technikák Berczik Krisztina ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "technikák Berczik Krisztina ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék"

Átírás

1 Viselkedés- és s kognitív v terápi piás technikák Berczik Krisztina ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék

2 A szenvedélybetegs lybetegségek gek tanulási modellje Az addiktív viselkedés kialakulásában szerepet játszó tényezık: Modelltanulás A drogfogyasztó viselkedés sorozatos megerısítése pozitív és negatív megerısítés A szerek megerısítı hatásai állnak amögött, hogy az addiktív viselkedést erıs belsı kényszer irányítja sóvárgás és késztetés.

3 Triggerek: a szer fogyasztásával összefüggı ingerek A sóvárgás, majd a késztetés beindításában a triggerek döntı szerepet játszanak. 1. Elsıfokú triggerek: A droggal vagy alkohollal közvetlenül kapcsolatban álló helyzetek, személyek. Az elsı fokú triggereket a kezelés kezdetétıl kerülni kell. 2. Másodfokú triggerek: Sóvárgás, depresszió, szorongás, hétköznapi stresszhatások. A terápia során el kell sajátítani a másodfokú triggerek leküzdését, kezelését. 3. Harmadfokú triggerek: A konvencionális élet elemei; olyan tevékenységek vagy személyek, melyek a kliens élettörténete során összefüggésbe hozhatók a szerhasználattal (munkahelyi kapcsolatok, baráti összejövetelek). A harmadlagos triggerekkel kapcsolatban újfajta viselkedéskészlet

4 Visszaesést st elırejelz rejelzı skála (Wright, 1993) 50 helyzet, melyek erıs vágyat idézhetnek elı a szerhasználat iránt. Olyan emberek között vagyok, akikkel régebben már használtam kokaint vagy cracket. Épp most kaptam fizetést. Egy buliban vagyok. Unatkozom. A barátom kokainnal/crack-kel kínál. Valaki épp most kritizált engem. Dühös vagyok. Egy drogról szóló filmet nézek.

5 Viselkedéster sterápiás s stratégi giák A droghasználat/alkoholfogyasztás = problémaviselkedés. Cél: a viselkedésváltozás. 1. A páciens leszokási motivációjának kifejlesztése és megerısítése Motivációs interjú, Miller és Rollnick, 1991). 2. Absztinencia kialakítása Elsıfokú triggerek elkerülése. Minél több idı telik el absztinensen, annál inkább csökken a drogok megerısítı hatása. Bentlakásos kezelések. A páciens 24 órás kontrollja a hozzátartozók segítségével. Kontingencia-szervezés (pl. vizeletteszt szúrópróbaszerő alkalmazása).

6 3. Visszaesés-megelızés, absztinencia fenntartása Az addikció krónikus betegség, melyet visszaesések jellemeznek a kezelés során nagy hangsúlyt kap a visszaesések megelızése. Minél több idı telik el absztinensen, annál inkább csökken a drog megerısítı hatása.

7 Kondicionált ingerek kioltása: absztinens állapotban a páciens droggal összefüggı ingerekkel találkozik, de ezeket az ingereket nem erısíti meg a droghatás, illetve a drogelvonás átélése a kondicionált ingerek fokozatosan elveszítik incentív értéküket (drogkeresésre motiváló képességüket). A kezelés során a droggal összefüggı, elvonási tünetek vagy eufória megjelenését elısegítı ingerek szisztematikus, fokozatos expozíciója történik meg az absztinens páciens jelenlétében. Szisztematikus kioltás módszere Hasonló elv alapján mőködik a fenntartó naltrexone-kezelés.

8 A relapszusprevenció további módszerei: m a kliensek hatékonys konyságának nak növeln velésén n alapuló technikák Alternatív válaszok megtanulása Életviteli készségek Ingerkontroll Magas kockázatú helyzetek azonosítása és kezelése Stresszkezelés Problémamegoldás, döntéshozás Visszautasítás, nemet mondás (asszertív tréning)

9 Alternatív v válaszok v megtanulása Az addiktív viselkedés megváltoztatásához szükség van az életstílus módosítására. Gyógyuló drogosok életstílusa : Új, drogmentes, konstruktív, tevékenységek, viselkedésformák kialakítása a kliens igényeihez, céljaihoz alkalmazkodva: Napi aktivitásnapló: Aktivitás megfigyelése és tervezése, fokozatos feladatok elıírása. A személy értékeli az adott aktivitás örömet okozó hatását. Örömforrás-napló: Örömet okozó drogmentes idıtöltések, ill. a szerhasználó életmód elıtt örömet okozó tevékenységek. Drogmentes baráti kör kialakítása (ha a drogfogyasztás a társasági élet része). Gyógyuló közösség, terápiás közösség: híd a konvencionális társadalom felé. A drogmentes életforma kialakítását a gyógyuló közösségek serkenthetik. Az elıbbre tartók modellként hatnak a késıbb jövıkre (modelltanulás).

10 Életviteli készsk szségek Az alternatív életstílus kialakításához szükséges készségek kialakítása. Döntéshozás, visszautasítás, nemet mondani tudás, csábításnak való ellenállás készségei. Tanulással, munkavégzéssel, szabadidıs tevékenységgel, idıbeosztással, partnerkapcsolattal, családalapítással, baráti kapcsolatok kialakításával kapcsolatos készségek. Cél: azon képességek elsajátítása, melyek segítségével a kliensek ellen tudnak állni a drogok és az ital csábításának, ill. maximalizálni tudják életminıségüket.

11 Ingerkontroll A drogkeresı magatartáshoz vezetı belsı és külsı ingerek gyakran nem kerülhetık el. A kliens és a terapeuta közösen összegyőjtik a szerhasználathoz vezetı triggereket és kidolgozzák a jelentkezésük esetén alkalmazandó stratégiákat. Például magány, unalom, szorongás, kirekesztettség érzése esetén alkalmazandó stratégiák lehetnek: sport, zenehallgatás, séta, fizikai munka, film, családtag felkeresése, kezelıszemélyzet felkeresése.

12 Stresszkezelés A gyenge stresszkezelı képességő emberek sérülékenyebbek a szenvedélybetegségek kialakulása és fennmaradása szempontjából. sérülékenység-stressz modell A relapszus valószínősége a legnagyobb: amikor a sérülékenységi és stressztényezık kombinációja meghaladja adott személy alkalmazkodóképességét, és kiváltja azokat a viselkedésbeli válaszreakciókat, melyek az egyén betegségét jellemzik - amelyek

13 Készségfejlesztı tréningek A környezeti stresszt leküzdı módszerek elsajátítása. Szerepjátékok: hatékony kommunikáció, asszertivitás (pozitív értelemben vett önérvényesítı viselkedés) elsajátítása. Pl. érzelmek kifejezésének elsajátítása. Dicséret adása és fogadása. Nemet mondás képességének elsajátítása, ill. megtanulni kezelni, ha mások nemet mondanak. A stresszkezelı stratégiák elsajátításának hatására csökken a személyek frusztrációja, képesek lesznek kiállni jogaikért.

14 Problémamegold mamegoldás A szerhasználat oka gyakran mindennapi probléma, élethelyzeti nehézség, melyet a személy nem tud hatékonyan megoldani. A szerhasználat maladaptív problémamegoldási kísérlet lehet (pl. probléma elnapolása). Problémamegoldó stratégiák alkalmazása: a páciens életét elborító, komplex problémákat kis, kezelhetıbb egységekre bontjuk, és a problémamegoldás kidolgozott módszerét használjuk. Számos területen alkalmazható módszer: betegség, családi kapcsolatok, párkapcsolatok, tanulmányok, pénzügyek, stb. A problémamegoldási módszer elsajátításával a kliens képes lesz problémáival konstruktív módon

15 A problémamegold mamegoldás s lépéseil 1. PONTOSAN MI A PROBLÉMA VAGY A CÉL? Beszélgessenek a problémáról vagy a célról mindaddig, amíg le nem tudják pontosan írni, hogy mi is az. Tegyenek fel kérdéseket, hogy tisztázzák az ügyet. Bontsák kisebb részekre. 2. SOROLJÁK FEL AZ ÖSSZES LEHETSÉGES MEGOLDÁST! Sorolják fel az összes ötletet, még a rossz vagy buta javaslatokat is. Próbáljanak mindenkit rávenni arra, hogy javasoljon valamit. NE vitassák meg az ötletek elınyeit itt! 3. HANGSÚLYOZZÁK A Fİ ELİNYÖKET ÉS HÁTRÁNYOKAT! Röviden hangsúlyozzák mindegyik javaslat fı elınyeit és hátrányait. 4. VÁLASSZÁK KI A LEGJOBB MEGOLDÁST! Válasszák ki azt a megoldást, amely a legkönnyebben kivitelezhetı azokkal az erıforrásokkal (idı, képességek, pénz, stb.), amelyekkel jelenleg rendelkeznek. 5. PONTOSAN TERVEZZÉK MEG, HOGY HOGYAN KIVITELEZIK A MEGOLDÁST! A szükséges erıforrások. Minden lépés megtervezése. A nehézségek megfontolása. A nehéz lépések gyakorlása. 6. A TERV VÉGREHAJTÁSÁBAN ELÉRT ELİREHALADÁS ÁTTEKINTÉSE Az erıfeszítéseket dicsérjék, ne az elért eredményt. Tekintsék át az elırehaladást mindegyik lépés esetében. Módosítsák a terveket. Folytassák a problémamegoldást mindaddig, amíg a probléma megoldódik vagy a célt elérik.

16 A kognitív v terápi piás s megközel zelítés Kognitív : megismerı, a megismerésre vonatkozó A hangsúly az információfeldolgozáson és a jelentésadási folyamaton van. A jelentésadási folyamatok révén teljesen egyedi képet alkotunk a világról, magunkról, jövınkrıl, múltunkról. Az adott helyzethez történı érzelmi és viselkedéses viszonyulásunkat nem maga a helyzet, hanem az annak tulajdonított jelentés határozza meg, amely rejtett kognitív struktúránk alapján jön létre.

17 A pszichés s zavarok kognitív v terápi piás megközel zelítése Pszichés zavarok esetében a jelentésadási folyamatot meghatározó kognitív sémák zavarairól van szó, melyek hibás információfeldolgozást eredményeznek. A torzított jelentésadás bizonyos helyzetekben kóros viselkedésformákhoz és kóros érzelmi reakciókhoz vezet.

18 Kognitív terápia segítségével a személy képes kognitív torzításainak felismerésére. A diszfunkcionális (torzított) konstrukciókban elért változás, azok korrigálása klinikai javuláshoz, az érzelmi állapot és a viselkedés megváltozásához vezet.

19 A kognitív v struktúra ra A személy a fejlıdése során a társas környezettel történı interakciók során tapasztalatokat szerez, és ezek alapján alakítja ki viszonyulásai önmagához, másokhoz és a világhoz. Kognitív struktúra: a viszonyulások, az egyes helyzetek személyes értelmezései. A kognitív struktúra hierarchikus, szintjei eltérnek egymástól stabilitásukban és a tudatosság számára való hozzáférhetıségükben. A kognitív struktúra mindig befolyásolja az egyes helyzetek értelmezését.

20 A kognitív v struktúra ra szintjei Tudatos gondolatok Automatikus gondolatok Hiedelmek, attitődök Alapsémák

21 A kognitív v struktúra ra szintjei 1. Tudatos gondolatok 2. (Negatív) automatikus gondolatok Spontán, automatikus módon merülnek fel egy konkrét, aktuális külsı vagy belsı eseményre, személyre vonatkozóan. A konkrét események értelmezésében és a hozzájuk kapcsolódó (negatív) érzelmi állapot kialakításában játszanak döntı szerepet. Sokszor torzítottak, szélsıségesen szubjektívek.

22 Pl.: egy személynek társas helyzetben a szavába vág valaki. Negatív automatikus gondolat (NAG): Rám soha nem figyel senki. A gondolat következménye lehangoltság, szomorúság, magányosságérzet. Ez egy belsı, másodlagos trigger lehet, amely szenvedélybeteg személynél szerhasználathoz vezethet.

23 Gondolkodási hibák k (kognitív torzítások) A negatív automatikus gondolatok létrejöttét a gondolkodási hibák/kognitív torzítások teszik lehetıvé. Ezek akaratlan érvényesülése a személy gondolkodásában torzítja az információk feldolgozásának folyamatát. A kognitív torzítások következtében az információfeldolgozás árnyalatok nélküli, sematikus, beszőkült, merev lesz. A logikai hibákat a kognitív struktúra mélyebb szintjei (hiedelmek és sémák) határozzák meg, mőködtetik.

24 A gondolkodási hibák k típusait 1. Minden vagy semmi típusú gondolkodás 2. Túláltalánosítás 3. Negatív szőrés 4. A pozitívumok figyelmen kívül hagyása, leértékelése 5. Elhamarkodott, önkényes következtetés A) Gondolatolvasás B) Jövendımondás 6. Felnagyítás és lekicsinylés 7. Érzelmi logika 8. Kell és kellene állítások 9. Címkézés és téves címkézés 10. Perszonalizáció

25 3. Másodlagos M hiedelmek attitődök és s szabályok A személy életének alapvetı vezérelvei. Kényszerítı erıvel érvényesülnek, bár a személynek tudatos belátása általában nincs velük kapcsolatban. Elvontabbak, általánosabbak, a helyzetek szélesebb skálájára érvényesek mint a negatív automatikus gondolatok. Adott helyzetben a személy mögöttes, rejtett hiedelmei befolyásolják a helyzet észlelését. Általában Ha,akkor formájú állítások. Pl.: Ha hibázok, akkor értéktelen vagyok.

26 Addiktív v hiedelmek A hiedelmek speciális csoportja: a szerhasználattal, függıséggel kapcsolatos hiedelmek. Szenvedélybetegségekben kulcsfontosságú ezek feltérképezése és kezelése.

27 4. Alapsémák A kognitív struktúra mélyén helyezkednek el. A személynek önmagáról, másokról, a világról, a jövırıl kialakított legalapvetıbb viszonyulásai. Merev, túláltalánosított formájú negatív vagy pozitív tartalmú állítások, melyeket a személy abszolút igazságként kezel. Például: jó vagyok, rossz vagyok, ostoba vagyok, engem nem lehet szeretni, a világ ellenséges, sikeres vagyok, sikertelen vagyok. Két alapvetı kategória: szerethetıség és tehetetlenség.

28 A másodlagos hiedelmek eredetileg az alkalmazkodást szolgálták azokhoz a helyzetekhez, melyekben a sémák alakultak ki. Séma: Nem vagyok szerethetı. Hiedelem: Csak akkor fogadnak el, ha mindenkihez alkalmazkodom. A sémáknak gyakran önbeteljesítı hatásuk van: önkéntelenül olyan helyzetekbe hozza magát a személy, melyekben igazolódnak sémái, hiedelmei.

29 Az addiktív v hiedelmek A szerfogyasztás egyik okát képezik. Elvárások, hiedelmek, melyeket a személy a drognak, alkoholnak tulajdonít. Az alapsémákból származnak, és bizonyos helyzetekben aktiválódnak. Az addiktív hiedelmek leggyakrabban a következı dolgokkal kapcsolatosak: örömkeresés, problémamegoldás, nyugalom, menekülés (Beck, Write, Newman, Liese, 1993).

30 Helyzet: A személynek meg kell oldania egy szellemi erıfeszítéssel járó feladatot. Alapséma: Alkalmatlan vagyok. Addiktív hiedelem: Csak akkor vagyok képes kreatívan gondolkodni, ha füvet szívok. Az aktiválódott addiktív hiedelem sóvárgáshoz vezet.

31 Az addiktív v hiedelmek csoportjai 1. A droggal kapcsolatos elvárások Szükségem van a drogra, hogy kiegyensúlyozott legyek. A kokótól elmúlnak a félelmeim. 2. Engedélyt adó hiedelmek, melyek igazolják a droghasználatot: Csak akkor tudom legyızni a problémáimat, ha iszom. Hétvégén szívhatok egy kis katit.

32 3. A hiedelem arra vonatkozik, hogy a személy csak a drog segítségével tudja tolerálni a szorongást, levertséget, frusztrációt, ill. csak a droggal tudja megoldani az ilyen érzéseket kiváltó helyzeteket: Csak akkor múlik el a szorongásom, ha iszom. Nem bírom az ecstasy nélkül elviselni a szürke hétköznapokat.

33 A hiedelmek rendszerének nek kialakulása Az addikció elmélyülésével párhuzamosan a hiedelmek meghatározott sorrend szerint aktiválódnak. I. Anticipátoros hiedelmek - Kipróbálással kapcsolatos kíváncsiság-orientált hiedelmek: Izgalmas lesz kipróbálni., Nem történik semmi baj, ha néha kipróbálom. - Romanticizált hiedelmek: Miután a személy számára a használat kielégülést, enyhülést okozott. Drog hatásával kapcsolatosak: Vidám leszek tıle. Elmúlik a feszültségem. A drog okozta megnövekedett hatékonyságot jelzı hiedelmek: Viccesebb leszek tıle. Javul tıle a teljesítményem.

34 - Szükséglet-orientált hiedelmek: Az addikció mélyülésével fejlıdnek ki, ahogy a személy egyre inkább a drogra támaszkodik. Szükségem van a drogra, mert nem tudok mőködni nélküle. Nem bírom ki a szorongást, ha nem használom. Gyakran imperatív módon fejezıdnek ki. Muszáj szívnom egy kis kokót.

35 - Abbahagyással kapcsolatos hiedelmek: A szer abbahagyása elviselhetetlen elvonási tüneteket fog okozni. Ha abbahagyom, annyira fogok szenvedni, hogy nem bírom ki. Az anticipátoros hiedelmek aktiválódása sóvárgáshoz vezet.

36 2. A sóvárgás kontrollálásával kapcsolatos hiedelmek: Soha nem fogom tudni kezelni a sóvárgást. A leküzdhetetlen sóvárgástól meg lehet ırülni. Ezek a hiedelmek önbeteljesítı jóslattá válnak: minél inkább azt gondolja a személy, hogy nem tudja kontrollálni a sóvárgást, annál kevésbé valószínő, hogy megpróbálja kontrollálni.

37 3. Megengedı hiedelmek Most rosszul érzem magam, ezért használhatom. Nehéz napom volt, most ihatok, hogy pihenni tudjak. Dizájner drogok: Legális, tehát nincsenek káros hatásai.

38 Anticipátoros toros és s megengedı hiedelmek rendszere (Beck, Write, Newman, Liese, 1993) Aktiváló helyzet Anticipátoros hiedelmek Sóvárgás Megengedı hiedelmek Drogkeresı magatartás

39 4. Konfliktusos hiedelmek Nem kellene használnom. Csak most az egyszer használom még. Ezek egyidıben is aktiválódhatnak. Relatív egyensúlyuk határozza meg, hogy használ-e szert a személy vagy absztinens marad. Konfliktust élhet át a személy a használat, ill. az absztinencia utáni vágy között (két hiedelem közötti konfliktus). A konfliktus diszkomfort-érzéshez vezet, és ez erısítheti a használat iránti vágyat (azért vágyik a szerre a személy, hogy megszabaduljon a diszkomfort- érzéstıl.

40 Magas kockázat zatú helyzetek (Marlatt és s Gordon, 1985) Az addiktív hiedelmek és a sóvárgás specifikus, gyakran elıre jelezhetı körülmények között, a magas kockázatú helyzetekben aktiválódnak, és ez szerhasználathoz vezet. A magas kockázatú helyzetek lehetnek 1. külsık: droghasználó társaság, buli, kocsma, pénzhez jutás. 2. belsık: különféle érzelmi állapotok szorongás, lehangoltság, unalom.

41 Az ingerhelyzetek / magas kockázat zatú helyzetek kognitív v megközel zelítése: Maga az inger vagy helyzet neutrális. A kliens által az adott helyzetnek tulajdonított jelentés az, ami a sóvárgást okozza (Beck, Write, Newman, Liese, 1985). Pl. a stressz nem direkt okoz sóvárgást, hanem bizonyos, a droggal kapcsolatos hiedelmeket generál, és ezek vezetnek droghasználathoz.

42 A szerhasználat kognitív modellje (Beck, Write, Newman, Liese, 1993) Ingerhelyzet (magas kockázatú helyzet) Aktiválódott hiedelmek Automatikus gondolatok Sóvárgás, késztetés Megengedı hiedelmek Cselekvés További használat vagy visszaesés

43 A visszaesés s magyarázata: Gyakori ok, hogy a használat elınyeivel és hátrányaival kapcsolatos hiedelmek, alapvetı attitődök nem változnak meg. Magas kockázatú helyzetben (pl. konfliktus, veszekedés a házastárssal) megnı a visszaesés esélye, mivel a droghasználattal kapcsolatos hiedelmek, gondolatok aktiválódnak.

44 Helyzet: veszekedés a feleséggel Csak akkor nyugszom meg, ha iszom. Erısödik a sóvárgás Megengedı hiedelmek (gyengítik az önkontrollra tett kísérleteket): Csak még most az egyszer iszom, többet nem fogok. Megtörténik a visszaesés Reménytelenséggel, tehetetlenséggel kapcsolatos sémák aktiválódnak: Nem tudom legyızni az ivást. Sose leszek képes leszokni. Ezek aktiválódása is a visszaesést erısíti.

45 Addiktív v hiedelmek felmérése Kábítószerhasználattal Kapcsolatos Hiedelmek Kérdıív (Wright, 1993) Használat nélkül unalmas az élet. A használat az egyetlen módja, hogy növeljem a kreativitásomat és alkotóképességemet. Nem tudok mőködni nélküle. Ez az egyetlen módja, hogy megbirkózzak a fájdalmakkal az életemben. Nem vagyok kész arra, hogy abbahagyjam. Másvalaki miatt használom a drogot (pl. házastárs, barát, barátnı, családtag). Nem érdemlem meg, hogy kigyógyuljak a droghasználatból.

46 Sóvárgással Kapcsolatos Hiedelmek Kérdıív (Wright, 1993) Ha nem szüntetem meg a késztetéseket, csak rosszabbak lesznek. Mindig sóvárogni fogok a drogok után. A sóvárgás büntetés a droghasználatomért. Mivel életem végéig a sóvárgás rabja leszek, nyugodtan folytathatom a használatot. Ha még soha nem használtál drogot, akkor elképzelésed sem lehet arról, hogy a késztetés milyen lehet (és nem várhatod el tılem, hogy ellenálljak). A vágy erısebb, mint az akaraterım.

47 Diszfunkcionális Attitőd d Skála (Weissman, Beck, 1980) Külsı elismerés igénye ( Legjobb, ha feladom saját érdeklıdésemet, hogy elnyerjem mások tetszését. ) Szeretettség igénye ( Ha valaki, akit szeretek, nem szeret, ez azt jelenti, hogy nem vagyok szeretetre méltó. ) Teljesítményigény ( Ha nem dolgozom olyan jól, mint mások, kevesebbet érek. ) Perfekcionizmus ( Ha nem állítom magam elé a legmagasabb mércét, másodrendő ember leszek. ) Jogos, a környezet felé irányuló elvárások ( Ha meg vagyok gyızıdve arról, hogy jár nekem valami, jogosan várhatom el, hogy meg is kapjam. ) Omnipotencia ( Képesnek kell lennem arra, hogy mindenki elégedett legyen velem. ) Külsı kontroll ( Nem tudok uralkodni az érzéseimen, ha valami rossz történik velem. )

48 A kognitív v terápia jellemzıi Cél- és problémaorientált Strukturált Aktív, direktív A terápiás kapcsolat szimmetrikus, együttmőködésen alapul A jelenre és a jövıre irányul (a múltat a problémák kialakulásának megértéséhez használja fel) Edukatív jellegő Tudományos módszer Tanuláson, ismeretszerzésen alapul, Az eljárás alapját a koherens kognitív modell képezi

49 Kognitív v terápia a szenvedélybetegs lybetegségek gek kezelésében A kliens hibás gondolkodásának felismerése és módosítása. A szerekkel és az énnel összefüggı diszfunkcionális hiedelmek azonosítása, módosítása és helyettesítése adaptívabb, funkcionálisabb hiedelmekkel. A KT segít legyızni a szorongást, depressziót, amely gyakran jelen van az addiktív személyekben, és kiválthatja a szerhasználatot. Fontos figyelembe venni, hogy a szenvedélybetegségek kezelése hosszú távú, nem idıhatáros. Célja az absztinencia fenntartása mellett az optimális életminıség elérése és fenntartása.

50 A kognitív v terápia lépéseil 1. Felmérjük a problémát és a kliens motiváltsági állapotát. 2. Konceptualizálás 3. Szocializálás a kognitív modellre 4. A szerhasználatra vonatkozó intervenciók 5. A sérülékenység módosítása 6. Visszaesések megelızése

51 A probléma és s a kliens motiválts ltsági állapotának felmérése A motiváltsági állapot felmérése alapvetı, mivel csak így tud a kliens és a terapeuta ugyanarra a tényre fókuszálni. Motivációs interjú: az elszánás szakaszában alkalmazható, mikor a kliens még nem érzi úgy, hogy szerhasználata probléma lenne, nem tartja magát szenvedélybetegnek. A módszer célja a motivációfokozás.

52 Konceptualizálás A személyiségfejlıdés és a betegségkialakulás menetével kapcsolatos koncepció megfogalmazása. A beteg egyéni problémájának a kognitív modellben történı értelmezése.

53 A konceptualizálás s elemei 1. Releváns gyermekkori adatok 2. Jelenlegi életviteli nehézségek 3. Alapsémák 4. Másodlagos hiedelmek 5. Kompenzátoros stratégiák 6. Magas kockázatú helyzetek 7. Automatikus gondolatok 8. Érzelmek 9. Viselkedés A beteggel közösen végezzük el a konceptualizálást, és annak elemeit integráljuk.

54 Szocializálás s a kognitív v modellre A terapeuta bemutatja a kognitív modellt a betegnek, az általa elmondott anyag felhasználásával. A terapeuta megkéri a pácienst, hogy mondjon el egy jellemzı problémás helyzetet, amelyre jól emlékszik. Ebbıl a helyzetbıl kiindulva vázolja fel a kognitív modellt, az összefüggést annak tényezıi között. Ennek alapja szenvedélybetegeknél az addiktív zavarok kognitív modellje (Beck, Write, Newman, Liese, 1993).

55 Az addiktív v zavarok kognitív v modellje (Beck, Write, Newman, Liese, 1993) A korai negatív élmények sérülékennyé tehetik a személyt, nem adaptív, negatív alapsémákat alakítanak ki. A negatív alapsémával rendelkezı személyben, meghatározott helyzetekben, negatív érzelmi állapot hatására aktiválódnak az addiktív hiedelmek, melyek létrehozzák az automatikus negatív gondolatokat, és ezek addiktív viselkedéshez vezetnek.

56 Helyzet: barátnıje elhagyta Alapséma: Érzelem: Értéktelen vagyok Szorongás Addiktív hiedelem: Nem lennék képes semmire a kokain nélkül Automatikus gondolat: A kokótól erıs leszek Addiktív viselkedés: Kokainszívás

57 Intervenciók Hiedelmek és s gondolatok azonosítása sa és s módosm dosításasa Hiedelmek vizsgálata: - a terápiás ülések során; - hiedelem-kérdıívek segítségével (Kábítószerhasználattal Kapcsolatos Hiedelmek Kérdıív, Visszaesést Elırejelzı Skála, Sóvárgással Kapcsolatos Hiedelmek Kérdıív, DAS).

58 Hiedelmek azonosítása sa Megtanítjuk a pácienst, hogy észlelje a fogyasztáshoz vezetı hiedelmeit. Konkrét helyzeteket tekintünk át, melyekben alkoholt, szert fogyasztott a kliens. Fontos kérdések: Mit gondolt, mit érzett, mit csinált adott helyzetben? Mikor, milyen gondolat hatására kezdett el sóvárogni?

59 Példa: A beteg anyjával vitatkozott, aki a szemére hányta, hogy nagyon rendetlen. Engem senki nem ért meg. Elkeseredés Muszáj innom ahhoz, hogy jobban érezzem magam. Sóvárgás Most ihatok, mert nagyon ki vagyok készülve. Ivás A beteg megérti, hogy a kognitív folyamatok hatással vannak a szerhasználatra. Ezután következik a hiedelmek átstrukturálása.

60 A negatív v automatikus gondolatok azonosítása sa a háromoszlopos h gondolatnapló Helyzet Érzelem (%) Negatív automatikus gondolat Kivel volt? Mit csinált? Mikor történt? Hol volt? Érzelem intenzitása (0-100%) Mi futott át a fejemen, mielıtt így kezdtem érezni magam? Mit jelent ez rólam? Minek a bekövetkezésétıl tartok?

61 A gondolatnapló alkalmazásával idı nyerhetı a sóvárgás fellépését követıen. A személy ezalatt dönthet a nem használat mellett, és eközben a sóvárgás természetes csökkenését tapasztalja

62 A hiedelmek módosm dosítása sa lefelé mutató nyíl l technika P: Ha nem használok drogot, unalmas leszek. T: És ha unalmas lenne, annak mi lenne a következménye? P: Nem tudnék új emberekkel megismerkedni. T: És ha nem tudna új emberekkel megismerkedni, az mihez vezetne? P: Nem tudnék barátnıt szerezni magamnak. T: Ha nem tudna barátnıt szerezni, annak mi lenne a következménye? P: Hogy nem lesz soha egy normális családom.

63 T: Tehát ha nem fogyaszt drogot, az ahhoz vezet, hogy nem lesz normális családja. Így a páciens is felismeri, hogy a problémás hiedelmek láncolata hogyan vezet a téves következtetésre, amely azután szerhasználatot okoz.

64 Szókrat kratészi kérdk rdések A kognitív változás és átstrukturálás elıidézésére irányuló kérdezési stílus. Nyitott kérdéseket teszünk fel a páciensnek. A probléma didaktikus elmagyarázása vagy értelmezése helyett a terapeuta célja az, hogy a beteg maga dolgozza ki a problémás helyzet szemléletének különbözı lehetıségeit. A módszer nem vált ki ellenállást a betegbıl, hiszen a terapeuta nem állít semmit, amit a beteg kifogásolhatna vagy

65 A beteg így megvizsgálhat olyan területeket is, melyek vizsgálatától eddig elzárkózott (pl. a használat gyakorisága, addikcióból származó veszteségek, a függıség hatása az interperszonális kapcsolatokra, addig figyelmen kívül hagyott megoldási módok, stb.). Milyen bizonyítékai vannak ennek a gondolatnak? Mit gondol, lehetséges más magyarázat is? Milyen módokon lehetne még megoldani ezt a problémát?

66 Kognitív átstrukturálás A hétoszlopos h gondolatnapló (Padesky, 1995) Helyzet Érzelem Automatikus gondolatok, képek Bizonyíték, hogy ez igaz Bizonyíték, hogy ez nem teljesen igaz Kiegyensúlyozottabb, reálisabb gondolat Új érzés vagy a régi érzés újraértékelése

67 Helyzet: A kliens otthon ül, és várja, hogy felhívja a barátja. De nem hívja a fiú, pedig már egy órája telefonálnia kellett volna, mert azt beszélték meg. Érzelmek (%): elkeseredettség 70%, szomorúság 60%, düh 20% Negatív automatikus gondolat: Már nem szeret, el fog hagyni. (Kognitív torzítások: Gondolatolvasás, jövendımondás) (Alapséma: nem vagyok szerethetı.) Bizonyíték, hogy ez igaz: Nincs. Bizonyíték, hogy ez nem teljesen igaz: Már többször is volt ilyen, hogy nem hívott fel a megbeszélt idıpontban, csak késıbb, mert közbejött neki valami. Tegnap is mondta, hogy szeret. Kiegyensúlyozottabb, reálisabb gondolat: Valószínőleg valami dolga akadt, azért nem hívott még fel. Új érzés vagy régi érzés újraértékelése: elkeseredettség

68 Segítı kérdések alternatívák megfogalmazásához a negatív v gondolatok ellenében (Padesky) Volt-e olyan élményem, amelyik arra utal, hogy a NAG nem mindig igaz teljesen? Ha a legjobb barátomnak, vagy valakinek, akit szeretek, ilyen gondolat jutna az eszébe, mit mondanék neki? Ha a legjobb barátom, vagy valaki, aki szeret, tudná, hogy így gondolkodom, mit mondana nekem? Mivel bizonyítaná, hogy nem 100%-ig igaz, amit gondolok? Amikor nem így érzem magam, nem ebben az érzelmi állapotban vagyok, hogyan látom a

69 Amikor ugyanígy éreztem magam a múltban, mire gondoltam, hogy jobban érezzem magam? Voltam-e ilyen helyzetben korábban? Mi történt? Van-e valami különbség a mostani és az akkori helyzet között? Van-e bármilyen apró részlet, amelyet nem veszek tekintetbe, és amely ellentmond a gondolataimnak? Öt év múlva visszatekintve a mai helyzetre, másképp fogom-e látni? Lehetséges, hogy valamilyen más szempontból fogom látni?

70 Vannak-e olyan erıforrások vagy pozitívumok a helyzetben vagy bennem, amelyeket figyelmen kívül hagyok? Elhamarkodottan vonom-e le a következtetéseket a 3. és 4. oszlopban, amelyeket nem teljesen támasztanak alá bizonyítékok? Hibáztatom-e magam olyasmiért, amiért nem teljesen én vagyok a felelıs?

71 A módszer nagymértékben alkalmas a negatív érzelmi állapotokkal (belsı triggerekkel) való megbirkózásra, amelyek így kisebb valószínőséggel vezetnek szerhasználathoz.

72 Elıny ny-hátrány elemzés Droghasználat Absztinencia elınyei - hátrányai elınyei - hátrányai A fogyasztók hajlamosak maximalizálni a droghasználat elınyeit és minimalizálni a hátrányokat, ill. bagatellizálni a szerhasználatból eredı problémákat. Cél: az absztinencia melletti döntés A hosszú távú elıny kerül elıtérbe a rövid távú elınnyel (az élvezettel) szemben.

73 A felelıss sség újraértékelése A szerhasználók szerhasználatukat gyakran külsı tényezıknek tulajdonítják: Azért iszom, mert másképp nem bírom elviselni azt a sok megaláztatást, ami a munkahelyemen ér. A feleségem veszekedéseit csak úgy bírom ki, ha iszom. Szókratészi kérdésekkel segítünk abban, hogy a beteg újraértékelje a felelısséget. Cél, hogy a felelısség a külsı tényezıkrıl fokozatosan a belsıkre kerüljön át, a beteg felelıssége növekedjen szerhasználatával kapcsolatban.

74 Nem a tények zavarják az embereket, hanem a tényekrıl alkotott vélemények. Epiktétosz (Kr. u. 60 körül - Kr. u. 120 körül) görög filozófus, az újsztoikus iskola legjelentısebb képviselıje

75 Köszönöm a figyelmet!

Teljesítménymotiváció és ösztönzés

Teljesítménymotiváció és ösztönzés TELJESÍTMÉNYMOTIVÁCIÓ Általában a teljesítményünkön keresztül értékel bennünket a környezetünk és mi magunk is. Viszonyítjuk teljesítményünk mások teljesítményéhez, valamint előző teljesítményeinkhez és

Részletesebben

5. évfolyam ERKÖLCSTAN

5. évfolyam ERKÖLCSTAN 5. évf. Erkölcstan 5. évfolyam ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése MELLÉKLETEK 1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése 1. Szívesen veszek részt a tantestületi kirándulásokon. 2. A tantestületünkben vannak kiközösített kollégák. 3. A tanulókhoz személytelen kapcsolatok

Részletesebben

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében 1 A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében Előszó A jelen javaslat összeállításánál nem tekintettük feladatunknak, hogy elméleti és szabályozási modelleket,

Részletesebben

Pszichoszociális beavatkozási lehetıségek az ambuláns ellátásban

Pszichoszociális beavatkozási lehetıségek az ambuláns ellátásban V a r g a É v a Pszichoszociális beavatkozási lehetıségek az ambuláns ellátásban D r o g a m b u l a n c i a AZ AMBULÁNS ELLÁTÁS JELLEMZİI HELYZETKÉP Európában A kábítószer-használat miatti kezelések nagy

Részletesebben

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 6.sz melléklet INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 2015. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató JÓ GYAKORLATOK A szolgáltatói szerephez rendelkezésre áll 18 innováció jó gyakorlat melyek az Educatio szolgáltatói

Részletesebben

Pedagógiai programja Sülysáp 2015.

Pedagógiai programja Sülysáp 2015. A CSICSERGŐ NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA Pedagógiai programja Sülysáp 2015. - 2 - Az intézmény adatai Az intézmény neve: Csicsergő Napközi Otthonos Óvoda címe: 2241 Sülysáp Vasút u. 88. Az intézmény jellege:

Részletesebben

Kísérletek. 2010.10.17. Készítette: Kiss Anett

Kísérletek. 2010.10.17. Készítette: Kiss Anett Kísérletek A kísérlet ebben a fejezetben úgy jelenik meg, mint a tudományos megfigyelés egyik módja, ahol a társadalomtudósok igyekeznek jelenségeket megérteni, általánosításokhoz jutni. A kísérlet lényege:

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés. 2009. III. negyedév. Monitoring I. szakasz zárójelentés

Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés. 2009. III. negyedév. Monitoring I. szakasz zárójelentés 3K CONSENS IRODA Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés 2009. III. negyedév Monitoring I. szakasz zárójelentés 2009. október 30. Tartalom 1. Bevezetés... 4 2. A jelentés célja, hatóköre...

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Mezőfi Zoltán alpolgármester és Dr. Szájbely

Részletesebben

Bordány Község Ifjúságpolitikai Koncepciójának felülvizsgálata

Bordány Község Ifjúságpolitikai Koncepciójának felülvizsgálata Bordány Község Ifjúságpolitikai Koncepciójának felülvizsgálata Készítette: A koncepció felülvizsgálata a Mobilitás támogatásával készült. Pályázati azonosító: IFJ-BM-04-A-0028 2005. június Tartalomjegyzék

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

KOMPENZÁCIÓS TERV DIONIS INTERNATIONAL PEOPLE GROUP- ÜZLETI RENDSZER

KOMPENZÁCIÓS TERV DIONIS INTERNATIONAL PEOPLE GROUP- ÜZLETI RENDSZER KOMPENZÁCIÓS TERV DIONIS INTERNATIONAL PEOPLE GROUP- ÜZLETI RENDSZER Ön ebben a pillanatban döntött arról, hogy változásokat hoz a saját életébe. Nem tudom hogyan és milyen stílusú életet él, de egyben

Részletesebben

A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei

A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei Borsi Andrea, FMPSZ Gárdonyi Tagintézmény, Pszichológus, Integratív Gyermek Pszichoterapeuta A kiégés jelensége pedagógusoknál, pszichológusoknál és a segítő beavatkozás módszerei Az egészségpszichológia

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 7 Az öregség képe a közgondolkodásban és felkészülés az öregkorra... 11 I. A közvéleményben élő kép az öregségről... 12 1. Hány éves kortól számít az ember öregnek?... 12 2.

Részletesebben

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Fórum Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Pongrácz Tiborné Hüttl Marietta egész aktív pályáját a ma már patinásnak mondható Népességtudományi Kutatóintézetben töltötte. Az ifjú munkatárs hamarosan

Részletesebben

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetésre ítéltek longitudinális vizsgálata

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetésre ítéltek longitudinális vizsgálata A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetésre ítéltek longitudinális vizsgálata A cikk címében szereplő vizsgálat résztvevői Solt Ágnes (kutatásvezető) és Antal Szilvia (kutatótárs) a Tudományos

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1996): Gyermeket nevelni in: Társadalmi

Részletesebben

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra...

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... iskola sorszáma Ki válaszol a kérdőívre? 1 igazgató, aki nem tankönyvfelelős 2 igazgató, aki tankönyvfelelős is 3 tankönyvfelelős, aki pedagógus 4 tankönyvfelelős, aki nem pedagógus Tankönyv-választás

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja 2013. Mottó: ha az ifjak gondozása és nevelése a helyes úton halad, akkor az állam hajója biztosan halad előre, ha ellenben baj van a nevelés körül,

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA

BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA vázlat 2010 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Az önkormányzatok ifjúságpolitikai feladatai... 4 1.1.1. Európai Ifjúságpolitika... 4 1.1.2. Nemzeti

Részletesebben

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja Budapest, 2015. augusztus 3. Buc-Horváth Gabriella óvodavezető 1 I. BEVEZETŐ 216/2011.(V.19.) ÖK. számú határozat alapján a 2011/2012. nevelési

Részletesebben

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei KONSZENZUS BUDAPEST Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei ATIPIKUS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK MÓDSZERTANI ALAPJAI Készült a TÁMOP 1.3.1 kiemelt projekt

Részletesebben

ELTÉRİ VESZÉLYEZTETETTSÉGEK ELTÉRİ PREVENCIÓS LEHETİSÉGEK. Perczel Forintos Dóra

ELTÉRİ VESZÉLYEZTETETTSÉGEK ELTÉRİ PREVENCIÓS LEHETİSÉGEK. Perczel Forintos Dóra ELTÉRİ VESZÉLYEZTETETTSÉGEK ELTÉRİ PREVENCIÓS LEHETİSÉGEK Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológiai Tanszék perczel@kpt.sote.hu 2009 március 26. Nemzeti Drogmegelızési Intézet

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21.

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21. BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA 2013 Módosítva 2015. szeptember 21. 1 Tartalomjegyzék 1. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 3 2. A program célrendszere... 5 2.1. Alapvető

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Körzeti Általános Iskola és Óvoda INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM KIEGÉSZÍTÉS 2007. március 31. 1 2004-2010 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés. 1. Az IMIP kiegészítésének jóváhagyása, módosítása.. 2. I. Az

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT.

OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT. OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT. A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL FVM DASzK Szakképző Iskola Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium Sopron, Bánfalvi u 48-50 SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL Az államháztartásról szóló 1992

Részletesebben

A BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BOGYISZLÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalom BEKÖSZÖNŐ... 4 I.AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 5 Pedagógiai alapelveink...

Részletesebben

Bevezetés (Az ember élete)

Bevezetés (Az ember élete) Tartalom A mű második felét adó 'Az ember élete' könyv bevezetése: miért van rá szükség, miről szól, mik a legfontosabb jellemzői. Miért nehéz az embernek a modern világban megtalálnia, hogy hogyan éljen?

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK.

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. 1-4. OSZTÁLY TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS SZAKASZA, ALSÓ TAGOZAT, 1 4. ÉVFOLYAM... 4 AZ 1-4. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI RENDSZERE ÉS ÓRASZÁMAI... 9 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 10

Részletesebben

11. ÖNÁLLÓSÁG: AZ ÖNELLÁTÓ ÉS AZ ÖNVÉDŐ KULCSKOMPETECIA FEJLŐDÉSÉNEK SEGÍTÉSE

11. ÖNÁLLÓSÁG: AZ ÖNELLÁTÓ ÉS AZ ÖNVÉDŐ KULCSKOMPETECIA FEJLŐDÉSÉNEK SEGÍTÉSE 11. ÖNÁLLÓSÁG: AZ ÖNELLÁTÓ ÉS AZ ÖNVÉDŐ KULCSKOMPETECIA FEJLŐDÉSÉNEK SEGÍTÉSE Amint az előző fejezetekben említettem, a fejlődéssegítés egyik alapfunkciója a személyiség önállósulásának segítése. Minden

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére, L 343/558 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2015.12.29. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2447 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 24.) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

BÓBITA ÓVODA Pedagógiai Programja Környezeti nevelés a fenntarthatóság jegyében

BÓBITA ÓVODA Pedagógiai Programja Környezeti nevelés a fenntarthatóság jegyében BÓBITA ÓVODA Pedagógiai Programja Környezeti nevelés a fenntarthatóság jegyében 1072 Budapest, Akácfa utca 32. Telefon/fax: 06 1 321-3675 Honlap: www.bobitaovoda.hu E-mail: bobitaovi@mail.datanet.hu Az

Részletesebben

Strukturális szakadékok és jó ötletek 1

Strukturális szakadékok és jó ötletek 1 Strukturális szakadékok és jó ötletek 1 Recenzió Készítette: Süge Csongor Ronald S. Burt 2004-ben publikálta a tanulmányt, amelyben érdekes kutatási eredményeket osztott meg mindazokkal, akik a kapcsolatiháló-elemzés,

Részletesebben

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján Autonómia Alapítvány Közösségfejlesztők Egyesülete Lechner Lajos Tudásközpont Szociális Szakmai Szövetség

Részletesebben

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam MATEMATIKA 5 8. évfolyam Célok és feladatok A matematikatanítás célja és ennek kapcsán feladata: megismertetni a tanulókat az őket körülvevő konkrét környezet mennyiségi és térbeli viszonyaival, megalapozni

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Pedagógiai Program 2013 Tartalomjegyzék I PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. Helyzetértékelés

Részletesebben

A KERÉKPÁROZÁS ÚTJAI I.

A KERÉKPÁROZÁS ÚTJAI I. A KERÉKPÁROZÁS ÚTJAI I. KÉZIKÖNYV A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSÉHEZ Készítette: Deák Alexandra Budapest, 2010. augusztus hó Bevezetés 2 Településeinken már egy évszázada fontos a kerékpáros közlekedés

Részletesebben

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében Kovács K.: Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében 89 Kovács Krisztina Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében A tanulmány a Magyarországon folyó

Részletesebben

INFORMATIKA Emelt szint 11-12.

INFORMATIKA Emelt szint 11-12. INFORMATIKA Emelt szint 11-12. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök

Részletesebben

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05.

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. Beszámoló Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. A Projecte Hombre Szövetség (Spanyolország) Baleár-szigeteken működő programja, a Domin Alapítvány (Lengyelország), a Leo Amici Alapítvány (Magyarország) és a Belvárosi

Részletesebben

Munkába, de hány keréken?

Munkába, de hány keréken? Munkába, de hány keréken? A Zöld Gondolat Lovagrend közlekedéstudatossági kutatása Újabb zöld kutatás, újabb fejlemények. Az őszi energiatakarékossági kérdőív után Lovagrendünk egy másik témában is feltette

Részletesebben

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK 3/2015. SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSÁRÓL Nevelőtestületi

Részletesebben

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6 A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3 1.1. Az iskola adatai 3 1.2. Az iskola rövid története 4 1.3. Az oktató-nevelő munka személyi feltételei a 2008/2009. tanévben 5 1.4. Az oktató-nevelő munka

Részletesebben

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla 2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla Vicsek Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. Az utóbbi években elsősorban a

Részletesebben

Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában

Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában A fejlesztési területek nevelési ok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai

Részletesebben

ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA

ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. Tel.: 30/386-8195 Tel/fax: 92/371-025 E-mail: iskola@zalalovo.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: a Zalalövői Általános Iskola Nevelőtestülete 2013.

Részletesebben

BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA. Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Idısügyi Koncepciója

BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA. Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Idısügyi Koncepciója BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA Készítette: Szokoli Erzsébet (Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ, intézményvezetı) Elfogadta 114/2013. (V. 30.) számú határozatával

Részletesebben

Kérdőív az ELLEN-SZER programban részt vevő középiskolás tanulók számára

Kérdőív az ELLEN-SZER programban részt vevő középiskolás tanulók számára Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Iskola azonosítója A kérdőív sorszáma Kérdőív az ELLEN-SZER programban részt vevő középiskolás tanulók számára Első mérés A kérdésekre adott válaszodat a megfelelő válasz

Részletesebben

Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához

Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához I. Bevezetés Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy

Részletesebben

BESZÁMOLÓ RÁBAPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉSÉRE - 2012 -

BESZÁMOLÓ RÁBAPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉSÉRE - 2012 - BESZÁMOLÓ RÁBAPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉSÉRE - 2012 - TISZTELT KÉPVISELŐ TESTÜLET! Az alábbiakban szeretnék beszámolni az elmúlt egy év rendőrségi szempontból jelentős történéseiről.

Részletesebben

A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes

A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes 2011. május 1. vasárnap Úgy szülünk, ahogy születünk? 12 éve dolgozom a születés

Részletesebben

IV.2.7. EMBER A TERMÉSZETBEN MŰVELTSÉGTERÜLET BEVEZETÉS Az Ember a természetben műveltségi terület tantárgyainak tanítása során érvényre jutó nevelési- és oktatási folyamatok a tanulók öntevékenységére

Részletesebben

BESZÁMOLÓ SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1 A Szentgotthárdon működő gyermekjóléti szolgáltatást a 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásának átfogó értékelése. Tisztelt Képviselő-testület!

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásának átfogó értékelése. Tisztelt Képviselő-testület! SÁRRÉTUDVARI NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL 4171 Sárrétudvari, Kossuth u. 72. Tel.: 54/474-024 Fax.: 54/474-024/2 E-mail: onko4171@t-online.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

1. sz. melléklet: Az iskolai egészségfejlesztés fogalmai

1. sz. melléklet: Az iskolai egészségfejlesztés fogalmai 1. sz. melléklet: Az iskolai egészségfejlesztés fogalmai Fogalom Befolyásoló (Determinant) tényező Meghatározás Mindazok a biológiai, fizikai, társadalmi, kulturális és magatartásbeli tényezők, amelyek

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen DOI: 10.18427/iri-2016-0034 Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu

Részletesebben

4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam

4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam IDEGEN NYELV Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése. A kommunikatív

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

12. Vig Zoltán: Vizsgálatok a felsıoktatásban tanulók internethasználatával

12. Vig Zoltán: Vizsgálatok a felsıoktatásban tanulók internethasználatával 12. Vig Zoltán: Vizsgálatok a felsıoktatásban tanulók internethasználatával kapcsolatban A BME Mőszaki Pedagógia Tanszékén 2002-ben kezdıdött meg a hallgatók internet- és az ezzel kapcsolatos IKT-használatának

Részletesebben

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007.

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007. BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A szociális és gyermekjóléti szolgáltatástervezés.... 2 1.1.

Részletesebben

iktatószám: 01- /2008 Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Címzett: Az Egészséges Vásárhely Program bemutatása Tárgy:

iktatószám: 01- /2008 Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Címzett: Az Egészséges Vásárhely Program bemutatása Tárgy: Címzett: iktatószám: 01- /2008 Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Az Egészséges Vásárhely Program bemutatása Az anyagot készítette: Dr. Kallai Árpád főigazgató Dr. Sonkodi Balázs egészségügyi

Részletesebben

Dr. Ábrahám István * A BOLOGNAI FOLYAMAT ÉS A TANKÖNYVEK

Dr. Ábrahám István * A BOLOGNAI FOLYAMAT ÉS A TANKÖNYVEK Dr. Ábrahám István * A BOLOGNAI FOLYAMAT ÉS A TANKÖNYVEK A fels oktatásban legalapvet bb változás az elmúlt id szakban a hallgatói létszámok területén történt: az utóbbi néhány évben, évtizedben mintegy

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Szám: 42487/2011 Javaslat Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata kizárólagos, vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok,

Részletesebben

KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András. A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon

KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András. A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon 2 A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon...

Részletesebben

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ INTÉZMÉNY Páneurópa Általános Iskola Paneuropa Grundschule székhelye: 1238 Budapest Táncsics M. u. 25-33. fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

A magyarországi metadon kezelı programok monitorozása és értékelése a kezelésbe bevont kliensekkel és szakértıkkel felvett kérdıívek alapján

A magyarországi metadon kezelı programok monitorozása és értékelése a kezelésbe bevont kliensekkel és szakértıkkel felvett kérdıívek alapján Rácz József Márványkövi Ferenc Melles Katalin Vadász Viktória A magyarországi metadon kezelı programok monitorozása és értékelése a kezelésbe bevont kliensekkel és szakértıkkel felvett kérdıívek alapján

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2007. december 10. (13.12) (OR. en) 16176/07 Intézményközi dokumentumok: 2006/0147 (COD) DENLEG 133 CODEC 1419

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2007. december 10. (13.12) (OR. en) 16176/07 Intézményközi dokumentumok: 2006/0147 (COD) DENLEG 133 CODEC 1419 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. december 10. (13.12) (OR. en) 16176/07 Intézményközi dokumentumok: 2006/0147 (COD) DENLEG 133 CODEC 1419 FELJEGYZÉS Küldi: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész)

Részletesebben

Konfliktuselemzés. A tananyag alcíme. Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor:Domschitz Mátyás TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Konfliktuselemzés. A tananyag alcíme. Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor:Domschitz Mátyás TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Konfliktuselemzés A tananyag alcíme Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor:Domschitz Mátyás Bevezető A leckében a tanulók ismereteket szerezhetnek a konfliktusok természetéről, megértésükhöz szükséges legfontosabb

Részletesebben

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. 5 6. évfolyam. Célok és feladatok

TERMÉSZETISMERET. 5 6. évfolyam. Célok és feladatok TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam Célok és feladatok A Természetismeret tantárgy tartalmában és szemléletében szervesen épül az 1 4. évfolyam környezetismeret tantárgyára, azzal egységes rendszert alkot.

Részletesebben

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM Pedagógiai program I. rész NEVELÉSI PROGRAM Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 1. A társadalmi igény és az egyéni

Részletesebben

67 Czető Krisztina: Az ír oktatási rendszer és társadalmi partnerség. 121 Jakab György: Szocializáció és média a diákok és az internet

67 Czető Krisztina: Az ír oktatási rendszer és társadalmi partnerség. 121 Jakab György: Szocializáció és média a diákok és az internet 2011/8-9 Tartalom Iskolarendszer, iskolaszerkezet Társadalmi partnerség Média/ szocializáció 2 Garami Erika: Az iskolarendszer szerkezete belső átalakulásának, az 5. és 6. évfolyam szerepváltozásának vizsgálata

Részletesebben

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY Heti óraszám: 5 óra TANANYAG KIVÁLASZTÁS: Kerettanterv a Szakközépiskolák számára, az EMMI 51/2012. számú rendelete alapján. Készítette:

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzése

Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzése C 250 E/93 P6_TA(2007)0019 Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzése Az Európai Parlament állásfoglalása az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzéséről; a túlsúly,

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2009/2103(INI) 3.2.2010 JELENTÉSTERVEZET a Fellépés a rák ellen: európai partnerség című bizottsági közleményről

Részletesebben

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye Tárgy: A szociális partnerek szerepe A hivatás, a család és a magánélet összeegyeztetése

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye Tárgy: A szociális partnerek szerepe A hivatás, a család és a magánélet összeegyeztetése C 256/102 HU 2007.10.27. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye Tárgy: A szociális partnerek szerepe A hivatás, a család és a magánélet összeegyeztetése (2007/C 256/19) A Tanács jövőbeli

Részletesebben

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK 2011. Szeptember 29-30. Solymosy József Bonifácz EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSOK Döntés előkészítő hatásvizsgálati lap Miről lesz szó? Segítség a hatásvizsgálati lap kitöltéséhez előélet döntési spirál egy

Részletesebben

Utak a minőséghez 2011. április 30. Budapest

Utak a minőséghez 2011. április 30. Budapest Utak a minőséghez 2011. április 30. Budapest Téma: 4. terület, a szabadság Rövid összefoglaló az előző előadásokról. Először megnéztük, hogy mit akarunk, mi is a cél (1. terület: feladat meghatározás és

Részletesebben

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. Kerületi Tankerület Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI Pedagógiai program Helyi tanterv az enyhe értelmi fogyatékos

Részletesebben

PÁLYÁZAT IGAZGATÓ HELYETTES

PÁLYÁZAT IGAZGATÓ HELYETTES PÁLYÁZAT A BUDAPEST FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT BENEDEK ELEK ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY IGAZGATÓ HELYETTES munkakörének betöltésére Készítette:

Részletesebben

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987 A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja OM azonosító: 035987 A szabályzat érvényes 20. szeptember -jét l Majkutné Tóth Emma igazgató -- Tartalomjegyzék:

Részletesebben

VÁZLAT A VALÓRA - VÁLTÓ PROGRAMRÓL

VÁZLAT A VALÓRA - VÁLTÓ PROGRAMRÓL VÁZLAT A VALÓRA - VÁLTÓ PROGRAMRÓL Előzmények Nem rendkívüli, de azért szokványosnak sem mondható ötlet, hogy Balázs Béla-díjas filmrendező idejének, energiájának egy jelentős részét tehetséges fiatalok

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola és Községi Könyvtár 2012/2013. tanévre vonatkozó Munkaterve

Fekete István Általános Iskola és Községi Könyvtár 2012/2013. tanévre vonatkozó Munkaterve Fekete István Általános Iskola és Községi Könyvtár 2012/2013. tanévre vonatkozó Munkaterve A munkatervet készítette: Magyarfiné Kalmár Franciska igazgató A munkatervet jóváhagyó nevelőtestületi döntés

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. PESTTERV Kft. Budapest, 2005. november hó

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. PESTTERV Kft. Budapest, 2005. november hó DÉLEGYHÁZA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA A JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK VÉGLEGESÍTÉSI DOKUMENTÁCIÓJA PESTTERV Kft. Budapest, 2005. november hó Törzsszám: 2-03-365 Délegyháza

Részletesebben

Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor

Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor Nullpont Kulturális Egyesület Debrecen, 2010 1 Tartalom 1.

Részletesebben

Szakmai közélet. Pszichoterápia. viták, hozzászólások

Szakmai közélet. Pszichoterápia. viták, hozzászólások Szakmai közélet Pszichoterápia viták, hozzászólások Vita A hit szerepe: segítség vagy gát a terápiában, a tanácsadásban? A Pszichoterápia idei konferenciáján a Hit-kerekasztal programon a terem zsúfolásig

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény pedagógiai programmal kapcsolatos rendelkezései, A nevelési-oktatási

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1 A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA 2003. május 001-1 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság A központi költségvetési

Részletesebben