A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban"

Átírás

1 RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban Tárgyszavak: hibrid hajtás; üzemanyag-megtakarítás; dízelmotor; fékezési energia. Újabban, a környezetvédelmi szempontok miatt, sok esetben megpróbálják a közúti közlekedést vasútival kiváltani, nemcsak távolsági, hanem regionális és elővárosi viszonylatban is. Az utóbbiakban alkalmazott dízel szerelvények versenyképessége a kibocsátások csökkentésétől és hajtórendszerük gazdaságosságának javításától függ. Erre, de energia- és költségmegtakarításra is módot ad a fékezési energia hasznosítása. A fékezési energia elemzése A fékezési energiát régebben a hajtómű átadta a járműnek. A hasznosítására vonatkozó fontolgatások előtt meg kell állapítani az összes hajtóenergiához viszonyított nagyságát. A fékezési energia az útvonaltól és a menetprofiltól függ, jelentősége a sokmegállós helyi, ill. kis távolságú közlekedésben kiemelkedő (1. ábra). A két állomás közötti idő átlagosan 52% gyorsulásból, 17% gördülő haladásból és 31% fékezésből áll. A fékezési igény sokkal nagyobb, mint a közúti közlekedésé, viszont tervezhető. Gyorsításkor a motorteljesítmény a többfokozatú hajtóműnek megfelelően ingadozik. A fékezés feladatát nagyrészt a késleltető (retarder) látja el, közvetlenül megállás előtt pedig a mechanikus fék. A késleltetőteljesítményt hő formájában a motor hűtővize veszi fel, majd a hűtőventillátoron át a szabadba kerül. A dízelmotorok által a két állomás közötti vontatáshoz termelt energia a 0 és 120 km/h közötti sebességnövekedéshez szükséges (2. ábra). Az ezt követő, hajtás nélküli egyenletes mozgás közben a haladási akadályok késleltető hatása csekély. A fékezés kezdetekor a jármű a bevitt energiának még kb. 54%-át tárolja mint kinetikus energiát, ebből 12%-ot fogyasztanak el a haladási ellenállások és a fékezéskor nem működő motorok ellenállása. A fennmaradó 42%-ot a jármű megállásáig elnyeli a fékezőrendszer.

2 1. ábra Dízelhajtású vasúti kocsik jellemző menetciklusai a közeli és elővárosi közlekedésben

3 a járművet hajtó két dízelmotor energiája = 21,9 kwh 100 energia, % 50 haladási ellenállás hajtóműveszteség kinetikus energia 66,7% 14,6 kwh haladási ellenállás kinetikus energia 54% 11,8 kwh haladás és vontatási ellenállás = 1 kwh segédszerelvények 42% 9,2 kwh késleltető 0 gyorsulás 0-ról 120 km/h-ra gördülés hajtás nélkül 120-ról 108 km/h-ra fékezés 108-ról 0 km/h-ra 2. ábra Energiaátalakulás a járműben két megálló között A fékezési energia hasznosítása a segédszerelvények hajtására A közúti forgalom számára, annak kevésbé tervezhető gyorsítási és fékezési viszonyai ellenére már kidolgozás, sőt kipróbálás alatt állnak a fékezési energiát hasznosító megoldások, valószínűleg azért, mert a nagy jármű szériák kifizetődőbbé teszik az újításokat. Érdemes tehát először ezeket kipróbálni, legalább a segédaggregátumok dízelhajtására, a következő lépésben pedig új konstrukciókat kidolgozni, a gépjárművekkel szerzett tapasztalatok alapján. Az 1990-es évek közepétől a dízelhajtású kocsik padlózata alatt, minden részét közös hordozókeretre szerelve, helyezik el a hajtórendszert, amelynek motorja a segédszerelvényeket a forgattyús tengelyhez csatlakozó ékszíjak közvetítésével hajtja (3. ábra). Az itt alkalmazott, ún. powerpack hajtóművekben de csak hidromechanikai teljesítmény átvitel esetén fékezés közben nem folyik a motorba az üzemanyag, ilyenkor a segédberendezéseket a jármű kinetikus energiája látja el. Az újrahasznosított fékezési energiának ez az aránya még növelhető, ha sikerül nemcsak fékezés közben hasznosítani, hanem tárolni, majd később felhasználni a jármű üzemeltetéséhez.

4 1 2 3 powerpack a VT 643 motoros kocsihoz 1. hajtómű 2. dízelmotor 3. segédszerelvények klímakompresszor /min 5 kw-os fékkompresszor max. 82 kw 24 kw ZF 5HP 600 hajtómű MTU 6R 183 TD13H dízelmotor 315 kw / 1900/min ventilátorhajtó hidrosztatikus szivattyú kardántengely, /min 38 kw generátor 28 V 550 A 20 kw /min hidrosztatikus motor hidrosztatikus motor levegő/ levegőhűtő hűtővízradiátor 3. ábra A húzásra és a segédszerelvények működtetésére felhasználható teljesítmény

5 Fékezés közben hűtőtartalék képzése céljából a hűtővizet erősebben lehűtik, amihez a ventilátorok kb. 0,53 kwh-t használnak el a lefékezendő kinetikus energiából. A hűtőnek eközben hőt kell elvonnia a késleltetőből, amire módot ad a legnagyobb nyári hőségre méretezett teljesítményből származó tartaléka. Amikor a dízelmotornak az indításhoz ismét teljes hűtőteljesítményre van szüksége, ezt az alacsony hőmérsékletű víz fedezi, amíg vissza nem melegedett a szokásos hőfokra. Ez alatt nem kell a szellőzőket járatni, s ezzel 2,2%-nyi üzemanyagot lehet megtakarítani. Akkumulátortöltés A dízelmotorral közvetlenül hajtott generátor váltakozó áramot termel, amely egyenirányítva 28 V-os 550 A-es hálózatot táplál és feltölti az akkumulátort. Fékezés közben a generátor a fogyasztók szükségletét kielégítő (nem több) teljesítményt ad le. A fékezési energiát áramtartalék-képzésre csak az akkumulátor segítségével lehet felhasználni, mégpedig olyan szabályozással, hogy főként a fékezési üzemmódban szolgáltasson áramot. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott értéknél nagyobb töltés esetén csak fékezéskor képződik áram, ha a töltés ennél alacsonyabb szintre esik, akkor a generátor a fékezéses üzemen kívül is fejleszt áramot. Ezáltal a feltöltés és a kisülés szélsőértékei szűkebb korlátok közé szoríthatók. Fékezéskor az akkumulátor 8 kw-ttal töltődik, s ez elegendő a további haladás közben a fogyasztók átlagos, 5 kw-os szükségletének kielégítéséhez. Az így hasznosított fékezési energiával 1,6% üzemanyag takarítható meg. A motorhűtéshez hasonlóan a fékezés alatt az utastér tartalékhűtése is elképzelhető, de az utaskomfort érdekében csak kisebb hőmérséklet-ingadozásokkal és nem is egész évben. Így abból kiindulva, hogy a klímaberendezés hajtóenergiájának 25%-a fedezhető fékezési energiával, az elérhető üzemanyag-megtakarítás 1,3%. A segédrendszerek ellátása fékezési energiával a fékezésen kívüli üzem alatt is 5% üzemanyagot takarít meg, ami óránként 3,4 literrel, járművenként és évenként 5000 üzemórát számítva literrel kevesebb fogyasztást jelent. A járműhajtás irányításának fejlesztési költségét rá lehetne terhelni mind új, mind meglevő motoros kocsikra. Az utóbbiakból Németországban jelenleg 500-at lehetne az energiatakarékos rendszer szerint átalakítani. A fékezési energiát felhasználó hibrid hajtások Segédhajtásoknál a fenti módon a fékezési energiának csupán egy kis része hasznosítható, mivel ezek nem tudnak többet felvenni. Erre viszont alkalmasak a dízel- és villanymotort kombináló hibrid rendszerek, amelyekre jellemzők az alábbiak:

6 villamos energia termelése kinetikus energiából, váltakozóáram egyenirányítása és tárolása akkumulátorban, egyenáram felhasználása a jármű villamos hálózata számára, egyenáram átalakítása és felhasználása villamos járműhajtáshoz, a rendszerfolyamatok koordinálása és felügyelete, beépítve a teljes hajtásirányításba. A hibrid hajtással kiegészített powerpack-egységben a dízelmotor fékezés közben lekapcsolódik a hajtásról, így motorellenállása nem járul hozzá a fékezéshez. Ez és az ugyancsak fölöslegessé vált késleltetőre eső rész két megálló közti menetciklusonként 10,2 kwh megtakarítást jelent (2. ábra). A fékezést ekkor a generátor-üzemmódú kiegészítő villamos hajtás veszi át, és a fékezés kezdetén generátoronként maximálisan 220 kw-ot termel. Ezt részben közvetlenül a jármű villamos hálózata veszi fel, részben az akkumulátor töltésére használják. A felgyorsulás elfogyasztja a tárolt energiát, tehát a következő fékezés energiája ismét felvehető. Az akkumulátorral működő villamos hajtás elég erős ahhoz, hogy kis teljesítményigénynél önmagában hajthassa a járművet. A dízelmotornak így nem kell kedvezőtlen üzemmódban gyenge hatásfokkal működnie, és a menetidőnek, a megállásokat beleértve, csak 50%-ában van üzemben. Ugyan a segédszerelvényeket is elektromosan kell hajtani, de ez nem hátrány, ugyanis a villamos hajtások jobban szabályozhatók, mint azok, amelyek mereven, pl. ékszíjjal kapcsolódnak a motorhoz és annak fordulatszámához. Mivel villamos indításkor a dízelmotort csak km/h sebességnél kell bekapcsolni, a pályaudvaron és annak környezetében nincs levegőszennyezés. A végsebesség elérése után a hajtásirányítás feladata a két húzókomponens összehangolása és az akkumulátor töltési szintjének felügyelete. A hibrid hajtórendszer fő komponensei A generátor/motor egység termeli az áramot a fékezési energiából és a következő indításkor meghajtja a járművet. Mivel nem a dízelmotor indít, nincs szükség egyenáramú indítóra, sérülékeny kollektoraival és szénkeféivel, valamint az erős kopásnak kitett fogaskerekes erőátvitelre. A dízelmotor és a generátor/motor között lévő tengelykapcsoló lehetővé teszi, hogy a kettő együtt dolgozzon, vagy szükség szerint külön-külön. A szükséges nagy villamosenergia-mennyiség köztes tárolására ólomakkumulátor nem használható, csak nikkel-kadmium vagy nikkel-fémhidrid akkumulátorok felelnek meg. Ezeknek csekély ugyan az energiasűrűségük, előnyük viszont az energia gyors tárolása és leadása. A hajtóművet össze kell hangolni a kombinált villany- és dízelmotoros hajtással. Feleslegessé válik a korábbi hajtómű késleltetője és átalakítója, ami részben kompenzálja a hibrid rendszer többletköltségét.

7 A villamos hajtás mellett alkalmazható kisebb dízelmotorhoz a hűtőméretet is lehet csökkenteni. A hűtőszellőzők hajtása is elektromos a hidrosztatikus helyett, így a hibrid hajtómű hűtése független attól, hogy jár-e a dízelmotor. Emellett lehetséges az előrehűtés is fékezés közben, amivel villamos tárolókapacitást, s ezáltal átalakítási veszteséget, súlyt, költséget lehet megtakarítani. Teljesítménytöbblet és üzemanyag-megtakarítás fékezési energiából A hibrid hajtás a fékezési energia hasznosításával hozzájárul a hajtáshoz, a jármű villamos hálózatát pedig teljesen ellátja, átlagosan 25 kw-tal. A vontatóteljesítmény a gyorsulás végén 25 kw, összesen a dízelmotor névleges teljesítményének kb. 15%-a. Új jármű tervezésekor tehát ennyivel kisebb dízelmotor-teljesítménnyel lehet számolni. A hibrid hajtással megtakarítható üzemanyag meghatározásához két energiamennyiséget kell összehasonlítani: a hagyományos dízelhajtás által egy menetciklus alatt leadott mennyiséget és a lefékezendő jármű kinetikus energiájából nyert részt, amennyivel a dízelmotornak kevesebbet kell leadnia. A kinetikus energia visszanyerése azonban átalakítási veszteséggel jár, mégpedig akkumulátoros ellátás mellett 52%-kal, anélkül 33%-kal. Hibrid hajtás egyszerűbb kivitelben Az ismertetett, igényes fejlesztőmunkával megvalósítható hibrid hajtásnak van egyszerűbb, könnyebben elérhető, bár kevesebb megtakarítással járó változata, amelyből hiányzik a tengelykapcsoló, vagyis a generátor/motoregység csak a dízelmotorral együtt működhet. Ezáltal elmarad a segédszerelvények átállítása villamos hajtásra. A megtakarítás így is 21%-os lehet. A dízelteljesítmény átvitelét túlnyomórészt hajtóművek végzik, de bevált a villamos teljesítményátvitel is vontatógenerátorral, váltakozó/egyenirányítóval és vontató motorral. A hagyományos dízelelektromos hajtást kiegészítő, fékezési energiát hasznosító hibrid rendszerben (4. ábra) a dízelmotor nem áll le fékezés közben, de nem is vesz fel vontató ellenállás által fékezési energiát. A villamos vontató motor a fékezendő vonat kinetikus energiáját árammá alakítja, ez ellátja mind a jármű hálózatot, mind az akkumulátort. (Amennyiben ezek átmenetileg nem tudnak elég fékezőteljesítményt felvenni, rendelkezésre áll egy villamos fékezőellenállás is.) Újabb induláskor a vontató motorokat először az

8 akkumulátorból nyert energia hajtja, 20 km/h-t meghaladó sebességnél be kell kapcsolni a vontatógenerátort. fékellenállás féktányérral féklevegősűrítő 3 = klímasűrítő G 3 = 660 V köztes egyenáramkör 3 M 3 dízelmotor egyenirányító szinkrongenerátor pulzusváltóirányító húzómotor hidraulikus ventilátorhajtás járműhálózatátváltó = = járműhálózat akkumulátor húzáshoz indítóakkumulátor 24 V 4. ábra Dízelmotor/generátor-hibridhajtás, fékezőenergiával feltöltött akkumulátorral működő kiegészítő elektromos hajtással A vontatóteljesítményt tekintve itt ugyanannyi a nyereség, mint az előbb ismertetett dízelhajtóműs hibrid esetében, de a berendezés lényegesen olcsóbb. Az üzemanyag-fogyasztás szempontjából kedvezőtlen, hogy a motort a gyenge terhelés szakaszában nem lehet kikapcsolni, kedvező viszont a segédszerelvények közvetlen hajtása. Végeredményben 27%-nyi üzemanyagmegtakarításra lehet számítani. Költségek összehasonlítása Az üzemanyag-fogyasztást és az emissziós helyzetet tekintve a hibrid hajtásra való áttérés a költségvonzatok nélkül valószínűleg csak idő kérdése volna. A káros kibocsátások csökkentését azonban törvényes határértékek ismeretében sem lehet pontosan értékelni. Ugyanis a határértékek csak a motorra, nem az egész hajtórendszerre vonatkoznak. Pusztán a motoron pedig semmilyen átalakítással, beavatkozással nem lehet 29%-os emissziócsökkenést elérni.

9 Ami a gazdasági oldalt illeti, még ha a hibrid rendszer bizonyos fokig támaszkodhat is az ezirányú közúti gépjárműfejlesztésekre, a vasúti üzemre való alkalmazás és szerkezeti átépítés költségigényes. Érdemes viszont a költséget szembeállítani az üzemanyag-megtakarítással. Egy hagyományos, 315 kw-os dízelmotor-hajtású jármű (3. ábra) üzemanyag-fogyasztása 43%-os kihasználást és évi 5000 üzemórát számítva l, hibrid hajtással literrel kevesebb. A hagyományos jármű dízelmotorral és hajtóművel euróba, ugyanez hibrid rendszerben kb. kétszer ennyibe kerül, de a különbség a kisebb fogyasztás révén kb. 2 3 év alatt megtérül. Még kedvezőbb a helyzet dízelmotorral és generátorral kombinált hibrid hajtás esetén, és az évek alatt elérhető megtakarítást korszerűen egészíti ki a környezet kímélése. Távolabbi fejlesztési lehetőségekre gondolva érdemes megemlíteni, hogy a hibrid rendszerek nagyobb átállítás nélkül működhetnek alternatív üzemanyagokkal, pl. beépíthetők a következő években várhatóan piacra kerülő üzemanyagelemek. (Dr. Boros Tiborné) Nick, M.: Hybridantrieb mit Nutzung der Bremsenergie bei Dieseltriebwagen. = Der Eisenbahn Ingenieur, 53. k. 9. sz p Regeneration of power in hybrid vehicles Apter, R. Prathaler, M.; IEEE Vehicular Technology Conference, v 4, 2002, 55 th Vehicular Technology Conference, May , Birmingham, AL, p Sponsored by: IEEE Publisher: Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc. ISSN: CODEN: IVTCDZ In English. Nick, M.: Powerpacks für Dieseltriebwagen: Ein neues Antriebssystem, fertig zum Einbau. = Der Eisenbahn Ingenieur, 51. k. 7. sz p

Hibriddiagnosztika/1

Hibriddiagnosztika/1 1 Gépjárművek üzeme I. laboratóriumi gyakorlat Hibriddiagnosztika/1 Dr. Emőd István Szerkesztette és lektorálta Dr. Varga Ferenc és Dr. Emőd István 2 Hibridhajtás Ez a tananyagot az Emőd-Tölgyesi-Zöldy:

Részletesebben

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája Kóstolgatjuk a jövőt, a jövő kóstolgat minket valahogy így van ez mostanság. Ott, valahol fent, már tudják, talán hosszabb távra is, hogy

Részletesebben

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.6 Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban Tárgyszavak: kapcsolt termelés; fűtés; hűtés; tömbfűtő-erőművek; abszorpciós

Részletesebben

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid Peugeot 3008 HYbrid4 Dízel-elektromos hibrid A HYbrid4 technikájú Peugeot 3008 világszerte az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomba kerülő, dízel-elektromos hibrid személyautó. A HYbrid4, a

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nagyméretű és nagy teljesítményű villamos fröccsgépek A villamos hajtású fröccsöntő gépeket korábban hatékony energiafelhasználásuk és a hidraulikus gépeknél precízebb munkájuk miatt

Részletesebben

Elméleti tribológia és méréstechnika Összefüggések felület- és kenőanyag-minőség, súrlódás és kopás között

Elméleti tribológia és méréstechnika Összefüggések felület- és kenőanyag-minőség, súrlódás és kopás között ÜZEMFENNTARTÁSI TEVÉKENYSÉGEK 3.03 Elméleti tribológia és méréstechnika Összefüggések felület- és kenőanyag-minőség, súrlódás és kopás között Tárgyszavak: tribológia; kenés; kenőanyag; mérés; kenőolaj.

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Az új 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony*

Az új 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony* Az új 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony* VIZELYI GYÖRGY 248 A mozdony rendeltetése és főadatai A gyártás alatt álló, M601 MÁV sorozatszámú 2000 Le-s Diesel-villamosmozdony nehéz tehervonatok és nehéz személy-,

Részletesebben

Nagynyomású levegőellátó-rendszerek karbantartása

Nagynyomású levegőellátó-rendszerek karbantartása JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 5.08 Nagynyomású levegőellátó-rendszerek karbantartása Tárgyszavak: kompresszor; karbantartás; sűrítettlevegő-ellátás. Speciális igények kielégítése

Részletesebben

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújulók - alapfogalmak Primer energia Egyes energiahordozók eléréséhez, használható formába hozásához,

Részletesebben

Energetikai mérőszámok az iparban

Energetikai mérőszámok az iparban ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.6 Energetikai mérőszámok az iparban Tárgyszavak: energiafelhasználás; mérőszám; benchmarking; Németország. A német Szövetségi Környezetügyi Hivatal

Részletesebben

Brenner und Heizsysteme

Brenner und Heizsysteme Brenner und Heizsysteme 2C + O 2 = 2CO C C + O O C C O O A folyamat hátrányai: obbanásveszély! zénmonoxid mérgezés energiaveszteség Januar 2003 Copyright by Max Weishaupt GmbH, D- 88475 Schwendi Az égési

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Tary Ferenc. 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Tary Ferenc 3500 kilogramm alatti öszgördülő súlyú gépjárművek kormányberendezései A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL 634.0.383 DR. KECSKÉS SÁNDOR, KOSZTKA MIKLÓS KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL Az erdészeti útépítésnél és -fenntartásnál rendkívül lényeges, hogy olyan kötőanyagot használjunk, mely

Részletesebben

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 4.1 4.6 Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai Tárgyszavak: hőveszteségek csökkentése; termikus hatásfok; rekuperátor;

Részletesebben

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Macher Zoltán. Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Macher Zoltán Járművek villamossági berendezéseinek, diagnosztikája és javítása I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE A FEJLESZTÉS TARTALMA A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás alapján, az Electromega vásárolta meg ennek a szabadalomnak a hasznosítási jogát.

Részletesebben

Mágneses hűtés szobahőmérsékleten

Mágneses hűtés szobahőmérsékleten TECHNIKA Mágneses hűtés szobahőmérsékleten Tárgyszavak: mágnes; hűtés; magnetokalorikus hatás; gadolínium. Már 1881-ben kimutatta E. Warburg német fizikus, hogy bizonyos anyagok felmelegednek, ha mágneses

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

A gépkocsi fékezési energiájának hasznosítása

A gépkocsi fékezési energiájának hasznosítása A gépkocsi fékezési energiájának hasznosítása Az új gépkocsik fogyasztásának és CO 2 -kibocsátásának csökkentése a gépkocsigyártók és beszállítóik megatrendtörekvésévé vált. E törekvések egyik eredménye

Részletesebben

Villamos és hibrid kishaszonjárművek hajtás problémái

Villamos és hibrid kishaszonjárművek hajtás problémái Villamos és hibrid kishaszonjárművek hajtás problémái Varga Zoltán PhD, okleveles gépészmérnök, Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszék, vargaz@sze.hu Absztrakt: A kishaszonjáművek átalakítása

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

Drágán üzemelnek a régi motorok

Drágán üzemelnek a régi motorok A készülékek többségében ma már nem lehet szabályozatlan aszinkron- motorokat használni. Az új direktíváknak megfelelően frekvenciaváltókat is be kell építeni, vagy más technológiákat kell alkalmazni.

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Energiahatékony fröccsgépek Európában Az európai műanyag-feldolgozók gyakran nem használják ki az energiaköltségek csökkentésének lehetőségeit. Néha nem a célnak legjobban megfelelő

Részletesebben

A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról

A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról EGÉSZSÉGÜGYKUTATÓ INTÉZET KFT. 1092 BUDAPEST, RÁDAY UTCA 42-44. A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról 2013. május 9. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

HV Hybrid Vehicle hibridhajtású jármű HV-ECU a hibridhajtás központi elektronikus irányítóegysége (nem a Body-EVU és nem a CAN átjáró) HV battery

HV Hybrid Vehicle hibridhajtású jármű HV-ECU a hibridhajtás központi elektronikus irányítóegysége (nem a Body-EVU és nem a CAN átjáró) HV battery 1 HV Hybrid Vehicle hibridhajtású jármű HV-ECU a hibridhajtás központi elektronikus irányítóegysége (nem a Body-EVU és nem a CAN átjáró) HV battery hibrid járműhajtó akkumulátor (Prius I. 228 darab nikkel-fém

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok a hagyományos, az elektromos és a hibrid hajtású gépkocsikban Németországban a műanyagipar növekedése meghaladja a BIP általános növekedését, ezen belül a járműgyártás műanyag-felhasználása

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

2. Fékszerkezetek A járműiparban a fékszerkezetek két fő típusa terjedt el. Az egyik a dobfék, a másik a tárcsafék.

2. Fékszerkezetek A járműiparban a fékszerkezetek két fő típusa terjedt el. Az egyik a dobfék, a másik a tárcsafék. A BPW-Hungária Kft. két szegmensbe gyárt futóműveket illetve aggregátokat. Ez a két szegmens a közúti jármű- illetve a mezőgazdasági gépgyártás. A gyártott termékeknél a két termékkört külön mutatjuk be.

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Korszerű tömítések A tömítések közül a poliuretánból készülteket alig ismerik, pedig vannak speciális célokra alkalmazható, kiemelkedően jó változataik. Bizonyos alkalmazásokra a

Részletesebben

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor.

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor. 1. Biomassza (szilárd) esetében miért veszélyes a 16 % feletti nedvességtartalom? Mert biológiai folyamatok kiváltója lehet, öngyulladásra hajlamos, fűtőértéke csökken. 2. Folyékony tüzelőanyagok tulajdonságai

Részletesebben

Közlekedési Felügyelőség Vezetô. Tájékoztató Motorkerékpáros közlekedéséhez kapcsolódó szabályokról

Közlekedési Felügyelőség Vezetô. Tájékoztató Motorkerékpáros közlekedéséhez kapcsolódó szabályokról Közlekedési Felügyelőség Vezetô Tájékoztató Motorkerékpáros közlekedéséhez kapcsolódó szabályokról Részletek a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/ 1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendeletből: A járművek

Részletesebben

Jó kilátások hálózatba kapcsolt fényelemek számára

Jó kilátások hálózatba kapcsolt fényelemek számára ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 3.9 Jó kilátások hálózatba kapcsolt fényelemek számára Tárgyszavak: napelem; PV-berendezés; hálózatba kapcsolás; tengerszint feletti magasság;

Részletesebben

Életünk az energia 2.

Életünk az energia 2. Életünk az energia 2. Livo László okl. bányamérnök, ügyvezet, MARKETINFO Bt. Volt id hogy nem számított mire, milyen és mennyi energiát használunk fel. Aztán egyre többen lettünk a Földön, s rá kellett

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról A jármővet az EVOBUS Hungária Kft. munkatársai, Uray Dóra és Szıke Péter mutatták be a BKV kelenföldi telephelyén. A jármő a Mercedes

Részletesebben

Korszerű ipari kenőanyagokkal az élhető környezetért

Korszerű ipari kenőanyagokkal az élhető környezetért Korszerű ipari kenőanyagokkal az élhető környezetért Kecskés Zoltán, kenéstechnikai szakértő, MOL-LUB Kft. 1. Bevezetés Az energiatakarékosság napjaink egyik legfontosabb feladatává vált. A kenőanyagok

Részletesebben

Elektromos és emberi erővel hajtott kerékpárok energiaköltsége

Elektromos és emberi erővel hajtott kerékpárok energiaköltsége Fordítás eredetije: APSC 262 Justin Lemire-Elmore Term Paper 81781999 April 13, 2004 Elektromos és emberi erővel hajtott kerékpárok energiaköltsége Háttér Az elektromos rásegítésű kerékpározás felfutóban

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 506 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 506 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000806T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 06 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 82 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

A ROBBANÓANYAGOK KEZELÉSBIZTOSSÁGÁRÓL

A ROBBANÓANYAGOK KEZELÉSBIZTOSSÁGÁRÓL A ROBBANÓANYAGOK KEZELÉSBIZTOSSÁGÁRÓL Dr. BOHUS Géza*, BŐHM Szilvia* * Miskolci Egyetem, Bányászati és Geotechnikai Tanszék ABSTRACT By emitted blasting materials, treatment-safeness is required. These

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS

ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 Biomassza együttes elégetése 2.7 erőművekben hagyományos fűtőanyaggal műszaki és gazdasági feltételek, tapasztalatok Tárgyszavak: szénerőmű;

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Geoműanyagok A környezetszennyeződés megakadályozása érdekében a szemétlerakókat környezetüktől hosszú távra el kell szigetelni. Ebben nagy szerepük van a műanyag geomembránoknak.

Részletesebben

Az üzemeltető számára. Rendszerleírás és kezelési utasítás. aurostep plus. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez

Az üzemeltető számára. Rendszerleírás és kezelési utasítás. aurostep plus. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez Az üzemeltető számára Rendszerleírás és kezelési utasítás aurostep plus Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez 2.350 P 3.350 P HU Az üzemeltető számára Rendszerleírás aurostep

Részletesebben

Diagnosztika labor. Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba

Diagnosztika labor. Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba Diagnosztika labor Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba Tartalom A járműdiagnosztika fogalma és feladata Az áramellátó- és indítórendszer diagnosztikai vizsgálata Akkumulátorok bemutatása

Részletesebben

Szünetmentes áramellátás lendkerekes energiatárolással

Szünetmentes áramellátás lendkerekes energiatárolással BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 10. sz. 2006. p. 54 61. Korszerű energetikai berendezések Szünetmentes áramellátás lendkerekes energiatárolással A lendkerék ősidők óta

Részletesebben

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Bevezetés Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Dr. Finta István A vidéki területek fejlesztésének sajátosságai (a területfejlesztéstől részben

Részletesebben

5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás.

5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás. 5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás. 5.1. Fizikai, technikai alapok, részletek. Geotermia. 5.2. Termálvíz hasznosításának helyzete, feltételei, hulladékgazdálkodása. 5.3. Hőszivattyú (5-100 méter mélység)

Részletesebben

A napenergia hasznosításának összehasonlító értékelése

A napenergia hasznosításának összehasonlító értékelése ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 A napenergia hasznosításának összehasonlító értékelése Tárgyszavak: napelemek; PR (teljesítményarány); termikus napenergia-hasznosítás; állami

Részletesebben

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE Kutatási jelentés a Pro Progressio Alapítvány Magyar Cukor Zrt. kutatói ösztöndíjához Készítette: Dr. Barta Zsolt Egyetemi

Részletesebben

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s GRUNDFOS Szerelési és üzemeltetési utasítás 2 3 4 TARTALOMJEGYZÉK 1. Típus megnevezés 2. Alkalmazási terület 3. Műszaki adatok 3.1 Környezeti hőmérséklet 3.2 Közeghőmérséklet 3.3 Maximális üzemi nyomás

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május 1 I. A pénzügyi év első négy hónapjában bekövetkezett jelentősebb események és tranzakciók,

Részletesebben

Fizika előkészítő feladatok Dér-Radnai-Soós: Fizikai Feladatok I.-II. kötetek (Holnap Kiadó) 1. hét Mechanika: Kinematika Megoldandó feladatok: I.

Fizika előkészítő feladatok Dér-Radnai-Soós: Fizikai Feladatok I.-II. kötetek (Holnap Kiadó) 1. hét Mechanika: Kinematika Megoldandó feladatok: I. Fizika előkészítő feladatok Dér-Radnai-Soós: Fizikai Feladatok I.-II. kötetek (Holnap Kiadó) 1. hét Mechanika: Kinematika 1.5. Mennyi ideig esik le egy tárgy 10 cm magasról, és mekkora lesz a végsebessége?

Részletesebben

Hővisszanyerés a sütödékben

Hővisszanyerés a sütödékben BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 9. sz. 2006. p. 61 67. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Hővisszanyerés a sütödékben A kenyérsütés az egyik legenergiaigényesebb

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás PackFix D1150388 - - 1001 *D1150388-1001* Magyar Copyright by Posch Gesellschaft m.b.h., Made in Austria Gyártó Gyártó POSCH Gesellschaft m.b.h. Paul-Anton-Keller-Strasse 40 A-8430

Részletesebben

gyümölcsbetakarító rázógép

gyümölcsbetakarító rázógép LIPCO Kezelési útmutató HSA típusú gyümölcsbetakarító rázógép Gyártja:Lipco GmbH Forgalmazza: BARTIFARM KFT Am Fuchsgraben 5 b 6345 Nemesnádudvar D-77880 Sasbach Petőfi út 89 Tel: 49 7841 209 440 Tel:

Részletesebben

A motor mozgásának alapelemei A belsőégésű motor felépítése 1. Levegő-üzemanyagkeverék 2. Nyomás 3. Égés 4. Alternáló mozgás 5. Forgó mozgás 6. Munkarend (két- vagy négyütemű) 1. Szelepfedél 2. Szelepfedél

Részletesebben

A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai

A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai 2009/2 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 2. szám 2009. január 09. A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai A tartalomból 1 Főbb megállapítások 2 A

Részletesebben

Hőszivattyú. A hőszivattyú működési elve

Hőszivattyú. A hőszivattyú működési elve Thermo-Ciklon Kft. Épületgépészeti Kereskedelmi. és Szolgáltató Kft 3532 Miskolc Andrássy út 3-5 Adószám: 14135851-2-05; Cég j.sz.: 05-09-014932 ; Banksz.: 55100337-12330579; Tel/fax.: 46/740-979 ; Mobil.:20/94-95-114

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Először olvassa

Részletesebben

Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL

Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL 2 535 457-Ed. 02 / 2013-04-Wilo hu Beépítési és üzemeltetési utasítás 1a ábra: 1 2 9 13 14 8 13 10 13 11 12 4 5 7 6 3 1b ábra: 1 2 9 8 13

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

Szárazon sűrítő 2-fokozatú csavarkompresszorok DSG-2/DSG-2 SFC FSG-2/FSG-2 SFC sorozatok

Szárazon sűrítő 2-fokozatú csavarkompresszorok DSG-2/DSG-2 SFC FSG-2/FSG-2 SFC sorozatok www.kaeser.com Szárazon sűrítő 2-fokozatú csavarkompresszorok DSG-2/DSG-2 FSG-2/FSG-2 sorozatok Szállítási teljesítmény: 13,5-50 m 3 /min, nyomás: 3-11 bar, :, - 51, m³/min Mit vár el a felhasználó egy

Részletesebben

Vidékfejlesztés fenntarthatóan Az FT projekt Fenntartható település Készítette:

Vidékfejlesztés fenntarthatóan Az FT projekt Fenntartható település Készítette: Vidékfejlesztés fenntarthatóan Az FT projekt Fenntartható település Készítette: Juhász Zoltán 1 Tartalom A Faluprogram, avagy a Fenntartható település projekt....3 Átfogó cél...3 Fenntarthatósági alapelvek

Részletesebben

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék Gépjármű elektronika laborgyakorlat Elektromos autó Tartalomjegyzék Elektromos autó Elmélet EJJT kisautó bemutatása

Részletesebben

1. gy. SÓ OLDÁSHŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA. Kalorimetriás mérések

1. gy. SÓ OLDÁSHŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA. Kalorimetriás mérések 1. gy. SÓ OLDÁSHŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA Kalorimetriás mérések A fizikai és kémiai folyamatokat energiaváltozások kísérik, melynek egyik megnyilvánulása a hőeffektus. A rendszerben ilyen esetekben észlelhető

Részletesebben

Miért Vaillant? Mert a nagyteljesítményű gázkazánok is lehetnek takarékosak. Állókazánok 65 kw felett. ecocraft exclusiv atmocraft. Vaillant forródrót

Miért Vaillant? Mert a nagyteljesítményű gázkazánok is lehetnek takarékosak. Állókazánok 65 kw felett. ecocraft exclusiv atmocraft. Vaillant forródrót Állókazánok 65 kw felett Miért Vaillant? Mert a nagyteljesítményű gázkazánok is lehetnek takarékosak. Vaillant forródrót A fűtéstechnikai partnereink sokat profitálhatnak a Vaillant sokrétű szervizszolgáltatásából.

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: Tartályos PB gáz felhasználás teljes kiváltása az ASA Gyáli telephelyén

Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: Tartályos PB gáz felhasználás teljes kiváltása az ASA Gyáli telephelyén Service for the Future Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: 13,33 kw Tartályos PB gáz felhasználás teljes kiváltása az ASA Gyáli telephelyén Kőfalusi Viktor ASA Magyarország, László Tamás AEE Magyar

Részletesebben

Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési útmutató Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SQEx 05.2 SQEx 14.2 / SQREx 05.2 SQREx 14.2

Részletesebben

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei Az országos kompetenciamérésen minden tanévben iskolánk 10. évfolyamos diákjai vesznek részt. A 2013. évi mérésen

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás

Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás 72111900 2003/02 HU Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás Logamax U012-28 T60 beépített tároló vízmelegítővel rendelkező gáztüzelésű átfolyós fűtőkészülékhez A szerelés, a karbantartás és a kezelés

Részletesebben

Beépítési és üzemeltetési utasítás RS 25(30)/ (RG), RSD 30/, RSL 25/6

Beépítési és üzemeltetési utasítás RS 25(30)/ (RG), RSD 30/, RSL 25/6 Beépítési és üzemeltetési utasítás RS 25(30)/ (RG), RSD 30/, RSL 25/6 1. Általános rész 1.1. Alkalmazási terület 1.2. A berendezés adatai 1.2.1. A típusjel magyarázata 1.2.2. Csatlakozó és teljesítmény

Részletesebben

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása A cikk készült: 2007. év elején Hamarosan készül a cikk folytatása a későbbi eseményekről Bevezetés A helyszín adottságai Napkollektoros hőgyűjtés Tartály

Részletesebben

A Győr-Veszprém vasútvonal fejlesztésének alapvetései

A Győr-Veszprém vasútvonal fejlesztésének alapvetései A Győr-Veszprém vasútvonal fejlesztésének alapvetései 2015 Tisztelt Olvasó! A Győr-Veszprém vasútvonal Magyarország közlekedési rendszerének csiszolatlan gyémántja. Gyémánt, hiszen egyrészt egy jó állapotú,

Részletesebben

Pedagógusok a munkaerőpiacon

Pedagógusok a munkaerőpiacon 1 Györgyi Zoltán Pedagógusok a munkaerőpiacon Szabó László Tamás, vagy ahogy mindenki ismeri SZLT vagy SZLT professzor úr, régi kollégám. A sors úgy hozta, hogy bár két munkahelyünk is közös volt, közös

Részletesebben

Rexroth 4EE Rexroth az energiahatékonyságért

Rexroth 4EE Rexroth az energiahatékonyságért Rexroth 4EE Rexroth az energiahatékonyságért Energia-megtakarítás? A Rexroth-tal ez akár a produktivitás növelésével együtt lehetséges. Az üzemeltetési költségek csökkentését, valamint a hatékonyabb és

Részletesebben

Kicsi és praktikus. Barátságos és szórakoztató.

Kicsi és praktikus. Barátságos és szórakoztató. Kicsi és praktikus. Barátságos és szórakoztató. Ha a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretne vízre szállni, nincs jobb választás a YAM 230B gumicsónaknál. Ez a felhasználóbarát, masszív, mozgékony gumicsónak

Részletesebben

Szárazon sűrítő csavarkompresszorok DSG-2 sorozat

Szárazon sűrítő csavarkompresszorok DSG-2 sorozat Szárazon sűrítő csavarkompresszorok DSG-2 sorozat Kétfokozatú, szállítási teljesítmény: max. 30,1 m³/min; nyomás:,, és bar DSG-2 sorozat Innováció minőség KAESER Új dimenzió a szárazon sűrítésben A kétfokozatú,

Részletesebben

Közúti biztonsági program

Közúti biztonsági program Közúti biztonsági program 2012-2013 Politidisz György +36 70 319 5442 politidisz.gyorgy@gmail.com az emberi természet és a közlekedés Nem kétséges, mikor vette kezdetét az autóversenyzés. Aznap, mikor

Részletesebben

LT-52 ÉS LT-65 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV

LT-52 ÉS LT-65 CNC ESZTERGA GÉPKÖNYV NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/36 Dátum: 2015. 09. 22. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 2. AZ ESZTERGA FŐ MŰSZAKI JELLEMZŐI... 5 3. FŐ MŰSZAKI ADATOK... 6 4. MÉRETEK ÉS RAJZOK... 8 4.1. Az LT sorozatú

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28.

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28. HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.9.28. C(2010) 6481 végleges A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28. a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási

Részletesebben

ÚJ LEHETŐSÉGEK A SZABADFÖLDI CSEMETETERMESZTÉS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLESZTÉSÉRE

ÚJ LEHETŐSÉGEK A SZABADFÖLDI CSEMETETERMESZTÉS GÉPESÍTÉSÉNEK FEJLESZTÉSÉRE a tengelyeken a tárcsaleveleket pedig jobb- és balmenet célszerű alkalmazásával rögzítjük. A tárcsatengelyek csapágyai nagy teherbírású, beálló görgőscsapágyak, a csapágyház pedig öntöttvas. Az öntöttvas

Részletesebben

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM. Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján Tárgyszavak: levegőszennyezés; közúti alagút; benzol; nemmetán-szénhidrogének;

Részletesebben

MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ. Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta.

MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ. Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta. MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta. UNIVERZÁLIS JÁRÓSZERKEZETŰ TRAKTOR MEZŐGAZDASÁGI MUNKAGÉPEK, SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK ÉS EGYÉB ADAPTEREK ÜZEMELTETÉSÉHEZ. TERVEZÉSE SORÁN

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról A járművet 2011. augusztus 4-én a VOLVO Hungária Kft. részéről Szűcs Árpád Értékesítési Vezető és Lossó Erika Marketing Vezető

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGÁLATI TALÁLMÁNY

SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGÁLATI TALÁLMÁNY MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGÁLATI TALÁLMÁNY Bejelentés napja 1970. IX. 22. (CE-781) Nemzetközi osztályozás: G Ot n 1/00, G 01 n 3/00, G 01 n 25/00 ORSZÁGOS TALÁLMÁNYI HIVATAL Közzététel

Részletesebben

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA A VILLAMOS TERVEZÉSRE 3. ELŐADÁS: KISFESZÜLTSÉGŰ ERŐSÁRAMÚ VILLAMOS BERENDEZÉSEK TŰZVÉDELMI LÉTESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEI (135. - 136. ) ÉS TŰZESETI FOGYASZTÓK MŰKÖDŐKÉPESSÉGE (137.

Részletesebben

hab- és poliureaszóró berendezés

hab- és poliureaszóró berendezés Reactor hab- és poliureaszóró berendezés Gyorsan kötő, többkomponensű alkalmazásokhoz ELLENŐRZÖTT MINŐSÉG. VEZETŐ TECHNOLÓGIA. Graco teljes kínálat Bármi is az alkalmazás, a Graco tudja a megoldást Akár

Részletesebben

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő.

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő. A 4.45. ábra jelöléseit használva, tételezzük fel, hogy gépünk túllendült és éppen a B pontban üzemel. Mivel a motor által szolgáltatott M 2 nyomaték nagyobb mint az M 1 terhelőnyomaték, a gép forgórészére

Részletesebben

Mintakapcsolások - 1.

Mintakapcsolások - 1. Mintakapcsolások - 1. 1. Bevezetés A napenergia aktív hasznosításának néhány, alapvető, mintaértékű rendszerére kívánunk rávilágítani néhány kapcsolási sémával a legegyszerűbbtől, az integrált, több hőforrásos

Részletesebben

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK A Levegô Munkacsoport tanulmánya Írta: Beliczay Erzsébet Közremûködött: Pavics Lázár

Részletesebben

Volvo 7900 Hybrid. Jobb üzlet a zöldebb városok számára

Volvo 7900 Hybrid. Jobb üzlet a zöldebb városok számára Volvo 7900 Hybrid Jobb üzlet a zöldebb városok számára A Volvo 7900 Hybrid sorozat új szintre emeli a zöld hatékonyságot, messze az Euro 6 követelmények fölé. A leghatékonyabb üzemű és legmegbízhatóbb

Részletesebben

Gáztörvények. Alapfeladatok

Gáztörvények. Alapfeladatok Alapfeladatok Gáztörvények 1. Ha egy bizonyos mennyiségő tökéletes gázt izobár módon három fokkal felhevítünk, a térfogata 1%-al változik. Mekkora volt a gáz kezdeti hımérséklete. (27 C) 2. Egy ideális

Részletesebben

Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása

Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 7 8. sz. 2006. p. 81 87. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása Az adatfeldolgozó

Részletesebben