Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015.február

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015.február"

Átírás

1 1.oldal (16) Adatok tömörített tárolása A tömörítés fogalma A számítógépek háttértárainak véges kapacitása és a számítógépes hálózatok megjelenése indokolttá tette olyan eljárások kifejlesztését, amelyekkel adataink eredeti méretüknél kisebb helyet foglalnak el a háttértárunkon. Ilyen eljárás a 80-as évek elején kifejlesztett tömörítés, amelynek feladata az adathordozón való tároláskor az állományok méretének csökkentése. A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok betömörítésével létrehozunk egy archív állományt. A betömörítés során a program az ismétlődő karaktereket, karakterláncokat felismeri, és összevonja. Ebben a betömörített állapotban a programok nem használhatók, szállítani és tárolni azonban könnyebb azokat. A kibontás során a betömörített állományt állítjuk vissza az eredeti állapotába. A számítógépen tárolt adatok közül tömörítés szempontjából négy típust különböztetünk meg: szöveges, bináris, képi és hangadatokat. A tömörítő eljárásokat két nagy csoportra oszthatjuk. Az első csoportba tartoznak azok a programok, amelyek veszteség nélküli tömörítést biztosítanak. Ezek a programok az eredeti állományt betömörítve, majd újra kibontva olyan állományt adnak, amely bitről bitre megegyezik az eredeti állománnyal. Ilyen típusú tömörítést használunk például szövegfájlok vagy bináris fájlok tömörítésére, ahol nem veszhetnek el betűk a szövegből. Ezt a fajta tömörítést valósítják meg például az archiválásra használt WinZip, WinRar, Arj, WinAce programok. Egyes tömörítőprogramok - nagy mennyiségű adat archiválásának megkönnyítésére - lehetővé teszik az archív állomány szeletelését, azaz az archív fájl több, előre meghatározott méretű részre történő szétbontását. A tömörítő eljárások másik csoportját alkotják a veszteséges tömörítők. Ebben az esetben a tömörített állományból már nem lehet pontosan visszanyerni az eredeti állományt. Ezt a módszert főleg képek és hangállományok tömörítésére használhatjuk. Veszteséges tömörítési eljárást alkalmazunk például a JPEG képformátumok, MPEG mozgókép- és hangformátumok előállítása során. A legelterjedtebb tömörítő programok Napjainkban számos tömörítő program közül választhatunk. Ezek közül a legismertebbek a WinZip, a WinRar és a WinAce. Mindegyik általános jellemzője, hogy a saját maguk által alkalmazott tömörítési szabványon kívül képesek más tömörítési szabvánnyal készült archív fájlok kibontására és bizonyos esetekben akár még azok létrehozására is. A legtöbb tömörítő programot a hagyományos vásárlási módon kívül az internetről is beszerezhetjük. Az előbb említett programokat például az alábbi címekről tölthetjük le: WinZip:

2 2.oldal WinRar: WinAce: A megadott címekről általában a programok kipróbáló változata tölthető le, amely 30 napon keresztül teljes értékű programként működik, ezt követően azonban a további használathoz meg kell vásárolnunk. Jellemzően a vásárlást követően a kipróbáló változatok egy aktivációs kulcs megadásával ismét teljes értékű programként használhatók tovább. Programok, állományformátumok: Néhány gyakrabban használt tömörítő program és tömörített file-formátum: ZIP: igen elterjedt, veszteségmentesen tömörített állománytípus. Számtalan program használja, pl. Windows alatt winzip ARJ: Robert K. Jung által készített azonos nevű programmal készíthető tömörítvény, veszteségmentes tömörítést valósít meg. Elterjedt program windows alatt. Igen sok opciója van a tömörítvény létrehozatalához. A programnak van freeware és kereskedelmi változata, utóbbi több szolgáltatással rendelkezik. RAR: Eugene Roshal hasonló nevű programjának állománytípusa, veszteségmentes tömörítést tartalmaz. A RAR formátumot több-kevesebb korlátozással több más tömörítő is kezeli. JPG: JPEG, azaz veszteséges tömörítés, képek tömörítésére használatos. A kép minőségromlása árán igen nagy tömörítés érhető el ilyen állománytípusban. Sok képkezelő program ír és olvas ilyen formátumban, illetve a hardvereszközök (szkenner, digitális fényképezőgép) is ilyen formában rögzítik a képet. MP3: veszteséges hangtömörítés, számtalan program alkalmazza ezt a formátumot (is), pl. Audiograbber. Adatok tömörítésének elvi lehetősége Az adathalmazok általában redundánsak, terjengősek, nem a lehető legrövidebbek, legtömörebbek. Sokszor ugyanazt az információt rövidebben is le lehet írni, kódolni -> az adatok tömörítésének lehetősége. A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelynek kisebb az adatmennyisége, mint az eredetinek, gyakran csak töredéke (például tizede). ->Kisebb helyet foglal az adathordozón, rövidebb idő alatt továbbítható a hálózaton. A felhasználáshoz általában vissza kell alakítani az eredeti formátumra. A veszteségmentes tömörítés olyan kódolás, aminek eredményeként létrejött kódolt (tömörített) jelhalmaz rövidebb, mint az eredeti, azaz kisebb az adatmennyisége, és a tömörített adathalmazból tökéletesen visszaállítható az eredeti -> információt nem veszítünk. Például programokat, dokumentumokat így tömörítünk, hiszen fontos a tökéletes visszaállítás lehetősége. Példa tömörítési eljárásra: Mivel mindenféle adatot digitálisan (számokkal) kódolunk, elég foglalkoznunk egy tetszőleges számsorozattal. Például a számsor 13 db egyjegyű számból áll. Kódoljuk ezt a következőképpen: balról haladva adjuk meg a számot és azt, hogy hányszor ismétlődik. Az eredmény , ez 8 db szám, tehát 8/13 arányban tömörítettük az eredeti adatsort, ami egyértelműen visszaállítható. Képek esetében gyakori, hogy sok azonos színű pont van egymás mellett, így jelentős rövidítést érhetünk el.

3 3.oldal A tömörítés mértéke nem csak a tömörítési eljárástól, hanem az adathalmaz tulajdonságaitól is függ. Például, vannak-e ismétlődő adatok. vannak-e más szabályszerűségek, az egyes jelek vagy jelcsoportok milyen gyakorisággal fordulnak elő? (A gyakori hosszú jelcsoportokat lehet helyettesíteni egy rövid kóddal, ezt a hétköznapi életben is gyakran megtesszük. Például: matematika-fizika -> matfiz.) A tömörítőprogramok hatékony eljárásokat alkalmaznak. Elemzik az állomány szerkezetét, és annak függvényében határozzák meg a tömörítési eljárást. Adataink archiválása során gyakran alkalmazunk tömörítést. Néhány ismert tömörítés: ZIP, ARJ, RAR. A veszteséges tömörítés olyan kódolás, aminek eredményeként létrejött kódolt (tömörített) jelhalmaz sokkal rövidebb, mint az eredeti, azaz kisebb az adatmennyisége, de a tömörített adathalmazból nem állítható tökéletesen vissza az eredeti, csak jó közelítéssel -> információt veszítünk, bár nem sokat. Például digitális fényképek, hangok, mozgóképek esetén így tömöríthetünk, ha nem fontos a tökéletes visszaállítás lehetősége. (A kis eltéréseket a szem, illetve a néző általában észre sem veszi. Kétségtelen, hogy valamit romlik a digitalizált és tömörített anyag minősége.) Néhány ismert veszteséges tömörítés: MP3 (hangoknál), JPEG (színes képeknél), MPEG (mozgóképnél). Minél nagyobb a tömörítés mértéke, annál rosszabb lesz a kép vagy a hangállomány minősége. Tömörítés a gyakorlatban Tömörített mappák a Windows XP-ben Létrehozása (Fájl ->Új ->Tömörített mappa). A tömörített mappába másolt fájlokat a rendszer tömöríti, ZIP kiterjesztéssel. A kimásolt fájlokat kicsomagolja. Tömörítés a WinZip-pel vagy WinRar-ral Megkeressük a mappát, kijelöljük a tömöríteni kívánt fájlokat. Az Add (hozzáad) eszközre kattintva a dialógusablakban beírjuk a helyet és a tömörített állomány nevét. Kiválasztjuk a tömörítés típusát (zip, rar). A kicsomagolás hasonlóan, de az Extract to ikonnal történik. Tömörítés a Windows/Total Commanderrel A kijelölt állományokat vagy alkönyvtárat az Alt + F5 billentyű-kombinációval, illetve menüből tömöríthetjük. Alt + F9-cel kicsomagolhatjuk. Egyes alkalmazásokból tömörítve is menthetünk Például a Paint rajzolóprogramban jpeg formátumba mentve tömörítjük a képet. Az önkicsomagoló állományok Nem csak a tömörített fájlt tartalmazzák, hanem a kicsomagoló programot is (make exe file). Könyvtárak tömörítése Az archívumba gyakran egész könyvtárszerkezetet (a fájlokkal együtt) betömörítünk, becsomagolunk, így az összetartozó állományok együtt kezelhetők.

4 4.oldal Tömörítés a gyakorlatban A Windows XP-ben tömörített mappát a Fájl Új Tömörített mappa paranccsal hozhatunk létre. Ebbe a tömörített mappába másolt fájlokat a rendszer ZIP kiterjesztéssel tömöríti, a kimásolt fájlokat pedig kicsomagolja. WinZip-pel vagy WinRar-ral való tömörítéskor megkeressük a mappát, kijelöljük a tömöríteni kívánt fájlokat, majd az Add eszközre kattintva a dialógusablakban beírjuk a helyet és a tömörített állomány nevét. Ezután kiválasztjuk a tömörítés típusát (zip, rar). A fájlok kicsomagolása hasonlóan, de az Extract to ikonnal történik. Windows Commanderrel a kijelölt állományokat vagy alkönyvtárat az Alt + F5 billentyűkombinációval, illetve menüből tömöríthetjük. Az ilyen módon tömörített fájlokat az Alt + F9 billentyűk lenyomásával csomagolhatjuk ki. Egyes alkalmazásokból tömörítve is menthetünk, ilyen például a Paint rajzolóprogram, amelyben jpeg formátumba mentve tömörítjük a képeket. Léteznek ún. önkicsomagoló állományok, melyek nem csak a tömörített fájlt tartalmazzák, hanem a kicsomagoló programot is (make exe file). Az archívumba gyakran egész könyvtárszerkezetet (a fájlokkal együtt) betömörítünk, becsomagolunk, így az összetartozó állományok együtt kezelhetők. Tömörített fájlformátumok JPEG: Képek tömörítésére használatos veszteséges tömörítés. A képek színváltozásának adataiból hagy el értéket, mivel az emberi szem a fényességváltozásra érzékenyebb. A 8 x 8-as blokkokban hajt végre transzformációt, majd az így kapott értékeket rendezi és Huffman-kódolással tömöríti. (A blokkokra bontás miatt, nagy tömörítési arány esetén jelentkezik a képek,kikockds odds a".) MP3 (MPEG-1/2 Audio Layer 3): Veszteséges, hangok tömörítésére alkalmazott módszer ben fejlesztette ki a Fraunhofer Institute. Igen jól tömörít, a hanghatást kevéssé rontja. Az emberi hallás szelektivitására épít, azaz bizonyos hangok más hangok elnyomását (közeli frekvenciákon csak az intenzívebb hangot érzékeljük) kihasználva hagy ki a tömörítendő jelsorozatból jeleket. A tömörítés fontos - de nem kizárólagos - jellemzője a bitsűrűség, azaz annak megadása, hogy másodpercenként hány bináris számjegy tárolódik. Minél nagyon ez az érték, annál jobb a hangzásminőség. Korábban ez egy zeneszámra állandó volt, újabban dinamikusan változtatják a tömörítők. WMA (Windows Media Audio): A Microsoft által hangok tömörítésére kidolgozott veszteséges tömörítő eljárás. Jobban tömörít, mint az MP3, de később jelent meg, ezért támogatottsága nem annyira elterjedt. MPEG (Motion Picture Experts Group): Veszteséges, mozgóképek tömörítésére kidolgozott szabványcsalád. Több változatából az 1998-ban közreadott MPEG-4 a legelterjedtebb. Fraktáltömörítés: Veszteséges tömörítési eljárás, amely azon alapul, hogy a természetben előforduló jelsorozatokban minták, pontosabban önhasonló minták fordulnak elő. (Önhasonló: kevés és egyszerű transzformációval, pl. nyújtás, eltolás és elforgatás, az önhasonló minták azonossá tehetők.) Összevethető a hatékonysága a JPEG tömörítéssel, de élesebb kontúrok esetén jobb eredményt ad. Önkicsomagoló állomány: Probléma lehet, ha a csomag készítéséhez használt tömörítő (kicsomagoló) ott, ahol a csomag tartalmát fel kellene használni, nem áll rendelkezésre. Ennek megelőzésére lehetséges olyan tömörített állományt létrehozni, amely a tömörített

5 5.oldal adatok mellett tartalmaz egy rövid futtatható programot is, aminek egyetlen célja a mellé csomagolt tömörített állomány helyreállítása. Ezek az önkibontó vagy önkicsomagoló, azaz SFX (SelF extracting) állományok. Többszeletes tömörítvény: Problémát jelent, ha a tömörített állomány mérete nagyobb, mint ami egy adathordozóra ráfér. Ilyen helyzetek megoldására a tömörítő programok módot adnak arra, hogy a tömörített adatokat több (akár az adathordozó kapacitásával egyező méretű) fájl formájában állítsuk elő. Lehetséges olyan csomagot készíteni, amely több állományból áll. Ezeknek a szeleteknek (köteteknek) a mérete beállítható, vagy ezt a méretet az adathordozó mérete határozza majd meg. Ennek a hajlékonylemezes adathordozó elterjedt használata során volt fokozott jelentősége. Röptömörítés: A tömörítendő jelsorozat kétféle módon alakítható át tömörített jelsorozattá: az egyik során előbb átolvassa a tömörítő a tömörítendő jeleket, majd kialakítja a tömörített jelsorozatot, a másik módszer során a tömörítendő jelek olvasása során röptében hozza létre a tömörített jelet. Legalább ilyen fontos az ellentettje, amikor a tömörített állomány kicsomagolása a fájl olvasásával egy menetben történik meg. Sok futtatható, végrehajtható állomány esetében alkalmazzák ezt a módszert. File- és drive tömörítés: A tömörítés egyik fontos felhasználási területe az adattárolási helyigény csökkentése. Ennek egyik megközelítési módja az, hogy állományainkat, esetleg azok egy-egy csoportját tömörítjük tárolás előtt, majd kitömörítjük felhasználás előtt. Lehetséges a használt tároló teljes tartalmát tömöríteni, ennek során minden olvasás előbb kitömörítést igényel, illetve minden írás betömörítéssel jár.

16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS

16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS 16. TÉMAKÖR ADATTÖMÖRÍTÉS CÉL: A tárolókapacitás jobb kihasználása, könnyebb hordozhatóság. o Több állományból álló anyagok egy fájlban o A kisebb méret miatt az interneten is könnyebben továbbítható Az

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

Az informatika rohamos fejlõdésével a vírusok is jelentõs változáson mentek keresztül. Számos típusuk közül a legismertebbek a következõk.

Az informatika rohamos fejlõdésével a vírusok is jelentõs változáson mentek keresztül. Számos típusuk közül a legismertebbek a következõk. Számítógépvírusok Manapság naponta keletkeznek új vírusok, amelyek egyre nagyobb károkat okoznak, és egyre ügyesebben rejtik el magukat a víruskeresõ programok elõl. Az internet és a számítógépes hálózatok

Részletesebben

Informatikai alapismeretek (Információ-Technológia)

Informatikai alapismeretek (Információ-Technológia) 1 Informatikai alapismeretek (Információ-Technológia) 17. rész TÖMÖRÍTÉS, BIZTONSÁG és NETIKETT Készítette: Komárominé Kék Erika 2 Tömörítés Fogalma: Okai: adatvesztés nélküli méretkicsinyítés -ritkán

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

Az adatkezelés eszközei

Az adatkezelés eszközei Az adatkezelés eszközei Vázlat Tömörítés Archiválás Biztonsági mentés Adatok biztonsága a számítógépen Tömörítés története A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása miatt merült fel,

Részletesebben

A windows alapképernyő részei:

A windows alapképernyő részei: A windows alapképernyő részei: IKONOK ASZTAL ASZTAL MEGJELENÍTŐ START TÁLCA Asztal: Itt történik a munkavégzés. Tálca: A nyitott ablakok létrehoznak rajta egy nyomógombot, így könnyebb közöttük váltani.

Részletesebben

A tömörítő programokról

A tömörítő programokról -1/5- A tömörítő programokról A fájlok relatívan nagy mérete miatt, azok szállítása adattárolón, vagy átjátszása hálózaton, az Interneten keresztül, időigényes és sok erőforrást igénylő munka. A fájl mérete

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

8. óra op. rendszer Intéző

8. óra op. rendszer Intéző 8. óra op. rendszer Intéző Fájlok és könyvtárak kezelésére a Windows az Intéző nevű programot biztosítja számunkra. Indítása: Windows gomb + E Start gombon jobb klikk / A Windows Intéző Start / Minden

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PRECÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez T15. Állománymentés a Total Commander segítségével 2009. szeptember 2. Állományműveletek

Részletesebben

Szoftver alapfogalmak

Szoftver alapfogalmak Szoftver alapfogalmak Azon a programok algoritmusok, eljárások, és hozzájuk tartozó dokumentációk összessége, melyek a számítógép működéséhez szükségesek. (nem kézzel fogható, szellemi termékek) Algoritmus

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

Tamás Ferenc: Tömörítők

Tamás Ferenc: Tömörítők Tamás Ferenc: Tömörítők Valamikor a hőskorban (no, jó, az 197-es évektől) komolyan felmerült az igény, hogy sok nagy terjedelmű program, illetve adatfájl kis helyen is elférjen. Az igény jogos volt, hiszen

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Az adatok tárolása - ismétlés A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik. Az adat a háttértárolón biztonságosan tárolható akár több

Részletesebben

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

SZOFTVEREK (programok)

SZOFTVEREK (programok) SZOFTVEREK (programok) Szoftverek csoportosítása 1. Operációs rendszerek: Windows (XP), 7, 8, 10 Linux (Ubuntu, Debian, ) 2. Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Word, jegyzettömb Táblázatkezelő:

Részletesebben

TÖMÖRÍTÉS, DARABOLÁS ELSŐ TÉMAKÖR: FÁJLKEZELÉS FÁJLOK BECSOMAGOLÁSA

TÖMÖRÍTÉS, DARABOLÁS ELSŐ TÉMAKÖR: FÁJLKEZELÉS FÁJLOK BECSOMAGOLÁSA 1 ELSŐ TÉMAKÖR: FÁJLKEZELÉS TÖMÖRÍTÉS, DARABOLÁS Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Fájlok becsomagolása, tömörített fájlok kicsomagolása. Nagyméretű fájlok darabolása, fájlegyesítés.

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük.

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük. A fájlkezelés alapfogalmai Minden számítógéppel végzett munka kapcsolódik a háttértárakon lévõ fájlokhoz, hiszen minden program és adat valamilyen háttértáron tárolódik. Munkánk során számos fájlt hozunk

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Fájlműveletek, könytárszerkezet Fájlkezelés a Total Commanderrel

Fájlműveletek, könytárszerkezet Fájlkezelés a Total Commanderrel Fájlműveletek, könytárszerkezet Fájlkezelés a Total Commanderrel Először is azt kell tisztázni, mi is az a fájl? A file angol szó, eredetileg aktát, iratot jelent. A mi értelmezésünk szerint a számítógépen

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév Budapest, 2009. május 29. Összeállította: Nagy-Szakál Zoltán 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a mechanikus számológépek fejlődését! b. Ismertesse a mechanikus

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Az XCZ állományban szereplő állományok nevének UTF-8 kódolásúnak kell lennie. Probléma esetén használjon ékezet nélküli állományneveket.

Az XCZ állományban szereplő állományok nevének UTF-8 kódolásúnak kell lennie. Probléma esetén használjon ékezet nélküli állományneveket. XCZ állományok kezelése az ÁNYK programban Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program a 2.31.0-ás verziójától elfogad olyan bemeneti állományokat, melyek az adattartalom (XML) mellett, csatolmányokat

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2009/2010-es tanév Budapest, 2010. április 19. Összeállította: Nagy-Szakál Zoltán 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a számolás során a múltban használt eszközök fejlődését!

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

Shannon és Huffman kód konstrukció tetszőleges. véges test felett

Shannon és Huffman kód konstrukció tetszőleges. véges test felett 1 Shannon és Huffman kód konstrukció tetszőleges véges test felett Mire is jók ezek a kódolások? A szabványos karakterkódolások (pl. UTF-8, ISO-8859 ) általában 8 biten tárolnak egy-egy karaktert. Ha tudjuk,

Részletesebben

5. osztály. 1. Az informatikai eszközök használata:

5. osztály. 1. Az informatikai eszközök használata: 1. Az informatikai eszközök használata: 5. osztály Tudjon számítógépet önállóan üzembe helyezni. Ismerje a főbb egységeket és funkcióikat. Ismerje a háttértárolók szerepét, azok néhány fajtáját. Tudjon

Részletesebben

Kis érettségi 2013. 10. évfolyam

Kis érettségi 2013. 10. évfolyam Kis érettségi 2013. 10. évfolyam 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a számolás során a múltban használt eszközök fejlődését! b. Jellemezze az egyes számítógép-generációkat abból a szempontból, hogy

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bajnóczki János. Archiválás, biztonsági mentés készítése, visszatöltése. A követelménymodul megnevezése: Hardveres, szoftveres feladatok

MUNKAANYAG. Bajnóczki János. Archiválás, biztonsági mentés készítése, visszatöltése. A követelménymodul megnevezése: Hardveres, szoftveres feladatok Bajnóczki János Archiválás, biztonsági mentés készítése, visszatöltése A követelménymodul megnevezése: Hardveres, szoftveres feladatok A követelménymodul száma: 1168-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK INFORMATIKAI SZAKMACSOPORT SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 90 perc Elérhető pontszám: 60 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

A képek feldolgozásáról

A képek feldolgozásáról A képek feldolgozásáról Úgy gondoljuk joggal tételezzük fel, hogy a digitális fotótechnika elterjedésének köszönhetően nagyon sokan készítenek fotókat a különböző alkalmakkor a településeken. A régi papírképek

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem,

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR hibabejelentés mellé csatolandó képernyőkép készítéséhez. Készült: 2015. 02. 25. Tartalom Bevezető... 3 Windows operációs

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Kötetek kezelése

Hálózati operációs rendszerek II. Kötetek kezelése Hálózati operációs rendszerek II. Kötetek kezelése Hagyományos és NSS kötetek Hagyományos kötetek elavultak Nem használ naplózást a fájlrendszeri műveletekhez Esetleges kötethibák javítása néhány órát

Részletesebben

Ettől eltekintve a programokat a könnyű kezelhetőség, és a felhasználóbarátság jellemzi. Meghajtóváltás. Háttértár információk Panel címsora

Ettől eltekintve a programokat a könnyű kezelhetőség, és a felhasználóbarátság jellemzi. Meghajtóváltás. Háttértár információk Panel címsora Total Commander Gyakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program. Az ebbe a kategóriába tartozó programok olyan segédprogramok, amelyek segítségével az operációs rendszerek bizonyos

Részletesebben

informatika: Az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozó tudomány.

informatika: Az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozó tudomány. INFORMATIKA KISOKOS informatika: Az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozó tudomány. információ: Olyan új ismeret, ami a korábbi tudásunkra épül. információs

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése Adatbázis rendszerek 1. 2. Gy: Az adattárolás fejlődése 1/22 B ITv: MAN 2017.09.17 Papír alapú adattárolás Lyukkártya 2/22 Probléma: 3/22 Papír alapú adattárolás Lyukszalag 4/22 Papír alapú adattárolás

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai

Informatikai Rendszerek Alapjai Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László A redundancia fogalma és mérése Minimális redundanciájú kódok 1. http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 2014 könyvtár Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Az MP3 lejátszó használata

Az MP3 lejátszó használata Használat Az MP3 lejátszó használata Az MP3-ról Személyes használaton kívüli célokra a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül tilos MP3 fájlokat létrehozni olyan forrásokból, mint rádióadások, lemezek,

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik nem háttértár? (1 helyes válasz) 1. 1:33 Normál PI SSD HDD Mi a teljes elérési út helyes sorrendje? (1 helyes válasz) 2. 1:54 Normál állományazonosító, mappa-azonosító,

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

A multimédia alkalmazások alkotóelemei

A multimédia alkalmazások alkotóelemei A multimédia alkalmazások alkotóelemei Szövegek Szöveget szövegszerkesztővel szokták begépelni a számítógépbe. A szövegszerkesztő használatának előnye, hogy az elütéseket könnyen meg lehet találni, kijavítani.

Részletesebben

Készítette: Szűcs Tamás

Készítette: Szűcs Tamás 2016 Készítette: Szűcs Tamás A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát. Minden képpont másmilyen színű

Részletesebben

Tanúsítványcserélő alkalmazás használata minősített szervezeti aláíró tanúsítványok megújításához

Tanúsítványcserélő alkalmazás használata minősített szervezeti aláíró tanúsítványok megújításához Tanúsítványcserélő alkalmazás használata minősített szervezeti aláíró tanúsítványok megújításához Verziószám 1.0 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. június 22. 1. MEGÚJÍTOTT TANÚSÍTVÁNY

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai. Romanenko Alekszej

Informatikai eszközök fizikai alapjai. Romanenko Alekszej Informatikai eszközök fizikai alapjai Romanenko Alekszej 1 Tömörítés Fájlból kisebb méretű, de azonos információt tartalmazó fájl jön létre. Adattárolás Átvitel sebessége 2 Információ elmélet alapjai Redundanica

Részletesebben

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoldosbeatesztje-01 Minta feladatsor Melyik igaz? (1 helyes válasz) (1 helyes válasz) 1. 1:47 Normál szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. Le lehet mondani a szerzői jogról szerzői jog eladható Mi a szerepe a fájlnév

Részletesebben

Adatkezelés-eszközei. Hardver Szoftver Adat-információ Szoftverek osztályozása Szerzői jog Operációs rendszer. Adatkezelés eszközei 1

Adatkezelés-eszközei. Hardver Szoftver Adat-információ Szoftverek osztályozása Szerzői jog Operációs rendszer. Adatkezelés eszközei 1 Adatkezelés-eszközei Hardver Szoftver Adat-információ Szoftverek osztályozása Szerzői jog Operációs rendszer Adatkezelés eszközei 1 Hardver A számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László

Részletesebben

1. tétel: A kommunikációs folyamat

1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. tétel: A kommunikációs folyamat 1. Határozza meg az információ és az adat fogalmát, mutasson példát a kettő különbségére! 2. Beszéljen az információ és az adat mennyiségi jellemzésének módjáról, a használt

Részletesebben

Jel, adat, információ

Jel, adat, információ Kommunikáció Jel, adat, információ Jel: érzékszerveinkkel, műszerekkel felfogható fizikai állapotváltozás (hang, fény, feszültség, stb.) Adat: jelekből (számítástechnikában: számokból) képzett sorozat.

Részletesebben

Adat mentés. A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze.

Adat mentés. A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze. Adat mentés A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze. A program telepítése: A program nem igényel telepítést. Másoljuk a számítógépünkre tetszıleges helyre. Készítsünk

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Képformátumok: GIF. Írta: TFeri.hu. GIF fájlformátum:

Képformátumok: GIF. Írta: TFeri.hu. GIF fájlformátum: GIF fájlformátum: GIF= Graphics Interchange Format. Magát a formátumot a CompuServe cég hozta létre 1987ben. Alapvetően bittérképes, tömörítetlen formátum. Elterjedését az internet forgalmának hihetetlen

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

A Számítógépes alapismeretek témakör oktatása. Dr. Nyéki Lajos 2019

A Számítógépes alapismeretek témakör oktatása. Dr. Nyéki Lajos 2019 A Számítógépes alapismeretek témakör oktatása Dr. Nyéki Lajos 2019 ECDL / ICDL Computer Essentials Syllabus 1.0 This module sets out essential concepts and skills relating to the use of devices, file creation

Részletesebben

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine ae01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek z alábbiak közül melyik IKT eszköz? (1 helyes válasz) 1. 1:38 Normál számítógép hangkártya processzor Mi a feladata a tűzfalnak? (1 helyes válasz) 2. 1:56 Normál z operációs

Részletesebben

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtestnk01tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alapismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU Photoshop VL felsoroltak közül mi jellemző a WE2-re? (1 helyes válasz) 2. 1:53 Normál komoly felkészültség és szaktudás

Részletesebben

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - kkvtest02tesztje-01 Minta feladatsor Informatikai alaismeretek Melyik grafikai szoftver? (1 helyes válasz) 1. 1:34 Normál NVU VL Photoshop felsoroltakból melyik periféria? (1 helyes válasz) 2. 1:36 Normál Egér RM Processzor Melyik jellemző

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László Az üzenet információ-tartalma és redundanciája Minimális redundanciájú kódok Statisztika alapú tömörítő algoritmusok http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html

Részletesebben

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA 9.B INFORMATIKA Számítástechnika rövid története. Az elektronikus számítógép kifejlesztése. A Neumann-elv. Információ és adat. A jel. A jelek fajtái (analóg- és digitális jel). Jelhalmazok adatmennyisége.

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS. FÜZET Tk. 7-52.o.; 77-81.o.; 87-91.o.

ÖSSZEFOGLALÁS. FÜZET Tk. 7-52.o.; 77-81.o.; 87-91.o. ÖSSZEFOGLALÁS FÜZET Tk. 7-52.o.; 77-81.o.; 87-91.o. HÁLÓZATOK Fejlődése Számítógép-hálózatok Hálózattípusok Szerver Átviteli sebesség Topológia és típusai Terminál Gépek összekapcsolási módja PAN (=Personal

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

Könyvtári ajánlások. A kétdimenziós könyvtári dokumentumokról készült digitális állókép másolatok követelményei. Aggregációs ajánlás OSZK szabályzat

Könyvtári ajánlások. A kétdimenziós könyvtári dokumentumokról készült digitális állókép másolatok követelményei. Aggregációs ajánlás OSZK szabályzat Könyvtári ajánlások A kétdimenziós könyvtári ról készült digitális állókép ok követelményei Aggregációs ajánlás OSZK szabályzat v011 Országos Széchényi Könyvtár 2019.07.17 1 / 18 Tartalom A dokumentum

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Alapvető Linux/UNIX parancsok A terminál. A Linux és a UNIX, multi taszkos, több felhasználós rendszerek. A több feladat végrehajtásához egy (vagy akár több) felhasználó több terminálon

Részletesebben

SuliStat felhasználói dokumentáció

SuliStat felhasználói dokumentáció SuliStat felhasználói dokumentáció A jelen dokumentáció által tárgyalt program képes egy iskola tanulmányi adataiból statisztikákat készíteni. Osztály illetve iskola szintű statisztika készítésére van

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

12. Képtömörítés. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (

12. Képtömörítés. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE ( 12. Képtömörítés Kató Zoltán Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/) 2 Miért van szükség tömörítésre? A rendelkezésre álló adattárolási és továbbítási

Részletesebben