Jogalkotási feladatok. Várható munkavédelmi jogszabály változások. dr. H. Nagy Judit főosztályvezető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogalkotási feladatok. Várható munkavédelmi jogszabály változások. dr. H. Nagy Judit főosztályvezető"

Átírás

1 Jogalkotási feladatok. Várható munkavédelmi jogszabály változások dr. H. Nagy Judit főosztályvezető

2 SZABÁLYOZÁSI FELADAT Alapja: A Nemzeti Munkaügyi Hivatalról és a szakmai irányítása alá tartozó szakigazgatási szervek feladat és hatásköréről szóló 323/2011. (XII. 28.) Kormányrendelet 13. (2) bekezdése szerint: A munkavédelmi és munkaügyi igazgatóság részt vesz a miniszter munkavédelemmel összefüggő jogszabályelőkészítési és jogszabály-alkotási felelősségébe tartozó jogszabályok tervezeteinek előkészítésében.

3 SZABÁLYOZÁSI FELADAT 1) Jogszabály kezdeményezése a) kezdeményezés elutasítása: hatáskör hiánya miatt felhatalmazás hiánya miatt b) saját kezdeményezés vagy kezdeményezés befogadása 2) Jogszabály véleményezése Az NGM Munkaerőpiacért és Képzésért (Foglalkoztatáspolitikáért) Felelős Államtitkársághoz tartozó, illetve azt is érintő jogszabályok véleményezésébe, szakmai előkészítése az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságát, mint felügyelt szervet aktívan bevonják.

4 SZABÁLYOZÁSI FELADAT 1) Jogszabály kezdeményezése 2013-ban Hatályba lépett: Mvt. az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról szóló 11/2003. (IX. 12.) FMM rendelet módosítása a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosítása Tervezet maradt: az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló NGM rendelet tervezete a korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetési kötelezettsége alól történő mentesítéshez szükséges állapotfelmérésről, valamint a mentesítési eljárás szakértői díjairól szóló SZMM rendelet és a korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetése alól történő mentesítés eljárási szabályairól szóló Korm. Rendelet módosítása a munkahelyi elsősegélynyújtás minimumkövetelményeiről szóló NGM rendelet tervezete

5 SZABÁLYOZÁSI FELADAT 2) Jogszabály véleményezése 2013-ban A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló évi II. törvény és a kapcsolódó törvények módosítása Az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésére, az ilyen eszközök használatából eredő kockázatok kezelésére, valamint az egészségügyi tevékenységet végző személyek tájékoztatására és képzésére vonatkozó követelményekről szóló 51/2013. (VII. 15.) EMMI rendelet Az Országgyűlési Őrség vonatkozásában a munkavédelmi hatósági feladatokat ellátó egyes szervek kijelöléséről szóló 373/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet

6 SZAKMAI KONCEPCIÓ KIALAKÍTÁSA 1. lépés Megfogalmazásra kerül a Munkavédelmi Főosztályon a koncepció alapja, azaz házon belül a módosítás kívánt iránya, illetve új szabály esetén annak alapvetően szükséges tartalmi elemei és iránya. 2. lépés A Munkavédelmi Főosztályon megfogalmazott koncepció megvitatása szakmai testületekkel, partnerek bevonásával, nagyobb vállalkozások munkavédelmi szakembereinek bevonásával

7 KODIFIKÁCIÓ A kodifikáció a megfogalmazott igények jogszabályi testbe foglalása. 1. lépés A jogalkotásra vonatkozó törvényi és miniszteri rendeleti szabályoknak megfelelően kell a szövegezést előkészíteni. A Munkavédelmi Főosztály ebben a feladatban is részt vesz. (A kodifikáció fő felelőse a Szabályozási Osztály.) 2. lépés A szakmai javaslatokat össze kell vetni a nemzetközi szabályozással, a megoldásra váró kérdésekre nemzetközi tapasztalatokat kell keresni. (CIRCA-rendszeren keresztül igénybe lehet venni az európai munkavédelmi hivatalok közötti kommunikációs felületeket) Kodifikációs tervezet összeállítása: 3-5 egyeztetés előzi meg.

8 SZAKMAI EGYEZTETÉSEK A Munkavédelmi Főosztály közreműködésével. 1. lépés Szakmai egyeztetések lefolytatása szövegtervezet megküldésével (belső/külső/állami szintű) más minisztériumok (zömmel EMMI), szakképzési területtel a képzettséghez kötött tevékenységek esetén (pl. alpintechnikai, emelőgép kezelői, munkavédelmi koordinátori) foglalkoztatási szakterülettel (pl. közfoglalkoztatást, közérdekű munkavégzést érintő kérdésekben). Szakmai egyeztetésekkel kapcsolatos feladatok: megszervezés, lebonyolítás, javaslatok feldolgozása

9 2. lépés SZAKMAI EGYEZTETÉSEK Koncepcionális módosítások szakmai tartalmának egyeztetése esetén megkeresésre kerülnek szakmai testületek (kamarák, reprezentatív szakmai szervezetek, oktatási intézmények). HATÁSVIZSGÁLAT Szakmai hatás felmérése céljából bevonásra kerülnek a szabályozással érintett reprezentatív szervezetek és sok esetben a foglalkoztatási szakterület, A jogszabállyal érintettek meghatározásához a KSH, A költségvetési hatáshoz a gazdasági szakterület és a KSH.

10 TÁRSADALMI PÁRBSZÉD Alapja az Mvt. 79. (1) bekezdése: A Munkavédelmi Bizottság előzetesen véleményezi a munkavédelmi jogszabály-koncepciók és egyéb előírások, intézkedések tervezeteit, a beszámolókat, jelentéseket és az időszakos programokat azzal, hogy egyhangú állásfoglalását vagy a tárgyaló csoportok eltérő véleményét az előterjesztéseken fel kell tüntetni. A nem koncepcionális módosítások esetén is megküldésre kerül minden anyag a Munkavédelmi Bizottság részére. Ezt szükség esetén ismét egy belső szakmai egyeztetés és kodifikációs pontosítás követ. KODIFIKÁLT ANYAG ELŐTERJESZTÉSE A kodifikált anyag előterjesztés formájában készül el és kerül benyújtásra a Nemzetgazdasági Minisztériumba. Az előterjesztés tartalmazza a normaszöveget és hatásvizsgálati lapot.

11 MINISZTÉRIUMI VÉLEMÉNYEZÉSEK NGM véleményezés: az NGM minden államtitkárságának, Alkotmányossági véleményezés (megfelelőség vizsgálat), Közigazgatási egyeztetés (valamennyi minisztérium részére történő megküldés). Ezek egymásra épülnek, körönként 2-2 hét rendes ügymenetben, melynek során a beérkező véleményekre választ kell adni, szükség esetén módosítani a tervezetet. KIHIRDETETT JOGSZABÁLYOK Miniszteri/kormányzati/országgyűlési jóváhagyást követően megküldésre kerül a Közlönyben történő kihirdetés céljából a jogszabály.

12 KIHIRDETETT JOGSZABÁLY MÓDOSÍTÁSOK MVT. Módosítás: Kizárásra került annak lehetősége, hogy az ügyfél saját maga hatósági ellenőrzés alá vonását kérelmezze. Ellenőrzési irányelv közzétételi időpontjának módosulása az ellenőrzési időszakot megelőző 45 napra (kb. a tárgyévet megelőző nov. közepe). A munkabaleset kivizsgálása, bejelentése és nyilvántartása (és egyéb munkáltatót terhelő munkavédelmi kötelezettségek sem) nem függ attól, hogy a magyar munkáltatónak milyen állampolgárságú a munkavállalója, ennek megfelelően a Javaslat módosítja az Mvt át. A fokozott expozíciós eset kivizsgálása a munkavédelmi felügyelő kötelezettségei közül a jogosultságai közé került.

13 KIHIRDETETT JOGSZABÁLY MÓDOSÍTÁSOK Az ipari alpintechnikai tevékenység biztonsági szabályzatáról szól 45/2013. (X. 14.) rendelet módosította a 11/2003 (IX. 12.) FMM rendeletet. Az előterjesztés egyeztetésében részt vett: Magyar Ipari Alpintechnikát Oktatók Érdekvédelmi Egyesülete Indokolás: A biztonsági és képesítési előírások átfogó szabályozása a 11/2003. (IX.12.) FMM rendeletben. A rendelet módosításának hangsúlyos része a fogalmak pontosítása, valamint az egyéni védőeszközök megfelelő kiválasztásának segítése. A rendelet beemeli az alkalmazási feltételek közé az ipari alpinista szakképesítést (OKJ szakképzés). Ipari alpinista szakképesítés hiányában december 31. napjáig engedi meg a rendelet az alpintechnikai munkavégzésre olyan munkavállaló alkalmazását, aki csak a rendelet jelenleg hatályos előírása szerinti személyi feltételekkel rendelkezik. Az elölmászás és a munkavégzés során a munkavállaló szükséges biztosítására vonatkozó rendelkezések korszerűsítése.

14 KIHIRDETETT JOGSZABÁLY MÓDOSÍTÁSOK A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról (új jegyzőkönyv és kitöltési módszertan) A társadalmi egyeztetésben részt vett: BKV. Zrt., Magyar Posta Zrt, MOL Nyrt. Indokolás: az Eurostat 2001 óta bocsátja ki European Statistics on Accident at Work (Európai Munkabaleseti Statisztikák) című metodológiáját, amelynek 2012-es kiadása szükségessé tette új munkabaleseti jegyzőkönyv és módszertan kiadását; újra van munkabaleseti kivizsgálási melléklet; a munkabaleset kivizsgálása, bejelentése és nyilvántartása a magyar munkáltatót a munkavállalója állampolgárságától függetlenül terheli.

15 342/2007. (XII. 19.) a korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetése alól történő mentesítés eljárási szabályairól 34/2007. (XII. 21.) SZMM rendelet a korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetési kötelezettsége alól történő mentesítéshez szükséges állapotfelmérésről, valamint a mentesítési eljárás szakértői, illetve hatósági közvetítői díjairól Előzménye: a 1356/2011. (X. 21.) Korm. határozat szerint foglalkoztatási, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szempontok alapján ki kell dolgozni a szervezet fokozott igénybevételével járó munkavégzés esetén az eredeti tervek szerint január 1-jétől alkalmazható intézkedések és ellátások korkedvezményes nyugdíjat kiváltó rendszerét. Cél, hogy a korkedvezmény azon munkakörök esetén maradjon meg a továbbiakban, ahol az indokolt és alátámasztott. A jelenlegi korkedvezményes munkaköri jegyzékben szereplő munkaköröket a tervezet szerint a munkáltatóknak felül kell vizsgálni. Az érintett munkáltatók az állapotfelmérést követően a szükséges adatlapokat benyújtanák a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságához, a Magyar Honvédség esetén a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatalához. Döntés a mentesítés kérdésében szakhatósági állásfoglalás és a helyszíni szemle alapján lenne hozható.

16 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről Szakmai egyeztetésében részt vett: Magyar Építész Kamara, MUFOSZ Társadalmi egyeztetésben részt vett: Magyar Posta Nyrt., Magyar Mérnöki Kamara, ÉVOSZ Lényeges változások: Az ideiglenes vagy változó építési területeken a minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeket tartalmazó, többször módosított 92/57/EGK irányelvvel való szorosabb összhang megteremtése. Fogalmak pontosítása, új fogalmak megjelenése ( munkavédelmi tervezői koordinátor, munkavédelmi kivitelezői koordinátor, munkavédelmi építési útmutató, önálló vállalkozó). Biztonsági és egészségvédelmi terv tartalmának meghatározása. Bejelentési kötelezettség módosítására egyelőre nem kerül sor, mert a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerinti bejelentésnek nem azonos a tartalma.

17 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről Egyidejűleg vagy egymást követően több munkáltató munkavállalói tevékenykedés esetén koordinátor igénybevételének kötelezettsége (tervező, fővállalkozó végső esetben építtető). Lényeges változások a koordinátorok esetében: o o o o feladatok ellátásának személyi feltételei (nemcsak természetes személy lehet). koordinátorral szembeni szakmai követelmények módosítása, A mv. tervezői koordinátor és a mv. kivitelezői koordinátor feladatainak pontosítása, a koordinátor építési munkahelyen való jelenlétének szabályozása. A koordinátori tevékenység végzésének feltétele a hatályos jogszabály alapján: munkavédelmi szakképesítés (Alkalmazható: december 31. napjáig.) A tervezet a munkavédelmi szakképesítésen felül az építési munkahely jellegének megfelelően kettő kategóriába osztva középfokú, illetve felsőfokú szakirányú műszaki vagy építőipari, építészeti szakképzettséget követel meg.

18 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről A koordinátorral szembeni szakmai követelmények: Munkavédelmi tervezői koordinátor az lehet, aki rendelkezik legalább középfokú munkavédelmi szakképesítéssel és három év munkavédelmi gyakorlattal, továbbá szakirányú felsőfokú műszaki szakképzettséggel. Munkavédelmi kivitelezői koordinátor az lehet, aki rendelkezik legalább középfokú munkavédelmi szakképesítéssel és a) legalább középfokú általános műszaki vagy építőipari, építészeti tanulmányi területen szerzett szakképesítéssel, továbbá három év építőipari, vagy építőipari kivitelezői gyakorlattal, vagy b) öt év építőipari kivitelezői gyakorlattal. Speciális építményeknél a munkavédelmi kivitelezői koordinátornak szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelni

19 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről Néhány lényeges szakmai változás: Az építési munkahelyeken és az építőipari kivitelezési tevékenység során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági követelmények című (jelenlegi 4. számú melléklet) szerkezeti átalakítása (nagyobb összhang az irányelvvel és az átfedések megszüntetése). Például: munkaeszköz és a munkaeszköz használatára vonatkozó szabályok elkülönítése, földmunkagépekre vonatkozó szabályok beépítése,

20 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről a hőmérséklettel és időjárással kapcsolatos előírások átdolgozása (A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségfokozat esetén, valamint a hidegnek minősülő munkahelyen. leesés elleni védelemnél a lezuhanás-gátló rendszer a munkavállaló szabadesése megakadályozására, a kikötési pont esetében a teherhordó szerkezet kijelölése szűk munkatérben végzendő munka, ill. a létrák használatával és az állványok tervezésével kapcsolatos előírások körének kiegészítése, a PB palack használatával végzett szigetelési munkák előírásainak bekerülése

21 A munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályairól szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet módosítása A rendelet megalkotását 2011 végén indokolta: - A munkavédelmi hatóságnak, a munkavédelmi bírság összege tekintetében biztosított mérlegelési jogköre keret jellegű jogi szabályozáson alapult Következménye volt: szélsőségek a mérlegelésben. - Megerősödött az a törekvés, amely szerint a kis- és középvállalkozásokat fokozottabban kell támogatni következménye: át kellett törni a korábban alkalmazott elvet; miszerint a munkavédelmi bírság alkalmazhatósága, mértékének nagysága független a gazdálkodási forma nagyságától, gazdasági erejétől.

22 A munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályairól szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet módosítása A szabályozás újszerű volt. A jogalkalmazói tapasztalatok világítanak rá a gyermekbetegségekre. Ennek okán szükségessé vált egy újabb szempontú törekvés megjelenítése, illetve erősítése! Módosítási törekvések között szerepel, hogy előtérbe kerüljön a munkavédelem belső összefüggésrendszere, a jogfogalmak pontosítása, valamint az alkalmazandó bírságtényezők jobban igazodjanak az Mvt-hez. Cél, hogy a bírságmérték tegye lehetővé a tényállások fokozottabb differenciálását, mely arányosabb jogkövetkezményt jelentene.

23 A munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályairól szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet módosítása Néhány hangsúlyozottabb példa a várható változások köréből: A súlyos veszélyeztetések figyelembevétele munkavállalónként történik és az alkalmazandó bírságtényezők összeszorzásakor mindig csak a veszélyeztetéssel érintett munkavállalónál megállapítható körülmények vehetőek alapul. (Így nem fordulhat elő, hogy halálos munkabaleset esetében az alkalmazandó szorzó egy másik munkavállalónál figyelembe vett körülmény alapján számolt összeget szoroz fel.) Az előzőeknek megfelelően normasértések számát is munkavállalónként kell meghatározni. A számításban és annak levezetésében jól elkülöníthető lesz: - a munkavállaló súlyos veszélyeztetéséhez közvetlenül kapcsolódó elemek, - a munkáltatóhoz kapcsolódó további, de a súlyos veszélyeztetéssel összefüggő elemek, valamit - a munkavégzés hatókörében tartózkodókra vonatkozó elem.

24 A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet módosítása A módosítás indoka: a rendelet felépítése feleljen meg a munkavállalók által a munkájuk során használt munkaeszközök biztonsági és egészségvédelmi minimumkövetelményeiről szóló 2009/104/EK irányelv felépítésének, valamint a hatályba lépést követően eltelt időszak jogszabályi változásainak. A 2009/104/EK irányelv felépítésének megfelelő szerkezeti átalakítás szerint a rendelet II. fejezete két fő részre lett tagolva: Munkaeszközökre vonatkozó általános követelmények Munkaeszközök használatára vonatkozó általános követelmények A szerkezeti felépítésen túlmenő fontosabb tartalmi változások: Az Értelmező rendelkezések fejezetben meghatározásra kerülnének: a magasban levő munkahelyen ideiglenesen végzett munka, a villamos működési próba, az új vagy új létesítésű villamos berendezés és az új vagy új létesítésű érintésvédelmi berendezés

25 A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet módosítása Újdonságként kerülnének rögzítésre: A munkaeszközt vagy annak részeit rögzítéssel vagy más módon stabilizálni kell, ha ezt a munkavállalók védelme szükségessé teszi. Megfelelő védőintézkedéseket kell tenni, ha a munkaeszköz törése vagy szétesése veszélyeztetheti a munkavállalót. A legutóbbi időszakos ellenőrző felülvizsgálat elvégzéséről a munkáltató tárgyi eszköz alkalmazásával (pl. a munkaeszközön elhelyezett, jól látható jelzéssel) tájékoztatást nyújt, ha a munkaeszközt a telephelyen kívül használják.

26 A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet módosítása Villamosságot érintő új előírás tervezete: A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés érintésvédelmének (közvetett érintés elleni védelmének), valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól a munkáltató szerelői ellenőrzés, illetve szabványossági felülvizsgálat keretében gondoskodik. A tervezet kifejti, hogy villamos berendezés és/vagy érintésvédelmi berendezés szerelői ellenőrzésének elvégzése milyen esetekben szükséges, továbbá, hogy mikor szükséges a szabványossági felülvizsgálat elvégzése.

27 A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet módosítása A tervezet rögzíti, hogy milyen esetben elegendő a villamos működési próba elvégzése az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat helyett, az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot milyen esetekben, milyen időközönként kell elvégezni szerelői ellenőrzéssel az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot szabványossági felülvizsgálattal milyen gyakorisággal kell elvégezni az ellenőrző felülvizsgálatok befejezéseként a vizsgált berendezés vizsgálati eredményét írásban kell dokumentálni, és a dokumentumnak mit kell tartalmaznia.

28 A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet módosítása Új szabály tervezetek: Az Mvt ában foglaltak szerinti újraindítási feltételek alá nem tartozó munkaeszközt, ha azzal az Mvt. 23. (2) b) bekezdésében nevesített rendkívüli körülmények következtek be, csak akkor lehet ismételten használatba venni, ha megbízott személy megvizsgálta és írásban nyilatkozott a munkaeszköz alkalmasságáról. A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a munkaeszközt kizárólag annak kezelője használja, ha a munkaeszköz használata a kockázatértékelés szerint veszélyt jelent a munkavállalók biztonságára vagy egészségére. Javítást, átalakítást, karbantartást csak a munkáltató által e feladat elvégzésére megbízott, külön oktatásban részesített személy végezhet.

29 27/ (VIII. 28.) NM rendelet a foglalkozási betegségek és a fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról A munkavédelmi felügyelőség kivizsgálja, de nem dönt a foglalkozási megbetegedés tényéről. A vizsgálatban részt vesz a Munkavédelmi Főosztály orvos tanácsadója. A munkahelyen tapasztalható hiányosságok megszüntetésére a felügyelő intézkedik! Az MMI Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya vizsgálja a foglalkozási megbetegedés, vagy fokozott expozíció bejelentésének szakmai megalapozottságát, a felügyelői vizsgálat teljes körűségét. A kivizsgálás után, a bejelentés elfogadása esetén nyilvántartásba veszi foglalkozási megbetegedésként a bejelentett betegséget és erről tájékoztatja a munkavédelmi felügyelőséget. A foglalkozási megbetegedés tényét a kötelező egészségbiztosítás ellátásáról szóló évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII.1.) Korm. r. 45. (1) alapján a táppénz folyósítására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervnek kell elbírálnia abban az esetben is, ha a biztosított a balesetből eredően nem vált keresőképtelenné. Jelenleg a jogorvoslati lehetőség csak itt biztosított. Változás lényege lenne: Döntést hoz munkavédelmi hatóság, továbbá a jogorvoslati lehetőség beépítése!

30 27/ (VIII. 28.) NM rendelet a foglalkozási betegségek és a fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról Egyéb javaslatok: Az észlelt fokozott expozíciót a foglalkozás-egészségügy szolgálat orvosa jelentené a munkáltató felé, aki a munkabalesetekhez hasonlóan kivizsgálná (FESZ közreműködésével) az expozíciós eseményt és erről a vizsgálati lapot (munkabaleseti jegyzőkönyv mintájára) állítana ki, amit a foglalkozás-egészségügyi szolgálat aláírásával küldene be a felügyelőséghez. A felügyelőség ellenőrizné a kivizsgálás eredményét és az intézkedéseket. Amennyiben nem tartja megfelelőnek a kivizsgálást, CSAK abban az esetben tenne észrevételeit és új eljárásra kötelezhetné a munkáltatót. Fokozott expozíciónál lényeges, hogy egy prevenciós eljárásról van szó.

31 Irányelveket átültető jogszabályok február 26-án kihirdetésre került az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/27/EU IRÁNYELVE o a 92/58/EGK, a 92/85/EGK, a 94/33/EK és a 98/24/EK tanácsi irányelvnek, valamint a 2004/37/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek o az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendelethez való hozzáigazítása céljából történő módosításáról. Átültetési határidő: június.1 Négy munkaegészségügyi tárgyú rendeletet érint a módosítás.

32 Irányelveket átültető jogszabályok 92/85/EGK irányelv a várandós, a gyermekágyas vagy szoptató munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről (Biológiai anyagok; Anyagok és keverékek H340, H341, H350, H350i, H351, H360, H360D, H360FD, H360Fd, H361, H361d, H361fd, H362, H370, H371; Eljárások.) 94/33/EK irányelv a fiatal személyek munkahelyi védelméről (Biológiai anyagok. Anyagok és keverékek. Munkahelyi eljárások.) A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet módosítása szükséges

33 Irányelveket átültető jogszabályok 92/58/EGK irányelv a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó minimum követelményekről Módosítandó a 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről. A munkahelyeken a gyakrabban és nagyobb mennyiségben használt korábbi X (ártalmas vagy irritatív anyag) szimbólummal jelölt anyagokat a CLP-ben döntően a GHS07 (felkiáltójel) kisebb körben GHS08 (egészségi veszély) piktogrammal kell jelölni. Ugyanakkor a 92/58/EGK irányelvben (II. melléklet,3.2 pont) is szerepel egy a magyar joganyagba is átvett Általános veszély figyelmeztető jel. (felkiáltójel). a) az Ártalmas vagy irritatív anyag figyelmeztető jelet el kell hagyni; b) az Általános veszély figyelmeztető jel a következő lábjegyzettel egészül ki: *** Ez a figyelmeztető jel nem használható arra, hogy figyelmeztessen a veszélyes vegyi anyagokra és keverékekre, kivéve, ha a figyelmeztető jelet a III. melléklet 5. szakasza második bekezdésének megfelelően veszélyes anyag vagy keverék tárolóinak jelölésére használják

34 92/58/EGK irányelv

35 Az irányelvet átültető módosítandó jogszabály 2004/37/EK irányelv a munkájuk során rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről szóló 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet módosításai szükséges

36 2004/37/EK irányelv a munkájuk során rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről 1. Az 1. cikk (4) bekezdése helyébe a következő szöveg lép: (4) Az azbesztre, amellyel a 2009/148/EK európai parla menti és tanácsi irányelv (*) foglalkozik, ennek az irány elvnek a rendelkezései alkalmazandók, amennyiben azok a munkahelyi biztonság és egészségvédelem magasabb szintjét biztosítják.»rákkeltő anyag«meghatározása: i. az 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (*) I. mellékletében foglalt, az 1A. Vagy 1B. kategóriájú rákkeltő anyagként való besorolás kritériumainak megfelelő anyag vagy keverék; ii. az ezen irányelv I. mellékletében említett anyag, keverék vagy eljárás, valamint az említett mellék letben említett eljárás során kibocsátott anyag vagy keverék;»mutagén«anyag meghatározása: az 1272/2008/EK rendelet I. mellékletében foglalt, az 1A. vagy 1B. kategóriájú csírasejt-mutagénként való besorolás kritériumainak megfelelő anyag vagy keverék;

37 A munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet módosítása Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendelethez való hozzáigazítása céljából történő módosítás mellett a 25/2000-es módosítását az Európai Uniós jogi aktusoknak és a magyar jogszabályoknak való megfelelés pontosítása is szükségessé teszi. (Nemcsak a munkájuk során vegyi anyagokkal kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről szóló 98/24/EK tanácsi irányelvvel, hanem a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló június 12-i 89/391/EGK tanácsi irányelv rendelkezéseivel összhangban kell lennie a z együttes rendeletnek.) Például: a kockázatbecslés tartalma, szükségességének esetei és naprakésszé tétele körében, a megelőzés a kockázatkezelés általános alapelveinél valamint a munkavállalókkal és képviselőikkel való együttműködés szabályainak vonatkozásában

38 A kockázatértékelés / kockázatbecslés szabályozása Munkavédelmi törvény A kockázatértékelés eredményeként a munkáltató felelőssége legalább a következők dokumentálása: b) a veszélyek azonosítása; c) a veszélyeztetettek azonosítása, az érintettek száma; d) a kockázatot súlyosbító tényezők; e) a kockázatok minőségi, illetőleg mennyiségi értékelése, f) a szükséges megelőző intézkedések, a határidő és a felelősök megjelölése; 25/2000. (IX.30.) EüM-SzCsM együttes rendelet A kockázatbecslést az alábbiak figyelembevételével kell elvégezni a) veszély azonosítása, b) az expozíció-hatás (koncentráció/dózishatás) összefüggés elemzése, c) az expozíció becslése, d) a kockázat értékelése: minőségi, illetve mennyiségi jellemzése. (Kbtv.-vel összhangban megelőző intézkedéseket foganatosít)

39 A munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet módosítása Legfontosabb változások, pl.: Kockázatbecslés Kockázatelemzés A kockázatelemzés lépései: 1. kockázatbecslés - veszélyazonosítás - veszélyjellemzés - expozícióbecslés - kockázatjellemzés 2. kockázatkezelés - kockázatértékelés - kockázatkezelési stratégia 3. kockázat-kommunikáció

40 A munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet módosítása A rendelet a munkahelyeken a jogszabályban foglalt kötelezettségek betartásának ellenőrzésére továbbra is a népegészségügyi hatóságot jogosítja fel! holott a 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat értelmében, január 1- jei végrehajtási határidővel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkaegészségüggyel kapcsolatos feladatai átkerültek a munkavédelmi hatósághoz. Ez önmagában technikai módosítás lenne

41 A munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet módosítása További változások: Veszélyes anyagok munkahelyi levegőben megengedett határértékei: - MK-érték (maximális koncentráció: a műszak során eltűrt legmagasabb koncentráció rákkeltő anyagok) megszűnik! - ÁK-, és CK-érték (megengedett átlagos koncentráció, ill. megengedett csúcskoncentráció) marad, de számos veszélyes anyag esetében módosul! Biológiai expozíciós és hatásmutatók (BEM/BHM) határértékei (2. csoport): a) vizsgálandó (kötelező) + b) ajánlott (pl. vizeletben: aceton, alumínium)

42 TERVEZETT JOGSZABÁLY Új rendelet készül a munkahelyi elsősegélynyújtás minimális követelményeiről A munkahelyeken történő elsősegélynyújtásról a 15/1972. (VIII. 5.) EüM rendelet tartalmazott részletes szabályozást. A rendeletet azonban a 383/2007. (XII. 23. ) Kormányrendelet 2.. (1) bekezdése január 1. hatállyal hatályon kívül helyezte. Az Mvt. értelmében felhatalmazást kap a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter, hogy az egészségügyért felelős miniszter egyetértésével ebben a tárgykörben rendeletet alkosson. A tervezet célja: - meghatározni azokat a szabályokat, amelyek alapján a munkáltató teljesíti az Mvt-ben meghatározott, a munkahelyi elsősegélynyújtás megszervezésére vonatkozó kötelezettségei, - előkészíteni az informatikai alapú képzési rendszert, amely jelentősen megkönnyítené a munkahelyi elsősegélynyújtásra való felkészülést

43 TERVEZETT JOGSZABÁLY Új rendelet készül a munkahelyi elsősegélynyújtás minimális követelményeiről A tervezet tartalmi elemei: - az elsősegélynyújtói alapképzés elméleti ismereteit - E-learning felkészítés keretében, - minden munkáltató számára ingyenesen - online módon hozzáférhető oktatási felületen lehet elsajátítani. - Az elméleti részt elektronikus számonkérés zárja, - majd ezt követően kerül sor a képző intézmény által szervezett gyakorlati oktatásra. A Tervezet előnyei: - megvalósulhatna az a szakmai követelmény, hogy az országban szervezett valamennyi képzés azonos elméleti ismeretanyagon alapuljon

44 TERVEZETT JOGSZABÁLY Új rendelet készül a munkahelyi elsősegélynyújtás minimális követelményeiről Későbbi fejlesztés: az alapképzés után a kockázatalapú speciális képzés elemeiről is készülhet elektronikus tananyag. A megvalósítás fontos szereplője: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), mint az elsősegélynyújtó képzés szakmai felügyeletéért felelős szervezet. Feladatai lennének: - részvétel az elektronikus tananyag kidolgozásában, akkreditáltatásában, tartalmi fejlesztésében - a vizsga szervezésében és lebonyolításában, - az online oktatási felület kialakításában és üzemeltetésében, - a képzésben résztvevőkről, valamint a képzettséget megszerzőkről olyan nyilvántartás vezetésében, amely a vizsgáztatást, illetve az időszaki ismeretfelújító képzések megszervezését támogatja. A rendeletet január 1-jén tervezték hatályba léptetni

45 Emelőgép Biztonsági Szabályzat A tervezetet alapvetően az Országos Emelőgépes Egyesület (OEME) tagjainak szakmai előkészítésével készült. Tervezett változások a jelenleg hatályos Emelőgép Biztonsági Szabályzathoz (EBSZ) képest: Nincs 4 fejezetre tagolva, sok mindent nem szabályozna, ehelyett az üzemeltetőre bízná, hogy szabályozzon saját maga, Hatálya: nem lenne tárgya a zárt technológiai láncon belüli emelőgép, A mellékletben felsorolná az EBSZ hatálya alá tartozó főbb emelőgép kategóriákat (itt megjelenik a Kézi irányítású manipulátor, mint emelőgép). Szintén mellékletben behozza az emelőgépek irányításánál használatos karjelzéseket is ami jelenleg a 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 5. számú mellékletében van.

46 Emelőgép Biztonsági Szabályzat Bevezetné: az Emelőgép-tervező fogalmát; az Emelőgép-ügyrend -et; a Zárt technológiai láncon belüli emelőgép -et; az Emelőgépekkel végzett tevékenység biztonságtechnikai oktatása -t; Az emelőgépek és a teherfelvevő eszközök naprakész nyilvántartását, Az emelőgéphez a használati utasítás szerint készített karbantartási utasítást, Meghatározná az emelőgép-napló minimális tartalmát. Változnának (enyhülnének) a személyi feltételek: Nem szükséges kezelői jogosultság a kizárólag a kiszolgált technológiába épített vagy ahhoz telepített, és kizárólag egy meghatározott munkadarab megfogására alkalmas 200 kg megengedett teherbírás alatti és 2,00 méter emelési magasságot meg nem haladó emelőgép kezelőjének, abban az esetben, ha az emelőgép biztonságos kezelésére a munkáltató bizonyítottan kioktatta.

47 Nemzeti Munkaügyi Hivatal Köszönöm a figyelmet! dr. H. Nagy Judit H.NagyJ@LAB.HU 47

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről Törvények 2007. évi a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. CLXI. módosításáról 2007. évi CXXVI. egyes adóek módosításáról 2007. évi LXXXIV. a rehabilitációs járadékról 2006. évi XCVII. az egészségügyben

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete TERVEZET A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN A MUNKAVÉDELEM SZEREPLŐI Állam Munkáltató Szerződés, Munkautasítás Munkavállaló MUNKAVÉDELMI HATÓSÁG Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 2012.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén. Budapest, 2012. május 8.

Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén. Budapest, 2012. május 8. Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén Budapest, 2012. május 8. Törvényi szint: Alaptörvény, biztonsággal kapcsolatos egyéb törvények Korm. r. szint: Miniszteri r. szint:

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2015. január

Jogszabályváltozások 2015. január Jogszabályváltozások 2015. január MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 2012. évi II. törvény

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 62 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

A munkavédelmi szabályok megsértése, és azok jogkövetkezményei

A munkavédelmi szabályok megsértése, és azok jogkövetkezményei A munkavédelmi szabályok megsértése, és azok jogkövetkezményei A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban Visegrád 2014. november 6-7. Dr. Káldi Zoltán bányakapitány Az előadással

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET Munkavédelem a mindennapokban Komárom-Esztergom megye munkavédelmi helyzetének alakulása 2014. december 1. KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Szervezeti

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

Módosult a Munkavédelmi törvény

Módosult a Munkavédelmi törvény Módosult a Munkavédelmi törvény Az Országgyűlés a 2018. november 27-i ülésnapján, az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi XCIV. törvény elfogadásával módosította az 1993.évi

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

Munkavédelmi ellenőrzések

Munkavédelmi ellenőrzések Munkavédelmi ellenőrzések XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, 2018. október 10 12. S E M M E LW E I S E G Y E T E M M Ű S ZA KI FŐ I G A ZG AT Ó S Á G BIZTONSÁGTECHNIKAI IGAZGATÓSÁG Hatósági

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben)

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) HONVÉDELMI MINISZTER ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII.

Részletesebben

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A FA- ÉS BÚTORIPARBAN.

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A FA- ÉS BÚTORIPARBAN. ÉRDEKVÉDELEM- ÉRDEKKÉPVISELET ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A FA- ÉS BÚTORIPARBAN. 2007. június 14. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL INFORMÁCIÓ MUNKAVÉDELMI INFORMÁCIÓS

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Munka,- és tűzvédelmi jogszabályok változásai. Munkavédelem

Munka,- és tűzvédelmi jogszabályok változásai. Munkavédelem Munka,- és tűzvédelmi jogszabályok változásai Munkavédelem Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Cím: 1106 Budapest, Fehér út 10. Postacím: 1476 Budapest, Pf. 75. 1993. évi XCIII.

Részletesebben

Munkavédelmi Szabályzat

Munkavédelmi Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Munkavédelmi Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. Munkavédelmi szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...4 3. Munkavédelmi szabályzat

Részletesebben

Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal

Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály Zalaegerszeg Iparkamara 2017. február 27. Munkavédelmi

Részletesebben

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek 4.2.4. Táblázat / 1. Érintett vegyi 1. 1992. évi XXII. törvény a munka törvénykönyvéről 2. 199. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben

A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE

A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei tervezett

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal Honvédelmi Munkafelügyeleti Igazgatóság

Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal Honvédelmi Munkafelügyeleti Igazgatóság Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal Honvédelmi Munkafelügyeleti Igazgatóság Igazgató: Rávai Attila ezredes Közérdekű adatok Cím: 1135 Budapest, Lehel utca 35-37. Postacím: Budapest 1885. Pf. 25. Telefon:

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 2. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAÜGGYEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 5 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS

Részletesebben

É P Í T É S I F Ó R U M

É P Í T É S I F Ó R U M É P Í T É S I F Ó R U M M u n k a v é d e l e m a z é p í t é s i m u n k a t e r ü l e t e n Mi jellemzi a mai hazai építőipart? Sok az építőipari vállalkozás, ennek is döntő többsége kis (esetleg közép)

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 VÁLLALATI, VÁLLALKOZÓI ISMERETEK 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére

Részletesebben

ÉRDEKVÉDELEM-ÉRDEKKÉPVISELET. Kockázatértékelés - munkavédelem - az alkalmazottak érdekképviselete, a munkavédelmi képviselő helye szerepe.

ÉRDEKVÉDELEM-ÉRDEKKÉPVISELET. Kockázatértékelés - munkavédelem - az alkalmazottak érdekképviselete, a munkavédelmi képviselő helye szerepe. ÉRDEKVÉDELEM-ÉRDEKKÉPVISELET Kockázatértékelés - munkavédelem - az alkalmazottak érdekképviselete, a munkavédelmi képviselő helye szerepe. NYÍREGYHÁZA 2008 OKTÓBER 14. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Munkavédelem - kockázatértékelés

Munkavédelem - kockázatértékelés Munkavédelem - kockázatértékelés Simon Gábor államtitkár A munkavédelem mint érték és jövőkép A munkavállaló számára biztonságos és egészséges munkavégzés, hosszú távú munkavégző képesség mentális egészség,

Részletesebben

Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során

Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során Készítette: Jánvári Tibor Munkavédelmi Szakmérnök Mérnöktanár közlekedésmérnök Budapest, 2018 Kutatásom témaköre: A munkavédelmi

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Munkavédelem minden vállalkozás törvényi kötelessége

Munkavédelem minden vállalkozás törvényi kötelessége Munkavédelem minden vállalkozás törvényi kötelessége Tartalom: Alapvető munkavédelmi jogszabályok...3 Munkáltató kötelességei...5 Munkavállaló kötelességei...6 Munkavédelmi szakember feladatai...7 Árajánlat

Részletesebben

Jogalkotási előzmények

Jogalkotási előzmények Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény jogalkotási tapasztalatai és a tervezett felülvizsgálat főbb irányai Dr. Bodó Attila Pál főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

Egyéni vállalkozó orvosok/egészségügyi dolgozók alkalmassági vizsgálata

Egyéni vállalkozó orvosok/egészségügyi dolgozók alkalmassági vizsgálata Egyéni vállalkozó orvosok/egészségügyi dolgozók alkalmassági vizsgálata dr. Nagy Károly osztályvezető Munkahigiénés Osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái,

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái, A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái, Dr. Groszmann Mária 2010. szeptember MUNKAVÉDELEM Munkabiztonság

Részletesebben

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 1. oldal 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet az egészségügyért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik.

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik. Milyen esetekben kötelező munkaviszony létesítése előtt az alkalmassági vizsgálat, az időszakos és a soron kívüli vizsgálat? Mit tehetnek a felek, ha nem értenek egyet a vizsgálat eredményével? Összefoglaltuk.

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők:

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők: BEMUTATKOZÁS Az ENVIRIDIS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS KERESKEDELMI BT. segítséget nyújt a munka- és tűzvédelemről, a kémiai biztonságról, környezetvédelemről és a telepengedélyeztetés rendjéről szóló törvényekben

Részletesebben

OEME és az emelőgépekre vonatkozó jogi szabályozások Dr. Kása László elnök

OEME és az emelőgépekre vonatkozó jogi szabályozások Dr. Kása László elnök OEME és az emelőgépekre vonatkozó jogi szabályozások Dr. Kása László elnök 2016.06.09 OREMBIK '16, Gyula 1 Törekvések - Megvalósulások Az emelőgépek üzemeltetési követelményeit befolyásoló új szabványok,

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének

Részletesebben

51/2011. (XII. 23.) NGM rendelet. egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

51/2011. (XII. 23.) NGM rendelet. egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 51/2011. (XII. 23.) NGM rendelet egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2011.12.24-2011.12.25 A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés

Részletesebben

Költségvetési alapokmány (működési költségvetés) év

Költségvetési alapokmány (működési költségvetés) év - 5 / 1 - A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (működési költségvetés) 1.) Fejezet száma, megnevezése: a.) azonosító adatai: 2008. év XXVI. Szociális

Részletesebben

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos

Részletesebben

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX:

8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON FAX: SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERE ÉS JEGYZŐJE 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 E L Ő T E R J E S Z T É S Siófok Város Képviselőtestületének 2017. márciusi ülésére

Részletesebben

295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről

295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről 295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány

Részletesebben

A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai

A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai Budapest, 2013. július 24 Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Megelőzés háttere Jogszabály szerint az EU-ban a munkáltatók kötelesek megakadályozni,

Részletesebben

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY Munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételei 1. A munkáltatók tevékenységük alapján a következő munkavédelmi szempontú veszélyességi osztályba tartoznak

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NFGM/ /2009. ELŐTERJESZTÉS az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. augusztus 2 EGYEZTETÉSI LAP 1. Az egyeztetés alapadatai

Részletesebben

Változások a munkavédelmi eljárásban

Változások a munkavédelmi eljárásban Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége Nagykáta, 2012. március 22. Változások a munkavédelmi eljárásban Nagykáta, 2012. március 22. Pest

Részletesebben

Munkavédelem az Egészségügyben I. DE OEC Rehab. MSC

Munkavédelem az Egészségügyben I. DE OEC Rehab. MSC Munkavédelem az Egészségügyben I. DE OEC Rehab. MSC Dr. med. Habil. Szilasi Mária PhD., Dr. med. habil. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna PhD., Dr. Terjék László PhD A munkavédelem fogalma A munkavédelem fogalmát

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Horváth Kinga, Németh Dávid

Részletesebben

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. ./2012. (.) NGM rendelete

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. ./2012. (.) NGM rendelete A nemzetgazdasági miniszter./2012. (.) NGM rendelete a nemzetgazdasági miniszter feladatkörébe tartozó egyes miniszteri rendeleteknek a járási (fővárosi kerületi) hivatalok kialakításával összefüggő módosításáról

Részletesebben

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt bemutatása

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt bemutatása A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt bemutatása Előadó: Vörös Szabolcs szakmai vezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály E-mail cím: vorossz@lab.hu Telefonszám: +36 1 323

Részletesebben

Munkavédelmi szempontok és azok változásai a katonai építésügyi eljárásokban

Munkavédelmi szempontok és azok változásai a katonai építésügyi eljárásokban HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL Munkavédelmi szempontok és azok változásai a katonai építésügyi eljárásokban Göd, 2007. május 30. Összeállította: Rávai Attila mk. ezredes

Részletesebben

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI 20. Egy szabadban megtartott, főzőversennyel egybekötött rendezvényükön az egyik csapat ásványvizes műanyagpalackban tárolta a folyékony mosogatószert, amiből az egyik csapattag véletlenül ivott. A hirtelen

Részletesebben

Naprakész tudás. Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések

Naprakész tudás. Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Naprakész tudás Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések Előadó: Pató Ágnes Tevékenység

Részletesebben

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása a REACH rendelet (1907/2006/EK rendelet), a CLP rendelet (1272/2008/EK rendelet), valamint az egyes munkavédelmi irányelvek kapcsolatával

Részletesebben