24h. A buborék titka természetesen a glicerin, stabilizálja a buborékokat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "24h. A buborék titka természetesen a glicerin, stabilizálja a buborékokat."

Átírás

1 8 4h. Öntsünk ml vizet a tálba, és adjunk hozzá 5 ml mosogatószert és ml glicerint.. Keverjük össze. Fedjük le a tálat egy törülközővel és hagyjuk a keveréket állni 4 órán át.. Szeretnél még több folyadékot? Ezek az arányok: Víz 84,5% / mosogatószerrel 5% /,5% glicerin A buborék titka természetesen a glicerin, stabilizálja a buborékokat. 8 h A nagy csészében, keverjünk össze, ebben a sorrendben 8 ml vízzel, egy teáskanál porcukort, 5 ml folyékony mosogatószert, egy teáskanál kukoricakeményítőt, és végül még ml vizet. Keverjük lassan, így nem túl sok hab. Ezután hagyjuk állni néhány óra hosszat. Keverjük egy kicsit, mielőtt használjuk. Ebben a receptben a cukrot és kukoricakeményítő erősiti a buborékot. Ez teszi a buborékok nagyobb és könnyebb kezelni.

2 84 Exp 8 / 8. A kábel segítségével készítsünk, először, hogy egy egyszerű hurok. Merítsük a folyadékba, majd fújjuk!. db vezetékel, egy "négyzet" vagy "téglalap" alakú buborékot készíthetünk. De a buborék még mindig gömbölyű! A szappanbuborék egy finom membrán, szappanos keverék vízből. Leválik, és bezárja önmagát 85 Exp 8 / 8. 6 vezeték segítségével építsünk egy kockát az ábrán látható módon. Merüljön a kocka egy tál buborék folyadékba.. Tudod, hogy mindenféle formát készíthetsz: csillag, piramis, hengerek...

3 86 5 min Exp 8 / 8. Önts egy kis buborék folyadékot a Petri-csészébe.. A kábel és némi folyadék segítségével készíts egy buborékot. Tedd a fagyasztóba kb. 5 percig. Figyelje meg a nagyítóval A buborék gyorsan megfagy ha fagypont alatti a hőmérséklet 87 Exp 8 / 8. Most adjunk hozzá néhány csepp színezőt a szappan keverékehez.. Készítsünk egy egyszerű hurkot a vezetékekből és merítsük a keverékbe. Fújd a tányér felé és nézd meg hogy a színes buborék milyen nyomot hagy a tányéron A szappanos oldattal a színezés könnyen elkeveredik. De ha robban egy buborék, akkor már nem teljesen színes. Próbáld ki napfénynél!

4 88 Exp 8 / 8. Öntsünk buborék oldatot a Petri-csészébe, úgy hogy az alján az edényt borítja a szappanos folyadék.. Húzzunk némi levegőt a fecskendőbe.. Fecskendezze be óvatosan a szappanos oldattba. A lényeg, hogy egy hatalmas buborék legyen a Petricsészébe.Próbáld ki, hogy milyen nagy lehet, hogy a buborékod. 89 4h. Ez egy kísérlet a szabadban. Szükséged lesz nagymennyiségben az oldatra. Íme az arányokat kell használni: Víz Mosogatószer Kukorica keményítő Cukor L 5 ml 5 g 5 g L ml g g L 5 ml 5 g 5 g Felnőt segítségét kérjük a kísérlethez. A karikát merítsük a kádba és a felnőt segítségével mozgassuk felfelé.

5 9 Exp 8 / 8. Készítsünk egy egyszerű hurkot a vezetékből és merítsük a folyadékba.. Egy papírlapra helyezze a buborékot.. Világítsuk meg a buborékot egy lámpával és nézzük meg nagyítóval. Láthatjuk, hogy a színek folyamatosan változnak. A fény visszaverődik a buborékról és különböző színek jelennek megn a buborék felszínén. 9 Exp 8 / 8. Öntsünk egy kis buborék folyadékot a Petri-csészébe. Most helyezzük a széles végén a tölcsért közvetlenül az oldatba.. Óvatosan emeljük ki a tölcsért, majd fújjunk óvatosan az keskeny végén, a tölcsér lefelé mutasson.. Próbáljuk ki többször, hogy milyen nagy a buborék tudunk fújni

6 9 Exp 8 / 8. Kérjük meg a felnőtt segítőt, hogy vágja le a műanyag üres üveg felső harmadát, ez a rész olyan, mint egy tölcsér. Öntsön egy kis buborék folyadékot a tányérba. A levágott flakonnal fujunk egy buborékot. Csavarjuk a kupakot vissza az üvegre, és fordítsuk fejjel lefelé.. A nagybuborék belsejébe a szivószál segtíségével óvatosan fújunk egy kisebbet. 9 Exp 8 / 8 m. Szívószálak segítségével készítsük el az alábbi kereteket.. A kereteket merítsük az oldatba..próbáljunk minnél nagyobb buborékokat előállítanni. A legnagyobb kb. 5 méter átmérőjű. 4

7 94 Exp 8 / 8. Öntsünk oldatot a tányérba.. Vízfestékkel színezzük meg, majd fújjunk buborékokat.. Óvatosan helyezzünk papír lapot a buborékra és nézzük meg a papíron maradt nyomokat. 95 Exp 8 / 8. Öntsünk ml keveréket és ml ecetet a kémcsőbe. Majd mosogató fölött, adjunk hozzá egy kanál nátrium-hidrogén-karbonátot Mi történik? A reakció szén-dioxidot termel és buborékok formájában elszökik.

8 96 5 min. Keverjünk 4 ml kukoricakeményítőt a nagy pohárban, 5 ml vízzel.keverjük erőteljesen percig.. Öntsünk ismét ml kukoricakeményítőt. Keverjük ismét percig.. Majd csepp glicerint is. Keverjük meg! Tegyük az ujjunkat a keverékbe. Nem furcsa? Ez az úgynevezett nem-newtoni folyadék. 97 Exp 96. Próbáljuk kihúzni a pálcát.. Egy szövetkendőre tegyünk egy kis darabot, olyan mintha "takony "lenne.. Próbáljuk ki ha üveggolyót teszünk rá. 4. Tegyük egy fagyasztó zacskóba és tároljuk néhány hétig. 4 A futóhomoknak is hasonló a szerkezete, mint a nyálkás készítményünknek.

9 98. Öntsünk ml lisztet a nagypohárba.. Majd öntsünk hozzá 5 ml vizet.. Keverjük össze másodpercig a keverőszárral. Ez a ragacsos massza képezi azt az alapot amelyet a pékek is használnak min. Öntsünk evőkanál lisztet, evőkanál sót a nagy pohárba. Keverjük alaposan a keverőszárral.. Felnőtt segítségével forraljunk vizet a serpenyőben. Mikor van forr, öntsd vizet a nagy pohárba.. Lassan öntsük a só-liszt keveréket a vízbe. Légy óvatos, az üveg forró lehet. Hagyjuk állni 5 percig. Forditsuk az poharat fejjel lefelé. Mi történik? Most elkészült a sós paszta! Amikor érintkezik a forró vízzel a liszt és só megkeményedik, és a massza megszilárdult.

10 h. Öntsünk ml tejet a nagy pohárba és melegítsük 45 másodpercig a mikrohullámú sütőben.. Adjunk hozzá ml ecet, keverjük percig, majd hagyjuk állni percig.. Tegyünk három papírtörlő egy tányérra, és öntsük a pohár tartalmát rá. Hagyjuk állni órán át. Elkészítettük a "műanyag tejet". Az ecet hozzáadásával megváltoztattuk a tej szerkezetét és így a tejben lévő szilárd anyagot könnyen leválaszthatjuk. 4h. Kenjük be a műanyag kupokok belsejét olajjal.. Öntsünk ml vizet a nagy főzőpohárba, és adjunk hozzá g (Körülbelül ml) párizsi gipszet. Keverjük óvatosan percig. Gyorsan öntsük a keveréket a kupakokba. Hagyjuk, hogy pihenjen több órán keresztül. Nézd meg, mi történt! A gipsz megszilárdult. Kalcium-szulfát (a tudományos neve a gipsznek) reakcióba lép a vízzel és átaluk alkotott pasztszta megkeményedik.

11 5h. Helyezzünk egy falevelet egy ív zsírpapírra egy tányéron.. Öntsünk ml vizet egy nagy edénybe, és adjunk hozzá g (Körülbelül 5 ml) gipszet. Keverjük óvatosan percig.. Gyorsan öntsük a keveréket a levélre. Hagyjuk néhány órát át állni. 4. Ha úgy érzük, hogy a gipsz megkötött, fordítsuk meg és a levelet és húzzuk le. 4 A gipsz felvette a levél mintázatát, próbáld ki különböző növényekkel is. 5h. Tegyünk egy WC-papírt tartó tekercs belsejébe zsírpapírt. Az egyik végét ragasszuk le.. Öntsünk 5 ml vizet a nagy főzőpohárba, és adjunk hozzá 5 g gipszet. Addjunk hozzá a csepp piros színezőt is. Keverjük össze kb. percig.. Gyorsan öntsük a keveréket a csőbe. Hagyjuk néhány óráig pihenni. 4. Ha úgy érezzük, hogy a gipsz megkötött, tépjük le a WC-papír tekercset. 4 Elkészült a krétánk, különböző színek hozzáadásával különböző színű krétákat tudunk készíteni.

12 4 4h. Öntsünk 85 ml meleg vizet egy serpenyőben, és adjunk hozzá g lisztet és egy teáskanál sót. Kérd egy felnőtt segítségét és melegítsük a keveréket, óvatosan keverjük egy fakanállal, amíg sűrű pasztát kapunk. Hagyjuk kihűlni.. Kérjük, egy felnőtt segítségét ismét hogy vágja le egy műanyag üres üveg tetejét ollóval.. Vágjunk fel egy régi újságot csíkokra kb. cm szélesen. Áztassuk a csíkokat a masszába, és tekerjük a műanyag flakonra, erősen. Több réteget alkalmazzunk. 4. Hagyjuk száradni legalább 4 óráig. Utánna már lehet festeni Helyezzük a tojássárgáját és ml vizet a nagy főzőpohárba.. Adjuk hozzá a vörös színt. Keverjük össze.. Mostmár festhetünk! A tojásárgával való festés, nagyon régi technika. A tojás mint ragasztó anyag köti össze festék pigmentjeit és biztosítja tapadását a papírra.

13 6 min. Rajzoljunk színes ceruzával egy vicces arc formát a tojás héjra.. Öntsünk 8 ml ecetet a nagy edénybe, és hagyjuk a tojást az ecetben percig.. Mossuk le a tojást a csap alatt, és nézd meg az eredményt. Az ecet feloldotta a vékony kalcium-karbonát réteget. Ahol a ceruza rajzolatot készítettük ott megmaradt a réteg. 7 5g. Tegyünk 5 g fehér csokoládét ( négyzet) egy tálba. Kérjünk meg egy felnőttet, hogy melegítse azt 4 másodpercig 75 W. Keverjük másodpercig.. Most keverjünk össze 5 ml vízet és 5 g cukrot a nagy főzőpohárba. Melegítsük, 5 másodpercig.. Öntsük a keveréket az olvasztott csokoládéhoz. Keverjük meg! A gyurma kész! Cukrászok hasonló módon díszítik a süteményeket.

14 8 4h. Helyezzük két negyed rész almát az első Petri-csészébe.. A második tálba ismét két alma negyed részét és csepegtessünk rá citromlét. Hagyjuk állni 4 órát, és figyeljük az eredményt. A szabadban, a vágott alma oxidálódhat: a levegő elpusztítja sejtek, ami azt a barna színűvé válik. A citrom tartalmaz úgynevezett aszkorbinsavat amely lassítja az oxidációt. 9 j/d. Töltsük fel félig a poharat vízzel. Öntsünk bele egy kanál a színező anyagot. Keverjük össze. Kérjük, hogy egy felnőtt segítsen levágni egy darabot a zeller aljáról.. Állítsuk a zellert a pohár színes vízbe. Hagyjuk így napot. óra elteltével, a színező anyag már behatolt a szálakba. nap elteltével a színező anyag eléri a leveleket! Ezt a jelenséget nevezik hajszálcsövességnek.

15 5j/d. Tegyél egy kis nedves pamutot egy pohár aljára. Tegyünk - citrom magok a pamutra, majd adjunk hozzá egy újabb réteget a pamutot.. Tedd a poharat száraz helyre. Néhány nap múlva, egy kis növény jelenik meg.. Öntözd és tedd napos helyre. Vizsgáljuk meg nagyítóval. 4j/d. Töltsük fel a kaspót a talajjal. Helyezzük a citrom magokat cm mélyen a talaj felszínére. Ne felejtsük el, hogy ellepje a talaj.. Minden nap egyszer öntözzük meg -. Kérjük, hogy egy felnőtt segítőnket hogy vágjon egy kis lyukat a cipősdobozba. 4. Ha a mag kicsírázott, tegyük rá a doboztmajd tegyük egy napos helyre. 5. Hagyjuk a növény néhány napig. Mi történik? 4 A növény kibujik a cipődobozból a lyukon, minden növény a fény felé törekszik.

16 5j/d. Vigyük a növényt napfényre (ablakpárkány).. Fedjük le a növény teljes mértékben a cipősdobozzal. Győződjünk meg arról, hogy fény nem eléri a növény.. 5 nap múlva nézd meg a levelek színét. Távolítsuk el a dobozt után 5 napon belül, vagy a növény elpusztul.. Gyűjtsünk három talajmintát különböző helyeken, és tegyük mindegyiket egy külön kémcsőbe.. Helyezzünk az azonos mennyiségű vizet mindegyik kémcsőbe. A csöveket zárjuk le és rázza őket erőteljesen.. Tegyünk ph papírt minden keverékbe, és hasonlítsa össze a kapott színeketa ph színskálával. Hasonlítsuk össze az eredményeket! A ph-értékt azt mondja, hogy a talaj lúgos (bázikus) vagy savas. Minden 7 alatt van, savas az alap. Savanyú talajok alacsonyabb phértékel rendelkeznek.

17 4 h. Töltsük fel félig a két pohárt vízzel, és hagyjuk őket a napon percig. Mérjük meg a víz hőmérsékletét a hőmérővel és jegyezzük le az eredményeket.. Most fedjük a le az egyik poharat fóliával. Hagyja a poharakat a napon, további percig.. Mérjük meg a hőmérsékletet, és hasonlítsuk össze az eredményeket. A zárt pohárban a víz melegebb mint a nyitott pohárban. A meleglevegő megreked nem tud eltávozni a pohár felületéről. Egy pici üvegházhatás. 5 4h.Töltsük fel a tartályt vízzel.. Adjunk hozzá ml só. Keverjük össze.. Tedd a répát a vízbe és hagyjuk 4 órán keresztül. 4. Nézd meg az eredményeket a következő napon. A sárgarépa vékonyabb, kisebb és ráncosabb. A só a vízet kikényszerítette a sárgarépából 4

18 6. Próbáljuk meg, szívószállal átszúrni a nyers burgonyát. Úgy tűnik lehetetlen, nem?. Itt van egy trükk: tegyük a burgonyát egy asztalra, és tedd a hüvelykujjad a szívószálvégére. 7. Helyezzünk egy rózsaszirom a Petri-csészébe. Nézd meg nagyítóval.. A pipettával tegyünk egy csepp vizet a rózsasziromra. Mi történik? A víz nem szívódik fel a rózsasziromba. A szerkezete hidrofób. Ezt láthatjuk a reggeli harmatkor is.

19 8 7j/d. Öntsünk 5 ml meleg vizet a kis főzőpohárba, és adjunk hozzá mérő kanál zselatin. Keverjük össze.. Öntsünk ml vizet a nagy edénybe, és kérj egy felnőtt segítésgét és melegítsétek másodpercig. Most adjunk hozzá mérőkanál ételkockát és a forró vízzel, és keverjük el.. Adjuk hozzá a kis főzőpohár tartalmát és keverjük percig. Most öntsük a Petri-csészébe. Hagyjuk sűrűsödik órán át, és fedjuk le.. 4. Egy vattával kerssünk mikróbákat: számítógép billentyűzet, kilincs, távirányító... dörzsöljük le... Tegyükk a vattapamacsot a Petri-csészében lévő keverékbe, majd a fedőt és néhány ragasztószalaggal rögzítsük. Tegyük a távol a fénytől és nézzük meg minden nap. Létrehoztunk egy mikroba mezőt ami csak mikroszkóp segítségével láthatóak.

20 9 7j/d. Tegyünk 5 ml vizet és 5 g cukrot a nagy főzőpohárba. Keverjük össze.. Tegyünk egy darab kenyeret a Petri-csészébe.. Öntsük a cukoroldatot a kenyérre. Zárjuk le a Petri-csészét és hagyjuk a szekrényben távol a fénytől. Nézd meg minden nap. A kenyér ideális közeg a mikrobák számára, és a cukor biztosítja az élelmet a kolónia szaporodásához. 5j/d. Öntsünk 5 ml maradék leves a pohárba.. Vegyünk egy kis földet, vagy kavicsot a kertből, és tegyük a levesbe. Keverjük össze. Fóliával letakarjuk, és zárjuk el a fénytől. Nézd meg minden nap. A föld nagyon jó táptalaja a baktériumoknak, ezért mindig mossuk meg a kezünket játékok után.

21 5j/d. Helyezzünk egy egész citromot a Petri-csészében. Fedjük le alufóliával.. Hagyjuk a citromot, hétig sötétben.. Majd nézzük meg a citromot nagyítóval. A citromhéjkedvez a mikroszkopikus gombák növekedésének A fehér a micélium (kis szálak), míg a zöld rész tartalmazza a spórákat. A megfigyelés után citromot dobjuk ki. 7j/d. Kérjük, meg a felnőtt segítőnket, hogy vágjon két szelet almát. Tedd egy-egy üveg pohárba.. Az egyik üvegpohárba tegyünk mérőkanál nátrium bikarbonátot az almára.. Fedjük le mindkét üveget fóliával és hagyjuk őket egy sötét helyen. Nézd meg a különbséget minden nap. A nátrium-bikarbonáttal kezelt almán nem jelennek meg a penészedés jelei.

22 .Tegyünk egy tojást egy tálra,. Helyezzük a ph papír a kiürült a tojás héjba csipesszel.. A papír színe megváltozik. Hasonlítsuk össze a színt a ph-skálán. Tojásfehérje ph-ja nagyobb, mint 7, hogy a papír színe zöld. 4. Helyezzünk csepp tojássárgáját a tányér egyik oldalára és csepp vizet a a másikra.. Tartsuk a tányért függőleges és nézzük a két folyadék áramlását. Hasonlítsuk össze a két sebesség!. Ismételjük meg víz helyett a olajjal. A viszkozitás összehasonlítása, két különböző folyadék milyen gyorsan áramlik. A viszkózus folyadék mindig meglehetősen lassú. Ebben az esetben, a tojás sárgája az.

23 5. Kérjük meg a felnőtt segítőnket, hogy főzzünk perces kemény tojást.. Az asztalon, forgasd meg a kemény tojást, majd óvatosan állítsuk meg miközben pörög. A tojás azonnal megáll!. Most forgasd meg a nyers tojást, majd óvatosan állítsuk meg. Ez tovább fordul. Ha meg szeretnénk állítani a nyers tojást, akkor a sárgája és a fehérje a tojáson belül továbbra is elfordul. Ez az úgynevezett tehetetlenség. 6 + hónapnál régebbi. Vegyünk egy tojást ami hónapnál régebbi.. Töltsük meg egy salátás tálat vízzel. Helyezzük két tojást a vízbe. Nézd, mi történik. Dobd a záptojás el, miután a kísérlettel végeztél. hónapnál régebbi A friss tojás elsüllyed, míg a záptojás úszik! Ez nagyon egyszerű. Mivel a tojáson belül levegő van.

24 7. Kérjük meg a felnőtt segítségünket, hogy törjön meg két tojást. Tisztitsuk meg a tojáshéjakat.. Vágjuk le a tojásokat, hogy azok azonos méretűek legyenek. Fektessük a 4 héjat egy téglalap formán az asztalra.. Helyezzük a könyveket rá, egyesével. Hány darab könyvek kell hozzá? Tojáshéjnak olyan szerkezete ami kalcium-karbonátból készült, mint például a kréta az iskolában. Tehát annak ellenére, hogy nem látszik, valójában nagyon erős! 8 min. Főzzünk egy kemény tojást percig.. Távolítsuk el a héját.. Öntsünk forró vizet a palackba és tegyük a kemény tojást a szájára.. A tojást beszívja a palack. Lehet, hogy nem működik az első próbálkozásra.

25 9 A szem és az agy fog játszani! Melyik kék kör a nagyobb? Melyik vonal folytatódik a bal oldalon? 4 Melyik irányba mutatnak a nyilak? Melyik alakzat a nagyobb?

26 . Készítsünk el négy különböző élelmiszert tányérokon. Például, ha van akkor egy alma, egy kis sajt vagy egy kis joghurtot.. Mond a barátodnak, hogy csukja be a szemét és fogja be az orrát is.. Kérd meg, hogy ízlelje meg az ételeket, és kérdezd meg, hogy felismeri, amit eszik. min... Friend. Töltsük meg serpenyőt vízzel és melegítsük fel.. Adjuk hozzá a következő összetevőket (ez nem számít, ha nem mindet): egy fej fokhagyma a szegfűszeg, egy apróra vágott hagyma, egy darab kék sajt, kelbimbó (vagy más káposzta), paradicsom és egy kis narancssárga gyümölcslé. A levest főzzük percig.. perc elteltével a keveréket, undorító, és kezd illata nagyon kellemetlen lenni. Kösd be a barátod szemét. 4. És szolgáld ki a barátodat leves helyet egy pohár forró vízzel. Az illúzió tökéletes lesz!

27 ... Friend. Készítsünk 5 szag dobozt: - doboz gyümölcshéj: banán, narancs, alma vagy citrom - doboz csokoládé - doboz virág: rózsa, gyöngyvirág, nárcisz - doboz fű a kertben, vagy egy levél a fáról - doboz fűszer a konyhában: curry por, kömény, paprika. Próbáljuk meg beazonosítani az illatuk alapján? Friend. Tedd a kendőt a bárátod szemére.. Menj a szoba négy sarkába és fújd meg a sípot. A barátod mutassa meg hogy hol van a hang forrása.. Most fogja be egyik fülét, és ismételjük meg a gyakorlatot. Könnyebb vagy nehezebb?

28 4. Tegyünk ml vizet egy kémcsőbe, 5 ml-t a következőbe és ml-t az utolsóba.. Szívósállal fúj a csövekbe, és hasonlítsuk össze a hangzásokat. Melyik kémcsőben a legmagasabb hang? A ml-es kémcsőben! A különbséget lehet hallani magas hang és a mély hang az úgynevezett hangskáláján. Ebben a kísérletben, a levegő oszlop magassága az befolyásolja a hangot. A több levegő van a kémcsőben, annál mélyebb a hang. 5. Stretch fóliával takarjuk le a nagy poharat, úgy mint a bőr a dobot.. Öntsünk egy kevés sót a fóliára.. Kérj meg valakit, hogy beszéljen kevesebb, mint cm-re a pohártól. Mi történik? A só elkezd táncolni a fólián. A hangok előállításához rezgések jönnek létre a levegőben. Ezek a rezgések elérik a fülét annak a személynek akihez beszélünk. Ebben a kísérletben, akkor a fólia amely szállítja a hangot. Ez megteremti a rezgéseket, amelyek segítségével a só szemek táncolnak.

29 6 h. Öblítsünk le teáskanalat hideg vízzel, és helyezd el őket a fagyasztóba órán át.. Tegyünk másik teáskanálat egy pohár forró vizetbe.. Majd vegyük ki és fektessük a teáskanalakt egy törülközőre közel egymáshoz, váltakozva a hideg és meleg. 4. Egy ujjal érintse meg a kanalakat egyesével. Aztán egyszere a 4 kanálat. Mit érzel? 7 h. Tegyünk 8 ml vizet a főzőpohárba. Melegítsük a mikrohullámú sütőben perc és másodpercig. Vigyázz magadra, a főzőpohárba nagyon forró lehet a víz. Hagyjuk hűlni percig.. Hámozzunk egy narancsot és vágjunk la a héjából cm-es darabokat.. Tegyük a darabokat a tartályba, öntsük rá a vizet és keverjük össze. Takard le a tartályt a konyhában törölközővel és hagyjuk órán át állni. 4. A fecskendővel néhány illatosított vizet tegyünk a Petri-csészébe. 4 Kész az első parfüm.

30 8 4h. Öntsünk ml vizet a nagy főzőpohárba, és adjunk hozzá 4 mérõkanál nátrium-hidrogén-karbonátot. Keverjük össze.. Öntsük a fele keveréket Petri-csészébe A, zárjuk be, és tedd a tartály egyik oldalára. Öntsük a másik felét Petri-csészébe B.. Vágjuk négyfelé egy hagymát, tegyük az A csészébe és a B csészébe. Takard le a tartályt konyha kendővel és hagyjuk egy biztonságos sarokban 4 órán keresztül. 4. A következő naponokon, hasonlítsuk össze a szagokat a két nátrium-hidrogén-karbonát megoldásokat. Érzed a különbséget? B csészében a hagyma szagát felszívta nátrium-hidrogén-karbonát. A nátrium-hidrogén-karbonát jól ismert tulajdonsága, hogy képes elnyelni szagokat. Gyakran használják hűtők szagtalanítására. 9 4h. Öntsünk 8 ml vizet a főzőpohárba. Melegítsüka mikrohullámú sütőben perc és másodpercig. Hagyjuk hűlni percig.. Helyezzük a rózsaszirmokat a tartályban, öntsük rá a vizet és keverjük össze. Takarjuk le a tartályt a konyharuhával, és hagyjuk 4 órán keresztül.. A fecskendővel át néhány csepp illatosított vizet tegyünk a Petri-csészébe. Elkészítettünk egy "virágos parfüm" családot.

31 4. Töltsünk fel egy kémcsövet csapvízzel. Próbáld töltse teljesen tele. Most csavarjuk be a kupakot.. Helyezzük a kémcsövet oldalirányban egy könyvre vagy egy újságra. Úgy működik mint a nagyító. 4. Töltsük fel a főzőpohárt vízzel majdnem tele.. Fektesse a ph-skálát a főzőpohárra.. Helyezze az érmét az asztalra, és helyezze a főzőpoharat tetejére. Látjuk az érmét? Az úgynevezett fénytörés miatt nem jut a szemünkbe fénysugár ami az érméről vissza verődik.

32 4. Rajzolj egy nagy nyíl jobbra a papírlapra. Állj a papírlap mögött főzőpohárral úgy, hogy a nyilat lásd rajta keresztül.. Öntsünk ml vizet a lombikba.. Nézd: a nyíl irányt váltott! 4. Töltsük fel a tartályt vízzel, és tegyük bele a tükör is.. Tegyünk egy papírlapot a másik oldalra.. Kapcsoljuk ki a fények, és kapcsoljuk be a lámpát és villágítsunk a tükörre. Mit látsz? 7

33 44 Használd a mágnest, és teszteld, hogy az alábbi objektumok mágnesesek vagy nem: 45. Kössünk cérnát a gemkapocsra. Ragasztószalaggal rögítsük a másik végén a cérnát az asztalra.. Vedd fel a gemkapocs, és óvatosan húzza ki a cérnát egyenesre.. Tartsuk a patkómágnes éppen a kapocs felet, és ha elengedjük a gemkapcsot? Mi történik? 4. Mozgassuk a mágnes oda-vissza! 4 A mágneses mező nem látható,

34 46. Fektessük a gemkapcsokat egy asztalra. Vegyen fel egyet a mágnessel.. Most próbáljunk meg felvenni egy másik gemkapocsot anélkül hogy hozzá érjen a mágnes.. Próbáld ki, hogy a láncot a 4 gemkapoccsal. 47. Fektessünk egy gemkapocsot egy papírlapra. Helyezzük a mágnest papír alatt. Tudod mozgatni a gemkapocsot a papíron?. Rajzolj egy labirintus, vagy egy kör a tollal. Helyezzük a gemkapocsot az elejére, és próbáljuk meg, végig vinni a kijelölt pályán. A mágneses mező átmegy bizonyos vékony anyagokon mint például karton vagy papír. 76

35 48. Fújjunk fel egy ballont.. Vágjunk néhány kisebb darab alufóliát.. Erőteljesen dörzsöljük meg a ballont a gyapjúval vagy a szőrmével (legalább -szor). Közelítsünk a kis darab alumínium fóliákhoz. Mi történik? 49. Fújjunk fel egy ballont!. Öntsön egy kis sót és egy kis borsot a tányérra.. Erőteljesen dörzsöljük a ballont a gyapjúval vagy a szőrmével (legalább -szor). Hozd tányér közelébe. Mi történik?

36 5. Fújjunk fel egy ballont!. Erőteljesen dörzsöljük a ballont a gyapjúval vagy a szőrmével (legalább -szor).. Vékonyan engedjük meg a csapvízet folyniés közelítsünk a ballonnal a vízfolyáshoz. Hozd tányér közelébe. Mi történik?

Csakúgy, mint az előző kísérletben. A mosogatószer fogpiszkálókat elmozdítja.

Csakúgy, mint az előző kísérletben. A mosogatószer fogpiszkálókat elmozdítja. 8. Töltsük fel a tartályt vízzel.. Helyezzük a nyers tojást a tartályban. Ez el fog süllyedni.. Adjunk hozzá néhány kanál sót a tartályba. Lépésről lépésre, a tojás emelkedik a felszínre. Általában a tojás

Részletesebben

Háztartási praktikák, receptek

Háztartási praktikák, receptek Háztartási praktikák, receptek 1. Fertőtlenítő felülettisztító spray 100 ml desztilláltvíz 100 ml alcohol vagy vodka 50 ml ecet 30 csepp illóolaj (levendula, citrom, narancs, oregano, fenyő, rozmaring)

Részletesebben

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek.

Derelyeformázó. Használati útmutató és receptek. Derelyeformázó hu Használati útmutató és receptek www.tchibo.hu/utmutatok Fontos tudnivalók Tisztítsa meg a formákat az első használat előtt és minden használat után meleg vízzel és kevés mosogatószerrel.

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

KLARSTEIN CREAMBERRY

KLARSTEIN CREAMBERRY KLARSTEIN CREAMBERRY MŰSZAKI ADATOK Termékszám 10028924, 10028925 Tápcsatlakozás 220-240 V ~ 50-60 Hz Teljesítmény 7,3-9,5 W A KÉSZÜLÉK ÁTTEKINTÉSE 1 Töltőegység 2 Fedél 3 Keverőlapát 4 Belső tál 5 Külső

Részletesebben

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként.

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A NAP MELEGE Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A tevékenység általános leírása: A gyerekeket osszuk néhány

Részletesebben

Pálcikás jégkrémkészítő

Pálcikás jégkrémkészítő Pálcikás jégkrémkészítő Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 69648AS2X5III Kedves Vásárlónk! A szilikonformák segítségével egy szempillantás alatt frissítő pálcikás jégkrémet készíthet.

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Tejhabosító Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Kedves Vásárlónk! Új tejhabosítója segítségével gyorsan és könnyen habosíthat hideg vagy meleg tejet cappuccinóhoz,

Részletesebben

Fahéjas csillag sütőkészlet

Fahéjas csillag sütőkészlet hu Termékismertető és recept Fahéjas csillag sütőkészlet Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú fahéjas csillagok sütése: A fahéjas csillag szilikon sütőlap nagyon rugalmas

Részletesebben

Hígitott glycerine 15% vízzel. Modellgipsz CAS : NaHCO3 40 g. Sodium bicarbonate. Gelatin. CAS : g. CAS : CaSO4 100 g

Hígitott glycerine 15% vízzel. Modellgipsz CAS : NaHCO3 40 g. Sodium bicarbonate. Gelatin. CAS : g. CAS : CaSO4 100 g 8 8 6 4 5 6 5 4 5 4 9 7 8 6 Nátrium-hidrogén-karbonát (4 g) hígított glicerint ( g) alabástromgipsz ( g) Zselatin (5 g) Piros színezék( g) Kis főzőpohár ( ml) nagy főzőpohár (5 ml) Csipesz, mérőkanál,

Részletesebben

Párolótál mikrohullámú sütőhöz

Párolótál mikrohullámú sütőhöz Párolótál mikrohullámú sütőhöz hu Használati útmutató és receptek 94497AB1X1IX 2018-07 Kedves Vásárlónk! A párolótálban gyorsan, egészséges és zsírszegény módon készítheti el az ételeket a mikrohullámú

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek Mini kuglófformák hu Termékismertető és receptek Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a süteményeket különösen könnyű kivenni belőlük

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja.

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja. Kicsi piteformák Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A sütőforma levehető aljának köszönhetően a pite különösen könnyen vehető ki a formából. Így a sütemény még jobban sikerül, és egy szép tányéron

Részletesebben

M 2600. Álló mixer. Használati útmutató. http://www.markabolt.hu/

M 2600. Álló mixer. Használati útmutató. http://www.markabolt.hu/ M 2600 Álló mixer Használati útmutató 3 Kedves Vásárló! A készülék első használatba vétele előtt gondosan tanulmányozza át ezt a Használati útmutatót, különösen az első részben található Biztonsági útmutatások

Részletesebben

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com

ANTIPASTI. Hazavinni & kipróbálni. Olasz előételek házilag. marche-restaurants.com ANTIPASTI Olasz előételek házilag Hazavinni & kipróbálni marche-restaurants.com (Töltött gomba) Funghi ripieni 200 g óriás csiperke, barna vagy fehér 10 g petrezselyemzöld 1 friss tojás 25 g zsemlemorzsa

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek hu Sütőforma fedéllel Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93708AS1X2VIII 2017-09 353 686 Tapadásgátló bevonat A sütőforma és az aljak tapadásgátló bevonattal vannak ellátva, aminek

Részletesebben

Háztartási gépek használata

Háztartási gépek használata Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus képző Intézet Tárgy: Felnőttek pedagógiai kísérése Oktató: Horváth Péter Háztartási gépek használata Használati útmutató Készítette:

Részletesebben

Mini tortaformák hu. Termékismertető és receptek

Mini tortaformák hu. Termékismertető és receptek Mini tortaformák hu Termékismertető és receptek Kedves Vásárlónk! A szilikon tortaformák nagyon rugalmasak és tapadás - mentes felületűek. Így az elkészült süteményeket különösen könnyű kivenni belőlük

Részletesebben

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez hu Termékismertető és recept Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez Kedves Vásárlónk! Még soha nem volt ilyen egyszerű tökéletes piskótatekercset készíteni: A tésztát egyszerűen süsse meg a

Részletesebben

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad.

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad. Receptötletek a friss, sütésre kész tésztákhoz. Friss gondolat. Finomat ad. Friss tészták - friss ötletekkel töltve! Friss és sokoldalú Minden évben elérkezik az idő, amikor újra megsüthetjük kedvenc karácsonyi

Részletesebben

Vaníliás kifli sütőlapok

Vaníliás kifli sütőlapok hu Termékismertető és recept Vaníliás kifli sütőlapok Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú vaníliás kiflik sütése! A szilikon sütőlapok nagyon rugalmasak és felületük tapadásmentes.

Részletesebben

RECEPTEK. Gofrik. Svédországi inspirációkkal. Söt våffla, många - Lawett GOFRI RECEPTEK / 1

RECEPTEK. Gofrik. Svédországi inspirációkkal. Söt våffla, många - Lawett GOFRI RECEPTEK / 1 RECEPTEK Gofrik Svédországi inspirációkkal Söt våffla, många - Lawett GOFRI RECEPTEK / 1 Szerencsés véletlen, finom következmény Apró félreértéseknek köszönhetjük az élet legnagyobb örömeit! Vegyük például

Részletesebben

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet.

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet. A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A ki és belégzés folyamatának megfigyelése Tüdőmodell készítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz Szükséges eszközök: olló, csipesz, gumikesztyű, lufi,

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Sütőforma mini süteményekhez

Sütőforma mini süteményekhez hu Terékisertető és recept Sütőfora ini süteényekhez Kedves Vásárlónk! A 20 darab ini süteényhez való szilikon sütőfora rendkívül rugalas és tapadásentes felületű. Így az elkészült süteényt különösen könnyű

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com

Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com HOT DRINKS Szívmelengető italok téli időszakra marche-restaurants.com Hazavinni & kipróbálni Aromás teák Narancs-menta-tea Hozzávalók 1 teáspohárhoz: V narancs 3-4 friss mentalevél 250 ml víz 1 ek mentaszirup

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé 2010 december 20. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Avairértékelve receptek - Karácsonyi Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Főzzön vele! Az automata vezérlésű elektromos kukta újdonság a biztonságos

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, talajminta, gyurma, ételfesték, jég Szükséges

Részletesebben

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor Jelző oldatok (ok) növényi alapanyagokból Növényi ok használata kémhatás vizsgálatakor A gyakorlat célkitűzése: A közvetlen környezetünkben előforduló vizes oldatok jellegének felfedezése. Szükséges fogalmak:

Részletesebben

Barista kézi tejhabosító

Barista kézi tejhabosító Barista kézi tejhabosító hu Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88565AS4X4VII 2017-03 Kedves Vásárlónk! Új barista tejhabosítójával gyorsan és egyszerűen habosíthatja a hideg vagy

Részletesebben

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad.

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad. Receptötletek a friss, sütésre kész tésztákhoz. Friss gondolat. Finomat ad. Friss tészták - friss ötletekkel töltve! Friss karácsonyi tésztáinkkal garantált a siker. Minden évben elérkezik az idő, amikor

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tisztítás / sterilizálás Óvatosan mossa le az összes alkatrészt, kivéve az elektronikus elemekkel ellátott készüléket, minden használat előtt és

Részletesebben

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG PATTEX - TÁR 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG 1. A fal átalakítása még sosem volt ilyen egyszerû: tiszta, gyors és könnyû munka! Vigye fel a ragasztót a tartópanelekre. 1mp Rögzítse a falra. Nyomja

Részletesebben

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag

Kosárfonás. könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Kosárfonás könnyen érthető tanulási segédanyag Készítette Aigner Petra Ildikó Bélteki Berta Borsodi Judit Vass Nikolett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula

Részletesebben

Muffinformák. Termékismertető és recept

Muffinformák. Termékismertető és recept Muffinformák hu Kedves Vásárlónk! Termékismertető és recept A szilikon muffinformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a muffinok különösen könnyen kivehetők belőlük általában nincs szükség

Részletesebben

TESS ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK

TESS ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK TESS ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK Ez egy összefoglaló katalógus, bővebb információkért kérjük forduljon irodánkhoz! 1 15231-88 TESS kezdő Alkalmazott Tudományok készlet Mozgás A készlettel 14 kísérlet végezhető

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer A kísérlet célkitűzései: A folyadék felületén lejátszódó jelenségek értelmezése, adhéziós és kohéziós erők fogalmának megismerése Eszközszükséglet: kristályosító csésze rugós erőmérő parafa dugó üveglap

Részletesebben

Levegő összetételének vizsgálata

Levegő összetételének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A levegő összetételének vizsgálata A levegőben lévő szennyeződések megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz, kobalt-klorid oldat, színezőanyag

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI Mixer Tisztelt Ügyfelünk, először is köszönjük Önnek vásárlást. Kérjük, olvassa el figyelmesen a mellékelt bekötési és használati útmutatót és kövesse a leírtakat

Részletesebben

7 recept az egészségért

7 recept az egészségért 7 recept az egészségért Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Rólad Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője, egy 3 éves és egy 6

Részletesebben

Mini kuglófformák. hu Termékismertető és recept

Mini kuglófformák. hu Termékismertető és recept Mini kuglófformák hu Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásmentes felületűek. Így a kuglófokat különösen könnyen kiveheti belőlük

Részletesebben

Használja egészséggel!

Használja egészséggel! Mindent eperrel! Receptsorozatunkkal segítséget szeretnénk adni a minden és ünnepnapok megédesítésére! Használja egészséggel! FONTOS!!! A shake-et mindig mixerrel vagy konyhai robotgéppel készítsük! Naponta

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

ÜNNEPI HANGULAT

ÜNNEPI HANGULAT ÜNNEPI HANGULAT 2016. 11. 28. 2017. 01. 01. Vendéglátóknak Új szín ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Kelesztő Tál 600 ml 40 000 Ft-os Parti Kelesztő Tál 4,5 L VENDÉGLÁTÓI AJÁNLAT 40 000 Ft-os Parti felett a 14 L-es

Részletesebben

P50 infúziós rendszer fejlesztő készlete ( ) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

P50 infúziós rendszer fejlesztő készlete ( ) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV P50 infúziós rendszer fejlesztő készlete (1021421) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV P50 INFÚZIÓS RENDSZER FEJLESZTŐ KÉSZLETE (1021421) Ez a fejlesztő készlet lehetővé teszi, hogy Ön tökéletesíthesse a 3B Scientific

Részletesebben

Pinty Plus Evolution kisokos Kreativpartner webáruház

Pinty Plus Evolution kisokos Kreativpartner webáruház Pinty Plus Evolution kisokos Kreativpartner webáruház Kedves Kreatív Partnerünk, Örülünk, hogy érdeklődsz a kreatív alkotás világa iránt és szívesen olvasod bemutató anyagainkat. Igyekszünk mindig praktikus

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

Félgömb sütőforma. Termékismertető és receptek

Félgömb sütőforma. Termékismertető és receptek Félgömb sütőforma hu Termékismertető és receptek Tapadásgátló bevonat A sütőforma tapadásgátló bevonattal van ellátva, aminek köszönhetően a kész sütemény könnyen kivehető a formából. További előnye, hogy

Részletesebben

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Szilvakrémleves sörös ropogóssal Hozzávalók 4 főre: Leves - 300 g aszalt szilva - 200 ml Soproni Szilva Démon - 40 g liszt - 50 g cukor - 1 ek vaj - 2 db egész fahéjrúd

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI I. TÉTEL SZENT-GYÖRGYI ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2011. 1. A szőlőcukor és répacukor megkülönböztetése A tálcán szőlőcukor,

Részletesebben

Használati utasítás YM400E

Használati utasítás YM400E Használati utasítás YM400E TARTALOMJEGYZÉK 1. Bemutatkozás 2. Termék tulajdonságai 3. Használat a. Első használat előtt b. A vezérlőpult használata c. Joghurt készítése d. Fromage blanc és fromage frais

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

Popcorn készítő eszköz

Popcorn készítő eszköz Popcorn készítő eszköz 10030485 10030486 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati

Részletesebben

2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ

2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ 2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ OLASZ - 2 TARTÁLYOS ELEKTROMOS FAGYLALTKÉSZÍTŐ LEÍRÁS ELSŐ HASZNÁLAT A fagylaltgép belsejéből távolítsa el a csomagolóanyagot. Meleg, szappanos vízzel tisztítsa meg

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 4. Hét

Menü - 1800 kcal. 4. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

REGGELI

REGGELI KIRÁLYI REGGELI 2016. 10. 03 30. Vendéglátóknak 60 000 Ft-os Parti Kompakt Kenyértartó 15,9 x 27 x 37,9 cm ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Mikrós Zabkása Főző 550 ml + MEGVÁSÁ- ROLHATÓ* VAGY *60 000 Ft-os Parti esetén.

Részletesebben

Müzliszelet sütőformák

Müzliszelet sütőformák hu Termékismertető és receptek Müzliszelet sütőformák Kedves Vásárlónk! Kényeztesse magát valami egészségessel: Új sütőformáival egyszerűen és gyorsan készítheti el kedvenc müzliszeletét, méghozzá a legjobb

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik Kémia: minden, ami körülvesz 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik TARTALOM 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik...2 1. Sodium PolYacrylate egy polimer a babák egészségéért...3

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Kosárlabdapalánk készlet Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Helytelen üzembehelyezés vagy lengés a gyűrűn komoly sérüléseket vagy halált okozhat!!! Megjegyzés az összeszereléshez: Minden kosárpalánk,

Részletesebben

Érettségi kísérletek kémiából 2012.

Érettségi kísérletek kémiából 2012. Érettségi kísérletek kémiából 2012. 1. Két óraüvegen tejföl található, az egyik lisztezett. A tálcán lévő anyagok segítségével azonosítsa a lisztezett tejfölt! Válaszát indokolja! 2 db óraüveg Lugol-oldat

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

DUOSO modell: BG-F-2313

DUOSO modell: BG-F-2313 DUOSO modell: BG-F-2313 Használati útmutató HU Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Üzembe helyezés előtt olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi áttekintésre is.

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Ostyasütő Használati útmutató. Ostyasütő

Ostyasütő Használati útmutató. Ostyasütő Ostyasütő Használati útmutató Ostyasütő 1 2 3 4 5 6 7 8 = 9 10 11 = Tartalomjegyzék Biztonsági előírások...4 Kicsomagolás...5 A készülék elhelyezése...5 Az első használat előtt...6 Használat...6 Tisztítás...6

Részletesebben

VIDÁM ISKOLAKEZDÉS augusztus 08. szeptember 04.

VIDÁM ISKOLAKEZDÉS augusztus 08. szeptember 04. VIDÁM ISKOLAKEZDÉS 2016. augusztus 08. szeptember 04. Vendéglátóknak ELŐJEGYZÉSI AJÁNDÉK Tripla Klikk 350 ml 2 Új szín 1 40 000 Ft-os Parti Tripla Klikk 550 ml + 800 ml Vendéglátói ajánlat 40 000 Ft-os

Részletesebben

1. Cartesius-búvár. 1. tétel

1. Cartesius-búvár. 1. tétel 1. tétel 1. Cartesius-búvár Feladat: A rendelkezésre álló eszközök segítségével készítsen el egy Cartesius-búvárt! A búvár vízben való mozgásával mutassa be az úszás, a lebegés és az elmerülés jelenségét!

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz 1. tétel Bunsen égő Bunsen állvány dió lombikfogó oldalcsöves gömblombik parafadugóval 400 ml-es főzőpohár 200 ml vízzel kémcsőállvány, benne egy kémcsővel kémcsőfogó facsipesz rongy Erősítsd a diót a

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

Termékismertető és recept

Termékismertető és recept hu Terékisertető és recept Minikuglóf sütőfora Kedves Vásárlónk! A 20 darabos szilikon inikuglóf sütőfora rendkívül rugalas és tapadásentes felületű. Így az elkészült kuglófokat különösen könnyű kivenni

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7.

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7. Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató Javítva: 2014. december 7. Tartalomjegyzék Összeszerelés Működési elv Hogyan használjuk a Lifestraw asztali vízszűrőt? A asztali Műanyag fedő Előszűrő

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA P Q A B C D

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA P Q A B C D A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA A termosztát gomb B időkapcsoló gomb C ellenőrző lámpa D funkcióválasztó gomb E üvegajtó F alsó fűtőszál G lapos sütőrács H zsírfelfogó tálca I íves sütőrács (egyes modelleknél) L morzsatálca

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben

Gyümölcsvarázs. 2015. augusztus 10. szeptember 6. (33-36. hetek)

Gyümölcsvarázs. 2015. augusztus 10. szeptember 6. (33-36. hetek) Gyümölcsvarázs 2015. augusztus 10. szeptember 6. (33-36. hetek) Vendéglátóknak, 33-36. hetek 60 000 Ft-os Parti Allegra Desszertes Kehely 275 ml + Allegra Desszertes Pohár 2 x 450 ml + Friss Hölgy Kancsó

Részletesebben

1.a Eszköz-és felszerelésigény a tanévre

1.a Eszköz-és felszerelésigény a tanévre 1.a Eszköz-és felszerelésigény a tanévre 2 db 1. osztályos vonalas füzet 2 db. négyzethálós füzet 2 db. sima füzet 1 db. üzenő füzet (vonalas) 1 db. vonalas napközis gyakorló füzet 1 db. négyzetrácsos

Részletesebben

Tisztasági csomag: 1 folyékony szappan, 2 tekercs WC papír,1 csomag 100db-os papír zsebkendő,1 csomag szalvéta

Tisztasági csomag: 1 folyékony szappan, 2 tekercs WC papír,1 csomag 100db-os papír zsebkendő,1 csomag szalvéta 1. osztály Magyar nyelv és irodalom: 3db vonalas füzet (14-32) 5 csomag írólap 3db négyzetrácsos füzet (27-32) 1 doboz számolókorong 1 csomag színes pálcika 1db szabó centiméter 1db játékóra 1db kistükör

Részletesebben

Benoit extra szűz olívaolaj 500 ml, 750 ml, 5 l

Benoit extra szűz olívaolaj 500 ml, 750 ml, 5 l Product Catalogue Benoit extra szűz olívaolaj 500 ml, 750 ml, 5 l A Benoit extra szűz olívaolaj könnyű gyümölcs ízesítéssel és lágy virágillatával az igazi olíva íz fantasztikus élményét nyújtja ízlelőbimbóinak.

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín.

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. 1. Newton törvényei Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. Mindkét kocsira helyezzen ugyanakkora nehezéket, majd az egyik kocsit

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben