Szakközép 11-Intenzív évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakközép 11-Intenzív évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből"

Átírás

1 A vizsga felépítése: 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 9. és 10. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, szövegesen kifejtő feladat nélkül 2.) FELELET: a felsorolt témakörök egyikének kifejtése húzott tétel alapján A vizsgázó 30 perc felkészülési idő alatt feleletvázlatot ír, amihez használja a történelmi atlaszt és a tételhez mellékelt forrásokat. A vizsgán a feladatlaphoz és a felelethez is használható segédeszköz: KÖZÉPISKOLAI TÖRTÉNELMI ATLASZ, amit a vizsgázó hoz a vizsgára!!! A vizsga követelménye: Megegyezik a középszintű történelem érettségi követelményeivel. Felkészüléshez ajánlott tankönyv: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák, 9. évfolyam Száray Miklós: Történelem II., középiskolák, 10. évfolyam (Forrásközpontú történelem) Nemzeti Tankönyvkiadó

2 SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI 9. évfolyam tananyaga: 1. A sumer vallás és kultúra 2. Az egyiptomi vallás és kultúra 3. Az ókori indiai vallások 4. Az ókori Kína kultúrája és vallása 5. Az athéni demokrácia intézményei és működése. 6. Az ókori görög hitvilág és kultúra. 7. Az ókori római köztársaság válsága: a hódító háborúk társadalmi és politikai következményei. 8. Caesar útja az egyeduralomig és diktatúrája. 9. A római építészet, kultúra és vallás, valamint Pannónia provincia jellemzése. 10. A kereszténység kialakulása és tanításai 11. A feudalizmus jellemzői. 12. Az iszlám vallás kialakulása és főbb tanításai. 10. évfolyam tananyaga: 13. Az egyház politikai szerepe a nyugati kereszténységben a X XIII. században (egyházszakadás, cluny-mozgalom, invesztitúraharc, keresztes hadjáratok, szerzetesrendek és vallási élet) 14. A középkori kereskedelem, valamint városok 15. A lovagi kultúra, román stílus és gótikus stílus 16. A humanizmus és a reneszánsz 17. Az Oszmán Birodalom kialakulása és jellemzői 18. I. István 19. Az Aranybulla 20. IV. Béla politikája és a tatárjárás 21. Károly Róbert 22. A török veszély és Magyarország a XIV - XV. században (Zsigmond és a Hunyadiak törökkel szembeni politikája) 23. Hunyadi Mátyás reformjai 24. Nagy földrajzi felfedezések és következményei 25. Reformáció és katolikus megújulás 26. Az abszolutizmus jellemzői (XIV. Lajos francia uralkodó alapján) 27. Az alkotmányos monarchia kialakulása Angliában 28. A mohácsi csata és Magyarország három részre szakadása 29. Erdélyi Fejedelemség virágkora és sajátos viszonyai 30. Magyarország a török kiűzése után (Habsburg-ellenesség kialakulása és a Rákóczi-szabadságharc)

3 VIZSGA KÖVETELMÉNYÉNEK RÉSZLETEZÉSE: 1. Az ókor és kultúrája 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk jellegzetes vallási és kulturális emlékeinek azonosítása. Vallások: a többistenhit jellemző vonásai (a tanultak közül a sumer, az egyiptomi és a kínai többistenhívő vallás), az egyistenhit jellemzői. Kultúra: Mezopotámia: agyagtábla ékírás; toronytemplom, Egyiptom: piramisok, hieroglifa, Fönícia: hangjelölő betűírás, India: Buddha, Kína: Nagy Fal, cseréphadsereg. Kr.e (a földművelés / termelés megindulása) Kr.e körül (első államok kialakulása: sumer városállamok) Kr.e. XVIII. sz. (Óbabiloni Birodalom, Hammurapi törvényei) Kr.e. X. sz. (Dávid egyesíti Palesztinát) Kr.e. 525 (Kambüszész perzsa uralkodó meghódítja Egyiptomot) Személy: Ádám, Éva, Noé, Mózes, Salamon Kheopsz, Hammurapi, Dávid, I. Dareiosz, Xerxész, Buddha, (Konfuciusz) Fogalom: ókor, öntözéses földművelés, fáraó, piramis, építészet, szobrászat, múmia, hieroglifa, többistenhit, város, birodalom, ékírás, Biblia, Ószövetség, egyistenhit homo sapiens, őskőkor, újkőkor, bronzkor, vaskor, despotizmus, politeizmus, monoteizmus, állam, buddhizmus, brahmanizmus Topográfia: Rudabánya, Vértesszőlős, Mezopotámia, Egyiptom, Fönicia, Palesztina, Sumer, Asszíria, Perzsia, India, Kína, Babilon, Judea, Izrael, Jeruzsálem 1.2 A demokrácia kialakulása Athénban Az athéni demokrácia intézményei, működése. Az athéni demokrácia: a kleiszthenészi alkotmány lényege (a területi elv), az athéni társadalom és a politikai jogok, a legfontosabb politikai intézmények (népgyűlés, ötszázak tanácsa, sztratégoszok, cserépszavazás) működése. Kr.e. XIII. sz. (mükénéi államok pusztulása) Kr.e. 776 (első feljegyzett olümpiai játékok) Kr.e. 594 (Szolón reformjai) Kr.e. 508 (Kleiszthenész reformjai) Kr.e. 490 (marathóni csata) Kr.e. 480 (thermopülai csata, szalamiszi csata) Kr.e (peloponnészoszi háború) Kr.e (Nagy Sándor uralkodása)

4 Személy: Dareiosz, Xerxész, Miltiadész, Periklész,Nagy Sándor Szolón, Peiszisztrátosz, Kleiszthenész, Leonidász, Themisztoklész Fogalom: városállam, piac, kereskedelem, népgyűlés, démosz, demokrácia polisz, arisztokrácia, türannisz, eklészia, esküdtbíróság, sztartégosz, cserépszavazás, hellenizmus Topográfia: Olümposz, Olümpia, Athén, Spárta, Perzsa Birodalom, Alexandria Marathón, Thermopülai-szoros, Szalamisz, Peloponnészosz, Makedónia 1.3 A római köztársaság virágkora és válsága, az egyeduralom kialakulása A hódító háborúk társadalmi és politikai következményei a köztársaság korában. A köztársaság válsága: a hódítások gazdasági társadalmi hatása, reformkísérletek a Gracchusok, a hadsereg reformja Marius, polgárháború és rabszolgafelkelések, Caesar diktatúrája. Kr.e. 753 (Róma alapítása) Kr.e. 510 (Superbus utolsó etruszk király elűzése; köztársaság kezdete) Kr.e. 367 (Licinius-Sextius földtörvény) Kr.e (első pun háború) Kr.e (második pun háború) Kr.e. 168 (Püdnánál Makedónia legyőzése) Kr.e. 48 (Pompeiusz vezette szenátusi sereg legyőzése Pharszalosznál) Kr.e. 31 (Octavianus győzelme Actiumnál; köztársaság vége) Személy: Romulus, Hannibál, Julius Caesar, Augustus Cornelius Scipio, a Gracchus-testvérek, Marius, Sulla, Spartacus, Pompeius, Antonius Fogalom: királyság, köztársaság, rabszolga, gladiátor, császár, provincia, patrícius, plebejus, consul, senatus, dictator, néptribunus, senatori rend, lovagrend, triumvirátus, principátus Topográfia: Itália, Róma, Karthágó, Római Birodalom, Cannae, Actium 1.4 Az antik hitvilág, művészet, tudomány A görög hitvilág néhány jellemző vonása (pl. többistenhit, halhatatlan istenek), a legfontosabb istenek nevének ismerete. A klasszikus kor és a hellenizmus kimagasló kulturális emlékei. A római építészet jelentős alkotásainak azonosítása. A római városépítés jellegzetességei és emlékei Pannóniában. A görög hitvilág: jellemző vonások (sokistenhit, emberalakúság, az istenek illetékességi területe ), a legfontosabb istenek (Zeusz, Héra, Apollón, Pallasz Athéné, Hermész, Poszeidón, Árész, Aphrodité). Kimagasló kulturális emlékek: az athéni Akropolisz Pheidiász szobrászati tevékenysége, a görög színház, az alexandriai világítótorony. A római építészet: néhány konkrét építmény (pl. Róma Colosseum, Nimes vízvezeték) felismerése. Pannónia római emlékei: a provincia stratégiai jelentősége a limes, katonai táborok és polgárvárosok, a római életmód emlékei a városokban (amfiteátrumok, fürdők, utak, vízvezetékek).

5 Görögország: Kr.e. 776 (Az első feljegyzett olümpiai játék.) Személy: Görögország: Zeusz, Pallasz Athéné, Pheidiász, Hérodotosz, Thuküdidész, Szókratész, Platón, Arisztotelész; Róma: Tacitus Fogalom: Görögország: mítosz, színház, filozófia, hellenizmus; Róma: amfiteátrum, limes, legio Topográfia: Görögország: Olümposz, Olümpia, Alexandria, Róma: Pannónia, Aquincum, Sophiane, Savaria 1.5 A kereszténység kialakulása és elterjedése A kereszténység főbb tanításai. A kereszténység fő tanításai: az egyistenhit, a szeretet főparancsa és az üdvösség reménye, a legfontosabb forrás: az Újszövegség (az evangéliumok és a levelek). 313 (Constantinus milánói rendelete, a vallásszabadság bevezetése) Személy: Názáreti Jézus, Mária, József, Pál, Constantinus Fogalom: keresztény, evangélium, megváltó, apostol, vallás, egyház, püspök, zsinagóga, diaszpóra, zsinat Topográfia: Betlehem, Jeruzsálem 1.6 A népvándorlás, az antik civilizáció felbomlása A Nyugat-római Birodalom bukása és a népvándorlás. A birodalom nyugati felének válsága: a gazdaság és a társadalom átalakulása, a birodalom kettéosztása. A népvándorlás: jellemzői, főbb mozzanatai, következményei. A nyugat-római birodalom bukása 395 (A Római Birodalom két részre osztása) 476 (A Nyugatrómai Birodalom bukása) Személy: Traianus, Hadrianus, Diocletianus, Constantinus, Attila Fogalom: barbár, népvándorlás, limes, legio, colonus, dominatus Topográfia: Konstantinápoly 2. A középkor 2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemzői A középkori uradalom jellemző vonásai (pl. vár, majorság, jobbágytelek). A mezőgazdasági technika fejlődésének néhány jellemző mozzanata a X XI. században. A középkori uradalmak jellemző vonásai: az uradalom részei és az önellátó gazdálkodás, a jobbágyi viszony jellemzői, a jobbágyi szolgáltatások fajtái. A mezőgazdasági technika fejlődése: új mezőgazdasági találmányok és eljárások (nehézeke, szügyhám, háromnyomásos gazdálkodás); terményfelesleg és népesség-növekedés. 732 (poitiersi győzelem az arabok felett) 800 (Nagy Károly római császár lesz)

6 843 (verduni szerződés: Frank Birodalom három részre osztása) 962 (Német-római Császárság létrejötte) Személy: Klodvig, Kis Pippin, Karolingok, Nagy Károly, I. (Nagy) Ottó Fogalom: középkor, uradalom, robot, jobbágy, jobbágytelek, nyomásos gazdálkodás, hűbérúr, hűbéres, vár, járványok, grófság,, hűbérbirtok, allódium Topográfia: Frank Birodalom, Arab Birodalom, Német-római Császárság, Poitiers, Aachen 2.2 Az iszlám vallás és az arab világ Az iszlám vallás kialakulás és főbb tanításai. A vallás kialakulása: Arábia társadalmi és gazdasági jellemzői, Mohamed fellépése, életének főbb eseményei. A tanítás: az öt pillér szigorú egyistenhit és a vallás gyakorlása, a Korán és a Koránon alapuló jog, az állami és az egyházi hatalom egysége. 622 (hidzsra: Mohamed menekülése Mekkából; iszlám időszámítás kezd.) Személy: Mohamed Fogalom: iszlám, kalifa, Korán Topográfia: Mekka, Cordoba, Bagdad, Arab Birodalom, Bizánc 2.3 A nyugati és keleti kereszténység Az egyház politikai szerepe a nyugati kereszténységben X XI. század. a pápaság a reformok élén (a clunyi reformok), az egyházszakadás, a papság és a császárság küzdelmei, a keresztes hadjárat meghirdetése, az eretnek mozgalmak és a kolduló rendek (ferencesek, domonkosok) (egyházszakadás) 1095 (II. Orbán meghirdeti az első keresztes hadjáratot) 1122 (wormsi konkordátum) 1215 (III. Ince létrehozza az inkvizíciót) Személy: Szent Benedek, Szent Ferenc, Justinianus, Cirill és Metód, VII. Gergely, IV. Henrik, III. Ince, Szent Domonkos Fogalom: pápa, szent, ereklye, eretnek, kolostor, szerzetes, kódex, ortodox egyház, római katolikus egyház, bencés rend, kiközösítés, zarándok, keresztes hadjáratok, inkvizíció, kolduló rendek Topográfia: Konstantinápoly, Egyházi (Pápai) Állam, Bizánc, Kijev, Szentföld 2.4 A középkori városok Egy középkori város jellemzőinek bemutatása. A középkori kereskedelem sajátosságai. A középkori város jellemzői: a telepítő tényezők (igazgatási, egyházi székhely, vásárközpont, közlekedési csomópont); önkormányzat (adó, választott tisztségviselők, városi jogok); a város külső képe (falak, kapuk, szűk utcák, városháza, templom). Fogalom: középkori város, kiváltság, polgár, adó, vám, céh, távolsági kereskedelem, kereslet-kínálat, városi önkormányzat, hospes Topográfia:Velence, Flandria, Champagne, Hanza-városok, levantei kereskedelem útvonala

7 2.5 Egyházi és világi kultúra a középkorban Az egyház szerepe a középkori művelődésben és a mindennapokban. A romanika és a gótika főbb stílusjegyei. A lovagi kultúra és értékrend néhány eleme. A román és a gótikus stílus: jellegzetes építmények: katedrálisok, várak, kolostorok, a stílusjegyek (román: dongaboltozat, zömök falak, lőrésszerű ablakok; gót: csúcsíves boltozat, mérműves ablakok, fény, égre törő tornyok). A lovagi kultúra: lovagi magatartás: lovagi erények (hősiesség, bölcsesség, önmérséklet), a lovagi életmód: a lovagi torna, a lovagi költészet és a szerelem. Személy: Aquinói Szent Tamás Fogalom: skolasztika, egyetem, lovagi kultúra, romanika (román stílus), gótika Topográfia: Párizs 2.6 A humanizmus és a reneszánsz Itáliában A humanizmus és a reneszánsz főbb jellemzői. A humanizmus és a reneszánsz jellemző vonásai, nagy alkotói: az antik irodalom és művészet újjászületésének igénye, emberközpontú világkép (a természet és az emberi test felfedezése; a perspektíva). Személy: Lorenzo Medici, Machiavelli, Gutenberg Fogalom: Reneszánsz, humanizmus Topográfia: Firenze 2.7 Az angol és a francia rendi állam működése: 1278 (morvamezei csata) (százéves háború) 1410 (grünwaldi csatában Német Lovagrend legyőzése) 1415 (Husz János máglyahalála) Személy: I. (Hódító) Vilmos, Habsburg Rudolf, Jeanne d Arc, Tudor-ház, Husz János, III. Iván Fogalom: királyi udvar, kamara, kancellária, rendiség, husziták, reconquista Topográfia: Firenze, Kasztília, Aragónia, Svájc, Prága 2.8 Az Oszmán Birodalom terjeszkedése Az Oszmán Birodalom katonai rendszerének jellemző vonásai források alapján. Az oszmán hódítás irányai, legfontosabb állomásai a XIV XVI. században. Az oszmán berendezkedés: minden föld a szultáné, adománybirtokok szpáhik, zsoldosok janicsárok. A hódító birodalom: Kisázsiából a Balkánra (Bulgária, Szerbia és a román fejedelemségek meghódítása), Konstantinápoly eleste; Szulejmán hódításai (Magyarország, 1526.) (első rigómezei csata: törökök legyőzik Szerbiát) 1453 (II. Mohamed elfoglalja Konstantinápolyt) Személy: II. Mohamed Fogalom: szultán, szpáhi, janicsár Topográfia: Rigómező

8 3. A középkori magyar állam megteremtése és virágkora 3.1 A magyar nép őstörténete és vándorlása A magyar nép vándorlása térkép alapján. A magyar nép vándorlásának főbb állomásai: Magna Hungária, Levédia, Etelköz, a környező népek kulturális hatásának néhány eleme. Fogalom: finnugor, őshaza, nomád pásztorkodás, nemzetség, törzs, törzsszövetség, fejedelem, táltos, nomadizmus, kettős fejedelemség Topográfia: Urál, Volga, Levédia, Etelköz 3.2 A honfoglalástól az államalapításig A honfoglalás. A honfoglaló magyarság társadalmának és életmódjának jellemzése források alapján. Géza fejedelemsége és Szent István államszervező tevékenysége. A honfoglalás: a Kárpát-medence közvetlenül a honfoglalás előtt: frankok, szlávok, a honfoglalás ( ). Társadalom és életmód: a társadalom tagolódása (törzs- és nemzetségfők, fegyveres kíséret, szolgálatra kényszerített szabadok), jellegzetes mesterségek (pl. ötvös, kovács, íjkészítő) és az életmód egyes elemei (pl. jurta, viselet). Géza fejedelemsége: a törzsfők-nemzetségfők hatalmának megtörése, a külpolitikai váltás, Géza és a kereszténység. István állama: az uralom megszilárdítása és a keresztény királyság létrejötte, a királyi vármegyerendszer megszervezése és működése, az egyházszervezés. 896 (honfoglalás) 955 (augsburgi vereség) 973 (quedlinburgi követjárás: Géza követei I. Ottóhoz) (István fejedelem, majd király) Személy: Álmos, Árpád, I. István király, Géza fejedelem, Koppány, Imre herceg, Szent Gellért püspök Fogalom: honfoglalás, székely, kalandozások, szeniorátus, vármegye, ispán, tized Topográfia: Vereckei-hágó, Kárpát-medence, Augsburg, Pannonhalma, Esztergom, Székesfehérvár, Erdély 3.3 Az Árpád-kor Az Aranybulla. A tatárjárás és az ország újjáépítése IV. Béla idején. Az új berendezkedés: a királyi birtokok eladományozása és következményei, a szerviensek mozgalma és az Aranybulla, a változások mérlege.

9 A tatárjárás és következményei: IV. Béla politikája a tatárjárás előtt, a tatár támadás, a pusztítás mérlege, IV. Béla reformjai - várépítés, - várospolitika, - kunok letelepítése (I. László uralkodása) (Könyves Kálmán uralkodása) (II. András uralkodása) 1222 (Aranybulla) (IV. Béla uralkodása) (tatárjárás) 1301 (III. Andrással kihal az Árpád-ház) Személy: I. László, Könyves Kálmán, Julianus barát, IV. Béla, III. Béla, Anonymus, II. András Fogalom: tatár, kun, várnépek, várjobbágyok, bán, vajda, nádor, Szent Korona, regálé, báró, nemes, Aranybulla, familiaritás, székelyek, szászok Topográfia: Buda, Muhi, Székesfehérvár, Pozsony, Horvátország, Erdély, Dalmácia, Szerémség 3.4 Társadalmi és gazdasági változások Károly Róbert, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond idején Károly Róbert gazdasági reformjai. A magyar városfejlődés korai szakasza. Károly Róbert gazdaságpolitikája: pénzügyi reformok, kereskedelmi útvonalak, kivitel, a kapuadó. A magyar városfejlődés: a városok három típusa (szabad királyi város, bányaváros, mezőváros), az Anjouk és Zsigmond várospártoló politikája (Károly Róbert uralkodása) (I. Nagy Lajos uralkodása) 1351 (ősiség- és kilencedtörvény) (Luxemburgi Zsigmond uralkodása) 1396 (nikápolyi csata) Személy: Csák Máté, Károly Róbert, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond Fogalom:aranyforint, bandérium, ősiség, kilenced, kormányzó, végvár, harmincad, kapuadó, szabad királyi város, bányaváros, mezőváros, úriszék, főnemes, köznemes, kilenced, végvári rendszer Topográfia: Temesvár, Körmöcbánya,Selmecbánya, Besztercebánya, Visegrád, Kassa, Nikápoly 3.5 A Hunyadiak Hunyadi János harcai a török ellen. Mátyás király uralkodói portréja intézkedései alapján. Hunyadi János harcai a török ellen: a hosszú hadjárat és a várnai csatavesztés, a rigómezei vereség és a nándorfehérvári győzelem. Hunyadi Mátyás: család, személyes tulajdonságok, Mátyás állama: szakszerűsödő hivatalnokszervezet, növekvő adók, a zsoldoshadsereg; aktív védelem a török ellen.

10 1456 (nándorfehérvári diadal) (Hunyadi Mátyás uralkodása / I. Mátyás) Személy: Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, V. László, Kinizsi Pál Fogalom: kormányzó, rendkívüli hadiadó, fekete sereg, Corvina Topográfia: Havasalföld, Moldva, Nándorfehérvár, Szilézia, Bécs 3.5 Kultúra és művelődés Jelentős Árpád- és Anjou-kori művészeti emlékek felismerése. Művészeti emlékek az Árpád- és Anjou korszakban: a román és a gótikus stílus néhány jellemző épülete (pl. Ják, Esztergom, Diósgyőr, Kassa), ötvösművészet és szobrászat (pl. koronázási jelvények, a Kolozsvári testvérek Szent György szobra, a budavári gótikus szoborlelet). Személy: Vitéz János Fogalom: Corvina Topográfia: Visegrád 4. Szellemi, társadalmi és politikai változások az újkorban 4.1 A nagy földrajzi felfedezések és következményei A nagy földrajzi felfedezések legfontosabb állomásai térkép alapján. A nagy földrajzi felfedezések állomásainak bemutatása: a felfedezések legfőbb mozgatórugói, legfontosabb előzményei, a nagy felfedezések menetének bemutatása térképhasználattal (a legjelentősebb portugál utak: Afrika, India, Távol-Kelet, a Föld körbehajózása; a spanyol utak: Amerika felfedezése és leigázása). A földrajzi felfedezések legfontosabb következményeinek áttekintése: a spanyol és a portugál gyarmatosítás területei és legfőbb jellemzői (rablógazdaság, rabszolgaság, hittérítés), a kialakuló interkontinentális kereskedelem legfőbb árucikkeinek és útvonalainak be mutatása, valamint a gyarmatosítás legfőbb gazdasági és politikai hatásai Európa életére (nemesfémözön, spanyol nagyhatalmiság) (Kolumbusz felfedezi Amerikát) Személy: Kolumbusz, Magellán, Vasco da Gama Fogalom: újkor, azték, inka, felfedező, gyarmat, világkereskedelem, manufaktúra, bankár, hitel, konkvisztádor, ültetvény Topográfia: Amerika, portugál és spanyol gyarmatok 4. 2 Reformáció és katolikus megújulás A reformáció főbb irányzatainak bemutatása források alapján (lutheránus, kálvinista). A katolikus megújulás, az ellenreformáció kibontakozása. A barokk stílus jellemzői. A reformáció főbb irányzatai: a reformáció születésének közvetlen okai és főbb eseményei, a reformáció főbb irányzatai: a legfontosabb lutheri és kálvini tanok, a reformáció elterjedése Európában. A katolikus megújulás, az ellenreformáció: az ellenreformáció kibontakozása, a katolikus egyház válaszai (tridenti zsinat: szervezeti megújulás, új szerzetesrendek, vallásháborúk és kompromisszumok).

11 A barokk művészet áttekintése: a barokk stílus jegyeinek bemutatása, a barokk kapcsolata a katolikus megújulás folyamatához (Luther tézisei) Személy: V. Károly, Luther, Kálvin, Galileo Galilei, Kopernikusz Fogalom: reformáció, protestáns, evangélikus, református, ellenreformáció, katolikus megújulás, jezsuiták, barokk Topográfia: Genf 4.3 A kontinentális abszolutizmus és a parlamentáris monarchia megszületése Angliában A francia abszolutizmus XIV. Lajos korában. Az alkotmányos monarchia működése. A francia abszolutizmus XIV. Lajos korában: a Napkirály államának és nagyhatalmi politikájának jellemzői. A alkotmányos monarchia működése: a polgári jogállam születése, és az alkotmányos monarchia rendszere (spanyol Nagy Armada veresége Angliától) (harmincéves háború) (angol polgárháború) 1689 (Vilmos király aláírja a Jognyilatkozatot) (spanyol örökösödési háború) Személy: I. Erzsébet, II. Fülöp, Cromwell, Richelieu, XIV. Lajos, I.(Nagy) Péter Fogalom: parlament, anglikán, puritán, Jognyilatkozat, merkantilizmus Topográfia: Versailles, Párizs, London, Szentpétervár, Németalföld, Antwerpen 5. Magyarország a Habsburg Birodalomban 5. 1 A mohácsi csata és az ország három részre szakadása A mohácsi vész és az ország részekre szakadása. Végvári küzdelmek. A mohácsi vész: a Mohácshoz vezető út, a mohácsi csata és következményei. Az ország három részre szakadása: a kettős királyválasztástól az Erdélyi Fejedelemség születéséig ( ), a három országrész berendezkedésének főbb jellemzői. Végvári küzdelmek: a Török Birodalom helyzete a XVI. században, a török terjeszkedés magyarországi állomásai, a várháborúk kora, hódoltság és a végvárak élete, mindennapjai (Dózsa György vezette parasztfelkelés) 1526 (mohácsi vereség a töröktől, I.(Nagy)Szulejmán hadjárata) 1541 (Budát elfoglalják a törökök) 1552 (törökök elfoglalják Temesvárt, Lippát, Szolnokot, Drégelyt, a vezírek hadjárata) 1566 (I. Szulejmán újabb hadjárata: Szigetvár és Gyula elfoglalása, ezután várháborúk lezárása az 1568-as drinápolyi békében)

12 1591/ (tizenötéves háború) Személy: Dózsa György, II.Lajos, I.Szulejmán, Dobó István, Szapolyai János, I. Szulejmán, Fráter György, Bocskai István Fogalom: szpáhi, janicsár, pasa, végvár, örökös jobbágyság, hajdú, hódoltság, Topográfia: Királyi Magyarország, Hódoltság, Eger, Szigetvár, Pozsony, Isztambul, Mohács 5. 2 Az Erdélyi Fejedelemség virágkora Erdély sajátos etnikai és vallási helyzete (három nemzet, vallási tolerancia, stb.). Erdély helyzete, lehetőségei és korlátai: Erdély földrajzi és regionális helyzete, az erdélyi államiság jellemzői (az erdélyi rendek és a fejedelem viszonya, állandó k ülpolitikai fenyegetettség, viszonylagos belpolitikai önállóság), változó mozgástér a nagyhatalmak között Erdély virágkorának és hanyatlásának főbb szereplői és állomásai. Erdély sajátos etnikai és vallási helyzete: Erdély: négy nép és három nemzet, Erdély vallási, felekezeti viszonyai (harmincéves háború) Személy: Báthory István, Bethlen Gábor Topográfia: Erdélyi Fejedelemség, Gyulafehérvár 5. 3 A török kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc A Rákóczi-szabadságharc fordulópontjai. A szatmári béke. A Rákóczi-szabadságharc kitörésének okai: a török kiűzésének az ára (Habsburg abszolutizmus előretörése, rendi és vallási sérelmek, növekvő társadalmi elégedetlenség, népi mozgalmak), a Rákóczi-szabadságharc kitörésének közvetlen előzményei. A Rákóczi-szabadságharc fordulópontjai. Kölcsönös engedmények a szatmári békében: a Rákóczi-szabadságharc kimenetele, a szatmári béke pontjai, a kölcsönös engedmények okai és következményei (Zrínyi Miklós téli hadjárata; vasvári béke a törökkel) 1686 (Buda visszafoglalása) 1699 (karlócai béke) (Rákóczi-szabadságharc; végdátum: szatmári béke) Személy: Zrínyi Miklós, II. Rákóczi Ferenc I. Lipót, Savoyai Jenő Fogalom: kuruc, labanc, rendi konföderáció, trónfosztás

13 5.4 Művelődés, egyházak, iskolák A hazai reformáció és a barokk kulturális hatásai források alapján. A hazai reformáció és a barokk kultúra kiemelkedő alakjai és alkotásai: a magyarországi reformáció és katolikus megújulás legfőbb állomásai, meghatározó alakjainak tevékenysége (Károli Gáspár, Pázmány Péter), a protestáns és a katolikus hitélet alapvonásai, a magyarországi egyházak szervezeti felépítése, szellemi központjai, protestáns művelődés és a barokk művészet legfontosabb helyszínei, alkotói. Személy: Károli Gáspár, Pázmány Péter, Bethlen Gábor Topográfia: Sárospatak, Győr, Várad, Nagyszombat

1. Az ókor és kultúrája

1. Az ókor és kultúrája TÖRTÉNELEM MŰVELTSÉGI ALAPVIZSGA KÖVETELMÉNYEI A 10. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA 1. Az ókor és kultúrája A homo sapiens megjelenése, az élelemtermelés kezdete Kr. e. 3000 körül. Kr. e. XVIII. sz. Kr. e. X. sz. Kr.e.

Részletesebben

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon Tevékenységformák Ismeretszerzési és feldolgozási képességek Írott források elemzése: az egyes szövegek forrásértékének megállapítása

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 11. SZ osztály Év vége Történelem

Osztályozóvizsga-tematika 11. SZ osztály Év vége Történelem Osztályozóvizsga-tematika 11. SZ osztály Év vége Történelem Az őskor és az ókor története Az emberré válás folyamata. A folyamvölgyi kultúrák (Mezopotámia, Egyiptom, India, Kína). Az ókori Kelet kulturális

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom: Bibliai történetek, dokumentumtípusok, írás- és könyvtártörténet. Az írás kialakulása, az írásjelek. Az őskőkor világa.

Magyar nyelv és irodalom: Bibliai történetek, dokumentumtípusok, írás- és könyvtártörténet. Az írás kialakulása, az írásjelek. Az őskőkor világa. Tematikai egység Az őskor és az ókori Kelet Órakeret 18 óra Az őskori ember világa. Ószövetségi (a héber Bibliában olvasható) Előzetes tudás történetek. Ókori keleti örökségünk (időszámítás, írás, tudományos

Részletesebben

Tematikai egység/ Fejlesztési cél. 15 9 24 Év végi ismétlés, rendszerezés, múzeumlátogatás, városismeret 0 7 7 Összesen: 65 46 108

Tematikai egység/ Fejlesztési cél. 15 9 24 Év végi ismétlés, rendszerezés, múzeumlátogatás, városismeret 0 7 7 Összesen: 65 46 108 Humán és Belügy 9. évf Tematikai egység/ Fejlesztési cél Órakeret 108 óra Kötelező Szabad Összesen 1. Az őskor és az ókori Kelet 8 7 15 2. Az ókori Hellász 11 8 19 3. Az ókori Róma 12 7 19 4. A középkor

Részletesebben

L OVASSY L ÁSZLÓ G IMNÁZIUM HELYI TANTERV ÉS TANTÁRGYI PROGRAM. Történelem és állampolgári ismeretek 2007. Készítette: B EREGINÉ S IMON Á GNES

L OVASSY L ÁSZLÓ G IMNÁZIUM HELYI TANTERV ÉS TANTÁRGYI PROGRAM. Történelem és állampolgári ismeretek 2007. Készítette: B EREGINÉ S IMON Á GNES L OVASSY L ÁSZLÓ G IMNÁZIUM HELYI TANTERV ÉS TANTÁRGYI PROGRAM Történelem és állampolgári ismeretek 2007. Készítette: B EREGINÉ S IMON Á GNES TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 9-12/13. évfolyam Célok

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTÉS TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TANTÁRGYBÓL HETI 2 ÓRÁBAN A 11. ÉS A 12.

EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTÉS TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TANTÁRGYBÓL HETI 2 ÓRÁBAN A 11. ÉS A 12. Helyi tanterv EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTÉS TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TANTÁRGYBÓL HETI 2 ÓRÁBAN A 11. ÉS A 12. ÉVFOLYAMON Kiegészítése a gimnáziumi osztályok számára (nyelvi

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Történelem, társadalmi és állampolgári

Részletesebben

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára Rendelkezésre álló órakeret: 3 x 36 óra= 108 óra Tematikai Előzetes tudás A tematikai nevelésifejlesztési céljai

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 9 12. évfolyam

TÖRTÉNELEM 9 12. évfolyam TÖRTÉNELEM 9 12. évfolyam Célok és feladatok A szakközépiskolai történelemtanítás céljai és feladatai az általános iskolában tanult ismeretekre épülnek. A történelmi tanulmányoknak jelentős szerepük van

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA TEMATIKA. 9. évfolyam NAT

OSZTÁLYOZÓVIZSGA TEMATIKA. 9. évfolyam NAT OSZTÁLYOZÓVIZSGA TEMATIKA 9. évfolyam NAT Az első civilizációk: Mezopotámia Hammurapi törvénygyűjteménye Egyiptom, a Nílus ajándéka Kis országok nagy örökség A Közel-Keletet egyesítő birodalmak Dél-Ázsia

Részletesebben

Történelmi ismeretek (9. évfolyam)

Történelmi ismeretek (9. évfolyam) Történelmi ismeretek (9. évfolyam) Az skor és az ókori Kelet A homo sapiens megjelenése Az élelemtermelés kezdetei Kr.e. 3000 körül Kr.e. XVIII. század Kr.e. X. század Kr.e. 525 Kheopsz, II. Ramszesz Hammurapi

Részletesebben

Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből

Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből A vizsga felépítése: Szakközép 9. évfolyam, augusztusi javítóvizsga történelemből 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL 2015. október 13. KPSZTI Gianone András VÁZLAT Vizsgaleírás Kompetenciák Témakörök MIÉRT MÓDOSÍTOTTÁK AZ ÉRETTSÉGIT? Új NAT új kere;anterv A 10 év alatt összegyűlt tapasztalatok

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. Az alábbi helyi tantervet

Részletesebben

3. A vizsgán nyújtott teljesítmény minősítése: A vizsgázó írásbeli és szóbeli teljesítményét a lehetséges összpontszám százalékában határozzuk meg.

3. A vizsgán nyújtott teljesítmény minősítése: A vizsgázó írásbeli és szóbeli teljesítményét a lehetséges összpontszám százalékában határozzuk meg. Szakaszvizsga 2011 Követelmények a 10. évfolyam (11.a;11.b; 10.c; 10.d;10.e) számára 1. A vizsga fajtája, célja A gimnázium valamennyi tanulója számára kötelező a helyi szakaszvizsga letétele. A szakaszvizsga

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához nyújt segítséget. Ennek középpontjában

Részletesebben

Történelem 5-8. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

Történelem 5-8. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Történelem 5-8 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK Az Apáczai Kiadó az új Nemzeti Köznevelési törvény, a Nemzeti Alaptanterv és a történelem kerettanterv alapján kialakította

Részletesebben

Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek

Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek az általános iskolák 5 8. évfolyama számára EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.04 alapján Célok és feladatok Az ember

Részletesebben

2. melléklet 2.2.04 Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek

2. melléklet 2.2.04 Kerettanterv az általános iskola 5 8. évfolyama számára történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek Helyi tantervi ajánlás az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. melléklet 2.2.04 történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 5 8. évfolyam számára Kiadói bevezető Az EMMI kerettanterv

Részletesebben

Történelem és társadalomismeret

Történelem és társadalomismeret Történelem és társadalomismeret tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Célok és feladatok Thököly Imre Általános Iskola, Hajdúszoboszló A történelem minden társadalom kollektív emlékezete. A múlt megismerése nélkülözhetetlen

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához nyújt segítséget. Ennek

Részletesebben

Történelem érettségi adattár

Történelem érettségi adattár Történelem érettségi adattár www.diakkapu.hu 2008. augusztus 26. A középkor Tartalom Bevezetı...2 Érettségi témakörök...2 Fogalmak...2 Személyek...4 Kronológia...5 Topográfia...5 Térképek...7 Bevezetı

Részletesebben

Történelem 9. évfolyam. 9/6. A görög történelem kezdetei: Kréta és Mükéné. 9/8. Az arisztokrácia és a démosz polgárjogi küzdelme Athénban

Történelem 9. évfolyam. 9/6. A görög történelem kezdetei: Kréta és Mükéné. 9/8. Az arisztokrácia és a démosz polgárjogi küzdelme Athénban Történelem 9. évfolyam 9/1. Az emberré válás és az őskőkor Az újkőkor 9/2. Az első civilizáció: Mezopotámia, Óbabiloni Birodalom 9/3. Egyiptom, a Nílus ajándéka 9/4. Elő-Ázsia államai: Palesztina, Fönícia,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. 7.-12. évfolyam. Célok és feladatok

TÖRTÉNELEM. 7.-12. évfolyam. Célok és feladatok TÖRTÉNELEM 7.-12. évfolyam Célok és feladatok A gimnáziumi történelemtanítás céljai és feladatai az általános iskolában tanult ismeretekre épülnek. A történelmi tanulmányoknak jelentős szerepük van számos

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 16. Az R. Mellékletének TÖRTÉNELEM fejezete és az azt követő szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép: TÖRTÉNELEM I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK 1.1. Releváns információk

Részletesebben

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004 javítási útmutató 1. Jogalkotók Nevezze meg a körülírt jogalkotó történeti személyiségeket! a) A kiváltságos papi osztály helyzetének megerősítését szolgáló

Részletesebben

TANMENET /2009-2010/ Száray Miklós Történelem I. középiskolák, 9. évfolyam című tankönyve alapján a 9. osztály TÖRTÉNELEM tantárgyának tanításához

TANMENET /2009-2010/ Száray Miklós Történelem I. középiskolák, 9. évfolyam című tankönyve alapján a 9. osztály TÖRTÉNELEM tantárgyának tanításához TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0011 A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Béri Balogh Ádám Gimnázium, Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola Vasvár TANMENET

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5-8. évfolyam Célok és feladatok A történelem - mint múltismeret - a társadalom kollektív memóriájaként az emberi azonosságtudat egyik alapja. A nemzeti; az európai

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK. 5 8. évfolyam

TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK. 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Célok és feladatok A történelem mint múltismeret a társadalom kollektív memóriájaként az emberi azonosságtudat

Részletesebben

Előzmény 1-4. osztályos nem rendszerezett történelmi ismeretek. Értékelés Folyamatos szóbeli feleltetés és rendszeres témazáró dolgozatok.

Előzmény 1-4. osztályos nem rendszerezett történelmi ismeretek. Értékelés Folyamatos szóbeli feleltetés és rendszeres témazáró dolgozatok. A történelem /mint múltismeret/ - az Ember és társadalom mûveltségi terület részeként - az egyik legfontosabb alapja a nemzeti és európai azonosságtudatnak. Ugyanakkor az is kitûnik belõle, hogy a népek

Részletesebben

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26.

TÖRTÉNELEM - G. ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. TÖRTÉNELEM - G ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 2003. június 26. I. A tesztkérdések, illetve azok elemei (a,b,c stb.) rövid (a kérdezett adatot vagy tömör megfogalmazást tartalmazó) választ

Részletesebben

ÉVSZÁMOK 1000 1038: 1054: 1066: 1077 1095: 1095: 1095 1116: 1122: 1172-1196: 1205 1235: 1215: 1222: 1235 1270: 1241 1242 1278: 1301:

ÉVSZÁMOK 1000 1038: 1054: 1066: 1077 1095: 1095: 1095 1116: 1122: 1172-1196: 1205 1235: 1215: 1222: 1235 1270: 1241 1242 1278: 1301: 2 ÉVSZÁMOK 1000 1038: I. (Szent) István uralkodása. 1054: az egyházszakadás (szkizma). A római (nyugati, vagy latin) és a bizánci (keleti vagy görög) keresztény egyház hivatalosan is különválik egymástól.

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem

Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem Osztályozóvizsga-tematika 9. évfolyam Év vége Történelem 1. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai. Az első társadalmak. Nők, férfiak életmódja és társadalmi helyzete, életformák. A folyamvölgyi

Részletesebben

Javítókulcs 10. évfolyam 1. forduló 2015.01.13.

Javítókulcs 10. évfolyam 1. forduló 2015.01.13. Javítókulcs 10. évfolyam 1. forduló 2015.01.13. A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető részeit, az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük. Az itemek már nem bonthatók fel részteljesítményekre,

Részletesebben

SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY

SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY A tanuló kódszáma: Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson! 1. Írjon I-t az igaz, H-t a hamis állítás elé! a) A római hadsereg alegysége a

Részletesebben

Ember és társadalom. Célok és feladatok

Ember és társadalom. Célok és feladatok Ember és társadalom Célok és feladatok Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához ad gazdag lehetőséget. Középpontjában az ember

Részletesebben

2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemz i. Követelmények. Középszint A középkori uradalom jellemz vonásai (pl.

2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemz i. Követelmények. Középszint A középkori uradalom jellemz vonásai (pl. 2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemz i A középkori uradalom jellemz vonásai (pl. vár, majorság, jobbágytelek). A mez gazdasági technika fejl désének néhány jellemz mozzanata a X XI. században.

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET 5-8. évfolyam Célok és feladatok Az Ember és társadalom műveltségterület középpontjában az ember és világa áll. Az általános iskolában ide tartozik a történelem és

Részletesebben

Marius reformjai i.e 105

Marius reformjai i.e 105 Polgárh rháború Rómában Politikai küzdelmek k és s pártok p Rómában - i.e.ii.század zad Út az egyeduralom felé Marius reformjai i.e 105 ok: a hadsereg válsága a vagyontalanok (föld nélküliek) nem kötelesek

Részletesebben

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 MEGOLDÁSOK Tesztkérdések:. Drakón 5, 9 Szolón, 3 Peiszisztratosz 4, 0 Kleiszthenész 2, 8 Egyik sem 6, 7 Helyes válaszonként 0,5 2. Uralkodásának jellemzője

Részletesebben

TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció

TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon projekt. Innováció Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 5000 Szolnok, Széchenyi krt. 22. Tel./Fax.: 56/514-932, 514-933, 411-820, 343-497 szentgyorgyi@szentgyorgyi-szolnok.hu www.szentgyorgyi-szolnok.sulinet.hu TÁMOP- 3.1.4/08/2-2008-0031

Részletesebben

HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON

HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉS A KÉTTANNYELVŰ OSZTÁLYOK TÖRTÉNELEM OKTATÁSÁHOZ 9. ÉVFOLYAMON ÓRASZÁM: heti 2 óra, összesen 72 óra FŐ CÉLKITŰZÉSEK: 1. A 10. évfolyam történelem tananyaga könnyebb

Részletesebben

Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. A változat

Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. A változat Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2009/2010. T Ö R T É N E L E M 9. é v f o l y a m A változat Az iskola bélyegzője: Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura

TÖRTÉNELEM. Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura Ljubljana 2010 TÖRTÉNELEM Általános érettségi tantárgyi vizsgakatalógus Splošna matura A tantárgyi vizsgakatalógus a 2012. évi tavaszi vizsgaidőszaktól érvényes az új megjelenéséig. A katalógus érvényességéről

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA TÖRTÉNELEM PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. Január 19. EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Név Tanárok neve Pontszám 2013. Január 19. I. Időtartam: 90 perc STUDIUM GENERALE TÖRTÉNELEM SZEKCIÓ - 2-2013.01.19.

Részletesebben

9. SZÁMÚ MELLÉKLET A VÁLASZTHATÓ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAK ÉS AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI

9. SZÁMÚ MELLÉKLET A VÁLASZTHATÓ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAK ÉS AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI 9. SZÁMÚ MELLÉKLET A VÁLASZTHATÓ ÉRETTSÉGI TANTÁRGYAK ÉS AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI Érettségi felkészítés: Az iskola a vizsgakövetelmények szerinti teljes körű felkészítési kötelezettséget a következő

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 9. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 5. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

Az athéni demokrácia intézményei és működése

Az athéni demokrácia intézményei és működése 2. Az athéni demokrácia intézményei és működése; A római köztársaság virágkora és válsága; A Nyugat-római Birodalom bukása és a népvándorlás; Az athéni demokrácia intézményei és működése - Kr. e II. évezred

Részletesebben

Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán -

Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán - Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán - önállósodik a szeldzsuk törököktől 1389. Rigómező - balkáni

Részletesebben

Történelem érettségi adattár

Történelem érettségi adattár Történelem érettségi adattár www.diakkapu.hu 2008. augusztus 26. A középkori magyar állam megteremtése és virágkora Tartalom Bevezetı...2 Érettségi témakörök...2 Fogalmak...2 Személyek...5 Kronológia...6

Részletesebben

Új királyságok a Nyugatrómai Birodalom romjain

Új királyságok a Nyugatrómai Birodalom romjain Új királyságok a Nyugatrómai Birodalom romjain A középkor: 476-1492 Nyugat-római Birodalom bukása Amerika felfedezése A Nyugat-Római birodalom utódállamai: 476-ban a felbomlott Nyugat-Római Birodalom területén

Részletesebben

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA BÁTHORI GÁBOR Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején című doktori

Részletesebben

Oktatási Hivatal TÖRTÉNELEM. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal TÖRTÉNELEM. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló TÖRTÉNELEM Javítási-értékelési útmutató OKTV 2013/2014 1. forduló Megoldások A nyílt végű kérdésekre a válaszokat

Részletesebben

A város alapításától a köztársaság fénykoráig

A város alapításától a köztársaság fénykoráig A város alapításától a köztársaság fénykoráig Itália elhelyezkedése: A Földközi-tenger medencéjében, az Appenninni-félszigeten. Tengerpartja tagolatlan, nem kedvez a kereskedelemnek, viszont kedvezőek

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U 9 7896 36 975326 MS-4115U Tartalomjegyzék Az emberiség szétrajzása és a legfontosabb õsemberlelõhelyek... 2 A földmûvelés és az állattartás kezdetei... 3 Európa az õskorban... 3 A Kárpát-medence

Részletesebben

1. A keresztrejtvény az ókori Hellász és Róma történelmével kapcsolatos.

1. A keresztrejtvény az ókori Hellász és Róma történelmével kapcsolatos. 1. A keresztrejtvény az ókori Hellász és Róma történelmével kapcsolatos. a) b) c) d) 1 e) f) g) ) i) j) k) l) m) n) 1/A. Töltse ki a keresztrejtvényt! (Elemenként 0,5 pont) a) Itt győzték le Kr. e. 202-ben

Részletesebben

1/a melléklet. Mindentudó : Egy egyszerű eszköz. Téma: Az újkor kezdetén Feladat: Miről beszélek? Mondd egy szóval! Az Újvilág őslakóinak elnevezése

1/a melléklet. Mindentudó : Egy egyszerű eszköz. Téma: Az újkor kezdetén Feladat: Miről beszélek? Mondd egy szóval! Az Újvilág őslakóinak elnevezése Mindentudó : Egy egyszerű eszköz 1/a melléklet Téma: Az újkor kezdetén Feladat: Miről beszélek? Mondd egy szóval! Az Újvilág őslakóinak elnevezése A király uralkodik, de nem kormányoz. A katolikus megújuláshoz

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B Történelem 10. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítették: Bózsvári József Bózsváriné Gál Magdolna A kiadvány KHF/4586-13/2008. engedélyszámon 2008.11.17. időponttól tankönyvi

Részletesebben

A történelem javítóvizsga. témakörei és tényanyaga. a Herman Ottó Szakképző Iskola. 9. évfolyamos. szakmunkás osztálya számára

A történelem javítóvizsga. témakörei és tényanyaga. a Herman Ottó Szakképző Iskola. 9. évfolyamos. szakmunkás osztálya számára A történelem javítóvizsga témakörei és tényanyaga a Herman Ottó Szakképző Iskola 9. évfolyamos szakmunkás osztálya számára I. Bevezető, a történelem kezdetei 1000-ig, Vas megye története A történettudomány

Részletesebben

Szakközép 10. évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből

Szakközép 10. évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből A vizsga felépítése: Szakközép 10. évfolyam, tanév végi osztályozóvizsga történelemből 1.) FELADATLAP: a részletezett vizsgakövetelményben felsorolt 10. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid

Részletesebben

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz KARD ÉS TOLL 2006/3 A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz Oszti Judit A konfliktusok kezelése, a háború, az erõszak társadalmi megítélése eltérõ a különbözõ

Részletesebben

MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22.

MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22. MEGOLDÓKULCS EMELT SZINTŰ PRÉ NAP. 2011.01.22. 1. A kenyér és cirkusz politika az ókori Rómában Megszerkesztettség, A diák a római szórakoztatás ír, kiemelve azok a politikában betöltött jelentőségét.

Részletesebben

FELHÍVÁS! Történelemverseny a 7-8. osztályos diákok számára

FELHÍVÁS! Történelemverseny a 7-8. osztályos diákok számára FELHÍVÁS! Történelemverseny a 7-8. osztályos diákok számára Szervező: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium A verseny témája: A honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig A jelentkezés feltétele: minden általános

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

A halálhoz kötődő szokások, hagyományok

A halálhoz kötődő szokások, hagyományok A halálhoz kötődő szokások, hagyományok A cigányok hisznek a túlvilági létben Erősen Istenhívők Ha egy fiatal lány hal meg úgy hiszik magával visz egy idősebbet Ha a fiatal lány meghalt és el volt jegyezve

Részletesebben

A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon

A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon A reformáció gyors elterjedésének az okai Az egyház elvilágiasodása Mátyás király uralkodása alatt a király az ország irányításában alkalmazott nagy

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A francia forradalom kezdete Ki volt a francia uralkodó 1789-ben? XVI. Lajos. Mit jelentett az abszolutizmusa? Korlátlan királyi önkényuralmat. Miért került államcsőd közeli helyzetbe

Részletesebben

A kisebbségvédelem története. Dokumentumok a kisebbségvédelem tárgyköréből

A kisebbségvédelem története. Dokumentumok a kisebbségvédelem tárgyköréből A kisebbségvédelem története Dokumentumok a kisebbségvédelem tárgyköréből Az ember, mint védendő alapérték Emberi jogok Kisebbségvédelem Kettősség, eltérő fejlődés, közösségek jogai, emberi jogok Történet

Részletesebben

Az Anjouk évszázada II. I. (Nagy) Lajos

Az Anjouk évszázada II. I. (Nagy) Lajos SZAMOSI LÓRÁNT Az Anjouk évszázada II. I. (Nagy) Lajos 1. Az apai örökség Lajos, Károly Róbert harmadik fia alig 16 éves volt mikor édesapjától átvette Magyarország kormányzását 1342-ben. Ő az egyetlen

Részletesebben

AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA. Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett.

AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA. Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. AZ ÓKORI RÓMA NÉVTÁRA Aeneas: trójai hős, aki társaival új hazát indult keresni, miután Trója elesett. Dido: Karthágó királynője, aki Cupido nyilának hatására beleszeretett Aeneasba. Latinus: latinok királya,

Részletesebben

A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA

A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA Evangélikus Közlöny 45 A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA CÉLJA A vizsga célja, hogy az érettségizõ diák számot adjon arról, hogy rendelkezik

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t tar é vít!és Hi u. :k' t Baráth Zsolt Országgyűlési képviselő Iro iac', S g2ám : 1 dc ' Érkezzit : "013 0KT 3 Módosító javaslat! Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Gabona majorság Ötvösség szabóság Demográfiai és etnikai változás

Gabona majorság Ötvösség szabóság Demográfiai és etnikai változás FOGALOM HELYSÉG SZEMÉLY ÉVSZÁM Tizenötéves háború Sziszek, Veszprém Habsburg Rudolf 1593-1608 Szent Szövetség Fülek, Szécsény, Pálffy Miklós 1593-96 Nagy remények ideje Hollókő, Nógrád VII. Kelemen 1596-1604

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 5-12. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Bárány Balázs, Bella Tibor, Dehény Mária, Estók Julianna, Fodor Tamás, Huczek Lajosné, Sajdikné Béla Gyöngyi,

TÖRTÉNELEM 5-12. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Bárány Balázs, Bella Tibor, Dehény Mária, Estók Julianna, Fodor Tamás, Huczek Lajosné, Sajdikné Béla Gyöngyi, TÖRTÉNELEM 5-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Bárány Balázs, Bella Tibor, Dehény Mária, Estók Julianna, Fodor Tamás, Huczek Lajosné, Sajdikné Béla Gyöngyi, TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5. OSZTÁLY Témakör:

Részletesebben

Szamosi Lóránt A kora középkor Európában, a keleti és a nyugati feudalizmus

Szamosi Lóránt A kora középkor Európában, a keleti és a nyugati feudalizmus Szamosi Lóránt A kora középkor Európában, a keleti és a nyugati feudalizmus A. A korszakolás kérdése A középkor elnevezés a XV. századi olasz humanistáktól származik. Először 1469-ben, egy pápai könyvtáros

Részletesebben

1. feladat a) H b) I c) H d) H e) I f) H g) I h) H i) H j) I k) I l) I

1. feladat a) H b) I c) H d) H e) I f) H g) I h) H i) H j) I k) I l) I JAVÍTÓKULCS JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető részeit, az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük. Az itemek már nem bonthatók fel részteljesítményekre, ezért azok már csak

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május EMELT SZINT. Írásbeli feladatsor megoldása

TÖRTÉNELEM. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május EMELT SZINT. Írásbeli feladatsor megoldása PRÓBAÉRTTSÉGI 2004.május TÖRTÉNLM MLT SZINT Írásbeli feladatsor megoldása Általános szaktanári útmutató a történelem írásbeli vizsgafeladatok javításához A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől

Részletesebben

Témakörök a 2005/2006. tanév I. negyedévi vizsgájához történelemből 11. osztályok számára Készítette: Vit Olivér

Témakörök a 2005/2006. tanév I. negyedévi vizsgájához történelemből 11. osztályok számára Készítette: Vit Olivér Témakörök a 2005/2006. tanév I. negyedévi vizsgájához történelemből 11. osztályok számára Készítette: Vit Olivér 1. Az ókori Kelet civilizációi; a civilizációk jellemzői (írás, politikai intézmények, tudomány,

Részletesebben

Ember és társadalom 1.forduló

Ember és társadalom 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítő hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Ember és társadalom 1.forduló Tanuló

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban

ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban A témához mérten kis terjedelmű kötetben a hangsúly a rómaiakon és nem Augustus korán van. A mű ugyanis az Európa népei sorozat részeként jelent meg, minden bizonnyal terjedelmi

Részletesebben

Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson!

Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson! A versenyző kódszáma: Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson!

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 7. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM II. KÖTET HELYI TANTERV 2015. április 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu Tartalom H E L Y I T A N T E R V... 3 1. A választott

Részletesebben

A vizsga menete: Szóbeli: 1-20 tételekből húzás. ( 50pont ) Minimum 20 pont az eredményes szóbeli. Összesen: 100pont

A vizsga menete: Szóbeli: 1-20 tételekből húzás. ( 50pont ) Minimum 20 pont az eredményes szóbeli. Összesen: 100pont A vizsga menete: Írásbeli: - esszé: (50%) -topográfia: (20%) -fogalom: (10%) -forrás elemzés, feladatok: (20%) ( 50 pont ) Minimum 20 pont az eredményes írásbeli. Szóbeli: 1-20 tételekből húzás. ( 50pont

Részletesebben

TÖRTÉNELMI OLVASÓKÖNYV II.

TÖRTÉNELMI OLVASÓKÖNYV II. TÖRTÉNELMI OLVASÓKÖNYV II. Negyedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST 1974 FORRÁSSZEMELVÉNYEK AZ EGYETEMES TÖRTÉNELEM (476-1640) ÉS MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE (1526-IG) TANÍTÁSÁHOZ Bevezetés í. KORAI FEUDALIZMUS

Részletesebben

Az Árpád-ház történelme

Az Árpád-ház történelme Az Árpád-ház történelme I. István 997-1000/100-ig fejedelem; 1000/1001-1038-ig király Intézkedései: - Leveri a pogánylázadásokat: 997-ben Koppányt (Veszprém mellett, Koppány veszít, felnégyelik) - 1003-ban

Részletesebben

Fogalmak Személyek Dátumok Földrajzi nevek

Fogalmak Személyek Dátumok Földrajzi nevek Fogalmak Személyek Dátumok Földrajzi nevek Italicus Livius Kr. e. 753 Tarentum Latin Aeneas 510 Szüraküszai Szabell Polübiosz 494 Magna Graecia Szabin Hannibál 451-450 Latium etruszk Cornelius Scipio 366

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 8. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

HERMANN GUSZTÁV MIHÁLY. A működő székely autonómia

HERMANN GUSZTÁV MIHÁLY. A működő székely autonómia HERMANN GUSZTÁV MIHÁLY A működő székely autonómia A székely területi önkormányzat vagy autonómia kialakulása minden bizonnyal akkor kezdődött, midőn a székelyek Erdély dél-keleti szegletébe érkeztek azzal

Részletesebben

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév Az emberiség őskora A tanuló ismerje fel az emberi munka és a környezethez való alkalmazkodás jelentőségét, valamint a különböző emberi

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

Gazdaságtörténet Dr. Bodrogi Bence Péter egyetemi adjunktus BME GTK Pénzügyek Tanszék Q épület QA329 bodrogi@finance.bme.hu Hol tartunk - a pénz fogalma, kialakulása A pénz fogalma, tulajdonságai A pénz

Részletesebben