Tananyagbeosztás és tanmenetjavaslat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tananyagbeosztás és tanmenetjavaslat"

Átírás

1 Tananyagbeosztás és tanmenetjavaslat Tananyagbeosztás alapelvei A tantárgy tömbösített oktatásához igazodva a tananyagot 75 órára osztottuk be. A tankönyv 41 számozott leckéjét 3-3 órás tömbökbe csoportosítottuk. Néhány esetben a tananyagok sorrendje felcserélődik az egymáshoz jobban köthető tananyagok együtt tanítása miatt. Az iskolánkban megvalósuló tantárgy tömbösítési modell a következő: 1. hét-6 történelem óra; 2-3. hét nincs történelem óra; 4. hét 6 történelem óra. A tömbösített órák elosztásából látszik, hogy kéthetes szünetek vannak a tantárgy órái között. A tanultak szinten tartása miatt több hangsúly helyeződik a házi feladatokra és az önálló kutató munkára. A tankönyvhöz készült munkafüzet nagy segítséget nyújt a tanultak megőrzéséhez és a képességfejlesztés területén is. A tanmenetjavaslatban használt rövidítések, piktogramok: F: a tömbben kialakításra kerülő új fogalmak N: a tömbben szereplő fontosabb személyek É: évszámok T: topográfia IKT: interaktív tananyag, számítógép internet használat A Tanulói tevékenységek rovatban: K: kutatómunka Mf: munkafüzet O: ismeretszerzés forrásszövegből, olvasmányokból, az olvasottak értékelése Á: ismeretszerzés képekről, ábrákról- képek, ábrák összehasonlítása Té: ismeretszerzés térképről, iskolai atlaszról Óra Téma Fogalmak, nevek, évszámok, topográfia Tanulói tevékenység Megjegyzés A tantárgy bevezetése 1 tömb 1-3. Játszunk történelmet F: tárgyi emlék, írott és képi forrás, néprajz, nyelvtudomány nyelvrokonság, vendégszavak, A: tankönyv képei, Magyar Értelmező Kéziszótár, O: Az ókor izgalmas világa c, könyv (olvasókönyv) oldal, Gyűjtsük össze, hogy egy-egy gyerek életéről milyen források maradtak eddig fenn. HF: keressenek magukról történelmi forrásokat 2 tömb 4-6. Játszunk történelmet F: régészet, régészeti lelet, ásatás kutató árok, ősmajmok, emberszabású majmok, értelmes ember, A: képek az ásatásokról, az ember fejlődés menete, dinoszauruszok kora, gyerekek által hozott források elemzése O: olvasókönyv 4-9 oldal, IKT: régészeti lelőhelyek

2 I. Az őskor Ebben a témakörben a tanulók megismerik az ember kialakulásának főbb lépéseit, az általa használt első eszközöket. Képet kapnak az őskori ember életmódjáról, hiedelemvilágáról, a szertartások szerepéről. Tanulmányozzuk az első mesterségek kialakulásának folyamatát, főbb szerszámai és munkafolyamatait. A témakör elsajátítása után célunk, hogy a gyerek értse a zsákmányolás és az élelemtermelés közötti különbséget, hogy az első mesterségek szüntelen fejlődése vezetett a mai technika kialakulásához. Legyen képes időben és térben- különböző térképeken - elhelyezni az ember kialakulásának főbb állomásait. Különös hangsúlyt fektetünk a hazánkban található őskori lelőhelyek tanulmányozására. Óra Téma Fogalmak, nevek, évszámok,topográfia Tanulói tevékenység Megjegyzés 3. Tömb 7-9. A halászó, vadászó, gyűjtögető ember élete és szokásai F:őskor, ősember, eszközhasználat, eszközkészítés, szakóca, kovakő, obszidián, vadászat, horda, jégkorszak, munkamegosztás, gyűjtögetés, vadászat, halászat, barlangrajz, mágia, szertartás, szellemek É: kb. fél millió évvel ezelőtt, T: Afrika, Vértesszőlős, olduvai hasadék Mf: O: Ishi az utolsó vadember László Gyula: Emlékezzünk régiekről old, Hf: fogalmazás készítése Mamut vadász voltam Emeljük ki az ember nem majomtól származik, az ember elődök testi felépítésének fejlődése, a társadalmi fejlődés kezdeteit, Az őskori művészet legfőbb jellegzetességeit. 4. Tömb Az élelemtermelés kezdete, a mesterségek kialakulása F: földművelés, állattenyésztés, termelés, ásóbot, kapa, ásóeke, sarló, nemesítés, csiszolt kő eszközök, kézművesség, fazekasság, szövés, fonás, fémolvasztás, É: évvel ezelőtt, évvel ezelőtt O Ötzi jégbe fagyva, A: tankönyv ábrái, szövőszék, fujtató, fazekasság ősi módszere. MF: HF: szorgalmi feladat, Hogyan szelídítettem meg a kutyámat. Érzékeltessük, hogy milyen új szükségleteket elégítettek ki az új eszközök, hogyan változtatta meg a termelés az emberek életmódját és hatott vissza a szerszámkészítés fejlődésére. 5. Tömb Az őskorról tanultak rendszerezése, az első földművelő közösségek létrejötte. F: öntözéses földművelés, csatorna, gát, zsilip, felesleg, csere, kereskedelem, falu, város, állam ókor, O: gyűjtögető halászó, vadászó életmódot folytató népek napjainkban. Mutassuk be, hogy a társadalommá szerveződés és a fölösleg megjelenése, hogyan vezetett el az őskor végéhez.

3 II: Az Ókori Kelet A legjelentősebb ókori keleti államok történelmének tanulmányozása során a tanulók megismerik az időszámítás fogalmát, rendszerét és egységeit, az ókori keleti államok népeit, földrajzi adottságait, történelmük főbb eseményeit, társadalmuk és írásuk jellegzetességeit. A témakör elsajátítása után a tanulóknak érteni kell hogyan függ össze egy terület gazdasága és társadalma a földrajzi jellegzetességeivel. Milyen hasonlóságok és különbözőségek voltak az ókori keleti államok gazdaságában, társadalmában, kultúrájában és vallásában. Megértik az írás megjelenésének fontosságát a történelemben, a hangjelölő írás kialakításának jelentőségét, és képesek lesznek a tanult topográfiai ismereteket megmutatni különböző térképeken. 6. Tömb Egyiptom és az időszámítás F: időmérés, időszámítás, évtized, évszázad, évezred, történelmi szakaszok, Krisztus előtt, Krisztus után, Időszámításunk előtt, időszámításunk szerint, öntözéses földművelés, munkavezető, fáraó, hivatalnokok, piramis, írnok, rabszolga, hieroglifa, múmia, N: Hérodotosz, Tutanhamon, Re, Ozisz, Ízisz. T: Nílus, Afrika, Alsóés Felső-Egyiptom Théba, Memphis, Á: TK időszalag, TK öntözéses földművelés,egyiptomi templom, piramis, O: hogyan építették a piramisokat. Mf: az Egyiptomi Birodalom kialakulása Műveletek római számokkal. Kapcsolódás a rajz és vizuális kultúrához. 7. Tömb Mezopotámia és India F: sumérek, toronytemplom, szabadok, félszabadok, adós rabszolga több isten hit, dravidák, árják, monszun, rádzsa, hinduizmus, buddhizmus, maharadzsa, kasztrendszer, lélekvándorlás, ékírás. N: Hamurappi, Budha. T: Mezopotámia, India, Eufrátesz, Tigris, Indus, Gangesz,Ur, Uruk, Babilon,Assur, Kis. É: Kr.e , Kr.e körül. Á: Tk. birodalmak épületei. O: Hamurappi törvénykönyve, K: Kasztrendszer Hangsúlyozzuk az ókori birodalmak találmányait és fejlettségét, pld. fürdőszoba. 8. Tömb Kína és az ókori írások F: Nagy Fal, Mennyei Birodalom, selyemút, iránytű, porcelán, jóscsontok, hangjelölő abc, N: I. Császár T:Sárga és Kék folyó, Nagy-csatorna, É: Kr.e.. 3. század,. O: A fecske népe A: TK. ÉPÜLETEK és írások. K: A Nagy Fal mai élete. Ha időnk engedi gyakoroljuk az ókori írásokat.

4 III: Az ókori Görögország A gyerekek ebben a témakörben megismerkednek az ókori görög vallás jellegzetességeivel, a mitológia legismertebb történeteivel. Megismerik a hellén népek bevándorlását, a polisz rendszer kialakulását, a görög történelem legfontosabb szakaszait. Különbséget tudnak tenni a spártai és az athéni társadalom jellemzői között. Megértik az összefüggést, a balkán félsziget és az égei tengeri szigetvilág földrajzi környezete és a görög polisz rendszer kialakulása között. A demokrácia kialakulásának és működésének alapjait, a mai demokráciákkal hasonlítják össze. Nagy Sándor jelentőségének és a hellénizmus kialakulásának történetével ismerkednek meg. Felfedezik, hogy a mai tudomány és művészet alapjai a görög kultúrában keresendők. 9. Tömb A görög istenek világa, mondák és olimpiák F:monda, mítosz, mitológia,jóslatok, akháj, dór, ion, hellének, Hellász. N: Zeusz, Poszeidón, Árész, Hádész, Pallasz Athéné, Afrodité, Apollón, Héphaisztosz, Erisz, Heléna, Párisz, Hektor, Achillesz, Odüsszeusz. Homérosz,Heinrich, Schliemann É: Kr.e. 800 körül, Kr.e.. 776, Kr.e T: Balkánfélsziget, Görögország, Olimposz, Mükéné, Trója Á: TK. Istenek és épületek O: Kréta fénykora és pusztulása, Olimpiai eszme újjáéledése. Mf feladatai Nagyon sok új név fordul elő, több órán át gyakoroltassuk a számonkérés előtt. 10. tömb Városállamok F: városállam, polisz, amfora, köztársaság, katonaállam, helóták, körüllakók, vének tanácsa, démosz, demokrácia N: Daidalosz, Ikarosz, Minotaurus, Ariadné, T: Athén, O: Népgyűlésen A: TK amforák, Spárta, Kréta spártai katona.. Mf feladatai Hangsúlyozzuk ki a két városállam életmódbeli, és berendezkedési különbözőségét. IKT: részlet a Trója c filmből.

5 11. tömb Görög-perzsa háborúk F: szabadságharc, közfelkiáltás, gyalogság, lovasság, közelharc, három evezősoros hajó, flotta, katonai szövetség, áruló, döfő orr, N: Dareiosz, Xerxész, Miltiadész, Hérodotosz, Themisztoklész, Leonidász, E: Kr.e.. 490, Kr.e.. 480, T: Maratón, Thermopüla, Szalamisz, Athosz hegyfok, Hellészpontosz, A: TK: Perzsa és görög katona összehasonlítása, perzsa-görög hajó összehasonlítás, K: maratoni futás IKT: részlet a 300 c, filmből. 12. tömb A városállamok élete a háborúk után, Macedónia felemelkedése F: teljes jogú polgár, cserépszavazás, politika, napidíj, filozófia, Macedónok, macedón falanksz, összgörög szövetség, ostromgép. N: Periklész, nagy Sándor, É: Kr.e , T: Macedónia, Perzsa Birodalom, Alexandria, Pergamon, Perszepolisz. A: TK: falanksz, hajítógép, Nagy Sándor hódításai. O: A demokrácia tévedése. MF feladatai. Emeljük ki, hogy Nagy Sándor nem lerombolta hanem terjesztette a görög kultúrát és műveltséget. 13. tömb A görög kultúra és műveltség 14. tömb Az ókori Görögországról tanultak rendszerezése a téma lezárása F: Déloszi szövetség, Akropolisz, Parthenon, oszlopcsarnok, Dór, Ion, Korinthoszi, álarc, szócső, gólyaláb, orvostudomány, történetírás. N: Műron, Pheidiász, Dionüszosz, Aiszkülosz, Szophoklész, Hippokratesz, A: TK:görög színház, oszlopok, O: A család és a gyermek az ókori Görögországban és ma. olvasókönyv: A néma szobor megvédi mesterét. Az anyag mennyisége lehetővé teszi, hogy itt erősítsük meg a görög istenekről és hősökről szóló mondákat. Házi feladatul az osztályt csoportokra bontva adjuk fel egy görög monda feldolgozását és dramatikus előadását. A tömbösítésből fakadóan gyakorlásra van lehetőség, 15. tömb Témazáró dolgozat, drámapedagógiai óra A dolgozat megírása után a csoportok eljátszák az általuk kiválasztott mondát.

6 IV. Az ókori Róma Ebben a témakörben a tanulók megismerik, hogyan vált Róma városállamból birodalommá. Ismereteket szereznek különböző államformákról és Róma történelmének kiemelkedő eseményeiről. A kereszténység kialakulásának és elterjedésének történelmi szakaszait és hatásait tanulmányozzuk. Számos ismeretet szereznek a topográfia területén a Római Birodalomról és Pannónia Provinciáról is. Róma háborúit nyomon követve bepillantást nyerünk a ókor legmodernebb hadseregének felépítésébe ruházatába és fegyvereibe. A tanulók összehasonlítják a görög és a római vallást, kultúrát és tudományt. 16. tömb Az ókori Róma alapítása és a köztársaság F: latinok, királyság, szenátus, patríciusok, plebejusok, nemzetség, köztársaság, népgyűlés, konzul, Etruszkok, néptribunus, N: Aeneas, Romulus, Remus, Mars, Jupiter, Juno, Minerva, Vénusz, É: Kr.e.. 753, Kr.e.. VIII. század, Kr.e.. 510, T: Itália, Tiberis, Róma O:Szabin nők elrablása, Sybillakönyvek, A: TK. Itália térképe, anyafarkas Hf: fogalmazás Én vagyok Romulusz Figyeljünk a köztársaság fogalmának megértésére! 17. tömb Hannibál a kapuk előtt 18. tömb A császárság kialakulása F: Punok, csapóhíd, provincia, N: Hannibál, Scipio. É: Kr.e.. III. sz. közepe, Kr.e.. III. sz. vége T: Észak- Afrika, Kárthágó, Hispánia, Szicília, Spanyolország, Alpok, Földközi tenger partvidéke. O:Az ókor tankjai, A: TK. hajók tanulmányozása F:rabszolga, rabszolga piac, gladiátor, polgárháború,császár, tejhatalom, zsoldoshadsereg, légió, veterán N:Spartacus, Julius Cézár, Augustus, É: Kr.e.. 73, kr. e.. I. század, Kr.e március 15, Kr.e Kr. u.. 14 ig. T: Délosz, Capua, Dél-Itália, Szicília, Gallia, Rubicon A: Tk.Cézár hódításai, római folyó katonai tábor. O: Jóslatok A légiók, Fontos a tankönyv rajzainak elemzése. Tegyünk különbséget egy csata és a háború megnyerése között. IKT Internet harci elefántok Hívjuk fel a tanulók figyelmét, hogy cézár nem csak politikus és hadvezér, hanem író és tudós is volt

7 19. tömb Római Birodalom és Pannónia Provincia 20. tömb A kereszténység 21. tömb Róma öröksége F:limes, latin nyelv és írás, Borostyánkő-út. N: Augusztus, Néró, É: Kr. u körül, Kr. u., 64, T: Római Birodalom, Borostyánkő út, Pannónia, Aquincum,Pompei, F:. Keresztény, Újszövetség Ószövetség, evangélium, megváltó, próféta, apostol, mártír, egyház, pap, püspök, pápa, keresztény ünnepek, Biblia. N: Ádám, Éva, Noé, Mózes, Jézus, Mária, József, Heródes, Júdás, Pilátus, Szt. Pál Nagy Constantin. É: kr.u... 30, Kr. u T: Palesztina, Júdea, Betlehem, Jerikó, Jeruzsálem F:Fórum Romanum, amfiteátrum, Colosseum, diadalív, jogtudomány, szónoklat, N: Livius, Ciceró, O: Egy szomorú szenzáció, K: Zala megye nevezetes római kori lelőhelyei Tanulói beszámolók a legkedvesebb Bibliai történetről A: TK. Római makett tanulmányozása. O: Mit örökölünk az Ókori népektől, közlekedés az ókorban és ma IKT. Római kori lelőhelyek Mo.-n, internet IKT részletek a Ben Hur-ból Int: Pula-i amfiteátrum 22. tömb A Római Birodalom bukása, összefoglalás téma lezárása F:Barbár, népvándorlás, hunok, germánok, N: Attila, É: Kr. u.. 476, T: Nyugat- Római Birodalom, Kelet- T: A népvándorlás útvonalainak Római Birodalom tanulmányozása Külső és belső okok kihangsúlyozása.

8 V: A magyar nép őstörténete A tanulók megismerkednek a magyarság eredetére vonatkozó mondákkal, a magyarság kialakulásával. Megismerik a vándorló magyarság életét, a honfoglalás és letelepedés tényeit és mondáit. 23. tömb A magyar nép születése és vándorlása F: finn-ugor, őshaza, vogul, osztyák, rege, csodaszarvas, jurta, sztyep, nomád pásztorkodás, nagy család, nemzetség, törzs, táltos, N: Hunor, Magor, É: Kr.e után, Kr.e , Kr.e T: Ob, Ural, Volga, Káma, Magna Hungária A: TK, ábrái, beszámolók az alsóban tanultakról. O: Csaba királyfi Olvasmányok a Magyar regék és mondákból 24. tömb Vérszerződés és honfoglalás F:Kazárok, besenyők, törzsszövetség, Árpád-ház, avarok, frankok, bolgárok, szláv népek, honfoglalás, székelyek N: Árpád, a hét törzsfő É: VIII. sz. közepe, 895, 900 T: Don, Levédia, Etelköz, Vereckei-hágó, Kárpát-medence, Alföld, Erdély, Felvidék, Dunántúl. A: TK: Kárpát-medence birtokba vétele Vérszerződés, O: Honfoglalók mai öröksége Emese álma IKT: Honfoglalás c film részletek 25. tömb Év végi ismétlés Korszakonként együtt tekintjük át a magyar és az egyetemes történelmet, a szinkron szemlélet fejlesztésére

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév Az emberiség őskora A tanuló ismerje fel az emberi munka és a környezethez való alkalmazkodás jelentőségét, valamint a különböző emberi

Részletesebben

TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció

TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 5000 Szolnok, Széchenyi krt. 22. Tel./Fax.: 56/514-932, 514-933, 411-820, 343-497 szentgyorgyi@szentgyorgyi-szolnok.hu www.szentgyorgyi-szolnok.sulinet.hu TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031

Részletesebben

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I / A témazáró feladatlap 1. A jobb oldali rajzok közül melyik a szakóca? Írd ide a betűjelét! c 2. Hogyan nevezik azt a mesterséget, amelynek

Részletesebben

Előzmény 1-4. osztályos nem rendszerezett történelmi ismeretek. Értékelés Folyamatos szóbeli feleltetés és rendszeres témazáró dolgozatok.

Előzmény 1-4. osztályos nem rendszerezett történelmi ismeretek. Értékelés Folyamatos szóbeli feleltetés és rendszeres témazáró dolgozatok. A történelem /mint múltismeret/ - az Ember és társadalom mûveltségi terület részeként - az egyik legfontosabb alapja a nemzeti és európai azonosságtudatnak. Ugyanakkor az is kitûnik belõle, hogy a népek

Részletesebben

1. TOTÓ. 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris

1. TOTÓ. 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris 1. TOTÓ 1. Melyik párosítás helyes? 1. India Eufrátesz 2. Kína Jangce X. Egyiptom Tigris 2. Mit írnál a pontozott helyre? Az olümpia isten tiszteletére rendezett vallási ünnep. 1. Zeusz 2. Pallasz Athéné

Részletesebben

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl Általam készített mellékletek a társashoz 1. Fordulatkártyához fogalomkereső és meghatározó (5 ezüstpénzért) 2. Fordulatkártyákhoz

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Képzés típusa: általános iskola Évfolyam: 5. Vizsga típus: írásbeli,szóbeli Írásbeli vizsga: A szóbeli témakörök, követelmények

Részletesebben

Ember és társadalom. Célok és feladatok

Ember és társadalom. Célok és feladatok Ember és társadalom Célok és feladatok Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához ad gazdag lehetőséget. Középpontjában az ember

Részletesebben

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor soport: 5/b átum: 2016.12.8 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy György gészitsd ki a mondatokat! 1. 3:33 Normál görögök városállamokban éltek amiket

Részletesebben

1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. Melyik ókori keleti állam nagy folyója az Eufrátesz? 1. Kína 2. Egyiptom X. Mezopotámia

1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. Melyik ókori keleti állam nagy folyója az Eufrátesz? 1. Kína 2. Egyiptom X. Mezopotámia 1. TOTÓ - Karikázd be a helyes választ! 1. Melyik ókori keleti állam nagy folyója az Eufrátesz? 1. Kína 2. Egyiptom X. Mezopotámia 2. Kivel találkozhatsz az Olümposzon? 1. Ízisz 2. Árész X. Janus 3. Keresd

Részletesebben

Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből

Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből A vizsga felépítése: Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor TestLine - z őskor és az ókori Kelet soport: 5/a 5/b átum: 2016.10.21 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy yörgy Válaszd ki az IZ állításokat! helyes

Részletesebben

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor TestLine - z őskor és az ókori Kelet soport: 5/a 5/b átum: 2016.10.21 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy yörgy z ember termelésre történő áttérése

Részletesebben

Az ókori Kelet Földrajzi helyzete: Földrész Ország Folyó(k) Afrika Egyiptom Nílus Ázsia Mezopotámia Tigris Eufrátesz

Az ókori Kelet Földrajzi helyzete: Földrész Ország Folyó(k) Afrika Egyiptom Nílus Ázsia Mezopotámia Tigris Eufrátesz Az ókori Kelet Földrajzi helyzete: Földrész Ország Folyó(k) Afrika Egyiptom Nílus Ázsia Mezopotámia Tigris Eufrátesz India Indus Gangesz Kína Sárga-folyó Kék-folyó Palesztina Jordán Fönícia Orontész Perzsia

Részletesebben

2008. 1. Mi a különbség a zsákmányoló és a termelı életmód között?

2008. 1. Mi a különbség a zsákmányoló és a termelı életmód között? 1. Mi a különbség a zsákmányoló és a termelı életmód között? A zsákmányoló ember a természettıl vette el a javakat. Fı foglalkozása a győjtögetés, halászat és vadászat volt. A termelı ember maga állította

Részletesebben

Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 5. évfolyam Tanévi óraszám: 108 óra, heti óraszám: 3 óra

Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 5. évfolyam Tanévi óraszám: 108 óra, heti óraszám: 3 óra Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 5. évfolyam Tanévi óraszám: 108 óra, heti óraszám: 3 óra Tematikai egység Az emberiség őskora. Egyiptom és az ókori Kelet kultúrája 25 Az ókori görög római

Részletesebben

9-10. évfolyam történelem tanmenet esti tagozat Évi óraszám: 72. Fejlesztési cél, kompetenciák

9-10. évfolyam történelem tanmenet esti tagozat Évi óraszám: 72. Fejlesztési cél, kompetenciák 9-10. évfolyam történelem tanmenet esti tagozat Évi óraszám: 72 Óra 1. Tananyag Bevezetés A történelem kezdete a kőkor 1-2.lecke,7-17.old 2. Egyiptom, a Nílus ajándéka Mezopotámia és a Közel-Kelet 4-5.lecke

Részletesebben

Miért Olvasmányos történelem?

Miért Olvasmányos történelem? Miért Olvasmányos történelem? A sorozat története 1996: Horváth Péter történelemtankönyvei 2005 2009-ig: Olvasmányos történelem 2013-tól: Átalakítás az új NAT és a kerettanterv szerint - Változó korszakhatárok;

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Fogalmak, topográfia, nevek. 5. évfolyam FOGALMAK

Fogalmak, topográfia, nevek. 5. évfolyam FOGALMAK Fogalmak, topográfia, nevek 5. évfolyam FOGALMAK pattintott kőkor csiszolt kőkor horda szakóca munkamegosztás cserekereskedelem felesleg mágia Krisztus előtt (Kr.e.) vagy időszámítás előtt (i. e.) állam

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

a) Kheopsz b) Hammurapi c) Noé d) Buddha e) Mózes

a) Kheopsz b) Hammurapi c) Noé d) Buddha e) Mózes 1. feladat Az ókori Kelet kultúrtörténetének melyik alakjához kapcsolódnak a képek? Válassza ki a felsorolásból, és írja a képek mellé a hozzájuk kapcsolódó egy-egy (valós vagy mitikus) személy nevét!

Részletesebben

Tanmenetjavaslat CSORBA CSABA IDÕUTAZÁS. 5. osztályos címû történelemkönyvéhez. Összeállította: Nagyné Malicsek Ágnes

Tanmenetjavaslat CSORBA CSABA IDÕUTAZÁS. 5. osztályos címû történelemkönyvéhez. Összeállította: Nagyné Malicsek Ágnes Tanmenetjavaslat CSORBA CSABA IDÕUTAZÁS 5. osztályos címû történelemkönyvéhez Összeállította: Nagyné Malicsek Ágnes 1 Tanmenetjavaslat az Idõutazás címû 5. osztályos történelemtankönyvhöz és munkafüzethez

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához nyújt segítséget. Ennek

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON

HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON ÓRASZÁM: heti 2 óra, összesen 72 óra FŐ CÉLKITŰZÉSEK: 1. A 10. évfolyam történelem tananyaga könnyebb

Részletesebben

a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c.

a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c. 1. feladat: Memória a. Gyűjtsünk 10 képet, sorszámozzuk meg őket! b. A sorszámok szerint mutassuk fel a képeket a csapatoknak, akik alaposan megnézik ezeket. c. A képek felmutatása után mondjuk az első

Részletesebben

TÁMOP /08/ A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció

TÁMOP /08/ A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 5000 Szolnok, Széchenyi krt. 22. Tel./Fax.: 56/514-932, 514-933, 411-820, 343-497 szentgyorgyi@szentgyorgyi-szolnok.hu www.szentgyorgyi-szolnok.sulinet.hu TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031

Részletesebben

Történelem és társadalomismeret

Történelem és társadalomismeret Történelem és társadalomismeret tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Célok és feladatok Thököly Imre Általános Iskola, Hajdúszoboszló A történelem minden társadalom kollektív emlékezete. A múlt megismerése nélkülözhetetlen

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. 2. Ki írhatta volna az alábbi sorokat? A történelmi személyiség nevét írja a szöveg után! (Elemenként 1 pont)

JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. 2. Ki írhatta volna az alábbi sorokat? A történelmi személyiség nevét írja a szöveg után! (Elemenként 1 pont) JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1. A feladat az ókori Róma történelmével kapcsolatos. Válaszoljon a forráshoz kapcsolódó kérdésekre! (Elemenként 1 pont) a, triumvirátus b, Kr.e. I. sz. c, Pompeius d, köztársaság / res

Részletesebben

A tankönyv képanyaga és az atlasz segédanyagként felhasználható!

A tankönyv képanyaga és az atlasz segédanyagként felhasználható! Minimum követelmény Történelem 5. A tankönyv képanyaga és az atlasz segédanyagként felhasználható! I. A földtörténeti és a történelmi idő aránykülönbségeinek és nagyságrendjének érzékelése Nevek, fogalmak:

Részletesebben

Történelem 5-8. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

Történelem 5-8. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Történelem 5-8 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Az Apáczai Kiadó az új Nemzeti Köznevelési törvény, a Nemzeti Alaptanterv és a történelem kerettanterv alapján kialakította

Részletesebben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 45 perc Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

Segítségével a nyári meleg hónapokban is vizet vezettek csatornákon keresztül a földekre, így azok nem pusztultak el.

Segítségével a nyári meleg hónapokban is vizet vezettek csatornákon keresztül a földekre, így azok nem pusztultak el. Segítségével a nyári meleg hónapokban is vizet vezettek csatornákon keresztül a földekre, így azok nem pusztultak el. Nílus áradásának szakaszai Áradás Sarjadás Forróság Egyiptom 1. Nílus Mezopotámia 2.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Horváth Péter Történelem 5. az általános iskolások számára című tankönyvéhez

ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Horváth Péter Történelem 5. az általános iskolások számára című tankönyvéhez ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Horváth Péter Történelem 5. az általános iskolások számára című tankönyvéhez Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1 A tankönyvről Horváth Péter esztétikailag is komoly értékeket

Részletesebben

Témakörök a 2005/2006. tanév I. negyedévi vizsgájához történelemből 11. osztályok számára Készítette: Vit Olivér

Témakörök a 2005/2006. tanév I. negyedévi vizsgájához történelemből 11. osztályok számára Készítette: Vit Olivér Témakörök a 2005/2006. tanév I. negyedévi vizsgájához történelemből 11. osztályok számára Készítette: Vit Olivér 1. Az ókori Kelet civilizációi; a civilizációk jellemzői (írás, politikai intézmények, tudomány,

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

HELLÁSZ TÖRTÉNETE (BEVEZETŐ)

HELLÁSZ TÖRTÉNETE (BEVEZETŐ) HELLÁSZ TÖRTÉNETE (BEVEZETŐ) 1. Hellász a térképen a) Hellász = ókori Görögország Az ókori Görögország nagyobb volt, mint a mai. Hozzátartozott ugyanis: az egész Balkán-félsziget, az Égei-tenger szigetei,

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem 1. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai. Az első társadalmak. Nők, férfiak életmódja és társadalmi helyzete, életformák. A folyamvölgyi

Részletesebben

ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN

ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN Készítette: Kántor Judit Mária szaktanár Vasvár, 2010. május 29. ÓRATERV Tantárgy: Történelem Évfolyam:

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

A KÖZTÁRSASÁG KIALAKULÁSA I. A

A KÖZTÁRSASÁG KIALAKULÁSA I. A 1 Lecke: RÓMA SZÜLETÉSE II. A mondabeli városalapítás - A monda szerint a rómaiak Trójából származnak. - Romulus és Remus története - Romulus lett az első király, a monda szerint ő alapította a várost

Részletesebben

2. melléklet 2.2.04 Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek

2. melléklet 2.2.04 Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Helyi tantervi ajánlás az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. melléklet 2.2.04 történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 5 8. évfolyam számára Kiadói bevezető Az EMMI kerettanterv

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Száray Miklós Történelem 7. a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok számára című tankönyvéhez

ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Száray Miklós Történelem 7. a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok számára című tankönyvéhez ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Száray Miklós Történelem 7. a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok számára című tankönyvéhez (nyolcosztályos gimnáziumok) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A tankönyvről A hat-és

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

TANMENET /2009-2010/ Száray Miklós Történelem I. középiskolák, 9. évfolyam című tankönyve alapján a 9. osztály TÖRTÉNELEM tantárgyának tanításához

TANMENET /2009-2010/ Száray Miklós Történelem I. középiskolák, 9. évfolyam című tankönyve alapján a 9. osztály TÖRTÉNELEM tantárgyának tanításához TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0011 A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Béri Balogh Ádám Gimnázium, Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola Vasvár TANMENET

Részletesebben

June 28, RÓMA.notebook. összehívás. Kr.e.753 Róma alapítása Kr.e.367 Licinius földtörvény Kr.e. 494 néptribunusi hivatal

June 28, RÓMA.notebook. összehívás. Kr.e.753 Róma alapítása Kr.e.367 Licinius földtörvény Kr.e. 494 néptribunusi hivatal Kr.e. 326 adósrabszolgaság Kr.e.510 eltörlése etruszk uralom és a királyság vége Kr.e. 494 éptribunusi hivatal Kr.e.367 icinius földtörvény Kr.e.753 Róma alapítása MI TÖRTÉNT EKKOR? Ellenőrizd a túloldalra

Részletesebben

GOROG TÖRTÉNELEM a kezdetektől Kr. e. 30-ig

GOROG TÖRTÉNELEM a kezdetektől Kr. e. 30-ig GOROG TÖRTÉNELEM a kezdetektől Kr. e. 30-ig HEGYI DOLORES, KERTÉSZ ISTVÁN, NÉMETH GYÖRGY, SARKADY JÁNOS Harmadik, javított kiadás Osiris Kiadó Budapest, 2006 BEVEZETŐ 13 NÉM ETH G Y Ö R G Y A görög történelem

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Száray Miklós Történelem 7. a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok számára című tankönyvéhez

ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Száray Miklós Történelem 7. a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok számára című tankönyvéhez ÚTMUTATÓ ÉS TANANYAGBEOSZTÁS Száray Miklós Történelem 7. a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok számára című tankönyvéhez (hatosztályos gimnáziumok) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A tankönyvről A hat-és

Részletesebben

A vizsga menete: Szóbeli: 1-20 tételekből húzás. ( 50pont ) Minimum 20 pont az eredményes szóbeli. Összesen: 100pont

A vizsga menete: Szóbeli: 1-20 tételekből húzás. ( 50pont ) Minimum 20 pont az eredményes szóbeli. Összesen: 100pont A vizsga menete: Írásbeli: - esszé: (50%) -topográfia: (20%) -fogalom: (10%) -forrás elemzés, feladatok: (20%) ( 50 pont ) Minimum 20 pont az eredményes írásbeli. Szóbeli: 1-20 tételekből húzás. ( 50pont

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET 5-8. évfolyam Célok és feladatok Az Ember és társadalom műveltségterület középpontjában az ember és világa áll. Az általános iskolában ide tartozik a történelem és

Részletesebben

Az ókori görög világ

Az ókori görög világ ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Az ókori görög világ Ember és társadalom műveltségi terület 5. osztály ÓRATERVEZET Készítette: Salga Kristóf Műveltségi terület: ember és társadalom Tantárgy: történelem Osztály:

Részletesebben

Kerettantervi órakeret 65 óra A történet kezdete 9 4 13 12. Új tananyag feldolgozása. A középkor ezer éve 10 3 13 14. Árpád népe 13 3 16 16

Kerettantervi órakeret 65 óra A történet kezdete 9 4 13 12. Új tananyag feldolgozása. A középkor ezer éve 10 3 13 14. Árpád népe 13 3 16 16 TÖRTÉNELEM 5.. TANMENETJAVASLAT Új tananyag feldolgozása Összefoglalás, gyakorlás, ellenőrzés Teljes óraszám 74 óra Kerettantervi órakeret 65 óra A történet kezdete 9 4 13 12 Hellász földjén 10 3 13 Várostól

Részletesebben

5. évfolyam Minimum követelmények (Ókori Rómával bezárólag)

5. évfolyam Minimum követelmények (Ókori Rómával bezárólag) 5. évfolyam Minimum követelmények (Ókori Rómával bezárólag) 1. Témakör: Őskor Fogalmak: őskor, régészet, történelmi forrás, szakóca, ásóbot, eke, gyűjtögetés, vadászat, halászat, földművelés, állattenyésztés,

Részletesebben

Horváth Csaba: Az ókor és a középkor

Horváth Csaba: Az ókor és a középkor Horváth Csaba: Az ókor és a középkor Ez a sorozat két kötetben és négy részben követi végig az egyetemes és a magyar történelem f? sodrásait. A levezetések a történelmi ismeretek úgymond esszenciáját adják,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom: Bibliai történetek, dokumentumtípusok, írás- és könyvtártörténet. Az írás kialakulása, az írásjelek. Az őskőkor világa.

Magyar nyelv és irodalom: Bibliai történetek, dokumentumtípusok, írás- és könyvtártörténet. Az írás kialakulása, az írásjelek. Az őskőkor világa. Tematikai egység Az őskor és az ókori Kelet Órakeret 18 óra Az őskori ember világa. Ószövetségi (a héber Bibliában olvasható) Előzetes tudás történetek. Ókori keleti örökségünk (időszámítás, írás, tudományos

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM TÖRTÉNELEM BELSŐ VIZSGA 2015-2016 8. ÉVFOLYAM o Szóbeli vizsga 1. Az ókori Mezopotámia 2. Az ókori Egyiptom 3. A távol-keleti államok az ókori Keleten 4. Az arisztokrácia és a démosz küzdelme Athénban,

Részletesebben

A GÖRÖG-PERZSA HÁBORÚK

A GÖRÖG-PERZSA HÁBORÚK A GÖRÖG-PERZSA HÁBORÚK 1. A háborúk okai: a perzsák elfoglalják Kisázsia partvidékét és megszállják az ottani poliszokat, pl. Milétoszt el kell dönteni, ki kereskedjen az Égei-tengeren: a görögök vagy

Részletesebben

A történelem javítóvizsga. témakörei és tényanyaga. a Herman Ottó Szakképző Iskola. 9. évfolyamos. szakmunkás osztálya számára

A történelem javítóvizsga. témakörei és tényanyaga. a Herman Ottó Szakképző Iskola. 9. évfolyamos. szakmunkás osztálya számára A történelem javítóvizsga témakörei és tényanyaga a Herman Ottó Szakképző Iskola 9. évfolyamos szakmunkás osztálya számára I. Bevezető, a történelem kezdetei 1000-ig, Vas megye története A történettudomány

Részletesebben

25. Mi az, ami nem köthetı Julius Caesarhoz?

25. Mi az, ami nem köthetı Julius Caesarhoz? 1. A meghatározás melyik kutatóra igaz? Írott források alapján vizsgálja a történelem eseményeit, gazdasági változásait, a híres személyek életét. A. régész C. nyelvész B. történész D. antropológus 2.

Részletesebben

Őskor- Történelem előtti kor

Őskor- Történelem előtti kor AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA Őskor- Történelem előtti kor Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk. Felosztása: 1. Paleolitikum: i.e. 600 000-10 000 alsó szakasz:

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Történelemtanulás egyszerűbben

Történelemtanulás egyszerűbben Ádám Gáspár Történelemtanulás egyszerűbben Vázlatok a történelem tantárgy 5-8. évfolyamának oktatásához Készült a 2012-es kerettanterv alapján Tartalom Előszó... 9 5. évfolyam... 11 I. Az őskor és az ókori

Részletesebben

Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek

Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek az általános iskolák 5 8. évfolyama számára EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.04 alapján Célok és feladatok Az ember

Részletesebben

Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók. Játék Szabályok

Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók. Játék Szabályok A KOCKA EL VAN VETVE? Történelmi társasjáték 11-12 éveseknek Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók Játék Szabályok Ez egy együttműködő

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. Arisztotelész Dunaújváros, 2016. április 5. Törökné Nagy Zsuzsanna gyógypedagógus 1. sz. feladatlap A Római Birodalom

Részletesebben

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák.

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák. Levédia és Etelköz Levédia Kr.u.8.században magyarok többsége Magna Hungáriából délnyugati irányba vándorolt tovább. Szállásterület: Don folyótól az Azovi-tenger mellékéig - meótiszi terület Elnevezése:Levédiről

Részletesebben

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet 7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei Az őskor és az ókori kelet 1. A történelem forrásai. 2. Az őskőkor világa. 3. Az újkőkor változásai (gazdaság, életmód, vallás). 4. Az ókori folyamvölgyi

Részletesebben

Történelem tantárgy zöldítéséhez

Történelem tantárgy zöldítéséhez Dr. Szőkéné Papp Judit Történelem tantárgy zöldítéséhez Feladatgyűjtemény 5. osztály I. Bevezetés: 1. A tankönyv 3. oldalán lévő képek alapján: a) Milyen embercsoportokat különböztetünk meg? b) Miben térnek

Részletesebben

MEGYEI TÖRTÉNELEMVERSENY 2015/2016 JAVÍTÓKULCS

MEGYEI TÖRTÉNELEMVERSENY 2015/2016 JAVÍTÓKULCS Kedves Kollegák! 2015. december 4-éig azokat a dolgozatokat küldjék el iskolánk címére (Kecskeméti Református Gimnázium, 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7.), amelyek elérték az összpontszám 70%-át, azaz

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET VILÁGA

AZ ÓKORI KELET VILÁGA AZ ÓKORI KELET VILÁGA Közös jellemzők: 1. Itt alakultak ki az első városállamok. pl.: Mezopotámia: Ur, Uruk, Kis, Babilon; India: Mohendzso Daro, Harappa; Palesztina: Jerikó Uruk Mohendzso Daro Babilon

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK. 5 8. évfolyam

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Célok és feladatok A történelem mint múltismeret a társadalom kollektív memóriájaként az emberi azonosságtudat

Részletesebben

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három

Részletesebben

TÖRTÉNELEM Borhegyi Péter

TÖRTÉNELEM Borhegyi Péter A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TÖRTÉNELEM 9-10. Borhegyi Péter Tankönyvi szerzők: Dr. Németh György (az

Részletesebben

ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN

ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN Készítette: Kántor Judit Mária szaktanár Vasvár, 2010. május 30. ÓRATERV Tantárgy: Történelem Évfolyam:

Részletesebben

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat (XLIX.) Új folyam V. 2014. 1. szám www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu Forrás: http://www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu/2014/04/palinkas-mihaly-a-nemzedekek-tudasatankonyvkiado-tortenelemtankonyvei-hat-es-nyolcosztalyos-gimnaziumok-szamara-05-01-07/

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

javítóvizsga tételek tanév

javítóvizsga tételek tanév javítóvizsga tételek 2017-18. tanév Történelem: SZAKGIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAM 1. Egyiptom 2. A görög vallás és a mítoszok. Az olimpia. 3. Spárta. Nevelés és család az ókori görögöknél. 4. Az athéni demokrácia

Részletesebben

Jobb leszek történelemből 5. osztály megoldások

Jobb leszek történelemből 5. osztály megoldások Jobb leszek történelemből 5. osztály megoldások Őskor: 1. Az őskori ember 1. jobban, erősebben, hatékonyabban tud fogni, markolni, több mozgáslehetőség. 2. b, c, d, e, - indoklás: arckoponya visszafejlődése,

Részletesebben

A poliszok születése

A poliszok születése A poliszok születése A görögök magukat helléneknek, az országukat Hellásznak nevezték. Kr.e. 2200 körül a Balkán-félsziget déli részébe kezdtek bevándorolni. I. A görög föld: elhelyezkedése: Balkán-félsziget

Részletesebben

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint ELTE Érettségi és Felvételi Előkészítő Iroda 1088, Bp. Múzeum krt. 4/A Alagsor -159. http.://elteelokeszito.hu 100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint Történelem Tematika Kurzus

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2013-2014. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítő

Részletesebben

Ember és társadalom 1.forduló

Ember és társadalom 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítő hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Ember és társadalom 1.forduló Tanuló

Részletesebben

TÖRTÉNELEM-FÖLDRAJZ MUNKAKÖZÖSSÉG

TÖRTÉNELEM-FÖLDRAJZ MUNKAKÖZÖSSÉG TÖRTÉNELEM-FÖLDRAJZ MUNKAKÖZÖSSÉG TÖRTÉNELEM NYOLCADIKOS VIZSGA 5-8. ÉVFOLYAM ANYAGÁBÓL SZÓBELI VIZSGA TÉTELEK ALAPJÁN A szóbeli vizsga menete: a tanulók a tétel kihúzása után kb. 30 perc felkészülési

Részletesebben

Szakközép 11-Intenzív évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből

Szakközép 11-Intenzív évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből A vizsga felépítése: 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 9. és 10. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, szövegesen kifejtő feladat nélkül 2.)

Részletesebben

3.* Görögország szárazföldi területén több városállam alakult. Írde le a nevüket. Segítségül szolgálnak a kezdőbetűk.

3.* Görögország szárazföldi területén több városállam alakult. Írde le a nevüket. Segítségül szolgálnak a kezdőbetűk. Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 10. ročník, školský rok 2017/18 Testové úlohy pre kategóriu F (6. ročník ZŠ a 1. ročník OG) ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016.

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Tankönyv: Földvári Erika: Olvasókönyv (Mozaik Kiadó) Földvári Erika: Olvasás munkafüzet (Mozaik

Részletesebben

EMBEREK ÉS S Z Á Z A D O K

EMBEREK ÉS S Z Á Z A D O K Barta Gábor Hegyi Klára Kertész István EMBEREK ÉS S Z Á Z A D O K Források a történelem kezdeteitől 17 M-ig A szakmunkásképző iskolák I. osztálya számára Tankönyvkiadó, Budapest, 1984 Tartalom Élet az

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

Arkhimédész hellén teljes jogú polgár Eratoszthenész

Arkhimédész hellén teljes jogú polgár Eratoszthenész FOGALOM Arkhimédész hellén teljes jogú polgár Eratoszthenész akháj athéni közmunkák felügyelője Ptolemaiosz Mükéné szofisták Polübiosz aknasírok idea Démétriosz égei vándorlás szubsztancia Koroibosz földmagántulajdon

Részletesebben

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége.

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége. Emelt szint 11. évfolyam Témakörök I. Az ókori görögök A poliszrendszer kialakulása és jellemzői. Athén felemelkedése és bukása. A hellenizmus kora. Az ókori görögség szellemi, kulturális öröksége. Annak

Részletesebben

A tanév végi ismétlés-rendszerezés problémái az 5. osztály történelemtanításában

A tanév végi ismétlés-rendszerezés problémái az 5. osztály történelemtanításában CSILLIK LÁSZLÓ (Szeged) Tanárképző Főiskola A tanév végi ismétlés-rendszerezés problémái az 5. osztály történelemtanításában A teljesítményképes tudás kimunkálása elképzelhetetlen rendszerezés nélkül.

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5-8. évfolyam Célok és feladatok A történelem - mint múltismeret - a társadalom kollektív memóriájaként az emberi azonosságtudat egyik alapja. A nemzeti; az európai

Részletesebben

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A múzeumi foglalkozások keretében intézményünk hallássérült iskolai tagozatának

Részletesebben