Étrend kiegészítőkkel végzett humán klinikai vizsgálatok szabályozása, módja és kérdései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Étrend kiegészítőkkel végzett humán klinikai vizsgálatok szabályozása, módja és kérdései"

Átírás

1 Étrend kiegészítőkkel végzett humán klinikai vizsgálatok szabályozása, módja és kérdései Dr. Némedi Erzsébet Dr. Balogh Teréz Tóth Orsolya Dr. Nemes József Prof. Dr. Gachályi Béla Dr. Kiss Attila

2 Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked. Hippokratész

3 normál étrendbe illeszthető, hiányzó tápanyagok pótlására szolgáló, szigorúan meghatározott adagokban fogyasztható élelmiszer koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Ez lehet: kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas

4 A bevitt tápanyag mennyiségi változásának biológiai következményei

5 Funkcionális élelmiszer Étrend kiegészítő Gyógyszer Hatás mód Fiziológiás folyamatok módosítása a normál tartományban Fiziológiás folyamatok módosítása a normál tartományban Intervenció sérült fiziológiás folyamatoknál; módosítás a normál tartományon túl Cél Normál funkció helyreállítása, erősítése a jóllét, egészség, teljesítmény optimalizálására; kockázat csökkentése betegségeknél Normál funkció helyreállítása, erősítése a jóllét, egészség, teljesítmény optimalizálására; kockázat csökkentése betegségeknél Betegség kezelése, megelőzése, a teljesítmény erősítése túl a normál tartományon Forma Élelmiszer, a normál étrend részeként fogyasztva Tabletta, kapszula, szirup, pirula, meghatározott dózisban Tabletta, kapszula, szirup, pirula, meghatározott dózisban és megfelelő időben bevéve

6 Az elöregedő társadalom 577 millió fő: 7 évvel hosszabb a várható életkor a várható EGÉSZSÉGES életkornál. A stressz-tényezők szaporodása.. Egészségrizikó magatartástól eltolódás a preventív egészségmagatartás felé. A Zöld Gondolat népszerűsége. És a tudás?

7 évről-évre nő az élelmiszerrel összefüggő betegségek aránya; az emberek átlagosan jövedelmük 40 %-át költik élelmiszerekre elvárják az egészségmegőrző hatást; rohamosan nőnek a biológiai hatásokra és az emberi szervezet működésére vonatkozó ismeretek; a funkcionális termékek, így az étrend kiegészítők választéka és piaca növekvő tendenciával bővül; keresletvezérelt piac lényeges megkülönböztetésre van szükség; a fogyasztói bizalmat hiteles többletinformációk erősíthetik meg; a tudományosan igazolt élettani hatású termékek többletráfordításait elismerik a vásárlók.

8 A piac növekedése okozta problémák Egyre nagyobb számban fordultak elő termékek az EU-ban, melyek konkrét táplálkozástudományi hatásra való utalást és egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak a csomagolásuk címkéjén. Egészségre vonatkozó állításnak számít minden címkén, reklámban vagy egyéb marketing termékekben előforduló állítás, mely egészségügyi javulást ígér egy adott élelmiszer fogyasztása esetén. Ilyen un. Health Claimeket mindenféle korlátozás nélkül használtak egy darabig a gyártók. DE!!! 2006 Decemberében az EU döntéshozói határozatot hoztak a táplálkozástudományi és egészségügyi állítások használatának korlátozására, mely a tápanyag profil feltérképezését teszi kötelezővé. Tápanyag profil az az elvárt beltartalmi összetétel, mely alapján állítható az adott egészségre vonatkozó állítás. Az egyik kulcseleme ennek a törvénynek, hogy minden ilyen állítást tudományos bizonyítékokkal kell alátámasztani.

9 37/2004 (IV.26) ESZCSM 19/2004 (II.19) FVM- ESZCSM- GKM 1925/20 06/EK 258/97/ EK 1924/2006/ EK 152/2009 (XI.12) FVM 432/201 2/EU 178/2002 /EK 2003 évi LXXXII törvény 2008/10 0/EK 2002/46 /EK 1333/ 2008/ EK 2005 évi XCV törvény 258/97/ EK 353/200 8/EK

10 *Az étrend-kiegészítők bejelentéséhez termékminta mellékelésre nincs szükség! *Mikor kap egy étrend kiegészítő zöld pipát? a benyújtott dokumentációk és a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján nem merülnek fel súlyos hibák az összetételre, hatásokra, jelölésre, állításokra vonatkozóan: a termék fogyasztása nem kockázatos az egészségre a termék megfelel a bejelentésekor hatályos jogi rendeleteknek (37/2004, 1924/2006/EK) *Alkalmazható állítások élelmiszerekre és étrend-kiegészítőkre 1924/2006/EK rendelet értelmében az engedélyezett, illetve a függőben lévő állítások használhatóak *Statisztika: A health claimek-re vonatkozóan: ( t=search) 2309 db állításból 255 van elfogadva, vagyis 2054 a nonauthorized kategóriába esik.

11 * A humán klinikai vizsgálatokra vonatkozó (2005. évi XCV. ) törvényben benne foglaltatik, hogy az étrend-kiegészítőkre nem kell alkalmazni * Az egyébként gyógyszer alapú humán klinikai vizsgálatokkal foglalkozó magyar hatóságok nem látnak rá az élelmiszerekkel végzett humán klinikai vizsgálatokra * Ezen kívül közvetítő szerepet töltenek be az EU felé esetleges magyar kezdeményezésű egészségre vonatkozó állítás humán eredményei kapcsán (az információ szolgáltatás is nagyon hiányos ezen a téren) * Hazánkban nincs hatósági gyógynövény-minősítés (gyártók saját minőségellenőrzési rendszere?) 37/1976. (X. 29.) MT rendelet a gyógynövények és illóolajok vizsgálatáról, minősítéséről, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 2/1978. (III. 16.) NIM rendelettel hatályon kívül helyezve * Étrend-kiegészítés címén jelenleg számos gyógynövény-készítmény van forgalomban a gyógyhatás kimondott vagy kimondatlan ígéretével. * Étrend-kiegészítőként forgalmaznak gyógyszerdózisú növényi kivonatot tartalmazó termékeket.

12 Amennyiben gyógyhatást tulajdonítunk egy készítménynek vagy funkcionális élelmiszernek, a rájuk vonatkozó állításoknak tudományos bizonyítékokon kell alapulniuk, klinikai és részben kísérletes kutatásokkal kell igazolni hatásosságukat. A kedvező hatások ismertetésén túl azok nem kívánt, káros hatásait és az egyéb kockázatokat is ismertetni kell. A hatásosság-vizsgálat több szervrendszerre, ill. az egész emberi szervezetre kell, hogy kiterjedjen!!! Az étrend-kiegészítőkre nem kötelező klinikai vizsgálatokat végezni, de ha a készítmény valamelyik komponensének egészségre gyakorolt hatását szeretné a gyártó kiemelni, akkor azt tudományos adatokkal kell alátámasztania az EU-s rendelkezés szigorú szabályainak megfelelően, ami csakis humán kísérletek hozzáadásával érhető el.

13 *A tápanyag-összetételre vonatkozó állítás bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve különös kedvező tulajdonságokkal rendelkezik * egészségre vonatkozó állítás bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van. * betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer, élelmiszercsoport vagy valamely alkotóelemének fogyasztása jelentősen csökkenti valamely emberi betegség kialakulásának valamely kockázati tényezőjét.

14 Forrás:

15 ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK MIÉRT IS ALKALMAZZUNK HUMÁNKLINIKAI VIZSGÁLATOKAT EZEN KATEGÓRIÁN BELÜL?? MENNYIRE BIZONYÍTHATÓ BÁRMI EZZEL A MÓDSZERREL?? MIÉRT FONTOS ÉS MIT JELENT A TUDOMÁNYOSAN ALÁTÁMASZHATÓ BIZONYÍTÉK?? VAN BÁRMILYEN IRÁNYELV, HOGYAN JÁRJUNK EL???

16 Marketing célú Hatásosság igazolása Önellenőrzés EFSA benyújtásra szánt új health claim engedélyezése Olcsóbb Nem alkalmazható új health claim Marketing szempontból értelmezhető Fogyasztói bizalmat növeli Lényegesen drágább Hosszú az engedélyezés Egyéni, új health claim Marketing előny nemzetközi szinten is Fogyasztói bizalmat növeli

17 MI A BIZONYÍTÉK? 3 pilléren nyugszik az EFSA (European Food Safety Authority) elvárása az élelmiszerekkel kapcsolatos humánklinikai vizsgálatok esetében : Jól definiálte a várható hatás? Mi erre a megfelelő bizonyíték? Jól definiált-e a vizsgálandó élelmiszer vagy élelmiszer összetevő?

18 A hatékonyság kritériumai valamint Regulation (EC) No 1924/2006 Az egészségre vonatkozó állítás akkor igazolt, ha: általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre az elérhető tudományos adatok teljesnek tekinthetők a bizonyítékok mérlegelése pozitív eredményt ad Az EU-ban egészségre vonatkozó állítás csak akkor engedélyezhető, ha a legmagasabb tudományos sztenderdeknek megfelelő tudományos értékelés pozitívan bírálja. Az EFSA dolga a harmonizált tudományos értékelés. az EFSA szerepe Azaz, az egészségre vonatkozó állítás megfelel a sztenderdeknek az nem más mint az NDA Panel tudományos ítélete. Az ENGEDÉLYT az (Európai) BIZOTTSÁG/azaz a Tagállamok együttesen adják ki az Európai Parlamenttel egyetértésben. EU Register of Claims ( konszolidált lista

19 Az NDA Panel által feltett kérdések egy humánklinikai vizsgálatra vonatkozóan 1. Az élelmiszer összetevő megfelelően meghatározott és jellemzett? 2. Az egészségre vonatkozó állítás hatása meghatározott, továbbá ez hatás biztosan egy jótékony fiziológiai hatás? 3. Van-e ok-okozati összefüggés az adott élelmiszer/élelmiszeralkotó fogyasztása és az egészségre vonatkozó állítás, körülírt hatás között? figyelembe véve az adott célcsoportot, valamint a javasolt felhasználási feltételeket humán vonatkozású adatok állnak központban. A TUDOMÁNYOS IGAZOLÁS MEGKÖVETELI MIND HÁROM FENTI KITÉTEL EGYÜTTES KEDVEZŐ MEGÍTÉLÉSÉT. HUMÁN VIZSGÁLAT NÉLKÜL EDDIG EGYETLEN POZITÍV BÍRÁLAT SEM SZÜLETETT!!!

20 Példa: nem végeztek intervenciós humán vizsgálatokat = VISSZAUTASÍTVA!!! Példa: health claim megfogalmazása túl általános, a tulajdonított hatás nem kizárólagos = VISSZAUTASÍTVA!!!

21 Az NDA Panel által végzett bizonyítékokra vonatkozó vizsgálati lépések 1. A releváns humán tanulmányok áttekintése és kiválogatása a bizonyítékok hierarchiája. Az elvégzett humán tanulmányok megfelelő megtervezettek és jó minőségűek? (Publikált eredmények) Az elvégzett vizsgálatok olyan élelmiszerrel/élelmiszer-összetevővel történtek, amely valódi tárgya a szóban forgó egészségügyi állításnak? Az egészségre vonatkozó állítást alátámasztó mérések, mérési módszerek megfelelnek az adott szakterületet képviselő szakértők által alkalmazott általános módszereknek? (Validált módszerek, kérdőívek) A humán tanulmányok körülményei vs. az egészségre vonatkozó állítás felhasználási körülményei? (pl. az élelmiszer/ élelmiszer-összetevő mennyisége) A tanulmányozott csoport kellően reprezentálja-e a célcsoportot, vagy lehetséges-e az eredmények extrapolációja a célcsoportra. 2. Az egyéb támogató tanulmányok áttekintése: in vitro, állati és mechanisztikus tanulmányok stb., (pl. biológiai elfogadhatóság).

22 *EFSA forrás

23 Az NDA Panel eddigi bírálati statisztikája* *EFSA forrás

24 HOGY ÉRDEMES ELKEZDENI? Nem rentábilis minden hatóanyagra humán klinikát végezni? Hogyan tegyük rentábilissá? Ajánlatos előszűrésképpen in-vitro human emésztési modell kísérleteket végezni, hogy modellezni tudjuk a humán mikrobiális ökoszisztémát, enzimrendszert, egyéb körülményeket (anaerob körülmények, perisztaltika, dinamikus ph, kontrollált mikrobiális és enzimatikus paraméterek) Placebo kontrollált, kettős vak human klinikai vizsgálatok tervezése és végzése egészséges önkénteseken az előszűrés eredményeit figyelembe véve. Az in vitro és humán intervenciós vizsgálati módszerek kombinált alkalmazása lehetővé teszi, hogy megfelelő tudományos bizonyítékhoz jussunk és tudományosan alátámasztható eredményeket kapjunk akár különböző indikációk esetében is.

25 AZ IN VITRO EMÉSZTÉSI MODELL 1. szakasz: kémiai emésztés EMÉSZTENDŐ ANYAG Vizsgált anyag: 4,5 g SZÁJ ph 6,8; 5 perc Az emésztés kezdete: 6 ml nyál hozzáadása GYOMOR ph 2-3; 2 óra + 12 ml gyomornedv VÉKONYBÉL ph 6,5-7,0; 2 óra + 12 ml duodénum nedv, +6 ml epe, +2 ml NaHCO 3 MEGEMÉSZTETT ANYAG 2. szakasz: bél mikrobiota Probiotikus és patogén baktériumok kevert tenyészetei - Lactobacillus - Bifidobacterium - Clostridium - Bacteroides

26 Az emésztési modellek felállítása és alkalmazása Célcsoportot jellemző emésztési modell felállítása Emésztőnedvek összetétele Táplálék aprítottsága Tranzitidő hossza Bélmikrobiota összetétele Bioaktív anyagok technológiai hatásokra való érzékenysége Anyagkombinációk emésztéssel való kölcsönhatása Mátrixhatás Funkcionális adalék(ok) sorozatvizsgálata Bioaktív összetevő felvehetősége Csomagolási mód Funkcionalitás tárolás alatti megőrzése Termékváltozatok értékelése Klinikai vizsgálatra alkalmas termék

27 AZ EMÉSZTÉSI MODELL ALKALMAZÁSA Stabilitás és biológiai hozzáférhetőség vizsgálata Folsav, fluorid Karotinoidok (E-vitamin, likopin), valamint egyéb vitaminok és antioxidáns hatású vegyületek (pl. antociánok) EPA Többszörösen telítetlen zsírsavak Hatóanyagok viselkedése különböző mátrixokban Prebiotikus index meghatározása Anyagcsere betegségek Glikogénraktározási betegségek Gluténérzékenység Laktózérzékenység Különböző célcsoportok emésztése Életkorspecifikus modellek Szenvedélybetegségek hatása Étkezési abnormalitások

28 ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS HUMÁN KLINIKAI VIZSGÁLATOK Általában Egy humán klinikai vizsgálat általában 7 fő fázisból áll: 1. Vizsgálati design, koncepció megalkotása, vizsgálati paraméterek kidolgozása, elsődleges és másodlagos cél meghatározása, null hipotézis felállítása, vizsgálati helyszín kiválasztása 2. Vizsgálati protokoll és egyéb engedélyezendő dokumentumok összeállítása (önkéntes tájékoztató, beleegyező nyilatkozat, önkéntes kártya, önkéntes napló, vizit dokumentáció, kérdőívek, hirdetés, stb.) 3. Etikai pozitív bírálat és hatósági engedély beszerzése (esetleges hiánypótlási procedúra lefolytatása a hatóságokkal) 4. Vizsgálati helyszínnel szerződéskötés, nyitóvizitek, tréningek megtartása, vizsgálati szer logisztikájának megszervezése, tárolása 5. Vizsgálat lefolytatása 6. Adatbevitel, statisztikai kiértékelés 7. Jelentés összeállítása, hatóságok, etikai bizottságok értesítése a zárásról

29 ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS HUMÁN KLINIKAI VIZSGÁLATOK Engedélyezés Magyarországon az élelmiszerekkel és étrend kiegészítőkkel kapcsolatos humánklinikai vizsgálatokat nem OGYÉI engedélyezi, hanem ÁNTSZ (OTH) engedélyhez kötött. Notifikáció viszont OGYÉI (OÉTI) hatáskör. Jelenleg az átszervezések kapcsán ígérték ezen ellentmondás felülvizsgálatát. Etikai vélemény ugyanúgy szükséges a vizsgálat elvégzéséhez, mely véleményt az adott vizsgálati helyszín REGIONÁLIS KUTATÁS ETIKAI BIZOTTSÁGA (RKEB) vagy több helyszín esetén a TUKEB bocsájtja ki a hatóság részére. OTH dönti el, melyik etika hatáskörébe rendeli az adott vizsgálatot. Törvényi háttér: Egészségügyi minisztérium rendelete No 35/2005 (VIII.26) Kormányrendelet No 235/2009 (X.20) FONTOS LENNE SZANKCIÓK MEGHATÁROZÁSA, ADATBÁZIS ÉS ELLENŐRZŐ FOLYAMAT KIDOLGOZÁSA

30 ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS HUMÁN KLINIKAI VIZSGÁLATOK Dokumentáció Engedélyeztetni szükséges: 1. Részletes protokoll, mely tartalmaz null hipotézist, a beválasztás feltételeit, körülírt diéta megkötéseket, az élelmiszerfogyasztás gyakoriságát, analitikai és egyéb laborban már bizonyított hatásokat, vélhető eredményt és az oda vezető bizonyítási útvonalat. 2. Betegtájékoztató (PIS), Beleegyező nyilatkozat (ICF) 3. Egyéb szükséges dokumentumok lehetnek: pl. betegnapló, étkezési napló, kérdőívek, vizsgált anyag logisztikájához szükséges iratok, gyártási papírok, nyilatkozatok, biztosítás stb.

31 ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS HUMÁN KLINIKAI VIZSGÁLATOK Mit kell nagyon megfontolni? Alaposan át kell gondolni a Placebo design, placebo gyártó Mi a null hipotézis? KIHÍVÁSOKAT Megfelelő egészségügyi intézmény, amelyik rendelkezik ilyen irányú gyakorlattal, személyzet és kapacitás szempontból is megfelelő Vizsgálati készítmény logisztikája, frissen tartása Adatbázis készítés és annak statisztikai feldolgozása Célpopuláció egészére extrapolálható eredmények Kérdőívek kitöltése után azok értékelése más szempontok szerint. Erre megfelelő személyzet kiképzése. VALÓBAN MEGDÖNTIK-E AZ ELSŐDLEGES VÉGPONT EREDMÉNYEI A FELÁLLÍTOTT NULL HIPOTÉZISÜNKET!!!

32 ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS HUMÁN KLINIKAI VIZSGÁLATOK Mit kell továbbfejleszteni? Előző vizsgálatokból szerzett tapasztalataink alapján és az EFSA ajánlásai szerint a hasonló vizsgálatok tervezésénél figyelembe kell vennünk a következőket: Egészséges önkéntesek magasabb részvételi aránya, statisztikailag jobban kezelhető és szignifikáns eredmények elérése Hosszabb vizsgálati idő tervezése Validált nemzetközi kérdőívek az adott ország nyelvén is Laborértékek és egyéb kísérleti paraméterek standardizálása Többféle módszer kombinálása, kontroll mérések alkalmazása Félrevezető körülmények kiküszöbölése Megcélzott populáció pontosabb meghatározása Invazív beavatkozások körültekintőbb tervezése Az egészséges önkéntesek etnikai adatainak, családi háttér információinak, étkezési szokásainak és fizikai aktivitásának feltérképezése a kórtörténet felvétele során, az egyéb paraméterekkel együtt.

33 TÁRGYALT KÉRDÉS: Milyen study/vizsgálati eredmény a megfelelő bizonyítéka a funkcionalitásra vonatkozó és a betegség kockázat csökkentésre vonatkozó állításoknak? TÁRGYALT KÉRDÉS: Mely tudományos adatok, információk, eredmények, milyen hierarchiában, összefüggésben kerüljenek az engedélyeztetési beadványokba, hogy azok tudományos bizonyítékoknak tekinthetőek legyenek egy-egy állítás esetén?

34 Vizsgálati alap paraméterek: 6 hónap időtartamú 40 fős Placebo kontrollált kettős vak Havi laborparaméter ellenőrzés 1 vizsgálóhely 4 vizsgálóorvos (1 vizsgálatvezető + 3 al-vizsgáló) Egy humán klinikai vizsgálat általában 7 fő fázisból áll: 1. Vizsgálati design, koncepció megalkotása, vizsgálati paraméterek kidolgozása, elsődleges és másodlagos cél meghatározása, null hipotézis felállítása, vizsgálati helyszín kiválasztása (3-6 hónap, ~8-12 M) 2. Vizsgálati protokoll és egyéb engedélyezendő dokumentumok összeállítása (önkéntes tájékoztató, beleegyező nyilatkozat, önkéntes kártya, önkéntes napló, vizit dokumentáció, kérdőívek, hirdetés, stb) (3 hónap,~10-13 M) 3. Etikai pozitív bírálat és hatósági engedély beszerzése (esetleges hiánypótlási procedúra lefolytatása a hatóságokkal) (3-5 hónap, ~ ) 4. Vizsgálati helyszínnel szerződéskötés, nyitóvizitek, tréningek megtartása, vizsgálati szer logisztikájának megszervezése, tárolása (1-2 hónap, max. 1M) 5. Vizsgálat lefolytatása (6-8 hónap, ~40-55M) 6. Adatbevitel, statisztikai kiértékelés (2 hónap, ~8-10 M) 7. Jelentés összállítása, hatóságok, etikai bizottságok értesítése a zárásról (2-3 hónap, ~10-14 M) ÖSSZESEN ~ MILLIÓS NAGYSÁGRENDDEL KELL SZÁMOLNUNK!!!

35 Egy humán klinikai vizsgálat költségnövelő tételei: 1.Vizsgált alanyok száma 2.Bonyolult protokoll design 3.Speciális laborparaméterek 4.Vizsgálóhelyek számának bővítése 5.Vizsgálóorvosok számának bővítése 6.Vizsgálati szer logisztikai vagy tárolási speciális igényei 7.Bonyolultabb statisztikai módszerek alkalmazása 8.Validált nemzetközi kérdőívek alkalmazása 9.EFSA engedélyezésre való benyújtás miatti speciális eredményprezentáció 10.Angol nyelvű dokumentumok, jelentések, statisztikai magyarázatok

36 A táplálkozásban nem az egyes étkek határozzák meg az élettani következményeket, hanem az étrend egésze; a funkcionális élelmiszerek és az étrend kiegészítők is ebbe a rendszerbe illeszthetők be A funkcionálisnak tekintett faktorok hatásának holisztikus szemlélete: kölcsönhatások a jelenlévő más összetevőkkel, longterm hatások, az élelmiszer mátrix miatti módosulások A táplálék hasznosnak gondolt komponenseinek tényleges hatását biomarkerek felhasználásával kell igazolni; a kémiai összetétel csak tájékoztat Melyek legyenek a direkt visszacsatolású vizsgálatok, biomarkerek? Elég-e a közvetett bizonyíték néhány tendencia és következtetés megállapításához? Az evidens táplálkozás-tudományi megállapítások és az üzleti érdekek ütközhetnek: a félrevezető marketing-fogások nem zárhatók ki

37 Dr. Némedi Erzsébet Expedit Nodum Kft

A humán klinikai vizsgálatok, mint a valós élettani hatás igazolásának eszközei

A humán klinikai vizsgálatok, mint a valós élettani hatás igazolásának eszközei A humán klinikai vizsgálatok, mint a valós élettani hatás igazolásának eszközei Dr. Némedi Erzsébet Expedit Nodum Kft. Táplálkozás egészség? Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked. Hippokratész

Részletesebben

Funkcionális élelmiszerek élettani hatásainak bizonyítására irányuló human klinikai vizsgálatok szabályai, módja, eddig elért eredményei

Funkcionális élelmiszerek élettani hatásainak bizonyítására irányuló human klinikai vizsgálatok szabályai, módja, eddig elért eredményei Funkcionális élelmiszerek élettani hatásainak bizonyítására irányuló human klinikai vizsgálatok szabályai, módja, eddig elért eredményei Dr. Némedi Erzsébet, Dr. Nagy Anikó, Dr. Nemes József, Dr. Kiss

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

ORVOSBIOLÓGIAI, ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK,ELJÁRÁSOK, TEVÉKENYSÉGEK SZAKMAI, ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSE, JÓVÁHAGYÁSA

ORVOSBIOLÓGIAI, ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK,ELJÁRÁSOK, TEVÉKENYSÉGEK SZAKMAI, ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSE, JÓVÁHAGYÁSA ORVOSBIOLÓGIAI, ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÁSOK,ELJÁRÁSOK, TEVÉKENYSÉGEK SZAKMAI, ETIKAI VÉLEMÉNYEZÉSE, JÓVÁHAGYÁSA DR. TEMESI ALFRÉDA BIOL. TUD. KANDIDÁTUS C.E. DOCENS ETT-ESKI PÁLYÁZATI IRODA IGAZGATÓ FŐBB

Részletesebben

Lehet-e hatása az étrend-kiegészítőknek?

Lehet-e hatása az étrend-kiegészítőknek? www.pwclegal.hu 1 Lehet-e hatása az étrend-kiegészítőknek? 2015. november 18. MÉKISZ konferencia dr. Zalai Péter Réti, Antall és Társai PwC Legal MÉKISZ konferencia 2015. november 18. / Zalai Péter: Lehet-e

Részletesebben

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat Dr. Horacsek Márta OÉTI 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes. VM, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU

Részletesebben

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai dr. Balku Orsolya Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály főosztályvezető. Hatósági ellenőrzések Évről évre visszatérően 2011-ben

Részletesebben

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE Sárvár 2011. március 24. Országos Gyógyszerészeti Intézet Dr. Szepezdi Zsuzsanna főigazgató A természetes anyagok (növényi szerek) szabályozására 1987-ben került sor elsőként

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

Tisztelt Fővárosi Bíróság!

Tisztelt Fővárosi Bíróság! Tisztelt Fővárosi Bíróság! Alulírottak a StemXcell Kft. (3397 Maklár, Táncsics u. 46.) I. rendű felperes, a Crystal Institute Kft. (1132 Budapest, Visegrádi u. 47.) II. rendű felperes a FLAVINÁRIUM Zrt.

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Dr Schlégelné dr Békefi Csilla 1 Gyógyhatású készítmények kereskedelmének átalakulása egyenetlen gyógyszerfogyasztás fejlett ipari országokra esik

Részletesebben

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára 206. november 6. Ifj. Faludi Gábor www.szecskay.com Szecskay Ügyvédi Iroda Attorneys at Law Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi

Részletesebben

MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZER HATÁSERŐSSÉG, ALKALMAZÁSI MÓD, A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY KÉRELMEZŐI ÉS JOGOSULTJAI A TAGÁLLAMOKBAN

MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZER HATÁSERŐSSÉG, ALKALMAZÁSI MÓD, A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY KÉRELMEZŐI ÉS JOGOSULTJAI A TAGÁLLAMOKBAN I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZER HATÁSERŐSSÉG, ALKALMAZÁSI MÓD, A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY KÉRELMEZŐI ÉS JOGOSULTJAI A TAGÁLLAMOKBAN Tagállam Forgalomba hozatali engedély jogosultja

Részletesebben

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA HU MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA A tagállam illetékes szerve Dátum: Tárgy: Konzultációs kérelem a(z) új élelmiszerré

Részletesebben

Étrend-kiegészítők bejelentése és kockázatértékelése

Étrend-kiegészítők bejelentése és kockázatértékelése Étrend-kiegészítők bejelentése és kockázatértékelése Dr. Cserháti Zoltán, Bátorné Sütő Tímea, Horacsek Márta, Rácz Bernadett Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Élelmezés- és Táplálkozástudományi

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) (8) Az Association de la Transformation Laitière Française

(EGT-vonatkozású szöveg) (8) Az Association de la Transformation Laitière Française 2010.10.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 279/13 A BIZOTTSÁG 957/2010/EU RENDELETE (2010. október 22.) élelmiszerekkel kapcsolatos, a betegségek kockázatának csökkentéséről, illetve a gyermekek fejlődéséről

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Tudományos következtetések. A Prevora tudományos értékelésének átfogó összegzése

Tudományos következtetések. A Prevora tudományos értékelésének átfogó összegzése II. MELLÉKLET AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG (EMA) ÁLTAL BETERJESZTETT TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK, A POZITÍV VÉLEMÉNY, AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, A CÍMKESZÖVEG, VALAMINT A BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSÁNAK INDOKLÁSA

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 109/11

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 109/11 2008.4.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 109/11 A BIZOTTSÁG 353/2008/EK RENDELETE (2008. április 18.) az 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 15. cikkében előírt, az egészségre vonatkozó

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-2002/46 számú előírás Étrend-kiegészítők Food supplements Ezen előírás az Európai Parlament és a Tanács 2002/46/EK irányelve alapján készült. This

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI

DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI DROGTÓL A KÉSZÍTMÉNYIG: A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS PROBLÉMÁI Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet Minőség, minőségbiztosítás,

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jogszabályi változásai és gyakorlati tudnivalói

A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jogszabályi változásai és gyakorlati tudnivalói A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jogszabályi változásai és gyakorlati tudnivalói Dr. Barna Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés egészségügyi Intézet Élelmezés és Táplálkozástudományi

Részletesebben

Étrend-kiegészítők jelentősége a gyógyszeripar számára. Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Teva Gyógyszergyár Zrt.

Étrend-kiegészítők jelentősége a gyógyszeripar számára. Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Teva Gyógyszergyár Zrt. Étrend-kiegészítők jelentősége a gyógyszeripar számára Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Teva Gyógyszergyár Zrt. Feketéné Dr. Vida Irma Szilágyi Dániel Pozíció: Szenior törzskönyvezési munkatárs Feladatkör:

Részletesebben

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 Dr. Horacsek Márta OÉTI ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 2003 ÓTA FORRONGÓ TÉMA Rendelet tárgyalása (csak engedélyezett

Részletesebben

Dr. Kiss Attila Dr. Naár Zoltán. Bioaktív anyagok alkalmazása funkcionális élelmiszerekben és azok

Dr. Kiss Attila Dr. Naár Zoltán. Bioaktív anyagok alkalmazása funkcionális élelmiszerekben és azok Dr. Kiss Attila Dr. Naár Zoltán Bioaktív anyagok alkalmazása funkcionális élelmiszerekben és azok élettani hatását jellemző in vitro emésztési modellek fejlesztésére irányuló kutatások Élelmiszer-tudományi

Részletesebben

Klinikai kutatási munkatárs (CRA) és a megbízó (szponzor) feladatai. GCP tanfolyam - MKVT - Synexus 2015. Szeptember 11-12.

Klinikai kutatási munkatárs (CRA) és a megbízó (szponzor) feladatai. GCP tanfolyam - MKVT - Synexus 2015. Szeptember 11-12. Klinikai kutatási munkatárs (CRA) és a megbízó (szponzor) feladatai GCP tanfolyam - MKVT - Synexus 2015. Szeptember 11-12. Hallgas Balázs Megbízó és CRA feladatai MEGBÍZÓ (SPONSOR) CRA Szabályozói/hatósági

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, január 25. (26.01) (OR. en) 5674/12 DENLEG 4 AGRI 38 FEDŐLAP

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, január 25. (26.01) (OR. en) 5674/12 DENLEG 4 AGRI 38 FEDŐLAP AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. január 25. (26.01) (OR. en) 5674/12 DENLEG 4 AGRI 38 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2012. január 20. Címzett: Uwe CORSEPIUS, az Európai Unió

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 230/8 HU 2016.8.25. A BIZOTTSÁG (EU) 2016/1413 RENDELETE (2016. augusztus 24.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos,

Részletesebben

DR. VARGA ZSUZSANNA BKS RESEARCH KFT. ALBERT SCHWEITZER KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET, HATVAN

DR. VARGA ZSUZSANNA BKS RESEARCH KFT. ALBERT SCHWEITZER KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET, HATVAN Háziorvosok szerepe és fontossága a klinikai kutatások során. A beteg, a szponzor és a vizsgálóorvos szemszögéből DR. VARGA ZSUZSANNA BKS RESEARCH KFT. ALBERT SCHWEITZER KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET, HATVAN Háziorvos

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 27. (27.02) (OR. en) 6875/13 DENLEG 18 AGRI 121

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 27. (27.02) (OR. en) 6875/13 DENLEG 18 AGRI 121 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2013. február 27. (27.02) (OR. en) 6875/13 DENLEG 18 AGRI 121 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2013. február 22. Címzett: az Európai Unió Tanácsának

Részletesebben

Az étrendkiegészítők, élelmiszerek reklámozása a GVH gyakorlata. 2010. május 18. dr. Balogh Virág

Az étrendkiegészítők, élelmiszerek reklámozása a GVH gyakorlata. 2010. május 18. dr. Balogh Virág Az étrendkiegészítők, élelmiszerek reklámozása a GVH gyakorlata 2010. május 18. dr. Balogh Virág Miről lesz szó? 1. Szervezeti háttér 2. Jogszabályi háttér 3. Közgazdasági háttér 4. A gyógyhatás -ra vonatkozó

Részletesebben

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Egészségre vonatkozó állítás Fogyasztó Kormányzat Hatóságok Gazdasági szereplők Tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állításokról

Részletesebben

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Ellentmondások az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Miklovicz Attila, főtitkár Jog az Egészséghez Egyesület Mi a jólét? A szubjektív jólét legfontosabb tényezője a jó egészségi

Részletesebben

Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához

Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához Érvényes: 2017. November 1-től Vizsgálatvezetői tájékoztató emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények/ orvostechnikai eszközök kipróbálásához 1. A klinikai vizsgálat címe (eredeti és magyar

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1024/2009/EK RENDELETE

A BIZOTTSÁG 1024/2009/EK RENDELETE L 283/22 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.10.30. A BIZOTTSÁG 1024/2009/EK RENDELETE (2009. október 29.) a betegségek kockázatának csökkentéséről, illetve a gyermekek fejlődéséről és egészségéről szóló,

Részletesebben

Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő

Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő Tisztelettel köszöntöm a kedves érdeklődőt! A Max-Immun Kft. 2013 júliusában bízta meg cégünket az angliai székhelyű Bujtar Medical Ltd.-t (Company

Részletesebben

Hogyan látják az étrendkiegészítők helyzetét a jövő gyógyszerészei?

Hogyan látják az étrendkiegészítők helyzetét a jövő gyógyszerészei? Hogyan látják az étrendkiegészítők helyzetét a jövő gyógyszerészei? - Avagy egy rövid betekintés fiatal gyógyszerészek fejébe - MÉKISZ konferencia, 2016.11.16 Vértessy Dániel Miklós Elnök Magyar Gyógyszerészhallgatók

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 4. (OR. en) 8681/16 DENLEG 41 AGRI 240 SAN 173 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. május 4. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2013. október 15. Tej

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN

MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN MÉKISZ KONFERENCIA AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK BEFOGADÁSÁNAK MINŐSÉGI FELTÉTELEI A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDELEMBEN BÜKFÜRDŐ, 2017. 03. 30. Kertesyné dr. Fülöp Márta Bevezetés Bemutatkozás Eddig is így csináltuk

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 331/8 HU 2014.11.18. A BIZOTTSÁG 1228/2014/EU RENDELETE (2014. november 17.) élelmiszerekkel kapcsolatos, a betegségek kockázatának csökkentéséről szóló, egyes egészségre vonatkozó állítások engedélyezéséről

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

HATÁSOSSÁG KÉRDÉSEI. Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán

HATÁSOSSÁG KÉRDÉSEI. Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán GYÓGYNÖVÉNY ALAPÚ ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK A BIZTONSÁGOSSÁG ÉS HATÁSOSSÁG KÉRDÉSEI Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet Étrend

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, augusztus 11. (11.08) (OR. en) 13421/11 DENLEG 113 AGRI 557

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, augusztus 11. (11.08) (OR. en) 13421/11 DENLEG 113 AGRI 557 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. augusztus 11. (11.08) (OR. en) 13421/11 DENLEG 113 AGRI 557 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 28. Címzett: az Európai Unió Tanácsának

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

Egészségre vonatkozó állítások aktualitásai/ gyakorlati alkalmazása. Dr. Horacsek Márta OGYÉI - OÉTI

Egészségre vonatkozó állítások aktualitásai/ gyakorlati alkalmazása. Dr. Horacsek Márta OGYÉI - OÉTI Egészségre vonatkozó állítások aktualitásai/ gyakorlati alkalmazása Dr. Horacsek Márta OGYÉI - OÉTI minden kereskedelmi kommunikációban szereplő tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás esetén

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete)

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) I. Ritka Betegség regiszterek Európában II. Ritka betegség regiszterek

Részletesebben

Ref. Ares(2015) /11/2015

Ref. Ares(2015) /11/2015 Ref. Ares(2015)4822779-04/11/2015 EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása étrendkiegészítőkre

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 16.12.2008 C(2008)8731 NEM KÖZZÉTÉTELRE A BIZOTTSÁG HATÁROZATA 16.12.2008 a(z) "Onsior - Robenacoxib" állatgyógyászati készítmény forgalomba hozatalának a 726/2004/EK

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

A roboteró legyen veled!

A roboteró legyen veled! Vitaminok, ásványi anyagok kisgyermekeknek A roboteró legyen veled! A vitaminok A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet valamennyi működésére. A gyerekek

Részletesebben

Gyógynövények az élelmiszerek között

Gyógynövények az élelmiszerek között Gyógynövények az élelmiszerek között Budapest, 2011. március 25. Sárvár Deák Ferenc főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 1 Az emberi felhasználásra

Részletesebben

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában dr. Dávid Barbara és dr. Szilágyi Dóra Bükfürdő 2018. március 22. Az előadásban közölt információk az előadók nézeteit

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.6.3. HU L 144/41 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/901 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. május 29.) az Ashbya gossypii (DSM 23096) által termelt riboflavin, a Bacillus subtilis (DSM 17339 és/vagy DSM 23984) által

Részletesebben

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles)

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles) 2017.11.29. L 313/5 HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/2201 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2017. november 27.) az Escherichia coli BL21 törzsével előállított 2 -fukozil-laktóznak a 258/97/EK európai parlamenti

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap különleges táplálkozási célú élelmiszer bejelentéséhez 36/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 8..(1) bek. és 4. számú melléklet Általános tudnivalók Az Adatlap különleges táplálkozási célú

Részletesebben

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN 78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ 2017. ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN i. Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke ii. Kisvállalkozás által előállított termék iii. Közepes-és nagyvállalkozás

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ (19.01) TANÁCSA (OR. 5421/11 DENLEG

AZ EURÓPAI UNIÓ (19.01) TANÁCSA (OR. 5421/11 DENLEG AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. január 18. (19.01) (OR. en) 5421/11 DENLEG 4 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. január 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága Tárgy: Tervezet

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 27. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 27. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. március 27. (OR. en) 7681/17 DENLEG 23 AGRI 160 SAN 118 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. március 24. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR MAI MENÜ Táplálkozás funkciói és hibái Egészség és táplálkozás Társadalmi igények Táplálkozás

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D036607/01 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D036607/01 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. március 18. (OR. en) 7326/15 DENLEG 40 AGRI 140 SAN 76 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. március 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

forgalomból kivonja és reklámozását megtiltja. Indokolás

forgalomból kivonja és reklámozását megtiltja. Indokolás Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Hane Produktmanagement GmbH (Riedner Strasse 5., 89335 Ichenhausen, Németország, továbbiakban: gyártó) által gyártott Red

Részletesebben

2 szóló évi IV. törvény 226. (1) bekezdése szerint jogszabályban meghatározott árat -- a rendelet kihirdetésétől számított legfeljebb kilenc ~S

2 szóló évi IV. törvény 226. (1) bekezdése szerint jogszabályban meghatározott árat -- a rendelet kihirdetésétől számított legfeljebb kilenc ~S 'm O gnyaws W l pic95s2_/40, 8 ftzeft : 2004 JON 0 9 MAGYAR KÖZTÁ.R.SASÁG ORSZÁGGYŰLÉSE KÖLTSÉGVETÉSI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁG Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2014. február 18. Tejtermékek

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Szűztea, ginzeng, alga, galagonya és halolaj: ezek a legnépszerűbb kínai természetgyóg Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint Magyarország lakossága élen jár

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

Szilvássy Blanka április 27.

Szilvássy Blanka április 27. A NÉBIH, valamint a megyei kormányhivatalok által az interneten, valamint a kereskedelmi egységekben végzett étrend-kiegészítők hatósági ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatok Szilvássy Blanka 2017.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. november 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 77/6 2018.3.20. A BIZOTTSÁG (EU) 2018/456 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. március 19.) az új élelmiszerré történő minősítésre irányuló, az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 európai parlamenti és

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.28. C(2018) 3120 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.5.28.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai

Részletesebben

Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan

Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős

Részletesebben

1.sz. melléklet. K i v o n a t a Megbízó részére a humán klinikai vizsgálatok PTE KK-val történő szerződés kötéséhez szükséges intézkedésekről

1.sz. melléklet. K i v o n a t a Megbízó részére a humán klinikai vizsgálatok PTE KK-val történő szerződés kötéséhez szükséges intézkedésekről 1.sz. melléklet K i v o n a t a Megbízó részére a humán klinikai vizsgálatok PTE KK-val történő szerződés kötéséhez szükséges intézkedésekről Jelen kiadvány célja, hogy röviden és áttekinthetően összefoglalja

Részletesebben

Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07.

Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07. Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07. Tanúsítási eljárás: gyakorlati tapasztalatok Ősz Katalin Élelmiszerek bírálati tapasztalatai A tanúsítási eljárásrend nevezési lap beküldése nevezési

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:248140-2012:text:hu:html HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 Országos Vérellátó Szolgálat, Karolina út 19-21., attn:

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 1. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 1. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 1. (OR. en) 14805/15 DENLEG 156 AGRI 626 SAN 413 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. november 27. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport.

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. Mik is azok az étrend-kiegészítők? Az étrend-kiegészítő alig 20

Részletesebben

SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram

SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram SH/8/1 Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Dr. Margitai Barnabás Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Projektmenedzsment Szervezet Vezető DEMIN 2016. május 27. Svájci Hozzájárulás Tematikus Prioritásai

Részletesebben