alkalmazható kotróval vagy daruval együtt. Lényege, hogy a daruhorogra függesztve és a cölöpfejhez rögzítve a húzott cölöpöt ütögetéssel meglazítja. Az ilyen cölöphúzókkal - szabályozható ütési energiájuk révén - a cölöpök és a szádpallók egyszerűen és gazdaságosan kihúzhatók s a megkímélt elemek ismét használhatók. A hidraulikus vibrációs szádlemez húzó, az állványszerkezet csigasorához rögzíti a kihúzószerkezetet, amely befogófejjel kapaszkodik a szádpallóba. A csörlővel állandóan húzott szádpallót a vibrációs kihúzó rezgésbe hozza, ezáltal csökken a palástsúrlódás. A csökkent palástsúrlódást az állandó húzóerő legyőzi, és a palló kihúzható.

3 - Helyszíni cölöpkészítő gépek Franki-rendszer: A cölöpkészítés szakaszai: 1) A köpenycsövet kb. 2 m magasan földnedves betonnal megtöltik. 2) Az ejtőkalapácsot beindítják. 3) A betont az ejtőkalapáccsal tömörítik. A köpenycső fala és a beton közötti nagy súrlódási erő a csövet magával húzza a talajba. 4) A teherbíró réteg elérése után a köpenycsövet megfogják, és a betondugó egy részét kiverik a csőből. 5) A beton utántöltése és a betondugó verése közben a csövet lassan felfelé húzzák, ily módon hagymaalak keletkezik a cölöplábnál. 6) Belehelyezik a cölöp acélszerelését, betont töltenek be, és az ejtőkalapácsot újraindítják. 7) A beton verése közben a köpenycsövet tovább húzzák felfelé. A betontöltést, a kihúzást és a verést a cölöp elkészültéig folytatják. A gép fő részei: az állványszerkezet, a béléscső, a döngölő-verő mű és a betonozó berendezés. A SOIL-MEC-(szoil-mek) rendszerű cölöpkészítés esetén a fúróberendezés teleszkopikus rudazatát a forgóasztallal külön motor forgatja. Fúrás közben a talpnyomást és a fúrási sebességet hidraulikus munkahenger párral lehet fokozni. A szerszám lehet dobfúró, spirálfúró, markoló és véső, amelynek méretei igény szerint változnak. A fúróberendezés kotróra, gépkocsi vázra szerelhető. A fúrógép a kikerülő földanyag eltávolítására (a ábra) gépláncban dolgozik rakodógéppel vagy dózerrel. A betoncső acélszerelésének beemelésére (b ábra) és A betonozáshoz mixer kocsikkal (c ábra). A gép mind kötött, mind szemcsés talajban - megfelelő fúrófejekkel - termelékenyen tud dolgozni. Zagymegtámasztás furatvédelem

4 - Résfal készítő gépek A réselt fal talajba mélyített, szakaszokból összeépített folyamatos tábla, különálló pillér, vagy ezek különböző elrendezésű és keresztmetszetű rendszere. A rendszer építési módja a résiszap védelme alatti réselés. Réselés menete: - résvezető gerenda készítése - réselés, zaggyal való megtámasztás - vasszerelés elhelyezése - betonozás A folyamatos résfalat rövidebb szakaszokban építik itt markolással Réselések szélessége: cm Egyszerre elkészített réspillér hossza: 8-10 m Résmélység: 6-30 m Titánia rendszerű réselés marással A réselt falakba általában acélbetéteket is elhelyeznek. A rácsszerűen összeszerelt és átlós betétekkel kellően merevített acélkosarakat rendszerint egy összefüggő darabban, daruval emelik be a résbe. Betonozása betontölcsérrel történik, miközben a zagy kiszorul a résből.

5 - Előre gyártott és helyszíni kút-, szekrényalapozás gépei A kút-, és szekrényszerkezeteket a felszínen készítik el, majd lesüllyesztik a tervezett mélységbe. Külső faluk védelme alatt fejthető ki belsejükből a föld. A kút és nyitott szekrény közös jellemzője az alul- és felül nyitott, zárt alaprajzú köpenyfal. Önálló építmény is lehet, ha a köpenyfal által körülhatárolt teret nem töltik ki, hanem a technológiai követelményeknek megfelelően zárják le, és alakítják ki. Pl. víznyerő kutak, szivattyútelepek, szállítóaknák, földalatti garázsok. Általában vasbetonból készülnek. Acél süllyesztőszekrényeket agresszív talajvíz esetén használnak. Kivételesen előre gyártott elemekből is építhető kútalap. Két fő részük: - a vágó él - köpenyfal A vágó él a köpenyfal legalsó, megerősített része. Süllyesztés közben ez vágja át az altalajt, és veszi fel, ill. szétosztja az egyenlőtlen felfekvés miatti erőket. A köpenyfal feladata a külső talaj és a víz kizárása, valamint a rá ható erők felvétele. Általában henger alakú, de - a süllyesztés könnyítésére néhány cm lefelé kúposan bővülő, vagy az alsó szakaszon néhány cm-es beugrással növelt szelvénnyel. A kitöltő anyag általában sovány beton, jól tömörített homokos kavics. Kevéssé vízzáró talajban nyílt víztartás mellett szárazon is betonozható. Süllyesztés: - laza, feltöltött, durva szemcsés, vízáteresztő, vagy kemény kötött vízzáró talajban a földkiemelést kézi, vagy gépi erővel, talajvíz esetén nyílt szivattyúzást alkalmaznak. - finom homok vagy iszaptalajban, a talajvíz szintje alól víz alatti kotrással vagy iszapszivattyúval vízöblítéses módszer. Alulról zárt szekrények: nagyobb mélységű élővizekben alkalmazható. Feltétel, hogy a mederfenék megfelelő teherbírású legyen, a műtárgyat ne fenyegesse kimosás vagy aláüregelődés veszélye. Az úszószekrényeket a parton készítik vasbetonból, beúsztatják, süllyesztik Felülről zárt légnyomásos víztelenítés, keszonozás: a talajvizet a felülről zárt szekrénybe, sűrített levegővel tartják távol.

6 A felülről zárt munkatérbe zsilipen és aknacsövön keresztül juttatják fel, ill. le a kitermelt, valamint a beépítendő anyagot. Ugyancsak ezen az úton közlekednek a dolgozók. A légnyomásos alapozás előnyei: - a munkálatok során a talaj szem előtt van, bármikor ellenőrizhető - a túlnyomás miatt számottevő víz nem kerül a munkatérbe. Az egyensúlyi helyzet biztosítja a víz nyugalmi helyzetét, elkerülhető a bemosódás veszélye - a talaj kiemelésének még laza talaj esetén sincs akadálya - a nagyobb tömeg miatt a süllyesztés egyenletessé tehető - a szerkezet minden része vízmentes körülmények között építhető meg. - nemcsak függőlegesen lefelé hajtott aknák, hanem vízszintes vagy ferde alagutak építésekor is alkalmazható. Hátrányai: - a gépek és azok állandó üzemeltetése költséges - az emberi szervezetre egészségtelen, veszélyes is lehet - zárt és általában nem nagy munkatérben csak kisméretű gépek alkalmazhatók - a zárt munkatér miatt csak speciális, a levegőt nem szennyező gépek alkalmazhatók. A légnyomásos alapozás előnyei: - a munkálatok során a talaj szem előtt van, bármikor ellenőrizhető - a túlnyomás miatt számottevő víz nem kerül a munkatérbe. Az egyensúlyi helyzet biztosítja a víz nyugalmi helyzetét, elkerülhető a bemosódás veszélye - a talaj kiemelésének még laza talaj esetén sincs akadálya - a nagyobb tömeg miatt a süllyesztés egyenletessé tehető - a szerkezet minden része vízmentes körülmények között építhető meg. - nemcsak függőlegesen lefelé hajtott aknák, hanem vízszintes vagy ferde alagutak építésekor is alkalmazható. Hátrányai: - a gépek és azok állandó üzemeltetése költséges - az emberi szervezetre egészségtelen, veszélyes is lehet - zárt és általában nem nagy munkatérben csak kisméretű gépek alkalmazhatók - a zárt munkatér miatt csak speciális, a levegőt nem szennyező gépek alkalmazhatók.

Kompresszoros bontás bontókalapáccsal Elektromos bontókalapács

Kompresszoros bontás bontókalapáccsal Elektromos bontókalapács 10/B tétel Ön egy mélyépítő vállalkozás technikusa. Közműépítést végeznek nyílt árokban. Milyen gépekről kell Önnek gondoskodnia, melyek ezek legfontosabb tulajdonságai? Ismertesse a feladattal kapcsolatos

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöptalpon és a cölöppaláston függőleges méretére általában H 5 D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

GEOTECHNIKA II. NGB-SE CÖLÖPALAPOZÁS II-III.

GEOTECHNIKA II. NGB-SE CÖLÖPALAPOZÁS II-III. GEOTECHNIKA II. NGB-SE005-02 CÖLÖPALAPOZÁS II-III. 2014-15 1. félév Tartalom 2 Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapok tervezése Cölöpözési technológiák 3 Cölöpözési technológiák Cölöpözési technológiák

Részletesebben

Alapozások (folytatás)

Alapozások (folytatás) Alapozások (folytatás) Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 Szerkezetváltozatok Sávalapok Helyszíni pontalapok Pontalapok

Részletesebben

AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI

AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI Varsányi Tamás főmérnök / HBM Kft. BEVEZETÉS A meglévő M0 körgyűrű 2x2 szűk forgalmi sávról 2x3+leálló sávra bővül az 51 sz. főút és az M6

Részletesebben

Budapest, Városligeti műjégpálya és tó

Budapest, Városligeti műjégpálya és tó Kavicscölöpözés Budapest, Városligeti műjégpálya és tó A jégpálya az átépítés előtt balra a központi épület Célok és az átépítés szempontjai A XIX. századi központi épület felújítása, részbeni átépítése,

Részletesebben

A BOTOND Mélyépítı Kft 1994-ben kezdte meg. (családi házak, társasházak, ipari csarnokok, bevásárló. alapozása (Ø160-800 mm, max 14 m mélységig) és

A BOTOND Mélyépítı Kft 1994-ben kezdte meg. (családi házak, társasházak, ipari csarnokok, bevásárló. alapozása (Ø160-800 mm, max 14 m mélységig) és Botond Mélyépítı Kft 6000 Kecskemét, István király krt. 23/L. Levelezési cím: 6001 Kecskemét, Pf. 552. T/F: 76/ 499-643 Mobil: 30/ 983-6906 www.botondkft.hu e-mail: botondkft@botondkft.hu A BOTOND Mélyépítı

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

Szögtámfal építése technológiai és gépesítési útmutató

Szögtámfal építése technológiai és gépesítési útmutató Szögtámfal építése technológiai és gépesítési útmutató dr. Neszmélyi László BME Építéskivitelezési és Szervezési Tanszék 10 H/7 H/10 H 5/3H H H/10 H A feladat Budapesti Mûszaki Egyetem Építéskivitelezési

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

ALAPOK KIVITELEZÉSE

ALAPOK KIVITELEZÉSE ALAPOK KIVITELEZÉSE 2018.11.26. 1 A) Alapozás B) Síkalapok kivitelezése C) Süllyesztett alapok kivitelezése D) Cölöpalapok kivitelezése E) Résfalak kivitelezése F) Kihorgonyzások 2018.11.26. 2 1 A) ALAPOZÁS

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöpcsúcson és a cölöpköpenyen függőleges méretére általában H 5.D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné Előkészítő munka A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 ELŐKÉSZÍTŐMUNKA

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek)

3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek) 3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek 3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek) Alapozási módok a) sík alapozás; b) mély alapozás. Síkalapozásnak

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

VII. VASÚTI HIDÁSZ TALÁLKOZÓ Kecskemét, 2009. június 24-26. METRÓÁLLOMÁS TERVEZÉSE A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATT. Pál Gábor

VII. VASÚTI HIDÁSZ TALÁLKOZÓ Kecskemét, 2009. június 24-26. METRÓÁLLOMÁS TERVEZÉSE A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATT. Pál Gábor Kecskemét, 2009. június 24-26. METRÓÁLLOMÁS TERVEZÉSE A KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ALATT Pál Gábor INTERMODÁLIS CSOMÓPONT HOSSZ-METSZET A vasúti pályaudvar alatt elhelyezkedő aluljárós műtárgyszerkezet 260

Részletesebben

ALAPOZÁSOK I. ALAPELVEK. Dr. PETRÓ Bálint Dr. TAKÁCS Lajos Gábor HORVÁTH Sándor BME Épületszerkezettani Tanszék

ALAPOZÁSOK I. ALAPELVEK. Dr. PETRÓ Bálint Dr. TAKÁCS Lajos Gábor HORVÁTH Sándor BME Épületszerkezettani Tanszék ALAPOZÁSOK I. ALAPELVEK Dr. PETRÓ Bálint Dr. TAKÁCS Lajos Gábor HORVÁTH Sándor BME Épületszerkezettani Tanszék AZ ALAPOZÁS TÖRTÉNETE AZ ALAPOZÁS TÖRTÉNETE - ANYAGOK KŐ TÉGLA BETON VASBETON SÍKALAPOK MÉLY-

Részletesebben

Alapozás. Az alap az építménynek az a része, amely érintkezik az altalajjal.

Alapozás. Az alap az építménynek az a része, amely érintkezik az altalajjal. Alapozás Az alap az építménynek az a része, amely érintkezik az altalajjal. Az alap feladata, hogy az építmény hasznos terhelését úgy adja át az altalajnak, hogy az építményben káros alakváltozások ne

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI ÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉSI ÖSSZESÍTŐ Készült : KÖLTSÉGVETÉSI ÖSSZESÍTŐ Csengersima Község Önkormányzata Csengersima Vásárcsarnok és hűtőház csapadékvízelvezetés, vízellátás és szennyvízelvezetés kivitelezéséhez anyag: díj: 1-00-1. Előkészítő

Részletesebben

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 6. előadás ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 2. 1. ALAPTEST ANYAGÁNAK MEGERŐSÍTÉSE, JAVÍTÁSA 2. FELSZERKEZET MEREVÍTÉSE, MEGERŐSÍTÉSE 3. ALAPTEST ANYAGÁNAK RÉSZLEGES CSERÉJE 4. ALÁTÁMASZTÁSI FELÜLET NÖVELÉSE, ALAPSZÉLESÍTÉS

Részletesebben

Hidraulikus cölöpverő gép

Hidraulikus cölöpverő gép Hidraulikus cölöpverő gép A teljesen hidraulikus HRE cölöpverő gép egy stabil forgóegységgel és gumi lánctalppal rendelkező járműre épülnek. A hajtást egy, már sok építőipari gép esetében bevált két- illetve

Részletesebben

Állványok, dúcolatok

Állványok, dúcolatok Állványok, dúcolatok Állványok osztályozása Az állványok osztályozása rendeltetésük szerint: 1./ Építőállványok - munkaállványok - szerelőállványok - szállítóállványok - tárolóállványok 2./ Alátámasztó

Részletesebben

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11.

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11. Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök Az előadás tartalma Magyarország autópálya hálózata Cölöpözési technológiák az autópálya hidak alapozásának kivitelezésében: Franki cölöp

Részletesebben

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Ágfalvi: Mérnökgeodézia 7. modul M2 tervezési segédlet: 6. Kitűzések (5. modul), 7. Kivitelezett állapotot ellenőrző mérések Detrekői-Ódor: Ipari geodézia

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

A mélyalapozások az épületek terheit közvetítő elemekkel - kút, szekrény, cölöp - adják át a mélyebben fekvő teherbíró talajrétegre.

A mélyalapozások az épületek terheit közvetítő elemekkel - kút, szekrény, cölöp - adják át a mélyebben fekvő teherbíró talajrétegre. A mélyalapozások sajátossága, fajtái, története A mélyalapozások az épületek terheit közvetítő elemekkel - kút, szekrény, cölöp - adják át a mélyebben fekvő teherbíró talajrétegre. Változatai: - kút- és

Részletesebben

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger A Maxiroll 2008 a DAL-BO hengerek új generációja. A Maxiroll 2008 egy különösen erős építésű henger, amely a sok kiegészítőnek köszönhetően számos munka elvégzésére alkalmas.

Részletesebben

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 9. tétel Burkolatalapok szerkezeti kialakítása, építése Ismertesse a burkolatalapok feladatát! Mutassa be a kötőanyag nélküli alaprétegeket! Mutassa be a kötőanyaggal készülő alaprétegeket! Kulcsszavak,

Részletesebben

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA 48 Ágfalva Nagykanizsa vasútvonal, Nemesszentandrás külterülete Több évtizede tartó függőleges és vízszintes mozgások Jelentős károk, folyamatos karbantartási igény 49 Helyszín Zalai dombság É-D-i völgye,

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása és bontása 5,00 m mélységig, 10,0 m² alapterületig 42 m2............ 2 150170013276 (ÉNGY) Biztonsági védőkorlát készítése gömbfából, deszkából 40 m............

Részletesebben

Név : Frutibonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30.

Név : Frutibonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30. Név : Frutibonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: 2015. március 30. A munka leírása: Csapadékvíz elvezetés I. Készítette: Ferencz Béla Tervezői költségbecslés Megnevezés költség költség 1. Építmény

Részletesebben

Alapozási technológiák

Alapozási technológiák Amsterdam London Lille Stockholm Denver Bangkok Bratislava Singapore Alapozási technológiák MebraDrain AuGeo Geolock Geoflex Innovatív építőipari beszállító A msterdam London Lille Stockholm Denver Bangkok

Részletesebben

B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE

B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE Kecskemét, 441. számú főút fejlesztése a 445. számú főút Kecskemét-Nagykörút között B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE 140. sz. Cegléd-Szeged MÁV vv és a szervízutak alatt Variációk összehasonlítása- Engedély terv

Részletesebben

Vasalási távtartók muanyagból

Vasalási távtartók muanyagból Vasalási távtartók muanyagból Távolságtartó sín (hossz: m) Rúd alakú távolságtartó sín, alsó fogazással. Alaplemezek és födémek, rámpák alsó vasalásának távolságtartására. További méretek: 60 mm és 70

Részletesebben

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében:

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében: 1. A mellékelt táblázat a Naphoz legközelebbi 4 bolygó keringési időit és pályagörbéik félnagytengelyeinek hosszát (a) mutatja. (A félnagytengelyek Nap- Föld távolságegységben vannak megadva.) a) Ábrázolja

Részletesebben

ÉPÍTŐANYAGIPARI GÉPEK

ÉPÍTŐANYAGIPARI GÉPEK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Dr. Rácz Kornélia ÉPÍTŐANYAGIPARI GÉPEK BME ÉAGT Budapest 200. - - TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK....

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 06-06/2 A közlekedésépítéssel kapcsolatos gyakori hibák felismerése (segédanyag felhasználásával)

Részletesebben

Közlekedési utak építése

Közlekedési utak építése Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építıgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstudományi ismeretek Közlekedési utak építése 3. Burkolat készítés technológiája és gépei

Részletesebben

Az utóbbi állításnál a képlettel bizonyítható az állítás helyessége, mivel erő szorozva erőkarral

Az utóbbi állításnál a képlettel bizonyítható az állítás helyessége, mivel erő szorozva erőkarral Bevezetés, alapfogalmak A csörlődobon a kötél rétegekből épül fel, ahogy a képen látható, ebből következik, hogy felcsévélés közben a kötéldobon található kötélrétegnek a kerülete folyamatosan növekszik,

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Békéscsaba, volt Patyolat vállalat területének. kármentesítése

Békéscsaba, volt Patyolat vállalat területének. kármentesítése vállalat területének LAKOSSÁGI FÓRUM BÉKÉSCSABA, 2014 ÁPRILIS 23. TAMÁS CSABA PROJEKTVEZETŐ BÉKÉS DRÉN KFT. 1 vállalat területének A kivitelező konzorcium tagjai BÉKÉS DRÉN Kft. Békés (48%) konzorciumvezető

Részletesebben

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése 36. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. június Mikrocölöp alapozás ellenőrzése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_en_36.gsp Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy mikrocölöp alapozás ellenőrzésének

Részletesebben

Földalatti műtárgyak

Földalatti műtárgyak Földalatti műtárgyak A földalatti műtárgyak funkciói közúti aluljáró közúti közlekedés mélyvezetésű út közúti alagút közlekedés metró kötöttpályás közlekedés városi vasút, villamos vasúti v. villamos aluljáró

Részletesebben

Műszaki adatok HRE 500 PB 160 PB http: Szállítási hossz 3,70m: 4000 mm 4000 mm

Műszaki adatok HRE 500 PB 160 PB http: Szállítási hossz 3,70m: 4000 mm 4000 mm Műszaki adatok HRE 500 PB 160 PB 310 Szállítási hossz 3,70m: 4000 mm 4000 mm Szállítási szélesség 1750 mm 1750 mm Szállítási magasság 3,70m 2050 mm 2050 mm Súly kalapáccsal 1 800 kg 1 900 kg A leverendő

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

Terra Kombi Kombinátor. Gépkönyv

Terra Kombi Kombinátor. Gépkönyv Terra Kombi Kombinátor Gépkönyv l./ ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS 1.1 Munkagépek-felhasználási-területe Tavaszi és őszi vetésű növények magágykészítése Kelőfélben lévő gyomok szántóföldi irtása Mütrágyák, vegyszerek

Részletesebben

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Talajosztályok: 1 Homok, laza termőtalaj 2 Nedves homok, kavics, tömör termőföld 3 Homokas agyag, száraz lösz 4 Tömör agyag, nagyszemű kavics

Részletesebben

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS Közúti Építő és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 10. Tel./Fax: 74/512-312, 512-313 www.kozuti.epito.hu E-mail: kozuti.epito@t-online.hu ISO 9001/2000 Tanúsítvány r. száma: CERT-5192-2007-AQ-BUD-RvA

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája A folyadékok nyomása A folyadék súlyából származó nyomást hidrosztatikai nyomásnak nevezzük. Függ: egyenesen arányos a folyadék sűrűségével (ρ) egyenesen arányos a folyadékoszlop

Részletesebben

203 00 00 00 Szerkezettan

203 00 00 00 Szerkezettan 1. oldal 1. 100870 203 00 00 00 Szerkezettan A faanyagokat környezeti hatások nem károsítják, nem igényelnek kezelést. 2. 100871 203 00 00 00 Szerkezettan A szálerõsítésû mûanyagok nagy szilárdságú szálakból

Részletesebben

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen

MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen Munkálatok a Szentlélek téri parapetfal védképességének helyreállítása érdekében Előadó: Rácz Tibor osztályvezető Ár- és Belvízvédelmi Osztály Fővárosi Csatornázási Művek

Részletesebben

III/2. III. Alépítményi munkák. 24. Mélyalapozás. TERC Kft. 2015.

III/2. III. Alépítményi munkák. 24. Mélyalapozás. TERC Kft. 2015. III. Alépítényi unkák III/ 2 Mélyalapozás TERC Kft. 201 Tételcsoportok 24-000 24-002 24-003 24-004 24-005 24-006 Bontási unkák Horgonyzás Talajszegezés Nagynyoású injektálás talajszilárdítással Résfalazás

Részletesebben

Tüzihorganyzott acél park-és közvilágítási oszlopok

Tüzihorganyzott acél park-és közvilágítási oszlopok Tüzihorganyzott acél park-és közvilágítási oszlopok REFLECT Kft. 2045 Törökbálint, Kazinczy u. 124/b. Tel.: 06-23-335-555, Fax: 06-23-335-553 www.reflect.hu reflect@t-online.hu 1. oldal, összesen: 12 Az

Részletesebben

S z á l l í t ó s z a l a g o k

S z á l l í t ó s z a l a g o k S z á l l í t ó s z a l a g o k Folyamatos működésű anyagmozgató berendezés, amely adott vonalvezetésű pálya mentén darabáruk és ömlesztett anyagok szállítására, bizonyos esetekben rakodására (átadására)

Részletesebben

Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöp- szádfalverőgépek szállítása mód_1. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/90

Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöp- szádfalverőgépek szállítása mód_1. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/90 Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöp- szádfalverőgépek szállítása mód_1 Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/90 1 Beszerzés tárgya: Egyedi adásvételi szerződés keretében Cölöpszádfalverőgépek szállítása

Részletesebben

Szabványjegyzék ICS-szerint 2008. június 6.

Szabványjegyzék ICS-szerint 2008. június 6. 53.020.01 Emelőszerkezetek általában MSZ 6701-2:1983 Anyagmozgató berendezések elnevezése. Emelőeszközök és emelőszerkezetek MSZ 6701-7:1983 MSZ 6701-11:1983 MSZ 6726-1:1981 MSZ 9721-1:1982 MSZ 9721-5:1984

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

A tápanyag gazdálkodás gépei

A tápanyag gazdálkodás gépei 1 A tápanyag gazdálkodás gépei Istállótrágya szállító-szóró gépek Trágyalé és hígtrágya kijuttató gépek A hígtrágya kijuttatásának elosztó és szóró szerkezetei Műtrágya kijuttató gépek Szilárd műtrágya

Részletesebben

Név : Fruitbonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30.

Név : Fruitbonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30. Név : Fruitbonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: 2015. március 30. A munka leírása: Nyílt felszínű 1467 m3-es tüzivíztározó Készítette: Ferencz Béla Méret-mennyiség kimutatás Megnevezés Anyagköltség

Részletesebben

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet.

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet. Nagykonyhai - ipari kivitelű csaptelepek robosztus kivitel, hosszú élettartam Asztali csaptelep test - univerzális felhasználás - szerelhető különböző hosszúságú kifolyószárral nagy méretű mosogató medencékhez

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- vagy alapgerenda készítés - csőelemek

Részletesebben

58. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2016/2017 Okresné kolo kategórie F Texty úloh v maďarskom jazyku

58. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2016/2017 Okresné kolo kategórie F Texty úloh v maďarskom jazyku 58. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2016/2017 Okresné kolo kategórie F Texty úloh v maďarskom jazyku 3. feladat megoldásához 5-ös formátumú milliméterpapír alkalmas. Megjegyzés a feladatok

Részletesebben

Munkagödör dúcolások - víztelenítés

Munkagödör dúcolások - víztelenítés Munkagödör dúcolások - víztelenítés Munkagödör fogalma, kialakítása A munkagödör feladata: az alapozási szerkezet megfelelő előkészítését teszi lehetővé. Oldalfala lehet: függőleges vagy rézsűs. A függőleges

Részletesebben

Szabványok, mûszaki elõírások

Szabványok, mûszaki elõírások NORM.DOK GEOTECHNIKA Szabványok, mûszaki elõírások MSZ 1228-15:1986 Építési tervek. Tereprendezés ábrázolása és jelölése MSZ 1397:1998 Lejtõs területek vízerózió elleni védelme Általános irányelvek MSZ

Részletesebben

Programozott vezérlések (NGB_AU026)

Programozott vezérlések (NGB_AU026) Programozott vezérlések (NGB_AU026) SMC IPC-202A folyadékcsomagoló egység programozása Bajzek Patrik A59SUA Illés József Y6NXZA Kardos Péter EWR0PS Kelemen János G781BE Kovács Benedek E002J6 A projekt

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Négyzet keresztmetsz etű cölöp Típusválaszték Előregyártott cölöpök előnyei Teherbírási adatok Geometriai méretek Minőség Emelés, tárolás, szállítás Társaságunk

Részletesebben

01. Kézi bontási munkák 1/5. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

01. Kézi bontási munkák 1/5. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 01. Kézi bontási munkák 1/5. oldal 1 34-000-1.3 (3) ÖN Épület acélvázszerkezet, acél tetőszerkezet bontása rácsos vagy tömör szaruzattal, 40 kg/ m2 tömegig 0 m2............ 2 41-000-4 (4) ÖN Cserépfedés

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 120020008204 (ÉNGY) Közúti híd gyalogos forgalomra 9 m2............ 2 120020008221 (ÉNGY) Közúti híd közúti forgalomra, 10 t terhelésre 12 m2............ 3 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása

Részletesebben

a Budapest, XIII. ker. Árpád-híd pesti hídfőjénél, Róbert Károly krt., Váci út, Árbóc u. és Esztergomi út által határolt területről

a Budapest, XIII. ker. Árpád-híd pesti hídfőjénél, Róbert Károly krt., Váci út, Árbóc u. és Esztergomi út által határolt területről Geo Pannon Építőmérnöki és Szakértői KFT GEO Pannon TERÜLETISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Budapest, XIII. ker. Árpád-híd pesti hídfőjénél, Róbert Károly krt., Váci út, Árbóc u. és Esztergomi

Részletesebben

Szerkezetek tárolása

Szerkezetek tárolása Szerkezetek tárolása A legtökéletesebben megszervezett, tengelyrol történo szerelés esetén is szükség lehet ún. tartalékelem tárolására a szállítójármuvek esetleges késedelme, meghibásodása miatt. Ahhoz,

Részletesebben

Költségvetés f összesít. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége... 1.1 Közvetlen önköltség összesen...

Költségvetés f összesít. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége... 1.1 Közvetlen önköltség összesen... Név : Bels kerítés Cím : Csengersima, külterület Kelt: 20.. év...hó...nap 0138/88 hrsz Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Készült: Költségvetés f

Részletesebben

Létesítmény megnevezése és helye: Óvodaépület bővítése OPTIMÁL-TERV ÉPÍTÉSZIRODA KFT SZEGHALOM BOCSKAI U.29 TEL:66/ FAX:66/

Létesítmény megnevezése és helye: Óvodaépület bővítése OPTIMÁL-TERV ÉPÍTÉSZIRODA KFT SZEGHALOM BOCSKAI U.29 TEL:66/ FAX:66/ FőÖsszesítő Létesítmény megnevezése és helye: Óvodaépület bővítése Készítette: OPTIMÁL-TERV ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 5520 SZEGHALOM BOCSKAI U.29 TEL:66/470-474 FAX:66/470-747 Megbízó: Mezőberény Város Önkormányzat

Részletesebben

MŰSZAKI ÉS VÍZI MENTÉS ESZKÖZEI

MŰSZAKI ÉS VÍZI MENTÉS ESZKÖZEI MŰSZAKI ÉS VÍZI MENTÉS ESZKÖZEI Verőcei Attila ATHOS mentolada.hu MŰSZAKI MENTŐ ÉS BEHATOLÓ ESZKÖZÖK Paratech mentőszerszámok Made in the USA and used Worldwide Biel Tool Hooligan Tool TopCut Fire Axe

Részletesebben

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA DÍZELMOTOR KEVERÉKKÉPZŐ RENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA Laboratóriumi gyakorlati jegyzet Készítette: Szabó Bálint 2008. február 18. A mérés célja: Soros adagoló karakterisztikájának felvétele adagoló-vizsgáló

Részletesebben

HYDROTERV KKT MŰANYAG ÉS PORCELÁN SZŰRŐFEJEK TERMÉKISMERTETŐJE

HYDROTERV KKT MŰANYAG ÉS PORCELÁN SZŰRŐFEJEK TERMÉKISMERTETŐJE HYDROTERV KKT MŰANYAG ÉS PORCELÁN SZŰRŐFEJEK TERMÉKISMERTETŐJE 2 A szűrőfejek a vízkezelő berendezések fontos tartozékai MŰSZAKI LEÍRÁS Az acélból, színesfémből, üvegből, kerámiából, porcelánból, az utóbbi

Részletesebben

HIDRAULIKUS BONTÓKALA PÁCSOK EC TÍPUSCSALÁD. Tartós és megbízható választás általános bontási, árokásási, kőbányászati és földmunkákhoz.

HIDRAULIKUS BONTÓKALA PÁCSOK EC TÍPUSCSALÁD. Tartós és megbízható választás általános bontási, árokásási, kőbányászati és földmunkákhoz. HIDRAULIKUS BONTÓKALA PÁCSOK EC TÍPUSCSALÁD Tartós és megbízható választás általános bontási, árokásási, kőbányászati és földmunkákhoz. Megbízható kotró gépre szerelhető bontókalapácsot keres általános

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória 1. kategória 1.D.1. A villamosiparban a repülő drónok nagyon hasznosak, például üzemzavar esetén gyorsan és hatékonyan tudják felderíteni, hogy hol van probléma. Egy ilyen hibakereső drón felszállás után,

Részletesebben

U = 24 V I = 4,8 A. Mind a két mellékágban az ellenállás külön-külön 6 Ω, ezért az áramerősség mindkét mellékágban egyenlő, azaz :...

U = 24 V I = 4,8 A. Mind a két mellékágban az ellenállás külön-külön 6 Ω, ezért az áramerősség mindkét mellékágban egyenlő, azaz :... Jedlik Ányos Fizikaverseny regionális forduló Öveges korcsoport 08. A feladatok megoldása során végig századpontossággal kerekített értékekkel számolj! Jó munkát! :). A kapcsolási rajz adatai felhasználásával

Részletesebben

28. Nagy László Fizikaverseny Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika február 28. március osztály

28. Nagy László Fizikaverseny Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika február 28. március osztály 1. feladat a) A négyzet alakú vetítővászon egy oldalának hossza 1,2 m. Ahhoz, hogy a legnagyobb nagyításban is ráférjen a diafilm-kocka képe a vászonra, és teljes egészében látható legyen, ahhoz a 36 milliméteres

Részletesebben

Igényes Szakembereknek!

Igényes Szakembereknek! Igényes Szakembereknek! Nélkülözhetetlen minden otthonban! Műhelyszerszámok Csap/tüske csavaró szett 062549 8.830 Ft Topex menetkészítő készlet M3-M12, 32 részes Dugattyú gyűrű bepattintó 90-175 mm Hossz:

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

Vasbeton födémek. Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik:

Vasbeton födémek. Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik: Betontermékek Vasbeton födémek Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik: Jobb minőség Termelékenység emelkedése a gépesítésnek köszönhetően

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

Gabion támfal MUNAKNEM ÖSSZESÍTŐ

Gabion támfal MUNAKNEM ÖSSZESÍTŐ Árazatlan tervezői költségvetés kiírás a Balatonakarattya, GABION támfalrendszer létesítéséhez. GABION TÁMFAL FŐÖSSZESÍTŐ Anyag Díj Építőmesteri munkák - Ft - Ft Összesen: - Ft - Ft Anyag + díj: - Ft 27%

Részletesebben

Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról

Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról - 1 - Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról Budapest, 1952. szeptember 29. Az Építéshelyi anyagvizsgálati módszerek kutatása témakörben kísérleteket

Részletesebben

Szakmai fizika Gázos feladatok

Szakmai fizika Gázos feladatok Szakmai fizika Gázos feladatok 1. *Gázpalack kivezető csövére gumicsövet erősítünk, és a gumicső szabad végét víz alá nyomjuk. Mennyi a palackban a nyomás, ha a buborékolás 0,5 m mélyen szűnik meg és a

Részletesebben

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig.

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Könnyű, egyszerű és költséghatékony beépítés Korrózióálló Hosszú élettartam Egyedi kialakítás is lehetséges Erős és szivárgásmentes. Polymerbeton

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés Wolf Ákos BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Öntözőszivattyúk Öntöző berendezések, szórófejek Öntözési módok árasztó öntözés barázdás

Részletesebben

Név : Frutibonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30. Tervezői költségbecslés. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség

Név : Frutibonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: március 30. Tervezői költségbecslés. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség Név : Frutibonbon Kft. Beregsurányi édesipari üzeme Kelt: 2015. március 30. A munka leírása: 100 m3-es gyűjtő akna Készítette: Ferencz Béla Tervezői költségbecslés Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1.

Részletesebben