Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Analízis I. példatár. (kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Analízis I. példatár. (kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény"

Átírás

1 Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Analízis I. példatár kidolgozott megoldásokkal) elektronikus feladatgyűjtemény Összeállította: Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia Miskolc, 013.

2 Köszönetnyilvánítás Az Analízis I. példatár kidolgozott feladatokkal) című elektronikus feladatgyűjtemény a TÁMOP-4..1.B-10//KONV jelű projekt részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

3 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Halmazok, relációk, függvények Halmazok megadása Műveletek halmazokkal Descartes-szorzat Relációk Függvények Halmazok számossága Útmutatások és megoldások A valós számok halmaza 4.1 Indirekt bizonyítások A teljes indukció A binomiális tétel Nevezetes egyenlőtlenségek Útmutatások és megoldások Valós számsorozatok Korlátos és monoton sorozatok Konvergencia és divergencia Rekurzív sorozatok Útmutatások és megoldások Egyváltozós valós függvények Korlátosság és monotonitás Páros és páratlan függvények Periodikus függvények Szakaszonként lineáris függvények Függvények határértéke Függvények folytonossága, szakadási helyek Racionális egész és törtfüggvények Trigonometrikus függvények és inverzeik Hiperbolikus függvények és inverzeik Útmutatások és megoldások Differenciálszámítás Egyváltozós valós függvények deriválása Érintő és normális megadása Logaritmikus differenciálás Implicit függvények differenciálása Középértéktételek Magasabbrendű deriváltak Taylor-polinom

4 TARTALOMJEGYZÉK L Hospital-szabály Teljes függvényvizsgálat Szöveges szélsőérték feladatok Útmutatások és megoldások Irodalomjegyzék 91

5 1 1 Halmazok, relációk, függvények 1.1 Halmazok megadása Vizsgálja meg, hogy üres halmazt definiálnak-e az alábbi halmazok! a) A = {x R x + 4 = 4}; b) B = {x R x + 1 = 0}; c) C = {x R x = 5 és x > 5} Bizonyítsa be, hogy csak egy üres halmaz létezik! Sorolja fel a következő halmazok elemeit! a) A 1 = {z Z z 10 < 4}; b) A = {n N n osztható 3-mal és 4n < 31}; c) A 3 = {z Z z + 00 < 30z}; { d) A 4 = n N n 1 n 3 1 > 1 5 e) A 5 = } ; { n N n páratlan és 0 < log n 7 < 1 } ; f) A 6 = {n N 7 < n + 5 < 9}; { g) A 7 = z Z z 7 } z + 3 > ; h) A 8 = {z Z z 1)z + 4) < 0} Sorolja fel a következő halmazok összes elemét! a) B 1 = {x R x 3 3x + x = 0}; b) B = {x R x + 1x } és x > 0 ; c) B 3 = d) B 4 = { x Z 1 } 4 x < 5 ; { x N log 1 } 1 x < ; e) B 5 = {x N 3 < x 5 < 10}; { f) B 6 = x Z x + 3 < 1 }.

6 1. Műveletek halmazokkal Válassza ki a helyes állításokat! a) {1, } {1,, {1,, 3}}; b) {1, } {1,, {1,, 3}}; c) {1, } {1,, {1, }}; d) {1, } {{1}, {}, {1,, 3}}; e) {1} {1,, {1,, 3}}; f) {1} {1,, {1,, 3}}; g) 1 {1,, {1, }}; h) {1} {1,, {1}, {, 3}} Ábrázolja az alábbi halmazokat derékszögű koordináta-rendszerben: a) C 1 = {x, y) R x + y = 0}; b) C = {x, y) R x y > 0}; c) C 3 = {x, y) R y > x + 1}; d) C 4 = {x, y) R 1x > 1y }, x 0, y Műveletek halmazokkal Legyen A = 1, ] és B = [1, 4). Határozza meg és ábrázolja a számegyenesen az alábbi halmazokat! a) A B; b) A B; c) A \ B; d) B \ A Állapítsa meg az X = A \ B C)) A \ B) \ C) halmaz elemeit, ha A = {n N n páros}; B = {n N n < 4}; C = {n N n > } Legyen A = [ 1, 3] R, B =, 6] R, és C = [ 4, 7) R. a) Határozza meg az X = [A B) \ C] [C \ A B)] halmazt! b) Határozza meg az A B halmazt! Határozza meg az A n és A n halmazt, ha n N a) A n = {x Z n x n}; n N b) A n = {x N x = 3n vagy x = 3n 1}; { c) A n = 1, 1, 1 3, 1 4,..., 1 }. n

7 1. Műveletek halmazokkal Az alábbi állítások közül melyik igaz és melyik nem? A és B tetszőleges halmazok.) a) A B) A B); b) A B) A; c) A B) A \ B; d) A \ B) A B); e) A B) A \ A \ B)) Hozza egyszerűbb alakra az alábbi kifejezéseket! a) A B) A B); b) A B) B A) A B) Ha az A, B, C halmazok páronként diszjunktak, akkor mivel egyenlő az halmaz? Ha A B C, akkor mivel egyenlő az halmaz? X = A \ B) B \ C) ) C \ A) Y = A B) B C) A C) ) \ A B C) Legyen A = {x, y) R y = ax + b} ; B = {x, y) R y = cx + d}. Mit mondhat az a, b, c, d paraméterekről, ha tudja, hogy a) A \ B = A; b) A \ B = ; c) A B = {0, 0)} ; d) {1, 0), 0, 1)} A B) Igazolja, hogy tetszőleges A, B, C halmazokra: a) A \ B C) = A B C; b) A \ A B) = A \ B; c) A \ B) A \ C) = A \ B C); d) A \ B C) = A \ B) A \ C). e) A B C A C B = A B C; f) A B A B = A B A B; g) A B C) = A B) A C) A H halmaz A, B és X részhalmazára: Fejezze ki az X halmazt A-val és B-vel! X A X A = B.

8 1.3 Descartes-szorzat Legyenek x, y, z különböző elemek és A := {x, y, z}. Sorolja fel az A hatványhalmazának elemeit! Legyen A = P {a, b}) és B = P {b, c}). Határozza meg az alábbi halmazok elemeit! a) A B; b) A B; c) A \ B; d) B \ A; e) A B Határozza meg az alábbi halmazok összes elemét! a) P ); b) P P )); c) P P P ))) Legyenek A és B adott halmazok. Bizonyítsa be, hogy 1.3 Descartes-szorzat PA B) = PA) PB) Hány közös eleme van az A B és B A halmaznak, ha A = {0; 1; ; 3} és B = {0; 1; ; 4}? Határozza meg az A B) B A) és A B) \ B A) halmazt, ha A = B! Legyen A = {1; ; 3}, B = {; 3; 4}. Határozza meg a következő halmazokat: a) A \ B) B \ A); b) A B) A B); c) A \ B) B A); d) B \ A) B A) Léteznek-e olyan A és B halmazok, amelyekre a) A B = {a, x), a, y), b, x), b, y), c, x), c, y)}; b) A B = {a, x), a, y), b, x), b, y), c, x)}; c) A B = {5, 1), 5, ), 5, 3), 6, 1), 6, ), 6, 3), 7, 1), 7, ), 7, 3)}; d) A B = {1, 1), 1, ),, ), 3, 1), 3, ), 3, 3), 1, 3)} A sík mely részhalmazát jelölik ki a derékszögű koordináta-rendszerben az R R halmaz következő részhalmazai? a) [0, 1] [0, 1]; b) {0} 1, + ); c) [1, + ), 0); d) Z Z; e) N π, π); f) R.

9 1.4 Relációk Döntse el, hogy az R R halmaz alábbi részhalmazai előállnak-e A B alakban az R halmaz valamely A, B részhalmazaival! a) D 1 = {x, y) x < 3, 1 < y < }; b) D = {x, y) x + y = 1}; c) D 3 = {x, y) x + y = 1}; d) D 4 = {x, y) x = 3, y R}; e) D 5 = {x, y) x, y 0}; f) D 6 = {x, y) 0 x 1 y 1}; g) D 7 = {x, y) x y Z}. 1.4 Relációk Határozza meg az alábbi relációk értelmezési tartományát, értékkészletét és inverzét! a) A := { 5,, 3, 4, 5, 9}, B := {, 1,, 3}, ρ A B és xρy akkor és csak akkor, ha x + y = 7; b) A := {0, 1, }, B := {0, 3, 5}, σ A B és xσy akkor és csak akkor, ha xy = Legyen adott az A = {1, 3, 5, 7} halmaz. Tekintsük az alábbi relációkat: ρ 1 = {a, b) a < b} A A, ρ = {a, b) a > b} A A, ρ 3 = {a, b) a b} A A, ρ 4 = {a, b) a b} A A. a) Határozza meg a relációk értelmezési tartományát és értékkészletét! b) Mi a fenti relációk egymáshoz való viszonya? c) Mi az A A viszonya az egyes relációkhoz? Adottak a ρ = {1; ), ; 3), 3; 1), 4; 5), 5; 4)} és σ = {1; ), 1; 4), ; 4), 3; 1), 4; 5)} relációk az A = {1,, 3, 4, 5} halmazon. a) Határozza meg az adott relációk értelmezési tartományát, értékkészletét és inverzét! b) Számítsa ki a σ ρ 1 relációt! Adott a σ = {1; 5), ; 4), 3; 1), 4; 5), 5; 3)} bináris reláció az A = {1,, 3, 4, 5} halmazon. Számítsa ki a σ σ 3 relációt!

10 1.4 Relációk Adottak a ρ = {1; ), ; 3), 3; 1), 4; 5), 5; 1)} és σ = {1; 5), 5; 4), ; 4), 3; 1), 4; 1)} relációk az A = {1,, 3, 4, 5} halmazon. a) Határozza meg a σ ρ) 1 relációt! b) Határozza meg a σ ρ) ρ σ) relációt! Legyen A := {a, b, c}. Adja meg az összes ekvivalenciarelációt az A halmazon! Vizsgálja meg, hogy az alábbi relációk közül melyik reflexív, szimmetrikus, antiszimmetrikus, tranzitív. Ennek alapján állapítsa meg, melyik reláció ekvivalencia, melyik parciális rendezés és melyik teljes rendezés! a) ρ 1 = {a, b) a = b } R R; b) ρ = {a, b), c, d)) a + d = b + c} R R ; c) ρ 3 = {a, b) a b} L L, ahol L a sík összes egyeneseinek halmaza; d) ρ 4 N N és xρ 4 y akkor és csak akkor, ha x y; e) ρ 5 Z Z és xρ 5 y akkor és csak akkor, ha x y; f) ρ 6 = {a, b) a eltolható b-be} S S, ahol S a sík összes sokszögeinek halmaza; g) ρ 7 = {a, b) ha a = b vagy b az a egyenesági leszármazottja, azaz b az a gyermeke, unokája,...} E E, ahol E az összes emberek halmaza; h) ρ 8 = {a, b) ha a ugyanazokból a számjegyekből áll a tízes számrendszerben, mint b} N N; i) A egy adott halmaz, φ P A) P A) és xφy akkor és csak akkor, ha x = y; j) A egy adott halmaz, ψ P A) P A) és xψy akkor és csak akkor, ha x y Igazolja, hogy ha ρ és σ az A halmazon értelmezett két reláció, akkor: a) Ha ρ és σ szimmetrikus, akkor ρ σ és ρ σ szimmetrikus; b) Ha ρ tranzitív, akkor ρ 1 tranzitív; c) Ha ρ és σ tranzitív, akkor ρ σ tranzitív Legyenek A, B, C, D, E, F adott halmazok, F A B, G C D, H E F. Bizonyítsa be, hogy F G) H = F G H) Legyen X := {1, 1, 13,..., 1n },... a relációval teljesen rendezett halmaz. a) Határozza meg X legkisebb és legnagyobb elemét!

11 1.5 Függvények 7 b) Határozza meg X alsó illetve felső korlátainak halmazát R-ben. Mivel egyenlő sup X és inf X R-ben? Az alábbi halmazok esetén határozzuk meg sup X-et és inf X-et ha létezik)! a) X := {x R x= 1 }, n N ; n b) X := [ 1, 1]; c) X := {x Z 5 x < 0} Adjon példát olyan teljesen rendezett halmazra, amelyben van legkisebb és legnagyobb elem, de amelynek van olyan végtelen részhalmaza, hogy annak sem infimuma sem szupremuma nem létezik! 1.5 Függvények A függvényre adott definíció alapján válassza ki az alábbi relációk közül a függvényeket: a) {1; 5), ; 3), 6; 7), 3; 5), 10; 5)}; b) {1; ), 1; 3), 1; 4), 1; 5), 1; 6)}; c) {; ), 3; ), 4; ), 5; )}; d) { 1; 3), 4; 7), 8; 1), 9; 7), 10; 8)}; e) { 1; 5), 4; 8), 3; 8), 1; 4), 8; 7), ; 0)} Legyen A = {0, 1,, 3, 4, 5}. Állapítsa meg, hogy az alábbi relációk közül melyek definiálnak függvényt! a) ϕ 1 = {x, y) y = x} A A b) ϕ = {x, y) x = 4} A A c) ϕ 3 = {x, y) y = 5} A A d) ϕ 4 = {x, y) y x} A A e) ϕ 5 = {x, y) y x} A A f) ϕ 6 = {x, y) y = x + 1} A A Döntse el, hogy az alábbi relációk közül melyek függvények: a) ρ N N és xρy akkor és csak akkor, ha x y; b) P a prímszámok halmaza, f P P és xρy akkor és csak akkor, ha x y; c) A := {0,, 4}, B := {1, 3, 5}, ρ A B és xρy akkor és csak akkor, ha xy = 0;

12 1.5 Függvények 8 d) A := {0,, 4}, B := {1, 3, 5}, σ B A és xσy akkor és csak akkor, ha xy = 0; e) ϕ = {a, b) ha a ugyanazokból a számjegyekből áll a tízes számrendszerben, mint b} az N halmazon; f) f N N és xfy akkor és csak akkor, ha x = y; g) f N N és xfy akkor és csak akkor, ha x = y ; h) f Z Z és xfy akkor és csak akkor, ha x = y Legyen A = {0, 1}. Adja meg az összes f : A A függvényt. Ezek közül melyek injektívek, illetve szűrjektívek? Az alábbi függvények közül melyek injektívek, illetve szürjektívek? Adja meg azon függvények értékkészletét, amelyek nem szürjektívek! a) f 1 : R R, f 1 x) = x 3 ; b) f : R R + {0}, f x) = x 4 ; c) f 3 : R + {0} R, f 3 x) = x 3 ; d) f 4 : R R, f 4 x) = sin x Döntse el, hogy az alábbi függvények közül melyek invertálhatók! Azokban az esetekben amikor a függvény invertálható határozza meg az inverz függvényt! a) f 1 : R R, f 1 x) = x + 1; b) f : R R, f x) = x ; c) f 3 : R \ {0} R \ {0}, f 3 x) = 1 x ; d) f 4 : R \ { 1} R \ { 1}, f 4 x) = 1 x 1 + x Vizsgálja meg, hogy az függvény bijektív-e! f : N N, fx) = { 1, ha x = 1, x 1, ha x > Legyen adott az f : [ 3; 3] R, fx) = 9 x 4 függvény. a) Határozza meg f egy bijektív leszűkítését! b) Írja fel a leszűkített függvény inverzét!

13 1.6 Halmazok számossága Legyen adott az f : [0; 9] R, fx) = 3 x 1 függvény. a) Határozza meg f egy bijektív leszűkítését! b) Írja fel a leszűkített függvény inverzét! Legyen adott az f : [ 1; 1] R, fx) = 1 x függvény. a) Határozza meg f egy bijektív leszűkítését! b) Írja fel a leszűkített függvény inverzét! Határozza meg a ϕ ϕ, ψ ψ, ϕ ψ és ψ ϕ függvényt, ha a) ϕx) = x és ψx) = x, x R; b) ϕx) = 1 x és ψx) = cos x, x R \ {0}; c) ϕx) = { 0, ha x 0 x, ha x > 0 és ψx) = { 0, ha x 0 x, ha x > 0, x R. 1.6 Halmazok számossága Adjon meg bijekciót a következő halmazok között! a) R + és R; b) 0, 1] és [1, + ); c) [0, 1] és [5, 9] Legyen A adott halmazrendszer, f A A, és AfB akkor és csak akkor, ha A és B egyenlő számosságú. Bizonyítsa be, hogy f ekvivalencia-reláció A-n! Legyen a, b R és a < b. Bizonyítsa be, hogy a) [0, 1) [0, + ); b) a, b) 0, 1); c) 0, 1) a, + ); d) a, + ), a); e) 0, 1) R Bizonyítsa be, hogy R bármely két zárt intervalluma ekvivalens!

14 1.7 Útmutatások és megoldások Útmutatások és megoldások A = {0}, azaz A. B = C = A bizonyítás indirekt úton könnyen elvégezhető a) A 1 = { 3, 3}; b) A = {3, 6}; c) A 3 = {11, 1, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19}; d) A 4 = {1,, 3, 4, 5, 6}; e) A 5 = {9, 11, 13}; f) A 6 = {1}; g) A 7 = { 1, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4}; h) A 8 = { 3,, 1, 0} a) B 1 = {0, 1, }; b) B = {1}; c) B 3 = {, 1, 0, 1, }; d) B 4 = {1,, 3}; e) B 5 = {1, 9, 10, 11, 1, 13, 14}; f) B 6 = { 5, 6, 7} A b), c), f), g) és h) állítások igazak a) A C 1 = {x, y) R x + y = 0} halmaz elemei az y = x + egyenes pontjai.

15 1.7 Útmutatások és megoldások 11 b) A C = {x, y) R x y > 0} halmaz elemei az y = x és y = x egyenesek között találhatóak a Descartes-féle koordináta-rendszerben. c) A C 3 = {x, y) R y > x + 1} elemei: A parabola pontjai nem tartoznak hozzá a C 3 halmazhoz.

16 1.7 Útmutatások és megoldások 1 d) A C 4 = {x, y) R 1x > 1y }, x 0, y 0 halmaznak nincs eleme a II. síknegyedben, továbbá az x-tengely és az y-tengely pontjai sem tartozhatnak a C 4 halmazhoz a) A B = 1, 4); b) A B = [1, ]; c) A \ B = 1, 1); d) B \ A =, 4) Mivel B C = {3}, így A \ B C) = A. Az összeg második tagja üres halmaz, mert A \ B = {n N n páros és n 4}, és így A \ B) \ C = {n N n páros, n 4, n } =. Emiatt X = A = A.

17 1.7 Útmutatások és megoldások a) Ekkor A B = [ 1, 6], A B =, 3]. Így A B) \ C = és C \ A B) = [ 4, ] 3, 7). Tehát X = [ 4, ] 3, 7) = [ 4, ] 3, 7). b) A B = A B) \ A B) = [ 1, ] 3, 6] a) A n = Z és A n = { 1, 0, 1}; b) c) n N n N A n = {n N n 3k, k N} n N A n = {x R x = 1n }, n N n N és és A n = ; n N A n = {1}. n N Igaz az a), b), d) és e) állítás a) A B) A B) = A B B) = A = A; b) A B) B A) A B) = A A B) = A A) A B) = A B) = A B X = A B) C = C = C Y = B \ A Az adott halmazok R egy-egy egyenesével szemléltethetők. Emiatt: a) Ha A \ B = A, akkor az egyenesek párhuzamosak és nem esnek egybe, tehát a = c és b d. b) Ha A \ B =, akkor az egyenesek egybe esnek, tehát a = c és b = d. c) Ha A B = {0, 0)}, akkor a két egyenes az origóban metszi egymást, így a c és b = d = 0. d) Ha {1, 0), 0, 1)} A B), akkor két olyan egybeeső egyenesről van szó, amelyekre a = c = 1 és b = d = A bizonyítások a halmazokra tanult tulajdonságok felhasználásával könnyen elvégezhetők: a) A \ B C) = A B C = A B C) = A B C; b) A \ A B) = A A B = A A B) = A A) A B) = A \ B) = A \ B;

18 1.7 Útmutatások és megoldások 14 c) A \ B) A \ C) = A B) A C) = A B A) C = A B C) = A B C = = A \ B C); d) A \ B C) = A B C = A B C) = A B) A C) = A \ B) A \ C); e) A B C A C B = A B C) A C) B = A B C) A C) B = A B C, mivel A B C) B; f) Az egyenlőség bal oldala: A B A B = A B) A B) = A B) A ) A B) B ) = = A A) B A) A B) B B) = B A) A B) = B A) A B) = = A B) B A) = A \ B) B \ A) = A B. Az egyenlőség jobb oldala: A B A B = A B) A B) = A \ B) B \ A) = A B. Az egyenlőség jobb és bal oldalán álló kifejezések tehát egyenlőek, az állítás tehát igaz. g) Tekintsük az egyenlőség jobb oldalán álló kifejezést! A B) A C) = A B) \ A C) ) A C) \ A B) ) = = A B) A C) ) A C) A B) ) = = A B A) A B C) ) A C A) A C B) ) = = A B C) A C B) = A B C) C B) ) = = A B \ C) C \ B) ) = A B C) Alkalmazzuk a bal oldalon a De Morgan azonosságot, majd a disztributív törvényt: X A X A = X A) X A) = X A A) = B. Ebből X H = B, azaz X = B adódik. Azaz X = B Ha A = {x, y, z}, akkor PA) = {, {x}, {y}, {z}, {x, y}, {x, z}, {y, z}, {x, y, z} } A = {, {a}, {b}, {a, b}} és B = {, {b}, {c}, {b, c}}. a) A B = {, {a}, {b}, {c}, {a, b}, {b, c}}; b) A B = {, {b}}; c) A \ B = {{a}, {a, b}}; d) B \ A = {{c}, {b, c}}; e) A B = {{a}, {c}, {a, b}, {b, c}}.

19 1.7 Útmutatások és megoldások Mivel = 0, így P ) = 0 = 1, emiatt P P )) = 1 = és P P P ))) = = 4, azaz: a) P ) = { }; b) P P )) = {, { } } ; { c) P P P ))) =, { }, { { } }, {, { } }} Legyen H tetszőleges eleme a bal oldalon álló hatványhalmaznak, azaz H PA B). Ekkor nyilvánvaló, hogy H A B). Emiatt H A és H B, ahonnan H PA) és H PB) adódik, azaz H PA) PB)). Tehát PA B) PA) PB)). A fordított irányú tartalmazás a felhasznált kifejezések páronkénti ekvivalenciája miatt analóg módon adódik, tehát PA) PB)) PA B) szintén teljesül, azaz A B) B A) = Ha A = B, akkor PA B) = PA) PB)). A B) B A) = A A) A A) = A A, A B) \ B A) = A A) \ A A) = Ha A = {1; ; 3} és B = {; 3; 4}, akkor Tehát: A \ B = {1}, B \ A = {4}, A B = {1; ; 3; 4}, A B = {; 3; }. a) A \ B) B \ A) = {1, 4)}; b) A B) A B) = {1, ); 1, 3);, );, 3); 3, ); 3, 3); 4, ); 4, 3)}; c) A \ B) B A) = {1, ); 1, 3)}; d) B \ A) B A) = {4, 1); 4, ); 4, 3); 4, 4)} Az a) és c) esetben léteznek a feltételnek megfelelő A és B halmazok, míg a b) és d) esetben nem pl. a szorzathalmaz számossága legalább elemű halmazok esetén nem lehet prímszám).

20 1.7 Útmutatások és megoldások a) [0, 1] [0, 1] = {x, y) R 0 x 1, 0 y 1}; b) {0} 1, + ) = {0, y) R 1 < y}. A keresett halmaz egy olyan félegyenes, amely a 0, 1) pontból indul és az y tengely pozitív felével egyirányú. A 0, 1) pont nem eleme a halmaznak. c) [1, + ), 0); d) A Z Z szorzathalmaz a sík egész koordinátájú pontjainak halmaza.

21 1.7 Útmutatások és megoldások 17 e) Az N π, π) halmaz megszámlálhatóan végtelen párhuzamos nyílt szakaszból áll. f) R = a), d), e) előáll, a többi nem A kért halmazok megadásához célszerű először a relációt megadni halmazként. a) ρ = {4, 3); 5, ); 9, )}, tehát D ρ = {4; 5; 9}, R ρ = {3; ; }, ρ 1 = {3, 4);, 5);, 9)}; b) σ = {0, 0); 0, 3); 0, 5); 1, 0);, 0)}, tehát D σ = {0; 1; }, R σ = {0; 3; 5}, σ 1 = {0, 0); 3, 0); 5, 0); 0, 1); 0, )}; Megjegyzés: Látható, hogy D σ = A, R σ = B, azonban σ A B Adjuk meg a vizsgált relációkat halmazként! ρ 1 = {1, 3); 1, 5); 1, 7); 3, 5); 3, 7); 5, 7)}, ρ 3 = ρ 1 {1, 1); 3, 3); 5, 5); 7, 7)} és ρ = {3, 1); 5, 1); 5, 3); 7, 1); 7, 3); 7, 5)}, ρ 4 = ρ {1, 1); 3, 3); 5, 5); 7, 7)}.

22 1.7 Útmutatások és megoldások 18 a) D ρ1 = {1, 3, 5}, D ρ = {3, 5, 7}, D ρ3 = D ρ4 = A, R ρ1 = {3, 5, 7}, R ρ = {1, 3, 5}, R ρ3 = R ρ4 = A. b) ρ 1 = ρ 1 A A, ρ 1 ρ 3 és ρ ρ 4. c) ρ ρ 3 = A A a) D ρ = {1; ; 3; 4; 5} = A, R ρ = {1; ; 3; 4; 5} = A és továbbá D σ = {1; ; 3; 4}, R σ = {1; ; 4; 5} és b) Tekintsük először a σ relációt! ρ 1 = {, 1); 3, ); 1, 3); 5, 4); 4, 5)}, σ 1 = {1, 3);, 1); 4, 1); 4, ); 5, 4)}. σ = {1, 4)); 1, 5);, 5); 3, ); 3, 4)} Ennek megfelelően: σ ρ 1 = {1, ); 1, 4);, 4);, 5); 3, 5)} Határozzuk meg először a σ relációt! σ = {1, 3);, 5); 3, 5); 4, 3); 5, 1)} Mivel σ 3 = σ σ, így Tehát σ σ 3 = σ 3 = {1, 1);, 3); 3, 3); 4, 1); 5, 5)}. a) σ ρ) 1 meghatározásához először adjuk meg a σ ρ relációt! σ ρ = {1, 4);, 1); 3, 5); 4, 4); 5, 5)} Így: σ ρ) 1 = {4, 1); 1, ); 5, 3); 4, 4); 5, 5)}. b) Határozzuk meg a ρ σ relációt! ρ σ = {1, 1);, 5); 3, ); 4, ); 5, 5)} A feladat a) részében már meghatároztuk a σ ρ relációt, tehát: σ ρ) ρ σ) = {5, 5)}.

23 1.7 Útmutatások és megoldások Az A = {a, b, c} halmazon az alábbi öt ekvivalenciareláció adható meg: R 1 = {a, a); b, b); c, c)}; R 3 = {a, a); b, b); c, c); a, c); c, a)}; R = {a, a); b, b); c, c); a, b); b, a)}; R 4 = {a, a); b, b); c, c); b, c); c, b)}; R 5 = A A a) ρ 1 ekvivalenciareláció. b) ρ ekvivalenciareláció. c) ρ 3 ekvivalenciareláció. d) ρ 4 parciális rendezés. A ρ 4 reláció nem rendezés, mert pl. 3, 5) / ρ 4 és 5, 3) / ρ 4, azaz ρ 4 nem lineáris. e) ρ 5 reflexív, tranzitív, nem antiszimmetrikus mert pl. 3, 3) ρ 5 és 3, 3) ρ 5, de 3 3), nem szimmetrikus, nem lineáris reláció. f) ρ 6 ekvivalenciareláció. g) ρ 7 parciális rendezés. h) ρ 8 ekvivalenciareláció. i) φ ekvivalenciareláció. j) ψ parciális rendezés A σ ρ) A A, illetve a σ ρ) A A relációkat az alábbiak szerint értelmezzük x, y A): xσ ρ)y xσy és xρy, illetve xσ ρ)y xσy vagy xρy. a) Legyenek σ és ρ szimmertikus relációk. Ekkor bármely x, y) σ esetén y, x) σ is teljesül, továbbá bármely r, t) ρ esetén t, r) ρ is fennáll. Tekintsünk egy tetszőleges a, b) elempárt a σ ρ) relációból. Az értelmezés szerint ekkor a, b) σ és a, b) ρ egyaránt fennáll. Mivel σ és ρ szimmetrikusak, így b, a) σ ρ) azonnal adódik. Legyen most c, d) σ ρ) tetszöleges. A definíció szerint cσd vagy cρd teljesül. Ha cσd, akkor σ szimmetriája miatt dσc is teljesül, így d, c) σ ρ). Ha c, d) / σ, akkor cρd teljesül. Mivel ρ szimmetrikus, ezért dρc is fennáll, emiatt pedig d, c) σ ρ), azaz σ ρ) szimmetrikus.

24 1.7 Útmutatások és megoldások 0 b) Legyen x, y) ρ és y, z) ρ. ρ tranzitivitása miatt x, z) ρ adódik. Az inverz reláció definíciója szerint ekkor y, x) ρ 1, z, y) ρ 1, z, x) ρ 1. Tehát z, y) ρ 1 és y, x) ρ 1 esetén z, x) ρ 1 is fennáll, azaz ρ tranzitivitásából következik a ρ 1 reláció tranzitivitása. c) Legyen x, y) ρ σ) és y, z) ρ σ). Az értelmezés szerint ekkor x, y) ρ, y, z) ρ, továbbá x, y) σ, y, z) σ. ρ és σ tranzitivitása miatt x, z) ρ és x, z) σ teljesül, következésképpen x, z) ρ σ), tehát ρ σ) tranzitív Legyen a, d) H G F ). Ekkor létezik olyan c C, hogy c, d) H és a, c) G F ). Ez utóbbi miatt létezik olyan b B, hogy a, b) F és b, c) G. Viszont c, d) H és b, c) G miatt b, d) H G), így a, d) H G) F. Megfordítva: Ha a, d) H G) F, akkor létezik b B, hogy a, b) F és c, d) H G). Emiatt létezik olyan c C, hogy b, c) G és c, d) H. Így a, c) G F ), ahonnan adódik, hogy a, d) H G F ) a) X-nek nincs legkisebb eleme, max X = 1. b) X alsó korlatainak halmaza:, 0]; X felső korlatainak halmaza: [1, + ), sup R X = 1, inf R X = a) sup R X = 1, inf R X = 0. b) sup R X = 1, inf R X = 1. c) sup R X = 0, inf R X = Tekintsük például az halmazt és a A = {q Q 3 q 3} Q B = {q Q 3 q 3} A végtelen részhalmazt. Ekkor min A = 3, max A = 3, de inf A B és sup A B nem létezik, hiszen a B halmaz esetén az alsó korlátok halmazának nincs maximális eleme, a felső korlátok halmazának pedig nincs minimális eleme Az a), c) és d) relációk függvények, mert a relációkhoz tartozó rendezett elempárok első komponensei egymástól különbözőek. A b) és e) relációk nem függvények A ϕ 1, a ϕ 3 és a ϕ 6 relációk függvények.

25 1.7 Útmutatások és megoldások a) ρ nem függvény, mert pl., 4) ρ és, 6) ρ is fennáll. b) f függvény, ugyanis bármely p 1, p P esetén, ha p 1 p, akkor p 1 = p, azaz f a P halmaz identikus függvénye, amely nyilvánvalóan invertálható. c) ρ = {0, 1); 0, 3); 0, 5)}, tehát ρ nem függvény. d) σ = {1, 0); 3, 0); 5, 0)}, tehát σ függvény. e) ϕ nem függvény, mert pl. 38, 38) ϕ és 38, 83) ϕ. f) f invertálható függvény Az alábbi négy függvény adható meg: f 1 = {0, 0); 1, 1)}, f = {0, 1); 1, 0)}, f 3 = {0, 0); 1, 0)}, f 4 = {0, 1); 1, 1)}. Az f 1 és f függvények injektívek és szűrjektívek, azaz bijektívek. f 3 és f 4 nem injektív és nem szűrjektív függvények a) Az f 1 függvény injektív és szűrjektív, azaz bijektív. b) Az f függvény nem injektív, de szűrjektív. c) Az f 3 függvény injektív, de nem szűrjektív. R f3 = R + {0}. d) Az f 4 függvény nem injektív és nem szűrjektív. R f4 = [ 1, 1] a) Az f 1 függvény bijektív, azaz invertálható. f 1 1 : R R, f 1 1 x) = x 1. b) Az f függvény nem bijektív, így nem létezik inverze. c) Az f 3 függvény bijektív, tehét van inverze. d) Az f 4 függvény bijektív, azaz invertálható. f 1 3 : R \ {0} R \ {0}, f 1 3 x) = 1 x. f 1 4 : R \ { 1} R \ { 1}, f 1 4 x) = 1 x 1 + x.

26 1.7 Útmutatások és megoldások A függvény nem injektív, mert f1) = f) = 1. Így a függvény nem bijektív a) Az f függvény egy bijektív leszűkítése: f [0,+ ) : [0, + ), 9], f [0,+ ) x) = 9 x 4. b) A leszűkített függvény inverze: f [0,+ ) ) 1 :, 9] [0, + ), f [0,+ ) ) 1 x) = 4 9 x a) Az f függvény egy bijektív leszűkítése: f [0,9] : [0, 9] [ 1, ], f [0,9] x) = 3 x 1. b) A leszűkített függvény inverze: f [0,9] ) 1 : [ 1, ] [0, 9], f [0,9] ) 1 x) = x a) Az f függvény egy bijektív leszűkítése: f [0,1] : [0, 1] [0, 1], f [0,1] x) = 1 x. b) A leszűkített függvény inverze: f [0,1] ) 1 : [0, 1] [0, 1], f [0,1] ) 1 x) = 1 x a) ϕ ϕ)x) = x 4, ψ ψ)x) = x, ϕ ψ)x) = x = 4 x, ψ ϕ)x) = x. b) ϕ ϕ)x) = x, ψ ψ)x) = coscos x), ϕ ψ)x) = 1 cos x, ψ ϕ)x) = cos 1 x. c) ϕ ϕ)x) = ϕx), ψ ϕ)x) = ψx), ψ ψ)x) = ϕ ψ)x) = 0.

27 1.7 Útmutatások és megoldások a) f : R + R, fx) = log x; b) g : 1, 0] [1, + ), gx) = 1 x ; c) h : [0, 1] [5, 9], hx) = 4x f reflexív, mert Af A nyilvánvalóan bármely A A esetén fennáll. f szimmetrikus is, hiszen ha bármely A, B A esetén AfB, azaz A B fennáll, akkor B A is teljesül, azaz Bf A következik. f tranzitivitásának megmutatásához tekintsünk olyan A, B, C A halmazokat, amelyekre AfB és BfC. Ekkor A B és B C miatt A C azonnal adódik, azaz AfC teljesül. f mindezek értelmében ekvivalenciareláció a) f 1 : [0, 1) [0, + ), b) f : 0, 1) a, b), f 1 x) = tg πx ; f x) = a + b a)x; c) f 3 : [0, 1) a, + ), f 3 x) = a x ; d) f 4 : a, + ), a), f 4 x) = x; e) f 5 : 0, 1) R, f 5 x) = 1 x + 1 x Legyen a < b, c < d tetszőleges valós számok. [a, b] [c, d], mert az függvény bijekció. f : [a, b] [c, d], fx) = d c cb ad x + b a b a

28 4 A valós számok halmaza.1 Indirekt bizonyítások.1.1. Bizonyítsuk be, hogy 5 irracionális szám!.1.. Bizonyítsuk be, hogy 35 irracionális szám!.1.3. Bizonyítsuk be, hogy 45 irracionális szám!.1.4. Bizonyítsuk be, hogy + 5 irracionális szám!.1.5. Igazoljuk, hogy négy irracionális szám között mindig van három, amelyeknek az összege is irracionális!.1.6. Lehet e a 3 - nem feltétlenül különböző - egész kitevős hatványai közül ezernek az összege éppen 3333?.1.7. Bizonyítsuk be, hogy ha az } 1111 {{... 1}, azaz n darab 1-esből álló szám prím, akkor n is prím. n Igaz-e az állítás megfordítása?. A teljes indukció..1. Igazoljuk, hogy bármely n N esetén: n = nn + 1)n + 1) Bizonyítsa be teljes indukció segítségével a következő egyenlőségeket! a) nn + 1) = n n + 1 ; b) nn + 1) = 1 nn + 1)n + ); 3 c) ) n 1 n n 1 nn + 1) = 1) ; n d) k 1) = n4n 1) ; 3 k=1 e) f) n n k 3 = k= k) ; k=1 ) )... 1 ) 1 = n + n + 1) n + ; g) n 1 = n 1;

29 . A teljes indukció 5 h) 1! 1 +! n! n = n + 1)! 1; i) 1 1! 3!... n 1 = 1 n! n!...3. Bizonyítsa be teljes indukcióval, hogy az alábbi egyenlőtlenségek igazak! a) n > n, ha n 5 és n N; b) 3 n > n 3, ha n 4 és n N; c) 1 n + 1 n > 1, ha n és n N; n 1 d) n n n > 13, ha n és n N; 4 e) > n, ha n és n N; 1 n f) n)! n!) > 4n, ha n és n N. n Bizonyítsa be teljes indukcióval, hogy az alábbi oszthatósági tulajdonságok teljesülnek! a) 4 7 n + 3 n+1 ; b) 3 4 n + 5; c) 9 4 n + 15n 1; d) 5 4n+1 + 3; e) 7 3 n+1 + n+. f) 8 5 n + 3 n 1 + 1; g) 10 n 5 5n 3 + 4n...5. Bizonyítsa be, hogy n darab egyenes a síkot legfeljebb n + n + részre osztja!..6. Tegyük fel, hogy a + 1 a egész. Bizonyítsa be, hogy an + 1 is egész n N, a R)! an..7. Tudjuk, hogy a + b = és a + b = 4. Bizonyítsa be, hogy ha n > és n N, a, b R! a n + b n = n,..8. Bizonyítsa be, hogy bármely n N esetén fennáll az alábbi egyenlőség!..9. Igazoljuk a + 1) + 1 )... n + 1 ) = n+1 1 cos x cos x cos 4x... cos n x = sin n+1 x, sin x 0, n N {0}) n+1 sin x trigonometrikus azonosságot!

30 .3 A binomiális tétel 6.3 A binomiális tétel Az alábbi feladatokban a hatványok binomiális tétel szerinti kifejtésében k-adik tagon k = 0, 1,..., n) azt a tagot értjük, amelynek együtthatója n k) Mutassa meg, hogy n, k N {0} és k n esetén fennáll az ) ) ) n n n = k k + 1 k + 1 összefüggés!.3.. Bizonyítsa be teljes indukcióval a Newton-féle binomiális tételt!.3.3. Az 1 + ) n kifejezés binomiális tétel szerinti kifejtésének második tagja 110. Mekkora a kifejtés utolsó előtti tagja?.3.4. Fejtse ki a binomiális tétel alapján az x y 3 ) 5 hatványt!.3.5. Határozza meg az a x x) 16 hatvány binomiális tétel szerinti kifejtésének középső tagját!.3.6. Írja fel a a + ) 1 a hatvány binomiális tétel szerinti kifejtésének negyedik tagját! Számítsa ki a x+ 4 x) n hatványkitevőjét, ha a binomiális tétel szerinti kifejtésének második tagjában x 5 szerepel! ) x Mekkora x értéke, ha a + kifejezés binomiális tétel szerinti kifejtésének középső x tagja 5? Oldja meg a feladatot Pascal-háromszög felhasználásával is! Számítsa ki az Ex) = x x) 1 kifejezés binomiális tétel szerinti kifejtésének azon tagját, amely nem tartalmazza x-et! Adott F x) = ) 17 x 3. Határozza meg binomiális tétel szerinti kifejtésének azon x tagját, amelyik nem tartalmazza x-et! A x + ) 1 x hatvány binomiális tétel szerinti kifejtésének hányadik tagjában lesz 4 3 x együtthatója 7? ) A 3 x y y + 3 hatvány binomiális tétel szerinti kifejtésének hányadik tagjában lesz x x és y kitevője egyenlő egymással? ) Számítsa ki a n n összeget! k k=0

31 .4 Nevezetes egyenlőtlenségek Az x x ) m binomiális tétel szerinti kifejtésében az együtthatók összege 18. Írja x fel a kifejtésnek azt a tagját, amelyben x ötödik hatványon szerepel! Határozza meg az alábbi összegeket! ) ) ) ) n n n n a) n ; 1 3 n ) ) ) ) ) n n n n n b) ) n ; n ) ) ) ) n n n n c) n + 1) ; 0 1 n ) ) ) ) n n n n d) n 1). 3 4 n.4 Nevezetes egyenlőtlenségek.4.1. Igazolja a Bernoulli-egyenlőtlenséget! Mutassa meg, hogy ha n N és x > 1, akkor 1 + x) n 1 + nx, és egyenlőség csak akkor áll fenn, ha vagy n = 1 vagy n > 1 esetén) x = Igazolja, hogy bármely a, b R + {0} esetén teljesülnek az alábbi egyenlőtlenségek! a) ab a + b ; ) a + b b) a + b Bizonyítsa be, hogy az azonos kerületű téglalapok közül a négyzet a legnagyobb területű!.4.4. Bizonyítsuk be, hogy bármely derékszögű háromszög befogóinak összege sosem nagyobb, mint átfogójának -szerese!.4.5. Bizonyítsa be, hogy bármely α hegyesszögre tgα + ctgα Bizonyítsa be, hogy minden olyan pozitív a, b számra, amelyre a + b = 1, igaz a következő egyenlőtlenség: a + a) 1 + b + 1 ) 5 b.

32 .4 Nevezetes egyenlőtlenségek Bizonyítsa be, hogy bármely három a, b, c R számra érvényes a következő egyenlőtlenség:.4.8. Milyen x értékre lesz az a + bx4 x a + b)b + c)c + a) 8abc. a, b R + ) tört értéke a legkisebb?.4.9. Legyen n N és x i, y i R i = 1,,..., n). Bizonyítsa be, hogy ) x1 + x x n x 1 + x x n. n n Igazolja a Cauchy-Bunyakovszkij-Schwarz-féle egyenlőtlenséget, azaz mutassa meg, hogy n N és x i, y i R i = 1,,..., n) esetén fennáll a egyenlőtlenség! n ) n x i y i i=1 i=1 x i ) n Legyen n N és x i, y i R i = 1,,..., n). Bizonyítsa be, hogy n x i + y i ) n x i + n y i. i= Bizonyítsa be, hogy tetszőleges x i, p i R + i = 1,,..., n) számok esetén érvényes a következő egyenlőtlenség: p 1 x 1 + p x p n x n ) p 1 + p p n )p 1 x 1 + p x p n x n) Igazolja, hogy tetszőleges x 1, x, x 3 R + {0} esetén fennáll a következő egyenlőtlenség: i=1 i=1 y i i=1 1 x x x 3 ) 1 x x x 3. )

33 .5 Útmutatások és megoldások 9.5 Útmutatások és megoldások.1.1. Tegyük fel, hogy 5 racionális. Ekkor felírható két egész szám hányadosaként: 5 = p q, ahol p, q Z, q 0 és p, q) = 1. A felírt egyenlőség mindkét oldalát négyzetre emelve, majd q -tel átszorozva kapjuk, hogy 5q = p. Vizsgáljuk meg a két oldalon álló számok prímtényezős felbontását! Mivel négyzetszám prímtényezős felbontásában minden kitevő páros, így a jobb oldalon 5 páros kitevőjű hatványa áll, a bal oldalon pedig páratlan. Ez ellentmond a számelmélet alaptételének, tehát ellentmondásra jutottunk. 5 nem racionális..1.. A bizonyítás a.1.1. állítás igazolásához hasonló, itt is vizsgálhatjuk az 5 kitevőjét a két oldalon A bizonyítás a.1.1. és a.1.. állítások igazolásához hasonló, itt is vizsgálhatjuk az 5 kitevőjét a két oldalon Itt az indirekt feltevés és a négyzetre emelés után 10-ről kell az előzőekhez hasonlóan igazolni, hogy irracionális Tegyük fel, hogy nincs, azaz bármely három irracionális szám összege racionális. Jelölje a négy irracionális számot a, b, c és d. A feltétel szerint a + b + c = r 1, a + c + d = r, a + b + d = r 3, b + c + d = r 4, ahol r 1, r, r 3, r 4 Q. Négy racionális szám összege racionális, tehát r 1 + r + r 3 + r 4 = 3a + b + c + d) = r 5, r 5 Q). Nyilvánvaló, hogy szintén racionális szám. Ekkor azaz a + b + c + d = r 5 3 = r 6 a + b + c + d = r 1 + d = r 6, d = r 6 r 1, tehát d Q, mert előáll két racionális szám különbségeként. Ellentmondásra jutottunk. Tehát négy irracionális szám között mindig van három, amelyeknek az összege is irracionális.

34 .5 Útmutatások és megoldások Tegyük fel, hogy lehetséges a feladat állítása. Jelölje a legkisebb kitevőjű hatványt 3 a, a Z). A felírásban szereplő összes többi hatvány 3 a 3 b, b N) alakú. A hatványok összege megegyezik egy szorzattal, amelynek az egyik tényezője 3 a, a másik pedig 1000 darab páratlan szám összege, ami páros. Ha a nem negatív, akkor a szorzat páros szám, mert egyik tényezője páros. Ha a negatív egész, akkor egy páros számot osztunk egy páratlan számmal, tehát eredményül vagy páros számot kapunk, vagy nem egész számot. Így ellentmondásra jutottunk, mert 3333 nem lehet a hatványok összege Indirekt módon bizonyítunk. Tegyük fel, hogy n nem prím. Ekkor n = 1 vagy n = ab, ahol a > 1, b > 1. n = 1-re a szám nem prím, tehát az állítás erről nem mond semmit. Ha n = ab, ahol a > 1, b > 1, akkor osszuk az n darab 1-es számjegyből álló számot b darab olyan számra, amelyek mindegyike éppen a darab 1-esből áll. Az a darab 1-esből álló számot jelölje t t > 1): n { }} { 111 } {{... 1} 111 } {{... 1} } {{... 1} a a a t = } 111 {{... 1}. a Az eredeti n jegyű szám felírható a következő alakban: 111 } {{... 1} = t a + 10 a ab 1)), n ahol a második tényező is nyilvánvalóan nagyobb, mint 1. A vizsgált szám tehát nem lehet prím, mert két egynél nagyobb természetes szám szorzata. Ellentmondásra jutottunk, ezért az eredeti állítás igaz. A megfordítás nem igaz, mert pl. n = 3 esetén 111 = Teljes indukcióval bizonyítunk. 1) Könnyű ellenőrizni, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz k = kk + 1)k + 1). 6 3) Bizonyítunk k + 1)-re. Bizonyítandó, hogy k + k + 1) = k + 1)k + )k + 3). 6 Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! k + k + 1) kk + 1)k + 1) = + k + 1) = 6

35 .5 Útmutatások és megoldások 31 = k + 1)k + 7k + 6) k + 1)k + )k + 3) =. 6 6 Az állítást tehát igazoltuk, mert a bizonyítandó állítás jobb oldalán álló összefüggéshez jutottunk.... Teljes indukcióval bizonyítjuk a feladat összes állítását. a) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) Könnyű ellenőrizni, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz kk + 1) = 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy k k k + 1)k + ) = k + 1 k +. Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! k + 1)k + ) = k k k + 1)k + ) = kk + ) + 1 = k + 1)k + ) = k + k + 1 k + 1)k + ) = k + 1) k + 1)k + ) = k + 1 k +. Az állítást igazoltuk, mert a bizonyítandó állítás jobb oldalán álló összefüggéshez jutottunk. b) Három lépésben bizonyítunk. 1) Könnyű ellenőrizni, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz kk + 1) = 1 kk + 1)k + ). 3 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy kk + 1) + k + 1)k + ) = 1 k + 1)k + )k + 3). 3 Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! k + 1)k + ) = 1 kk + 1)k + ) + k + 1)k + ) = 3 ) 1 = k + 1)k + ) 3 k + 1 = 1 k + 1)k + )k + 3). 3 Az állítást igazoltuk, mert a bizonyítandó állítás jobb oldalán álló összefüggéshez jutottunk.

36 .5 Útmutatások és megoldások 3 c) Ebben az esetben is három lépésben bizonyítunk. d) Az e) Az 1) Könnyen ellenőrizhető, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz ) k 1 k k 1 kk + 1) = 1). 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy ) k k + 1) k k + 1)k + ) = 1). Alkalmazzuk az indukciós feltevést! Az állítás igaz ) k k + 1) k 1 kk + 1) = 1) + 1) k k + 1) = = 1) k k + 1) kk + 1) k k + 1)k + ) = 1) n 1) = n4n 1) 3 egyenlőséget kell igazolni, amely az előző bizonyítások mintájára könnyen elvégezhető n 3 = n n + 1) 4 egyenlőséget kell igazolni. Teljes indukcióval három lépésben könnyen igazolható az állítás. f) Három lépésben teljes indukcióval bizonyítunk. 1) Könnyű ellenőrizni, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 1 1 ) 1 1 ) ) k + 1) 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy 1 1 ) 1 1 ) ) k + ) = k + k +. = k + 3 k + 4. Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! 1 1 ) 1 1 ) ) = k + ) 4 9 k + ) k = k + )

37 .5 Útmutatások és megoldások 33 = k + k + 1) k + ) 1 k + ) = k + 4k + 3 k + 1)k + ) = k + 3 k + 4. Az állítást igazoltuk, mert a bizonyítandó állítás jobb oldalán álló összefüggéshez jutottunk. g) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) Könnyű ellenőrizni, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz k 1 = k 1. 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy k = k+1 1. Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! Az állítást igazoltuk k 1 + k = k 1 + k = k 1 = k+1 1. h) Három lépésben igazoljuk ezt az állítást is. 1) Könnyű ellenőrizni, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz Bevezetjük az jelölést. A feltétel értelmében: 1! 1 +! k! k = k + 1)! 1 S k = 1! 1 +! k! k S k = k + 1)! 1. 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy azaz 1! 1 +! k! k + k + 1)! k + 1) = k + )! 1, S k+1 = k + )! 1. Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! azaz +k + 1)! k + 1) 1! } 1 +! {{ k! k } = k + 1)! 1 + k + 1)! k + 1), } S k {{ } S k+1 Az állítást tehát igazoltuk. S k+1 = k + 1)!k + ) 1 = k + )! 1.

38 .5 Útmutatások és megoldások 34 i) Itt is teljes indukcióval bizonyítunk három lépésben. 1) Könnyen ellenőrizhető, hogy az állítás n = 1 esetén igaz. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz Vezessük be az jelölést! 1 1! 3!... k 1 k! = 1 k!. S k = 1 1! 3!... k 1 k! 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy azaz 1 1! 3!... k 1 k! S k+1 = k k + 1)! = 1 k + 1)!, 1 k + 1)! Tekintsük a bizonyítandó állítás bal oldalán álló kifejezést és alkalmazzuk az indukciós feltevést! 1 1! 3!... k 1 k = 1 } {{ k! } k + 1)! k! k k + 1)!, azaz Az állítást igazoltuk. S k } {{ } S k+1 S k+1 = k + 1 k k + 1)! = 1 k + 1)!...3. Valamennyi egyenlőtlenség bizonyítható teljes indukcióval. a) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) n = 5 esetén az állítás igaz, mert 5 > 5 3 > 5). ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, vagyis k > k. 3) Bizonyítunk k + 1)-re. Bizonyítandó, hogy k+1 > k + 1). Induljunk ki a felírt egyenlőtlenség bal oldalából és alkalmazzuk az indukciós feltevést! Megmutatjuk, hogy azaz k+1 = k > k. k > k + 1), k > k + 1. Ha k > 4, akkor k > 4k > k + 1. Az állítás tehát igaz.

39 .5 Útmutatások és megoldások 35 b) Három lépésben bizonyítunk. 1) n = 4 esetén az állítás igaz, mert 3 4 > > 64). ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, vagyis 3 k > k 3. 3) Bizonyítandó, hogy 3 k+1 > k + 1) 3, azaz 3 3 k > k 3 + 3k + 3k + 1. Az indukciós feltétel miatt Azt kell tehát belátnunk, hogy 3 3 k > 3k 3. 3k 3 > k 3 + 3k + 3k + 1, azaz k 3 > 3k + 3k + 1. Figyelembe véve, hogy k > 3, adódik, hogy k 3 > 3k, továbbá Emiatt Az állítás igaz. k 3 = k k > 9k > 3k + 1. k 3 = k 3 + k 3 > 3k + 3k + 1. c) Itt is három lépésben végezzük el a bizonyítást. Alkalmazzuk az jelölést! 1) n = esetén az állítás igaz, mert S n = 1 n + 1 n n S = = 13 1 > 1. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz S k > 1.

40 .5 Útmutatások és megoldások 36 3) Bizonyítunk k + 1)-re. Bizonyítandó, hogy S k+1 > 1. Könnyen belátható, hogy S k+1 = S k + 1 k k + k k. Az indukciós feltételt alkalmazva adódik, hogy Már csak azt kell belátni, hogy mert ekkor S k+1 > k k + k k. 1 k k + k k, S k+1 > 1 is teljesül. Helyettesítsük a felírt egyenlőtlenség bal oldalán álló k+1 tagú összeg minden tagját az összegben szereplő legkisebb taggal: 1 k k + k + 1 > k + 1 k + k + 1 = k + 1 k + k + k + 1. Alkalmazzuk most a k feltételből adódó k > k + 1 egyenlőtlenséget: k + 1 k + k + k + 1 > k + 1 k + k + k = k + 1 kk + 1) = 1 k, azaz 1 k k + k k teljesül, így az eredeti állítás is igaz. d) Három lépésben bizonyítunk. 1) n = esetén az állítás igaz, mert = 7 1 = 14 4 > ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 1 k k k > ) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy 1 k k k + 1) > Ehhez azt kell igazolni, hogy a kimaradó és az újonnan hozzávett tagok különbsége pozitív. Ez igaz, mert 1 k k + 1 k + 1 = 1 k k + = 1 k + 1)k + ) > 0.

41 .5 Útmutatások és megoldások 37 e) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) Az állítás n = esetén igaz, mert >. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz > k. 1 k 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy Alkalmazzuk az indukciós feltételt! > k k k + 1 > k + 1 k + 1 = k k k + 1. Nyilvánvaló, hogy k + 1 > k k N), így k k k k + 1 > = k + 1. k + 1 k + 1 Az állítás tehát igaz. f) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) Az állítás n = esetén igaz, mert 4! 4 = 6 = 18 3 > ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz k)! k!) > 4k k + 1 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy k + 1))! k + 1)!) > 4k+1 k +. Alakítsuk át a bal oldalon álló törtet és alkalmazzuk az indukciós feltételt! k + )! k + 1)!) = k)! k + 1) k!) k + 1 4k k + 1) k + 1 k + 1.

42 .5 Útmutatások és megoldások 38 Nyilvánvaló, hogy mert 4 k k + 1) k + 1 k + 1 Az állítást tehát igazoltuk...4. Az összes állítás teljes indukcióval igazolható. a) Három lépésben igazoljuk az állítást. = 4k+1 k + )k + 1) > 4k+1 k + k + 1) k +, k + )k + 1) k + 1) = k + 5k + k + 4k + > 1. 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert = 16 = 4 4. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 4 7 k + 3 k+1. 3) Bizonyítunk k + 1)-re. Bizonyítandó, hogy 4 7 k k+. Alakítsuk át az állításban szereplő kifejezést: 7 k k+ = 7 7 n n n+1 = 77 n + 3 n+1 ) } {{ } 4 3n+1 } {{ }. Az indukciós feltétel miatt 4 77 n + 3 n+1 ). Nyilvánvaló, hogy n+1, így 4 77 n + 3 n+1 ) 4 3 n+1, amiből azonnal adódik a bizonyítandó állítás. b) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert = 9 = 3 3. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 3 4 k ) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy 3 4 k Alakítsuk át az állításban szereplő kifejezést: 4 k = 4 4 k + 5 = } 4 k {{ + 5 } + } 3 {{ 4k }. Az indukciós feltétel miatt 3 4 k + 5. Nyilvánvaló, hogy k, így azonnal adódik a bizonyítandó állítás. c) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert = 18 = 9. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 9 4 k + 15n 1.

43 .5 Útmutatások és megoldások 39 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy 9 4 k k Alakítsuk át az állításban szereplő kifejezést: 4 k k + 14 = 4 4 k + 15k + 14 = 4 k + 15k 1 } {{ } + 3 4k + 5) } {{ }. Az indukciós feltétel miatt 9 4 k + 15k 1. A..4. feladat b) részében igazoltuk, hogy 3 4 k + 5, így k + 5). Tehát Az állítás igaz. d) Három lépésben igazoljuk az állítást. 9 4 k + 15k k + 5). 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert = = 35 = 5 7. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 5 4k ) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy 5 4k Alakítsuk át az állításban szereplő kifejezést: 4k = 16 4k = } 4k+1 {{ + 3 } k+1 } {{ }. Az indukciós feltétel miatt 5 4k Nyilvánvaló, hogy k+1. Tehát Az állítás igaz. 5 4k e) Három lépésben igazoljuk az állítást. 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert = = 35 = 7 5. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz 7 3 k+1 + k+.

44 .5 Útmutatások és megoldások 40 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy 7 3 k+3 + k+3. Alakítsuk át az állításban szereplő kifejezést: 3 k+3 + k+3 = 9 3 k+1 + k+ = 3 k+1 + k+ ) } {{ } + 7 3k+1 } {{ }. Az indukciós feltétel miatt 7 3 k+1 + k+ ). Nyilvánvalóan teljesül, hogy Tehát 7 3 k+3 + k+3. Az állítás igaz. f) Itt is három lépésben igazoljuk az állítást k+1. 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert , azaz 8 8. ) Tegyük fel, hogy az állítás k N esetén teljesül, azaz tehát felírható az alábbi egyenlőség: 8 5 k + 3 k 1 + 1, 5 k + 3 k = 8A, ahol A Z +. Átrendezve: 5 k = 8A 3 k ) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy Legyen Behelyettesítve a feltételt: 8 5 k k + 1. B = 5 k k + 1 = 5 5 k n B = 58A 3 k 1 1) k = 40A 43 k 1 + 1). 3 k 1 mindig páratlan, ezért a zárójeles kifejezés mindig páros. Ennek négyszerese osztható 8-cal. 40A nyilvánvalóan osztható 8-cal, tehát Az állítás igaz. g) Három lépésben igazoljuk az állítást. 8 B. 1) n = 1 esetén az állítás igaz, mert , azaz 10 0.

45 .5 Útmutatások és megoldások 41 ) Feltesszük, hogy az állítás k N esetén igaz, vagyis így felírható az alábbi egyenlőség: ahol A Z k 5 5k 3 + 4k, k 5 5k 3 + 4k = 10A, 3) Bizonyítunk k + 1) N-re. Bizonyítandó, hogy Legyen 10 k + 1) 5 5k + 1) 3 + 4k + 1). B = k + 1) 5 5k + 1) 3 + 4k + 1) = k 5 + 5k 4 + 5k 3 5k 6k. Átalakítva és behelyettesítve a feltételt: vagyis B = } k 5 5k {{ 3 + 4k } +5k k 3 5k 10k, 10A B = 10A + 5k 1)kk + 1)k + ). A jobb oldalon a második kifejezésben négy szomszédos szám szorzata áll, közöttük biztosan van 3-mal osztható és van két páros szám is. Ezen páros számok egyike 4-gyel osztható, ezért k 1)kk + 1)k + ), azaz Tehát Az állítás igaz...5. A bizonyítás teljes indukcióval történik: 10 5k 1)kk + 1)k + ) A + 5k 1)kk + 1)k + ), 10 B. 1) Egy egyenes a síkot két részre osztja. n = 1-et behelyettesítve adódik, az összefüggés tehát n = 1 esetén helyes. = ) Tegyük fel, hogy n darab egyenes a síkot legfeljebb n + n + részre osztja.

46 .5 Útmutatások és megoldások 4 3) Igazoljuk, hogy n + 1) egyenes a síkot legfeljebb n + 1) + n + 1) + részre osztja. Ha az n + 1)-edik egyenes az előző n darab egyenes mindegyikét metszi, akkor n darab metszéspont és ezáltal n + 1) darab új síkrész keletkezik. Felhasználva a feltételt, a síkrészek száma: n + n + az állítás tehát igaz. + n + 1 = n + n + + n + = n + 1) + n + 1) +,..6. Teljes indukcióval bizonyítunk. Tegyük fel, hogy a + 1 a, a R egész. 1) n = 1 esetén nyilvánvalóan igaz az állítás. Vizsgáljuk az n = esetet! Ekkor a + 1 a = a + 1 ) a 1 a a = a + a) 1, ami egész, tehát ebben az esetben is igaz az állítás. ) Tegyük fel, hogy k N esetén igaz az állítás, azaz a k + 1 a k Z. Ekkor k 1) N esetén is fennáll az állítás, azaz a k Z. ak 1 3) Bizonyítunk k + 1) N esetén, azaz igazoljuk, hogy a k Z. ak+1 Az alábbi felbontás jobb oldalán szereplő valamennyi tag egész szám a feltételek értelmében: a k a a = k + 1a ) a + 1 ) a k ), k+1 k a a k 1 az állítás tehát igaz...7. A bizonyítást teljes indukcióval végezzük. 1) n = 1 esetén nyilvánvalóan igaz az állítás. Ha a + b = és a + b = 4, akkor a + b) = a + b ab ab = 0, azaz Tehát n = -re is igaz az állítás. a = 0 vagy b = 0.

47 .5 Útmutatások és megoldások 43 ) Tegyük fel, hogy k N esetén igaz az állítás, azaz, ha a + b = és a + b = 4, akkor a k + b k = k. 3) Bizonyítunk k + 1) N esetén, azaz igazoljuk, hogy a k+1 + b k+1 = k+1. Alakítsuk át a bizonyítandó állítás bal oldalán álló összeget: a k+1 + b k+1 = a + b)a k + b k ) aba k 1 + b k 1 ). A második tag ab = 0 miatt 0, így a k+1 + b k+1 = a + b)a k + b k ) = k = k+1. Az állítás igaz...8. Teljes indukcióval bizonyítjuk az állítást. 1) n = 1 esetén az egyenlőség bal oldala + 1) + 1) = 3 5 = 15, jobb oldala: Az állítás igaz n = 1-re. 1 = 4 1 = 16 1 = 15. ) Tegyük fel, hogy k N esetén igaz az állítás, azaz ) + 1) + 1)... k + 1 = k ) Bizonyítunk k + 1) N esetén. Igazoljuk, hogy ) + 1) + 1)... k = k+ 1. Alkalmazzuk az indukciós feltételt: + 1) + 1)... és az a + b)a b) = a b azonosságot! Ekkor Az állítás tehát igaz. ) ) ) k = k+1 1 k+1 + 1, ) ) k+1 1 k = k+1) 1 = n+1 1 = n+ 1.

Számelméleti feladatok az általános iskolai versenyek tükrében dr. Pintér Ferenc, Nagykanizsa

Számelméleti feladatok az általános iskolai versenyek tükrében dr. Pintér Ferenc, Nagykanizsa Számelméleti feladatok az általános iskolai versenyek tükrében dr. Pintér Ferenc, Nagykanizsa 1. Mutasd meg, hogy a tízes számrendszerben felírt 111111111111 tizenhárom jegyű szám összetett szám, azaz

Részletesebben

Analízisfeladat-gyűjtemény IV.

Analízisfeladat-gyűjtemény IV. Oktatási segédanyag a Programtervező matematikus szak Analízis. című tantárgyához (003 004. tanév tavaszi félév) Analízisfeladat-gyűjtemény IV. (Függvények határértéke és folytonossága) Összeállította

Részletesebben

A gyakorlatok HF-inak megoldása Az 1. gyakorlat HF-inak megoldása. 1. Tagadások:

A gyakorlatok HF-inak megoldása Az 1. gyakorlat HF-inak megoldása. 1. Tagadások: . Tagadások: A gyakorlatok HF-inak megoldása Az. gyakorlat HF-inak megoldása "Nem észak felé kell indulnunk és nem kell visszafordulnunk." "Nem esik az es, vagy nem fúj a szél." "Van olyan puha szilva,

Részletesebben

2. Halmazelmélet (megoldások)

2. Halmazelmélet (megoldások) (megoldások) 1. A pozitív háromjegy páros számok halmaza. 2. Az olyan, 3-mal osztható egész számok halmaza, amelyek ( 100)-nál nagyobbak és 100-nál kisebbek. 3. Az olyan pozitív egész számok halmaza, amelyeknek

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 5 V ELEmI ALGEbRA 1 BINÁRIS műveletek Definíció Az halmazon definiált bináris művelet egy olyan függvény, amely -ből képez -be Ha akkor az elempár képét jelöljük -vel, a művelet

Részletesebben

LÁNG CSABÁNÉ SZÁMELMÉLET. Példák és feladatok. ELTE IK Budapest 2010-10-24 2. javított kiadás

LÁNG CSABÁNÉ SZÁMELMÉLET. Példák és feladatok. ELTE IK Budapest 2010-10-24 2. javított kiadás LÁNG CSABÁNÉ SZÁMELMÉLET Példák és feladatok ELTE IK Budapest 2010-10-24 2. javított kiadás Fels oktatási tankönyv Lektorálták: Kátai Imre Bui Minh Phong Burcsi Péter Farkas Gábor Fülöp Ágnes Germán László

Részletesebben

Analízis 1. (BSc) vizsgakérdések Programtervez informatikus szak 2008-2009. tanév 2. félév

Analízis 1. (BSc) vizsgakérdések Programtervez informatikus szak 2008-2009. tanév 2. félév Analízis 1. (BSc) vizsgakérdések Programtervez informatikus szak 2008-2009. tanév 2. félév Valós számok 1. Hogyan szól a Bernoulli-egyenl tlenség? Mikor van egyenl ség? Válasz. Minden h 1 valós számra

Részletesebben

Matematikai logika 1 A MATEMATIKAI LOGIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2005. Bevezetés

Matematikai logika 1 A MATEMATIKAI LOGIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2005. Bevezetés Matematikai logika 1 A MATEMATIKAI LOGIKA ALAPJAI Dr. Tóth László Pécsi Tudományegyetem, 2005 Bevezetés A logika a gondolkodás általános törvényszerűségeit, szabályait vizsgálja. A matematikai logika a

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten ANALÍZIS Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat 1 2 3 Nevezetes halmazok

Részletesebben

Matematikai programozás gyakorlatok

Matematikai programozás gyakorlatok VÁRTERÉSZ MAGDA Matematikai programozás gyakorlatok 2003/04-es tanév 1. félév Tartalomjegyzék 1. Számrendszerek 3 1.1. Javasolt órai feladat.............................. 3 1.2. Javasolt házi feladatok.............................

Részletesebben

Halmazelmélet. 2. fejezet 2-1

Halmazelmélet. 2. fejezet 2-1 2. fejezet Halmazelmélet D 2.1 Két halmazt akkor és csak akkor tekintünk egyenl nek, ha elemeik ugyanazok. A halmazt, melynek nincs eleme, üres halmaznak nevezzük. Jele:. D 2.2 Az A halmazt a B halmaz

Részletesebben

Valószín ségelmélet házi feladatok

Valószín ségelmélet házi feladatok Valószín ségelmélet házi feladatok Minden héten 3-4 házi feladatot adok ki. A megoldásokat a következ órán kell beadni, és kés bb már nem lehet pótolni. Csak az mehet vizsgázni, aki a 13 hét során kiadott

Részletesebben

Kőszegi Irén MATEMATIKA. 9. évfolyam

Kőszegi Irén MATEMATIKA. 9. évfolyam -- Kőszegi Irén MATEMATIKA 9. évfolyam (a b) 2 = a 2 2ab + b 2 2015 1 2 Tartalom 1. HALMAZOK... 5 2. SZÁMHALMAZOK... 8 3. HATVÁNYOK... 12 4. OSZTHATÓSÁG... 14 5. ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK... 17 6. FÜGGVÉNYEK...

Részletesebben

A matematika alapjai 1 A MATEMATIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2006

A matematika alapjai 1 A MATEMATIKA ALAPJAI. Pécsi Tudományegyetem, 2006 A matematika alapjai 1 A MATEMATIKA ALAPJAI Dr. Tóth László Pécsi Tudományegyetem, 2006 Köszönöm Koós Gabriella végzős hallgatónak, hogy felhívta a figyelmemet az anyag előző változatában szereplő néhány

Részletesebben

Gáspár Csaba. Analízis

Gáspár Csaba. Analízis Gáspár Csaba Analízis Készült a HEFOP 3.3.-P.-004-09-00/.0 pályázat támogatásával Szerzők: Lektor: Gáspár Csaba Szili László, egyetemi docens c Gáspár Csaba, 006. Tartalomjegyzék. Bevezetés 5. Alapvető

Részletesebben

JANUS PANNONIUS TUDOMÁNYEGYETEM. Schipp Ferenc ANALÍZIS I. Sorozatok és sorok

JANUS PANNONIUS TUDOMÁNYEGYETEM. Schipp Ferenc ANALÍZIS I. Sorozatok és sorok JANUS PANNONIUS TUDOMÁNYEGYETEM Schipp Ferenc ANALÍZIS I. Sorozatok és sorok Pécs, 1994 Lektorok: Dr. FEHÉR JÁNOS egyetemi docens, kandidtus. Dr. SIMON PÉTER egyetemi docens, kandidtus 1 Előszó Ez a jegyzet

Részletesebben

MATEMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK

MATEMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK MATEMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY Az érettségi követelményeit két szinten határozzuk meg: - középszinten a mai társadalomban tájékozódni és alkotni tudó ember matematikai ismereteit kell

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Diszkrét matek I. Vizsga-jegyzet. Hegedűs Ádám Imre 2010.12.28.

Miskolci Egyetem. Diszkrét matek I. Vizsga-jegyzet. Hegedűs Ádám Imre 2010.12.28. Miskolci Egyetem Diszkrét matek I. Vizsga-jegyzet Hegedűs Ádám Imre 2010.12.28. KOMBINATORIKA Permutáció Ismétlés nélküli permutáció alatt néhány különböző dolognak a sorba rendezését értjük. Az "ismétlés

Részletesebben

Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit!

Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! 1. 2. 3. 4. 5. Add meg az összeadásban szereplő Add meg a kivonásban szereplő Add meg a szorzásban szereplő Add meg az osztásban szereplő Hogyan függ két szám előjelétől a két szám szorzata, hányadosa?

Részletesebben

Kockázati folyamatok. Sz cs Gábor. Szeged, 2012. szi félév. Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet

Kockázati folyamatok. Sz cs Gábor. Szeged, 2012. szi félév. Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet Kockázati folyamatok Sz cs Gábor Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet Szeged, 2012. szi félév Sz cs Gábor (SZTE, Bolyai Intézet) Kockázati folyamatok 2012. szi félév 1 / 48 Bevezetés A kurzus céljai

Részletesebben

Matematika emelt szintû érettségi témakörök 2013. Összeállította: Kovácsné Németh Sarolta (gimnáziumi tanár)

Matematika emelt szintû érettségi témakörök 2013. Összeállította: Kovácsné Németh Sarolta (gimnáziumi tanár) Matematika emelt szintû érettségi témakörök 013 Összeállította: Kovácsné Németh Sarolta (gimnáziumi tanár) Tájékoztató vizsgázóknak Tisztelt Vizsgázó! A szóbeli vizsgán a tétel címében megjelölt téma kifejtését

Részletesebben

Analízis előadás és gyakorlat vázlat

Analízis előadás és gyakorlat vázlat Analízis előadás és gyakorlat vázlat Készült a PTE TTK GI szakos hallgatóinak Király Balázs 00-. I. Félév . fejezet Számhalmazok és tulajdonságaik.. Nevezetes számhalmazok ➀ a) jelölése: N b) elemei:

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten LINEÁRIS PROGRAMOZÁS Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat 1 2 3 4 A lineáris

Részletesebben

2. előadás: További gömbi fogalmak

2. előadás: További gömbi fogalmak 2 előadás: További gömbi fogalmak 2 előadás: További gömbi fogalmak Valamely gömbi főkör ívének α azimutja az ív egy tetszőleges pontjában az a szög, amit az ív és a meridián érintői zárnak be egymással

Részletesebben

5.10. Exponenciális egyenletek... 155 5.11. A logaritmus függvény... 161 5.12. Logaritmusos egyenletek... 165 5.13. A szinusz függvény... 178 5.14.

5.10. Exponenciális egyenletek... 155 5.11. A logaritmus függvény... 161 5.12. Logaritmusos egyenletek... 165 5.13. A szinusz függvény... 178 5.14. Tartalomjegyzék 1 A matematikai logika elemei 1 11 Az ítéletkalkulus elemei 1 12 A predikátum-kalkulus elemei 7 13 Halmazok 10 14 A matematikai indukció elve 14 2 Valós számok 19 21 Valós számhalmazok

Részletesebben

Nemzeti versenyek 11 12. évfolyam

Nemzeti versenyek 11 12. évfolyam Nemzeti versenyek 11 12. évfolyam Szerkesztette: I. N. Szergejeva 2015. február 2. Technikai munkák (MatKönyv project, TEX programozás, PHP programozás, tördelés...) Dénes Balázs, Grósz Dániel, Hraskó

Részletesebben

MATEMATIKA TANTERV Bevezetés Összesen: 432 óra Célok és feladatok

MATEMATIKA TANTERV Bevezetés Összesen: 432 óra Célok és feladatok MATEMATIKA TANTERV Bevezetés A matematika tanítását minden szakmacsoportban és minden évfolyamon egységesen heti három órában tervezzük Az elsı évfolyamon mindhárom órát osztálybontásban tartjuk, segítve

Részletesebben

MATEMATIKA GYAKORLÓ FELADATGYŰJTEMÉNY

MATEMATIKA GYAKORLÓ FELADATGYŰJTEMÉNY MATEMATIKA GYAKORLÓ FELADATGYŰJTEMÉNY (Kezdő 9. évfolyam) A feladatokat a Borbás Lászlóné MATEMATIKA a nyelvi előkészítő évfolyamok számára című könyv alapján állítottuk össze. I. Számok, műveletek számokkal.

Részletesebben

MATEMATIKA 9. osztály Segédanyag 4 óra/hét

MATEMATIKA 9. osztály Segédanyag 4 óra/hét MATEMATIKA 9. osztály Segédanyag 4 óra/hét - 1 - Az óraszámok az AROMOBAN követhetőek nyomon! A tananyag feldolgozása a SOKSZÍNŰ MATEMATIKA (Mozaik, 013) tankönyv és a SOKSZÍNŰ MATEMATIKA FELADATGYŰJTEMÉNY

Részletesebben

Átrendezések és leszámlálások ÚTMUTATÓ Hegedüs Pál 1-2015.június 30.

Átrendezések és leszámlálások ÚTMUTATÓ Hegedüs Pál 1-2015.június 30. Átrendezések és leszámlálások ÚTMUTATÓ Hegedüs Pál 1-2015.június 30. 1. Határozzuk meg, hány egybevágósága van egy négyzetnek! Melyek azonos jellegűek ezek között? Ez egy általános bevezető feladat tud

Részletesebben

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István tankönyv 0 Mozaik Kiadó Szeged, 03 TARTALOMJEGYZÉK Gondolkodási módszerek. Mi következik ebbõl?... 0. A skatulyaelv... 3. Sorba rendezési

Részletesebben

GYAKORLAT. 1. Elemi logika, matematikai állítások és következtetések, halmazok (lásd EA-ban is; iskolából ismert)

GYAKORLAT. 1. Elemi logika, matematikai állítások és következtetések, halmazok (lásd EA-ban is; iskolából ismert) GYAKORLAT. Elemi logika, matematikai állítások és következtetések, halmazok lásd EA-ban is; iskolából ismert I. Halmazok.. Alapfogalmak: "halmaz" és "eleme". Halmaz kritériuma: egyértelm en eldönthet,

Részletesebben

Első sorozat (2000. május 22. du.) 1. Oldjamegavalós számok halmazán a. cos x + sin2 x cos x. +sinx +sin2x =

Első sorozat (2000. május 22. du.) 1. Oldjamegavalós számok halmazán a. cos x + sin2 x cos x. +sinx +sin2x = 2000 Írásbeli érettségi-felvételi feladatok Első sorozat (2000. május 22. du.) 1. Oldjamegavalós számok halmazán a egyenletet! cos x + sin2 x cos x +sinx +sin2x = 1 cos x (9 pont) 2. Az ABCO háromszög

Részletesebben

1.1. Gyökök és hatványozás... 1 1.1.1. Hatványozás... 1 1.1.2. Gyökök... 1 1.2. Azonosságok... 2 1.3. Egyenlőtlenségek... 3

1.1. Gyökök és hatványozás... 1 1.1.1. Hatványozás... 1 1.1.2. Gyökök... 1 1.2. Azonosságok... 2 1.3. Egyenlőtlenségek... 3 Tartalomjegyzék 1. Műveletek valós számokkal... 1 1.1. Gyökök és hatványozás... 1 1.1.1. Hatványozás... 1 1.1.2. Gyökök... 1 1.2. Azonosságok... 2 1.3. Egyenlőtlenségek... 3 2. Függvények... 4 2.1. A függvény

Részletesebben

5. Trigonometria. 2 cos 40 cos 20 sin 20. BC kifejezés pontos értéke?

5. Trigonometria. 2 cos 40 cos 20 sin 20. BC kifejezés pontos értéke? 5. Trigonometria I. Feladatok 1. Mutassuk meg, hogy cos 0 cos 0 sin 0 3. KöMaL 010/október; C. 108.. Az ABC háromszög belsejében lévő P pontra PAB PBC PCA φ. Mutassuk meg, hogy ha a háromszög szögei α,

Részletesebben

FELADATOK A. A feladatsorban használt jelölések: R + = {r R r>0}, R = {r R r < 0}, [a; b] = {r R a r b}, ahol a, b R és a b.

FELADATOK A. A feladatsorban használt jelölések: R + = {r R r>0}, R = {r R r < 0}, [a; b] = {r R a r b}, ahol a, b R és a b. FELADATOK A RELÁCIÓK, GRÁFOK TÉMAKÖRHÖZ 1. rész A feladatsorban használt jelölések: R = {r R r < 0}, R + = {r R r>0}, [a; b] = {r R a r b}, ahol a, b R és a b. 4.1. Feladat. Adja meg az α = {(x, y) x +

Részletesebben

Lineáris algebra - jegyzet. Kupán Pál

Lineáris algebra - jegyzet. Kupán Pál Lineáris algebra - jegyzet Kupán Pál Tartalomjegyzék fejezet Vektorgeometria 5 Vektorok normája Vektorok skaláris szorzata 4 3 Vektorok vektoriális szorzata 5 fejezet Vektorterek, alterek, bázis Vektorterek

Részletesebben

Hálók kongruenciahálója

Hálók kongruenciahálója Hálók kongruenciahálója Diplomamunka Írta: Skublics Benedek Témavezet : Pálfy Péter Pál Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézet 2007 Tartalomjegyzék Bevezetés 1 1. Hálók kongruenciái 3 1.1. A

Részletesebben

Diszkrét Matematika I.

Diszkrét Matematika I. Bácsó Sándor Diszkrét Matematika I. mobidiák könyvtár Bácsó Sándor Diszkrét Matematika I. mobidiák könyvtár SOROZATSZERKESZTŐ Fazekas István Bácsó Sándor Diszkrét Matematika I. egyetemi jegyzet mobidiák

Részletesebben

TARTALOM. Ismétlő tesztek...248 ÚTMUTATÁSOK ÉS EREDMÉNYEK...255

TARTALOM. Ismétlő tesztek...248 ÚTMUTATÁSOK ÉS EREDMÉNYEK...255 TARTALOM. SZÁMHALMAZOK...5.. Természetes kitevőjű hatványok...5.. Negatív egész kitevőjű hatványok...6.. Racionális kitevőjű hatványok...7.4. Irracionális kitevőjű hatványok...0.5. Négyzetgyök és köbgyök...

Részletesebben

43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HETEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HETEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HETEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1. Alfa tanár úr 5 tanulót vizsgáztatott matematikából. Az elért pontszámokat véletlen sorrendben írta

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 3. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli. Emelt szinten: írásbeli és szóbeli. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A matematika érettségi vizsga célja A matematika érettségi vizsga célja

Részletesebben

Nevezetes függvények

Nevezetes függvények Nevezetes függvények Függvények értelmezése Legyen adott az A és B két nem üres halmaz. Az A halmaz minden egyes eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz egy-egy elemét. Ez a hozzárendelés egyértelmű, és ezt

Részletesebben

Az indukció. Azáltal, hogy ezt az összefüggést felírtuk, ezúttal nem bizonyítottuk, ez csak sejtés!

Az indukció. Azáltal, hogy ezt az összefüggést felírtuk, ezúttal nem bizonyítottuk, ez csak sejtés! Az indukció A logikában indukciónak nevezzük azt a következtetési módot, amelyek segítségével valamely osztályon belül az egyes esetekb l az általánosra következtetünk. Például: 0,, 804, 76, 48 mind oszthatóak

Részletesebben

Egyetemi matematika az iskolában

Egyetemi matematika az iskolában Matematikatanítási és Módszertani Központ Egyetemi matematika az iskolában Hegyvári Norbert 013 Tartalomjegyzék 1. Irracionális számok; 4. További irracionális számok 7 3. Végtelen tizedestörtek 7 4. Végtelen

Részletesebben

Egy emelt szintű érettségi feladat kapcsán Ábrahám Gábor, Szeged

Egy emelt szintű érettségi feladat kapcsán Ábrahám Gábor, Szeged Egy emelt szintű érettségi feladat kapcsán Ábrahám Gábor, Szeged A 01. május 8.-i emelt szintű matematika érettségin szerepelt az alábbi feladat. Egy háromszög oldalhosszai egy számtani sorozat egymást

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 19. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 19. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ MATEMATIKA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 00 május 9 du JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Oldja meg a rendezett valós számpárok halmazán az alábbi egyenletrendszert! + y = 6 x + y = 9 x A nevezők miatt az alaphalmaz

Részletesebben

MATEMATIKA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ

MATEMATIKA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ MATEMATIKA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY Az érettségi követelményeit két szinten határozzuk meg: középszinten a

Részletesebben

2. Hatványozás, gyökvonás

2. Hatványozás, gyökvonás 2. Hatványozás, gyökvonás I. Elméleti összefoglaló Egész kitevőjű hatvány értelmezése: a 1, ha a R; a 0; a a, ha a R. Ha a R és n N; n > 1, akkor a olyan n tényezős szorzatot jelöl, aminek minden tényezője

Részletesebben

Bináris keres fák kiegyensúlyozásai. Egyed Boglárka

Bináris keres fák kiegyensúlyozásai. Egyed Boglárka Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Bináris keres fák kiegyensúlyozásai BSc szakdolgozat Egyed Boglárka Matematika BSc, Alkalmazott matematikus szakirány Témavezet : Fekete István, egyetemi

Részletesebben

Beadható feladatok. 2006. december 4. 1. Add meg az alábbi probléma állapottér-reprezentációját!

Beadható feladatok. 2006. december 4. 1. Add meg az alábbi probléma állapottér-reprezentációját! Beadható feladatok 2006. december 4. 1. Feladatok 2006. szeptember 13-án kitűzött feladat: 1. Add meg az alábbi probléma állapottér-reprezentációját! Adott I 1,..., I n [0, 1] intervallumokból szeretnénk

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 2006. május 9. EMELT SZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 2006. május 9. EMELT SZINT ) A PQRS négyszög csúcsai: MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 006. május 9. EMELT SZINT P 3; I., Q ;3, R 6; és S 5; 5 Döntse el, hogy az alábbi három állítás közül melyik igaz és melyik hamis! Tegyen * jelet a táblázat

Részletesebben

86 MAM112M előadásjegyzet, 2008/2009

86 MAM112M előadásjegyzet, 2008/2009 86 MAM11M előadásjegyzet, 8/9 5. Fourier-elmélet 5.1. Komplex trigonometrikus Fourier-sorok Tekintsük az [,], C Hilbert-teret, azaz azoknak a komplex értékű f : [,] C függvényeknek a halmazát, amelyek

Részletesebben

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai Bevezetés Az ábrázoló geometria célja a háromdimenziós térben elhelyezkedő alakzatok helyzeti és metrikus viszonyainak egyértelműen és egyértelműen visszaállítható (rekonstruálható) módon történő való

Részletesebben

MATEMATIKA Emelt szint 9-12. évfolyam

MATEMATIKA Emelt szint 9-12. évfolyam MATEMATIKA Emelt szint 9-12. évfolyam évfolyam 9. 10. 11. 12. óra/tanév 216 216 216 224 óra/hét 6 6 6 7 Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről

Részletesebben

Az osztályozó, javító és különbözeti vizsgák (tanulmányok alatti vizsgák) témakörei matematika tantárgyból

Az osztályozó, javító és különbözeti vizsgák (tanulmányok alatti vizsgák) témakörei matematika tantárgyból Az osztályozó, javító és különbözeti vizsgák (tanulmányok alatti vizsgák) témakörei matematika tantárgyból A vizsga formája: Feladatlap az adott évfolyam anyagából, a megoldásra fordítható idő 60 perc.

Részletesebben

Komputer statisztika gyakorlatok

Komputer statisztika gyakorlatok Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézet Tómács Tibor Komputer statisztika gyakorlatok Eger, 2010. október 26. Tartalomjegyzék Előszó 4 Jelölések 5 1. Mintagenerálás 7 1.1. Egyenletes

Részletesebben

Komplex számok. 2014. szeptember 4. 1. Feladat: Legyen z 1 = 2 3i és z 2 = 4i 1. Határozza meg az alábbi kifejezés értékét!

Komplex számok. 2014. szeptember 4. 1. Feladat: Legyen z 1 = 2 3i és z 2 = 4i 1. Határozza meg az alábbi kifejezés értékét! Komplex számok 014. szeptember 4. 1. Feladat: Legyen z 1 i és z 4i 1. (z 1 z ) (z 1 z ) (( i) (4i 1)) (6 9i 8i + ) 8 17i 8 + 17i. Feladat: Legyen z 1 i és z 4i 1. Határozza meg az alábbi kifejezés értékét!

Részletesebben

4. előadás. Vektorok

4. előadás. Vektorok 4. előadás Vektorok Vektorok bevezetése Ha adottak a térben az A és a B pontok, akkor pontosan egy olyan eltolás létezik, amely A-t B- be viszi. Ha φ egy tetszőleges eltolás, akkor ez a tér minden P pontjához

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I.

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I. Számelmélet I. DEFINÍCIÓ: (Ellentett) Egy szám ellentettjén azt a számot értjük, amelyet a számhoz hozzáadva az 0 lesz. Egy szám ellentettje megegyezik a szám ( 1) szeresével. Számfogalmak kialakítása:

Részletesebben

matematikai statisztika 2006. október 24.

matematikai statisztika 2006. október 24. Valószínűségszámítás és matematikai statisztika 2006. október 24. ii Tartalomjegyzék I. Valószínűségszámítás 1 1. Véletlen jelenségek matematikai modellje 3 1.1. Valószínűségi mező..............................

Részletesebben

Hraskó András, Surányi László: 11-12. spec.mat szakkör Tartotta: Surányi László. Feladatok

Hraskó András, Surányi László: 11-12. spec.mat szakkör Tartotta: Surányi László. Feladatok Feladatok 1. Színezzük meg a koordinátarendszer rácspontjait két színnel, kékkel és pirossal úgy, hogy minden vízszintes egyenesen csak véges sok kék rácspont legyen és minden függőleges egyenesen csak

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 8. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Formai előírások: Fontos tudnivalók

Részletesebben

HALMAZELMÉLET feladatsor 1.

HALMAZELMÉLET feladatsor 1. HALMAZELMÉLET feladatsor 1. Egy (H,, ) algebrai struktúra háló, ha (H, ) és (H, ) kommutatív félcsoport, és teljesül az ún. elnyelési tulajdonság: A, B H: A (A B) = A, A (A B) = A. A (H,, ) háló korlátos,

Részletesebben

Fejezetek a lineáris algebrából PTE-PMMK, Műszaki Informatika Bsc. Dr. Kersner Róbert

Fejezetek a lineáris algebrából PTE-PMMK, Műszaki Informatika Bsc. Dr. Kersner Róbert Fejezetek a lineáris algebrából PTE-PMMK, Műszaki Informatika Bsc Dr. Kersner Róbert 007 Tartalomjegyzék Előszó ii. Determináns. Mátrixok 6 3. Az inverz mátrix 9 4. Lineáris egyenletrendszerek 5. Lineáris

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem, 2005

Széchenyi István Egyetem, 2005 Gáspár Csaba, Molnárka Győző Lineáris algebra és többváltozós függvények Széchenyi István Egyetem, 25 Vektorterek Ebben a fejezetben a geometriai vektorfogalom ( irányított szakasz ) erős általánosítását

Részletesebben

Mátrixaritmetika. Tartalom:

Mátrixaritmetika. Tartalom: Mátrixaritmetika Tartalom: A vektor és mátrix fogalma Speciális mátrixok Relációk és műveletek mátrixokkal A mátrixok szorzása A diadikus szorzat. Hatványozás Gyakorlati alkalmazások Készítette: Dr. Ábrahám

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

Halmazok. Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai.

Halmazok. Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai. Halmazok Halmazelméleti lapfogalmak, hatványhalmaz, halmazm veletek, halmazm veletek azonosságai. 1. lapfogalmak halmaz és az eleme fogalmakat alapfogalmaknak tekintjük, nem deniáljuk ket. Jelölés: x H,

Részletesebben

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Ez a tanmenet az OM által jóváhagyott tanterv alapján készült. A tanterv az Országos Közoktatási

Részletesebben

5. gyakorlat. Lineáris leképezések. Tekintsük azt a valós függvényt, amely minden számhoz hozzárendeli az ötszörösét!

5. gyakorlat. Lineáris leképezések. Tekintsük azt a valós függvényt, amely minden számhoz hozzárendeli az ötszörösét! 5. gyakorlat Lineáris leképezések Tekintsük azt a valós függvényt, amely minden számhoz hozzárendeli az ötszörösét! f : IR IR, f(x) 5x Mit rendel hozzá ez a függvény két szám összegéhez? x, x IR, f(x +

Részletesebben

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád Dr. Katz Sándor: Lehet vagy nem? Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád A kreativitás fejlesztésének legközvetlenebb módja a konstrukciós feladatok megoldása.

Részletesebben

Nemzetközi Magyar Matematikaverseny 2016

Nemzetközi Magyar Matematikaverseny 2016 Nemzetközi Magyar Matematikaverseny 2016 2016 Fazekas, Berzsenyi Budapest Berzsenyi Dániel Gimnázium Fazekas Mihály Gimnázium Budapest 2. javított kiadás 2016. március 1115. Technikai el készítés, tördelés:

Részletesebben

Az áprilisi vizsga anyaga a fekete betűkkel írott szöveg! A zölddel írott rész az érettségi vizsgáig még megtanulandó anyag!

Az áprilisi vizsga anyaga a fekete betűkkel írott szöveg! A zölddel írott rész az érettségi vizsgáig még megtanulandó anyag! Részletes követelmények Matematika házivizsga Az áprilisi vizsga anyaga a fekete betűkkel írott szöveg! A zölddel írott rész az érettségi vizsgáig még megtanulandó anyag! A vizsga időpontja: 2015. április

Részletesebben

1/1. Házi feladat. 1. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy

1/1. Házi feladat. 1. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy /. Házi feladat. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy mindig igaz. (p (( p) q)) (( p) ( q)). Igazoljuk, hogy minden A, B és C halmazra A \ (B C) = (A \ B) (A \ C) teljesül.

Részletesebben

Matematikai és matematikai statisztikai alapismeretek

Matematikai és matematikai statisztikai alapismeretek Kézirat a Matematikai és matematikai statisztikai alapismeretek című előadáshoz Dr. Győri István NEVELÉSTUDOMÁNYI PH.D. PROGRM 1999/2000 1 1. MTEMTIKI LPOGLMK 1.1. Halmazok Halmazon mindig bizonyos dolgok

Részletesebben

Matematikai logika. Nagy Károly 2009

Matematikai logika. Nagy Károly 2009 Matematikai logika előadások összefoglalója (Levelezős hallgatók számára) Nagy Károly 2009 1 1. Elsőrendű nyelvek 1.1. Definíció. Az Ω =< Srt, Cnst, F n, P r > komponensekből álló rendezett négyest elsőrendű

Részletesebben

Fejezetek az abszolút geometriából 6. Merőleges és párhuzamos egyenesek

Fejezetek az abszolút geometriából 6. Merőleges és párhuzamos egyenesek Fejezetek az abszolút geometriából 6. Merőleges és párhuzamos egyenesek Ebben a fejezetben megadottnak feltételezzük az abszolút tér egy síkját és tételeink mindig ebben a síkban értendők. T1 (merőleges

Részletesebben

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI MEGOLDÓKULCS EMELT SZINT

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI MEGOLDÓKULCS EMELT SZINT MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI MEGOLDÓKULCS EMELT SZINT I. rész: Az alábbi 4 feladat megoldása kötelező volt! 1) Egy idegen nyelvekkel kapcsolatos online kérdőívet hetven SG-s töltött ki. Tudja, hogy minden

Részletesebben

Természetes számok: a legegyszerűbb halmazok elemeinek. halmazokat alkothatunk, ezek elemszámai természetes 3+2=5

Természetes számok: a legegyszerűbb halmazok elemeinek. halmazokat alkothatunk, ezek elemszámai természetes 3+2=5 1. Valós számok (ismétlés) Természetes számok: a legegyszerűbb halmazok elemeinek megszámlálására használjuk őket: N := {1, 2, 3,...,n,...} Például, egy zsák bab felhasználásával babszemekből halmazokat

Részletesebben

Vektorszámítás Fizika tanárszak I. évfolyam

Vektorszámítás Fizika tanárszak I. évfolyam Vektorszámítás Fizika tanárszak I. évfolyam Lengyel Krisztián TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék. Deriválás.. Elmélet........................................... Deriválási szabályok..................................

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI MATEMATIKA. 2003. május-június SZÓBELI EMELT SZINT. Tanulói példány. Vizsgafejlesztő Központ

PRÓBAÉRETTSÉGI MATEMATIKA. 2003. május-június SZÓBELI EMELT SZINT. Tanulói példány. Vizsgafejlesztő Központ PRÓBAÉRETTSÉGI 2003. május-június MATEMATIKA SZÓBELI EMELT SZINT Tanulói példány Vizsgafejlesztő Központ 1. Halmazok, halmazműveletek Alapfogalmak, halmazműveletek, számosság, számhalmazok, nevezetes ponthalmazok

Részletesebben

Sztojka Miroszláv LINEÁRIS ALGEBRA Egyetemi jegyzet Ungvár 2013

Sztojka Miroszláv LINEÁRIS ALGEBRA Egyetemi jegyzet Ungvár 2013 UKRAJNA OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUMA ÁLLAMI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY UNGVÁRI NEMZETI EGYETEM MAGYAR TANNYELVŰ HUMÁN- ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKA ÉS MATEMATIKA TANSZÉK Sztojka Miroszláv LINEÁRIS

Részletesebben

VI.11. TORONY-HÁZ-TETŐ. A feladatsor jellemzői

VI.11. TORONY-HÁZ-TETŐ. A feladatsor jellemzői VI.11. TORONY-HÁZ-TETŐ Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Szögfüggvények derékszögű háromszögben, szinusztétel, koszinusztétel, Pitagorasz-tétel. Előzmények Pitagorasz-tétel, derékszögű háromszög trigonometriája,

Részletesebben

Matematikai alapismeretek. Huszti Andrea

Matematikai alapismeretek. Huszti Andrea Tartalom 1 Matematikai alapismeretek Algebrai struktúrák Oszthatóság Kongruenciák Algebrai struktúrák Az S = {x, y, z,... } halmazban definiálva van egy művelet, ha az S-nek minden x, y elempárjához hozzá

Részletesebben

Megoldások. 2001. augusztus 8.

Megoldások. 2001. augusztus 8. Megoldások 2001. augusztus 8. 1 1. El zetes tudnivalók a különböz matematikai logikai nyelvekr l 1.1. (a) Igen (b) Igen (c) Nem, mert nem kijelent mondat. (d) Nem fejez ki önmagában állítást. "Ádám azt

Részletesebben

Elsőfokú egyenletek...

Elsőfokú egyenletek... 1. Hozza egyszerűbb alakra a következő kifejezést: 1967. N 1. Elsőfokú egyenletek... I. sorozat ( 1 a 1 + 1 ) ( 1 : a+1 a 1 1 ). a+1 2. Oldja meg a következő egyenletet: 1981. G 1. 3x 1 2x 6 + 5 2 = 3x+1

Részletesebben

Mátrixok. 2015. február 23. 1. Feladat: Legyen ( 3 0 1 4 1 1 ( 1 0 3 2 1 0 B = A =

Mátrixok. 2015. február 23. 1. Feladat: Legyen ( 3 0 1 4 1 1 ( 1 0 3 2 1 0 B = A = Mátrixok 25. február 23.. Feladat: Legyen A ( 3 2 B ( 3 4 Határozzuk meg A + B, A B, 2A, 3B, 2A 3B,A T és (B T T mátrixokat. A deníciók alapján ( + 3 + 3 + A + B 2 + 4 + + ( 4 2 6 2 ( ( 3 3 2 4 A B 2 4

Részletesebben

Gráfokkal megoldható hétköznapi problémák

Gráfokkal megoldható hétköznapi problémák Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Gráfokkal megoldható hétköznapi problémák Szakdolgozat Készítette Vincze Ágnes Melitta Konzulens Héger Tamás Budapest, 2015 Tartalomjegyzék Bevezetés

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 17 XVII A HATÁROZATLAN INTEGRÁL 1 PRImITÍV FÜGGVÉNY, ALApINTEGRÁLOk A (nagy) F függvényt a (kis) f függvény primitív függvényének nevezzük valamely nyílt intervallumon, ha itt

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 9. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Formai előírások: Fontos tudnivalók A dolgozatot

Részletesebben

Halmazok-előadás vázlat

Halmazok-előadás vázlat Halmazok-előadás vázlat Naiv halmazelmélet:. Mi a halmaz? Mit jelent, hogy valami eleme a halmaznak? Igaz-e, hogy a halmaz elemei valamilyen kapcsolatban állnak egymással? Jelölés: a A azt jelenti, hogy

Részletesebben

HALMAZOK TULAJDONSÁGAI,

HALMAZOK TULAJDONSÁGAI, Halmazok definíciója, megadása HALMAZOK TULAJDONSÁGAI,. A következő definíciók közül melyek határoznak meg egyértelműen egy-egy halmazt? a) A:= { a csoport tanulói b) B:= { Magyarország városai ma c) C:=

Részletesebben

Egyváltozós függvények 1.

Egyváltozós függvények 1. Egyváltozós függvények 1. Filip Ferdinánd filip.ferdinand@bgk.uni-obuda.hu siva.banki.hu/jegyzetek 015 szeptember 1. Filip Ferdinánd 015 szeptember 1. Egyváltozós függvények 1. 1 / 5 Az el adás vázlata

Részletesebben

Számsorozatok Sorozat fogalma, példák sorozatokra, rekurzív sorozatokra, sorozat megadása Számtani sorozat Mértani sorozat Kamatszámítás

Számsorozatok Sorozat fogalma, példák sorozatokra, rekurzív sorozatokra, sorozat megadása Számtani sorozat Mértani sorozat Kamatszámítás 12. évfolyam Osztályozó vizsga 2013. augusztus Számsorozatok Sorozat fogalma, példák sorozatokra, rekurzív sorozatokra, sorozat megadása Számtani sorozat Mértani sorozat Kamatszámítás Ismerje a számsorozat

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŰJTEMÉNY

MATEMATIKA FELADATGYŰJTEMÉNY Pék Johanna MATEMATIKA FELADATGYŰJTEMÉNY Nem matematika alapszakos hallgatók számára Tartalomjegyzék Előszó iii. Lineáris algebra.. Mátrixok...................................... Lineáris egyenletrendszerek..........................

Részletesebben

Egy csodálatos egyenesről (A Simson-egyenes) Bíró Bálint, Eger

Egy csodálatos egyenesről (A Simson-egyenes) Bíró Bálint, Eger Egy csodálatos egyenesről (A Simson-egyenes) Bíró Bálint, Eger. feladat Állítsunk merőlegeseket egy húrnégyszög csúcsaiból a csúcsokon át nem menő átlókra. Bizonyítsuk be, hogy a merőlegesek talppontjai

Részletesebben

II. Halmazok. Relációk. II.1. Rövid halmazelmélet. A halmaz megadása. { } { } { } { }

II. Halmazok. Relációk. II.1. Rövid halmazelmélet. A halmaz megadása. { } { } { } { } II. Halmazok. Relációk II.1. Rövid halmazelmélet A halmaz (sokaság) jól meghatározott, megkülönböztetett dolgok (tárgyak, fogalmak, stb.) összessége. A halmaz alapfogalom. Ez azt jelenti, hogy csak példákon

Részletesebben

Soukup Dániel, Matematikus Bsc III. év Email cím: dsoukup123@gmail.com Témavezető: Szentmiklóssy Zoltán, egyetemi adjunktus

Soukup Dániel, Matematikus Bsc III. év Email cím: dsoukup123@gmail.com Témavezető: Szentmiklóssy Zoltán, egyetemi adjunktus Síktopológiák a Sorgenfrey-egyenes ötletével Soukup Dániel, Matematikus Bsc III. év Email cím: dsoukup123@gmail.com Témavezető: Szentmiklóssy Zoltán, egyetemi adjunktus 1. Bevezetés A Sorgenfrey-egyenes

Részletesebben