A fényvédelemtôl a megelôzésig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fényvédelemtôl a megelôzésig"

Átírás

1 A fényvédelemtôl a megelôzésig HASZNÁLJON ACTINICA LOTION-T BÔRE VÉDELMÉRE! Útmutató az Actinica lotion fényvédô hatásáról és egyes bôrrákok megelôzésében betöltött szerepérôl

2 2 Bevezetés A kiadvány célja, hogy bôvítsük ismereteit a bôrrákról, a fényvédelemrôl és a megelôzésrôl. Tájékoztatjuk arról, hogyan lehet felismerni a bôrrákot és mit kell tennie, hogy minimálisra csökkentse kialakulásának kockázatát. Az ultraibolya (UV) sugárzás okozta bôrkárosodás bizonyos esetekben bôrrák kialakulásához vezethet. Az Actinica lotion használata kényelmes és hatékony módja a megelôzésnek. Használata elôtt fontos tisztában lenni azzal, hogy a készítményt mikor és hogyan kell alkalmaznia. A kiadvány az Actinica lotion optimális alkalmazásának bemutatásával segít az UV sugárzás okozta bôrkárosodás megelôzésében és bôre egészségének megôrzésében. A bôrrákkal vagy az Actinica lotion alkalmazásával kapcsolatos további kérdéseivel és észrevételeivel forduljon orvosához, gyógyszerészéhez vagy más egészségügyi szakemberhez!

3 3 Tartalom Mi az a bôrrák? 4 Hogyan néz ki a bôrrák? 5 Hogyan alakul ki a bôrrák? 6 Az UV sugárzás, az immunrendszer és a bôrrák kapcsolata 7 Ki számít magas kockázatúnak nem-melanoma típusú bôrrák kialakulása szempontjából? 8 Mi az Actinica Lotion? 9 Az Actinica Lotion használata 10

4 4 MI AZ A BÔRRÁK? A bôrrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, melynek több típusa ismert. A bôrrákok nagy része megelôzhetô, idôben felismerve kezelhetô. A bôrrák elsô jele egy rendellenes, általában ártalmatlannak tûnô bôrnövedék megjelenése, amelyre fontos idôben felfigyelni. A szemléltetô képeket és leírást a következô oldalon tekintheti meg. A bôrrák két fô csoportja: Nem-melanoma típusú bôrrák A nem-melanoma típusú bôrrákok a bôr felsô rétegét alkotó hámsejtekbôl indulnak ki. Legfôbb képviselôi az aktinikus keratózis (más néven szoláris keratózis), valamint a két leggyakoribb bôrrák, a bazalióma és a laphámrák. Elôfordulási gyakoriságuk Ausztráliában a legmagasabb, míg Afrika bizonyos részein a legalacsonyabb. Kialakulásuk legfôbb tényezôje a természetes vagy mesterséges fényforrásból származó UV sugárzás. Melanoma A melanoma a legveszélyesebb bôrrák, amely a bôrben kezdôdik, de késôbb átterjedhet (áttétet adhat) más szervekbe is. Világszerte a 19. leggyakoribb bôrrák, az új esetek számát évente közel kétszázezerre becsülik. Melanoma gyanúját keltheti, ha egy új pigmentfolt jelenik meg a bôrön vagy egy korábban meglévô anyajegy megváltozik. A melanoma a bôrben lévô pigmentsejtek kóros burjánzása, amelynek pontos oka ugyan nem ismert, de a természetes vagy a mesterséges forrásból származó UV sugárzásnak fontos szerepet tulajdonítanak benne. Forduljon egészségügyi szakemberhez, ha bôrrák miatt aggódik!

5 5 HOGYAN NÉZ KI A BÔRRÁK? Aktinikus keratózis Az aktinikus keratózis kisméretû, rózsaszínû vagy vöröses, durva felszínû folt. Inkább tapintható, mint látható bôrelváltozás. Gyakorisága az életkor elôrehaladtával egyre nô. Forrás: UniversitätsSpital Zürich Általában az UV sugárzásnak kitett bôrterületeken (arc, fülkagyló, fejbôr, nyak, dekoltázs, kézhát, alkar és ajak) alakul ki. Laphámrák A laphámrák hasonlít a bazaliómához, de általában erôsebben hámlik és jobban kiemelkedik a bôr felszínébôl. Gyakran fordul elô a fej-nyak tájon, Forrás: Skin Cancer Center Charité, Berlin valamint egyéb UV sugárzásnak kitett területeken, például a fülön, az ajkakon, a kézháton és a karon. Bazalióma A bazalióma általában apró, rózsaszínû vagy pirosas folt, duzzanat, csomó vagy heg formájában jelentkezik a bôrön. Leggyakrabban a bôr UV sugárzásnak kitett területein fordul elô, de megjelenhet egyéb testtájon, például a törzsön. Forrás: Skin Cancer Center Charité, Berlin Melanoma Melanomára utalhat, ha bármely testrészen (leggyakrabban a háton, a lábszáron, a karon és az arcon) egy új pigmentfolt jelenik meg vagy egy meglévô anyajegy megváltozik. Forrás: UniversitätsSpital Zürich A melanoma a legtöbb esetben szabálytalan alakú és többszínû elváltozás, amely néha viszket vagy vérzik. Az ABCDE angol betûszó segít abban, hogy elkülönítse a melanomát az anyajegyektôl. A aszimmetrikus alak (nem lehet két egyenlô félre osztani) B szabálytalan szél (az anyajegytôl eltérôen fogazott, cakkos) C két vagy több szín (többfajta színû részletbôl áll) D átmérô (általában meghaladja a 6 mm-t) E evolúció (a változásra utal) Ha anyajegyei miatt aggódik, minél elôbb keresse fel bôrgyógyászát!

6 6 HOGYAN ALAKUL KI A BÔRRÁK? Aktinikus keratózis talaján gyakran kialakulhat laphámrák. Korai kezeléssel a laphámrák gyógyítható, azonban kezelés nélkül a daganat mélyre hatolhat és elterjedhet a szervezetben. Életbevágóan fontos, hogy megelôzze a laphámrák kialakulását! Aktinikus keratózis Az aktinikus keratózis a bôr legfelsô rétegében, a felhámban (epidermis) alakul ki. A felhám ceruzabél-vastagságú, a testet egybefüggôen fedô, hámsejtekbôl álló védôréteg. A felhámban a hámsejtek szabályozott módon termelôdnek és fejlôdnek. Az egészséges, újonnan termelôdô sejtek a bôrfelszín felé tolják az öregebb sejteket, amelyek ellaposodnak, végül elpusztulnak és lehámlanak. Az UV sugárzás hámsejteket károsító hatása következtében a bôr szerkezete, textúrája és színe megváltozik. Felszínén foltok és különbözô bôrelváltozások jelenhetnek meg. Az aktinikus keratózis néha spontán elmúlik, azonban kezelés nélkül laphámrákká is alakulhat. Nagyon fontos ezért felismerése és kezelése. Jó hír, hogy az aktinikus keratózis biztonságosan és hatékonyan kezelhetô! Laphámrák A laphámrák leggyakoribb oka a bôrt érô nagy mennyiségû UV sugárzás, amely miatt a felhám egyes sejtjei (úgynevezett keratinociták) kiszabadulnak a kontroll alól és daganattá alakulnak. Bazalióma A bazalióma a hámréteg legalsó sejtsorából (úgynevezett bazális sejtekbôl) indul ki. A bazalióma egyik fô kockázati tényezôje az UV sugárzás, amely a bazális sejtekben levô örökítô anyagot (DNS) károsíthatja. A kezeletlen bazalióma fontos jellemzôje, hogy ismételten kisebesedik, vérzik és bevarasodik. A bazalióma lassan nô és szinte soha nem terjed el a szervezetben. Kezeletlenül hagyva azonban súlyosan roncsolhatja a környezô szöveteket. Melanoma A melanomát a pigmenttermelô sejtek (úgynevezett melanocita) kórossá válása, kontrollálhatatlan szaporodása és a környezô szövetekbe történô betörése jellemzi. Míg aktinikus keratózis, bazalióma és laphámrák egyszerre több is elôfordulhat a bôrön, addig egyszerre általában egy melanoma alakul ki. A melanoma kialakulhat korábban meglévô anyajegybôl, de legtöbbször ép bôrön jelentkezik. Kezeletlen esetben a melanoma a test minden részébe elterjedhet. Nagyon fontos a melanoma mielôbbi észlelése és felismerése. A melanomák kialakulásáért részben az UV sugárzás tehetô felelôssé.

7 7 AZ UV SUGÁRZÁS, AZ IMMUNRENDSZER ÉS A BÔRRÁK KAPCSOLATA Az UV sugárzás a nem-melanoma típusú bôrrák kialakulásáért felelôs legfontosabb tényezô, amely közvetlenül károsítja a hámsejteket és a bôr immunrendszerét. Az egészséges immunrendszer könnyen regenerálódik, azonban gyenge immunrendszer esetén a regeneráció túl lassú lehet, növelve a bôrrák kialakulásának kockázatát. Legyengült immunrendszer, illetve a kórtörténetben szereplô bôrrák növeli újabb bôrrák kialakulásának rizikóját és UV sugárzással szemben fényvédelmet tesz szükségessé. Az ultraibolya fény természetes és mesterséges forrásból származhat. A napsugárzásból származó UV-A (hosszú hullámú) és UV-B (rövid hullámú) egyaránt eljutnak a föld felszínére és fontos szerepet játszanak a bôr korai öregedésében, a szem károsításában (szürkehályog) és bizonyos típusú bôrrákok kialakulásában. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az UV sugárzás 90%-a átjut a felhôkön, ezért magas kockázatú személyeknek minden nap fényvédelmet kell alkalmazniuk az idôjárástól függetlenül. Hogyan védje bôrét az UV sugárzástól? A fényvédelem egyben a bôrrák megelôzését is jelentheti. Ezért fontos szem elôtt tartani, hogy különösen a bôrrák tekintetében magas rizikójú személyeknek egész évben, minden évszakban (tavasztól télig), még a felhôs napokon is szigorúan kerülni kell az UV sugárzást, illetve fényvédelmet kell biztosítani. Néhány tanács bôre biztonságos védelmében: Viseljen sûrû szövésû vagy UV-szûrôs anyagból készült ruházatot (hosszú ujjú ing, nadrág), UV-szûrôs napszemüveget és széles karimájú kalapot! A napfénynek kitett bôrfelületekre (fejbôr, arc, nyak, kézhát) az év minden reggelén alkalmazzon UV sugárzás ellen védelmet biztosító készítményt (például Actinica lotion-t)! Szabadtéri tevékenységei során kerülje a napfényt délelôtt 10 és délután 4 óra között, amikor az UV sugárzás a legerôsebb! A szolárium fokozza a bôrrák kockázatát, ezért szigorúan kerülni kell a használatát! Végezzen önvizsgálatot és rendszeresen ellenôriztesse bôrét egészségügyi szakemberrel! Ha újonnan megjelenô vagy megváltozott, gyanús bôrelváltozást észlel, a mielôbbi kezelés érdekében forduljon orvoshoz! Az Actinica lotion-t minden olyan bôrterületre fel kell vinni, amit a ruházat nem takar! (ld. 10. oldal).

8 8 KI SZÁMÍT MAGAS KOCKÁZATÚNAK NEM-MELANOMA TÍPUSÚ BÔRRÁK KIALAKULÁSÁNAK SZEMPONTJÁBÓL? Az UV sugárzáson kívül több más hajlamosító tényezôt ismerünk, amely bizonyítottan növeli a nem-melanoma típusú bôrrák kialakulásának a kockázatát: Aktinikus keratózis vagy egyéb nem-melanoma típusú bôrrák a kórtörténetben Bôrrák elôfordulása a családban Legyengült immunrendszer: szervátültetést követôen szedett immunszuppreszáns gyógyszer szedése miatt, immunrendszert érintô betegség miatt, reumás betegségre szedett bizonyos típusú gyógyszerek miatt, egyéb idült gyulladással járó betegség miatt. Legyengült immunrendszer esetén a bôr UV-károsodást javító mechanizmusai gyengébbek és az immunrendszer kevésbé hatékonyan lép fel a bôrrákhoz vezetô károsodásokkal szemben. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy aktuális állapota és/vagy gyógyszerei befolyásolják-e az immunrendszere mûködését. Bizonyos genetikai betegségek fokozott kockázattal járnak bôrrák szempontjából: albinizmus, xeroderma pigmentosum, Gorlin-Goltz szindróma. Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Önnél nagyobb-e az aktinikus keratózis és egyéb nem-melanoma típusú bôrrák kialakulásának kockázata, minél elôbb kérdezzen meg egészségügyi szakembert. Ha úgy véli, hogy Önnél nagyobb az aktinikus keratózis és egyéb nemmelanoma típusú bôrrák kialakulásának kockázata, bôre védelme és a bôrkárosodás megelôzése érdekében mérlegelje az Actinica lotion használatát. A következô oldalakon megismerheti az Actinica lotion fényvédô krémet és megtudhatja, hogyan kell használnia az optimális fényvédelem érdekében.

9 9 MI AZ ACTINICA LOTION? Az Actinica lotion hatékony, széles spektrumú fényvédelmet nyújtó orvostechnikai eszköz. Azok számára fejlesztették ki, akiknél az UV sugárzás következtében kialakuló bôrrák kockázata az átlagosnál magasabb. Az Actinica lotion-t a Galderma csoporthoz tartozó svájci Spirig Pharma a legmagasabb minôségi és megbízhatósági szabványok szerint gyártja. Fontos tulajdonságai: Az elsô és egyetlen orvostechnikai eszköz, amely klinikailag bizonyítottan hatékony nem-melanoma típusú bôrrák megelôzésében 1 Az Actinica lotion rendszeres használata 2 év alatt 53%-kal csökkentette az aktinikus keratózisok számát 1 Az Actinica lotion rendszeres használata mellett 2 év alatt nem jelentkezett invazív laphámrák 1 Az Actinica lotion pontos adagolását segítő standardizált pumpa Az Actinica lotion modern, fotostabil UV-szûrôk kombinációját tartalmazza, amely az UV sugárzást széles spektrumban képes elnyelni, visszaverni és szétszórni. Hatékony védelmet nyújt az UV-B és az UV-A sugarakkal szemben. Az Actinica lotion által nyújtott védelem mértékét a fényvédô kozmetikumokra vonatkozó európai szabályok szerint határozták meg. Eszerint az Actinica lotion a legmagasabb fényvédelmi kategóriába ( igen nagyfokú UV védelem ) tartozik. Az Actinica lotion kiváló hidratáló tulajdonsággal is rendelkezik, így javítja a bôr textúráját. A liposzómás fényvédô krém nem tartalmaz illatanyagot vagy PEG emulgeáló szert, ezért valamennyi bôrtípus számára kellemes és jól tolerálható. Egyszerû és kényelmes alkalmazás egyedülálló standardizált pumpás adagoló biztosítja, hogy testtájanként megfelelô mennyiségû Actinica lotion fényvédô krémet használjon (útmutató részleteit lásd a következô oldalon). 1. Ulrich C et al. Prevention of non-melanoma skin cancer in organ transplant patients by regular use of a sunscreen: a 24 months, prospective, case-control study. Br J Dermatol 2009;161:78-84.

10 10 AZ ACTINICA LOTION ALKALMAZÁSA Mikor kell használni az Actinica lotion fényvédô krémet? A leghatékonyabb védelem érdekében az Actinica lotion fényvédô krémet minden reggel vigye fel a napfénynek kitett, fedetlen bôrterületekre. Az Actinica lotion-t naponta, az év minden napján használja. Egy klinikai vizsgálat során kimutatták, hogy mindennapos használat esetén az Actinica lotion segít megelôzni az aktinikus keratózis és a laphámrák kialakulását. Az Actinica lotion fényvédô krémmel azelôtt kell bekenni a bôrt, hogy UV sugárzás érné. Alkalmazása más kozmetikumok elôtt történjen és hagyjon idôt arra, hogy a készítmény beszívódjon a bôrébe. Hogyan kell használni az Actinica lotion-t? A hatékony védelem érdekében ügyeljen arra, hogy az adagolási protokollnak megfelelôen vigye fel az Actinica lotion-t. A kényelem és biztonság érdekében az Actinica lotion pumpás adagolója lehetôvé teszi a pontos dozírozást az egyes bôrterületeken. A pumpa minden egyes lenyomása azonos mennyiségû krémet adagol, tehát Ön minden alkalommal megfelelô térfogatú fényvédôhöz jut. Az Actinica lotion-t 2 mg/cm 2 adagban kell az adott testfelületre felvinni (ld. az alábbi útmutatót). Az Actinica lotion órákon át igen nagyfokú védelmet biztosít, ennek ellenére az igen érzékeny és/vagy korábban az UV sugárzás miatt károsodott bôrt nem szabad túl sokáig kitenni a napfény hatásának. A helyesen alkalmazott Actinica lotion segít megelôzni az UV sugárzás okozta bôrkárosodást, de használata mellett sem szabad túl hosszú idôt tölteni a napon. Arc: min. 2 pumpálás Hajmentes fejbőr: min. 1 pumpálás Nyak: min. 1 pumpálás Dekoltázs: min. 1 pumpálás Alkaronként: min. 2 pumpálás Kézhátanként: min. 1 pumpálás

11 11 Van-e ellenjavallata az Actinica lotion alkalmazásának? Minden más külsôleg alkalmazott készítményhez vagy gyógyszerhez hasonlóan az Actinica lotion összetevôivel szemben is felléphet nem kívánt reakció. Irritáció, kiütés vagy leégéshez hasonló bôrreakció mellékhatásra utalhat, ilyenkor a termék alkalmazását fel kell függeszteni. Ügyeljen arra, hogy a termék ne kerüljön a szemébe, mert égô érzést okozhat. Ha ez mégis megtörténik, szemét alaposan öblítse ki vízzel. Speciális megfontolások Az Actinica lotion UV-A elleni fényszûrôt tartalmaz, mely optikai színélénkítôvel kezelt, világos textíliák színét megváltoztathatja, sárgás színûre színezheti ôket. Ezért javasoljuk, hogy felöltözés elôtt várja meg, amíg a testápoló beszívódik a bôrbe.

12 A fényvédelemtôl a megelôzésig A Spirig Pharma az Európai Bôrrák Alapítvány támogatója. Az Európai Bôrrák Alapítvány célja egységes prevenciós stratégia és kezelési protokollok kidolgozása és biztosítása Európában. Ezzel hozzájárul a bôrrák elsôdleges és másodlagos hatékony megelôzéséhez, valamint képzés és tudáscsere révén a legkorszerûbb kezelési eljárásokkal kapcsolatos ismeretek bôvüléséhez. Actinica lotion - orvostechnikai eszköz. Amennyiben készítményünkkel kapcsolatosan mellékhatás lépne fel, kérjük, késedelem nélkül az alábbi címen jelentse be: pharmacovigilance@ewopharma.hu Dokumentum lezárásának dátuma: EWO/ACTINICA/2014/04 Ezt a betegoktató anyagot az Actinica lotion-nel kapcsolatosan Önnek átadta: Gyártja: Spirig Pharma AG Froschackerstrasse 6, CH-4622 Egerkingen A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Galderma International, Tour Europlaza-La Défense 4., 20 Avenue André Prothin, La Defense Cedex, Franciaország Forgalmazza: Ewopharma AG Magyarországi Kereskedelmi Képviselete 1021 Budapest, Budakeszi út 73/f. Tel.: , fax: , info@ewopharma.hu

Nap UVA UVB. Hogyan hat a napsugár? A bőr megfelelő védelméhez jó tudni, hogy hogyan hatnak a napsugarak.

Nap UVA UVB. Hogyan hat a napsugár? A bőr megfelelő védelméhez jó tudni, hogy hogyan hatnak a napsugarak. Nap - jótékony vagy káros A nap nélkülözhetetlen az élethez! Jobb a hangulatunk a napsütéses napokon. Ennek az az oka, hogy a napsugarak hatására a szerotonin szintje megemelkedik - ez a hormon felelős

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta metotrexát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

HATÓANYAG: 9 mg mometazon-furoát (mikronizált mometazon?furoát monohidrát formájában) tartályonként.

HATÓANYAG: 9 mg mometazon-furoát (mikronizált mometazon?furoát monohidrát formájában) tartályonként. NASONEX 0,05% SZUSZPENZIÓS ADAGOLT ORRSPRAY Nasonex 0,05% szuszpenziós adagolt orrspray mometazon-furoát HATÓANYAG: 9 mg mometazon-furoát (mikronizált mometazon?furoát monohidrát formájában) tartályonként.

Részletesebben

A napsugárzás élettani hatásai

A napsugárzás élettani hatásai A napsugárzás élettani hatásai Követelmény: Ismertesse a bőr festéksejtjeinek működését, a napsugárzás hatását a bőrre, a napozás egészségtani vonatkozásait, a védekezést. Szint: Közép Pontszám: 22 pont

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban.

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. Rekombináns DNS technológiával (Escherichia coli) elõállított szomatropin (INN). A NutropinAq hatóanyaga

Részletesebben

Betegtájékoztató GABAGAMMA 300 MG KEMÉNY KAPSZULA

Betegtájékoztató GABAGAMMA 300 MG KEMÉNY KAPSZULA GABAGAMMA 300 MG KEMÉNY KAPSZULA Gabagamma 100 mg kemény kapszula Gabagamma 300 mg kemény kapszula Gabagamma 400 mg kemény kapszula gabapentin HATÓANYAG: Gabapentin. Minden kemény kapszula 100 mg, 300

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diphereline SR 3,75 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz C-csoportú meningococcus konjugált vakcina Mielőtt beadják Önnek ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sumatriptan Orion 50 mg filmtabletta Sumatriptan Orion 100 mg filmtabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sumatriptan Orion 50 mg filmtabletta Sumatriptan Orion 100 mg filmtabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sumatriptan Orion 50 mg filmtabletta Sumatriptan Orion 100 mg filmtabletta szumatriptán Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz. amoxicillin/klavulánsav

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz. amoxicillin/klavulánsav Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz amoxicillin/klavulánsav

Részletesebben

SEGÉDANYAG: A "T" alakú váz bárium-szulfátot is tartalmaz, hogy látható legyen a röntgenfelvételen.

SEGÉDANYAG: A T alakú váz bárium-szulfátot is tartalmaz, hogy látható legyen a röntgenfelvételen. LEVOSERT 20 MIKROGRAMM/24 ÓRA MÉHEN BELÜLI GYÓGYSZERLEADÓ RENDSZER Levosert 20 mikrogramm/24 óra méhen belüli gyógyszerleadó rendszer levonorgesztrel HATÓANYAG: A Levosert egy polietilénnek nevezett mûanyagból

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Td-pur szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben tetanusz/diftéria adszorbeált vakcina tartósítószer nélkül, 5 éven felüliek számára Mielőtt beadják

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Adalat GITS 60 mg retard filmtabletta. nifedipin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Adalat GITS 60 mg retard filmtabletta. nifedipin Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Adalat GITS 30 mg retard filmtabletta Adalat GITS 60 mg retard

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Javaslatok a fotokontakt dermatitisz megelőzéséhez

Javaslatok a fotokontakt dermatitisz megelőzéséhez Tájékoztató egészségügyi szakembereknek Javaslatok a fotokontakt dermatitisz megelőzéséhez 1. Ellenjavallatok Mielőtt helyi ketoprofen készítményt (Fastum gél) rendel, kérjük betegével együtt nézze végig

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT

BETEGTÁJÉKOZTATÓ AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT Betegjájékoztat/10x21/1C 3/24/05 12:44 PM Page 1 AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT BETEGTÁJÉKOZTATÓ Figyelmeztetés az orvosoknak! Ezen információs anyag csak azon betegnek adható át. akinek a kezelôorvosa

Részletesebben

továbbá mellékhere-gyulladás kiegészítő kezelésére. 2. TUDNIVALÓK A GENTOS TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

továbbá mellékhere-gyulladás kiegészítő kezelésére. 2. TUDNIVALÓK A GENTOS TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT Termékleírás Gentos nyelvalatti tabletta A prosztata akut és krónikus megbetegedéseinek (jóindulatú prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás), a húgyhólyag rendellenességeinek (húgyhólyagerőtlenség,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Augmentin 500 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Augmentin 500 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Augmentin 500 mg/125 mg filmtabletta amoxicillin/klavulánsav Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató SERTRALIN-TEVA 50 MG FILMTABLETTA. Sertralin Sandoz 50 mg filmtabletta Sertralin Sandoz 100 mg filmtabletta szertralin

Betegtájékoztató SERTRALIN-TEVA 50 MG FILMTABLETTA. Sertralin Sandoz 50 mg filmtabletta Sertralin Sandoz 100 mg filmtabletta szertralin SERTRALIN-TEVA 50 MG FILMTABLETTA Sertralin Sandoz 50 mg filmtabletta Sertralin Sandoz 100 mg filmtabletta szertralin HATÓANYAG: 50 mg filmtabletta: 50,0 mg szertralin (55,95 mg szertlanin-hidroklorid

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Emillan

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gyógyszer betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR

Részletesebben

HATÓANYAG: Everolimusz. 0,25 mg, 0,5 mg, 0,75 mg vagy 1,0 mg everolimuszt tartalmaz tablettánként.

HATÓANYAG: Everolimusz. 0,25 mg, 0,5 mg, 0,75 mg vagy 1,0 mg everolimuszt tartalmaz tablettánként. CERTICAN 0,5 MG TABLETTA Certican 0,25 mg tabletta Certican 0,5 mg tabletta Certican 0,75 mg tabletta Certican 1,0 mg tabletta everolimusz HATÓANYAG: Everolimusz. 0,25 mg, 0,5 mg, 0,75 mg vagy 1,0 mg everolimuszt

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gyógyszer betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tulita filmtabletta ösztradiol / noretiszteron-acetát Mielott

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát. CINIE 100 MG TABLETTA Cinie 100 mg tabletta szumatriptán HATÓANYAG: 100 mg szumatriptán tablettánként (szumatriptán szukcinát formájában). SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Más gyógyszerrel egyidejûleg csak az orvos utasítása szerint szedhetõ, mivel együttes alkalmazásuk során módosulhat a gyógyszerek hatása.

Más gyógyszerrel egyidejûleg csak az orvos utasítása szerint szedhetõ, mivel együttes alkalmazásuk során módosulhat a gyógyszerek hatása. DERMYC 150 MG KEMÉNY KAPSZULA Dermyc 50 mg kapszula Dermyc 100 mg kapszula Dermyc 150 mg kapszula Dermyc 200 mg kapszula flukonazol 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DERMYC KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN

Részletesebben

PROPHARMATECH Egészségügyi Kutató-fejlesztő Laboratórium

PROPHARMATECH Egészségügyi Kutató-fejlesztő Laboratórium PROPHARMATECH Egészségügyi Kutató-fejlesztő Laboratórium Az egészségügyi innovációs laboratóriumunk bőrápoló készítmények, és gyógyszer termékek kutatásával-fejlesztésével foglalkozik. Fő célunk, hogy

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Kawasaki-kór Verzió 2016 1. MI A KAWASAKI-KÓR 1.1 Mi ez? Erről a betegségről Tomisaku Kawasaki japán gyermekorvos (akiről a betegséget elnevezték) számolt

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató SANDIMMUN 50 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Sandimmun 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ciklosporin

Betegtájékoztató SANDIMMUN 50 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Sandimmun 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ciklosporin SANDIMMUN 50 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Sandimmun 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ciklosporin HATÓANYAG: 50 mg ciklosporin milliliterenként. SEGÉDANYAG: 94%-os etanol, makrogol-glicerin-éter-ricinoleát.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Mofimutral 500 mg filmtabletta Mikofenolát-mofetil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Mofimutral 500 mg filmtabletta Mikofenolát-mofetil BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Mofimutral 500 mg filmtabletta Mikofenolát-mofetil Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató METFOGAMMA 850 MG FILMTABLETTA. Metfogamma 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid

Betegtájékoztató METFOGAMMA 850 MG FILMTABLETTA. Metfogamma 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid METFOGAMMA 850 MG FILMTABLETTA Metfogamma 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid HATÓANYAG: Metformin-hidroklorid. 850 mg metformin-hidroklorid filmtablettánként. SEGÉDANYAG: Hipromellóz, polividon,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Elosalic kenőcs BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Elosalic

Részletesebben

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Idiopátiás Artritisz Verzió 2016 2. A JIA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI 2.1 Léteznek-e a betegségnek különböző típusai? A JIA-nak számos formája létezik. Különbséget

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diovan

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cifloxin 250 mg filmtabletta Cifloxin 500 mg filmtabletta ciprofloxacin

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Pantoprazol Goodwill 40 mg por oldatos injekcióhoz pantoprazol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Pantoprazol Goodwill 40 mg por oldatos injekcióhoz pantoprazol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Pantoprazol Goodwill 40 mg por oldatos injekcióhoz pantoprazol Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Portiron

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Varilrix por és oldószer oldatos injekcióhoz Élő, attenuált varicella-zoster vírus (OKA törzs) vakcina Mielőtt Önnél elkezdenék alkalmazni ezt a vakcinát,

Részletesebben

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként.

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. SEGÉDANYAG: Hidrogénezett szójababolaj, sárga viasz, részlegesen hidrogénezett

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Protopic 0,1% kenőcs Takrolimusz-monohidrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Protopic 0,1% kenőcs Takrolimusz-monohidrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Protopic 0,1% kenőcs Takrolimusz-monohidrát Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, ami lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató zi Sandoz 250 mg filmtabletta zi Sandoz 500 mg filmtabletta

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Serevent Diskus 50 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por szalmeterol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Serevent Diskus 50 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por szalmeterol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Serevent Diskus 50 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por szalmeterol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

1. Milyen típusú gyógyszer az FSME-IMMUN 0,5 ml felnotteknek vakcina és milyen célra alkalmazható?

1. Milyen típusú gyógyszer az FSME-IMMUN 0,5 ml felnotteknek vakcina és milyen célra alkalmazható? Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! 4. sz. melléklete az OGYI-T-20063/01-02 Forgalomba hozatali engedélynek Budapest, 2006.február 23. Szám: 19340/41/05

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Vitamin B6

Részletesebben

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS. Cutivate kenõcs flutikazon-propionát

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS. Cutivate kenõcs flutikazon-propionát CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS Cutivate kenõcs flutikazon-propionát HATÓANYAG: Flutikazon-proprionát. 1 gramm kenõcsben 0,05 mg flutikazon-propionát (mikronizált) van (0,005 %). 15 g kenõcsben 0,75 mg flutikazon-propionát

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Duodart 0,4 mg/0,5 mg kemény kapszula dutaszterid/tamszulozin-hidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Duodart 0,4 mg/0,5 mg kemény kapszula dutaszterid/tamszulozin-hidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Duodart 0,4 mg/0,5 mg kemény kapszula dutaszterid/tamszulozin-hidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Prepandrix szuszpenzió és emulzió emulziós injekcióhoz Prepandémiás influenza (H5N1) vakcina (split virion, inaktivált, adjuvánshoz kötött) Mielőtt elkezdené

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gemcitabine Vipharm 38 mg/ml por oldatos infúzióhoz gemcitabin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gemcitabine Vipharm 38 mg/ml por oldatos infúzióhoz gemcitabin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gemcitabine Vipharm 38 mg/ml por oldatos infúzióhoz gemcitabin Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

Betegtájékoztató HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN

Betegtájékoztató HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN Humatrope 18 NE (6 mg) injekció patronban Humatrope 36 NE (12 mg) injekció patronban Humatrope 72 NE (24 mg) injekció patronban szomatropin HATÓANYAG: szomatropin.

Részletesebben

Betegtájékoztató NUROFEN 60 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK. Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek ibuprofén. HATÓANYAG: 60 mg ibuprofén végbélkúponként.

Betegtájékoztató NUROFEN 60 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK. Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek ibuprofén. HATÓANYAG: 60 mg ibuprofén végbélkúponként. NUROFEN 60 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek ibuprofén HATÓANYAG: 60 mg ibuprofén végbélkúponként. SEGÉDANYAG: Szilárd zsír 1: Whitepsol H 15, szilárd zsír 2: Whitepsol W 45.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Proleukin 18 x 10 6 NE por oldatos injekcióhoz vagy oldatos infúzióhoz

Részletesebben

Betegtájékoztató LANSOPTOL 15 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNY KAPSZULA

Betegtájékoztató LANSOPTOL 15 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNY KAPSZULA LANSOPTOL 15 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ KEMÉNY KAPSZULA Lansoptol 15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula Lansoptol 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula lanszoprazol HATÓANYAG: Lanszoprazol. SEGÉDANYAG:

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Augmentin 250 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Augmentin 250 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Augmentin 250 mg/125 mg filmtabletta amoxicillin/klavulánsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sandimmun 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ciklosporin

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Clopidogrel IWA 75 mg filmtabletta klopidogrél Mielott elkezdené

Részletesebben

Betegtájékoztató POLCORTOLONE 4 MG TABLETTA. Polcortolone 4 mg tabletta triamcinolon. HATÓANYAG: 4 mg triamcinolon tablettánként.

Betegtájékoztató POLCORTOLONE 4 MG TABLETTA. Polcortolone 4 mg tabletta triamcinolon. HATÓANYAG: 4 mg triamcinolon tablettánként. POLCORTOLONE 4 MG TABLETTA Polcortolone 4 mg tabletta triamcinolon HATÓANYAG: 4 mg triamcinolon tablettánként. SEGÉDANYAG: Burgonyakeményítõ, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát. JAVALLAT: A Polcortolone

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára nasic pur 0,5 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray kisgyermekeknek xilometazolin-hidroklorid és dexpantenol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Spiriva inhalációs por kemény kapszulában Spiriva inhalációs por

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Budenofalk 3 mg kemény kapszula budezonid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszerét, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Augmentin DUO 875 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Augmentin DUO 875 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Augmentin DUO 875 mg/125 mg filmtabletta amoxicillin/klavulánsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Topotecan Ebewe 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz. topotekán hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Topotecan Ebewe 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz. topotekán hidroklorid Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Topotecan Ebewe 1 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz topotekán

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Avodart 0,5 mg lágy kapszula dutaszterid

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Avodart 0,5 mg lágy kapszula dutaszterid Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Avodart 0,5 mg lágy kapszula dutaszterid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA Hidrasec 100 mg kemény kapszula racekadotril 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HIDRASEC 100 MG KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? A Hidrasec 100 mg kemény

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Mielőtt beadnák Önnek vagy gyermekének a Rabipur-t, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diovan

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ...3 I. BEVEZETÉS...5 II. A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALMI TERHE HELYZETKÉP...6 III. MIT TESZÜNK?...8

ÖSSZEFOGLALÓ...3 I. BEVEZETÉS...5 II. A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALMI TERHE HELYZETKÉP...6 III. MIT TESZÜNK?...8 N EMZETI R ÁKELLENES P ROGRAM ( VITAIRAT)................... 1 TARTALOMJEGYZÉK ÖSSZEFOGLALÓ..........................................................3 I. BEVEZETÉS.............................................................5

Részletesebben

Betegtájékoztató DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ

Betegtájékoztató DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ DIFLUCAN 10 mg/ml por belsõleges szuszpenzióhoz DIFLUCAN 40 mg/ml por belsõleges szuszpenzióhoz flukonazol HATÓANYAG: 10 mg, ill. 40 mg flukonazol, 1 ml-elkészített

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Zantac

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Revlimid 15 mg kemény kapszula. Revlimid 10 mg kemény kapszula

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Revlimid 15 mg kemény kapszula. Revlimid 10 mg kemény kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Revlimid 5 mg kemény kapszula Revlimid 10 mg kemény kapszula Revlimid 15 mg kemény kapszula Revlimid 25 mg kemény kapszula lenalidomid Mielőtt elkezdené

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Actonel 35 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Ú Ó ö Ő ö Ú Ú Ó Á Á ü ő ö Ú Ú Ó ű ő ő ő ő ü Á ö ü ö ö ő Ó Á Á ő Á Ú ö Ó Ű Ú Ó ű Á ő ő ő ö Ú ö ű ö ö ö ő Ó Á Á ű ű ö ü ű ü Á Á ű ű ö ü ű ü ü ö ü ő ü Ó Ó ő ő ő ő ű ö ő ű ü Á Á ő ü ő Ú Ó ü ö ő ő ö ő ö ö ő

Részletesebben

Betegtájékoztató SAIZEN CLICK.EASY 8 MG POR ÉS OLDÓSZER O. Saizen click.easy 8 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz szomatropin

Betegtájékoztató SAIZEN CLICK.EASY 8 MG POR ÉS OLDÓSZER O. Saizen click.easy 8 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz szomatropin SAIZEN CLICK.EASY 8 MG POR ÉS OLDÓSZER O Saizen click.easy 8 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz szomatropin HATÓANYAG: 8 mg szomatropin (rekombináns humán növekedési hormon). SEGÉDANYAG: Szacharóz,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

ő ő Ü ü Á ú ú ü ú ú ü ú ü ú ú ü ő ú Á ü ú Á ü ü ü ú Á Á Ó Ü ő ü ú ú ú ü ű ú Ü ü ű Ü ú Á ú Ó ő ü Ú ú Á ő ő ú ű Á ú ü ő Á ú ú Á ú Á ú Ü Á Ö ú ú ő ő ú ű ü ő Á ő Ú ü Ö Á Á Á Á ő Ü Ö ü Ú Ö Á Á ú ő Ú Á Á ü

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cinie 50 mg tabletta. szumatriptán

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cinie 50 mg tabletta. szumatriptán BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cinie 50 mg tabletta szumatriptán Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben