G. 2. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "G. 2. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT"

Átírás

1 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. G. 2. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: március 18. Érvényes: március 18-tól. Változat: v-2. Oldalak száma: 20.

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános irányelvek Elrendelés Cél Érvényesség Kapcsolódó szabályozások A leltár tartalma Leltárkészítési, leltározási alapfogalmak A leltárok fajtái A leltározással kapcsolatos eljárások A leltárfelvétel A leltározás idıpontja A leltározás személyi feltételei Alkalmazott értékelési eljárások Eszköz és forráscsoportok leltárának elkészítése, leltározása Immateriális javak Tárgyi eszközök Beruházások Beruházásokra adott elıleg Befektetett pénzügyi eszközök Anyagok, áruk Készletekre adott elılegek Befejezetlen termelés és félkész termelés Követelések áruszállításból és szolgáltatásból Egyéb követelések Pénzeszközök és hitelek, kölcsönök Idıbeli elhatárolások Saját tıke Változat:

3 9.14. Céltartalék Tartozások kötvénykibocsátásból Vevıktıl kapott elıleg Kötelezettség áruszállításból és szolgáltatásból Egyéb kötelezettség A leltározás bizonylatai A leltározási bizonylatok elıkészítése A leltárnyomtatványok felhasználásnak formai követelményei A leltári bizonylatok megırzése Leltári és könyvelési adatok egyeztetése, különbözetek rendezésének módja Leltárkülönbözet Leltárhiány Leltárhiányért való felelısség Anyagi felelısség Leltártöbblet A leltározás ellenırzése Változat:

4 1. Elrendelés A fenti fejezetekbıl álló Leltározási szabályzat 2. verzióját elrendelem. Jelen utasítás hatályba lépésével a május 1-én kiadott Leltározási szabályzat 1. verziója hatályát veszti. Jelen utasítás karbantartásáért felel: irodavezetı Hatálybalépés ideje: március 18. Készítette: Gazdasági Bizottság.. Schachiner Tamás GB elnök Ellenırizte:a könyvelést végzı vállalkozás felelıs vezetıje: Bodri Irén BODRICONT Kft. Ellenjegyezte: irodavezetı: Günthner Attila irodavezetı Hatályba léptette: az Egyesületi Elnökség számú határozata alapján: Törölt: 4 Törölt: 9. Kovács András fıtitkár Változat:

5 2. Cél A számvitelrıl szóló évi C. törvény (Sztv.) szerint a vállalkozó a számviteli politika részeként köteles elkészíteni a leltározási szabályzatot. A leltározási szabályzat célja, hogy biztosítsa a könyvek év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztáshoz olyan leltár elkészítését, amely tételesen és ellenırizhetı módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévı eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben. A leltározás és leltárkészítés célja: - a mérleg valódiságának biztosítása: a könyvvitelben rögzített és az éves beszámolóban szereplı tételeknek a valóságban is megtalálhatónak, bizonyíthatónak, kívülállók által is megállapíthatónak kell lenniük, - a könyvelés, illetve a nyilvántartások ellenırzése és egyúttal a bizonylati fegyelem megszilárdításának elısegítése, - az egyesület tulajdonának védelme, az eszközökért felelıs személyek elszámoltatása. 3. Érvényesség A szabályzat hatálya kiterjed: A re (továbbiakban: MEE), mint jogi személyre, ezen belül: Egyesület titkárságára Területi szervezeti egységekre (Üzemi és területi szervezetek) Funkcionális szervezeti egységekre o Külön megállapodás szerint az Egyesület keretein belül mőködı önálló jogi személyiségő szervezeti egységekre (VTT, VET) o Jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezeti egységekre (Szakosztályok, FISZT) Jelen szabályzatot az Egyesülettel munkaviszonyban álló munkatársak, a választott tisztségviselık munkájához elengedhetetlen, betartása számukra kötelezı, az egyesületi tagság számára fontos és hasznos információkat tartalmaz. 4. Kapcsolódó szabályozások Munka Törvénykönyve év C. törvény a Számvitelrıl (Sztv.) G.1 Számviteli politika Számlarend 5. A leltárral szembeni követelmények 5.1 A tételesség követelménye azt jelenti, hogy a leltárnak tételesen tartalmaznia kell a mérlegben kimutatandó minden eszközt és forrást. Vannak olyan eszközök: Változat:

6 - amelyek mennyisége tételes mérés, számlálás alapján közvetlenül megállapítható, ezeket mennyiségben és értékben, - azokat, amelyek csak közvetve, a nyilvántartások, dokumentációk alapján mérhetık fel, értékben kell a leltárba beállítani. 5.2 Teljes körőség követelménye a leltározás során a leltározandó eszközök, források minden tételét figyelembe kell venni, 5.3 Az ellenırizhetıség követelménye szerint a leltárnak: - tartalmaznia kell azt az évet, hónapot, napot, amely napra vonatkozóan azt készítették, - az abban szereplı eszközök és források leltári tételeinek pontos megnevezését és az azonosításhoz szükséges minden megjelölést, - azon készletféleségeknél, amelyeket mennyiségben és értékben kell szerepeltetni, fel kell tüntetni az értékelés alapjául szolgáló egységárakat is a leltárban elkülönítetten kell kimutatni: - mindazokat az azonos eszközöket, amelyet valamilyen okból egymástól eltérıen értékelnek, - jogcímek szerinti részletezés: o bérmunkára átadott, o bérbe adott, o bizományba átadott, o javításra átadott, o az úton lévı eszközöket. 5.4 Valódiság követelménye: leltározás során a valóságban is meglévı eszközöket és forrásokat kell a leltárba felvenni. 6. Leltárkészítési, leltározási alapfogalmak Nyilvántartásokkal való egyeztetés, azonosítás, ellenırzés a fıkönyvi kivonat, az analitikák, dokumentációk, okmányok, bizonylatok alapján történik, az eszközök és források meglétének megállapítása céljából. Leltár: az egyesület eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben, a mérlegtételekhez kapcsolódó részletezésben, egy adott idıpontra vonatkoztatva mutatja ki. Leltározás: a leltár elkészítése az eszközök és a kötelezettségek vonatkozásában, amely történhet mennyiségi felvétellel vagy egyeztetéssel. A leltározás kiterjed az egyesület birtokában (használatában) lévı minden idegen eszközre is. Leltárfelelıs: az a felelıs eszköz használó személy, aki az eszköz meglétéért, védelméért anyagi felelısséggel tartozik. 7. A leltárak fajtái Teljes leltár: Az egyesület valamennyi eszközét és forrását fajtája és eredete szerint tartalmazza, tekintet nélkül arra, hogy azokat a leltározás idıpontjában hol tárolják és azok az egyesület tulajdonában vannak-e. Részleltár: Az egyesület eszközeinek vagy forrásainak egy-egy részérıl készült leltár (pl. anyag, késztermék). Elszámoltató leltár:(rovancsolás) Változat:

7 Az anyagilag felelıs dolgozók elszámoltatására, tevékenységük ellenırzésére készül. Az eszközök számlálással, méréssel történı leltározását jelenti, összehasonlítva az analitikus, vagy fıkönyvi nyilvántartással. Átadó-átvevı leltár: A felelıs személyek beosztásában bekövetkezett idıpontban átadó-átvevı leltárt kell készíteni. Ilyen leltárt kell készíteni alapításkor, átszervezéskor, apportáláskor is A leltárfelvétel 8. A leltározással kapcsolatos eljárások Történhet: a.) A tényleges mennyiségi közvetlen felvétellel, számlálással, méréssel, b.) A nyilvántartások alapján, egyeztetéssel. a.) Mennyiségi felvétellel kötelezı leltározni azokat az eszközöket, amelyekrıl az egyesület folyamatosan mennyiségi, ill. mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet, vagy év közben csak értékbeni nyilvántartást vezet. b) Egyeztetéssel: a folyamatosan mennyiségben vezetett nyilvántartások alapján, valamint a csak értékben kimutatott eszközöknél és kötelezettségeknél, valamint az idegen helyen tárolt, - letétbe helyezett, portfólió kezelésben, vagyonkezelésben lévı értékpapírokat és egyéb, a pénzeszközök közé nem tartozó eszközöknél továbbá a dematerializált értékpapíroknál. A leltározás a fıkönyvi nyilvántartásnak az analitikus nyilvántartásokkal vagy a könyvelés helyességét igazoló okmányokkal (banki kivonatok, egyeztetı levelek, számítások stb.) való összehasonlítását jelenti. Az egyeztetéssel történı leltározás esetén a felelıs használó dolgozónak a dokumentumot alá kell írnia A leltározás idıpontja A leltározás elvégezhetı: folyamatosan, fordulónappal. Folyamatos leltározás esetén a leltározást meghatározott idıtartamon belül kell végrehajtani. Ennek elıfeltételei: naprakész, analitikus nyilvántartás, folyamatos leltározás éves ütemterve, A fordulónapi leltározás alkalmazásakor a leltározást elıre meghatározott naptári nappal (leltár fordulónap) kell elvégezni. A leltározás megtörténtét a lezárt analitikus nyilvántartásokon fel kell jegyezni. Ezek után az eszközök leltári mennyiségét és értékét a leltár utolsó napján (napjával) a fıkönyvi számlákkal egyeztetett analitikus nyilvántartásokból kell megállapítani. Változat:

8 Ha a leltározást bármely okból hiányosan végezték el, vagy annak adatai az ellenırzés megállapítása szerint vitathatóak, az érintett leltározási egységben (raktárhelyiség, terület stb.) levı eszközöket részben vagy egészben újra kell leltározni. A mérleg fordulónapjával leltározandó eszközök és források köre az alábbi: befejezetlen termelés, úton lévı áruk, házipénztárak pénzkészletei, pénzintézetek, APEH, TB felé történı elszámolások nyilvántartásai, adósok, hitelezık, munkavállalók tartozásai, értékpapírok, váltók, egyéb befektetett eszközök, készletek A leltározás személyi feltételei Leltárfelelıs az a megbízott személy, aki az ügyvezetı igazgató útmutatásával felelıs a leltározás gyakorlati lebonyolításáért. A leltározók tartoznak a leltári bizonylatok alapján a leltározandó eszközök azonosítását elvégezni, a leltározott készletek, eszközök teljeskörőségét ellenırizni. A leltárellenır feladata: a leltározási elıfeltételek biztosításának ellenırzése, a mennyiségi felvételek helyességének és szakszerőségének ellenırzése, a leltározással összefüggı valamennyi számítás és értékelés helyességének vizsgálata Alkalmazott értékelési eljárások A leltározás során alkalmazott értékelési eljárások a Számviteli törvénnyel összhangban kerültek meghatározásra. Az értékelésnél a vállalkozás folytatásának elvébıl kell kiindulni, ha ennek ellentmondó tényezı, körülmény nem áll fenn. Az egyes eszköz-, illetve forráscsoportok leltározásánál általánosan alkalmazandó értékelési elvek a következık: Immateriális javak, tárgyi eszközök értékelése beszerzési vagy elıállítási értékben történik, csökkentve az amortizációs normák alapján számított értékcsökkenéssel Befektetett pénzügyi eszközök csak értékben kimutatott eszközök. A befektetett pénzügyi eszközöket a beszerzéskor beszerzési értékükön (költségükön) kell állományba (nyilvántartásba) venni Értékvesztést a Számviteli törvényben rögzített feltételek fennállása esetén számolunk el.. A befektetett eszközök esetében értékvesztést kell elszámolni, ha annak könyv szerinti értéke tartósan és jelentıs összegben meghaladja annak a mérlegkészítéskor ismert piaci értéket. Az értékvesztés mértéke az eszköz könyv szerinti és mérlegkészítéskori, illetve év végi piaci értéknek a különbözete. Változat:

9 Az elszámolt értékvesztést vissza kell írni, amennyiben annak elszámolásának körülményei nem állnak fent. Visszaírást csak az elszámolt értékvesztés összegéig lehet elszámolni. Az értékvesztés esetei a következık: a.) A befektetett pénzügyi eszközök piaci megítélésének változása ( ha a mérlegkészítést megelızıen legalább egy éven keresztül alacsonyabb a piaci érték, mint a nyilvántartás szerinti ). Tızsdén jegyzett értékpapírok esetében az értékvesztést a mérlegkészítés napján érvényes árfolyamon kell elvégezni. Tızsdén nem jegyzett értékpapírok esetén a gazdasági társaság saját tıkéjének alakulása alapján kell elvégezni. b.) Az értékpapír kibocsátó várható felszámolása (értékvesztés elszámolása az igény várható kielégítésének mértékéig). c.) Fizetésképtelenség A behajthatatlan részt hitelezési veszteségként el kell számolni. d.) Devizák árfolyamváltozása Befektetett pénzügyi eszközök között nyilvántartott eszközök értékvesztésének elszámolásáról, mértékérıl mérlegkészítéskor egyedileg kell dönteni A készletek értékelése a következık szerint történik: Vásárolt készleteket az egyesület beszerzési áron tartja nyilván. A készletek értékelésénél a használhatóság függvényében értékvesztést számolunk el. Csökkent értékő a készlet, ha a szabványnak, elıírásoknak nem felel meg, ha felhasználása, értékesítése kétségessé vált, megrongálódott, illetve feleslegessé vált. Az érték-vesztések elszámolását jegyzıkönyvvel kell alátámasztani. A használtan visszavételezett anyagokat további felhasználhatóság mértékétıl függıen, javítható anyagok esetén 50%-os javíthatatlan alkatrész esetében hulladékértéken kell értékelni és nyilvántartani. Saját termeléső készleteket elıállítási költségen közvetlen önköltségen értékeljük. Nyilvántartásuk, illetve leltározásuk ezen az értéken történik Egyéb eszközöket, követeléseket a bekerülési értéken (vételi értéken) tartjuk nyilván, csökkentve az esetleges értékvesztésekkel. Értékvesztést a Számviteli törvényben rögzített feltételek fennállása esetén számolunk el. Az elszámolás és mérték elbírálása mérlegkészítéskor egyedileg történik. A vevı, az adós minısítése alapján az üzleti év mérleg fordulónapján fennálló és a mérlegkészítés idıpontjáig pénzügyileg nem rendezett követelésnél értékvesztést kell elszámolni a mérlegkészítés idıpontjában rendelkezésre álló információk alapján a követelés könyv szerinti értéke és a követelés várhatóan megtérülı összege közötti veszteségjellegő különbözet összegében, ha ez a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentıs összegő. 9. Eszköz és forráscsoportok leltárának elkészítése, leltározása 9.1. Immateriális javak Vagyoni értékő jogok - Ingatlanhoz nem kapcsolódó bérleti, használati jog: egy szerzıdéshez kapcsolódó jog - Távközlési használati jog: egy elıfizetıi számhoz kapcsolódó jog Változat:

10 Üzleti, vagy cégérték: az egyedi érték Szellemi termékek: egyedenként Kísérleti fejlesztés aktivált értéke: - megkezdett, az év végéig be nem fejezett kísérleti fejlesztések: témánként - befejezett, aktiválható termék értékében figyelembe nem vehetı kísérleti fejlesztések: aktivált eszközönként Alapítás, átszervezés aktivált értéke: átszervezésenként Immateriális javakra adott elıleg: az egyes immateriális javakra folyósított elılegek összege Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés, évközi fordulónappal leltározás és leltárkészítés.. - az immateriális javak megnevezése, azonosítószáma, - mennyisége, - eszköz egyéb azonosító adatai, - a felelıs használó szervezet, dolgozó megnevezése, azonosítószáma, - a felelıs használó dolgozó aláírása, - a leltározók, leltárellenırök aláírása Tárgyi eszközök Általános meghatározás a tárgyi eszközök leltárfelvételi egységeinek kialakításához: Területileg különálló és más vagyontárgyaktól elhatárolható tárgyi eszköz, amely meghatározott technológiai, mőszaki, vagy gazdasági feladat önálló ellátására alkalmas. A leltárfelvételi egység részét képezi a tárgyi eszköz alapvetı rendeltetésének ellátásához nélkülözhetetlen tartozék. Több berendezést, gépet kiszolgáló tartozék önálló leltári egység. Több vagyontárgyból összeszerelt, összeépített azonos célú és rendeltetéső tárgyi eszközt egy leltárfelvételi egységnek lehet tekinteni, ha zárt munkafolyamatot lát el. Összetett technológiai folyamat (gépsor, vagy berendezés) végrehajtására szolgáló egyidejőleg különféle mőveleteket végzı munkaeszközöket csak akkor lehet egy leltárfelvételi egységnek minısíteni, ha elhasználódási idejükben lényeges eltérés nincs. Nem vonható össze több tárgyi eszköz egy leltárfelvételi egységbe, ha az egyes tárgyi eszközök technológiai rendeltetése közös ugyan, de azok területileg különállók (helyileg elkülönítettek). Ingatlanok - Termıföld, telek: egy helyrajzi számhoz tartozó termıföld, illetve beépített, vagy beépítetlen telek - Épületek: egy helyrajzi számhoz tartozó, egy tetıszerkezet alatt lévı épület Az épületek értékébe beszámítanak, és azzal együtt képeznek egy leltárfelvételi egységet: A társasági adóról és osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény 4. 9.b. Épület: a végleges rendeltetéssel megvalósított ingatlan, amely a talajjal való egybeépítés (az alapozás) vagy a talaj természetes állapotának, természetes geológiai alakulatának Változat:

11 megváltoztatása révén jöhet létre, a talajtól csak anyagaira, szerkezeteire való szétbontás útján távolítható el, ezáltal azonban eredeti rendeltetésének megfelelı használatra alkalmatlanná válik; az épülethez tartoznak azok a víz-, villany-, gáz- és csatornázási vezetékek, főtései, szellızı-, légfrissítı berendezések és felvonók, amelyek az épület szerkezeteibe beépítve a használhatóságot és ellátást biztosítják; az ilyen vezetékek és szerelvények akkor is az épülethez tartoznak, ha azok használhatóságának biztosítása, ellátása mellett technológiai célokat is szolgálnak, vagy már meglévı épületbe késıbb kerülnek beépítésre. - Ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékő jogok - Bérleti- és szolgalmi jog: egy helyrajzi számhoz tartozó jog - Építmények körébe sorolható: út, park, víz- és csatornavezeték, kerítés, térvilágítás, stb., amelyeket helyrajzi számonként kell számításba venni. Jármővek - Jármővek: egyedileg - Munkagépek: egyedileg Egyéb gépek, berendezések, jármővek - Számítástechnikai eszközök egyedi leltári egységei: PC kategóriájú számítógépeknél: - alapgép, klaviatúra, monitor együtt - nyomtatók - rajzdigitalizáló (asztal) - plotter - szünetmentes áramforrás - önálló (külsı) modemek Nagygép és középgép kategóriában: - központi egység a benne foglalt berendezésekkel - terminálok (képernyı + klaviatúra) - nyomtatók, plotterek, digitalizálók - önálló adatátviteli egységek modemek, koncentrátorok, multiplexerek - különálló mágneslemez és mágnes perifériák - különálló vezérlıegységek Adatátviteli hálózat vezetékkel, csatlakozókkal, elosztó és erısítı egységekkel együtt - Egyéb gépek, mőszerek, szerszámok, berendezések, felszerelések: egyedileg, a kisértékő 100 eft beszerzési érték alatti, azonos idıben beszerzett eszközöknél csoportos, ha egy felelıs használóhoz tartoznak A gépekkel, berendezésekkel együtt képeznek leltárfelvételi egységet: a gépalapok, a hajtómővek és áttételek, a meghajtó motorok, az önindítók, a vezérlık, hőtıberendezések, a beépített mőszerek, a tartozékok és a be nem épített speciális mőszerek. A motor csak akkor lehet önálló leltárfelvételi egység, ha különálló és egyidejőleg több gép meghajtására szolgál. - Bútorok: Leltár felvételi egységenként, a kis értékő 100 eft beszerzési érték alatti, azonos idıben beszerzett eszközöknél csoportos, ha egy felelıs használóhoz tartoznak. - Változat:

12 : Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés, évközi fordulónappal leltározás és leltárkészítés a helyhez kötött eszközök körében 5 évenként, a mozgatható eszközök körében 2 évenként. - a tárgyi eszköz azonosítója és pontos megnevezés, - hálózatok és hálózati létesítmények pontos címe, üzemelési helye, jelzıszámok, - mennyisége, - az eszköz egyéb azonosítója, - a felelıs felhasználó szervezet, dolgozó megnevezése, azonosítószáma, - a felelıs használó dolgozó aláírása, - leltározók, leltárellenırök aláírása Beruházások A beruházási, illetve fejlesztési projektek ill. egységek. Évente, december 31-i fordulónappal leltározás, leltárkészítés. c. A leltározás módja: Egyeztetés A beruházási analitika és a projektek dokumentumainak egyeztetése, továbbá az analitika és a fıkönyv projekt megnevezéseinek és értékadatainak azonosítása. - a beruházás megnevezése, - értéke 9.4. Beruházásokra adott elıleg Az egyes beruházási, fejlesztési projektekre folyósított elılegek összege. Évente, december 31-i fordulónappal, leltározás leltárkészítés. A projektek dokumentumainak egyeztetése a fıkönyvi adatokkal. A leltárt a partnerrel igazoltatni kell. - a beruházás megnevezése, - a folyósított elıleg összege, - a beruházási szállító megnevezése, azonosító száma 9.5. Befektetett pénzügyi eszközök - Részesedésekés értékpapírok: befektetési helyek, célok szerinti tételei - Adott kölcsönök: kölcsönök adósonkénti tartozása. Évente, december 31-i fordulónappal, ill. évközi fordulónappal leltározás és leltárkészítés. Változat:

13 - Részesedések és értékpapírok A fıkönyvi adatok és okiratok, szerzıdések egyeztetése - Adott kölcsönök A kölcsönszerzıdések, ill. amennyiben pénzintézeten keresztül került a kölcsön kifizetésre (munkavállalói kölcsönök) a közremőködı pénzintézet által készített folyószámla kivonatok egyeztetése a fıkönyvi értékekkel. - Részesedések és értékpapírok a befektetés megnevezése, helye, részesedés esetén a cég pontos neve, címe, összege, részesedés esetén a tulajdoni hányad. - Adott kölcsönök adós neve, pontos azonosítója kölcsön összege, 9.6. Anyagok, áruk : A leltárfelvételi egység a raktári anyagok és áruk egy cikkszám alá sorolt tételei, mennyisége. Gépjármőben tárolt üzemanyag esetében: üzemanyagfajta, gépjármővenként. Közvetített szolgáltatások esetében: egy megrendeléshez kapcsolódó közvetített szolgáltatás Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés, évközi fordulónappal leltározás és leltárkészítés c. A leltározás módja: A raktáron lévı anyagokról, árukról a leltárt mennyiségi felvétellel megszámlálással, vagy méréssel kell felvenni. A raktári készletek leltári kiértékelését a leltárfelvétel adatainak az analitikus nyilvántartások adataival történı összehasonlításával kell elvégezni. A beérkezett, de nem számlázott szállítói teljesítéseket a fordulónapi állapotnak megfelelıen egyeztetéssel kell leltározni. Az úton lévı anyagokat, árukat fordulónappal, egyeztetéssel kell leltározni. A gépkocsiban tárolt üzemanyagkészletet a fordulónappal mennyiségi felvétellel kell leltározni. A bizományosnak átadott anyagok, áruk leltárát egyeztetéssel kell elkészíteni a fordulónappal. A tárolt idegen anyagok, áruk leltárát elkülönítetten kell elkészíteni a fordulónappal. A közvetített szolgáltatásokat fordulónapi állapotnak megfelelıen kell a leltárban szerepeltetni. A leltározást egyeztetéssel kell elvégezni. Változat:

14 - az anyag azonosítója, és pontos megnevezése, - mennyiségi egysége, - mennyisége, - leltározók, leltárellenırök aláírása 9.7. Készletekre adott elılegek Az egy beszerzésre folyósított elıleg Évente, december 31-i fordulónappal leltározás, leltárkészítés. Dokumentumok egyeztetése, szállítónkénti bontásban, beazonosítása a könyvelési kivonatokhoz. A leltárt a partnerrel igazoltatni kell. - a szállító megnevezése, azonosító száma, - a folyósított elıleg összege, 9.8. Befejezetlen termelés és félkész termelés Az utókalkulációban egy munkaszám alá tartozó termelés és szolgáltatás olyan költségei ráfordításai, melyekkel szemben számla, vagy bevételezés nem áll. Évente, december 31-i fordulónappal, leltározás és leltárkészítés. c. A leltározás módja Fordulónappal mennyiségi felvétellel, a nyilvántartástól függetlenül kell leltározni. A befejezetlen állapotot, annak mértékét a készültségi fokot a leltározáskor jegyzıkönyvben kell rögzíteni. - Munka megnevezése, azonosítása, - Munkaszám, - Közvetlen önköltség, - Készültségi fok 9.9. Követelések áruszállításból és szolgáltatásból b. A vevınkénti követelés összegeleltározás idıpontja, gyakorisága Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés, évközi fordulónappal leltározás és leltárkészítés A vevık kijelölt körében egyenlegközlıt kell küldeni, mely tételesen tartalmazza a fordulónapig teljesített szolgáltatás számlázott értékét ill. annak a fordulónapon még fennálló összegét, akkor is, ha a számla a fordulónap után készül, vagy az ellenértéket már az egyenlegközlésig megfizette a vevı. A leltározás az egyenlegközlı és a kimutatás, a kimutatás és a fıkönyvi kivonat egyeztetése Változat:

15 A vevık nyitott tétel listája, mely alkalmas a tételes egyeztetésre, az eltérések pontos kimutatására és a következıket tartalmazza: vevı azonosítója követelés összege tételesen és vevınként összesen tartozás ideje idızónákban elismert tartozás eltérések megállapítása Egyéb követelések Az egyfajta üzleti eseményhez, egy jogi vagy természetes személyhez kötıdı követelés. Évente, december 31-i fordulónappal leltározás, leltárkészítés. Az üzleti eseményt bizonyító, igazoló okmányok egyeztetése a tételes fıkönyvi nyilvántartással. - Követelés megnevezése, azonosítója - összege Pénzeszközök és hitelek, kölcsönök - A pénztárak külön szervezetenként, helységenként, ezen belül pénznemenként, - a bankszámlák számlavezetı pénzintézetek szerint, azon belül a betétek és hitelek számlánként képeznek leltárfelvételi egységet Évente, december 31-i fordulónappal leltározás, leltárkészítés., a pénztáraknál a pénzkészlet tényleges számlálása. A pénzintézeti egyenlegközlı levél és a fıkönyvi kivonat egyeztetése. A hitel és kölcsönszerzıdések összevetése a számviteli nyilvántartásban kimutatott egyenlegekkel. A pénzintézetektıl egyenlegközlıt kell kérni, amely tartalmazza számlánként: a fordulónapi egyenleget a tárgyévben levont, jóváírt kamatokat a tárgyévet terhelı, de a következı évben esedékes kamatokat Idıbeli elhatárolások Az elhatárolások jogcímenként, a gazdasági események szerint képeznek leltári tételeket Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés Külön kimutatást kell készíteni, mely tartalmazza az elhatárolás jogcímét, összegét és Változat:

16 tételeit, ha az érték kalkulált, akkor a kalkuláció módját Saját tıke A saját tıke minden mérlegsora külön leltárfelvételi egységet képez. Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés Leltározási feladat a határozatok realizálásának egyeztetése a fıkönyv és mérleg soraival (alapító okirat, cégbírósági bejegyzés, közgyőlési, igazgatósági ill. felügyelı bizottsági határozatok) Kimutatást kell készíteni következı tartalommal: nyitó egyenleg növekedések (események okok szerint) csökkenések (események okok szerint) záró egyenleg Céltartalék A céltartalékot jogcímek szerint (várható veszteségekre, várható kötelezettségekre, egyéb) és ezeken belül egyedileg kell képezni. Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés A céltartalék sorairól külön-külön táblázatot kell készíteni, melyek sorai a céltartalék képzés okait tartalmazza (partnerek, üzleti események), rovatai a mértéket meghatározó paraméterek. A kimutatások alapja a fıkönyvi kimutatásokkal egyezı analitika és az egyedi minısítés Tartozások kötvénykibocsátásból A kibocsátás célja, oka, címe képez egységeket Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés A dokumentumok és külön nyilvántartások egyeztetése a fıkönyvi kivonattal. - Kötvény megnevezése - Kibocsátás ideje - Tartozás összege, lejárata Vevıktıl kapott elıleg Változat:

17 A kapott elılegeket jogcímenként kell csoportosítani. Jogcímen belül minden folyósító (elıleget adó) külön tételt képez. Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés c. A leltározás módja: Egyeztetés A leltárt a partnerrel igazoltatni kell. Jogcímenként kimutatást kell készíteni, melynek kötelezı tartalma: vevı megnevezése az elıleg összege az elıleg folyósításának ideje Kötelezettség áruszállításból és szolgáltatásból A szállító, szolgáltató jogi személy vagy természetes személy képez egységet. Évente, december 31-i fordulónappal leltárkészítés, évközi fordulónappal leltározás és leltárkészítés. A szállító részére fordulónappal egyenlegközlı levelet kell küldeni. A folyószámla egyeztetése a fıkönyvvel. A szállítóról olyan kimutatást kell készíteni, amely alkalmas a tételes egyeztetésre és az eltérések pontos kimunkálására. A kimutatás tartalma a következı: szállító neve szállítói nyitott tételek összege tételesen és szállítónként összesen elismert tartozás (egyenlegközlı) eltérés megállapítása Egyéb kötelezettség A egyfajta üzleti eseményhez, egy jogi személyhez vagy természetes személyhez kapcsolódó kötelezettség. Évente, december 31-i ill. évközi fordulónappal leltárkészítés c. A leltározás módja: Egyeztetés Az üzleti eseményt bizonyító, igazoló okmányokat kell egyeztetni a részletezı és fıkönyvi nyilvántartással. - kötelezettség megnevezése, - keletkezésének ideje, összege A leltározási bizonylatok elıkészítése 10. A leltározás bizonylatai Változat:

18 A tényleges leltárfelvételi munkák megkönnyíthetık és meggyorsíthatók azáltal, ha a leltározásra kerülı készletekre vonatkozó, már ismert adatokat a bizonylatokra, ívekre, összesítıkre, leltárfelvételi ívekre a tényleges felvételi idıt megelızıen elıre felvezetik. Ilyen elıre felvezethetı adatok a leltárkörzet száma, megnevezés, cikkszám, leltári szám és mennyiségi egység A leltárnyomtatványok felhasználásnak formai követelményei A nyomtatványokat, mint a leltár bizonylatait, számítógéppel vagy tintával kell kitölteni. A leltárbizonylatok formai helyességének követelményei: valamennyi rovat hiánytalan kitöltése, vagy a kitöltésre nem kerülı rovatok megsemmisítı vonallal történı áthúzása, a leltárbizonylatok sorszámozása, olvashatatlan szövegírás, javítás, helyesbítés esetén a helyes adat félreérthetetlenül megállapítható legyen, továbbá az eredeti adatnak is olvashatónak kell lennie, a javítás tényét a javítást végzı köteles aláírásával igazolni, a bizonylat kitöltıjének, illetve a leltározásban résztvevık és felelısök, valamint az ellenırök aláírása A leltári bizonylatok megırzése A leltárfelvételi bizonylatok szigorú számadási kötelezettség alá tartoznak. A leltárakat a Számviteli törvény paragrafus bekezdése értelmében 10 évig kell megırizni. 11. Leltári és könyvelési adatok egyeztetése, különbözetek rendezésének módja Leltárkülönbözet Leltárkülönbözetnek minısül a leltározás során megállapított mennyiség és a könyvviteli nyilvántartások szerinti mennyiség közötti különbözet. A leltárkülönbözet értéke a leltározás során megállapított mennyiségi különbözet nyilvántartási áron számított értéke. Ha a könyvviteli elıírások szerint a leltározási egységben lévı készletekrıl nem kell tételes mennyiségi nyilvántartást vezetni, úgy a leltárfelvétel alkalmával talált készlet értéke és az értékben vezetett nyilvántartás szerinti érték közötti különbözet összegét kell leltárkülönbözetnek tekinteni Leltárhiány A leltárfelelısség szempontjából a kezelésre szabályszerően átadott és átvett eszközökben ismeretlen okból keletkezett leltárkülönbözetnek a forgalmazási veszteség mértékét meghaladó része minısül leltárhiánynak. Normalizált hiánynak minısül az elkerülhetetlen természetes mennyiségi csökkenés, a kezeléssel és tárolással járó veszteség. A káló mértékét az egyesület vezetıje határozza meg egységenként. A kálónorma alapján nyilvántartott készletekben leltározáskor észlelt hiányt csak a norma mértékéig lehet hiányként elfogadni. Változat:

19 Normán felüli hiány alatt az eszközökben keletkezett természetes mennyiségi csökkenést, azaz a káló mértékét meghaladó hiányt értjük. Kompenzálható hiány: az a hiány, ami bizonyítottan a tételes analitikák vezetésének hibájából származik. Az egyik eszközbıl ugyanannyi mennyiségő többlet, a másikból ugyanannyi hiány merül fel a leltározás alkalmából Leltárhiányért való felelısség A munkavállaló leltárhiányért való, illetve kártérítési felelısségét a Munka Törvényköve IV. rész VIII. fejezete szabályozza. A leltárhiányért felelıs munkavállaló a megállapított hiányért akkor felel, ha: a munkaterületén a vagyontárgyakat kezelésre, megırzésre átvette és aláírásával igazolta, - aki a két egymást követı leltározás közötti idıszaknak (leltáridıszak) legalább a felében a munkáltatónál, illetve az adott munkahelyen dolgozott. - a leltárhiányért a leltárfelelısségi megállapodást kötött leltárfelelıs vétkességére tekintet nélkül felelısséggel tartozik Anyagi felelısség (1) Gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének ötven százalékát nem haladhatja meg. (2) Kollektív szerzıdés vagy munkaszerzıdés a károkozás, illetve a károkozó körülményeire, így különösen a vétkesség fokára, a károkozás jellegére, gyakoriságára, valamint a munkavállaló beosztására tekintettel a kártérítés mértékét az (1) bekezdéstıl eltérıen is szabályozhatja. (3) A kártérítés mértékét a munkaszerzıdés legfeljebb másfél havi, a kollektív szerzıdés legfeljebb hathavi átlagkeresetig határozhatja meg; ettıl érvényesen eltérni nem lehet Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtéríteni. A kár összegének meghatározásánál: a javításra fordított kiadást, a dolog érvényes fogyasztói árát kell figyelembe venni. (1)A munkavállaló (illetve eszköz használó) vétkességére tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan ırizetben tart, kizárólagosan használ vagy kezel. (2) A munkavállalót (illetve eszköz használót) az (1) bekezdés szerinti teljes anyagi felelısség csak akkor terheli, ha a dolgot (szerszám, termék, áru, anyag stb.) jegyzék vagy elismervény alapján vette át. A pénztárost, a pénzkezelıt vagy értékkezelıt e nélkül is terheli a felelısség az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb értéktárgy tekintetében. A vezetı a munkáltatóval szemben vezetıi tevékenységének keretében okozott kárért a polgári jog szabályai szerint felel. A gondatlan károkozásért a felelısség mértéke a vezetı 12 havi átlagkeresetéig terjedhet Leltártöbblet A leltártöbblet keletkezésének okát a hiányhoz hasonlóan ki kell vizsgálni. A leltárfelvétel befejezésének idıpontjától számított 30 napon belül a leltározás adatait Változat:

20 egyeztetni kell a könyvviteli nyilvántartásokkal és a jegyzıkönyvben megállapított különbözeteket az egyeztetéstıl számított 30 napon belül tisztázni kell. Amennyiben a leltárhiány oka és a felelıs megállapítható, akkor a kárfelelısséget a Kollektív Szerzıdés szerint kell megállapítani. A leltárhiányért a felelısséget az érintettel 30 napon belül írásban közölni kell. A leltárkülönbözetet legkésıbb a negyedéves könyvviteli zárlat alkalmával kell könyvelni. A különbözetekkel mind az analitikus, mind a fıkönyvi nyilvántartást módosítani kell. Az éves mérlegbe csak leltárkülönbözettel módosított eszközérték vehetı fel. A könyvelési bizonylat mellé csatolni kell a különbözetrıl felvett jegyzıkönyvet. 12. A leltározás ellenırzése A leltározás helyességét a leltározásért felelıs egység vezetıje, vagy az általa megbízott személy ellenırzi. Az ellenırzés legfontosabb munkafeladatai: mennyiségi felvételek helyességének, szakszerőségének ellenırzése, mennyiségi felvételt nem igénylı eszközök és források felvételének vizsgálata, valamennyi leltározással összefüggı számítás és értékelés helyességének vizsgálata, a leltár összeállítás szabályosságának, illetıleg a leltárfelvételi jegyeken a részletezı leltárakon rögzített adatok helyes összesítésének ellenırzése, a leltározott tételek szúrópróbaszerő ellenırzése (minimum a leltározott tételek 10 %-a ). Az ellenırök a feladataik végrehajtása során tapasztalt rendellenességeket a leltárfelelısnek jelentik, ellenırzési tevékenységüket a megfelelı bizonylatokon, összesítıkön aláírásukkal igazolják, illetve jegyzıkönyvbe foglalják. Változat:

G.02. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

G.02. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. emelet G.02. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2015. április Érvényes: 2015. január 1-től Változat: 5 Oldalak száma: 16 TARTALOMJEGYZÉK 1. Elrendelés... 3 2. Cél...

Részletesebben

G.02. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

G.02. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. emelet G.02. LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2019.05.16 Hatályba lép: 2019.05.17 Változat: 7 Oldalak száma:20 TARTALOMJEGYZÉK 1 Elrendelés... 3 2 Cél... 4 3 Érvényesség...

Részletesebben

Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás

Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás 1 2. Melléklet az Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás Számviteli politikájához Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás

Részletesebben

Leltározási szabályzat

Leltározási szabályzat Kötelezı érvényő szabályzat sablonok Leltározási szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A leltározásra vonatkozó általános szabályok 2. A leltározás elıkészítése, szervezése 3. A leltározás végrehajtása 4. A leltárkülönbözetek

Részletesebben

PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/

PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/ PONGOR TIBORNÉ BEJEGYZETT KÖNYVVIZSGÁLÓ 4026 Debrecen, Zsák u. 9/B. Tel.: /52/ 425-689 Részéletes könyvvizsgálói jelentés a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009. december 31-i fordulónappal

Részletesebben

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata ... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata 1. A Szabályzat 3. számú melléklete következő 3. számú mellékletre változik: "3. számú melléklet Leltározási ütemterv a 2016. évre 1. A leltározás

Részletesebben

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl (2002. november 26-tól hatályos változat) A Magyarországi

Részletesebben

Az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata

Az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata Az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata 2007. Inter Rezidencia Tanácsadó Kft. Vállalkozás neve: Con-Túr Iroda Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Adószám: 00000000-0 - 00 Cégjegyzékszám:

Részletesebben

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala Fejlesztési többletigények összeállítása Saját bevételek körének tervévre történı kialakítása 0998. (XII.30.) fejezet tervezési szabályai SZMSZ 7/998.

Részletesebben

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) 7300 Komló, 48-as tér 1. Adószám: 18305898-1-02 KSH: 18305898949952902 LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT. Cégszerű aláírás Tartalomjegyzék 1. A leltározásra vonatkozó általános

Részletesebben

V. sz. melléklet 22. pontja APOR VILMOS KATOLIKUS FİISKOLA FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA

V. sz. melléklet 22. pontja APOR VILMOS KATOLIKUS FİISKOLA FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA V. sz. melléklet 22. pontja APOR VILMOS KATOLIKUS FİISKOLA FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA Az Apor Vilmos Katolikus Fıiskola (Fıiskola) kezelésében lévı felesleges

Részletesebben

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete 18236741-9001-529-01 Statisztikai számjel 18236741-1-43 Adószám Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete Kiegészítő melléklet a 2013. évi egyszerűsített beszámolóhoz Budapest, 2014. május 25. a Egyesület

Részletesebben

PATIKA ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR

PATIKA ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR PATIKA ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2007. ÉV 2008. ÁPRILIS 30. 1. Általános kiegészítések A pénztár mőködési formája: kiegészítı egészségpénztár Alapítás idıpontja: 1999. november

Részletesebben

Jelentés Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójáról

Jelentés Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójáról Jelentés Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójáról Elvégeztem Dávod Község Önkormányzatának 2009. évi egyszerősített éves költségvetési beszámolójának könyvvizsgálatát.

Részletesebben

1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK

1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK Számlatükör 1. SZÁMLAOSZTÁLY: BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11. Immateriális javak 111 Alapításátszervezés aktivált értéke 112 Kísérleti fejlesztés aktivált értéke 113 Vagyon értékő jogok 114 Szellemi termékek

Részletesebben

ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA

ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA MTA Nyelvtudományi Intézet ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. január 1-tıl 2 I. A SZABÁLYZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK CÉLJA, TARTALMA Az értékelési

Részletesebben

.. Egyházközség LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA

.. Egyházközség LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA .. Egyházközség LELTÁROZÁSI SZABÁLYZATA 2 A Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2002. évi I. törvény előírja a leltározási szabályzat elkészítését. 1. A leltározással kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

Éves beszámoló mérlege - "A"

Éves beszámoló mérlege - A Cégbíróság: Fıvárosi Bíróság, mint Cégbíróság Z-Broadband Ingatlanfejlesztı és -Hasznosító Zártkörő Részvénytársaság 1143 Budapest, Ilka utca 31. A mérleg fordulónapja: A mérleg fajtája: 2009. június 30.

Részletesebben

1/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Budapesti Gazdasági Egyetem. leltározási és leltárkészítési munkáiról

1/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Budapesti Gazdasági Egyetem. leltározási és leltárkészítési munkáiról 1/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás a Budapesti Gazdasági Egyetem leltározási és leltárkészítési munkáiról Budapest, 2016. június 30. (2016. július 1. napjától hatályos változat) A Budapesti Gazdasági

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Készletek

MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Készletek MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R P É N Z Ü G Y I É S S Z Á M V I T E L I I N T É Z E T S Z Á M V I T E L I N T É Z E T I TA N S Z É K Készletek MÉRLEG,... év... A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

ESZKÖZÖK ÉS FORRÁSOK LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Országos Sportegészségügyi Intézet Dr. Soós Ágnes Fıigazgató 1123 Budapest, Alkotás u. 48 Levelezési cím: 1525 Bp. 114. Pf. 39. e-mail cím: foig@osei.hu Tel.: (1) 488-6111 Fax.: (1)375-3292 ESZKÖZÖK ÉS

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Városi Művelődési Központ Veszprém Hatályba lép 2014. január 7-től. A Városi Művelődési Központ eszközeinek és forrásainak értékelési szabályzatát a számvitelről szóló 2000. évi C.

Részletesebben

Csiky Gergely Színház Közhasznú Non-profit Kft Kaposvár, Rákóczi tér 1. Éves beszámoló december 31.

Csiky Gergely Színház Közhasznú Non-profit Kft Kaposvár, Rákóczi tér 1. Éves beszámoló december 31. 14590652900129914 Csiky Gergely Színház Közhasznú Non-profit Kft 7400 Kaposvár, Rákóczi tér 1. Éves beszámoló 2011..december 31. 14590652900129914 1/6. oldal "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) 2011. december

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. Az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítvány Közhasznú Szervezet 2010. évi egyszerősített éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. Az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítvány Közhasznú Szervezet 2010. évi egyszerősített éves beszámolójához KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET Az Ifj. Gróf Andrássy Gyula Alapítvány Közhasznú Szervezet 2010. évi egyszerősített éves beszámolójához A kiegészítı mellékletet az alábbi szerkezettel és a számviteli törvényben elıírt

Részletesebben

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata

KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a C. számú törvénnyel módosított változata KISKANIZSA KULTURÁLIS EGYESÜLET 8800 NAGYKANIZSA, HAJGATÓ S. u. 1. A Számviteli Törvénynek a 2000. C. számú törvénnyel módosított változata 2001. január 01-től hatályos, ennek megfelelően az Egyesület

Részletesebben

5.) Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Mutassa be az éves beszámoló A típusú mérlegének szerkezetét, az

5.) Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Mutassa be az éves beszámoló A típusú mérlegének szerkezetét, az 5.) Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Mutassa be az éves beszámoló A típusú mérlegének szerkezetét, az egyes mérlegtételek (római számok) tartalmát! A vállalkozás

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT

GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT KİBÁNYA SPORT CLUB 1105 Bp. Ihász utca 24. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT Kelt: Budapest 2006. május 09. Egyesület elnöke P.h. A szabályzat hatálya A Kıbánya Sport Club (továbbiakban: Egyesület ) Gazdálkodási

Részletesebben

-1- I. Általános rendelkezések

-1- I. Általános rendelkezések -1- I. Általános rendelkezések A Számvitelről szóló módosított 2000. évi C. törvény, valamint a módosított 249/2000. (XII.24.) Kormány rendelet 37.. (1) alapján a költségvetési évről december 31-ei fordulónappal

Részletesebben

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra 9. Számvitel tantárgy 93 óra 9.1. A tantárgy tanításának célja A tantárgy oktatásának célja, hogy a tanuló elsajátítsa a számviteli alapismereteket, megismerje és megtanulja az egyes mérlegcsoportokhoz

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok VII. Fejezet Könyvviteli zárlat Az Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő,

Részletesebben

Kiegészítı melléklet és Közhasznú jelentés A FEHÉRVÁR TRAVEL KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY. 2011. évi. Egyéb szervezetek közhasznú beszámolójához

Kiegészítı melléklet és Közhasznú jelentés A FEHÉRVÁR TRAVEL KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY. 2011. évi. Egyéb szervezetek közhasznú beszámolójához Kiegészítı melléklet és Közhasznú jelentés A FEHÉRVÁR TRAVEL KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY 2011. évi Egyéb szervezetek közhasznú beszámolójához 1. Az alapítvány bemutatása Jogszabályi háttérként a beszámoló, ezen

Részletesebben

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük.

PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. PÉNZFOLYAM Kft. tárgyévi cash-flow kimutatásának összeállításához a következő információkat ismerjük. ESZKÖZÖK (aktívák) Előző év Tárgyév A. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 79 260 72 655 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 10

Részletesebben

Vállalkozás megnevezése Budapest, Szegedi út 17. Vállalkozás címe december 31. Üzleti év fordulónapja. Éves beszámoló

Vállalkozás megnevezése Budapest, Szegedi út 17. Vállalkozás címe december 31. Üzleti év fordulónapja. Éves beszámoló 22182827-8621-599-01 Statisztikai számjel 01-09-889526 Cégjegyzék szám XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. Vállalkozás megnevezése 1139 Budapest, Szegedi út 17. Vállalkozás címe

Részletesebben

a(z) RICH SPORT EGYESÜLET 2008.12.31 fordulónapi egyszerősített mérlegbeszámolójához I. Általános rész

a(z) RICH SPORT EGYESÜLET 2008.12.31 fordulónapi egyszerősített mérlegbeszámolójához I. Általános rész 1 1. A társaság bemutatása I. Általános rész Székhely: 1135 Budapest, Fáy u. 81-83. Cégjegyzék-szám: 9pk60649/1997/9 Statisztikai szám: 18086869-9311-521-01 Tevékenységi körök: TEÁOR Tevékenység megnevezése

Részletesebben

Éves beszámoló. Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft üzleti év Budapest, Városház u Tel:

Éves beszámoló. Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft üzleti év Budapest, Városház u Tel: 0 1 _ 0 9 _ 9 1 8 7 1 5 Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft 1055. Budapest, Városház u. 9-11. Tel: 486-3300 Éves beszámoló 2009 üzleti év 0 1 _ 0 9 _ 9 1 8 7 1 5 1 1 1 A. Befektetett eszközök (2.+10.+18.

Részletesebben

Éves beszámoló mérleg

Éves beszámoló mérleg 0 1 _ 1 4 _ 0 4 6 Budapesti Fesztiválközpont Közhasznú Társaság 1055. Budapest, Városház u. 9-11. Tel: 486-3300 Éves beszámoló mérleg 2008 üzleti év 0 1 _ 1 4 _ 0 4 6 1 1 (ek) 1 A. Befektetett eszközök

Részletesebben

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai

Az intézmény analitikus nyilvántartási rendszerének sajátosságai A kötelezettségvállalásokról év közben analitikus nyilvántartást kell vezetni. A gazdasági műveletek, illetve események hatását a kötelezettségvállalások folyamatosan vezetett analitikus nyilvántartásból

Részletesebben

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata

... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata ... Intézmény Leltározási és leltárkészítési szabályzata 1. A szabályzat bevezető része a következőkre változik: "A leltározás részletes szabályait a Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 14. (5) bekezdés

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI RÉSZJELENTÉS. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat I-III. negyedévi költségvetés teljesítésének átvilágításáról

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI RÉSZJELENTÉS. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat I-III. negyedévi költségvetés teljesítésének átvilágításáról FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI RÉSZJELENTÉS Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat 2009. I-III. negyedévi költségvetés teljesítésének átvilágításáról (Jelentés az évközi pénzügyi információk átvilágításáról)

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2010. január 1-tıl 1 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 A leltározási szabályzat célja és tartalma... 3 A leltározás alapfogalmai... 3 A leltározás

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ december 31.

ÉVES BESZÁMOLÓ december 31. Statisztikai számjel: 20913502 8610 599 13 Cégjegyzék szám: 13-09-129605 Vállalkozás megnevezése: Vállalkozás székhelye: 2013 Pomáz, Mártírok u. 22. ÉVES BESZÁMOLÓ 2010. december 31. ESZKÖZÖK 2010. december

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ december 31.

ÉVES BESZÁMOLÓ december 31. Statisztikai számjel: 20913502 8610 572 13 Cégjegyzék szám: 13-09-129605 Vállalkozás megnevezése: Vállalkozás székhelye: 2013 Pomáz, Mártírok u. 22. ÉVES BESZÁMOLÓ 2011. december 31. ESZKÖZÖK 2011. december

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. március 23-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. március 23-i ülésére 5. E L İ T E R J E S Z T É S Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. március 23-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Cash flow-kimutatás. A Cash flow-kimutatás tartalma

Cash flow-kimutatás. A Cash flow-kimutatás tartalma Cash flow-kimutatás Az éves beszámoló kiegészítő mellékletének tartalmaznia kell legalább a számviteli törvény által előírt, a 7. számú melléklet szerinti tartalmú cash flow-kimutatást is. Az egyszerűsített

Részletesebben

Közlemény. 1./ az Összehívás idıpontjában meglévı részvények és szavazati jogokra vonatkozó összesítés

Közlemény. 1./ az Összehívás idıpontjában meglévı részvények és szavazati jogokra vonatkozó összesítés Közlemény A Pannonholding Kereskedelmi és Befektetési Nyrt. a Gt. 304..(1). pontjának megfelelıen az alábbiakról tájékoztatja a Tisztelt Részvényeseket: 1./ az Összehívás idıpontjában meglévı részvények

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a évi. egyszerűsített éves beszámolóhoz

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a évi. egyszerűsített éves beszámolóhoz 1 Kumánia Gyógyfürdő Kft. Cégjegyzék száma: 16-09-013675 5310. Kisújszállás Statisztikai számjele: 23580259-9329-113-16 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2011. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz 2 I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A ÉVI EGYSZERÜSITETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ

A ÉVI EGYSZERÜSITETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 1 A Mátrafüredi Plébánia Felújításáért Alapítvány 3200 Gyöngyös, Orczy utca 8. III/15. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A 2012. ÉVI EGYSZERÜSITETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2 I. Általános rész 1. A Társaságra vonatkozó alapinformációk

Részletesebben

2462 Martonvásár Jókai u. 16. 2015.

2462 Martonvásár Jókai u. 16. 2015. SZAMKÓ SZÁMVITELI BT 2462 Martonvásár Jókai u. 16. 2015. Jogszabályi alap: 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (Áhsz.) 284/2014. (XI. 20.) Korm. rendelet (Áhsz. módosítása) 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet

Részletesebben

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. Kiegészítı melléklete. Wágner László ügyvezetı igazgató

Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. Kiegészítı melléklete. Wágner László ügyvezetı igazgató Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. 2009. Kiegészítı melléklete Wágner László ügyvezetı igazgató Komló-Habilitas Nonprofit Közhasznú Kft. adószám: 22265434-2-02 Cégjegyzék szám: 02-09-074143 Statisztikai

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló 19215422-9120-331-16 Statisztikai számjel ----------------- Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése: PEDAGÓGUS SZAKSZERVEZET A vállalkozás címe, telefonszáma: 5000 Szolnok, Baross út 20. 3/20. 2011.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Mérleg, leltár 47. lecke Mérleg, eredménykimutatás A mérleg:

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Főkönyvi kivonat nyersmérleg A könyvviteli zárlat során elvégzendő feladatok havi zárlathoz

Főkönyvi kivonat nyersmérleg A könyvviteli zárlat során elvégzendő feladatok havi zárlathoz 3.) Sorolja fel a könyvviteli zárlati teendőket! Ismertese a főkönyvi kivonat fogalmát, tartalmát és egyezőségeit! Mutassa be a mérleg és eredményszámlák zárását, a nyitást és a nyitás utáni rendező tételeket!

Részletesebben

Cégjegyzék száma Budapest, Gábor Dénes u. 2. a vállalkozás címe ÉVES BESZÁMOLÓ MÉRLEG

Cégjegyzék száma Budapest, Gábor Dénes u. 2. a vállalkozás címe ÉVES BESZÁMOLÓ MÉRLEG DBH Investment Kockázati Tıkealap-kezelı Zrt. a vállalkozás neve 1117 Budapest, Gábor Dénes u. 2. a vállalkozás címe ÉVES BESZÁMOLÓ MÉRLEG 2010.01.01-2010.12.31. üzleti évrıl. a vállalkozás vezetıje (képviselıje)

Részletesebben

A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata

A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata VI. Fejezet A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet (továbbiakban Kormányrendelet) több helyen is hivatkozik

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT MTA Nyelvtudományi Intézet LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. január 1-tıl 2 LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Az Intézet leltározásával

Részletesebben

MÁK PF.II. program Készült: 2014.09.09 11 óra 30 perc 1.Lap Központi költségvetési szervek 2004. évi beszámolója (2004.2. idıszak)

MÁK PF.II. program Készült: 2014.09.09 11 óra 30 perc 1.Lap Központi költségvetési szervek 2004. évi beszámolója (2004.2. idıszak) MÁK PF.II. program Készült: 2014.09.09 11 óra 30 perc 1.Lap Szükített lista elölapja 2014.09.09-án 11:29:57-kor készített szőkítés szempontjai Őrlap 01, 38, 98 MÁK PF.II. program Készült: 2014.09.09 11

Részletesebben

2010.év Éves beszámoló

2010.év Éves beszámoló 12733673 4677 113 13 A vállalkozás megnevezése: METALEX 2001 Hulladékkereskedelmi KFT Telephely címe, telefonszáma:1214 Budapest, Rózsa u.17. Tel: 277-0355 2010.év Éves beszámoló Budapest, 2011.05.27.

Részletesebben

A zárlat folyamata, A zárlat idõszaka, fajtái

A zárlat folyamata, A zárlat idõszaka, fajtái MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A zárlat célja Üzleti számvitel XXIII. ea. Zárlat és éves beszámoló Dr. Pál Tibor 1 u Általánosan:

Részletesebben

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása

Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása VII. Fejezet Könyvviteli zárlat és a nyitás, valamint a hibák javítása 1. A könyvviteli zárási feladatok A Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén

Részletesebben

KSH számjel: Cégjegyzék szám: Szılısgyörökért Közösségi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET

KSH számjel: Cégjegyzék szám: Szılısgyörökért Közösségi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET KSH számjel: 14476464-9499-113-14 Cégjegyzék szám: 14 09 308489 Szılısgyörökért Közösségi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET a 2008. évi egyszerősített éves beszámolóhoz I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Számviteli Politikája

Számviteli Politikája TESTNEVELÉSI EGYETEM Számviteli Politikája Eszközök és források értékelési szabályzata Budapest 2015.04.23. TARTALOM I.FEJEZET A szabályzat célja... 3 1. A Szabályzat elkészítése, módosítása... 3 II.FEJEZET

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok. A zárlati és egyeztetési feladatokról általában VII. Fejezet Könyvviteli zárlat A könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő, - helyesbítő,

Részletesebben

1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei:

1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei: 1/ Sajátos egyszerűsített éves beszámoló választásának előfeltételei: A/ bármely cég választhatja, ha két egymást követő üzleti évben, a fordulónapi adatok alapján három mutatóérték közül bármely kettő

Részletesebben

Gigahertz Hungary Kft 2008 december 31-i Egyszerűsített beszámolójának. Kiegészítő melléklete.

Gigahertz Hungary Kft 2008 december 31-i Egyszerűsített beszámolójának. Kiegészítő melléklete. Gigahertz Hungary Kft 2008 december 31-i Egyszerűsített beszámolójának Kiegészítő melléklete. I. Általános rész: 1. A vállalkozás bemutatása: A társaság cégneve: Gigahertz Hungary Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18.

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18. KIEGÉSZÍT MELLÉKLET a Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 214.1.1-214.12.31 egyszer sített éves beszámolójához 215. május 18. a vállalkozás vezet je (képvisel je) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég

Részletesebben

2008.üzleti évrıl KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. 2009.április 29.

2008.üzleti évrıl KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. 2009.április 29. "Tömöttvár 2007" Közhasznú Nonprofit KFT 4900 Fehérgyarmat,Tömöttvár út 5-7 2008.üzleti évrıl KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET 2009.április 29. I. Általános rész l ) CÉGINFORMÁCIÓS ADATOK a) A cég neve: "Tömöttvár

Részletesebben

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve 1. Egy nagyfeladat kidolgozása 2. A mérlegkészítés időszakának típus elszámolásai I. sz. feladat A Beszámol-Ő-1 Kft. 2X16.

Részletesebben

A zárlat célja. A zárlat folyamata, szükségessége Dr. Pál Tibor. Számvitel alapjai. XII. ea. Zárlat és éves beszámoló.

A zárlat célja. A zárlat folyamata, szükségessége Dr. Pál Tibor. Számvitel alapjai. XII. ea. Zárlat és éves beszámoló. MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Számvitel alapjai XII. ea. Zárlat és éves beszámoló Dr. Pál Tibor 1 A zárlat célja Általánosan:

Részletesebben

A) BEFEKTETETT ESZKÖZÖK ÖSSZESEN

A) BEFEKTETETT ESZKÖZÖK ÖSSZESEN Köröstarcsa Község Önkormányzata 2013. évi összevont könyvviteli mérlege (adatok ezer Ft-ban) ESZKÖZÖK 01 1. Alapítás-átszervezés aktivált e (111-ből,112-ből) 02 2. Kísérleti fejlesztés aktivált e (111-ből,112-ből)

Részletesebben

Dr. Pál Tibor. Számvitel alapjai. XI. ea. Zárlat és éves beszámoló

Dr. Pál Tibor. Számvitel alapjai. XI. ea. Zárlat és éves beszámoló MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Számvitel alapjai XI. ea. Zárlat és éves beszámoló Dr. Pál Tibor 1 A zárlat célja Általánosan:

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Csobánkai Polgármesteri Hivatal 2014 Csobánka, Fı út 1. LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2017. január 1. napjától Jóváhagyta: dr. Filó-Szentes Kinga jegyzı TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Szöveges kiegészítő melléklete a 2014. évi beszámolóhoz Budapest, 2015.03.12 a szervezet képviselője 1 K I E G É S Z Í T Ő M E L L É K L E T 2014. I. Általános

Részletesebben

K I E G É S Z Í TŐ MELLÉKLET

K I E G É S Z Í TŐ MELLÉKLET K I E G É S Z Í TŐ MELLÉKLET A TAIKO Hungary Japándob Egyesület 2012. évi egyszerűsített beszámolójához Megyei nyilvántartási szám: 14784 / 2012 Országos nyilvántartásbeli azonosító: 879 / 2012 Budapest,

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014. II. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 2 2013/2014 II. félév 1. feladat (lekötött tartalék meghatározása, osztalékkal kapcsolatos számítások, saját tőke mérlegrészlet

Részletesebben

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. "A" változat

Éves Beszámoló. A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. A változat A vállalkozás neve: A vállalkozás címe: 3532 Miskolc, Nemzetőr u 20. Éves Beszámoló Beszámolási időszak: 2005. január 1. - Előző időszak: 2004. január 1. - 2004. december 31. Beszámoló készítés oka: Normál,

Részletesebben

K I E G É S Z Í T İ M E L L É K L E T

K I E G É S Z Í T İ M E L L É K L E T K I E G É S Z Í T İ M E L L É K L E T AZ ORMÁNSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT NONPROFIT KORLÁTOLT FELELİSSÉGŐ TÁRSASÁG 2 012. évi EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ S e l l y e, 2013.április 25. Összeállította: Czipor

Részletesebben

9. számú melléklet ELLENRZÉSI NYOMVONAL

9. számú melléklet ELLENRZÉSI NYOMVONAL 9. számú melléklet ELLENRZÉSI NYOMVONAL A téma A költségvetés tervezésének ellen'rzési nyomvonala Intézményi bevételek és kiadások tervezése Az intézmény elkészíti végleges költségvetését 7/998. (XII.0.)

Részletesebben

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Pénzügyi számvitel 1 A pénzügyi számvitel fogalma A pénzügyi számvitel fogalma: a pénzügyi számvitel a vagyon és annak összetétele, a tevékenység eredménye valóságnak megfelelő, folyamatos, zárt rendszerű,

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító szám:... c) lakcíme:... d) telefonszáma:...

Részletesebben

60A A kockázati tőkealap adatai - Források

60A A kockázati tőkealap adatai - Források 60A A kockázati tőkealap adatai - Források 001 60A1 Saját tőke 002 60A11 Jegyzett tőke 003 60A12 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (-) 004 60A13 Tartalék 005 60A131 Lekötött tartalék 006 60A132 Értékelési

Részletesebben

www.szamviteltanar.hu

www.szamviteltanar.hu ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG A változat Eszközök (aktívák) 200X. december 31. adatok E Ft-ban Sorszám A tétel megnevezése Előző év Előző év(ek) módosításai Tárgyév a b c d e 1 A. Befektetett eszközök 2 I. IMMATERIÁLIS

Részletesebben

ADATLAP. Egyéni vállalkozó fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Egyéni vállalkozó fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Egyéni vállalkozó fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító szám:... c) lakcíme:...

Részletesebben

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33.

statisztikai számjel cégjegyzék szám. Szegedi Sport és Fürdők Kft Szeged, Temesvári krt. 33. statisztikai számjel cégjegyzék szám Szegedi Sport és Fürdők Kft. 2011. december 31. BESZÁMOLÓ Keltezés: Szeged, 2012.június 08. vállalkozás vezetője (képviselője) PH. MÉRLEG "A" változat - Eszközök (aktívák)

Részletesebben

RAVICSA NONPROFIT KFT.

RAVICSA NONPROFIT KFT. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET a RAVICSA NONPROFIT KFT. 2009. évi EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ Rakamaz, 2010. április 20 Ling Béla ügyvezetı igazgató Kiegészítı Melléklet a 2009. évi beszámolóhoz I. Általános

Részletesebben

2012.ÉV KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kiegészítő melléklete

2012.ÉV KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kiegészítő melléklete Alapítvány a cukorbetegekért 8200. Veszprém Ádám Iván u. 1. 2012.ÉV KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kiegészítő melléklete Veszprém, 2013. április 26. Reichardt Béláné alapítvány képviselője I.

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás

2017. ÉVI BESZÁMOLÓ. Mérleg : - Eszközök - Források. Eredmény-kimutatás. Cash-flow kimutatás 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja

Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja IV. Fejezet Az analitikus (részletező) nyilvántartások formája, tartalma, vezetésének módja 1. A IV. Fejezet 3. Az 1. számlaosztály részletező nyilvántartásaira vonatkozó közös szabályok cím alatti részének

Részletesebben

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1 2 0 5 2 5 8 5-6 8 1 0-1 1 4-0 1 Statisztikai szám 0 1-1 0-0 4 2 8 5 0 cégjegyzékszám XIII. KERÜLETI KÖZSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Mérleg : - Eszközök - Források Eredmény-kimutatás

Részletesebben

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ

közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ 22700368-3523-113-01 A vállalkozás megnevezése: A vállalkozás címe, telefonszáma: 1031 Budapest, Nánási út 5-7. B-325. 2016.01.01-2016.12.31 közötti időszakról szóló ÉVES BESZÁMOLÓ Kelt: Budapest, 2017.04.25

Részletesebben

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma

Éves beszámoló. Csepeli Hőszolgáltató Kft Budapest, Kalotaszeg utca Statisztikai számjel Cégjegyzék száma Csepeli Hőszolgáltató Kft Éves beszámoló 2011 "A" MÉRLEG Eszközök (aktívák) módosí- tásai 1 A. Befektetett eszközök 288 472 6 289 281 544 2 I. IMMATERIÁLIS JAVAK 3 787 0 2 526 3 Alapítás-átszervezés aktivált

Részletesebben

COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium

COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium 2018. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Székesfehérvár, 2019. május 27. A társaság bemutatása

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. Dózsa Lakásszövetkezet

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. Dózsa Lakásszövetkezet KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET a Dózsa Lakásszövetkezet 2011. évi egyszerősített éves beszámolójához I. ÁLTALÁNOS KIEGÉSZÍTÉSEK 1) Céginformációk Egyesület neve: Dózsa Lakásszövetkezet Székhelye: 2800 Tatabánya,

Részletesebben

Kiegészítı melléklet a. Vadászati Kulturális Egyesület

Kiegészítı melléklet a. Vadászati Kulturális Egyesület Kiegészítı melléklet a Vadászati Kulturális Egyesület 2011. évi egyszerősített éves beszámolójához ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÁS A kiegészítı melléklet a Vadászati Kulturális Egyesület (a továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

- a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is,

- a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is, - a nyilvántartás mellett el kell helyezni a kölcsönszerződés másolatát is, - a kölcsön törlesztésekre vonatkozóan alkalmazni kell a Bevételek analitikus nyilvántartási füzetét, mely segítségével nyomon

Részletesebben

Kimutatás az önkormányzati vagyon 2006-2009. közötti változásáról

Kimutatás az önkormányzati vagyon 2006-2009. közötti változásáról 1. számú melléklet Kimutatás a költségvetés teljesítésének alakulásáról 2006-2009. Sorszám Megnevezés ezer Ft Tény Tény Változás 2 006 2 009 %-a 1 2 01. Személyi juttatások 549 306 537 139-2,2% 02. Munkaadókat

Részletesebben

Magyar joganyagok - 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet - a kockázati tőketársaságo 2. oldal (2)1 A kockázati tőkealap a csőd- vagy felszámolási eljár

Magyar joganyagok - 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet - a kockázati tőketársaságo 2. oldal (2)1 A kockázati tőkealap a csőd- vagy felszámolási eljár Magyar joganyagok - 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet - a kockázati tőketársaságo 1. oldal 216/2000. (XII. 11.) Korm. rendelet a kockázati tőketársaságok és a kockázati tőkealapok éves beszámoló készítési

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR IPARI- ÉS KERESKEDELMI KAMARA EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A 2011. DECEMBER 31-ÉN VÉGZİDİ ÉVRE

NÉMET-MAGYAR IPARI- ÉS KERESKEDELMI KAMARA EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A 2011. DECEMBER 31-ÉN VÉGZİDİ ÉVRE NÉMET-MAGYAR IPARI- ÉS KERESKEDELMI KAMARA EGYSZERŐSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A 2011. DECEMBER 31-ÉN VÉGZİDİ ÉVRE NÉMET-MAGYAR IPARI ÉS KERESKEDELMI KAMARA KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A 2011-es ÜZLETI ÉVRE (valamennyi

Részletesebben