A színek világa Bevezetés. A színek fontosak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A színek világa Bevezetés. A színek fontosak!"

Átírás

1

2 Bevezetés A színek fontosak! Információgyűjtés a környezetről: Érett-e e gyümölcs? Veszélyforrások gyors azonosítása. Színes jelzések, lámpák, táblák. Az ember és a színek: Kifejező eszköz: ruhák, rangjelzések, stb. Alapvető fontosságú a képzőművészetekben. Hangulat befolyásoló tényező.

3 Bevezetés Miről szól az előadás? 1. Miért látunk színeket? 2. Miért látja két ember különbözőnek egy tárgy színét? 3. Hogyan tudunk színeket utánozni? 4. Tényleg minden szín kikeverhető három színből? 5. Milyen színek jeleníthetők meg monitoron, nyomtatásban,...

4 A színlátás A fény Mi is a fény? Fény: elektromágneses hullám kb. 380 nm és 760 nm közti hullámhosszal. (< ezredmilliméter) A hullámtulajdonság közvetlenül nem látható. A fény ennél sokkal bonyolultabb, de ez más téma...

5 A színlátás A fény A tiszta színek Tiszta szín: csak egy hullámhosszat tartalmaz. Közelítőleg tiszta színű fényforrások: lézerek színe nátriumlámpák (narancssárga fényű utcai lámpák) szivárvány színei Az innen hiányzó színek a kevert színek.

6 A színlátás A fény A tárgyak színképe A legtöbb esetben nem tiszta színekkel találkozunk. Színkép: megmutatja, milyen hullámhossz milyen erősen van jelen. (Nem precíz, de szemléletes.) Néhány hétköznapi tárgy színképe. (Fehér fényben.)

7 A színlátás A fény érzékelése A szem szerkezete Fő részek: szemlencse: képet alkot retina: felfogja és elektromos jellé alakítja a képet írisz: leszűkíti a bemenő fénynyalábot (változtatahtó méret)

8 A színlátás A fény érzékelése Érzékelők a retinán Kétféle sejt: pálcikák és csapok.

9 A színlátás A fény érzékelése Pálcikák és csapok Pálcikák: középen kevesebb kis megvilágításnál működnek nem színérzékenyek Csapok: középen koncentrálódnak erős megvilágításnál működnek színérzékenyek: 3 féle csap

10 A színlátás A fény érzékelése Pálcikák és csapok Pálcikák: középen kevesebb kis megvilágításnál működnek nem színérzékenyek Csapok: középen koncentrálódnak erős megvilágításnál működnek színérzékenyek: 3 féle csap Sok minden megérthető. Pl.: Miért nem látunk éjszaka színeket? Éjjel a halvány dolgok mellé kell nézni, hogy jól lássuk őket. A 3 kitüntetett szám a színelméletben.

11 A színlátás A fény érzékelése A csapok érzékenysége A 3-féle csap érzékenységi függvénye: Sok emberen végzett mérések átlaga.

12 A színlátás A fény érzékelése Mit is érzékelünk? Érzékelés: A színkép érzékenységi függvényekkel súlyozott átlagértékét. Matematikailag: ha az i. fajta csap érzékenysége V i (λ), akkor az agyba menő jel közelítőleg: J i = 0 V i (λ)ϕ(λ)dλ

13 A színlátás A fény érzékelése A színlátás alapjai A fenti folyamat a színképet (folytonos függvény, elvileg végtelen sok adat) 3 komponensű jellé alakítja. ϕ(λ) (J 1, J 2, J 3 ) Az egyszerűsítés jó: megőriz valamit a színkép tulajdonságaiból, de nem kell túl sok adatot kezelni.

14 A színlátás A fény érzékelése A színlátás alapjai A fenti folyamat a színképet (folytonos függvény, elvileg végtelen sok adat) 3 komponensű jellé alakítja. ϕ(λ) (J 1, J 2, J 3 ) Az egyszerűsítés jó: megőriz valamit a színkép tulajdonságaiból, de nem kell túl sok adatot kezelni. Érdekes következmények: különböző színképekhez is tartozhat azonos színérzet a színérzet egyénfüggő

15 A színek világa A színlátás A fény érzékelése Ha csak 2 csapunk lenne... Néhány ember kétszínlátó. Ők sokkal kevesebb színnel kell beérjék... (A legtöbb állat is kétszínlátó.)

16 A színlátás A fény érzékelése Metamer színek Két szín egymás metamerje, ha azonos színérzet társul hozzájuk. A metamerek színképe különbözik, de azonos színűnek látjuk őket. Jelentősség: nem kell a tárgy teljes színképét utánozni, elég egy metamerjét megtalálni. Ez az összes színkeverési technika alapja.

17 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Alapötlet Ha több lámpa egyszerre világít, színképeik összegződnek. Pl. egy piros és egy zöld lámpa hatása együtt sárgának tűnik.

18 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Alapötlet Ha több lámpa egyszerre világít, színképeik összegződnek. Pl. egy piros és egy zöld lámpa hatása együtt sárgának tűnik. Finomítás: Változtassuk a fényerőt fokozatosan! Így a színképek súlyozott összege állítható elő. Kérdés: Néhány alapszínkép súlyozott összegében minden színkép metamerje benne lesz?

19 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Egyszerű színkeverés

20 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Három szín keverése Ésszerű feltételezés: 3 féle csap van ezért 3 színből minden kikeverhető. (?) Ez sok könyvben így szerepel. A gyakorlat első pillanatra igazolni látszik. De igaz ez?

21 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Három szín keverése Ésszerű feltételezés: 3 féle csap van ezért 3 színből minden kikeverhető. (?) Ez sok könyvben így szerepel. A gyakorlat első pillanatra igazolni látszik. De igaz ez? Matematikailag: ϕ(λ) színkép metamerjét keressük. Adott 3 darab alapszínkép: A 1 (λ), A 2 (λ), A 3 (λ). Találhatunk-e olyan s 1, s 2, s 3 súlyokat, hogy s 1 A 1 + s 2 A 2 + s 3 A 3 metamerje legyen ϕ(λ)-nak?

22 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Három szín keverése (folyt.) A matematikai megoldás: Nem fogunk számolni vele! J i = ϕ(λ)v i (λ)dλ, J = (J 1, J 2, J 3 ) T i,j = A j (λ)v i (λ)dλ s = T 1 J

23 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Három szín keverése (folyt.) A matematikai megoldás: Nem fogunk számolni vele! J i = ϕ(λ)v i (λ)dλ, J = (J 1, J 2, J 3 ) T i,j = A j (λ)v i (λ)dλ s = T 1 J Matematikailag lényegében mindig van megoldás. Probléma: s komponensei közt lehetnek negatívok! Ez fizikailag nem megvalósítható. Nincs 5 wattos izzó.

24 Színkeverés, színrendszerek Additív színkeverés Három szín keverése (folyt.) Bebizonyítható, hogy a fizikailag megvalósítható megoldások körében: A tiszta színeknek nincs metamerjük. 3-nál több alapszín esetén is lesznek nem ábrázolható színek. Ha van két különböző alapszín-hármas, akkor legalább az egyik tartalmaz olyan színeket, melyek a másikban nem ábrázolhatók. Ez elég szomorú... De hogyan jelentkezik ez a gyakorlatban?

25 Színkeverés, színrendszerek Az RGB-rendszer Alapgondolat Ötlet: az emberi szemhez illeszkedve válasszunk egy vörös, zöld és kék tiszta színt alapszínnek. A három alap-hullámhosszat 1931-ben így határozták meg: λ 1 = 700 nm, λ 2 = 546, 1 nm, λ 3 = 435, 8 nm, Ezekből kiszámolható s = (R, G, B).

26 Színkeverés, színrendszerek Az RGB-rendszer Alapgondolat Ötlet: az emberi szemhez illeszkedve válasszunk egy vörös, zöld és kék tiszta színt alapszínnek. A három alap-hullámhosszat 1931-ben így határozták meg: λ 1 = 700 nm, λ 2 = 546, 1 nm, λ 3 = 435, 8 nm, Ezekből kiszámolható s = (R, G, B). Ha csak a szín érdekel, nem az intenzitás, akkor érdemes ezt használni: r = R R + G + B, g = G R + G + B, b = B R + G + B.

27 Színkeverés, színrendszerek Az RGB-rendszer Az RGB-rendszer színei Milyen (r, g, b) értékekkel ábrázolhatók (elvileg) a tiszta színek? Probléma: a grafikonok több helyen lemenek a tengely alá!

28 Színkeverés, színrendszerek Az RGB-rendszer A színpatkó Az összes színhez tartozó (r, g) párok egy síkban ábrázolhatók: Vigyázat! Az I. síknegyeden kívüli területen a színek hamisak! (RGB-eszközöket használunk.)

29 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Alapok Látjuk, hogy nem minden szín fér bele az RGB-rendszerbe. Kérdés: A gyakorlatban hol lépnek fel az RGB-ből kilógó színek?

30 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Alapok Látjuk, hogy nem minden szín fér bele az RGB-rendszerbe. Kérdés: A gyakorlatban hol lépnek fel az RGB-ből kilógó színek? Saját fotókat vizsgáltam: Egy kis programmal minden pixelt felpöttyöztem az rg-síkra. Vigyázat! A fényképezőgép pontossága kérdéses. Tájékozódásra azonban jó.

31 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Kevés színű fotó Zöld és barna árnyalatok keverednek. A színek nem közelítik meg a háromszög szélét.

32 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Átlagos fotó Több szín, de alig egy-két pixel jut a szélére.

33 A színek világa Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Élénk színek 1. Ez a sárga és kék már túl sok az RGB-rendszernek.

34 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Élénk színek 2.

35 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Élénk színek 3. Elég élénk színek, de alig érnek ki a szélére.

36 A színek világa Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Élénk színek 4. Ez viszont már 4 helyen is kilóg!

37 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Élénk színek 5. A sárga és a ciánkék pohár túl élénk színű.

38 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Természetes élénk színek 1. Teljesen fa borítású terem: a többszörös visszaverődések telítetté teszik a színeket.

39 A színek világa Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Természetes élénk színek 2. Az élénk naracs-sárga átmenet nem jön át a fotón.

40 A színek világa Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák Speciális fényforrás: Na-lámpa Gyakran használt utcai lámpa: majdnem egyszínű.

41 Színkeverés, színrendszerek Gyakorlati példák A kivonó színkeverés Eddig az összeadó, vagy additív színkeverést tárgyaltuk. (A lámpák fénye összeadódik.) Egy másik színkeverési mód: a kivonó színkeverés. Ekkor egy lámpa fénye színes rétegeken áthaladva egyre csökken, minden réteg a maga jellegzetes módján hullámhossz-függően nyel el a fényből. Példák: Egymás utáni színes üvegek. Egymásra kent festékrétegek. Színes nyomtatás. Időhiányban nem tárgyaljuk részletesen.

42 A színábrázolás korlátai A színtér (gamut) fogalma A színtér Színtérnek vagy gamutnak nevezzük az adott eszközzel ábrázolható színek halmazát. Pl. az RGB-rendszer színtere az előbb ábrázolt háromszög. Alapvető fontosságú: ha két rendszer színtere nem egyezik meg, bizonyos színeket tud az egyik ábrázolni, a másik meg nem.

43 A színábrázolás korlátai A színtér (gamut) fogalma A színtér Színtérnek vagy gamutnak nevezzük az adott eszközzel ábrázolható színek halmazát. Pl. az RGB-rendszer színtere az előbb ábrázolt háromszög. Alapvető fontosságú: ha két rendszer színtere nem egyezik meg, bizonyos színeket tud az egyik ábrázolni, a másik meg nem. A színteret sokféleképp lehet ábrázolni, mi a leggyakoribb módot, az xy-színpatkót fogjuk használni.

44 A színábrázolás korlátai A színtér (gamut) fogalma Az XYZ-rendszer (R, G, B) helyett (X, Y, Z) koordináták. (X, Y, Z) = Q(R, G, B) T, ahol Q egy adott mátrix.

45 A színábrázolás korlátai A színtér (gamut) fogalma Az XYZ-rendszer (R, G, B) helyett (X, Y, Z) koordináták. (X, Y, Z) = Q(R, G, B) T, ahol Q egy adott mátrix. Tulajdonságok: Q ügyes megválasztása miatt + Azt összes szín nemnegatív koordinátákkal írható le. + Y közel arányos az emberi szem össz fényességérzetével. Nem lehet hardveresen közvetlenül megvalósítani. Nincs pl. X-színű lámpa. Történeti okokból ezt használják a legtöbb esetben alap-rendszerként.

46 A színábrázolás korlátai A színtér (gamut) fogalma Az xy-színpatkó x = X /(X + Y + Z), y = Y /(X + Y + Z) Patkó széle: tiszta színek E = (1/3, 1/3): semleges szín. (fehér és szürkeárnyalatok) A jelölt háromszög az RGB-rendszer színtere. Vigyázat! Az RGB-színtéren kívüli területen a színek csak tájékoztató jellegűek. Ez a leggyakoribb térképe a színterek bemutatásának.

47 A színábrázolás korlátai A színtér (gamut) fogalma Színek az xy-síkban

48 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere Az ideális kijelző Cél: a teljes színpatkó előállítása. A tiszta színeknek nincs metamerje: minden tiszta színt tudni kellene előállítani. Kevés adattal le lehessen írni a színt. Erre az RGB nem jó, de pl. az XYZ igen. A felvevő berendezés színtere is teljes kell legyen. Ilyenünk még közelítőleg sincs.

49 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere RGB-kijelzők Lézer-kijelző: ideális, mert vonalas színképűek a források. Baj: túl drága.

50 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere RGB-kijelzők Lézer-kijelző: ideális, mert vonalas színképűek a források. Baj: túl drága. Hagyományos képcső: elektronnyaláb fénylést indukál. Baj: alacsony hatásfok, széles alapszínkép.

51 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere RGB-kijelzők Lézer-kijelző: ideális, mert vonalas színképűek a források. Baj: túl drága. Hagyományos képcső: elektronnyaláb fénylést indukál. Baj: alacsony hatásfok, széles alapszínkép. LCD kijelzők: egy háttérvilágítást szűrőkön engedünk át és ennek útjában képez gátat a vezérelhető folyadékkristály. Baj: ha a szűrő széles tartományt enged át, akkor kicsi a színtér. Ha keskeny sávot, akkor kicsi a hatásfok. Javítás: keskeny sávú háttérvilágítás: LED-LCD kijelzők.

52 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere Egy LCD-kijelző közelről

53 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere Egy hagyományos képcső színképe

54 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere Egy LED képcső színképe

55 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere Egy lézer színképe

56 A színábrázolás korlátai Monitorok, TV-k színtere Egy tipikus kijelző Hagyományos képcső színképe A szűkített RGB-rendszer Számítógépeink nem is RGB-t, hanem a szűkített srgb-t használják!

57 A színábrázolás korlátai Nyomtatók színtere Nyomtatók színtere A nyomtatók kivonó színkeveréssel dolgoznak. Történeti okokból a CMY színrendszer az elterjedt: C=Cyan, M=magenta, Y=Yellow

58 A színábrázolás korlátai Nyomtatók színtere Nyomtatók színtere A nyomtatók kivonó színkeveréssel dolgoznak. Történeti okokból a CMY színrendszer az elterjedt: C=Cyan, M=magenta, Y=Yellow Sok technikai nehézség lép fel, melyre nincs idő kitérni. Javítási kísérletek: A fekete (K=blacK) komponens bevezetése. Minden színből két árnyalat: ccmmyy. Áthelyezett alappontok. 5-6 alapszín használata. A nagyobb színhűség sok pézbe kerül!

59 A színábrázolás korlátai Nyomtatók színtere Nyomtatók színtere A CMYK színtere függ: a használt festékek pontos színétől a színkeverési technikától a papírtól Jobbra egy tipikus eset látszik. Az srgb és a CMYK mindegyikében vannak színek, amiket a másik nem tartalmaz. RGB-ben készült ábra, fotó nem nyomtatható ki hűen, de a monitor sem tud minden színt, ami nyomtatható lenne.

60 Érdekességek Az élénk színek Mitől rikító egy szín? Kulturális okok is szerepet játszanak, de van biofizika ok is.

61 Érdekességek Az élénk színek Mitől rikító egy szín? Kulturális okok is szerepet játszanak, de van biofizika ok is. A retinán sokkal több az érzékelő, mint ahány idegszál az agyba megy. A retina csak a lényeges részekről küld információt az agyba: ahol gyors változások vannak ahol a szomszéd érzékelők jele nagyon eltérő A retina már maga egy bonyulult ideghártya keresztkapcsolatokkal a neuronok közt.

62 Érdekességek Az élénk színek Mitől rikító egy szín? Élénk szín: a jelvektor (J) komponensei nagyon eltérőek. A szomszédos, különböző típusú színérzékelők jele nagyon eltér! A retina azt mondja az agynak: ez a terület érdekes! Mivel figyelmet igényel, el is fáradunk, ha sokáig ilyet nézünk. Felhasználás: láthatósági mellény reklámfeliratok

63 Érdekességek Az élénk színek Láthatósági mellény Reklámtábla LED-ekkel: igen élénk színek.

64 A színek világa Érdekességek Az élénk színek LED-kijelző 1. Reklámtábla LED-ekkel: igen élénk színek.

65 Érdekességek Az élénk színek Zöld LED a laborban Reklámtábla LED-ekkel: igen élénk színek.

66 A színek világa Érdekességek Az élénk színek LED-kijelző 2. Reklámtábla LED-ekkel: igen élénk színek.

67 Érdekességek A látás alkalmazkodása Alkalmazkodás Szemünk, látásunk alkalmazkodik a körülményekhez. Pl. sötétben nagyobb, világosban kisebb érzékenységi fokozotra áll. Ez színenként is működik.

68 Érdekességek A látás alkalmazkodása Alkalmazkodás Szemünk, látásunk alkalmazkodik a körülményekhez. Pl. sötétben nagyobb, világosban kisebb érzékenységi fokozotra áll. Ez színenként is működik. Az átálláshoz idő kell! Pl. a csapoknál τ 120 s a karakterisztikus idő. Ennyi idő alatt csökken e 2, 718-ad részére az egyensúlyi állapottól való eltérés. Közismert tény: ha szembe világítanak éjszaka, egy ideig a látóterünk egy része kiesik. (Az erős fény levitte az érzékenységet.)

69 Egy kis játék Nézzük mereven a középső kis keresztet 30 s-ig, majd nézzünk rá egy fehér felületre. Mit látunk? Miért?

70 Érdekességek A képzetes színek A képzetes színek A csapok érzékenységi függvényeinek átfedése miatt a J jelvektor nem vehet fel akármilyen értéket. Pl. nem lehet tiszta zöld: J = (0, 1, 0), mert ha egy szín ingerli a zöld érzékeny csapokat, akkor az a másik kettő valamelyikét is ingerelni fogja. Az olyan színérzethez tartozó színt, mely nem fordul elő a normál működés során, képzetes színnek nevezzük.

71 Érdekességek A képzetes színek A képzetes színek A csapok érzékenységi függvényeinek átfedése miatt a J jelvektor nem vehet fel akármilyen értéket. Pl. nem lehet tiszta zöld: J = (0, 1, 0), mert ha egy szín ingerli a zöld érzékeny csapokat, akkor az a másik kettő valamelyikét is ingerelni fogja. Az olyan színérzethez tartozó színt, mely nem fordul elő a normál működés során, képzetes színnek nevezzük. Nincs olyan szuperzöld festék, ami J = (0, 1, 0)-t eredményez. Akkor miért beszélünk róla?

72 Érdekességek A képzetes színek A képzetes színek A csapok érzékenységi függvényeinek átfedése miatt a J jelvektor nem vehet fel akármilyen értéket. Pl. nem lehet tiszta zöld: J = (0, 1, 0), mert ha egy szín ingerli a zöld érzékeny csapokat, akkor az a másik kettő valamelyikét is ingerelni fogja. Az olyan színérzethez tartozó színt, mely nem fordul elő a normál működés során, képzetes színnek nevezzük. Nincs olyan szuperzöld festék, ami J = (0, 1, 0)-t eredményez. Akkor miért beszélünk róla? Mert a szem alkalmazkodásának ideje miatt mégis tapasztalhatunk ilyet pár másodpercig.

73 Érdekességek A képzetes színek A képzetes színek bemutatása Példa: (Más színekkel hasonlóan lehetne tenni) 1. fehér alapon lila kört nézünk s-ig 2. hirtelen zöld felületre nézünk Az 1. lépésben a vörös és kék érzékenység csökken, a zöldé marad. A 2. lépésben a zöld szín föleg a zöld érzékelőket ingerli, de a csökkent vörös és kék érzékenység miatt azok jele gyenge lesz. Így szuperzöld színt fogunk látni. Igazán jól csak lézerrel vagy színes diódával működik. Kivetítőn a korlátozott színtér miatt a képzetes tartományt nem érjük el, de a színtéren azért túllépünk.

74 Nézd s-ig a keresztet mereven...

75 Mi látszik ezen a lapon most?

76 Érdekességek Mozgás-illúzió Ötlet Ha egy test mozog a látóterünkben, akkor az érzékelők késleltetése miatt az eleje és a tárgy mögötti részt kicsit máshogy érzékeljük. Az egyes színek érzékelői nem azonos sebességűek. Ezért egy mozgó tárgy eleje valamilyen árnyalatot, a mögöttes rész ennek kiegészítő színét kapja.

77 Érdekességek Mozgás-illúzió Ötlet Ha egy test mozog a látóterünkben, akkor az érzékelők késleltetése miatt az eleje és a tárgy mögötti részt kicsit máshogy érzékeljük. Az egyes színek érzékelői nem azonos sebességűek. Ezért egy mozgó tárgy eleje valamilyen árnyalatot, a mögöttes rész ennek kiegészítő színét kapja. A hatás gyenge. A fordítottja viszont jól működik! A fentiek szerint színezett foltok mozogni látszanak, ha nem bonja fel őket a szemünk részletesen.

78 Érdekességek Mozgás-illúzió Alapelem Most világosan látszik, hogy nem mozog, mert részletesen látjuk. De a következő oldalon ilyenekből van egy keret kirakva...

79 Mozgásillúzió

80 Forgásillúzió

81 Befejezés Tanulságok A színek fogalma nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A folyamatok részletes megértéséhez: biológiai ismeretek, fizikai törvények, matematika modell, sok mérés és kiértékelés szükséges. Az alapos elemzés meglepő alkalmazásokhoz vezethet.

82 Befejezés.. Köszönöm a figyelmet!

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

Színtan. Horváth András, SZE. v 0.9. Bevezetés Alapfogalmak Milyen jelet kap az agyunk? Additív színrendszerek Szubtraktív rendszerek

Színtan. Horváth András, SZE. v 0.9. Bevezetés Alapfogalmak Milyen jelet kap az agyunk? Additív színrendszerek Szubtraktív rendszerek v 0.9 Oktatási célra szabadon terjeszthet Vázlat 1 Bevezetés 2 A színkép Spektrális érzékenység 3 4 5 Alapgondolat A CMY és CMYK rendszerek Alapgondolatok Bevezetés Szín: a tárgyak azon tulajdonsága, mely

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A színlátás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 A színlátás Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos VTT Szeminárium, Budapest, 2017-10-10 Bevezetés Néhány szó a fényről A fényforrások csoportosítása Az emberi

Részletesebben

SZÍNES KÍSÉRLETEK EGYSZERÛEN

SZÍNES KÍSÉRLETEK EGYSZERÛEN A FIZIKA TANÍTÁSA SZÍNES KÍSÉRLETEK EGYSZERÛEN Zátonyi Sándor Békéscsaba Jelen írás a 2017. évi, gödöllõi fizikatanári ankéton elsõ díjat kapott mûhelyfoglakozása alapján készült. Zátonyi Sándor 1977-ben

Részletesebben

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika 1. Színmérés: milyennek látjuk? 2. Képfeldolgozás: hol? 3. Spektroszkópia: mi? kontakt optikai: RGB színinger THE 007, 228, 20111130 távérzékelés + adatredukció: szegmentálás,

Részletesebben

11/23/11. n 21 = n n r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke november 22.

11/23/11. n 21 = n n r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke november 22. 11/23/11 Néhány szó a fényről 400-800 nm 300-850nm BÓDIS Emőke 2011. november 22. A szem vázlatos szerkezete Az elektromágneses spektrum A teljes spektrum pusztán 1/70-ed részét látjuk! Távolsági alkalmazkodás:

Részletesebben

Infokommunikáció - 3. gyakorlat

Infokommunikáció - 3. gyakorlat Infokommunikáció - 3. gyakorlat http://tel.tmit.bme.hu/infokomm Marosi Gyula I.B.222., tel.: 1864 marosi@tmit.bme.hu 1. feladat - Fletcher-görbék Beszéljük meg, milyen kvantitatív és kvalitatív jellemzık

Részletesebben

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A CIE színinger mérő rendszer (1931) Commission Internationale

Részletesebben

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni

Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni Tömörítés, kép ábrázolás A tömörítés célja: hogy információt kisebb helyen lehessen tárolni (ill. gyorsabban lehessen kommunikációs csatornán átvinni A tömörítés lehet: veszteségmentes nincs információ

Részletesebben

10/8/ dpr. n 21 = n n' r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke Október 2.

10/8/ dpr. n 21 = n n' r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke Október 2. 10/8/12 Néhány szó a fényről 400-800 nm 300-850nm BÓDIS Emőke 2012. Október 2. Az elektromágneses spektrum A teljes spektrum pusztán 1/70-ed részét látjuk! A szem vázlatos szerkezete Optikai leképezés

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Nagyító képalkotása Látszólagos, egyenes állású nagyított kép Nagyítás: k = - 25 cm (tisztánlátás) 1 f N 1 t k t 1 0,25 0,25 1 t 1 t 0,25 f 0,25 Seres István 2 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Hajder Levente 2017/2018. II. félév

Hajder Levente 2017/2018. II. félév Hajder Levente hajder@inf.elte.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2017/2018. II. félév Tartalom 1 A fény elektromágneses hullám Az anyagokat olyan színűnek látjuk, amilyen színű fényt visszavernek

Részletesebben

Tartalom. Tartalom. Anyagok Fényforrás modellek. Hajder Levente Fényvisszaverési modellek. Színmodellek. 2017/2018. II.

Tartalom. Tartalom. Anyagok Fényforrás modellek. Hajder Levente Fényvisszaverési modellek. Színmodellek. 2017/2018. II. Hajder Levente hajder@inf.elte.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2017/2018. II. félév 1 A fény elektromágneses hullám Az anyagokat olyan színűnek látjuk, amilyen színű fényt visszavernek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I.

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. Kruzslicz Zsolt Színkeverés A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. A követelménymodul száma: 0878-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-30 SZÍNKEVERÉS

Részletesebben

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 1 Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók 4 LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 6 HEAD LUXEON LED vezérelhető reflektorok 7 LUXEON LED 1W-os, 3W-os, 5W-os

Részletesebben

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Lux et Color Vespremiensis 2008 Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Dr. Wenzel Klára, Dr. Samu Krisztián, Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem; a színes látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

Bevezetés az elektronikába

Bevezetés az elektronikába Bevezetés az elektronikába 4. Feladatsor: RGB LED, nyomógombok, hibakeresés - dugaszolós próbapanelon 1 Az RGB LED bemutatása Az RGB LED három, különböző színű LED egy közös tokban. A három szín a három

Részletesebben

Milyen színűek a csillagok?

Milyen színűek a csillagok? Milyen színűek a csillagok? A fényesebb csillagok színét szabad szemmel is jól láthatjuk. Az egyik vörös, a másik kék, de vannak fehéren villódzók, sárga, narancssárga színűek is. Vajon mi lehet az eltérő

Részletesebben

Gyakorló feladatok Fizikai optikából

Gyakorló feladatok Fizikai optikából Kedves Hallgató! Gyakorló feladatok Fizikai optikából 2008. január 10. Ebben a dokumentumban olyan elméleti kérdéseket és számolós feladatokat talá, melyekhez hasonlókat fogok a vizsga írásbeli részén

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban A fény;  Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2015 január 27.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai

Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése, diagnosztikai alkalmazásai Az áramlási citométer és sejtszorter felépítése és működése Kereskedelmi forgalomban kapható készülékek 1 Fogalmak

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény;   Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2016 március 1.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben

Színtechnika A vizuális színmérés

Színtechnika A vizuális színmérés Színtechnika A vizuális színmérés Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A mérendő mennyiség: a szín (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott

Részletesebben

Abszorpciós spektroszkópia

Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék Abszorpciós spektroszkópia (Nyitrai Miklós; 2011 február 1.) Dolgozat: május 3. 18:00-20:00. Egész éves anyag. Korábbi dolgozatok nem számítanak bele. Felmentés 80% felett. A fény; Elektromágneses

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek

9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek 9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek (Componente optoelectronice) (Optoelectronic devices) 1. Fénydiódák (LED-ek) Elnevezésük az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. Áramköri

Részletesebben

Látás. Látás. A környezet érzékelése a látható fény segítségével. A szem a fényérzékelés speciális, páros szerve (érzékszerv).

Látás. Látás. A környezet érzékelése a látható fény segítségével. A szem a fényérzékelés speciális, páros szerve (érzékszerv). Látás A szem felépítése és működése. Optikai leképezés a szemben, akkomodáció. Képalkotási hibák. A fotoreceptorok tulajdonságai és működése. A szem felbontóképessége. A színlátás folyamata. 2014/11/18

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 7.

Jegyzetelési segédlet 7. Jegyzetelési segédlet 7. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI

Részletesebben

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések:

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések: Oldal: 1 / 5 Színminőség-útmutató Az útmutató segítségével a felhasználók áttekintést kapnak arról, hogyan használhatók fel a nyomtatón rendelkezésre álló műveletek a színes kimenet beállításához és testreszabásához.

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan?

Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan? Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan? Molnár Károly Zsolt Óbudai Egyetem KVK MTI molnar.karoly@kvk.uni-obuda.hu Tematika Alapfogalmak A világítás célja A jó világítás követelményei Fényforrások fajtái

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Színelméleti alapok: 10. Tétel

Színelméleti alapok: 10. Tétel 10. Egy internetes portál fejlesztése során együttműködik a portál arculatát tervező grafikusokkal, Ön fogja meghatározni, hogy milyen formátumban készüljenek el a grafikai megjelenéshez szükséges forrásanyagok.

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01 Dr. Nagy Balázs Vince nagyb@mogi.bme.hu D428 CS 10-12ó SZÍNTAN (BMEGEFOAMO4) - SZÍNTECHNIKA (BMEGEFOAMAT01) Fehér a fehér? Épszínlátók között is lehet vita Tematika A szín

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

Mé diakommunika cio MintaZh 2011

Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mekkorára kell választani R és B értékét, ha G=0,2 és azt akarjuk, hogy a szín telítettségtv=50% és színezettv=45 fok legyen! (gammával ne számoljon) 1. Mi a különbség

Részletesebben

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt:

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt: 3. Színkontrasztok Kontraszt: a színek különbözőségét használjuk ki, ez lesz a színhatás alapja, a kép annál feszültebb, minél nagyobb az egyes színek hatása közötti különbség A hét színkontraszt: 1. Magában

Részletesebben

Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés

Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés tartalom Fotometriai ismétlés Fénysűrűség Színmérés Sugárzáseloszlások Lambert (reflektáló) felület egyenletesen

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar. Világítástechnika. Mesterséges világítás. Szabó Gergely

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar. Világítástechnika. Mesterséges világítás. Szabó Gergely Építészmérnöki Kar Világítástechnika Mesterséges világítás Szabó Gergely Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Világítástechnika Mesterséges világítás 2 1 Felkészülést segítő szakirodalom: Majoros

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban

SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2019 Pszichofizikai mennyiségek

Részletesebben

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez A Név... Válassza ki a helyes mértékegységeket! állandó intenzitás abszorbancia moláris extinkciós A) J s -1 - l mol -1 cm B) W g/cm 3 - C) J s -1 m -2 - l mol -1 cm -1 D) J m -2 cm - A Wien-féle eltolódási

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika. Dr. Seres István Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám S S E H Seres István 2 http://fft.szie.hu Elektromágneses spektrum Elnevezés Hullámhossz Frekvencia Váltóáram > 3000 km < 100 Hz Hangfrekvenciás váltóáram

Részletesebben

Színkommunikáció a festékiparban. Dr. Hirschler Róbert

Színkommunikáció a festékiparban. Dr. Hirschler Róbert Színkommunikáció a festékiparban Dr. Hirschler Róbert. Hogyan lehet a színeket kommunikálni? Verbális Vizuális Műszeres Elektronikus/ Virtuális A színtér felosztása 1. szint 13 2. szint 27 3. szint 267

Részletesebben

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya

1. Szín. Szín 1. 1. ábra. A fény ember számára látható tartománya Szín 1 1. Szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományába es részére érzékeny a szem retinája. A retinán háromféle színérzékel

Részletesebben

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY TV Kiforrott technológia Kiváló képminőség Környezeti fény nem befolyásolja 4:3, 16:9 Max méret 100 cm Mélységi

Részletesebben

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED Egy fényforrás által minden inrányba kisugárzott fény mennyisége Jele: Ф Egysége: lm A Φ sugárzott teljesítményből, a sugárzásnak a CIE szabványos fénymérő észlelőre gyakorolt hatása alapján származtatott

Részletesebben

E (total) = E (translational) + E (rotation) + E (vibration) + E (electronic) + E (electronic

E (total) = E (translational) + E (rotation) + E (vibration) + E (electronic) + E (electronic Abszorpciós spektroszkópia Abszorpciós spektrofotometria 29.2.2. Az abszorpciós spektroszkópia a fényabszorpció jelenségét használja fel híg oldatok minőségi és mennyiségi vizsgálatára. Abszorpció Az elektromágneses

Részletesebben

I. Elméleti kérdések és feladatok

I. Elméleti kérdések és feladatok I. Elméleti kérdések és feladatok 1.) Jellemezze a raszter- és a vektorgrafikát! A digitális kép olyan információk halmaza, amely képpontokból áll. A képpontot nagyon gyakran pixelnek is mondjuk, az angol

Részletesebben

Elvek a színek használatához

Elvek a színek használatához Elvek a színek használatához Starkné dr. Werner Ágnes A színek szerepe A színesen közölt információt könnyebben meg tudjuk jegyezni. A színek használhatók megkülönböztetésre, kódolásra, vagy esztétikai

Részletesebben

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán Hardver ismeretek Zidarics Zoltán I/O eszközök Bemenet billentyűzet egér digitalizáló tábla szkenner Érintőképernyő Kimenet nyomtató monitor Port-ok Billentyűzet Mátrix szervezés PS/2 vagy USB interfész

Részletesebben

Érdemes egy n*n-es táblázatban (sorok-lányok, oszlopok-fiúk) ábrázolni a két színnel, mely éleket húztuk be (pirossal, kékkel)

Érdemes egy n*n-es táblázatban (sorok-lányok, oszlopok-fiúk) ábrázolni a két színnel, mely éleket húztuk be (pirossal, kékkel) Kombi/2 Egy bizonyos bulin n lány és n fiú vesz részt. Minden fiú pontosan a darab lányt és minden lány pontosan b darab fiút kedvel. Milyen (a,b) számpárok esetén létezik biztosan olyan fiúlány pár, akik

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

A színek fizikája szakdolgozat

A színek fizikája szakdolgozat A színek fizikája szakdolgozat Készítette: Csépány Tamara fizika szakos hallgató Témavezető: Dr. Martinás Katalin ELTE, TTK Atomfizikai Tanszék Budapest, 2009 A szakdolgozat célja Szakdolgozatom célja

Részletesebben

Transzformátor rezgés mérés. A BME Villamos Energetika Tanszéken

Transzformátor rezgés mérés. A BME Villamos Energetika Tanszéken Transzformátor rezgés mérés A BME Villamos Energetika Tanszéken A valóság egyszerűsítése, modellezés. A mérés tervszerűen végrehajtott tevékenység, ezért a bonyolult valóságos rendszert először egyszerűsítik.

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Előszó. International Young Physicists' Tournament (IYPT) Karcolt hologram #5 IYPT felirat karcolása D'Intino Eugenio

Előszó. International Young Physicists' Tournament (IYPT) Karcolt hologram #5 IYPT felirat karcolása D'Intino Eugenio Előszó International Young Physicists' Tournament (IYPT) Karcolt hologram #5 IYPT felirat karcolása Karcolt hologramok Hologram: A hullámfrontok rekonstrukciójával létrehozott és megörökítő lemezen rögzített

Részletesebben

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot?

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? 3. Mit nevezünk fényforrásnak? 4. Mi a legjelentősebb

Részletesebben

NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET

NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET Ennek a kiadványnak az a célja, hogy segítséget nyújtson a színkeverés gyakorlati alkalmazásában egy egyszerű paletta segítségével. Az Univerzális

Részletesebben

GPK M1 (BME) Interpoláció / 16

GPK M1 (BME) Interpoláció / 16 Interpoláció Matematika M1 gépészmérnököknek 2017. március 13. GPK M1 (BME) Interpoláció 2017 1 / 16 Az interpoláció alapfeladata - Példa Tegyük fel, hogy egy ipari termék - pl. autó - előzetes konstrukciójának

Részletesebben

Sajátértékek és sajátvektorok. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István

Sajátértékek és sajátvektorok. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István Sajátértékek és sajátvektorok A fizika numerikus módszerei I. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István Lineáris transzformáció Vektorok lineáris transzformációja: általános esetben az x vektor iránya és nagysága

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

A kooperatív tanulás előnyei

A kooperatív tanulás előnyei A kooperatív tanulás előnyei diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 41 Együttműködési feladatok D1 Matematikai érdeklődésű gyerekek számára Oldjátok meg a következő feladatot! Egy asztalitenisz-versenyen

Részletesebben

Hatodik gyakorlat. Rendszer, adat, információ

Hatodik gyakorlat. Rendszer, adat, információ Hatodik gyakorlat Rendszer, adat, információ Alapfogalmak Rendszer: A rendszer egymással kapcsolatban álló elemek összessége, amelyek adott cél érdekében együttmőködnek egymással, és mőködésük során erıforrásokat

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli.

UV megvilágító A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. UV megvilágító Felhasználói kézikönyv A jelen használati útmutató másolása, bemutatása és terjesztése a Transfer Multisort Elektronik írásbeli hozzájárulását igényli. 1. A készülék alkalmazása......2 2.

Részletesebben

Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2

Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2 Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2 1.Budapesti Műszaki Egyetem; 2 Pannon Egyetem 1 Áttekintés A fotometria két rendszere: Vizuális teljesítmény alapú Világosság egyenértékű fénysűrűség alapú

Részletesebben

Fotó elmélet 2015. szeptember 28. 15:03 Fény tulajdonságai a látható fény. 3 fő tulajdonsága 3 fizikai mennyiség Intenzitás Frekvencia polarizáció A látható fények amiket mi is látunk Ibolya 380-425 Kék

Részletesebben

2.7.2.A hét színkontraszt

2.7.2.A hét színkontraszt 2.7.2.A hét színkontraszt Kontrasztról akkor beszélünk, ha két összehasonlítandó színhatás között szembeszökő különbségek, vagy intervallumok állapíthatók meg. Érzékszerveink, csak összehasonlítás útján

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovács Sándor. Színlátás alapjai, színkeverések. A követelménymodul megnevezése: Képfeldolgozás

MUNKAANYAG. Kovács Sándor. Színlátás alapjai, színkeverések. A követelménymodul megnevezése: Képfeldolgozás Kovács Sándor Színlátás alapjai, színkeverések A követelménymodul megnevezése: Képfeldolgozás A követelménymodul száma: 0972-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-50 A SZÍNLÁTÁS ALAPJAI

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA

22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA 22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA A megoldandó feladatok, problémák modellezése során sokszor gráfokat alkalmazunk. A gráf fogalmát a matematikából ismertnek vehetjük. A modellezés során a gráfok több változata is

Részletesebben

A fény egy irányba terjed FELÉD!

A fény egy irányba terjed FELÉD! A fény egy irányba terjed FELÉD! EGLO connect A fény, ahogy Te AKAROD! eglo.com/connect EGLO connect 1 A társad Eglo connect éjjel nappal Kellemes ébredés melegfehér fénynél Koncentrált munkavégzés hidegfehér

Részletesebben

Általános jellemzők. Kimeneti periféria Működési elv szerint lehetnek: Vezérlését a videókártya végzi RGB-modell alapján állítja elő a színeket

Általános jellemzők. Kimeneti periféria Működési elv szerint lehetnek: Vezérlését a videókártya végzi RGB-modell alapján állítja elő a színeket MONITOR Általános jellemzők Kimeneti periféria Működési elv szerint lehetnek: CRT: egy katódsugárcső elektronnyalábbal rajzolják ki a képet a képernyőre már nem jellemző LCD: a folyadékkristály fényáteresztő

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

A szilikongumi csövek nem csak fedett színben gyárthatók hanem áttetsző transzparens színekben is elkészítjük.

A szilikongumi csövek nem csak fedett színben gyárthatók hanem áttetsző transzparens színekben is elkészítjük. Színes szilikon cső szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/szilikon-cso/szines-szilikon-cso/ Színes szilikongumi csövek A szilikon csövek alapszíne transzparens enyhén sárgás árnyalatú áttetsző. A szilikon

Részletesebben