Egészség-táplálkozás. táplálkozás- gyermek. Mit tehet a szülı, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egészség-táplálkozás. táplálkozás- gyermek. Mit tehet a szülı, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon."

Átírás

1 Egészség-táplálkozás táplálkozás- gyermek Mit tehet a szülı, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon.

2 Szeptember 12. A Gyermekek Világnapja Joguk van az egészséghez! Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítása fontos feladat.

3 A helytelen táplálkozás megkönnyítheti egyes betegségek kialakulását. Magyarországon az összes halálozás fele szív- és érrendszeri betegségekbıl, negyede daganatos betegségekbıl származik. Egészséges táplálkozással a szívés érrendszeri betegségek több mint egyharmada, a daganatos megbetegedések 30-40%-a befolyásolható, megelızhetı.

4 Az egészséges táplálkozás megvalósítása során ötvözzük -A A tudományos táplálkozási ismereteket. - Tapasztalatainkat, egyéni alkatunk ismeretét.

5 A ma embere nem figyel testének jelzéseire, étkezés közben nem az ízeket élvezi, nem eszik lassan, egy asztalhoz ülve szeretteivel. Nem étkezik, hanem fogyaszt.

6 Fogadjuk el, hogy egészségünkért Mi magunk tehetjük a legtöbbet! A körülmények hibáztatása helyett, bízzunk magunkban, legyünk nyitottak és készek a szükséges változásokra!

7 Cél az optimális fejlıdés: a túlsúly és alultápláltság elkerülése Az elhízott gyermekek száma megkétszerezıdött az elmúl 20 évben. Annak a valószínősége, hogy a gyermekkori kövérség felnıttkorban is megmarad 4 évesen kb.20%-ra tehetı, kb.80%-ra emelkedik, ha az elhízás serdülıkorban is fennáll!

8 -A hazai felnıtt lakosság körében megfigyelhetı táplálkozási hibák már a gyermekek étkezésében is észlelhetık. - Számos új táplálkozási zavar jelent meg az elmúlt évtizedekben (anorexia nervosa, bulemia nervosa, ortorexia, inverz anorexia nervosa)

9 Táplálkozásunkra hatnak: Család táplálkozási szokásai, példamutatás!!! Egyéni alkat Média, reklámok!!! Barátok hatása

10 Élelmiszer reklámok - Az élelmiszert gyártó cég célja: minél többet eladni. - A reklám életérzést közöl, kialakít egy addig nem létezı szükségletet, egy hiányérzetet, amit a termék megvásárlásával elégíthetünk ki. Ez a szükséglet nem élettani szükséglet. Az nem számit, mi van a termékben, hogyan készül, milyen hatással van a szervezetre.

11 Élelmiszer reklámok A gyermekek valódi szükséglete, hogy a fejlıdésükhöz szükséges tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket, ételeket nekik megfelelı mennyiségben fogyaszthassák. A reklámokban szereplı élelmiszerek többnyire nem ilyenek. Zömében magas a cukor-,, zsiradék tartalmuk, adalékanyagok, íz-fokozók, tartósítószerek nagy mennyiségben vannak bennük.

12 Élelmiszer reklámok A Cola, a cukros üdítıitalok, chips, nyalókák, cukorkák, ipari margarinnal készült édességek, bevitele nem létszükséglet. Mértékletes fogyasztása ajánlott. Sajnos ritkán készül reklám, ami népszerősíti a tejet, barna kenyeret, zöldségeket, gyümölcsöt, a friss alapanyagokból készült ételeket.

13 Élelmiszer reklámok A felnıtteknek is a gyermeki énjére hat a legtöbb reklám, nem az intellektusra. Természetes, hogy a gyermekek az érzékszerveik alapján döntenek. A szülı dolga, hogy meghatározza a mértéket.

14 Élelmiszer reklámok Ha a gyermekeken múlna, sokan csak a reklámok által trendivé tett élelmiszereket fogyasztanák. Nem is tehetjük ıket ezért felelıssé, hisz gyerekek.

15 Kényelmi élelmiszerek: ÉLELMISZERIPAR: - Gyorsan fejlıdik. - Modern technikák alkalmazásával olcsó termékeket tud elıállítani. Gyorsan elkészíthetı ételek, finomak, mert fel vannak turbózva. Idıt, pénzt spórolhatunk. A kényelmi élelmiszerek túlzott fogyasztásával viszont egészségünket tesszük kockára. EMBERI TEST: - Tradicionális élelmiszerekre van tervezve. Gabona, rizs, zöldségek, tej, tejtermékek, gyümölcsök, hús, hal. - Az emberi szervezetnek nem volt ideje alkalmazkodni a rostszegény, túlfinomított, üres kalóriákat tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségő fogyasztásához.

16 A szülınek nehéz dolga van, ha érvelni akar az egészséges táplálkozás mellett: A termék mellé adják a játékot, matricát stb. A többi gyereknek megveszi az anyukája. Pl. Chips-ben annyi az íz-fokozó, hogy a hagyományos ízeket sokszor már nem is érezzük. Pl. a meggy aromának intenzívebb íze van mint a friss meggynek.

17 Ha megengedjük, hogy csemeténk az étkezések helyett élvezeti termékeket fogyasszon, ne csodálkozzunk ha nem lesz étvágya, a hagyományos ízekre, a magas tápanyagtartalmú ételekre, élelmiszerekre. A gyermek alkatától függıen, ettıl meghízhat, vagy étvágytalan és késıbb alultáplált is lehet. Az édességeket fıétkezés után, desszertként adjuk, kerüljük a nassolást! Ha csemeténknek van súlyfeleslege: maximum heti 1x, 2x kis mennyiségben Ha nincs túlsúly, és sportol: heti 3x, 4x, de naponta csak egy alkalommal.

18 Nézzük meg van e szükségünk változtatásra. Ha igen, elıször magunkon kezdjük. Változtassunk, fokozatosan és szelíden Az erıs tiltás dacreakciót, partizán akciókat válthat ki.

19 Vonjuk be a gyermeket Többször, higgadttan magyarázzuk el miért fontos az egészséges táplálkozás. Amikor lehet, fızzünk együtt. Számára veszélytelen konyhai mőveletekben kérjük a segítségét. Magyarázzuk el hogyan készülnek az ételek. Ismerje meg az alapanyagokat. Segítsen a terítésnél, vagy terítsen.

20 Ha a csemetém túlsúlyos: FONTOS! Fejlıdésben lévı gyermeket soha ne koplaltassunk, az étrend nem lehet szigorú fogyókúra. A fejlıdéshez szükséges tápanyagokat meg kell kapnia. Extrém diétákat ne próbáljunk ki. Pl. szénhidrát megvonás, zsiradék megvonás, tojásdiéta stb Mi magunk is fogyasszunk naponta 4x, 5x zöldséget, gyümölcsöt. Mutassunk példát.

21 Ha a csemetém túlsúlyos: FONTOS! Kiegyensúlyozott, változatos étrend, rengeteg mozgás, szeretetteljes, biztonságos elfogadó környezet. Egy kövér gyermek mindenkinél jobban tudja, hogy kövér. Tudja, hogy ezen változtatni kell. Biztosítsuk arról, hogy bármekkora is a súlya mindig szeretjük. Tılünk kell megkapnia a támogatást, segítséget.

22 Ha egy gyermek undorodik valamely ételtıl, soha ne erıltessük, kényszerítsük. Tegyük inkább vonzóvá számára, kisebb adag, ötletes díszítés segítségével.

23 Mézrıl: A méz fogyasztása nem egyenértékő a cukorral. Magasa az energiatartalma, de tápanyagokban is igen gazdag. Túlsúly esetén maximum napi 1-21 kanál ajánlott.

24 A vitamin tabletták, étrend kiegészítık szedése nem helyettesíti a változatos, jó minıségő alapanyagokból készült étrendet!!

25 Napi ötszöri étkezés fontos! Reggeli: 20 % Tízórai: 10% Ebéd: 35% Uzsonna: 10% Vacsora: 25% Legalább napi 4 étkezés komplett legyen. Tej, tejtermék: túró, sajt, joghurt, kefir, hús, hal, jó minıségő húsipari termék, tojás.

26 Reggeli Ha reggeli nélkül indul el csemeténk otthonról, napközben nem pótolható tápanyag hiány alakul ki 1. Legalább egy pohár tej, vagy kakaó, müzli, szendvics stb. 2. A reggeli nem helyettesíthetı csokoládéval, cukorkával, édességgel stb.

27 Tej Kínáljuk gyakran A reggeli ital nem igazi tej, tejipari melléktermék, fehérje tartama minimális.

28 Fontos tápanyag a víz A folyadékfogyasztási szokások gyökeresen megváltoztak az elmúlt években: -a a vizet és a tejet visszaszorították a cukros üdítıitalok. Szeretessük meg a víz ivását. A cukrozott üdítık üres kalóriáira a gyermekeknek nincs szüksége.

29 Gyermekek rost szükséglete Mutassunk példát, mi magunk is együnk barna vagy félbarna kenyeret. Gyakran legyen az étlapon fızelék, párolt zöldség. Naponta többször kínáljunk friss zöldséget, gyümölcsöt.

30 Kerüljük a gyorséttermeket Egy gyorséttermi gyermek menüben akár féle adalékanyag is lehet.

31 Használjunk segítséget:

32 Táplálkozási piramis

33 Az egészséges táplálkozás Örömteli, kellemes élményt kell, hogy nyújtson!

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND?

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS?

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 1 2. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

Eszi vagy nem eszi. - tradíció és innováció a táplálkozásban. Gyimes Ernő Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet

Eszi vagy nem eszi. - tradíció és innováció a táplálkozásban. Gyimes Ernő Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet Eszi vagy nem eszi - tradíció és innováció a táplálkozásban Gyimes Ernő Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet Előadás vázlat avagy a mai menü Táplálkozás funkciói és hibái Egészség és táplálkozás Táplálkozás

Részletesebben

Allergén és gluténmentes termékek Ki fogyaszthatja a HARIBO termékeket? / Ételallergiák, intoleranciák A Haribo gumicukrokat bátran fogyaszthatja

Allergén és gluténmentes termékek Ki fogyaszthatja a HARIBO termékeket? / Ételallergiák, intoleranciák A Haribo gumicukrokat bátran fogyaszthatja Haribo.hu Kizárólag csakis a Magyarországon (Nemesvámos) gyártott termékekről tudjuk 100% - ig biztosan állítani, hogy nem tartalmaznak allergén anyagokat és nincs lehetőség keresztszennyeződésre sem,

Részletesebben

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal!

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! A megfelelő táplálkozás az alapja minden sikeres fogyásnak. Azonban az egészséges lehet finom is! 1 1. nap (1110Kcal) Házi müzli (40g zabpehely, 10g mazsola, 10g mandula),

Részletesebben

Ön mit lát a tükörben?

Ön mit lát a tükörben? Ön mit lát a tükörben? Egészséges étkezésbe egy kis kilengés belefér! Hogy él egy modern ember? kevés mozgás egészségtelen táplálkozás Túl sok só, telített zsír Sok cukor, mesterséges tartósítószer stressz

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Cukorbetegek étrendi kezelése

Cukorbetegek étrendi kezelése Cukorbetegek étrendi kezelése A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát anyagcsere zavara dominál. A betegség okai: abszolút vagy relatív inzulinhiány. Klinikai tünetei : - fokozott étvágy

Részletesebben

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal!

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! A megfelelő táplálkozás az alapja minden sikeres fogyásnak. Azonban az egészséges lehet finom is! 1 1. nap 1266Kcal Házi müzli (40g zabpehely, 10g mazsola, 10g mandula),

Részletesebben

Receptek kerti partikhoz

Receptek kerti partikhoz Receptek kerti partikhoz Pincepörkölt - 2 db sertés láb - 1 db csülök - 75 dkg marha lábszár - 2 db nagy fej hagyma - 1 db közepes fej fokhagyma - 1 evőkanál zsír - só, bors, pirospaprika, erős Pista,

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére Tárgy: Közétkeztetés versenyeztetése Sorszám: IV/3. Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás

Részletesebben

Mobinautanők. Hogyan használják a nők. Gábos Zsuzsa Ipsos Zrt. Media, Content&Technology. Kreatív Konferencia, 2013. március 28.

Mobinautanők. Hogyan használják a nők. Gábos Zsuzsa Ipsos Zrt. Media, Content&Technology. Kreatív Konferencia, 2013. március 28. Mobinautanők Hogyan használják a nők okostelefonjaikat? Gábos Zsuzsa Ipsos Zrt. Media, Content&Technology Kreatív Konferencia, 2013. március 28. Milyenek a Mobinauták? Mobinauták Teljes népesség??? Férfi

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA Debrecen, 2015. október 20. EGÉSZSÉGES ALAPANYAGOK EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS MINTAPROJEKT A KÖZÉTKEZTETÉS MINŐSÉGI FEJLESZTÉSÉRE ÉS A FOGYASZTÓI TUDATOSSÁG NÖVELÉSÉRE A TELJES ELLÁTÁSI LÁNCBAN OKTATÓFILMEK

Részletesebben

A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai. Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai. Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Élelmiszer-feldolgozás nélkül nincs életképes

Részletesebben

Jade köves infra terápiás matrac

Jade köves infra terápiás matrac Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Infravörös Jade köves matrac egy összetett, technikailag fejlett, többrétegű ágybetét. Egy olyan új egészségügyi termék,

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Gerbeaud Gasztronómia Kft. 1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8 Telefon 429-9000 Telefax 429-9009 www.gerbeaud.hu e-mail: sales@gerbeaud.

Gerbeaud Gasztronómia Kft. 1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8 Telefon 429-9000 Telefax 429-9009 www.gerbeaud.hu e-mail: sales@gerbeaud. Reggeli, tízórai, uzsonna a Gerbeaud Házban A Gerbeaud Ház pékjei, cukrászai hajnalban kezdik készíteni a reggeli kínálatunkat, hogy amikor kedves vendégeink azt akár büféasztalon felkészítve, akár tányéron

Részletesebben

Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás

Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás By David Twice Global Comics 2013 All rights reserved Egy reggelem a SafeBrand-del reggel 8.00 Jaj! Feleségecském nincs szabin reggeli reggeli??

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK

MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK A VÉDŐNŐ SZEMLÉLETFORMÁLÓ SZEREPE ÉS LEHETŐSÉGEI GONDOZOTTJAI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSÁNAK ALAKÍTÁSÁBAN Az 1-3 éves gyermekek táplálásával

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész)

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/61 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015

Részletesebben

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is,

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE Dr. habil. Martos Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet KÖZÉTKEZTETÉS - KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG

Részletesebben

Október 1. Az idısek világnapja Egészséges táplálkozás idıskorban is

Október 1. Az idısek világnapja Egészséges táplálkozás idıskorban is Október 1. Az idısek világnapja Egészséges táplálkozás idıskorban is A biológiai életkort 95-115 évre becsülik. Bár az öregedési folyamat egyénenként rendkívül eltérı, már a 35.- 40. életév tájékán megindul.

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V : 13. hét 2016.04.01 < Q

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V : 13. hét 2016.04.01 < Q * ÉTLAP 13. hét "A"-MEÜ 2016.04.01 "B"-MEÜ ) < LTh Tízórai: Hideg tej, Párizsi, Margarin, Teljes kiőrlésű Ebéd: Gombaleves, Sült csirkecomb, Burgonya püré Uzsonna: Sertésmájkrém, Korpás zsemle, Tízórai:

Részletesebben

Ismerkejen meg a Chia maggal!

Ismerkejen meg a Chia maggal! Ismerkejen meg a Chia maggal! A Chia mag egyedülállóságát annak Omega köszönheti, 3 hogy néhány -at, antioxidánst, alapvető tápanyag kálciumo Az aztékok egyik alapélelmiszere Chia mag, volt másnéven a

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21.

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21. BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA 2013 Módosítva 2015. szeptember 21. 1 Tartalomjegyzék 1. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 3 2. A program célrendszere... 5 2.1. Alapvető

Részletesebben

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka Készült: Baranyi Hajnalka pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Egészséges táplálkozás Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, A tanóra témája: Az egészséges táplálkozás

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

Bejelentett (különleges táplálkozási célú) egyéb élelmiszerek

Bejelentett (különleges táplálkozási célú) egyéb élelmiszerek Bejelentett (különleges táplálkozási célú) egyéb élelmiszerek Megnevezés Kiszerelés bejelentés száma előállító/bejelentő Milupa lp-flakes alacsony fehérjetartalmú gabonapehely 375 g 1496/2006 Numil Kft

Részletesebben

Szívünk Napja a Szív Világnapja Vigyázzunk a szívünkre, ereinkre!

Szívünk Napja a Szív Világnapja Vigyázzunk a szívünkre, ereinkre! Szívünk Napja a Szív Világnapja Vigyázzunk a szívünkre, ereinkre! Mert ahol a kincsed van, ott van a te szíved is. (Máté 6,21) A WHO felmérése szerint Magyarország a szív- és érrendszeri halálozás vonatkozásában

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK MÓDOSÍTÁSÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.:

Részletesebben

E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés

E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés 2014. szeptember 18. (csütörtök) 10,00 Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet, Farkasgyepű Házigazdáink köszöntője: 10,00-10,10 Előadó: Dr. Medgyasszay Balázs főigazgató

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása A fogyókúra Követelmény: Megfelelő táblázat segítségével állítsa össze egy könnyű fizikai munkát végző fogyókúrázó napi étrendjét. Szint: Közép Pontszám: 26 pont Julcsit érettségi után nem vették fel egyetemre,

Részletesebben

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai Egyénre szabott energia bevitel: normál testsúlyú betegeknél a kalóriabevitel pontosan annyi legyen amennyit a testsúlya, energiaháztartása igényel neme,

Részletesebben

Szalayné Kónya Zsuzsa. Helyes táplálkozási gyakorlat. Helyes táplálkozással az egészségünkért

Szalayné Kónya Zsuzsa. Helyes táplálkozási gyakorlat. Helyes táplálkozással az egészségünkért Szalayné Kónya Zsuzsa Helyes táplálkozási gyakorlat Helyes táplálkozással az egészségünkért Helyes táplálkozási gyakorlat Helyes táplálkozással az egészségünkért Szalayné Kónya Zsuzsa Helyes táplálkozási

Részletesebben

HIEDELMEK A MOTIVÁCIÓRÓL

HIEDELMEK A MOTIVÁCIÓRÓL HIEDELMEK A MOTIVÁCIÓRÓL A motiváció szervezeti célok megvalósításának hajlandósága A motiváció egyéni tulajdonság A motiváció közvetlen kapcsolatban áll a pénzzel A motivációval minden megoldható MOTIVÁCIÓ

Részletesebben

Élesztőgomba megfigyelése

Élesztőgomba megfigyelése A kísérlet megnevezése célkitűzései: Az élesztőgomba mindennapi életben betöltött szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: élesztő, víz, cukor, liszt, só, olaj Szükséges eszközök: 3 db

Részletesebben

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban Rendszerek, amelyekben élünk: Család Munkahely Baráti kör Iskolai közösség stb. - meghatározott rend szerint működnek rend, törv rvények

Részletesebben

EGYMÁST KÖVETŐ NAP!!!)

EGYMÁST KÖVETŐ NAP!!!) Neve: HÁRM NAPS Táplálkozási napló FNTS!!! A napló két hétköznapi (NEM EGYMÁST KÖVETŐ NAP!!!) és egy hétvégi napot tartalmazzon, különben a kitöltés érvénytelen. KITÖLTÉSI EMLÉKEZTETŐ Kérjük, a két hétköznapot

Részletesebben

Egészségtár - Hogy egészséges gyermekünk szülessen

Egészségtár - Hogy egészséges gyermekünk szülessen 2009 november 23. Flag 0 Bár még ma is születnek szép számmal véletlenkék azért egyre több a tudatosan tervezett baba. Lehet, hogy a népszaporulat szempontjából nem túl jó, hogy a fiatalok nagyon meggondolják,

Részletesebben

élelmiszertrendek,megatrendek dr. Törőcsik Mária egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem

élelmiszertrendek,megatrendek dr. Törőcsik Mária egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem élelmiszertrendek,megatrendek dr. Törőcsik Mária egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem a food témakör felértékelődése a fogyasztói társadalom egyik jele a bőséges élelmiszerkínálat az étel, étkezés témakör

Részletesebben

Dräger X-pect 8320 Védőszemüveg

Dräger X-pect 8320 Védőszemüveg 8320 Védőszemüveg Az új generáció: 8320 szemüvegek. Fantasztikus kialakítás, ultra könnyű súly és a legjobb komfortérzet intenzív használat esetén is. Az 8320 napszemüvegként is kapható. D-33520-2009 02

Részletesebben

Gyakorlat 2016. márc-ápr

Gyakorlat 2016. márc-ápr Gyakorlat 2016. márc-ápr HÁROM NAPOS Táplálkozási napló Neve: Neve: HÁROM NAPOS Táplálkozási napló FONTOS!!! A napló két hétköznapi (NEM EGYMÁST KÖVETŐ NAP!!!) és egy hétvégi napot tartalmazzon, különben

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Kommunikációra épülő személyiségközpontú, képességfejlesztő PEDAGÓGIAI PROGRAM

Kommunikációra épülő személyiségközpontú, képességfejlesztő PEDAGÓGIAI PROGRAM Kommunikációra épülő személyiségközpontú, képességfejlesztő PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Óvodánk adatai...3. 2.Óvodánk bemutatása...4. 2.1 Gyermekképünk...4. 2.2. Óvodánk sajátos arculata, szerkezetének

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzata A 210/2009.(IX.29.) Korm. rendelet alapján vezetett nyilvántartás

Gölle Község Önkormányzata A 210/2009.(IX.29.) Korm. rendelet alapján vezetett nyilvántartás Gölle Község Önkormányzata A 210/2009.(IX.29.) Korm. rendelet alapján vezetett nyilvántartás 1 Nyilvántartásba vétel száma: 1/2010/B KisVajda Gabriella Címe: 7272 Gölle, Árpád u. 57. Székhelye: 7272 Gölle,

Részletesebben

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE Dr. habil. Martos Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet KÖZÉTKEZTETÉS - KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Kismamák táplálkozása Terhesség és testsúly

Kismamák táplálkozása Terhesség és testsúly Kismamák táplálkozása Terhesség és testsúly A leendő anyukának célszerű az ideális egészségi állapotot elérni a fogamzás idejére, hogy magzatuk optimális feltételek mellett tudjon fejlődni. Ehhez elengedhetetlenül

Részletesebben

HOGYAN KEZDJÜNK HOZZÁ A LAKOSSÁG TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAINAK MEGVÁLTOZTATÁSÁHOZ?

HOGYAN KEZDJÜNK HOZZÁ A LAKOSSÁG TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAINAK MEGVÁLTOZTATÁSÁHOZ? HOGYAN KEZDJÜNK HOZZÁ A LAKOSSÁG TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAINAK MEGVÁLTOZTATÁSÁHOZ? A hazai táplálkozással foglalkozó szervezetek közül kiemelkedő Táplálkozási Fórum már évek óta próbál hasznos tanácsokkal,

Részletesebben

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő:

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: MRP számítások 1 8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: asztal lábszerkezet asztallap Csavar (

Részletesebben

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában Daganatos betegek dietoterápiája Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, egészségügyi menedzser Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnök III. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus 2016.

Részletesebben

ELJÁRÁSI REND. tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti meghívásos pályázati beszerzés. napi háromszori étezés beszerzése

ELJÁRÁSI REND. tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti meghívásos pályázati beszerzés. napi háromszori étezés beszerzése ELJÁRÁSI REND Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola által szervezett nyári sport- és napközis tábor résztvevői részére étkezés beszerzése" tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti meghívásos

Részletesebben

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5.

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5. JELENTKEZÉSI LAP LÓ MEDIÁLTA ÖNISMERETI TRÉNINGPROGRAM 2016. SZEPTEMBER 9-10. PORVA-SZÉPALMAPUSZTA, HOTEL SZÉPALMA ÉS MÉNESBIRTOK Kérjük, gondosan olvassa el az alábbi Jelentkezési lapot, töltse ki, és

Részletesebben

Egészségfejlesztési Programelemekhez Szakmai Ajánlások Élelmiszer-táplálkozás

Egészségfejlesztési Programelemekhez Szakmai Ajánlások Élelmiszer-táplálkozás Egészségfejlesztési Programelemekhez Szakmai Ajánlások Élelmiszer-táplálkozás Az általános iskolás korosztálynak, a szabadidőben szervezett helyi programokat megvalósító szakemberek részére Az Egészségfejlesztési

Részletesebben

Tervezze meg kiadásait!

Tervezze meg kiadásait! Tervezze meg kiadásait! Kockás papír? Excel-táblázat? Applikáció az okostelefonra? A háztartási költségtervezésnek már számtalan formája létezik. Hogy miért elengedhetetlen ez? Olvassa át tájékoztatónkat,

Részletesebben

GYERE - Gyermekek Egészsége Program Beszámoló 2015. - 2016.

GYERE - Gyermekek Egészsége Program Beszámoló 2015. - 2016. GYERE - Gyermekek Egészsége Program Beszámoló 2015. - 2016. A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, amelyhez 2014-ben

Részletesebben

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 Tartalom KÖSZÖNTŐ... 2 1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 3. Az egészségtelen táplálkozás és az elhízás káros hatásai... 5 4. Hogyan együnk?...

Részletesebben

Marketing Hatékonyan Szállodáknak. Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Marketing Hatékonyan Szállodáknak. Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Marketing Hatékonyan Szállodáknak 1 Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Mennyit költsön vendégszerzésre? 2 Footer goes here Mikor költsön marketingre?: Farkas Némethi Erika www.marketingszoveg.hu

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

MÁRKAPOZÍCIONÁLÁS TARTALOMMAL. DUDÁS KRISZTINA Marketingigazgató

MÁRKAPOZÍCIONÁLÁS TARTALOMMAL. DUDÁS KRISZTINA Marketingigazgató MÁRKAPOZÍCIONÁLÁS TARTALOMMAL DUDÁS KRISZTINA Marketingigazgató MI A PROVIDENT? A PROVIDENT MÁRKA FEJLŐDÉSE (2001-2012) Ál-testimonial filmek 2001-2009 Rajzfilmek 2009 májusától Gyors kölcsön készpénzben

Részletesebben

Hogyan kereshetsz Te is minden hónapban 5000 Ft-tal többet? Hihetõen hangzik? Gyere megmutatom hogyan csináljuk!

Hogyan kereshetsz Te is minden hónapban 5000 Ft-tal többet? Hihetõen hangzik? Gyere megmutatom hogyan csináljuk! Hogyan kereshetsz Te is minden hónapban 5000 Ft-tal többet? Hihetõen hangzik? Gyere megmutatom hogyan csináljuk! *** FIGYELEM! Ebben a tanulmányban saját üzleti sikereimet fogom megmutatni Neked, beavatlak

Részletesebben

12. sz. melléklet. Intézmény neve címe: KÖZÉTKEZTETÉS ÖSSZESÍTETT

12. sz. melléklet. Intézmény neve címe: KÖZÉTKEZTETÉS ÖSSZESÍTETT 12. sz. melléklet 1 FRISS ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS: Burgonya Vöröshagyma Zöldhagyma Fokhagyma Sárgarépa Petrezselyem gyökér Petrezselyem zöld Zeller Karalábé Karfiol Kelkáposzta Fejeskáposzta Retek Uborka Saláta

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

30 szőlőmustból lassú besűrítéssel nyert. 2 490 L152 20 100 ml. 3 690 L151 20 100 ml. 2 990 L177 8 250 ml

30 szőlőmustból lassú besűrítéssel nyert. 2 490 L152 20 100 ml. 3 690 L151 20 100 ml. 2 990 L177 8 250 ml kód kor (év) menny. (ml) megnevezés fogy. ár kód L090 250 ml 3 990 L1560 3 L091 750 ml 8 990 L1550 kor (év) menny. (ml) megnevezés MÉZES BALZSAM Tölgyhordóban érlelt szőlőmust mézzel. Sült- grill és főtt

Részletesebben

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V ; < 5. hét 2016.02.01-2016.02.05. "B^-MENÜ

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V ; < 5. hét 2016.02.01-2016.02.05. B^-MENÜ 5. hét 2016.02.01-2016.02.05. Tízórai: Tea, Pulykasonka, Margarin, Félbarna Ebéd: Zöldborsóleves, Magyaros spagetti, Reszelt sajt Uzsonna: Körözött, Teljes kiőrlésű zsemle, Tízórai: Tea, Pulykasonka, Margarin,

Részletesebben

Szociális bérlakáshoz jutás

Szociális bérlakáshoz jutás Szociális bérlakáshoz jutás A Lengyel Köztársaság Alkotmánya 75. alapján kijelenthető: az állami szervek törekszenek a lakhatás biztosítására. A hatóságok célja az állampolgárok lakhatási szükségleteinek

Részletesebben

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta:

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta: Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lektorálta: 1 TARTALOMJEGYZÉK Fejezet száma Fejezet címe Oldal 1. Bevezetés, a téma indokoltsága, jogszabályi

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Kőkút út 7., Hrsz.: 2939/1 3200 GYÖNGYÖS MAGYARORSZÁG INGATLAN SZ.: 008 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Heves Mátra / Gyöngyös Lakosság száma Kb. 35.000 Autópálya csatlakozás

Részletesebben

Kézfertőtlenítő szerek engedélyezése és hatásosságuk vizsgálata a Biocid rendelet alapján

Kézfertőtlenítő szerek engedélyezése és hatásosságuk vizsgálata a Biocid rendelet alapján Kézfertőtlenítő szerek engedélyezése és hatásosságuk vizsgálata a Biocid rendelet alapján Takács Tünde biológus Kézhigiénés Világnap, 2010. május 5. Néhány szó a biocid felülvizsgálatról A biocid termékek

Részletesebben

Nem minden arany, ami fénylik: avagy a békebeli húsvéti sonka. Írta: Rita Konyhája 2013 március 25., hétfő 13:53

Nem minden arany, ami fénylik: avagy a békebeli húsvéti sonka. Írta: Rita Konyhája 2013 március 25., hétfő 13:53 Minden ünnepnek megvan a maga klasszikus ételsora, amiket az év adott szakaszában többszörös mennyiségben vásárolunk. Ezek az időszakok az egyes élelmiszeripari cégeknek, kereskedőknek a Kánaán. Sokuknak

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

Az óvoda adatai: Mezőkomárom 8137. Petőfi S. u. 68. : (06)25/246-251. Mezőkomárom 8137. Petőfi S. u. 74. : (06)25/246-013

Az óvoda adatai: Mezőkomárom 8137. Petőfi S. u. 68. : (06)25/246-251. Mezőkomárom 8137. Petőfi S. u. 74. : (06)25/246-013 Az óvoda adatai: Az óvoda neve: Mezőkomáromi Sióparti Óvoda Mezőkomárom 8137 Petőfi S. u. 68. : (06)25/246-251 Az óvoda fenntartója: Mezőkomárom Önkormányzat Mezőkomárom 8137 Petőfi S. u. 74. : (06)25/246-013

Részletesebben

CUKORBETEGKÉNT IS LEHET JÓL ÉLNI! 2. rész Ahogyan ÉN diétázom

CUKORBETEGKÉNT IS LEHET JÓL ÉLNI! 2. rész Ahogyan ÉN diétázom CUKORBETEGKÉNT IS LEHET JÓL ÉLNI! 2. rész Ahogyan ÉN diétázom Kövesd a példám, és Te is kézben tarthatod cukorbetegségedet. tegyél magad és családod egészségéért! 2 Egészségesen étkezem! ElÕzÕ könyvemben

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

Klarstein VitAir Turbo fritőz

Klarstein VitAir Turbo fritőz Klarstein VitAir Turbo fritőz Használati útmutató 1028288 1028289 1028290 Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatatót, az esetleges sérülések elkerülése érdekében.

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA Szegregáció helyett integráció Alsómocsoládon DDOP 4.1.2/B-13-2014-0001 SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA MINT A MAKK EGÉSZSÉGKLUB I. SZÁMÚ BESZÁMOLÓ Alsómocsolád Község Önkormányzata és a 2014.09.19 én Megbízási

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Rowachol kapszula Rowachol kapszula Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 03 Hűtő-, klíma- és hőszivattyú

Részletesebben

20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután)

20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután) Dr. Patay Géza ügyvéd 20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután) 1026 Budapest, Pasaréti út 72. telefon: +36-1/ 200-5977 telefax: +36-1/ 200-5977 www.patay.hu Nagykorú! Nagy növésű! Átgondolt,

Részletesebben

KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM

KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM TIENS KÍNAI DATOLYALÉ (JUJUBA) KONCENTRÁTUM A TIENS Kínai datolyalé koncentrátum a legkiválóbb minőségű jujuba gyümölcs (kínai datolya) aranyselyem fajtájának kivonatából

Részletesebben

A NŐ Jó háziasszony Tudós Harcia s Temperamentumos Sex szimbólum Édesanya Stílus ikon Vezető Önfeláldoz ó Szőke

A NŐ Jó háziasszony Tudós Harcia s Temperamentumos Sex szimbólum Édesanya Stílus ikon Vezető Önfeláldoz ó Szőke MIT TUDUNK A NŐKRŐL? CSUTI NÓRA DANONE ACTIVIA BRAND MARKETING MANAGER A NŐ Jó háziasszony Tudós Harcia s Temperamentumos Sex szimbólum Édesanya Stílus ikon Vezető Önfeláldoz ó Szőke A NŐ A TÖKÉLETES CÉLCSOPORT

Részletesebben

TART TECH KFT. 9611 Csénye, Sport u. 26. Tel.: 95/310-221 Fax: 95/310-222 Mobil: 30/9973-852 E-mail: tarttech@mail.globonet.hu www.tart-tech.

TART TECH KFT. 9611 Csénye, Sport u. 26. Tel.: 95/310-221 Fax: 95/310-222 Mobil: 30/9973-852 E-mail: tarttech@mail.globonet.hu www.tart-tech. TART TECH KFT. 9611 Csénye, Sport u. 26. Tel.: 95/310-221 Fax: 95/310-222 Mobil: 30/9973-852 E-mail: tarttech@mail.globonet.hu www.tart-tech.hu HASZNÁLATI UTASÍTÁS S3000/L típusú silómérleg vezérlőegységhez

Részletesebben