Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete"

Átírás

1 Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak I. félév 1/1. témakör Dr. Ambrus Kálmán

2 Bevezetés A közlekedés dolgok és személyek térben való továbbítása. Ehhez valamilyen pálya szükséges, ez igen szerte ágazó lehet (kötélpálya, vasúti pálya és pl. útpálya. Út: Közlekedési nyomvonal. Egy olyan előre megtervezett, vagy a gyakori használat alapján kialakult irányú útpálya amely állatok, gyalogosok és valamilyen járművel való haladásra is alkalmas, elég széles nyomvonal vagy nyomsáv, amin valahonnan (egy földrajzi helyről) valahová (egy másik földrajzi helyre) el lehet jutni. Mivel a fejlődés nem választható el az aktuális társadalmi szükséglettől, a rendelkezésre álló szállítóeszközöktől, ezért ezeket együttesen érdemes tárgyalni.

3 Bevezetés Útépítés feladata a szárazföldön bonyolódó közlekedés számára megfelelő pályáról gondoskodni. Témánk az utak, azon belül is a megfelelő pályát biztosító pályaszerkezetek fejlődésének kialakulásának története. Az útépítés kezdete homályba van burkolva. Nem tudjuk, melyik ember épített először utat. Kétségtelen, hogy az emberi fejlődés kezdetén maga a talaj szolgált út gyanánt, úgy amint a természet azt megadta. Manapság a kultúra legalacsonyabb fokán élő népek útviszonyai adnak képet a régi valószínű utakról.

4 Őskor Az ősember lakóhelyét magas és száraz területen építette fel, kerülte a völgyeket, mert azok nyirkosak és fával borítottak voltak, alkalmatlanok a házés útépítésre. Jobban szerette a hegygerinceket, ahol az altalaj kemény és száraz volt, és a nyílt kilátás révén megvédte őt a váratlan támadásoktól. Ezeket a hegyeken átmenő, a gerinc mentén futó utakat gerinc-út -nak angolul "ridge-way"-nek nevezik. Ezek általában keskeny, csak helyenként kiszélesedő utak. Természetesen emellett szükség volt a völgyekbe vezetett öszvér utakra is.

5 Őskor A szállítóeszközök: Szánkó őse Csúsztatóból kialakuló taliga. Csúsztató Svédország Sziklarajz i.e. II évezred Los Buitros, Badajoz Spanyolország

6 Őskor Szállítási igény: A közösségek önellátók, ezért a luxus cikkek kereskedelme alakult ki. Létrejöttek az egyes egyedileg fellelhető termékek szállítási útvonalai. Só, vas, ón, arany, borostyán, prémek. A borostyánkövet a görögök elektronként ismerték, és a korai időkben a keleti Mediterráneum civilizációi mágikus, vallási, díszítő, sőt még orvosi célzattal is használták. A rómaiak drága díszítőelemként még az építészetben is használták. Borostyánkövet az Északi-tenger mentén és a Baltikumban találhatunk. Őskori szállítási utak Így Európán át szállították már a korai időkben is.

7 Ókor - Egyiptom Utak régészetileg feltárt nem maradtak, de a piramisok köveit szállítani kellett, ezeket az 1-3 km-es utakat megépítették, gyakran töltésen vezették. Első burkolt utat a Kheops-piramis építéséhez időszámításunk kezdete előtt 3000 körül létesítették. Herodotos leírása szerint három hónapos váltással dolgoztatták a lakosságot. Görgős szállítás Szárított agyaglapokkal burkolt út.

8 Ókor Mezopotámia Királyi út Szintén Herodotos írja le a mezopotámiai Susától a Kis-ázsiai Sardes-ig kialakított, 2503 km hosszú Királyi utat. A királyi posta működése érdekében az út mentén 1-2 km távolságonként voltak lovasok, staféta módjára adták át a küldeményt. Ezt a távolságot lóhalálában tették meg, így 2-3 nap alatt eljutott a hír a tartományoktól és hoz. Sardes Ephesus Susa

9 Ókor Babylon - Ishtar i.e között volt fénykora, elkészült az ókori világ egyik csodájaként is emlegetett, kék mázas csempével burkolt városkapu, de itt volt Szemiramisz függőkertje is. Ismerték és alkalmazták a bitument. Bitumenes kötéssel rögzítették az út alapját adó téglákat illetve burkoló köveket. Isthar kapu a felvonulási úttal Forrás: wikipédia; Pergamon Museum Berlin jpg

10 Ókor föníciaiak és görögök Európai földrészen a föníciaiak építettek először utakat, babylóniából és Egyiptomból hozták ismereteiket. Görögországban az erdők faanyagának kitermelése érdekében építettek utakat. (Ki is irtották a görög erdőségeket.) A görögök tőlük tanulták meg az útépítést. A szertartások esetén fontos volt az akadálytalan haladás, ezért a kerék helyét bemarták a kőbe. (Kötöttpályás közlekedés őse?)

11 Ókor Kréta - Knosszos i.e között Kréta jelentős kereskedelmi közvetítő szerepet játszott észak Afrika és Európa között. A délről érkező hajók a déli kikötőben kirakodtak és szárazföldi úton vitték át az árút az északi kikötőig. Ennek az útnak északi részén volt Knosszosz. Az út mentén meghatározott távolságra váltó állomások és őrség volt. Gipszhabarcsba ágyazták a köveket, illetve kőlapokat

12 Ókor Etruszk civilizáció Az i.e. V. század kezdetéig az etruszkok voltak a mai Olaszország északi és középső részén az uralkodó hatalom. Az útépítési technikájukat átvették és továbbfejlesztették a rómaiak.

13 Ókor Rómaiak Az ősi utak általában megkerülték a folyókat, hegyeket, ez a rómaiaknak nem felt meg. Útjaikat egyenes vonalban építették. Az első római út a Via Appia volt, aminek építését Claudius konzul kezdte meg Krisztus előtt 312-ben.

14 Ókor Rómaiak Közönséges római út Római főút

15 Ókor Rómaiak Az építés szabvány szerint történt, de mindenütt a helyi anyagokhoz igazodtak.

16 Ókor Rómaiak

17 Ókor Rómaiak Az Alpokon való átkeléshez szükség esetén sziklabevágást készítettek.

18 Ókor Rómaiak Az utakat rabszolgák, illetve a légió építette. Mindenütt egyenesekből tűzték ki, emelkedésük 2-3%, max 10% körüli volt.

19 Ókor Rómaiak A római birodalom mintegy hat évszázados tündöklése alatt a terjeszkedő birodalom mintegy km hosszúságú úthálózatot épített, amely Rómát Európa szinte valamennyi térségével a Közel Kelettel és a birodalom legtávolabbi afrikai tartományaival is összekötötte. Figyelembe véve a városok útjait is az épített úthossz a km-t is elérte! A római úthálózaton olyan kocsikkal és társzekerekkel folyt a szállítás, a napi teljesítmény km volt. A futárok váltott lovakkal 24 óra alatt 240 kilométert tettek meg úgy, hogy az út menti állomásokon ettek és cseréltek lovakat.

20 Fönk és egyéb utak Európában Lápos, mocsaras vidéken is átkellett vezetni utakat. Ilyenkor készültek az rőzse borítású utak, illetve a dorong és rönk utak. Hollandia, Németalföld nyugati része. Bár a fa alkalmazása biztosan korábbi időkre tekinthet vissza, de anyagánál fogva ezek elpusztultak. i.e között épült utakat viszont találtak a régészek.

21 Inkák útjai Az úthálózat gerincét két, nagyjában párhuzamosan haladó, összesen 7000 km hosszúságú út alkotta. Mindkét út az inka birodalom legészakibb részéből Pastoból indul ki, s egészen a mai Santiago de Chiléig halad. Az egyik kővel kirakott széles útvonal a Cordillerák és a tenger közötti síkságon, a másik pedig a hegyeken keresztül vezető ösvényekkel, függőhidakkal a hegységben vezet. A két főútvonalat számos mellékút kötötte össze. Az úttest zúzottkőrétegből állott, melyre gondosan egymásra illesztett kőlapok kerültek. Az inka birodalom útjai mellett km távolságban ivóvízzel, valamint fürdőberendezéssel ellátott pihenőházak voltak. Ezen kívül 1-2 km távolságra külön őrházak épültek a királyi postafutárok részére. Egyes irodalmi források szerint a futárok napi 160 kilométert is megtettek. A postafutárok teljesítményére jellemző, hogy három nap alatt intéztek el olyan megbízást, melynek teljesítése a spanyol hódítók postát továbbító lovasainál napot igényelt.

22 Inkák útjai Peruban a Machu Picchut ma is az inkák által épített úton lehet elérni, kővel kirakott gyalogutak maradtak fenn, amelyeken az Andok magas hegycsúcsai megközelíthetők. A meredek hegyoldalakat lépcsőkkel tették járhatóvá, sziklákba alagutat vájtak. Nem használtak kötőanyagot, viszont igen pontos megmunkálással illesztették egymáshoz a köveket. A folyókon és völgyeken hidak vezettek át, a tartók fűzfafonásból. az útpálya pedig deszkából készült.

23 Kína Kínában az első utak időszámításunk kezdete előtt 2300 körül épültek meg. A közúti közlekedés megkönnyítésére az utak mentén félnapi járásra pihenőhelyeket, kutakat, szálláshelyeket létesítettek, és gondoskodtak a közlekedés biztonságáról is. Maga a Kínai fal is olyan szélesre épült, hogy szekerekkel lehetett rajta közlekedni. Kínában nagy útépítési munkák voltak i.e. 206-tól i.u. 221-ig uralkodó Shandinasztia alatt. Ekkor épült meg többek között Chensi tartományban egy 800 km hosszú hegyi út. A Pekingből kiágazó hat, ún. császár utat később építették ki. Ezek közül egyik - a Ming sírok mellett észak-nyugati irányban haladó - a Nanku-szoroson keresztül a nagy kínai falon át vezet Mongóliába. Ez az 1130 km hosszú, a Góbi-sivatagon át Pekingtől-Urgáig (UlanBator), Mongólia fővárosáig vezető út példája annak, hogy egy jól elhelyezett útvonal igen hosszú, időn át, a közlekedési eszközök megváltozása esetén is megfelel rendeltetésének. Az utaknak élőfa sorral való ellátását először Kínában alkalmazták.

24 Kína Európa kapcsolata Selyem út az ie. 3.-ik évezredtől több vonalon épült, biztosította a Földközi tenger - a Vörös tenger - Perzsa-öböl térségének kapcsolatát az indiai szubkontinenssel és a Kína birodalommal. Ebbe a szállítási láncba a Perzsa királyi út kapcsolta be az Égei tengert, a Fekete tenger déli részét, a Tigris völgyét és a Perzsa-öblöt.

25 Római birodalom után A római birodalom megszűnése után a kiépített úthálózat is elpusztult. Nagy Károly, aki(800 körül) a frank világbirodalomban egyesítette Franciaországot, Németországot, Itáliát, kísérelte meg a római úthálózatot helyreállítani. Egész sereg kapituláriát adott ki, melynek Franciaországban az utaknak és hidaknak fenntartását a régi szokás és jog alapján, a szomszédos birtokosok és községek közös kötelességévé teszik. Nagy Károly halálával feloszlatott nagy birodalma a nagy birodalmat összetartó centrális hatalom megszűnésével, megszűnt a közúti közlekedés fejlesztése is. A földbirtokosok lassanként egészen elfelejtették az utak fenntartására vonatkozó kötelességeiket. Egyúttal a népvándorlás korszakában minden felhalmozott tudás is veszendőbe ment.

26 Középkor A középkori útviszonyok inkább útviszonytalanságok? - kialakulásának több összetevője volt: Nem volt kellően erős központi hatalom. (A kiadott rendelkezések eredménytelenek.) Feudális földesurak az út birtokosának is tekintették magukat és mindenféle módon sarcolták a kereskedőket. (pl.: földérintési jogkövetkezménye) Hadi szempontból sem volt szükség jól kiépített utakra, elsődlegesen kisszámú lovas csapatok mozogtak. Egyes területeken van javulás is. A keresztes háborúk átvonuló csapatai és a zarándokok, búcsújárók igényei miatt Svájcban a X.-XI. században javul az utak fenntartása, Brenner-, a St. Gotthard-, a St. Bernát-hágókon átvezető alpesi utak jelentősége megnő a Felső-Itáliával való kereskedésben. Akadálya viszont, hogy Németország belseje felé nem volt folytatásuk. A német kereskedelmi körök hamar belátták ezt, ezért együttműködve úthálózatot építettek ki, melynek központja Nürnberg volt. Innen ágaztak ki az utak délre Felső-Itáliába, északra Hamburg, Lübeck és Bréma kikötővárosokba, nyugatra és észak-nyugatra Elszász-Lotharingiába és Hollandiába és délkeletre Ausztria és Magyarországra.

27 Modern úthálózat kialakulása Franciaország: A Párizs-Orleáns közötti 256 km hosszú út volt az első, amelyet 1556-ban kiépítenek és a középső részén 4,87 m széles, két irányú forgalomra szolgáló kövezett burkolattal látják el. IV. Henrik ( ) egyesíti Franciaországot Sully minisztert kinevezte legfőbb útinspektornak és ezzel az út- és hídépítést állami felügyelet szempontjából egy kézben fogta össze. A merkantilista Colbert, aki nemcsak miniszter, hanem útfőinspektor is volt, 1663-ban mérnököket küldött ki, hogy a vízi és szárazföldi utakat tanulmányozzák és a fejlesztéshez szükséges terveket elkészítsék. Nevéhez fűződik a Párizs-Orleáns út kiszélesítése is. (A Párizsba bort szállító fuvarosoknak visszafelé útépítési anyagot kellett szállítani és a megfelelő helyen lerakni.)

28 Út- hídépítés tudományának kialakulása A nagy római építkezések idején, amikor Posidonius a boltozat felfedezését és az ércek használatát olyan jótéteménynek mondja, mint amilyet az emberiség a filozófiának köszönhet Seneca a következőt mondja a sértő bók ellen: A filozófia tanításának a célja a lélek művelése. Olyan dolgok feltalálása, mint a boltozat, átlátszó ablakok, gyorsírás, rabszolgának való vesződés. Zelovich Kornél: A M Kir József Műegyetem és a hazai technikai felső oktatás története, Pátria, Budapest, Jellemző, hogy bár a szobrászok műveiben gyönyörködtek, mivel azokat kézimunkával állították elő, a szobrászokat is a lenézett kézművesek közé sorolták. Colbert előrelátását mutatja, hogy megalapította a Francia Építési Akadémiát, lefektette a mérnöki építési kérdések tudományos tárgyalásának alapkövét. Eddig az ideig az építők gondosan rejtették, titkolták ismereteiket, voltak ugyan mester iskolák, de csak tapasztalataikat cserélték ki, nyilvánosság felé nem oktattak.

29 Út- hídépítés tudományának kialakulása Fontos esemény volt amikor Gautier francia mérnök a híd- és útépítési munkák felügyelője 1712-ben könyvet írt. Ebben az útépítés tudományának alapjait fekteti le. Rámutat többek között a vízelvezetés fontosságára, az oldalesés, az útárkok szükségére. Ezt a munkát többször adják ki és több nyelvre is lefordítják. Jellemzően az egyik első fordítása magyar!

30 Út- hídépítés tudományának kialakulása Kováts Ferentz matematikus 1778-ban adja ki a magyar fordítást, ami nem egyszerűen fordítás, hanem jelentős részben kiegészítés és értelmezés is.

31 Út- hídépítés tudományának kialakulása Franciaországban az 1747-ben alapított első Mérnökképző Egyetem, az École des Ponts et Chaussées jól képzett útépítő mérnököket nevelt. Ez eredményezte azt, hogy már a XVIII. század második felében jó vonalozású kiterjedt úthálózat épült. Napóleon is felismerte azt, hogy katonai hatalom fenntartásához nélkülözhetetlen a teljesítő képes, gyors mozgást biztosító úthálózat. Hatalomra kerülése után jelentős útépítésekbe kezd és ezt Felső- Olaszországban, Svájcban, Belgiumban és Német ország nyugati és déli részein s általában minden országban, amit a franciák elfoglaltak folytatja. A franciák által épített utak minőségét I. Ferenc osztrák császár alábbi mondása jellemzi.: Amikor a francia megszállás után beutazta Dalmáciát s megtekintette a franciák által épített utakat, ezt mondta.: "Kár, hogy nem maradtak itt több ideig."

32 Korszerű pályaszerkezet kialakulása A francia Tresaguet 1775-ben jelentkezett egy új építésmóddal. Csúcsaival felfelé álló alapkőrétegre durva zúzottkövet helyezett, erre apró zúzalék került. A zúzalék szemcsenagysága fentről lefelé növekedett, az elterített zúzalék bedöngölésre került. A víz elvezetésére a burkolatnak oldalesése volt. Tresaguet féle szerkezet (később rakott makadám néven.)

33 Útépítések Angliában Cromwell óta kezd a parlament az utakkal is foglalkozni ban hozták azt a törvényt, hogy az utak javítására a vámbevételt kell fordítani. Ettől kezdve Anglia úthálózata gyorsan fejlődött, bár a karbantartás terén a XIX. századig sok kívánni való maradt. Telford Britanniában 1200 km főutat - a Tresagueté-hez hasonló keresztszelvénnyel és kb hidat épített. Leghíresebb alkotása a Walesi tartományt és Anglesey szigetet összekötő, 460 m hosszú közúti függőhíd, az ún. menai híd. Széchenyi 1832-ben a hidak tanulmányozására Angliába utazott és elsősorban a menni híd alkotójához, Telford-hoz fordult, megkérdezve tőle, hogy a Dunába lehet-e hídpilléreket beépíteni. Telford megnyugtatta Széchenyit, hogy a jól szerkesztett függőhidak nem veszélyesek és a helyesen épített pillérek a még oly hatalmas dunai jégnek is ellenállnak.

34 Útépítések Angliában Mac Adam ( ) skót-úttechnikus 1822-ben ismertette útburkolat készítése terén korszakalkotó rendszerét. -nem alkalmaz kőalapot, - a 25 cm vastag útburkolatot két vagy három rétegben terített 5-7 cm nagyságú zúzottkőből készíti, - a zúzottkő szennyezésének elkerülésére azt beépítés előtt átrostáltatta, - gömbölyű szemű bánya- vagy folyamkavics használatát nem engedte meg. A burkolatot a szállítójárművek majd az úton haladó tömörítették. Különös figyelmet fordított a víztelenítésre. Mac Adam féle pályaszerkezet

35 Makadám utak építése A makadám szerkezet igen hamar népszerű és elterjedten alkalmazott lett Európában, de Amerikában is. Mint említésre került, hátránya volt az utótömörödés, de ez elsősorban a megfelelő technika hiánya miatt alakult így. Polonceau (mechanikai tanulmányok: polonceau szerkesztés) 1830-ban elsőként alkalmaz nehéz hengert építés közben a burkolat megfelelő tömörségének eléréséhez, de bevezeti a kőszaggató gép alkalmazását is, ami lehetővé teszi a leromlott útpályák javítását és újra tömörítését.

36 Makadám utak építése A makadám utak építését a rohamos technológiai fejlődés is elősegíti, megjelenik a gőzgép, nő a teljesítőképesség. Mindenképpen fontos érdeme azonban, hogy felhívta a figyelmet a megfelelő minőségű anyagok használatára, az utak fenntartásának szükségességére. A gyorsabb járművek megjelenése szükségessé teszi a vonalvezetés módosulását is. A törések helyett megfelelő sugarú ívek kerülnek alkalmazásra, foglalkoznak az oldalesés és hosszesés mértékével a mérnökök. Az 1800-as évek közepétől a vasút kissé visszaveti az útépítést.

37 Kőburkolatok Gravenhorst 1885-ben vezette be a szabályos kiskockakő burkolatot, amely igen jelentős burkolat nehéz forgalomra.

38 Aszfalt burkolatok Mint már beszéltünk róla már Babylonban ismerik és alkalmazzák a természetes bitument. (Az egyiptomiak is használták, de szarkofág készítésre, főníciaiak hajóik szigetelésére.) A külső szakaszokon olyan anyagokkal próbálkoztak, amelyek egyrészt port lekötötték, másrészt kötő hatásukkal stabilizálták a felületen lévő kisebb kőszemcséket. Erre kezdetben kizárólag a kátrány olajat permeteztek ki, de 1829-ben Lyonban, 1832-ben Londonban kátránnyal kevert záró-réteget is építettek már a makadám burkolatra ben felfedezték, hogy a forró állapotúra hevített természetes aszfalt (Naturasphalt) porítható, majd abból vízzáró aszfaltburkolat építhető. A század második felében Európa több állama a közép-amerikai Trinidad sziget aszfalttavából importált kötőanyagot használta. Közben az Európai kontinensen is kezdték keresni és feltárni a természetes aszfalt lelőhelyeket. Belgiumból Amerikába kivándorolt Edward J. De Smedt vegyészmérnök szabadalma Aszfalt terítések, és betonburkolatok javítása 1870.május Aszfaltburkolatot, eljárásával 1870-ben építettek elterített és tömörített aszfaltlemez burkolatot.

39 A magyar aszfalttechnológia kialakulásának kezdeti eseményei Európában két jelentősebb természetes aszfalt előfordulást találtak, 1849-ben a svájci Val de Traves-i, majd 1864-ben az erdélyi Felső-Dernai és Tatarosi aszfalt-hegyeket. Derna-Tataroson a természetes aszfaltot tárnákban bányászták. Az egykori leírások szerint méter mélységig öt rétegelőfordulás volt. A bányászott földszurok 80 %-a finomszemcsés ásványi anyag volt, a bitumenes kötőanyag így jellemzően 20% körüli volt ben Nagyváradon jegyezték be a Magyar Asphalt elnevezésű céget Vállalat A Magyar Asphalt Rt. a budapesti Kristóf téren öntött-aszfalt burkolatot épít 1874-ben.

40 Az útpályaszerkezetek fejlődése a XIX.-ik században Az Amerikai Egyesült Államokban 1877 óta használtak elterjedten aszfaltokat. Az elmúlt század utolsó két évtizedében pedig cementbeton burkolatokat építettek. A századfordulót megelőző közvetlen időszak nagy újdonsága közé tartozott a kőolaj ipari méretű feldolgozása, továbbá a benzinüzemű gépkocsik megjelenése. Üzemanyag gyártás Egyre nagyobb mennyiségben képződött az a desztillációs maradék, amely ma is a bitumengyártás alapanyaga. Ez a kölcsönhatás eredményezte azt, hogy a bitumen egyre inkább az útépítés meghatározó kötőanyagává vált. A nagyobb sebességű gépkocsik gumiabroncsainak szívó hatását, a kötőanyag nélküli klasszikus makadám-burkolatok már nehezen viselték, új bitumenes technológiák terjedtek, kezdetét vette az aszfalt-makadámok építése.

41 Az útpályaszerkezetek fejlődése a XIX.-ik században A különféle aszfalt-masztixos technológiákból kialakultak az öntött-aszfaltok, a döngölt-aszfaltokból pedig a hengerelt-aszfaltok. Hengerelt aszfalt építését magyar és német szakirodalmi közlések szerint Vidéky László magyar mérnök már ban szorgalmazta.

42 Útpályaszerkezetek fejlődése Magyarországon 1850-től A szabadságharc bukását követően - a centralista hatalom 1850-ben a főbb útvonalakat állami kezelésbe vette, ezzel kezdetét vette az utak rendszeres karbantartása. A kiegyezés utáni felelős magyar minisztérium megalakulásával a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium hatáskörébe került az útügyi igazgatás, amely 1877-ben szervezte meg az Államépítészeti Hivatalt. A közutakról és vámokról szóló 1890 évi I. törvénycikk hazánk útjait hat csoportban sorolta, megkülönböztetve az állami, a törvényhatósági, a községi, a vasúti hozzájáró utakat, a közdűlő és magán utakat. Amíg az közötti 40 év alatt km főleg törvényhatósági (megyei, városi) út épül, addig az 1890 utáni másfél évtized alatt km új utat építettek, az évi teljesítmény tehát megnőtt.

43 Közutakról és Vámokról szóló I. törvényczikk

44 Útpályaszerkezetek fejlődése Magyarországon ben a (nagy)magyarországi úthálózat teljes hossza km volt, ebből km volt állami kezelésben. A községek egyharmadának ugyan nem volt burkolt útja, de a nagyobb városok fontosabb útjai burkoltak voltak. Király Kálmán 1918 évi könyve alapján az 1.1. táblázat az 1914-évi állapot szerint mutatja be a különféle útburkolati anyagokkal burkolt felületek mennyiségét négy európai főváros eseteire.(ez a kimutatás a vizes-makadámot burkolatnak tekintette városi úthálózaton is.)

45 Burkolt útfelületek Európa négy fővárosában 1914-ben Burkolattípus Burkolat felület, m 2 -ben Párizs Berlin Bécs Budapest Kockakő Aszfalt Fakocka Keramitkő Makadám Összesen: (Érdekesség, hogy Párizs igen kis mennyiségben, Berlin egyáltalán nem épített városi burkolatként vizes makadámot, láthatjuk továbbá azt is, hogy a keramit burkolat építése budapesti specialitás volt.)

46 Útpályaszerkezetek fejlődése Magyarországon két világháború között Az első világháborút követő években Magyarországon elsősorban csak útfenntartási munkák folytak, felületi bevonatokat készítettek, emellett az olcsóbb és a kisebb bitumenmennyiségek felhasználását igénylő higított bitumenes (itatott-, kötőzúzalékos-, és kevert) aszfaltmakadámok építése került előtérbe. A derna-tatarosi bánya kimaradásával az öntöttaszfalt és a hengerelt aszfalt építések háttérbe szorultak, trinidadi, albán seleznizzai (szelezsnyicai) továbbá román nyersolajak feldolgozásából származó, és később barabásszegi bitumeneket használtak. Az 1930-as évektől népszövetségi kölcsönökből azonban jelentős útépítések indultak be. Megkezdődött a hazai főútvonalak nagyszabású korszerűsítése cementbeton burkolatok építésével, amit sok szakmai vita és több kísérleti építés előzött meg. Feltehető, hogy a cementbeton burkolat alkalmazásában a hazai cementgyárak ösztönzése mellett a német példa is szerepet játszott, ott katonapolitikai, harcászat-műveleti szempontok alapján is előtérbe került a betonburkolatok építése. Mindenesetre a hazai főútvonalakon 1942-ig kb km összhosszban épült jellemzően 15 cm vastagságú betonburkolat.

47 Hengerelt aszfaltburkolat építése városban

48 A II. világháború után a km országos úthálózat 14%- a aszfalt vagy betonburkolat, 70%- a zúzott makadám, 16%- a földút volt. A világháború igen nagy kárt tett a közúti-, és vasúti hídállományban, ezek helyreállítása mellett útépítésre nem volt anyagi erő, a fenntartási munkák is igen mérsékelt szinten folytak. Ennek ellenére az ötvenes évek elején még egy rövid virágkora volt a magyar útépítésnek, ekkor a főútvonalak országhatárokhoz közeli részein még további 400 km betonút épült. Az ötvenes évek végére magyar úthálózat állapota már jelentősen elmaradt az átlagos európai színvonaltól is.

49 Nagylengyel környékén az ötvenes évek elején nagy mennyiségű kőolajat találnak, ennek az un. sűrű kőolajnak azonban csak mintegy 40%- át lehet fehérárúként (hajtóanyagnak) feldolgozni, 60%- a bitumengyártási desztillációs maradék Megkezdi termelését a Zalai Kőolaj Finomító, amely nagy mennyiségben építőipari, brikett-ipari és kiváló minőségű útépítési bitumeneket gyárt. Bár a szükséges mértékben még mindig nem volt elegendő anyagi erő új utakat építeni, ismét beindul a hazai öntöttaszfalt és hengereltaszfalt gyártás-építés, emellett előtérbe kerülnek a higított bitumenes technológiák, főleg az itatott-aszfaltmakadámok építése. Eközben a Zalai Finomító olyan mennyiségben állít elő bitument, hogy számos országba képes exportálni útépítési bitument is körül felgyorsul a motorizáció, 1962-ben megindul az első magyar autópálya - a Budapestet a Balatonnal összekötő M7 autópálya - építése, amelyet betonburkolatú pályaként terveztek és építettek.

50 Jelentős fejlődést, minőségi javulást kezd azonban felmutatni a hazai aszfalttechnológia, alapozva a bitumen ellátási helyzetre is. Sorra létesülnek a keverőtelepek, az országban egyenletes területi eloszlásban ábra. Aszfaltkeverő telepek Magyarországon 1980-ban

51 A magyar útépítő ipar nagyiparrá vált, az közötti években évi 6 7 millió tonna aszfaltot állítottak elő és építettek be. Az 1930-as években épített betonburkolatok elhasználódtak, aszfaltburkolattal lettek átépítve, a állami kezelésű utak nagy részét korszerűsítették, megerősítették. A 6000 km-nyi összhosszúságú főúthálózatra megfelelő teljesítményű aszfalt-pályaszerkezet épült.

52 1974-ben megindul az M1, 1978-ban az M3 és 1979-ben az M5 autópályák építése. Ezen az évenként nem túl nagy hosszakban épített- autópályák minőségi színvonala semmiben nem maradt el az európai mércétől, szolgáltatási színvonaltól. Az útüzemeltetés, az útfenntartás, az útügyi igazgatás tárgykörébe tartozó tevékenységek is dinamikusan fejlődtek. Közben a hazai kőolaj-készletek már nem tudták fedezni a hajtóanyag (benzin, gázolaj) és a különféle finomított olajárú és kenőanyag szükségleteket, az ország kőolaj importra szorul. Százhalombattán üzembe helyezik az ország legnagyobb kapacitású finomítóját, amely finomító úgyszintén gyárt útépítési bitumeneket. Magyarország ekkor a Szovjetunióból szerzi kőolaj szükségletének döntő hányadát. Előbb SZB (Százhalombatta) később RB (Romaskinó) jelet kapnak a bitumenek. Az RB bitumenek jelentős kéntartalmúak.

53 Az első, de főleg az 1982 évi második olajválság hatását Magyarország sem kerülhette el. A bitumen ára néhány év alatt megötszöröződött, vissza kellett fogni az útépítési beruházásokat. Így 1985-től az ország évi aszfalttermelése 1,5-2,2 millió tonnára esik vissza. Nem javult a helyzet jelentősebben a rendszerváltás után sem, bár a gyorsforgalmi úthálózat továbbépítése kisebbnagyobb ütemben folytatódott től napjainkig évi 2-3,2 millió tonna aszfaltot gyárt és épít be a hazai útépítés.

54 Az állami kezelésű úthálózat burkolat-fajtáinak alakulása között között elsősorban hígított bitumenes burkolatépítés folyt, ezt követően, az ábrán is jól látható a vizes és portalanított makadámok között végrehajtott aszfaltburkolattal történő korszerűsítése.

55 Köszönöm a figyelmet!

pályaszerkezetei fejlődéstörténete Közlekedési létesítmények 2015. II. félév 1. előadás Dr. Ambrus Kálmán

pályaszerkezetei fejlődéstörténete Közlekedési létesítmények 2015. II. félév 1. előadás Dr. Ambrus Kálmán Útpályaszerkezetek fejlődéstörténete Közlekedési létesítmények pályaszerkezetei 2015. II. félév 1. előadás Dr. Ambrus Kálmán Bevezetés A közlekedés dolgok és személyek térben való továbbítása. Ehhez valamilyen

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

2014.11.19. Itt: kiépített és burkolattal ellátott, tehát emberi építőmunkával létesített pálya

2014.11.19. Itt: kiépített és burkolattal ellátott, tehát emberi építőmunkával létesített pálya 2014.11.19. Dr. Tóth Csaba PhD okl. építőmérnök, MBA Forrás: internet Itt: kiépített és burkolattal ellátott, tehát emberi építőmunkával létesített pálya De: burkolat nélküli közlekedési vonalak vagy különleges

Részletesebben

Közutak várható további fejlesztése Magyarországon

Közutak várható további fejlesztése Magyarországon Közutak várható további fejlesztése Magyarországon Thoroczkay Zsolt főosztályvezető ITM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály XIII. Határok nélküli partnerség című konferencia KTE Nógrád Megyei Területi

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás Székhely: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 17. Tel/fax: +36-42-784-485 +36-30-743-0130 E-mail: iroda@aquak-kft.hu Műszaki leírás Megrendelő: Újfehértó Város Önkormányzata 4244 Újfehértó, Szent István út 10.

Részletesebben

120 éves a Mária Valéria híd

120 éves a Mária Valéria híd 120 éves a Mária Valéria híd A régi és új találkozása a 2001. évi felújításnál - Hajóhíd 1842-1895 A híd rövid története -1893-ban felerősödött az igény állandó vashídra, meghívásos versenypályázat Cathry

Részletesebben

A mai korszerű rendszerben, figyelembe véve a kerékpár közlekedést: Parkolósáv előtt vezetett kerékpársáv

A mai korszerű rendszerben, figyelembe véve a kerékpár közlekedést: Parkolósáv előtt vezetett kerékpársáv 19/B tétel Munkáltatója egy város belső útjainak felújítására és építésére kapott megbízatást. Ismertesse a városi utak kialakításának elveit és szokásos burkolati rendszerüket! - Parkolósáv kialakítások,

Részletesebben

Név :Újfehértó Város Önkormányzata

Név :Újfehértó Város Önkormányzata Név :Újfehértó Város Önkormányzata Cím : Kelt: 201..év...hó..nap 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette : Újfehértó, külterületi,

Részletesebben

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron!

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Fejlesztés, Finomítói Termékfejlesztés ageiger@mol.hu +36 30 380 3898 Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Az M0 autópálya 29-42 km közötti szakaszának betonburkolata Tapasztalatok és tanulságok Dr Keleti Imre

Az M0 autópálya 29-42 km közötti szakaszának betonburkolata Tapasztalatok és tanulságok Dr Keleti Imre MAUT Útépítési Akadémia 5. BMGE 2006.05.16. Az M0 autópálya 29-2 km közötti szakaszának betonburkolata Tapasztalatok és tanulságok Dr Keleti Imre A BETON ÚTBURKOLATOK TÖRTÉNETE MAGYARORSZÁGON Magyarországon

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 11. tétel Aszfalttípusok csoportosítása, aszfaltburkolatok építése Jellemezze az aszfalttípusokat az alkalmazott kötőanyag fajtája és alkalmazási hőmérséklet szerint, a készítési és beépítési technológia

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Építőmérnöki alapismeretek. Szerkezetépítés 2. ea Dr. Vértes Katalin

Építőmérnöki alapismeretek. Szerkezetépítés 2. ea Dr. Vértes Katalin Építőmérnöki alapismeretek Szerkezetépítés 2. ea Dr. Vértes Katalin Hídépítés története, alapjai Hídhasználat története ~ emberiség története (utak, vasutak átvezetése) Kereskedelem, közlekedés, turizmus,

Részletesebben

A közlekedés funkciója a turizmusban

A közlekedés funkciója a turizmusban A közlekedés funkciója a turizmusban 2018. 10. 25.. A közlekedés helye a turizmus rendszerében A turizmus alapvető eleme a helyváltoztatás, vagyis az utazás. minden olyan utazást az idegenforgalom részének

Részletesebben

Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián

Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián Készítették: Márton Dávid és Rác Szabó Krisztián A kőolaj (más néven ásványolaj) a Föld szilárd kérgében található természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék.

Részletesebben

Az M0 útgyűrű keleti szektor M5 autópálya új 4. sz. főút közötti szakaszának tervezése beton burkolattal

Az M0 útgyűrű keleti szektor M5 autópálya új 4. sz. főút közötti szakaszának tervezése beton burkolattal Az M0 útgyűrű keleti szektor M5 autópálya új 4. sz. főút közötti szakaszának tervezése beton burkolattal Előadás az Útépítési akadémia 5. sz. szimpóziumára 2006. május 16. Az előadást készítette: Fekete

Részletesebben

A magyar-osztrák és a magyar-szlovák határtérségek közlekedési infrastruktúrája

A magyar-osztrák és a magyar-szlovák határtérségek közlekedési infrastruktúrája A magyar-osztrák és a magyar-szlovák határtérségek közlekedési infrastruktúrája TINER TIBOR MTA CSFK Földrajztudományi Intézet Budapest Magyarország északi és nyugati határszakaszai Osztrák magyar államhatár

Részletesebben

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei Valki László 2011. szeptember A nemzetközi jog létrejöttének előfeltételei 1. Tartósan elkülönült politikai entitások 2. Tényleges, intenzív kapcsolatok

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI TERV. Huba utcai 3 csoportos óvoda KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ. Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4.

ENGEDÉLYEZÉSI TERV. Huba utcai 3 csoportos óvoda KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ. Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4. ENGEDÉLYEZÉSI TERV Huba utcai 3 csoportos óvoda KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4. Építtető: TÁRNOK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2461 Tárnok Dózsa György út 150. Tervező: PALÁDI

Részletesebben

A kompaktaszfalt pályaszerkezetek építése és alkalmazásának céljai Dr. Pethő László,

A kompaktaszfalt pályaszerkezetek építése és alkalmazásának céljai Dr. Pethő László, A kompaktaszfalt pályaszerkezetek építése és alkalmazásának céljai Dr. Pethő László, 1 Burkolattal szemben támasztott követelmények utazáskényelem forgalombiztonság a forgalom okozta emisszió minimalizálása

Részletesebben

AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE

AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE PANKOTAI CSABA UNITEF 83 Zrt. Konferencia a betonburkolat építés 2011. évi eseményeiről Budapest, 2011 szeptember 29. Tartalom 1. Az M0 útgyűrű

Részletesebben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Innováció, Termékfejlesztés XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia 2014. szeptember 18-19. Gyula, Park Hotel Tartalom

Részletesebben

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 9. tétel Burkolatalapok szerkezeti kialakítása, építése Ismertesse a burkolatalapok feladatát! Mutassa be a kötőanyag nélküli alaprétegeket! Mutassa be a kötőanyaggal készülő alaprétegeket! Kulcsszavak,

Részletesebben

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00016 Kedvezményezett: Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. A projekt megvalósítási időszaka: 2017.06.01.

Részletesebben

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2013 I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák TESZT 60 perc Név:... Iskola neve:...... Javító tanár neve:... I. témakör

Részletesebben

ÚJ MEGOLDÁSOK A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSBEN KONFERENCIA HARKÁNY VÁROSFEJLESZTÉS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS PÉCSETT

ÚJ MEGOLDÁSOK A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSBEN KONFERENCIA HARKÁNY VÁROSFEJLESZTÉS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS PÉCSETT ÚJ MEGOLDÁSOK A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSBEN KONFERENCIA HARKÁNY 2017. 11. 10. VÁROSFEJLESZTÉS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS PÉCSETT Hajdu Csaba okleveles településtervező, városrendezési referens PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása

1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása 1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása A közigazgatás kialakulásának történelmi folyamatát az ókori társadalmak nemzetségi szervezetéből lehet levezetni. Ez olyan társadalmi

Részletesebben

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap: Telefon: +3620/

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap:    Telefon: +3620/ Történelem adattár A JELENKOR 11. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Európai integráció Globalizáció, globális világ...2

Részletesebben

BONTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOK HIDEG HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA REMIX ELJÁRÁSOK, ESZKÖZÖK és ÉPÍTÉSI MÓDOK

BONTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOK HIDEG HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA REMIX ELJÁRÁSOK, ESZKÖZÖK és ÉPÍTÉSI MÓDOK BONTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOK HIDEG HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA REMIX ELJÁRÁSOK, ESZKÖZÖK és ÉPÍTÉSI MÓDOK HELYSZÍNI HIDEGÚJRAHASZNOSÍTÁS ÖNJÁRÓ MARÓKEVERŐ MOBIKEVERŐ ÖNJÁRÓ KÉNYSZERKEVERŐ TELEPI HIDEG ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Részletesebben

a, Hogyan nevezik a képen látható kerékpáros közlekedési eszközt?

a, Hogyan nevezik a képen látható kerékpáros közlekedési eszközt? 1. feladat A. a, Hogyan nevezik a képen látható kerékpáros közlekedési eszközt? b, Melyik országban használták először? c, Húzd alá azon országok nevét, ahol ma is fontos szállítási szerepe van ennek?

Részletesebben

2. Téma. Az állam kialakulásának ázsiai, antik és germán újtai

2. Téma. Az állam kialakulásának ázsiai, antik és germán újtai 2. Téma Az állam kialakulásának ázsiai, antik és germán újtai 1. Ázsiai út 1.1. Az ázsiai út meghatározása 1.2. A kialakulás folyamata 2. Az antik út 2.1. Kialakulásának előzményei 2.2. Az antik út folyamata

Részletesebben

M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR. M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza

M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR. M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza Beruházó: Tervező: Mérnök: Kivitelező: Magyarország közúthálózata Az M0 gyűrű környezete Az M0 gyűrű áttekintő térképe

Részletesebben

KÖZÚTI HIDAK SZIGETELÉSE

KÖZÚTI HIDAK SZIGETELÉSE KÖZÚTI HIDAK SZIGETELÉSE HÍDSZIGETELÉSI SZABÁLYOZÁSOK ÁTDOLGOZÁSA AZ ÚJ ASZFALTSZABÁLYOZÁSNAK MEGFELELŐEN KAROLINY MÁRTON Útépítési Akadémia 19. 2012.11.15. www.maut.hu 1 MSZ EN 13 108-1:2006 ASZFALTKEVERÉKEK.

Részletesebben

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS 1. Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2003. évi XXVI. Tv.) Tolna M. területrendezési terve (VÁTI) Tolna

Részletesebben

BMEEOUVAI05 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOUVAI05 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01 K Ö Z L E K E D É S I L É T E S Í T M É N Y E K P Á L Y A S Z E R K E Z

Részletesebben

Útügyi műszaki szabályozás - jogalkotási feladatok

Útügyi műszaki szabályozás - jogalkotási feladatok INNOVÁCIÓS ÉSTECHNOLÓGIAI Útügyi műszaki szabályozás - jogalkotási feladatok II. Magyar Közlekedési Konferencia Eger, 2018. november 13-15. Győri Beáta Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra

Részletesebben

GEOplaner Építőipari Tervező KFT

GEOplaner Építőipari Tervező KFT P É T F Ü R D Ő LISZT FERENC UTCA 3. SZ. ELŐTTI LÉPCSŐ TERVSZÁM: 719/15 MEGRENDELŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. KÉSZÍTETTE: GEOplaner Építőipari Tervező KFT 8200 VESZPRÉM,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

GHANA Adomi Bridge

GHANA Adomi Bridge GHANA Adomi Bridge Egy kis földrajz. Az Adomi híd Ghána déli részén, Atimpoku városban, kb. 10 km-re Akosombo duzzasztógáttól található. A város Ghána minden részéből elérhető. Accra, Ghána fővárosa mintegy

Részletesebben

14. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Formasínes technológia

14. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Formasínes technológia 14. tétel Betonburkolatok építése, hézagok szerkezeti kialakítása Mutassa be a formasínes és a csúszózsalus építéstechnológiákat! Ismertesse a betonburkolatok erőjátékát! Osztályozza a hézagokat helyzetük

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS. A település közúti közlekedési területeinek besorolása Megnevezés. Jelenlegi szabályozási szélesséség

KÖZLEKEDÉS. A település közúti közlekedési területeinek besorolása Megnevezés. Jelenlegi szabályozási szélesséség KÖZLEKEDÉS Közúti közlekedés Jászalsószentgyörgy országos főútról megközelíthető, közlekedési kapcsolatokkal relatíve jól ellátott település. A környező nagyobb városokkal (Jászberény, Újszász) a 32. sz.

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények I.4.2. KÖZLEKEDÉS 3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK 3.0.1 Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2008. VÁTI) Bács-Kiskun M. területrendezési

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Bányászat-e a kőbányászat? Igen! Kő-, kavics konferencia, Velence,

Bányászat-e a kőbányászat? Igen! Kő-, kavics konferencia, Velence, Bányászat-e a kőbányászat? Igen! Kő-, kavics konferencia, Velence, 2018. 03.01. Dr. Nagy Lajos A bányászat társadalmi megítélése a korábbi időkben és napjainkban Hős bányász lenézett bányász Szakmán belüli

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

KÖZUTAK. Készítette: Szűcs Tamás

KÖZUTAK. Készítette: Szűcs Tamás KÖZUTAK 2016 Készítette: Szűcs Tamás Rómaiak kora A közúti pálya I. Történetiség A műutak alaposan megtervezett utak voltak, gondoskodtak a víztelenítésükről, erős alapot építettek, és folyamatosan gondoskodtak

Részletesebben

Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember)

Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember) 4 AZ ASZFALT PÁLYASZERKEZETEK ELÕNYEI Készült az Eurobitume és az EAPA közös munkájaként (2004 szeptember) I. Teljes élettartam alatti költségek 4 II. Pályaszerkezet-tervezés 11 III. Aszfaltkeverékek közutak

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

2019. január 15. e-ut Acél pályalemezű hidak szigetelése és aszfaltburkolata (4500 Ft+ áfa)

2019. január 15. e-ut Acél pályalemezű hidak szigetelése és aszfaltburkolata (4500 Ft+ áfa) SZABVÁNYFIGYELÉS 5/1 MAÚT Reader program Közlemények 2019/01. Új nemzeti szabványok (2019. I. negyedév) alatt találhatók meg a 2019. január 1-jétől március 31-ig megjelent, szakterületünket érintő nemzeti

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP)

Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP) Nemzeti Útfelújítási Program 2009-2020 (NÚP) Simon Attila főosztályvezető KKK Útfenntartási és Üzemeltetési Főosztály Budapest 2008. május 14. A forgalmi teljesítmény változása 1998-2006. között Forgalmi

Részletesebben

Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások

Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások Egy magyar fejlesztés a fenntartható útépítés jegyében: tartós útburkolatok és útjavítások Geiger András DSD Termékfejlesztés, MOL Fenntartható városi közlekedés szakmai konferencia Győr, 2013. június

Részletesebben

Foglalkozási napló. Útépítő 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Útépítő 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Útépítő 10. évfolyam (OKJ száma: 34 582 11) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV 2. DOMASZÉK KÖZSÉG MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV - 2 - TARTALOMJEGYZÉK KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ Közlekedési Felügyelet levele 2002. 03.

Részletesebben

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése B. KITÉRŐK B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése 1.1. A kitérők kialakulása Az erdélyi brádi bányavasút kocsija és kitérője Benjamin John Curr szögvas keresztmetszetű öntöttvas

Részletesebben

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével.

Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. KÖZLEKEDÉS Munkarész a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal készült a település sajátosságainak figyelembevételével. II.3.3. Közlekedés II.3.1. Bevezető... 3 II.3.2.

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TÖRTÉNELEM BELSŐ VIZSGA 2015-2016 8. ÉVFOLYAM o Szóbeli vizsga 1. Az ókori Mezopotámia 2. Az ókori Egyiptom 3. A távol-keleti államok az ókori Keleten 4. Az arisztokrácia és a démosz küzdelme Athénban,

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 120020008204 (ÉNGY) Közúti híd gyalogos forgalomra 9 m2............ 2 120020008221 (ÉNGY) Közúti híd közúti forgalomra, 10 t terhelésre 12 m2............ 3 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás

A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás Útügyi Szabályozási Napok Sopron, 2011. május 3-4. A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás Dr. Gáspár László kutató professzor, KTI egyetemi tanár, SZE Tartalom 1. Az éghajlatváltozás 2. Lehetséges

Részletesebben

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 2011/75 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 75. szám 2011. november 14. A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 A tartalomból 1 Összefoglaló 1 Energiaellátás

Részletesebben

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század)

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Egyén, közösség, társadalom Népesség, település, életmód A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Városok A mezőgazdaság fejlődésével és

Részletesebben

Közlekedési utak építése

Közlekedési utak építése Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építıgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstudományi ismeretek Közlekedési utak építése 3. Burkolat készítés technológiája és gépei

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

ASZFALTRÁCS 100/100 üvegrácsszövet

ASZFALTRÁCS 100/100 üvegrácsszövet 1 / 6 Ezen műszaki előírás tárgya az ASZFALTRÁCS 100/100 üveg-rácsszövet pályaszerkezeti rétegek közötti alkalmazásának feltételei. Tartalom 1. Általános ismertetés... 1 1.1. Általános ismertetés... 2

Részletesebben

Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési

Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési Közútfejlesztő-, közútkezelő szakmérnöki ágazatok Tantárgy: Közutak üzemeltetése 1. előadó: Dr. Szakos Pál Közutak fenntartása 1.,2. Útüzemeltetés

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége Közvetlen önköltség összesen... Bíró és Társa Kft. 4400 Nyíregyháza, Szegfű út 73/A II/2 Adószám: 11243461-2-15 Cégjegyzékszám: Cg-15-09-061895 CIB Bank Zrt. 11100702-75016014-01000003 biroestarsa@biroestarsa.hu Név : Paszab Község Önkormányzata

Részletesebben

5/ szám Budapest, április ÚJ ÉS ÁTDOLGOZOTT ÚTÜGYI MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

5/ szám Budapest, április ÚJ ÉS ÁTDOLGOZOTT ÚTÜGYI MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK ÚJ ÉS ÁTDOLGOZOTT ÚTÜGYI MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK 5/1 e-ut 09.02.11 2019. április 15. Radiometriás tömörségmérés (2800 Ft+ áfa) (e-ut 09.02.11:1998 Radiometriás tömörségmérés. Földművek, kötőanyag nélküli alaprétegek,

Részletesebben

Többet ésszel, mint erővel!

Többet ésszel, mint erővel! Többet ésszel, mint erővel! Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Stabilizáció Mechanikai módszerek (tömörítés, víztelenítés,

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT.

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÚTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 9/12. Dátum: 2012. május Megbízó: ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Tervező: PRO URBE MÉRNÖKI ÉS VÁROSRENDEZÉSI KFT. Ügyvezető igazgató: Felelős tervező:

Részletesebben

100 éves a Közgaz! 1. forduló. Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) (1911-2011)

100 éves a Közgaz! 1. forduló. Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) (1911-2011) 100 éves a Közgaz! (1911-2011) Te lehetsz a jövő közgazdásza! (Vetélkedő kaposvári általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára) 1. forduló Válaszd ki a helyes választ, majd vezesd fel a mellékelt

Részletesebben

Olaszország hadba lép

Olaszország hadba lép Doberdó & Isonzó Az olaszok átállása Olaszország az I. világháború előtt a hármas szövetség tagjaként Németország és a Monarchia szövetségese volt. Majd ellentétbe került a Monarchiával. A fiatal olasz

Részletesebben

A kerékpár-közlekedés biztonságának fejlesztési lehetőségei

A kerékpár-közlekedés biztonságának fejlesztési lehetőségei A kerékpár-közlekedés biztonságának fejlesztési lehetőségei A kutatás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kerékpáros Magyarország program 2007 keretében készül dr. Makó Emese Széchenyi István Egyetem

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. A közlekedés minden szakterületében részt veszünk Kötöttpályás tervezési tevékenységeink Közúti

Részletesebben

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése Autópályák, autóutak Az autópályák és autóutak jelentősége A magyarországi közúthálózatra vonatkozó hosszadatok európai tekintetben megfelelőek, viszont gyorsforgalmi hálózatunk sűrűsége messze alatta

Részletesebben

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban Információk az utak menti fásításról Zsidákovits József üzemeltetési mérnök, KKK Budapest 2008. február 20. Témák áttekintése 1. A fásítás két évtizede számokban 2. Változások a 3. Közút menti fák állapotvizsgálata

Részletesebben

Mágneses mező jellemzése

Mágneses mező jellemzése pólusok dipólus mező mező jellemzése vonalak pólusok dipólus mező kölcsönhatás A mágnesek egymásra és a vastárgyakra erőhatást fejtenek ki. vonalak vonzó és taszító erő pólusok dipólus mező pólusok északi

Részletesebben

Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása

Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása Európa Ázsia Európa legfontosabb vasúti folyosóit magába foglaló Pán-európai vasúti hálózat több, kontinenst átszelő irányvonala érinti Magyarország területét

Részletesebben

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL 634.0.383 DR. KECSKÉS SÁNDOR, KOSZTKA MIKLÓS KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL Az erdészeti útépítésnél és -fenntartásnál rendkívül lényeges, hogy olyan kötőanyagot használjunk, mely

Részletesebben

A hídnyilvántartás múltja és jelene

A hídnyilvántartás múltja és jelene A hídnyilvántartás múltja és jelene Dr. Träger Herbert tanácsadó, KKK Sopron, 2011. november 29. 2016.09.01. 1 Tartalom A hídnyilvántartás fogalma A hídnyilvántartás története A hídnyilvántartás jelentősége

Részletesebben

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület?

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület? Gyakorlás 1. Az út emelkedésének nevezzük annak a szögnek a tangensét, amelyet az út a vízszintessel bezár. Ezt általában %-ban adják meg. (100 %-os emelkedésű a vízszintessel 1 tangensű szöget bezáró

Részletesebben

Környezeti elemek állapota

Környezeti elemek állapota Környezeti elemek állapota Levegő A település levegő-állapotát globális és helyi tényezők egyaránt alakítják. Feladatunk elsősorban a helyi tényezők meghatározása és vizsgálata. A településen nem működik

Részletesebben

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5.

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5. Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása 2015. november 5. 1 8. sz. főút és az M8-M9 gyorsforgalmi úti szakaszok 1.) M8 autópálya Országhatár Körmend Kelet közötti szakasz

Részletesebben

Betonburkolatok alkalmazása az útfenntartásban, -felújításban

Betonburkolatok alkalmazása az útfenntartásban, -felújításban ÉPKO 2011 Csíksomlyó 2011. június 4. Betonburkolatok alkalmazása az útfenntartásban, -felújításban dr. Karsainé Lukács Katalin KTI Nonprofit Kft. Út- és Hídügyi Tagozat TARTALOM Betonburkolat előnyei a

Részletesebben