Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, október 9.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9."

Átírás

1 Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása Prof. Dr. Zöld András Budapest, október 9.

2 Megújulók - alapfogalmak Primer energia Egyes energiahordozók eléréséhez, használható formába hozásához, átalakításához, szállításához különböző mértékű emberi tevékenység, ráfordítás szükséges. Az egyes energiafajták nem egyformán értékesek - hogy mennyire, azt a primer energiatartalom fejezi ki. Az energiatermeléshez, átalakításhoz és szállításhoz szükséges beavatkozások ismeretében a primer energiatartalom számítható. Ez a helyszíntől is függ. Régiók vagy országok szintjén azonban a helyszíntől függő megkülönböztetés nehézségeket okozna, ezért megállapodás szerinti országosan érvényes arányszámokat használunk.

3 Megújulók - alapfogalmak Magyarországon a viszonyítási alap a földgáz, annak primer energiatartalma 1,0. A hagyományos termikus erőművek hatásfoka 40%, azaz két és fél egység hőenergiából nyernek egy egységnyi elektromos energiát, ezért az elektromos áram primer energiatartalma 2,5. A biomassza primer energiatartalma 0,6 ez fejezi ki az erdő- vagy mezőgazdaság, a szállítás, feldolgozás, újbóli szállítás energiaigényét. A napenergia (szoláris energia) primer energiatartalma 0! de ebben az esetben is a rendszer működéséhez szükség lehet valamennyi segédenergiára (pl. szivattyú hajtására), ez azonban nagyságrenddel kisebb, mint a kinyert hőenergia.

4 Megújulók - alapfogalmak Ha egy távfűtőmű gáztüzelésű kazánokkal termel hőt, a távhő primer energiatartalma 1,1 1,2 a távvezeték hővesztesége és a szivattyúzás energiaigénye miatt. Ha a távfűtőmű biomassza kazánokban termel hőt, akkor a biomassza alacsonyabb primer energiatartalma miatt a távhő primer energiatartalma 0,7-0,8. Vegyes tüzelés esetén a kétféle tüzelőanyaggal megtermelt hőmennyiségek arányában súlyozott átlag számítandó. Lényegesen alacsonyabb a távhő primer energiatartalma kapcsolt energiatermelés (kogeneráció) esetében, amikor a hő elektromos áramot termelő erőműből származik, mintegy az áramtermelés hulladékából természetesen ez is tüzelőanyag függő.

5 Megújulók - alapfogalmak A megújuló energiát hasznosító rendszer akárhol lehet: telekhatáron belül, közelben (távfűtés) vagy országos hálózaton (elektromos hálózat). A hasznosítás kérdése tehát nemcsak épület, hanem település és országos létékben is felmerül. Nyilván szerencsés helyzetben van az épület, ha alacsony primer energiatartalmú távhőt vagy elektromosenergiát szolgáltató hálózatra csatlakozik.

6 Megújulók- alapfogalmak Az épületenergetikai követelmények, minősítések alapja a primer energia. A kérdés tehát nemcsak az, hogy mennyi energia fogy, hanem az is, hogy mennyire értékes az elfogyasztott energia. Nyilván kedvezőbb a kép és jobb egy épület minősítése, ha energiaigényének nagyobb hányadát megújuló vagy megújítható forrásból fedezi. Még kedvezőbb a helyzet akkor, ha a telekhatáron belüli rendszerrel a megújuló forrásból származó energiát nemcsak a saját igények fedezésére fordítjuk, de abból exportálunk is. A szigorodó előírások miatt a követelmények betartása gyakorlatilag csak akkor lesz lehetséges, ha megújuló energiát is használunk!

7 Megújulók - alapfogalmak A szakmai és a köznyelvi szóhasználat félrevezető. Kétféle energiaforrásról van szó. Vannak olyan energiaforrások, amelyek emberi léptékben belátható időn belül gyakorlatilag változatlanul és korlátlanul állnak rendelkezésre, akármennyit is hasznosítunk belőlük. Ilyen a Nap és a szél energia. Ezeket tényleg megilleti a megújuló jelzö. Vannak olyan energiaforrások, amelyeknek használata korlátozott és/vagy fenntartásukhoz emberi tevékenység (és ezzel energiaráfordítás) is szükséges. Ilyen a biomassza, ami erdő- vagy mezőgazdasági művelés, szállítás, feldolgozás, újabb szállítás után hasznosítható. Ilyen a termálvíz (visszasajtolás szükséges) és évtizedes léptékben a geotermikus energia. Ezekre a megújítható jelzö illik (ami egyébként az angol renewable tükörfordítása).

8 Megújulók - alapfogalmak Áttekintés a tárgyalt rendszerekről Szoláris elektromos Szoláris termikus Geotermikus Légtermikus Mindkettő hőszivattyús, a különbség, hogy a forrásoldal a talaj vagy a külső levegő Biomassza

9 Megújulók- szoláris Minden szoláris rendszernek vannak energiagyűjtő elemei (napelem, kollektor), amelyeket jól benapozott felületeken kell elhelyezni. Magyarországon ideális a déli tájolás és a 47 fokos dőlésszög (néhány fokos eltérés egyik esetben sem jár súlyos teljesítménycsökkenéssel). A részleges árnyékoltság kollektorok esetében csak teljesítménycsökkenéssel jár, napelemek esetében a következmények komolyak lennének, amit bonyolultabb kapcsolásokkal lehet csak kivédeni.

10 Megújulók- szoláris villamos A félvezető anyagban, amely leggyakrabban szilícium, töltéshordozók mozdulnak el, az áramkör zárásával áramkör alakul ki, amelybe fogyasztók köthetők. Napelem mező pikkelyfedésű magastetőn A napelem a napsugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja

11 Megújulók- szoláris villamos A napelemekből a sugárzás hatására egyenáram nyerhető. Maga a napelem elemi cellák összekötésével képzett modulokból és az ezekből kialakított mezőkből áll. A cella alaptípusok: monokristályos, polikristályos és amorf, ebben a sorrendben csökkenő hatásfokkal és árral. Monokristályos, polikristályos és amorf modulok

12 Megújulók- szoláris villamos Az egyenáramot inverter alakítja át váltóárammá. A közvetlenül fel nem használt energiát az országos hálózatba táplálják a betáplált és a hálózatról vételezett energiát mérik A mérleg alapja az exportált és a vételezett energia különbsége. Az átvételnek lehetnek műszaki és adminisztratív korlátai.

13 Megújulók- szoláris villamos Az egyenáram akkumulátorban tárolható, de az ilyen sziget-üzemnek nevezett rendszerek csak az országos hálózathoz nem kapcsolódó létesítményeknél fordulnak elő (tanyasi épületek, turistaházak). Ilyenkor speciális egyenáramú fogyasztók is alkalmazhatók, de inverter alkalmazásával a szokásos váltóáramú fogyasztók is működtethetők. Átlagosan jó minőségű, zavartalam benapozású napelemekkel évi 150 kwh/m 2 energiatermelés érhető el.

14 Megújulók- szoláris villamos Napelem mező pikkelyfedésű magastetőn

15 Megújulók- szoláris villamos Többször is feltalálták : maguk a napelemek is képezhetik a pikkelyfedést (hiszen vízzáróak)

16 Megújulók- szoláris villamos Lapostetőkön a napelem mezőket állványokon helyezik el. A leterhelés, rögzítés a szálnyomás miatt fontos. A sorok távolságát úgy kell megállapítani, hogy a második és további sorok az alacsony téli napállások mellett is teljesen benapozottak legyenek

17 Megújulók- szoláris villamos Napelemek üvegezésen is elhelyezhetők, homlokzatburkolatként vagy árnyékvetőként, előtetőként is alkalmazhatók. Görbült felületeken is alkalmazhatók.

18 Megújulók- szoláris termikus Az energiagyűjtő elem a kollektor. Ebben hőhordozó közeget melegítünk fel (fagyálló folyadék,szezonálisan használt rendszerekben víz, ritkán levegő). Két fő tipus: sík és vákuumcsöves A kereslet és a kínálat időben nem esik egybe, ezért a rendszer fontos eleme a hőtároló.

19 Megújulók- szoláris termikus Sík kollektor robbantott metszete

20 Megújulók- szoláris termikus Vákuumcsöves kollektorok sémái

21 Megújulók- szoláris termikus Vákuumcsöves kollektormező lapostetőn. A tájolás és dőlés tekintetében az abszorberfelület a mértékadó.

22 Megújulók- szoláris termikus Az éve melegvízigény 2/3-a fedezhető szoláris energiával. Ökölszámok négyfős háztartásra: 4-6 m2 kollektor, l tároló

23 Megújulók- szoláris termikus Kollektorhatásfokok az időjárási adatok függvényében

24 Megújulók- szoláris termikus A kollektorok egyben tetőfedésként is szolgálhatnak, de meglévő pikkelyfedés fölé is szerelhetők

25 Megújulók- szoláris termikus Kollektormező lapostetőn.

26 Megújulók- szoláris termikus Kollektormező előtetőként

27 Megújulók- a hőszivattyúról általában A hőszivattyú működésének alapja az, hogy a hőhordozó közeg folyadék gőz halmazállapot-változásának hőmérsékletszintje a nyomás függvénye (lásd még 130 O C -os víz a távhőrendszerben vagy kukta fazék). Adva van az energia forrása: a talaj vagy a levegő, abban rengeteg energia, de alacsony (a fűtés, melegvíz ellátás céljára alkalmatlan) hőmérsékleten. Ennek hőjét kis nyomáson, azon az alacsony hőmérsékleten folyadékállapotból elpárolgó hőhordozó közeg veszi fel (az elpárologtatóban). Ezt a gőzt egy (többnyire) villanymotor hajtású kompresszorral sűrítjük. A nagynyomású gőz a célban magas hőmérsékleten (a kondenzátorban) lecsapódik, a felszabaduló hő a fűtés vagy melegvízellátás hőcserélőjében hasznosul. A folyadék egy nyomáscsökkentő szelepen át alacsony nyomáson visszajut az elpárologtatóba és a folyamat ismétlődik.

28 Megújulók- a hőszivattyúról általában A kompresszor hajtásához energia kell. A hőszivattyút elsősorban az jellemzi, hogy egységnyi villamos energiával hány egységnyi hőenergiát tud a fűtés vagy melegvízellátás céljára alkalmas hőmérsékletszintre emelni. Ez a jósági fok (COP), amelynek a számértéke 4-5 (de ne feledjük, hogy az elektromos áram primer energiatartalma 2,5). A jósági fok annál kedvezőbben alakul, minél kisebb a forrás és a cél közötti hőmérséklet különbsége. Ez az év folyamán változik, különösen akkor, ha a forrásoldal a levegő. A hőszivattyú egész éves működését a szezonális jósági fok jellemzi. A téli félévben a hőmérsékletlépcső annyira kedvezőtlen lehet, hogy több esetben a hőszivattyús rendszer mellett egy másik, hagyományos rendszert (is vagy csak azt bivalens vagy monovalens változat) üzemeltetnek a hidegebb időszakban.

29 Megújulók-geotermikus energia A talajból a hőt talajkollektorral vagy szondával lehet kinyerni. A szondák többször tíz méter mélyre nyúlnak, fúrásuk nem olcsó, a talajkollektorokhoz elegendően nagy telek és tetemes földmunka kell.

30 Megújulók-geotermikus energia

31 Megújulók- légtermikus energia Ha a forrásoldal a levegő, az elpárologtatót a szabad téren lehet elhelyezni. A gépi hűtés, a klimatizálás ugyanezen az elven működik, különbség csak a szereposztásban van: a forrásoldal a hűtendő épület, az elvont hő pedig többnyire Levegő forrásoldalú hőszivattyús rendszer és annak elpárologtató egysége a környezetbe jut (olykor az elpárologtató és a kondenzátor között a távolság csak fél méter: az elpárologtató a fal belső, a kondenzátor a fal külső oldalán van).

32 Megújulók- légtermikus energia Ha a forrásoldal a levegő, az elpárologtatót a szabad téren lehet elhelyezni. A működés korlátja az, hogy fagypont alatti külső hőmérséklet esetén az elpárologtató lederesedik Levegő forrásoldalú rendszer és annak elpárologtató egysége

33 Megújulók- légtermikus energia A gépi hűtés, a klimatizálás ugyanezen az elven működik, különbség csak a szereposztásban van: a forrásoldal a hűtendő épület, az elvont hő pedig többnyire a környezetbe jut (olykor az elpárologtató és a kondenzátor között a távolság csak két arasz - fél méter: az elpárologtató a fal belső, a kondenzátor a fal külső oldalán van).

34 Megújulók- biomassza A hasábfa jó hatásfokkal hasznosítható faelgázosító kazánokban. Ennek ára a kiszolgálás munka- és időigénye, valamint az, hogy a fűtési rendszerben is tárolótartályt kell alkalmazni, mert az egyszer berakott tüzelőnek teljesen le kell égnie. Ugyancsak jelentős kiszolgálási igényű a biobriket, amelyet faipari hulladékból, fűrészporból, forgácsból préselnek. Megfontolandó a kiszolgálás munkaigénye, a tüzelőtárolás helyigénye, alkalmas kéményre van szükség A kazánt nem a fűtött térben kell elhelyezni. Faelgázosító kazán sémája

35 Megújulók- biomassza Nagyteljesítményű kazánokban tüzelhető el a faapríték, amelynek az adagolása automatizálható.

36 Megújulók- biomassza Magas hatásfokkal működnek, teljesen automatizálhatók a pellet kazánok és kandallók. Ezek a fűtött térben is elhelyezhetők. Maga a pellet nemcsak fás szárú, hanem lágyszárú növényekből is készülhet. A pellet ára nagyon magas.

37 Megújulók- biomassza Minden biomassza tüzelés esetén település léptékben megfontolandó a szállítás, a tüzelő tárolás helyigénye és leginkább az, hogy az égéstermék kibocsátás helyben történik. E problémák kisebbek, ha a biomasszát tömb- vagy távfűtési rendszerekben hasznosítják.

38 Megújulók- biomassza Gázmotoros rendszer (kogeneráció. trigeneráció

39 Click to edit Master title Köszönöm a figyelmet!

Közeli megújuló energiaforrás? Zöld András

Közeli megújuló energiaforrás? Zöld András Közeli megújuló energiaforrás? Zöld András A 2010-ben újrafogalmazott Épületenergetikai Irányelv szerint a közel nulla energiaigényű épület energetikai teljesítménye magas az energiaigény közel nulla vagy

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Villamosmérnöki szak Elektronikai tervezés és gyártás szakirány Egy tanya energiaellátásának biztosítása,

Részletesebben

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell.

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell. 4. M. 2.L. 1. Bevezetés 4. M. 2.L. 1.1, A téma szerepe, kapcsolódási pontjai Az emberiség nagy kihívása, hogy hogyan tud megküzdeni a növekvő energiaigény kielégítésével és a környezeti károk csökkentésével.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 3-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 3-i rendkívüli ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 3-i rendkívüli ülésére Tárgy: Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos

Részletesebben

Energiahatékony iskolák fejlesztése

Energiahatékony iskolák fejlesztése EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Energiahatékonysági Program Energiahatékony iskolák fejlesztése című pályázati konstrukcióhoz készült Pályázati felhívás BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOPON TÖRTÉNŐ EGYEZTETÉSRE

Részletesebben

A közel nulla közelr l és távolról. az energiaigényt nagyon jelent s mértékben megújuló energiaforrásokból kell fedezni

A közel nulla közelr l és távolról. az energiaigényt nagyon jelent s mértékben megújuló energiaforrásokból kell fedezni Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Részletesebben

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató 10 ÉVE MEGÚJULUNK 2 Wagner Solar Hungária Kft. Székhely: Dunakeszi 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon

Részletesebben

Partnerséget építünk. Példák az energiatudatos építészetre

Partnerséget építünk. Példák az energiatudatos építészetre Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN Példák az energiatudatos építészetre

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

Megújuló energiák felhasználása az épületekben, különösen a hőszivattyúk használata szemszögéből

Megújuló energiák felhasználása az épületekben, különösen a hőszivattyúk használata szemszögéből Megújuló energiák felhasználása az épületekben, különösen a hőszivattyúk használata szemszögéből Napjainkban Magyarországon jelentősen növekszik a megújuló energiát használó épületek száma; Okok: - fosszilis

Részletesebben

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek,

Részletesebben

SÁRISÁP MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSA

SÁRISÁP MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSA SÁRISÁP MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSA WAGNER SOLAR ALAPINFORMÁCIÓK 2 Alapítva: 2002 13 éve megújulunk Magyar tulajdonosi háttér Pest megyei régió stabil, a megújuló energia hasznosítása területén

Részletesebben

Műszaki ismeretek Géptan

Műszaki ismeretek Géptan Műszaki ismeretek Géptan 1. Ismertesse a benzin- és diesel motorok szerkezeti felépítését, működését vázlatrajz segítségével! Hogyan határozhatjuk meg a motor effektív teljesítményét méréssel? 2. Ismertesse

Részletesebben

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon 1.) BEVEZETŐ A fotoelektromos napenergia-technológia fejlődése és terjedése miatt, ma már egyre szélesebb

Részletesebben

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20 energiaellátási lehetőségei energiaellátási lehetőségei Készítette: Petrikó László - tanársegéd SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék energiaellátási lehetőségei jogszabályi háttér Jogszabályi

Részletesebben

G CEL hőszivattyú hibrid energiakerítéssel. A következő generáció.

G CEL hőszivattyú hibrid energiakerítéssel. A következő generáció. G CEL hőszivattyú hibrid energiakerítéssel. A következő generáció. Mit kínál a kereskedelem? 1. Mélyfúrás 2. Felszíni kollektorok 3. Levegő hőszivattyú 4. Víz kollektorok (talaj/esővíz) Mindegyiknek van

Részletesebben

Megoldás a házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű szerelés

Megoldás a házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű szerelés 6C - 0M - 0Y - 61K 34C - 11M - 0Y - 0K 0C - 0M - 71Y - 0K 20C - 97M - 41Y - 6K Megoldás a házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű szerelés Hőszivattyús technológia a szakértőtől A Daikin

Részletesebben

Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja a 2020-as követelmény elérése

Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja a 2020-as követelmény elérése Közel nulla energiafogyasztású épületek európai uniós követelményrendszere és annak várható hazai adaptációja a 2020-as követelmény elérése Dr. Csoknyai amás, Dr. zalay suzsa, tefler-hess Nóra lőadó: Dr.

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás.

5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás. 5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás. 5.1. Fizikai, technikai alapok, részletek. Geotermia. 5.2. Termálvíz hasznosításának helyzete, feltételei, hulladékgazdálkodása. 5.3. Hőszivattyú (5-100 méter mélység)

Részletesebben

Üdvözöljük a Viessmann előadásán! Szolárrendszerek és hőszivattyús fűtési lehetőségek mérlegelése egy mintaépületen

Üdvözöljük a Viessmann előadásán! Szolárrendszerek és hőszivattyús fűtési lehetőségek mérlegelése egy mintaépületen 1.dia 2012. november Üdvözöljük a Viessmann előadásán! Szolárrendszerek és hőszivattyús fűtési lehetőségek mérlegelése egy mintaépületen Makk Árpád Műszaki referens Viessmann Fűtéstechnika Kft 2.dia 2012.

Részletesebben

Intelligens energia fenntartható epületek. tanulmány

Intelligens energia fenntartható epületek. tanulmány Intelligens energia fenntartható epületek tanulmány Készítette: Kypaword Kft 2012. szeptember 20. 1 2 Vezetői összefoglaló Alapfelvetés: A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

kemény hidegben, magas hatékonyság

kemény hidegben, magas hatékonyság terméktájékoztató ProFIk részére kemény hidegben, magas hatékonyság Az új generációs ecodan levegő-víz hőszivattyúk 2013 tavasztól tartalom előnyök 04 Működési elv 06 ecodan komplett rendszer 08 Felhasználási

Részletesebben

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ENERGETIKAI ÉS VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZET VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZETI TANSZÉK Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy

Részletesebben

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású épületekig. Nagy István Épületenergetikai szakértő Nagy Adaptív Kft +36-20-9519904; info@nagy-adaptiv.hu

Részletesebben

Fénytechnika. Tükrös nap erőmű. Dr. Wenzel Klára. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. egyetemi magántanár

Fénytechnika. Tükrös nap erőmű. Dr. Wenzel Klára. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. egyetemi magántanár Fénytechnika Tükrös nap erőmű Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A Föld energia forrásai A kimerülőben lévő energia források: Fa Szén Lignit Kőolaj Földgáz

Részletesebben

Tervezési segédlet. Fűtési hőszivattyúk. 1. kiadás. 1 / 264. oldal Másolni, sokszorosítani a tulajdonos engedélye nélkül tilos!

Tervezési segédlet. Fűtési hőszivattyúk. 1. kiadás. 1 / 264. oldal Másolni, sokszorosítani a tulajdonos engedélye nélkül tilos! Tervezési segédlet Fűtési hőszivattyúk Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 264. oldal Vaillant hőszivattyúk általános tervezési segédlete Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 264. oldal Vaillant hőszivattyúk általános

Részletesebben

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november K-II-2.1. Mit ért a globalizáció alatt? K-II-2.2. Milyen következményeivel találkozunk a globalizációnak? K-II-2.3. Ismertesse a globalizáció ellentmondásait!

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT

A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT A LEGKORSZERŰBB NÉMET TECHNOLÓGIA A SCHÜCOTÓL DÉKÁNY ISTVÁN CALLENS KFT. 2011. 04. 14. SCHÜCO A legtisztább energiával ma, a holnapért A SCHÜCO vezető technológiai

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE KÉSZÜLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM MEGBÍZÁSÁBÓL A DEBRECENI EGYETEM MŐSZAKI KAR ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖKI

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

Számítási példák. Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás

Számítási példák. Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás Számítási példák Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás HMV primer energiaigény számítása Határozza meg egyszerűsített számítással az adott A N =143 m 2 alapterületű lakóépület (családi

Részletesebben

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar: Miért éri meg a megújuló energiával foglalkozni? 1. Pénztárcabarát energia Minden családnak, vállalkozásnak jól jönne egy kis plusz bevétel. A megújuló energiaforrásokkal jókora összeget lehet megspórolni

Részletesebben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 Dr. Demeter Győző 3 Napelemes rendszerek energetikai hasznosítása Magyarországon kiserőművi méretekben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 Dr. Demeter Győző 3 Napelemes rendszerek energetikai hasznosítása Magyarországon kiserőművi méretekben Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 Dr. Demeter Győző 3 Napelemes rendszerek energetikai hasznosítása Magyarországon kiserőművi méretekben ifj.zsiboracs.henrik@gmail.com 1 PE Georgikon Kar, Vidékfejlesztési

Részletesebben

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor.

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor. 1. Biomassza (szilárd) esetében miért veszélyes a 16 % feletti nedvességtartalom? Mert biológiai folyamatok kiváltója lehet, öngyulladásra hajlamos, fűtőértéke csökken. 2. Folyékony tüzelőanyagok tulajdonságai

Részletesebben

Operatív programok. TÁMOP 966,0 milliárd Ft

Operatív programok. TÁMOP 966,0 milliárd Ft Energiaracionalizálást támogató pályázati források Energiahatékonysági Információs Nap 2010. március 31. Bükiné Foki Ariel regisztrált pályázati tanácsadó ÚMFT forrás megosztás összegben Operatív programok

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak

Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Villamosmérnöki szak Villamos energetikai szakirány Egy a Kisalföld területén található tanya villamos

Részletesebben

NAPELEMES VILLAMOSENERGIATERMELÉS HAZAI LEHETOSÉGEI. Pálfy Miklós SOLART-SYSTEM KFT.

NAPELEMES VILLAMOSENERGIATERMELÉS HAZAI LEHETOSÉGEI. Pálfy Miklós SOLART-SYSTEM KFT. NAPELEMES VILLAMOSENERGIATERMELÉS HAZAI LEHETOSÉGEI Pálfy Miklós SOLART-SYSTEM KFT. Éves sugárzási energia 1168-1460/1150-1332 kwh/m 2 Magyarország területére 1.16*10 14 kwh/év. 1250 kwh/m 2 Ez 2900 szorosa

Részletesebben

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Részletesebben

A napenergia hasznosításának összehasonlító értékelése

A napenergia hasznosításának összehasonlító értékelése ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 A napenergia hasznosításának összehasonlító értékelése Tárgyszavak: napelemek; PR (teljesítményarány); termikus napenergia-hasznosítás; állami

Részletesebben

A hőszivattyú alapvetően a légkondicionálókkal azonos alapelvű, csak ellenkező irányú folyamat szerint működik. Kompresszor.

A hőszivattyú alapvetően a légkondicionálókkal azonos alapelvű, csak ellenkező irányú folyamat szerint működik. Kompresszor. MI A HŐSZIVATTYÚ? A hőszivattyú olyan berendezés, amely energia felhasználásával a hőt a forrástól a felhasználóhoz továbbítja. A hőszivattyú alapvetően a légkondicionálókkal azonos alapelvű, csak ellenkező

Részletesebben

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny Választott témakör (megfelelőt aláhúzni) A megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia termelő egységek hozambizonytalanságához kapcsolódó hálózati

Részletesebben

Költséghatékony műszaki megoldás az új OTSZ előírásainak a teljesítésére Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló.

Költséghatékony műszaki megoldás az új OTSZ előírásainak a teljesítésére Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló. Költséghatékony műszaki megoldás az új OTSZ előírásainak a teljesítésére Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló. 1. Jogi környezet A belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi

Részletesebben

A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban

A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.8 4.9 A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban Tárgyszavak: hibrid hajtás; üzemanyag-megtakarítás; dízelmotor; fékezési

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ TOP-3.2.2-15

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ TOP-3.2.2-15 PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ ÖNKORMÁNYZATOK ÁLTAL VEZÉRELT, A HELYI ADOTTSÁGOKHOZ ILLESZKEDŐ, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK KIAKNÁZÁSÁRA IRÁNYULÓ ENERGIAELLÁTÁS MEGVALÓSÍTÁSA, KOMPLEX FEJLESZTÉSI A PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Részletesebben

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21.

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Dr. Héjjas István, sz. Kecskemét, 1938 Szakképzettség 1961: gépészmérnök, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc (NME) 1970: irányítástechnikai

Részletesebben

ALTEM Nagy hatékonyságú osztott kompakttípusú DC inverteres levegő-víz hőszivattyú

ALTEM Nagy hatékonyságú osztott kompakttípusú DC inverteres levegő-víz hőszivattyú ALTEM Nagy hatékonyságú osztott kompakttípusú DC inverteres levegő-víz hőszivattyú Optimális éves átlagos hatásfok az inverter szabályozású kompresszornak köszönhetően Kompakt beltéri egység, melyhez közvetlen

Részletesebben

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 A napenergia értéke Magyarországon napelemes rendszerek esetében, 2014-ben ifj.zsiboracs.henrik@gmail.com 1 PE Georgikon Kar, Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési

Részletesebben

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása A cikk készült: 2007. év elején Hamarosan készül a cikk folytatása a későbbi eseményekről Bevezetés A helyszín adottságai Napkollektoros hőgyűjtés Tartály

Részletesebben

Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal. GINOP Energia prioritás

Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal. GINOP Energia prioritás Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal GINOP Energia prioritás A konstrukció célja az épületek energiahatékonyságának és energiatakarékosságának megújuló energiaforrások

Részletesebben

NAPENERGIÁT HASZNOSÍTÓ RENDSZER TERVEZÉSE

NAPENERGIÁT HASZNOSÍTÓ RENDSZER TERVEZÉSE MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE NAPENERGIÁT HASZNOSÍTÓ RENDSZER TERVEZÉSE KÉSZÍTETTE: Volascsek Péter TERVEZÉSVEZETŐ: Dr. Horváth Eszter PhD villamosmérnök KONZULENS:

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék Regionális- és környezeti gazdaságtan mesterszak TANULMÁNY A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS ÉS

Részletesebben

Napelemes rendszerek szakmai rendezvény

Napelemes rendszerek szakmai rendezvény Napelemes rendszerek szakmai rendezvény A MEE Energetikai Informatikai Szakosztály (EISZ), a Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Környezetipari Rendszerek Intézet és a Solart-System Kft. 2012. május

Részletesebben

A megújuló energiák támogatása Finnországban

A megújuló energiák támogatása Finnországban A megújuló energiák támogatása Finnországban A finn kormány éghajlat- és energiapolitikai miniszteri bizottsága 2010. április 20-án egyetértésre jutott azzal kapcsolatban, mit is kell tartalmaznia a megújuló

Részletesebben

Napenergia hasznosítás

Napenergia hasznosítás Fókusztéma - üzemeltetőknek Napenergia hasznosítás Szoláris potenciál (éves szoláris hozam) Fa Lignit Földgáz Tüzelőolaj A tájolás és a meredekség hatása az energiahozamra Tájolás (fok) Nyugat Kelet Délnyugat

Részletesebben

BUDAPESTI TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA

BUDAPESTI TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA BUDAPESTI TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZATA HATÁLYBALÉPÉS IDŐPONTJA: 2014. december 1. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 Függelékek jegyzéke... 3 1. Az üzletszabályzat

Részletesebben

Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK IRÁNYELVE 2. cikk

Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK IRÁNYELVE 2. cikk Környezeti hő Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK IRÁNYELVE 2. cikk geotermikus energia: a szilárd talaj felszíne alatt hő formájában található energia; Sekély mélységű (20-400 m) Nagy mélységű hidrotermikus

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Az energetikai pályázatok alapköve a Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia mottója: függetlenedés az energiafüggőségtől

Részletesebben

Épületgépész rendszerek

Épületgépész rendszerek Épületgépész rendszerek Hőmennyiség Q, Energia E, Munka W Nm=J 1 cal = 4,1868 J 1 Wh = 3600 J Munka:fizikai értelemben munkavégzésről beszélünk, ha erő hatására elmozdulás történik. Energia az anyag különböző

Részletesebben

2009/2010. Mérnöktanár

2009/2010. Mérnöktanár Irányítástechnika Hőszivattyúk 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Bevezetés Egy embert nem taníthatsz meg semmire, csupán segíthetsz neki, hogy maga fedezze fel a dolgokat. (Galilei) 2 Hőszivattyúról

Részletesebben

A HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. biomassza-fűtésű kiserőművének üzemeltetési tapasztalatai. Kéri László BIOHŐ Energetikai Kft.

A HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. biomassza-fűtésű kiserőművének üzemeltetési tapasztalatai. Kéri László BIOHŐ Energetikai Kft. A HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. biomassza-fűtésű kiserőművének üzemeltetési tapasztalatai Kéri László BIOHŐ Energetikai Kft. Szentendre, 2008. szeptember 29. A fűtőmű létesítése 1993. Döntés a szentendrei

Részletesebben

rtő XIX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum Szombathely, 2009. április 21-23..

rtő XIX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum Szombathely, 2009. április 21-23.. Depóniag niagáz z kutak problémái, megoldási lehetőségek Hódi JánosJ Technológus szakért rtő XIX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum, 2009. április 21-23.. A cím c m pontosan: Milyen elvezetésű gázkutat

Részletesebben

Tájékoztató Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér

Tájékoztató Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér Tájékoztató Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér A konstrukció célja létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés c. pályázatról Kódszám: VP-6-7.4.1.1-16

Részletesebben

Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva. GINOP Energia prioritás

Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva. GINOP Energia prioritás Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva GINOP Energia prioritás A konstrukció célja az épületek energiahatékonyságának és energiatakarékosságának javítására irányuló

Részletesebben

Hogy egy országban az egyes erőműfajták

Hogy egy országban az egyes erőműfajták Iskolakultúra 1998/9 Hagyományos erőművek környezeti hatásai Szemle Hagyományos erőműveknek nevezzük a szén, olaj- és gáztüzelésű erőműveket. A szén fogalomkörébe tartozik a lignit is, de nem értjük ide

Részletesebben

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások)

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11.1. A Nap sugárzásának és a Föld közethőjének fizikája, technikai alapok. 11.2.

Részletesebben

Geotermikus energia felhasználása

Geotermikus energia felhasználása Geotermikus energia felhasználása Mikor a hazai megújuló energiaforrás-potenciálokról esik szó, gyakorta kiemelkedő helyen szerepel a geotermikus energia felhasználása. Az Energetikai Szakkollégium 2012.

Részletesebben

Környezettechnika. 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk.

Környezettechnika. 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk. Fodor Béla Környezettechnika 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk. Megj.: - A napenergia, biomassza s geotermikus energia tématerületén részben a Nimfea Természetvédelmi

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság JELENTÉSTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 2007/2107(INI) 29.11.2007 JELENTÉSTERVEZET a fenntartható mezőgazdaságról és a biogázról: az uniós előírások felülvizsgálatának szükségessége

Részletesebben

Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása KMOP-3.3.3-11-2011-0065

Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása KMOP-3.3.3-11-2011-0065 Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása KMOP-3.3.3-11-2011-0065 Tartalomjegyzék 1. Soroksári Kulturális-, Szabadidő- és Sportcentrum energetikai racionalizálása...

Részletesebben

MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN

MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN HASZNÁLATI MELEGVÍZ MEGÚJULÓ ENERGIA KLÍMA HELYISÉGFŰTÉS MELEGVÍZ ÉS FŰTÉS A ZÖLD TARTOMÁNYBAN» HŐSZIVATTYÚK» SZELLŐZTETŐ RENDSZEREK» NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK» ADATOK, TÉNYEK, KIEGÉSZÍTŐK Technika a jó

Részletesebben

A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE

A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE dr. habil. Raisz Iván Vizsgáljuk meg, hogy e négy szereplőcsoportból összeállt rendszer

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

1. Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben:

1. Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben: Tájékozató Kertészet korszerűsítése üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével c. pályázatról Kódszám: VP-2-4.1.3.1.-16 A konstrukció

Részletesebben

Csepeli Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Üzletszabályzat. Hatálybalépés időpontja: 2013. március 1. BUDAPEST

Csepeli Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Üzletszabályzat. Hatálybalépés időpontja: 2013. március 1. BUDAPEST Csepeli Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Hatálybalépés időpontja: 2013. március 1. BUDAPEST 1 TARTALOMJEGYZÉK MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK JEGYZÉKE... 3 ELŐSZÓ... 4 1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA

Részletesebben

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Brenner und Heizsysteme

Brenner und Heizsysteme Brenner und Heizsysteme 2C + O 2 = 2CO C C + O O C C O O A folyamat hátrányai: obbanásveszély! zénmonoxid mérgezés energiaveszteség Januar 2003 Copyright by Max Weishaupt GmbH, D- 88475 Schwendi Az égési

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzatának Átfogó Energetikai Koncepciója 2011. április

Dombóvár Város Önkormányzatának Átfogó Energetikai Koncepciója 2011. április 2011 Dombóvár Város Önkormányzatának Átfogó Energetikai Koncepciója 2011. április Készült Dombóvár Város Önkormányzatának felhatalmazásával a Polgármesteri Hivatal szakembereinek közreműködésével Témavezető:

Részletesebben

A kistérségi energiastratégia készítése

A kistérségi energiastratégia készítése A kistérségi energiastratégia készítése 2013. február 28. VM Energiastratégia www.essrg.hu 2 Az önellátásra alapuló energiastratégia elemei Önellátás előnyben részesítése a profittermeléssel szemben Helyi

Részletesebben

9. komplex szerkezet (0,8 / 0,2) 8. komplex szerkezet (1,3 / 0,35) 7. komplex szerkezet (1,6 / 0,45) faelgázosító kazán faelgázosító kazán Fűtés

9. komplex szerkezet (0,8 / 0,2) 8. komplex szerkezet (1,3 / 0,35) 7. komplex szerkezet (1,6 / 0,45) faelgázosító kazán faelgázosító kazán Fűtés CSH- Meglévő családi ház vályog szerkezeti felújítások 4. MELLÉKLET 4. táblázat épületgépészeti felújítás eredeti állapot építőanyag típusa vályogtégla építés ideje előtt méret (m2) emeletek száma belmagasság

Részletesebben

Szerződésmódosítás 1 - KEOP-2014-4.10.0/K Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére

Szerződésmódosítás 1 - KEOP-2014-4.10.0/K Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére Szerződésmódosítás 1 - KEOP-2014-4.10.0/K Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/129 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés

Részletesebben

A pelletálás technológiai fejlesztését és alapanyagbázisának bővítését célzó kutatások és azok fontosabb eredményei

A pelletálás technológiai fejlesztését és alapanyagbázisának bővítését célzó kutatások és azok fontosabb eredményei A pelletálás technológiai fejlesztését és alapanyagbázisának bővítését célzó kutatások és azok fontosabb eredményei Papp Viktória PhD.stud. Prof.Dr.Marosvölgyi Béla Deák Levente Nyugat-Magyarországi Egyetem

Részletesebben

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének A rendeletben előírt műszaki követelményeket azon megújuló energiaforrásból energiát termelő rendszerek

Részletesebben

A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága

A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 12. sz. 2005. p. 44 62. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a Megújuló Energiák Nemzeti Cselekvési Tervben

A mezőgazdaság szerepe a Megújuló Energiák Nemzeti Cselekvési Tervben A mezőgazdaság szerepe a Megújuló Energiák Nemzeti Cselekvési Tervben Tóth László 1, Beke János 1, Hajdú József 2 1 Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő; 2 OBEKK Zrt., Gödöllő Magyarországon

Részletesebben

Hőszivattyú. A hőszivattyú működési elve

Hőszivattyú. A hőszivattyú működési elve Thermo-Ciklon Kft. Épületgépészeti Kereskedelmi. és Szolgáltató Kft 3532 Miskolc Andrássy út 3-5 Adószám: 14135851-2-05; Cég j.sz.: 05-09-014932 ; Banksz.: 55100337-12330579; Tel/fax.: 46/740-979 ; Mobil.:20/94-95-114

Részletesebben

Mintakapcsolások - 1.

Mintakapcsolások - 1. Mintakapcsolások - 1. 1. Bevezetés A napenergia aktív hasznosításának néhány, alapvető, mintaértékű rendszerére kívánunk rávilágítani néhány kapcsolási sémával a legegyszerűbbtől, az integrált, több hőforrásos

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Levegő-víz hőszivattyú» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE «

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Levegő-víz hőszivattyú» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « 2016 / 17 ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Levegő-víz hőszivattyú» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « ESTIA Hozzájárulásunk a környezetvédelemhez Amikor manapság megújuló energiáról beszélünk,

Részletesebben

A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg

A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg Minta Üzleti Terv Megújuló erőforrások alkalmazása a kisgazdaságokban A dokumentum a Hungary Serbia IPA Cross-border Co-operation Programme

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2008. (III.27.) rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2008. (III.27.) rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2008. (III.27.) rendelete Az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának pályázati

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2013. március 26. (27.03) (OR. en) 7986/13 ENER 107 ENV 251

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2013. március 26. (27.03) (OR. en) 7986/13 ENER 107 ENV 251 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2013. március 26. (27.03) (OR. en) 7986/13 ENER 107 ENV 251 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2013. március 25. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE Kutatási jelentés a Pro Progressio Alapítvány Magyar Cukor Zrt. kutatói ösztöndíjához Készítette: Dr. Barta Zsolt Egyetemi

Részletesebben

Dendromassza-bázisú villamosenergiatermelés. Magyarországon

Dendromassza-bázisú villamosenergiatermelés. Magyarországon Dendromassza-bázisú villamosenergiatermelés nyersanyagháttere Magyarországon ERŐMŰ FÓRUM Balatonalmádi, 2012. 03. 22-23. Dr. Jung László vezérigazgató EGERERDŐ Zrt. A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

Mintaépület: Porotherm Titán kulcsrakész ház, 2010. Magyar Mérnöki Kamara 1

Mintaépület: Porotherm Titán kulcsrakész ház, 2010. Magyar Mérnöki Kamara 1 Mintaépület: Porotherm Titán kulcsrakész ház, 2010 Magyar Mérnöki Kamara 1 Első gondolatok a gépész szemszögéből Magyarországi építészeti trendeknek megfelelő épület a gépészeti helyiség (12) szűkös: minél

Részletesebben