ENDOCRIN RENDSZER III. gonadok endokrin sejtjei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ENDOCRIN RENDSZER III. gonadok endokrin sejtjei"

Átírás

1 ENDOCRIN RENDSZER III. Glandula pinealis,, mellékvese, gonadok endokrin sejtjei Kovács Annamária MD., PhD.

2 Tobozmirigy corpus pineale, epiphysis cerebri thalamus thalamus tobozmirigy habenulák hypothalamus Szövettanilag: fejtetıszem 1. pinealocyták: kötegekben, rozettákban 2. gliasejtek: KIR astrocytáihoz hasonlóak 3. pinealis neuronok: axonjai a habenulakban futó kötegek ACERVULUS CEREBRI - agyhomok Ca Mg ++ Hormonja: MELATONIN HIOMT (hidroxiindol-o-metiltranszferáz) serotonin melatonin

3 Melatonin élettani hatása Alacsonyabb rendő élılényekben termel egy, a pigment sejteket összehúzódásra serkentı anyagot amelynek a környezethez színváltozással való alkalmazkodás a szerepe (circadialis, circannualis ritmus). A tobozmirigy aktivitása napi cirkadián ritmust mutat, amelyet a fény befolyásol. A mirigyet a legaktívabbnak sötétben s tben talált lták. Bár B r a tobozmirigynek korábban nagyon kis jelentıséget tulajdonítottak, tottak, kiderült, hogy egy olyan fontos belsı elválaszt lasztású mirigy, amely befolyásolni tudja az agyalapi mirigynek (hypophysis cerebri), a hasnyálmirigy Langerhans szigeteinek, a mellékpajzsmirigyeknek mellékveséknek nemi mirigyeknek az aktivitását. A jetlag gyors idızóna-átlépés -nek lehet nevezni, idızónaváltás-szindróma vagy orvosi nevén desynchronosis, olyan fiziológiai tünetegyüttes, amit a cirkadián ritmus megváltozás vált ki. Tipikusan hosszú, kelet-nyugati irányú repülıutak során lép föl, innen kapta nevét is. Melatonin mérsékeli az idızónák átlépését. A tobozmirigy váladv ladékainak hatása fıleg gátló jellegő. A hypothalamus kissejtes terület letén n hat, az ott termelıdı liberinek kiáraml ramlását t szabályozza. A biológiai ritmusok centrális órája (pacemaker) a nucleus suprachiasmaticus - emlısöknél, és melatonin - madaraknál.

4 A fény gátolja a melatonin termelését, t, más m s hormonokra, melyek a nappali életben fontosak, serkentıleg hat. A fény f kihunyásakor melatonin termelıdik, és álmosak leszünk. Éjszaka emelkedik meg, szintjének nek csúcsa csa pedig éjjel 3-43 óra körül k l van(rem), majd fokozatosan csökken, ahogy közeledik k az idı az ébredéshez. Meditáci ció közben is igen sok szabadul fel! A vizuális gondolkodással, a meditáci cióval, a képzelettel k és s az álommal szoros kapcsolatban áll. Antioxidáns ns ennek következtk vetkeztében rákellenes r hatása van. Átjut a vér-agy-gáton. A tobozmirigy képes k egy erıs s hallucinogén n anyag, a DMT (dimetiltriptamin)) elıáll llítására is. A tobozmirigy a metafizikai harmadik szem biológiai szerve. A harmadik szem segíts tségével olyan dolgokat láthatunk, l melyek a hétkh tköznapi szemek számára láthatatlanok. l A gyerekekben még m g jól j l mőködik, m ezért fogékonyak a természetfeletti jelenségek észlelésére. A gyerekek olyan dolgokat is látnak, l amiket a felnıttek már m r nem. A tobozmirigy felnıttkorra nagyrészt elveszíti a különleges k képességeit,, de egy baleset vagy különleges k technikák újra aktiválhatj lhatják. Sokszor lehet hallani olyat, hogy valaki egy fejsérülés s után n elkezdett szellemeket látni l és hasonlók.

5 Harmadik szemünk a tobozmirigy Bindi. A homlok közepén kifejlıdı harmadik szem a mitológiában és jónéhány kultúrában gyakran visszaköszönı téma. A hinduizmusban a harmadik szem motívuma megszokottnak számít, leggyakrabban egy a szemük fölé tett pötty alakjában hordják magukon az emberek, és Pottu-nak nevezik. Elıfordulnak más elnevezések is, például Tilakam vagy Tika. Ez a jelkép mára annyira elterjedt lett, hogy sokan divatból hordják. Kevésb sbé ismert azonban az, hogy ez a jógával j és s meditáci cióval kialakuló harmadik szemet jelképezi.

6 A melatonin ismert hatásai: Állatok életfolyamataiban bizonyos szezonalitás figyelhetı meg. Befolyásolja az állatok párzp rzási idıszak szakát. A szaporodási ritmusra hat úgy, hogy a szaporodási idıszak, a létfenntartás és az utódnevelés szempontjából is a megfelelı évszakra essen. Juhoknál melatonin hatására beindul az ivari ciklus (rövid fotoperiódus dus), ugyanakkor lovakban (hosszú fotoperiódus dus) ) az emelkedı melatonin termelés s gátolja g az ivarérést, az ivari mőködést. A szaporodásukban szezonalitást mutató háziállatainknál gazdasági szempontból indokolt lehet ennek a szabályozásnak a megváltoztatása. Juhokban, gímszarvasban melatonin kezeléssel ivarzás váltható ki a szaporodási szezonon kívüli idıszakban is. A melatonin egy lehetséges hatásmechanizmusa Feltehetıen úgy hat az emberi serdülésre sre, hogy a serdülıkor kezdetén megváltozik a hipotalamusz érzékenysége a (szexuál) szteroidok iránt. Serdülıkor elıtt gátolja a gonadotrop hormon felszabadítását és ezzel a gonádok fejlıdését. Hiányos mőködése esetén: pubertas praecox.

7 MELLÉKVESE - GLANDULA SUPRARENALIS A vese felsı pólusán a capsula adiposában Th gr post. JOBB frigiai sapka BAL félhold arteriák - számos helyen vénák, nyirokerek - hiluson ant. a. suprarenalis sup. a. phrenica inf. a. suprarenalis med. aorta abdominalis a. suprarenalis inf. a. renalis Kéregállomány / CORTEX sárgásbarna Velıállom llomány / MEDULLA - szürkésvörös

8 A mellékvese az emberi szervezet egyik kulcsfontosságú szerve. Az általa termelt hormonok szinte mindenre hatással vannak, mely az életünket fenntartó folyamatokhoz szüks kséges (vércuk rcukorszint,, vérnyomv rnyomás, vízháztartás, Na- K szekréci ció szabályoz lyozás stb).

9 epithel sejtfészkek szkek polygonalis sejtek oszlopokban hálózatosan elrendezıdött acidofil VELİ FEJLİDÉSE: CAPSULA cortex: mesoderma, MELLÉKVESEK KVESEKÉREG ZONA GLOMERULOSA Na + retencio K + kiválasztás ZONA FASCICULATA mineralocorticoidok glucocorticoidok Vércukor, ly, gyulladás, nem specifikus ellenállás SELYE JÁNOSJ ( the Einstein of medicine 39 könyv, 1700 cikk, 10x jelölték Nóbel díjra) adaptációs, nem specifikus védekezı reakciók ZONA RETICULARIS sexualhormonok Thorn teszt: (ACTH eo ) medulla: ectoderma renin-angiotenzin aldoszteron kortizol, kortikoszteron ACTH

10 MELLÉKVESE KÉREG RÉTEGEI Reninangio tensin ACTH ACTH ACTH

11 medulla zona glomerulosa zona fasciculata zona reticularis

12 MELLÉKVESE VELİ Sympathikus paraganglion Tágas, dús kapilláris hálózat között calcium bicromáttal barnára ra festıdı cromaffin / pheochrom sejtek alkotják NA, A t termelnek és tartalmaznak pheochromocytoma RR pulzusvolumen vércukor szint pupilla tágulatt kutya-macska játékj adenohypophysist ACTH leadására ingerli macska-eg egér játék Hyperfunkciójánál: fokozott sympathicotonus

13 Corticalis artéri riák Medulláris artéri riák A capillaris endothelium extrém vékony, fenestralt, amelyeket vékony diaphragma zár le.

14 Mellékvese sinus-rendszere fenesztrált sinus-rendszer - kérgi sinusok - kérgi arteriolák a velı sinusokban folytatódnak

15 Secretoros granulumok ATP-t chromogranint encephalint noradrenalint adrenalint tartalmaznak. Chromogranin a katekolaminok kötıfehérjéje. je. A chromaffin sejteken preganglionaris, ACh-nal mőködı szimpatikus rostok végzv gzıdnek. A medulla sejtjei módosult sympathikus postganglionaris neuronok, amelyek elveszített tették k az axonjaikat és dentritjeiket a fejlıdés s során, és secretoros sejtekké váltak. Intenzív v emocionális hatások, menekülési si-,, vészreakciv szreakció esetén n nagy mennyiségben szabadulnak fel a katekolaminok,, amelyek vasoconstrictiot, hypertensiot,, pulzus szám m emelkedést, és s bizonyos metabolikus hatásokat pl. vércukor szint emelkedést okoznak.

16 A mellékvesek kvesekéreg átalakulása a különbk nbözı életkorokban A placenta choriogonado- tropin hormon pubertas A zónák z k az élet folyamán n változnak v! regresszív transzformació progregresszív transzformació Stresszterhelés ACTH felszabadulást st eredményez, amely a zona fasciculata gyors átmeneti kiszélesed lesedéséhez vezet fokozott lipidtárol rolással.

17 Elsıdleges mellékvesek kvesekéreg elégtelens gtelenség, g, Addison-kór. Hypofunkció A mellékvesekéreg nem termel elég hormont (Dr. Thomas Addison 1855). Ritka betegség, elıfordulása :5. Nıkben gyakoribb. Tünetek: fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, fogyás. Gyakoriak a bırtünetek: fokozott barnás bırelszínezıdés (hyperpigmentáció) emlıbimbók, tenyérredık és a napfénynek és állandó nyomásnak kitett helyeken, szárazzá váló bır. Igen gyakran alacsony vérnyomás és vércukorszint is megfigyelhetı.

18 A Cushing szindróma tünetei t (Dr.( Harvey Willliam Cushing) Gyakori tünetek Testsúly-növekedés Magasvérnyomás A rövid-távú emlékezet romlása Ingerlékenység Fokozott szırnövekedés Pirospozsgás arc Kerek arc (holdvilág arc) Fáradékonyság A koncentrálóképesség romlása Rendszertelen havivérzés Ritkábban elıforduló tünetek Alvászavar, álmatlanság Fertızések gyakoribb jelentkezése A bır sorvadása és berepedései (striák) Sérülékeny bır Depresszió Csontritkulás Akné-képzıdés Kopaszodás (nıknél) Csípıtáji és vállövi izomgyengeség Cukorbetegség - CRH - ACTH túltermelés - kortizol - hypophysis daganat/aden adenóma - mellékvese daganat. Túlzott szteroid bevitel.

19 PHAEOCHROMOCYTOMA Katekolaminokat (adrenalin, noradrenalin, domapin) termelı daganat. 85%-ban a mellékvese velıállományából indulnak ki. Klinikai tünetegyüttesének elıter terében a katekolaminok (adrenalin, noradrenalin, dopamin) túltermelése miatt kialakuló szívérrendszeri tünetek, t elsısorban sorban a magas vérnyomv rnyomás áll. Leggyakoribb tünetei: t - fejfájás - verejtékezés - szívdobogásérzés - ortosztatikus hipotónia, - testszerte jelentkezı elsápadás és kollapszus. - csökkent glükóztolerancia, ritkábban másodlagos cukorbetegség is kialakul. További, ritkábban jelentkezı lehetséges tünetek: hányinger, remegés, gyengeség/kimerültség, nyugtalanság, gyomortáji-, hasi fájdalom, légzési nehezítettség, kipirulás (flush) és láz. Az összes phaeochromocytoma mintegy 15-20%-a nem okoz sem hipertóniát, sem egyéb panaszt, phaeochromocytomás krízis azonban ezen daganatok mőtétje során is kialakulhat. Laboratóriumi diagnosztika: A phaeochromocytoma diagnosztikájában a legérzékenyebb és legfajlagosabb laboratóriumi módszer, a metanephrin és normetanephrin (catecolaminok metabolitjai) ) meghatároz rozás, vérplazmából és/vagy 24 órás győjtött vizeletbıl. Hasznos lehet a katekolaminok (dopamin, noradrenalin, adrenalin) plazma koncentrációjának meghatározása.

20 Corticosteron termelésnek napi ritmusa van. Legalacsonyabb 00 óra és 06 óra között, k a legmagasabb értékek 12 óra körül k l mérhetm rhetık. A legalacsonyabbak a sötét s t fázisbf zisból l a világosba, a legmagasabb értékek a világosb gosból l a sötét s t fázisba f való átlépéskor mutatkoztak. MINTAVÉTEL TEL IDEJÉNEK PONTOS BETARTÁSA RENDKIVÜL L FONTOS.

21 A MELLÉKVESE KÉREG K HORMONOK TERMELÉSÉNEK SZABÁLYOZ LYOZÁSA

22 ALDOSTERON CORTISOL A zona fasciculata és reticularis ACTH függf ggı,, a zona glomerulosat a renin-angiotensin rendszer stimulálja. lja.! Aldosteron secretio ingere a volumen depletio,, az ADH ingere a szomjúság érzés.

23 ADH ÉS S ALDOSTERON HATÁSMECHANIZMUSA

24 BEÉPÍTETT ENDOKRIN MIRIGYEK androgenek Sertoli sejt inhibin GONADOTROP HORMONOK HATÁSAI ACTH FSH LH Hypothalamusban - FSH-RF - LH-RF - CRF= (ACTH-RF) ICSH Hypophysisben - FSH - LH / ICSH - ACTH Leydig sejt testosteron Graaf tüszı estrogen corpus luteum progesteron

25 FSH: stimulálja lja a folliculus növekedését és s az estrogén secretiót. LH: ovulatiót vált ki és progesteron termelésre serkenti a corpus luteumot. BEÉPÍTETT ENDOKRIN MIRIGYEK GONADOTROP HORMONOK HATÁSAI I. Activin: stimulálja lja az FSH releaset. Inhibin: gátolja az FSH felszabadulást st

26 PRIMER AZ OVARIUM CORTICALIS REGIOJA 3 SECUNDER (preantralis) 2 Secunder / preantralis / multilaminaris folliculus Graaf - tüszı 4 TERTIER (antralis) GRAAF AZ OVARIUM FOLLICULUSAI A PRIMORDIALISTÓL L AZ ÉRETTIG

27 Primordialis folliculus primer folliculus GRAAF tüszı Teca externa Teca interna secunder folliculus Granulosa sejtek Corona radiata Zona pellucida FSH hatására Cumulus oophorus Corpus luteum Corpus albicans LH hatására macrophagok ok, fibroblastok, ok,i collagen képzıdik a corpus albicansban ban. Ezt a folyamatot "luteolysis - nek is hivjuk

28

29 A theca interna a folliculus körül halványan festıdik, mert a cytoplasmájukban lipid dropletek vannak, amely jellemzı a szteroid-termelı sejtekre. A theca interna körül theca externa van, amely fuzional az ovarium stromájával. A membrana basalis separálja a granulosa sejteket a theca internától.

30 Corpus Luteum Ovulatio után, a granulosa sejtek és a theca interna sejtjei a Graaf tüszı helyén átalakulnak idıleges endocrin miriggyé, amit corpus luteumnak nevezünk, amely beágyazódik az ovarium corticalis regiojába. A theca interna vascularizálódik a környezı erekbıl, vér áramlik a folliculus üregébe = corpus hemorrhagicum. Lutein rakódik le a polygonalis sejtekben. = luteum (progesteron) corpus albicans - corpus luteum menstruationis - corpus luteum graviditatis corpus Granulosa lutein sejtek, amelyek a sejtek többségét alkotják, a granulosa rétegbıl alakulnak ki. Ezek nagyobbak és halványabbra festıdnek mint a theca lutein sejtek, amelyek a theca internaból származnak. Corpus albicans, kötıszövetbıl származó heg, amely a corpus luteum után alakul ki az ovulatiot követıen.

31 Ovarialis és menstruatios ciklus hormonális szabályoz lyozása Az oocyta a zona pellucidaval és corona radiataval kilökıdik. Az tüszt szırepedés helyénél STIGMA - intrafollicularis nyomás - simaizom kontractio - ovarium felszínének nek deg. } nap Alaptesthımérs rséklet Ogino-Knauss Knauss-féle szabály: ovulatio a két k menstruatio közötti idıszak közepetáján történik. CSALÁDTERVEZ DTERVEZÉS S! - provokált ovulatio - terhesség és szoptatás / lactatio alatt nincs ovulatio

32 BEÉPÍTETT ENDOKRIN MIRIGYEK GONADOTROP HORMONOK HATÁSAI II. FSH: stimulálja lja az androgen kötı fehérje [androgen binding protein - ABP] kiválaszt lasztást. st. LH / ICSH (interstitial cell stimulating hormon): a Leydig féle interstitialis sejtek tesztoszteron kiválszt lsztását stimulálja. lja. Inhibin: gátolja az FSH secretiót Activin: stimulálja lja az FSH secretiót

33 S P E R M A T O G E N E S I S lamina basalis SPERMIOGENESIS / spermiohistogenesis késıi spermiogenesis / kialakuló spermiumok kezdeti spermiogenesis meiosis secunder spermatocyták SERTOLI sejt spermatidák spermatogonium Epithelium greminativum primer spermatocyták (meiotikus prophasis) myoid sejtek Meiotikus osztódás Mitotikus osztódás kapilláris Leydig-féle interstitialis sejtek magból golgi centriolum mitochondriumok fej acrosoma farok tengelyfonala spiralis hüvely

34 Here-mell mellékhere tubulus rendszere: tubuli seminiferi contorti tubuli seminiferi recti rete testis Halleri / mediastinum testis ductuli efferentes ductus epididymidis ductus deferens

35 BLOOD-TESTIS TESTIS-BARRIER / VÉR-HEREV HERE-GÁT Szelektív v funkcionális barrier,, amelyet intercelluláris ris junkciók képeznek a Sertoli-sejtek között. Adluminalis and basalis részek különülnek k lnek el. A blood-testis testis-barrier szerepe: 1. speciális mikrokörnyezetet rnyezetet hoz létre l az ivarsejtek közöttk 2. androgen-kötı fehérje (androgen( binding protein) akkumulálódhat a lumen közeli k részben. 3. megakadályozza, hogy az ivarsejtek által termelt idegen fehérje a véráramba v ramba bekerülhessen és s ezáltal autoimmun reakciót t válthasson v ki. adluminal basal Sertoli-sejtek szerepe: - spermatogenesis sejtjeinek mechanikai támasztt masztéka - azok védelmev - metabolizmusukban való részvétel - mikrokörnyezet rnyezet biztosítása sa az ivarsejtek számára - érett ivarsejteknek a tubulusokba való bejuttatása - a degenerált ivarsejtek phagocytosisa - androgén-kötı fehérje szekréci ciója - pregnenolon-testosteron átalakulásban való részvétel - blood-testis testis-barrier - inhibin szekréci ció

36 Tubuli seminiferi contorti Primér spermatocyták Peritubuláris myoid sejtek Spermatogonia Sertoli-sejtek Spermatida Mikroerek

37 A Leydig-sejtek sokszöglet glető epitheloid sejtek, ovális magjuk nem a sejt közepk zepén helyezkedik el. A magban három h jól j l fejlett magvacska találhat lható,, a maghártya alatt pedig nagy mennyiségő tömött tt kromatin (heterokromatin). Ez a magszerkezet az olyan sejtekre jellemzı,, amelyek alapjában egy speciális mőködésben m aktívak. A citoplazma sok lipid cseppet tartalmaz (szteroidokat termelı sejtekre jellemzı) A Leydig-sejtek kontrollálatlanul szaporodva daganatot képezhetnek. Ezek általában jóindulatúak. Sertoli-sejtek Spermatogonia Leydig sejtek

ENDOCRIN RENDSZER III. gonadok endokrin sejtjei

ENDOCRIN RENDSZER III. gonadok endokrin sejtjei ENDOCRIN RENDSZER III. Glandula pinealis,, mellékvese, gonadok endokrin sejtjei Kovács Annamária MD., PhD. Tobozmirigy corpus pineale, epiphysis cerebri thalamus thalamus tobozmirigy habenulák hypothalamus

Részletesebben

ENDOCRIN RENDSZER II.

ENDOCRIN RENDSZER II. ENDOCRIN RENDSZER II. Pajzsmirigy glandula thyroidea ELÖLN LNÉZET HÁTULNÉZET a. carotis ext. a. thyroidea sup. lobus pyramidalis a. thyroidea inf. a. thyrocervicalis a. subclavia isthmus TSH hatására:

Részletesebben

Részletes fejl déstan

Részletes fejl déstan Részletes fejl déstan Gametogenesis, fertilisatio, segmentatio, implantatio. Trophoblast, kétlemez embriópajzs. Dr. Süle Zoltán SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet 2015 GAMETOGENEZIS primordialis

Részletesebben

Belsı elválasztású mirigyek

Belsı elválasztású mirigyek II. félév, 7. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Belsı elválasztású mirigyek ENDOKRIN RENDSZER Mit tanulunk? Megismerkedünk az endokrin és exokrin mirigymőködés közti lényegi

Részletesebben

Mirigyek osztályoz. vezet nem fajspecifikus lyozó mechanizmus [feed back] mineralokortikoidok, glukokortikoidok) Kémiailag:

Mirigyek osztályoz. vezet nem fajspecifikus lyozó mechanizmus [feed back] mineralokortikoidok, glukokortikoidok) Kémiailag: ENDOCRIN RENDSZER EXOCRIN külsı/belsı felszínr nröl nınek nek a mélybem a kivezetıcs csövük a felszínnel összeköttetésben marad a mirigy terméke = SECRETUM ENDOCRIN felszíni hámból fejlıdnek elvesztik

Részletesebben

A pajzsmirigy szövettani szerkezete

A pajzsmirigy szövettani szerkezete A pajzsmirigy szövettani szerkezete kapillárisok Parafollikuláris (C-) sejtek: - follikulusok között, follikuláris sejtek alatt - ektodermális eredet - kalcitonin Follikulusok: follikuláris hám: - egyréteg

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon Közös jellemzők: Endokrinológia nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások váladékuk a hormon váladékukat a vér szállítja el - bő vérellátás távoli szervekre fejtik ki hatásukat (legtöbbször)

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

REPRODUCTÍV MŰKÖDÉSEK ENDOKRINOLÓGIÁJA N Ő I G O N Á D M Ű K Ö D É S ÉLETTANA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁSA: MAGASABB KÖZPONTOK HATÁSA

REPRODUCTÍV MŰKÖDÉSEK ENDOKRINOLÓGIÁJA N Ő I G O N Á D M Ű K Ö D É S ÉLETTANA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁSA: MAGASABB KÖZPONTOK HATÁSA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉSEK ENDOKRINOLÓGIÁJA N Ő I G O N Á D M Ű K Ö D É S ÉLETTANA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁSA: MAGASABB KÖZPONTOK HATÁSA HYPOTHALAMUS: GnRH szekréció HYPOPHYSIS: FSH, LH secretio

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Mellékvesekéreg (Zona reticularis) Here (Leydig sejtek) (Petefészek) Androgének Dehidroepiandroszteron-szulfát Dehidroepiandroszteron Androszténdion Androgének

Részletesebben

A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65.

A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65. A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65. I. Nemi differenciálódás II. Férfi nemi szervek III. Androgének, endokrin kontrol IV. Spermatogenezis V. Nemi aktus 1 A NEM Genetikai

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

hyperprolactinaemiák és s a

hyperprolactinaemiák és s a Miként járul j hozzá a laboratórium rium a hyperprolactinaemiák és s a polycystás ovarium szindróma (PCOS) diagnosztikájához és s a terápia monitorozásához? Szabolcs István Semmelweis Egyetem és Állami

Részletesebben

A mellékvese betegségeinek diagnosztikája

A mellékvese betegségeinek diagnosztikája A mellékvese betegségeinek diagnosztikája A mellékvese A mellékvesekéreg Szteroid hormonokat szintetizál A mellékvesekéreg három rétegre osztható Zona glomerulosa mineralokortikoidok Zona fasciculata glukokortikoidok

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve:

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve: BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve: hormon szteroid peptid aminosavszármazék kis mennyiségű

Részletesebben

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak:

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: Az adenohipofizis 2/10 Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: ADH, aldoszteron, ANP inzulin, glukagon szekretin, gasztrin, CCK, GIP eritropoetin

Részletesebben

Ivarszervek Ivari mirigyek

Ivarszervek Ivari mirigyek Ivarszervek Ivari mirigyek Hím ivarszervek (organa genitalia masculina) Hímekben a húgy és ivarszervrendszer megőrzi fejlődéstani kapcsolatát. Spermiumok termelése: here: a gononephrotom gonotom részéből

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

74. A mellékvesekéreg hormonszintézise. A glükokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások. A mellékvese kéreg működése létfontosságú!

74. A mellékvesekéreg hormonszintézise. A glükokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások. A mellékvese kéreg működése létfontosságú! 74. A mellékvesekéreg hormonszintézise. A glükokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások A mellékvese kéreg működése létfontosságú! Nieren Nebennieren Tömege egyenként 4-5 g Zona glomerulosa - Mineralokortikoidok

Részletesebben

74. A mellékvesekéreg hormonszintézise. A glükokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások. A mellékvesekéreg működése létfontosságú!

74. A mellékvesekéreg hormonszintézise. A glükokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások. A mellékvesekéreg működése létfontosságú! A mellékvesekéreg hormonszintézise. A mineralokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások 74. A mellékvesekéreg hormonszintézise. A glükokortikoidok: szintézis, szabályozás, hatások A mellékvesekéreg

Részletesebben

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia Szalai Annamária ESZSZK GYITO Nemi szerv rendszer női nemi szervek férfi nemi szervek alapműködés: ivarsejtek termelése fajfenntartás biztosítása belső nemi szervek:

Részletesebben

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai A mellékvesekéreg A mellékvesekéreg hormonjai a két mellékvese egyenként 4-5 g tömegű szerv a vese felső pólusán, zsírba ágyazva velőállomány: adrenalin (80%) és noradrenalin (20%) kéregállomány: zona

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Alapfogalmak Hormon: sejtek, sejtcsoportok által termelt, biológiailag aktív anyag, amely a célsejteket a testnedvek közvetítésével éri el (humorális szabályozás). Hatására a sejtanyagcsere

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Sürgıs vizsgálatok elérhetısége Elvben minden vizsgálat lehet sürgıs! Non-stop elérhetıség

Részletesebben

A neuroendokrin rendszer

A neuroendokrin rendszer A neuroendokrin rendszer Történeti áttekintés A XIX. szd-ban foglalkoztak vele elısz ször Basedow pajzsmirigy betegség Addison mellékvesek kvesekéreg hiány 1892 élettani kongersszus Ahol a 72 éves Secard

Részletesebben

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei a kémiai és idegi szabályozás alapelvei hormonok szerkezete, szintézise, tárolása, szekréciója hormonszintet meghatározó tényezők hormonszekréció szabályozása

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

Az endokrin (neuroendokrin) rendszer

Az endokrin (neuroendokrin) rendszer Az endokrin (neuroendokrin) rendszer Vezérlés és szabályozás fogalma KIBERNETIKA A biológiai szabályozó rendszerek: Immunrendszer Endocrin (hormonális) rendszer Idegrendszer A kémiai jelátvitel típusai

Részletesebben

Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata. Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata. Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Karmester molekulák szekréciós sajátságai Endokrin szabályoszás sémásan Hormonszekréciós ritmusok Fontosabb

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) Dr. Nagy Attila 2015 A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA Vízfelvétel Folyadék formájában felvett víz Táplálék formájában felvett

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek NEMI SZERVEK A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek Ivarsejteket elvezető szervek Az utódok kezdeti fejlődését biztosító szervek Járulékos nemi mirigyek NEMI

Részletesebben

A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése. Dr. med.habil. Molnár Ildikó

A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése. Dr. med.habil. Molnár Ildikó A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése Dr. med.habil. Molnár Ildikó PCOS fogalma Komplex, heterogén szindróma, ami a reproduktív korban lév nket érinti és kimutatható

Részletesebben

Vitaindító Görények hormonális betegségeiről

Vitaindító Görények hormonális betegségeiről Vitaindító Görények hormonális betegségeiről Ma témáink Ivari ciklus és befolyásának lehetőségei Túltüzelés (hiperösztogenizmus) kezélése Szezonális alopecia kontra mellékvese Noduláris Hiperplázia a diagnosztika

Részletesebben

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D. Nemi szervek anatómiája és szövettana Dr. Katz Sándor Ph.D. Női nemi szervek Belső nemi szervek: 1. Ovarium 2. Tuba uterina 3. Uterus 4. Vagina Külső nemi szervek: 1. Clitoris 2. Labia minora 3. Labia

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Diagnosztika alapjai - vázlat Endokrin betegség gyanúját felveti: Kórelőzmény - autoanamnézis,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

1. Az ozmo- és volumenreguláció alapjai

1. Az ozmo- és volumenreguláció alapjai 1. Az ozmo- és volumenreguláció alapjai Extracelluláris tér = NaCl H 2 O Szabályozás: lassú gyors Az E.C. tér nagyságának szabályozása = volumenreguláció A NaCl és víz arányának szabályozása = ozmoreguláció

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A szexuális fejlıdés normális menete és zavarai

A szexuális fejlıdés normális menete és zavarai A szexuális fejlıdés normális menete és zavarai Dr. Halász Zita egyetemi docens Bókay délután, 2015.02.05. A serdülés folyamatához kötödı alapfogalmak pubertás adoleszcens kor (komplex fogalom) axillarche

Részletesebben

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja Szabályozó rendszerek Az emberi szervezet különbözı szerveinek a mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja össze, amelynek részei az idegrendszer, érzékszervek, és a belsı elválasztású mirigyek rendszere.

Részletesebben

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Panhypopituitarismus Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Hypopitutarismus A hypophysis elülső lebeny hormonjai közül egy, több vagy valamennyi hormon teljes vagy részleges hiánya,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma III./15.5. Malignus phaeochromocytoma Igaz Péter, Tóth Miklós, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben a malignus phaeochromocytoma tüneteinek, diagnosztikájának valamint a kezelés lehetőségeinek az áttekintése

Részletesebben

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio)

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio) 44. A kórokok k hatására létrejl trejövı proliferatív elváltoz az elhalt szövetek pótlp tlása újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor

Részletesebben

A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II.

A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II. A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II. Sejtek közti kémiai komunikáció autokrin hatás parakrin hatás Autokrin hatás: Saját magára visszahatás, autoreceptorral történik reguláció

Részletesebben

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Infertilitás/subfertilitás Férfi infertilitás esetek 90%-ban spermium

Részletesebben

1. Bevezetés. A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. A szaporodás két fő formája ismeretes. 1.

1. Bevezetés. A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. A szaporodás két fő formája ismeretes. 1. Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei.

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. Dr.Terray-Horváth Attila Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum Biológiai ritmus Cirkadián ritmus Cirkadián

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

8. esetismertetés: biomarker indikálja az invazív beavatkozást

8. esetismertetés: biomarker indikálja az invazív beavatkozást 8. esetismertetés: biomarker indikálja az invazív beavatkozást 68 éves nıbeteg az Endokrin ambulancián jelentkezik 2008. áprilisában. Panasza: kb. egy éve észleli, hogy haja fokozottan hullik, testszerte

Részletesebben

25. A szervezet vízforgalmának zavarai

25. A szervezet vízforgalmának zavarai 25. A szervezet vízforgalmának zavarai A vízforgalom idegrendszeri és hormonális szabályozása Idegrendszeri hypothalamus a vesemőködés az izzadás az emésztınedv termelés a tüdı mőködés szabályozása révén

Részletesebben

szaporodásbiol meghatároz fogalom meghatároz viszonyított

szaporodásbiol meghatároz fogalom meghatároz viszonyított A hím h állatok szaporodásbiol sbiológiája Cseh SándorS Szülzeti Szaporodásbiológiai Tanszék Klinika Andrológiai Asszisztált Reprodukciós Laboratórium Hím állatok szaporodásbiol sbiológiája Andrológia:

Részletesebben

39. Elmeszesedés (calcificatio)

39. Elmeszesedés (calcificatio) Elmeszesedés 39. Elmeszesedés (calcificatio) élettani elmeszesedés (calcificatio phisiologia) aktív calcifikációs folyamat csontokban Ca 3 (PO 4 ) 2 9 rész CaCO 3... 1 rész kóros elmeszesedés (calcificatio

Részletesebben

Endokrin rendszer Dr. Tóth Zsuzsanna

Endokrin rendszer Dr. Tóth Zsuzsanna Endokrin rendszer Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai Szövet - és Fejlődéstani Intézet Szabályozó rendszerek a szervezetben Claude Bernard (1813-1878) milieu intérieur ; minden élőlény a saját

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Civilizációs betegségek

Civilizációs betegségek Civilizációs betegségek Tulassay Tivadar-Szabó Attila Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekklinika Népesedés (Durandt JD [1974];United Nations [1998 ]) Évek Millió 0 300 1000 310 1500 500 1804 1000 1927 2000

Részletesebben

Keringés. Kaposvári Péter

Keringés. Kaposvári Péter Keringés Kaposvári Péter Ohm törvény Q= ΔP Q= ΔP Ohm törvény Aorta Nagy artériák Kis artériák Arteriolák Nyomás Kapillárisok Venulák Kis vénák Nagyvénák Véna cava Tüdő artériák Arteriolák Kapillárisok

Részletesebben

A hormonok a sejtek közötti kémiai kommunikációt biztosítják, mely összehangolja a szervek működését és az aktuális igényekhez igazítja azt.

A hormonok a sejtek közötti kémiai kommunikációt biztosítják, mely összehangolja a szervek működését és az aktuális igényekhez igazítja azt. 71. Az endokrin szabályozás alapelvei 72. A hypothalamo-hypophysealis (neuroendokrin) rendszer általános jellemzése A hormonok a sejtek közötti kémiai kommunikációt biztosítják, mely összehangolja a szervek

Részletesebben

Dr. Mezei Zsófia 2008. VÉRNYOMÁS (RR) MEGHATÁROZÁSA RR = percvolumen(pv) x perifériás rezisztanciával/ellenállással (PR)

Dr. Mezei Zsófia 2008. VÉRNYOMÁS (RR) MEGHATÁROZÁSA RR = percvolumen(pv) x perifériás rezisztanciával/ellenállással (PR) MAGASVÉRNYOMÁS Dr. Mezei Zsófia 2008. VÉRNYOMÁS (RR) MEGHATÁROZÁSA RR = percvolumen(pv) x perifériás rezisztanciával/ellenállással (PR) Normál értéke: 120/80 Hgmm (120 Hgmm a szisztolés, 80 Hgmm a diasztolés

Részletesebben

33. Amyloidosis. morfológi. Az amyloid-feh. giája I. Amyloid EM képek. Mi az amyloid? eozin festés. Amyloid hematoxilin-eozin

33. Amyloidosis. morfológi. Az amyloid-feh. giája I. Amyloid EM képek. Mi az amyloid? eozin festés. Amyloid hematoxilin-eozin 33. Amyloidosis Amyloid elnevezés amylum = keményítı fehérje (rendellenes fehérje) ez a fehérje a különbözı kórképekben és állatfajokban kémiailag nem egységes, de morfológiailag azonos megjelenéső a szövetekben,

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

Homeosztázis és idegrendszer

Homeosztázis és idegrendszer Homeosztázis és idegrendszer Magatartás és homeosztázis a hipotalamusz és a limbikus rendszer ingerlése összehangolt motoros-vegetatívendokrin változásokat indít ezek a reakciók a homeosztázis fenntartására,

Részletesebben

Gonádmőködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádmőködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádmőködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív mőködésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás Gönczi Mónika Terhesség és szoptatás Debreceni Egyetem, ÁOK, Élettani Intézet Megtermékenyítés Érett spermium felépítése: Fej (mag) DNS tartalom, eleje az acrosoma (lizoszómális hatás) Nyak (centriólum),

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

Vizeletszteroid-profilok meghatározása GC-MS technikával

Vizeletszteroid-profilok meghatározása GC-MS technikával Vizeletszteroid-profilok meghatározása GC-MS technikával Bufa Anita PTE ÁOK Bioanalitikai Intézet 2009 Bevezetés Magyarországon orvosi diagnosztikai célokra egyedül a PTE ÁOK Bionalitikai Intézetben alkalmazzuk

Részletesebben

A somatomotoros rendszer

A somatomotoros rendszer A somatomotoros rendszer Motoneuron 1 Neuromuscularis junctio (NMJ) Vázizom A somatomotoros rendszer 1 Neurotranszmitter: Acetil-kolin Mire hat: Nikotinos kolinerg-receptor (nachr) Izom altípus A parasympathicus

Részletesebben

H-4. Ozmo- és volumenreguláció 4.1. A vese koncentrálóképességét befolyásoló tényezôk

H-4. Ozmo- és volumenreguláció 4.1. A vese koncentrálóképességét befolyásoló tényezôk H-4. Ozmo- és volumenreguláció 4.1. A vese koncentrálóképességét befolyásoló tényezôk A HK vastag felszálló szárának obligát NaCl reabszorpciója Henle-kacs hossza és a hosszú kacsú nephronok aránya emberben:

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK AZ ENDOKRIN RENDSZER Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK HOMEOSZTÁZIS FENNTARTÁSA: SZABÁLYZÓKÉSZÜLÉK ÉRZÉKSZERVEK IDEGRENDSZER ENDOKRIN RENDSZER A HORMON Sejtanyagcsere terméke Szöveti

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét. PhD vizsgakérdések 2012. április 11 1 Mi a szerepe a corpus geniculatum lateralé-nak a látásban? Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

Részletesebben

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI - autokrin -neurokrin - parakrin -térátvitel - endokrin 3.1. ábra: Az immunreakciók főbb típusai és funkciójuk. IMMUNVÁLASZ TERMÉSZETES ADAPTÍV humorális sejtes HUMORÁLIS

Részletesebben

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása Molekuláris Medicina Mindenkinek Fókuszban a Neurofibromatózis Varga Edina Tímea SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Neurofibromatózis I.

Részletesebben

Az erek simaizomzatának jellemzői, helyi áramlásszabályozás. Az erek működésének idegi és humorális szabályozása. 2010. november 2.

Az erek simaizomzatának jellemzői, helyi áramlásszabályozás. Az erek működésének idegi és humorális szabályozása. 2010. november 2. Az erek simaizomzatának jellemzői, helyi áramlásszabályozás. Az erek működésének idegi és humorális szabályozása 2010. november 2. Az ér simaizomzatának jellemzői Több egységes simaizom Egy egységes simaizom

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás 1. Bevezetés Szerkesztette: Vizkievicz András Az élőrendszerekben végbemenő folyamatok nem véletlenszerű irányban, sebességgel, stb. mennek végbe, hanem meghatározott irányítás

Részletesebben

Hypophysis daganat. Anatómia

Hypophysis daganat. Anatómia Hypophysis daganat Orvosa hypophysis daganatot valószínűsít. Hypophysis daganat esetében az agyalapi mirigyet (mely a szervezet egész hormonháztartásának irányítója) alkotó sejtek jóindulatú (rákos sejteket

Részletesebben

Hypertónia. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. Mi a vérnyomás (blood pressure) )? A vérkeringés mozgató ereje (fontos) hat (ezt mérjük)

Hypertónia. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar. Mi a vérnyomás (blood pressure) )? A vérkeringés mozgató ereje (fontos) hat (ezt mérjük) Hypertónia Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Oliver Rácz 2009 1 Mi a vérnyomás (blood pressure) )? A vérkeringés mozgató ereje (fontos) Erő, amellyel a vér az erek (artériák) falára hat (ezt

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

ÁLTALÁNOS EMBRYOLOGIA

ÁLTALÁNOS EMBRYOLOGIA ÁLTALÁNOS EMBRYOLOGIA GAMETOGENESIS, FERTILISATIO, SEGMENTATIO Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest FEJLŐDÉSTAN A szervek és szövetek származásának,

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÁLLATTENYÉSZTÉSI INTÉZET ÁLLATGENETIKA TANSZÉK Programvezetı és témavezetı: DR. DR. h.c. IVÁNCSICS JÁNOS a mezıgazdasági tudományok

Részletesebben