SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban"

Átírás

1 SZÍNTAN - SZÍNTECHNIKA A színmérés alapjai, színábrázolási rendszerek a gyakorlatban Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2019

2 Pszichofizikai mennyiségek mérése Galileo Galilei ( ): Ami számítható, azt számítsd ki; Ami mérhető, azt mérd meg; és ami nem mérhető, azt tedd mérhetővé! (Lukács: Méréstechnikai kézikönyv)

3 A színmérő műszerek Típusai a mérési elv szerint Vízuális színmérő műszerek Tristimulusos színmérő műszerek Spektrofotométeres színmérő műszerek Típusai a mérendő szín szerint: Színes felületek színének mérésére (reflexiós színmérő műszerek) Színes fények színének mérésére (spektroradiométerek) Színes, átlátszó közegek (színes folyadékok, színszűrők, színes szemüvegek) színének mérésére (Transzmissziós színmérő műszerek)

4 A színmérő műszerek fő részei Vízuális színmérő műszerek Mérendő színminta Etalon színminta Emberi szem Szabványos megvilágítást biztosító mérőbox Tristimulusos színmérő műszerek Mérendő színminta Fényforrás, speciális színszűrők, detektor Leolvasó berendezés Spektrofotométeres színmérő műszerek Spektrofotométer Színmérő számokat képező szoftver Számítógép

5 A vízuális színmérés 1,3 Szabványos színminták (pl Munsell) 2 Vizsgált minta (pl paradicsom püré) 4 Szabványos megvilágítást biztosító szekrény (pl Machbet- féle) És csak normál, jó színlátó mérő személy végezheti a mérést!

6 A színmintákat szabványos megvilágítás mellett kell összehasonlítani a vizsgált mintával. A GretagMachbeth Color Box színszűrőkkel kombinált halogén lámpkkal szimulálja a különböző szabványos ill. szokásos megvilágításokat: CIE A Napfény (D75, D65 vagy D50 választható) Hideg fehér Meleg fehér

7 A vízuális színmérés A vízuális színmérés etalon színmintákkal történő összehasonlításon alapul A színmintákat háromdimenziós hengeres színtest szerint rendszerezik

8 Színrendszerek A Munsell színrendszer 1905 (USA) Az Ostwald színrendszer 1915 (német) Az NCS szinrendszer 1939 (svéd) A DIN színrendszer 1944 (német) A COLOROID színrendszer 1978 (magyar) RGB monitor színrendszer (terv) Jean Bourges digitális színrendszere 1997 (USA)

9 Színminta gyűjtemények RAL színminták Pantone színminták Tikkurila festék keverés színei Textil színminták Pamut színminták

10 A Munsell-színkör A színkör 100 részből űáll: - 5 alapszín: R, Y, G, B, P - 5 köztes szín: YR, GY, BG, PB, RP árnyalat, pl: 10R, 1YR, 2YR, 9YR, 10Y, 1GY, 2GY,

11 A Munsell színrendszer és színminta gyűjtemény (1915) A Munsell szín-test 3 dimenziós: - 10 színezetdússági árnyalat - 10 világossági árnyalat A Munsell világoassági skála a legegyenletesebb a világon.

12 A Munsell szín-test A Munsell színtest elvileg 100x10x10= színből áll, de nem mindegyiket lehet megvalósítani (pl. egyidejűleg szinezetdús és világos, vagy egyidejűleg szinezetdús és sötét nem keverhető ki, mert a világos színt fehér, a sötét színt fekete hozzáadásával hozzák létre!)

13 Az NCS - Natural Colour System (1979, Svédország) A színkör 4 alapszínből és azokon belül átmenetből, tehát összesen 40 színből áll.

14 Az NCS 40 alapszíne és azok világos és sötét árnyalata

15 Az NCS jelölései Az NCS jelölések: Pl. S 2030 Y90R S (saturation) a telítettséget jelenti. Ezt a függőleges világossági tengelytől való távolsággal jellemzik. A 2030 szám azt jelenti, hogy az adott színminta világossága a felülről lefelé növekvő számozású világossági tengely 20-as számánál található, míg telítettsége a függőleges világossági tengelytől kifelé növekvő számozás szerint a 30-as számnál van. Az Y90R pedig azt jelenti, hogy a színminta színezete a sárga és vörös színminta között, a sárgától 90 egységre (míg a vöröstől 10 egységre) található, tehát erősen vörösessárga színárnyalatú).

16 Ostwald színrendszere Az első tudományos igényű, harmóniákon alapuló színrendszer. A színrendszer 24 tiszta, a lehető leg színezetdúsabb festékkel festett alapszínre épül fel, és ezek 1:4, 2:4 ill. 3:4 arányú keverékeiből további 3-3- színárnyalat hozható létre. Így összesen 96 tiszta (azaz maximálisan színezetdús) alapszínből áll. A tiszta színekből fehér és fekete hozzáadásával hozhatók létre a világosabb illetve a telítetlenebb színek. A színrendszer színei színmintagyűjteményben is megtalálhatók.

17 Ostwald akromatikus színsora

18 A kiegészítő színek Ostwald színkörében

19 Hármas színharmóniák (triádok) Ostwald színkörében

20 Négyes színharmóniák Ostwald színkörében

21 Ostwald színkörének színei a CIE színezeti diagramban

22 Az Ostwald színrendszer A színek rendszerezése itt is színenként, a világosság és a színezetdússág függvényében történik.

23 Az Ostwald színrendszer Egymással szemközt a kiegészítő színek találhatók. (A kiegészítő színek additív keveréke fehér vagy szürke színt eredményez.)

24 A COLOROID színrendszer (1978) Magyar fejlesztés, nemzetközi elismertség Dr. Nemcsics Antal egyetemi tanár dolgozta ki. (BME, Rajzi és Formaismereti Tanszék) A szín-preferencián alapul. Elsősorban építészek és belsőépítészek alkalmazzák.

25 A COLOROID színrendszer és színminta gyűjtemény A COLOROID színrendszer esztétikailag egyenletes színköre:

26 Nemcsics A COLOROID színrendszer alapszínei a CIE színezeti diagramban

27 Szürke skála a Coloroid színrendszerben A szürke színek a COLOROID színrendszer hengeres színterének hossztengelyében helyezkednek el A szürke skála Coloroid jelzőszáma egész szám 1-től 100-ig A szürke skála bármely tagjának Coloroid jelzőszámát tízzel osztva, majd az eredményt négyzetre emelve megkapjuk az adott szín CIE Y színösszetevőjét (CIE világosságát) A fekete jele 0 a fehéré 100

28 Akromatikus színek a Coloroid színrendszerben

29 Azonos színezetű színek a COLOROID színrendszerben Az azonos színezetű színek a Coloroid hengeres színterében a henger tengelymetszetein helyezkednek el. A 48 alpszín 7-7 szinárnyalata a következő: Sárga, jele: 10, 11,,16 narancs, lele: 20, 20,,26 vörös (ebből csak 6 árnyalat van), jele: 30, 31,,35 bíbor és ibolya, jele: 40, 41,,46 kék, jele: 50, 51,,56 hideg zöld, jele: 60, 61,,66 meleg zöld. jele: 70, 71,,76 A többi színezet jele a többi szám 1 és 100 között.

30 Azonos színezetű színek a COLOROID színrendszerben

31 Azonosan színezetdús színek a Coloroid színrendszerben Az azonosan színezetdús színek a COLOROID színrendszer hengeres színterében koaxiális hengerfelületeken helyezkednek el Az azonosan színezetdús színek azonos mennyiségű szürkéből és különböző tiszta színekből additív színkeveréssel hozhatók létre A legszínezetdúsabb színek jelzőszáma 100, a legkevésbé színezetdús színeké (szürke, fehér, fekete) 0

32 Azonosan színezetdús színek a Coloroid színrendszerben

33 Azonos világosságú színek a Coloroid színrendszerben Az azonos világosságú színek a COLOROID színrendszer hengeres színterének hossztengelyére merőleges síkokban helyezkednek el A szürke skála Coloroid jelzőszáma egész szám 1-től 100-ig. A fekete világosságának számszerű értéke 0, a fehéré 100 A világossági skála bármely tagjának Coloroid jelzőszámát tízzel osztva, majd az eredményt négyzetre emelve megkapjuk az adott szín CIE Y színösszetevőjét (CIE világosságát) A fekete jele 0 a fehéré 100

34 Azonos világosságú színek a Coloroid színrendszerben

35 Az RGB színrendszerek A színes monitorok színrendszere Kísérlet a színharmóniák monitoros szerkesztésére Dr. Wenzel Klára

36 A színes monitorok RGB alapszínei

37 A monitor színkörének színei a CIE színezeti diagramban

38 A kiegészítő színek a monitor színkörében

39 Hármas színharmóniák a monitor színkörében

40 Négyes színharmóniák a monitor színkörében

41 Jean Bourges digitális színrendszere A számítógépes színtervezés és a színes nyomtatás összhangját valósítja meg. A színes nyomtató három alapszínére (C, M, Y) épül fel. A színes nyomtató teljes gamutját kihasználja. A színrendszerben a színeket 4 csoportba sorolja (vörösek, sárgák, zöldek és kékek). Minden csoportban 5-5 szín átmenet található, így az alapszínek száma 20.

42 A kiegészítő színek Jean Bourges színkörében

43 Jean Bourges színkörének színei a CIE színezeti diagramban

44 A 20 színárnyalatot 10 fokozatban világosítja. Minden szín C, M, Y és K színjellemzőjét megadja. (l. táblázat). A számadatok alkalmazásához a nyomtató alapszíneit be kell kalibrálni.

45 Jean Bourges azt javasolja, hogy négy kiegészítő színből állítsunk össze színharmóniákat, mindig az azonos világosságú illetve fekete tartalmú fokozatokat választva. Pl:

46 A RAL színtervezési rendszer (Nem színrendszer, csak tervezési segédlet) A CIE (Comission International d'eclairage) dolgozta ki1976- ban. A szakmai színtervezéshez lett kifejlesztve. A RAL színkör 360 színárnyalatot tartalmaz. Összesen 1688 szín, rendszerbe szervezve. A RAL Tervezési Rendszerben a színek színárnyalat, fényesség és színesség szerint vannak rendszerbe foglalva

47 A RAL színek számozása A RAL Tervezési Rendszerben a színek színárnyalat, fényesség és színesség szerint vannak rendszerbe foglalva. Egy as RAL szín jelenti például a 210-es színárnyalatot, 60-as fényességgel és 30-as színtelítettséggel. A RAL rendszerben a színárnyalatok a spektrális színek sorrendjében körben vannak elrendezve, az elnevezés a szögnagyságok alapján történik. Így a piros 00-nál (=3600) indul, a sárga 900-nál, a zöld 1800-nál és a kék 2700-nál. A színtelen tengely egyúttal a világosságot is megadja. A 0 legalul a fekete, a100 a fehér.

48 A RAL Design színköre A RAL-színmintagyűjtemény évente bővül, minden évben új színek csatlakoznak, igény szerint színtrendeket előrevetítve a már meglévők mellé. Vannak benne olyan színtartományok, amelyekben túlságosan sok a szinte egymástól alig megkülönböztethető szín, míg más színtartományok csak alig néhány árnyalatot tartalmaznak. Színjeleik önkényesek.

49 Összehasonlítás A monitor RGB színrendszere - A harmónikus színsorok egyszerűen szerkeszthetők. - Maximálisan kihasználja a monitor színmegjelenítő lehetőségeit (gamutját). - A színrendszer a monitor R, G és B alapszíneinek arányos keverékein alapul, tehát érzet szerint nem pontosak a harmóniák. - A kiegészítő színek nem az elméleti fehér ponton metszik egymást. Jean Bourges színrendszere - A monotoros színtervezéshez legjobban alkalmazkodó színrendszer. - A nyomtató C, M és Y alapszíneire épül fel, tehát összehangolja a monitoron megtervezett színeket a nyomtatásban megjelenített színekkel. - A színrendszer maximálisan kihasználja a színes nyomtató gamutját. - A színrendszer alapszínei nem is jelennek meg papíron, (nem kell be szkennelni), hanem táblázatban adja meg a C, M, Y és a hozzá adott K értékeket (1., 2., 3. és 4. táblázat). - Csak kalibrált monitorral és nyomtatóval adja az elvárt eredményt. - A kiegészítő színekre alapítja a színharmóniákat. - Maximum négy színű színharmóniák alkalmazását javasolja.

50 Ostwald színrendszere - A színharmóniák alaptörvényein és a kiegészítő színeken alapul -A fizikailag kiegészítő színek nem minden esetben azonosak Ostwald kiegészítő színeivel - Csak bizonyos színekből festhető meg, fehér és fekete hozzáadásával - A monitoron csak szkennelés útján jeleníthetők meg a színek - a színszerkesztés nehézkes - A színek egy része telítetlen; nem használja ki a monitor és a mai festékek lehetőségeit Nemcsics színrendszere - Színharmónia preferencia kísérleteken alapul, tehát valós harmóniákból indul ki - Festett színminták alapján, additív színkeveréssel valósíthatók meg a színek - A monitoron csak szkennelés útján jeleníthetők meg a színek - a színszerkesztés nehézkes - A színek egy része telítetlen; nem használja ki a monitor és a mai festékek lehetőségeit

51 VÉGE

Színtechnika A vizuális színmérés

Színtechnika A vizuális színmérés Színtechnika A vizuális színmérés Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A mérendő mennyiség: a szín (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott

Részletesebben

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer

A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer A SZÍNEKRŐL III. RÉSZ A CIE színrendszer Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A CIE színinger mérő rendszer (1931) Commission Internationale

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó

SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01. Dr. Nagy Balázs Vince D428 CS 10-12ó SZíNTECHNIKA BMEGEFOAMAT01 Dr. Nagy Balázs Vince nagyb@mogi.bme.hu D428 CS 10-12ó SZÍNTAN (BMEGEFOAMO4) - SZÍNTECHNIKA (BMEGEFOAMAT01) Fehér a fehér? Épszínlátók között is lehet vita Tematika A szín

Részletesebben

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE;

B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; B8. A CIE 1931 SZÍNINGER-MÉRŐ RENDSZER ISMERTETÉSE; A CIE DIAGRAM, A SZÍNEK ÁBRÁZOLÁSA A DIAGRAMBAN;A NYOMTATÁSBAN REPRODUKÁLHATÓ SZÍNTARTOMÁNY SZÍNRENDSZEREK A színrendszerek kialakításának célja: a színek

Részletesebben

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Lux et Color Vespremiensis 2008 Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Dr. Wenzel Klára, Dr. Samu Krisztián, Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak

Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Bevezetés a színek elméletébe és a fényképezéssel kapcsolatos fogalmak Az emberi színlátás Forrás: http://www.normankoren.com/color_management.html Részletes irodalom: Dr. Horváth András: A vizuális észlelés

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Színek, szem működése. Dr. Seres István OPTIKA Színek, szem működése Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu Színrendszerek: Additív színrendszer Seres István 3 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Minőségellenőrzés a textiliparban. Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható?

Minőségellenőrzés a textiliparban. Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható? Minőségellenőrzés a textiliparban Ipari tűréshatárok A sokmilliárd dolláros kérdés: az adott színkülönbség elfogadható? Minőségellenőrzés a textiliparban Elfogadhatóság: az adott színkülönbség látható,

Részletesebben

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei

A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem Áttekintés A színrendszer definíciója A színrendszerek készítésének célja Színrendszer és színtest

Részletesebben

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István

OPTIKA. Szín. Dr. Seres István OPTIKA Szín Dr. Seres István Additív színrendszer Seres István 2 http://fft.szie.hu RGB (vagy 24 Bit Color): Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

Színkommunikáció az iparban tervezéstől a termékig. Dr. Hirschler Róbert

Színkommunikáció az iparban tervezéstől a termékig. Dr. Hirschler Róbert Színkommunikáció az iparban tervezéstől a termékig Dr. Hirschler Róbert Miért kell kommunikálni a színeket? textil papír élelmiszer műanyag olaj lakk-festék gyógyszer autó építészet informatika Színmérés

Részletesebben

Színkommunikáció a festékiparban. Dr. Hirschler Róbert

Színkommunikáció a festékiparban. Dr. Hirschler Róbert Színkommunikáció a festékiparban Dr. Hirschler Róbert. Hogyan lehet a színeket kommunikálni? Verbális Vizuális Műszeres Elektronikus/ Virtuális A színtér felosztása 1. szint 13 2. szint 27 3. szint 267

Részletesebben

A színek fizikája szakdolgozat

A színek fizikája szakdolgozat A színek fizikája szakdolgozat Készítette: Csépány Tamara fizika szakos hallgató Témavezető: Dr. Martinás Katalin ELTE, TTK Atomfizikai Tanszék Budapest, 2009 A szakdolgozat célja Szakdolgozatom célja

Részletesebben

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A szem, a látás és a színes látás. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A szem, a látás és a színes látás Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

VÍZUÁLIS OPTIKA. A színlátás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 VÍZUÁLIS OPTIKA A színlátás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 A színlátás Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I.

MUNKAANYAG. Kruzslicz Zsolt. Színkeverés. A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. Kruzslicz Zsolt Színkeverés A követelménymodul megnevezése: Mázolás, festés, felújítási munkák I. A követelménymodul száma: 0878-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-30 SZÍNKEVERÉS

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255]

Szürke árnyalat: R=G=B. OPENCV: BGR Mátrix típus: CV_8UC3 Pont típus: img.at<vec3b>(i, j) Tartomány: R, G, B [0, 255] Additív színmodell: piros, zöld, kék keverése RGB hullámhossz:700nm, 546nm, 435nm Elektronikai eszközök alkalmazzák: kijelzők, kamerák 16 millió szín kódolható Szürke árnyalat: R=G=B OPENCV: BGR Mátrix

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

LÁTÁS FIZIOLÓGIA. A szem; a színes látás. Dr Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem; a színes látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Mi a szín? (MSz 9620) Fizika: a szín meghatározott hullámhosszúságú

Részletesebben

u,v chromaticity diagram

u,v chromaticity diagram u,v chromaticity diagram CIE 1976 a,b colour difference and CIELAB components Colour difference: E ab (L*) 2 + (a*) 2 + (b*) 2 1/2 CIE1976 a,b chroma: C ab * (a* 2 + b* 2 ) 1/2 CIE 1976 a,b hue-angle:

Részletesebben

Színrendszerek Munsel színmintagyűjteményt és egy színrendszerezést Ostwald Coloroid Nemcsics professzor

Színrendszerek Munsel színmintagyűjteményt és egy színrendszerezést Ostwald Coloroid Nemcsics professzor 16/2. tétel Mutassa be a tervezőgrafikai munka során alkalmazásra kerülő színelméleti és színkezelési szabványokat történeti szempontból! Beszéljen a különböző műfajoknál felmerülő színhasználati problémákról

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések:

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések: Oldal: 1 / 5 Színminőség-útmutató Az útmutató segítségével a felhasználók áttekintést kapnak arról, hogyan használhatók fel a nyomtatón rendelkezésre álló műveletek a színes kimenet beállításához és testreszabásához.

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés

Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés tartalom Fotometriai ismétlés Fénysűrűség Színmérés Sugárzáseloszlások Lambert (reflektáló) felület egyenletesen

Részletesebben

NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET

NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET Ennek a kiadványnak az a célja, hogy segítséget nyújtson a színkeverés gyakorlati alkalmazásában egy egyszerű paletta segítségével. Az Univerzális

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Teszt jellegű feladatok

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI. I. Szakmai ismeret

A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI. I. Szakmai ismeret A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI I. Szakmai ismeret 1. A nyomdabetűk rendszerezése - Gutenberg szerepe, - a rendszerezés szempontjai, - a csoportok jellemző jegyei, - elektronikus betűkialakítási

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL

MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL Lux et Color Vespremiensis, 2007 MÉRÉSI TAPASZTALATOK EGY ÚJ SZÍNLÁTÁS TESZTTEL Dr. Wenzel Klára - Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A színlátás vizsgálat legismertebb módszerei:

Részletesebben

2.7.2.A hét színkontraszt

2.7.2.A hét színkontraszt 2.7.2.A hét színkontraszt Kontrasztról akkor beszélünk, ha két összehasonlítandó színhatás között szembeszökő különbségek, vagy intervallumok állapíthatók meg. Érzékszerveink, csak összehasonlítás útján

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

Számítógépes megjelenítő és képalkotó eszközök kalibrációja

Számítógépes megjelenítő és képalkotó eszközök kalibrációja Számítógépes megjelenítő és képalkotó eszközök kalibrációja Veszprém, 2013. április 24. Csuti Péter - Dr. Samu Krisztián Tartalom 1. Színinger megfeleltetés vs. Szín management 2. Számítógépes megjelenítő

Részletesebben

Számítógépes megjelenítő és képalkotó eszközök kalibrációja

Számítógépes megjelenítő és képalkotó eszközök kalibrációja Számítógépes megjelenítő és képalkotó eszközök kalibrációja Veszprém, 2014. május 7. Csuti Péter - Dr. Samu Krisztián Tartalom 1. Színinger megfeleltetés vs. Szín management 2. Számítógépes megjelenítő

Részletesebben

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK

IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK II. Lux et Color Vespremiensis konferencia, Veszprém, 2003.10.16. IRREGULÁRIS SZINTÉVESZTÉSI TIPUSOK Wenzel Klára - Samu Krisztián Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aliter in theoria, aliter

Részletesebben

A hajfestékek használata oldalon átalános tájékoztatót, és hasznos tanácsokat talál a hajfestéssel kapcsolatban!

A hajfestékek használata oldalon átalános tájékoztatót, és hasznos tanácsokat talál a hajfestéssel kapcsolatban! A hajfestékek használata oldalon átalános tájékoztatót, és hasznos tanácsokat talál a hajfestéssel kapcsolatban! A webáruházban található professzionális hajfestékeket ugyanúgy kell használni mint általában

Részletesebben

Színek Additív és szubtraktív színkezelés RGB - színtér

Színek Additív és szubtraktív színkezelés RGB - színtér 96 4 SZÍNEK 97 98 Színek 99 Additív és szubtraktív színkezelés 99 RGB - színtér 99 Az additív színtartomány 100 Színmeghatározás lehetõségei 101 HSB 101 A HEX (hexadecimális rendszer) 102 Alapszínek elõállítása

Részletesebben

SZÍNTAN I. RÉSZ. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

SZÍNTAN I. RÉSZ. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem SZÍNTAN I. RÉSZ Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Miért fontosak a színek? A külvilág információit érzékszerveink közvetítik felénk: 1 2

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovács Sándor. Színrendszerek. A követelménymodul megnevezése: Képfeldolgozás

MUNKAANYAG. Kovács Sándor. Színrendszerek. A követelménymodul megnevezése: Képfeldolgozás Kovács Sándor Színrendszerek A követelménymodul megnevezése: Képfeldolgozás A követelménymodul száma: 0972-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-50 A SZÍNMÉRÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika

Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika Színmérés Firtha Ferenc, BCE, Fizika 1. Színmérés: milyennek látjuk? 2. Képfeldolgozás: hol? 3. Spektroszkópia: mi? kontakt optikai: RGB színinger THE 007, 228, 20111130 távérzékelés + adatredukció: szegmentálás,

Részletesebben

A SZÍNTAN ALAPJAITÓL A NYOMTATÁSIG

A SZÍNTAN ALAPJAITÓL A NYOMTATÁSIG A SZÍNTAN ALAPJAITÓL A NYOMTATÁSIG PERGE Erika Kós Károly Művészeti Szakközépiskola 4032 Debrecen, Hollós u.3. pergepera@freemail.hu KIVONAT A számítógépes képfeldolgozás során az eredetitől a felhasználó

Részletesebben

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt:

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt: 3. Színkontrasztok Kontraszt: a színek különbözőségét használjuk ki, ez lesz a színhatás alapja, a kép annál feszültebb, minél nagyobb az egyes színek hatása közötti különbség A hét színkontraszt: 1. Magában

Részletesebben

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió)

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Színek Németh Gábor Szín Elektromágneses rezgések Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Vörös 800-650 400-470 Narancs 640-590 470-520 Sárga 580-550 520-590 Zöld 530-490 590-650 Színek esztétikája Érzéki-optikai

Részletesebben

Az organikus színrendszer (OCS)

Az organikus színrendszer (OCS) PR/B10ÁGY0310GO0016FO002 Az oanikus színrendszer (OC) Dr.Ábrahám Gyöy az MTA doktora, tanszékvezetı Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mehatronika, Optika és Mőszertehnika Tanszék 1521 Budapest,

Részletesebben

Normál látók és színtévesztők szemkamerás vizsgálatainak statisztikai megközelítése

Normál látók és színtévesztők szemkamerás vizsgálatainak statisztikai megközelítése II. Magyar Szemmozgáskutatás Konferencia / II. Hungarian Conference on Eye Movements 2016. június 10. Kecskemét Cím: Normál látók és színtévesztők szemkamerás vizsgálatainak statisztikai megközelítése

Részletesebben

GRAFIKA. elméleti tudnivalók

GRAFIKA. elméleti tudnivalók GRAFIKA elméleti tudnivalók 1. A digitális képalkotás - bevezető A "digitális" szó egyik jelentése: számjegyet használó. A digitális adatrögzítés mindent számmal próbál meg leírni. Mivel a természet végtelen,

Részletesebben

VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés

VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés tartalom Fotometriai ismétlés Fénysűrűség Színmérés Sugárzáseloszlások Lambert (reflektáló) felület egyenletesen

Részletesebben

Infokommunikáció - 3. gyakorlat

Infokommunikáció - 3. gyakorlat Infokommunikáció - 3. gyakorlat http://tel.tmit.bme.hu/infokomm Marosi Gyula I.B.222., tel.: 1864 marosi@tmit.bme.hu 1. feladat - Fletcher-görbék Beszéljük meg, milyen kvantitatív és kvalitatív jellemzık

Részletesebben

Hermann Günther Grassman. 1809 Stettin, Prussia (Szczecin)

Hermann Günther Grassman. 1809 Stettin, Prussia (Szczecin) Hermann Günther Grassman 1809 Stettin, Prussia (Szczecin) 1877 Stettin 1) A keverékfény színezetét az összetevık szabják meg, azok spektrális összetételétıl függetlenül. 2) Bármely színinger elıállítható

Részletesebben

10/2 Gyakorlati példa

10/2 Gyakorlati példa Új OTÉK 10/2-1 Az alábbiakban az elméleti hátteret egy gyakorlati példán keresztül szeretnénk világossá tenni. 1. Általános mérési körülmények, az adatok használata A vizsgálati eljárás során a vizsgálatokat

Részletesebben

B15. A SZÍNBONTÁS ELMÉLETE, FEKETE ÉS FEHÉR SZÍNEK A SZÍNKIVONATON,

B15. A SZÍNBONTÁS ELMÉLETE, FEKETE ÉS FEHÉR SZÍNEK A SZÍNKIVONATON, B15. A SZÍNBONTÁS ELMÉLETE, FEKETE ÉS FEHÉR SZÍNEK A SZÍNKIVONATON, A RÁCSELFORGATÁS A színbontás célja: a színes képeredeti nyomdaipari alapszínekre (sárga, bíbor, cián, fekete) való bontása. A színbontás

Részletesebben

Megújuló és tiszta energia

Megújuló és tiszta energia World Robot Olympiad 2017 Regular Kategória SENIOR Játékleírás, szabályok és pontozás Sustainabots [Robotok a fenntarthatóságért] Megújuló és tiszta energia Ez a dokumentum a World Robot Olympiad magyarországi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban A fény;  Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2015 január 27.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben

Kartográfia + Webmapping 3.

Kartográfia + Webmapping 3. Kartográfia + Webmapping 3. A kartográfiai vizualizáció grafikai Dr. Pődör, Andrea Kartográfia + Webmapping 3.: A kartográfiai vizualizáció grafikai Dr. Pődör, Andrea Lektor: Dr. Zentai, László Ez a modul

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA IV.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA IV.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA IV.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2008 A színes látás; a színtévesztés; a színtévesztés korrekciója A 4.rész tartalma:

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 7.

Jegyzetelési segédlet 7. Jegyzetelési segédlet 7. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI

Részletesebben

Épületek világítása KOMPLEX 2. tervezési segédlet

Épületek világítása KOMPLEX 2. tervezési segédlet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar Épületek világítása KOMPLEX 2. tervezési segédlet Falnézet lámpatestek, berendezési tárgyak, ill. textúrák ábrázolásával (Hertel Anna

Részletesebben

Cramer Color. 1. Bevezetés a Cramer Color világába. 2. Technológia. 3. Színpaletta. 4. Színkör. 5. Cramer Color fókusz színek. 6. Használati utasítás

Cramer Color. 1. Bevezetés a Cramer Color világába. 2. Technológia. 3. Színpaletta. 4. Színkör. 5. Cramer Color fókusz színek. 6. Használati utasítás TECHNIKAI FÜZET Cramer Color. Bevezetés a Cramer Color világába. Technológia. Színpaletta. Színkör. Cramer Color fókusz színek. Használati utasítás. Világosító hatás és hatóidô. Korrektorok használata.

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0147 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Szépség//30/Ksz//Ált Szépségipar szakképesítés-csoportban, a célzott, 30-as szintű szakképesítéssel

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény;   Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2016 március 1.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez.

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez. Útmutató az idegen nyelvi mérés adatainak elemzéshez készült Excel táblához A református iskolák munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy mintadokumentumot (Idegen nyelvi mérés_intézkedési tervhez

Részletesebben

A színek világa Bevezetés. A színek fontosak!

A színek világa Bevezetés. A színek fontosak! Bevezetés A színek fontosak! Információgyűjtés a környezetről: Érett-e e gyümölcs? Veszélyforrások gyors azonosítása. Színes jelzések, lámpák, táblák. Az ember és a színek: Kifejező eszköz: ruhák, rangjelzések,

Részletesebben

Bevezetés az elektronikába

Bevezetés az elektronikába Bevezetés az elektronikába 4. Feladatsor: RGB LED, nyomógombok, hibakeresés - dugaszolós próbapanelon 1 Az RGB LED bemutatása Az RGB LED három, különböző színű LED egy közös tokban. A három szín a három

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK CSÖKKENTÉSE

AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK CSÖKKENTÉSE World Robot Olympiad 2018 Regular kategória Elementary korosztály A játék leírása, szabályok és pontozás AZ ÉLELMISZER FONTOS ÜGY AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK CSÖKKENTÉSE Verzió: Végleges változat január 15.

Részletesebben

Alapfogalmak II. 2015.09.29. BME -VIK

Alapfogalmak II. 2015.09.29. BME -VIK Alapfogalmak II. 2015.09.29. BME -VIK 1 Ismétlés: Fényáram Besugárzott felületi teljesítmény da Megvilágítás környezetre dω Fényerősség térbeli eloszlásra = da ( cosα ) r 2 Sugárerős- ség E = dφ da I =

Részletesebben

Abszorpciós spektroszkópia

Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék Abszorpciós spektroszkópia (Nyitrai Miklós; 2011 február 1.) Dolgozat: május 3. 18:00-20:00. Egész éves anyag. Korábbi dolgozatok nem számítanak bele. Felmentés 80% felett. A fény; Elektromágneses

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA II.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 A 2. rész tartalma: A látás 3 fázisa: inger, érzet, észlelet A látás pigment-folyamatai

Részletesebben

Látásról, színrendszerek

Látásról, színrendszerek 1 Építész-informatika 1. BME Építészmérnöki Kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Előadó: Batta Imre Látásról, színrendszerek 2 Tartalom Fény Spektrális teljesítmény eloszlás Spektrális reflektancia eloszlás

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

Hajder Levente 2017/2018. II. félév

Hajder Levente 2017/2018. II. félév Hajder Levente hajder@inf.elte.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2017/2018. II. félév Tartalom 1 A fény elektromágneses hullám Az anyagokat olyan színűnek látjuk, amilyen színű fényt visszavernek

Részletesebben

Tartalom. Tartalom. Anyagok Fényforrás modellek. Hajder Levente Fényvisszaverési modellek. Színmodellek. 2017/2018. II.

Tartalom. Tartalom. Anyagok Fényforrás modellek. Hajder Levente Fényvisszaverési modellek. Színmodellek. 2017/2018. II. Hajder Levente hajder@inf.elte.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2017/2018. II. félév 1 A fény elektromágneses hullám Az anyagokat olyan színűnek látjuk, amilyen színű fényt visszavernek

Részletesebben

TWS fényoszlopok. 1124 Budapest, Bürök u. 29. Tel: 225-3616 Fax: 225-3617 Email: ronsy@ronsystem.hu www.ronsystem.

TWS fényoszlopok. 1124 Budapest, Bürök u. 29. Tel: 225-3616 Fax: 225-3617 Email: ronsy@ronsystem.hu www.ronsystem. TWS fényoszlopok 1124 Budapest, Bürök u. 29. Tel: 225-3616 Fax: 225-3617 Email: ronsy@ronsystem.hu www.ronsystem.hu Tartalomjegyzék Általános leírás Alapegység Folyamatos fényű modul Villogó fényű modul

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A CIE D1 munkájáról CIE Midterm Meeting 2009 Budapest

BESZÁMOLÓ A CIE D1 munkájáról CIE Midterm Meeting 2009 Budapest Lux et Color Vespremiensis 2009 BESZÁMOLÓ A CIE D1 munkájáról CIE Midterm Meeting 2009 Budapest Dr. Wenzel Klára A D1 Szakosztály ülése 2009. június 2. A D1 Szakosztály ülésén jelen volt a D1 vezetősége:

Részletesebben

BESZERZÉSI STRATÉGIA NŐI KENDŐ

BESZERZÉSI STRATÉGIA NŐI KENDŐ NŐI KENDŐ Tartalomjegyzék 1. Külalakleírás 2. Gyártmányrajz-részlet 3. Felhasználandó anyagok 4. Összeállítandó alkatrészek 5. Varrások alaki és méretjellemzői 6. Méretelőírások 7. Mintázat grafikája 1.

Részletesebben

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED

Tipikus megvilágítás szintek a szabadban (délben egy napfényes napon) FISHER LED Egy fényforrás által minden inrányba kisugárzott fény mennyisége Jele: Ф Egysége: lm A Φ sugárzott teljesítményből, a sugárzásnak a CIE szabványos fénymérő észlelőre gyakorolt hatása alapján származtatott

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK ELOSZTÁSA

AZ ÉLELMISZEREK ELOSZTÁSA World Robot Olympiad 2018 Regular kategória Senior korosztály A játék leírása, szabályok és pontozás AZ ÉLELMISZER FONTOS ÜGY AZ ÉLELMISZEREK ELOSZTÁSA Verzió: Végleges változat január 15. Tartalomjegyzék

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek

9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek 9. Gyakorlat - Optoelektronikai áramköri elemek (Componente optoelectronice) (Optoelectronic devices) 1. Fénydiódák (LED-ek) Elnevezésük az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. Áramköri

Részletesebben

33 sorozat ÚJ! alacsony égetési hőfokú festékek üvegre

33 sorozat ÚJ! alacsony égetési hőfokú festékek üvegre 1. Általános ismertető Ebben a műszaki információs leírásban a Ferro cég az Új 33-as széria üveg festék sorozatot mutatja be. A sorozat 17, díszüvegek dekorálására alkalmas ólom tartalmú üvegfestékből

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszék Világítástechnika (BME VIVEM 355) Beltéri mérés Világítástechnikai felülvizsgálati jegyzőkönyv

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Függvényábrázolás II.

Függvényábrázolás II. Függvényábrázolás II. Felülnézeti ábrázolások ELTE 1. Színárnyalatos ábrázolás 2. Szintvonalas ábrázolás 3. Színezett szintvonalas ábrázolás 4. Gradiens ábrázolás 5. Pontfelhős ábrázolás 6. Pszeudoplasztikus

Részletesebben

Keverési modellek. Színkeverés Beton/aszfalt keverés Benzin keverés Gázkeverékek koncentrációjának a meghatározása

Keverési modellek. Színkeverés Beton/aszfalt keverés Benzin keverés Gázkeverékek koncentrációjának a meghatározása Illés Tibor Keverési modellek Színkeverés Beton/aszfalt keverés Benzin keverés Gázkeverékek koncentrációjának a meghatározása Keverési modellek matematikai jellemzői Nemlineáris sokszor nem konvex optimalizálási

Részletesebben

KÉPSZERKESZTÉS. GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF.

KÉPSZERKESZTÉS. GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF. KÉPSZERKESZTÉS GIMP GNU Image Manipulation Program szabad, ingyenes szoftver, képszerkesztő program. A Gimp natív fájlformátuma az XCF. Photoshop Adobe Photoshop pénzért megvásárolható képszerkesztő program,

Részletesebben

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL GRAFIKAI ÚTMUTATÓ Logó A logó A logó mérete A logó háttere (üresen maradó keret) A logó színei A logó különbözõ nyelvi változatai Kerülendõ Tipográfia Színek

Részletesebben

Elvek a színek használatához

Elvek a színek használatához Elvek a színek használatához Starkné dr. Werner Ágnes A színek szerepe A színesen közölt információt könnyebben meg tudjuk jegyezni. A színek használhatók megkülönböztetésre, kódolásra, vagy esztétikai

Részletesebben

Látás Nyelv Emlékezet

Látás Nyelv Emlékezet Látás Nyelv Emlékezet Magasabbszintű látás, kategóriák az emberi agyban Do you really want to study vision? A látórendszer 3 rendező elve 1. Többszörös reprezentáció (modulok) Az agykéreg több, mint fele

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Multimédia alapú fejlesztéseknél gyakran használt veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem,

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Információ megjelenítés Diagram tervezés

Információ megjelenítés Diagram tervezés Információ megjelenítés Diagram tervezés Statisztikák Háromféle hazugság van: hazugságok, átkozott hazugságok és statisztikák A lakosság 82%-a nem eszik elég rostot. 3-ból 2 gyerek az USA-ban nem nem tudja

Részletesebben

A színkezelés alapjai a GIMP programban

A színkezelés alapjai a GIMP programban A színkezelés alapjai a GIMP programban Alapok.Előtér és háttér színek.klikk, hogy alapbeállítás legyen ( d és x használata).hozzunk létre egy 640x400 pixeles képet! 4.Ecset eszköz választása 5.Ecset kiválasztása

Részletesebben