CF-esbetegadherenciájának javítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CF-esbetegadherenciájának javítása"

Átírás

1 CF-esbetegadherenciájának javítása BrugósLászlóDE KK Tüdőgyógyászati Klinika ( igazgató: Prof. Dr. Szilasi Mária) Cystás fibrózis rendezvény Budapest, Hotel Holliday Inn

2 Téma felvetés: 1.sz.kutatási prioritás (a betegek <50% a felírt inhalációs gyógyszerek <40% használják) Ahogy a betegség összetettsége fokozódik az évek során, a kezelések száma is jelentősen nő. Azadherenciacsökkenhet miközben a felnőtt egyén küzd a kapcsolatok megtartásáért, úgy a családban, mint a munkahelyén. Mindez olyan feltételek mellett, hogy egészségi állapota romlik. Átlagban 7 gyógyszer (0-20), kezeléssel és fizioterápiával eltöltött idő 108±58 perc/nap. Legtöbb időt az inhalációs úton bevitt gyógyszerek és a légutak tisztítása vesz igénybe. S.C. Bell and D.W.Reid: Challanges of providing care to adults with cystic fibrosis Chapt.20 ERS Monography 2014;64:

3 Meghatározások Compliance: az a mérték, amennyiben a beteg viselkedése megegyezik az orvosi tanáccsal (1970 évek: főleg passzív végrehajtáson alapult) Adherencia: egy egyénre szabott, változó, megegyezésen alapulóterápiás terv aminek az alapja a kölcsönös bizalom Concordancia: az a pont ami alatt a prevenciós és terápiás célokat nem valószínű, hogy elérjük

4 A CF egy krónikus, életveszélyes betegség. Hatékony kezeléséhezadherenciáravan szükség. A kezelés: napi, egész életre szóló, alacsony/magas zsír és proteintartalmú, kalóriadús étrend, pancreas enzimek, vitaminok,egyes esetekben speciális étrend, epesavak ésantacidkészítmények szedése indokolt agastrointestinális malabsorbtioelkerülése céljából. A káros légúti váladék hatását elkerülendő: napi rutinszerűlégúticlearance, inhalációk, köhögési technikák.bds,mucolyticumok, fizikális terhelés, speciális torna. Hosszú AB kúrák, kórházi kezelések stb.

5 A lehetségesátlagtúlélésa 2000-ben születettek számára> 50 év EUROPEAN RESPIRATORY JOURNAL2007 ; :29: férfiak nők

6 nappal 1999 éjjel jelenleg Nebulizált AB Nebulizált AB Nebulizált AB Nebul. AB Mucolyticumok BDs BDs LABA, LAMA DN-aze DN-aze Per os AB Per os AB P.o AB, BDs, ICS NG szondatáp PEG i.v AB I.V AB NasalIPPV i. V ABat home Pacreas enz. Pancreas enz. Pancreas enz. Pancreas enz. Vitaminok Vitaminok Vitaminok Vitaminok Étrend zsír Értrend ZSÍR Kiegészítők Kiegészítők Passzív mell. Cl Aktiv mell.cl. Aktív mell.cl. Aktiv mell.cl. Mozgás Mozgás Mozgás Porta Cath Inzulin Inzulin Inzulin Speciális iskola Nevelés Tanulás, munka Ház, család Transzplant. Transzplant génterápia FÜGGŐSÉG FüGGETLENSÉG NORMÁLIS ÉLET

7 Különbözőfelnőtt CF fenotípusok 1. >30 év, klasszikus CFfenotípusok, főleg fekvőbetegként okoznak gondot, gyakran váratlan szövődményekkel. (1980 generáció) 2. Kamasz vagy éppen felnőtt ellátásba került egyének, közel élettani légzésfunkcióval, krónikus Pseudomonas ae. infekciónélkül. Gyakoribbak a más exotikus pathogének, melyek gyakran rezisztensek antibiotikumokkal szemben. ( 1990 generáció) 3. A következő felnőtt generációs hullám a génspecifikus terápia korszakából, akik még mindig különböző, hagyományos fenotípusokatmutatnak. S.C. Bell and D.W.Reid: Challanges of providing care to adults with cystic fibrosis Chapt.20 ERS Monography 2014;64:

8 A CF-s beteg kezelésének standardjai A kezelés standardjai meghatározzák az ellátás optimális szintjét ami biztosítani képes a beteg lehetőleg legjobb kezelését. CF ellátásához komplex ellátási lehetőségek társulnak költséges orvosi és felszerelésikészüléki követelményekkel. Jelenlegi terápiás standard szerint el kell látni : a légúti infekciókat, gyulladást, biztosítani kell a megfelelőmucocilliáris clearancetés táplálkozást, melyek javítják a légzésfunkciót és csökkentik az exacerbációkat.

9 A CF optimális kezelésének akadályai Beteg-függő Orvos-függő Terápia-függő Elfogadhatatlan th.kihívás Idő és lehetőségek hiánya Komplex th-eljárások Tünetek: depressszió Az oki therápia hiánya Időigényes adminiszrtálás Nem megfelelőtranzíció Nem értik ath. miértjét Szociális nehézségek, gátak A jó inhaláció nehézsége Serdülők: tagadás, rizikó vállalás, kommunikáció Csökkent ellenőrzés, az infekciók elkerülése miatt. Megfelelővégpontok hiánya amivel ath. hatása összehasonlítható lenne A RCT adatai nehezen alkalmazhatók az pts-re Biomarkerekhiánya az egyénre szabott th.miatt Nehézkes inhalációs lehetőségek, szállítás Gyógyszerinterakiók Toxicitás, mellékhatások Kellemetlen ízek

10 Gyermekgyógyásztól a felnőtt ellátásba történőtranzíció Nincsenek megfelelő, elfogadott lépések a tranzíciót illetően. Atranzícióracsak empirikus evidenciák léteznek, lényege a világos és aktív kommunikációa gyerekgyógyász és felnőtt team, valamint a szülők és a beteg serdülő, fiatal felnőtt között.

11 Az α-dornázhasználatát bemutató, felelősséggel járólépések kiterjesztése Korai elemi Késő elemi Korai közép Késő közép Korai felső Késői felső iskola iskola iskola iskola iskola iskola 6-8 év 8-10 év év év év év Használat előtt és közben A kompressszor beindítása A inhalátor megtartása A kompressszor adagolóját megtölteni A tubusok hozzáadása Kivenni a szert a hűtőből Használat után Fenntartó kezelés/gondozás A kompressszor kikapcsolása Kiüríteni a megmaradt gyógyszert A tubusok eltávolítása A készülék helyére tétele Vizzel elmosni és szárítani Szükség szerint fertőtleníteni Afilitercseréje és tisztítása

12 A CF-s betegeklégzésfunckiótjavító fenntartóterápiái Választható kezelés Alkalmazott kezelés Várható hatások Pseud. infekcióelkerülése kereszt-infekciók kerülése, Megelőzni,kiírtaniés Muco-cill.claerance javítása köpet surveill,korai késleltetni a kr.ps.infekciót erad.pr. FT, kézi és gépi, Hypert.só Javít.a LF, csökkenteni AE, DNaze Jav.mucus clear, jav. QoL Antibiotikum inhaláció Tobra, colist, aztreonam Jav. LF, csökk. AE, kk.ps.ae. Antiinflammaciós kezelés Azyth, ibu, CST (?) A jótápláltság elérése Enzimek,liposolub. Vitaminok, magas cal/zsírtartalmú táplálék kieglszítők, CFR DM kontrollja Jav LF, csökk. AE Megtartani a LF értékét és csökkenteni az AE-k.

13 A CF megfelelőkezelésének 10 parancsolata. 1. Megfelelő tápláltságot megtartani és javítani a hibákat. 2. Napi rendszerességgel alkalmazott fizioterápia 3. A mucocilliráis clearance javítása: (hypert.sóoldat, dornase-α). 4. Elkerülni és korán kezelni az újonnan megszerzett Ps. ae infekciót. 5. Gátolni és csökkenteni a krónikusps.aeinfekciót ( inhalációs antibiotikum). 6. Az AE korai és agresszív kezelése. 7. Anti-inflammációs kezelés. 8. A szövődmények korai felismerése és kezelése. 9. Tapasztalat és megfelelő esetszámmal rendelkező centrumok ellátása javasolt. 10. Az említettek pontos betartása.

14 Adherenciaa rutin terápiához (prevencióvs. tüneti kezelés) A megfelelőadherencia: fáradtsággal járónapi, időigényes tevékenység, fizioterápiával, inhalációkkal, per os gyógyszerek szedése és táplálék kiegészítők bevételével jár. A csökkentadherenciaismert krónikus betegségekben, nemcsak CF-ben. Ha rossz azadheremciaakkor: fokozódnak a tünetek, gyorsul a tüdőfunkciós leépülése, gyakoribbá válnak a hospitalizációk, fokozódik a családi stressz és konfliktusok kerülnek előtérbe, de nem utolsósorban nőnek a kiadások. Azextrapulmonálismanifesztációk sikeresebben kezelhetők, ezért rutinszerűen kell vizsgálni és kezelni, mert ez növeli az adherenciát. A fizikális tevékenység és terhelés kedvezően hatnak a CFre, de motiválni kell az egyéneket, ismerni és ismertetni a gátakat és reális célokat kell kitűzni, hogy az életminőséget javítsa.

15 Azadherenciapotenciális akadályai A betegséggel és kezeléssel kapcsolatos ismeretek. Kevesebb ismeretekkel rendelkezőknél alacsonyabb azadherencia ---A szülők 14% gondolja, hogy a mellkasi fizikoterápia csak állapotromlás esetében alkalmazandó (Gudas, Koecher, Wypig, 1991) A nem megfelelőismeretekért részben az orvos és beteginadeqvátkommunikációja felelős. Az iskolás gyerekek édesanyjának 12-33%-banhelytelen információi vannak a felírt kezelésről.irottterápiás terv. Összetett terápiák ( sokszor, különbözőszer és beviteli utak), gyógyszerek mellékhatásai és nem egyértelmű terápiás hatékonysága.

16 A leggyakoribb akadályok szülők és betegek részéről Cystas fibrózis Szülők Betegek ICS Elfelejtette (15%) Nem volt válasz Kellemetlen íz ( 15%) Nebulizer BD használata Opposit. behaviors* (50%) Opposit. behaviors* ( 40%) Időbeosztási zavar (17%) Per os antibiotikumok Elfelejtette ( 26%) Elfelejtette (25%) Nem kellemes íz ( 16%) Nyelési nehézség (25%) Opposit. behaviors*(11%) Időbeosztási zavar (25%) Rövid ideig MDI Elfelejtette (21%) Elfelejtette (27%) Mellékhatások (21%) Nem kellemes íz (18%) Opposit. behaviors* (16%) * Oppositional behaviors= nem együttműködő viselkedés

17 Leggyakoribb akadályok egyes kezelések esetében szülők és betegek részéről Cystás fibrózis Szülő Beteg Légúti clearance Nem együttműködő(60%) Időhiány (50%) Időhiány (57%) Nem együttműködő(38%) Feszengés (22%) Elfelejtette (25%) Enzimek Elfelejtette (46%) Elfelejtette (44%) Feszengés (17%) Nyelési zavar (13%) Nem együttműködő(11%) Táplálkozás Evési/táplálkozási z. (22%) Evési/táplálkozási z.(22%) Nem együttműködő(23%) Elfelejtette (11%) Íze (17%) Pulmozyme Nem együttműködő(39%) Elfelejtette (22%) Időhiány (22%) Nem együttműködő(22%) Elfelejtette (11%) Inhalált tobramycin Időhiány (31%) Íz (44%) Nem együttműködő(25%) Időhiány (33%) Íze (19%) Elfelejtette (22%)

18 Azadherencianéhány ritkább akadálya Az orvos nem kérdez rárutinszerűen a beteg adherenciásszokásaira. ( időhiány és a kellemetlenség). A szülők nem mindig vannak tisztában a gyerek olyan tevékenységeivel melyek akadályt képeznének a megfelelő adherenciához. Segíteni kell a családot a kérdés megismertetésével: megismerni az akadályt, megoldani stb.

19 A mellkasfizioterápiávalszembeni non-adherenciaösszetevői A) Szociális okok: időigény, kellemetlen, fájdalmas. Beleszól a személyes életébe, mások segítségére van szükség stb. B) Technikai okok: nehéz beszerezni, költséges, nem könnyű kezelni. C) Egészségre gyakorolt hatások: anélkül is jól érzi magát, nem érti a hosszú használta távoli hatásait. D) Érzelmi/pszichoszociálisokok: tagadják a betegség súlyosságát, depresszió, zavarókrónikus betegség, feladják a küzdelmet stb. KORAI BEIDEGZŐDÉSEK, SZOKÁSOK A JÖVŐ COMPLIANCÉNEK ERŐS MEGHATÁROZÓJA

20 Terápiásadherenciamérése Kérdőív Szakorvos Páciens Fizioterápia 41,2% 35,3% 62,2% Légúti kezelések 61% 59% 75,8% Táplálkozás 59% 56% 77,7% Emésztés 88,2% 70,4% 91,2% Összesen 59% 56% 84,8%

21 Fizioterápiaalkalmazásának gyakorisága, betegek szerint Gyakorisága % Naponta 38,2% Hetente 3-5 alkalommal 17,6% Esetenként 17,6% Ha rosszabbul érzem magamat 6% Soha 20%

22 Az életminőségre gyakorolt hatása a kezeléseknek a betegek szerint Sokat Eleget Keveset Semmit Fizioterápia 35,2% (25-45) 17,6% (5-31) 17,6% (5-31) 29,4% (14-44) Légúti kezelés 26,5%(11-41) 29,4%(14-44) 11,7% (3-28) 14,7% (3-27) Emésztés 38,2% (20-52) 44,1%( ,9% (0,08-17) 8,8% (2-27) Táplálkozás 11,7% (3-28) 38,2% ( 20-52) 11,7% ( 3-28) 14,7% ( 3-27)

23 Fizioterápia Nincs elég idő 29,4% Nélküle is jól érzem magamat, nem kell 20,6% Inkább mozgok helyette 20,6% Nem hiszem, hogy valamit is jelenten nekem 14,7% Zavarja a szociális életemet 11,8% Egyszerűen elfelejtem 8,8% Már transzplantáltak 5,9% Légúti gyógyszerelés Nem hiszem hogy szükségem lenne rá 11,7% Nincs elég időm 8,8% Csak ha nem érzem jól magam 8,8% Zavarja a szociális életemet 5,9% Egyszerűen elfelejtem 5,9% Inkább mozgok helyette 2,9% Táplálkozási kiegészítők Nincs rá szükségem 14,7% Nem szeretem az ízét és az összetételét 14,7%

24 A kezelés fontosságának megítélése egy 1-10 skálán Compliant(SD) Non-compliant(SD) P Fizioterápia 9,5 (2) 5 (0,7) Légzési terápia 8,8 (1,5) 6,4(3) Emésztési terápia 9,7 (0,7) 7 (1,7) táplálékkiegészítők 8,6 ( 1,4) 4,3( 3,1) 0.000

25 Complianceés non-compliancehez társulótényezők Fokozott compliance A tünetek azonnali megszűnése A kezeléssel elért segítség és támogatás Az önellátás biztatása és segítése A betegség személyes kontrollja. Aggodalom a betegség miatt A küzdelemhez való optimista hozzállás Speciális kezelési módok személyszerinti oktatása Csökkent compliance Nem érzékelhető hatékonyság magány és elszigeteltség A kezelés összetettsége és nehézsége Félelem, melléklhatások A küzdelemhez való pesszimista hozzállás

26 Acompliancejavításának lehetőségei 1. Felismerni, hogy 100% compliance nincs. 2. Elfogadni, hogy a non-complaince természetes. 3. Bátorítani a nyíltságot, elmondáskor nem ítélkezünk. 4. A kezelés egyszerűsítése. 5. Individualizált kezelési terv speciális betanítása. 6. Az akadályokat óvatos és hatékony kommunikációval kezeljük. 7. Fogadjuk el a kompromisszumot. 8. Megegyezésen alapuljon a kezelési terv és a határozatok. 9. A kezelést a napi életmódhoz igazítsuk. 10. Bátorítsuk az ön-kezelést és ön-hatékonyságot. 11. Támogassuk a beteget és dicsérjük erőfeszítéseit.

27 Következtetések A páciensek hajlamosak túlértékelni a teljesítményüket az orvosi véleménnyel szemben. Létezik egy betegek által preferált sorrend, megítélés a kezelés fontosságát illetően. Azt a kezelést preferálják melyik a legjobban javítja az életminőségüket és amivel a legjobban meg vannak elégedve. A fizioterápia és a testmozgás háttérbe szorulhat. Azadherenciacsökken az életkorral, a betegség súlyosságával és az alkalmazás hosszával. Azadherenciáranincs befolyása a nemnek, a BMI, LF. Azt a kezelést amit legjobban kedvel ahhoz magas az adherenciája, ezért nagyon fontos az óvatos, folyamatos információ és a nem helytálló elképzelések módosítása.

28 Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS Az otthonápolás, pontosabban az otthoni szakápolás a jogszabályi definíció alapján a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén, kezelőorvosa rendelésére, szakképzett

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2016. JANUÁR Inzulinrezisztencia TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÉLETSTÍLUS: BETEGVISELKEDÉS ÉS EGÉSZSÉGVISELKEDÉS. Dr. Szántó Zsuzsanna Magatartástudományi Intézet TÉZISEK

AZ EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÉLETSTÍLUS: BETEGVISELKEDÉS ÉS EGÉSZSÉGVISELKEDÉS. Dr. Szántó Zsuzsanna Magatartástudományi Intézet TÉZISEK AZ EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÉLETSTÍLUS: BETEGVISELKEDÉS ÉS EGÉSZSÉGVISELKEDÉS Dr. Szántó Zsuzsanna Magatartástudományi Intézet TÉZISEK Programvezető: Prof Dr. Rajna Péter Alprogramvezető: Prof. Dr. Kopp

Részletesebben

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE 1. Cím Működési elvek 75. (1) Az egészségügyi ellátások rendszere az egészségügyi szolgáltatások biztosítását és a népegészségügyi célok megvalósulását összehangoltan

Részletesebben

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Bodó Gabriella B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyógyszerészet, gyógyszerellátás

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók GYAE. Készítette: Fajcsiné Sándor Andrea Mihály Blanka Sidlovics Ferenc

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók GYAE. Készítette: Fajcsiné Sándor Andrea Mihály Blanka Sidlovics Ferenc GYAE GYERMEKEK ÁTMENETI GONDOZÁSA Készítette: Fajcsiné Sándor Andrea Mihály Blanka Sidlovics Ferenc GYAE.doc Létrehozás dátuma: 2007.03.11. 14/1. oldal Tartalom 1. Az átmeneti gondozás célja... 3 1.1.

Részletesebben

Honnan tájékozódnak a betegek, mire kíváncsiak, kitől várják a válaszokat? Kutatási eredmények

Honnan tájékozódnak a betegek, mire kíváncsiak, kitől várják a válaszokat? Kutatási eredmények Honnan tájékozódnak a betegek, mire kíváncsiak, kitől várják a válaszokat? Kutatási eredmények Készült: GyógyKomm Konferencia Készítette: Kun Eszter, Szinapszis Kft. 2015 október 10. Tartalom Egészség

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Inkontinencia és Vizeletürítési zavarok.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Inkontinencia és Vizeletürítési zavarok. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Inkontinencia és Vizeletürítési zavarok Pálffi Brigitta Inkontinencia és vizeletürítési zavarok program Magyar

Részletesebben

ÖNTUDATRA ÉBREDŐK A BETEGEK ATTITŰDVÁLTOZÁSA

ÖNTUDATRA ÉBREDŐK A BETEGEK ATTITŰDVÁLTOZÁSA ÖNTUDATRA ÉBREDŐK A BETEGEK ATTITŰDVÁLTOZÁSA Dr. CSÉPE ANDREA PhD. Főiskolai docens Compliance konferencia 2010. május 11. TARTALOM 1. Fogyasztói magatartás trendjei 2. Non-compliance kommunkációs okai

Részletesebben

Légúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése c. szinten tartó, továbbképző és rezidens tanfolyam

Légúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése c. szinten tartó, továbbképző és rezidens tanfolyam Légúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése c. szinten tartó, továbbképző és rezidens tanfolyam VI. Mikrobiológiai gyorsdiagnosztika előadás sorozat

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Carvedilol-Zentiva 6,25 mg tabletta Carvedilol-Zentiva 12,5 mg tabletta Carvedilol-Zentiva 25 mg tabletta (karvedilol) Mielott elkezdené alkalmazni ezt

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat

Részletesebben

Ezt kutattuk 2010-ben

Ezt kutattuk 2010-ben 1 Ezt kutattuk 2010-ben közlemények-2010 Semmelweis Egyetem, AITK dr. Hauser Balázs Semmelweis Egyetem AITK Szegedi Intenzíves Találkozó (SzInT) SE-TK/2010.II/00401- Szeged, 2010.11.12. háttér, célkitűzés

Részletesebben

A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja

A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja A HELYI TANTERV ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI Érvényes 2014. március 31-től 1 Tartalom A választott kerettanterv:... 3 A négyosztályos és a nyolcosztályos gimnázium

Részletesebben

Változások az új CF-es magyar irányelvben.

Változások az új CF-es magyar irányelvben. Változások az új CF-es magyar irányelvben. Dr. Nagy BélaB DE KK Gyermekgyógy gyászati Intézet Fókuszban a beteg Budapest, 2014. november 29. MEGELŐZÉS FELDERÍTÉS TÜNET PANASZ FELISMERÉS *PÁCIENS CSELEKVÉSI

Részletesebben

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ CSÖKKENTÉSÉVEL FOGLALKOZNI? Az emberi szervezet fizikai és pszichés terhelhetősége korlátozott. A munkahelyi stressz és a lelki zavarok miatti hiányzások, a

Részletesebben

DR. SZIGETI ÉVA BESZÁMOLÓJA A PRAXISÁHOZ TARTOZÓ PÁCIENSEK EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTÁRÓL

DR. SZIGETI ÉVA BESZÁMOLÓJA A PRAXISÁHOZ TARTOZÓ PÁCIENSEK EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTÁRÓL DR. SZIGETI ÉVA BESZÁMOLÓJA A PRAXISÁHOZ TARTOZÓ PÁCIENSEK EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTÁRÓL Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő testület! 7 éve látom el a gyermekorvosi praxist Nyúlon. A gyermekek egészségügyi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. évi tevékenységéről

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. évi tevékenységéről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Beszámoló a Biatorbágyi

Részletesebben

Filmtabletta (tabletta) Fehér csaknem fehér színű, ovális alakú tabletták egyik oldalon Renagel 800 felirattal ellátva.

Filmtabletta (tabletta) Fehér csaknem fehér színű, ovális alakú tabletták egyik oldalon Renagel 800 felirattal ellátva. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Renagel 800 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 800 mg szevelamer-hidroklorid tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1. pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

Csecsemő és gyermekanesztézia:

Csecsemő és gyermekanesztézia: 1 Csecsemő és gyermekanesztézia: Mit kell tudni az egynapos beavatkozások anesztéziájáról? dr. Hauser Balázs Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Gyermekaneszteziológiai részleg

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.)

50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.) 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixonase szuszpenziós orrspray 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.)

Részletesebben

CISZTÁS FIBRÓZIS GYÓGYÍTHATÓ?!

CISZTÁS FIBRÓZIS GYÓGYÍTHATÓ?! CISZTÁS FIBRÓZIS GYÓGYÍTHATÓ?! Ujhelyi Rita 2012. November Gyermekpulmológiai Konferencia Cisztás fibrózis Öröklődő betegség Nem gyógyítható Klorid ion transzport zavar Légutak és emésztőrendszert érinti

Részletesebben

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II.

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. 2016. április 14-16. Hotel Azúr, Siófok HÍVOGATÓ Kedves Kollégák! A pszichiátriai betegségek és kórállapotok a népegészségügy érdeklődésének

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről Cukorbetegség felismerése és kezelése Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

Egészségértés: Híd a jobb egészséghez

Egészségértés: Híd a jobb egészséghez Egészségértés: Híd a jobb egészséghez 1. Mi az egészségértés? Egészségértés: Az egészségértés az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége. Ez a

Részletesebben

Hipertóniás betegek terápiás együttműködése hazai adatok alapján

Hipertóniás betegek terápiás együttműködése hazai adatok alapján Hipertóniás betegek terápiás együttműködése hazai adatok alapján Dr. Doró Péter Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézet Közös nevezőn compliance, adherence a gyógyításban II. Klinikum

Részletesebben

Í ÍÍÍ Í Í Í Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ú É Í Ö Á Á É Ö É Ö É É Á Á Ö Ú Ö Ö Í Á É É Í Á É Í Ö Ö Á Á É Í Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á É Ö É É Ö É Ö Í Á É É Ö Ö É Ö Í Í Í Í Ö Ö Ö Í Ö É Ö É É Ö Ö Í É Ö Í É É Ö Í É Á É É Ű Ö Í É É Ö

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére Szám: 1/ 367 - /2015. Előkészítő: Váradi Gézáné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére Tárgy: a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ 2014. évi beszámolója

Részletesebben

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja.

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja. Bevezető A kilencvenes években komoly szemléletváltás történt Európában a társadalmi hátrányok megítélésében, a segítés céljaiban és formáiban. Az alkalmazkodás helyett egyre inkább a megmaradt képességek

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A szondatáplálásról. I. Alapvetõ megfontolások. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2911

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A szondatáplálásról. I. Alapvetõ megfontolások. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2911 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2911 Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A szondatáplálásról Készítette: az Ápolási Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások A táplálkozás alapvetõ fiziológiai

Részletesebben

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakmai programjának jóváhagyásáról

Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakmai programjának jóváhagyásáról Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere. számú előte~jesztés Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakmai programjának

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város

Sopron Megyei Jogú Város A /2015.( ) Kgy. határozat melléklete (Az I. határozati javaslat melléklete) Sopron Megyei Jogú Város Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A város általános

Részletesebben

Flexove 625 mg Tabletta Szájon át történő alkalmazás 1327 Lysaker, Norvégia Belgium - Navamedic ASA Vollsveien 13 C 1327 Lysaker, Norvégia

Flexove 625 mg Tabletta Szájon át történő alkalmazás 1327 Lysaker, Norvégia Belgium - Navamedic ASA Vollsveien 13 C 1327 Lysaker, Norvégia I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZISOK, ALKALMAZÁSI MÓDOK, KÉRELMEZŐ, FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam Forgalomba hozatali engedély

Részletesebben

Klinikai audit jó nemzetközi gyakorlata. Dr. Mogyorósy Gábor (Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet)

Klinikai audit jó nemzetközi gyakorlata. Dr. Mogyorósy Gábor (Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet) Klinikai audit jó nemzetközi gyakorlata. Dr. Mogyorósy Gábor (Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet) A klinikai audit a jelenlegi gyakorlat kritikus és szisztematikus felülvizsgálatát,

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA

A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben Területi együttműködések kialakítása A BELLA PROGRAM SZEGEDI ADAPTÁCIÓJA Dr. Kovács Iván Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu ASZTMA Ön és az asztma www.onesazasztma.hu Tartalom Bevezetés 2 Mi az asztma? 4 Mi okozza az asztmát? 6 Asztmatriggerek 8 Az asztma kontrollálása 10 Milyen kezelések léteznek? 12 Bevezetés Az asztma bármilyen

Részletesebben

2010. Területi és települési tervezés Jogi segédlet. dr. Kiss Csaba EMLA 2010.

2010. Területi és települési tervezés Jogi segédlet. dr. Kiss Csaba EMLA 2010. 2010. Területi és települési tervezés Jogi segédlet dr. Kiss Csaba EMLA 2010. o l d a l 2 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 A területtel, a településsel, a fejlesztéssel, a rendezéssel, a tervezéssel, a szervezéssel

Részletesebben

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona

Szakmai Program. Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Szakmai Program Baptista Szeretetszolgálat Aranybárka Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Székhely: 2483 Gárdony, Móricz Zs. u 33. Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona Telephely: 2483 Gárdony, Móricz

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Szociális szakvizsga követelményrendszere témacsoportonként. Általános szociális, illetve gyermekvédelmi és gyermekjóléti alapismeretek

Szociális szakvizsga követelményrendszere témacsoportonként. Általános szociális, illetve gyermekvédelmi és gyermekjóléti alapismeretek Szociális szakvizsga követelményrendszere témacsoportonként Általános szociális, illetve gyermekvédelmi és gyermekjóléti alapismeretek I. Általános követelmény: A jelölt ismerje a társadalmi viszonyok,

Részletesebben

Eltérések kezelése MF 20

Eltérések kezelése MF 20 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Eltérések kezelése MF 20 Készítette: Dr. Balatoni Ildikó folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Balatoni Ildikó mb. stratégiai

Részletesebben

Asztma iskoláskor elıtt

Asztma iskoláskor elıtt Asztma iskoláskor elıtt Uhereczky Gábor uhereczky@ella.hu Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Gyermekpulmonológiai szakvizsga-elıkészítı továbbképzı tanfolyam 2010 GINA 2009 special challenges that must be

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

Lakossági véleményfeltárás

Lakossági véleményfeltárás TÁMOP-1.4.5-12/1.-2012-0002 " Fejér megyei foglalkoztatási paktum támogatása Lakossági véleményfeltárás Az éves szabadságok, valamint betegszabadság felhasználásának szokásai 2014. november 17. Készítette:

Részletesebben

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 92/B. (1) bekezdés d./pontja értelmében

Részletesebben

dr Borza Erzsébet Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Konzulens: dr Bartal Alexandra

dr Borza Erzsébet Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Konzulens: dr Bartal Alexandra dr Borza Erzsébet Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Konzulens: dr Bartal Alexandra Tartalomjegyzék Neutropéniás láz definíciója/kritériumai Profilaxis Protokoll szerinti kezelés Kórházi viszonyok bemutatása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 24-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 24-i ülésére 65/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 24-i ülésére Jegyzői törvényességi észrevétel: nincs Tárgy: A Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

Gyermekjóléti alapellátások és szociális szolgáltatások. - helyzetértékelés - 2011. március

Gyermekjóléti alapellátások és szociális szolgáltatások. - helyzetértékelés - 2011. március Gyermekjóléti alapellátások és szociális szolgáltatások - helyzetértékelés - 2011. március Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet Országos Szolgáltatás-módszertani Koordinációs Központ Tartalomjegyzék

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Pedagógiai Program (Nevelési Program)

Pedagógiai Program (Nevelési Program) Mecsekaljai Iskola Testnevelési Általános és Középiskolája Pedagógiai Program (Nevelési Program) BEVEZETŐ AZ ISKOLA MOTTÓJA: A sport megtanít arra, hogyan lehet győzni és emelt fővel veszíteni. A sport

Részletesebben

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK ANGIOLÓGIA Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB Diabéteszes láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövõdményét értjük, amelynek kialakulásában

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ 1 Egészségügyi Minisztérium FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA (SZAKOSÍTÓ KÉPZÉS) 1999. Engedélyszám: 20567/99. Érvényes visszavonásig 2 Szerkesztette: Dr. Téglásyné Bácsi

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

CSALÁD- és GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT

CSALÁD- és GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT CSALÁD- és GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ, Fióka Család- és Gyermekjóléti Központ, Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája, Nappali Melegedő és Utcai Gondozó Szolgálat

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? A diagnózis főként klinikai tünetek alapján állítható fel. 1-5 év is eltelhet,

Részletesebben

A felszívódási zavarok okai. Felszívódási zavarok, táplálékallergia. Erjedéses hasmenések. A felszívódási zavarok tünetei

A felszívódási zavarok okai. Felszívódási zavarok, táplálékallergia. Erjedéses hasmenések. A felszívódási zavarok tünetei A felszívódási zavarok okai Felszívódási zavarok, táplálékallergia Dr. Tárnok András Maldigestio (emésztés zavara) Malabsoprtio (felszívódás zavara) Egyes esetekben mindkettő egyidőben jelen van Enzim,

Részletesebben

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Csuport László www.inspiralocoaching.com 2014. június 28. Mi a stressz? VIZUALIZÁCIÓS GYAKORLAT Stresszhormonok (adrenalin, kortizol, stb.) Fokozott

Részletesebben

Rendben van a vérnyomása?

Rendben van a vérnyomása? Rendben van a vérnyomása? A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is. De előfordul az is, hogy semmilyen

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! B E S Z Á M O L Ó a Szécsény - Kistérség Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2010. évi munkájáról, a Városi Gyámhivatal munkájáról és a jegyző gyámhatósági hatáskörben végzett feladatairól Készült:

Részletesebben

Ajánlat. Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram megvalósítására Dévaványa településen

Ajánlat. Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram megvalósítására Dévaványa településen Ajánlat Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram megvalósítására Dévaványa településen Dévaványa polgármesteri hivatala 5510 Dévaványa Hősök tere 1. Papp Tibor Polgármester részére Tisztelt

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Sevelamer carbonate Zentiva 800 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy tabletta 800 mg szevelamer-karbonátot tartalmaz. A segédanyagok

Részletesebben

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa TERÁPIA Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa Cél: az életminıség javítása! CF gyógyszeres kezelése Sérült funkciók normalizálása Emésztés Táplálkozás szomatikus fejlıdés Légzés

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Család- és gyermekjóléti Központ szakmai programjának

Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Család- és gyermekjóléti Központ szakmai programjának Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Család- és gyermekjóléti Központ szakmai programjának jóváhagyására Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő:

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók SBP IRÁNYELV. Készítették: Mecsei Ilona Pacsuráné Bálint Éva Szabó János Zomboriné Batás Mária

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók SBP IRÁNYELV. Készítették: Mecsei Ilona Pacsuráné Bálint Éva Szabó János Zomboriné Batás Mária SBP SEGÉLYEZETTEK BEILLESZKEDÉSI PROGRAMJA IRÁNYELV Készítették: Mecsei Ilona Pacsuráné Bálint Éva Szabó János Zomboriné Batás Mária SBP.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13. 52/1. oldal Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése 1 1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése A kutatás célja a természetgyógyászat néven összefoglalható, alternatív és komplementer gyógyító módszerek (röviden: alternatív

Részletesebben

Platà n Szocià lis Alapà tvã ny. Felvà teli kã relem

Platà n Szocià lis Alapà tvã ny. Felvà teli kã relem Felvà teli kã relem Felvételi kérelem letöltése INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ A Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 95.. (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást

Részletesebben

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 2. számú melléklet A nehézség nem az új eszmék kialakításában rejlik, hanem a régiektől való megszabadulásban. (John Maynard Keynes közgazdász)

Részletesebben

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086.

Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat. 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382. OM azonosító: 203086. Csigaház Korai Fejlesztő Centrum Pedagógiai Szakszolgálat 4600 Kisvárda, Kölcsey utca 5. Tel.:45/556-382 OM azonosító: 203086 Munkaterv 2015-2016-os tanévre KISVÁRDA, 2015. 1 I. KISVÁRDAI KORAI FEJLESZTŐ

Részletesebben

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM Pedagógiai program I. rész NEVELÉSI PROGRAM Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 1. A társadalmi igény és az egyéni

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Benzalkónium-klorid, dinátrium-edetát, tisztított víz és 3,6%-os sósav a ph beállításához.

SEGÉDANYAG: Benzalkónium-klorid, dinátrium-edetát, tisztított víz és 3,6%-os sósav a ph beállításához. SPIRIVA RESPIMAT 2,5 MIKROGRAMM INHALÁCIÓS OLDAT Spiriva Respimat 2,5 mikrogramm inhalációs oldat tiotropium HATÓANYAG: Tiotropium. Az adagolt dózis 2,5 mcg tiotropium befújásonként (két befújás tartalmaz

Részletesebben

Európai képzési program

Európai képzési program SZAKMAI-KÉPZÉSI PROFILOK TRANSZFERE AZ ELHAGYOTTAKHOZ FÛZÕDÕ SEGÍTÕ KAPCSOLAT FEJLESZTÉSÉRE (GYERMEKEK, SERDÜLOK, IDOSEK) A dokumentum száma: 4.1.hu Európai képzési program az elhagyott idõsek segítésében

Részletesebben

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra 1 Óra címe 8. AZ EMBERI ÉLET LÉPCSŐIN Tematikai egység II. Egészséges élet Kerettantervi kapcsolódás Ajánlott időkeret Fejlődés és szükségletek Hogyan változtak testi, lelki, szellemi tulajdonságaim az

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2009/2010. tanév ÓVODÁK ARÉNA ÓVODA

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2009/2010. tanév ÓVODÁK ARÉNA ÓVODA 1.sz. melléklet A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2009/2010. tanév ÓVODÁK ARÉNA ÓVODA A szervezeti felépítés átalakítását nem terveztük. ÖMIP célok A fenntartó minden intézményre érvényes

Részletesebben

KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE

KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE (MP 057.B1) Készítette: Dr. Balogh Zoltán egyetemi adjunktus Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben

BEST OF BELLA IV. AZ INFEKCIÓKONTROLL TÉMAKÖRÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEGJOBB GYAKORLATOK

BEST OF BELLA IV. AZ INFEKCIÓKONTROLL TÉMAKÖRÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEGJOBB GYAKORLATOK BEST OF BELLA IV. AZ INFEKCIÓKONTROLL TÉMAKÖRÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEGJOBB GYAKORLATOK DR. RÁKAY ERZSÉBET XXXIV. BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM 2016.04.21. EURÓPÁBAN ÉVENTE HÁROMMILLIÓAN FERTŐZŐDNEK MEG EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Budapest, 2010.március 24. K.M.O.K.Mosdós, Tüdı-és Szívkórház Gyermekosztály, Dr.Gyurkovits Kálmán

Budapest, 2010.március 24. K.M.O.K.Mosdós, Tüdı-és Szívkórház Gyermekosztály, Dr.Gyurkovits Kálmán CYSTÁS S FIBROSIS Továbbk bbképzı elıad adás Budapest, 2010.március 24. K.M.O.K.Mosdós, Tüdı-és Szívkórház Gyermekosztály, Dr.Gyurkovits Kálmán DEFINÍCI CIÓ / CF 1936: pancreas cystic fibrosis 1953: :

Részletesebben

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a 1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a gyermek növekedését és testi fejlődését befolyásoló belső, külső tényezőket, az öröklés és a környezet szerepét a fejlődésben!

Részletesebben

K u t a t á s. Demensek a szociális ellátórendszerben. Gyarmati Andrea

K u t a t á s. Demensek a szociális ellátórendszerben. Gyarmati Andrea K u t a t á s Gyarmati Andrea Demensek a szociális ellátórendszerben Bevezetés Jelen tanulmány a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Módszertani csoportja által életre hívott idõsügyi munkacsoport 1

Részletesebben

MI A KLINIKAI PSZICHOLÓGIA? Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés 1. évfolyam

MI A KLINIKAI PSZICHOLÓGIA? Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés 1. évfolyam MI A KLINIKAI PSZICHOLÓGIA? Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés 1. évfolyam A klinikai pszichológia a lélektan tudományán, ismeretanyagán illetve módszerein

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásának átfogó értékelése Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Kádasné Öreg Julianna igazgató,

Részletesebben

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Miseta Ildikó XLVIII. Rozsnyay Emlékverseny 2013. május10-12. Miskolctapolca Bevezetés Előadás vázlata Multirezisztenskórokozók

Részletesebben

Dr. Balogh Sándor PhD.

Dr. Balogh Sándor PhD. Szekunder prevenció: Hipertónia Dr. Balogh Sándor PhD. A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Oki összefüggés a 10 leggyakoribb kockázati tényező és betegség között a

Részletesebben

Klasszifikáció, nozológia a pszichiátriában. PTE ÁOK Pszichiátriai Klinika Pécs

Klasszifikáció, nozológia a pszichiátriában. PTE ÁOK Pszichiátriai Klinika Pécs Klasszifikáció, nozológia a pszichiátriában PTE ÁOK Pszichiátriai Klinika Pécs Van e szükség pszichiátriai betegségtanra, klasszifikációra? Individuális kóros emberi viselkedés beskatulyázása, cimkézése,

Részletesebben

AZ ORVOSI KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE AZ ORVOS BETEG KAPCSOLAT JAVÍTÁSÁBAN

AZ ORVOSI KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE AZ ORVOS BETEG KAPCSOLAT JAVÍTÁSÁBAN AZ ORVOSI KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE AZ ORVOS BETEG KAPCSOLAT JAVÍTÁSÁBAN DR. MÁTÉ ORSOLYA Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015.OKTÓBER 02. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi,

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2010/2011. tanév ÓVODÁK ARÉNA ÓVODA

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2010/2011. tanév ÓVODÁK ARÉNA ÓVODA A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2010/2011. tanév ÓVODÁK 1. sz. melléklet ÖMIP célok ARÉNA ÓVODA A fenntartó minden intézményre érvényes céljai: - Az óvodák programkínálatukkal, családias

Részletesebben

Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik)

Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik) Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik) Dr. Nagy Judit Vázlat - CKD mint népegészségügyi probléma

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171). MEFORAL 850 MG FILMTABLETTA Meforal 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid 10 év feletti gyermekek és felnõttek részére HATÓANYAG: 850 mg metformin-hidroklorid (megfelel 662,9 mg metforminnak) filmtablettánként.

Részletesebben