VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 20.

3 Vendéglátó-turizmus alapismeretek Ismerőse váratlanul igen magas örökséghez jut, melyet hasznosan szeretne befektetni. Olyan, a vendéglátással kapcsolatos vállalkozást szeretne, ami piaci rést tölt ki. Egy bioszállodára gondol, melynek megvalósításához az Ön segítségét is kéri. A következő feladatok ehhez kapcsolódnak. 1. Az első megbeszélésen szóba kerül a piaci kockázat jelentősége. ( = 15 pont) a) Határozza meg a piaci kockázat fogalmát! Tegyen két érdemi megállapítást! 2 pont A piaci kockázat (rizikó) a vállalkozási tevékenységgel szükségszerűen együtt járó bizonytalansági tényező, mely a veszteség lehetőségét is magában foglalja. A vállalkozásokat előre ki nem számítható hatások érhetik, melyeket kockázatoknak nevezünk. Értékelés: Elfogadható még: A kockázat általában a vállalkozó cselekvő hatáskörén kívül esik, annak kedvező, vagy kedvezőtlen következménye független a vállalkozótól. A kockázat felismerése és kezelése fontos segédeszköze a pénzügyi döntéseknek. A lényeget tartalmazó válaszért jár a két pont. A szaktanár a fentiektől eltérő, de helyes megoldást is elfogadhat. b) Ismertessen három kockázati tényezőt a bioszállodára, vagy általában egy új szállodára vonatkozóan! 3 pont 1. Nem ismerik a vendégek a bioszálloda tevékenységét, jelentőségét 2. Kedvezőtlen a politikai helyzet a turizmusra vonatkozóan 3. Kedvezőtlen hatású árváltozások Értékelés: Elfogadható még: versenytársak megjelenése, szélsőséges időjárás, szolgáltatások eszközigényessége, kedvezőtlen hatású jogszabályok, előírások negatív irányú változása, kereslet csökkenése, vendégigények kedvezőtlen megváltozása stb. Minden helyes válasz egy pontot ér. Többletpont nem adható. c) Milyen követelménynek feleljen meg a szálloda a bio elnevezés használata érdekében? Mit kell Ön szerint tennie, hogy méltó legyen a bio elnevezésre? Soroljon fel 3 tényezőt! 3 pont 1. Bio élelmiszerek kínálatban tartása 2. Környezetkímélő takarítószerek használata 3. Természetes anyagú berendezések (fabútorok, biomatracok) Értékelés: Elfogadható még: saját energiaellátás lehetősége, hulladékszelektálás, dobozos italok kiiktatása stb. A szaktanár által relevánsnak tartott válaszok is elfogadhatók. Többletpont nem adható. írásbeli vizsga / május 20.

4 d) Milyen belső kockázati tényezőkkel (adottsági hiányosságok, hibák) kell számolnia a bioszállodának, illetve a szállodában működő bioétteremnek? Ismertessen három tényezőt! 3 pont 1. Értékesítési problémák 2. Üzemeltetési problémák 3. Fejlesztési problémák Értékelés: Elfogadható még: vezetési problémák, személyi, tárgyi tényezők hiánya, kevés forrás stb. A szaktanár tartalmában a fentiekhez hasonló, egyéb helyes választ is elfogadhat. Minden helyes megoldás egy pontot ér. Többletpont nem adható. e) A bioszállodának különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a környezetvédelemre. Milyen védekezési módokat javasolna a táblázatban szereplő területekre? Írjon a Védekezés módja elnevezésű rovatokba egy-egy példát! 4 pont A környezetvédelem területe Károsító hatása Természetvédelem Növény és állatfajták túlzott felhasználása Vízvédelem Növekszik a szennyvíz mennyisége Levegővédelem A termelés és fűtés során keletkező égéstermék Környezeti kultúra Nagy mennyiségű védelme szemét kezelése Védekezés módja Újrahasznosított felhasználása Szennyvízkezelés Energiatakarékossági intézkedések/saját energiaellátás megteremtése Hulladékszelektálás papír Értékelés: Egyéb, a szaktanár által helyesnek ítélt példa is elfogadható. Minden jó példa egy pontot ér, részpont adható, többletpont nem. 2. A bioszálloda megnyitása alkalmából nagyszabású nyitópartit terveznek. (5 + 3 = 8 pont) a) A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához Ön forgatókönyv készítését javasolja. Egészítse ki a következő meghatározások hiányzó részeit! (5 x 1 = 5 pont) A forgatókönyveket fajtáik szerint két csoportra bontjuk. Az első csoportba a/z lebonyolítók részére készült forgatókönyvek tartoznak. A második csoportba a/z résztvevők számára készült forgatókönyvek kerülnek. A vendéglátó üzlet, a szálloda, a dolgozók számára készített forgatókönyv fontosabb részei: 1. a feladat leírása 2. a végrehajtásért felelős személy 3. a végrehajtás határideje /a végrehajtás feltételei Értékelés: Minden helyes válasz egy pontot ér, részpont adható. A fentiekkel tartalmilag megegyező, helyesnek ítélt válaszok is elfogadhatóak. írásbeli vizsga / május 20.

5 b) Illessze a következő tevékenységeket a megadott feladatokhoz! (3 x 1 = 3 pont) Az italok behűtése, az asztalok megterítése. A számlázás során egyeztetés a tételek mennyiségére és árára vonatkozóan. A péksütemények és a kenyér felkészítése, a poharak leszedéséhez üres tálcák előkészítése. A házigazda és a felszolgálók fogadják a vendégeket. Áramtalanítás, a terem bezárása. A helyiségek tisztaságának, hőmérsékletének, világításának ellenőrzése. A vendégek kívánságainak folyamatos figyelése. A kitálalt ételek ellenőrzése. A terem eredeti állapotba történő visszaállítása a takarítás megkönnyítése érdekében. Rendezvények előkészítése: a) Az italok behűtése, az asztalok megterítése. b) A helyiségek tisztaságának, hőmérsékletének, világításának ellenőrzése. c) A péksütemények és a kenyér felkészítése, a poharak leszedéséhez üres tálcák előkészítése. Rendezvények lebonyolítása: a) A házigazda és a felszolgálók fogadják a vendégeket. b) A kitálalt ételek ellenőrzése. c) A vendégek kívánságainak folyamatos figyelése. Teendők a rendezvények után: a) A számlázás során egyeztetés a tételek mennyiségére és árára vonatkozóan. b) Áramtalanítás, a terem bezárása. c) A terem eredeti állapotba történő visszaállítása a takarítás megkönnyítése érdekében. Értékelés: Egy-egy pont jár minden helyesen kitöltött celláért. Csak akkor jár az egy pont, ha minden tevékenységet hozzárendelt a megadott fázishoz a vizsgázó. Részpont adható. 3. A Holdfény Bioszálloda a Vállalkozók Klubjának rendezvényéről videofelvételt készített a résztvevők kérésére. A rendezvényről készült 7 darab CD-t értékesíti a klub számára. Az Ön feladata, hogy erről számlát állítson ki a bioszálloda nevében. 7 pont Az adatok a következők: Az eladó: Holdfény Bioszálloda 1254 Budapest, Napsugár út adószáma: számlaszáma: ABC Bank A vevő: Vállalkozók Klubja 1292 Budapest, Teleki út 20. adószáma: számlaszáma: DEF Bank Az áru: 7 db CD (a jelenleg érvényes áfa 25%) A termék besorolási száma: 8523 A termék nettó egységára: 3000 Ft Fizetési feltétel: átutalás Teljesítés ideje: március 25. Fizetési határidő: április 5. írásbeli vizsga / május 20.

6 A szállító (név, irányítószám, cím, telefon, bankszámla száma, megnevezése, adószáma) Holdfény Bioszálloda 1254 Budapest, Napsugár út adószáma: számlaszáma: ABC Bank Közösségi adószáma: HU A teljesítés időpontja: március 25. A számla kelte: március 25. A vevő (név, irányítószám, cím, bankszámla száma, megnevezése és adószáma) Vállalkozók Klubja 1292 Budapest, Teleki út 20. adószáma: számlaszáma: DEF Bank Közösségi adószáma: HU A fizetés határideje: április 5. A fizetés módja: átutalás A termék vagy szolgáltatás megnevezése, besorolási száma és egyéb jellemzői Mennyiség egysége Mennyiség áfa nélküli egységár áfa nélküli számlaérték áfa kulcs áfa összege áfát tartalmazó számlaérték CD 8523 darab % Összesen: A számlában szereplő áfa Számlaérték áfa nélkül Áthárított áfa összege Számlaérték áfával részletezése 25 % % Összesen: Számla végösszege betűvel: huszonhatezer-kettőszázötven B /V. -25x3 lapos RK-HUN Bt Készült 3 példányban Értékelés: Egy pont jár, ha az eladó és a vevő adatait helyesen, a megfelelő helyre írja a vizsgázó. Egy pont adható a helyes dátumok, valamint a fizetési mód beillesztéséért. Egy pontot kap a vizsgázó a termékre vonatkozó paraméterek (megnevezés, mennyiségi egység, mennyiség, áfa nélküli egységár, áfa kulcs) helyes elhelyezéséért. Egy-egy pont jár az áfa nélküli számlaérték, az áfa összege és az áfát tartalmazó számlaérték helyes kiszámításáért. Egy pont adható a számla további korrekt kitöltéséért. 4. A bioszállodában mint minden egyéb szállodában, vagy vendéglátó üzletben szükséges az elvégzett munka, a kifejtett tevékenység felülvizsgálata. A vállalkozások szempontjából az ellenőrzés jellegét tekintve külső- és belső ellenőrzést különböztetünk meg. (2 + 2 = 4 pont) a) Milyen témákban történhet hatósági (külső) ellenőrzés? Soroljon fel négyet! (Ne az ellenőrző szervezetek nevét írja le, hanem a területeket, amelyekre az ellenőrzések irányulnak!) 2 pont 1. adók 2. fogyasztóvédelem 3. higiénia 4. munkaügy Értékelés: Elfogadható még: jövedéki termékek, tűzvédelem, tisztaság, balesetvédelem stb. Két-két helyes meghatározásért jár az egy pont. írásbeli vizsga / május 20.

7 b) Ismertesse az ellenőrzés hatását, jelentőségét a gazdálkodás egészére! Tegyen két érdemi megállapítást! 2 pont 1. Elősegíti a tevékenység szabályos és hatékony végrehajtását. 2. A külső ellenőrzés kényszerítő elemeket tartalmaz a törvényesség betartása érdekében. Értékelés: Elfogadható még: védi a tulajdonosok érdekeit, vizsgálja a célok megvalósulását, a fogyasztóknak, vendégeknek biztonságot nyújt. 5. A bioszálloda aktív szerepet kíván betölteni a turizmusban. Ezzel kapcsolatban a tulajdonos szeretné megismerni a turizmus gazdasági jelentőségét. Sorolja fel számára az Ön szerint legfontosabbakat! Tegyen négy érdemi megállapítást! 4 pont 1. Befolyásolja, növeli a fogyasztást (multiplikátor hatás). 2. Munkahelyeket teremt (munkalehetőség). 3. Serkenti a közlekedés, az ipar, az építőipar, a mezőgazdaság fejlesztését. 4. Növeli a helyi lakosság jövedelmét. Értékelés: Elfogadható még: fejleszti a telephelyet, vásárlási alapot köt le stb. Egyéb, tartalmában helyes válasz is elfogadható a szaktanár belátása szerint. Minden helyes meghatározásért jár az egy pont. Részpont adható, többletpont nem. 6. A bioszállodát beutazó csoportok is szívesen veszik igénybe. Milyen költségekre, díjakra kell az utazásszervezőknek az előkalkulációban kitérniük? Ne csak a szállodával kapcsolatos költségekre gondoljon! Határozzon meg négyet! 2 pont 1. szállásköltség 2. étkezési költség 3. közlekedési költség 4. programok költségei Értékelés: Elfogadható még: idegenvezető költsége, szervezési díj, egyéb költségek, egyágyas felár, áfa stb. Két-két helyes meghatározás ér egy-egy pontot, részpont igen, többletpont nem adható. írásbeli vizsga / május 20.

8 Szállodai alapismeretek 1. A jó telepítési hely minden szálloda, vagy vendéglátóhely esetében kulcskérdés. A bioszálloda esetében is fel kell tárni, milyen tényezők befolyásolják az elhelyezkedés kiválasztását. Soroljon fel ezek közül négyet! 2 pont 1. a település jellege 2. a település vonzereje 3. a szálláshely környezete 4. a szálláshely megközelíthetősége Értékelés: Elfogadható még: a szálláshely környezetének infrastruktúrája, környezetvédelmi adottságok stb. Egy pont jár két helyes tényező meghatározásáért. A szaktanár által helyesnek ítélt egyéb válasz is elfogadható. Többletpont nem adható, részpont igen. 2. A bioszálloda igazgatói posztjára pályázatot írnak ki. ( = 14 pont) a) Ismertesse a szállodai menedzsment/szállodai igazgatás fő feladatait! 2 pont 1. tervezés 2. szervezés 3. igazgatás 4. ellenőrzés Értékelés: Ezek a kifejezések, vagy ezek szinonimái fogadhatók el. Elfogadhatja a szaktanár fentiek körülírását, példákkal történő alátámasztását is. Két-két helyes megállapításért jár az egy-egy pont. Részpont adható, többletpont nem. b) A hatékony szállodavezetéshez sokrétű ismerettel kell rendelkeznie úgy az igazgatónak, mint a teljes menedzsmentnek. Illessze az alábbiakban felsorolt tényezőket a táblázat megfelelő rovatába! 3 pont jogi ismeretek, marketingismeretek, határozottság, nyelvismeret, szervezőkészség, büntetlen előélet, pénzügyi ismeretek, emberismeret, döntési készség Szakmai tudás és tapasztalat: Vezetői rátermettség: Erkölcsi megbízhatóság: jogi ismeretek, pénzügyi ismeretek, nyelvismeret, marketingismeretek emberismeret, határozottság, szervezőkészség, döntési készség büntetlen előélet Értékelés: Az egy-egy pont csak akkor jár, ha a felsorolt tényezőket hibátlanul illesztette be a vizsgázó a megfelelő rovatba. Részpont adható. írásbeli vizsga / május 20.

9 c) Miért, illetve kinek tartozik felelősséggel a szállodai menedzsment? Tegyen három érdemi megállapítást! 3 pont A menedzsmentnek működtetnie kell a szállodai vagyont. Felelősséget kell vállalnia egyrészt közvetlenül a tulajdonosokkal, másrészt mindazokkal, akik a gazdálkodás során vele kapcsolatba kerülnek. Ezek lehetnek vendégek, alkalmazottak, egyéb munkavállalók, beszállítók. A büntetőjogi felelősségen túl társadalmi és környezeti felelősség is terheli. Értékelés: A fentiekkel tartalmilag megegyező válaszok fogadhatók el. d) Mely tényezők befolyásolják a szálloda szervezeti felépítését? Soroljon fel hármat! 3 pont 1. A vállalkozási forma 2. A vezetői munkamegosztás 3. A mennyiségi munkamegosztás Értékelés: Elfogadható még: a kialakított munkakörök, a hatáskörök elosztása stb. A szaktanár ezen kívül további, általa helyesnek ítélt válaszért is megadhatja az egy-egy pontot. e) A bioszálloda funkcionális szervezeti felépítést követ, a feladatkörök elosztása is ez alapján történik. Egészítse ki a következő meghatározásokat az oda illő kifejezésekkel! 3 pont A vezetők közötti munkamegosztás funkciók szerint történik. A döntési jogkörök központosítottak/centralizáltak. A döntési jogkörök túlnyomó része a/z felső vezetéshez/vezetéshez tartozik. Értékelés: A fenti válaszok, illetve azok szinonimái egy-egy pontot érnek. 3. A szobafoglalási rendszer kialakítása nélkülözhetetlen feladat. (3 + 2 = 5 pont) a) A bioszálloda menedzsmentje fontosnak tartja, hogy a várható foglaltságról folyamatosan információt kapjon. Ön a különböző nyilvántartási módszerek közül a számítógépes rendszer mellett érveljen! Tegyen három érdemi megállapítást annak előnyeiről! 3 pont 1. áttekinthető az előrejelzés 2. bármikor elérhető 3. bontásban is megnézhető Értékelés: Elfogadható még: a módosításokat is nyilvántartja, a foglalásról lista nyomtatható, hosszú távra is előre jelez stb. Ezen kívül egyéb, a szaktanár által elfogadható, tartalmilag helyes válasz is értékelhető. b) Ismertessen kettő, a szállodai értékesítésben használt szoftvert! 2 pont 1. HostWare 2. Visual Hotel Értékelés: Elfogadható még: Flexys, Hotel3000, R-Keeper, Fidelio valamint egyéb, a szaktanár által helyesnek ítélt válasz. írásbeli vizsga / május 20.

10 4. A következő feladatok a szállodai gazdálkodásra vonatkoznak, melyhez kapcsolódó ismeretek elsajátítása a bioszálloda számára is elengedhetetlen. ( = 9 pont) a) Melyik a kakukktojás? Húzza alá az Ön által helyesnek ítélt megoldást, majd indokolja meg választását! (3 x 1 = 3 pont) a dolgozók munkabére a felszolgálók munkaruhája szobai bekészítés költsége karbantartási költség Indoklás: A karbantartási költség közvetett költség, míg a többi közvetlen. bérleti díj biztosítási díj mosatási költség névhasználati díj Indoklás: A mosatási költség változó költség (forgalomtól függő), míg a többi állandó költség. demográfiai környezet politikai, jogi környezet szállítók természeti környezet Indoklás: A szállítók a mikrokörnyezethez tartoznak, a többi a makrokörnyezet része. Értékelés: Csak akkor jár az egy-egy pont, ha a vizsgázó az aláhúzott választ helyesen indokolja. Egyéb, tartalmilag helyes válasz és indoklás is elfogadható. b) A bioszálloda gazdálkodásának előzetes eredménymutatóit szeretnénk megtudni az első gazdálkodási évre. Számolja ki a következő adatok alapján a bruttó üzemeltetési eredményt (GOP) és a nettó üzemeltetési eredményt (NOP)! 4 pont Összes nettó árbevétel: Elábé (a vendéglátás beszerzési értéke): Üzemegységi közvetlen költségek: Közvetett költségek: Állandó költség: E Ft E Ft E Ft E Ft E Ft 1. Nettó árbevétel E Ft 2. Elábé E Ft 3. = Árrés E Ft 4. Közvetlen költségek E Ft 5. = Üzemegységi eredmény E Ft 6. Közvetett költségek E Ft 7. = GOP E Ft 8. Állandó költség E Ft 9. = NOP E Ft írásbeli vizsga / május 20.

11 Értékelés: Egy-egy pont jár az árrés, az üzemegységi eredmény, a GOP és az NOP helyes értékéért. Csak a helyes számítási menetért pont nem adható! c) Számítsa ki a fenti adatok alapján a vendéglátás átlagos haszonkulcsát, ha ott a nettó árbevétel E Ft az adott évben! 2 pont 1. Árbevétel E Ft 2. Elábé E Ft 3. = Árrés E Ft 4. Haszonkulcs = (Árrés / Elábé) x 100 = 1,5 x 100 = 150% Értékelés: Egy-egy pont jár a vendéglátóiparra vonatkozó árrés és a haszonkulcs kiszámításáért. Ha a haszonkulcsot a vizsgázó nem százalékban adta meg, akkor is fogadjuk el! Marketing alapismeretek 1. A bioszálloda hatékony működtetéséhez a vendégek magatartásának ismerete is szükséges. Jellemezze az alábbi vásárlói/vendégtípusokat! (4 x 1 = 4 pont) Szokásokhoz ragaszkodó fogyasztó/vendég: Rutinszerűen viselkedő vásárló, aki jellemzően megtanult program alapján viselkedik. Racionális fogyasztó: Tudatosan vásárol. Változatosságot kereső fogyasztó/vendég: Az újdonságot, a különlegességet keresi. Impulzus fogyasztó/vendég: Pillanatnyi hatásokra vásárol. Az érzelmi tényezők erősen befolyásolják döntését. Értékelés: Minden helyes meghatározás egy pontot ér. A szaktanár elfogadhat a fentiekhez tartalmilag hasonló, további releváns választ is, például példákat. 2. A bioszálloda beruházása, majd megnyitása előtt elengedhetetlen a piackutatás. ( = 5 pont) a) A szekunder és a primer vizsgálatok közül Ön a szekunderkutatás mellett érveljen! Ismertesse két előnyét a primer adatfelvétellel szemben! 1 pont 1. időtakarékos 2. költségtakarékos Értékelés: A szaktanár ezen kívül elfogadhat még más, szakmailag helytálló, releváns érvet is. Két érdemi megállapításért jár az egy pont. Többletpont nem adható. írásbeli vizsga / május 20.

12 b) Milyen belső és külső információkra lehet támaszkodni a szekunder adatszerzés során? Írjon mindkét kategóriára két-két példát! (2 x 1 = 2 pont) Belső információforrások Külső információforrások 1. Költségek 1. Napi, heti sajtó 2. Reklamációk, vevőszolgálat 2. Központi irányítószervek adatai Értékelés: Belső információ lehet még: megrendelések alakulása, vállalati mérleg, eredménykimutatások, műszaki fejlesztés irányai, vendégek száma stb. Külső információforrások lehetnek még: korábbi kutatási jelentések, különböző kamarák információi, vásárok, kiállítások kiadványai stb. Két helyes példáért jár az egy pont. Többletpont nem adható. c) A szekunder piackutatás nem ad minden esetben elegendő információt az egyes vendégtípusok megismeréséhez, ezért gyakran primer adatfelvétel is szükséges. Ön a megkérdezést tartja ehhez hatékonynak. Ismertesse a megkérdezés fajtáit, típusait! 1 pont 1. írásbeli 2. szóbeli 3. telefonos Értékelés: Az egy pont csak akkor jár, ha mind a három megkérdezési formát helyesen írta le a vizsgázó. d) Ma már egyre elterjedtebb a számítógépes megkérdezés. Tegyen két érdemi megállapítást e módszer előnyeire vonatkozóan! 1 pont A kész kérdőívminták elérhetőek, a kérdőív feldolgozása is megoldható az interneten. Értékelés: Elfogadható még: gyors, költséghatékony, kényelmes stb. Ezen felül a szaktanár elfogadhat további, releváns előnyöket is. Többletpont nem adható. 3. A bioszálloda megnyitása előtt fontos a piac szegmentálása. Egészítse ki a hiányzó meghatározásokkal az alapváltozókra vonatkozó táblázatot! Példák esetén kettő megoldást írjon! 4 pont Az alapváltozók csoportja Példák Területi szegmentáció a) régió b) település mérete Demográfiai szegmentáció a) életkor b) nem Magatartási szegmentáció a) vásárlási indítékok b) attitűd Társadalmi-gazdasági/Szociodemográfiai szegmentáció b) iskolai a) foglalkozás végezettség Értékelés: A megoldásban szereplő példákon túl a szaktanár elfogadhat további, általa helyesnek ítélt válaszokat. Két helyes példa megnevezéséért jár egy pont. Többletpont nem adható. Az alapváltozók csoportjának megnevezésénél csak ezek a megoldások fogadhatóak el. Ez esetben egy helyes válasz egy pontot ér. írásbeli vizsga / május 20.

13 4. Már a szálloda nyitásakor végig kell gondolni a termék-életgörbe egyes fázisait. (2 + 1 = 3 pont) a) Nevezze meg a termék életútjának egyes szakaszait! Ügyeljen a helyes sorrendre! 2 pont 1. Bevezetés 2. Növekedés 3. Érettség/Telítettség 4. Hanyatlás/ Elhúzódás Értékelés: Az életgörbeszakaszoknál csak ez a helyes sorrend fogadható el. Pont csak akkor jár, ha a sorrend is helyes. b) Jellemezze az első szakaszt! Tegyen két érdemi megállapítást! 1 pont A forgalom gyenge, illetve lassan kezd növekedni. A költségek magasak. Értékelés: A fenti megállapításokon túl elfogadható még: kicsi a piaci részesedés, a vendégek még nem ismerik a szolgáltatást stb. Az egy pont csak akkor jár, ha két helyes megállapítást tett a vizsgázó. 5. A szálloda bioétterme saját termelésű biobort fog értékesíteni, melyet védjeggyel szeretne ellátni. ( = 5 pont) a) Írja le a védjegy fogalmát! 1 pont A védjegy jogi védelmet biztosító megkülönböztető jelzés. A jogi oltalom védi a tulajdonosnak azt a jogát, hogy a márkanevet vagy márkajelzést kizárólagosan használhassa. Védjegyoltalomban részesülhet minden olyan megjelölés szó, szóösszetétel, kép, betű, szám, hang és fényjel, vagy ezek együttes alkalmazása amely alkalmas áruknak és szolgáltatásoknak, más áruktól és szolgáltatásoktól való megkülönböztetésére. Értékelés: A helyes fogalommeghatározás egy pontot ér. Nem szó szerinti választ várunk el. A fentivel tartalmilag megegyező, a szaktanár által helyesnek ítélt válaszért is jár az egy pont. b) Ismertesse a védjegy funkcióit! 2 pont Elsődleges funkció: A védjegy, mint árujelző, az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékoztatására szolgál. Másodlagos funkció: Garanciát nyújt a vásárlóknak a termék eredetét, minőségét illetően. Értékelés: A funkciók helyes megválaszolásáért egy-egy pont jár. A fentitől eltérő, de tartalmilag helyes választ a szaktanár elfogadhat. c) A szálloda saját termelésű bioborának értékesítésével kapcsolatban két módszer jöhet szóba, a demigrosz és a művi út. Magyarázza el ezek jelentését! (1 + 1 = 2 pont) Demigrosz út: Demigrosz út esetén a nagykereskedő kettős feladatot lát el. Egyrészt értékesít viszonteladóknak (kiskereskedőknek, egyéb vendéglátóhelyeknek), másrészt végső felhasználóknak, vendégeknek is. írásbeli vizsga / május 20.

14 Művi út: A termelő közvetlenül a kiskereskedelemnek értékesít. Értékelés: A fenti fogalommal tartalmilag megegyező válasz is elfogadható. Egész részpont adható. 6. A bioszállodában promóciós/kommunikációs eszközöket is alkalmaznak. Helyezze a megfelelő csoportba az oda illő eszközöket! 2 pont a) Happy hours akciók b) Új belépők kézikönyve c) Kóstoltatás d) Arculati kézikönyv Promóciós/kommunikációs eszközök csoportja Értékesítésösztönzés PR eszközök Példák, eszközök a) Happy hours akciók c) Kóstoltatás b) Új belépők kézikönyve d) Arculati kézikönyv Értékelés: Egy pont csak akkor jár, ha mind a két példát a helyes csoportba tette a vizsgázó. Egész részpont adható. 7. Melyik a kakukktojás! Húzza alá és indokolja választását! (3 x 1 = 3 pont) a) lélektani ár keresletorientált árképzés szezonárak Indoklás: A keresletorientált árképzés árstratégiai eszköz, míg a többi ártaktikai. b) automata értékesítés házhoz szállítás borszaküzlet Indoklás: A borszaküzlet a bolti értékesítéshez tartozik, a többi bolt nélküli értékesítési forma. c) referenciacsoport iskolai, munkahelyi csoport család, baráti kör szubkultúra/mikrokultúra Indoklás: A szubkultúra/mikrokultúra nem tartozik a fogyasztói magatartást befolyásoló társadalmi tényezők közé. Értékelés: Az egy pont csak akkor jár, ha az indoklás is helyes. A helyes válasz aláhúzásáért nem jár pont. A szaktanár egyéb általa helyesnek ítélt aláhúzást és indoklást is elfogadhat. írásbeli vizsga / május 20.

15 8. Minősítse az alábbi állításokat, hogy igazak, vagy hamisak-e! Húzza alá a megfelelő választ! Ha a válasz hamis, meg kell indokolni a döntést. Igaz állítás esetén nem kell indokolni. 4 pont a) A direkt marketing egyik előnye, hogy kiválaszthatjuk azokat az ügyfeleket, vendégeket, akiket a legjobban, leghatékonyabban tudunk kiszolgálni. Indoklás:- Igaz / Hamis b) A netiket a mobiltelefon használati szokásokat szabályozza. Igaz / Hamis Indoklás: A netiket az internethasználati szokásokat szabályozza. c) A magán névjegykártyán kötelező feltüntetni a beosztást. Igaz / Hamis Indoklás: Nem kötelező feltüntetni, csak a hivatali névjegykártyán. d) A személyes eladás különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelyek célja, hogy a vendégek gyorsabban és többet fogyasszanak és vegyenek igénybe különféle szolgáltatásokat. Igaz / Hamis Indoklás: A meghatározás az értékesítés-ösztönzésre vonatkozik. A személyes eladás az a tevékenység, amikor szóban, közvetlen kapcsolatfelvétellel kívánjuk a célcsoportot meggyőzni az értékesítés érdekében. Értékelés: Minden helyes válasz egy pontot ér. Az egy pont csak akkor jár, ha helyes az indoklás is. írásbeli vizsga / május 20.

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségivizsgakövetelményeinek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma

Részletesebben

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács

33 811 03 0100 31 01 Gyorséttermi- és ételeladó Szakács A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 02 Kereskedelmi képviselő Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem

A kereskedelem. A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai. Nagykereskedelem. Vendéglátás. Kiskereskedelem A kereskedelem tevékenység elemzési sajátosságai Musinszki Zoltán MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék A kereskedelem Fogalma: Az

Részletesebben

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll

6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás. 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai. 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 1 6.21. Szállodai vendéglátás Hotel F&B gazdálkodás 1.Szállodai vendéglátás sajátosságai F&B Features 2. Vendéglátás közvetlen személyi költségek F&B Payroll 3. Szállodai vendéglátás költségei F&B Costs

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak?

Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 1. tétel: Ismertesse az üzleti terv készítésének szempontjait, és a főbb fejezetek tartalmát! Mi a jelentősége a jelenérték számításnak? 2. tétel: 3. tétel: Milyen érdekegyeztetési fórumokat ismer? Mit

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására.

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését. Soroljon fel a vállalat mikrokörnyezeti

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 1 3.8. Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. MINTATÉTEL A) Határozza meg a gazdálkodás körébe tartozó fogalmakat: gazdálkodás, termelés és technológia, vállalati

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Gazdálkodási feladatok ellátása

Gazdálkodási feladatok ellátása PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-83 /2019. Érvényességi idő: 2019. június 04. 9:00 Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Ez a:

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését.

Részletesebben

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 21 pont Egy kereskedő vállalkozó 2018-ban 308 600 ezer Ft forgalmat ért el 28%-os

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására!

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására! A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 19 pont Egy papír-írószerbolt 2018. évi árbevétele 85 000 ezer Ft. Az üzlet 24%-os

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok (vizsgázó olvasható neve) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2017. október. 4. 8.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR 1. A mellékelt források felhasználásával mutassa be a marketing gondolkodás fejlődését! Hasonlítsa össze a termelésorientált és a marketingorientált vállalkozást! Milyen lépéseket kell tenni a marketinges

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. január 26. 8.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm.

Részletesebben

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők.

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. 1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. b. A döntés fogalma és folyamata, az optimális döntést befolyásoló tényezők A döntések

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 03 0100 52 01 Munkaerőpiaci szolgáltató, ügyintéző

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 03 0100 52 01 Munkaerőpiaci szolgáltató, ügyintéző A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 1 3.9. Szállodai vendéglátás bevételgazdálkodása Hotel F&B 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban.

a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. a) A turizmus fogalma. A turizmus jelentősége napjainkban Magyarországon és nemzetközi viszonylatban. b) A menedzsment fogalma és feladata a turizmusban. c) A kultúrák különbözőségének jelentősége a turizmusban.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0005-06 A kereskedelmi egység szabályszerű

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP I. Szöveges feladatok A feladatok az Irodatechnikai eszközök használata, iratkezelés, üzleti levelezés technikája, tartalma,

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam 1 Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam Tantárgyak: Kereskedelem általános ismeretei Kereskedelmi alapgyakorlat A vizsga szerkezete:

Részletesebben

Szállás tevékenység bevétel-gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás

Szállás tevékenység bevétel-gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége. 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 11. Szállás tevékenység bevétel-gazdálkodása Szobakiadás tevékenysége 1 1. Szálláshely kiválasztás Szálláshelyválasztás 2. Épített és kiadható szobák Kapacitás - kínálat 3. Vendég motiváció és szegmentáció

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Írásbeli vizsgafeladat, javítási-értékelési útmutató 2010 NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET É 145206/1/17 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MK/HU Érvényességi idő: 2010. 02. 03. óra, perc a vizsgabefejezés szerint. Minősítő neve, beosztása: Nagy László s.k. NSZFI főigazgató Készítő szerv: Nemzeti

Részletesebben

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás

Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B. 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 12. Szállodai vendéglátás bevétel-gazdálkodása Hotel F&B 1 1. Miért vendéglátás? 2. Szállodai vendéglátás Szállodai vendéglátás 3. Szállodai vendéglátás árbevételi terve Vendéglátás bevétel 4. Szállodai

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja szöveges

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_GLD110-K3 Marketing 2. A neve, beosztása:, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező

Részletesebben

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban!

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! III. GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! T 1. Beruházások K T 1. Műszaki berend. K T 2. Áruk K 1a 500 1b 500 Ny 2.000

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elfogadható a megoldási

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAISMERETEK KÖZÉSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2013.08.19. 4. Disztribúció Disztribúció. 5. Szobafoglalás Foglalás

2013.08.19. 4. Disztribúció Disztribúció. 5. Szobafoglalás Foglalás 1 2.7. Piaci gazdálkodás tevékenységei a szálláshely szolgáltatásban Piaci gazdálkodás 1. Marketingterv célja Piaci célok 2. Marketingterv felépítése Marketingterv 3. Szálláshelyek értékesítése Értékesítés

Részletesebben

Gazdálkodási feladatok ellátása

Gazdálkodási feladatok ellátása PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-30 /2019. Érvényességi idő: 2019. február 26. 8:00 Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Ez a:

Részletesebben

Gazdasági informatikus Informatikus

Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben