FORDÍTÓPROGRAMOK. MKSA3144F kidolgozott tételek ás verzió január 21., Domján Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FORDÍTÓPROGRAMOK. MKSA3144F kidolgozott tételek. 0.6 -ás verzió. 2006 január 21., Domján Tamás"

Átírás

1 FORDÍTÓPROGRAMOK MKSA3144F kidolgozott tételek 0.6 -ás verzió 2006 január 21., Domján Tamás A dokumentum alapja egy puska és Tóth Péter által készített jegyzet volt, azt egészítettem ki, így hibákat, hiányosságokat tartalmazhat!

2 1. A fordító program felépítése: (rajz, egy-egy mondat az elemek be- és kimeneteiről, feladataikról) A fordító egy forrásnyelvről (pl: C) egy célnyelvre (Assembly, gépikód) fordít közölve az esetleges hibákat. De tetszőleges program is lehet. Egy program bemeneteit jól, lehetőleg formálisan definiálni kell. Kimenetének értelmezhetőnek kell lennie egy másik program, vagy egy felhasználó számára. A program adatokon műveleteket végez. A bemenetek és az adatszerkezetek, illetve az adatszerkezetek és a kimenet közti leképezést a fordító végzi. Lexikai elemzés: A forrásnyelvű szöveget elejétől a végéig karakterenként beolvassuk, és olyan szakaszokra bontjuk (ún.: tokenekre), melyekben szereplő karaktereknek együtt van értelme. Példa: position:= initial+ rate* 60 Tokenekre bontva: 1. position azonosító 2. := értékadás szimbólum 3. initial azonosító 4. + összeadás jel 5. rate azonosító 6. * szorzás jel szám Megjegyzés: a lexikai elmzés során a tokenek közti elválasztó karaktereket elhagyjuk Természetes nyelvi analógia: a szöveget szavakra bontjuk. Szintaktikai elemzés: Más néven hierarchikus elemzésnek vagy (parsing) parzolásnak nevezzük. Tokeneket szervez hierarchiába nyelvtani szabályok alapján. Példa: 1.Minden azonosító egy kifejezés 2.Minden szám is egy kifejezés 3.Ha exp1 és exp2 kifejezések, akkor exp1*exp2 is kifejezés 4.Ha id azonosító és exp egy kifejezés, akkor id:=exp egy állítás 2.

3 A szintaktikai elemzés eredménye a tokenekkapcsolatát leíró fa: szintaxis fa Tremészetes nyelvi analógia: a nyelvtani mondatrészek. Szemantikai elemzés: Ellenőrzi, hogy a formailag helyes szövegrészeknek van e értelme. Tipikus feladat a típusegyeztetés. Közbülő kód generálás: Olyan reprezentációját képezi a nyelvnek, amely könnyen felépíthető és belőle a kimenet könnyen generálható. Példa: egy dinamikusan tárolt fa A kód optimalizálót és a kód generálót most nem tárgyaljuk. Szimbólumtábla kezelő: Egy szöveg tartalmazhat azonosítókat, és egy azonosító hivatkozhat: konstansra, változóra, függvényre. Egy fordító alapvető feladata, hogy rögzítse a szövegben lévő azonosítókat, a hozzájuk tartozó adatokkal együtt. Például: mi egy azonosító: neve, típusa, érvényessége (a szövegen belül), hivatkozott információ helye a memóriában Megjegyzés: ezeket az adatokat a szimbólumtábla tárolja; a szemantikai elemzés során a szimbólum táblából olvassuk ki az azonosítók típusát. Hibakezelő: A fordítás minden lépése okozhat hibákat. A szintaktikai és a szemantikai elemzés során fény derül a hibák többségére. Olyan fordító, amely megáll az első hibánál, kevésbé hasznos (minnél több hibát írjon ki). 3.

4 2. Környezetfüggetlen nyelvtan: (definició, levezetés, levezetési fa, egyértleműség, asszociativitás, precedencia megadása) Egy nyelvet az határoz meg, hogyan néz ki: szintaxis, és hogy mi a jelentése: szemantikája. Környezetfüggetlen nyelvtanokat bevezetjük a szintaxis meghatározásához. Ez segít a nyelv értelmezésében. Elemei: - a tokeneket tekintjük formális szimbólumnak, - nemterminálisok, - levezetési szabályok, - kiindulási szimbólum. Levezetési szabály: nemterminális -> terminálisok és nemterminálisok sorozata. Azaz: a kezdőszimbólumtól indulva a nemterminálisokat lecserélve valamely levezetési szabály jobb oldalán álló kifejezéssel míg csak terminálisokból, tehát tokenekből álló sorozathoz nem jutunk. Ezt szemlélteti a levezetési fa: RAJZ(19 oldal)! Levezetési fák: Egy adott környezetfüggetlen nyelvtan esetén a következő tulajdonságok teljesülniek: 1. A gyökér címkéje a kiindulási szimbólum. 2. Egy levél címkéje token vagy e. 3. Közbülső csúcs címkéje nemterminális. 4. Ha A egy közbülső csúcs címkéje, X1, Xn a gyermekeinek címkéje és n csúcs gyermekeinek száma, akkor: A X1,X2 Xn egy levezetési szabály és A e esetén az A címkéjű csúcsnak csak egy gyereke van. Ha a leveleket balról jobbra összeolvassuk, megkapjuk a levezetett szót. Az az eljárás, mely során egy token sorozathoz meghatározzuk a levezetési fát az a levezetés vagy parzolás(parsing). Egyértelműség: Ha egy sorozat egyazon nyelvtanból többféleképpen is levezethető, a nyelv nem egyértelmű. Ennek bizonyítéka, ha több levezetési fa is tartozhat hozzá. Associativitás: Mi a kiértékelési sorrendje? Plusz információt kell bevinni a nyelvtanba. A + és a műveletek illetve a * és az / műveleteket balról jobbra végezzük, balasszociatív. Programozási nyelvekben az értékadás jobbról balra történik, jobbasszociatív. Precedencia megadása: Az operátorok kiértékelési sorrendje. Kiértékelési sorrendben előrébb van a * mint a + azaz előbb el kell végezni a szorzást majd az összeadást. A különböző precedencia-szintekhez külön nemterminálisokat vezetünk be. 4.

5 3. Szintaxis vezérelt definíció: (szintetizált attribútumok kiszámítása, mélységi bejárás, örökölt vagy származtatott attribútumok, függőségi gráf, topológiai rendezés) Szintaxis vezérelt fordításhoz szintaxis vezérelt definíciókat használunk. Szintaxis vezérelt definíció esetén: bemenet szintaktikai szerkezetét egy környezetfüggetlen nyelvtan határozza meg. szimbólumokhoz attribútumokat vagy tulajdonságokat rendelünk. levezetési szabályokhoz szemantikai szabályokat rendelünk, amelyek megadják egy nyelvtani szabály bal oldalán álló szimbólum attribútumának számítási módját. Szintetizált attribútumról beszélünk, ha értékét a kiértékelési fában hozzá tartozó csúcs gyermekeinek attribútumából számítjuk. Példa(postfix->infix): szét fejteni re fával. Mélységi bejárás: A kiértékelési fa minden olyan bejárása célravezető, ahol egy csúcs gyermekeit előbb értékeljük ki mint magát a csúcsot. Ennek egy könnyen megvalósítható módja a mélységi bejárás rekurzív eljárással. Származtatott vagy örökölt attribútum A fában egy csúcshoz tartozó szimbólum attribútumait a szülők és testvérek attribútumaiból számoljuk; Szabályban: a jobb oldalon álló szimbólumok attribútumait a bal és a jobb oldalon álló szimbólumok attribútumaiból számoljuk. Függőségi gráf: Csúcsok: attribútumok Élek: ha a értékéből kiszámoljuk b -t, akkor b függ a -tól, amit a->b jelöl. Topológiai rendezésnek nevezzük a csúcsok egy V1,V2,,Vn sorrendjét, ha minden Vi->Vj élre i < j a rendezés szerint; A topológikus rendezés ad egy megfelelő sorrendet az attribútumok kiértékelésére. 5.

6 4.Fordítási sémák: (megadása, jelölése levezetési fában, bejárási sorrend) A továbbiakban eljárásszerűen adjuk meg a fordítás módját. A fordítási séma egy olyan környezetfüggetlen nyelvtan, ahol a szabályok jobb oldalába programrészleteket, úgynevezett szemantikai akciókat ( semanticaction) ágyazunk. A fordítási séma abban különbözik a szintaxis vezérelt definíciótól, hogy a szemantikai szabályok kiértékelési sorrendje egyértelműen meghatározott a szemantikai akciók szabályon belüli helye alapján, és a mélységi bejárást feltételezve. A szemantikai akciókat a szabályon belül kapcsos zárójelbe tesszük. Példa: expr -> expr + term! Pl.: expr expr + term { print( + ) } expr expr - term { print( - ) } expr term term 0 { print( 0 ) } term 1 { print( 1 ) }.... term 9 { print( 9 ) } A szintaxisvezérelt definíció alkalmazásával ellentétben nincs mindig szükség átmeneti tárolásra. Ha egy szabályban szemantikai akció szerepel, akkor a kiértékelési fában a szabály bal oldalán szereplő csúcshoz egy plusz gyermeket veszünk fel, szaggatott vonallal csatolva és a szemantikai akcióval címkézve. Példa: szét fejteni re fával! A bejárási sorrend kötött. 6.

7 5. Egyszerű levezetők: (visszalépéses algoritmus, előrejelző levezető) Azt az eljárást, amely során megadjuk, hogy egy kifejezés (tokenek sorozata) hogyan vezethető le nyelvtani szabályokkal, levezetésnek vagy parzolásnak hívjuk. A levezetés egyben a levezetési fa felépítését is jelenti. Ezen eljárások többsége két csoportra osztható: top down: gyökértő a levelek fele bottom up: levelektől a gyökér felé A top down módszerek általában könnyebben végrehajthatók. A bottom up módszerek a nyelvek bővebb osztályának kezelésére alkalmasak. Top-Down levezetés: Visszalépéses algoritmussal (back-tracking): 1. Tekintsük a token sorozat bal oldalán álló első tokent és a nyelvtan kiindulási szimbólumára vonatkozó szabályokat. Pl.: aaab, S 2. Vegyünk egy olyan levezetési szabályt, mely jobb oldalának bal oldalán ez a token áll. S asb 3. A kiválasztott szabályok alapján próbáljuk levezetni a következő tokent a) a terminálisokat egyeztetjük b) a nem terminálisokból levezetjük (2. lépés rekurzív hívása). Ha a 3.a vagy a 3.b nem sikerül akkor visszatérünk a 2. Lépésre, s újabb szabályt választunk, ha ilyen nincs akkor visszalépünk a rekurzióban. Ezt az algoritmust olyan nyelvtanokra tudjuk hatékonyan alkalmazni, ahol a szabályok jobb oldalának bal oldalán nem áll nemterminális. Azt a speciális esetet, amikor nincs szükség visszalépésre, előrejelző levezetésnek (predictive parsing) hívjuk. Előrejelző levezetés: rekurzív eljárások egy halmaza dolgozza fel; a nyelvtan minden nemterminálisához egy-egy rekurzív eljárás tartozik; Előrejelző levezetés esetén a következő illesztendő token (lookahead) alapján egyértelműen eldönthető, hogy mely szabályt kell alkalmazni, illetve mely eljárást kell meghívni. Az előrejelző levezetés arra a feltevésre hagyatkozik, hogy egyértelműen eldönthető, hogy a következő token mely szabályból vezethető le, másképp mi lehet az első token, ami egy szabály alkalmazása után generálódik. Ezen tokeneket jelöli a FIRSThalmaz. Példa: type-ból levezethető szabályokról kell döntenünk Ha van két levezetési szabály A α és A β,mélységi levezetés visszalépés nélkül akkor lehetséges, ha FIRST(α) FIRST(β) = Ø (diszjunkt). e szabályok kezelése: A nemterminális e szabályokat akkor alkalmazzuk, ha a nemterminálisraa többi szabály nem alkalmazható ( nem kell hibát jelezni, error helyette ezt alkalmazzuk). A First halmazok meghatározása: Abban az esetben, ha a nyelvtan nem tartalmaz nemterminális e alakú szabályokat akkor egy nemterminálishoz tartozó First halmaz tartalma a szabályok jobb oldalának bal szélén álló terminálisokhalmaza, és az itt álló nemterminálisok FIRST halmazának uniója. Pl: A B; A C; A a; A b esetén FIRST(A) = {a,b} FIRST(B) FIRST(C) 7.

8 6. Lexikai elemző: (felépítése, alapfogalmak (token, lexéma), hibavisszaállítási stratégia, pufferelés) Lexikai elemzés: A forrásnyelvű szöveget elejétől a végéig karakterenként beolvassuk, és olyan szakaszokra bontjuk (ún.: tokenekre), melyekben szereplő karaktereknek együtt van értelme.pl: position := initial+ rate* 60 ahol position = azonosító, := értékadási szimbólum, initial = azonosító, + = összeadás jel, rate = azonosító, * =szorzás jel, 60 = szám. A tokenek közötti elválasztó karaktereket elhagyjuk. Természetes nyelvi analógia: a szöveget szavakra bontjuk. Alapfogalmak: Token: szintaktikai és szemantikai szempontból azonosan kezelt fogalom, amit a nyelvtanban egy szimbólum jelöl. Egy tokenhez tartozó mintázat: olyan karaktersorozatok, amik egyazon tokent eredményeznek. Lexéma: egy minta konkrét előfordulása a szövegben. Előfeldolgozás: Ismeretlen karaktersorozatról azt feltételezzük, hogy új azonosító. Ha a feldolgozás további része ezen feltevés mellett nem lehetséges, akkor visszalépünk, és próbáljuk a hibákat megkeresni: - egy karaktert törlünk, - beszúrunk, - két szomszédos karaktert felcserélünk, - egy karaktert kicserélünk. Alapelv: Azt a megoldást keressük, ami a legkevesebb módosítással vezet értelmezhető sorozathoz. Ezek a hibák száma. Hiba-visszaállítási stratégiák ( error recovery ): pánikszerű (panicmode) egy blokkot hagy figyelmen kívül pl.: egy sort, egy begin-end pár közötti részt a hiba környezetében kifejezés szintű visszaállítás (phraselevel) lokális javítások, ahol a levezető elakad pl.: vessző, pontosvessző csere, pontosvessző hozzáadása, pontosvessző figyelmen kívül hagyása. hiba előrevetítés (error production) tipikus hibák ismeretében olyan nyelvtan készítése, hibás kifejezéseket is eredményez, és ilyet levezetve pontos hibaüzenetet ad globális javítás (global correction) teljes szöveg legkevesebb javításával azt értelmessé tenni. Nagyon hasznos, de borzasztó költséges. Pufferelés (Buffering): Ha több karakternyi előre és visszalépésre van szükség, akkor annak érdekében, hogy a karaktereket ne kelljen oda-vissza mozgatni, puffereljük és indexeljük őket. 8.

9 7. Tokenek megadása: (reguláris kifejezés, reguláris definició, reguláris kifejezésben használt további jelölések) Token: szintaktikai és szemantikai szempontból azonosan kezelt fogalom, amit a nyelvtanban egy szimbólum jelöl Reguláris kifejezés: Egy ábécé minden eleme és e reguláris kifejezés. A kifejezés által definiált nyelvek: L(δ) = {δ} bármely δ Σ U{e} Ha r és s reguláris kifejezés, akkor r s reguláris kifejezés és L(r s) = L(r) L(s) r s reguláris kifejezés és L(r s) = L(r)L(s) r* reguláris kifejezés és L(r*) = L(r)* L((r)) = L(r) (extra zárójelezés megengedett) Reguláris definíció: azon 1 reguláris kifejezés az ábécé felett; azon 2 ; azon k reguláris kifejezés az ábécé elemei és azon 1, azon 2, azon k-1 azonosítók felett. További jelölések: Előfordulások számára: (r)? L(r)U{e} (r)+ L(r)L(r)* Karakter osztályok: [abc] azaz ([abc]=a b c) L([abc])={a}U{b}U{c} [A-Z] azaz ([A-Z]=A B C Z) L([A-Z])={A}U{B}U{C}U U{Z} 9.

10 8. Szintaktikai elemző: (felépítése, hiba-visszalállítási stratégia, CFG-vel megadott nyelvek felismerése veremautómatával) A szintaktikai elemző helye a fordítás folyamatában: Nyelvek: Church tétel: általános nyelvtan által adott nyelvek és a Turinggép által elfogadott nyelvek ekvivalenciája. Cocke-Younger-Kamasi algoritmus általános nyelvtanok alapján képes nyelveket levezetni Minél szűkebb a nyelvi osztály annál hatékonyabb levezető algoritmusok tartoznak hozzá Hibakezelés alapelvei: A hiba mibenlétét tisztán és pontosan meg kell tudnunk fogalmazni. Gyorsan vissza kell tudni állítani a hibákat, hogy további hibákat detektálhassunk A hiba kezelő ( és detektáló ) nem lassíthatja le túlságosan a hibátlan nyelvek fordítását Hiba-visszaállítási stratégiák ( error recovery ): pánikszerű (panicmode) egy blokkot hagy figyelmen kívül pl.: egy sort, egy begin-end pár közötti részt a hiba környezetében kifejezés szintű visszaállítás (phraselevel) lokális javítások, ahol a levezető elakad pl.: vessző, pontosvessző csere, pontosvessző hozzáadása, pontosvessző figyelmen kívül hagyása. hiba előrevetítés (error production) tipikus hibák ismeretében olyan nyelvtan készítése, hibás kifejezéseket is eredményez, és ilyet levezetve pontos hibaüzenetet ad globális javítás (global correction) teljes szöveg legkevesebb javításával azt értelmessé tenni. Nagyon hasznos, de borzasztó költséges. Nyelv meghatározása: reguláris kifejezésből, hogy kapok környezetfüggetlen nyelvtant? => reguláris kifejezés NFA környezetfüggetlen nyelvtan (reguláris nyelvtan). Egy környezetfüggetlen nyelvtan pontosan akkor reguláris, ha R (V\ ) x * x ((V\ ) e) Megvalósítás veremmel: - a bemenetet pakoljuk a verembe, amíg nem redukálható, - környezetfüggetlen nyelvtan: ha egy szó levezethető, akkor mindig a leginkább jobbra levő nem terminális kifejtve is levezethető, így a handle mindig a verem tetején lesz. 10.

11 9.Környezetfüggetlen nyelvtan II: (balrakurzió-mentesítés, balfaktorizálás, átviteli diagrammok) A top-down levezetés nem tudja lekezelni a bal rekurzív nyelveket, így egy balrekurzió mentesítő transzformációra van szükség. (A balrekurzió-mentesítés előtt még kör ill. e mentesíteni kell! ) Balrekurzió eltüntetése: a bementként megadottal megegyező, balrekurzió mentes nyelvtan létrehozása A Aα 1 Aα 2 Aα 3 Aα m β 1 β 2 β n helyett: A β 1 A β 2 A β n A és A α 1 A α 2 A α m A e A bal fatorizálás olyankor hasznos, mikor predektív parzolás-ra (előrejelző levezetés) alkalmas nyelvtant szeretnénk előállítani. Bal faktorizálás: azonos előtagok eltüntetése A αβ 1 αβ 2 αβ n γ Helyett: A αa γ és A β 1 β 2 β n Átviteli diagrammok az előrejelző levezetéshez Átviteli diagram (transition diagram) létrehozásának feltétele, hogy először eltüntessük a bal rekurziót a nyelvtanból, aztán balfaktorizáljuk a nyelvtant, vagyis determinisztikusnak kell lennie. (azaz ne létezzen több átvitel egy állapotból ugyanarra a bemenetre; egyértelmű nyelvtant próbáljunk meghatározni és ha a nem determinizmus nem tüntethető el, akkor előrejelző levezetés nem megvalósítható) Példa: Az alábbi ábrán összegyüjtöttük a következő nyelvtan átviteli diagramját (E TE'; E' +TE' e; T FT'; T' *FT' e; F (E) id) Az átviteli diagrammokat, a nyelvtanhoz hasonlóan, egyszerüsíthetjük, egymásba vonhatjuk: E' esetén: E esetén: Ezt követően az E' diagram elhagyható. Hasonló technikák alkalmazhatók T és T' esetében is. A leegyszerüsített predektív parzolással készített C fordító 20-25% gyorsabb, mint az eredeti. 11.

12 10. TOP-DOWN levezetés: (FIRST és FOLLOW halmazok elkészítése, LL(1) nyelvek, LL(1) levezetési táblák alkalmazása) Az előrejelző levezetés (levezetési táblázat) létrehozásához két segédfüggvény szükségeltetik: FIRST: 1.Ha X egy terminális, akkor FIRST(X) = {X} 2.Ha van X e szabály, akkor e FIRST(X) 3.Ha x egy nem terminális és x y 1 y 2 y k egy szabály, akkor: a, Minden j k-ra, ha e FIRST(y i ) minden i=1,2,,j-1-re, akkor FIRST(y j )\{e} FIRST(x) b, ha e FIRST(y i ) minden i=1,2,,k -ra akkor e FIRST(x) FOLLOW: 1.Legyen $ FOLLOW(S), ahol S a kezdőszimbólum és $ a bemenetet lezáró szimbólum. 2.Ha létezik A αbβ szabály, akkor legyen FIRST(β)\{e} FOLLOW (B) 3.Ha létezik A αβ vagy A αbβ ahol e FIRST(β) akkor FOLLOW(A) FOLLOW(B) Algoritmus: - A nyelvtan minden A α szabályhoz hajtsuk végre 2-t és 3-t - Minden a FIRST(α) terminálisra legyen (A α) M(A,a). - Ha e FIRST(α), akkor legyen (A α) M(A,b) minden b FOLLOW(A) terminálisra vagy $-ra. - Minden nem definiált mezőjébe M-nek írjunk hibajelet. LL(1) nyelvek Ha a nyelvtan nem egyértelmű vagy bal rekurzív, akkor biztosan lesz legalább egy cellája a levezetési táblázatnak, ami egynél több szabályt tartalmaz. Előrejelző levezetés csak akkor alkalmazható, ha minden cella legfeljebb egy szabályt tartalmaz. Azokat a nyelveket, melyekre a levezetési táblázat minden cellája legfeljebb egy szabályt tartalmaz, LL(1) nyelveknek hívjuk. Az első L jelenti, hogy balról olvasva; a második L, hogy a legbaloldalibb nem terminálist tekintve; az 1 -es, hogy egy karakter előreolvasás alapján eldönthető egyértelműen, hogy melyik szabályt kell alkalmazni. LL(1) nyelvek megkülönböztető tulajdonságai: Ha A α β része a nyelvnek, akkor 1. α -ból és β-ból nem vezethető le ugyanolyan terminálissal kezdődő szó 2. α és β közül legfeljebb az egyikből vezethető le e 3. Ha β *e, akkor α -ból nem vezethető le olyan a terminálissal kezdődő szó, melyre a FOLLOW(A) LL(1) Levezetési tábla 12.

13 11. Botton-Up levezetés: (akciók, dilemmák, SLR levezetési tábla alkalmazása) Alulról felfelé parzolás (Bottom-up) vagy más néven az eltol-redukál (shift reduce) levezetők: építés a levéltől kezdve, a szabályokat visszafelé alkalmazva, szövegrész cseréje nem-terminálisra => redukció, mígnem a kezdő szimbólumhoz jutunk. Példa: S aabf; A Abc b; B d nyelvtan esetén: abbcdf; aabcdf; aadf; aabf; S Handle (fogódzó, kapaszkodó): az a mintázat amire visszafelé alkalmazunk egy szabályt Példa: E E+E; E E*E; E (E); E id nyelvtan esetén: Megvalósítás veremmel a bemenetet pakoljuk a verembe, amíg nem redukálható CFG: ha egy szó levezethető, akkor mindig a leginkább jobbra levő nem terminálist kifejtve is levezethető (rightmost derivation), így a handle mindig a verem tetején lesz Akciók: 1.eltolás (bemenet verem) (shift) 2.redukálás (szabály alkalmazása visszafelé) (reduce) 3.elfogad (accept) 4.hiba (error) Dilemmák: eltol / redukál dilemma: eltol vagy redukál? redukál / redukál dilemma: mely szabályt alkalmazzuk? Példa: 13.

14 SLR levezetési táblázat készítése: SLR = SimpleLR LR(0) tételek: szabályok és a jobb oldalon egy pont: A XYZ; A X YZ; A XY Z; A XYZ Ha a pont előtti részből levezethető szimbólum sorozat van a veremben, akkor arra számítunk, hogy a pont utáni részből levezethető szimbólum sorozat van a bemeneten. Lezárt (closure): Legyen I egy tételhalmaz: 1.Kezdetben I lezárt(i) 2.Ha A α Bβ lezárt(i) és B σ egy szabály, akkor B σ lezárt(i) a másodikat addig alkalmazzuk, míg új tétel kerül a lezárt(i)-be. Példa: E E; E E+T T; T T*F F; F (E) id nyelvtanra nézve: Legyen I={E.E} ekkor lezárt(i)={e E; E E+T; E T; T T*F; T F; T (E); T id} Lépés (goto): lépés(i,x) olyan A α X β tételeket tartalmazó halmaz lezártja, amelyekre A α X β I SLR levezetési tábla generálása: 14.

15 12. Attribútumok kiszámítása: (szimtetizált attribútumok alulról felfelé, szimtetizált attribútumok felülről lefelé, L-attribútumok kifejezése felülről lefelé, L-attribútumok kifejezése alulról felfelé) Szintetizált attribútumok: A levezetési fában a gyermekekhez rendelt attribútumokból számoljuk a szülő attribútumait Szabályban: a bal oldalon álló szimbólum attribútuma a jobb oldalon álló szimbólumok attribútumainak függvénye. 116 oldal környékén van erről szó! 15.

16 13.Egyszerű típus ellenőrzők: (kifejezések, állítások, szekvencia, elágazás, ciklus, függvény) Egyszerű: Olyan nyelvekre használható, ahol az azonosítókat előre kell definiálni (előbb definiálni mint használni). Például: D - deklaráció, E - kifejezés, T - típus, - pointer. A típus ellenőrzés fordítási sémával megadható. type attribútumot rendelünk a nem terminálisokhoz melynek lehetséges értékei típusok vagy type error. Kifejezések típusellenőrése: lookup: szimbólumtáblában való keresés Állítások típusellenőrzése: - csak típus ellenőrzés, - az érték vagy void = valós vagy type_error = hibás. Pl.: Értékadás: S id:=e {S.type := if id.type = E.type then void else type_error} Feltételes kifejezés: (elágazás) S if E then S 1 {S.type := if E.type = boolean then S 1.type else type_error} Ciklus: S while E do S 1 {if E.type = S.type = boolean then S 1.type else type_error} Szekvencia: S S 1 ;S 2 {S.type := if S 1.type = void and S 2.type = void then void else type_error} Függvények típus ellenőrzése: E E(E) - egy függvény típusa: s t ha S az argumentum típusa és t a visszaállítási érték típusa. E E 1 (E 2 ) {E.type: = if E 2.type = S and E 1.type = S t then t else type_error} 16.

Fordítóprogramok felépítése, az egyes programok feladata. A következő jelölésmódot használjuk: program(bemenet)(kimenet)

Fordítóprogramok felépítése, az egyes programok feladata. A következő jelölésmódot használjuk: program(bemenet)(kimenet) Fordítóprogramok. (Fordítóprogramok felépítése, az egyes komponensek feladata. A lexikáliselemző működése, implementációja. Szintaktikus elemző algoritmusok csoportosítása, összehasonlítása; létrehozásuk

Részletesebben

9. előadás Környezetfüggetlen nyelvek

9. előadás Környezetfüggetlen nyelvek 9. előadás Környezetfüggetlen nyelvek Dr. Kallós Gábor 2015 2016 1 Tartalom Bevezetés CF nyelv példák Nyelvek és nyelvtanok egy- és többértelműsége Bal- és jobboldali levezetések A fák magassága és határa

Részletesebben

A digitális számítás elmélete

A digitális számítás elmélete A digitális számítás elmélete 1. előadás szept. 19. Determinisztikus véges automaták 1. Példa: Fotocellás ajtó m m m k b s = mindkét helyen = kint = bent = sehol k k b s m csukva b nyitva csukva nyitva

Részletesebben

Fordítóprogramok. Ajánlott irodalom. Jelölések 2. Jelölések 1. Fordítóprogramok szerkezete. Elıadó: Pozsgai Tamás. Aho-Sethi-Ullmann: Compilers

Fordítóprogramok. Ajánlott irodalom. Jelölések 2. Jelölések 1. Fordítóprogramok szerkezete. Elıadó: Pozsgai Tamás. Aho-Sethi-Ullmann: Compilers Fordítóprogramok Ajánlott irodalom Fordítóprogramok szerkezete Aho-Sethi-Ullmann: Compilers Csörnyei Zoltán: Fordítóprogramok Elıadó: Pozsgai Tamás A jegyzet Csörnyei Zoltán: Fordítóprogramok címő könyvének

Részletesebben

FORDÍTÓPROGRAMOK. I. Előadás. Műszaki informatika szakos hallgatók számára Veszprémi Egyetem Számítástudomány Alkalmazása Tanszék 2002.

FORDÍTÓPROGRAMOK. I. Előadás. Műszaki informatika szakos hallgatók számára Veszprémi Egyetem Számítástudomány Alkalmazása Tanszék 2002. FORDÍTÓPROGRAMOK I. Előadás Műszaki informatika szakos hallgatók számára Veszprémi Egyetem Számítástudomány Alkalmazása Tanszék 2002. Ajánlott irodalom: Alfred V. Aho, Ravi Sethi, Jeffrey D. Ullman Compilers

Részletesebben

Mesterséges intelligencia 1 előadások

Mesterséges intelligencia 1 előadások VÁRTERÉSZ MAGDA Mesterséges intelligencia 1 előadások 2006/07-es tanév Tartalomjegyzék 1. A problémareprezentáció 4 1.1. Az állapottér-reprezentáció.................................................. 5

Részletesebben

Halmazok. Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai.

Halmazok. Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai. Halmazok Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai. 1. lapfogalmak halmaz és az eleme fogalmakat alapfogalmaknak tekintjük, nem deniáljuk ket. Jelölés: x H,

Részletesebben

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai Bevezetés Az ábrázoló geometria célja a háromdimenziós térben elhelyezkedő alakzatok helyzeti és metrikus viszonyainak egyértelműen és egyértelműen visszaállítható (rekonstruálható) módon történő való

Részletesebben

Bevezetés a programozásba. 12. Előadás: 8 királynő

Bevezetés a programozásba. 12. Előadás: 8 királynő Bevezetés a programozásba 12. Előadás: 8 királynő A 8 királynő feladat Egy sakktáblára tennénk 8 királynőt, úgy, hogy ne álljon egyik sem ütésben Ez nem triviális feladat, a lehetséges 64*63*62*61*60*59*58*57/8!=4'426'165'368

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

2.3. A C nyelv utasításai

2.3. A C nyelv utasításai 2.3. A C nyelv utasításai A C szabvány hét csoportban osztályozza a C nyelv utasításait: Csoport Kulcsszavak, ill. jelölések Kifejezés utasítás Üres utasítás: ; Összetett utasítás: } Szelekciós utasítások:

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

Ködös határ (Félreértés, hiba)

Ködös határ (Félreértés, hiba) Informális vs. formális probléma leírás Valós világ (Domain) Ködös határ (Félreértés, hiba) Formális világ (Hibás eredmény) (Megoldás) A specifikáci ció csak nagyvonalakban írja le a valóságos problémát,

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3)

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3) Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.17. -1- Tömbök Azonos típusú adatok tárolására. Index

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Bináris keres fák kiegyensúlyozásai. Egyed Boglárka

Bináris keres fák kiegyensúlyozásai. Egyed Boglárka Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Bináris keres fák kiegyensúlyozásai BSc szakdolgozat Egyed Boglárka Matematika BSc, Alkalmazott matematikus szakirány Témavezet : Fekete István, egyetemi

Részletesebben

Programozási módszertan. Dinamikus programozás: Nyomtatási feladat A leghosszabb közös részsorozat

Programozási módszertan. Dinamikus programozás: Nyomtatási feladat A leghosszabb közös részsorozat PM-04 p. 1/18 Programozási módszertan Dinamikus programozás: Nyomtatási feladat A leghosszabb közös részsorozat Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu

Részletesebben

Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14.

Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. Ügyvitel ágazat Ügyvitel szakmacsoport 54 346 02 Ügyviteli titkár Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. évfolyam HELYI TANTERV LESTÁR PÉTER EGYSÉGES KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA

Részletesebben

2. Halmazelmélet (megoldások)

2. Halmazelmélet (megoldások) (megoldások) 1. A pozitív háromjegy páros számok halmaza. 2. Az olyan, 3-mal osztható egész számok halmaza, amelyek ( 100)-nál nagyobbak és 100-nál kisebbek. 3. Az olyan pozitív egész számok halmaza, amelyeknek

Részletesebben

Átrendezések és leszámlálások ÚTMUTATÓ Hegedüs Pál 1-2015.június 30.

Átrendezések és leszámlálások ÚTMUTATÓ Hegedüs Pál 1-2015.június 30. Átrendezések és leszámlálások ÚTMUTATÓ Hegedüs Pál 1-2015.június 30. 1. Határozzuk meg, hány egybevágósága van egy négyzetnek! Melyek azonos jellegűek ezek között? Ez egy általános bevezető feladat tud

Részletesebben

MemoLuX Kft. MINİSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV. Jelen példány sorszáma: 0. Verzió: Lapszám: Fájlnév: 4/0 1/30 MMKv4.doc

MemoLuX Kft. MINİSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV. Jelen példány sorszáma: 0. Verzió: Lapszám: Fájlnév: 4/0 1/30 MMKv4.doc 1/30 Jelen példány sorszáma: 0 MINİSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV MemoLuX Kft. A minıségügyi kézikönyv sem egészben, sem részben nem másolható az Ügyvezetı Igazgató engedélye nélkül. 2/30 Elosztási lista példány 1

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA)

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Dokumentáció történet: 2016.03.19. 2016.05.13. PM, SZWIN:energia adó (6.oldal ) 2016.05.13. PM, SZWIN:számlakibocsátó címváltozás

Részletesebben

Analízisfeladat-gyűjtemény IV.

Analízisfeladat-gyűjtemény IV. Oktatási segédanyag a Programtervező matematikus szak Analízis. című tantárgyához (003 004. tanév tavaszi félév) Analízisfeladat-gyűjtemény IV. (Függvények határértéke és folytonossága) Összeállította

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2016.2.9. L 32/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2016/161 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2015. október 2.) a 2001/83/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az emberi

Részletesebben

ÍRÁSBELI SZORZÁS ELŐKÉSZÍTÉSE; TÖBBTAGÚ ÖSSZEADÁSOK, TÖBBSZÖRÖZÉSEK. 37. modul

ÍRÁSBELI SZORZÁS ELŐKÉSZÍTÉSE; TÖBBTAGÚ ÖSSZEADÁSOK, TÖBBSZÖRÖZÉSEK. 37. modul Matematika A 3. évfolyam ÍRÁSBELI SZORZÁS ELŐKÉSZÍTÉSE; TÖBBTAGÚ ÖSSZEADÁSOK, TÖBBSZÖRÖZÉSEK 37. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 37. modul ÍRÁSBELI SZORZÁS ELŐKÉSZÍTÉSE; TÖBBTAGÚ

Részletesebben

Egy emelt szintű érettségi feladat kapcsán Ábrahám Gábor, Szeged

Egy emelt szintű érettségi feladat kapcsán Ábrahám Gábor, Szeged Egy emelt szintű érettségi feladat kapcsán Ábrahám Gábor, Szeged A 01. május 8.-i emelt szintű matematika érettségin szerepelt az alábbi feladat. Egy háromszög oldalhosszai egy számtani sorozat egymást

Részletesebben

Kitöltési útmutató a Magánfőző párlat adójegy megrendelése című NAV_J27 elektronikus nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a Magánfőző párlat adójegy megrendelése című NAV_J27 elektronikus nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a Magánfőző párlat adójegy megrendelése című NAV_J27 elektronikus nyomtatványhoz Tartalomjegyzék Bevezetés és jogszabályi háttér Főlap (nyomtatvány A-F része) Pótlap (nyilatkozatok)

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

5. modul - Adatbázis-kezelés

5. modul - Adatbázis-kezelés 5. modul - Adatbázis-kezelés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük az 5. modul (Adatbázis-kezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja A

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Ülésdokumentum 2009 C6-0040/2007 2003/0153(COD); PART.1 29/11/2006 Közös álláspont A Tanács 2006. december 11-i közös álláspontja a gépjárművek és pótkocsijaik, valamint

Részletesebben

Matematikai logika. Nagy Károly 2009

Matematikai logika. Nagy Károly 2009 Matematikai logika előadások összefoglalója (Levelezős hallgatók számára) Nagy Károly 2009 1 1. Elsőrendű nyelvek 1.1. Definíció. Az Ω =< Srt, Cnst, F n, P r > komponensekből álló rendezett négyest elsőrendű

Részletesebben

SEGÉDLET a jegyzők felkészüléséhez a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi választásán

SEGÉDLET a jegyzők felkészüléséhez a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi választásán VÁLASZTÁSI FÜZETEK 172. SEGÉDLET a jegyzők felkészüléséhez a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi választásán KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia I. (I602, IB602)

Mesterséges Intelligencia I. (I602, IB602) Dr. Jelasity Márk Mesterséges Intelligencia I. (I602, IB602) harmadik (2008. szeptember 15-i) előadásának jegyzete Készítette: Papp Tamás PATLACT.SZE KPM V. HEURISZTIKUS FÜGGVÉNYEK ELŐÁLLÍTÁSA Nagyon fontos

Részletesebben

Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból

Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból - Ismertesse a kézi rajzkészítési technikát (mikor használjuk, előny-hátrány stb.)! Kézi technikák közül a gondolatrögzítés leggyorsabb, praktikus

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Ez a tanmenet az OM által jóváhagyott tanterv alapján készült. A tanterv az Országos Közoktatási

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

Tantárgyi útmutató. 1. A tantárgy helye a szaki hálóban. 2. A tantárgyi program általános célja. Statisztika 1.

Tantárgyi útmutató. 1. A tantárgy helye a szaki hálóban. 2. A tantárgyi program általános célja. Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 1. A tantárgy helye a szaki hálóban Gazdálkodási és menedzsment szakirány áttekintő tanterv Nagyításhoz kattintson a képre! Turizmus - vendéglátás szakirány áttekintő tanterv Nagyításhoz

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Dokumentumtár Felhasználói kézikönyv Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Tartalomjegyzék "Dokumentumtár" főablak... 4 A dokumentumtár egészére vonatkozó műveletek... 4 Új dokumentum felvétele... 4

Részletesebben

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm)

élőfej és élőláb távolsága a lapszéltől (0,5 cm) 0-.foruló I. GÓI. Harry Potter étezik harrypotter nevű állomány (típusa megfelelő), lapméret a margók jók mindenhol a. oldaltól (f:,6 al:,9 bel:, kül:, tükör) sorköz a szövegtörzsben,-szeres (ahol nem

Részletesebben

8. Mohó algoritmusok. 8.1. Egy esemény-kiválasztási probléma. Az esemény-kiválasztási probléma optimális részproblémák szerkezete

8. Mohó algoritmusok. 8.1. Egy esemény-kiválasztási probléma. Az esemény-kiválasztási probléma optimális részproblémák szerkezete 8. Mohó algoritmusok Optimalizálási probléma megoldására szolgáló algoritmus gyakran olyan lépések sorozatából áll, ahol minden lépésben adott halmazból választhatunk. Sok optimalizálási probléma esetén

Részletesebben

Párhuzamos algoritmusmodellek Herendi, Tamás Nagy, Benedek

Párhuzamos algoritmusmodellek Herendi, Tamás Nagy, Benedek Párhuzamos algoritmusmodellek Herendi, Tamás Nagy, Benedek Párhuzamos algoritmusmodellek írta Herendi, Tamás és Nagy, Benedek Szerzői jog 2014 Typotex Kiadó Kivonat Összefoglaló: Napjainkban a számítások

Részletesebben

Fordítóprogramok szerkesztése Flex és Bison segítségével

Fordítóprogramok szerkesztése Flex és Bison segítségével Fordítóprogramok szerkesztése Flex és Bison segítségével Bodó Zalán Fordítóprogramok szerkesztése Flex és Bison segítségével Kolozsvár, 2014 c Bodó Zalán c Erdélyi Múzeum-Egyesület, 2014 Felelős kiadó

Részletesebben

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki A Közlekedési Főfelügyelet közleménye a nemzetközi forgalomban használt autóbuszok (M2 és M3 jármű-kategóriába tartozó gépkocsik) vizsgálatát (is) végző vizsgálóállomásokon alkalmazandó mérő-adatgyűjtő

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

Operációs rendszerek. 3. előadás Ütemezés

Operációs rendszerek. 3. előadás Ütemezés Operációs rendszerek 3. előadás Ütemezés 1 Szemaforok Speciális változók, melyeket csak a két, hozzájuk tartozó oszthatatlan művelettel lehet kezelni Down: while s < 1 do üres_utasítás; s := s - 1; Up:

Részletesebben

Írta: GYIMÓTHY TIBOR HAVASI FERENC KISS ÁKOS FORDÍTÓPROGRAMOK. Egyetemi tananyag

Írta: GYIMÓTHY TIBOR HAVASI FERENC KISS ÁKOS FORDÍTÓPROGRAMOK. Egyetemi tananyag Írta: GYIMÓTHY TIBOR HAVASI FERENC KISS ÁKOS FORDÍTÓPROGRAMOK Egyetemi tananyag 2011 COPYRIGHT: 2011 2016, Dr. Gyimóthy Tibor, Havasi Ferenc, Dr. Kiss Ákos, Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és

Részletesebben

Történeti áttekintés

Történeti áttekintés Történeti áttekintés Előzmények A számítástechnika kezdetén elterjedt (egyeduralkodó) volt a mérnökpult használata, a gép és az ember kommunikációja bináris nyelven zajlott. A gépi kódú programozás nem

Részletesebben

Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése

Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Budapest Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése Szakdolgozat Írta: Balogh Teréz Biztosítási és

Részletesebben

Kibernetika korábbi vizsga zárthelyi dolgozatokból válogatott tesztkérdések Figyelem! Az alábbi tesztek csak mintául szolgálnak a tesztkérdések megoldásához, azaz a bemagolásuk nem jelenti a tananyag elsajátítását

Részletesebben

Analízis 1. (BSc) vizsgakérdések Programtervez informatikus szak 2008-2009. tanév 2. félév

Analízis 1. (BSc) vizsgakérdések Programtervez informatikus szak 2008-2009. tanév 2. félév Analízis 1. (BSc) vizsgakérdések Programtervez informatikus szak 2008-2009. tanév 2. félév Valós számok 1. Hogyan szól a Bernoulli-egyenl tlenség? Mikor van egyenl ség? Válasz. Minden h 1 valós számra

Részletesebben

4. Programozási nyelvek osztályozása. Amatőr és professzionális

4. Programozási nyelvek osztályozása. Amatőr és professzionális 4. Programozási nyelvek osztályozása. Amatőr és professzionális programozási nyelvek. Számítási modellek (Neumann-elvű, automataelvű, funkcionális, logikai). Programozási nyelvekkel kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2014.(XI.30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2014.(XI.30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2014.(XI.30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e a közterületek elnevezésének, az elnevezés megváltoztatásának, és a házszámozás szabályainak

Részletesebben

Az Összetett hálózatok vizsgálata elektronikus tantárgy részletes követeleményrendszere

Az Összetett hálózatok vizsgálata elektronikus tantárgy részletes követeleményrendszere Az Összetett hálózatok vizsgálata elektronikus tantárgy részletes követeleményrendszere Horváth Árpád 2014. február 7. A tárgy célja: Az összetett hálózatok fogalomrendszerének használata a tudomány több

Részletesebben

MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM

MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Veppert Károlyné, Ádám Imréné, Heibl Sándorné, Rimainé Sz. Julianna, Kelemen Ildikó, Antalfiné Kutyifa Zsuzsanna, Grószné Havasi Rózsa 1 1-2. ÉVFOLYAM Gondolkodási, megismerési

Részletesebben

Hálózati protokoll tervezése

Hálózati protokoll tervezése Hálózati protokoll tervezése A gyakorlat célja: Hálózati protokoll tervezésének a megvalósítása Elméleti bevezető: Ahhoz, hogy a hálózatba kötött gépek kommunikálni tudjanak egymással, szükség van egy

Részletesebben

A TANTÁRGYTÖMBÖSÍTETT OKTATÁS BEVEZETÉSÉNEK KIDOLGOZÁSA

A TANTÁRGYTÖMBÖSÍTETT OKTATÁS BEVEZETÉSÉNEK KIDOLGOZÁSA TÁOP 3.1.4-08/2-2009-0176 Kompetencia alapú oktatás, egyenlı hozzáférés megteremtése a pétervásárai Tamási Áron Általános Iskolában PEDAGÓGUSOK FEJLESZTÉSI INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁOGATÁSA A TANTÁRGYTÖBÖSÍTETT

Részletesebben

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. : Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Lektor : Alabér, László Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK M1 TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET 013/14. 1. félév 1. Elméleti összefoglaló A folyadékáramlásban lévő,

Részletesebben

Matematikai és matematikai statisztikai alapismeretek

Matematikai és matematikai statisztikai alapismeretek Kézirat a Matematikai és matematikai statisztikai alapismeretek című előadáshoz Dr. Győri István NEVELÉSTUDOMÁNYI PH.D. PROGRM 1999/2000 1 1. MTEMTIKI LPOGLMK 1.1. Halmazok Halmazon mindig bizonyos dolgok

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1 A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA 2003. május 001-1 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság A központi költségvetési

Részletesebben

Bevezetés a C programozási nyelvbe. Az Általános Informatikai Tanszék C nyelvi kódolási szabványa

Bevezetés a C programozási nyelvbe. Az Általános Informatikai Tanszék C nyelvi kódolási szabványa Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Bevezetés a C programozási nyelvbe Az Általános Informatikai Tanszék C nyelvi kódolási szabványa Oktatási segédletek a levelező műszaki informatikus hallgatók

Részletesebben

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Analízis I. példatár. (kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Analízis I. példatár. (kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Analízis I. példatár kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény Összeállította: Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia Miskolc, 013. Köszönetnyilvánítás

Részletesebben

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2.

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2. Tanári kézi az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz 31 1. Szabályok a számítógépteremben 2. Év eleji ismétlés I. 3. Év eleji ismétlés II. 4. Jel

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. április 7. (14.04) (OR. en) 8159/10 EUROPOL 13 ENFOPOL 89 JAIEX 33 COWEB 95

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. április 7. (14.04) (OR. en) 8159/10 EUROPOL 13 ENFOPOL 89 JAIEX 33 COWEB 95 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. április 7. (14.04) (OR. en) 8159/10 EUROPOL 13 ENFOPOL 89 JAIEX 33 COWEB 95 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ Küldi: az Europol Címzett: a COREPER/a Tanács Tárgy:

Részletesebben

3. Strukturált programok

3. Strukturált programok Ha egy S program egyszerű, akkor nem lehet túl nehéz eldönteni róla, hogy megold-e egy (A,Ef,Uf) specifikációval megadott feladatot, azaz Ef-ből (Ef által leírt állapotból indulva) Uf-ben (Uf által leírt

Részletesebben

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos 2012. január 01-től

36/2007. (III. 26.) GKM rendelet Hatályos 2012. január 01-től 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. e) pontja

Részletesebben

A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész

A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész Petőfi S. János Benkes Zsuzsa A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész Analitikus szövegmegközelítésről akkor beszélünk, amikor az elemzést nem készítik elő

Részletesebben

PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ÚTVONALTERVEZÉSE DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL ALKALMAZÁSÁVAL

PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ÚTVONALTERVEZÉSE DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL ALKALMAZÁSÁVAL Horváth Zoltán PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ÚTVONALTERVEZÉSE DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL ALKALMAZÁSÁVAL A pilóta nélküli repülő eszközök (UAV) alkalmazása számos előnyt rejt magában. Az alkalmazók épségének

Részletesebben

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv Készült: Budapest, 2009. szeptember 22. 2. verzió 1 0 Bevezetés Ez a Minőségirányítási Kézikönyv bemutatja, hogy az ISO

Részletesebben

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet)

Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet) Objektum Orientált Szoftverfejlesztés (jegyzet) 1. Kialakulás Kísérletek a szoftverkrízisből való kilábalásra: 1.1 Strukturált programozás Ötlet (E. W. Dijkstra): 1. Elkészítendő programot elgondolhatjuk

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Kombinatorika

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Kombinatorika Kombinatorika Modulok: A kombinatorikai feladatok megoldásához három modult használunk: Permutáció (Sorba rendezés) Kombináció (Kiválasztás) Variáció (Kiválasztás és sorba rendezés) DEFINÍCIÓ: (Ismétlés

Részletesebben

Inter.Net Hitelesítés Szolgáltatási Utasítás A NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatának szolgáltatás specifikus rendelkezései

Inter.Net Hitelesítés Szolgáltatási Utasítás A NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatának szolgáltatás specifikus rendelkezései Inter.Net Hitelesítés Szolgáltatási Utasítás A NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatának szolgáltatás specifikus rendelkezései NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Korlátolt Felelősségű Társaság Verzió:

Részletesebben

Ingrid Signo Felhasználói kézikönyv. Pénztári használatra

Ingrid Signo Felhasználói kézikönyv. Pénztári használatra Ingrid Signo Felhasználói kézikönyv Pénztári használatra 3.0 verzió Microsoft Windows 98SE, NT 4.0, XP, 2000 operációs rendszerekre 2006. január 20. Tájékoztató a Ingrid Signo felhasználási jogáról A felhasználás

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. november 17. (18.11) (OR. en) 16431/10 TRANS 338 FEDŐLAP. az Európai Bizottság. Az átvétel dátuma:

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. november 17. (18.11) (OR. en) 16431/10 TRANS 338 FEDŐLAP. az Európai Bizottság. Az átvétel dátuma: AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. november 17. (18.11) (OR. en) 16431/10 TRANS 338 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: Címzett: Tárgy: az Európai Bizottság a Tanács Főtitkársága Tervezet A BIZOTTSÁG

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

közti kapcsolatok, Ellenőrzés, Játék 21. modul

közti kapcsolatok, Ellenőrzés, Játék 21. modul Matematika A 4. évfolyam MŰVELETi tulajdonságok, a műveletek közti kapcsolatok, Ellenőrzés, Játék 21. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 21. modul Műveleti tulajdonságok, a műveletek

Részletesebben

ZH feladatok megoldásai

ZH feladatok megoldásai ZH feladatok megoldásai A CSOPORT 5. Írja le, hogy milyen szabályokat tartalmazhatnak az egyes Chomskynyelvosztályok (03 típusú nyelvek)! (4 pont) 3. típusú, vagy reguláris nyelvek szabályai A ab, A a

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI KUTATÓ INTÉZETE

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI KUTATÓ INTÉZETE MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI KUTATÓ INTÉZETE A magyar' nyelv elemzése számítógéppel (Tervek egy természetes nyelvű interfészhez) Bach Iván Farkas Ernő Naszódi Mátyás Tanulmányok

Részletesebben

4. előadás. Vektorok

4. előadás. Vektorok 4. előadás Vektorok Vektorok bevezetése Ha adottak a térben az A és a B pontok, akkor pontosan egy olyan eltolás létezik, amely A-t B- be viszi. Ha φ egy tetszőleges eltolás, akkor ez a tér minden P pontjához

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. /4 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28.) NGM rendelet által módosítva) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 02 Ügyviteli titkár Értékelési

Részletesebben

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről.

Részletesebben

PROGRAMOZÁS 1. kötet TERVEZÉS

PROGRAMOZÁS 1. kötet TERVEZÉS Gregorics Tibor PROGRAMOZÁS 1. kötet TERVEZÉS egyetemi jegyzet 2011 1 ELŐSZÓ TARTALOM ELŐSZÓ... 4 BEVEZETÉS... 6 I. RÉSZ PROGRAMOZÁSI FOGALMAK... 9 1. ALAPFOGALMAK... 10 1.1. Az adatok típusa... 10 1.2.

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KLASSZIFIKÁCIÓ AZ ADATBÁNYÁSZATBAN

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KLASSZIFIKÁCIÓ AZ ADATBÁNYÁSZATBAN EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM KLASSZIFIKÁCIÓ AZ ADATBÁNYÁSZATBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Bényász Melinda Matematika Bsc Matematikai elemz szakirány Témavezet : Kósa Balázs Informatikai Kar Információs

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL - a módosításokkal egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a tömegtermelés vásárlói igényekhez való igazításához. Legjobb Gyakorlatok. Union Regionale delle Camere di Commercio del Veneto

ÚTMUTATÓ. a tömegtermelés vásárlói igényekhez való igazításához. Legjobb Gyakorlatok. Union Regionale delle Camere di Commercio del Veneto ÚTMUTATÓ a tömegtermelés vásárlói igényekhez való igazításához Legjobb Gyakorlatok Union Regionale delle Camere di Commercio del Veneto A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ kiadványa 2007 Minden

Részletesebben

Vass Balázs. Online algoritmusok árverési feladatokban

Vass Balázs. Online algoritmusok árverési feladatokban Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Vass Balázs Online algoritmusok árverési feladatokban BSc Szakdolgozat Témavezet k: Kovács Erika Renáta Long Tran-Thanh ELTE, Operációkutatási Tanszék

Részletesebben

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény Palácz Béla - Soft Computig - 11-1. Adatok közelítése 1. Adatok közelítése Bevezetés A természettudomáyos feladatok megoldásához, a vizsgált jeleségek, folyamatok főbb jellemzői közötti összefüggések ismeretére,

Részletesebben

BIZONYTALAN ADATOK KEZELÉSE: FUZZY SZAKÉRTŐI RENDSZEREK

BIZONYTALAN ADATOK KEZELÉSE: FUZZY SZAKÉRTŐI RENDSZEREK BIZONYTALAN ADATOK KEZELÉSE: FUZZY SZAKÉRTŐI RENDSZEREK Szakértői rendszerek, 14. hét, 2008 Tartalom 1 Bevezető 2 Fuzzy történelem A fuzzy logika kialakulása Alkalmazások Fuzzy logikát követ-e a világ?

Részletesebben

Gazdasági informatika vizsga kérdések

Gazdasági informatika vizsga kérdések Gazdasági informatika vizsga kérdések 1. Mi az adatbázis? Adatbázisnak a valós világ egy részhalmazának leírásához használt adatok összefüggı, rendezett halmazát nevezzük. 2. Mit az adatbázis-kezelı rendszer?

Részletesebben

http://www.ms.sapientia.ro/~kasa/formalis.htm

http://www.ms.sapientia.ro/~kasa/formalis.htm Formális nyelvek és fordítóprogramok http://www.ms.sapientia.ro/~kasa/formalis.htm Könyvészet 1. Csörnyei Zoltán, Kása Zoltán, Formális nyelvek és fordítóprogramok, Kolozsvári Egyetemi Kiadó, 2007. 2.

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 138/2004/EK RENDELETE (2003. december 5.) a közösségi mezőgazdasági számlarendszerről. (HL L 33., 2004.2.5., 1. o.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 138/2004/EK RENDELETE (2003. december 5.) a közösségi mezőgazdasági számlarendszerről. (HL L 33., 2004.2.5., 1. o. 2004R0138 HU 11.12.2008 003.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 138/2004/EK RENDELETE

Részletesebben

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/ TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE A Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése a fakitermelési

Részletesebben

ELEMI BÁZISTRANSZFORMÁCIÓ LÉPÉSEI 2.NEHEZÍTETT VÁLTOZAT 2.a) Paramétert nem tartalmazó eset

ELEMI BÁZISTRANSZFORMÁCIÓ LÉPÉSEI 2.NEHEZÍTETT VÁLTOZAT 2.a) Paramétert nem tartalmazó eset ELEMI BÁZISTRANSZFORMÁCIÓ LÉPÉSEI 2.NEHEZÍTETT VÁLTOZAT 2.a) Paramétert nem tartalmazó eset A bázistranszformáció nehezített változatában a bázison kívül elhelyezkedő vektorokból amennyit csak lehetséges

Részletesebben