Csakúgy, mint az előző kísérletben. A mosogatószer fogpiszkálókat elmozdítja.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csakúgy, mint az előző kísérletben. A mosogatószer fogpiszkálókat elmozdítja."

Átírás

1 8. Töltsük fel a tartályt vízzel.. Helyezzük a nyers tojást a tartályban. Ez el fog süllyedni.. Adjunk hozzá néhány kanál sót a tartályba. Lépésről lépésre, a tojás emelkedik a felszínre. Általában a tojás lesüllyed. Mert a sürüsége nagyobb mint a vízzé, de só hozzáadásával a víz sűrűsége nagyobb lesz. Így a tojás lebegni vagy úszni fog. 9. Öntsünk ml szódát a nagy csészébe.. Helyezzük a makarónit a pohárba. Először is lemerül a a csésze aljára.. Vizsgáljuk meg a makarónit a nagyítóval. A buborékok a felelősek a szódában történő mozgásokért. A szén-dioxid, amikből ezek a buborékok készülnek felemelkednek a felszínre, mert ez könnyebb, mint a víz. Ezek buborékok emelik fel a makarónit is.

2 4. A pipettával lassan cseppegtessünk vízet az érmére. A csepper «víz bőrt» alkotnak. Próbáljuk meg annyi cseppet csepegtetni amennyicsak lehetséges. Vizsgáljuk meg a nagyítóval A "víz bőr" (A) egy pici felület, amely elválasztja a folyékony vízet (B) a levegőtől (C). Ezt nevezzük az úgynevezett felületi feszültségnek. Amikor egy csepp víz egy másik csepp vízzel, érintkezik a vízmolekulák együtt alkotnak egy vékony láthatatlan réteget a felületen. 4. Öntsünk ml vizet a nagy csészébe és adjunk hozzá evőkanál borsot. Majd a fecskendővel egy csepp mosogatószert a cseppentsünk a csésze közepére. Meglájuk mi lesz!

3 4. Töltsük meg a tálnak kétharmadát vízzel.. Helyezzük a fogpiszkálókat, "mint a rajzon látható" a víz felszínére. A pipettával, tegyünk egy csepp mosogatószert a tál közepére. Csakúgy, mint az előző kísérletben. A mosogatószer fogpiszkálókat elmozdítja. 4. Ezt a kísérletet a mosogató mellett végezzük.. Töltsük meg a poharat szinte tele. Hellyezzük a kupakot a pohárba. Lassan adjunk hozzá vizet a fecskendővel.. Majd a pipettával adjunk hozzá csepp mosogatószert és figyeljük meg mi történik.

4 44 5ÚMUTàL NFH B UÈM LÏUIBSNBEÈU WÓ[[FM 7FHZàOL FHZ EBSBC QBQÓSU "LÚSàMCFMàM DN" )FMZF[[àL B QBQÓSU B WÓ[SF B UÈM T[ÏMÏOÏM " QJQFUUával UFHZFO FHZ DTFQQ NPTPHBUØT[FSt a papírra. Nézd meg, mi történik. 45. Tartsük a ph-papír a csipesszel.. A pipettával, tegyünk egy csepp, csapvízet a ph-papírra.. A papír színe megváltozik. Hasonlítsuk össze ezt a színt ph-skálával A ph-skála segítségével osztályozzuk és hasonlítjuk össze a savasságát a folyadékoknak. ph 7 érték amely semleges ph.

5 46. Tartsuk a ph-papír a csipesszel.. A pipettával, tegyünk egy csepp csapvízet, majd egy csepp palackozott vízet, majd egy csepp eső vizet a szalagra.. A ph papír három különböző árnyalatú zöld színre vált. Többféle típusú víz létezik és néhány közülük többé kevésbé savas. Az esővíz a leginkább savas ph-jú 5 és 6 közötti főleg azért, mert a légszennyezés savas hatást kölcsönöz. Csapvíz és a palackozott víz nagyjából azonos ph.

6 47. Tartsuk a ph-papírt a csipesszel.. A pipettával, tegyünk egy csepp ecetet a szalagra.. A papír színe megváltozik. Hasonlítsuk össze ezt a színt ph-skálával. A ph-skála segítségével osztályozzuk és hasonlítjuk össze a savasságot a folyadékoknál. Ecet egy nagyon savas folyadék, ph a papír piros lesz. 48. Keverjünk össze ml vizet és egy kanál szódabikarbónát a vizsgálati csőben.. A pipettával, tegyünk egy csepp a keveréket egy csík ph-papíra.. A papír színe megváltozik. Hasonlítsuk össze ezt a színt ph-skála értékeivel.

7 49. Öntsünk ml növényi olajat a kis csészébe.. A csipesszel, tegyünk egy csík ph papírt az olajaba. Mi történik? Semmi... a szalag ph papír nem vált színt, vagy egyszerűen nem veszi észre az olajat. A szalag, csak a hidrogén tartalmú vizes oldatok mérésére alkalmas így például víz vagy ecet, de szóda vagy narancslé is. Mivel az olaj nem vizes oldat, ezért nem lehetséges, hogy teszteljék annak ph-értékét. 5. A pipettávla, tegyünk egy csepp kólát a PH-papír egyik felére.. A másik felére pedig egy csepp ecetet.. Várjuk meg, amíg a papír színe megváltozik, és hasonlítsuk össze a ph-skálán. Cola egy nagyon savas, folyadék. Éppen olyan savas, mint a fehér ecet! Ez főleg azért van, mert a jelen van a foszforsav vagy citromsav annak valamilyen formája.. 64

8 5. Kérjünk meg egy felnőttet, hogy vágjon ketté egy citromot.. Helyezzük a ph papíra a citrom felét.. Várjuk meg, amíg a papír színe megváltozik, és hasonlítsuk össze a ph-skálán. Citrom (és ezért a citromlé is) savas, ph értéke és között van és ezért a papír pirosra vált. 5.Egy kémcsőbe, keverjük össze ml vizet és egy kanál folyékony mosogatószert.. Tegyünk rá dugót és rázzuk meg.. Tegyünk egy csepp a keveréket a ph-papírra. Mosogatás egy meglehetősen speciális eset. Ez lehet semleges (ph skálán körülbelül 7), illetve az alap (8). A legtöbb mosogatószerekben semleges a ph-érték.

9 5.Egy kémcsőbe, keverjük össze ml vizet és egy kanál fogkérmet. Tegyünk rá dugót és rázzuk meg.. Tegyünk egy csepp a keveréket a ph-papírra. Fogkrém bázis: a papír színe zöldre kapcsolatba vele. Tény, hogy a fogkrém tartalmaz fehérítő szereket, amelyek alap származéka: szódabikarbóna. 54. Tegyünk egy csepp ecetet egy csík ph-papíra. Narancs folt jelenik meg.. Keverjünk ml vizet és egy kanál szódabikarbónát kémcsőbe.. Tegyünk egy csepp a keveréket a narancssárga foltra. Mi történik?

10 55 j/d. Töltsük fel a tartályt ecettel... Tegyünk egy pár tojás héjat a tartályban, majd fedjük le.. Hagyjük a tartályt pihenni napig, majd ellenőrizzük az eredményt. Tojáshéjnak olyan a szerkezete ami kalcium-karbonátból készült. A gyengesége az, hogy a kalcium oldódik ecetben. Ezért aztán a tojáshéjak eltűntek, két nap alatt! 56 j/d. Ismételjük meg az előző kísérletet, de ez alkalommal használjunk nyers tojást. Nézzük meg, mi történt nap után. A tojás "meztelenül"! Az ecet feloldott a kalcium héjat. Minden, ami maradt, az a tojás belső membránja.

11 57 5j/d. Öntsünk ml ecetet a tálba. Helyezzük a csirke csontokat a tálba és hagyjuk állni 5 napig, de keverjük meg minden este.. 5 nap után, öblítsük le a csontokat csapvízzel, majd hajlítsuk meg bármely irányba! Csont alapvetően kalcium, víz, magnézium és ásványi sók felhasználásával készül. Szilárdságát kalcium adja. Ebben a kísérletben, az ecetsav feloldódotta az összes kalciumot a csontban. Miután elvesztette szilárdságát, a csont hajlítható bármilyen irányba. 58 min. Kérjünk meg egy felnőt segítségét, hogy vágjon apróra vörös káposzta leveleket és tegyük egy tálba. Melegítsük fel a vizet egy serpenyőben. Amikor a víz forr, távolítsa el az edényt és öntsük a vizet a vörös káposztát tartalmazó tálba. Várjunk percet.. Öntsük a káposzta vízét három kémcsőbe.. Most adjunk hozzá csepp ecetet az első kémcsőbe, csepp mosogatószert, harmadikba semmit. Öblítsük ki a pipettát alaposan a használatok között. Hasonlítsuk össze a színeket.

12 59. Öntsünk evőkanál szódabikarbónát a kis pohárba.. A fecskendővel adjunk hozzá 5 ml ecet. Savak és lúgok nem barátok. Ebben a kísérletben, van egy reakció a szódabikarbóna, amely egy bázis, és az ecet, amely egy savas folyadék. Együtt alkotnak szén-dioxidot; ez az, amiért a keveréket hab lesz. Legyünk óvatos, mert szinte túlcsordul a pohár! 6. Öntsünk 5 ml ecetet a kémcsőbe.. Öntsön 6 evőkanál szódabikarbónát a felfújt ballonba.. Tegyük a ballon száját a kémcsőre. A szódabikarbóna-ecet reakció eredménye a szén-dioxid. Láthatjuk hogy hab képződik a kémcsőben. De ez még nem minden: A gáz fog létre jönni ami felfújja a ballont.

13 6 h. Öntsünk 5ml ecetet a nagy csészébe, majd adjunk hozzá 5 ml sót és keverjük a keverőszárral.. Tegyünk a piszkos érméket a csészébe. Hadjuk órán keresztül így.. A csipesszel távolítsuk el a érméket a pohárból és öblítsük le csapvízzel. Ecet és só keveréke sósav, ami jó a fémek tisztítására. Használjuk óvatosan! 6. Öntsünk 5 ml vizet a nagy csésze és adjunk hozzá egy mérő kanál sót.. Tegyünk egy ph csíkot a vízbe, és keverjük össze. Várjunk két percet: a keverék zöldre vált.. A fecskendővel tegyünbk ml ecetet. Mi történik? A ph-papír folyamatosan változtatja a színét a reaktív szerek hozzáadásával.

14 6. Kérjük meg a felnőtt segítőnket, hogy vágjon egy kis lyukat a műanyag palack aljába az ollóval. Helyezzük be a szivószálat a lyukba, körülbelül cmre legyen kívül a palackon. Tömítsük a lyukat a modellező anyaggal.. 5 g nátrium-hidrogén-karbonát egy WC papír lapon. Amint az a rajzon is látszik.. Töltsünk fel egy mosdótálat vízzel. Ez lesz a tó. 4. Öntsünk 5 cl ecetet a palackba, majd adjuk hozzá a WC papírba csomagolt nátrium-hidrogén-karbonát. Zárjuk le az üveget, és tegyük a mosdótálba. 4 A reakció jön létre az ecetet, és a nátrium-hidrogén-karbonát között így termelődik a szén-dioxid, amely távozik a palackból a a szívószálon keresztül, és nyomja a hajó előre! 64. Egy tányérra a modellező agyagból készítsünk egy vulkán alakú formát, egy kis krátert a hüvelykujjával.. Helyezzünk 5 mérőkanál nátrium-hidrogén-karbonátot, a kráterbe.. Öntsünk ml ecetet a kis főzőpohárba, és adjunk hozzá csepp píros színezőt. Keverjük össze! 4. A fecskendővel szívjuk fel a színes ecetet és engedje a kráterbe. Nézze meg a vulkánkitörést! 4

15 65. Tegyünk 4 mérőkanál nátrium-hidrogén-karbonátot, a lombikba.. Adugót vízben nedvesítseük meg.. Készüljön: ezt a lépést meg kell tenni gyorsan. A kis főzőpohárba öntsünk ml ecetet majd ezt a lombikba, és zárjuk le, a lehető leggyorsabban a nedves dugóval. 4. És várjuk meg amíg a dugó ki ugrik. 4 A sav-bázis reakció létre hozza a gázt, ami növeli az nyomást a lombikban. 66. Öntsünk egy kis narancslét a pohárba.. 5 g nátrium-hidrogén-karbonátot tegyünk, a kis főzőpohárba.. Öntsük hidrogén-karbonátot a pohár narancslébe. 4. Nézd, mi történik. Ne idd meg a levét - nem fog ízleni. 4 Ebben a kísérletben a nátrium-hidrogén-karbonát, egy bázis, reakcióba lép a narancslével, ami egy savas folyadék. Keletkezik a szén-dioxid, és láthatjuk a habzást 8

16 67 min. Öntsünk ml ecetet a főzőpohárba, és tegyük a fagyasztóba percig.. Vegyük ki a főzőpoharat a fagyasztóból, és mérjük meg a hőmérsékletét a ecetnek.. Adjunk hozzá 5 g nátrium-hidrogén-karbonátot. Figyeljük a hőmérséklet változást a reakció során. A sav-bázis reakció exoterm reakció, ami azt jelenti, hogy hőt termel, ezt jelezte a hőmérőnk a kísérlet során. 68. Tegyünk Tedd csepp ecetet a kémcsőbe a pipettával majd ml olajat.. Ezután adjunk hozzá egy kanál szódabikarbóna. Nézd meg, mit történik! Először a szódabikarbóna kémcső alja felé mozog. Szódabikarbóna nehezebb, mint az olaj. Aztán a szódabikarbóna eléri az ecetet. Van egy reakció, amely létrehozza a széndioxidot, és így a buborékok. A buborékok a felszínre emelkednek és nagyon lassan haladnak az olaj rétegek miatt.

17 69. Tegyünk 5 ml vizet a lombikba, és adjunk hozzá mérőkanál bikarbonátot. Jól rázza fel.. Vegyünk ml ketchupot a fecskendőben.. Nyomjuk a ketchupot gyorsan a lombikba. Legyél óvatos! A ketchup tartalmazza a paradicsomot, a cukorot és a sűrítőanyagokat és ecet is. Ez reagál a nátrium-hidrogén-karbonátra. Ez a kísérlet működik saláta öntetek is. 7. Ezt a kísérletet lehetőleg nyílt térben végezzük el!. Nyissd ki a palackot amely tartalmazhat a diétás kólát, vagy kólát és gyorsan tegyünk bele db Mentos cukorkát. Távolodj el a területet!. Majd tisztítsd meg a kísérleti terület! Ez a kísérlet híressé vált az interneten. A rekordot mintegy méter magas robbanás tartja.

18 7 min. A nagy csészében, keverjünk össze, 8 ml szódát és ml szójatejet.. A nagyító figyeljük a lenyűgöző reakciót!. A perc elteltével a hab már elérte a maximális méretét és elkezd lassan leereszteni. A szóda buborékok felbontják a fehérjéket a szójatejben. A fehérjék felemelkednek és létre hozzák a zöld habot. 7 min. Öntsünk 5 ml tejszínt a nagy csészebe és keverjük össze a keverőszárral percig.. Öntsük a krémet egy üres palackba, és tegyünk bele egy üveggolyót, szorosan zárjuk az üveget, és rázzuk meg 5 percig.. Öntse ki a tartalmát egy tálba. A tejszín vajjá vált.

19 7 7j. Öntsünk 5 ml vizet a nagy főzőpohárba. Kérj, felnőtt segítségét hogy melegítse mikrohullámú sütőben másodpercig.. Adjunk hozzá 5 g só. Keverjük össze a keverővel percig, hogy feloldja az összes sókristály. Adjunk hozzá 5 ml ecet és keverjük a keverővel.. Helyezzük a szivacsot a tartály aljára, és öntsünk rá a folyadékot 4. Hagyja meleg helyen (a napon, ha lehet). 4 nap elteltével fajta kristályok képződnek: sókristályok (Tér) és ecet kristályok (kerekítve). 74 h. Öntsünk 5 ml vizet a nagy főzőpohárba. Kérj, felnőtt segítségét hogy melegítse mikrohullámú sütőben másodpercig.. Adjunk hozzá 5 g só. Keverjük össze a keverővel percig, hogy feloldja az összes sókristály.. Fektessük a vastag papírt a tányérra. Öntsünk egy kevés oldatot, a papírra. 4. Hagyjuk meleg helyen (a napon, ha lehet). Nézd meg nagyítóval egy óra után. 4

20 75 7j/d cm. Tegyünk 4 ml vizet a nagy főzőpohárba. Kérd, felnőtt segítségét, hogy melegítse mikrohullámú sütőben másodpercig.. Öntsünk 5 ml cukor a vízbe. Keverjük teáskanál percig. Ismét melegítsük másodpercig. 4. Öntsünk 5 ml cukrot a forró vízzbe majd keverjük ismét, amíg az oldat kitisztul, és a cukor feloldódik. 5. Ismét melegítsük másodpercet. 6. Öntsünk további 5 ml cukor a vízbe, és keverjük el. 7. Ismét melegítsük másodpercet. 8. Öntsünk további 5 ml cukor a vízbe, és keverjük el. 9. Ötsük át az oldatot egy tiszta üvegbe.. Kössünk egy cérnát egy ceruzára és a cérnát tegyük az oldatba. Hagyjuk száradni órán keresztül.. Helyezzük a papír lapot a pohárra, hogy elkerüljük a szennyeződéseket bekerülését. Nézzük meg a üveget minden nap!

21 76 7j/d. Kérjük meg a felnőtt segítségét hogy törjön fel egy tojást, és vágja le a széleit héj. Tegyünk egy csepp pillantragasztót a héjon belülre. Adjunk hozzá mérőkanál kristálycukrot. Állitsuk a tojást a Petri-csészébe, és hagyjuk megszáradni.. Ismételje meg a lépéseket -8 az előző kísérletből «Cukor kristályok elkészítése».. Adjunk hozzá csepp piros színező port és keverjük el. Az oldatot hagyjuk lehűlni percig, majd öntsük a tojás héjba. 4. Hagyjuk a tojást néhány napig békén. A víz elpárolog és látni fogjuk a kristályokat. 4

22 77 j/d. Önsünk ml vizet a nagy főzőpohárba. Kérd, hogy egy felnőtt melegítse mikrohullámú sütőben másodpercig.. Adjunk hozzá 5 g nátrium-hidrogén-karbonátot és keverjük el a keverővel percig, amíg teljesen feloldódik.. Öntse az oldatot egy tiszta üvegbe. 4. Gémkapcsot kössük egy cérnára és merítsük a pohárba. Ne érjen az aljára. 5. Hagyjuk nap, és nézzük meg a kristályok formáját h. Öntsünk 6 ml vizet a nagy főzőpohárba.. Adjunk hozzá ml sót a vízbe, és keverjük amig az összes só feloldódott.. Az ecset segítségével és a festék, írj egy üzenetet a fekete papírra. 4. Olvassuk el az üzenetet. Helyezd a papírt a Napra (nyáron), vagy egy radiátorra (télen). Hagyjuk megszáradni. A te üzeneted jelenik meg a fehéren

23 79. Öntsünk citromlevet egy pohárba.. A ecset segítségével üzenetet írhatunk a citromlével a papírlapra. Hagyja megszáradni.. Kérd egy felnőtt segítségét, hogy a papírt lassan mozgassa a gyertya lángja felett. 4. És az üzeneted meg jelenik! 8. Töltsünk fel félig egy tálat vízzel és a pipetta segítségével adjunk hozzá csepp nagyon erős fekete teát. Keverjük jól össze.. Csavaerjuk ki egy citrom levét és öntsük be a nagy főzőpohárba.. Az ecset segítségével írj üzenetet a papírlapra. Hagyjuk megszáradni. Az üzenet eltűnik. 4. Most helyezzük a papírt a tálba. Várjunk néhány percet. Az üzenetet a újra megjelenik. 4

24 8 h Papier filtre Filter paper. Vágjun le egy szalag csíkot a szűrőpapírból, majd tegyünk rá egy nagy pontot egy filctoll segítségével.. Öntsünk 5 ml vizet egy kémcsőbe. Márcsuk bele a szalagot. A szalag alja érjen a vízbe a teteje pedig lógjon ki, ezt a részét rögzítsük. A folt kb cm-re emelkedjen a víz szintje fölé.. Várjunk órát. A tinta szétfolyik több színben. Ki lehet próbálni más filctollal is A tinta a filctollakban valójában kombinációja több színezett anyagoknak ezt tudja szétválasztani víz használatával a szűrő.

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

Háztartási praktikák, receptek

Háztartási praktikák, receptek Háztartási praktikák, receptek 1. Fertőtlenítő felülettisztító spray 100 ml desztilláltvíz 100 ml alcohol vagy vodka 50 ml ecet 30 csepp illóolaj (levendula, citrom, narancs, oregano, fenyő, rozmaring)

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Tejhabosító Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Kedves Vásárlónk! Új tejhabosítója segítségével gyorsan és könnyen habosíthat hideg vagy meleg tejet cappuccinóhoz,

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

24h. A buborék titka természetesen a glicerin, stabilizálja a buborékokat.

24h. A buborék titka természetesen a glicerin, stabilizálja a buborékokat. 8 4h. Öntsünk ml vizet a tálba, és adjunk hozzá 5 ml mosogatószert és ml glicerint.. Keverjük össze. Fedjük le a tálat egy törülközővel és hagyjuk a keveréket állni 4 órán át.. Szeretnél még több folyadékot?

Részletesebben

Levegő összetételének vizsgálata

Levegő összetételének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A levegő összetételének vizsgálata A levegőben lévő szennyeződések megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz, kobalt-klorid oldat, színezőanyag

Részletesebben

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer A kísérlet célkitűzései: A folyadék felületén lejátszódó jelenségek értelmezése, adhéziós és kohéziós erők fogalmának megismerése Eszközszükséglet: kristályosító csésze rugós erőmérő parafa dugó üveglap

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor Jelző oldatok (ok) növényi alapanyagokból Növényi ok használata kémhatás vizsgálatakor A gyakorlat célkitűzése: A közvetlen környezetünkben előforduló vizes oldatok jellegének felfedezése. Szükséges fogalmak:

Részletesebben

Érettségi kísérletek kémiából 2012.

Érettségi kísérletek kémiából 2012. Érettségi kísérletek kémiából 2012. 1. Két óraüvegen tejföl található, az egyik lisztezett. A tálcán lévő anyagok segítségével azonosítsa a lisztezett tejfölt! Válaszát indokolja! 2 db óraüveg Lugol-oldat

Részletesebben

KLARSTEIN CREAMBERRY

KLARSTEIN CREAMBERRY KLARSTEIN CREAMBERRY MŰSZAKI ADATOK Termékszám 10028924, 10028925 Tápcsatlakozás 220-240 V ~ 50-60 Hz Teljesítmény 7,3-9,5 W A KÉSZÜLÉK ÁTTEKINTÉSE 1 Töltőegység 2 Fedél 3 Keverőlapát 4 Belső tál 5 Külső

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal : Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI I. TÉTEL SZENT-GYÖRGYI ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2011. 1. A szőlőcukor és répacukor megkülönböztetése A tálcán szőlőcukor,

Részletesebben

Fahéjas csillag sütőkészlet

Fahéjas csillag sütőkészlet hu Termékismertető és recept Fahéjas csillag sütőkészlet Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú fahéjas csillagok sütése: A fahéjas csillag szilikon sütőlap nagyon rugalmas

Részletesebben

Hígitott glycerine 15% vízzel. Modellgipsz CAS : NaHCO3 40 g. Sodium bicarbonate. Gelatin. CAS : g. CAS : CaSO4 100 g

Hígitott glycerine 15% vízzel. Modellgipsz CAS : NaHCO3 40 g. Sodium bicarbonate. Gelatin. CAS : g. CAS : CaSO4 100 g 8 8 6 4 5 6 5 4 5 4 9 7 8 6 Nátrium-hidrogén-karbonát (4 g) hígított glicerint ( g) alabástromgipsz ( g) Zselatin (5 g) Piros színezék( g) Kis főzőpohár ( ml) nagy főzőpohár (5 ml) Csipesz, mérőkanál,

Részletesebben

Párolótál mikrohullámú sütőhöz

Párolótál mikrohullámú sütőhöz Párolótál mikrohullámú sütőhöz hu Használati útmutató és receptek 94497AB1X1IX 2018-07 Kedves Vásárlónk! A párolótálban gyorsan, egészséges és zsírszegény módon készítheti el az ételeket a mikrohullámú

Részletesebben

Klarstein konyhai robotok

Klarstein konyhai robotok Klarstein konyhai robotok Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. 1.

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

Barista kézi tejhabosító

Barista kézi tejhabosító Barista kézi tejhabosító hu Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88565AS4X4VII 2017-03 Kedves Vásárlónk! Új barista tejhabosítójával gyorsan és egyszerűen habosíthatja a hideg vagy

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Pálcikás jégkrémkészítő

Pálcikás jégkrémkészítő Pálcikás jégkrémkészítő Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 69648AS2X5III Kedves Vásárlónk! A szilikonformák segítségével egy szempillantás alatt frissítő pálcikás jégkrémet készíthet.

Részletesebben

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI Mixer Tisztelt Ügyfelünk, először is köszönjük Önnek vásárlást. Kérjük, olvassa el figyelmesen a mellékelt bekötési és használati útmutatót és kövesse a leírtakat

Részletesebben

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Témakörök: 1. Atomszerkezet 2. Kémiai kötések 3. Molekulák és összetett ionok 4. Anyagi halmazok 5. Kémiai átalakulások 6. Hidrogén és nemesgázok 7. Halogénelemek

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik Kémia: minden, ami körülvesz 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik TARTALOM 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik...2 1. Sodium PolYacrylate egy polimer a babák egészségéért...3

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz 1. tétel Bunsen égő Bunsen állvány dió lombikfogó oldalcsöves gömblombik parafadugóval 400 ml-es főzőpohár 200 ml vízzel kémcsőállvány, benne egy kémcsővel kémcsőfogó facsipesz rongy Erősítsd a diót a

Részletesebben

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek.

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek. Derelyeformázó hu Használati útmutató és receptek www.tchibo.hu/utmutatok Fontos tudnivalók Tisztítsa meg a formákat az első használat előtt és minden használat után meleg vízzel és kevés mosogatószerrel.

Részletesebben

Popcorn készítő eszköz

Popcorn készítő eszköz Popcorn készítő eszköz 10030485 10030486 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Müzliszelet sütőformák

Müzliszelet sütőformák hu Termékismertető és receptek Müzliszelet sütőformák Kedves Vásárlónk! Kényeztesse magát valami egészségessel: Új sütőformáival egyszerűen és gyorsan készítheti el kedvenc müzliszeletét, méghozzá a legjobb

Részletesebben

Használati útmutató jégkásakészítő géphez

Használati útmutató jégkásakészítő géphez Használati útmutató jégkásakészítő géphez Technikai adatok: Feszültség: 220-240V ~ 50Hz Teljesítmény: 20W Köszönjük, hogy termékünket választotta. Ez a különlegesség életre szóló élmény marad Önnek és

Részletesebben

Mini kuglófformák. hu Termékismertető és recept

Mini kuglófformák. hu Termékismertető és recept Mini kuglófformák hu Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásmentes felületűek. Így a kuglófokat különösen könnyen kiveheti belőlük

Részletesebben

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat)

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat) KÉMIA 1) b) Szén-dioxid vizes oldatának kémhatása, forralása. (Elvégzendő) Két kémcső mindegyikébe öntsön kb. félig szénsavas ásványvizet. Mind a kettőbe tegyen néhány csepp metilvörös-indikátort! Ezután

Részletesebben

Vaníliás kifli sütőlapok

Vaníliás kifli sütőlapok hu Termékismertető és recept Vaníliás kifli sütőlapok Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú vaníliás kiflik sütése! A szilikon sütőlapok nagyon rugalmasak és felületük tapadásmentes.

Részletesebben

Mini tortaformák hu. Termékismertető és receptek

Mini tortaformák hu. Termékismertető és receptek Mini tortaformák hu Termékismertető és receptek Kedves Vásárlónk! A szilikon tortaformák nagyon rugalmasak és tapadás - mentes felületűek. Így az elkészült süteményeket különösen könnyű kivenni belőlük

Részletesebben

SZKKVSZI Kőrösy József Tagintézménye 2011. június. 1. Szóbeli tétel B. altétel Kísérletek fémekkel

SZKKVSZI Kőrösy József Tagintézménye 2011. június. 1. Szóbeli tétel B. altétel Kísérletek fémekkel SZKKVSZI Kőrösy József Tagintézménye 2011. június Kémia szóbeli érettségi Kísérletek leírása 1. Szóbeli tétel B. altétel Kísérletek fémekkel A tálcán található három fémből (kalcium, vas, réz) tegyen keveset

Részletesebben

Háztartási gépek használata

Háztartási gépek használata Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus képző Intézet Tárgy: Felnőttek pedagógiai kísérése Oktató: Horváth Péter Háztartási gépek használata Használati útmutató Készítette:

Részletesebben

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek Mini kuglófformák hu Termékismertető és receptek Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a süteményeket különösen könnyű kivenni belőlük

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek hu Sütőforma fedéllel Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93708AS1X2VIII 2017-09 353 686 Tapadásgátló bevonat A sütőforma és az aljak tapadásgátló bevonattal vannak ellátva, aminek

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez hu Termékismertető és recept Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez Kedves Vásárlónk! Még soha nem volt ilyen egyszerű tökéletes piskótatekercset készíteni: A tésztát egyszerűen süsse meg a

Részletesebben

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU Használati utasítás HARD SURFACE Transzferpapírok I Megnevezés Paropy...2 Paropy I...3 Akril...4 Karton Papírok......5 Kerámia Bögrék...6 Kerámia Csempék...7 Kristály/Üveg...8 Bőr...9 Oldal Mágnes...10

Részletesebben

RECEPTEK. Gofrik. Svédországi inspirációkkal. Söt våffla, många - Lawett GOFRI RECEPTEK / 1

RECEPTEK. Gofrik. Svédországi inspirációkkal. Söt våffla, många - Lawett GOFRI RECEPTEK / 1 RECEPTEK Gofrik Svédországi inspirációkkal Söt våffla, många - Lawett GOFRI RECEPTEK / 1 Szerencsés véletlen, finom következmény Apró félreértéseknek köszönhetjük az élet legnagyobb örömeit! Vegyük például

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny, mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő testek, tárgyak érintkező felületét nyomott felületnek

Részletesebben

2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ

2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ 2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ OLASZ - 2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ LEÍRÁS ELSŐ HASZNÁLAT A fagylaltgép belsejéből távolítsa el a csomagolóanyagot. Meleg, szappanos vízzel tisztítsa meg

Részletesebben

Silestone & ECO Line Colour Series. Használat és ápolás. On Top

Silestone & ECO Line Colour Series. Használat és ápolás. On Top Használat és ápolás Silestone & ECO Line Colour Series HU Használat és ápolás On Top HU A Silestone és az Eco Line Colour sorozatok használata és ápolása Általános Használati tanácsok Rutin tisztítás

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A kalorimetria (jelentése: hőmennyiségmérés) (http://ttk.pte.hu/fizkem/etangyakpdf/1gyak.pdf)

Részletesebben

Veszélyes anyagok álruhában

Veszélyes anyagok álruhában Veszélyes anyagok álruhában SZKA103_29 Vegyszerek a környezetben tanulói Veszélyes anyagok álruhában 3. évfolyam 121 Diákmelléklet D1 Megfigyelési feladatok A csoport Figyeljétek meg, milyen hatással van

Részletesebben

SZKC 103_14. A modul szerzője: Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

SZKC 103_14. A modul szerzője: Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZK 103_14 a z é n d i m e n z i ó i Szivárvány modul szerzője: Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 3. ÉVFOLYM Tanári Szivárvány 147 MODULVÁZLT tevékenység célja, I. Ráhangolás,

Részletesebben

Konyhai robotgép

Konyhai robotgép Konyhai robotgép 10006254 10006255 10008235 10008236 10008237 10031674 10031675 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG 64220 S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ Forgalmazó: Hauser Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Baross u. 89 Email: info@hauser.eu HILG 64220 S 2 HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Fontos tudnivalók,

Részletesebben

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja.

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja. Kicsi piteformák Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A sütőforma levehető aljának köszönhetően a pite különösen könnyen vehető ki a formából. Így a sütemény még jobban sikerül, és egy szép tányéron

Részletesebben

Muffinformák. Termékismertető és recept

Muffinformák. Termékismertető és recept Muffinformák hu Kedves Vásárlónk! Termékismertető és recept A szilikon muffinformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a muffinok különösen könnyen kivehetők belőlük általában nincs szükség

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny, mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő testek, tárgyak érintkező felületét nyomott felületnek

Részletesebben

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM)

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) I. Elméleti alapok: A vizek savasságát a savasan hidrolizáló sók és savak okozzák. A savasságot a semlegesítéshez szükséges erős bázis mennyiségével

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

Pralinéformák. Termékismertető és recept

Pralinéformák. Termékismertető és recept Pralinéformák hu Kedves Vásárlónk! Termékismertető és recept Most már Ön is egyszerűen készíthet töltött vagy töltelék nélküli pralinékat három különböző díszítő motívummal. A stabil műanyag formák lehetővé

Részletesebben

Hatékony Háztartás Termékkatalógus

Hatékony Háztartás Termékkatalógus Zafir3 in1 univerzális mosópor 1,5 kg-os: 470Ft 3 kg-os: 820Ft 10 kg-os: 2170 Ft AntiCalc mosógép védelem a rozsda és a vízkő ellen. Univerzális enzim tartalmú, csökkentett foszfáttartalmú mosópor minden

Részletesebben

REGGELI

REGGELI KIRÁLYI REGGELI 2016. 10. 03 30. Vendéglátóknak 60 000 Ft-os Parti Kompakt Kenyértartó 15,9 x 27 x 37,9 cm ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Mikrós Zabkása Főző 550 ml + MEGVÁSÁ- ROLHATÓ* VAGY *60 000 Ft-os Parti esetén.

Részletesebben

Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor:

Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor: Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor: 1. Az ábra egy anyag részecskéinek elhelyezkedését ábrázolja. Milyen halmazállapotú az illető anyag? Indokold a választ! 2. A halak a vízben oldott oxigént

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homoktalaj, erdőtalaj, desztillált víz, 0,02 m/m %-os

Részletesebben

Pufferrendszerek vizsgálata

Pufferrendszerek vizsgálata Pufferrendszerek vizsgálata Ecetsav/nátrium-acetát pufferoldat, ammonia/ammonium-klorid, ill. (nátrium/kálium) dihidrogénfoszfát/hidrogénfoszfát pufferrendszerek vizsgálata. Oldatkészítés: a gyakorlatvezető

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben

A kísérlet megnevezése, célkitűzései A vulkánok kialakulásának bemutatása, vulkanikus hegységek jellemzése, vulkánkitörés modellezése

A kísérlet megnevezése, célkitűzései A vulkánok kialakulásának bemutatása, vulkanikus hegységek jellemzése, vulkánkitörés modellezése A kísérlet megnevezése, célkitűzései A vulkánok kialakulásának bemutatása, vulkanikus hegységek jellemzése, vulkánkitörés modellezése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: szódabikarbóna, ecet, víz, ételfesték,

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István FIZIKA Ma igazán belemelegszünk! (hőtan) Dr. Seres István Hőtágulás, kalorimetria, Halmazállapot változások fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szi.hu Lineáris (vonalmenti) hőtágulás L L L 1 t L L0 t L 0 0

Részletesebben

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei.

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei. Kedves Érdeklődő Nyolcadikos Tanulók, Kedves Szülők! A biológia és kémia szóbeli felvételi meghallgatás témaköreit a Bővebben-re kattintva olvashatják. Biológia 1. Az emberi test felépítése, működése és

Részletesebben

Textildíszítő készlet

Textildíszítő készlet Textildíszítő készlet Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91522AB4X4VII 2017-02 Felvasalás előtt ügyeljen a következőkre: A szegecseket olyan, lehetőség szerint sima felületekre lehet felvasalni,

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé 2010 december 20. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Avairértékelve receptek - Karácsonyi Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Főzzön vele! Az automata vezérlésű elektromos kukta újdonság a biztonságos

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Klarstein Congenio. Használati útmutató. Műszaki információk: Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk!

Klarstein Congenio. Használati útmutató. Műszaki információk: Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk! Klarstein Congenio Használati útmutató Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatatót, az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE A HP Officejet X 451dw, 476dw, 551dw, 576dw nyomtató modellekhez

Részletesebben

beurer BY 52 HU b a b y c a r e Cumisüveg és bébiétel melegítő Használati útmutató

beurer BY 52 HU b a b y c a r e Cumisüveg és bébiétel melegítő Használati útmutató beurer BY 52 HU b a b y c a r e HU Cumisüveg és bébiétel melegítő Használati útmutató MAGYAR Tartalom 1 Megismerkedés...2 7 Kezelés...4 2 Jelmagyarázat...2 8 Tisztítás és ápolás...5 3 Rendeltetésszerű

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

Tej összetételének vizsgálata

Tej összetételének vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A tej összetételének, tulajdonságainak vizsgálata A házi tej (nyers tej) és a boltban kapható tej összehasonlítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: salétromsav,

Részletesebben

Rövid útmutató Cafitesse 120

Rövid útmutató Cafitesse 120 Rövid útmutató Cafitesse 0 B-05 0.003 A készülék komponenseinek leírása Hűtőtér fedele A kockában és a képen Kártya tartó Alacsony hőmérséklet kijelző Üres állapot kijelző Stop gomb Kezelőtábla Regisztráló

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Kísérletek jóddal. S + Cl 2. , perklórsav: HClO 4. 1. Tanári bemutató kísérlet: Alumínium és jód reakciója. Elszívó fülke használata kötelező!

Kísérletek jóddal. S + Cl 2. , perklórsav: HClO 4. 1. Tanári bemutató kísérlet: Alumínium és jód reakciója. Elszívó fülke használata kötelező! Tanári segédlet Ajánlott évfolyam: 7. Időtartam: 45 Kísérletek jóddal KÉMIA LEVEGŐ VIZSGÁLATAI Balesetvédelmi rendszabályok megbeszélése. A kísérletek során felmerülő veszélyforrások megbeszélése. A tálcán

Részletesebben

Mini-Madeleine sütőforma

Mini-Madeleine sütőforma Terékisertető és recept Mini-Madeleine sütőfora Kedves Vásárlónk! A 20 darabos szilikon ini-madeleine sütőfora rendkívül rugalas és tapadásentes felületű. Így az elkészült Madeleine-t különösen könnyű

Részletesebben

2017/2018 LABORATÓRIUMI FELADATOK (SEGÉDLET) 2018 Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

2017/2018 LABORATÓRIUMI FELADATOK (SEGÉDLET) 2018 Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet 2017/2018 LABORATÓRIUMI FELADATOK (SEGÉDLET) 2018 Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet Ismeretlen drogok Akáciamézga A drogpor fehéres-sárgás színű, nedves ujjbeggyel megérintve tapadós. 0,5

Részletesebben

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Készítette Aigner Petra Ildikó Bélteki Berta Borsodi Judit Vass Nikolett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula

Részletesebben

Vizes oldatok ph-jának mérése

Vizes oldatok ph-jának mérése Vizes oldatok ph-jának mérése Név: Neptun-kód: Labor elızetes feladat Mennyi lesz annak a hangyasav oldatnak a ph-ja, amelynek koncentrációja 0,330 mol/dm 3? (K s = 1,77 10-4 mol/dm 3 ) Mekkora a disszociációfok?

Részletesebben

KLARSTEIN MONACO, DIGITÁLIS ULTRAHANGOS PÁRÁSÍTÓ. Használati utasítás

KLARSTEIN MONACO, DIGITÁLIS ULTRAHANGOS PÁRÁSÍTÓ. Használati utasítás KLARSTEIN MONACO, DIGITÁLIS ULTRAHANGOS PÁRÁSÍTÓ Használati utasítás 10021651 Tisztelt vásárló, Először is gratulálunk Önnek a termékünk megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen és tartsa magát

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Mini mosógép

Mini mosógép Mini mosógép 10030788 10030789 10030790 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati

Részletesebben

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Összeállította: Baricsné Kapus Éva, Tábori Levente 1) témakör Mendgyelejev féle periódusos

Részletesebben

KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI

KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI 2011. május Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi

Részletesebben

Használja egészséggel!

Használja egészséggel! Mindent eperrel! Receptsorozatunkkal segítséget szeretnénk adni a minden és ünnepnapok megédesítésére! Használja egészséggel! FONTOS!!! A shake-et mindig mixerrel vagy konyhai robotgéppel készítsük! Naponta

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

Száraz porszívó vizes szűrővel

Száraz porszívó vizes szűrővel Száraz porszívó vizes szűrővel Kezelési útmutató Használati útmutató ARNICA BORA 4000 Száraz porszívó vizes szűrővel Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta. Ezt a használati útmutató az Ön számára

Részletesebben

Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. Titrálások hipoklorittal

Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. Titrálások hipoklorittal Oktatási Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. Titrálások hipoklorittal A hipoklorition erélyes oxidálószer. Reakciói általában gyorsan és egyértelmű sztöchiometria

Részletesebben