1. Szín. Szín ábra. A fény ember számára látható tartománya

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya"

Átírás

1 Szín 1 1. Szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományába es részére érzékeny a szem retinája. A retinán háromféle színérzékel receptorsejt van, ezek a csapok. Az egyik típus leginkább a vörös fényre, a másik zöld, amíg a harmadik típus a kék fényre érzékeny. A retinán található pálcikák csak a fény erejére reagálnak, a színére nem. A pálcikák a fény nagyon alacsony szintjére is érzékelik, míg a csapok nem. Sötétben ezért nem látunk színeket. Az ember kb nm közötti hullámhosszú fényeket látja. Ebben a tartományban van a hatféle un. spektrális szín (ibolya: nm, kék: nm, zöld: nm, sárga: nm, narancs: nm, vörös: nm). A látható fénytartományon belül az emberi látás sem egyenletes érzékenység, a zöld színek tartományában a legérzékenyebb. A színek zöme ezen színek eltér arányú keveréke. Azt a színt, amely a teljes spektrumon azonos intenzitású, fehérnek nevezzük. Mivel az emberek látása a Nap spektrumához igazodott, az érzékelés szempontjából a Napból érkez fényt is fehérnek nevezhetjük, noha ez csak a látható tartományban egyenletes. A fekete színt nem fény váltja ki, hanem a fény teljes hiánya. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya A színérzetet a telítettség (saturation) is befolyásolja. A telítettség az érzékelt fényben megtalálható fehér fény százalékos összetev jének arányát mutatja. A sprektrális színek nem tartalmaznak fehér fényt, így telítettségük 100%-os. Egy szín telítettsége ahogyan csökken, úgy halványodik. A színek érzékeléséhez megfelel mennyiség fényre van szükség. Ezt a fényer sség gel (brightness) jellemezzük, melyet a szembe érkez fényenergia mennyisége határoz meg. A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (Commission Internationale d Eclairage CIE) kidolgozott egy eszközfüggetlen koordinátarendszert, amely jól reprezentálja az emberi szem által érzékelt színeket. A 2. ábrán a CIE modellt láthatjuk 1. A patkó alakú íven találhatjuk a spektrumban megtalálható színeket, míg az egyenes vonal mentén a spektrumból hiányzó színek szerepelnek. Ezen diagramban minden a természetben található szín ábrázolható. 1 E jegyzet sem a nyomtatott, sem a monitoron megjelenített változatában a színeket nem láthatjuk valódinak.

2 2 Számítógépi geometria 2. ábra. CIE koordinátarendszer 1.1. Színkeverés Additív szín Saját fényt kibocsátó tárgyak esetén alkalmazzuk az additív (összeadó) színkeverést (pl. monitor, TV, projektor). Minden színárnyalatot a vörös, a zöld és a kék különböz mérték keverésével állítunk el. Egyenl mennyiségükkel a fehér, teljes hiányukkal a fekete szín adódik. Ezt hívjuk RGB (Red, Green, Blue) színrendszernek. Ha a három alapszínt megkeressük a CIE koordinátarendszerben, akkor az általuk kapott háromszög határán és belsejében lev színeket tudjuk kikeverni. A 3. ábrán látható háromszög területén belül találjuk azt a tartományt, amelyet egy szokásos TV készülék képes megjeleníteni. Látható, hogy az emberi szem számára látható színek csak egy része jeleníthet meg e színrendszerben. Különböz megjelenít eszközök esetén az alapszínek sem egyeznek meg, más-más háromszöget, színtartomány t (color gamut) kapunk. Számítógéppel a három alapszínb l kikeverhet maximális színek (színárnyalatok) száma = 2 24 = , 7 millió, mivel mindhárom szín a értéket veheti fel. Gyakorlatban a megjelenített színek száma ennél kevesebb, függ a megjelenít eszközök jellemz it l. Több alapszínb l is el állíthatjuk a színeket. Ekkor az alapszínek által meghatározott színtartomány háromszögt l is eltér lehet. (A színekhez tartozó pontok konvex burka.) Szubtraktív szín Egy másik fényforrás fényét visszaver tárgyak színét a szubtraktív (kivonó) színrendszerrel határozzuk meg (pl. színes nyomtatók). Az általában használt színrendszer alapszíneit az RGB színrendszer fehérre vett komplementer színeib l (türkiz, bíbor, sárga)

3 Szín 3 3. ábra. TV színtartománya 4. ábra. Additív színkörök M B Blue W C Red R K Y G Green 5. ábra. RGB színtér kapjuk. Ezt nevezzük CMY (Cyan, Magenta, Yellow) színrendszernek. Mivel gyakorlatban jelenleg nem létezik olyan (ideális) CMY festék, amelyb l a fekete szín kikeverhet lenne (ezek kombinálásával leginkább sötétbarna szín állítható el ), ezért a fekete (black) színt is hozzáveszik. Ekkor kapjuk a CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, black) színrendszert. Nyomdaiparban ennél több alapszínb l is kikeverik a színeket.

4 4 Számítógépi geometria Számítógéppel a CMY színrendszer esetén szintén mindhárom szín a értéket vehet fel, így az RGB és a CMY színrendszerek között a megfeleltetés kölcsönösen egyértelm. Ellenben a nyomdatechnikában a CMYK alapszíneket általában közötti fedettségi értékekkel jellemzik. Gyakorlatban a megjelenített színek száma ennél kevesebb, függ a megjelenít eszközök jellemz it l. 6. ábra. Szubtraktív színkörök A szính ség nagyban függ a megvilágító fényt l, a fényfelfogó (általában papír) min ségét l, h mérsékletét l, tintától,... A színek eltérésének oka a képerny n és a kinyomtatott lapon az, hogy a képerny n megjeleníthet színek jelent s része nem esik a kinyomtatható tartományba. Az RGB és a CMYK színrendszereket eszközfügg színrendszereknek is nevezik, mivel a rendszerek tulajdonságai függnek az adott használati eszköz zikai tulajdonságaitól HSB színtér Az emberi érzékeléshez jobban alkalmazkodó színteret is kidolgoztak. Ez a színárnyalaton (színeken) kívül (Hue), értéke között, színtelítettséget (Saturation) között és a világosságot (Brightness) között is felveszi.

5 Rasztergraka 5 2. Rasztergraka A képpontokból (pixelekb l picture element) felépül képet raszteres képnek, ezek számítógépes feldolgozását rasztergrakának nevezzük. Ha a képpontok elég "s r n" helyezkednek el, akkor a szemünk összefügg képet érzékel. A képpontok kis kiterjedés, színes, szabályos (monitor) vagy szabálytalan (tintasugaras nyomtató) foltok. A képek méretét a képpontjainak számával jellemezzük (1. táblázat). (2010-ben az internetet használók körében a leggyakoribb monitortípus az SVGA, majd a WXGA volt.) eszköz pixelek száma PAL (Phase Alternation Line) átlagos európai TV 720 x 576 SVGA (Super Video Graphics Array) 1024 x 768 WXGA (Wide extended Graphics Array) 1280 x 800 HDTV 720p HD Ready 1280 x 720 HDTV 1080p Full HD 1920 x 1080 UHDV (Ultra High Denition Video) 7680 x táblázat. A leggyakoribb monitor (TV) méretek A képek színmélységét a színek számával adjuk meg. A leggyakoribb színmélységek: Bittérképes (bitmapped), színek száma 2 (fekete, fehér), egy pixel tárolásához szükséges 1 bit. Szürkeárnyalatú (grayscale), színek száma 256 (fekete, fehér és átmeneti), egy pixel tárolásához szükséges 1 byte. Színpalettával adott (indexed color), színek száma 256, a színek képenként változhatnak, egy pixel tárolásához szükséges 1 byte. Valódi színezet (true color), színek száma 16,7 millió, egy pixel tárolásához szükséges 3 byte (RGB esetén). A képpontok s r ségét az inch-enként ábrázolt képpontok számával mérjük, mértékegysége a dpi (dot per inch pont/inch). Egy átlagos lézernyomtató felbontása 300 dpi, a fotó min ség nyomtatáshoz minimum 1440 dpi-s felbontás alkalmaznak. A legjobb színes tintasugaras nyomtatók felbontása 5760 x 1440 dpi. Könnyen kiszámolható, hogy a monitorok nagytöbbségének a felbontása jóval 100 dpi alatt van. A számítógépen tárolt raszteres képfájlok fejlécb l és adatrészb l állnak. A fejléc tartalmazza a kép formátumát, méretét pixelekben, esetleg a színpalettákat, az adatrész pedig pixelenként tartalmazza a színkódokat. A képfájlok nagyméret állományok, tárolásukhoz sok hely, mozgatásukhoz pedig sok id szükséges. Célszer minimalizálni a méretüket. Ezt különböz képtömörítési eljárásokkal oldhatjuk meg. A veszteségmentes képtömörítés esetén a kép összes információja meg rz dik. A tömörítés során csak a felesleges ismétl déseket szüntetik meg. A veszteséges tömörítés esetén már képi információkat hagyunk el. A tömörítés után lehet leg ne lehessen észrevenni min ségromlást. Ez kb. 1:20 1:40 arányú tömörítést tesz lehet vé. 1:200 körüli tömörítés esetén csak a kép lényeges objektumai ismerhet k fel.

6 6 Számítógépi geometria A legelterjedtebb képformátumok: TIFF (Tag Image File Format): tömörítetlen képformátum. GIF (Graphic Interchange Format): veszteségmentes tömörítési eljárás kevés színt tartalmazó képek számára. Els sorban rajzok tárolására, grakonok és egyéb hirtelen színátmenet ábrák tárolására alkalmas. JPEG (Joint Photographic Expert Group): veszteséges tömörítési eljárás sok színt tartalmazó képek számára. Els sorban fényképek, rajzok tárolására alkalmas. A tömörítés azon alapszik, hogy az emberi szem nagyon kis színváltozásokat nem érzékel, így az eredeti képb l az algoritmus bizonyos adatokat elhagy. Több változata létezik. PDF (Portable Document Format): Az Adobe cég által kifejlesztett fájlformátum. 2 A legelterjedtebb mozgókép formátumok az MPEG (Moving Picture Experts Group), az AVI (Audio Video Interleave), a legnépszer bb tömörítési formátum a DivX. Hangfájlok esetén a WAV (Ri Wave) egy veszteségmentes (vagy tömörítetlen), míg az MP3 (MPEG-1 Audio Layer 3, vagy MPEG-2 Audio Layer 3) egy veszteséges tömörítést ad. 2 E jegyzet is PDF formátumban van tárolva. A jegyzet ábráinak többsége pedig EPS (Encapsulated Postscript) formátumban készültek. Az EPS formátumot raszteres és vektoros képek nyomdai munkákhoz való el készítése során alkalmazzák.

7 vektorgraka 7 3. Vektorgraka A vektorgrakus rendszerekben a grakus objektumokat egy világkoordináta-rendszerben modellezzük. Megjelenítéshez, vetületekhez különböz koordináta-rendszerekben ábrázolhatjuk az alakzatokat. Síkbeli és térbeli primitívekb l (alapalakzatokból) épül fel a grakus kép. A primitívek meghatározó adatait tárolja egy vektorgrakus le. Például egy szakaszt esetén elég ismerni a két végpont koordinátáit, a szakasz vastagságát, vonaltípusát, színét (esetleg további tulajdonságait), nem kell a szakaszt pixelenként letárolni. Megjelenítéskor mindig az adott megjelenít eszköz maximális felbontásához igazodik a vektorgrakus kép (átkonvertálódik rasztergrakussá). (Az AutoCAD egy térbeli, a Corel- Draw pedig egy síkbeli vektorgrakus alkalmazás. A CorelDraw rasztergrakus képekkel is tud dolgozni.) Egy vektorgraka az alapalakzatainak meghatározó adatainak változtatásával könnyen megváltoztatható, míg egy rasztergraka csak felülírással változtatható. A 7. ábrán egy szakasz felnagyított részleteit láthatjuk, ha a szakasz raszter-, illetve vektorgrakusan volt megadva. A középs ábrarészlet a rasztergrakus élek feljavítására szolgáló élsimítást mutatja. raszter élsimítás vektoros 7. ábra. Szakasz

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

GRAFIKA. elméleti tudnivalók

GRAFIKA. elméleti tudnivalók GRAFIKA elméleti tudnivalók 1. A digitális képalkotás - bevezető A "digitális" szó egyik jelentése: számjegyet használó. A digitális adatrögzítés mindent számmal próbál meg leírni. Mivel a természet végtelen,

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai. Készítette: Dr. Antal Péter

A digitális képfeldolgozás alapjai. Készítette: Dr. Antal Péter A digitális képfeldolgozás alapjai Készítette: Dr. Antal Péter Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt

Részletesebben

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika Elemek a kiadványban Kép Tervez grafika számítógépen Szöveg Grafika A képek feldolgozásának fejl dése Fekete fehér fotók autotípiai rács Színes képek megjelenése nyomtatásban: CMYK színkivonatok készítése

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

Informatikai alapismeretek II.

Informatikai alapismeretek II. Informatikai alapismeretek II. (PF30IF211) Kérdések és válaszok 1. Milyen veszteségmentes kódolási lehetıségeket ismersz? Különbségi kódolás, határoló vonal kódolás, homogén foltok kódolása, entrópia kódolás.

Részletesebben

A számítógépes grafika alapjai

A számítógépes grafika alapjai A számítógépes grafika alapjai ELTE IK Helfenbein Henrik hehe@elte.hu Grafika kép keletkezése A számítógépes grafikák, képek létrehozása: egy perifériával egy képet digitalizálunk lapolvasó (scanner),

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Színelméleti alapok: 10. Tétel

Színelméleti alapok: 10. Tétel 10. Egy internetes portál fejlesztése során együttműködik a portál arculatát tervező grafikusokkal, Ön fogja meghatározni, hogy milyen formátumban készüljenek el a grafikai megjelenéshez szükséges forrásanyagok.

Részletesebben

SZÍNES KÉPEK FELDOLGOZÁSA

SZÍNES KÉPEK FELDOLGOZÁSA SZÍNES KÉPEK FELDOLGOZÁSA Színes képek feldolgozása Az emberi szem többezer színt képes megkülönböztetni, de csupán 20-30 különböző szürkeárnyalatot A színes kép feldolgozása két csoportba sorolható -

Részletesebben

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika)

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika) Képek kódolása A számítógépes grafika körébe soroljuk a grafikus objektumok (képek, rajzok, diagramok) előállítását, tárolását, a számítógép számára feldolgozható formává alakítását (képdigitalizálás),

Részletesebben

1.4 fejezet. RGB színrendszerek

1.4 fejezet. RGB színrendszerek 1 1.4 fejezet. RGB színrendszerek 1. sz. ábra. Számítógépes monitorról készült nagyítás Az RGB színrendszer a katódsugárcso képernyo összeadó színképzéséhez igazodik, amely a vörös, zöld és kék színeket

Részletesebben

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki kar Könnyűipari mérnök szak MSc. képzés 2012/2013 tanév 1. félév Médiatechnológiai és Könnyűipari

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok

Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok Tervezőgrafika 4. A kiadványszerkesztői számítógépes programok A grafika - a sok évszázados művészeti ág - a 20. században nagyot változott, mind fogalma mind művelőinek tárgyköre kibővült. Ahogy az ősember

Részletesebben

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB)

Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Mi a különbség? Az eredeti kép 100%- os minőséggel. Ugyanaz a kép tömörítve, jpg formátumban. (méret: 39 KB) (méret: 6 KB) (méret: 1,2 KB) Mi a különbség? Melyek a mai óra fő kérdései?

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban.

tb007 PREZENTÁCIÓ ÉS GRAFIKA Paint A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. A SZÍNEK SZEREPE A KÉPALKOTÁSBAN 1. Elektromágneses hullámok A kép bonyolult ideg- és agyműködés eredménye a tudatunkban. 2. A színlátás Thomas Young (XIX. sz. eleje) feltételezi, hogy a szem a piros,

Részletesebben

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések:

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések: Oldal: 1 / 5 Színminőség-útmutató Az útmutató segítségével a felhasználók áttekintést kapnak arról, hogyan használhatók fel a nyomtatón rendelkezésre álló műveletek a színes kimenet beállításához és testreszabásához.

Részletesebben

Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ

Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ 2 A kiadványsorozat elsôdleges célja, hogy a Reactor Kft. megrendelôinek hasznos

Részletesebben

KÉPSZERKESZTÉS. GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF.

KÉPSZERKESZTÉS. GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF. KÉPSZERKESZTÉS GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF. Photoshop Adobe Photoshop pénzért megvásárolható képszerkesztő program,

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

2.1. Jelátalakítás és kódolás

2.1. Jelátalakítás és kódolás 2.1. Jelátalakítás és kódolás Digitalizálás Az információ hordozója a jel, amely más-más formában kell, hogy megjelenjen az ember illetve a számítógép számára. Az ember alapvetően en a természetes környezetéből

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A színlátás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 A színlátás Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

fényre érzékeny eszköz

fényre érzékeny eszköz fény fényre érzékeny eszköz Ez az egyszerű igazság némileg komplex problémát rejt magában. A fény szó maga sokféle értelmet takarhat: A köznyelv beszél meleg és hideg fényről. A fotós napfényről és műfényről.

Részletesebben

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A CIE színinger mérő rendszer (1931) Commission Internationale

Részletesebben

Színrendszerek Munsel színmintagyűjteményt és egy színrendszerezést Ostwald Coloroid Nemcsics professzor

Színrendszerek Munsel színmintagyűjteményt és egy színrendszerezést Ostwald Coloroid Nemcsics professzor 16/2. tétel Mutassa be a tervezőgrafikai munka során alkalmazásra kerülő színelméleti és színkezelési szabványokat történeti szempontból! Beszéljen a különböző műfajoknál felmerülő színhasználati problémákról

Részletesebben

Digitális képek, használatuk

Digitális képek, használatuk Grafikai alapismeretek ALAPFOGALMAK 2 Digitális képek, használatuk Digitális kép => képpontokból épül fel. A digitális képek pontjait rácsként képzelhetjük el. A digitális képek fő tulajdonságai: Pixelekből

Részletesebben

CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus

CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli.

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli. Érzékelés ULátás Az elektromágneses sugárzás intenzitását a szem fényerősség formájában érzékeli. A fényerősség növekedésekor a szem pupillája összehúzódik, emiatt a szem rendkívüli dinamikával rendelkezik.

Részletesebben

A képi világ digitális reprezentációja

A képi világ digitális reprezentációja Multimédia A képi világ digitális reprezentációja Makány György Hagyományos fényképezés A fotográfia vagy fényképészet a fény által közvetített képi információk rögzítése technikai eszközök (fényképezőgép,

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

I. Elméleti kérdések és feladatok

I. Elméleti kérdések és feladatok I. Elméleti kérdések és feladatok 1.) Jellemezze a raszter- és a vektorgrafikát! A digitális kép olyan információk halmaza, amely képpontokból áll. A képpontot nagyon gyakran pixelnek is mondjuk, az angol

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

Készítette: Szűcs Tamás

Készítette: Szűcs Tamás 2016 Készítette: Szűcs Tamás A számítógép képpontok (pixelek) formájában tárolja a képeket. Rengeteg - megfelelően kicsi - képpontot a szemünk egy összefüggő formának lát. Minden képpont másmilyen színű

Részletesebben

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk!

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk! Anyagleadási feltételek (széles formátum) Tisztelt Partnerünk! Rövid tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megadott információk alapján, az alábbi paraméterek segítségükre legyenek a gördülékeny gyártásban.

Részletesebben

A színek világa Bevezetés. A színek fontosak!

A színek világa Bevezetés. A színek fontosak! Bevezetés A színek fontosak! Információgyűjtés a környezetről: Érett-e e gyümölcs? Veszélyforrások gyors azonosítása. Színes jelzések, lámpák, táblák. Az ember és a színek: Kifejező eszköz: ruhák, rangjelzések,

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Adobe Photoshop CS Képmanipuláció

Dr. Pétery Kristóf: Adobe Photoshop CS Képmanipuláció 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Disclaimer Feldolgozott témák: állóképek, vektorgrafikus képek/fontok, DVD Nagyon vázlatos, érdemes a leírt dolgoknak utánajárni!

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. Digitális képek előkészítése, beállítása a grafikai végfelhasználói célnak megfelelően. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. Digitális képek előkészítése, beállítása a grafikai végfelhasználói célnak megfelelően. A követelménymodul megnevezése: Szűcs Tibor Digitális képek előkészítése, beállítása a grafikai végfelhasználói célnak megfelelően A követelménymodul megnevezése: Számítógépes grafikai programok használata, grafikai, tipográfiai tervezés,

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Teszt jellegű feladatok

Részletesebben

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév A számítógépi grafika elemei 2012/2013, I. félév Bevezető Grafika görög eredetű, a vésni szóból származik. Manapság a rajzművészet összefoglaló elnevezéseként ismert. Számítógépi grafika Két- és háromdimenziós

Részletesebben

Infokommunikáció - 3. gyakorlat

Infokommunikáció - 3. gyakorlat Infokommunikáció - 3. gyakorlat http://tel.tmit.bme.hu/infokomm Marosi Gyula I.B.222., tel.: 1864 marosi@tmit.bme.hu 1. feladat - Fletcher-görbék Beszéljük meg, milyen kvantitatív és kvalitatív jellemzık

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem; a színes látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai. Romanenko Alekszej

Informatikai eszközök fizikai alapjai. Romanenko Alekszej Informatikai eszközök fizikai alapjai Romanenko Alekszej 1 Tömörítés Fájlból kisebb méretű, de azonos információt tartalmazó fájl jön létre. Adattárolás Átvitel sebessége 2 Információ elmélet alapjai Redundanica

Részletesebben

CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus

CAD-CAM informatikus CAD-CAM informatikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika 1. Színmérés: milyennek látjuk? 2. Képfeldolgozás: hol? 3. Spektroszkópia: mi? kontakt optikai: RGB színinger THE 007, 228, 20111130 távérzékelés + adatredukció: szegmentálás,

Részletesebben

Kiegészítő témakörök Képek kezelése

Kiegészítő témakörök Képek kezelése Kiegészítő témakörök Képek kezelése Dr. Kallós Gábor 2008-2009. Alapfogalmak Színelmélet Színezet: az adott szín helye a színskálán Fényerő: a szín relatív világossága, 0% = fekete, 100% = fehér Telítettség:

Részletesebben

LCD kijelzők működése és típusai

LCD kijelzők működése és típusai LCD kijelzők működése és típusai Fotonikai eszközök BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY Alapvető fizikai mennyiségek Teljesítmény: energia adott idő alatt

Részletesebben

Színek Additív és szubtraktív színkezelés RGB - színtér

Színek Additív és szubtraktív színkezelés RGB - színtér 96 4 SZÍNEK 97 98 Színek 99 Additív és szubtraktív színkezelés 99 RGB - színtér 99 Az additív színtartomány 100 Színmeghatározás lehetõségei 101 HSB 101 A HEX (hexadecimális rendszer) 102 Alapszínek elõállítása

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I.

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. Kruzslicz Zsolt Színkeverés A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. A követelménymodul száma: 0878-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-30 SZÍNKEVERÉS

Részletesebben

Multimédiás alkalmazások

Multimédiás alkalmazások Multimédiás alkalmazások A multimédia olyan általános célú alkalmazások összessége, amelyek az információ valamennyi megjelenési formáját integrált módon kezelik. Tágabb értelemben ide soroljuk a hangés

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

SZÍNES KÍSÉRLETEK EGYSZERÛEN

SZÍNES KÍSÉRLETEK EGYSZERÛEN A FIZIKA TANÍTÁSA SZÍNES KÍSÉRLETEK EGYSZERÛEN Zátonyi Sándor Békéscsaba Jelen írás a 2017. évi, gödöllõi fizikatanári ankéton elsõ díjat kapott mûhelyfoglakozása alapján készült. Zátonyi Sándor 1977-ben

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. A művészeti tevékenység dokumentációja és közreadása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szűcs Tibor. A művészeti tevékenység dokumentációja és közreadása. A követelménymodul megnevezése: Szűcs Tibor A művészeti tevékenység dokumentációja és közreadása A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás és ábrázolási gyakorlat A követelménymodul száma: 0980-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Kartográfia + Webmapping 3.

Kartográfia + Webmapping 3. Kartográfia + Webmapping 3. A kartográfiai vizualizáció grafikai Dr. Pődör, Andrea Kartográfia + Webmapping 3.: A kartográfiai vizualizáció grafikai Dr. Pődör, Andrea Lektor: Dr. Zentai, László Ez a modul

Részletesebben

Színtan. Horváth András, SZE. v 0.9. Bevezetés Alapfogalmak Milyen jelet kap az agyunk? Additív színrendszerek Szubtraktív rendszerek

Színtan. Horváth András, SZE. v 0.9. Bevezetés Alapfogalmak Milyen jelet kap az agyunk? Additív színrendszerek Szubtraktív rendszerek v 0.9 Oktatási célra szabadon terjeszthet Vázlat 1 Bevezetés 2 A színkép Spektrális érzékenység 3 4 5 Alapgondolat A CMY és CMYK rendszerek Alapgondolatok Bevezetés Szín: a tárgyak azon tulajdonsága, mely

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

Láthatósági kérdések

Láthatósági kérdések Láthatósági kérdések Láthatósági algoritmusok Adott térbeli objektum és adott nézőpont esetén el kell döntenünk, hogy mi látható az adott alakzatból a nézőpontból, vagy irányából nézve. Az algoritmusok

Részletesebben

A számítóőép Őelépítése Kiviteli eőyséőek: nyomtatók és csatlakoztatásuk

A számítóőép Őelépítése Kiviteli eőyséőek: nyomtatók és csatlakoztatásuk Békési Ferenc A számítóőép Őelépítése Kiviteli eőyséőek: nyomtatók és csatlakoztatásuk A követelménymodul meőnevezése: Számítóőép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Hatodik gyakorlat. Rendszer, adat, információ

Hatodik gyakorlat. Rendszer, adat, információ Hatodik gyakorlat Rendszer, adat, információ Alapfogalmak Rendszer: A rendszer egymással kapcsolatban álló elemek összessége, amelyek adott cél érdekében együttmőködnek egymással, és mőködésük során erıforrásokat

Részletesebben

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Lux et Color Vespremiensis 2008 Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Dr. Wenzel Klára, Dr. Samu Krisztián, Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti

Részletesebben

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I.

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek I. 2013. szeptember 12. Készítette: Gráf Tímea Alapfogalmak Hardver: A számítógép alkotórészeinek összessége. Szoftver: A számítógépre írt programok összessége.

Részletesebben

SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban

SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2019 Pszichofizikai mennyiségek

Részletesebben

Pixel vs. Vektor. Pixelgrafikus: Vektorgrafikus:

Pixel vs. Vektor. Pixelgrafikus: Vektorgrafikus: Grafika Pixel vs. Vektor Pixelgrafikus: Pixelt (képpontot használ, ehhez tartozik színkód Inkább fotók Pl.: GIMP, PhotoShop, Paint Shop Pro, Paint Vektorgrafikus: Objektumokból építkezik, ezek tulajdonságát

Részletesebben

GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP. Képek, ábrák tárolása

GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP. Képek, ábrák tárolása GRAFIKA ÉS MOZGÓKÉP Képek, ábrák tárolása Bittérképes ábrák: az ábra elemi képpontjainak, pixeljeinek jellemzıit tárolja. A bittérképes képállományok pont/hüvelykben (dpi) megadott felbontása voltaképpen

Részletesebben

CITYPARK. Befektetési és Kereskedelmi Kft. - 1 -

CITYPARK. Befektetési és Kereskedelmi Kft. - 1 - Érmetálca katalógus és árlista Az alábbi árlista nem teljes, a kiemelt legnépszerűbb termékeinket tartalmazza! Kiadva: 2011-06-01 Elérhetőségeink: Tel.: +36 24 200 630 Fax.: +36 24 200 640 Mobil: +36 70

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

INF-RENDSZEREK összefoglaló v1.0

INF-RENDSZEREK összefoglaló v1.0 INF-RENDSZEREK összefoglaló v1.0 http://nikportal.cickany.hu/ 1. Az egység, a nyomdai pont, amely a lábnak 864-ed része (6*12*12), metrikus rendszerben 0,376 mm. 2. Az Egyesült Államokban a pont mérete

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika A 9. osztályos munkafüzet feladatainak megoldása Nemzeti Tankönyvkiadó, 2006 (Rsz.: 16172/M) A feladatok megoldásához szükséges képfájlok a Nemzeti Tankönyvkiadó webhelyén találhatók. Az egyes tevékenységek

Részletesebben

banner, Háló, Pontozott fólia, PVC, Vinyl, stb.

banner, Háló, Pontozott fólia, PVC, Vinyl, stb. Típus SK2000-510 SK2500-510 Osztály SK series SK series Nyomtatási technológia Drop-on-demand Piezo-elektromos Drop-on-demand Piezo-elektromos Nyomtatófej 4/6/8/12(SPT510) 4/6/8(spt510) Nyomat max. szélessége

Részletesebben

A színkezelés alapjai a GIMP programban

A színkezelés alapjai a GIMP programban A színkezelés alapjai a GIMP programban Alapok.Előtér és háttér színek.klikk, hogy alapbeállítás legyen ( d és x használata).hozzunk létre egy 640x400 pixeles képet! 4.Ecset eszköz választása 5.Ecset kiválasztása

Részletesebben

Színtechnika A vizuális színmérés

Színtechnika A vizuális színmérés Színtechnika A vizuális színmérés Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A mérendő mennyiség: a szín (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott

Részletesebben

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos VTT Szeminárium, Budapest, 2017-10-10 Bevezetés Néhány szó a fényről A fényforrások csoportosítása Az emberi

Részletesebben

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem,

Részletesebben

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14.

Logókészítés és képszerkesztés alapjai Január 14. Logókészítés és képszerkesztés alapjai 2016. Január 14. Logótörténet Eredete: logosz = szó, beszéd üzenettel, jelentéssel bíró kell, hogy legyen a logó ősi népek ikonjai, hieroglifái, piktogramjai = kép

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 12 Kezdő lépések

Dr. Pétery Kristóf: CorelPHOTO-PAINT 12 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 2.Előadás Generalizálás Hagyományos és

Részletesebben

NTSC, PAL és SECAM lefedettség

NTSC, PAL és SECAM lefedettség 17. Ön részt vesz egy internetes videó-adatbázis megvalósításában. A tervezett alkalmazás lehetővé teszi a videó-tárban való keresést, videók feltöltését, megjelenítését. Milyen eszközök szükségesek a

Részletesebben