Tömörítés, kép ábrázolás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tömörítés, kép ábrázolás"

Átírás

1 Informatika alapjai-4 Tömörítés 1/12 Tömörítés, kép ábrázolás [Forrás elsősorban WIKIPEDIA] A tömörítés alapcélja, hogy információt a számítástechnikában egy vagy több file-t - kisebb helyen lehessen tárolni, átvinni. A tömörítés lehet veszteségmentes (ZIP, TIF), vagy veszteséges (JPEG, MPEG). A tömörítéssel együtt történhet - adatvédelem: a tömörítéshez jó hatásfokú hibajavító kódolást használnak, amely u.n. folthibák esetén is lehetővé teszi a javítást. - titkosítás: a tömörített file csak kulcs megadása után fejthető ki. A tömörítés azon alapszik, hogy az információ tárolása redundáns, és olyan eljárásokat alkalmazunk, melyekkel a redundancia csökkenthető. A redundancia azt jelenti, hogy az elem sorozat (információ) elemei nem függetlenek egymástól. Ebből kiindulva számszerűsíthető az elem sorozat redundanciája, amely alapvető információelméleti fogalom (Shannon). A redundancia azt fejezi ki, hogy egy elem sorozatot mennyivel lehetne lerövidíteni úgy, hogy az eredeti információt vissza lehessen állítani. Elég nyilvánvalóan redundáns az írott beszédszöveg: nem lehet benne akármilyen karakter sorozat. Először is kevés kivételtől eltekintve csak értelmes szavak vannak benne, az értelmes szavak értelmes mondatokat alkotnak. Egy szón belül is eltér az egyes betűk előfordulási valószínűsége (leggyakoribb: E), magánhangzó után nagyobb valószínűséggel mássalhangzó következik, és fordítva. Hasonlóan redundáns a képek bit-mapként történő tárolása: - vonalas ábránál nagy összefüggő fehér és kisebb, de összefüggő fekete területek váltakoznak, tehát sokkal kisebb a váltás valószínűsége, mint az, hogy egy fehér pontot fehér pontok, fekete pontot fekete pontok vesznek körül. - fényképnél az egymás melletti képpontok többnyire kismértékben különböznek - filmben az egymás utáni kockák általában kismértékben különböznek. Run Length Encoding (RLE) Futás hossz kódolás: egyforma adatokból álló sorozat helyett a sorozat darabszámát és az elemet továbbítjuk. Például WWWWWWWWWWWWBWWWWWWWWWWWWBBBWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWBWWWWWWWWWWWWWW helyett: 12WB12W3B24WB14W (W: fehér képpont, B: fekete képpont) Elsősorban a fax technikában alkalmazzák. Legegyszerűbb esetben a tömörítés csak egy soron belül történik, a bonyolultabb algoritmus azt is kihasználja, hogy az egymás utáni sorok hasonlóak. ZIP A legismertebb veszteségmentes tömörítési technika ben Phil Katz dolgozta ki cégében, a PKWARE-ben. Fő jellemzők: - egy vagy több file egyetlen file-ba becsomagolva. Nyereség kisebb file-ok esetén a minimális blokk méret miatt (u.n. Cluster: tipikusan 4 kbyte). [20 db. 200 byte-os file egyenként tárolva 80 kbyte, tömörítés nélkül egyberakva ~ 4 kbyte, a szükséges adminisztrációval 8 kbyte] - a file-ok a ZIP file-ban szétválasztva vannak benne, egyenként törölhetők, módosíthatók, vagy új file-ok tehetők be.

2 Informatika alapjai-4 Tömörítés 2/12 - a program az egyes file-okat különböző módszerekkel tömöríti: (nincs tömörítés,) Shrinking, Reducing, Imploding, Tokenizing, Deflating, Imploding, Method 11, BZip2. - a tömörítéssel együtt titkosítás is történhet (könnyen feltörhető) - a hiba hatása korlátozódik arra az eredeti file-ra, melynek becsomagolt formájában a hiba előfordul. A felsorolt tömörítési eljárások közül a leggyakrabban alkalmazott a Deflating (= [gáz, levegő] leeresztése). Ez az LZ77 eljárást és Huffman kódolást kombinálja. Az LZ77 eljárás mint az összes eljárás, melynek neve LZ-vel kezdődik (pl. LZW) Abraham Lempel és Jacob Ziv nevéhez kötődik (1977). A tömörítendő file-ban ismétlődő részeket keresünk, ezeket egy szótárban kigyűjtjük, és egy sorszámot rendelünk hozzájuk. A tömörített file két részből áll: a szótárból és egy sorszám listából. Például legyen a file a következő szöveg: Ha buta vagyok, nem tudom, hogy buta vagyok, mert buta vagyok. Ebből nyilván létrehozható a következő szótár és szöveg: $1= buta vagyok Ha$1, nem tudom, hogy$1, mert$1. A sorszám listában a sorszámok kódolására Huffman kódot alkalmazunk, azaz annál rövidebb a sorszám kódja, minél gyakrabban fordul elő a szótár elem a file-ban. Nyilvánvalóan csak akkor van tömörítés, ha a szótár elemek sokszor fordulnak elő. Tételezzük fel, hogy a tömörítő csak egy szöveg karaktereit ismeri fel, így a karakterek kerülnek a szótárba. Ekkor a módszer a szöveg karakterenkénti Huffman kódolását eredményezi. Néhány ZIP tömörítési eredmény: Magyar nyelvű szöveg tömörítése: byte-ból byte (100%-68%=32%) Program forrás tömörítése: byte-ból byte (100%-80%=20%) 26 db. vonalas BMP file: 88 Mbyte-ból 1,665 Mbyte (100%-98%=2%). Képábrázolás A számítástechnikában a képeket kétféleképpen írhatjuk le: vektorgrafikusan: ekkor a kép elemeit adjuk meg, például egy egyenes kezdő és végpontjának koordinátáit, vastagságát, stílusát, színét. Alapvetően így működik például a CorelDraw rajzolóprogram. Raszter grafikaként: a képet raszterpontokra osztjuk, és az egyes pontok jellemzőit (világosság, szín) adjuk meg. Nem foglalkozunk a kétféle eljárás előnyeivel-hátrányaival, és a továbbiakban csak a raszter grafikus ábrázolásról beszélünk. A legismertebb tömörítetlen raszter grafikus ábrázolási forma a Windows Bitmap. Az ilyen file-ok kiterjesztése általában.bmp. A bitmap file felépítése: Fejléc: - a file mérete (x * y) - a file típusa, ezen belül az egy pontot leíró bitek száma (B). Ez lehet 1 (fekete-fehér), 4 (16 színű), 8 (256 színű, vagy 256 szürkeárnyalatú), 16 (RGB555 vagy RGB565: alapszínenként ~5 bit, szín) vagy 24 (RGB888: alapszínenként 8 bit, szín).

3 Informatika alapjai-4 Tömörítés 3/12 Színtábla: 4 és 8 bit/pont bitmap-nél megadja, hogy a 16, illetve 256 féle képpont milyen színű (24 bites felbontásban). 16 és 24 bites bites felbontásban nincs színtábla. Bitmap: ennek mérete >= B * x * y / 8 byte. Például egy 8 x 10 pixeles kétszínű kép és bitmapja: h h Ch h h Eh Eh h h h A bitmap képek nagyon nagyok lehetnek. Egy 800 x 600 pontos 24 bites bitmap mérete: 800 x 600 x 3 byte = byte. A képméret tömörítéssel csökkenthető (van RLE tömörítést alkalmazó BMP formátum, a legismertebb a JPEG képtömörítés). Színlátás fizikája A látható fény hullámhossza ~ nm: A tiszta színek spektruma egyetlen vonal, a kevert színek spektruma valamilyen hullámhossz eloszlású görbe.

4 Informatika alapjai-4 Tömörítés 4/12 Például egy villanólámpa fényének spektruma (4600K): A CIE patkó diagram A diagram az összes látható színt mutatja. A színes terület peremén a tiszta színek, közép felé haladva a kevert színek látszanak. A fekete vonal a fekete test sugárzását mutatja a hőmérséklet függvényében. A szem A szem szerkezete:

5 Informatika alapjai-4 Tömörítés 5/12 A retinában kétféle fényérzékelő sejt van. Pálcikák: egyenletesen elosztva helyezkednek el. Elsősorban az éjszakai és a periferiális látásban van szerepük. Csak egyféle pálcika van, a pálcikák a színlátásban nem vesznek részt. Csapok: háromféle csap van, melyek a kék, zöld és vörös színre érzékenyek. Ezért ezeket Beta (blue = kék), Gamma (green = zöld) és Rho (red = piros) csapnak nevezik. A csapok színérzékenysége: (A színvakság a csapok működési zavaraival függ össze. Leggyakoribb a zöld-vörös színtévesztés, amikor a Gamma vagy Rho csapok hiányoznak, vagy a Gamma és Rho spektrum összecsúszik.) Az hogy valamilyen eloszlási spektrumot milyen színűnek látunk, attól függ, hogy a háromféle csap milyen ingert kap. Ezért egy színes képhez nem kell végtelen sok színt generálni, hanem elég háromfélét lehetőleg úgy, hogy a három komponens a háromféle csapot ingerelje. A színes képernyőn a kép RGB komponensekből tevődik össze: Látszik, hogy a szétválasztás nem tökéletes, például a kék foszfor fénye a Beta szenzoron kívül a Gamma és Rho szenzort is ingerli.

6 Informatika alapjai-4 Tömörítés 6/12 A szín a komponensek arányától függ. A következő ábra az úgynevezett szín kocka. Az ábra most az elsődleges és másodlagos színeket mutatja a telített színtől a fehérig változóan: Látszik, hogy például a sárga szín a piros és zöld összegeként állítható elő, és minél több kéket keverünk hozzá, annál fehéresebb (precizebben: csökken a szín telítettsége). A 24 bites bitmap képnél egy pont színét és fényességét 3x8 biten adjuk meg, ahol a 3 byte az RGB komponensek intenzitása. A PC-ben a maximális intenzitású alapszínek 24 bites kódja: Kék FF Zöld 00 FF 00 Piros FF Ebből tehető össze a többi szín, például: Sárga FF FF 00 Magenta FF 00 FF Fehér FF FF FF Szürke Képtömörítés Vonalas ábra bitmapja jól tömöríthető ZIP-pel (ld. korábban). Nem ilyen jó a helyzet fénykép tömörítésnél. Az alábbi példában szereplő 519 kbyte-os kép ZIP-ple tömörítve 444 kbyte (!). Ezért fényképek tömörítésére más elven működő eljárást dolgoztak ki. Ez a JPEG. A JPEG veszteséges tömörítés, azaz nem állítható vissza pontosan az eredeti file, de a képminőség romlása nagyon kicsi lehet. A JPEG eljárásnak a felhasználó szempontjából legfontosabb tulajdonsága, hogy különböző minőségű tömörítést tesz lehetővé, és ha a minőségből engedünk, a tömörítés egyre nagyobb lehet. A következő képsorozat egy BMP képet, és annak kétféleképpen tömörített változatát mutatja. Látszik, hogy 10-es tömörítésnél nincs észrevehető minőségromlás, 90-esnél a romlás jól észrevehető, de a kép azért még használható. Az utóbbi esetben a tömörített képfile a BMP 1,64%-a! Minden digitális fényképezőgép tud JPEG képet készíteni, a jobbak u.n. RAW képet is, amelyik pontosan a gép által felvett bitmap kép teljes színfelbontásban, kiegészítve a felvételre vonatkozó információkkal (felvétel ideje, beállítások). Ha a képen képfeldolgozást akarunk végezni, akkor RAW formátumban érdemes menteni. A RAW formátum nem szabványos, gyáranként, sőt géptípusonként is változhat.

7 Informatika alapjai-4 Tömörítés JPEG tömörítés 423 x 408 x 24bit BMP: byte JPG 10-es tömörítés: byte JPG 90-es tömörítés: 8492 byte 7/12

8 Informatika alapjai-4 Tömörítés 8/12 Csak felsoroljuk a tömörítés lépéseit, általában nem magyarázzuk azokat. 1. Szétválasztjuk a fényesség és szín információt (RGB YCbCr transzformáció) A fényesség információt megkapjuk, ha az RGB komponenseket súlyozottan összeadjuk: (1) Y = * R * G * B ( = 1) A különböző konstansok azt fejezik ki, hogy a szem pirosra, zöldre és kékre eltérően érzékeny, legérzékenyebb zöldre, legkevésbé érzékeny kékre. A színtartalmat két változóval adjuk meg: a kék szín és a fényesség, valamint a piros szín és a fényesség kölönbsége (2) Cb = 0.5 * (B - Y) (3) Cr = 0.5 * (R - Y) Ha R, G, B Akkor Y Cb, Cy (Az átalakítás lényegében ugyanaz, mint a PAL színes TV adásban használt fényesség/szín szétbontás, ahol ennek elsődleges célja a fekete-fehér TV vevőkkel való kompatibilitás megtartása volt.) Y, Cb, Cr-ből könnyen visszaállítható RGB, az (1)..(3) egyenletek felhasználásával. Színes és a szürkeárnyalatos kép: 2. A színtartalmat redukálhatjuk, azaz lecsökkentjük a felbontást. Ezt azért tehetjük meg, mert a szem fényesség felbontása sokkal jobb, mint szín felbontása.

9 Informatika alapjai-4 Tömörítés 9/12 [A lehetőségek 4:4:4 (nincs redukálás), 4:2:2 (redukálás 2-vel vizszintesen), leggyakrabban 4:2:0 (redukálás mindkét irányban 2-vel). A továbbiakban az eredeti Y és a redukált Cb és Cr táblát hasonlóan kezeljük, azaz 3 bitmap-en dolgozunk. 3. A bitmapeket 8 x 8 as mezőkre osztjuk. Az baloldali ábra a felosztást, a jobboldali egy 8x8-as mezőt mutat. 4. A 8x8-as mezőkön diszkrét cosinus transzformációt hajtunk végre (ez amplitúdófrekvencia átalakítás, hasonlít a diszkrét Fourier transzformációhoz). A transzformáció eredménye is 8x8-as mátrix. DCT-II Egy alkép: minden elemből kivonunk 128-at, hogy a számtartomány legyen:

10 Informatika alapjai-4 Tömörítés 10/12 A DCT eredménye egészre kerekítve: A frekvencia balról jobbra és fentről lefelé nő, a bal felső sarokban lévő nagy szám a DC összetevő (a 0 frekvenciás komponens, vagy átlag). A mátrix a vízszintes és függőleges térbeli frekvencia komponenseket mutatja. 5. Kvantálás A felbontás csökkentésére minden komponenst elosztunk egy számmal. Ezt azért tehetjük meg, mert a szem ugyan nagyon érzékeny a nagyobb területek fényesség változására, de nem észleli pontosan a gyorsan változó kisebb területek fényességét. Egy szokásos kvantálási mátrix:

11 Informatika alapjai-4 Tömörítés 11/12 Elvégezve a kvantálást, az előző DCT mátrixon az eredmény: (A bal felső elemre: -415 / 16 = 25.94) Látszik, hogy nagyobb frekvenciákon csupa 0 együttható van. A képminőséget és a tömörített képméretet a kvantálás mértéke szabja meg. 5. Az eredményt úgynevezett Entrópia kódolással kódoljuk, amiben benne van az együtthatók átrendezése, RLE és Huffman kódolása (az utóbbi kettőt a ZIP tömörítésből ismerjük). Az u.n cik-cak átrendezést a következő ábra szemlélteti: Kb. 10-szeres tömörítésnél a JPEG-ből visszaállított kép szemmel nem különböztethető meg az eredetitől, 100-szoros tömörítésnél már jelentős eltérések vannak, de a kép jól felismerhető. MPEG tömörítés Lényege: a mozgókép első kockáját tömörítjük. A további kockáknál kihasználjuk, hogy azok az előző kockához hasonlítanak, és csak a különbséget visszük át, persze ezt is tömörítve. Bizonyos számú kocka után, vagy ha vágás van a filmben, újra a teljes képtartalmat visszük át. MPEG-1 CD-ROM-on és VIDEO-CD-n használt eljárás (elavult) MPEG-2 TV minőségű képátvitelt biztosít (normál vagy HDTV). A digitális TV műsorszórásban és újabb video felvevőknél használt MPEG-4 Nagyon kisfelbontású és sávszélesség igényű eljárás. Újabban a nagyon nagy felbontású HDTV alkalmazásokban is használják.

12 Informatika alapjai-4 Tömörítés 12/12 Egy TV csatornán a bitsebesség a felbontástól és a tömörítéstől függ. Az ismert eljárások bitsebessége: Látszik, hogy a PAL átvitel sebessége 216 Megabit/s, amit az MPEG-2 eljárás 4-6 Megabit/sra csökkent. Így egy kétórás film tárolási igénye kb * 10 6 Megabit/s * 7200s / 8 = 3,6..4,8 Gigabyte. Ez a DVD igényelt kapacitása.

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Készítette: Szűcs Tamás

Készítette: Szűcs Tamás 2016 Készítette: Szűcs Tamás A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát. Minden képpont másmilyen színű

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

12. Képtömörítés. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (

12. Képtömörítés. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE ( 12. Képtömörítés Kató Zoltán Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/) 2 Miért van szükség tömörítésre? A rendelkezésre álló adattárolási és továbbítási

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai

Informatikai Rendszerek Alapjai Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László A redundancia fogalma és mérése Minimális redundanciájú kódok 1. http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 2014 könyvtár Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László

Részletesebben

Digitális képek. Zaj és tömörítés

Digitális képek. Zaj és tömörítés Digitális képek Zaj és tömörítés Jelforrások Fény (elektromágneses sugárzás) Látható Röntgen (CT, Röntgen, Tomo) Gamma (PET) Mágneses tér + Rádió hullám (MRI) Hang Ultrahang Továbbiakban a fénnyel foglalkozunk

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai. Romanenko Alekszej

Informatikai eszközök fizikai alapjai. Romanenko Alekszej Informatikai eszközök fizikai alapjai Romanenko Alekszej 1 Tömörítés Fájlból kisebb méretű, de azonos információt tartalmazó fájl jön létre. Adattárolás Átvitel sebessége 2 Információ elmélet alapjai Redundanica

Részletesebben

SZÍNES KÉPEK FELDOLGOZÁSA

SZÍNES KÉPEK FELDOLGOZÁSA SZÍNES KÉPEK FELDOLGOZÁSA Színes képek feldolgozása Az emberi szem többezer színt képes megkülönböztetni, de csupán 20-30 különböző szürkeárnyalatot A színes kép feldolgozása két csoportba sorolható -

Részletesebben

Az adatkezelés eszközei

Az adatkezelés eszközei Az adatkezelés eszközei Vázlat Tömörítés Archiválás Biztonsági mentés Adatok biztonsága a számítógépen Tömörítés története A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása miatt merült fel,

Részletesebben

GRAFIKA. elméleti tudnivalók

GRAFIKA. elméleti tudnivalók GRAFIKA elméleti tudnivalók 1. A digitális képalkotás - bevezető A "digitális" szó egyik jelentése: számjegyet használó. A digitális adatrögzítés mindent számmal próbál meg leírni. Mivel a természet végtelen,

Részletesebben

Wavelet transzformáció

Wavelet transzformáció 1 Wavelet transzformáció Más felbontás: Walsh, Haar, wavelet alapok! Eddig: amplitúdó vagy frekvencia leírás: Pl. egy rövid, Dirac-delta jellegű impulzus Fourier-transzformált: nagyon sok, kb. ugyanolyan

Részletesebben

Szín számokkal Képábrázolás

Szín számokkal Képábrázolás 2. foglalkozás Szín számokkal Képábrázolás Összegzés A számítógépek a rajzokat, fényképeket és más képeket pusztán számokat használva tárolják. A következő foglalkozás bemutatja, hogyan tudják ezt csinálni.

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

2013.11.25. H=0 H=1. Legyen m pozitív egészre {a 1, a 2,, a m } különböző üzenetek halmaza. Ha az a i üzenetet k i -szer fordul elő az adásban,

2013.11.25. H=0 H=1. Legyen m pozitív egészre {a 1, a 2,, a m } különböző üzenetek halmaza. Ha az a i üzenetet k i -szer fordul elő az adásban, Legyen m pozitív egészre {a 1, a 2,, a m } különböző üzenetek halmaza. Ha az a i üzenetet k i -szer fordul elő az adásban, akkor a i (gyakorisága) = k i a i relatív gyakorisága: A jel információtartalma:

Részletesebben

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika)

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika) Képek kódolása A számítógépes grafika körébe soroljuk a grafikus objektumok (képek, rajzok, diagramok) előállítását, tárolását, a számítógép számára feldolgozható formává alakítását (képdigitalizálás),

Részletesebben

Fraktál alapú képtömörítés p. 1/26

Fraktál alapú képtömörítés p. 1/26 Fraktál alapú képtömörítés Bodó Zalán zbodo@cs.ubbcluj.ro BBTE Fraktál alapú képtömörítés p. 1/26 Bevezetés tömörítések veszteségmentes (lossless) - RLE, Huffman, LZW veszteséges (lossy) - kvantálás, fraktál

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

Képformátumok: GIF. Írta: TFeri.hu. GIF fájlformátum:

Képformátumok: GIF. Írta: TFeri.hu. GIF fájlformátum: GIF fájlformátum: GIF= Graphics Interchange Format. Magát a formátumot a CompuServe cég hozta létre 1987ben. Alapvetően bittérképes, tömörítetlen formátum. Elterjedését az internet forgalmának hihetetlen

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai

Informatikai Rendszerek Alapjai Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László Minimális redundanciájú kódok (2) Szótár alapú tömörítő algoritmusok 2014. ősz Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László IRA 8/25/1 Az információ redundanciája

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Jel, adat, információ

Jel, adat, információ Kommunikáció Jel, adat, információ Jel: érzékszerveinkkel, műszerekkel felfogható fizikai állapotváltozás (hang, fény, feszültség, stb.) Adat: jelekből (számítástechnikában: számokból) képzett sorozat.

Részletesebben

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika Elemek a kiadványban Kép Tervez grafika számítógépen Szöveg Grafika A képek feldolgozásának fejl dése Fekete fehér fotók autotípiai rács Színes képek megjelenése nyomtatásban: CMYK színkivonatok készítése

Részletesebben

Informatikai alapismeretek II.

Informatikai alapismeretek II. Informatikai alapismeretek II. (PF30IF211) Kérdések és válaszok 1. Milyen veszteségmentes kódolási lehetıségeket ismersz? Különbségi kódolás, határoló vonal kódolás, homogén foltok kódolása, entrópia kódolás.

Részletesebben

Mé diakommunika cio MintaZh 2011

Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mekkorára kell választani R és B értékét, ha G=0,2 és azt akarjuk, hogy a szín telítettségtv=50% és színezettv=45 fok legyen! (gammával ne számoljon) 1. Mi a különbség

Részletesebben

BMP = BitMaP (Bittérkép)

BMP = BitMaP (Bittérkép) BMP = BitMaP (Bittérkép) Az egyik legegyszerűbben használható, (valaha) legnépszerűbb pixeles képformátum. Eredeti kifejlesztő: Microsoft. Eredeti alkalmazási területe: Windows legrégebbi verziótól kezdve

Részletesebben

Tömören a tartalomról Transzkódolási eljárások HFC szemmel

Tömören a tartalomról Transzkódolási eljárások HFC szemmel SZIPorkázó technológiák Tömören a tartalomról Transzkódolási eljárások HFC szemmel Georgieff Zsolt HFC Technics Kft A tartalom A tartalom Tartalomterjesztés kihívásai A Műsorelosztók eltérő igényei Egyidejűleg

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László Minimális redundanciájú kódok Statisztika alapú tömörítő algoritmusok http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 BMF

Részletesebben

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB)

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 39 KB) (méret: 6 KB) (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Melyek a mai óra fő kérdései?

Részletesebben

Digitális képek, használatuk

Digitális képek, használatuk Grafikai alapismeretek ALAPFOGALMAK 2 Digitális képek, használatuk Digitális kép => képpontokból épül fel. A digitális képek pontjait rácsként képzelhetjük el. A digitális képek fő tulajdonságai: Pixelekből

Részletesebben

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli.

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli. Érzékelés ULátás Az elektromágneses sugárzás intenzitását a szem fényerősség formájában érzékeli. A fényerősség növekedésekor a szem pupillája összehúzódik, emiatt a szem rendkívüli dinamikával rendelkezik.

Részletesebben

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya Szín 1 1. Szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományába es részére érzékeny a szem retinája. A retinán háromféle színérzékel

Részletesebben

Színes képek feldolgozása

Színes képek feldolgozása Palágyi Kálmán Az oktató: SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék 6720 Szeged Árpád tér 2. 214-es szoba (tetıtér) (62) 546 197 palagyi@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~palagyi Kurzusanyagok

Részletesebben

Így működik a H.264 kódolás

Így működik a H.264 kódolás Így működik a H.264 kódolás 2010. szeptember 14. - spiderman A H.264 kodek univerzális, mindenhol bevethető: ezt használják a filmstúdiók a Blu-ray lemezeken, ezt használja az Apple (QuickTime), a YouTube,

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Pontműveletek. Sergyán Szabolcs Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar február 20.

Pontműveletek. Sergyán Szabolcs Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar február 20. Pontműveletek Sergyán Szabolcs sergyan.szabolcs@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2012. február 20. Sergyán (OE NIK) Pontműveletek 2012. február 20. 1 / 40 Felhasznált irodalom

Részletesebben

Analóg-digitális átalakítás. Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék

Analóg-digitális átalakítás. Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék Analóg-digitális átalakítás Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék Mai témák Mintavételezés A/D átalakítók típusok D/A átalakítás 12/10/2007 2/17 A/D ill. D/A átalakítók A világ analóg, a jelfeldolgozás

Részletesebben

16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS

16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS 16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS CÉL: A tárolókapacitás jobb kihasználása, könnyebb hordozhatóság. o Több állományból álló anyagok egy fájlban o A kisebb méret miatt az interneten is könnyebben továbbítható Az

Részletesebben

13. Egy x és egy y hosszúságú sorozat konvolúciójának hossza a. x-y-1 b. x-y c. x+y d. x+y+1 e. egyik sem

13. Egy x és egy y hosszúságú sorozat konvolúciójának hossza a. x-y-1 b. x-y c. x+y d. x+y+1 e. egyik sem 1. A Huffman-kód prefix és forráskiterjesztéssel optimálissá tehető, ezért nem szükséges hozzá a forrás valószínűség-eloszlásának ismerete. 2. Lehet-e tökéletes kriptorendszert készíteni? Miért? a. Lehet,

Részletesebben

INTERNETES MÉDIA-KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNETES MÉDIA-KOMMUNIKÁCIÓ Állománynév: internetes media50 2019 KK.pdf Irodalom: Előadó jegyzetei: http://users.itk.ppke.hu/ kolumban/internetes media/ INTERNETES MÉDIA-KOMMUNIKÁCIÓ Fő témakörök: Bevezetés, alapfogalmak és tárgykövetelmények

Részletesebben

INTERNETES MÉDIA-KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNETES MÉDIA-KOMMUNIKÁCIÓ Állománynév: internetes media10bevezetes42.pdf Irodalom: Előadó jegyzetei: http://users.itk.ppke.hu/ kolumban/internetes media/ INTERNETES MÉDIA-KOMMUNIKÁCIÓ Fő témakörök: Bevezetés, alapfogalmak és tárgykövetelmények

Részletesebben

Kép mátrix. Feladat: Pap Gáborné-Zsakó László: Algoritmizálás, adatmodellezés 2/35

Kép mátrix. Feladat: Pap Gáborné-Zsakó László: Algoritmizálás, adatmodellezés 2/35 Grafika I. Kép mátrix Feladat: Egy N*M-es raszterképet nagyítsunk a két-szeresére pontsokszorozással: minden régi pont helyébe 2*2 azonos színű pontot rajzolunk a nagyított képen. Pap Gáborné-Zsakó László:

Részletesebben

Számítógépi képelemzés

Számítógépi képelemzés Számítógépi képelemzés Elıadás vázlat Szerzık: Dr. Gácsi Zoltán, egyetemi tanár Dr. Barkóczy Péter, egyetemi docens Lektor: Igaz Antal, okl. gépészmérnök a Carl Zeiss technika kft. Ügyvezetı igazgatója

Részletesebben

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA 9.B INFORMATIKA Számítástechnika rövid története. Az elektronikus számítógép kifejlesztése. A Neumann-elv. Információ és adat. A jel. A jelek fajtái (analóg- és digitális jel). Jelhalmazok adatmennyisége.

Részletesebben

Shannon és Huffman kód konstrukció tetszőleges. véges test felett

Shannon és Huffman kód konstrukció tetszőleges. véges test felett 1 Shannon és Huffman kód konstrukció tetszőleges véges test felett Mire is jók ezek a kódolások? A szabványos karakterkódolások (pl. UTF-8, ISO-8859 ) általában 8 biten tárolnak egy-egy karaktert. Ha tudjuk,

Részletesebben

11. Előadás. 11. előadás Bevezetés a lineáris programozásba

11. Előadás. 11. előadás Bevezetés a lineáris programozásba 11. Előadás Gondolkodnivalók Sajátérték, Kvadratikus alak 1. Gondolkodnivaló Adjuk meg, hogy az alábbi A mátrixnak mely α értékekre lesz sajátértéke a 5. Ezen α-ák esetén határozzuk meg a 5 sajátértékhez

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem,

Részletesebben

Kincsvadászat. Feladatleírás Regular Category / Junior High School. WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015

Kincsvadászat. Feladatleírás Regular Category / Junior High School. WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015 Kincsvadászat Feladatleírás Regular Category / Junior High School WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015 Ez a dokumentum a World Robot Olympiad magyarországi Nemzeti Fordulóján érvényes. A Nemzetközi Döntő

Részletesebben

1.4 fejezet. RGB színrendszerek

1.4 fejezet. RGB színrendszerek 1 1.4 fejezet. RGB színrendszerek 1. sz. ábra. Számítógépes monitorról készült nagyítás Az RGB színrendszer a katódsugárcso képernyo összeadó színképzéséhez igazodik, amely a vörös, zöld és kék színeket

Részletesebben

Algoritmuselmélet 7. előadás

Algoritmuselmélet 7. előadás Algoritmuselmélet 7. előadás Katona Gyula Y. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Számítástudományi Tsz. I. B. 137/b kiskat@cs.bme.hu 2002 Március 11. ALGORITMUSELMÉLET 7. ELŐADÁS 1 Múltkori

Részletesebben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Mechatronika, Optika és Mûszertechnika Tanszék A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Tárgy: Fotó és Készítette: Curávy Tamás képszerkesztési technikák B1Y6IV Elõadó: Antal Á kos Budapest,

Részletesebben

Fájlszervezés. Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése

Fájlszervezés. Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése Célok: gyors lekérdezés, gyors adatmódosítás, minél kisebb tárolási terület. Kezdetek Nincs általánosan legjobb optimalizáció. Az egyik

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László Az üzenet információ-tartalma és redundanciája Minimális redundanciájú kódok Statisztika alapú tömörítő algoritmusok http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html

Részletesebben

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell Adatmodellezés MODELL: a bonyolult (és időben változó) valóság leegyszerűsített mása, egy adott vizsgálat céljából. A modellben többnyire a vizsgálat szempontjából releváns jellemzőket (tulajdonságokat)

Részletesebben

MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL

MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL Lux et Color Vespremiensis, 2007 MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL Dr. Wenzel Klára - Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A színlátás vizsgálat legismertebb módszerei:

Részletesebben

BME Építészmérnöki kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Számítógépek alkalmazása 1. 2. előadás, 2004. szeptember 27.

BME Építészmérnöki kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Számítógépek alkalmazása 1. 2. előadás, 2004. szeptember 27. BME Építészmérnöki kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Számítógépek alkalmazása 1. 2. előadás, 2004. szeptember 27. Pixelgrafika 2. 1 Tartalomjegyzék Első rész (szín) 1. Fény fizikai tulajdonságai 1.1 Elektromágneses

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

Infokommunikáció - 3. gyakorlat

Infokommunikáció - 3. gyakorlat Infokommunikáció - 3. gyakorlat http://tel.tmit.bme.hu/infokomm Marosi Gyula I.B.222., tel.: 1864 marosi@tmit.bme.hu 1. feladat - Fletcher-görbék Beszéljük meg, milyen kvantitatív és kvalitatív jellemzık

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Cohen-Sutherland vágóalgoritmus

Cohen-Sutherland vágóalgoritmus Vágási algoritmusok Alapprobléma Van egy alakzatunk (szakaszokból felépítve) és van egy "ablakunk" (lehet a monitor, vagy egy téglalap alakú tartomány, vagy ennél szabálytalanabb poligon által határolt

Részletesebben

Információ megjelenítés Diagram tervezés

Információ megjelenítés Diagram tervezés Információ megjelenítés Diagram tervezés Statisztikák Háromféle hazugság van: hazugságok, átkozott hazugságok és statisztikák A lakosság 82%-a nem eszik elég rostot. 3-ból 2 gyerek az USA-ban nem nem tudja

Részletesebben

Transzformátor rezgés mérés. A BME Villamos Energetika Tanszéken

Transzformátor rezgés mérés. A BME Villamos Energetika Tanszéken Transzformátor rezgés mérés A BME Villamos Energetika Tanszéken A valóság egyszerűsítése, modellezés. A mérés tervszerűen végrehajtott tevékenység, ezért a bonyolult valóságos rendszert először egyszerűsítik.

Részletesebben

A tervfeladat sorszáma: 1 A tervfeladat címe: ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással

A tervfeladat sorszáma: 1 A tervfeladat címe: ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással .. A tervfeladat sorszáma: 1 A ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással Minimálisan az alábbi képességekkel rendelkezzen az ALU 8-bites operandusok Aritmetikai funkciók: összeadás, kivonás, shift, komparálás

Részletesebben

2.7.2.A hét színkontraszt

2.7.2.A hét színkontraszt 2.7.2.A hét színkontraszt Kontrasztról akkor beszélünk, ha két összehasonlítandó színhatás között szembeszökő különbségek, vagy intervallumok állapíthatók meg. Érzékszerveink, csak összehasonlítás útján

Részletesebben

Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás. Csapó Tamás Gábor

Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás. Csapó Tamás Gábor Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás Csapó Tamás Gábor 2016/2017 ősz MINTAVÉTELEZÉS 2 1. Egy 6 khz-es szinusz jelet szűrés nélkül mintavételezünk

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015.február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015.február 1.oldal (16) Adatok tömörített tárolása A tömörítés fogalma A számítógépek háttértárainak véges kapacitása és a számítógépes hálózatok megjelenése indokolttá tette olyan eljárások kifejlesztését, amelyekkel

Részletesebben

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban.

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN 1. Elektromágneses hullámok A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. 2. A színlátás Thomas Young (XIX. sz. eleje) feltételezi, hogy a szem a piros,

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai. Készítette: Dr. Antal Péter

A digitális képfeldolgozás alapjai. Készítette: Dr. Antal Péter A digitális képfeldolgozás alapjai Készítette: Dr. Antal Péter Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt

Részletesebben

Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév

Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév dr. Németh Tamás egyetemi adjunktus SZTE TTIK, Informatikai Tanszékcsoport, Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék Tematika Informatikai alapfogalmak,

Részletesebben

2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás

2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás 2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás x(t) x[k]= =x(k T) Q x[k] ^ D/A x(t) ~ ampl. FOLYTONOS idı FOLYTONOS ANALÓG DISZKRÉT MINTAVÉTELEZETT DISZKRÉT KVANTÁLT DIGITÁLIS Jelek visszaállítása egyenköző mintáinak

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Adatrejtés videóban. BME - TMIT VITMA378 - Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu

Adatrejtés videóban. BME - TMIT VITMA378 - Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu Adatrejtés videóban BME - TMIT VITMA378 - Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu Vízjel 1282: Az első vízjelezett papír Olaszországból Wassermarke (mintha víz lenne a papíron) Normálisan nézve láthatatlan

Részletesebben

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14.

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14. Logókészítés és képszerkesztés alapjai 2016. Január 14. Logótörténet Eredete: logosz = szó, beszéd üzenettel, jelentéssel bíró kell, hogy legyen a logó ősi népek ikonjai, hieroglifái, piktogramjai = kép

Részletesebben

Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz

Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz Működési útmutató a H.264 HD 1082 P Távirányítóhoz A. Bekapcsolás gomb B. Funkció gomb C. Módkapcsoló gomb D. Világítás (piros, zöld és kék) E. Újraindítás gomb F. Mini USB G. Port TF kártyának H. MIC

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

MUNKAANYAG. Érdi Péter. Információ technikai megoldások (tömörítések, stb.) A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek

MUNKAANYAG. Érdi Péter. Információ technikai megoldások (tömörítések, stb.) A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek Érdi Péter Információ technikai megoldások (tömörítések, stb.) A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek A követelménymodul száma: 0909-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Milyen színűek a csillagok?

Milyen színűek a csillagok? Milyen színűek a csillagok? A fényesebb csillagok színét szabad szemmel is jól láthatjuk. Az egyik vörös, a másik kék, de vannak fehéren villódzók, sárga, narancssárga színűek is. Vajon mi lehet az eltérő

Részletesebben

Hibajavító kódolás (előadásvázlat, 2012. november 14.) Maróti Miklós

Hibajavító kódolás (előadásvázlat, 2012. november 14.) Maróti Miklós Hibajavító kódolás (előadásvázlat, 2012 november 14) Maróti Miklós Ennek az előadásnak a megértéséhez a következő fogalmakat kell tudni: test, monoid, vektortér, dimenzió, mátrixok Az előadáshoz ajánlott

Részletesebben

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont)

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont) 1. tétel 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont). Adott az ábrán két vektor. Rajzolja meg a b, a b és az a b vektorokat! (6 pont)

Részletesebben

Feladat: Indítsd el a Jegyzettömböt (vagy Word programot)! Alt + számok a numerikus billentyűzeten!

Feladat: Indítsd el a Jegyzettömböt (vagy Word programot)! Alt + számok a numerikus billentyűzeten! Jelek JEL: információs értékkel bír Csatorna: Az információ eljuttatásához szükséges közeg, ami a jeleket továbbítja a vevőhöz, Jelek típusai 1. érzékszervekkel felfogható o vizuális (látható) jelek 1D,

Részletesebben

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Kedves Megrendelőnk, nyomtatandó állományát a következő előírások alapján szerkessze meg. Ha ezeket

Részletesebben

Digitális Sötétszoba. Szente Benjámin Pannon Egyetem Fényképészköre. Fotószakkör 2011/2012/2.

Digitális Sötétszoba. Szente Benjámin Pannon Egyetem Fényképészköre. Fotószakkör 2011/2012/2. Szente Benjámin Pannon Egyetem Fényképészköre Fotószakkör 2011/2012/2. Ahogyan annak idején a filmre készített képeken szükséges volt utómunkát végezni, így a digitális fotókon ez szintén szükséges. A

Részletesebben

Súlyozott automaták alkalmazása

Súlyozott automaták alkalmazása Súlyozott automaták alkalmazása képek reprezentációjára Gazdag Zsolt Szegedi Tudományegyetem Számítástudomány Alapjai Tanszék Tartalom Motiváció Fraktáltömörítés Súlyozott véges automaták Képek reprezentációja

Részletesebben

Informatika Rendszerek Alapjai

Informatika Rendszerek Alapjai Informatika Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László Jelek típusai Átalakítás analóg és digitális rendszerek között http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 2014 2014. ősz IRA3/1 Analóg jelek digitális feldolgozhatóságának

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben