AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, október 9.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9."

Átírás

1 AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, október 9.

2 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek, ablakok, ajtók fontos hőtechnikai jellemzője, azt fejezi ki, hogy egységnyi idő alatt egységnyi belső-külső hőmérséklet mellett időegység alatt mennyi hő halad át a szerkezet egységnyi felületén. Mértékegysége W/m 2, O C. Néhány jellemző érték: 38 cm vastag tömör téglafal 1,5, 30 cm vastag korszerű falazóelem (Ytong, Porotherm) 0, 45, cm hőszigeteléssel ellátott többrétegű fal és lapostető 0,2, hagyományos gerébtokos ablak 2,5, korszerű fa vagy műanyag tok- és szárnyszerkezetű ablak 1,0.

3 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hővezetési és hőátbocsátási ellenállás A hőátbocsátási ellenállás a hőátbocsátási tényező reciproka. Ezen belül a hővezetési ellenállás egyenesen arányos a vastagsággal és fordítva az anyagra jellemző hőátbocsátási tényezővel.

4 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőhíd Az épületszerkezeti csomópontokban (külső falak csatlakozása belső falakkal és födémekkel, lapostetővel, lábazattal, ablakokkal, erkélylemezekkel, loggia pofafalakkal) részben a bonyolult forma miatt, részben a terheket viselő (nagy hővezetési tényezőjű) vas és beton elemek miatt bonyolult, többirányú hőáramok alakulnak ki. A szakzsargon ezeket a helyeket hőhídnak nevezi. A hőhidak környékén a hőveszteség nő és a belső oldalon a felületi hőnérséklet csökken: ez utóbbi miatt az állagkárosodás, penészképződés kockázata magasabb.

5 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Összesített energetikai jellemző Egy épületet és annak épületgépészeti rendszereit együttesen egyetlen számba sűrítve jellemzi az energetikai minőséget. Értéke tartalmazza a fűtés, klimatizálás, melegvízellátás energiaigényét, a gépészeti rendszerek szivattyúinak, ventilátorainak villamos energiafogyasztását, középületek esetében a világítás energiaigényét, mindezt primer energiában kifejezve. Mértékegysége kwh/m 2,év. A primer energia fogalmához: 1 kwh villamos energiát az országos hálózatban 2,5 kwh hőenergiából lehet előállítani, a villamos energia tehát primerben mérve két és félszer drágább, mint a hőenergia. Az összesített energetikai jellemző a követelményrendszerek, minősítések, tanúsítványok alapja.

6 Felújítás - alapfogalmak A felület/térfogat viszony: hány m 2 felület választja el a fűtött térfogatot a külvilágtól. Függ az abszolút mérettől és az épület tömegalakításától. Körültekintően kezelendő, mert vannak nyereséges felületek is.

7 Felújítás - alapfogalmak Összesített energetikai jellemző

8 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK A szakirodalomban is és az uniós irányelvekben is szerepel a jelentős vagy mély felújítás fogalma. Ezen egy olyan, az energiatakarékosságot első helyen célzó, de egyéb közvetett hatásokkal (állagvédelem, komfort, élettartam) is járó komplex felújítás értendő, amely formailag az alábbi vagylagos kritériumoknak felel meg: - a felújítás az épület határoló felületeinek több, mint 25%-át érinti; - a felújítás költsége meghaladja az épület telekár nélkül számított értékének 25%-át

9 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Alapvető fontosságú, hogy a felújítás komplex és összehangolt legyen. A részleges felújítás nem mentes bizonyos hátrányoktól, sőt kockázatoktól. Ha például csak a fűtési rendszer korszerűsítésére kerül sor, de utólagos hőszigetelés és nyílászáró csere nem történik, akkor a változatlanul magas igények fennmaradnak, csak azokat egy jobb hatásfokú rendszerrel elégítjük ki, Hasonlóképpen túlméretezett és ezért is rossz hatásfokú rendszerrel találjuk szemben magunkat, ha a hőszigetelés megtörténik, de a fűtési rendszert nem igazítjuk hozzá a lecsökkentett hőveszteséghez. Nem egy gyakorlati példa igazolja, milyen állagvédelmi kockázatokkal jár, ha jó légzárású új nyílászárókat építünk be, de a határolószerkezeteket nem hőszigeteljük.

10 Felújítás a döntés dilemmája A felújítás szükségszerű a meglévő állomány cseréje nem elég gyors

11 Felújítás a döntés dilemmája Kék vonal: felújítás most, kisebb beruházás, hosszabb élettartam, kisebb halmozott energiafogyasztás. Piros vonal: nincs felújítás, nagyobb halmozott energiafogyasztás, korábbi beruházás, onnan lassabban növő halmozott fogyasztás A következő években csak az állami tulajdonú épületeket érinti

12 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK A családi házak felület/térfogat aránya a kis abszolút méretek miatt eleve kedvezőtlen, a határolás hőszigetelésének ezért nagy jelentősége van. Padlásfödémek A legegyszerűbb a padlásfödémek hőszigetelése, különösen, ha a padlásteret nem használják, azaz a padlásfödém nem járható és ezért nincs szükség lépésálló hőszigetelésre. Ebben az esetben a legolcsóbb hőszigetelő anyagok egyszerű leterítésével szinte tetszés szerint csökkenthető a hőátbocsátási tényező. A hagyományos anyagokat illetően nád vagy szalmabála is szóba jöhet agyagtapasztással védve. Amennyiben járható födémre van igény, úgy a lépésálló hőszigetelésre fektetett betonyp vagy OSB lemezek kínálnak egyszerű és száraz technológiával kivitelezhető megoldást.

13 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK A borított gerendafödémek esetében a hézagléces és a deszkaborítások közé befújt hőszigetelés ebben a rétegtervi metszetben jó hőátbocsátási ellenállást eredményez, nem szabad azonban megfeledkezni a gerendák, mint hőhidak okozta többlet veszteségről. A fújt hőszigetelés különösen alkalmas a nehezen hozzáférhető zúgok, a kis belmagasságú búvóterek kitöltésére A kritikus csomópontok hőszigetelése nem egyszerű, de fontos, ennek hiánya nemcsak hőveszteséggel, de durva állagkárosodási problémákkal is jár.

14 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK

15 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK Tetőterek Amennyiben a hőszigetelő anyaggal csak a szarufák közeit töltik ki (mégha a szarufa méretének megfelelő vastagságban is), a szokásos cm osztások és méretek mellett a hőszigetelt mezőre vonatkoztatva a hőhídhatás miatti többletveszteség 63%! Amennyiben a szarufákra merőleges lécezéssel a szarufák alatt egy további hőszigetelő réteget alakítunk a hőhídhatás miatti többletveszteség 18% - azaz a hőhídak nem szűntek meg, de hatásuk lényegesen mérséklődött (hiszen a faanyag átmenő formában csak a szarufák és a rá merőleges lécek kis foltjain jelentkezik). Ennek megfelelően a fűtött tetőteret határoló szerkezetekben a hőszigetelést nemcsak a szarufák között, hanem még egy rétegben azok alatt vagy felett is célszerű kialakítani. A másodlagos csapadékvíz szigetelés az állagvédelem szempontjából kulcskérdés!

16 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK Külső falak

17 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK Pincefödémek, lábazatok A picefödémek alulról ragasztással-dübelekkel rögzített hőszigeteléssel láthatók el, ha azzel a belmagasság még elfogadható marad. A lábazatok függőleges síkban hőszigelhetők extrudált polisztirol táblákkal.

18 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS CSALÁDI HÁZAK Nyílászárók A nyílászárók cseréjét illetően általában nincs akadálya korszerű szerkezet választásának, a legfontosabb a nyílászáró és a fal csatlakozásának lehetőleg hőhídmentes (azaz mérsékelt hőhíd hatással járó) és légtömör beépítése. A hőszigetelés növeli a nyári túlmelegedés kockázatát, ezért az árnyékolószerkezetek vagy árnyékvető épülettagozatok kérdése nem elhanyagolható. Elegendő telekméret esetében a jól telepített növényzet veheti át ezt a szerepet. Az épület energiamérlegének javítása mellett értékes lakótér bővület nyerhető a tornácok beüvegezésével vagy csatlakozó üvegház hozzáépítésével.

19 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS TÖBBSZINTES ÉPÜLETEK Ebbe a csoportba a XIX század végétől egészen a közelmúltig nem iparosított technológiával létesített épületek tartoznak. Anyagaik, szerkezeteik és jelenlegi épületgépészeti rendszereik igen nagy változatosságot mutatnak, főleg az utóbbiak tekintetében a korábbi felújítások az eredetitől eltérő megoldásokat eredményeztek. Építészeti szempontból is sokfélék: lapostetős és magastetős kialakítás egyaránt előfordul. Számos épületben a lakások függőfolyosóról közelíthetők meg. Jellemző, hogy a teherhordó külső falak vastagsága a szilárdságtani követelményekhez igazított és a felsőbb szintek felé haladva csökken. Külső és belső lépcsőházak egyaránt előfordulnak. Ebben a kategóriában városképi, műemléki védelem alatt álló épületek is előfordulnak.

20 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS TÖBBSZINTES ÉPÜLETEK Padlásfödémek, tetőterek, pincefödémek A családi házakhoz hasonlóan kezelendők

21 Felújítás többszintes épületek Padlásfödémek, tetőterek, pincefödémek A családi házakhoz hasonlóan kezelendők Külső falak Külső oldali hőszigetelés esetén a költségek túlnyomó része független a hőszigetelés vastagságától. Ha már szigetelünk, nem a vastagsággal kell takarékoskodni. Egy jellemző példa: Üvegszövet Állványbérlés Színvakolat 800 Munkadíj Dűbelek 800 kiegészítő elemek, profilok 900 Ragasztóanyag szigetelő anyag 1 m 2 -rére centiméterként vastagságtól független tételek összesen Ft/m Ft.

22 U-tényező hatásai Hőszigetelés Csapóeső Hőhídhatás mérséklése Nagyobb hőtároló képesség Magasabb felületi hőmérséklet U Hőhíd veszteségek csökkenése Magasabb felületi hőmérséklet Kisebb csúcsigény Stabilabb belső hőmérséklet Alacsonyabb lég hőmérséklet Q tr Q sz Kisebb légcsere szám Szoláris nyereség hasznosítása Fűtési idény hossza Fűtési határ hőmérséklet Belső nyereség aránya Energiamegtakarítás Állagvédelem Élettartam Hőérzet Esztétikai minőség

23 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS TÖBBSZINTES ÉPÜLETEK Külső falak Külső oldali hőszigetelés esetén a vastagságot korlátozhatja a függőfolyosó szélessége Erősen tagolt, védelem alatt álló homlokzatok esetében kényszermegoldásként szóba jöhet a belső oldali utólagos hőszigetelés. Ez állagvédelmi szemontból gondos méretezést igényel, az elérhető eredmény korlátozott, a lakók zavarása igen jelentős.

24 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS TÖBBSZINTES ÉPÜLETEK A lapostetők felújítása esetén alapkérdés, hogy a vízszigetelés cseréje szükséges-e vagy a meglévő megtartható. Utóbbi esetben a meglévő rétegrendre extrudált hab hőszigetelő réteget és arra leterhelést fektetve duo-tető alakítható ki. Ha a meglévő vízszigetelés állapota nem megfelelő, de alatta a hőszigetelésé még igen, akkor egyenes rétegrendben alakítható ki az új szerkezet: a meglévő vízszigetelést furatokkal perforáljuk, ezen helyezzük el az újabb hőszigetelést, majd azon a vízszigetelést. Az eddigi említett megoldásokkal a felújítás a lakások teljes védelme mellett, beázási veszély nélkül hajtható végre. Más a helyzet, ha a meglévő hőszigetelő anyagot is cserélni kell: ilyenkor a munkavégzés ideje alatt a beázásás kockázatával számolni kell. Megoldást jelenthet az is, ha az eredetileg lapostetős épületre magastetőt húzunk ennek főleg akkor van értelme, ha a tetőteret hasznosítani lehet.

25 Click to edit Master title FELÚJÍTÁS TÖBBSZINTES ÉPÜLETEK Nyílászárók A meglévő ablakok zöme kapcsolt gerébtokos szerkezetű. A korszerű ablakok keretszerkezete jóval vékonyabb, az állagvédelmi problémák megelőzése végett ezeket a hőszigetelés síkjában kell beépíteni. A kapcsolt gerébtokos ablakok cseréje új típusokra építészetileg előnytelen.

26 FELÚJÍTÁS iparosított technológiával készült Click to edit Master title épületek A házgyári szendvics panelekkel épített épületek mellett idetartoznak a középblokkos, alagútzsalus és öntöttfalas épületek. Külső falak Az utólagos hőszigetelés a panel szerkezetek mechanikai igénybevételét megnöveli: előzetes diagnosztikai vizsgálatot és szükség esetén erőtani méretezést kell végezni. Az utólagos panel hőszigeteléseknél a vélhetően gyenge állagú kéregfüggesztést nem kívánatos hatások érhetik azzal, hogy a hőszigetelő táblákat rögzítő dübelek furatai hátoldali betonkiszakadást okozhatnak, amelynek a következménye ha ezek a függesztéseknél történnek, lehet a kéreg leszakadása.

27 FELÚJÍTÁS iparosított technológiával készült Click to edit Master title épületek Külső falak A szerelt homlokzatburkolatos, szellőztetett légréteges hőszigetelési rendszer (vagyis kéthéjú fal-szerkezet kialakítása) számos olyan előnyös tulajdonsággal bír, amivel a kontakt hőszigetelési rendszer nem rendelkezik. Ezek a következők: tartósság, hosszú élettartam (a felújítási ciklusidő jelentős mértékű növekedése), fokozott nyári hővédelem, a hőszigetelő réteg hatékony védelme a klimatikus és mechanikai hatások ellen, fokozott léghanggátlás, esztétikai szempontból változatos homlokzat-képzés lehetősége.

28 FELÚJÍTÁS iparosított technológiával készült Click to edit Master title épületek Külső fal Utólagos hőszigetelés kéthéjú kialakításban. A homlokzati hőszigetelő rendszer elemei: 1- kéreglemez külső síkja; 2- rögzítő dűbel; 3-hőszigetelő réteg; 4- tartókonzol; 5- függőleges vázelem; 6- burkolattartó profil; 7- alumínium rögzítőkapocs; 8- burkolólap

29 FELÚJÍTÁS iparosított technológiával készült Click to edit Master title épületek Lapostetők Megfontolandó a felújított lapostetőt hasznosított tetőként megformálni. Itt szóba jöhet terasztető, vagy azzal egybeépített extenzív zöldtető kialakítása is. költségéhez képest. A használati lehetőségeken túlmenően a zöldesített lapostetők egyéb kedvező és hasznos jellemzői (pl. téli és nyári hőkomfort javítása, a léghanggátlás javítása, a csapadékvíz visszatartása, légszűrő hatás, az oxigén-utánpótlás növelése, a környezet mikroklímájának javítása stb.) is indok lehet, és a hasznosított tető kialakítása nem jelent túlzott mértékű költségnövekedést egy leterheléssel rögzített csapadékvíz-szigeteléssel kialakított tető felújítási költségéhez képest.

30 FELÚJÍTÁS iparosított technológiával készült Click to edit Master title épületek Lapostetők Panelos épület lapostetőjének felújítása extenzív zöldtető és terasztető kialakításával

31 Felújítás bővítéssel A szintráépítés változatos formában alkalmazható megoldás. Ennek elsődleges oka a lakásszám növelésében keresendő, de építészeti, formaalakítási szempontból is fontos eszköz. Szinte kivétel nélkül könnyűszerkezetes szintek kerülnek a ma meglévőkre. A szintráépítés egyik formája az épület utólagos magastetősítése és az így kialakuló tetőtér beépítése. Az új tetőszint beépített része, azaz a tetőtér kétféle módon hasznosítható: az alatta lévő lakásokhoz kapcsolódóan, vagy új, önnálló használati egységenként. A panelos épületállományból három épülettípus alkalmas leginkább a magastető-ráépítésre: - a több lépcsőházas, többszintes vagy középmagas, méter épületszélességű un. keskeny sávházak, a középfolyosós, többszintes vagy középmagas, méter épületszélességű un. kövér házak, - a többnyire középfolyosós, középmagas pontházak.

32 Felújítás bővítéssel A lakások belső terének bővítése a homlokzaton kívül (bal oldali ábra loggia beüvegezése, középső ábra bővítés az épülethez rögzített szerkezettel; jobb oldali ábra bővítés az épület mellett letámasztott szerkezettel)

33 Felújítás bővítéssel Meglévő loggiák, erkélyek beüvegezése (nem barkács szinten): mini üvegház (fűtetlen!), energiamegtakarítás és az év során órában komfortoslakótér bővület Loggiák, erkélyek beüvegezésének példái Sevillából

34 Felújítás bővítéssel Új erkélyek, loggiák az épülettől független tartószerkezettel létesíthetők ez csak pontszerűen érintkezik a meglévő épülettel, a hőhídhatás minimális Erkélyek utólagos kialakítása német példa

35 Felújítás bővítéssel

36 Felújítás bővítéssel Utólagos loggia hozzáépítés példája - Szegedről

37 Felújítás - épületgépészet Az egyedi gáztüzelés alkalmazhatóságát illetően alapkérdés a kémények száma, típusa és állapota. Ezt tovább bonyolítja, hogy életvédelmi okokból csak zárt égésterű készülékekben szabad gondolkozni, azaz az égési levegőellátást is biztosítani kell. Ahol jelenlegi állapotban egyedi gáztüzelés van nyitott égésterű készülékekkel és utóbbiak elhasználtsága a cserét indokolja szintén meg kell küzdeni az égéstermék elvezetés és az égési levegő ellátás problémájával.

38 Felújítás - épületgépészet Ha az épületben központi fűtés van, annak felújítása kézenfekvő: ez kazáncserét, az alapvezetékek hőszigetelését, központi vezérlést és a helyiségenkénti szabályozás lehetőségét jelenti. Új központi gáztüzelés létesítéséhez ritkán áll rendelkezésre a pincében alkalmas helyiség valamint kémény a kérdés az, hogy a tetőn elhelyezhető-e gázkazán.

39 Felújítás - épületgépészet Egyértelműen jelentős energiamegtakarítással jár, ha az épületben hővisszanyerős gépi szellőztetést létesítenek, amennyiben az ablakok és a határolás egésze kellően légtömör. Frisslevegő Elhasznált levegő Kondenzvezeték

40 Felújítás - épületgépészet Külső levegő Elosztódoboz Fürdő Távozó levegő Konyha Elszívás Friss levegő Légátvezető nyílás Hővisszanyerős szellőzés sémája

41 Felújítás - épületgépészet Lakásonkénti hővisszanyerö levegő ki- és bevezetése

42 Felújítás - épületgépészet Egyértelműen a primer energiaigény növekedésével jár, ha az épületben gépi hűtést alkalmaznak. Központi rendszer aligha jön szóba, annál inkább az esetlegesen alkalmazott egyedi készülékek megjelenése. A homlokzatokon megjelenő kondenzátorok minden szempontból súlyosan kifogásolhatók. Ezek az egyéni akciók nehezen tarthatók kordában, visszafogásuk lehetősége a jó árnyékolásban rejlik.

43 Click to edit Master title Köszönöm a figyelmet!

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI TÁMOP JEGYZET PÁLYÁZAT Képzés- és tartalomfejlesztés, képzők képzése, különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre és azok fejlesztésére (Projektazonosító:

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 3. Épületszerkezettani Tanszék Előadó: Dr. Becker G., Dr. Hunyadi Z. Évf. felelős: Takács Lajos 2011/12. tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz.

Részletesebben

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA A fal rétegrendje (belülről kifelé) 1,5 cm vakolat 20 cm vasbeton fal 0,5 cm ragasztás 12 cm kőzetgyapot hőszigetelés 0,5 cm vékonyvakolat Számítsuk ki a fal hőátbocsátási tényezőjét,

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐSZIGETELÉS

ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐSZIGETELÉS ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐSZIGETELÉS FAJLAGOS HŐVESZTESÉGTÉNYEZŐ q W/m 3 K AZ ÉPÜLET RENDELTETÉSÉTŐL FÜGGETLEN A fajlagos hőveszteségtényező követelményértékei 1992-2006 ÁTLAGOS HŐÁTBOCSÁTÁSI TÉNYEZŐ U m W/m

Részletesebben

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású épületekig. Nagy István Épületenergetikai szakértő Nagy Adaptív Kft +36-20-9519904; info@nagy-adaptiv.hu

Részletesebben

Épületenergetikai számítások

Épületenergetikai számítások Épületenergetikai számítások A számításokat az EPBD előírásaival összhangban lévő 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet [1] előírásai szerint végeztük el. Az alkalmazásra magyarországon kerül sor, illetve amennyiben

Részletesebben

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó Megoldás falazatra Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó TARTALOM 2020-as energetikai követelmények irányelvei A közel zéró fogalma

Részletesebben

Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések

Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések Copyright Verlag Dashöfer Szerző: Horváth Sándor Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések

Részletesebben

2016. január Összefoglaló az Ursa 2015-ben megjelent legjobb szigetelési tanácsaiból

2016. január Összefoglaló az Ursa 2015-ben megjelent legjobb szigetelési tanácsaiból 2016. január Összefoglaló az Ursa 2015-ben megjelent legjobb szigetelési tanácsaiból Extrudált polisztirol megújult lendülettel Egy különleges magas minőségű zártcellás keményhab extrém igények lefedésére

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ÉSZREVÉTEL

Magyar Mérnöki Kamara ÉSZREVÉTEL Soltész Ilona mb. országos főépítész és Magyar Mérnöki Kamara ÉSZREVÉTEL Tárgy: A Belügyminisztérium megbízásából a Magyar Mérnöki Kamara szervezésében 2011. március 4-én lezajlott prezentáció ÉPÜLETENERGETIKAI

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Szentlőrinci Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Szentlőrinci Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva Tájékoztató a szerződés módosításáról - Szentlőrinci Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/74 Beszerzés tárgya:

Részletesebben

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához.

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. 1. A tervezési terület ismertetése A pécsi 23891/68 helyrajzi számú ingatlanon (Pécs, Aidinger J. u. 41.) található a Megyervárosi

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETEK FELÚJÍTÁSA

ÉPÜLETSZERKEZETEK FELÚJÍTÁSA ÉPÜLETSZERKEZETEK FELÚJÍTÁSA Meglévő épületek Jelentős mértékű felújítás esetén törlik azt az 1000 m 2 -es küszöböt, amely felett a nemzeti szinten megállapított energetikai követelményeknek eleget kell

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSTAN MSc. BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter. Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona 1

MAGASÉPÍTÉSTAN MSc. BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter. Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona 1 MAGASÉPÍTÉSTAN MSc Magasépítéstan MSc 10. Előadás BME MET Előadó: 20142/2015 II. szemeszter Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Horváth Imréné Dr. Baráti

Részletesebben

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről

SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről SZAKMAI VÉLEMÉNY tornaterem belső átalakítás és légtechnikai rendszer kérdéséről Helyszín: Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola Taksony, Iskola u. 3. hrsz.:198. Megrendelő: Taksony Német Nemzetiségi

Részletesebben

Egészséges, kedvező komfortérzetű ház

Egészséges, kedvező komfortérzetű ház Egészséges, kedvező komfortérzetű ház avagy Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Dr. Józsa Zsuzsanna 2015. november 10. 1 Az ember komfortérzete sok

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az Épületszerkezettan 3. félév 5. szerkesztő gyakorlatához Táblás szerelt homlokzatburkolatok

ÓRAVÁZLAT. Az Épületszerkezettan 3. félév 5. szerkesztő gyakorlatához Táblás szerelt homlokzatburkolatok BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék Épületszerkezettan 3. Előadók: Dr. Becker Gábor, Dr. Hunyadi Zoltán Évf. felelős: Dr. Takács Lajos Gábor 2015/16 tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan

Részletesebben

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújulók - alapfogalmak Primer energia Egyes energiahordozók eléréséhez, használható formába hozásához,

Részletesebben

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék BME - MET 2014 / 2015. - gyakorlat Készítette: Dr. Csanaky Judit Emília, BME Építőmérnöki

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2015.12.18. Iktatószám: 26643/2015 CPV Kód: 45453100-8 Lajosmizse Város Önkormányzata

Közzététel dátuma: 2015.12.18. Iktatószám: 26643/2015 CPV Kód: 45453100-8 Lajosmizse Város Önkormányzata Táj.szerz.mód - Vállalkozási szerződés a KEOP-2015-5.7.0 számú projekt keretében Lajosmizse Város Önkormányzatának tulajdonában álló, Lajosmizse Rákóczi utca 30. és Attila u. 6. szám alatti óvodák épületeinek

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

GYŐRI VÁSÁRCSARNOK ENERGETIKAI ÉS ÉPÍTÉSZETI FELÚJÍTÁSI KONCEPCIÓTERVE

GYŐRI VÁSÁRCSARNOK ENERGETIKAI ÉS ÉPÍTÉSZETI FELÚJÍTÁSI KONCEPCIÓTERVE GYŐRI VÁSÁRCSARNOK ENERGETIKAI ÉS ÉPÍTÉSZETI FELÚJÍTÁSI KONCEPCIÓTERVE Hegedűs Richard építészmérnök hallgató, Széchenyi István Egyetem, Győr e-mail cím: hricsi89@gmail.com Hubjer Zoltán építészmérnök

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések. GINOP Energia prioritás

Épületenergetikai fejlesztések. GINOP Energia prioritás Épületenergetikai fejlesztések GINOP Energia prioritás A konstrukció célja az épületek energiahatékonyságának és energiatakarékosságának javítására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő

Részletesebben

31 582 04 0000 00 00 Építményszigetelő Építményszigetelő 31 582 04 0100 31 02 Vízszigetelő Építményszigetelő 2/45

31 582 04 0000 00 00 Építményszigetelő Építményszigetelő 31 582 04 0100 31 02 Vízszigetelő Építményszigetelő 2/45 077-0 Speciális szigetelési feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Passzívház dokumentáció, Szada családi ház, Szada (Passzívház adatbank szám: 1782)

Passzívház dokumentáció, Szada családi ház, Szada (Passzívház adatbank szám: 1782) , Szada családi ház, Szada (Passzívház adatbank szám: 1782) 1. Áttekintő ismertetés Építészet: Intervallum Kft. Tervező: Szekér László A 126 m2 hasznos alapterületű családi ház az első minősített magyar

Részletesebben

KEOP-5.5.0/A/12-2013-0442

KEOP-5.5.0/A/12-2013-0442 KEOP-5.5.0/A/12-2013-0442 számú pályázat keretében komplex energetikai beruházás kivitelezése a Balatonfenyvesi Kisfenyő Napköziotthonos Óvoda épületére Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/92 Beszerzés

Részletesebben

"Épületenergetikai korszerűsítési munkálatok - Felsőzsolca

Épületenergetikai korszerűsítési munkálatok - Felsőzsolca "Épületenergetikai korszerűsítési munkálatok - Felsőzsolca Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/120 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME I/1. FEJEZET Alapelvek

ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME I/1. FEJEZET Alapelvek OTSZ 5. rész ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME I/1. FEJEZET Alapelvek Alapvető célkitűzés, hogy tűz esetén az építmény állékonysága egy előírt, de korlátozott időtartamra amennyiben

Részletesebben

Épületek műszaki tartalma működése

Épületek műszaki tartalma működése tartalma működése 1 Épület, mint a külső környezettől elválasztott térrendszer A belső terekben a külsőtől különböző állapotokat kell létrehozni és fenntartani Meghatározók: az ember élettani, higiénés

Részletesebben

Műszaki leírás, értékesítési tájékoztató Szombathely, Szabadnép u. (42.) 980/2 hrsz-ú telken megvalósuló 2x3 lakásos sorház építéséhez.

Műszaki leírás, értékesítési tájékoztató Szombathely, Szabadnép u. (42.) 980/2 hrsz-ú telken megvalósuló 2x3 lakásos sorház építéséhez. 1 Műszaki leírás, értékesítési tájékoztató Szombathely, Szabadnép u. (42.) 980/2 hrsz-ú telken megvalósuló 2x3 lakásos sorház építéséhez. Általános információk: Tervezett épület Szombathely herényi városrészén

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításáról KEOP 5.6.0. Arany J. u. 27.

Tájékoztató szerződés módosításáról KEOP 5.6.0. Arany J. u. 27. Tájékoztató szerződés módosításáról KEOP 5.6.0. Arany J. u. 27. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/117 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

1. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85.

1. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. 1. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751; 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/90. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/90. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: "Kapuvári óvodák energetikai korszerűsítése KEOP-5.5.0/A/12-2013-0183 azonosító számú támogatási konstrukció keretében"kiírt nemzeti értékhatárokat elérő hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 4. Előadás

Magasépítéstan alapjai 4. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 4. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék 4. Előadás Födémek, koszorúk, áthidalók 1. Födémek

Részletesebben

Korszerű energetikai modellezés a téglaépítésben

Korszerű energetikai modellezés a téglaépítésben Korszerű energetikai modellezés a téglaépítésben I. Bevezető energetikai modellek ismertetése II. III. Téglatermékere vonatkozó életciklus elemzés energetikia számításainak ismertetése Összegzés I. Bevezető

Részletesebben

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK S Z E R K E Z E T E K M E G E R Ő S Í T É S E BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi

Részletesebben

Ponyvagarázs. Összeszerelési útmutató. Verzió: 480 cm X 250 cm X 180(220) cm Dátum: 2009. december 10. Készítette: minimumgarazs.

Ponyvagarázs. Összeszerelési útmutató. Verzió: 480 cm X 250 cm X 180(220) cm Dátum: 2009. december 10. Készítette: minimumgarazs. Ponyvagarázs Összeszerelési útmutató Verzió: 480 cm X 250 cm X 180(220) cm Dátum: 2009. december 10. Készítette: minimumgarazs.hu 2 Biztonsági előírások Ellenőrizze a ponyvagarázs csomagolásaiban található

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 1132 Budapest, Visegrádi utca 49. 2.

Részletesebben

Közel nulla energiaigényű A+ energiaosztályú Passzívházak

Közel nulla energiaigényű A+ energiaosztályú Passzívházak www.thermo-block.hu Szakmai kérdések: 06 20/350-6750 Értékesítés: 06 20/364-3843 Közel nulla energiaigényű A+ energiaosztályú Passzívházak építési rendszere 60-70%-os energia megtakarítás Nem kell utólagos

Részletesebben

Hajdúnánás, Dorogi u. 24. szám alatti meglévő óvodaépület épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással

Hajdúnánás, Dorogi u. 24. szám alatti meglévő óvodaépület épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással Hajdúnánás, Dorogi u. 24. szám alatti meglévő óvodaépület épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/126 Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

Az energetikai minőségtanúsítvány. Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Az energetikai minőségtanúsítvány. Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Az energetikai minőségtanúsítvány Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék. Az energetikai minőségtanúsítvány 176/2008 (VI.30.) Korm. rendelet az épületek energetikai

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a 12,0 cm-es szélességi méretből adódóan kevesebb áthidalóval megoldható

Részletesebben

A kiskörei varroda és zsongó épületének energetikai fejlesztése 1.sz. szerződésmódosítás

A kiskörei varroda és zsongó épületének energetikai fejlesztése 1.sz. szerződésmódosítás A kiskörei varroda és zsongó épületének energetikai fejlesztése 1.sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/15 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

Budapest, IX. kerület Tűzoltó u. 33/a. sz. alatti lakóépület rehabilitációs felújítása -elj. eredm. táj.

Budapest, IX. kerület Tűzoltó u. 33/a. sz. alatti lakóépület rehabilitációs felújítása -elj. eredm. táj. Budapest, IX. kerület Tűzoltó u. 33/a. sz. alatti lakóépület rehabilitációs felújítása -elj. eredm. táj. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/57 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Designo a tetőtéri ablakok új generációja. Roto Designo. Tetőtéri ablakok & szolárrendszerek

Designo a tetőtéri ablakok új generációja. Roto Designo. Tetőtéri ablakok & szolárrendszerek Designo a tetőtéri ablakok új generációja Roto Designo Tetőtéri ablakok & szolárrendszerek Vannak véletlenek, de nem a Roto-nál! 75év tapasztalat A Roto-t 75 éve alapították, és a folyamatos fejlesztésnek

Részletesebben

Twist kerámia tetõcserép

Twist kerámia tetõcserép 0 A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TWIST alapcserép TWIST szellőzőcserép TWIST hófogócserép,-0, db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TWIST jobbos szegőcserép,-,0 db

Részletesebben

CSARNOKÉPÜLETEK KÖNNYŰ KÜLSŐ HATÁROLÓSZERKEZETEI. Dr. Kakasy László

CSARNOKÉPÜLETEK KÖNNYŰ KÜLSŐ HATÁROLÓSZERKEZETEI. Dr. Kakasy László CSARNOKÉPÜLETEK KÖNNYŰ KÜLSŐ HATÁROLÓSZERKEZETEI Dr. Kakasy László FÉMANYAGÚ KÜLSŐ HATÁROLÓK Helyszínen rétegenként szerelt: Szendvics (kész) szerkezetek falvázgerendákra szerelt acél felületelemekre (kazetta,

Részletesebben

Hőátbocsátás. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12.

Hőátbocsátás. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. Hőátbocsátás Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Hőszigetelési együttható Ez az úgynevezett K vagy U

Részletesebben

Hősugárzás Hővédő fóliák

Hősugárzás Hővédő fóliák Hősugárzás Hővédő fóliák Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A sugárzás alaptörvényei A az érkező energia E=A+T+R

Részletesebben

MŰLEÍRÁS HELYSZÍN GONDOLATOK, ELVEK

MŰLEÍRÁS HELYSZÍN GONDOLATOK, ELVEK Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése Műszaki leírás MŰLEÍRÁS HELYSZÍN Családi házas beépítési szövetben csomóponti sűrűsödés, a Nemes utca és Nagykőrösi út- Vasút utca sarkán kialakuló kereskedelmi-szolgáltató

Részletesebben

A Városi Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztése - 2. sz. szerződésmódosítás

A Városi Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztése - 2. sz. szerződésmódosítás A Városi Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztése - 2. sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/147 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó:

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó: 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó: 2012/2013 II. szemeszter Medgyasszay Péter PhD egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék TARTALOM 1. Bevezetés, visszacsatolás 1.1 Tárgyalt szerkezetek

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Vidóczi Árpád építészmérnök

KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Vidóczi Árpád építészmérnök KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Vidóczi Árpád építészmérnök 4/15/2014 Szabályozás Közel nulla energiaigényű épület: az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2015.09.07. Iktatószám: 16825/2015 CPV Kód: 45453100-8;45261400-8;71322000-1 Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közzététel dátuma: 2015.09.07. Iktatószám: 16825/2015 CPV Kód: 45453100-8;45261400-8;71322000-1 Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Békéscsaba, Bartók Béla út 24. szám alatti Családok Átmeneti Otthona és Gyermekek Átmeneti Otthona felújításának kivitelezése és a kivitelezéséhez szükséges kiviteli tervdokumentáció elkészítése vállalkozási

Részletesebben

A Budapest, Fehér út 9-11. sz. alatti Nemzeti Lőtér bővítése.

A Budapest, Fehér út 9-11. sz. alatti Nemzeti Lőtér bővítése. A Budapest, Fehér út 9-11. sz. alatti Nemzeti Lőtér bővítése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/118 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121.

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu A zöldtető

Részletesebben

CÍMLAP. A 1098 Budapest, Lobogó u. 7. sz. alatti Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium Jégcsarnok zajcsökkentési munkái KIVITELI TERV

CÍMLAP. A 1098 Budapest, Lobogó u. 7. sz. alatti Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium Jégcsarnok zajcsökkentési munkái KIVITELI TERV CÍMLAP A 1098 Budapest, Lobogó u. 7. sz. alatti Jégcsarnok zajcsökkentési munkái KIVITELI TERV Megbízó: FERENCVÁROSI INTÉZMÉNYÜZEMELTETÉSI KÖZPONT 1097 Budapest, Vágóhíd u. 35-37. Tervező: 95 APSZIS BT.,

Részletesebben

T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI A) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai A szakma (szakképesítés)

Részletesebben

Limerick. Egy kis verstani alapkurzus:

Limerick. Egy kis verstani alapkurzus: 2013. 11. 18. A szellőző tégla: FluctuVent hővisszanyerő szellőzés Csiha András épületgépész mérnök, ny. főiskolai docens ETÜD+ Mérnökiroda és Kereskedelmi Bt, Debrecen etudbt@etudbt.t-online.hu, csihaandras@etudbt.t-online.hu

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/130 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/130 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Békéscsaba, Bartók Béla út 24. szám alatti Családok Átmeneti Otthona és Gyermekek Átmeneti Otthona felújításának kivitelezése és a kivitelezéséhez szükséges kiviteli tervdokumentáció elkészítése vállalkozási

Részletesebben

Rövid módszertani segédlet energetikai tanúsításhoz, méretezéshez

Rövid módszertani segédlet energetikai tanúsításhoz, méretezéshez Rövid módszertani segédlet energetikai tanúsításhoz, méretezéshez tekintettel a legutóbbi módosításra 2014. július Készítette: Zorkóczy Zoltán szakmai referens Jóváhagyta: Soltész Ilona főosztályvezető

Részletesebben

Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és Kollégium

Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és Kollégium Gyakorlati épületfizika Féléves feladat Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és Kollégium 9023 Győr, Szabolcska Mihály u. 5. Hő- és páratechnikai, épületakusztikai és tűzvédelmi szakvélemény Készítette:

Részletesebben

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről)

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/69 Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

ÉPÜLETEK MŰSZAKI TARTALMA ÉS MŰKÖDÉSE 2009. (Dr Lányi Erzsébet)

ÉPÜLETEK MŰSZAKI TARTALMA ÉS MŰKÖDÉSE 2009. (Dr Lányi Erzsébet) ÉPÜLETEK MŰSZAKI TARTALMA ÉS MŰKÖDÉSE 2009. (Dr Lányi Erzsébet) Az épületek műszaki tartalma. Az épületek értelmezhetők a külső környezettől sík vagy görbült felületekkel elválasztott térrendszerként is.

Részletesebben

ának tervezési és kivitelezési tapasztalatai

ának tervezési és kivitelezési tapasztalatai Magyarország első szalma panel házának ának tervezési és kivitelezési tapasztalatai Igaz Titusz, ügyvezető SZALMA-ÖKOBLOKK Kft. igaz.titusz@gmail.com Abstract Hazánkban jelenleg nem túl ismertek a szalmaházak,

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

Födémszerkezetek megerősítése

Födémszerkezetek megerősítése Födémszerkezetek megerősítése FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK CSAPOS GERENDAFÖDÉM A csapos gerendafödémek károsodása a falazatra felfekvő végek bütüinek és az 50..10 cm hosszra kiterjedő felső

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló

Részletesebben

"Hagyomány és megújulás Óvárosban - Móra Ferenc Óvoda felújítása - módosítás

Hagyomány és megújulás Óvárosban - Móra Ferenc Óvoda felújítása - módosítás "Hagyomány és megújulás Óvárosban - Móra Ferenc Óvoda felújítása - módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/107 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/149 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/149 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Békéscsaba, Bartók Béla út 24. szám alatti Családok Átmeneti Otthona felújításának kivitelezése és a kivitelezéshez szükséges kiviteli tervdokumentáció elkészítése vállalkozási szerződés keretében - szerződés

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, INFORMÁCIÓK. Otthon Melege Program. Otthon Melege Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, INFORMÁCIÓK. Otthon Melege Program. Otthon Melege Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, INFORMÁCIÓK Otthon Melege Program Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram Otthon Melege Program

Részletesebben

Ingatlan. Új lakások Pécelen

Ingatlan. Új lakások Pécelen Ingatlan Új lakások Pécelen Az utóbbi tíz év migrációjaként megfigyelhető, hogy elsősorban a fiatalok, családosok az élhetőbb környezet, a közlekedés, a biztonság, valamint legfőképpen az ingatlanárak

Részletesebben

3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia

3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia TARTALOMJEGYZÉK I. Iratanyag Műszaki leírás 1. Telepítés, tájolás 2. Tömeg, forma, anyagok 3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia 4. Épület szerkezetek 5. Épület - Gépészet Csatolt mellékletek 11.

Részletesebben

Részlet a KvVM megrendelésére 2006-ban készített energiatakarékossági tanulmánykötetből (szerk. Beliczay Erzsébet)

Részlet a KvVM megrendelésére 2006-ban készített energiatakarékossági tanulmánykötetből (szerk. Beliczay Erzsébet) Részlet a KvVM megrendelésére 2006-ban készített energiatakarékossági tanulmánykötetből (szerk. Beliczay Erzsébet) XI. fejezet Városvizsgálatok (Dr. Unger János, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattan és

Részletesebben

Szerelés, tárolás, karbantartás

Szerelés, tárolás, karbantartás Szerelés, tárolás, karbantartás TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános tudnivalók 1.1 Szállítás...3 1.2 Rakodás...3 1.3 Tárolás...4 1.4 Szereléshez szükséges szerszámok...4 2. Szerelési útmutató 2.1 Előkészítő lépések...5

Részletesebben

KEOP-5.3.0/A/09-2009-0105

KEOP-5.3.0/A/09-2009-0105 KEOP-5.3.0/A/09-2009-0105 azonosító számú Szank Községi Önkormányzat Általános Művelődési Központ Gy. Szabó Béla Általános Iskola energetikai korszerűsítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/90 Beszerzés

Részletesebben

talajfelszín feletti - trágyatárolók: - a betonfalú hígtrágya tároló medencék,

talajfelszín feletti - trágyatárolók: - a betonfalú hígtrágya tároló medencék, Az EU környezetvédelmi, állatjóléti és higiéniai előírásainak való megfeleléshez nyújtott támogatás keretében igénybe vehető beruházás típusok kódjának listája Környezetvédelmi célú beruházási támogatások

Részletesebben

Róna u. 174. N szám alatti épület felújítása

Róna u. 174. N szám alatti épület felújítása Róna u. 174. N szám alatti épület felújítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/104 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/78 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/78 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés A 6500 Baja, Szabadság út 30. és 32. szám alatti ingatlanok felújítása és átalakítása kiviteli tervdokumentációjának elkészítése és építési kivitelezési munkáinak elvégzése Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

TSZ: 1222. CNC Park - Hatvan építési engedélyezési terv. BENEBIAN Kft. 8200 Veszprém, Budapest út 47. 3000 Hatvan, Bercsényi utca hrsz.

TSZ: 1222. CNC Park - Hatvan építési engedélyezési terv. BENEBIAN Kft. 8200 Veszprém, Budapest út 47. 3000 Hatvan, Bercsényi utca hrsz. TSZ: 1222 építtető: BENEBIAN Kft. 8200 Veszprém, Budapest út 47. terv: CNC Park - Hatvan építési engedélyezési terv helyszín: 3000 Hatvan, Bercsényi utca hrsz.: 7000/2 Veszprém, 2012. augusztus hó TSZ:

Részletesebben

I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 6. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 1132 Budapest, Visegrádi utca 49. 2.

Részletesebben

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások 44 j) A szivattyúház kibocsátó forrás, a forgó tömítések miatt 2-es zóna. Erre, és az egység egyéb csőcsatlakozásaira, valamint hőtágulási lefúvatóira (HLF) a tervezőnek együttes zónahatárt kell meghatároznia.

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület Megrendelő Szociális Szolg. Közp. 16db apartmanja Kál Nagyközség Önkormányzata 335 Kál, Szent István tér 2. Tanúsító Vereb

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Nemzeti Fejlesztési Minisztérium PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 Budapest, 2011.

Részletesebben

BITUMENES VÍZSZIGETELŐ RENDSZEREK

BITUMENES VÍZSZIGETELŐ RENDSZEREK BITUMENES VÍZSZIGETELŐ RENDSZEREK KIVITELEZÉSI KÉZIKÖNYV HOGYAN KELL? www.kvkparabit.com TARTALOMJEGYZÉK TETŐRENDSZEREK BITUMENES LEMEZEKKEL 3 A B C D EGYENES RÉTEGRENDŰ LAPOSTETŐ KÉTRÉTEGŰ VÍZSZIGETELÉS

Részletesebben

Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől

Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől Érvényes: 01. március 1-jétől Energiahatékony építés A hőszigetelés önmagában házunk nem minden energetikai problémáját oldja meg. Az igazán energiahatékony

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Kossuth u. 12-14. sz. alatti épületének energetikai fejlesztése - 1. sz. szerződésmódosítás

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Kossuth u. 12-14. sz. alatti épületének energetikai fejlesztése - 1. sz. szerződésmódosítás A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Kossuth u. 12-14. sz. alatti épületének energetikai fejlesztése - 1. sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/80 Beszerzés tárgya: Építési

Részletesebben

Támogatott szervezet [Kbt. 6. (1) bekezdés g) pont] Ajánlatkérő fő tevényeségi köre:

Támogatott szervezet [Kbt. 6. (1) bekezdés g) pont] Ajánlatkérő fő tevényeségi köre: Tájékoztatás eljárás eredményéről az Energetikai beruházás a Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvodában elnevezésű építési beruházás tárgyában

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1.

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. ) Területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt,

Részletesebben

ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉPÜLETEK TŰZESETI TAPASZTALATAI. Dr. Takács Lajos Gábor BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék

ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉPÜLETEK TŰZESETI TAPASZTALATAI. Dr. Takács Lajos Gábor BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉPÜLETEK TŰZESETI TAPASZTALATAI Dr. Takács Lajos Gábor BME ALACSONY ENERGIA- FELHASZNÁLÁSÚ ÉPÜLETEK TŰZVÉDELMI JELLEMZŐI Vastag hőszigetelések (5-10 cm helyett 15 30 cm) a hőleadás

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/88

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/88 Vállalkozási szerződés, az ÉAOP-2.1.1/A.I-12 számú Interaktív múzeum kialakítása a baktalórántházai Dégenfeld Kastélyban című pályázat keretében építési kivitelezési munkák elvégzése Közbeszerzési Értesítő

Részletesebben

A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága

A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 12. sz. 2005. p. 44 62. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága

Részletesebben

Eljárás eredménye-vállalkozási szerződés gyakorlati képzőhely kialakítására a PEMÜ Zrt.-nél

Eljárás eredménye-vállalkozási szerződés gyakorlati képzőhely kialakítására a PEMÜ Zrt.-nél Eljárás eredménye-vállalkozási szerződés gyakorlati képzőhely kialakítására a PEMÜ Zrt.-nél Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/129 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az

Részletesebben

Termopoli, avagy gazdálkodj okosan! Bolyai Farkas Elméleti Líceum

Termopoli, avagy gazdálkodj okosan! Bolyai Farkas Elméleti Líceum Bolyai Farkas Elméleti Líceum Készítette: Kiss Gergely és Ferencz András Felkészítő tanár: Szász Ágota Judit Mentor: Pál Attila Termopoli, avagy gazdálkodj okosan! Környezetvédelemi dolgozat TUDEK-2014

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról II. - Mesevár Óvoda közösségi célú felújításának, átalakításának, bővítésének kivitelezési munkái

Tájékoztató a szerződés módosításáról II. - Mesevár Óvoda közösségi célú felújításának, átalakításának, bővítésének kivitelezési munkái Tájékoztató a szerződés módosításáról II. - Mesevár Óvoda közösségi célú felújításának, átalakításának, bővítésének kivitelezési munkái Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/110 Beszerzés tárgya: Építési

Részletesebben