Magyar Mérnöki Kamara ÉSZREVÉTEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Mérnöki Kamara ÉSZREVÉTEL"

Átírás

1 Soltész Ilona mb. országos főépítész és Magyar Mérnöki Kamara ÉSZREVÉTEL Tárgy: A Belügyminisztérium megbízásából a Magyar Mérnöki Kamara szervezésében március 4-én lezajlott prezentáció ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS KORSZERŰSÍTÉSE témakörben. Tisztelt Soltész Ilona főosztályvezető-helyettes mb. országos főépítész asszony! Örömmel vettük meghívását a fenti rendezvényre és ezúton teszünk eleget kérésüknek az ott elhangzottakkal kapcsolatos észrevételezés tekintetében. Mielőtt azonban kitérnénk a szakmai részletekre meg kell fogalmaznunk véleményünket az épületek energiahatékonyságára vonatkozó EU irányelvek hazai bevezetésének módjával kapcsolatban. Úgy véljük, hogy a Belügyminisztérium, mint az épületenergetikai szabályozás témájáért felelős jogalkotó, nem véve figyelembe a 7/2006. TNM rendelet módosításának időigényét, nem szánt elég időt a rendelet EU irányelveknek megfelelően történő kidolgozására. Az Európai Unió 31/2010-es irányelvének kiemelten fontos alapelvei a magyarországi szabályozási környezetben még nem jelentek meg, a március 4.-én elhangzott prezentációban nem alkalmazottak. Ezen változtatni kell! Még mielőtt belemennénk a részletekbe megjegyezzük, hogy részletes, szakmai vitára, nem pusztán egy előre nem ismert prezentációhoz hozzászólás formájában bármikor készek vagyunk mind mi, mind más gyártók szakértői. Elsőként melyek azok az irányelvi részek, melyeket mindenképpen ki kell dolgozni és csak ezek kidolgozása után lenne szabad a 7/2006-os TNM rendelettel foglalkozni: Meglátásunk szerint feltétlenül érvényesíteni kell az építésekkel, felújításokkal kapcsolatban is: a./ energiahatékonyság javítását, b./ üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentését, c./ a megújuló energia felhasználás arányának növelését. (Preambulum (3) (5) bekezdés)

2 Az épületek energiahatékonyságának további javítására irányuló intézkedéseknek figyelembe kell venniük a klimatikus és a helyi feltételeket, valamint a beltéri klimatikus viszonyokat és a költséghatékonyságot is. (Preambulum (8) bekezdés ) Az épületek energiahatékonyságát olyan módszertan alapján kell kiszámítani, amelyet nemzeti és regionális szinten differenciálni lehet. Ez, a hőtechnikai jellemzőkön kívül, egyéb olyan tényezőket is magában foglal, amelyek egyre fontosabb szerepet játszanak, mint például - a fűtés- és légkondicionáló berendezések, - a megújuló forrásokból származó energia alkalmazása, - a passzív hűtés-fűtés, - az árnyékolás, - a belső levegőminőség, - a megfelelő természetes megvilágítás és - az épület tervezése.. (Preambulum (9) bekezdés) Az épületek és az épületelemek becsült gazdasági élettartamát a tagállamoknak kell meghatározniuk, figyelembe véve a tipikus gazdasági élettartamok meghatározásával kapcsolatos jelenlegi gyakorlatot és tapasztalatokat is. (Preambulum (14) bekezdés) Elsőbbséget kell biztosítani azoknak a stratégiáknak, amelyek a nyári időszakban fokozzák az épületek hőszabályozó teljesítményét. E célból előtérbe kell helyezni a túlmelegedést megelőző intézkedéseket, például az árnyékolást és az épületszerkezet szükséges hőkapacitásának biztosítását, valamint a passzív elsősorban a beltéri klimatikus körülményeket és az épület körüli mikroklímát javító hűtési technológiák további fejlesztését és alkalmazását. (Preambulum (25) bekezdés) A tagállamok biztosítják, hogy december 31-ig valamennyi új épület közel nulla energiaigényű épület legyen; (9. Cikk, (1) bekezdés, a./ pont) Másodszor, melyek az épületszerkezeti elemekkel kapcsolatos követelményekre vonatkozó figyelembe veendő fokozatossági és gazdaságossági elvek: Kizárólag a tagállamok felelőssége, hogy minimumkövetelményeket határozzanak meg az épületek és az épület- elemek energiahatékonyságára vonatkozóan. A követelményeket arra tekintettel kell meghatározni, hogy a költségek szempontjából optimális egyensúly jöjjön létre a szükséges beruházások és az épület teljes élettartamára vetített energiaköltségmegtakarítás között, a tagállamok azon jogának sérelme nélkül, hogy a költségoptimalizált energiahatékonysági szinteknél nagyobb energiahatékonyságot biztosító minimumkövetelményeket határozhassanak meg. (Preambulum (10) bekezdés) költségoptimalizált szint : az energiahatékonyság azon szintje, amely egy épület becsült gazdasági élettartama folyamán a legalacsonyabb költséget eredményezi, ( ) A költségoptimalizált szintnek a teljesítőképesség azon szintjei között kell elhelyezkednie, ahol a becsült gazdasági élettartamra vonatkozó költség-haszon elemzés eredménye pozitív.. (2. Cikk, 14. pont) Harmadszor pedig az épületek teljes energiafogyasztására vonatkozó célok előtérbe helyezésének fontossága más európai országok gyakorlatának megfelelően:

3 az épület energiahatékonysága : az épület szokásos használatához kapcsolódó energiaszükséglet kielégítéséhez szükséges energia számított vagy mért mennyisége, amely többek között magában foglalja a fűtéshez, a hűtéshez, a szellőztetéshez, a melegvízellátáshoz és a világításhoz szükséges energiát; (2. Cikk, 4. pont) A nemzeti tervek többek között a következő elemeket tartalmazzák a közel nulla energiaigényű épületek fogalom meghatározása tagállami alkalmazásának gyakorlati részletei, amelyek tükrözik a nemzeti, regionális és helyi feltételeket, és számszerű mutatót tartalmaznak a kwh/m 2 /év egységben kifejezett primerenergia-fogyasztásra vonatkozóan. A primerenergia-fogyasztás meghatározásához felhasznált, a primerenergiával kapcsolatos tényezők alapulhatnak a nemzeti, regionális és helyei átlagértékeken, és figyelembe vehetik a vonatkozó európai szabványokat is; (9. Cikk, (3) bekezdés) Fentieket támasztja alá Soltész Ilona asszony 2010 november 24.-én tett nyilatkozata a kormányzati elképzelésekről. A jelenleg érvényes hőtechnikai szabályozás (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról) 2006-ban lépett életbe. A 2010/31/EU irányelv szerint az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelményeket rendszeres időközönként, legalább ötévente felül kell vizsgálni. Mikor várható az említett rendelet és a követelmények felülvizsgálata? Milyen szigorításokat tervez a tárca a hőtechnikai előírásokban (pl. egyes épületszerkezetekre előírt hőátbocsátási tényező értékek)?... Konkrétan válaszolva azonban a feltett kérdésére, a 7/2006-os rendelet módosítása az új, átdolgozott irányelv új követelményeinek megfelelő jogharmonizációjával egybekötve esedékes. Azaz a módosítással együtt szükséges levonni az eddigi alkalmazás tapasztalatait és további esetleges módosításokat javasolni, valamint felülvizsgálni a követelményeket. A rendelet, valamint az energetikai tanúsításról szóló kormányrendelet szintén jogharmonizációs célú módosításának előkészítésére a Magyar Mérnöki Kamara egy külön csoportot hozott létre, amely a szakterület kiváló szakembereinek javaslatait összegzi. A Belügyminisztérium egészen biztosan támaszkodni fog a kamarai munkacsoport javaslataira Úgy véljük továbbá, hogy a Belügyminisztérium nem támaszkodott kellőképpen az általa múlt év második felében életre hívott Országos Építési Fórum II. Munkacsoportjára sem, pedig minden résztvevő biztosította együttműködési szándékáról! (ennek ellenére a megnyitótól eltekintve egyetlen ülés nem került még összehívásra sem!)

4 Tisztelt Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Építész Kamara! Tisztelt Kollégák! Szakmai véleményünk kialakítása során azzal a feltételezéssel éltünk, hogy az MMK munkacsoport az épületszerkezetek vonatkozásában kizárólag a hatályos 7/2006-os TNM rendelet 1. melléklet, Követelményértékek, I. A határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények 1. táblázat: A hőátbocsátási tényező1) követelményértékei táblázatrész újragondolására kapott megbízást. Megjegyzéseinket a következő témakörökben tettük meg: 1. Épületszerkezeti elemekkel kapcsolatos követelményekre vonatkozó a. a megfelelő és szakmailag indokolható differenciálás b. megfelelő kategorizálás elveinek megfelelően. 2. A fajlagos hőveszteségi tényező és az épületszerkezeti elemekkel kapcsolatos követelményekre vonatkozó számítási módszertan redundanciáját érintően. 3. Egyéb kiemelt tényezők: a. az épületszerkezet és épületgépészet folyamatainak jobb összekötése b. CO2 c. megújuló energiák 4. Épületgépészet 1. ÉPÜLETSZERKEZETI KÖVETELMÉNYEK Épülethatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezők követelményértékei 1.1. A javaslat bírálata indokolatlan különbségtétel az egyes épülethatároló szerkezetekre vonatkozó követelmények között és azok változása között egyaránt 2011/2012 között a tervezett csökkentés mértéke a külső falazatoknál a legnagyobb (34%). Pont ott, ahol a technológiai átállásra időt kellene hagyni. Ez azt eredményezné, hogy homogén szerkezetű külső fal nem épülhetne meg. A homogén szerkezetű fallal is megoldható az energetikailag megfelelő épület. Komplex energiahatékonysági, páratechnikai, ökológiai és életciklus szemléletben igenis használjunk minden szerkezetben a leghosszabb várható élettartamú, legkevesebb környezeti terhelést jelentő, de az elérendő energiamegtakarításhoz az építtetőt hozzásegítő, lehetőleg hazai gyártású építőanyagot. Megjegyezzük, hogy a 2011/2012 időszakban az üvegezett szerkezeteknél 19-20% szigorítás mértéke. Sőt vannak olyan üveg felhasználási területek, ahol egyáltalán semmilyen szigorításra nem tett javaslatot a tervezet. (volt ahol megengedőbb lett, pl. függönyfal) Már a jelen szabályozásban is indokolatlan különbségek vannak, melyet a szabályozás korszerűsítési javaslat tovább mélyít. (pl. üvegfal, szomszédos fűtött épületek és épületrészek közötti fal, fűtött és fűtetlen terek közötti fal, lábazati fal, stb.)

5 A prezentációban látottak alapján még a szakma számára sem egyértelműek a használandó paraméterek: például nincs pontosítva az egyes téglák, illetve falazatok "lambda" és "U" értéke, illetve a megadott értékek összhangjának, azonos bázisának (mért, vagy számított értékek) megteremtése. Ilyen esetben, amikor századokban van eltérés az egyes "U" értékek között, ez megengedhetlen felületesség. Kerámia falazatok hőszigetelő homlokzatvakolattal Pontosítani kellene a szövegben, hogy polisztirol gyöngy vakolatról van szó a 44- es falak felületén, mert az "EPS hőszigetelő vakolat" a szakmai közgondolkodásban a polisztirol hab táblás hőszigetelést jelenti. Ez ellen pedig messzemenően tiltakozunk páratechnikai szempontból. A szomszédos országok gyakorlatának bemutatása során - véleményünk szerint - nem kellő az alaposság, összekeveredik az ajánlott és a törvényileg elvárt kategória. (szeretnénk a források megjelölését látni, a szlovák és az osztrák példáknál kifejezetten!) indokolatlan beavatkozás az építtetői és tervezői választás szabadságába A tervezet külső fal esetén 2011/2012 között 34%-os csökkentést ír elő. Ez jelentősen korlátozná annak a lehetőségét, hogy plusz szigetelés nélkül homogén szerkezetben készüljenek az épületek falazatai. A rövid határidő nem teszi lehetővé a téglaipar számára a technológiai átállást. Ez egy fenntarthatósági, ökológiai szempontból előnyös építési módot szorítana ki a piacról követhetetlen csoportképző ismérvek Az épülethatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének meghatározása során a hatályos TNM rendelet azonos szerkezetek (pl.: üveg) esetén több kategóriát is felállít. Más az U érték követelmény a különböző technológiával készülő üveg nyílászárók esetén. A falazat esetén is több kategória van. A homlokzati üvegfal 2011-es U értéke 1,5, az egyéb külső falazaté 0,45. A TNM rendelet több mint háromszoros (!) eltérést enged a falazat anyagára tekintettel páratechnikai ellenőrzési kötelezettség hiánya Nincs páratechnikai ellenőrzési kötelezettség a javaslatok között, márpedig enélkül könnyen lehet, hogy a PS gyöngy habarcsos vakolat helyett a valóságban egyszerűbbnek tűnik majd sokak számára 3-4 cm EPS hab tábla felragasztása, ami a falazat szempontjából páratechnikai K.O.! 1.2. Új javaslat Első javaslatunk a külső falnál írt követelményekre vonatkozóan új kategóriák létrehozására vonatkozik, hiszen fenntarthatósági, ökológiai szempontból előnyös, életciklus költség szempontból a külső szigetelésénél hatékonyabb, hazai alapanyagra és gyártásra épülő égetett vázkerámia (tégla) termékek a TNM rendelet felülvizsgálata során kerüljenek külön kategóriába.

6 Épülethatároló szerkezet A hőátbocsátási tényező követelményértéke U [W/m2K] Homogén Masszív fal 0,38 0,30 0,27 Szerelt könnyűszerkezet 0,19 0,15 0,14 Felújítás 0,19 0,15 0,14 Az összes szerkezetre vonatkozó U érték javaslatunk pedig a következő: Indokai: Véleményünk szerint minden építőanyag esetén az elérhető legjobb méréssel igazolt (nem pedig számított) technológia kell, hogy vezesse a követelményértékek alakulását. Ezen elvek szerint 2016-ban legyen a most ben elérhető legjobb technológia a követelmény, tehát legyen ideje a gyártóknak felkészülni a követelmények teljesítésére. Ilyen módon a gazdaságossági EU-s követelmény is teljesülni tud. Addig pedig általános elvként vegyük a jelenleg elérhető legjobb technológia *1,25-ös értéket től pedig a mostani elérhető legjobb értékekhez képest további 10%-os csökkentést kelljen elérni. 2. A FAJLAGOS HŐVESZTESÉG-TÉNYEZŐ: Kérdés, hogy a fajlagos hőveszteség-tényező maximális értéke hogyan alakul a határoló felületek követelményértékének szigorítása tükrében. Hogyan lesz teljesíthető a függőnyfalas üveghomlokzatoknál a függönyfal/tömör fal "U" értékeinek 1,60/0,3; 1,45/0,25; 1,30/0,22 értékei mellett, melyek a jelenlegi 1,5/0,45 arányt váltják fel!? Miért kap az új szabályozásban "kedvezményt" az üvegfal az erősen szigorodó követelményű tömör fallal szemben? (A jelenlegi kb. 3x-os arány helyett 5x-ös, illetve 6x-os arány lesz a tervezet szerint!) Jelen pillanatban a fal U értéke majd duplája mint a födémé. Az előirányzatban ez 2/3. Megváltozott volna a hőveszteség aránya?

7 3. EGYÉB KIEMELT TÉNYEZŐK: 3.1. CO2 Nincs említés a CO2 kibocsátás csökkentésének tervezett módjáról és eszközeiről Megújuló energiák Nincs említés a megújuló energiák felhasználásának és beépítésének szerepéről, mint energiatermelési lehetőségről, holott hazánk vállalása, mely már az EU által elfogadott stratégia és cselekvési terv formájában is megjelent, nem teljesíthető az épületek energiaigényének megújuló energiaforrások felhasználásán alapuló kielégítése nélkül (napenergia, szélenergia, biomassza, stb.) Az épületszerkezet és épületgépészet folyamatainak jobb összekötése El kell érni, hogy a végcél, azaz az épület PRIMERENERGIA felhasználása (fűtés, HMV) kerüljön a figyelem központjába és az épület tervezője, építtetője tervezési és gazdaságossági szempontok alapján választhassa ki a megfelelő megoldást. Az épületekre vonatkozó U érték szigorítása csak az egyik lehetősége a primerenergia felhasználás csökkentésének. Az is megoldás, hogy kevésbé szigorú U érték mellett nagyobb hatékonyságú gépészet (pl.: kondenzációs kazán) és/vagy használati melegvíz előállításra napkollektor kerül felhasználásra. A különböző eszközök, illetve ezek komplex használatával azonos primerenergia felhasználás érhető el. Az elemszintű követelmények ( U érték) tervezett szigorítása bizonyos építőanyagok és építési módok alkalmazását kizárja, még akkor is, ha alkalmazásukkal az épület összesített energetikai jellemzője a határértéken belül maradna. Azért nem jó út az U érték túlzott szigorítása, mert ez nem tenné lehetővé, hogy egy jobban hőszigetelt épülettel és kevésbé korszerű gépészeti rendszerrel, vagy egy kevésbé hőszigetelt épülettel és igényesebb épületgépészeti rendszerrel is kielégíthetőek legyenek a primerenergia fogyasztásra vonatkozó előírások. Az épület beruházójának ezzel kapcsolatos döntését nyilván befolyásolják a kétféle megoldás beruházási költségében jelentkező különbségek. Hővédelem (szigetelés) és berendezéstechnika komplex szemlélete Össze kell kapcsolni az épület- és a gépészeti berendezéstechnikát. A megnövelt hővédelem és a hatékony berendezéstechnika azonos jogú intézkedések. A szokásos tervezési gyakorlat szerint az építész és az épületgépész tervező egyeztetése alapján vagy anélkül megtervezett épületre vonatkozóan ki kell számítani az éves hőenergia igény értékét, és ehhez kell az épületgépész tervezőnek olyan rendszereket választania, amelyekkel a követelményértéket teljesíteni lehet. Ez a módszer nem garantálja az optimális és gazdaságos megoldást sem a tervezőnek sem az építtetőnek!

8 4. AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI RENDSZEREK: Egyetértünk dr. Magyar Zoltán előadásának bevezetőjében mondottakkal és az általa is nyitott, nem megoldott kérdésként bemutatott témakörökkel. A 31/2010/EU irányelv figyelembe vétele az épületgépészeti követelmények kialakításánál is elengedhetetlen fontosságú lenne, de ehhez a még a felvetett nyitott kérdések megválaszolása szükséges: Minket is érdekel, hogy Mit jelent a költségoptimalizált szint? Kire vonatkozik? Mit jelent a közel nulla energiaigényű épület? A közel nulla energiaigényű épület költségoptimalizált? Kapcsolat az EPBD és az Eco-Design illetve a RES direktíva közt? Az épületgépészeti rendszerrel szemben támasztott követelmények című PowerPoint prezentációhoz fűzött megjegyzéseink: 4.1. Légállapotra vonatkozó követelmények A légállapotra vonatkozó követelményeken belül nem tér ki arra, hogy úgy az épülethéjazat résein keresztül, mint az ablakszellőztetés révén nagymennyiségű szennyezőanyag, továbbá zajterhelés juthat be a zárt térbe, amely káros hatások csökkentésére/elkerülésére már régóta megvannak a megfelelő műszaki megoldások (az épülethéjazat nagyfokú légtömörségének biztosítása, valamint Blower-Door eljárással való méréses igazolása, és a gépi lakásszellőztető berendezések). Az előbbivel kapcsolatban Magyarországon már december 1-én kihirdetésre került az MSZ EN szabvány Hőtermelő A gázüzemű fűtőberendezés hőtermelőjét nem célszerű kizárólag a kondenzációs kazánokra korlátozni több okból sem: az egy év során csak néhány hónapig (általában tavasztól őszig használt) épületek praktikus gázüzemű fűtőberendezése a legtöbb esetben a gázkonvektor az alacsony energiafelhasználású épületek (passzívházak) sok esetben alkalmazott hőtermelője a gázüzemű kompaktkészülék, amely ellátja a légfűtés, a melegvizes fűtés és a HMV-termelés funkcióját is. az európai és részben a hazai piacon is a különböző hőigényekhez a gázüzemű hőtermelők széles választéka áll rendelkezésre, úgymint a diffúziós-abszorpciós hőszivattyú, a gázmotoros és gázüzemű abszorpciós hőszivattyúk, a gázmotorok, a mikro-gázturbinák és a tüzelőanyagcellák. A tervezők kreativitását és az optimális rendszer kiválasztására irányuló törekvését nem lenne célszerű a kondenzációs kazánok korlátai közé szorítani. Hőtermelők megengedett túlméretezése Ha a hőtermelők megengedett túlméretezését 40 %-ban korlátozzuk, akkor lehetetlenné tesszük a társasházi lakások beruházói által gyakran igényelt lakásonkénti kondenzációs kazán felszerelését, továbbá ugyanezt tesszük egy jól hőszigetelt családi ház esetében is. (Ezek fűtési csúcshővesztesége 2-5 kw, a hazai piacon jelenleg rendelkezésre álló legkisebb kondenzációs kazán névleges fűtőteljesítménye pedig a rendelkezésre álló idő rövidsége miatti gyors piackutatás szerint 12 kw

9 4.3. Frekvenciaváltós szivattyúk Ha az elosztó-hálózatba kötelezően előírjuk a frekvenciaváltós szivattyúk beépítését, akkor lemondunk azokról a legjobb hatékonyságú műszaki megoldásokról, amelyek az egyenáramú, állandó-mágneses keringtető szivattyúkban, illetve pl. a Wilo cég fejlesztésében öltenek testet, amely utóbbinak az elemeit a radiátorokra a termosztatikus szelepek helyére lehet felszerelni Légtechnikai rendszerek hővisszanyerési hatásfoka A légtechnikai rendszerek hővisszanyerési hatásfokát célszerű lenne magasabb értékekben rögzíteni, ugyanis az ellen-keresztáramú hővisszanyerők %-os, az ellenáramú hővisszanyerők pedig %-os hővisszanyerési hatásfokkal rendelkeznek ( a távozó és a kidobott levegő, valamint a távozó és külső levegő hőmérsékletkülönbsége alapján számolva, és a ventilátor teljesítményfelvételét is figyelembe véve) Megújuló energiák A napkollektoron kívül vannak egyéb megújuló energiát hasznosító berendezések/rendszerek is, amelyekre az előadás nem tért ki Kiviteli tervek Mindennemű beszabályozási terv a kiviteli terv része, tehát a prezentáció szellemében így minden esetben meg kell követelni a kiviteli tervek készítését. (egyébként HMV-rendszer esetében nemcsak a cirkulációs hálózatot, hanem a melegvíz-hálózatot is be kell szabályozni.) A fentiekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel, szakmai felvetésekkel kapcsolatban készséggel állunk rendelkezésre és érdeklődéssel várjuk a további konzultációt a témában. Üdvözlettel: Kató Aladár elnök Magyar Téglás Szövetség 1092 Bp. Ráday u Budapest, március 11.

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó Megoldás falazatra Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó TARTALOM 2020-as energetikai követelmények irányelvei A közel zéró fogalma

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

Épületenergetikai számítások

Épületenergetikai számítások Épületenergetikai számítások A számításokat az EPBD előírásaival összhangban lévő 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet [1] előírásai szerint végeztük el. Az alkalmazásra magyarországon kerül sor, illetve amennyiben

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 3-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 3-i rendkívüli ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 3-i rendkívüli ülésére Tárgy: Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos

Részletesebben

KEOP-5.5.0/A/12-2013-0442

KEOP-5.5.0/A/12-2013-0442 KEOP-5.5.0/A/12-2013-0442 számú pályázat keretében komplex energetikai beruházás kivitelezése a Balatonfenyvesi Kisfenyő Napköziotthonos Óvoda épületére Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/92 Beszerzés

Részletesebben

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású épületekig. Nagy István Épületenergetikai szakértő Nagy Adaptív Kft +36-20-9519904; info@nagy-adaptiv.hu

Részletesebben

Épületenergetikai diagnosztika Épületgépészeti módszertani útmutató

Épületenergetikai diagnosztika Épületgépészeti módszertani útmutató Épületenergetikai diagnosztika Épületgépészeti módszertani útmutató MMK FAP 5/2015/1 Témavezető: Nagy Gyula, MMK ÉgT elnök Készítette: Cservenyák Gábor, MMK ÉgT alelnök Nagy Gyula, MMK ÉgT elnök 2015.11.15.

Részletesebben

1. melléklet a 2/2015. (II.14.) önkormányzati rendelethez 1

1. melléklet a 2/2015. (II.14.) önkormányzati rendelethez 1 1. melléklet a 2/2015. (II.14.) önkormányzati rendelethez 1 Pályázati felhívás Oroszlány Város Önkormányzata pályázatot ír ki kiegészítő önkormányzati támogatás elnyerésére a ZFR-TH/15 kódszámú Otthon

Részletesebben

Rövid történeti áttekintés

Rövid történeti áttekintés Épületgépészeti tagozati stratégia a magyarországi épületállomány energiahatékonysági felújítási programjához (Nemzeti Energetikai Stratégia MMK szemszögből) Rövid történeti áttekintés A magyarországi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2012-4.10.0/E

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2012-4.10.0/E PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2012-4.10.0/E Egyházi jogi személyek épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban

Részletesebben

Az energetikai minőségtanúsítvány. Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Az energetikai minőségtanúsítvány. Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Az energetikai minőségtanúsítvány Előadó: Dr. Szalay Zsuzsa adjunktus BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék. Az energetikai minőségtanúsítvány 176/2008 (VI.30.) Korm. rendelet az épületek energetikai

Részletesebben

Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-3.2.1-15 kódszámú, Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra

Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-3.2.1-15 kódszámú, Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-3.2.1-15 kódszámú, Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály

Részletesebben

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva 1 Jelentős tétel a termelési költségei között az energia? Ennek

Részletesebben

Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja a 2020-as követelmény elérése

Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja a 2020-as követelmény elérése Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja a 2020-as követelmény elérése Dr. Csoknyai amás, Dr. zalay suzsa, tefler-hess Nóra lőadó: Dr.

Részletesebben

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek,

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: 1019 OTP Társasház Budapest, XI. Regős utca 14-15-16. Megrendelő: 1019 OTP TÁRSASHÁZ Budapest, XI. Regős utca 14-15-16.

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Nemzeti Fejlesztési Minisztérium PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 Budapest, 2011.

Részletesebben

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához.

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. 1. A tervezési terület ismertetése A pécsi 23891/68 helyrajzi számú ingatlanon (Pécs, Aidinger J. u. 41.) található a Megyervárosi

Részletesebben

Az épületek hőtechnikai tanúsítása

Az épületek hőtechnikai tanúsítása Az épületek hőtechnikai tanúsítása Ismeretes: a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet rögzítette az épületek energia tanúsításának feltételrendszerét. Ebben a Magyar Építész Kamarának és a Magyar Mérnöki

Részletesebben

Hajdúnánás, Dorogi u. 24. szám alatti meglévő óvodaépület épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással

Hajdúnánás, Dorogi u. 24. szám alatti meglévő óvodaépület épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással Hajdúnánás, Dorogi u. 24. szám alatti meglévő óvodaépület épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/126 Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztésére irányuló projektek támogatására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztésére irányuló projektek támogatására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztésére irányuló projektek támogatására A felhívás címe: Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban

Részletesebben

A Budapest, Fehér út 9-11. sz. alatti Nemzeti Lőtér bővítése.

A Budapest, Fehér út 9-11. sz. alatti Nemzeti Lőtér bővítése. A Budapest, Fehér út 9-11. sz. alatti Nemzeti Lőtér bővítése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/118 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121.

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről)

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/69 Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETI FELÚJÍTÁSI CSOMAGOK

ÉPÜLETSZERKEZETI FELÚJÍTÁSI CSOMAGOK 8. MELLÉKLET csak szerkezeti felújítások Változatok 1. csak ablakcsere (1,6) 2. csak ablakcsere (1,3) 3. csak ablakcsere (0,8) 4. csak hőszige-telés (0,45) 5. csak hőszige-telés (0,35) Tartalom Ablakok

Részletesebben

A Városi Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztése - 2. sz. szerződésmódosítás

A Városi Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztése - 2. sz. szerződésmódosítás A Városi Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztése - 2. sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/147 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/132 Építési beruházás Kivitelezés, bármilyen eszközzel, Beszerzés

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések. GINOP Energia prioritás

Épületenergetikai fejlesztések. GINOP Energia prioritás Épületenergetikai fejlesztések GINOP Energia prioritás A konstrukció célja az épületek energiahatékonyságának és energiatakarékosságának javítására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő

Részletesebben

Épületgépészeti műszaki leírás

Épületgépészeti műszaki leírás 1.0 1.1 Általános rész: Épületgépészeti műszaki leírás a 6600 Szentes, Csongrádi út 2. hrsz.:7934/1. számú telken meglévő Labdarugó Klubház épület átalakítás belső épületgépészeti kivitelezési munkáihoz

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/132 Építési beruházás Kivitelezés, bármilyen eszközzel, Beszerzés tárgya:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/132 Építési beruházás Kivitelezés, bármilyen eszközzel, Beszerzés tárgya: Tájékoztató a szerződés módosításáról - Kökönyösi Oktatási Központ Nagy László Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Energiahatékonysági Program Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz készült Pályázati felhívás BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOPON TÖRTÉNŐ EGYEZTETÉSRE

Részletesebben

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva Napelemes rendszerek kialakítása Világítási rendszerek korszerűsítése Energetikai audit Külső nyílászáró-csere és utólagos hőszigetelés Energetikai pályázat GINOP 4.1.1.-16. VEKOP 5.1.1. 5.1.2-16. Épületenergetikai

Részletesebben

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI

ALACSONY ENERGIÁJÚ ÉPÜLETEK ÉS PASSZÍVHÁZAK SZERKEZETEI TÁMOP JEGYZET PÁLYÁZAT Képzés- és tartalomfejlesztés, képzők képzése, különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre és azok fejlesztésére (Projektazonosító:

Részletesebben

ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE Helyi műemlékvédelem alatt álló épület felújítása

ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE Helyi műemlékvédelem alatt álló épület felújítása Helyi műemlékvédelem alatt álló épület felújítása BME MET Előadó: 2014/2015 I. szemeszter Medgyasszay Péter PhD egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék TARTALOM 1. Alapvetés 1.1 Környezeti fenntarthatóság

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése Gombaházak hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése

Kertészet korszerűsítése Gombaházak hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése Kertészet korszerűsítése Gombaházak hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése Pályázat kódja VP2-4.1.3.4-16 Keretösszeg Támogatási összeg 22 milliárd Ft Intenzitás 40 70% Pályázók

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/130 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/130 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés DEBRECEN- NAGYTEMPLOMI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG IMMÁNUEL OTTHONA ENERGETIKAI MEGÚJÍTÁSAKIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ELKÉSZÍTÉSÉVEL EGYÜTTVÉVE tárgyú közbeszerzési eljárásban szerződésmódosítás Közbeszerzési

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Földvár Terv Kft Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Tanúsító: 5 lakásos társasház Paks, Kossuth Lajos utca 4. Hrsz.: 864. Viczai János GT/17-0469

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

Támogatási kérelmek várható száma 22,5 mrd 350 db

Támogatási kérelmek várható száma 22,5 mrd 350 db Kertészet korszerűsítése üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével VP-2-4.1.3.1.-16 Keretösszeg Támogatási kérelmek várható száma

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2008. (III.27.) rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2008. (III.27.) rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2008. (III.27.) rendelete Az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának pályázati

Részletesebben

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE

20.10.2014. Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék LAKÓÉPÜLETEK TERVEZÉSE Lakóépületek tervezése Épületenergetikai gyakorlat MET.BME.HU 2012 / 2013 II. Szemeszter BME Magasépítési Tanszék BME - MET 2014 / 2015. - gyakorlat Készítette: Dr. Csanaky Judit Emília, BME Építőmérnöki

Részletesebben

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető 3. 2. Városunk távhőszolgáltatása 4. 3. A távhőszolgáltató rendszer fejlesztésének feladatai

Részletesebben

Számítási példák. Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás

Számítási példák. Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás Számítási példák Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás HMV primer energiaigény számítása Határozza meg egyszerűsített számítással az adott A N =143 m 2 alapterületű lakóépület (családi

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Hatályos: 2013.07.09-7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

TEVÉKENYSÉGET, SZINTÉN LEHETŐSÉGE VAN MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATBAN (ANNEX I. TERMÉK) PÁLYÁZNI.

TEVÉKENYSÉGET, SZINTÉN LEHETŐSÉGE VAN MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATBAN (ANNEX I. TERMÉK) PÁLYÁZNI. ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓK LÉTREHOZÁSA, MŰKÖDTETÉSE, KORSZERŰSÍTÉSE Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban Pályázat kódja Keretösszeg Támogatási összeg

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz. szerkesztő gyakorlatához Kapcsolt gerébtokos ablak és felújítása BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 3. Épületszerkezettani Tanszék Előadó: Dr. Becker G., Dr. Hunyadi Z. Évf. felelős: Takács Lajos 2011/12. tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. 4 sz.

Részletesebben

Passzívház dokumentáció, Szada családi ház, Szada (Passzívház adatbank szám: 1782)

Passzívház dokumentáció, Szada családi ház, Szada (Passzívház adatbank szám: 1782) , Szada családi ház, Szada (Passzívház adatbank szám: 1782) 1. Áttekintő ismertetés Építészet: Intervallum Kft. Tervező: Szekér László A 126 m2 hasznos alapterületű családi ház az első minősített magyar

Részletesebben

9. komplex szerkezet (0,8 / 0,2) 8. komplex szerkezet (1,3 / 0,35) 7. komplex szerkezet (1,6 / 0,45) faelgázosító kazán faelgázosító kazán Fűtés

9. komplex szerkezet (0,8 / 0,2) 8. komplex szerkezet (1,3 / 0,35) 7. komplex szerkezet (1,6 / 0,45) faelgázosító kazán faelgázosító kazán Fűtés CSH- Meglévő családi ház vályog szerkezeti felújítások 4. MELLÉKLET 4. táblázat épületgépészeti felújítás eredeti állapot építőanyag típusa vályogtégla építés ideje előtt méret (m2) emeletek száma belmagasság

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Épületrész (lakás): Megrendelő: Tanúsító: 6. emelet 25. lakás Vértesy Mónika TÉ-01-63747 Az épület(rész) fajlagos primer

Részletesebben

Limerick. Egy kis verstani alapkurzus:

Limerick. Egy kis verstani alapkurzus: 2013. 11. 18. A szellőző tégla: FluctuVent hővisszanyerő szellőzés Csiha András épületgépész mérnök, ny. főiskolai docens ETÜD+ Mérnökiroda és Kereskedelmi Bt, Debrecen etudbt@etudbt.t-online.hu, csihaandras@etudbt.t-online.hu

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításáról KEOP 5.6.0. Arany J. u. 27.

Tájékoztató szerződés módosításáról KEOP 5.6.0. Arany J. u. 27. Tájékoztató szerződés módosításáról KEOP 5.6.0. Arany J. u. 27. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/117 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

Dr. Szabó József épületenergetikai szakértő

Dr. Szabó József épületenergetikai szakértő Dr. Szabó József épületenergetikai szakértő T Á R S A S H Á Z I L A K Á S M I N T A 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Társasház 1111 Budapest Társasház út 11. Hrsz.111111 Épületrész (lakás):

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2015.12.18. Iktatószám: 26643/2015 CPV Kód: 45453100-8 Lajosmizse Város Önkormányzata

Közzététel dátuma: 2015.12.18. Iktatószám: 26643/2015 CPV Kód: 45453100-8 Lajosmizse Város Önkormányzata Táj.szerz.mód - Vállalkozási szerződés a KEOP-2015-5.7.0 számú projekt keretében Lajosmizse Város Önkormányzatának tulajdonában álló, Lajosmizse Rákóczi utca 30. és Attila u. 6. szám alatti óvodák épületeinek

Részletesebben

KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Vidóczi Árpád építészmérnök

KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Vidóczi Árpád építészmérnök KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Vidóczi Árpád építészmérnök 4/15/2014 Szabályozás Közel nulla energiaigényű épület: az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet

Részletesebben

SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET

SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET TARTALOMJEGYZÉK ÉPÜLETGÉPÉSZ SZAKTERVEZŐI NYILATKOZAT ÉPÜLETGÉPÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Általános

Részletesebben

A kiskörei varroda és zsongó épületének energetikai fejlesztése 1.sz. szerződésmódosítás

A kiskörei varroda és zsongó épületének energetikai fejlesztése 1.sz. szerződésmódosítás A kiskörei varroda és zsongó épületének energetikai fejlesztése 1.sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/15 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról 1. oldal 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h)

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT MINTA 2.0. Kitöltési, kezelési útmutató. 1) Általános információk. 2) Munkalapokhoz kapcsolódó kiegészítő információk:

KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT MINTA 2.0. Kitöltési, kezelési útmutató. 1) Általános információk. 2) Munkalapokhoz kapcsolódó kiegészítő információk: 4. sz. melléklet ZFR-CSH/16 KIVITELEZŐI ÁRAJÁNLAT MINTA 2.0 Kitöltési, kezelési útmutató 1) Általános információk a) b) c) d) e) Jelen árajánlati program azzal a céllal készült, hogy a kivitelezői árajánlatok

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. április 14. (OR. en) 5386/3/10 REV 3. Intézményközi referenciaszám: 2008/0223 (COD)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. április 14. (OR. en) 5386/3/10 REV 3. Intézményközi referenciaszám: 2008/0223 (COD) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. április 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2008/0223 (COD) 5386/3/10 REV 3 ENER 12 ENV 16 CODEC 17 PARLNAT 3 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A Tanács

Részletesebben

Egészséges, kedvező komfortérzetű ház

Egészséges, kedvező komfortérzetű ház Egészséges, kedvező komfortérzetű ház avagy Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Dr. Józsa Zsuzsanna 2015. november 10. 1 Az ember komfortérzete sok

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban A felhívás kódszáma: VP-3-4.2.1-15

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban A felhívás kódszáma: VP-3-4.2.1-15 Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban A felhívás kódszáma: VP-3-4.2.1-15 Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2016. február

Részletesebben

A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT

A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT A LEGKORSZERŰBB NÉMET TECHNOLÓGIA A SCHÜCOTÓL DÉKÁNY ISTVÁN CALLENS KFT. 2011. 04. 14. SCHÜCO A legtisztább energiával ma, a holnapért A SCHÜCO vezető technológiai

Részletesebben

A mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola és Fekete István Általános Iskola energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről)

A mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola és Fekete István Általános Iskola energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) A mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola és Fekete István Általános Iskola energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/69 Beszerzés tárgya:

Részletesebben

A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól

A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól Dr Hoffmann Imre A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól Az Európai Uniós tagsággal a feladataink továbbiakkal egészültek ki. Eleget kell tennünk a korábbi

Részletesebben

HILD JÓZSEF ÉPÍT IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ENERGETIKAI ELLEN RZÉSE

HILD JÓZSEF ÉPÍT IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ENERGETIKAI ELLEN RZÉSE SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM 2010/11 HILD JÓZSEF ÉPÍT IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ENERGETIKAI ELLEN RZÉSE KÉSZÍTETTE: BOGNÁR-DÖRNER ÁGNES PAJOR ZSÓFIA RITA GERGELY GYULA MÁTYÁS BORSAI ÁRPÁD 2010/11 HILD JÓZSEF ÉPÍT

Részletesebben

Fenntartható és energiahatékony épületek égetett kerámia építőanyagokból

Fenntartható és energiahatékony épületek égetett kerámia építőanyagokból Meglévő épületek homlokzati és energetikai megújítása CREATON szerelt homlokzatburkolatokkal 1 Előadás tartalma: 1. Fenntartható jövő! 2. Épület- és panel rehabilitáció kérdéskörei 3. Panel lakóépület

Részletesebben

Dr. Bodzási Balázs helyettes államtitkár úr részére. Igazságügyi Minisztérium. Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr! Bevezető:

Dr. Bodzási Balázs helyettes államtitkár úr részére. Igazságügyi Minisztérium. Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr! Bevezető: Dr. Bodzási Balázs helyettes államtitkár úr részére Igazságügyi Minisztérium Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr! Az igazságügyi szakértőkről szóló törvény tervezetével kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat

Részletesebben

Március 7-től pályázható üveg- és fóliaházak létesítése, korszerűsítése!

Március 7-től pályázható üveg- és fóliaházak létesítése, korszerűsítése! Március 7-től pályázható üveg- és fóliaházak létesítése, korszerűsítése! 2016.február 1.-én került meghirdetésre a Vidékfejlesztési Program keretében a Kertészet korszerűsítése üveg- és fóliaházak létesítése,

Részletesebben

Lakásszövetkezetek áfa-beli megítélésének új körülményei

Lakásszövetkezetek áfa-beli megítélésének új körülményei 2006. december XVIII. ÉVFOLYAM 12. SZÁM 2006. DECEMBER Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének lapja Lakásszövetkezetek áfa-beli megítélésének új körülményei A lakásszövetkezeti tagok,

Részletesebben

Sümeg - Jánosmajor Üzemen belüli Energiahatékonyság javítása, ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY KÉRELEM építészeti terv. Sümeg - Jánosmajor (hrsz.

Sümeg - Jánosmajor Üzemen belüli Energiahatékonyság javítása, ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY KÉRELEM építészeti terv. Sümeg - Jánosmajor (hrsz. Sümeg - Jánosmajor Üzemen belüli Energiahatékonyság javítása, ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY KÉRELEM építészeti terv Sümeg - Jánosmajor (hrsz.: 052/12) Megrendelő: Selecta Flóra Kft. 9700 Szombathely Szabó M. utca 50.

Részletesebben

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 22 Mrd Ft. Az Irányító Hatóság a forrásokat így osztja fel:

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 22 Mrd Ft. Az Irányító Hatóság a forrásokat így osztja fel: Tájékozató Kertészet korszerűsítése gombaházak - hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése c. pályázatról Kódszám: VP2-4.1.3.4-16 A konstrukció célja A jelen felhívás egyik

Részletesebben

"Épületenergetikai korszerűsítési munkálatok - Felsőzsolca

Épületenergetikai korszerűsítési munkálatok - Felsőzsolca "Épületenergetikai korszerűsítési munkálatok - Felsőzsolca Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/120 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, INFORMÁCIÓK. Otthon Melege Program. Otthon Melege Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, INFORMÁCIÓK. Otthon Melege Program. Otthon Melege Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, INFORMÁCIÓK Otthon Melege Program Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram Otthon Melege Program

Részletesebben

FŰTÉS RENDSZER FELÚJÍTÁS ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVDOKUMENTÁCIÓ SELECTA FLÓRA KFT. (KISS LÁSZLÓ) 8330 SÜMEG-JÁNOSMAJOR HRSZ: 052/13 ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐ: IMREH MÁRTON ZOLTÁN okl. gépész-mérnök G 01-01036 MAVAGE

Részletesebben

KEOP-5.3.0/A/09-2009-0105

KEOP-5.3.0/A/09-2009-0105 KEOP-5.3.0/A/09-2009-0105 azonosító számú Szank Községi Önkormányzat Általános Művelődési Központ Gy. Szabó Béla Általános Iskola energetikai korszerűsítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/90 Beszerzés

Részletesebben

Hajdúnánás, Iskola u. 3-5-7. szám alatti meglévő iskolaépület épületenergetikai fejlesztése.

Hajdúnánás, Iskola u. 3-5-7. szám alatti meglévő iskolaépület épületenergetikai fejlesztése. Hajdúnánás, Iskola u. 3-5-7. szám alatti meglévő iskolaépület épületenergetikai fejlesztése. Közbeszerzési Értesítő száma: None/None Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/90. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/90. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: "Kapuvári óvodák energetikai korszerűsítése KEOP-5.5.0/A/12-2013-0183 azonosító számú támogatási konstrukció keretében"kiírt nemzeti értékhatárokat elérő hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás

Részletesebben

Passzívházak, alapfogalmak, tervezés, energetika, PHPP

Passzívházak, alapfogalmak, tervezés, energetika, PHPP Passzívházak, alapfogalmak, tervezés, energetika, PHPP Benécs József oklgépészmérnök épületgépész szakmérnök energetikai szakértő Passzívház Kft Gödöllő wwwpasszivhazinfohu TARTALOM Energia Hőenergia Passzívházak,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az Épületszerkezettan 3. félév 5. szerkesztő gyakorlatához Táblás szerelt homlokzatburkolatok

ÓRAVÁZLAT. Az Épületszerkezettan 3. félév 5. szerkesztő gyakorlatához Táblás szerelt homlokzatburkolatok BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék Épületszerkezettan 3. Előadók: Dr. Becker Gábor, Dr. Hunyadi Zoltán Évf. felelős: Dr. Takács Lajos Gábor 2015/16 tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV. A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. PB JEGYZŐKÖNYV Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Távol vannak: Meghívottak: A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről Polgármesteri

Részletesebben

Egészségház infrastrukturális felújítása

Egészségház infrastrukturális felújítása Egészségház infrastrukturális felújítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/65 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről/2015 KÉ Eljárást megindító felhívás

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Tanúsító: Kovács Pál és Társa. Kft. 06-1-388-9793 (munkaidőben) 06-20-565-8778 (munkaidőben) Az épület(rész)

Részletesebben

Fax: +36 49511535. ----------------------------- (Az I.2) szakaszból szükség esetén több példány használható) -------------------

Fax: +36 49511535. ----------------------------- (Az I.2) szakaszból szükség esetén több példány használható) ------------------- 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Mezőkövesd

Részletesebben

Tájékoztató szerződésmódosításról - Vállalkozási szerződés a Mádon található Grossmann-ház felújítására (2.sz.)

Tájékoztató szerződésmódosításról - Vállalkozási szerződés a Mádon található Grossmann-ház felújítására (2.sz.) Tájékoztató szerződésmódosításról - Vállalkozási szerződés a Mádon található Grossmann-ház felújítására (2.sz.) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/27 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány Meglévő állapot 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Orvosi renelő 2081 Pilissaba Bajsy Zsilinszky út 37. Hrsz: 276 Megrenelő: Polgármesteri Hivatal, Pilissaba

Részletesebben

Ercsi - Eötvös József Általános Iskola épületegyüttesének energetikai korszerűsítése

Ercsi - Eötvös József Általános Iskola épületegyüttesének energetikai korszerűsítése Ercsi - Eötvös József Általános Iskola épületegyüttesének energetikai korszerűsítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/115 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításról

Tájékoztató szerződés módosításról Tájékoztató szerződés módosításról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/72 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

1. Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben:

1. Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben: Tájékozató Kertészet korszerűsítése üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével c. pályázatról Kódszám: VP-2-4.1.3.1.-16 A konstrukció

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/130 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/130 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Békéscsaba, Bartók Béla út 24. szám alatti Családok Átmeneti Otthona és Gyermekek Átmeneti Otthona felújításának kivitelezése és a kivitelezéséhez szükséges kiviteli tervdokumentáció elkészítése vállalkozási

Részletesebben

A TANÁCS 10/2010/EU ÁLLÁSPONTJA ELSŐ OLVASATBAN

A TANÁCS 10/2010/EU ÁLLÁSPONTJA ELSŐ OLVASATBAN C 123 E/32 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.5.12. A TANÁCS 10/2010/EU ÁLLÁSPONTJA ELSŐ OLVASATBAN az épületek energiahatékonyságáról szóló, európai parlamenti és tanácsi irányelv elfogadása céljából

Részletesebben

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/115 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

HELYI ÉS TÉRSÉGI FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉS

HELYI ÉS TÉRSÉGI FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉS ÖTLETADÓ MEGOLDÁSOK ÉS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÓ- ÉS KÉRDŐÍV A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) lehetőséget kíván teremteni az értékteremtő és hordozó helyi és térségi magyar gazdasági szereplők számára,

Részletesebben

P Á L Y Á ZATOK VÁLLALKOZÓKNAK

P Á L Y Á ZATOK VÁLLALKOZÓKNAK V Á L L A L K O ZÓ I H Í R L E V É L KEDVES OLVASÓINK! Egyre-másra jelennek meg a különböző pályázati felhívások. Azokból választjuk ki azokat, amelyek leginkább felkelthetik az Önök érdeklődését, és lehetőséget

Részletesebben

M Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

M Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. M Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. M201600100 T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T É P Í T É S I E N G E D É L Y E Z É S I T E R V É H E Z Ü Z E M E N B E L Ü L I E N E R G I A H A T É K

Részletesebben

Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől

Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől Energiahatékony falazatok a Wienerbergertől Érvényes: 01. március 1-jétől Energiahatékony építés A hőszigetelés önmagában házunk nem minden energetikai problémáját oldja meg. Az igazán energiahatékony

Részletesebben

Szerkezet típusok: Kétlakásos lakóépület. Megrendelő: Tóth István. parketta talajon Típusa: padló (talajra fektetett ISO 13370)

Szerkezet típusok: Kétlakásos lakóépület. Megrendelő: Tóth István. parketta talajon Típusa: padló (talajra fektetett ISO 13370) Épület: Megrendelő: Tervező: Dátum: Kétlakásos lakóépület Erdélyi Enikő Tóth István 2010. október Szerkezet típusok: µ parketta talajon Típusa: padló (talajra fektetett ISO 13370) y méret: 1.0 m tervi

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/116. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/116. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről - Kökönyösi Oktatási Központ Nagy László Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/116

Részletesebben