A kiadmányozás joga az igazgatót illeti meg, amelyet külön szabályzatban átruházhat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kiadmányozás joga az igazgatót illeti meg, amelyet külön szabályzatban átruházhat."

Átírás

1 A SÁRSZENTMIHÁLYI ZICHY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

2 2 Létesítés adatok: Az iskola Fenntartója a Sárszentmihályi Községi Önkormányzat. Önálló gondnoksággal rendelkezik, ami a Napközi Otthonos Óvoda gazdasági ügyeit is intézi. Diákönkormányzatának neve: Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola Diákönkormányzata. Az intézmény címe: Zichy Jenő Általános Iskola 8143 Sárszentmihály, Fő u. 50. A kiadmányozás joga az igazgatót illeti meg, amelyet külön szabályzatban átruházhat. Az intézmény bélyegzőjének felirata és lenyomata: hosszú bélyegző: Zichy Jenő Általános Iskola 8143 Sárszentmihály, Fő u. 50. Tel.: 22/ körbélyegző: Zichy Jenő Általános Iskola 8143 Sárszentmihály, Fő u. 50. Az intézmény fenntartási és működési költségeit a naptári évekre összeállított és a fenntartó által jóváhagyott költségvetés irányozza elő. A fenntartó szervnek kell gondoskodnia a pedagógiai programnak megfogalmazott, az alapfeladatok ellátásához szükséges pénzeszközökről.

3 3 Az intézmény vezetése, szervezeti modellje Vezetési szerkezet a/ igazgató I. szint b/ igazgatóhelyettes II. szint c/ munkaközösségek III. szint d/ gazdaságvezető Közösségei: a/ gyermekközösség b/ felnőtt közösség Iskolában működő szervezetek PDSZ Közalkalmazotti Tanács Diákönkormányzat Iskola mellett működő szervezet Szülői Munkaközösség

4 4 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A szervezeti és működési szabályzat célja A szervezeti és működési szabályzat határozza meg az általános iskola szervezeti felépítését, az intézmény működésének belső rendjét, a belső és külső kapcsolatokra vonatkozó megállapításokat és mindazon rendelkezéseket, amelyeket jogszabály nem utal más hatáskörbe. A szervezeti és működési szabályzat a kialakított cél és feladatrendszerek, tevékenységek csoportok és folyamatok összehangolt működését, racionális és hatékony kapcsolati rendszerét tartalmazza. 2. A működési szabályzat személyi és időbeli hatálya A rendelet kiterjed: a) a sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskolára b) gyermekközösségre c) nevelőtestületre d) a nem pedagógusdolgozókra e) az iskola közösségeire f) a szülők közösségére g) a Közalkalmazotti Tanácsra Az SZMSZ a fenntartó jóváhagyásával lép hatályba és határozatlan időre szól. Ezzel egyidejűleg hatályon kívül helyeződik az iskola előző SZMSZ-e. 3. Környezet, működési adatok: A sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola / a továbbiakban iskola / teljesen önálló osztott alsófokú oktatási intézmény. Önálló bérgazdálkodó és munkáltató. Rendeltetése a tankötelezettség végrehajtása, a testilegszellemileg fejlett, egészséges személyiséggé nevelés, valamint az enyhe fokban eltérő értelmi képességű tanulók oktatása / Sárszentmihály, Sárkeszi, Nádasdladány, Jenő /.

5 5 II. GYERMEKKÖZÖSSÉG 1. Tankötelezettség A gyermek általában attól a naptári évtől kezdve tanköteles, amelyben május 31-ig betölti hatodik életévét. Tankötelesség válhat akkor is, ha szeptember 30-ig tölti be hatodik életévét és az előírt feltételeknek megfelel. Azokról a tanulókról, akik május 31-ig töltik be hatodik életévüket és óvodába jártak, az óvodapedagógus javaslatot készít. Amennyiben az óvoda nem javasolja a gyermek felvételét és a szülő ezzel nem ért egyet, az óvoda kontrollt kér a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságtól. Ha a gyermek nem járt óvodába, úgy a Vizsgáló Bizottság szakvéleményét minden esetben ki kell kérni a szülőnek. Az iskola igazgatója nem utasítja el azoknak a gyermekeknek a felvételét, akiknek az iskola első évfolyamára való felvételét az óvoda vagy a TKVSZB javasolja. Függetlenül attól, hogy a gyermek május 31-ig, szeptember 30-ig vagy december 31-ig született. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló tizenhatodik életévét betölti, illetve aki 1998/99. tanévben és azt követően kezdték meg tanulmányaikat, rájuk a Kt pontja érvényes.

6 6 a) Beíratás az általános iskolába - Az első évfolyamra való beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, továbbá az óvoda szakvéleményét vagy a TKVSZB szakvéleményét. - A beiratkozás időpontját az igazgató állapítja meg, március 1. és április 30. között. A beiratkozás idejét a határidőt megelőzően legalább 30 nappal köteles nyilvánosságra hozni. - Ha a szülő az előírt iratokat nem tudja bemutatni, akkor a tanulót ideiglenesen be kell írni és kötelezni kell a szülőt, hogy a szükséges iratokat szeptember 31-ig szerezze be. - Amennyiben a szülő a gyermeket az előírt napon nem íratta be az iskolába, úgy az igazgató kötelessége értesíteni a lakhely szerint illetékes jegyzőt. - A 2-8. osztályba a tanulókat beiratkozási eljárás nélkül, az osztálynaplóba való beírással kell felvenni. A bizonyítványokat a tanév végéig vagy a tanuló átiratkozásáig irattárba kell helyezni. - Külföldi iskolai bizonyítvánnyal rendelkező tanulót az általános iskola következő osztályába különbözteti vizsga nélkül fel lehet venni. A szülő köteles a gyermek bizonyítványának hivatalos magyar nyelvű másolatát bemutatni. b) Átiratkozás más iskolába - Amennyiben a tanuló lakhelyet változtat, be kell íratnia az új lakóhelyén lévő általános iskolába. Amennyiben előző iskolájába kíván járni, az igazgató hozzájárulása alapján ezt megteheti. - A tanulót távozási bizonyítvánnyal kell ellátni, továbbá ki kell adni dolgozatfüzeteit, rajzait, iskolai munkáit. A felvevő iskola a távozási bizonyítvány szelvényével visszaigazolja a tanuló beírását, ezzel egyidejűleg a tanulót az iskola nyilvántartásából törli. - Ha az iskola a tanuló távozása után két hét elteltével nem kapja meg az igazolást a tanuló beiratkozásáról, azt a felvevő iskolánál megsürgeti. Amennyiben ez eredménytelen, úgy az önkormányzatnál tesz bejelentést.

7 7 c) Felmentés - Felmenthető az egyes tantárgyak gyakorlati része alól az a tanuló, aki a tantervi követelményeket egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tudja teljesíteni /testnevelés, gyakorlati foglalkozás /. Az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottság véleményét csatolni kell. - Mentesíthető a szülő egyetértésével végleg, vagy meghatározott ideig az idegen nyelv tanulása alól az a tanuló, aki a követelményeket korosztálya fejlettségi szintjétől elmaradt anyanyelvi képességei miatt nem tudja teljesíteni. Az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó véleményét itt is csatolni kell. - Felmenthető az a tanuló, aki az iskola nevelés-oktatás szempontjából képezhetetlen, de ezekkel a gyermekekkel az áthelyezési eljárást le kell folytatni. - Az iskola igazgatója és a jegyző indokolt esetben egy-egy- tanév tartamára engedélyezheti a magántanulói státuszt, ha az iskolába járás a tanuló egészségét veszélyezteti, ha szüleivel külföldre távozik, vagy a 14. életévét betöltő tanuló rendkívüli körülményei azt indokolttá teszik. - A magántanulót határozatban az iskola igazgatója kötelezi, hogy a tanév végén vagy a következő tanév megkezdése előtt osztályozó vizsgát tegyen. - Az iskola igazgatója köteles tájékoztatni a tanulót, illetve a szülőt a magántanuló jogairól és kötelességeiről. d) Mulasztások - A mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a tanuló előzetesen engedélyt kapott a távozásra. / Óráról a szaktanár, egy napra az osztályfőnök, kettő-, három és ennél több napra az igazgató engedélyezheti a távolmaradást /. Igazolt a mulasztás, ha a tanuló beteg volt, és ezt vagy orvosi igazolvánnyal, vagy a szülő igazolásával bizonyítja /maximum három nap /. - Ha a tanuló mulasztásai a tanévben elérték vagy meghaladták az ötven tanítási napot, és az osztályfőnök, valamint az osztályban tanító szaktanárok úgy tapasztalták, hogy a tanulmányai lemaradását a szorgalmi idő alatt nem pótolja, osztályozó vizsgára kötelezhető. - Az igazolatlan mulasztásokkal kapcsolatos teendők ellátása az osztályfőnök feladata, ezeket dátummal ellátva az osztálynapló jegyzett rovatában írásban rögzíteni kell.

8 8 - Az igazolatlan mulasztott tanulót az SZMSZ-ben meghatározott iskolai büntetések megfelelő (általa még nem kapott) fokozatában kell részesíteni és ezt az ellenőrző könyvön keresztül a szülő tudomására kell hozni. - Első ízben történt igazolatlan mulasztás esetén a szülőt az erre a célra rendszeresített nyomtatványon értesíteni kell az igazolatlan mulasztásról és annak következményeiről. Az értesítés kiküldésével egy időben az osztályfőnök köteles az érintett tanulónál családlátogatást végezni, ha az, az igazolatlan mulasztás óta nem történt meg. - Másodízben történt igazolatlan mulasztás esetében az osztályfőnök az igazolatlan mulasztás észlelésének napján köteles Feljelentés igazolatlan iskolai mulasztás miatt című nyomtatványt kitölteni és az iskola igazgatóságának leadni, valamint az iskola gyermek-és ifjúságvédelmi felelősét értesíteni az ismételt igazolatlan mulasztásról. A gyermek- és ifjúságvédelmi felelős az önkormányzat gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybevéve megkeresni a tanuló szülőjét. - A tanórán kívüli foglalkozásokról történő távolmaradást is igazolni kell. A tanórán kívüli foglalkozásokról ismételten igazolatlanul mulasztó tanuló az igazgató engedélyével a foglalkozásról kizárható. e) Továbbtanulás, pályaválasztás - 8. osztályban november vagy december hónapban pályaválasztási szülői értekezletet kell tartani. - Fellebbezés: a szülő részéről, 15 napon belül, ha az utolsó helyen megjelölt iskola elutasító határozata megérkezett. - A pályaválasztási felelős a mindenkori 8. osztályos osztályfőnök. 2. Kapcsolatok a) Kapcsolat az önkormányzattal - A tanköteles korba lépő gyermekeket az Önkormányzat a népesség nyilvántartás alapján tartja számon. - A tanulók beírása előtt az iskolakötelesek névsorát az iskola rendelkezésére bocsátja. Ezt a kimutatást egyeztetni kell a védőnő nyilvántartásával. - Az Önkormányzat az iskola felterjesztése alapján szabálysértési eljárást folytat le a beiratkozást elmulasztó gyermekek szülei ellen. A beiratkozást elmulasztókat az önkormányzat nyilvántartása és a beírt tankötelesek nyilvántartása alapján kell megállapítani. - Évente egy alkalommal átfogó beszámolót kérhet az intézmény gazdálkodási, pedagógiai tevékenységéről.

9 9 b) Kapcsolat a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottsággal - Az olyan testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos gyermek, akinek megfelelő általános iskolában / kisegítő / való nevelése oktatása indokolt, tankötelezettségét a kijelölt általános iskolában teljesíti. A szülő köteles gyermekét a tankötelezettség megállapításához a kijelölt iskolába való áthelyezéshez szükséges vizsgálatokra elvinni. - A Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság vizsgálataira már az óvoda nagycsoportjából javasolni kell a gyermeket. - A TKVSZB vizsgálatát kell kérni iskolaéretlenség, részképesség kiesés, tanulási nehézségek, magatartási és beilleszkedési zavarok, környezeti ártalmak miatti átmeneti elmaradások esetén. - Második vagy magasabb évfolyamú tanulók áthelyezése is kezdeményezhető indokolt esetben. c) Kapcsolat a Közalkalmazotti Tanáccsal Az iskolában a dolgozói, munkavállalói érdekképviselet és a törvényesség megtartása érdekében 3 fős, elnök irányításával működő közalkalmazotti tanács működik. A közalkalmazotti törvény (1992.XXXIII. tv.) értelmében az iskola vezetőjének véleményeztetési kötelezettsége van a törvényben és a közalkalmazotti szabályzatban megfogalmazottak, munkáltatói intézkedések esetében. d) Kapcsolat a gyermekjóléti szolgálattal Az iskola gyermek és ifjúságvédelmi felelős segítségével szoros kapcsolatot épít ki az önkormányzat gyermekjóléti szolgálatával. A gyermekjóléti szolgálat segítséget nyújt a gyerekek, a tanulók veszélyeztetettségének feltárásához, megelőzéséhez.

10 10 3. A tanulmányi eredmény értékelése a) Az értékelés elvi alapjai A tanulóknak az adott tantárggyal összefüggő lényeges szóbeli, írásbeli megnyilvánulásait, munkáját a lehetőségek határai között értékelni kell. Tudását a tantervi követelményeknek megfelelően, a pedagógus által megállapított nagyobb egységek után érdemjeggyel kell minősíteni. A tantárgyi követelményen belül a továbbhaladáshoz feltétlenül szükséges minimumszint az ellenőrzés és értékelés gyakorlatában az elégséges minősítés szintjén jelzi. Az osztályfőnök feladata, hogy a felmérő tesztek, feladatlapok, témazárók időbeni elosztását koordinálja, hogy lehetőleg 1 napra maximum 2 dolgozat jusson. b) A tanulók értékelésének általános szabályai A tanuló teljesítményét a tantervi követelmények alapján tantárgyanként értékelni kell. A teljesítményt tanév közben érdemjegyekkel, félévkor és a tanév végén osztályzatokkal értékeljük. A tanév végi és a félévi osztályzatok a következők: jeles/5/, jó /4/, közepes/3/, elégséges/2/, elégtelen/1/. Azt a tanulót, aki minden tantárgyból jeles eredményt ér el, a tanév végén a szaktanár javaslatára az osztályozó konferencia kitűnőre minősítheti. Ebben az esetben a tanuló tantárgyi osztályzata jeles helyett kitűnő. Az egyes osztályzatokat gondos pedagógiai mérlegelés, nem pedig gépies átlagszámítás alapján kell megállapítani. c) A tanulók osztályozása

11 11 A tanulók teljesítményét az első osztály kivételével félévkor számjegyekkel az ellenőrző könyvben, év végén csak betűvel az anyakönyvben és a bizonyítványban kell osztályozni. Az első évfolyamon a tanuló nem kap osztályzatot. Ha a tantervi követelményeket teljesíti, év végén jól megfelelt vagy megfelelt értékelést kap, és tanulmányai a második évfolyamon folytathatja. Ha a tanuló az első osztályban a tantervi követelményeknek nem tett eleget, az iskola igazolja, hogy tankötelezettségét teljesítette, munkáját előkészítő jellegűnek kell minősíteni és ismét az első évfolyamon folytathatja tanulmányait. Felsőbb osztályba az a tanuló bocsátható, aki valamennyi tantárgyból legalább elégséges osztályzatot kapott. d) Osztályozó, javító és egyéb vizsgák lebonyolítása Az általános iskola felsőbb osztályába az a tanuló léphet, aki a megelőző osztályt sikeresen elvégezte és a tanév folyamán nem tölti be a 16. életévét. A korhatárt túllépő személy tanulmányait a dolgozók iskolájában folytathatja, vagy osztályozó vizsgát tehet. A korhatárt túllépő tanuló az igazgató engedélyével a 8. osztályt elvégezheti. Osztályismétléssel folytathatja tanulmányait az a tanuló, aki 1. a tanév végén vagy az osztályozó vizsgán a továbbhaladáshoz szükséges kettőnél több tárgyból elégtelen osztályzatot kapott; 2. a javítóvizsgán nem felelt meg; 3. a javítóvizsgát, osztályozó vizsgát indokolatlanul abbahagyta. Javító és osztályozó vizsgák lebonyolítása Javítóvizsgára kell utasítani azt a tanulót, aki tanév végén egy vagy két tárgyból az elégséges minősítést sem éri el. A javítóvizsgára utasított tanköteles az igazgató által megállapított napon köteles javítóvizsgát tenni. Ha a tanköteles időközben más iskolába iratkozott át, ott is tehet javítóvizsgát. Ekkor a vizsga eredményét anyakönyvi bejegyzés céljából írásban közölni kell az előző iskolával. A javítóvizsga ideje a tanév első napja előtti hét valamely napja.

12 12 A javítóvizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből áll. Írásbeli vizsgát azokból a tárgyakból kell tenni, amelyekben a tanterv dolgozatok írását követeli meg. A javítóvizsgát vizsgabizottság előtt kell tartani. A bizottság elnöke az igazgató vagy megbízottja, tagjai a kérdező és még egy azonos, vagy rokonszakos pedagógus. A javítóvizsgán a feladatokat előre ki kell adni, hogy megfelelő idő álljon a tanulók rendelkezésére. A feleletek maximális időtartama 10 perc. Aki az első feladatot nem tudja megoldani, még egy feladatot kaphat további felkészülési idővel. A javítóvizsga nem nyilvános, díjtalan és nem ismételhető meg. A javítóvizsgáról jegyzőkönyvet kell felvenni. A javítóvizsga eredményét az osztályfőnök írja be az anyakönyvbe és a bizonyítványba. A záradékot az igazgató, valamint az osztályfőnök írja alá. Ha a tanuló a tanítási év végén nem osztályozható, tanulmányait évfolyam ismétléssel folytathatja. Ha a tanuló mulasztásinak száma már az I. félév végére meghaladja a meghatározott mértéket, és emiatt teljesítménye nem volt érdemjeggyel értékelhető, félévkor osztályozóvizsgát kell tennie. Összevont osztályvizsga bármely osztályokból engedélyezhető, egyszerre azonban csak két osztály anyagát ölelheti fel. Egy tanévben összevont osztályozó vizsgát csak egyszer tehet a tanuló. Előrehozott osztályozó vizsgát csak egyszer tehet a tanuló. Előrehozott osztályozó vizsgát tehet a tanuló, ha azt rendkívüli ok indokolja. Az osztályozó vizsga ideje a tanév eleje. A vizsgára legalább egy hónappal korábban kell jelentkezni. A tanköteles korúnál, magántanulónál az osztályozó vizsga helye az anyaiskola. Ha más helyiségbe költözött, előző iskoláját a vizsga eredményéről értesíteni kell.

13 13 Ha a tanköteles tanuló az osztályozó vizsgán nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja, a tanuló szüleit értesíteni kell a kötelezettség elmulasztásáról és egyben új vizsgaidő kijelölésével a tanuló vizsgáztatását lehetővé kell tenni. Az osztályozó vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből áll. Írásbeli vizsgát azokból a tárgyakból kell tenni, amelyekben a tanterv dolgozatok írását követeli meg. A mindennapi iskolábajárás alól felmentettek, magántanulók ének-zenéből, rajzból, testnevelésből és technikából, valamint idegen nyelvből nem vizsgáznak. Magatartását, szorgalmát nem kell minősíteni. Az írásbeli vizsga befejezése után a szaktanárok által elbírált dolgozatokat a szóbeli vizsga megkezdése előtt be kell mutatni az elnöknek. Akinek az írásbeli dolgozata elégtelen, azt a kérdéses tantárgyból különös tekintettel a dolgozatában elkövetett hibákra, alaposabban kell megvizsgálni a szóbeli vizsgán. Az osztályozó vizsga az iskola nevelőiből alakított bizottság előtt történik. A vizsgabizottság tagjait az igazgató jelöli ki, az elnöki teendőket az igazgató vagy megbízottja látja el. A vizsga szóbeli részét a javítóvizsgához hasonlóan kell lebonyolítani. Az osztályozó vizsga nem nyilvános és díjtalan. Róla jegyzőkönyvet kell vezetni. A vizsga eredményét az osztályozó vizsgák anyakönyvébe, valamint a bizonyítványba a nyilvános tanulókéhoz hasonlóan kell bevezetni. Az összevont osztályozó vizsga eredményeit évfolyamonként külön-külön kell jegyzőkönyvbe foglalni, illetve az anyakönyvbe bevezetni.

14 14 A magatartás és a szorgalom minősítése Az iskolai közösség fejlettségének megfelelő magatartás és szorgalom követelményrendszerének megállapítása a diákönkormányzat és a Szülői Munkaközösség meghallgatása után a nevelőtestület feladata. a) A magatartás minősítése A tanulók magatartásának értékelésekor számításba kell venni: közösséghez való viszonyát, beilleszkedését az osztály és az iskola közösségébe, az iskola, napközi otthon és a diákönkormányzat házirendjének kialakításában és megtartásában tanúsított magatartását, a kötelezettségek tudatos vállalását, a kezdeményezőkészséget, az udvarias magatartást, a népi hagyományok ápolásához való viszonyt, a tanítási órán és az órán kívüli tevékenység során tanúsított magatartását. A magatartás minősítése az 1-4. osztályban osztályozása Példás /dicséret / : az a tanuló, aki szereti társait, osztálya közösségét aki törekszik az iskolai házirend előírásait tartani és társait is erre biztatja, megbízhatóan vesz részt a különböző közösségi tevékenységekben, iskolai és iskolán kívüli magatartása, viselkedése udvarias, példamutató. Jó: a közösségben jól érzi magát, de különösebb tevékenységet nem fejt ki annak érdekében, a helyes kezdeményezés mellé áll, de maga nem kezdeményez, az iskola házirendjét ismeri és megtartja a magatartásra vonatkozó szabályokkal együtt. Változó / többre képes / : a közösségi munkában ingadozó, nem lehet minden esetben számítani részvételére

15 15 hajlamos a fegyelem előírásainak megszegésére, de általában fegyelmezetten viselkedik, esetenként a jó közösség mellé, máskor a rendbontók közé sodródik, hibái a figyelmeztetések ellenére is ismétlődnek, magatartása tanáraival, a felnőttekkel és társaival szemben udvariatlan, nyegle, beszédmodora gyakran kifogásolható. Rossz / nem kielégítő / : szándékosan árt a közösségnek és társainak, az iskola házirendjét, a viselkedésre vonatkozó elemi követelményeket rendszeresen megszegi, beszédmodora durva, sértő és kifogásolható, a figyelmeztetés, megrovás iránt is közömbös. A magatartás minősítése osztályozással az 5-8. osztályban Példás: Felelősséget érez a közösség iránt, önmagáért és másokért, a közösségre és annak tagjaira pozitív hatást gyakorol, a közösségi akciókban kezdeményező, de nem saját érvényesülése, hanem a közösség előrejutása érdekében, az iskola házirendjét tudatosan tartja meg, vesz részt annak alakításában és másokat is a házirend megtartására ösztönöz, a követelményeket megtartja és másokat is annak megtartására ösztönöz, magatartása minden területen fegyelmezett tudatosan, iskolai és iskolán kívüli magatartása, viselkedése minden körülmények között udvarias, példamutató. Jó: a közösségben jól érzi magát, de különösebb felelősséget nem érez iránta, a helyes kezdeményezések mellé áll, felelősséget érez kötelességei iránt a tanulmányi munkában és a magatartásban, de mások magatartása iránt közömbös, az iskola házirendjét és a viselkedésre vonatkozó elemi követelményeket megtartja.

16 16 Változó: a közösség biztosan nem számíthat rá minden esetben, ingadozó a feladatok teljesítésében, hajlamos a fegyelem megsértésére, esetenként a közösség mellé, máskor a rendbontók közé áll, hibái a figyelmeztetések ellenére visszatérnek, tanáraival, a felnőttekkel és társaival szemben magatartása udvariatlan, modoros, beszédstílusa, hangneme az egymás közötti érintkezésben is gyakran kifogásolható. Rossz: szándékosan árt a közösségnek, társainak, az iskola házirendjét, a viselkedésre vonatkozó elemi követelményeket rendszeresen megszegi, beszédmodora, kapcsolattartása durva, sértő, állandóan kifogásolható, rongálja a közösség vagyonát, nem vigyáz taneszközeire, a figyelmeztetés, büntetés iránt is közömbös. b) A szorgalom minősítése 1. A szorgalom minősítésének tartama A szorgalom értékelésekor mérlegelni kell: a tanuló önállóságát, munkabeosztását, önellenőrző képességének fejlettségét, részvételét a közösségi munkában, a népi hagyományok ápolásában igényességét saját és mások munkája, környezete és taneszközei iránt, a tanulásban tanúsított rendszerességét, pontosságát, megbízhatóságát a közösségi feladatok megoldásában, kötelességtudatát, a feladatok végzésében mutatott állandóságát, a tantárgyak iránti érdeklődését és annak kielégítési módját, többletvállalásait, adottságaihoz képest mekkora erőfeszítést végez tanulmányi eredménye javítása érdekében, figyelembevéve szülei, környezete igényszintjét, támogatását, tanulásának motívumait.

17 17 2. A szorgalom minősítése az 1-4. osztályban Példás: akinek munkájában megnyilvánul a tudás megszerzésének igénye, aki figyel az órán, mindig lelkiismeretesen készül, munkavégzése megbízható, a közösségi munkában erejéhez képest rendszeresen részt vesz, a kapott feladatokat legjobb tudása szerint elvégzi, taneszközeit rendbentartja és mindig elhozza az órákra, társait is szorgalmas munkára serkenti, segíti a gyengébbeket. Jó: órákon lelkiismeretesen figyel és felkészül, érdeklődése az iskolai tananyagon belül marad, óráról-órára rendszeresen és megbízhatóan dolgozik. Változó: a tanulmányi munkában való részvétele ingadozó, feladatait csak részben végzi el, időszakonként képességeinek megfelelően dolgozik, máskor pontatlan, figyelmetlen, a kötelességteljesítésben, munkavégzésben, tanulásban állandóan ösztönözni kell. Hanyag: akinek munkája megbízhatatlan, figyelmetlen, feladatait nem rendszeresen, felületesen, rosszul végzi, közömbös a közösségi munkák, a népi hagyományok ápolása a társak és nevelők ösztönzése iránt, hanyagsága miatt képességei szintje alatt produkál.

18 18 3. A szorgalom minősítése az 5-8. osztályban Példás: aki önállóan törekszik új ismeretek megszerzésére munkavégzése céltudatos, megbízható, saját munkája iránt igényes, részt vesz a hagyományok ápolásában, kötelességtudata fejlett, a kapott feladatokat a legjobb tudása szerint elvégzi, érdeklődési köre állandó, egy-két tárgyban elmélyült és tudja, hogy a tanulása a saját és a társadalom szempontjából egyaránt fontos és szükséges, társait is szorgalmas munkára serkenti és segíti a gyengébbeket, figyelemmel kíséri környezete és a társadalom gazdasági-politikai eseményeit. Jó: a tanulásban pontos, rendszeres és megbízható, az órákon figyel, azokra lelkiismeretesen felkészül, érdeklődése az iskolai tananyagon belül marad, óráról-órára megbízhatóan dolgozik, részt vesz a közösségi feladatok megoldásában, de önállóan nem kezdeményez. Változó: a tanulmányi munkában való részvétele ingadozó, feladatait csak részben végzi el, időszakonként képességeinek megfelelően dolgozik, máskor pontatlan, figyelmetlen, állandóan ösztönözni kell. Hanyag: tanulmányi munkája megbízhatatlan, figyelmetlen, feladatait rendszeresen nem, vagy felületesen, rosszul végzi el, közömbös a tanulmányi eredmény, a közösségi feladatok, a nevelők, valamint a társai ösztönzései iránt, képességei szintje alatt produkál.

19 19 A magatartás és a szorgalom követelményrendszerét a tanév elején ismertetni kell a tanulókkal. Az osztályfőnök folyamatosan ellenőrizze a magatartásban, szorgalomban beálló változást, erről tájékoztatja az osztályfőnök a szülőket. A tanulók magatartási és szorgalmi minősítését félévkor az osztályfőnök az osztályban és a napköziben tanító pedagógusok véleményének meghallgatásával állapítja meg. A minősítéseket az ellenőrzőbe számmal, a bizonyítványba betűvel kell beírni. Az osztályozó vizsgát tett tanuló nem kap osztályzatot magatartásból és szorgalomból.

20 20 A sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola jutalmazási rendje Miért kapható jutalom? az iskola hírnevét öregbítő teljesítményért kiemelkedő tanulmányi tevékenységért /érdeklődés, szakköri tevékenység / tartósan fegyelmezett, példás magatartás önzetlen közösségi tevékenység, iskolán kívül /ügyelet, mezőgazdasági munka / versenyeken és vetélkedőn való eredményes szereplés sportteljesítmény. Jutalmazás és büntetés A jutalmazás fontos nevelési eszköz, mert bizalmat teremt, a jó kapcsolat kialakítását segíti elő, örömet vált ki a tanulóban, ami nevelőmunka alapvető feltétele, utóbbi pedig fontos motivációs bázis az eredményes nevelőmunka számára. Az elismerés formái: dicséret szóbeli dicséret -- írásbeli dicséret szaktanári osztályfőnöki igazgatói nevelőtestületi -- tárgyi ajándék ( oklevél, könyv) Kihirdetés: osztály előtt faliújság egyéb iskolai közösség előtt iskolai ünnepély

21 21 Az elismerés alkalmazásának feltételei: 1. Megalapozott legyen ( a közönséges kötelességteljesítésért esetenként nem jár külön elismerés) 2. Értsen egyet vele és fogadja el a közösség 3. A felsőbb osztályokban kapjon benne egyre nagyobb szerepet az erkölcsi tartalom. A dicséret a magatartás vagy a teljesítmény pozitív értékelése. A személyiség fejlesztésében igen fontos, de túl gyakori alkalmazása csökkenti nevelő hatását. Alkalmazásának követelményei: megalapozott legyen, formájában és tartalmában alkalmazkodjon az életkorhoz, alkalmazkodjék a személyiség fejlettségéhez szóbeli dicséret szaktanári osztályfőnöki igazgatói nevelőtestületi írásbeli dicséret tárgyi ajándék (könyv, oklevél) Kihirdetés : osztály előtt egész iskolai közösség előtt iskolai ünnepélyen A hosszú ideig tartó, kimagasló teljesítményt félévkor az ellenőrzőkönyvbe, év végén a bizonyítványba történő beírással kell jutalmazni. Jutalmazás csak hosszabb munkáért, hosszan tartó helyes magatartásért, kitartó tanulmányi erőfeszítésért, kimagasló kulturális és sporteredményért adható.

22 22 A büntetés Azt a tanulót, aki a tanulóviszonnyal kapcsolatos kötelezettségeinek nem tesz eleget, illetve az iskolai rendszabályokat megszegi, fegyelmi büntetésben kell részesíteni. A büntetés csak kivételes nevelési módszer lehet, amely a követelés határozottabb formája. Büntetéssel nem megtorolni kell, hanem a javulást kell elősegíteni. A célravezető büntetés sajátosságai: Nem lehet megalázó, testi fájdalmat okozó ( testi fenyítés, térdeltetés, elzárás). Csak szándékosan elkövetett vétségért jár. Okát ismernie kell a tanulónak. Igazságosnak kell lennie, az elkövetett vétséggel arányban kell lennie. Csak a biztosan elkövetett vétségért szabad büntetni. Értsen egyet vele és támogassa a közösség. Lehetőleg hozza helyre a tanuló azt a hibát, amit elkövetett. a büntetés személyre szóló legyen, ne kollektív. A büntetés fokozatai: szóbeli figyelmeztetés írásbeli intés az ellenőrzőbe / ezt a szülőnek láttamozni kell /. Az eljárás során kiszabható büntetések: a/ megrovás, vagy szigorú megrovás, b/ áthelyezés párhuzamos osztályba, másik iskolába. A fegyelmi büntetés ellen a szülő az igazgatónál benyújtott fellebbezéssel élhet. A fellebbezést a Polgármesteri Hivatal jegyzője bírálja el. Ha büntető eljárás során szabtak ki fegyelmi büntetést / bíróság, szabálysértés /, az iskolai büntetést mellőzni lehet. Ha az iskolát anyagi kár érte, azt a tanulónak meg kell térítenie.

23 23 Az iskola gyermekvédelmi feladatai Az ifjúságvédelmi felelős az igazgató által megbízott pedagógus. Feladata az iskolai tanulók gyermekvédelmét a nevelők bevonásával ellátni. Figyelemmel kíséri a tankötelezettségi törvény végrehajtását, a tanulók leterheltségét. Ellenőrzi, szervezi a SZMK, nevelők segítségével a helyes napirend betartását. 1. A veszélyeztetett, hátrányos helyzetű gyerekekkel és szülőkkel történő foglalkozás Az osztályfőnökökkel állandó szoros kapcsolatban a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű tanulók nyilvántartását naprakészen vezeti, szükség szerint látogatja az osztályfőnökök bevonásával /évenként legalább egy alkalommal látogat /, megbeszéli a segítés módját, értékeli a tennivalókat, további feladatokat meghatározza. Az osztálynaplók vizsgálata különös tekintettel: a mulasztásokra /igazolatlan / a túlkoros gyerekekre, a tanulmányi eredmény hirtelen romlására romló magatartásra, elmarasztalásokra, javaslatot tesz segélyezésre, napközi térítésre, táborozásra, a gyermekvédelmi nyilvántartás vezetése, intézkedések, változások, naprakész vezetése. 2. Kapcsolat a diákönkormányzattal a patronálás szükség szerinti szervezése a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű tanulók érdekében, bevonásuk a szabadidős tevékenységekbe, pályairányítás, tehetséggondozás érdekében.

24 24 3. Kapcsolatok felvétele a veszélyeztetett és hátrányos gyerekek érdekében testületen belül és kívül szükség szerint kapcsolattartás a szaktanárokkal, egészségügyi kérdésekben iskolaorvossal, védőnővel, személyes megbeszélés a nevelési tanácsadóval, kapcsolat a gyermekjóléti szolgálattal, minden év november folyamán adatok egyeztetése kapcsolat a körzeti megbízottal, minden évben köteles a testület előtt munkájáról beszámolni a gyermekvédelmi helyzetről, év közben tájékoztatást ad az igazgatónak.

25 25 II. A F E L N Ő T T K Ö Z Ö S S É G 1. Az igazgató a) Az iskola élén az igazgató áll. Vezetői munkáját egyéni felelősséggel és egy helyettesének közreműködésével végzi. Az igazgató megbízás öt tanévre szól. A mandátum lejárása után / A Kjt ának /2/-/4/ bekezdéséhez / R.5.. alapján kell eljárni. b) Vezetői feladatai Személyes felelősségének megosztása nélkül egyes feladatok elvégzését helyettesére, a nevelőtestület tagjaira bízhatja. Az igazgató és helyettese együttesen felelősek azért, hogy intézkedéseiket összehangolják, egymás tekintélyét elvszerűen megóvják, és minden lényeges ügyről, eseményről egymást kölcsönösen tájékoztassák. Az iskolavezetés tagjainak konkrét feladatait munkaköri leírásaik tartalmazzák. Gondoskodik a saját, valamint a pedagógusok folyamatos pedagógiai és szakmai képzéséről. Törekszik az iskola dolgozóinak alapos megismerésére, fejlődésük elősegítésére és elismerésére. A munkaközösségek vezetőinek bevonásával jóváhagyja az egyénileg készített tanmenetek, foglalkozási terveket. A központi tanmenetek jóváhagyás nélkül használhatók. Első fokon dönt tanulók ügyeiben, melyeket a törvényes rendelkezés, továbbá a működési szabályzat a hatáskörébe utal. Ezek: - átiratkozás engedélyezése, tanköteles felmentése vagy eltiltása, - háromnapos távozás engedélyezése - bizonyítványmásodlat, iskolalátogatási igazolás kiállításának engedélyezése. Az igazgató a helyettesével közösen elkészített rend szerint tartózkodik az iskolában.

26 26 a / Az igazgató tervező, ellenőrző, irányító munkája Gondoskodik a nevelő-oktató munka személyi, tárgyi feltételeiről és szervezeti kereteiről. Elkészítteti az órarendet, az ügyeleti beosztást, kijelöli a munkaközösségek vezetőit, megállapítja vagy megállapíttatja egyes pedagógusok munkaköri kötelességeit, gyakorolja az első fokú tanügyigazgatási hatáskört, a munkáltatói jogkört. Az igazgató tervezi, szervezi, ellenőrzi és értékeli a nevelő-oktató munkát. E feladatkörben ellenőrzi az alapdokumentumok felhasználását, a működési szabályzat előírásainak érvényesülését; a nevelőtestületi határozatok végrehajtását; látogatja a tanítási órákat. Tapasztalatait megbeszéli az érdekelt pedagógusokkal. A tervező, szervező, ellenőrző, értékelő munkába bevonja helyettesének és a munkaközösségek vezetőit. Felelős a gazdasági, pénzügyi rendelkezések megtartásáért és végrehajtásuk ellenőrzéséért. Gondoskodik a munkavédelmi, tűzvédelmi, balesetvédelmi előírások megtartásáról és a területekért felelősek kijelöléséről. A tanulók ügyeiben hozott első fokú határozat elleni fellebbezéseket, az ügy összes iratával, a fellebbezési határidő lejárta előtt az Önkormányzathoz továbbítja.

27 27 b / Az igazgató személyzeti és szervező munkája Az igazgató dönt az iskola működésével, a dolgozók munkaviszonyával és a tanulók tanulói jogviszonyával kapcsolatos minden olyan ügyben, melyet a jogszabály nem utal az iskola valamely közösségének vagy más szervnek a hatáskörébe. A dolgozók munkaviszonyára, élet- és munkakörülményeire vonatkozó döntési jogkörét az előírt egyeztetési kötelezettség megtartásával gyakorolja. Az iskolát az igazgató vagy az általa megbízott helyettes illetőleg nevelők képviselik. Az igazgató mint munkáltató végzi, illetőleg végezteti mindazokat a feladatokat, melyeket a Munka Törvénykönyve és Végrehajtási jogszabályai, a Közalkalmazotti Törvény rendelkezése, továbbá a működési szabályzat a hatáskörébe utal. A betöltetlen állásokra pályázatot hirdet, és lebonyolítja a pályázati eljárást. Kinevezi, alkalmazza az iskola dolgozóit, gyakorolja felettük a munkáltatói jogkört. Elkészíti a nevelőtestület és az érintettek bevonásával és iskola működési szabályzatát, azt évenként felülvizsgálja, és szükség szerint módosítja. Elkészítteti az érdekeltek bevonásával a munkaköri leírásokat. A dolgozók munkaviszonyával kapcsolatos iratait kezeli. Az igazgató egyes munkáltatói jogok gyakorlását az igazgatóhelyettesre, illetve a fizikai dolgozók esetében a gazdasági vezetőre átruházhatja. A kiemelkedő, tartósan jó munkát végző dolgozókat az igazgató az iskola vezetőségének meghallgatásával béremelésben részesítheti, illetőleg kitűntetésre felterjesztheti. Gondoskodik a munkafegyelem és a törvényesség megtartásáról, a munkaviszonyával kapcsolatos kötelezettségét megszegő dolgozó fegyelmi felelősségre vonásáról.

28 28 Kapcsolat a szülői munkaközösséggel (a) Az iskola egyes osztályaiba tartozó tanulók szülei osztály szülői munkaközösséget alkotnak, amelyet a megválasztott elnök az osztályfőnökkel együttműködve irányít. Az elnök munkáját két választott tisztségviselő segíti. / Elnökhelyettes, gazdasági felelős /. Az elnököt és a tisztségviselőket a tanév első szülői értekezletén választják, vagy erősítik meg. Ezt a funkciót több éven keresztül is betöltheti ugyanaz a szülő. (b) Az osztály szülői munkaközösségek együttesen alkotják az iskola szülői munkaközösségét, amelyet a választmány irányít. A választmány elnököt, elnökhelyettest, gazdasági vezetőt választ. (c) A választmány és az osztály szülői munkaközösség vezetősége az iskolai munkatervvel egyeztetett egy tanévre szóló munkaterv alapján dolgozik. (d) A szülők jogai: Megilleti a szabad iskola választás joga. Vezető engedélyével részt vegyen a foglalkozáson / nyílt nap /. Hogy az iskola munkájáról, pedagógiai programjáról tájékoztatást kapjanak. Nevelés és oktatás kérdésében a pedagógusoktól tájékoztatást, tanácsot kérjenek. Az iskola működésével kapcsolatban véleményt nyilvánítsanak, javaslatot tegyenek és a nevelőmunkában közreműködjenek. Képviselőik útján az intézmény vezetésében részt vegyenek. (e) A szülők kötelességei: Rendszeres kapcsolatot tartson a gyermekét nevelő pedagógusokkal. Hogy gyermekeit feladataik teljesítésére neveljék. Cselekvően támogassák az iskolát nevelési feladatai ellátásában. A családi neveléssel segítsék az iskolai és a társadalmi értékek megismerését, megbecsülését. Gondoskodjon gyermeke tankötelezettségének teljesítéséről.

29 29 Megtegye a szükséges intézkedéséket gyermeke jogainak érvényesítésére. (f) A szülői munkaközösségnek döntési joga van: Működési rendjének, munkaprogramjának megállapításában. A képviseletében eljáró személyek megválasztásában. A szülők körében társadalmi munka szervezésében. A rendelkezésre álló pénzeszközökből az iskolának nyújtott anyai támogatás mértékének, felhasználási módjának megállapításában. (g) A szülői munkaközösségnek egyetértési joga van: Az iskola működési szabályzatának a szülőket is érintő rendelkezéseiben. A házirend megállapításaiban. (h)a szülői munkaközösségnek véleményező joga van: Az iskola munkatervének, meghatározásában. A szülőket anyagilag is érintő ügyekben. A szülői értekezletek napirendjének meghatározásában. Minden olyan kérdésben, amely a szülőket a családi nevelésben, pedagógiai szervezésben vagy anyagi tekintetben jelentősen érinti. (i) A szülői munkaközösség vezetőség / gazdasági felelős / anyagi eszközeiről nyilvántartást, illetőleg könyvelést vezet. Ezt a pénzügyi előírásoknak megfelelően kell megtennie. Utalványozási jogkörrel csak az elnök és a pénztáros együttesen rendelkezhet.

30 30 2. Igazgatóhelyettes I. Az igazgatóhelyettes az igazgató közvetlen munkatársa: az igazgatót akadályoztatása esetén felelőséggel és teljes jogkörrel helyettesíti. Munkáját munkaköri leírás tartalmazza. II. Felelős vezetője és irányítója az alsó tagozat napközis, tanulószobai csoportok szakmai, pedagógiai irányításának. III. Gondoskodik a helyettesítésekről lehetőleg szerint szakos nevelő biztosításáról, és a helyettesítések időben történő szervezéséről. IV. Havonta vezeti a helyettesítési naplót és havonta elkészíti a nevelők túlóra kimutatását. V. A törzskönyv és statisztikai adatokat naprakészen vezeti. VI. Elkészíti az órarendet I-II. félévre és gondoskodik a pedagógiai és módszertani elvek, tanuló leterhelésének arányában érvényesüljön. VII. Részt vesz a helyi nevelési rendszer, pedagógiai program fejlesztésében, gondozásában. VIII. Szakmai, pedagógiai képzését segíti a nevelőknek. IX. Ügyeleti napjain rendszeres ellenőrzést végez az iskolában. Pontos órakezdés, tisztaság, étkeztetés X. A munkavédelmi ellenőrzéseket az ütemezésnek megfelelően elvégzi. XI. Az éves munkaterv havi feladatainak végrehajtását előkészíti, gondozza. XII. Rendszeres óralátogatásokat végez és órán kívüli tevékenységeket ellenőrzi ( szakkör, Diákönkormányzat, sport). XIII. Munkájáról hetenként beszámol az igazgatónak. XIV. Ha az igazgató és az igazgatóhelyettes egyidejűleg akadályoztatva van, az osztályfőnöki munkaközösség vezetője jár el az iskola ügyeiben.

31 31 3. A munkaközösség 1. Alsó tagozatos munkaközösség 2. Osztályfőnöki munkaközösség 3. Kisegítő osztályok munkaközösség A munkaközösség vezető személye választásával és megbízással kerül a munkaközösség élére. A kiválasztás szempontjai: jó felkészültség ( szaktárgyi, pedagógiai, pszichológiai) kezdeményezőkészség alkotó fantázia igényesség kapcsolatteremtő képesség jó szervező készség.

32 32 4. A nevelőtestület a) A nevelőtestület az iskola pedagógusainak közössége, mely nevelésioktatási kérdésekben az intézmény legfontosabb tanácskozó és határozathozó szerve. b) A nevelőtestület döntési jogkörébe tartozik A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, elfogadása, a pedagógiai program elfogadása. A munkaterv, ezen belül a tanév rendjének meghatározása. Az iskolai munkát összefoglaló elemzések, értékelések, beszámolók elfogadása. A tanuló továbbhaladásának eldöntése, fegyelmi ügyeiben való döntés. A Házirend elkészítése és jóváhagyása. A nevelőtestületi jogkör átruházásáról való döntés. A szülőkkel való kapcsolattartás rendjének megállapítása. A hagyományok rendszerének és ezek megünneplésének, módjának jóváhagyása. Képviseletében eljáró személy kiválasztása. c) A nevelőtestületnek véleményező jogköre van : Az iskola költségvetésében rendelkezésre álló szakmai előirányzatok felhasználásában. Az iskola fejlesztési, beruházási és felújítási tervei megállapításában. A heti kötelező óraszámba be nem számított díjazott és díjazás nélküli tevékenységek eldöntésében. A tanév ügyeleti rendjének megállapításában. A magatartás és szorgalom helyi minősítési rendszerének elfogadásában. Igazgató választáskor a vezetési programról. d) Rendkívüli nevelési értekezletet kell összehívni az igazgató, az iskolában működő valamely választott testület kezdeményezésére, illetőleg akkor, ha a nevelőtestület egyharmada azt javasolja.

33 33 5. A pedagógus a) Iskolánkban pedagógus lehet: Aki a munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítéssel rendelkezik. Ez: /1194/95. tanévtől / az 1-3. évfolyam / kezdő szakasz / tanítói képesítés 4-5. évfolyamban / átmeneti szakasz / tanítói vagy általános iskolai tanári képesítés. / A szakrendszerűen tanított tárgyakat speciális kollégiumot végzett tanító vagy általános iskolai tanár tanítsa. / a 6-8. évfolyamban / orientális szakasz / általános iskolai vagy középiskolai tanárokat kell alkalmazni. b) A pedagógus jogai: Megválasztja a Pedagógiai Program, illetőleg a tantervi irányelvek keretein belül a tananyagot, a tankönyvet és az alkalmazott módszereket. Nyilvánítson véleményt, illetőleg tegyen javaslatot iskolája ügyeiben, gyakorolja nevelőtestület tagsági jogait. Irányítsa és értékelje a tanulók munkáját, minősítse tudását. Ismereteit tovább fejlessze. c) A pedagógus kötelessége: Óráit pontosan kell kezdenie és befejeznie. Amennyiben megbízzák, az osztályfőnöki teendőket lelkiismeretesen kell elvégezni. Arányos elosztás elvének figyelembevételével az ügyeletesi szolgálat és a tanulók felügyeletének ellátása. Ellátja tanári, osztályfőnöki, illetőleg vállalt tisztségével kapcsolatos kötelességeit, az adminisztrációs munkát. Szakmai, pedagógiai ismereteit, általános műveltségét folyamatosan fejleszti. A nevelő-oktató munkára tervszerűen felkészül. Központi vagy egyénileg készített tanmenet alapján tanít. Az egyénileg készített tanmenetet minden tanév szeptember 15-ig jóváhagyás céljából leadja a munkaközössége vezetőjének, vagy igazgatójának. Amennyiben a tanterv és a tankönyv nem változik, a tanmenet több éven keresztül használható. A központi tanmenetek is adaptálni kell.

34 34 Rendszeresen értékeli a tanulók tanulmányi munkáját, teljesítményét, szorgalmát, magatartását. Aktívan részt vesz a testületi üléseken, a nevelőtestület munkájában. Az írásbeli dolgozatokat, felmérő és témazáró feladatlapokat rendszeresen javítja. A tanulók fejlődését rendszeresen figyelemmel kíséri, különös gondot fordít a tehetséges tanulók gondozására, az elmaradottak felzárkóztatására. Az értekezleteken felkészülten és aktívan vesz részt. Esetlegesen egyéb feladatait az iskola igazgatója határozza meg, ezek közül egy részéért órakedvezményben vagy díjazásban részesül. A szülők közösségével, a családdal működjék együtt, kérésükre a nevelés-oktatás kérdéseiről adjon tájékoztatást. Amennyiben munkahelyét betegség vagy váratlanul felmerült más ok miatt nem tudja felkeresni, az iskola igazgatóját időben értesíti úgy, hogy helyettesítése a szakmai követelményeknek megfelelően lehetővé váljék. Ilyen esetben írásban tartozik a következő órák anyagát megjelölni. Minden távolmaradást / betegség, továbbképzés, egyéb ok / köteles az igazgatónak bejelenteni. A pedagógust és az iskola más dolgozóját egyaránt titoktartási kötelezettség terheli azoknak a tényeknek és adatoknak tekintetében, melyek a tanulók iskolán kívüli helyzetével, családi jogállásával kapcsolatosan tudomásukra jutottak. A Házirend célkitűzéseinek megvalósítása minden pedagógus kötelessége. Alkalmazkodjék következetesen a Szervezeti és Működési Szabályzatban előírt formaságok megtartásához. / Ügyeleti jelentés, tanulói ügyelet irányítása stb. / Ügyeletesi teendőit az előírásoknak megfelelően, a tanulók messzemenő bevonásával lássa el. Törekedjék arra, hogy tanulói munkájukat minél nagyobb önállósággal végezzék. Munkabeosztásán / órarend, szakkör, sportkör, napközi, korrepetálás / csak előzetes bejelentés után változtathat. Vegyen részt minden iskolai ünnepélyen, és járuljon hozzá annak sikeréhez. Fordítson nagy gondot a helyes utcai magatartás és a közlekedési szabályok oktatására. Azokat rendszeresen kérje számon és ellenőrizze.

35 35 6. Az osztályfőnök A. Az osztályfőnököt az igazgató jelöli ki. A kijelölésnél figyelembe veszi a tanulók érdekeit, a kijelölt pedagógus pedagógiai felkészültségét, emberi tulajdonságait. Az osztályfőnök felső tagozatban lehetőleg négy évig vezesse osztályát. B. Az osztályfőnök munkáját a Szervezeti és Működési Szabályzat előírásai az Oktatási Törvény, és az iskola munkaterve alapján végzi. C. Nevelőmunkáját tervszerűen végzi. Ennek írásos dokumentuma az osztályfőnöki foglalkozások tervét szeptember 30-ig az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjének jóváhagyásra beadja. D. Az osztályfőnök felelős vezetője osztályának. Törekednie kell a tanulók személyiségének alapos és sokoldalú megismerésére, fejlesztésére, tevékenységük irányítására. E. Együtt kell működnie az osztályban tanító szaktanárokkal, illetve az osztály tanulóival kapcsolatba kerülő többi pedagógussal. F. Bizonyítványt ír. Félévkor értesítést készít. G. A továbbtanulásra jelentkező nyolcadik osztályos tanulókat pályára irányítja. H. A tájékoztató füzet útján tájékoztatja a szülőket a tanulók magatartásáról, tanulmányi munkájáról, az iskolai rendezvényekről, és minden olyan eseményről, illetőleg tényről, melyet indokoltnak tart. I. Osztálya szülői értekezletén beszámol annak tanulmányi és neveltségi helyzetéről, ismerteti a soron következő feladatokat. J. Az eredményes oktató-nevelő munka érdekében elvégzi az alábbi adminisztratív feladatokat: - Gondoskodik az osztálynapló vezetéséről, a mulasztások kimutatásáról. - Külön utasításra elkészíti az oktató-nevelő munka értékelését és

36 36 mellékleteit. - A törzskönyvet minden tanév végén kitölti, illetve az 1. és 5. osztályfőnök az október 1. állapotnak megfelelően megnyitja. K. Felel osztálya rendjéért, a berendezések átlagának megóvásáért. 7. Az iskola nem pedagógus dolgozói Az iskola nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozói az iskolaközösség tagjai. Munkájukkal, magatartásukkal segíteniük kell az iskola nevelő-oktató munkáját. A gazdaságvezető az iskola, az iskolai napközi otthon és a napközi otthonos óvoda gazdasági és pénzügyi feladatait az ügyrend szerint látja el. Az igazgatóval együttesen felelős az állami vagon megőrzéséért, a jogszabályoknak megfelelő gazdasági és pénzügyi fegyelem megtartásáért. Munkaköri leírását az iskola igazgatója hagyja jóvá. Az iskolatitkár-élelmezésvezető az ügyvitel felelős vezetője. Feladata az iktatás, irattározás, postázás, az élelmezéssel kapcsolatos teendők és egyéb az igazgató által megszabott irodai munka végzése. Ellátja az adminisztrátori feladatokat. Munkaköri leírását az igazgató készíti el. Munkáltatója az általános iskola igazgatója. Az általános iskola nem nevelői munkakörben alkalmazott egyéb dolgozóinak / hivatalsegéd-takarító, fűtő-karbantartó / feladatait a jogszabályok és a gazdaságvezető által megállapított munkarend határozza meg.

37 37 8. Etikai követelmények Az iskola dolgozóinak az általános erkölcs normáinak megfelelően, példamutatóan kell élniük és tevékenykedniük. A pedagógusok és az iskola egyéb dolgozói a tanulóktól vagy azok hozzátartozóitól a mindennapi életben szokásos figyelmesség kivételével ajándékot, kölcsönt és jogtalan előnyt nem fogadhatnak el. A tanulók munkáját magáncélra igénybe venni nem szabad. A pedagógus saját és más iskola tanulóit magántanítványként díjazás ellenében is taníthatja, ha az iskolában nem ő értékeli a gyermeket. Az ilyen tevékenységet az igazgatónak be kell jelenteni. A pedagógusoknak a tanulóktól bármiféle pénzgyűjtés, pénzbeszedés, valamint a tanulók közt bármiféle árusítás tilos. / Kivétel az oktató-nevelő munkával összefüggő pénzek pl. színház, kirándulás, fénykép./ Az iskola területén üzletszerű tevékenység engedélyezésére, a vonatkozó jogszabályok alapján az igazgató jogosult. 9. Jogvédelem Az iskola dolgozója hivatalos személy, amikor az oktató-nevelő munkával kapcsolatos feladatokat lát el. Ilyen minőségben személyét a Büntető Törvénykönyv fokozott védelemben részesíti. Amennyiben a pedagógust, mint jogi személyt sérelem éri, a felügyeletét gyakorló Önkormányzathoz kell bejelentést tenni, aki a szükséges eljárást kezdeményezi, illetőleg lefolytatja.

38 A nevelő-oktató munka ellenőrzésének rendje Az iskolai oktató-nevelő munka ellenőrzését az igazgató, az igazgatóhelyettes, a munkaközösség-vezetők végzik. Alkalomszerű ellenőrzésre az iskola igazgatója adhat megbízást. Az ellenőrzési tervet éves bontásban az oktató-nevelő munka elemzése alapján az igazgató készíti el. Ennél figyelembe kell vennie az igazgatóhelyettes és a munkaközösség-vezetők közötti munkamegosztást. Az ellenőrzésekről indokolt esetben rövid feljegyzést kell készíteni, az ellenőrzés eredményét az ellenőrzöttel ismertetni kell. Az ellenőrzés lehet: - tematikus ellenőrzés - eredményvizsgálat - beszámoltatás - óralátogatás Az ellenőrzések száma nem határozható meg. A munka jellege és minősége legyen a döntő. Szorgalmazni kell az eredményvizsgálatokat. Külső segítséget az ellenőrző munkához / szakértő / kérhet a szaktanár a munkaközösség-vezető és az iskola vezetője. Ezeket a látogatásokat amennyiben előre tervezhetők, szeptember 15-ig kell kérni, minden esetben a hivatalos út betartásával. Szakmai ellenőrzésben csak az vehet részt, aki szerepel az országos szakértői névjegyzékben. Az ellenőrzést végzők hatásköre: - Igazgató és az igazgatóhelyettes az iskolai élet minden területén. - A munkaközösség-vezetők szaktárgyaikat. - Az osztályfőnökök az osztályuk munkáját. - A megbízásos feladatot ellátó pedagógusok munkaköri leírásuk alapján. Az ellenőrzők tapasztalataikról az iskolavezetést kötelesek tájékoztatni.

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013.

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. HÁZIREND Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. 1 Tartalom: A.) ISKOLA I. Bevezető 1. Cél, feladat 2. Házirend hatálya 3. Közösségek meghatározása II. Jogok 1. A tanulók

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzat. A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata Szervezeti és Működési Szabályzat A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata A közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, valamint a végrehajtására kiadott,

Részletesebben

Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 8330 Sümeg, Mártírok útja 1-3. Telefon: 87/550-010; 87/550-012 Fax: 87/550-010 E-mail: titkarsag@kisfaludy.hu Honlap: www.kisfaludy.hu

Részletesebben

Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Házirend - 2012/2013 tanév H Á Z I R E N D

Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Házirend - 2012/2013 tanév H Á Z I R E N D H Á Z I R E N D I. Készült a DUNAFERR Szakközép és Szakiskolában Dunaújváros Vasmű tér 1-2. OM: 030213 Hatálybalépés ideje: 2012. év szeptember 1. A Házirend hatálya A Házirend területi hatálya az iskolai

Részletesebben

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE

A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE A BARCSAY JENŐ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA III. TANULÓK ÉRTÉKELÉSE TARTALOM 1. A MAGASABB ÉVFOLYAMRA LÉPÉS FELTÉTELEI... 3 2. A BESZÁMOLTATÁS KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI.. 4 3. MAGATARTÁS ÉS SZORGALOM

Részletesebben

A PÁTERDOMBI SZAKKÉPZŐ ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A PÁTERDOMBI SZAKKÉPZŐ ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A PÁTERDOMBI SZAKKÉPZŐ ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. Tartalomjegyzék 1. Az SZMSZ alapjául szolgáló jogszabályok... 3 2. Az intézmény működésének rendje:... 4 2.1 Általános szabályok:...

Részletesebben

SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND. (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik!

SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND. (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik! SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik!) 1. Bevezetés 2. Jogok, kötelességek 3. Jutalmazás, értékelés

Részletesebben

Janikovszky Éva. Általános Művelődési Központ HÁZIREND 2012.

Janikovszky Éva. Általános Művelődési Központ HÁZIREND 2012. Janikovszky Éva / Általános Művelődési Központ HÁZIREND 2012. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 4 1.1 A házirend célja és feladata 4 1.2 A házirend elfogadásának és módosításának szabályai 4 1.3 A házirend

Részletesebben

A Debreceni Dózsa György Általános Iskola házirendje. OM azonosító: 031073

A Debreceni Dózsa György Általános Iskola házirendje. OM azonosító: 031073 A Debreceni Dózsa György Általános Iskola házirendje OM azonosító: 031073 KLIK szervezeti egységkód: 082018 Tartalomjegyzék 1 A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 3 1.1 Bevezetés... 3 1.1.1

Részletesebben

MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE

MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE Készült: 2013. május 15. Hatályba lépés időpontja: 2013. szeptember 1. Következő felülvizsgálat:

Részletesebben

Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde

Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde Fehérgyarmat, Május 14. tér 33. Telefon/fax: 44/510-193 e-mail: kolcseyiskola@fehergyarmat.hu ISKOLAI HÁZIREND 1 Tartalom 1. Az iskola egyházi

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A.

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. Házirend A.) Nappali tagozat B.) Felnőttoktatási tagozat C.) Kollégium Debrecen

Részletesebben

Mezőszemerei Általános Iskola H Á Z I R E N DJE

Mezőszemerei Általános Iskola H Á Z I R E N DJE Mezőszemerei Általános Iskola H Á Z I R E N DJE Érvényes: 2013. 09. 01-től 1.) Bevezető rendelkezések A házirend az általános iskola alapdokumentuma, a gyerekek, diákok, pedagógusok és szülők alkotmánya.

Részletesebben

Györffy István Katolikus Általános Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzata. Fenntartó által jóváhagyva: a számú határozat alapján

Györffy István Katolikus Általános Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzata. Fenntartó által jóváhagyva: a számú határozat alapján Györffy István Katolikus Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2015 Fenntartó által jóváhagyva: a számú határozat alapján Tartalomjegyzék 1. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI... 4 1.1.

Részletesebben

Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. A szervezeti és működési szabályzat célja A Szervezeti és Működési Szabályzat a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény és

Részletesebben

Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola. 2500 Esztergom, Sugár út 24. Házirend. Készült: 2015. szeptember. igazgató

Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola. 2500 Esztergom, Sugár út 24. Házirend. Készült: 2015. szeptember. igazgató Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola 2500 Esztergom, Sugár út 24. Házirend Készült: 2015. szeptember. igazgató Tartalomjegyzék 1. A házirend célja...2. 2. A tanulói jogviszony keletkezésének szabályai,

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a jogszabályok előírásai alapján A házirend célja és feladata

Részletesebben

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje Bevezetés: Az iskolai Házirend tartalmát, hatáskörét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.), valamint a 20/2012.

Részletesebben

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium HÁZIREND 2014. 2 Tartalomjegyzék: 1. A Házirend jelentősége 4.o. 1.1. Mi a Házirend? 4.o. 1.2. A Házirend célja 4.o. 2. A Házirend hatálya

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 33 2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT a Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola SZMSZ-e tartalmazza az intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket Zalaegerszegi

Részletesebben

A Budapest XXI. Kerületi 2015/ 2016

A Budapest XXI. Kerületi 2015/ 2016 A Budapest XXI. Kerületi Karácsony Sándor Általános Iskola a 2015/ 2016 1 Tartalomjegyzék 1. A célja és feladata 4 2. A alapjául szolgáló jogszabályok 4 3. Az SZMSZ általános rendelkezései, az SZMSZ hatálya

Részletesebben

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A házirend az iskola belső életét szabályozza. Hatályos az iskola teljes területén,

Részletesebben

HÁZIREND. Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25

HÁZIREND. Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25 HÁZIREND Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A Házirend célja, feladata... 4 1.2. A Házirend

Részletesebben

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5.

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Készítette: Dr. Radványiné Varga Andrea igazgató 1 HÁZIREND, mely a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola

Részletesebben

Általános Nevelési Központ Óvodája, Iskolája Kővágószőlős EGYSÉGES HÁZIRENDJE. Készítette: Kővári Zoltánné igazgató. 2011. szeptember 01.

Általános Nevelési Központ Óvodája, Iskolája Kővágószőlős EGYSÉGES HÁZIRENDJE. Készítette: Kővári Zoltánné igazgató. 2011. szeptember 01. Általános Nevelési Központ Óvodája, Iskolája Kővágószőlős EGYSÉGES HÁZIRENDJE Készítette: Kővári Zoltánné igazgató 2011. szeptember 01. 1 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS HÁZIREND...3 1.1. A házirend célja

Részletesebben

A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. A DUNAKESZI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 6 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 1.1 A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) célja,

Részletesebben

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat Szervezeti és működési szabályzat A Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat SZMSZ-e tartalmazza az intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket

Részletesebben

BAJZA UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 034895. Szervezeti és Működési Szabályzat BUDAPEST 2013.

BAJZA UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 034895. Szervezeti és Működési Szabályzat BUDAPEST 2013. BAJZA UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 034895 Szervezeti és Működési Szabályzat BUDAPEST 2013. Tartalomjegyzék I. Bevezető 4. oldal II. Az intézmény általános jellemzői II./1. A közoktatási intézmény jellemzői

Részletesebben

HÁZIREND. Tartalomjegyzék

HÁZIREND. Tartalomjegyzék HÁZIREND 2015. HÁZIREND Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések ---------------------------------------------------------------------------------- 3. 1.1 Az intézmény adatai --------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND A házirend az intézmény tanulóinak alkotmánya. Rögzíti a jogokat és a kötelességeket, valamint az intézmény munkarendjét. Betartása és betartatása minden tanulónak és

Részletesebben

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és a Budapesti Ward Mária Gimnázium

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és a Budapesti Ward Mária Gimnázium A Budapesti Ward Mária Általános Iskola és a Budapesti Ward Mária Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata TUDÁS - LELKISÉG - SZOLGÁLAT 2013 Tartalom TARTALOM... 2 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 1.1.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM: 201529 Cserhátsurány, Szabadság út 28. 2013. Készítette: Bóta Bernadett igazgató Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK, AZ INTÉZMÉNY ADATAI...4 1. A szabályzat

Részletesebben

PÓKASZEPETKI FESTETICS KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLA SZMSZ. Igazgató

PÓKASZEPETKI FESTETICS KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLA SZMSZ. Igazgató PÓKASZEPETKI FESTETICS KRISTÓF ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Kovács Árpádné Igazgató 1 Az alábbi Szervezeti és Működési Szabályzatot a Pókaszepetki Festetics Kristóf Általános

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT VÁCSZENTLÁSZLÓI SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA VÁCSZENTLÁSZLÓ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Pető Vilmosné Vácszentlászló, 2014 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1./ A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Elfogadta a nevelőtestület 2013. március 26 án

Elfogadta a nevelőtestület 2013. március 26 án 1 9 6 3 1 SZILÁGYI DEZSŐ ÁLTALÁNOS ÉS MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Elfogadta a nevelőtestület 2013. március 26 án 2 0 1 3 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések...

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium 4235 Biri, Mező Imre út 21. E-mail: info@dankop.hu, Tel/Fax: 42/263-137 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. A házirend részei: 0. Bevezető 1. Tanulói jogok 2. Tanulói kötelességek 3. Iskolai munkarend 4. Egyéb rendelkezések 5. Az iskola Etikai

Részletesebben

HÁZIREND APAGYI ZRÍNYI ILONA ÁLTALÁNOS ISKOLA APAGY, BÉKE U.2. OM: 033559

HÁZIREND APAGYI ZRÍNYI ILONA ÁLTALÁNOS ISKOLA APAGY, BÉKE U.2. OM: 033559 HÁZIREND APAGYI ZRÍNYI ILONA ÁLTALÁNOS ISKOLA APAGY, BÉKE U.2. OM: 033559 TARTALOM 1. Az iskola munkarendje - a tanítási órák, foglalkozások közötti szünetek, valamint a főétkezésre biztosított hosszabb

Részletesebben

SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ISKOLAI HÁZIREND 2011.

SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ISKOLAI HÁZIREND 2011. 1 SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ISKOLAI HÁZIREND 2011. Sorszáma: Változások átvezetésére - kötelezett: - nem kötelezett: A Házirend a SIPKAY

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

Könyves Kálmán Általános Iskola Házirend 2013 Könyves Kálmán Általános Iskola Versegi Tagiskola. Tartalomjegyzék

Könyves Kálmán Általános Iskola Házirend 2013 Könyves Kálmán Általános Iskola Versegi Tagiskola. Tartalomjegyzék HÁZIREND 2013 mely a Könyves Kálmán Általános tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. Házirend 2013 Tartalomjegyzék 1. A házirend célja és feladata...

Részletesebben

KINCSEM ÓVODA OM AZONOSÍTÓ: 032821

KINCSEM ÓVODA OM AZONOSÍTÓ: 032821 KINCSEM ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA OM AZONOSÍTÓ: 032821 Készítette: Szőke Zsófia óvodavezető 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1 I. Általános szabályozási felhatalmazás 3. II. Az intézmény általános

Részletesebben

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 Tartalmi elemek Alapelvek és célok A házirend alapvető célja, hogy a köznevelésről szóló 2011.évi CXC. törvényben, valamint

Részletesebben

Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola HÁZIREND 2015. Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita 4065 Újszentmargita, Hunyadi u.5.

Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola HÁZIREND 2015. Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita 4065 Újszentmargita, Hunyadi u.5. Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola KLIK 080002 OM 031191 4065 Újszentmargita, Hunyadi u. 5. /fax.: 52/214-104 e-mail: hunyadiiskola@gmail.com HÁZIREND 2015 Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita

Részletesebben

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata H Á Z I R E N D mely az FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai

Részletesebben

T E S T N E V E L É S I E G Y E T E M G Y A K O R L Ó S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A É S G I M N Á Z I U M

T E S T N E V E L É S I E G Y E T E M G Y A K O R L Ó S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A É S G I M N Á Z I U M T E S T N E V E L É S I E G Y E T E M G Y A K O R L Ó S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A É S G I M N Á Z I U M S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A 2 0 1 5 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye. Helyi tanterve 2014.

A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye. Helyi tanterve 2014. A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye Helyi tanterve 2014. Tartalomjegyzék I. Az 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye helyi tanterve...

Részletesebben

Aranykéz Középiskola és Szakiskola ASZI HÁZIRENDJE. A módosításokkal egységes szerkezetben 2014. december 5.

Aranykéz Középiskola és Szakiskola ASZI HÁZIRENDJE. A módosításokkal egységes szerkezetben 2014. december 5. Aranykéz Középiskola és Szakiskola ASZI HÁZIRENDJE A módosításokkal egységes szerkezetben 2014. december 5. Aranykéz Középiskola és Szakiskola HÁZIRENDJE A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.)

Részletesebben

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve Általános rész Tartalom 1. AZ EGYES ÉVFOLYAMOKON TANÍTOTT TANTÁRGYAK, KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, EZEK ÓRASZÁMAI... 3 2. A TANKÖNYVEK ÉS MÁS

Részletesebben

HÁZIREND. Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Pápa

HÁZIREND. Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Pápa HÁZIREND Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pápa Tartalom Az intézmény rövid bemutatása... 3 I. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS

Részletesebben

HÁZIRENDJE BLASKOVITS OSZKÁR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Készítette: A Blaskovits Oszkár Általános Iskola tantestülete.

HÁZIRENDJE BLASKOVITS OSZKÁR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Készítette: A Blaskovits Oszkár Általános Iskola tantestülete. BLASKOVITS OSZKÁR ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Készítette: A Blaskovits Oszkár Általános Iskola tantestülete. Hatályba lépés időpontja: 2009. szeptember Felülvizsgálva: 2011. szeptember Hatálybalépés időpontja:

Részletesebben

Házirend 1. Bevezetés 2. Az iskola munkarendje

Házirend 1. Bevezetés 2. Az iskola munkarendje Házirend Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend, Rákóczi u. 2. OM: 036745 1. Bevezetés 1.1. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény (továbbiakban Nkt.) 25..(3.) bekezdésének előírása

Részletesebben

ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8.

ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. Tel.: 92/510-591; 30/541-6406 www.uzletizala.hu ; zalaegerszeg@sob.hu OM: 037660 Ny.sz.:E-000642/2014 2014 Szervezeti

Részletesebben

Készítette: Horváth János igazgató

Készítette: Horváth János igazgató Készítette: Horváth János igazgató Tartalomjegyzék Bevezető rendelkezések... 3 I. Az Intézmény adatai... 4 II. Jogok és kötelességek... 4 A tanulók jogai... 4 Tanulói jogok gyakorlása... 5 A tanuló kötelessége

Részletesebben

Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona

Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona HÁZIREND 2011. 2 Tartalomjegyzék: 1. A Házirend jelentősége 1.1. Mi a Házirend? 1.2. A Házirend célja 2. A Házirend hatálya

Részletesebben

Aparhanti Általános Iskola OM: 036300. 7186 Aparhant, Rákóczi u.4. Házirend 2013.

Aparhanti Általános Iskola OM: 036300. 7186 Aparhant, Rákóczi u.4. Házirend 2013. Aparhanti Általános Iskola OM: 036300 7186 Aparhant, Rákóczi u.4. Házirend 2013. 2 I. Bevezető rendelkezések 1. Jelen Házirend közös rendelkezései érvényesek az Aparhanti Általános Iskola teljes területén,

Részletesebben

HÁZIREND. Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Dunaújváros. A 2013. március 27-i módosításokkal kiegészített, egységes szerkezet

HÁZIREND. Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Dunaújváros. A 2013. március 27-i módosításokkal kiegészített, egységes szerkezet HÁZIREND Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Dunaújváros A 2013. március 27-i módosításokkal kiegészített, egységes szerkezet Dunaújváros, 2013. március 27. Szemenyei István igazgató

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI DIENES VALÉRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE HÁZIRENDJE. Szekszárd, 2014. 12. 15. Simon Andrea intézményvezető

A SZEKSZÁRDI DIENES VALÉRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE HÁZIRENDJE. Szekszárd, 2014. 12. 15. Simon Andrea intézményvezető A SZEKSZÁRDI DIENES VALÉRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE HÁZIRENDJE Szekszárd, 2014. 12. 15. Simon Andrea intézményvezető 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 4 1.1 Az intézmény

Részletesebben

BUDAPEST XX. KERÜLETI NÉMET NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM/ DEUTSCHES NATIONALITÄTENGYMNASIUM UND SCHÜLERWOHNHEIM DES XX. BEZIRKS IN BUDAPEST

BUDAPEST XX. KERÜLETI NÉMET NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM/ DEUTSCHES NATIONALITÄTENGYMNASIUM UND SCHÜLERWOHNHEIM DES XX. BEZIRKS IN BUDAPEST BUDAPEST XX. KERÜLETI NÉMET NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM/ DEUTSCHES NATIONALITÄTENGYMNASIUM UND SCHÜLERWOHNHEIM DES XX. BEZIRKS IN BUDAPEST SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT/ SATZUNG Budapest, 2013.

Részletesebben

E sé ly K ö ve ssi E rz sé b e t Sz a k k é p z ő Isk o la é s G i m ná z i um

E sé ly K ö ve ssi E rz sé b e t Sz a k k é p z ő Isk o la é s G i m ná z i um Köö vv eessssi i Errzzsséébeet t Szzaakkéépzzőő II sskoo laa l ééss Gimnáázzi ium OM azonosító: 038245., 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 303-0317, 284-2662, 283-0951 E-mail: esely@nete verest.hu

Részletesebben

Házirend. Általános Iskola Olasz

Házirend. Általános Iskola Olasz Házirend Általános Iskola Olasz 2013 Tartalomjegyzék 1., A házirend kiterjedése 2., Az iskolai házirend tartalma 3., A térítési díjra vonatkozó rendelkezések 4., A gyermek, a tanuló távolmaradásának engedélyezési

Részletesebben

Kaposvári Általános Iskola és Gimnázium 7400 Kaposvár, Béke u. 75. Tel.: 82/411-628 www.gyakorlo-kap.sulinet.hu

Kaposvári Általános Iskola és Gimnázium 7400 Kaposvár, Béke u. 75. Tel.: 82/411-628 www.gyakorlo-kap.sulinet.hu HÁZIREND Kaposvári Általános Iskola és Gimnázium 7400 Kaposvár, Béke u. 75. Tel.: 82/411-628 www.gyakorlo-kap.sulinet.hu A Házirend egységes együttműködési szabályzat tanulók, tanárok és szülők számára,

Részletesebben

BÁCSKAI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013.

BÁCSKAI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013. BÁCSKAI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK 1.1. A házirend célja 1.2. A házirend feladata 1.3. A házirend jogi és egyéb forrásai 1.4. A házirend

Részletesebben

Napköziotthonos Óvoda SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Napköziotthonos Óvoda SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Napköziotthonos Óvoda 3044 Szirák Róth Johanna út 1. Tel.: 32/485-035 email: szirakovi @citromail.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Szirák, 2013. március 4. Készítette: Bajnócziné Bognár Erika Óvodavezető

Részletesebben

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve a kötelezettségek végrehajtásának módját, továbbá az iskola által elvárt viselkedés szabályait tartalmazza

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola HÁZIRENDJE

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola HÁZIRENDJE A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola HÁZIRENDJE A házirend rögzíti a tanulói jogokat és kötelességeket, valamint az iskola munkarendjét. Betartása és betartatása iskolánk minden tanulójának és dolgozójának

Részletesebben

HÁZIREND. A házirend célja és feladata

HÁZIREND. A házirend célja és feladata HÁZIREND mely a Nivegy-völgyi Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. A házirend célja és feladata

Részletesebben

9. A tanulók tanulmányi munkájának, magatartásának és szorgalmának ellenőrzése és értékelése

9. A tanulók tanulmányi munkájának, magatartásának és szorgalmának ellenőrzése és értékelése 9. A tanulók tanulmányi munkájának, magatartásának és szorgalmának ellenőrzése és értékelése Az iskolai nevelés és oktatás hatékonysága érdekében folyamatosan és rendszeresen ellenőrizni és értékelni kell:

Részletesebben

HÉTSZÍNVIRÁG ÓVODA 4031. Debrecen, Angyalföld tér 4. OM azonosító: 030914

HÉTSZÍNVIRÁG ÓVODA 4031. Debrecen, Angyalföld tér 4. OM azonosító: 030914 HÉTSZÍNVIRÁG ÓVODA 4031. Debrecen, Angyalföld tér 4. OM azonosító: 030914 SZERVEZETI ÉS MÜKÖDÉSI SZABÁLYZATA Debrecen, 2013. március 25. A Szervezeti és Működési Szabályzat az alábbi jogszabályok és rendeletek

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Fejér Megyei Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. szeptember 01. y belső és külső kapcsolataira

Részletesebben

HÁZIREND. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3.

HÁZIREND. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3. 2013 HÁZIREND Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium 9400 Sopron, Ferenczy János u. 1-3. 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1. Bevezető rendelkezések... 4 2. Iskolánk

Részletesebben

Dusnok Fajsz Általános Iskola. Házirend. Gorbay-Nagy Tihamér Intézményvezető. Dusnok, 2013. január 1. - 1 -

Dusnok Fajsz Általános Iskola. Házirend. Gorbay-Nagy Tihamér Intézményvezető. Dusnok, 2013. január 1. - 1 - Dusnok Fajsz Általános Iskola Házirend GorbayNagy Tihamér Intézményvezető Dusnok, 2013. január 1. 1 HÁZIREND I. A házirend hatálya: Ez a házirend a dusnoki általános iskolába járó tanulókra vonatkozik.

Részletesebben

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D A Révfülöpi Általános Iskola házirendje - a hatályos jogszabályok alapján - megállapítja a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

VILÁG VIRÁGA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

VILÁG VIRÁGA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA VILÁG VIRÁGA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND Módosításokkal kiegészített egységes szerkezetben 2013 Tartalom Intézményi adatok... 3 Az iskola telephelyei (és a telephelyen működő művészeti ágak, tanszakok)...

Részletesebben

HÁZIREND. mely az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Gánti Tagiskola

HÁZIREND. mely az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Gánti Tagiskola HÁZIREND mely az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Gánti Tagiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján

Részletesebben

A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (2009. évi módosítása) 2010.

A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (2009. évi módosítása) 2010. Remédium Általános Iskola és Szakiskola 2800 Tatabánya, Kossuth u. 6. e-mail: remediumiskola@freemail.hu www.remedium.suli.hu A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Házirend Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és AMI

Házirend Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és AMI Házirend Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és AMI 2013 1. BEVEZETÉS 1.1. A 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről és a 20/2012.EMMI rendelet előírása értelmében, az iskola életével kapcsolatos

Részletesebben

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI 2015 Házirend Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100534 1153 Budapest, Bocskai u. 70 Hatályos: 2015. szeptember 1. TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Adatok...

Részletesebben

SPECIÁLIS SZAKISKOLA GYŐR HÁZIRENDJE

SPECIÁLIS SZAKISKOLA GYŐR HÁZIRENDJE SPECIÁLIS SZAKISKOLA GYŐR HÁZIRENDJE 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIREND HATÁLYA... 4 II. JOGOK ÉS KÖTELESSÉGEK... 5 III. AZ ISKOLA NAGYOBB KÖZÖSSÉGEI... 9 IV. A TANULÓK, SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA... 9 V. AZ

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat 1 Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola OM: 031090 KLIK szervezeti kód: 082046 4030 Debrecen, Szabó Kálmán u. 3-5. Szervezeti és Működési Szabályzat 2015 2 Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola 4030

Részletesebben

Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1225 Budapest, Bartók Béla út 6. : 207-5866,

Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1225 Budapest, Bartók Béla út 6. : 207-5866, Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1225 Budapest, Bartók Béla út 6. /fax: 207-5866, :207-5892 e-mail: bartokisk@hawk.hu www.bartokiskola.hu Intézmény neve: Bartók Béla Magyar

Részletesebben

DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM

DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM HÁZIREND DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM 4032 Debrecen, Békessy Béla u. 12. OM azonosító: 031197 Hatályos: 2015. szeptember 7-től I. Az intézmény adatai; a házirend hatálya, elfogadásának menete

Részletesebben

Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium HÁZIRENDJE 2014.

Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium HÁZIRENDJE 2014. Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium HÁZIRENDJE 2014. Elfogadta az intézmény nevelőtestülete 2014. augusztus 28-án. A Házirend készítésekor véleményezési jogot gyakorolt a szülői

Részletesebben

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 HÁZIREND Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tartalomjegyzék I. A házirend célja, feladata... 3 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága... 4 IV. A tanulók

Részletesebben

Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Házirend 2013.

Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Házirend 2013. Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Házirend 2013. 1 Bevezető A Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola házirendjének jogszabályi háttere:

Részletesebben

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012.

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012. Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és HÁZIREND 2012 2 Tartalom ELFOGADÁSRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK 4 1 A HÁZIREND CÉLJA 5 2 A TANULÓ KÖTELESSÉGEI 5 3 A TANULÓ JOGAI 5

Részletesebben

ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 1 ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Készítette: Hatos Tiborné intézményvezető helyettes Hatályba lépés időpontja: 2014. január 1. 1 2 Tartalom I. Bevezető rendelkezések... 4 1. A házirend célja...

Részletesebben

Az iskolai közélet megújítása

Az iskolai közélet megújítása SZKB_212_09 Az iskolai közélet megújítása szkb_212_diak_book.indb 99 2007. 09. 10. 9:54:20 szkb_212_diak_book.indb 100 2007. 09. 10. 9:54:20 tanulói az iskolai közélet megújítása 12. évfolyam 101 D1 Részletek

Részletesebben

SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA

SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA HÁZIREND Mely a SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1 1.ÁLTALÁNOS ELVEK

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. Házirend. Tartalomjegyzék

Szervezeti és Működési Szabályzat. Házirend. Tartalomjegyzék Házirend Tartalomjegyzék A házirend célja és feladata...2 A Gróf Széchenyi István Általános iskola házirendjének elfogadása és jóváhagyása...2 1. A házirend hatálya...3 2. A házirend nyilvánossága...3

Részletesebben

SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY HÁZIREND Készítette: Stolár Mihály igazgató Hatályba lépés időpontja: 2013. szeptember

Részletesebben

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu

5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu HÁZIREND 2015. április 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A 59/321-329 OM azonosító: 201732 www.illessy.sulinet.hu TARTALOM 1. Bevezető... 5 1.2. A Házirend célja... 5 1.3. A Házirend hatálya... 5 1.4.

Részletesebben

HÁZIREND. Óbudai Nagy László Általános Iskola. 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b.

HÁZIREND. Óbudai Nagy László Általános Iskola. 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b. HÁZIREND Óbudai Nagy László Általános Iskola 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b. (telephely) Nevelőtestületi elfogadás dátuma: 2013. év március hó 25. nap Fenntartói

Részletesebben

Hőgyészi Somvirág Óvoda 7191 Hőgyész, Fő u. 27. Szervezeti és Működési Szabályzat

Hőgyészi Somvirág Óvoda 7191 Hőgyész, Fő u. 27. Szervezeti és Működési Szabályzat Hőgyészi Somvirág Óvoda 7191 Hőgyész, Fő u. 27 Szervezeti és Működési Szabályzat Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 3 1.. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) CÉLJA, JOGI ALAPJA

Részletesebben

HÁZIREND. alapfokú oktatás

HÁZIREND. alapfokú oktatás HÁZIREND Az intézmény megnevezése: Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Egressy Béni Bilingual Primary School Az intézmény címe: 3200 Gyöngyös, Iskola út 1. Feladata: alapfokú oktatás A fent

Részletesebben

FELSŐTÁRKÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

FELSŐTÁRKÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND FELSŐTÁRKÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 2014 Tartalom 1. Bevezető rendelkezések... 3 2. Az Intézmény adatai... 3 3.Az iskola diákjainak jogai és kötelességei, tankötelezettség...

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Pitypang Sport Óvoda 2092 Budakeszi, Zichy Péter u. 31. Tel. /fax: 06-23/ 451-505 E-mail: postmaster@pitypangovi.t-online.hu OM 032936 Szervezeti és Működési Szabályzata Budakeszi, 2015. február 12. 0

Részletesebben

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND Hatályba lép: 2013. szeptember 2. Horváth Zoltán igazgató 1 A HÁZIREND CÉLJA... 5 2 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 3 A TANULÓK KÖTELESSÉGEI... 6 4 A

Részletesebben

FÓ TI Ó KUMENIKUS Á LTÁLÁ NÓS ISKÓLÁ E S GIMNÁ ZIUM

FÓ TI Ó KUMENIKUS Á LTÁLÁ NÓS ISKÓLÁ E S GIMNÁ ZIUM FÓ TI Ó KUMENIKUS Á LTÁLÁ NÓS ISKÓLÁ E S GIMNÁ ZIUM 2151 Fót, Vörösmarty u.4. OM azonosító: 032353 Szervezeti e s Mű kö de si Szaba lyzata 1. oldal 2. oldal Tartalömjegyze k Tartalom 1. Általános rendelkezések...

Részletesebben