Jogalkotási előzmények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jogalkotási előzmények"

Átírás

1 Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló évi L. törvény jogalkotási tapasztalatai és a tervezett felülvizsgálat főbb irányai Dr. Bodó Attila Pál főosztályvezető-helyettes - KIM Kormányiroda Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2 Jogalkotási előzmények Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program. A kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) Korm. rendelet. Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiájáról szóló 1035/2012. (II. 21.) Korm. határozat (kiberbiztonság). Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiájáról szóló 1139/2013. (III.21.) Korm. határozat, amely elemzi Magyarország jelenlegi kiberbiztonsági helyzetét, jövőképét, megnevezi az elérendő célokat és az alkalmazandó eszközöket. Kormány munkaterve / munkacsoport KIM vezetéssel. Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló évi L. törvény.

3 Az Ibtv. alapelvei Cél: az állami és önkormányzati szervek elektronikus információs rendszereiben tárolt, kezelt információk védelme, a megelőzés és a tudatosságnövelés, a biztonsági események bekövetkezése esetén a felmerült problémák tudatos kezelése. Alapvetés: az elektronikus információs rendszer minden elemére kiterjedő védelem. Kockázatokkal arányos védelem: ahol a védelmi intézkedésekre fordított költségek arányosak a fenyegetések által okozható károkkal. Védelmi feladatok: megelőzés, korai figyelmeztetés, észlelés, reagálás és eseménykezelés. Védelmi formák: adminisztratív, fizikai, logikai védelem.

4 Az Ibtv. hatálya Tárgyi hatály rögzíti, hogy mit kell a törvény alkalmazása során elektronikus információs rendszernek tekinteni: az adatok, információk kezelésére használt eszközök, eljárások, valamint az ezeket kezelő személyek együttesét, az azonos adatkezelő és adatfeldolgozó által, egymással kapcsolatban álló eszközökön, egymással összefüggő eljárásokkal azonos célból kezelt, kiszolgált, illetve felhasznált adatok, az ezek kezelésére használt eszközök, eljárások, valamint az ezeket kezelő, kiszolgáló és felhasználó személyek együttesét. Személyi hatály az államszervezet működésének fenntartása szempontjából kiemelt jelentőséggel rendelkező, valamint a nemzeti adatvagyon kezelését ellátó szervezetekre terjed ki..

5 Az Ibtv. hatálya Kivételek: Kormány, kormánybizottságok, önkormányzatok képviselő testületei és annak bizottságai, önkormányzati közgyűlés. Az Ibtv. hatálya kiterjed továbbá: - a személyi hatály alá tartozó szervek és a számukra adatkezelést végző szervek elektronikus információs rendszereinek védelmére; - a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások adatfeldolgozói elektronikus információs rendszereinek védelmére; - az európai létfontosságú rendszerelemmé és a nemzeti létfontosságú rendszerelemmé törvény alapján kijelölt rendszerelemekre.

6 Az Ibtv. hatálya Területi hatály: - a személyi hatály alá tartozó szervek és a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások adatfeldolgozói az általuk kezelt, a nemzeti adatvagyon részét képező adatokat csak Magyarország területén üzemeltetett elektronikus információs rendszerekben, valamint diplomáciai információs célokra használt zárt célú elektronikus információs rendszerben kezelhetik - kivétel a Magyar Honvédség; - nemzetközi szerződés vagy NEIH engedélyével biztosított az EU területén üzemeltetett elektronikus információs rendszerekben történő adatkezelés is - kivétel a Magyar Honvédség (EU területén kívül üzemeltetett elektronikus információs rendszerekben is).

7 Az Ibtv. hatálya

8 Jogok és kötelezettségek Cél a szervezetek alapállapotának rögzítése, ehhez kapcsolódóan az elektronikus információs rendszerek biztonsági osztályba sorolása és a szervezetek biztonsági szintjének meghatározása - 1-től 5-ig terjedő számozással ellátott skálán, önbesorolás útján, ahol a védelmi intézkedések a skála értékének növekedésével fokozatosan szigorodnak. Alapelv a fokozatosság elvének érvényesítése - a megállapított biztonsági osztályt és biztonsági szintet alapul véve lépésről lépésre lehet haladni, minden egyes következő, magasabb biztonsági osztályhoz és biztonsági szinthez rendelt biztonsági intézkedések kivitelezésére 2 év áll rendelkezésre. Folyamatos értékelés: fő szabály szerint 3 évente meg kell ismételni az önbesorolást, esetenként soron kívüli felülvizsgálatot kell elvégezni.

9 Jogok és kötelezettségek A szervezet biztonság szintjének azt a biztonsági szintet kell elérnie, amely megegyezik az általa kezelt elektronikus információs rendszerek közül a legmagasabb biztonsági osztállyal, de minimum az előírt alap biztonsági szinttel. A biztonsági osztályba sorolás és a biztonsági szint meghatározását: dokumentált módon kell végrehajtani; eredményét az IBSZ-ben kell rögzíteni; elvégzése és jóváhagyása a szervezet vezetőjének felelőssége; hiányosság esetén a vizsgálatot követő 90 napon belül cselekvési tervet kell készíteni. A szervezet a feladatellátáshoz igénybe vett közreműködő esetén (elektronikus információs rendszer létrehozása, üzemeltetése, auditálása, karbantartása, javítása vagy az adatkezelési/adatfeldolgozási tevékenység során) köteles gondoskodni arról, hogy az Ibtv.-ben foglaltak a közreműködővel kötött szerződésben kötelemként teljesüljenek.

10 Jogok és kötelezettségek A szervezet vezetője: az elektronikus információs rendszer biztonságáért felelős személy kinevezése; az oktatás és az információbiztonsági ismeretek szinten tartásának biztosítása; a biztonsági események hatékony kezelése; szabályozási környezet kialakítása (informatikai biztonságpolitika, informatikai biztonsági stratégia, informatikai biztonsági szabályzat). Az elektronikus információs rendszer biztonságáért felelős személy: irányítja a biztonsági tevékenységek tervezését, szervezését, koordinálását és ellenőrzését; előkészíti a biztonsági osztályba és a biztonsági szintbe sorolást.

11 Végrehajtási szabályok Rendeleti szinten került meghatározásra: a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács és szervezetrendszerének szabályai; a NEIH feladatának, hatósági ellenőrzésének, bírságolási jogkörének és az információbiztonsági felügyelő kirendelésének eljárási rendje és szabályai; az NBF, mint szakhatóság feladat- és hatásköre; a CERT és az ágazati eseménykezelő központok feladat- és hatásköre; a képzés és továbbképzés rendje; a hatósági nyilvántartásba vétel és a biztonsági események jelentésének és közzétételének rendje; a biztonsági osztályba és a biztonsági szintbe sorolás követelményrendszere.

12 Végrehajtási szabályok

13 Szervezetrendszer

14 Képzés, továbbképzés Képzésre kötelezett személyi kör: az elektronikus információs rendszerek védelméért felelős vezető: akit az Ibtv. hatálya alá tartozó szervezet a szervezeti és működési szabályzat vagy munkaköri leírás alapján, illetve egyéb módon, mint felelős vezetőt kijelölt a védelmi feladatok ellátásával összefüggésben; az elektronikus információs rendszer biztonságáért felelős személy: akit az Ibtv. hatálya alá tartozó szervezet az elektronikus információs rendszerek biztonságával összefüggő feladatok ellátására kijelölt, gyakorlatban általában ez a személy azonos az informatikai biztonsági felelőssel; az elektronikus információs rendszer biztonságával összefüggő feladatok ellátásában részt vevő személy: akit az Ibtv. hatálya alá tartozó szervezet a szervezeti és működési szabályzat vagy munkaköri leírás alapján, illetve egyéb módon a feladatellátással megbízott.

15 Képzés, továbbképzés Szakirányú továbbképzés / továbbképzés / éves továbbképzés Mentességek a szakirányú továbbképzés alól: 5 év szakmai gyakorlat megszerzése az alábbi területeken: az információbiztonsági irányítási rendszer tervezése, kialakítása, működtetése során; az információbiztonsági ellenőrzés vagy felügyeleti tevékenység területén; az információbiztonsági kockázatelemzés területén; az elektronikus információs rendszerek információbiztonsági tanúsítási tevékenysége során, vagy az elektronikus információs rendszerek információbiztonsági tesztelésében (etikus hacker tevékenységben). Nemzetközi akkreditált képzettség megléte: CISA, CISM, CRISC, CISSP.

16 Képzés, továbbképzés

17 Jogalkotói tapasztalatok A törvény előkészítése nem csak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is hiánypótló jellegű. Értelmezési problémát jelentett, hogy az önbesoroláson alapuló alapállapot rögzítése nem forrásigényes. A határidőre történő végrehajtás széles körű jogszabály-értelmezést és információt igényel, várhatóan minden érintett az önbesorolást határidőre nem tudja elvégezni. Szükséges a jogalkalmazók szakmai támogatása és a folyamatos nyomon követés. Az eredményes végrehajtás záloga a jogalkotó, a hatóság és a jogalkalmazó közötti interaktív szakmai kapcsolat.

18 Felülvizsgálat iránya A kormányzati átalakítást követően az elektronikus információbiztonság szervezetrendszerét szabályozó rendelkezések 1 éves működést követő felülvizsgálata. Az elektronikus információs rendszerek biztonsági osztályba sorolására és a szervezet biztonsági szintbe sorolására vonatkozó alaphatáridő felülvizsgálata. A biztonsági események bejelentési és kezelési rendjének egycsatornássá tétele és kockázatalapú kezelés vizsgálata. Biztonsági osztályba sorolás finomhangolása (értékek vs. szöveges indoklás). EIR tulajdonos vs. üzemeltető.

19 Tájékoztatás Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság telefonszám: és E- mail cím: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányirodát Irányító Helyettes Államtitkárság telefonszám: ; cím: Nemzeti Biztonsági Felügyelet: telefonszám: ; cím:

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus

Részletesebben

Az Ibtv.-ben meghata rozott feladatok a ttekinte se a to rve ny hata lya ala tartozo szervezetek vonatkoza sa ban

Az Ibtv.-ben meghata rozott feladatok a ttekinte se a to rve ny hata lya ala tartozo szervezetek vonatkoza sa ban Az Ibtv.-ben meghata rozott feladatok a ttekinte se a to rve ny hata lya ala tartozo szervezetek vonatkoza sa ban 1. Bevezetés Jelen dokumentum útmutató, amely segítséget kíván nyújtani a 2013 nyarán hatályba

Részletesebben

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) szerepe a nemzeti kibervédelemben a 2013. évi L. tv. alapján

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) szerepe a nemzeti kibervédelemben a 2013. évi L. tv. alapján A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) szerepe a nemzeti kibervédelemben a 2013. évi L. tv. alapján Előadó: Nagy Zoltán Attila CISM elnök (Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági

Részletesebben

2013. évi L. törvény ismertetése. Péter Szabolcs

2013. évi L. törvény ismertetése. Péter Szabolcs 2013. évi L. törvény ismertetése Péter Szabolcs Szudán Csád Nigéria Szomália Krím - Ukrajna Irak Szíria Kiber hadviselés Társadalmi, gazdasági, jogi folyamatok információs hálózatokon mennek végbe, ez

Részletesebben

2013 L. - tapasztalatok Antidotum 2015

2013 L. - tapasztalatok Antidotum 2015 2013 L. - tapasztalatok Antidotum 2015 Jogszabály 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról (Ibtv.) A törvényt az Országgyűlés a 2013. április 15-i ülésnapján

Részletesebben

Muha Lajos. Az információbiztonsági törvény értelmezése

Muha Lajos. Az információbiztonsági törvény értelmezése Muha Lajos Az információbiztonsági törvény értelmezése kibervédelem? KIBERVÉDELEM KRITIKUS INFORMÁCIÓS INFRASTRUKTÚRÁK VÉDELME ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK VÉDELME Az információvédelem igénye Magyarország

Részletesebben

Nemzetközi jogszabályi háttér I.

Nemzetközi jogszabályi háttér I. SZ2 Az elektronikus információbiztonságról szóló jogszabályok és a létfontosságú rendszerek Budapest, 2016. szeptember 28. Selyem Zsuzsanna tű. alezredes (zsuzsanna.selyem@katved.gov.hu) Nemzetközi jogszabályi

Részletesebben

Dr. Muha Lajos. Az L. törvény és következményei

Dr. Muha Lajos. Az L. törvény és következményei Dr. Muha Lajos Az L. törvény és következményei a törvény hatálya A 2. (1) bekezdésben felsorolt (állami és önkormányzati) szervek és ezen szervek számára adatkezelést végzők A nemzeti adatvagyon körébe

Részletesebben

77/2013 - Követelmények és a gyakorlat. Dr. Krasznay Csaba egyetemi adjunktus NKE KTK EFI IBT

77/2013 - Követelmények és a gyakorlat. Dr. Krasznay Csaba egyetemi adjunktus NKE KTK EFI IBT 77/2013 - Követelmények és a gyakorlat Dr. Krasznay Csaba egyetemi adjunktus NKE KTK EFI IBT Bevezetés Lassan egy éve fogadták el az Ibtv.-t Lassan 3 hónapos a 77/2013 NFM rendelet Lassan itt a következő

Részletesebben

2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1

2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2013. évi L. törvény 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1 2016.10.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. FEJEZET ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Az NKI bemutatása EGY KIS TÖRTÉNELEM

Az NKI bemutatása EGY KIS TÖRTÉNELEM EGY KIS TÖRTÉNELEM Az NKI bemutatása Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2013. Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája 2013. július 1.: hatályba lép az Információbiztonsági törvény (Ibtv.) Heterogén szervezetrendszer:

Részletesebben

7.1 A szervezetek nyilvántartásba vétele... 17 7.2 Biztonsági események bejelentése, kezelése... 18 7.3 A hatóság egyes további feladatai... 18 7.

7.1 A szervezetek nyilvántartásba vétele... 17 7.2 Biztonsági események bejelentése, kezelése... 18 7.3 A hatóság egyes további feladatai... 18 7. Ajánlás szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások elektronikus információs rendszerekre vonatkozó biztonsági követelményeknek való megfelelésének biztosításáról 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés...

Részletesebben

T/10327. számú. törvényjavaslat. az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról

T/10327. számú. törvényjavaslat. az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10327. számú törvényjavaslat az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról Előadó: Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Budapest,

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

2013. évi L. törvény. az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1

2013. évi L. törvény. az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1 az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1 A nemzet érdekében kiemelten fontos - napjaink információs társadalmát érő fenyegetések miatt - a nemzeti vagyon részét képező

Részletesebben

Magyar joganyagok évi L. törvény - az állami és önkormányzati szervek elektr 2. oldal 4.1 adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a

Magyar joganyagok évi L. törvény - az állami és önkormányzati szervek elektr 2. oldal 4.1 adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a Magyar joganyagok - 2013. évi L. törvény - az állami és önkormányzati szervek elektr 1. oldal 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1 A nemzet érdekében

Részletesebben

2013. évi L. törvény

2013. évi L. törvény 2013. évi L. törvény 1 A nemzet érdekében kiemelten fontos napjaink információs társadalmát érő fenyegetések miatt a nemzeti vagyon részét képező nemzeti elektronikus adatvagyon, valamint az ezt kezelő

Részletesebben

Fókuszban az információbiztonság

Fókuszban az információbiztonság Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál konferencia Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvár, 2013.11.7. Fókuszban az információbiztonság A 2013. évi L. tv-nek való megfeleléshez szükséges

Részletesebben

Magyar joganyagok évi L. törvény - az állami és önkormányzati szervek elektr 2. oldal 4.1 adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a

Magyar joganyagok évi L. törvény - az állami és önkormányzati szervek elektr 2. oldal 4.1 adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a Magyar joganyagok - 2013. évi L. törvény - az állami és önkormányzati szervek elektr 1. oldal 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról 1 A nemzet érdekében

Részletesebben

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges Informatikai Biztonsági feladatok: Fizikai biztonsági környezet felmérése Logikai biztonsági környezet felmérése Adminisztratív biztonsági környezet felmérése Helyzetjelentés Intézkedési terv (fizikai,

Részletesebben

IT biztonsági törvény hatása

IT biztonsági törvény hatása IT biztonsági törvény hatása IT biztonság a modern államigazgatás szolgálatában Tim Zoltán CISA, CISM, CRISC, CCSK, IPMA B Budapest, 2014. Október 16. 1 Informatikai biztonság jogszabályai Today 1 2 3

Részletesebben

Az NKI bemutatása. Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Az NKI bemutatása. Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet Az NKI bemutatása Tikos Anita Nemzeti Kibervédelmi Intézet EGY KIS TÖRTÉNELEM 2013. Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája 2013. július 1.: hatályba lép az Információbiztonsági törvény (Ibtv.) Heterogén szervezetrendszer:

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKA SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Verziószám: 1.0 Hivatkozási szám: K1314-0102-150608-01-E Dátum: 2015. június 08. TARTALOM 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI

Részletesebben

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Angyal Adrián vezető szakértő 2013. évi L. törvény: az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról IBTv. vagy 50-es törvény

Részletesebben

KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS)

KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS) 2-8/2014 KARCAGI POLGÁRMESTERI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI STRATÉGIA (IBS) Jóváhagyom: Karcag, 2014. július Oldal: 1 / 9 1. IBS dokumentum karbantartás Dokumentum változások története Verzió Dátum

Részletesebben

Elektronikus Információbiztonsági Vezetők Okosan Klubja Szakmai Fórum március 28. DR. BODÓ ATTILA PÁL

Elektronikus Információbiztonsági Vezetők Okosan Klubja Szakmai Fórum március 28. DR. BODÓ ATTILA PÁL Elektronikus Információbiztonsági Vezetők Okosan Klubja Szakmai Fórum 2019. március 28. DR. BODÓ ATTILA PÁL Az Európai Parlament és a Tanács 2016. július 6-i 2016/1148 irányelve a hálózati és információs

Részletesebben

Kritikus infrastruktúrák, alapvető szolgáltatások az NISD tükrében

Kritikus infrastruktúrák, alapvető szolgáltatások az NISD tükrében Kritikus infrastruktúrák, alapvető szolgáltatások az NISD tükrében E I V O K - 10. I n f o r m á c i ó b i z t o n s á g i S z a k m a i F ó r u m 2019. m á j u s 3 0. Dr. Bonnyai Tünde PhD Az Európai

Részletesebben

Információbiztonság az Ibtv. tükrében Dr. Krasznay Csaba

Információbiztonság az Ibtv. tükrében Dr. Krasznay Csaba Információbiztonság az Ibtv. tükrében Dr. Krasznay Csaba 1 Nemzetközi biztonsági trendek és hatásaik Kiberfenyegetések 56% azon szervezetek aránya, akik kibertámadás áldozatai voltak 2 Kiterjedt ellátási

Részletesebben

Kormányzati kiberbiztonsági koordináció eredményei, stratégiai elvárások az NKE képzésével kapcsolatban

Kormányzati kiberbiztonsági koordináció eredményei, stratégiai elvárások az NKE képzésével kapcsolatban Kormányzati kiberbiztonsági koordináció eredményei, stratégiai elvárások az NKE képzésével kapcsolatban Dr. Szemerkényi Réka a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, kiberkoordinátor

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 69. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 69. szám MAGYAR KÖZLÖNY 69. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. április 25., csütörtök Tartalomjegyzék 2013. évi XLVIII. törvény Az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról 50240 2013.

Részletesebben

Ipari, vegyipari létfontossl

Ipari, vegyipari létfontossl BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Ipari, vegyipari létfontossl tfontosságú rendszerek és létesítmények hatósági felügyelete Németh Balázs tű. őrnagy kiemelt

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 69. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 69. szám MAGYAR KÖZLÖNY 69. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. április 25., csütörtök Tartalomjegyzék 2013. évi XLVIII. törvény Az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról 50240 2013.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 8. verzió 1.0. A BEJELENTÉS-KÖTELES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK

TÁJÉKOZTATÓ. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 8. verzió 1.0. A BEJELENTÉS-KÖTELES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK TÁJÉKOZTATÓ A BEJELENTÉS-KÖTELES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓK RÉSZÉRE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018. május 8. verzió 1.0. 2 / 5 oldal Tisztelt Szolgáltatók! Az új kiberbiztonsági

Részletesebben

A tervezet előterjesztője Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

The Leader for Exceptional Client Service. szolgáltatások

The Leader for Exceptional Client Service. szolgáltatások The Leader for Exceptional Client Service IT biztonsági szolgáltatások ACE + L A BDO VILÁGSZERTE A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló, profeszszionális tanácsadó hálózata. A világ több

Részletesebben

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés Dr. Klotz Péter, főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Védelmi Szolgálat Budapest, 2015. május 12. Szervezeti változások

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Dr. Dedinszky Ferenc kormány-főtanácsadó Informatikai biztonsági felügyelő Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkárság

Részletesebben

Tájékoztató az LRL IBEK feladatrendszeréről

Tájékoztató az LRL IBEK feladatrendszeréről Tájékoztató az LRL IBEK feladatrendszeréről 2014. március 10 Energetikai Szakmai Nap Dr. Bognár Balázs PhD tű. alezredes kritikus infrastruktúra koordinációs főosztályvezető LRL IBEK vezető Létfontosságú

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZER ÁTTEKINTHETŐ ÉS NAPRAKÉSZ KÖZZÉTÉTELE

SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZER ÁTTEKINTHETŐ ÉS NAPRAKÉSZ KÖZZÉTÉTELE SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZER ÁTTEKINTHETŐ ÉS NAPRAKÉSZ KÖZZÉTÉTELE Készült a Területi együttműködéseket segítő esélyegyenlőségi programok a Keszthelyi járásban (ÁROP-1.A.3-2014-2014-0080) című projekt

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Az EU-s információbiztonsági szabályozás implementálása Magyarországon. Dr. Bencsik Balázs Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Az EU-s információbiztonsági szabályozás implementálása Magyarországon. Dr. Bencsik Balázs Nemzeti Kibervédelmi Intézet Az EU-s információbiztonsági szabályozás implementálása Magyarországon Dr. Bencsik Balázs Nemzeti Kibervédelmi Intézet NIS IRÁNYELV: ELŐZMÉNYEK 2013. február 7: Az Európai Unió Kiberbiztonsági Stratégiája:

Részletesebben

Budapest, június

Budapest, június Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter Nemzeti Fejlesztési Miniszter KIM/ / /2013. A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdése alapján NEM NYILVÁNOS. Készült 2013. június 17-én ELŐTERJESZTÉS az állami

Részletesebben

2013. ÉVI L. TÖRVÉNY AZ ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI SZERVEK ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGÁRÓL

2013. ÉVI L. TÖRVÉNY AZ ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI SZERVEK ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGÁRÓL 2013. ÉVI L. TÖRVÉNY AZ ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI SZERVEK ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGÁRÓL A címben szereplő információbiztonsági törvény (a továbbiakban: lbtv.) hatálya alá tartozó szervezeteknek a

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS, EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJE Szám: EPL/26/14/2017. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkárság

Részletesebben

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakképzési és felnőttképzési feladatai. Markhard József

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakképzési és felnőttképzési feladatai. Markhard József A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakképzési és felnőttképzési feladatai Markhard József Ágazati irányítás Irányító szerv Nemzetgazdasági Minisztérium Közigazgatási Államtitkárság Szakképzés

Részletesebben

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 6. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS SZAKMACSOPORT

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 6. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS SZAKMACSOPORT 13.sz. melléklet a 34000/129-6/2019.ált. nyt. számhoz 2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.

Részletesebben

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 2017. március 21. Az előadás tartalma: - Hatóság - megelőzés - Építkezés - Szakterületi

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási és szakmai egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben)

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) HONVÉDELMI MINISZTER ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII.

Részletesebben

GYŐRÚJFALU KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL VÁMOSSZABADI KIRENDELTSÉGE INFORMATIKAI BIZTONSÁGPOLITIKÁJA

GYŐRÚJFALU KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL VÁMOSSZABADI KIRENDELTSÉGE INFORMATIKAI BIZTONSÁGPOLITIKÁJA GYŐRÚJFALU KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL VÁMOSSZABADI KIRENDELTSÉGE INFORMATIKAI BIZTONSÁGPOLITIKÁJA IBP dokumentum karbantartás verz ió kiadás módosítás leírás készítő módosító (IBF) 1.0 2014.10.30 Alap

Részletesebben

A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében. Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető

A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében. Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető -2- A biztonság komplexitása A biztonság összetevői, tágabb, átfogó

Részletesebben

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI { Az audit gyakorlati szempontjai Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor Mobil: +36 20 916 3541 E-mail: sipos.gyozo@nador.hu SZÁMSZERŰSÍTETT KOCKÁZATOK

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

Klinikai audit standard. NEVES Fórum október 20.

Klinikai audit standard. NEVES Fórum október 20. Klinikai audit standard NEVES Fórum 2016. október 20. A standard filozófiája Felépítése a PDCA elvet követi Fókusz: minőségügy, betegbiztonság Fejlesztési célú tevékenység A klinikai audit a szakmai tevékenységet

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek biztonságának

Részletesebben

Az Informatikai Főosztály feladatai

Az Informatikai Főosztály feladatai Az Informatikai Főosztály feladatai 1. Feladat- és hatáskörök A Kormányhivatal SzMSz-ében a Főosztály részére megállapított, jelen Ügyrendben részletezett feladat- és hatáskörök elosztása a következők

Részletesebben

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A DFL SYSTEMS KFT. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA 1. Általános rendelkezések 1.1 Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja Szerződéses és leendő partnereink tájékoztatása a DFL Systems Kft.

Részletesebben

RÖVID ÁTTEKINTÉS A NEMZETI KIBERVÉDELMI INTÉZET MEGALAKULÁSÁRÓL, MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS ELŐZMÉNYEIRŐL

RÖVID ÁTTEKINTÉS A NEMZETI KIBERVÉDELMI INTÉZET MEGALAKULÁSÁRÓL, MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS ELŐZMÉNYEIRŐL X. Évfolyam 4. szám - 2015. december ORBÓK Ákos orbok.akos@uni-nke.hu RÖVID ÁTTEKINTÉS A NEMZETI KIBERVÉDELMI INTÉZET MEGALAKULÁSÁRÓL, MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS ELŐZMÉNYEIRŐL Absztrakt Magyarország kibervédelme 2015.

Részletesebben

1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban

1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban 1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban - Szervezeti egységek: Kollégiumok: A kollégium meghatározott ügyszakba beosztott bírák testülete.

Részletesebben

Európai Uniós fejlesztési források intézményrendszere 2014-2020. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.

Európai Uniós fejlesztési források intézményrendszere 2014-2020. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1. Európai Uniós fejlesztési források intézményrendszere 2014-2020 Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Előzmények Intézményi döntések 1600/2012. (XII. 17.) Korm. határozat;

Részletesebben

1. melléklet az előterjesztéshez

1. melléklet az előterjesztéshez 1. melléklet az előterjesztéshez Az igazságügyi miniszter /2015. (. ) IM rendelete az igazságügyi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról

Részletesebben

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Fábián Zoltán Dr. Horváth Zsolt, 2011 Kiindulás SZTE SZAKK információ információ adatvédelmi szabályozás napi gyakorlat információ Milyen az összhang? belső

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

Merkantil Ingatlan Zrt. finanszírozási szerződéseire vonatkozó

Merkantil Ingatlan Zrt. finanszírozási szerződéseire vonatkozó Merkantil Ingatlan Zrt. finanszírozási szerződéseire vonatkozó ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Jelen Adatkezelési Tájékoztató a Merkantil Ingatlan Zrt. Általános Adatvédelmi Tájékoztatójának kiegészítése a finanszírozási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás - a Széchenyi Progra 2. oldal c) ellátja a Korm. rendeletben, a Társaság alapító okira

Magyar joganyagok - 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás - a Széchenyi Progra 2. oldal c) ellátja a Korm. rendeletben, a Társaság alapító okira Magyar joganyagok - 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás - a Széchenyi Progra 1. oldal 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás a Széchenyi Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Részletesebben

ARCHIVÁLÁSI OSZTÁLYBA SOROLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ SEGÉDTÁBLÁZAT - Kitöltési útmutató

ARCHIVÁLÁSI OSZTÁLYBA SOROLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ SEGÉDTÁBLÁZAT - Kitöltési útmutató ARCHIVÁLÁSI OSZTÁLYBA SOROLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ SEGÉDTÁBLÁZAT - Kitöltési útmutató A segédtábla célja: Az elektronikus információs rendszerek (továbbiakban: EIR) archiválási osztályba sorolása a Belügyminisztérium

Részletesebben

Szabványok, ajánlások

Szabványok, ajánlások Szabványok, ajánlások ISO 27000 szabványcsalád COBIT (Control Objectives for Information and Related Technology) Common Criteria (ISO/IEC 15408) ITIL és ISO/IEC 20000 (IT Infrastructure Library) KIB 25.

Részletesebben

1. A kormánymegbízott

1. A kormánymegbízott 1. A kormánymegbízott 4. (1) A kormánymegbízott a Kormányhivatal vezetőjeként: a) Vezeti a Kormányhivatalt, gyakorolja annak feladat- és hatásköreit; b) Ellátja a költségvetési szerv vezetőjének hatáskörébe

Részletesebben

Új működtetési környezet

Új működtetési környezet EDR és elektronikus közszolgáltatások Új működtetési környezet Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Dr. Ignácz István elnök Budapest 2009. április 9. Tartalom I. A KEK KH bemutatása

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.y. sz. melléklete AZ ELTE REKTORI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2008.

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

Informatikai biztonsági elvárások

Informatikai biztonsági elvárások Informatikai biztonsági elvárások dr. Dedinszky Ferenc kormány-fıtanácsadó informatikai biztonsági felügyelı 2008. július 2. Tartalom Átfogó helyzetkép Jogszabályi alapok és elıírások Ajánlások, a MIBA

Részletesebben

INTEGRITÁS TANÁCSADÓK

INTEGRITÁS TANÁCSADÓK INTEGRITÁS TANÁCSADÓK SZEREPE MAGYARORSZÁGON Kovács Sándorné területi közigazgatási szervek irányításáért felelős koordinációs igazgató, KIH 2013. november 7. A korrupció elleni küzdelem Magyarországon

Részletesebben

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Bartek Lehel Zalaszám Informatika Kft. 2012. május 11. Az ISO 27000-es szabványsorozat az adatbiztonság a védelmi rendszer olyan, a védekező számára kielégítő

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE. A jogszabálytervezet várható közzétételének időpontja

A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE. A jogszabálytervezet várható közzétételének időpontja A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2019. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE Jogszabály Cím A jogszabálytervezet várható közzétételének időpontja Jogalkotási feladat indokolása 1. törvény Egyes rendészeti és migrációs

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 1. oldal 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság e-közigazgatási Főosztály által üzemeltetett

TANÚSÍTVÁNY. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság e-közigazgatási Főosztály által üzemeltetett TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft, mint a NAT által NAT-6-0048/2011 számon akkreditált terméktanúsító szervezet tanúsítja, hogy a Közigazgatási

Részletesebben

Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából. Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia

Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából. Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia Információbiztonság vs. kiberbiztonság az okos város szempontjából Dr. Krasznay Csaba NKE Kiberbiztonsági Akadémia Definíciók Információbiztonság: az elektronikus információs rendszer olyan állapota, amelyben

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

Opennetworks Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Információ Biztonsági Politika (IBP)

Opennetworks Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Információ Biztonsági Politika (IBP) Opennetworks Kereskedelmi és Szolgáltató Kft Információ Biztonsági Politika (IBP) Verzió 11 Jóváhagyom: Beliczay András, ügyvezető 2015 március 16 Tartalomjegyzék 1 DOKUMENTUM KARBANTARTÁS 4 2 BEVEZETÉS,

Részletesebben

TÉTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT TÉTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 2018/... SZÁMÚ JEGYZŐI UTASÍTÁS. Érvényes:...

TÉTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT TÉTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 2018/... SZÁMÚ JEGYZŐI UTASÍTÁS. Érvényes:... TÉTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 2018/... SZÁMÚ JEGYZŐI UTASÍTÁS TÉTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Érvényes:... Jóváhagyta:... Bereczkiné dr. Kovács Piroska jegyző Készítette

Részletesebben

A költségvetési szerv fogalma

A költségvetési szerv fogalma 2 3. Közintézmények A négy szektor 3 A költségvetési szerv fogalma Az államháztartás részét képező jogi személy, amely közfeladatot alaptevékenységként haszonszerzési cél nélkül, ellátási kötelezettséggel,

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium dr. Belányi Márta I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi

Részletesebben

ALSÓZSOLCA VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel.: 46/ ; Fax: 46/

ALSÓZSOLCA VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel.: 46/ ; Fax: 46/ sz. melléklet ALSÓZSOLCA VÁROS JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel.: 46/520-020; Fax: 46/520-021 polg.hiv@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének

Részletesebben

A kiberbiztonság kihívásai és lehetőségei

A kiberbiztonság kihívásai és lehetőségei A kiberbiztonság kihívásai és lehetőségei Kiberkoordináció, kiberbiztonsági stratégia állami-kormányzati szinten Rajnai Zoltán Magyarország kiberkoordinátora Szervezet, funkciók, hatásmechanizmus Nemzetbiztonsági

Részletesebben

A HATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG ÚJ SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE

A HATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG ÚJ SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE A HATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG ÚJ SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA BALATONKENESE 2018. ÁPRILIS 26. DR. MÓGOR JUDIT TŰ. DANDÁRTÁBORNOK HATÓSÁGI FŐIGAZGATÓ-HELYETTES Tartalom: 2017: Megelőző

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY. 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében:

INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY. 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében: 1. Az Informatikai Főosztály funkcionális feladatai tekintetében: a) Közreműködik az önkormányzati rendeletek elektronikus közzétételében, a TÖRV, NRT és TERKA rendszerek működtetésével, karbantartásával,

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

187/2015. (VII. 13.) Korm. rendelet

187/2015. (VII. 13.) Korm. rendelet az elektronikus információs rendszerek biztonsági felügyeletét ellátó hatóságok, valamint az információbiztonsági felügyelő feladat- és hatásköréről, továbbá a zárt célú elektronikus információs rendszerek

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A Koordinációs és Szervezési Főosztály alapfeladatai

A Koordinációs és Szervezési Főosztály alapfeladatai A Koordinációs és Szervezési Főosztály alapfeladatai 1. Feladat- és hatáskörök A Kormányhivatal SzMSz-ében a Főosztály részére megállapított, jelen Ügyrendben részletezett feladat- és hatáskörök elosztása

Részletesebben