ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ"

Átírás

1 1 BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓK ANYAGAI: TAVASZI SZEMESZTER (A bonctermi demonstráció során a hallgatónak csipesz és/vagy szonda segítségével kell megmutatnia és elmagyaráznia az alábbi lista szerinti képleteket. A képletek demonstrálása cadaveren, modellen, radiológiai képeken és múzeumi preparátumokon történik. A képletek listáját és a kötelező radiológiai felvételeket a félév elején mindenki megkapja. Az érdemjegy a bemutatás szakszerűségén és a képletek helyes felismerésén múlik.) SZÍV ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ 1. A szív részeinek és felszíneinek megnevezése: basis és apex definíciója, pitvarok és kamrák külső felszínei, conus arteriosus, sulcusok és a szív saját erei. A basison látható nagy erek pontos latin nevei. A szív elhelyezkedése a mediastinumban. 2. A pitvarok és kamrák belső felszíne: a jobb pitvar felosztása, benyíló erek és billentyűik megnevezése, pitvari septum. A bal pitvar képletei, benyíló erek lokalizálása, musculi pectinati. Jobb kamra: szájadékok és billentyűk anatómiája, crista supraventricularis, trabecula septomarginalis, papillaris izmok. Bal kamra: szájadékok és billentyűk anatómiája; kamrai sövény részei. 3. Elméleti kérdés: a szív saját ingerképző- és ingervezető rendszerének anatómiája és a szív beidegzése. 4. A pericardium bemutatása cadaveren: pericardium sinusok. TÜDŐK 1. A jobb tüdő felszínei és azokon látható képletek 2. A bal tüdő felszínei és azokon látható képletek. 3. A pleura lemezeinek bemutatása cadaveren. Pleura sinusok bemutatása. 4. Radix pulmonis: képletek nevei és bemutatásuk cadaveren. 5. A mellkas PA radiológiai képe: a középárnyék kontúrjainak megnevezése. GÉGE (bemutatása gégemodelleken és cadaveren történik) 1. Os hyoideum anatómiája. 2. Gégeporcok anatómiája. Ízületek a gégeporcok között. A gége szalagos összeköttetései. 3. A gége látható és tapintható képleteinek bemutatása cadaveren (nyelvcsont, pajzsporc, gyűrűporc, pomum Adami, incisura thyroidea superior, ligamentum conicum, membrana thyrohyoidea). 4. Gégeizmok felsorolása, lokalizációja, működése és beidegzése (elmélet, modell). 5. Laryngoscopiás kép szakszerű anatómiai értelmezése.

2 2 ORRÜREG 1. A csontos orrüreg csontjai (felsorolás, mutatás), képletei és nyílásai (meatusok, conchák, os ethmoidale, os palatinum, maxilla, csontos orrsövény). Amit meg kell mutatni: apertura piriformis, choanae, spina nasalis anterior, spina nasalis posterior, orrkagylók, orrjáratok, hiatus semilunaris, processus uncinatus, infundibulum, hiatus maxillaris, csontos orrsövény részei, paranasalis üregek helye és nyílásai. 2. Cadaveren mutatni kell: vestibulum nasi, limen nasi, regio respiratoria, regio olfactoria hozzávetőleges lokalizációja; palatum durum, palatum molle, orrkagylók, hiatus semilunaris (bejáratok az orrmelléküregekbe). Epipharynx képleteinek bemutatása. 3. Paranasalis üregek bemutatása röntgenfelvételen. MELLKASFAL ANATÓMIÁJA (a bordák és csigolyák valamint a köztük lévő ízületek ismerete kötelező lásd első félévi kollokviumi tételsor) 1. A csontos-szalagos mellkas bemutatása: arcus costalis, angulus infrasternalis, processus xiphoideus, apertura thoracis superior et inferior definíciója, angulus sterni, ízületek helye és funkcionális szerepe a légzésben. 2. Légzésben részt vevő mellkasi izmok bemutatása cadaveren. Intercostalis tér topográfiája. Mellkas rétegeinek bemutatása. Tudni kell a thoracohumeralis és spinohumeralis izmok anatómiáját is. 3. A rekeszizom bemutatása cadaveren anatómiája elméletben (részei, eredése, tapadása, nyílásai és az áthaladó képletek ismerete kötelező). 4. Emlő anatómiája, beidegzése, érellátása és nyirokelvezetése. Mammográfiai kép értelmezése. 5. Regio infraclavicularis: a clavicula és az első borda közötti térség képletei; arteria axillaris, vena axillaris és plexus brachialis fasciculusok bemutatása cadaveren. MEDIASTINUM 1. A mediastinum definíciója és felosztása (előadási anyag alapján). 2. Mediastinum superius rétegei és képletei (mutatni). 3. Mediastinum inferius és képletei (mutatni). 4. Arcus aortae, vena cava superior ágrendszere. Arteria subclavia ágrendszere (előadás alapján). 5. Nervus vagus mellkasi szakasza: topográfia, ágrendszer. 6. Nervus phrenicus mellkasi szakasza: topográfia, ágrendszer. 7. Truncus sympathicus mellkasi szakasza: topográfia, ágrendszer. 8. A vena azygos-hemiazygos rendszer (4.,5.,6.,7.,8.: részben demonstráció, részben elmélet).

3 3 SZÁJÜREG, GARAT, NYELŐCSŐ MÁSODIK BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ 1. Csontos szájüreg ismertetése koponyán. Mandibula, maxilla és os palatinum anatómiája. Fontosabb izmok, amelyek hozzájárulnak a szájüreg kialakításához (buccinator, orbicularis oris, mylohyoideus, geniohyoideus, lágyszájpad izmai). Rágóizmok anatómiája (cadaver- és preparátum demonstráció), funkciója és beidegzése. 2. Nyelv anatómiája és izmai. Isthmus faucium képletei. 3. Pharynx részei; belső felszínének képletei és izomzata (előadás alapján). 4. Nagy nyálmirigyek megkeresése cadaveren. Kivezető csöveik pontos nyílásai és szekretomotoros beidegzésük. 5. Fogak anatómiája: fogak azonosítása atlasz ábrák és panoráma rtg-felvételek alapján (metszők, szemfog, kisőrlők és nagyőrlők). 6. Nyelőcső megtalálása a mediastinumban. HASFAL ANATÓMIÁJA (a hasfallal kapcsolatos első félévi kollokviumi tételek ismerete kötelező) 1. A széles hasizmok és a m. rectus abdominis bemutatása. Rectus hüvely és képletei. Hasfal rétegei. Canalis inguinalis anatómiája (nyílásai, falai, tartalma itt nem kell tudni a funiculus spermaticus képleteit!!). 2. Hasfali sérvcsatornák lokalizációja cadaveren (lásd első féléves szemináriumi anyag!). 3. Belső hasfali redők demonstrálása és magyarázata. 4. Musculus quadratus lumborum és m. psoas major anatómiája. Thoracolumbalis fascia bemutatása és jelentősége. 5. Tájékozódás a hasfalon: régiók, tájékozódási pontok, síkok és a hasi szervek vetületei (máj, epehólyag, vastagbél, vékonybél, gyomor, lép). HASÜREGI EMÉSZTŐSZERVEK ÉS HASHÁRTYA 1. Gyomor: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia, vérellátás. 2. Duodenum: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia, vérellátás. 3. Jejunum és ileum: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia és vérellátás. 4. A gyomor és a vékonybél belső felszínének képletei. 5. Vastagbél: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia és vérellátás. 6. Máj: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia, vérellátás. 7. Máj: a visceralis felszín képletei, porta hepatis képletei. Ligamentum teres hepatis, ligamentum venosum, vena cava inferior és venae hepaticae. 8. Extrahepatikus epeutak: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia és vérellátás. 9. Pancreas: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia, vérellátás.

4 4 10. Lép: anatómia, peritoneum-viszonyok, topográfia, vérellátás. 11. A hasi aorta releváns ágai: páratlan- és páros zsigeri ágak megmutatása cadaveren. 12. Peritoneum: omentum maius, omentum minus, bursa omentalis, mesenterium. Ligamentum gastrolienale, ligamentum phrenicolienale/splenorenale, vastagbelek peritoneuma. A mesenterium képletei: erek, nyirokcsomók és idegek. 13. Röntgenképek: gyomor és vastagbél kontrasztanyagos képeinek elemzése. HARMADIK BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ RETROPERITONEUM, VESE, GLANDULA SUPRARENALIS, URETER 1. A hasi aorta és a vena cava inferior ágainak mutatása. 2. A plexus lumbalis ágainak mutatása. 3. A vese anatómiája, topográfiája és vérellátása (részben cadaver demonstráció, részben elmélet lásd tantermi előadás!). 4. Vese frontalis metszetének képletei; pyelon anatómiája, sinus renalis. 5. A mellékvese anatómiája, topográfiája és vérellátása. 6. Az ureter anatómiája, vérellátása és kereszteződései. 7. Röntgenképek: pyelográfiás és CT képek értelmezése (a képek az előadásanyagban vannak). A KISMEDENCE ÉS A NEMI SZERVEK (itt kötelező a kismedence, nagymedence csonttani képleteinek ismerete; a medence saját szalagainak, valamint a külső- és belső medenceizmoknak az ismerete. A medenceátmérőket értelmezni kell, azonban számszerű ismeretük nem kötelező. Kötelező a regio glutea ismerete is.) 1. A húgyhólyag anatómiája, rögzítése, topográfiája és vérellátása (cadaver és elmélet). 2. Prostata, vesicula seminalis, vas deferens: anatómia, topográfia és vérellátás. 3. Anatómiai különbségek a férfi- és női húgycső között. A húgycső vérellátása. 4. Ovarium, tuba uterina és uterus anatómiája, rögzítése, hashártya-viszonyai és vérellátása (cadaver és elmélet). 5. Rectum anatómiája, hashártya-viszonyai és vérellátása. 6. Kismedencei peritoneum; kismedencei szervek peritoneum viszonyai és rögzítésük; a ligamentum latum és az uterust rögzítő kötőszöveti rendszerek (cadaver és elmélet). 7. Az arteria iliaca interna ágrendszerének bemutatása (cadaver). 8. A plexus sacralis medencében és regio glutea-ban demonstrálható ágrendszerének bemutatása (cadaver). 9. Női- és férfi kismedence median sagittalis metszete: szervek és kötőszöveti terek demonstrálása.

5 5 GÁT ANATÓMIÁJA (külső- és belső medenceizmok valamint a regio glutea ismerete kötelező) 1. Musculus levator ani és a diaphragma urogenitale anatómiája. A musculus levator ani szerepe a kismedencei szervek funkcióiban (elmélet, előadásjegyzet alapján). 2. A fossa ischiorectalis anatómiája és képletei. 3. A penis anatómiája, vérellátása, nyirokelvezetése és innervációja (cadaver és elmélet). 4. A scrotum anatómiája, vérellátása és innervációja. A here-mellékhere anatómiája, vérellátása. A funiculus spermaticus anatómiája és képletei (cadaver). 5. A gát izmai, fasciái, rétegei és szövetterei (cadaver és elmélet). 6. A női szeméremtest anatómiája, vérellátása és beidegzése (cadaver és elmélet).

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN ÁOK, I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV I. A KERINGÉS ÉS A LÉGZÉS SZERVRENDSZEREI. CAVITAS THORACIS.

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN ÁOK, I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV I. A KERINGÉS ÉS A LÉGZÉS SZERVRENDSZEREI. CAVITAS THORACIS. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

és s kiemelése ggőleges kjával párhuzamosan ejtendő). nagy ereket valamint a sinus transversus pericardiit. őket egymás

és s kiemelése ggőleges kjával párhuzamosan ejtendő). nagy ereket valamint a sinus transversus pericardiit. őket egymás A szív v boncolása A szív v boncolása és s kiemelése A pericardiumot horgas csipesz és s olló segíts tségével, három metszéssel ssel nyitjuk meg (két t függf ggőleges metszés s a szív v jobb- és s bal

Részletesebben

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN KOLLOKVIUMI TÉTELEK I. ÉVFOLYAM 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN KOLLOKVIUMI TÉTELEK I. ÉVFOLYAM 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Mb. Igazgató: Dr. Nógrádi Antal egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Abdomen Abdomen, axialis CT felvétel / 1. 1. Linea alba 2. Rectus hüvely/m. rectus abdominis 3. Costa 4. Hepar

Részletesebben

Kismedence és gát (pelvis minor et perineum)

Kismedence és gát (pelvis minor et perineum) Kismedence és gát (pelvis minor et perineum) 1. medence izmai 2. kismedence szövetterei / fasciái 3. diaphragma pelvis izmai 4. diaphragma urogenitale képletei 5. perineum szövetterei és képletei Perineum

Részletesebben

RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló. Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014

RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló. Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014 RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014 A retroperitoneum áttekintése sematikus ábrán Aorta abdominalis páros zsigeri ágai: 1. a. suprarenalis media: a mellékvesék

Részletesebben

Viscerocranium, orbita, cavum nasi. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Viscerocranium, orbita, cavum nasi. Dr. Katz Sándor Ph.D. Viscerocranium, orbita, cavum nasi Dr. Katz Sándor Ph.D. Cranium Cerebrocranium= Neurocranium Os frontale Os sphenoidale Os temporale Os parietale Os occipitale Viscerocranium Os nasale Os lacrimale Os

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar A gesztorintézet (és az esetleges közreműködő intézetek) megnevezése:

KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar A gesztorintézet (és az esetleges közreműködő intézetek) megnevezése: KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar A gesztorintézet (és az esetleges közreműködő intézetek) megnevezése: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet A tárgy neve: Makroszkópos

Részletesebben

A koponyacsontok által határolt üregek, térségek és azok összeköttetései

A koponyacsontok által határolt üregek, térségek és azok összeköttetései A koponyacsontok által határolt üregek, térségek és azok összeköttetései Orbita; Cavum nasi; Cavum oris; ; Fossa infratemporalis; Fossa pterygopalatina Dr. Czigner Andrea egyetemi adjunktus SZTE ÁOK Anatómiai,

Részletesebben

Férfi. nemiszervek kismedencei szervek. SZTE, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Férfi. nemiszervek kismedencei szervek. SZTE, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Férfi nemiszervek Férfi kismedencei szervek (anatómia gyakorlati összefoglaló) SZTE, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Organa genitalia masculina (férfi nemi szervek) Organa genitalia masculina

Részletesebben

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Orrüreg, orrmelléküregek, nasopharynx, gége

Orrüreg, orrmelléküregek, nasopharynx, gége Orrüreg, orrmelléküregek, nasopharynx, gége Bonctermi összefoglaló Dr. Szigeti Csaba SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlıdéstani Intézet Szeged, 2014 A B A. hiatus semilunaris(1), cellulae ethmoidales

Részletesebben

PERITONEUM. (Hashártya)

PERITONEUM. (Hashártya) 1 PERITONEUM (Hashártya) 1. A peritoneum fejlődéstani vonatkozásai - az emberi test egyik legnagyobb savós, azaz mesothelium tartalmú hártyája - az embryonális élet negyedik hetében már megjelenik két

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA)

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) Mit tanulunk? Az érrendszer alapelemeinek artériák, kapillárisok és vénák általános

Részletesebben

Systema digestorium

Systema digestorium Systema digestorium 2 2016 A lágyszájpad izmai A lágyszájpad mozgásainak iránya a felsorolt izmok működése következtében (nyilak). Palatopharyngealis sphincter: a felső garatfűző izom és az aponeurosis

Részletesebben

AZ ALSÓ LÉGUTAK és a MEDIASTINUM POSTERIUS BONCOLÁSA. Készítette: Dr. Czigner Andrea, Dr. Farkas Ibolya, Dr. Weiczner Roland

AZ ALSÓ LÉGUTAK és a MEDIASTINUM POSTERIUS BONCOLÁSA. Készítette: Dr. Czigner Andrea, Dr. Farkas Ibolya, Dr. Weiczner Roland AZ ALSÓ LÉGUTAK és a MEDIASTINUM POSTERIUS BONCOLÁSA Készítette: Dr. Czigner Andrea, Dr. Farkas Ibolya, Dr. Weiczner Roland A mediastinum posterius és a tüdık in situ N. vagus dexter PULMO DEXTER Trachea

Részletesebben

Hasi szervek topográfiája, főbb anatómiai-peritoneum viszonyai. Dr. Szabados Andrea SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2014.

Hasi szervek topográfiája, főbb anatómiai-peritoneum viszonyai. Dr. Szabados Andrea SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2014. Hasi szervek topográfiája, főbb anatómiai-peritoneum viszonyai Dr. Szabados Andrea SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2014. Az emésztőcsatorna középső és utolsó szakaszai 1. ventriculus

Részletesebben

Systema digestorium

Systema digestorium Systema digestorium 1 2016 Cavitas oris Lateralis fal Bucca (orca) Nares Palatum durum Palatum molle Palatum molle Rima oris Cavitas oris Larynx Szájfenék, nyelv és egyéb lágyrészek Trachea Oesophagus

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN SZIGORLATI TÉTELSOR I. CSONTTAN, ÍZÜLETTAN ÉS IZOMTAN

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN SZIGORLATI TÉTELSOR I. CSONTTAN, ÍZÜLETTAN ÉS IZOMTAN Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Elméleti szigorlati tételek fogorvostanhallgatók számára

Elméleti szigorlati tételek fogorvostanhallgatók számára Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Elméleti szigorlati tételek fogorvostanhallgatók számára Fejlődéstan Spermiogenezis Oogenezis Megtermékenyítés és a barázdálódás Blastula és

Részletesebben

Orvosi képalkotó eljárások

Orvosi képalkotó eljárások Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Viscerocranium - Collum Feji keresztmetszet, coronalis CT felvétel / 1. 1. Agy 2. Sinus frontalis (supraorbitalisan

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Oktatási szervezeti egység megnevezése:

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Oktatási szervezeti egység megnevezése: Semmelweis Egyetem KÖVETELMÉNYRENDSZER Általános Orvostudományi Kar Anatómiai-, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Tantárgy neve: anatómia, sejt-, szövet- és fejlődéstan I. Oktatási szervezeti egység megnevezése:

Részletesebben

MUSCULI TRUNCI I. (A törzs izmai I.)

MUSCULI TRUNCI I. (A törzs izmai I.) Anatómia vázlatok 11 MUSCULI TRUNCI I. (A törzs izmai I.) 1) Musculi thoracis proprii (a mellkas saját izmai) a) Mm. intercostales externi et interni - innervatio: - origo insertio (o i), lefutás: o az

Részletesebben

A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA

A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómia, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest A MELLKAS VENTRALIS FELSZÍNE Regio infraclavicularis

Részletesebben

A gyomor. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika

A gyomor. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika A gyomor Th.XI. - L.I./L.III. érintkezik: rekesz máj b. lebeny hasfal (trig. Traube) lép b. vese / mellékvese colon transversum bursa omentalis pancreas serosa: omentum minus / lig. hepatogastricum lig.

Részletesebben

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN SZIGORLATI TÉTELSOR I. CSONTTAN, ÍZÜLETTAN ÉS IZOMTAN

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN SZIGORLATI TÉTELSOR I. CSONTTAN, ÍZÜLETTAN ÉS IZOMTAN Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Mb. Igazgató: Dr. Nógrádi Antal egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D. Nemi szervek anatómiája és szövettana Dr. Katz Sándor Ph.D. Női nemi szervek Belső nemi szervek: 1. Ovarium 2. Tuba uterina 3. Uterus 4. Vagina Külső nemi szervek: 1. Clitoris 2. Labia minora 3. Labia

Részletesebben

2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok

2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok 2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok 7196* Kemoterápia, VNB/A protokoll szerint Protokoll időtartama : 15 [nap] Protokollok közti szünet : 13 [nap] Fázisok száma : 3 Megjegyzés: Monoterápiaként

Részletesebben

Anatómia (állatorvos szak)

Anatómia (állatorvos szak) Anatómia (állatorvos szak) Anatómiai és Szövettani Tanszék Helye: Előadás: Gyakorlat: Kredit: 1., 2., 3. félév 30 óra/félév 75 óra/félév 1. félév 6, 2. félév 6, 3. félév 8 kreditpont Előadók A tantárgyat

Részletesebben

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN SZIGORLATI TÉTELSOR, RÉGI KURRIKULUM I. CSONTTAN, ÍZÜLETTAN ÉS IZOMTAN

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN SZIGORLATI TÉTELSOR, RÉGI KURRIKULUM I. CSONTTAN, ÍZÜLETTAN ÉS IZOMTAN Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 1 0 0 1 1 1 4 5 9 18 20 26 38 27 18 21 190 C00 C01

Részletesebben

Az autonóm idegrendszer

Az autonóm idegrendszer Az autonóm idegrendszer Enterális idegrendszer Szimpatikus idegrendszer Paraszimpatikus idegrendszer HYPOTHALAMUS AGYTÖRZS agyidegek PERIFÉRIÁS GANGLIONOK EFFEKTOR GERINCVELŐ Gerincvelői idegek PERIFÉRIÁS

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

A törzs anatómiája I. Csontok Csontok és ízületek.

A törzs anatómiája I. Csontok Csontok és ízületek. A törzs t anatómi miája I. Csontok és ízületek. Columna vertebralis: 1. Vertebrae cervicales 2. Vertebrae thoracicae 3. Vertebrae lumbales 4. Os sacrum 5. Os coccygis 2 Skeleton thoracis: 1. Costae 2.

Részletesebben

SZIGORLATI TÉTELSOR I. SZÖVETTAN A., SZIGORLATI ALAPMETSZETEK (METSZETFELISMERÉS ÉS -LEÍRÁS)

SZIGORLATI TÉTELSOR I. SZÖVETTAN A., SZIGORLATI ALAPMETSZETEK (METSZETFELISMERÉS ÉS -LEÍRÁS) Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 1961-06 Képalkotás Mágneses Rezonancia vizsgálat során (MRI) modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 1961-06 Képalkotás Mágneses Rezonancia vizsgálat során (MRI) modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

MM. TRUNCI II. / MM. ABDOMINIS

MM. TRUNCI II. / MM. ABDOMINIS 20 M TRUNCI II. / M ABDOMINIS (A törzs izmai II. / Hasizmok) 1) Felszínes hasizmok - innervatio: o az alsó 7 n. intercostalis leszálló ágai, n. subcostalis (Th12) o plex. lumbalis közvetlen ágai (rr. musculares,

Részletesebben

Légzőrendszer. Pálfi Emese Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018

Légzőrendszer. Pálfi Emese Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018 Légzőrendszer Pálfi Emese Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018 Légzőkészülék (apparatus respiratorius) Elsőrendű feladata az élőlény gázcseréjének biztosítása (oxigén felvétel, szén-dioxid leadás)

Részletesebben

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum A hasüregben találhat lható kötıszövettel bélelt b tér, t mely a hashártya hátsh

Részletesebben

miája III. erei és s idegei.

miája III. erei és s idegei. A törzs t anatómi miája III. A törzs t erei és s idegei. Az emlő anatómi miája. 1 Az aorta anatómi miája Aorta ascendens: a szív v bal kamrájának basisáról l ered bal oldalon (3. bordaporc), ferdén n halad

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Orvosi képalkotó eljárások

Orvosi képalkotó eljárások Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Vascularis rendszer Az a. carotis interna arteriogramja A. cerebri ant. ágai: 1. A. pericallosa 2. A. callosomarginalis

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARA HUMÁNMORFOLÓGIAI ÉS FEJLŐDÉSBIOLÓGIAI INTÉZETE

A SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARA HUMÁNMORFOLÓGIAI ÉS FEJLŐDÉSBIOLÓGIAI INTÉZETE A SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARA HUMÁNMORFOLÓGIAI ÉS FEJLŐDÉSBIOLÓGIAI INTÉZETE OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓJA 2009/2010 és 2010/2011 TANÉV Budapest, 2009. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.)

REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.) REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.) 2. sz. melléklet: 3-as és P típusként kódolható diagnózisok listája (78-92. o.) 3. sz. melléklet:

Részletesebben

A törzs és a gerinc izmai

A törzs és a gerinc izmai A törzs és a gerinc izmai A törzs és a gerinc izmai 3 csoport: Mellizmok: - mellkas saját izmai, mély izmok mellkasfalon erednek-tapadnak - humerusra, scapulara futó izmok, felületes ún. thoracohumeralis

Részletesebben

Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30.

Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30. Hogyan működünk? I. dr. Sótonyi Péter Mentőápoló Tanfolyam 7. előadás 2011. november 30. Probléma felvetés 2 Az előadás célja 1. A keringési rendszer működési elvének alapszintű megismerése 2. A mentőápolói

Részletesebben

A TERHELÉSÉLETTAN ALAPJAI I.

A TERHELÉSÉLETTAN ALAPJAI I. Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0012 Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézet A TERHELÉSÉLETTAN ALAPJAI I. Szerzők

Részletesebben

II. félév, 1. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer SZÍV (Kardiológia)

II. félév, 1. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer SZÍV (Kardiológia) II. félév, 1. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer SZÍV (Kardiológia) Mit tanulunk? A keringési (kardiovaszkuláris) rendszer fı szervei (szív, erek,

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája Felszíni anatómia (látható, tapintható képletek a felső végtagon) Clavicula, acromion, processus coracoideus Epicondylus medialis, epicondylus lateralis,

Részletesebben

A női medence és gáttájék topográfiája, metszetanatómiája Dr. Székely Andrea Dorottya

A női medence és gáttájék topográfiája, metszetanatómiája Dr. Székely Andrea Dorottya A női medence és gáttájék topográfiája, metszetanatómiája Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet A MEDENCE EGÉSZBEN pelvis major pelvis minor pelvis major

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei)

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 31 VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 1) Arteriae membri superioris: a. subclavia a. axillaris a. brachialis a. ulnaris et radialis régió lefutás ágak A. axillaris A. brachialis

Részletesebben

Anatómiai Intézet Prof. Dr. Czifra Ferenc ( ) Élettani-és Szövettani Prof. Dr. Török Aurél ( ) Prof. Dr.

Anatómiai Intézet Prof. Dr. Czifra Ferenc ( ) Élettani-és Szövettani Prof. Dr. Török Aurél ( ) Prof. Dr. Anatómiai Intézet Prof. Dr. Czifra Ferenc (1872-1878) Prof. Dr. Török Aurél (1878-1881) Leíró-és Tájanatómiai Intézet Prof. Dr. Davida Leó (1881-1921) Prof. Dr. Davida Jen (1921-1929) Prof. Dr. Kiss Ferenc

Részletesebben

Seminarium XI. Hasfal szerkezete, hasizmok, rectushüvely. vely, canalis inguinalis. Hasfali sérvcsatorns. rvcsatornák.

Seminarium XI. Hasfal szerkezete, hasizmok, rectushüvely. vely, canalis inguinalis. Hasfali sérvcsatorns. rvcsatornák. Seminarium XI. Hasfal szerkezete, hasizmok, rectushüvely vely, canalis inguinalis. Hasfali sérvcsatorns rvcsatornák. Dr. Fodor Lóránt SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2013. Az

Részletesebben

A hasőri zsír jelentısége

A hasőri zsír jelentısége A HASÜREG RÖNTGENANATÓMIÁJA Denzitástípusok: 1. gázárnyék 2. zsírárnyék 3. parenchym/folyadék árnyék 4. csontárnyék 5. fém/kıárnyék Arany-Tóth Attila SZIE, ÁOTK, Sebészet A hasőri zsír jelentısége A hasőri

Részletesebben

Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap. Általános tudnivalók

Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap. Általános tudnivalók A teszt eredménye: Megtekintve: Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap Általános tudnivalók SzIE ÁOTK Anatómiai és Szövettani Tanszék A dolgozat kitöltéshez elsődlegesen kék vagy fekete tollat használjon (de

Részletesebben

1. Locus minores resistentiae abdominis (a hasfal gyenge pontjai)

1. Locus minores resistentiae abdominis (a hasfal gyenge pontjai) 1 A HASFALI SÉRVEK KLINIKAI ANATÓMIÁJA 1. Locus minores resistentiae abdominis (a hasfal gyenge pontjai) - Linea alba o rectusdiastasis (ha csak kiszélesedik a linea alba) o herniae epigastricae et hypogastricae

Részletesebben

Térdízület és mozgásai

Térdízület és mozgásai Térdízület és mozgásai dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2016. Femur Patella Tibia Fibula Articulatio genus Mechanizmusa szerint trochoginglymus csuklóforgó ízület (Felépítése

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17. 1 2006-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 1 0 0 1 0 0 1 1 8 11 20 23 30 33 36 27

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17. 1 2008-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 1 0 4 2 1 10 20 18 31 34 23 26

Részletesebben

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat A sejtek funkcionális jellemzése 1. A sejt, a szövet, a szerv és a szervrendszer fogalma. A sejt, mint alaki és működési egység.

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint október 17. 1 2002-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 2 5 C00

Részletesebben

FS 3/1 Az orr és az orrüreg

FS 3/1 Az orr és az orrüreg FS 3 Az orr és az orrüreg Kb. 2-szeres nagyítás, SOMSO-műanyagból. Középmetszet. A baloldal mutatja a koponyacsontokat, a jobboldal pedig az arcizmokat és az orrnyálkahártyát leszedhető orrsövénnyel. 6

Részletesebben

SÉRVEK SEBÉSZETE. Dr. Telkes Gábor Ph.D. SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika

SÉRVEK SEBÉSZETE. Dr. Telkes Gábor Ph.D. SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika SÉRVEK SEBÉSZETE Dr. Telkes Gábor Ph.D. SE Klinika A lágyéktáji és hasfali sérv par excellence sebészi betegség, gyógyításának sine qua non-ja a hasfal rekonstrukciója Definíció Sérvnek nevezzük bármely

Részletesebben

DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése. Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival

DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése. Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival

Részletesebben

Magyar Állatorvosi Kamara. Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához

Magyar Állatorvosi Kamara. Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához Az állatorvosi munka során olyan helyzet adódhat, amikor az állatorvosnak a kezelt állat elhullása kapcsán állást kell foglalnia ill. saját tevékenységének

Részletesebben

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan )

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Koponya cranium Koponya részei Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Arckoponya - koponya elülső része - 15 csontból áll (6 páros, 3 páratlan ) - szabálytalan

Részletesebben

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia Szalai Annamária ESZSZK GYITO Nemi szerv rendszer női nemi szervek férfi nemi szervek alapműködés: ivarsejtek termelése fajfenntartás biztosítása belső nemi szervek:

Részletesebben

2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.04.18 C00 Az ajak rosszindulatú d. 1 1 0 0 2 0 2 1 5 4 5 14 15 21 35 40 19 11 176 C00 C01

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

REGIONES POSTERIORES membri superioris

REGIONES POSTERIORES membri superioris 11 REGIONES POSTERIORES membri superioris (felső végtag hátsó régiói) REGIONES 1. Regio scapularis (lapocka régiója) 2. Regio brachialis / brachii posterior (kar hátsó régiója) Határvonalak Sup. Inf. Med.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2008. október 1-től)

ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2008. október 1-től) ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2008. október 1-től) 7438* Kemoterápia, CDDP+VNB/A protokoll szerint... 1 7439* Kemoterápia, CX protokoll szerint... 2 7440* Kemoterápia, ECX protokoll szerint... 3 7449* Kemoterápia,

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 1 0 0 0 2 C00 C01

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

A törzs izmai: a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok. hasizmok. a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok

A törzs izmai: a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok. hasizmok. a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok A TÖRZS IZMAI a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok hasizmok a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok A törzs izmai: A mellkas felületes izmai: kifutnak a vállöv és a kar csontjaira

Részletesebben

Az emésztőrendszer anatómiája. Hepar, cholecysta, pancreas

Az emésztőrendszer anatómiája. Hepar, cholecysta, pancreas Az emésztőrendszer anatómiája Hepar, cholecysta, pancreas Cantlie-vonal (funkcionális határ) Sir James CANTLIE (1851 1926) skót sebész makroszkópos határ (Lig. falciforme hepatisnak megfelelően) 2 COUINAUD-segmentumok

Részletesebben

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések funkcionális anatómiából Összeállította:

Részletesebben

A VIZELETI RENDSZER FUNKCIONÁLIS

A VIZELETI RENDSZER FUNKCIONÁLIS A VIZELETI RENDSZER FUNKCIONÁLIS ANATÓMI MIÁJA A VESÉK K VETÜLETE A REGIO LUMBALIS TERÜLET LETÉN A HÁTSÓ HASFAL RÉTEGEI R A VESÉK K MAGASSÁGÁBAN L 1 A VESÉK TOPOGRÁFI FIÁJA A RETROPERITONEUMBAN A JOBB

Részletesebben

NYIROK SZERVEK NYIROK EREK

NYIROK SZERVEK NYIROK EREK NYIROK SZERVEK NYIROK EREK Összeállította: Ignáth Györgyi 1. Nyirokfolyadék - lympha 2. Nyirokerek 3. Nyiroktüszők - 4. Nyirokszervek Nyirokcsomók - lymphnodus Lép - lyen Csecsemőmirigy - thymus 2 www.lemtrener.hu

Részletesebben

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Affidea Diagnosztika Kft. 2019. Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Az árlistában feltüntetett árak forintban és euróban értendő bruttó árak. RÖNTGEN KÓRHÁZI KÖZPONTOK EUR Röntgen felvétel testtájanként

Részletesebben

A fej-nyak régió részei, határai Az általános orvostól elvárható radiológiai ismeretek:

A fej-nyak régió részei, határai Az általános orvostól elvárható radiológiai ismeretek: Fej-nyaki radiológia dr. Magyar Péter Diagnosztikus Tantermi épalkotó előadás eljárások anatómiája 4. évf. 2007. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Vezérfonal A fej-nyak régió részei,

Részletesebben

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása 2008 Szerkesztette: Palkó András Írta: Forrai Gábor Kiss Ildikó Laki András Lombay Béla Morvay Zita

Részletesebben

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból.

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. AS1 Férfi izomfigura A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. 27 darabra szedhető: koponya, agy (2), mellkasi és hasi fal, tüdő felek (2), szív (2), máj, gyomor, duodenum, vékony- és vastagbél, jobb

Részletesebben

Seminarium IV. sensoros és motoros beidegzése, sek

Seminarium IV. sensoros és motoros beidegzése, sek Seminarium IV. A fels végtag sensoros és motoros beidegzése, idegsérülések sek Dr. Weiczner Roland Dr. Fodor Lóránt SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2013. Radix clavicula Truncus

Részletesebben

APPARATUS RESPIRATORIUS

APPARATUS RESPIRATORIUS 1 APPARATUS RESPIRATORIUS (légzőrendszer) 1) A légzőrendszer felosztása - Felső légutak: o cavum nasi (orrüreg) o sinus paranasales (orrmelléküregek) o pharynx (garat) - Alsó légutak: o larynx (gége) o

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Funkcionális anatómia II. Szentágothai, János Réthelyi, Miklós

Funkcionális anatómia II. Szentágothai, János Réthelyi, Miklós Funkcionális anatómia II. Szentágothai, János Réthelyi, Miklós Funkcionális anatómia II. írta Szentágothai, János és Réthelyi, Miklós Publication date 2006-09-01 Szerzői jog 2006-09-01 Miklós, Réthelyi

Részletesebben

AZ SZĺV (COR) ANATÓMIÁJA

AZ SZĺV (COR) ANATÓMIÁJA AZ SZĺV (COR) ANATÓMIÁJA Heinzlmann Andrea Állatorvostudományi Egyetem, Anatómiai és Szövettani Tanszék 2019. február 14. SZĺV (COR) FELADATA: keringési rendszer központi szerve üreges, izmos falú ritmikus

Részletesebben

AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK

AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK 1. Minden csontot ismerjen fel, tudja a nevüket magyarul és latinul.

Részletesebben