Pannon. Magbank ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. A pannon magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pannon. Magbank ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. A pannon magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére"

Átírás

1 Pannon Magbank ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A pannon magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére

2 Projekt adatok 3 TARTALOMJEGYZÉK PROJEKT ADATOK: Azonosítószáma: LIFE08/NAT/H/ Címe: A Pannon Magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére Projekt adatok 3. A pályázat időtartama: A pannon magbank program célkitűzései A program elért eredményei A magminták feldolgozása, tárolása A betárolt magminták természetvédelmi célú hasznosításának tesztelése Környezeti nevelés, szemléletformálás, kommunikáció A projekt jövője A pályázat összköltségvetése: euró, amelyhez 49,78%-os társfinanszírozást biztosít az Európai Bizottság LIFE+ Biodiverzitás alapon keresztül. Koordináló kedvezményezett, programvezető: Növényi Diverzitás Központ, Tápiószele Társult kedvezményezettek: Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet, Vácrátót Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő Támogatók: LIFE+ Biodiverzitás alap Földművelésügyi Minisztérium Mi az a LIFE+? A LIFE+ az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz a január 1-től december 31-ig tartó időszakban. A LIFE+ Természet és Biodiverzitás komponense a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelvek megvalósulását segítő projekteket, illetve a biológiai sokféleség csökkentését célzó programokat támogatja.

3 A Pannon Magbank program célkitűzései 4 A Pannon Magbank program célkitűzései 5 A PANNON MAGBANK PROGRAM CÉLKITŰZÉSEI Tudományos források szerint a növényfajok közel egynegyedét fenyegeti a kipusztulás veszélye, és a folyamat hátterében nagyrészt az emberi tevékenység áll. A természetes és természetközeli növénytársulások elpusztítása, az élőhelyek kizsákmányolása, az inváziós tájidegen fajok (özönfajok) egyre erőteljesebb terjedése és a klímaváltozás mind a növényfajok számának csökkenéséhez vezetnek. A vadon élő növények hosszútávú megőrzése érdekében a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ vezetésével, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részvételével, valamint az Európai Unió LIFE+ Biodiverzitás alap és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával között egy olyan programot valósítottunk meg, amelynek keretében létrehoztuk és működtetjük a Pannon Magbankot. A Pannon Magbank kialakítása hazánk legnagyobb mezőgazdasági génbankjának kibővítésével, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központban történt, így a Pannon biogeográfiai régió magbanki tárolást tűrő kultúr- és vadon élő növényeinek sokféleségét egy helyen őrizzük meg. 2. ábra: A Pannon biogeográfiai régió Az Európai Unió által minősített Pannon biogeográfiai régió (2. ábra, narancssárgával jelölve), azaz a földrajzi értelemben vett Kárpát-medence különösen gazdag és változatos növényvilágnak ad otthont. Növényfajainak száma megközelíti a 3400-at, amelyből számos taxon az unió területén csak itt fordul elő. A 2010 és 2014 között megvalósuló Pannon Magbank LIFE+ projekt célkitűzése e rendkívül gazdag flóra vadon élő edényes növényfajainak hosszú távú ex-situ megőrzését szolgáló génbank létrehozása volt. A példanélküli törekvés első lépéseként létrejött a Pannon Magbank, amely az öt éves program végére a hazánkban vadon élő őshonos flóra mintegy 50 százalékának, azaz 800 fajnak a begyűjtését és magbanki tárolását vállalta fel. A program azonban nem csak sikeresen teljesítette, hanem meg is haladta a vállaltakat, és év 1. ábra: Magminták a Pannon Magbankban végéig mintegy 844 faj 1855 tételének gyűjtését és tárolását valósította meg.

4 A program elért eredményei 6 A program elért eredményei 7 A PROGRAM ELÉRT EREDMÉNYEI 34,37 % 25,78 % A MAGMINTÁK BEGYŰJTÉSE profi gyűjtők magánszemélyek A magbank létrehozásakor elsődleges és elengedhetetlen feladataink között szerepelt a gyűjtés stratégiájának megtervezése és tudományos megalapozása. A négy gyűjtőév során számos gyűjtő segítette a munkát. A gyűjtőhálózat olyan szakemberekből állt, akik biztosan felismerik az adott növényt, valamint pontos és részletes adatokat tudnak szolgáltatni a gyűjtés körülményeiről. Hiszen a maggyűjtés ilyen formája kényes feladat. Figyelembe kell venni az adott populáció sérülékenységét, a megfelelő gyűjtés időpontot az optimális érettségi fázishoz, az időjárást; fel kell ismerni az élőhely típusát, az ott élő többi növényt, a rossz minőségű magot; meg kell ,47% 15,44% 8,43% 6,51% GYŰJTŐI CSOPORTOK 25,78% 34,37 % 15,44 % Növényi Diverzitás Központ 9,47 % egyéb intézmények tudni oldani az odajutást, a hatékony magszedést vagy éppen a gyűjtött magok előtisztítását. 3. ábra: A gyűjtött magtételek megoszlása gyűjtői csoportok szerint 8,43 % 6,51 % 9 Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai MTA ÖK ÖBI nemzeti parkok 12 felsőoktatási és kutatási intézmény szakemberei A GYŰJTŐHÁLOZATBA BEKAPCSOLÓDÓ SZEMÉLYEK több mint 30, botanikában jártas magánszemély A 3. ábrán látható, hogy a felsorolt gyűjtői csoportok, valamint a projektben résztvevő intézmények milyen arányban járultak hozzá gyűjtéseikkel a Pannon Magbank gyűjteményének gyarapításához. Látható, hogy a profi szakemberekből álló gyűjtőcsapatok mellett, a magánszemélyként bekapcsolódók, valamint a Növényi Diverzitás Központ munkatársai gyűjtötték a legtöbb magtételt a projekt ideje alatt.

5 A program elért eredményei 8 A program elért eredményei 9 A projekt alatt 844 növényfaj 1855 tételét gyűjtöttük be. Ebből 197 különböző védett fajhoz tartozik A Pannon Magbank projekt gyűjtési helyei 339 tétel, 45 fokozottan védetthez pedig 71 tétel. A begyűjtött tételek és fajok számának alakulását a 4. ábra mutatja. 800 db gyűjtések száma 700 db taxonok száma új taxonok száma 600 db 500 db 400 db 300 db 200 db 100 db N Jelmagyarázat 2011-es gyűjtések 2012-es gyűjtések 2013-es gyűjtések 2014-es gyűjtések Földrajzi nagytájak Földrajzi kistájak Védett területek 0 db ábra: A Pannon Magbank gyűjtési helyei között km 4. ábra. A magyarországi gyűjtések (taxonok, tételek) számának (db) alakulása az egyes években Gyűjtések száma: a beérkezett magminták száma, Gyűjtött taxonok száma: a beérkezett fajok és alfajok száma. Látható, hogy a 2013-as év tekinthető a legeredményesebbnek, ekkor sikerült a legtöbb taxon tételét begyűjteni, és az új taxonok száma is ekkor volt a legmagasabb. Az utolsó évben már célirányosan folytak a gyűjtések, hiszen a projekt végére már egyre csökkent a még nem gyűjtött taxonok köre. Törekedtünk arra, hogy az egyes fajokból az ország minél több tájegységről gyűjtsünk magtételeket és növeljük az egy fajhoz tartozó tételek gyűjteményét, diverzitását. Ahogy az a következő térképen (5. ábra) is látható, az ország egész területéről érkeztek magok. A 230 magyarországi kistáj kétharmadáról történt gyűjtés, a preferencia viszont jellemzően a gyűjtők által könnyebben elérhető helyeket jelzi. Élőhelytípus tekintetében a legtöbb gyűjtés gyepekről történt, a magtételek mintegy kétharmada származott gyepi élőhelyekről. A magminták begyűjtését több meghatározott kritérium szerint kellett elvégezni. A természetvédelmi célokkal összhangban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a populációt semmiképpen ne károsítsuk a gyűjtés során. Így a begyűjtött magmennyiség a teljes éves maghozam legfeljebb 20 %-át jelenthette. Alapvető kritérium volt továbbá a begyűjtött magvak megfelelő érettségi állapota, illetve a magmennyiség is. Az elfogadható magmennyiséget annak figyelembe vételével, hogy a magszám elegendő legyen a tároláshoz és a laboratóriumi vizsgálatokhoz 5000 magban állapítottuk meg, a gyakorlatban azonban ezt a darabszámot az egyes fajokhoz mérten bizonyos esetekben rugalmasan kezeltünk. A 800 faj begyűjtése már önmagában a fajszámot tekintve is nagy kihívásnak bizonyult.

6 A program elért eredményei 10 A program elért eredményei DECEMBER 31-IG ÖSSZESEN 197 VÉDETT FAJ 339 TÉTELE, ÉS 45 FOKOZOTTAN VÉDETT FAJ 71 TÉTELE KERÜLT BEGYŰJTÉSRE (10. ábra). 6. ábra: Csillagőszirózsa (Aster amellus) A vadon élő növényfajok magvainak begyűjtése azonban több szempontból sem egyszerű feladat. Figyelembe véve a faji sajátságokat, az egyes fajok gyakoriságát, egyedszámát, a tenyészidő hosszát, a maghozamot, a magterjesztés módját, a magméretet, számos nehézséggel kellett szembenéznünk az öt év során. 7. ábra: Bánsági bazsarózsa (Paeonia officinalis) A nagy tömegben előforduló, sok magot érlelő fajok esetében, mint például a pázsitfüvek többségénél, lényegesen egyszerűbb volt a gyűjtés, még attól eltekintve is, hogy jellemzően sok léha magot teremnek. Számos növényfaj magvainak begyűjtésénél azonban nem csupán az alacsony egyedszám okozhatott problémát. Több faj esetében számolnunk kellett azzal, hogy kicsi a maghozam, amit ráadásul az évjárat-hatás is befolyásol. Ezen túlmenően bizonyos fajoknál jellemzően számottevő volt a magpredátorok és magparaziták kártétele, mint például a fészkesek, a szegfűfélék és a pillangósvirágúak családjában. 3,9 % fokozottan védett faj 22,16 % védett faj 73,97 % nem védett faj 8. ábra: Tavaszi egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) 9. ábra: Tornai vértő (Onosma tornense) Különösen a ritka, kis populációmérettel, vagy szűk elterjedési körrel rendelkező fajok esetében volt nehéz dolgunk. Mindazonáltal sikeres begyűjtését nyugtázhatjuk olyan ritka és védett fajoknak, mint például a csillagőszirózsa (Aster amellus, 6. ábra), a bánsági bazsarózsa (Paeonia officinalis, 7. ábra), tavaszi egyhajúvirág (Bulbocodium vernum, 8. ábra), vagy a csak nálunk előforduló bennszülött magyar tornai vértő (Onosma tornense, 9. ábra). 10. ábra: Természetvédelmi oltalom alatt álló fajok aránya a Pannon Magbank gyűjteményében

7 A magminták feldolgozása, tárolása 12 A magminták feldolgozása, tárolása 13 A MAGMINTÁK FELDOLGOZÁSA, TÁROLÁSA A magtételek sztereo mikroszkópos ellenőrzése Gyűjtőink munkája nyomán begyűjtött és magbankba beérkezett minták körültekintő ellenőrzésen estek át. Első lépésként a magtételeket sztereo mikroszkóp alatt vizsgálva, elvégeztük taxonómiai azonosításukat, vagyis faji szintű beazonosításukat. Ez utóbbi korszerű és precíz hazai maghatározók hiányában igen nehéz feladat, hiszen az egyes fajok magvait gyakorta csak igen apró különbségek választják el egymástól. Különösen problémás ez olyan taxonok esetében, amelyek magjai nagyon kis méretűek, mint például a kosborfélék családjába (Orchideaceae) tartozó fajoké, vagy ahol a magvak alakja egy fajon belül is igen változatos, mint egyes sárma fajok (Ornithogalum spp.) esetében. A fajok taxonómiai azonosításának megkönnyítése érdekében gyűjtőink a növény határozóbélyegeiről készült fotódokumentációval segítették munkánkat. A laboratóriumi vizsgálatok során minden esetben elvégeztük a magminták mennyiségi és minőségi ellenőrzését. Ez azért különösen fontos, mert az előzetes ellenőrzések során kiszűrhetők voltak olyan hibák a magmintákban, amelyek okán génbanki tárolásra nem alkalmas az anyag. Ilyen hiba lehet a magvak látható éretlensége, a minta nagyarányú léhasága, paraziták jelenléte, vagy egyszerűen a kis magmennyiség. A taxonómiai, mennyiségi és minőségi ellenőrzések után minden tételből magmintát tettünk félre fotódokumentáció készítéséhez. A jó minőségű, ötvenszeres nagyítású magfotók ( ábra) a későbbiekben felhasználhatóak lesznek például digitális magatlasz elkészítéséhez, amely hiánypótló anyag a hazai vadon élő növényfajok magvainak határozásához. Ezen túlmenően az elkészült fotódokumentáció alkalmas a magok fontosabb paramétereinek (szélesség, hosszúság, magasság) lemérésére, amely mérési eredmények lehetőséget teremtenek például az eltérő területi elterjedésű populációik magméreteinek összehasonlítására. 11. ábra: Fehér mécsvirág (Silene alba) magja 12. ábra: Fecsketárnics (Gentiana asclepiadea) magja

8 A magminták feldolgozása, tárolása 14 A magminták feldolgozása, tárolása 15 Tisztítás A gyűjtőktől a magtételek előtisztítva (szár- illetve levéltöredékektől mentesen) kerültek a Pannon Magbankba, ahol a munkatársak elvégezték a tisztítást általában mag, rendhagyó esetekben termés szintig. Vad fajok tekintetében ez rendkívül aprólékos, időigényes munka, ezért is fontos Csíráztatás Laboratóriumunkban minden egyes tétel átesett életképességi vizsgálatokon, amelyeket lehetőség szerint génbanki szabványok alapján végeztünk. A vad fajoknál nem minden esetben rendelkezünk irodalmi adatokkal a csíráztatáshoz. Nem ritka, hogy olyan fajokkal dolgoztunk, melyek korábban nem voltak laboratóriumi körülmények között csíráztatva. Az ideális csírázási körülmények fajonként, de akár egy faj populációin belül is változhatnak. A tételeknek 30 napot adtunk arra, hogy bizonyságot tegyenek életképességükről ( ábra). a megfelelő előtisztítás. Bizonyos fajok esetében a folyamat egyszerűbb (pl. száraz felnyíló toktermés, 13. ábra), más fajoknál (pl. húsos termések) nehezebben oldható meg. A tisztítás nem minden esetben gépesíthető. Alapvetően két tényező alapján különíthetők el a magok az egyéb növényi töredékektől. 13. ábra: Megtisztított magminta Szitasorokon alakjuk és méretük alapján, valamint egy speciális, állítható fordulatszámú szelelőgép (14. ábra) segítségével tömegük alapján válogathatók. Leggyakrabban mindkét módszert kell alkalmazni, párhuzamosan. Nehezíti a munkát, ha pl. a mag illetve a tok töredékei ugyanakkorák és tömegük is egyezik. Ekkor sem a szita, sem a szelelőgép nem segít, kézi válogatás lehet csak megoldás. 14. ábra: Magminta tisztítása szelelőgéppel 15. ábra: Magminták a csíráztató asztalon 16. ábra: Csíranövények

9 A magminták feldolgozása, tárolása 16 A magminták feldolgozása, tárolása 17 Átlagos csírázás (%) Rozsnok Lednek Szikipozdor Cickafark Aggófű Gyöngyperje Habszegfű Szegfű Imola Zsázsa Ternye Bakszakáll Pimpó Bükköny Útifű Aszószegfű Veronika Tarsóka Lucerna Galaj Nemzetség Szárítás, tárolás A magbanki tárolás alapja a magok nedvességtartalmának csökkentése és annak folyamatos alacsony százalékon tartása. A magszárítás célja a nedvességtartalom olyan mértékű csökkentése, mely meghosszabbítja a 17. ábra: A legjobb csírázási eredményeket mutató 20 nemzetség Legfontosabb feltételek a megfelelő hőmérséklet, megfelelő vízmennyiség. A csírázás eredményességéhez olyan kiegészítő körülmények is hozzájárulnak, mint a fény, ami általában a víztől megduzzadt magvak csírázást szabályozza, a száraz magvak érzéketlenek rá. Gyakran nem indult el a csírázás akkor sem, ha az előbb felsorolt feltételek közül valamennyi teljesült. A magnyugalmi állapot (dormancia) miatt előfordult, hogy életképes magokat nem sikerült csíráztatni, ezért az életképességi határérték alacsonyabb (51%) a génbanki határértéknél (85%). A dormanciát előhűtéssel, illetve váltakozó hőmérséklet biztosításával próbáltuk feloldani. Az egyes növénycsaládok jelentős különbséget mutatnak csírázási eredményeik tekintetében. A 17. ábrán látható, hogy legjobb eredményeket a rozsnok, a lednek és a szikipozdor nemzetségeknél értük el. Az átlagos csírázási arányok vizsgálatakor az is befolyásolja a végeredményt, hogy milyen a tétel minősége. Külső tulajdonságok alapján nem lehet 100 %-os biztonsággal megítélni a magok egészségi állapotát, ezért is végzünk minden egyes tételen életképességi vizsgálatokat. tárolási élettartamot. Sokféle módszer használható a magszárításra, melyek közül a leggyakoribb a párátlanított szárítókamra alkalmazása. A vad fajok esetében a szárítás C (+/- 1 C) hőmérsékletű és % relatív páratartalmú szárítóhelyiségben (18. ábra) történik. A szárítás során a mag nedvességtartalmát (növényfajtól, növénycsoporttól függően) 3-7 %-os mag-nedvességtartalomra kell csökkenteni. A begyűjtött, tisztított, szárított, csomagolt magvak (19. ábra) hosszú távú tárolása ún. aktív és bázis tárolóban valósul meg. A 0 C hőmérsékleten üzemeltetett aktív tárolók Tápiószelén és Vácrátóton, míg a -20 C-on működő bázis tárolók Tápiószelén és Bódvarákón (Esztramos-hegy) kerültek kialakításra. Amíg a Pannon Magbank bázistárolója a gyűjtemény géntartalékként történő, hosszú távú tárolását és megőrzését szolgálja, addig az aktív tárolóban elhelyezett gyűjtemény kutatások, felszaporítások, viszszatelepítések alapanyagát biztosítja. A megőrzés teljes biztonsága (pl. a tételek természeti csapás vagy emberi tevékenység során előállt vészhelyzet miatti károsodásának elkerülése) érdekében a bázistárolóban tárolt magtételek egy részét az ún. duplikátumokat az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén, az Esztramos-hegyben lévő hajdani ércbánya-járatban raktároztuk el. Az aktív tárolóban található magminták duplikátumait Vácrátóton helyeztük el. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyenge vagy sikertelen csíráztatási eredmény nem jelenti az adott tétel életképtelenségét, hanem mindössze azt jelzi, hogy az alkalmazott csíráztatási módszerrel nem tudtuk a magnyugalmi állapotot megszűntetni. A kipróbált módszer viszont jó alapot jelenthet a protokollok továbbfejlesztésére. Összességében elmondható, hogy a csíráztatás eredménye csak az aktuális csíraképességre enged következtetni, közvetlenül az életképességre nem. 19. ábra: Szárított, szétmért magminták

10 A behatárolt magminták természetvédelmi célú hasznosításának tesztelése 18 A behatárolt magminták természetvédelmi célú hasznosításának tesztelése 19 A BETÁROLT MAGMINTÁK TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁNAK TESZTELÉSE bizonyos tapasztalat rendelkezésre állt az egyes fajok viselkedéséről. Tíz fajt (20. ábra) választottak ki a szakemberek a védett homoki gyep fajai közül: a homoki imolát (Centaurea arenaria), a kései szegfűt (Dianthus serotinus), a kék szamárkenyeret (Echinops ruthenicus), a pusztai kutyatejet (Euphorbia seguieriana), a magyar csenkeszt (Festuca vaginata), a homoki fátyolvirágot (Gypsophila arenaria), a deres fényperjét (Koeleria glauca), a homoki vértőt (Onosma arenaria), a vajszínű ördögszemet (Scabiosa ochroleuca) és a kisvirágú habszegfűt (Silene borysthenica). Felmerülhet, hogy dicséretes dolog a honos fajok magbankjának létrehozása, de vajon mire lehet majd felhasználni ezeket a magokat? A tárolókban megőrzött tételek többek között felhasználhatóak leromlott élőhelyek állapotának javítására, egyes populációk egyedszámának növelésére, visszatelepítésre. Ennek alátámasztásául, a projektben teszteltük a magok természetben való felhasználásának lehetőségét. Olyan fajokat és területet választottak az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkban, ahol már korábban történtek visszatelepítéses vizsgálatok és 21. ábra: Homoki gyep referencia társulás A fajok magbanki gyűjteményinek mintái nem biztosítottak elegendő magot a visszatelepítéshez a kijelölt, összesen 2 hektár területre. Ezért nagyobb mennyiségű, esetenként több kilogramm magot kellett 20. ábra: A visszatelepítéshez kiválasztott fajok begyűjteni a mintaterületen (21. ábra), amit abban az évben, vagy később, 1-3 év tárolás után vetettek el felhagyott szántók helyén kialakult gyomos területre. Így tesztelni lehetett az egyes évek időjárási különbözőségeinek, valamint a tárolás hosszának hatását is. Kísérletet állítottak be a fajok magjainak szaporítására is a mintaterület környékén és Vácrátóton, a Botanikus Kertben.

11 A behatárolt magminták természetvédelmi célú hasznosításának tesztelése 20 A behatárolt magminták természetvédelmi célú hasznosításának tesztelése ábra: Vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca) csíranövénye Ezek mennyisége később vagy erősen lecsökkent az aszályos évben, máskor következő évre újabb csíranövények jelentek meg. Volt olyan faj, mely csak kivételesen enyhe tél és csapadékos nyár után kelt ki (homoki vértő), ekkor azonban már virágzó példányok is megjelentek. A évi vetés kedvezett a vajszínű ördögszemnek (23. ábra) is. 22. ábra: Magyar csenkesz (Festuca vaginata) csíranövényei Összességében elmondható, hogy a tárolás hosszúságának nem volt jelentős hatása a csírázásra. Az eddigi eredmények igazolták a terveket: az elvetett fajok többsége kikelt és növekedésnek indult, a második, vagy harmadik évre már virágzó példányok is előfordultak. Ám a fajok nem egyformán A felszaporítás eredményei azt mutatják, hogy még nem tudunk eleget a honos fajok szaporítási körül- válaszoltak az időjárási viszonyok kihívásaira, az aszály azonban minden fajt visszavetett. A magyar ményeiről, igényéről és a szükséges beavatkozásokról. Az elvetett fajok az aszály miatt kipusztultak ott, csenkesz volt az egyetlen, mely minden évben jelentős mennyiségű csíranövényt biztosított már a ahol nem volt locsolási és gyomlálási lehetőség. A szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy vetés őszén (22. ábra). agrotechnológiai módszerek alkalmazása szükséges a szaporítás hatékony módjának kikísérletezéséhez.

12 Környezeti nevelés, szemlélet formálás, kommunikáció 22 Környezeti nevelés, szemlélet formálás, kommunikáció 23 KÖRNYEZETI NEVELÉS, SZEMLÉLET FORMÁLÁS, KOMMUNIKÁCIÓ A Pannon Magbank LIFE+ projekt keretében A Pannon Magbank Projektnek egyik fontos célja az is volt, hogy a nagyközönség is megismerhesse az itt folyó kutatásokat, ily módon részese lehessen az éveken át tartó munkának. két éve megnyitott állandó kiállítás helyszínén interaktív táblák és tárlatelemek segítségével mutatjuk be a növényi egyedfejlődés állomásait, valamint a minket körülvevő természetes vegetációk, életközösségek A Pannon Magbank LIFE+ projekthez szervesen kapcsolódik az annak tevékenységét, célkitűzéseit és elért eredményeit bemutató Magtól Magig fantázianevű állandó kiállítás a Növényi Diverzitás Központban, valamint a szintén szervezett csoportvezetések keretében történő Pannon Magbank laborlátogatás is. A tárlat valamint a helyi védettséget élvező botanikus kert megtekintése mindenki számára ingyenes! A tárlatvezetés botanikai sétával indul, melynek keretében látogatóink perces bevezető során kapnak betekintést tevékenységünk hátte- 24. ábra: Pannon Magbank laborlátogatás rébe, a vadon élő őshonos flóra megőrzésének fontosságába. A NöDiK területén található Agrobotanikus Kerten átérve érkezünk el a Pannon Magbank laborjába, ahol minden korosztály számára érdekes perceket tölthetünk munkánk és látványos eszközeink megismerésével (24. ábra). Együtt fedezzük fel, milyen állomásokon megy keresztül a természetben a termés és mag, mire lelkes gyűjtőinktől a szárítókba, ill. hűtött tárolóinkba kerül. Tanulmányutunk végeztével újabb 15 perces, az intézeti tavat is érintő sétát követően jutunk el a Pannon Magbank állandó kiállításának otthont adó épülethez. megőrzésének fontosságát. A tárlatvezetés során élő, tehát valódi, megfogható növénykülönlegességekkel, termésekkel és magvakkal is találkozhatunk, ezek egészítik ki a különböző mobil elemekkel gazdagított kiállításelemeket, mint pl. mágneses levél- és virágképek, melyeket megfelelő sziluettjeikre kell illeszteni: ez a különféle morfológiai jellemzőket, az alaki és funkcionális sokféleséget mutatja be. Forgatható korongok segítségével vad növények virágos képeihez párosíthatjuk terméseik, magjuk képét (25. ábra). Összeforgatható kockák oszlopai ismertetnek meg a jó (gyógynövények) ill. rossz (tehát mérgező-) fajokkal, melyek habitusképeinek, virág(zat)ainak és magjainak megismerésében piktogramok segítenek. További interaktív elemek a magokat százszoros nagyításban, élethű formakiképzéssel és színvilággal megjelenítő gipszmakettek, valamint a bonyolultabb felépítésű, tagolt felszínű magvakat tapintás útján közelebb hozó varázsdoboz. A kisebbeket varázsszemüveg (mikroszkóp) segíti megismerni a különféle termések, magok valódi formáját, rajzolatát. Ezen felül helyfoglaló játék keretében zsámolyokra festett növények képeit párosíthatják össze az ablaktáblákon elhelyezett (üvegmatrica) párjaikkal, mely során az egyes fajok élőhelyeit is megismerhetik látogatóink. Az idősebbek, az endemikus ill. az invazív fajokat bemutató interaktív felületinkkel is találkozhatnak.

13 Környezeti nevelés, szemlélet formálás, kommunikáció 24 Környezeti nevelés, szemlélet formálás, kommunikáció 25 Az egészen fiatal korosztályt pedig egy gyermeklabor várja, ahol az ovisok, kisiskolások játszva ismerkedhetnek meg a magfeldolgozás, és a tárolás folyamataival. Hasonlóan nagy hangsúlyt fektettek a partnerintézmények is a program eredményeinek bemutatására. Ennek szellemében jött létre a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának vácrátóti telephelyén, az Ökológiai és Botanikai Intézet Berkenyeház elnevezésű látogatóközpontjában a Pannon Magbank állandó kiállítása (26. ábra). Az ide belépő látogató a magok világába csöppen, ahol az interaktív táblák játékos feladatokon keresztül ismertetik meg vele a Pannon Magbank gyűjtőinek sokrétű tevékenységét, a növényi magterjesztési módokat, valamint az állatok szerepét a természetes magbankok létrehozásában. Megbecsülhetik 5000 mag térfogatát, és a tapintásukra hagyatkozva, gipszmakett alapján megpróbálkozhatnak fajok azonosításával is. A kiállítás minden korosztálynak kínál érdekességeket, új ismereteket. 27. ábra: Interaktív kiállítás Bódvaszilason Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál Bódvaszilason, a Művészetek Magtára ad otthon a projekt keretében kialakított ingyenesen látogatható kiállításnak (27. ábra), amelynek fő célja az Aggteleki -karszt növénytani értékeinek, változatosságának bemutatása a projekt keretein belül. 26. ábra: Interaktív kiállítás Vácrátóton Természetesen a kiállítások a projekt zárása után, továbbra is ingyenesen látogathatóak.

14 Projekt jövője 26 PROJEKT JÖVŐJE Együttműködési lehetőségek keresése Kiadja: Növényi Diverzitás Központ A projekt ideje alatt nagy hangsúlyt fektettünk a szakmai közönség, illetve a döntéshozók tájékoztatására, valamint a szakmai együttműködési lehetőségek keresésére is. Ennek keretében számos konferencián, rendezvényen vettünk részt. Mindezek közül kiemelendő a február között Vácrátóton megrendezett Nemzetközi Pannon Magbank Konferencia. A rendezvény sikerét mutatja, hogy 12 ország több mint 60 szakembere érkezett az őshonos növények magjainak megőrzéséről rendezett nemzetközi konferenciára. A tanácskozás során a magbanki tevékenységben jártas külföldi intézmények szakemberei osztották meg tapasztalataikat a Pannon Magbank Magyarország határain túlra, a Képek forrása: Növényi Diverzitás Központ fotótár MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Kivitelező: Walton Promotion Kft. Készült az Európai Unió LIFE+ pénzügyi alapja és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. Pannon Biogeográfiai régió egészére történő kiterjesztése és a gyűjtemény jövőbeni folyamatos fejlesztése érdekében. Tápiószele, 2014 Természetesen a projekt vége nem jelenti a Pannon Magbank befejezését. A jövőben is folytatjuk a magminták begyűjtését, feldolgozását és hosszútávú megőrzését. A reintrodukciós terület rendszeres monitorzása szintén célunk az elkövetkező években. Folytatjuk a megkezdett oktatási és kommunikációs tevékenységeket, valamennyi partnerintézménynél továbbra is ingyenesen látogathatóak a projekt keretében kialakított kiállítások.

15 ELÉRHETŐSÉGEINK Pannon Magbank 2766 Tápiószele Külsőmező 15. Tel.: Fax: Web:

Vadon élő növényfajok maggyűjtési stratégiája Magyarországon

Vadon élő növényfajok maggyűjtési stratégiája Magyarországon Vadon élő növényfajok maggyűjtési stratégiája Magyarországon Pannon Magbank Projekt Második, javított változat 2012.06.11. Pannon Magbank Projekt (LIFE08/NAT/H/000288, HUSEEDBANK) A stratégia az Európai

Részletesebben

TermészetBúvár ALAPÍTVA: 1935

TermészetBúvár ALAPÍTVA: 1935 70. évfolyam 2015/6. szám Ára: 420 Ft. Előfizetőknek: 350 Ft TermészetBúvár ALAPÍTVA: 1935 Tavasz télen AZ ÉV TERMÉSZETFOTÓI HÓPIHÉK A HORIZONTON A KARÁCSONY NÖVÉNYEI NAGY ELŐDÜNK: CSAPODY VERA HIÚZ A

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

Energiaszegénység Magyarországon

Energiaszegénység Magyarországon Mûhely Fülöp Orsolya, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ munkatársa, közgazdász E-mail: fulop@energiaklub.hu Energiaszegénység Magyarországon Lehoczki-Krsjak Adrienn, a KSH munkatársa,

Részletesebben

GYŐR SZOL GYŐRI KÖZSZOLGÁLTATÓ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ Zrt. 9024 Győr, Orgona u. 10.

GYŐR SZOL GYŐRI KÖZSZOLGÁLTATÓ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ Zrt. 9024 Győr, Orgona u. 10. Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009, mobil: 30-9949-826 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.net GYŐR SZOL GYŐRI KÖZSZOLGÁLTATÓ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ

Részletesebben

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Zárótanulmány a VP/2013/013/0057 azonosítószámú New dimension in social protection towards community based

Részletesebben

Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja

Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Megalapozó dokumentáció 1. Általános adatok 1.1. A tervezési terület azonosító adatai a) Közigazgatási

Részletesebben

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Név: Kvaszingerné Prantner Csilla Szak: Informatika Évfolyam: III. Tartalomjegyzék Az Aggteleki Nemzeti Park szövegrésze... 3 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park... 3 Tihany...

Részletesebben

mtatk A kistérségi gyerekesély program és az általános iskolai oktatás teljesítményének összefüggése MTA TK Gyerekesély Műhelytanulmányok 2015/3

mtatk A kistérségi gyerekesély program és az általános iskolai oktatás teljesítményének összefüggése MTA TK Gyerekesély Műhelytanulmányok 2015/3 MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont mtatk MTA TK Gyerekesély Műhelytanulmányok 2015/3 A kistérségi gyerekesély program és az általános iskolai oktatás teljesítményének összefüggése Nikitscher Péter Széll

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Csanádpalota Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Csanádpalota Város Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Csanádpalota Város Önkormányzata 2013-2018 Türr István Képző és Kutató Intézet

Részletesebben

Vermek-dombja földtani alapszelvény (Pz-36) - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja

Vermek-dombja földtani alapszelvény (Pz-36) - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Vermek-dombja földtani alapszelvény (Pz-36) - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Megalapozó dokumentáció 1. Általános adatok 1.1. A tervezési terület azonosító adatai a) Közigazgatási

Részletesebben

Demokratikus attitűdök a hazai középiskolákban 1

Demokratikus attitűdök a hazai középiskolákban 1 Kalocsai Janka Demokratikus attitűdök a hazai középiskolákban 1 A különböző történelmi korokban a tudás- és tapasztalatátadás mindig az adott társadalomban fontosnak tartott értékek figyelembevételével

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT MODUL

DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT MODUL DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT MODUL Minőség és innováció menedzsment Megjegyzés [b1]: MODUL /TANTÁRGY CÍME Szerkesztette: Szabó Imre László Egyetemi tankönyv Megjegyzés [b2]: HA VAN KIADÓ, VAGY BÁRMILYEN EGYÜTTMŰKÖDŐ

Részletesebben

BUDAPEST BELVÁROSÁNAK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE EGY KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS TÜKRÉBEN 1

BUDAPEST BELVÁROSÁNAK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE EGY KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS TÜKRÉBEN 1 BERÉNYI B. ESZTER BUDAPEST BELVÁROSÁNAK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE EGY KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS TÜKRÉBEN 1 Budapest rendszerváltozás utáni fejlődésének legjellemzőbb vonása az 1980-as évek végén elinduló szuburbanizációs

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei

Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei Miniszterelnöki Hivatal Kormánymegbízott Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei Ingatlan 1. Pillér és szabályozás építési 2. Pillér ösztönzés Építési és befektetési és Mûszaki Államigazgatási

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2013. április 25-ei rendes ülésére. Bognár Judit intézményvezető

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2013. április 25-ei rendes ülésére. Bognár Judit intézményvezető Budakalász Város Polgármestere 61/2013.(IV.25.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2013. április 25-ei rendes ülésére Tárgy: Javaslat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Balatonfenyves településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1658/2012 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban,

Részletesebben

Marjainé dr. Szerényi Zsuzsanna, dr. Zsóka Ágnes, Széchy Anna Környezettudatosak-e a középiskolások?

Marjainé dr. Szerényi Zsuzsanna, dr. Zsóka Ágnes, Széchy Anna Környezettudatosak-e a középiskolások? Marjainé dr. Szerényi Zsuzsanna, dr. Zsóka Ágnes, Széchy Anna Környezettudatosak-e a középiskolások? Bevezetés A környezettudatosság vizsgálata közel két évtizedes múltra tekint vissza Európában (Kovács,

Részletesebben

Nagyragadozó - adatbázis kiépítése

Nagyragadozó - adatbázis kiépítése Nagyragadozó - adatbázis kiépítése A visszatelepülés folyamatának pontos és részletes megismerése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezt a folyamatot a jövőben minél sikeresebben elő tudjuk segíteni. A

Részletesebben

G yakorlati tapasztalatok

G yakorlati tapasztalatok G yakorlati tapasztalatok VERSENYKÉPESSÉG ÉS VERSENYESÉLYEK A GYÖNGYTYÚKTENYÉSZTÉSBEN BESZÉLGETÉS LÖRIK LAMBERT TENYÉSZTŐVEL ÉS INTEGRÁTORRAL Bármely termék vagy szolgáltatás versenyképességét egy adott

Részletesebben

Társadalmi jellemzõk, 2006. Társadalmi jellemzõk, 2006. Központi Statisztikai Hivatal

Társadalmi jellemzõk, 2006. Társadalmi jellemzõk, 2006. Központi Statisztikai Hivatal Társadalmi jellemzõk, 2006 Társadalmi jellemzõk, 2006 Ára: 2000,- Ft Központi Statisztikai Hivatal KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL TÁRSADALMI JELLEMZÕK, 2006 Budapest, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL,

Részletesebben

és lovasturizmussal kapcsolatos attitűdjeinek, utazási szokásai és utazási tervei 2006-ban Szerző: Halassy Emőke 1

és lovasturizmussal kapcsolatos attitűdjeinek, utazási szokásai és utazási tervei 2006-ban Szerző: Halassy Emőke 1 A magyar lakosság nemzeti parkokkal, természetjárással és lovasturizmussal kapcsolatos attitűdjei, utazási szokásai és utazási tervei 2006-ban Szerző: Halassy Emőke 1 A magyar lakosság zöldturizmushoz

Részletesebben

Natura 2000 Fenntartási Terv

Natura 2000 Fenntartási Terv Natura 2000 Fenntartási Terv HUON20007 Köles-tető kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület Őriszentpéter, 2016.05.30. Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partner Zöld Zala Természetvédő

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján KÖZFOGLALKOZTATÁSI ÉS VÍZÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján Cím: 1051 Budapest, József Attila u.

Részletesebben

Regionális és megyei szakiskolai tanulói létszámok meghatározása

Regionális és megyei szakiskolai tanulói létszámok meghatározása Regionális és megyei szakiskolai tanulói létszámok meghatározása a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB-k) részére (becslések a 2008-2012-es /2015-ös/ időszakra) A tanulmányt írta: Jakobi

Részletesebben

Tatai Kistérségi Többcélú Társulás Esélyegyenlőségi Programja

Tatai Kistérségi Többcélú Társulás Esélyegyenlőségi Programja Tatai Kistérségi Többcélú Társulás Esélyegyenlőségi Programja 2011. 1 Tartalom 1. Veztői összefoglaló... 4 2. Bevezető... 6 3. Stratégiai célok és alapelvek... 8 4. Általános elvek... 10 5. Helyzetelemzés...

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

A Pannon Magbank labor gyakorlati tapasztalatainak összefoglalása

A Pannon Magbank labor gyakorlati tapasztalatainak összefoglalása A Pannon Magbank labor gyakorlati tapasztalatainak összefoglalása Készítette: Oláh Imre Vadon élő növényfajok maggyűjtési stratégiája Magyarországon Maggyűjtési Útmutató 2010 első szisztematikus maggyűjtő

Részletesebben

Az ország-eredet imázs jelentősége a magyar borpiacon

Az ország-eredet imázs jelentősége a magyar borpiacon Zárójelentés: a 48570 számú, ''A marketingeszközök nyújtotta lehetőségek a hazai borpiac védelmében, az EU csatlakozást követően. A magyar termelők piaci orientációja, és erősítésének lehetőségei. A kultúrált

Részletesebben

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014 A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014 BEVEZETÉS... 4 1. MAGYARORSZÁG TERMÉSZETI ÁLLAPOTA ÉS JÖVŐKÉPE... 5 1.1

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV 2-8. Bükk és Borsodi-mezőség közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi

Részletesebben

Energiagazdaság Nemfém ásványi termékek gyártásának levegőtisztaság védelmi kérdései

Energiagazdaság Nemfém ásványi termékek gyártásának levegőtisztaság védelmi kérdései Magyarország az ezredfordulón MTA stratégiai kutatások ZÖLD BELÉPŐ EU csatlakozásunk Környezeti szempontú vizsgálata Kúnvári Árpád Sz.Tóth György Gräff József Energiagazdaság Nemfém ásványi termékek gyártásának

Részletesebben

be/sfphpm01-05047/2015/mkosz

be/sfphpm01-05047/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nagykőrösi Sólymok Kosárlabda Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Nagykőrösi Sólymok SE A szakszövetség vagy a Magyar Egyetemi-Főiskolai

Részletesebben

Kisalföldi homokpuszta

Kisalföldi homokpuszta LIFE08 NAT/H/000289 Kisalföldi homokpuszta LIFE08 NAT/H/000289 Takács Gábor Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság A projektterület Milyen lehetett az ember előtt? Győrtől Esztergomig húzódó homokvidék

Részletesebben

MTA GYEP Iroda. A Munkaerő-felmérés 15 évének tanulságai a gyermekes családok szempontjából 1,2. 1. Bevezetés és összefoglalás

MTA GYEP Iroda. A Munkaerő-felmérés 15 évének tanulságai a gyermekes családok szempontjából 1,2. 1. Bevezetés és összefoglalás MTA GYEP Iroda A Munkaerő-felmérés 15 évének tanulságai a gyermekes családok szempontjából 1,2 1. Bevezetés és összefoglalás A Munkaerő felmérés amelyet a KSH negyedévenként végez nemzetközi megállapodások

Részletesebben

be/sfphpm01-05156/2015/mkosz

be/sfphpm01-05156/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Jezsuita Diáksport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Jezsuita DSE A szakszövetség vagy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség versenyrendszerében

Részletesebben

Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat

Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat Társasági adó Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat II. rész: Egyéb adók és az adóreform A jogi személyiségű vállalkozások nyereségének adóztatására. Jellemzően lineáris, egykulcsos adó. Mértéke: erősen

Részletesebben

A HÁROM SZEKTOR EGYÜTTMŰKÖDÉSI JELLEMZŐI 1. Bevezető

A HÁROM SZEKTOR EGYÜTTMŰKÖDÉSI JELLEMZŐI 1. Bevezető A HÁROM SZEKTOR EGYÜTTMŰKÖDÉSI JELLEMZŐI 1. Bevezető A regionális szintű kezdeményezéseknél elsődlegesen a három szektor az önkormányzati, a vállalkozói és a civil szféra kölcsönös egymásra utaltsága teremti

Részletesebben

A Pajta-völgy fokozottan védett növénytani értéke: a magyar cifra kankalin

A Pajta-völgy fokozottan védett növénytani értéke: a magyar cifra kankalin Készítette: László Mónika A Pajta-völgy fokozottan védett növénytani értéke: a magyar cifra kankalin Minden igaz ismeret a fajok ismeretével kezdıdik. Linne Iskolánk biológia szakkörében 2002- ben és 2003-

Részletesebben

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül?

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? Jó, ha tudod! Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? A számviteli törvény előírásai szerint a számviteli politikában kell szabályozni azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat,

Részletesebben

Euro-szibériai erdősztyepp tölgyesek és pannon homoki gyepek megőrzése a Nagykőrösi pusztai tölgyesek psci területén LIFE-Nature projekt

Euro-szibériai erdősztyepp tölgyesek és pannon homoki gyepek megőrzése a Nagykőrösi pusztai tölgyesek psci területén LIFE-Nature projekt Euro-szibériai erdősztyepp tölgyesek és pannon homoki gyepek megőrzése a Nagykőrösi pusztai tölgyesek psci területén LIFE-Nature projekt Fotó: Csóka Annamária A Nagykőrösi pusztai tölgyesek psci alapadatai

Részletesebben

Középpontban az adatok 1. jelentés A romák EU-MIDIS. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA)

Középpontban az adatok 1. jelentés A romák EU-MIDIS. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) Középpontban az adatok 1. jelentés: A romák 01 EU-MIDIS Az Európai Unió felmérése a kisebbségekről és a hátrányos megkülönböztetésről Magyar 2009 Középpontban az adatok 1. jelentés A romák Az Európai Unió

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Állami támogatási értesítő. Jelentés az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatásokról. 2012.

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Állami támogatási értesítő. Jelentés az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatásokról. 2012. EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.12.21. COM(2012) 778 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE Állami támogatási értesítő Jelentés az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatásokról 2012. évi kiadás {SWD(2012)

Részletesebben

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata TERVEZET Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata Lombár Gábor polgármester 8646 Balatonfenyves, Kölcsey u. 27. Generál Tervező: Altervező: ARKER Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. 7400 Kaposvár,

Részletesebben

LEGFONTOSABB MEGÁLLAPÍTÁSOK

LEGFONTOSABB MEGÁLLAPÍTÁSOK LEGFONTOSABB MEGÁLLAPÍTÁSOK A megvalósíthatósági tanulmány célja Megvalósíthatósági tanulmány: döntéstámogató elemzés A pályázati kiírásnak megfelelően feladatunk egy olyan átfogó elemzés elkészítése,

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében

Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében Budapest, 2016. június Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

Természetvédelmi biológia

Természetvédelmi biológia Természetvédelmi biológia 8. Populáció- és fajszintő védelem: a kis populációk problémái. A populációvédelem elméleti és gyakorlati alapjai. A kis populációk problémái A populáció definíciója: azonos élıhelyen

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.4.2009 COM(2009) 178 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIÓK

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KINCSESBÁNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK TELJES FELÜLVIZSGÁLATA TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ MEGBÍZÓ: Kincsesbánya Község Önkormányzata 8044 Kincsesbánya, Kincsesi út 39. FELELŐS TERVEZŐ: Fehér Vártervező

Részletesebben

be/sfphpm01-10579/2015/mlsz

be/sfphpm01-10579/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Csengersimáért Közhasznú Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Csengersimáért Egyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1695

Részletesebben

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői Megbízás célja, indoka A felperes a kilencvenes évek elején elindította erdészeti csemetetermesztési vállalkozását. Saját tulajdonú, valamint bérelt földön végzi azóta is a csemetetermesztést. Az 1994-es

Részletesebben

HELYZETE ÉS LEHETSÉGES JÖVŐBELI TRENDJEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

HELYZETE ÉS LEHETSÉGES JÖVŐBELI TRENDJEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A TUDÁSIPAR, TUDÁSHASZNÁLAT HELYZETE ÉS LEHETSÉGES JÖVŐBELI TRENDJEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN (VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ) Helyzetfeltáró és értékelő tanulmány A nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe

Részletesebben

Fiatal gazdák a kertészeti termelésben

Fiatal gazdák a kertészeti termelésben Fiatal gazdák a kertészeti termelésben Piackutatási jelentés, 2016 Az online felmérés eredményei Tartalom A kutatás elôzménye, célja és módszertana 2 A kutatás eredményei A válaszadók fôbb jellemzôi 3

Részletesebben

MUNKAINDÍTÓ JELENTÉS (Tervezet)

MUNKAINDÍTÓ JELENTÉS (Tervezet) Készült a Magyar Köztársaság Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium részére I. SZ. JELENTÉS (Tervezet) a 2006/18/176.02.01 számú Átmeneti Támogatás projekt keretén belül Natura 2000 területek fenntartási

Részletesebben

A HUDI20004 Aszal-völgy

A HUDI20004 Aszal-völgy A HUDI20004 Aszal-völgy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve ELŐREHALADÁSI JELENTÉS Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a

Részletesebben

H í r l e v é l. 2016. évi I. szám. Kormánymegbízotti Kabinet

H í r l e v é l. 2016. évi I. szám. Kormánymegbízotti Kabinet H í r l e v é l 2016. évi I. szám Kormánymegbízotti Kabinet 2 TARTALOMJEGYZÉK Köszöntő... 4 Állami bürokrácia- és rezsicsökkentés... 5 Lezárultak a földárverések Tolna megyében... 8 Családtámogatási és

Részletesebben

Pedagógiai program I. RÉSZ N E V E L É S I P R O G R A M

Pedagógiai program I. RÉSZ N E V E L É S I P R O G R A M Pedagógiai program I. RÉSZ N E V E L É S I P R O G R A M 2013. Darányi Általános Iskola 1 NEVELÉSI PROGRAM 1 1. KÜLDETÉSNYILATKOZAT - PREAMBULUM 3 2. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA, HELYZETELEMZÉS 3 2.1 PEDAGÓGIAI

Részletesebben

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA Eszközcsomag a vállalati igények, a szakképzési kínálat és az emberi tőke kapacitásainak hatékony összehangolására Adaptáljuk! OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

Részletesebben

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vargáné Fodor Rita pénzügyi

Részletesebben

Alföldi restaurációs ökológiai kutatások eredményei, kudarcai - 20 év tapasztalata

Alföldi restaurációs ökológiai kutatások eredményei, kudarcai - 20 év tapasztalata Alföldi restaurációs ökológiai kutatások eredményei, kudarcai - 20 év tapasztalata Török Katalin NEKI konferencia, 2015. 07. 08. Vázlat 1. célok, motivációk: miért szükséges restaurálni? 2. esettanulmányok,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biológiai kóroki tényezők kockázatával járó tevékenységek célvizsgálatáról (2013. május 06. - június 30.) Budapest, 2013. július 29. I. A célvizsgálat elrendelésének előzménye A

Részletesebben

Városi Önkormányzat. 2013. július hó. Kazincbarcika város Településrendezési tervének K-10 jelű módosítása 1

Városi Önkormányzat. 2013. július hó. Kazincbarcika város Településrendezési tervének K-10 jelű módosítása 1 Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szervezési, Hatósági és Humánpolitikai Osztály Városi Főépítész Székhely: Kazincbarcika, Fő tér 4. Levelezési cím: 3701 Kazincbarcika, Fő tér 4 email: lautner.emoke@kazincbarcika.hu.

Részletesebben

be/sfp-08122/2015/mlsz

be/sfp-08122/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvány Baja A kérelmező szervezet rövidített neve LUA-Baja Gazdálkodási formakód 569 Tagsági azonosítószám 3963 A kérelmező

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja.

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja. Bevezető A kilencvenes években komoly szemléletváltás történt Európában a társadalmi hátrányok megítélésében, a segítés céljaiban és formáiban. Az alkalmazkodás helyett egyre inkább a megmaradt képességek

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés

1. Bevezetés. 2. Fogalmak, elvek és megközelítés A VÍZI MAKROSZKOPIKUS GERINCTELENEK MINTAVÉTELI PROTOKOLLJA A KIPRÓBÁLÁS KERETÉBEN 2000-2001-BEN VÉGZETT, A GYAKORLATI MUNKA MEGALAPOZÁSÁT SZOLGÁLÓ VIZSGÁLATOK TÜKRÉBEN Összeállította: dr. Ambrus András

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÉLETSTÍLUS: BETEGVISELKEDÉS ÉS EGÉSZSÉGVISELKEDÉS. Dr. Szántó Zsuzsanna Magatartástudományi Intézet TÉZISEK

AZ EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÉLETSTÍLUS: BETEGVISELKEDÉS ÉS EGÉSZSÉGVISELKEDÉS. Dr. Szántó Zsuzsanna Magatartástudományi Intézet TÉZISEK AZ EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÉLETSTÍLUS: BETEGVISELKEDÉS ÉS EGÉSZSÉGVISELKEDÉS Dr. Szántó Zsuzsanna Magatartástudományi Intézet TÉZISEK Programvezető: Prof Dr. Rajna Péter Alprogramvezető: Prof. Dr. Kopp

Részletesebben

gyógypedagógus, SZT Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2

gyógypedagógus, SZT Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2 Iskolakultúra, 25. évfolyam, 2015/4. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2015.4.3 Köböl Erika 1 Vidákovich Tibor 2 1 gyógypedagógus, SZT Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2 egyetemi

Részletesebben

Tisztelt Kamarai Tagtársaim!

Tisztelt Kamarai Tagtársaim! Hivatásunk a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara lapja 2010/1. Tisztelt Kamarai Tagtársaim! TARTALOM Csupán néhány hét telt el a tavaszi parlamenti választások óta, de szakdolgozói kérdésekben bíztató

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

V. évf. 2. szám 2014. június (Megjelenik negyedévente) Hírek a Zöld szigetről

V. évf. 2. szám 2014. június (Megjelenik negyedévente) Hírek a Zöld szigetről GYÕRI KOMPLEX BIOLÓGIAI MONITOROZÓ RENDSZER 15 Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu V. évf. 2. szám 2014. június (Megjelenik negyedévente) Hírek a Zöld szigetről

Részletesebben

be/sfp-8846/2015/mlsz

be/sfp-8846/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Galgagyörki Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Galgagyörki SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1293 A kérelmező jogállása

Részletesebben

Egy kiállítássá vált könyv

Egy kiállítássá vált könyv Egy kiállítássá vált könyv Szubjektív vezető az MTM Van új a föld alatt! című tárlatához Papp Gábor Magyar Természettudományi Múzeum, Ásvány- és Kőzettár 1431 Budapest, Pf. 137. E-mail: pappmin@ludens.elte.hu

Részletesebben

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció.

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció. Közvélemény-kutatás a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében Roma Koncepció témájában KUTATÁSI JELENTÉS 2015. november készítette: Melles Ágnes agnes.melles@tarki.hu

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

1:25.000-ES MÉRETARÁNYÚ TALAJTANI-FÖLDRAJZI MINTÁZAT AZ ORSZÁG EGYES TERÜLETEIN A KREYBIG DIGITÁLIS TALAJINFORMÁCIÓS RENDSZER ALAPJÁN.

1:25.000-ES MÉRETARÁNYÚ TALAJTANI-FÖLDRAJZI MINTÁZAT AZ ORSZÁG EGYES TERÜLETEIN A KREYBIG DIGITÁLIS TALAJINFORMÁCIÓS RENDSZER ALAPJÁN. 1:25.000-ES MÉRETARÁNYÚ TALAJTANI-FÖLDRAJZI MINTÁZAT AZ ORSZÁG EGYES TERÜLETEIN A KREYBIG DIGITÁLIS TALAJINFORMÁCIÓS RENDSZER ALAPJÁN Pásztor László - Szabó József - Bakacsi Zsófia - Csökli Gabriella -

Részletesebben

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.II mellékletet

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.II mellékletet 3. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN

A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN A K I I Budapest 2003 Agrárgazdasági Tanulmányok 2003. 6. szám Kiadja: az Agrárgazdasági

Részletesebben

be/sfphpm01-05006/2015/mkosz

be/sfphpm01-05006/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Egri Városi Sportiskola A kérelmező szervezet rövidített neve EVSI A szakszövetség vagy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség versenyrendszerében

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

1. Vezetői program. 1.1. Bevezető. 1.2. Vezetői célok

1. Vezetői program. 1.1. Bevezető. 1.2. Vezetői célok 1. Vezetői program 1.1. Bevezető A csömöri Zeneiskolában eltöltött 16 év pedagógiai és 13 év vezetői munka révén megismerhettem a helyi sajátosságokat, jó kapcsolatot építettem ki a helyi nevelési-oktatási,

Részletesebben

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ KIVONAT ÉS ÚTMUTATÓ A VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERV KÉZIRATHOZ

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ KIVONAT ÉS ÚTMUTATÓ A VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERV KÉZIRATHOZ A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ KIVONAT ÉS ÚTMUTATÓ A VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERV KÉZIRATHOZ közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, DDKÖVIZIG 2009. augusztus

Részletesebben

be/sfphpm01-05044/2015/mkosz

be/sfphpm01-05044/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bajai Női Kosárlabda Klub A kérelmező szervezet rövidített neve Bajai NKK A szakszövetség vagy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség versenyrendszerében

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Közgyűlésnek. a Társaság 2015. évi tevékenységéről

ELŐTERJESZTÉS. a Közgyűlésnek. a Társaság 2015. évi tevékenységéről MAGYAR-OROSZ MŰVELŐDÉSI ÉS BARÁTI TÁRSASÁG ELNÖKSÉG ELŐTERJESZTÉS a Közgyűlésnek a Társaság évi tevékenységéről Budapest, 2016. március ELŐTERJESZTÉS a Társaság évi tevékenységéről A határozati javaslat

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

1-15 ALSÓ-DUNA JOBBPART

1-15 ALSÓ-DUNA JOBBPART A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása 1-15 ALSÓ-DUNA JOBBPART konzultációs anyag vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, DDKÖVIZIG készítette: VKKI-KÖVIZIG-ek

Részletesebben

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása,

Részletesebben

Az agrárgazdálkodás értékelése és fejlesztési lehetőségei az Ős-Dráva Program területén. Tartalomjegyzék

Az agrárgazdálkodás értékelése és fejlesztési lehetőségei az Ős-Dráva Program területén. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 8 1.1 Vezetői összefoglaló... 8 1.2 A tanulmány célja... 9 1.3 A tanulmány háttere: az Ős-Dráva Program rövid bemutatása és alapelvei... 10 1.3.1 A program projektcsoportjai

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZÉCSÉNY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁHOZ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZÉCSÉNY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁHOZ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZÉCSÉNY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁHOZ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ Projekt azonosító: Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható A megalapozó

Részletesebben

be/sfp-4204/2015/mkosz

be/sfp-4204/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Herceghalmi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve HHSE A szakszövetség vagy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség versenyrendszerében

Részletesebben