Ingrid Signo Felhasználói kézikönyv. Pénztári használatra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ingrid Signo Felhasználói kézikönyv. Pénztári használatra"

Átírás

1 Ingrid Signo Felhasználói kézikönyv Pénztári használatra 3.0 verzió Microsoft Windows 98SE, NT 4.0, XP, 2000 operációs rendszerekre január 20.

2 Tájékoztató a Ingrid Signo felhasználási jogáról A felhasználás tárgya Az Ingrid Signo XML Alapú, Elektronikusan Aláírt Foglalkoztatói Bevallás Hitelességet Ellenőrző Modul (a továbbiakban: Szoftver) a szerzői jog védelme alatt áll, jogosultja és a szoftver fejlesztője az IRF Szoftverház Kft. (1027 Budapest, Kapás utca ). A Szoftver részét képezi a MultiSigno elnevezésű, XML Signature szabványra épülő számítógépi programalkotás, amely szintén szerzői jog védelme alatt áll, jogosultja és fejlesztője a KOPINT-DATORG Konjunktúra-, Piackutató és Számítástechnikai Rt. (1081 Budapest, Csokonai u. 3.). A felhasználásra jogosult szervezetek A Szoftver felhasználására kizárólag az alábbi szervezetek (a továbbiakban együtt: Felhasználó Szervezetek) jogosultak: a.) a magánnyugdíj-pénztárak (a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott a mindenkori felhasználás időpontjában érvényes tevékenységi engedéllyel rendelkező magánnyugdíjpénztárak), b.) a pénztárszolgáltatók (a magánnyugdíj-pénztár helyett az érintett bevallás fogadási tevékenységet érvényesen ellátó szolgáltató szervezet), A felhasználás célja A felhasználás kizárólag a magánnyugdíj-pénztári elektronikusan aláírt foglalkoztatói bevallások elektronikus fogadása és feldolgozása céljából történhet. A felhasználási jog tartalma A felhasználási jog a következőket tartalmazza: a Szoftver kizárólag a fent meghatározott célra, időbeli és térbeli korlátozás nélkül, Felhasználó Szervezetenként korlátlan számú példányban szerveren (munkaállomáson) hálózaton történő telepítése, futtatása, tárolása, archiválása, mentési célból történő másolása, egy darab biztonsági másolat készítése. A fentiekkel összhangban a Felhasználó Szervezetek nem jogosultak különösen: 2 IRF Szoftverház Kft.

3 a Szoftvert visszafordítani, visszafejteni, belső felépítését elemezni; a Szoftver alkotóelemeinek a Szoftver többi alkotóeleme nélküli alkalmazása céljából történő elkülönítésére; a Szoftver átdolgozására; a Szoftvert bérbe, haszonbérbe vagy egyébként másnak használatába adni; a Szoftver, illetve másolatai továbbértékesítésére és terjesztésére; a Szoftvert azonosító bármely megjelölés eltávolítására. TERMÉKTÁMOGATÁS Ha a termékkel problémák vagy kérdések merülnek fel vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal! bevall@pszaf.hu VÁRJUK JAVASLATAIT Várjuk jelen dokumentummal és a programmal kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat. Az új verziók tervezésénél törekszünk arra, hogy minél több felhasználói kérést be tudjunk építeni a programba. Jelezze ötleteit az előző pontban megadott címen! IRF Szoftverház Kft. 3

4 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS AZ XML A DIGITÁLIS ALÁÍRÁS AZ XML ALÁÍRÁS TANÚSÍTVÁNYOK IDŐBÉLYEG A KONTÉNER FÁJL FELÉPÍTÉSE KONTÉNER FÁJL TARTALMA AZ ADATSZOLGÁLTATÁS ÉS NYUGTA CSOMAGOK TARTALMA A PROGRAM MŰKÖDÉSE A PROGRAM FELADATAI ADATSZOLGÁLTATÁS CSOMAG NYUGTA CSOMAG KONTÉNER FÁJL A PROGRAM KÖZPONTI KÉPERNYŐJE BEÉRKEZETT FÁJLOK LISTÁJA ADATFÁJL TULAJDONSÁGAI ELLENŐRZÉS VÉGEREDMÉNYE ALÁÍRÁSOK LISTÁJA ELLENŐRZÉSEK RÉSZEREDMÉNYEI ALÁÍRÁSOK ELLENŐRZÉSE IDŐPECSÉT ELLENŐRZÉSE BEJELENTKEZETTSÉG ELLENŐRZÉSE NYUGTA ELLENŐRZÉS FÁJLNÉV ELLENŐRZÉSE KONTÉNER KONZISZTENCIA RENDSZER ALÁÍRÓI DOKUMENTUM ÉS NYUGTA MEGJELENÍTÉSE ADATSZOLGÁLTATÁS CSOMAG FELDOLGOZÁSA HIBÁTLAN FÁJL FELDOLGOZÁSA HIBÁS ADATSZOLGÁLTATÁS FELDOLGOZÁSA FELDOLGOZÁS BEFEJEZETLEN ELLENŐRZÉS ESETÉN ADATSZOLGÁLTATÁS XML FÁJLOK MOZGATÁSA ÉS TÁROLÁSA NAPLÓZÁS UTÓLAGOS ELLENŐRZÉS TÁMOGATÁSA ÜZEMMÓDOK KÉZI ÜZEMMÓD HÁTTÉR ÜZEMMÓD BEÁLLÍTÁSOK MAPPÁK BEÁLLÍTÁSA ÚJ FÁJL ÉRKEZÉSÉNEK ÉSZLELÉSE IRF Szoftverház Kft.

5 EGYÉB BEÁLLÍTÁSOK ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT BEJELENTKEZETTSÉG ADATOK HIBAKÓDOK ÉRTELMEZÉSE ADATSZOLGÁLTATÁS FELTÖLTÉSSEL KAPCSOLATOS ÜZENETEK ÁLTALÁNOS ÜZENETEK FÁJLNÉVVEL ÉS MÉRETTEL KAPCSOLATOS ÜZENETEK CSOMAG ELLENŐRZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÜZENETEK ADATSZOLGÁLTATÓ BEJELENTKEZETTSÉG VIZSGÁLATÁVAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK ALÁÍRÓ TANÚSÍTVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK ALÁÍRÁSSAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK TANÚSÍTVÁNYLÁNCCAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK IDŐPECSÉTTEL KAPCSOLATOS ELLENŐRZÉSEK NYUGTA ELLENŐRZÉSEK A TANÚSÍTVÁNYTÁR TANÚSÍTVÁNYTÁROLÓ KEZELÉSE GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK HOL ÉRHETŐK EL A SZOLGÁLTATÓI TANÚSÍTVÁNYOK? HOGY TÖRTÉNIK A TITKOSÍTÓ TANÚSÍTVÁNY TELEPÍTÉSE? TÖBB EGYIDEJŰ FELHASZNÁLÓ HASZNÁLHATJA-E A PROGRAMOT? MIÉRT KELL KIVÁRNI A TÜRELMI IDŐT AZ ELLENŐRZÉSSEL? HOGY KELL FELKÉSZÍTENI A FÁJL AZ UTÓLAGOS ELLENŐRZÉSRE?...45 IRF Szoftverház Kft. 5

6 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS 1.1. TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény 51. (4) bekezdésének c) pontjában foglalt rendelkezés szerint a foglalkoztatóknak és egyéni vállalkozóknak január 1- től lehetőségük van arra, hogy bevallásaikat minősített biztonságú digitális aláírással ellátva elektronikus formában, számítógépes hálózat útján is teljesítsék. Az adatszolgáltatásnál használt adatszerkezetek struktúráját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) írja elő a foglalkoztatók és a magánnyugdíjpénztárak részére. A foglalkoztatók és foglalkoztatónak minősülő egyéni vállalkozók részére a magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallások elkészítéséhez használható a Pénztar 4.0 program, de az adatszolgáltatás természetesen más módon (például a foglalkoztató által használt bérrendszerből) is elkészíthető, amennyiben az alkalmazott adatstruktúrák az előírásoknak megfelelnek és az alkalmazást az NHH által kijelölt független tanúsító szervezet tanúsítja. Az ingrid Signo program alapvetően a webes felületen keresztül beérkezett, adatszolgáltatások feldolgozására készült, de alkalmas a felsorolt csatornák bármelyikén beérkező bevallások fogadására is AZ XML Az XML (extensible Markup Language, bővíthető leírónyelv) egy széles körben elterjedt adatformátum-szabvány. Az XML nyelv csak szintaxis leírására szolgál, a dokumentumot címkék (más néven tagek) közé zárt adatok alkotják. A kiterjeszthetőség itt azt jelenti, hogy nincs szabványban rögzítve a nyelv címkekészlete, azaz tetszőleges új elemmel bővíthető a halmaz, a leíró pedig arra utal, hogy a tartalmat szabványos szövegként adjuk meg. Az XML nyelv elemeit csupán a tartalom hierarchiájának leírására, az adatok struktúrájának megadására használjuk. Vannak olyan tag-ek, amik bírnak valamiféle előre meghatározott jelentéssel, más tag-ek semmit sem jelentenek, mi magunk definiál- 6 IRF Szoftverház Kft.

7 juk majd a későbbiekben, hogy mi történjen azzal a tartalommal, ami az általunk szabadon elnevezett tag-ek közé van zárva A DIGITÁLIS ALÁÍRÁS A digitális aláírás egy matematikai algoritmussal készített, elektronikus dokumentumok (levelek, adatok) hitelesítésére szolgáló kódsorozat. Mivel az aláírás az üzenethez van csatolva, ezért lehetőség nyílik, hogy minden digitálisan aláírt üzenet olvasója ellenőrizni tudja az üzenetet küldő személyazonosságát, s az üzenet sértetlenségét. Az aláírás a küldő privát kulcsával készül és annak nyilvános kulcsával lehet ellenőrizni eredetiségét, tehát az aláírt dokumentum hiteles marad, változása azonnal észrevehető, az előállító által nem letagadható AZ XML ALÁÍRÁS Az XML aláírás technológia lehetővé teszi, hogy az aláírt dokumentum az ellenőrzéshez szükséges adatokkal és egyéb információkkal együtt egy objektumot alkotva egy XML fájlban jusson el a címzetthez. Az XML aláírás módszere a World Wide Web Consortium (W3C) és az Internet Engineering Task Force (IETF) közös munkájának eredményeképpen elérte az Internet szabvány legmagasabb szintjét (a W3C-nél REC : (Recommendation) az IETF-nél RFC : (Request For Comments) TANÚSÍTVÁNYOK A tanúsítvány a digitális aláírás ellenőrzéséhez használt, a kibocsátó hatóság által digitálisan aláírt elektronikus dokumentum, amely ellenőrzötten és megbonthatatlanul tartalmazza a tanúsítvány tulajdonosának azonosítására szolgáló adatokat és a tulajdonos nyilvános kulcsát. A kulcshitelesítő hatóság titkos kulcsával digitálisan aláírja a tanúsítványt, igazolva, hogy annak birtokosa a feltüntetett adatokkal rendelkező létező személy. A szolgáltató a tanúsítvány kiállítása előtt az abban szereplő adatok valódiságát ellenőrzi. IRF Szoftverház Kft. 7

8 A tanúsítvánnyal egyidejűleg a megrendelő birtokába jut a nyilvános kulcsú műveletekhez szükséges kulcspárnak. A privát kulcsot másoktól elzárva biztonságos helyen kell tartani, a nyilvános kulcsot pedig hozzáférhetővé kell tenni minden olyan partner számára, aki a titkosított adatokat kíván küldeni, illetve digitálisan aláírt dokumentum hitelességéről kíván meggyőződni. A nyilvános kulcs a tanúsítvány része. A foglalkoztató által küldött tanúsítvány lehet láncolt. A hitelesítőegységek felülről lefelé építkező aláírásait, melyek a gyökér hitelesítő-egységgel kezdődnek és a felhasználó tanúsítványáig tartanak, tanúsítási láncnak nevezzük. Láncolt tanúsítvány esetén az adatküldő tanúsítványát akkor tekinthetjük érvényesnek, ha a tanúsítási láncban felette álló összes tanúsítvány érvényes, tehát a tanúsítványtárolónak tartalmaznia kell a lánc összes tanúsítványát. A tanúsítványokon felfelé lépkedve ellenőrizni kell a kibocsátó szervezet aláírását addig, amíg a gyökér hitelesítő tanúsítványáig (más néven bizalmi pontig) el nem jutunk. Jelen dokumentum létrejöttének időpontjában a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján( közzétett adatok alapján a következő hazai minősített tanúsítványszolgáltatók érhetők el: Máv Informatika Kft Budapest, Krisztina krt 37/a. NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Kft Budapest, Zsigmond tér T-Systems Hungary Kft Budapest, Könyves Kálmán krt Microsec Számítástechnikai Fejlesztői Kft Budapest Marczibányi tér IRF Szoftverház Kft.

9 Minden elektronikusan aláírt adatszolgáltatást küldő foglalkoztatónak rendelkeznie kell (szervezeti vagy személyes) minősített aláírói tanúsítvánnyal. IRF Szoftverház Kft. 9

10 1.6. IDŐBÉLYEG A vonatkozó jogszabály szerint az aláírt adatszolgáltatásokat időbélyegzővel is el kell látni. Ennek során egy független időbélyegző szolgáltató időpecséttel látja el az aláírt dokumentumot. Az időpecsét tartalmazza a megbízható szolgáltató megállapított időpontot, valamint a dokumentum és az időpontot együttesen aláíró aláírást, ezzel tanúsítva, hogy a dokumentum a feltüntetett időpontban már létezett A KONTÉNER FÁJL FELÉPÍTÉSE KONTÉNER FÁJL TARTALMA Az utólagos ellenőrzés és az archiválás támogatására, az összetartozó adatok egységes szerkezetben egy konténer XML fájlban kerülnek tárolásra. Az eltárolt adatok: az adatszolgáltatás csomag, a nyugta csomag. Az adatszolgáltatás küldését végző Pénztár program az adatszolgáltatás csomagot a visszakapott nyugta csomaggal együtt konténer XML fájlba menti el. A fogadó modul a beérkező csomagokat és az azokra visszaadott válaszüzeneteket konténer XML fájlban helyezi el AZ ADATSZOLGÁLTATÁS ÉS NYUGTA CSOMAGOK TARTALMA Az adatszolgáltatás csomag és a nyugta csomagok XML dokumentumok, amelyek a következő összetevőket tartalmazzák: Aláírások: ezek az aláírások egy, vagy több dokumentumot hitelesíthetnek. Adatszolgáltatás csomag esetén minősített biztonságú, nyugta csomag esetén fokozott biztonságú aláírás kell készüljön. o Tanúsítványok: Egy adott aláíráshoz tartozó tanúsítványok gyűjteménye. Ebben az aláírói tanúsítvány, az ezt hitelesítő tetszőleges számú kibocsátói tanúsítvány, egy gyökértanúsítvány tartozik. Amennyiben az aláírás tartalmaz időpecsétet, akkor az időpecsétet hitelesítő tanúsítvány, kibocsátói tanúsítványok és gyökértanúsítvány is itt kap helyet. 10 IRF Szoftverház Kft.

11 o o Visszavonási listák: az archiválásra kész csomagban minden tárolt tanúsítványhoz tartozik az aláírás időpontjában elérhető utolsó visszavonási lista. Aláírási tulajdonságok: ezek a tulajdonságok jellemzik, vagy egészítik ki az adott elektronikus aláírást. Aláírt aláírási tulajdonságok: ezen aláírási tulajdonságok esetében fontos, hogy az értékük letagadhatatlan és módosíthatatlan legyen ahhoz az állapothoz képest, amikor az aláíró létrehozta az elektronikus aláírást. E szempontoknak való megfelelésből kifolyólag ezek a tulajdonságok a dokumentummal együtt aláírásra kerülnek, sértetlenségük befolyásolja az aláírás sértetlenségét. Aláírás ideje: az aláíró gépórája szerint: az aláírás létrehozásakor az aláíró (nem hiteles) gépórája által adott idő, amelynek értékét az időbélyegben szereplő időponttal összevetve az időrés vizsgálathoz kell felhasználni. Aláírási szabályzat referencia: az aláíró által elfogadott, és az aláírás létrehozásának, ellenőrzésének folyamatát leíró aláírási szabályzat leírása és egyértelmű azonosítói. Aláírás helye: az aláíró által megadott cím, ahol az aláíró szándéka szerint az aláírás létrejött. o Város: A város neve, ahol az aláírást létrehozták o Irányítószám: Az előbbi város irányítószáma, vagy az aláírás helyének pontosabb irányítószáma o o Megye: A megye neve, ahol az aláírást létrehozták Ország: Az ország neve, ahol az aláírást létrehozták Aláírt dokumentum típusa: Ez határozza meg, hogy az aláíró szerint az általa hitelesített dokumentumot milyen formátumnak megfelelően kell megjeleníteni. Algoritmusok: A tömörítéshez és titkosításhoz használt transzformációs algoritmusok megnevezése. Kötelezettségvállalás: Ez jeleníti meg, hogy az aláíró milyen szándékkal hozta létre az aláírást. Nem aláírt aláírási tulajdonságok: Ide kerülnek azok a tulajdonságok, amelyek hitelesítésére az aláíró részéről IRF Szoftverház Kft. 11

12 o o nincs szükség. Ezek a tulajdonságok az aláírás ellenőrzését nem befolyásolják. Időpecsét: Ha az aláírás létrehozásakor kért az aláíró időpecsétet, akkor az időpecsét-szolgáltatótól érkezett válasz tárolásra kerül. Ezt a választ az időpecsétszolgáltató írja alá. Több tanúsítvánnyal végzett aláírás esetén csak az első aláíráshoz tartozik időpecsét. Aláírói dokumentumhoz kapcsolt megjegyzések,: amelyet együttesen írunk alá a dokumentummal. Ezek: kapcsolattartó neve, kapcsolattartó telefonszáma, kapcsolattartó címe, bevalló partner azonosító típusa (adószám, TAJ, adóazonosító), bevalló partner azonosító érték. Aláírt adat lenyomata: Az aláírt adat vagy adatok mindegyikéről az adatot egyértelműen képviselő lenyomat készül. Aláírás értéke: Az előző pontban leírt lenyomat értékeken a az aláró eszköz által végzett aláírási művelet eredménye. Az aláírói dokumentum: amelyet a csomag által tartalmazott aláírás(ok) hitelesíthetnek. Ez adatszolgáltatás csomag esetén az aláírt aláírási tulajdonságok között megjelölt algoritmusokkal transzformált adatszolgáltatás XML fájl illetve, nyugta csomag esetén a visszaigazolást tartalmazó nyugta. 12 IRF Szoftverház Kft.

13 2. A PROGRAM MŰKÖDÉSE 2.1. A PROGRAM FELADATAI Az adatszolgáltatás feldolgozó modul feladata a beérkezett konténer fájlok ellenőrzése, az adatszolgáltatás feldolgozása, az utólagos ellenőrzés támogatása. A fogadó modul és a feldolgozó modul funkcionalitása részben átfedést mutat. A fenti ábra a rendszer fizikai architektúráját és a feldolgozó modul abban való elhelyezkedését szemlélteti. A fogadó modulnak helyet adó webszervert a pénztár informatikai biztonsági szabályzatának megfelelő módon kialakított és üzemeltetett környezetben, csomagszűrő tűzfallal kell védeni. A feldolgozó modult a fogadó modultól külön számítógépen kell működtetni, ezeket egymástól megfelelő biztonsággal le kell választani. A fogadó modul által fogadott adatszolgáltatásokból képzett fájlokat külső adathordozó vagy ideiglene- IRF Szoftverház Kft. 13

14 sen kiépített, biztonságos hálózati kapcsolat segítségével kell a feldolgozó modult futtató számítógépre eljuttatni. A feldolgozó modult futtató számítógép a pénztári informatikai biztonsági szabályzatának megfelelően kialakított és üzemeltetett, védett Internet hozzáféréssel kell rendelkezzen. A foglalkoztatók elektronikus adatszolgáltatásra történő bejelentkezettség adatok rögzítése és karbantartása szintén a feldolgozó program segítségével történik, az ezt nyilvántartó adatbázisról - a fogadó modul számára - ugyanezen csatornán keresztül, megadott időközönként másolatot kell eljuttatni ADATSZOLGÁLTATÁS CSOMAG A foglalkoztató vagy meghatalmazottja által - a Pénztár program segítségével - összeállított és aláírt adatszolgáltatás adatok adatszolgáltatás csomagként kerülnek továbbításra a fogadó modul részére NYUGTA CSOMAG A fogadó modul a beérkező adatszolgáltatás csomagokat ellenőrzi, majd az ellenőrzések eredményeit, és a beérkezést igazoló nyugtát tartalmazó, fokozott biztonságú aláírással ellátva nyugta csomagot küld vissza a küldő modul részére KONTÉNER FÁJL Az összetartozó adatszolgáltatás csomag és a nyugta csomag minden esetben (küldő, fogadó s feldolgozó oldalon egyaránt) egységes szerkezetben, konténer fájlban kerül tárolásra. A feldolgozó program bemenetét ezek a konténer fájlok jelentik. 14 IRF Szoftverház Kft.

15 2.2. A PROGRAM KÖZPONTI KÉPERNYŐJE A program központi képernyője három részre van felosztva. A bal felső oldalon a beérkezett fájlok listája látható, a jobb felső oldalon a kijelölt fájl aláírási tulajdonságai láthatók, az alsó részen pedig az adatszolgáltatás és a nyugta csomag aláírásainak tulajdonságai láthatók. A program központi képernyője BEÉRKEZETT FÁJLOK LISTÁJA A bal oldalon található listában a bejövő fájlok mappájában található, a paraméterek között megadott kiterjesztésű fájlok listája kerül megjelenítésre. A megjelenített mappa útvonala ideiglenesen a paraméter beállítások megváltoztatása nélkül a Megnyitás funkció segítségével felülbírálható, ilyenkor a lista kijelölt mappában található megfelelő kiterjesztésű fájlokat fogja megjeleníteni. A Kezdőmappa funkció segítségével az útvonal visszaállítható a paraméterek között megadott útvonalra. IRF Szoftverház Kft. 15

16 ADATFÁJL TULAJDONSÁGAI A képernyő jobb oldalán található panel mindig a bal oldali listából kiválasztott konténer fájl főbb adatait mutatja meg Adatszolgáltató Az adatszolgáltatást küldő foglalkoztató adatait mutatja meg, amelyet a Pénztár program törzsadatai között az Adatbenyújtó funkció segítségével lehet rögzíteni Azonosító A foglalkoztató elektronikus adatszolgáltatásra történő bejelentkezettségének ellenőrizhetősége érdekében a beérkező adatszolgáltatás csomag aláírt aláírási tulajdonságai között szerepel a bevallást teljesítő foglalkoztató/egyéni vállalkozó azonosító típusa és azonosítója, amely lehet: adószám, adóazonosító jel, TAJ szám Időpecsét A mező az adatszolgáltatás csomagban található időpecsét adatait jeleníti meg. Az időpont melletti nyomógomb segítségével az időbélyegző szolgáltató tanúsítványa jeleníthető meg Visszaigazolva A mező megjeleníti az adatszolgáltatás beérkezésekor a fogadó program által készített nyugtában található visszaigazolás időpontját. Sikeres feltöltésről szóló nyugtaüzenet esetén ez az időpont tekinthető az adatszolgáltatás teljesítés időpontjának Kontaktszemély, Telefonszám, cím A mező megjeleníti a kapcsolattartó nevét, telefonszámát és címét. Ezek az adatszolgáltatás csomag aláírt aláírási tulajdonságai között találhatók, rögzítésük a Pénztár programban Törzsadatok menüpont Foglalkoztatók funkciójának segítségével lehetséges ELLENŐRZÉS VÉGEREDMÉNYE A kiválasztott fájl ellenőrzését követően a mező megjeleníti az aláírás ellenőrzés végeredményét. Az ellenőrzési lépéseket és azok eredményeit az itt található nyomógomb segítségével lehet megjeleníteni. Az ezt megjelenítő ablak a 2.3 pontban kerül ismertetésre. 16 IRF Szoftverház Kft.

17 ALÁÍRÁSOK LISTÁJA A képernyő alsó részén az adatszolgáltatás csomag és a nyugta aláírásai és aláírt aláírási tulajdonságai kerülnek megjelenítésre. A táblázat a következő oszlopokat tartalmazza: Aláírás helye Az oszlop megmutatja, hogy az aláírás az adatszolgáltatás vagy a nyugta csomag része-e. Mivel az adatszolgáltatás csomagot többen is aláírhatják, ezért több ilyen sor is lehet, nyugta csomag esetén viszont mindenképp egy aláírás sort találhatunk Aláírás sorszám Az egyértelmű azonosítás érdekében az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó aláírások sorszámozására szolgál Aláíró tanúsítványa Az oszlop megjeleníti az adott aláíró tanúsítvány tulajdonosának nevét. A cellát kiválasztva, annak jobb szélén megjelenő nyomógomb segítségével a tanúsítvány adatlapja is megtekinthető. A tanúsítvány érvényességét a cella bal szélén megjelenő ikon is mutatja Aláírás időpontja Az egyes aláírásokhoz aláírás időpont is kapcsolódik, amelynek értéke összehasonlításra kerül az időpecsétben található időponttal. Amennyiben a kettő közötti időpont nagyobb, mint 5 perc, úgy az adatszolgáltatás nem tekinthető érvényesnek Kötelezettség vállalás típusa A cella megjeleníti az aláíró által elismert kötelezettség vállalás típusát. Ez adatszolgáltatás csomag esetén Elismerem, hogy a dokumentumot én készítettem és azt elküldtem. A tartalmat jóváhagyom. (Proof of Origin), nyugta csomag esetén pedig Elismerem, hogy az általam aláirt elektronikus dokumentumot megkaptam, átvettem. (Proof of Receipt) Aláírási szabályzat A cella megjeleníti az aláíró által elfogadott aláírási szabályzatot. Az adatszolgáltatás csak akkor fogadható el, ha az aláíró és az aláírás ellenőrző ugyanazt az aláírási szabályzatot fogadják el. A cella tartalma egy link, amely által mutatott URL cím dupla kattintással, vagy a cella jobb szélén megjelenő nyomógomb segítségével megnyitható. IRF Szoftverház Kft. 17

18 Aláírás érvényessége A cellában az ellenőrzés funkciót követően, az egyes aláírások érvényessége kerül megjelenítésre ELLENŐRZÉSEK RÉSZEREDMÉNYEI Az ellenőrzések végeredményét feltüntető mező melletti nyomógomb segítségével az ellenőrzési lépések és az eredményei is megtekinthetők. A két részre osztott képernyő bal oldalán megjelenített fa-struktúra kategorizálva mutatja meg az egyes csoportokat. Ezekből egyet kiválasztva, az adott csoportba tartalmazó ellenőrzések és azok végeredményei megjeleníthetők. A képernyő felső részén látható jelölőnégyzet segítségével beállítható, hogy minden ellenőrzési lépés jelenjen-e meg, vagy csak azok amelyeknél a program hibát észlelt. A képernyő alsó részén található nyomógomb segítségével a naplófájlnak az adott fájl ellenőrzésével kapcsolatos bejegyzéseit tartalmazó részlete jeleníthető meg. Az egyes bejegyzések hiba esetén piros színű keresztet, hibamentesség esetén zöld, figyelmeztetés esetén kék színű pipát mutatnak. 18 IRF Szoftverház Kft.

19 ALÁÍRÁSOK ELLENŐRZÉSE Az ellenőrzési eredményeket megjelenítő képernyő első csoportja az adatszolgáltatás csomag által tartalmazott aláírások és aláíró tanúsítványok és tanúsítványlánc ellenőrzésének eredményeit mutatja meg. A fa-struktúra elem megjeleníti az aláírás sorszámát, és az aláíró tanúsítvány tulajdonosának nevét IDŐPECSÉT ELLENŐRZÉSE Az adatszolgáltatás csomag által tartalmazott időpecséttel kapcsolatos ellenőrzések kerülnek megjelenítésre. Ellenőrzésre kerül az időpecsétet hitelesítő aláírás, az aláíró tanúsítvány és tanúsítványlánc BEJELENTKEZETTSÉG ELLENŐRZÉSE A program ellenőrzi, hogy a vonatkozó nyilvántartásban a megadott azonosító típussal és értékkel a feltöltés dátumára vonatkozóan bejelentkezett-e az adatszolgáltató az elektronikus adatszolgáltatásra. Ellenőrzésre kerül, hogy a csomag aláírói tanúsítványainak sorszáma megegyezik-e a nyilvántartott értékekkel NYUGTA ELLENŐRZÉS A program megjeleníti a nyugta csomag aláírás ellenőrzés, az aláíró tanúsítvány és tanúsítványlánc ellenőrzésének eredményeit FÁJLNÉV ELLENŐRZÉSE A program ellenőrzi a konténer fájl nevének felépítése pppp_t_aaaaaaaaaaa_ééééhhnnóópp.xml formátumú-e, ahol: pppp a fogadó pénztár négyjegyű kódja, t foglalkoztató azonosítójának típusa (1=adószám, 6=TAJ, 8=adóazonosító), aaaaaaaaaaaa a foglalkoztató jelzett típusnak megfelelő azonosítója, ééééhhnnóópp az adatküldés dátuma és ideje KONTÉNER KONZISZTENCIA A program az adatszolgáltatás csomag ellenőrzése mellett ellenőrzi: a nyugta csomag szerkezetének épségét, a nyugta aláíró tanúsítványt és tanúsítványláncot, a nyugta aláírását, IRF Szoftverház Kft. 19

20 az adatszolgáltatás és a nyugta csomag összetartozását RENDSZER Itt a program az ellenőrzés végrehajtása során végzett lépések eredményeit jeleníti meg ALÁÍRÓI DOKUMENTUM ÉS NYUGTA MEGJELENÍTÉSE Az adatszolgáltatás feldolgozása előtt a felhasználónak lehetősége nyílik az adatszolgáltatás és a nyugta csomag aláírói dokumentumának megjelenítésére ADATSZOLGÁLTATÁS CSOMAG FELDOLGOZÁSA A funkció a kézi üzemmód esetén a beérkezett fájlok listájából kiválasztott fájl feldolgozását végzi. Feladata hibás fájl esetén a megfelelő mappába történő eltárolása, hibajegyzék készítése, hibátlan esetben pedig a PSZÁF által közzétett adatszerkezeti leírásban meghatározott szerkezetű adatszolgáltatás fájlok és könyvtárak reprodukálása. Feldolgozás csak a fájl ellenőrzése után hajtható végre HIBÁTLAN FÁJL FELDOLGOZÁSA Hibátlan adatszolgáltatás feldolgozása esetén a program iktatószámot generál, valamint reprodukálja az adatszolgáltatás fájlokat és könyvtárakat a PSZÁF által előírt szerkezetben. Minden reprodukált adatszolgáltatás részére új sorszámozott mappa jön létre a sikeresen feldolgozott adatszolgáltatások mappája alatt található tárgynapi mappában. A tárgynapi mappa amelynek neve megegyezik a beérkezés dátumával automatikusan jön létre feldolgozás során. Tehát minden tárgynapi mappa tehát 1-től sorszámozva további mappákat tartalmaz, elkülönítve az egyes adatszolgáltatás fájlokat. A sorszámozott mappába a bevallást tartalmazó fájlok mellé létrejön egy ebevall.txt nevű kísérő fájl is, amely tartalmazza a pénztár nyilvántartási rendszerébe történő importáláshoz szükséges adatokat: a beérkezés dátumát, a nyugtában jelzett visszaigazolás dátuma alapján, a paraméterek között megadott maszk alapján generált iktatószámot, a foglalkoztató/egyéni vállalkozó azonosító típusát és értékét, 20 IRF Szoftverház Kft.

21 a feldolgozás körülményeit (felhasználó és időpont), a konténerfájl nevét. Az adatszolgáltatás könyvtárában kerül elhelyezésre a konténerfájl egy másolata is EBEV02/3 1, feldolgozo.bela, :37: _ _ xml ebevall.txt fájl minta HIBÁS ADATSZOLGÁLTATÁS FELDOLGOZÁSA Ha az ellenőrzés végeredménye sikertelen, akkor - megerősítő kérdés után - a fájl a sikertelenül ellenőrzött adatszolgáltatások mappájának tárgynapi mappájába kerül. Itt nem készül adatszolgáltatásonként külön mappa, az adott mappába kerülő fájlokhoz tartozó hibaüzenetek a mappában található naplóállományba (hibalista.txt) kerülnek , feldolgozo.bela, :37: _ _ xml Kontakt Jánosné kontakt@teszt.hu 201 A tanúsítvány az aláírás idején nem volt érvényes! 303 Az aláírás sérült ezért nem hiteles! hibalista.txt fájl minta FELDOLGOZÁS BEFEJEZETLEN ELLENŐRZÉS ESETÉN Ha az ellenőrzés végeredménye a befejezetlen ellenőrzés, akkor a fájl feldolgozásakor - megerősítő kérdés után - a fájl szintén a siker- IRF Szoftverház Kft. 21

22 telenül ellenőrzött adatszolgáltatások mappájának tárgynapi mappájába kerül. Az ingrid Signo mappa struktúra ADATSZOLGÁLTATÁS XML FÁJLOK MOZGATÁSA ÉS TÁROLÁSA A feldolgozásra kerülő fájlok a feldolgozás során eltávolításra kerülnek a beérkező bevallásokat tartalmazó mappából, és a feldolgozás eredményétől függően, változtatás nélküli formában kerülnek áthelyezésre a hibás vagy a hibátlan tételeket tartalmazó mappába NAPLÓZÁS A program valamennyi feldolgozási műveletet naplózza. A napló adatok szövegfájlban kerülnek tárolásra, amelyhez a hozzáférést az operációs rendszer szabályozza. A naplófájlok az üzemeltetési dokumentációban szabályozott módon archiválásra és megőrzésre kerülnek. 22 IRF Szoftverház Kft.

23 2.7. UTÓLAGOS ELLENŐRZÉS TÁMOGATÁSA A konténer fájlok utólagos ellenőrzésre történő felkészítése és az utólagos ellenőrzés a feldolgozó modullal történik. A beérkező adatszolgáltatás és a nyugta csomag előállításától fogva tartalmazza az ellenőrzéshez szükséges tanúsítványláncot, amelyet program a türelmi idő letelte után végzett ellenőrzéskor kiegészít az aláírás időpontjára vonatkozó visszavonási adatokkal. Ha a kiválasztott konténer fájl már tartalmazza az utólagos ellenőrzéshez szükséges adatokat, akkor az ellenőrzés ezen adatok felhasználásával hajtódik végre ÜZEMMÓDOK A háttér üzemmód lehetőséget biztosít a felügyelet nélküli kötegelten történő adatfeldolgozásra. Az új adatszolgáltatás beérkezésének észlelése kétféle módon történhet: Fix időközönkénti beállítás esetén a program megadott időközönként ellenőrzi és dolgozza fel az előző indulása óta esetlegesen feltöltött adatszolgáltatásokat. A rendszeresemény vezérelt beállítás lehetővé teszi, hogy a beérkezett adatszolgáltatásokat tartalmazó mappában történő új fájl létrehozása esetén induljon el az ellenőrzés és a feldolgozás KÉZI ÜZEMMÓD Kézi üzemmód esetén lehetőség nyílik kiválasztott konténerfájlban található adatszolgáltatás és nyugta csomagok aláírói dokumentumának és aláírt aláírási tulajdonságainak megtekintésére, egyedileg történő ellenőrzésére és feldolgozására, valamint a program paramétereinek beállítására és a háttér üzemmódba történő váltásra is HÁTTÉR ÜZEMMÓD A program háttér üzemmódba váltását menüből az azonos nevű funkció indítása teszi lehetővé. A háttér üzemmódba váltott program a tálca értesítési területén (system tray) ikonként jelenik meg, ahonnan dupla kattintással újra kézi üzemmódba váltható. Háttér üzemmódban a program az ellenőrzéseket, és az ezt követő feldolgozásokat a beállításnak megfelelő ütemezéssel automatikusan IRF Szoftverház Kft. 23

24 elvégzi. A funkció indításakor a beérkező fájlok mappájának összes eleme ellenőrzésre és feldolgozásra kerül. A feldolgozás a kézi üzemmód feldolgozásánál ismertetett módon történik, azzal a különbséggel, hogy a befejezetlen ellenőrzés státuszú fájlok feldolgozása nem történik meg BEÁLLÍTÁSOK Itt a Beállítások képernyő érhető el, ahol a program futását vezérlő paraméterek aktuális értékei tekinthetőek meg illetve állíthatók be. Az újonnan megadott paraméterek azonnal érvényre jutnak, a program újraindítására nincs szükség. A paraméterek részletes ismertetésére a későbbiekben kerül sor MAPPÁK BEÁLLÍTÁSA A program működéséhez meg kell adni az adatok tárolásához szükséges mappák útvonalait. Ez bármikor megváltoztatható Paraméterek beállítása az eszköztár vagy a menü Beállítások funkciójának segítségével. Az útvonalakat tartalmazó beviteli mezők mellett található Tallózás nyomógombok lehetőséget adnak a lemezek mappastruktúrájának tallózására. Nem létező útvonal megadása esetén a program felkínálja annak létrehozását Beérkező adatszolgáltatások mappája Alapértelmezés szerint a program a beérkező adatszolgáltatások mappában található adatszolgáltatásokat jeleníti meg és dolgozza fel. Kézi üzemmód esetén a mappa útvonala ideiglenesen felülbírálható. Háttér üzemmód használatakor viszont kizárólag ezen mappa állományai kerülnek feldolgozásra. A mappa által tartalmazott adatok a feldolgozás alkalmával eredménytől függően átkerülnek más mappákba. 24 IRF Szoftverház Kft.

25 Feldolgozási naplófájlok helye A program a működése során bekövetkezett eseményeket naplóállományokba rögzíti. A feldolgozási naplófájlok mappájába minden nap új naplófájl készül, isnaplo-yyyy.mm.dd.txt névvel (pl. isnaplo txt) Hibátlan adatszolgáltatások mappája A mappa a sikeresen ellenőrzött adatszolgáltatásokat tartalmazza, beérkezési dátum szerinti bontásban, tehát a különböző napokon beérkezett adatszolgáltatások külön mappába kerülnek. A reprodukált adatszolgáltatás adatok a megfelelő mappa napi mappa alá, külön mappában kerülnek eltárolásra Hibás adatszolgáltatások mappája Ez a mappa a sikertelenül feldolgozott adatszolgáltatásokat tartalmazza. Az előzőhöz hasonlóan beérkezési dátum alapján alábontásra kerül, de további alábontást nem tartalmaz. Az egyes mappák tartalmazzák a megadott napon beérkezett és sikertelenül ellenőrzött összes fájlt. Minden napi mappához tartozik egy naplófájl, amely tartalmazza az adott könyvtárban található adatszolgáltatások ellenőrzésekor generálódott hibaüzeneteket és a kapcsolattartó adatait ÚJ FÁJL ÉRKEZÉSÉNEK ÉSZLELÉSE Ez a háttér üzemmód működését befolyásoló beállítás lehetővé teszi, hogy a háttérben várakozó program milyen események bekövetkeztekor induljon el, és kezdje meg a beérkezett fájlok mappájában található fájlok feldolgozását. A háttér üzemmódban aktivizálódott program a mappában található összes fájlt feldolgozza Rendszeresemény vezérelt Rendszeresemény vezérelt esetben akkor indul a feldolgozás, ha beérkező bevallások mappájában új fájl jön létre. A rádió gomb mellett egy időtartam is megadható. Mivel egy fájl feltöltése hoszszabb időt is igénybe vehet, ezért a feldolgozást a program nem a fájl keletkezésének pillanatában, hanem a megadott időtartammal halasztottan kezdi. Ha az időtartam leteltével a fájl exkluzív módon nem nyitható meg (tehát a feltöltés folyamatban van), akkor annak feldolgozásával további megadott időtartamot várakozik. Ez addig ismételődik, amíg a megnyitás sikerrel nem jár. IRF Szoftverház Kft. 25

26 A rendszeresemény vezérlés csak akkor használható, ha a beérkező bevallások mappáját tároló gép operációs rendszere támogatja a DCOM-ot. Tehát a beállítás működése nem garantált, ha például a beérkező bevallások mappája (pl. LINUX, UNIX) fájl szerveren kerül kialakításra Periodikus újraolvasás A másik lehetséges beállítás esetén a program a megadott fix időközönként vizsgálja meg, hogy a beérkező bevallások mappájába került-e új állomány. A rendszeresemény vezérelt esethez hasonlóan itt is megkísérli a fájl exkluzív módon történő megnyitását, és sikertelenség esetén további időtartamra napolja el a feldolgozást EGYÉB BEÁLLÍTÁSOK Pénztár azonosító A programot üzemeltető pénztár azonosítója Időrés Az adatszolgáltatás aláírása és az időbélyegzés között maximálisan engedélyezett idő másodpercekben Fájlnév szűrő a beérkezett bevallás mappához A beérkezett bevallások mappájában az itt megadott maszknak megfelelő fájlokat jeleníti meg és dolgozza fel Iktatószám generálás maszkja A sikeresen feldolgozott adatszolgáltatásokhoz a program iktatószámot generál. Ennek generálásához egy formátum maszk string megadása szükséges, amely kétféle speciális jelet tartalmazhat: A <YYYY> és <YY> karakterek a beérkezés dátumának évét jelentik. A <NUM> karakter egy évenként 1-től induló futó sorszámot jelent. A megadott speciális jelek a formátum maszkban többször is szerepelhetnek. Példák: Maszk Év Iktatószám EBEV<YY>/<NUM> 2002 EBEV02/1, EBEV02/2, EBEV02/3 EBEV<YY>/<NUM> 2003 EBEV03/1, EBEV03/2, EBEV03/3 26 IRF Szoftverház Kft.

27 ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT OID Az aláírási szabályzat egyedi azonosítója Description Az aláírási szabályzat megnevezése URL Az aláírási szabályzat elérési útja Hash Az aláírási szabályzat hash értéke BEJELENTKEZETTSÉG ADATOK A program lehetővé teszi az elektronikus adatszolgáltatásra bejelentkezett adatszolgáltatók adatainak tárolását és karbantartását. A funkció a menüből indítható. A megjelenő ablak Megnyitás nézete lehetővé teszi a nyilvántartásban történő keresést, az Adatlap nézet pedig egy kiválasztott tétel módosítását vagy törlését és új bejelentkezés adatlap felvitelét. IRF Szoftverház Kft. 27

28 A Megnyitás nézetben a leválogatási feltétek között kitöltött keresési szempontoknak megfelelő tételek a Leválogatás nyomógomb segítségével kérdezhetők le. A találati lista a képernyő alsó felében látható táblázatban jelenik meg. Innen egy elemet kiválasztva az F4 billentyű vagy a dupla kattintás segítségével a kiválasztott tétel adatlapja megtekinthető. A kiválasztott adatlap adatai megjelenítésre kerülnek. A Módosítás funkció indítása után az adatok szerkeszthetővé válnak, a módosított adatok a Rögzítés gomb segítségével véglegesíthetők. Az aláíró tanúsítványok listája az azt megjelenítő táblázatban történő dupla kattintás segítségével szerkeszthető. 28 IRF Szoftverház Kft.

29 Felhívjuk szíves figyelmét, hogy bizonyos hitelesítés szolgáltatók decimálisan, mások hexadecimálisan adják meg a tanúsítványok sorozatszámát. Az IngridSigno hexadecimális formában kezeli a tanúsítványok sorozatszámát, ezért kérjük, hogy a decimálisan közzé tett tanúsítvány sorozatszámot legyenek szívesek a helyes működés érdekében hexadecimálisan rögzíteni. Amennyiben egy adatlaphoz több aláíró tanúsítvány kerül rögzítésre, akkor meg kell jelölni, hogy a felsorolás több együttes aláírót vagy több egyenrangú aláírót jelent. A nyilvántartásba rögzített aláíró tanúsítványok mellett jelölni kell azt is, ha a tanúsítvány megbízott adatszolgáltató tanúsítványa. Minden aláíró (mint tétel) önállóan meghatározza, hogy az ő érvényes aláírásának kötelezően szerepelnie kell-e az adatszolgáltatásban vagy sem, továbbá minden aláíróhoz társaláírót vagy helyettest lehet rendelni. Az űrlapon megjelenik egy választó kapcsoló Az aláírásnak kötelezően szerepelnie kell felirattal, valamint két opcionális lenyíló lista. Az egyik lenyílóban a társaláírót, a másikban a helyettest lehet kiválasztani. IRF Szoftverház Kft. 29

30 Társaláíró: Amennyiben ki van töltve, a program a társaláíró aláírását is keresni fogja a csomagban, és csak annak megléte esetén fogadja el érvényesnek az adott aláíró aláírását (logikai és kapcsolatban állnak egymással). Helyettes: Amennyiben ki van töltve, a program az adott aláíró aláírásának hiányában keresni fogja a helyettes aláírását a csomagban, melynek megléte esetén sikeres lesz az ellenőrzési folyamat ezen pontja (logikai vagy kapcsolatban állnak egymással). A tanúsítványok lejárta után a foglalkoztatónak az új tanúsítvány sorszámot is jelentenie kell, amelyet a felsorolásban (a lejárt sorszámú tételt meghagyva) rögzíteni kell. A program az ellenőrzéskor, az aláírás időpontjában érvényes, felsorolásban szereplő tanúsítványok alapján végzi az ellenőrzést. A tanúsítvány sorszámok rögzítésének megkezdése előtt először a bejelentkezés adatlapot le kell rögzíteni. 30 IRF Szoftverház Kft.

31 3. HIBAKÓDOK ÉRTELMEZÉSE Az alábbiakban ismertetésre kerülnek a rendszer által végzett ellenőrzések az 2.3 pontban ismertetett csoportosításban. A hibák többsége az adatszolgáltatás formai vagy tartalmi hibája miatt keletkezik, ezért a hibák többsége a felhasználó által nem hárítható el ADATSZOLGÁLTATÁS FELTÖLTÉSSEL KAPCSOLATOS ÜZENETEK ÁLTALÁNOS ÜZENETEK Szöveg: A feltöltés sikeres volt! Kódja: 0 Súlya: Üzenet Leírás: Az adatok fogadása sikeresen megtörtént. Teendő: Nincs. Szöveg: A feltöltés sikertelen volt! Kódja: 1 Leírás: Az adatok fogadása valamely hiba miatt sikertelen. A részletes információk a további bejegyzésekben olvasható. Teendő: Ki kell küszöbölni a további üzenetekben jelzett hibákat FÁJLNÉVVEL ÉS MÉRETTEL KAPCSOLATOS ÜZENETEK Szöveg: A fájlnévben lévő pénztár kódja nem megfelelő! Kódja: 101 Leírás: A fájl első négy karaktere nem egyezik meg a megfelelő paraméterrel. Teendő: A fájl nem a megfelelő pénztárhoz lett feltöltve vagy a parameter értéke nem megfelelő. Szöveg: A fájlnévben lévő adószám CDV ellenőrzése sikertelen! Kódja: 102 Leírás: Az azonosító CDV hibás vagy nem numerikus értéket tartalmaz. Teendő: Helyesbítse a azonosító értékét. Szöveg: A file túl nagy,a legnagyobb megengedett méret {0}MB! IRF Szoftverház Kft. 31

32 Kódja: 103 Leírás: A feltöltött fájl mérete nagyobb, mint a paraméter fájlban megadott limit. Teendő: A parameter értékét növelni kell. Szöveg: A feltöltési könyvtár mérete túl nagy, a megengedett maximális méret {0} MB! Kódja: 104 Leírás: A feltöltött fájlokat tartalmazó könyvtár mérete (feltöltött fájlok együttes mérete) nagyobb, mint a paraméterfájlban megadott limit. Teendő: A parameter értékét kell növelni vagy a könyvtár tartalmát ki kell üríteni. Az üzemeltetési szabályok betartása esetén ilyen üzenet nem érkezhet. Szöveg: Csak XML kiterjesztésű fájlok tölthetők fel! Kódja: 105 Leírás: A feltöltött fájl nem XML kiterjesztésű. Teendő: A feltöltött fájl kiterjesztését ki kell javítani. Szöveg: A paraméter fájl nem található! Kódja: 106 Leírás: A program nem találja a paramétereket tartalmazó fájlt. Teendő: A parameteréterek értékét az üzemeltetési kézikönyv alapján pótolni kell. Szöveg: A file név felépítése nem megfelelő! Kódja: 107 Oka: A fájl neve nem pppp_t_aaaaaaaaaaa_ééééhhnnóópp.xml formátumú. Teendő: A fájl nevét a névkonvenciónak megfelelően kell kialakítani. Szöveg: Az adatszolgáltató nem található bejelentkezettek nyilvántartásában. Kódja: 108 Oka: Az adatszolgáltatást küldő partner nem jelentkezett be elektronikus adatszolgáltatásra vagy a bejelentés nem lett rögzítve. Teendő: Ellenőrizni kell, hogy a bejelentésnél a megfelelő azonosító lett-e bejelentve, illetve az adatszolgáltatásban ez az azonosító szerepel-e. 32 IRF Szoftverház Kft.

33 3.2. CSOMAG ELLENŐRZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÜZENETEK Az alábbi üzenetek egyaránt tartalmazzák a küldő, fogadó és feldolgozó oldalon végzett aláírás ellenőrzés műveletek lehetséges üzeneteit ADATSZOLGÁLTATÓ BEJELENTKEZETTSÉG VIZSGÁLATÁVAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK Szöveg: Az aláíró tanúsítvány sorozatszáma nem lett bejelentve. Kódja: 109 Oka: Az elektronikus adatszolgáltatásra bejelentéskor a megadott aláírói tanúsítvány sorszáma nem lett bejelentve. Teendő: Ellenőrizni kell, hogy bejelentett sorszámú tanúsítvánnyal lett-e az adatszolgáltatás aláírva. Szöveg: Csak egy aláíró tanúsítvány sorozatszám található anyilvántartásban, pedig több egyidejű aláírás elhelyezése szükséges. Kódja: 110 Oka: Az elektronikus adatszolgáltatásra bejelentéskor több egyidejű aláírói tanúsítvány sorszáma is be lett bejelentve. Teendő: Ellenőrizni kell, hogy minden bejelentett egyidejű aláíró aláírta-e az adatszolgáltatást ALÁÍRÓ TANÚSÍTVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK Szöveg: A tanúsítvány az aláírás idején nem volt érvényes! Kódja: 201 Oka: Az aláíró tanúsítvány az aláírás idején érvénytelen volt. Teendő: Az adatszolgáltatás érvényes tanúsítvánnyal kell aláírni. Szöveg: A tanúsítvány az aláírás idején szerepelt a visszavonási listán! Kódja: 202 Oka: Az aláíró tanúsítvány az aláírás idején vissza volt vonva. Teendő: Az adatszolgáltatás érvényes tanúsítvánnyal kell aláírni. IRF Szoftverház Kft. 33

34 Szöveg: A tanúsítvány az aláírás idején kívül esett az érvényességi tartományon! Kódja: 203 Oka: Az aláíró tanúsítvány az aláírás idején lejárt volt. Teendő: Az adatszolgáltatás érvényes tanúsítvánnyal kell aláírni. Szöveg: A tanúsítvány jelenleg szerepel a visszavonási listán! Kódja: 204 Súlya: Figyelmeztetés Oka: Az aláíró tanúsítvány az aláírás és az ellenőrzés időpontja között felkerült a visszavonási listára. Teendő: Az aláírás ellenőrzés az aláírás időpontjára nézve érvényes, de azóta felkerül a visszavonási listára, ezért fokozott körültekintéssel kell eljárni. Szöveg: A tanúsítvány sérült és ezért nem értelmezhető. Kódja: 205 Oka: Az aláíró tanúsítvány sérült vagy nem megfelelő formátumú. Teendő: Az adatszolgáltatás érvényes tanúsítvánnyal kell aláírni. Szöveg: A tanúsítványlánc nem teljes, vagy érvénytelen. Kódja: 206 Oka: Az aláíró tanúsítványlánc valamelyik eleme hiányzik vagy érvénytelen. Teendő: Ellenőrizze a tanúsítványláncot a gyökértanúsítványig és pótolja/cserélje a hiányzó/sérült elemeket. Szöveg: Érvényes visszavonási információ nem található. Kódja: 207 Oka: Az aláíró tanúsítvány nem tartalmazza a visszavonási információk beszerzéséhez szükséges útvonalat. Teendő: Az ellenőrzéshez a listát be kell szerezni és telepíteni a megfelelő tanúsítványtárolóba. Szöveg: A visszavonási információból nem deríthető ki egyértelműen, hogy a tanúsítvány érvényes-e. Kódja: 208 Oka: adták ki. Teendő: A visszavonási információt a tanúsítvány érvényességi idején kívül Olyan visszavonási információt kell beszerezni, melyet a tanúsítvány érvényességi idején belül adtak ki. 34 IRF Szoftverház Kft.

35 Szöveg: Az aláíróhoz tartozó gyökér tanúsítvány nem található meg a tanúsítvány tárolóban. Kódja: 209 Oka: Az aláíró tanúsítványt kibocsátó szolgáltató gyökér tanúsítványa nincs telepítve a tanúsítvány tárolóba. Teendő: A szolgáltatói tanúsítványt be kell szerezni és telepíteni kell a megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók tárolóba. Szöveg: Az aláíró tanúsítványa nem minősített tanúsítvány. Kódja: 210 Oka: Az aláíráshoz használt tanúsítvány nem minősített. Teendő: Az adatszolgáltatáshoz minősített tanúsítványt kell használni. Szöveg: Az aláíró tanúsítványa nem használható elektronikus aláírásra. Kódja: 211 Oka: Az aláíráshoz használt tanúsítvány kulcshasználat mezejében foglaltak szerint nem használható elektronikus aláírásra. Teendő: Csak elektronikus aláírásra (letagadhatatlanság) kiadott tanúsítványt lehet használni, ilyet kell beszerezni a hitelesítésszolgáltatótól ALÁÍRÁSSAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK Szöveg: Az aláíró nem az elfogadott aláírási szabályzatot használta. Kódja: 301 Oka: A csomagban szereplő aláírási szabályzat nem a megfelelő értéket tartalmazza. Teendő: Csak a PSZÁF által közzétett, mindkét fél által ismert és elfogadott aláírási szabályzatot lehet érvényesen haszálni. Szöveg: Az aláíráshoz nem tartozott időpont/timestamp. Az érvényességet és a visszavonást nem lehetett ellenőrizni. Kódja: 302 Oka: Nem deríthető ki az aláírás időpontja, ezért az érvényességet nem lehet ellenőrizni. Teendő: Az ellenőrzéshez szükséges az aláírás időpontját jelölő időadat, be kell szerezni a csomag egy sértetlen változatát. IRF Szoftverház Kft. 35

36 Szöveg: Az aláírás sérült és ezért nem hiteles. Kódja: 303 Oka: Az aláírása sérült ezért az aláírt adatok hitelessége nem ellenőrizhető. Teendő: Az aláírás értéke és lenyomat utólagosan nem módosítható. Be kell szerezni a csomag egy sértetlen változatát TANÚSÍTVÁNYLÁNCCAL KAPCSOLATOS ÜZENETEK Szöveg: A tanúsítványláncban valamelyik tanúsítvány vissza volt vonva az aláírás idején. Kódja: 401 Oka: A tanúsítványlánc valamelyik eleme vissza lett vonva az aláírás idején. Teendő: Csak érvényes lánccal rendelkező tanúsítvány használható fel. Az aláíráskor olyan tanúsítványt kell hasznáni, amelynek a teljes tanúsítványlánca érvényes. Szöveg: A tanúsítványláncban valamelyik tanúsítvány kívül esett az érvényességi időn az aláírás idején. Kódja: 402 Oka: Teendő: A tanúsítványlánc valamelyik eleme már lejárt az aláírás idején. Csak érvényes lánccal rendelkező tanúsítvány használható fel. Az aláíráskor olyan tanúsítványt kell hasznáni, amelynek a teljes tanúsítványlánca érvényes. Szöveg: A tanúsítványláncot nem sikerült végig ellenőrizni. Kódja: 404 Oka: A tanúsítványlánc ellenőrzése közben szintaktikai hiba lépett fel. Teendő: Aláíráskor az X.509 szabványnak megfelelő tanúsítványokat kell használni, amely tartalmaz minden adatot a tanúsítványlánc felépítéséhez. Szöveg: Olyan CA tanúsítvány van a láncban, amelyiknek nincs jogosultsága tanúsítványt hitelesíteni. Kódja: 405 Oka: A tanúsítványlánc valamelyik eleme nem megfelelő. 36 IRF Szoftverház Kft.

37 Teendő: Csak az NHH által nyilvántartásba vett szolgáltatók tanúsítványait lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Szöveg: A lánc ellenőrzéséhez nem tartozott időpecsét. Az érvényességet és a visszavonást nem lehetett ellenőrizni. Kódja: 406 Oka: Teendő: A tanúsítványlánc elemeinek ellenőrzéséhez nem lehet elvégezni. Csak az NHH által nyilvántartásba vett szolgáltatók tanúsítványait lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Szöveg: A lánc ellenőrzése során az egyik tanúsítványhoz nem találtunk visszavonási információt. Kódja: 407 Súlya: Oka: Teendő: Hiba A tanúsítványlánc elemeinek ellenőrzéséhez sem a tanúsítványban jelzett útvonalról, sem a tanúsítvány tárolóból nem lehet a visszavonási információkat beszerezni. Csak az NHH által nyilvántartásba vett szolgáltatók tanúsítványait lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Szöveg: A lánc ellenőrzése egy utólagos ellenőrzés során nem hajtható végre. Kódja: 408 Súlya: Figyelmeztetés Oka: A csomag nem tartalmazza az utólagos ellenőrzéshez szükséges tanúsítványláncot és/vagy a visszavonási információkat. Teendő: Utólagos ellenőrzést csak a türelmi idő lejárta után lehet végezni. Amennyiben ekkor végezte, meg kell vizsgálni, hogy valóban adotte ki a hitelesítésszolgáltató visszavonási listát. Szöveg: A lánc valamelyik eleméhez megpróbált visszavonási információt letölteni, de nem sikerült. Kódja: 409 Oka: A tanúsítványban jelzett útvonalról a visszavonási információk beszerzése sikertelen. Teendő: A visszavonási információkat be kell szerezni a szolgáltatótól és telepíteni kell. IRF Szoftverház Kft. 37

38 IDŐPECSÉTTEL KAPCSOLATOS ELLENŐRZÉSEK Szöveg: Hibák az időpecsét ellenőrzésekor. Kódja: 501 Oka: Az időpecsét ellenőrzése során szintaktikai hiba lépett fel. Teendő: Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Szöveg: Az időpecsét nem található meg az XML struktúrában. Kódja: 502 Oka: A csomag időpecsét nélkül érkezett. Teendő: Csak időpecséttel ellátott adatszolgáltatás küldhető be, az aláírást újra létre kell hozni. Szöveg: Az gépóra szerinti időpontja nem található meg az XML struktúrában. Kódja: 503 Oka: A csomag időpecsét nélkül érkezett. Teendő: Csak időpecséttel ellátott adatszolgáltatás küldhető be. Szöveg: Az időpecsétben szereplő HASH érték nem egyezik meg a hitelesített node lenyomat értékével.. Kódja: 504 Oka: Az időpecsétben szereplő lenyomat nem egyezik azzal a lenyomattal amelyre a kérést történt. Teendő: Az időpecsét kérést meg kell ismételni, vagy be kell szerezni a csomag sértetlen változatát. Szöveg: Az időpecsét értelmezhetetlen időformátumot tartalmaz. Kódja: 505 Oka: Az időpecsétben szereplő időformátum nem értelmezhető. Teendő: Az időpecsét kérést meg kell ismételni. (Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni.) Szöveg: Az időpecséten szereplő aláírás nem hiteles. Kódja: 506 Oka: Az időpecsétben szereplő aláírás sérült. Teendő: Az időpecsét kérést meg kell ismételni. (Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni) 38 IRF Szoftverház Kft.

39 Szöveg: A visszavonási információból nem deríthető ki egyértelműen, hogy a szolgáltató tanúsítványa érvényes-e. Kódja: 507 Oka: A visszavonási információt a tanúsítvány érvényességi idején kívül adták ki. Teendő: Olyan visszavonási információt kell beszerezni, amelyet a tanúsítvány érvényességi idején belül adtak ki. Szöveg: Szintaktikai hiba adódott az időpecsét feldolgozása során. Kódja: 508 Oka: Az időpecsét ellenőrzése során szintaktikai hiba lépett fel. Teendő: Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Szöveg: Az időpecsétet hitelesítő tanúsítvány gyökértanúsítványa nincs a megfelelő tanúsítvány tárolóban. Kódja: 509 Oka: Az időpecsét szolgáltató tanúsítványána nincs telepítve a megfelelő tanúsítvány tárolóba. Teendő: A szolgáltató tanúsítványát telepíteni kell a megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók tárolóba. Szöveg: Az időpecsétet hitelesítő tanúsítvány nem található. Kódja: 510 Oka: Az időpecsét-válasz nem tartalmazza az időpecsétet hitelesítő szolgáltató tanúsítványát. Teendő: Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Az időpecsételést meg kell ismételni. Szöveg: Az aláírás időpontja és az időpecsétben található időpont között időrés értéke nagyobb mint 5 perc!. Kódja: 511 Oka: Teendő: Az aláírás és az időpecsét kérés kötött túl sok idő telt el. Biztonsági okok miatt az aláírás és az időpecsét közötti idő nem lehet 5 percnél nagyobb, ezért az aláírási folyamatot újra kell kezdeni. IRF Szoftverház Kft. 39

40 Szöveg: alamelyik aláírás utólagos ellenőrzéséhez nem sikerült minden adatot megszerezni. Kódja: 512 Oka: Az időpecsét-válasz nem tartalmazza az időpecsétet hitelesítő szolgáltató tanúsítványát. Teendő: Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni. Az időpecsételést meg kell ismételni. Szöveg: Az időpecsétet hitelesítő TSA tanúsítványa nem hiteles. Kódja: 513 Oka: A szolgáltató tanúsítánya lejárt vagy visszavonásra került. Teendő: Az időpecsét kérést meg kell ismételni. (Csak az NHH által nyilvántartásba vett időpecsét-szolgáltatók időpecséteit lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni) 3.3. NYUGTA ELLENŐRZÉSEK A nyugta vizsgálatával kapcsolatos ellenőrzési lépések megegyeznek az adatszolgáltatás csomag aláírásainak vizsgálatakor végrehajtott lépésekkel, de nem szerepelnek benne az aláíró tanúsítvány minősítettségére vonatkozó ellenőrzések. 40 IRF Szoftverház Kft.

41 4. A TANÚSÍTVÁNYTÁR Az alkalmazás saját tanúsítványtárral rendelkezik, melyben saját tanúsítványok, partnerek tanúsítványai, hitelesítés-szolgáltatók tanúsítványai, visszavonási listák, stb. kapnak helyet. Ennek karbantartása biztonsági szempontból ugyanannyira fontos, mint a privátkulcs védelme. Ha illetéktelen személy tanúsítványt helyez el a tárolóban, akkor azzal észrevétlenül olyan aláírások elfogadására vesz rá minket, amiket magunktól nem tennénk. A tanúsítványtár frissen telepített program esetén is tartalmaz tanúsítványokat, mégpedig a PSZAF által elfogadott szolgáltatók tanúsítványait. A tanúsítványtár a következő logikai részekre tagozódik: Személyes Megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók Köztes hitelesítésszolgáltatók Más személyek Azon saját tanúsítványok könyvtára, melyek magánkulcsával is rendelkezünk. Tipikusan saját részre vagy felügyeletünk alatt álló számítógépek és alkalmazások részére kibocsátott tanúsítványok. Közvetetten megbízható hitelesítésszolgáltatók tanúsítványait tartalmazza, a külső legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók tárolóban lévő összes tanúsítványt. Alsóbb szintű hitelesítés-szolgáltatók részére kiállított tanúsítványok. Hallgatólagosan (implicit módon) megbízhatónak minősített személyek és entitások számára kiállított tanúsítványok. Ezeknek a tanúsítványoknak egy megbízható hitelesítési hierarchia részét kell képezniük. Ezek leggyakrabban olyan szolgáltatásokhoz (például a titkosító fájlrendszerhez) tartozó, gyorsítótárban tárolt tanúsítványok, ahol a tanúsítványokat arra használják, hogy állományokat titkosítsanak. IRF Szoftverház Kft. 41

42 4.1. TANÚSÍTVÁNYTÁROLÓ KEZELÉSE A tanúsítványtár feltöltéséhez és karbantartásához erre a célra beépített File -> Tanúsítványtár funkciót kell használnunk. A tanúsítványtárnak négy fő szegmensét különböztetjük meg. Személyes, Más személyek, Közbenső, Megbízható felsőszintű. A szegmensek között a felső sorban található választó kapcsoló segítségével lépkedhetünk. Új tanúsítvány hozzáadásakor válasszuk ki a cél szegmens-t majd a Tanúsítvány hozzáadása funkcióval tallózzuk ki a megfelelő tanúsítvány.pfx,.p12, vagy.cer kiterjesztésű állományát. 42 IRF Szoftverház Kft.

43 A.cer kiterjesztésű csak publikus kulcsot tartalmazó tanúsítványoknak mindig a Más személyek, Közbenső, vagy Megbízható felsőszintű szegmensbe kell kerülnie. Ezeknek a.cer fájloknak a jelenlegi verzióban mindig base64 kódoltnak kell lenniük. A szolgáltatói tanúsítványok hozzáadásakor figyelnünk kell arra, hogy a köztes tanúsítványokat a Közbenső, a root tanúsítványokat a Megbízható felsőszintű szegmenshez próbáljuk hozzáadni. Tanúsítvány törléséhez jelöljük ki a törlendő tanúsítványt tartalmazó sort és nyomjuk meg a Tanúsítvány törlése gombot. IRF Szoftverház Kft. 43

BEFOGADÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára

BEFOGADÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára 2/13 Tartalomjegyzék Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára... 1 Tartalomjegyzék... 2 1. Dokumentum célja... 3 2.

Részletesebben

DIÁKIGAZOLVÁNY. Felhasználói dokumentáció verzió 3.7. Budapest, 2015.

DIÁKIGAZOLVÁNY. Felhasználói dokumentáció verzió 3.7. Budapest, 2015. Felhasználói dokumentáció verzió 3.7 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 3.0 2012.11.05. A teljes dokumentáció megváltozott 3.1 2013.03.13. 4. Címek kezelése - előkészület

Részletesebben

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Felhasználói dokumentáció Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. Tel.: +36 (1) 381-0736 Fax: +36 (1) 386-6022 E-mail: poszeidonsupport@sdadms.hu

Részletesebben

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. e-matrica értékesítésére

Részletesebben

KIBOCSÁTÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára

KIBOCSÁTÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára 2/17 Tartalomjegyzék Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára... 1 Tartalomjegyzék... 2 1. Dokumentum célja... 3

Részletesebben

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/ TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE A Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése a fakitermelési

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése támogatás (Növényi génmegőrzés -VP) támogatási kérelem elektronikus kitöltés

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Számítástechnikai Fejlesztı Kft. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-SZIGNÓ KÁRTYAKEZELİ ALKALMAZÁS ver. 1.0 2010. november 9. MICROSEC SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTİ KFT. 1022 BUDAPEST, MARCZIBÁNYI TÉR 9. Felhasználói

Részletesebben

Inter.Net Hitelesítés Szolgáltatási Utasítás A NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatának szolgáltatás specifikus rendelkezései

Inter.Net Hitelesítés Szolgáltatási Utasítás A NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatának szolgáltatás specifikus rendelkezései Inter.Net Hitelesítés Szolgáltatási Utasítás A NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzatának szolgáltatás specifikus rendelkezései NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Korlátolt Felelősségű Társaság Verzió:

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S.

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK Mi az Internet? a) Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. b) Egy olyan számítógépes hálózat, ami csak Magyarországon érhető el. c) Egy adott cég belső számítógépes hálózata.

Részletesebben

Számlakészítés a SPRINT programmal

Számlakészítés a SPRINT programmal Számlakészítés a SPRINT programmal A jelen dokumentáció leírás a 2016. január 1 után kiadott SPRINT programmal végezhető számlakészítéshez. A dokumentáció nem tartalmazza a SPRINT program telepítési módjait

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

AZÚR TAKARÉK Takarékszövetkezet ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Electra Internet Banking szolgáltatáshoz

AZÚR TAKARÉK Takarékszövetkezet ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Electra Internet Banking szolgáltatáshoz AZÚR TAKARÉK Takarékszövetkezet ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Electra Internet Banking szolgáltatáshoz 1.b. melléklet 2016. június 01. után kötött szerződésekre vonatkozóan, valamint a 2016. június 01.

Részletesebben

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-A, GUL-15-B

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-A, GUL-15-B Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-A, GUL-15-B Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás, elfelejtett jelszó... 11 3. EPTK felület bemutatása... 13 3.1. Fő menüpontok...

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció

Felhasználói dokumentáció Felhasználói dokumentáció 1/10 Felhasználói dokumentáció OPSZIG AIAR adatrögzítő rendszer Azonosító 101214_01 Állapot Munkaverzió Verzió 101214_01 Utolsó módosítás: 2010.12.14. Bizalmasság Belső használatra

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2016.2.9. L 32/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2016/161 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2015. október 2.) a 2001/83/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az emberi

Részletesebben

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés Felhasználói kézikönyv a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetéséhez Verziószám: 1.1 Hatályos: 2016.02.16. Magyar Posta Befektetési Zrt. Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

ÁEEK Kataszter. Felhasználói útmutató

ÁEEK Kataszter. Felhasználói útmutató ÁEEK Kataszter Felhasználói útmutató 1.1 verzió Állami Egészségügyi Ellátó Központ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 3 TÖRZSKEZELÉS... 3 INGATLANKEZELÉS... 3 JÓVÁHAGYÁSI RENDSZER MEGSZŰNÉSE... 4 2. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.frizurakellek.hu webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető online termék értékesítési szolgáltatás regisztrált

Részletesebben

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Használati útmutató 1988-2015. 3100.Salgótarján Fő tér 1. tel.: 36-32-423-912, e-mail minorg@minorg.hu Internet: http://www.minorg.hu/ 1.oldal Tartalomjegyzék.

Részletesebben

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk.

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. 1. ábra Ha a programot csak egy hónapig kívánja használni, akkor az 123456789123 telepít

Részletesebben

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság NFFKÜ Zrt. www.egtalap.hu Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Részletesebben

Bakonyvidéke Takarékszövetkezet

Bakonyvidéke Takarékszövetkezet Fogalom meghatározások Takarékszövetkezet: Bakonyvidéke Takarékszövetkezet (székhelye: 2870 Kisbér, Kossuth Lajos u. 14.) továbbiakban (Takarékszövetkezet) Bankszámla: a Takarékszövetkezet által a Számlatulajdonos

Részletesebben

AllBestBid. Felhasználói kézikönyv az AllBestBid online aukciós szolgáltatás használatához. 2016. március DFL Systems Kft.

AllBestBid. Felhasználói kézikönyv az AllBestBid online aukciós szolgáltatás használatához. 2016. március DFL Systems Kft. AllBestBid Felhasználói kézikönyv az AllBestBid online aukciós szolgáltatás használatához 2016. március DFL Systems Kft. Tartalomjegyzék Általános leírás... 2. oldal Regisztráció... 2. oldal Saját árlejtések...

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI, KÁRTYAELFOGADÁSI SZERZŐDÉS

SZOLGÁLTATÓI, KÁRTYAELFOGADÁSI SZERZŐDÉS SZOLGÁLTATÓI, KÁRTYAELFOGADÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről az IZYS Önkéntes Kölcsönös Önsegélyező Pénztár (adószám: 18254596-1-43, székhely: 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 20., PSZÁF engedély:

Részletesebben

1. számú melléklet. A Weboldal használati útmutatója

1. számú melléklet. A Weboldal használati útmutatója 1. számú melléklet A Weboldal használati útmutatója Az ÁSZF elválaszthatatlan részét képező jelen melléklet a Weboldal felhasználási feltételeit, használati útmutatóját tartalmazza. A jelen mellékletben

Részletesebben

Céginfo.hu Általános Szerződési Feltételek

Céginfo.hu Általános Szerződési Feltételek Céginfo.hu Általános Szerződési Feltételek I. Értelmező rendelkezések Szolgáltató vagy Szolgáltatók: a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságánál 1. 01-09-696382 cégjegyzékszámon nyilvántartott Wolters Kluwer

Részletesebben

OEP Betegéletút lekérdezés háziorvosok és vénytörténet lekérdezés patikák számára. API dokumentáció. verzió: 2.01

OEP Betegéletút lekérdezés háziorvosok és vénytörténet lekérdezés patikák számára. API dokumentáció. verzió: 2.01 OEP Betegéletút lekérdezés háziorvosok és vénytörténet lekérdezés patikák számára API dokumentáció verzió: 2.01 2013.03.26 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS...3 1.1 A fejlesztés célja...3 2 API ELÉRÉS ÉS MŐKÖDÉS...3

Részletesebben

Welcome3 Bele pteto rendszer

Welcome3 Bele pteto rendszer Welcome3 Bele pteto rendszer Programozói kézikönyv beks Kommunikációs Technika Kft 4024, Debrecen, Rákóczi utca 21 www.beks.hu 2013. március 7. Tartalomjegyzék Rendszer telepítési folyamatábra... 6 Welcome3

Részletesebben

10193/12 KH/md DG E2

10193/12 KH/md DG E2 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. június 4. (OR. en) 10193/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0048 (NLE) ENER 181 COTRA 19 OC 276 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: MEGÁLLAPODÁS az Amerikai

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási kódexre nem

Részletesebben

ICN 2005 ConferControl

ICN 2005 ConferControl ICN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú konferencia rendszerhez Felhasználói kézikönyv DIGITON Kft. IСN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú

Részletesebben

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program CIN Számítástechnika és Szoftverház 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Bér Bérszámfejtés és munkaügyi nyilvántartás program

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV Tartalom E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ KÉZIKÖNYV... 1 1. E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALAPISMERETEK... 3 1.1. Mi szükséges az e-építési napló alkalmazás használatához?... 3 1.2. Mi az a NÜJ?... 3 1.3. Mi

Részletesebben

H4R, S4D és S4R DVR kártyák és vezérlő szoftver Használati útmutató 1. Bevezető Az S4D és S4R videó és hang digitalizáló kártyák, valamint a H4R videó és hang digitalizáló/rögzítő kártya PC kompatibilis

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

Word 2010 magyar nyelvű változat

Word 2010 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság NFFKÜ Zrt. www.norvegalap.hu www.egtalap.hu Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási

Részletesebben

Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző egyesület

Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző egyesület Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezései szabályzata Jelen Szabályzatot a Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző Egyesület

Részletesebben

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Tartalom 1. Regisztráció... 2 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás, elfelejtett jelszó... 5 3. EPTK felület bemutatása... 7 3.1. Fő menüpontok... 8 1.1.1.

Részletesebben

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL BIZONYLATI RENDJE Hatályos: 2013. március 1-jétől. BIZONYLATI REND A Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Bizonylati rendjét a számvitelről

Részletesebben

Általános szerzôdési feltételek

Általános szerzôdési feltételek Általános szerzôdési feltételek Hatálybalépés napja: 2013.05.01. www.fizessenmobillal.hu I. fejezet ALAPFOGALMAK, AZ ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA, TÁRGYA ALAPFOGALMAK, AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI

Részletesebben

KÉPZŐ INTÉZMÉNYEK ÉS KÉPZÉSEK KIVÁLASZTÁSÁNAK

KÉPZŐ INTÉZMÉNYEK ÉS KÉPZÉSEK KIVÁLASZTÁSÁNAK KÉPZŐ INTÉZMÉNYEK ÉS KÉPZÉSEK KIVÁLASZTÁSÁNAK ELJÁRÁSRENDJE IDEGEN NYELVI ÉS INFORMATIKAI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE - kiemelt projekt - 2012. 1 / 10 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ ELJÁRÁSREND HÁTTERE,

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (18) Rendszer karbantartása Rendszerkarbantartás fogalma: Minden operációs rendszer tartalmaz eszközöket a hardver- és a szoftverkomponensek karbantartására. Idesoroljuk a hardveralkotók szoftveres

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ, SEGÉDLET

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ, SEGÉDLET KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ, SEGÉDLET A támogatási kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus benyújtó felületekhez Helyi Fejlesztési Stratégiák elkészítésének támogatása Verzió 1.0 Véglegesítés dátuma: 2015.

Részletesebben

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet SAP Business One 8.82 VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER Váradi László Szervizhívások kezelése, bizonylatok és beszámolók OKTATÁSI SEGÉDANYAG XIII. kötet Budapest, 2012 Váradi László: Szervizhívások

Részletesebben

NETLOCK SIGN szolgáltatás Rendelkezésre állási Szabályzata

NETLOCK SIGN szolgáltatás Rendelkezésre állási Szabályzata NETLOCK SIGN szolgáltatás Rendelkezésre állási Szabályzata NETLOCK Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Azonosító szám (OID): 1.3.6.1.4.1.3555.1.58.20160530 Jóváhagyás

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival

Kisvállalkozások könyvelése. Infotéka Kft. programjaival A Kisvállalkozások könyvelése Könyvelés a gyakorlatban (Perfekt, 2014) című könyv esettanulmányának megoldása az Infotéka Kft. programjaival Készítette: Hauserné Dénes Éva A programok letölthetők: http://infoteka.hu/ugyviteli-szoftverek/

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.axelentshop.hu weboldalon (a továbbiakban: Honlap) elérhető szolgáltatás igénybevételének nagykereskedők,

Részletesebben

TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer

TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer Felhasználói kézikönyve TERC Kft. Budapest 2015. Kiadó: TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1149 Budapest, Pillangó park 9. Tel.:

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához - 1 - www.dimenzio-kft.hu Tartalomjegyzék A. BEVEZETÉS... 4 I. BEÁLLÍTÁSOK, PARAMÉTEREK, NAPLÓFORMÁTUMOK... 4

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2013. 1.34. sz. Egyetemi szabályzat KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 362/2013. SZ. HATÁROZATA. Készült 20

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai

Részletesebben

TELJESKÖRŰ ÜGYFÉLAZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK

TELJESKÖRŰ ÜGYFÉLAZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK TELJESKÖRŰ ÜGYFÉLAZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP Azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés (AVDH) szolgáltatás 2016. március 10. v 2 EREDETI 2 Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA...

Részletesebben

IRATKEZELÉSI SZABÁLYZAT költségvetési intézmény részére

IRATKEZELÉSI SZABÁLYZAT költségvetési intézmény részére IRATKEZELÉSI SZABÁLYZAT költségvetési intézmény részére ... költségvetési szerv IRATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2015. március 01-től 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Bevezetés A közokiratokról, a közlevéltárakról

Részletesebben

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás Megjegyzés Mielőtt

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK Székhely: 6065 Lakitelek, Liget u. 2. Levelezési cím: 6000 Kecskemét, Kisfaludy u.8. Telefon: (76) 502-650 e-mail: kozpont@lakitelek.tksz.hu Kirendeltségek: Lakitelek (76) 449-135 Nyárlırinc (76) 343-015

Részletesebben

P á l y á z a t f i g y e l ő

P á l y á z a t f i g y e l ő P á l y á z a t f i g y e l ő Településeknek, közösségeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak, személyeknek 2014/31. A civil eljárásokkal kapcsolatos hasznos tudnivalók A birosag.hu oldalon kibővítették

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző Pénzügyminisztérium FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS Ú T M U T A T Ó a záródolgozat elkészítéséhez és védéséhez 55 344 01 Államháztartási szakügyintéző szakképesítés 55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

Részletesebben

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program

NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE. Országos közfoglalkoztatási program NFSZ INTEGRÁLT INFORMÁCIÓS RENDSZER KTK KÖZFOGLALKOZTATÁSI TÁMOGATÁSOK KERETRENDSZERE Országos közfoglalkoztatási program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2016. február 16. 2016.02.16. 1 Dokumentum adatlap Projekt/modul

Részletesebben

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? A cikket összeállította Dvariecki Bálint (info@alkosoft.hu) a weblaboron megjelent Károly György Tamás írásai felhasználásával Ahhoz, hogy megértsük az akadálymentesség

Részletesebben

INFORMATIKA 1-4. évfolyam

INFORMATIKA 1-4. évfolyam INFORMATIKA 1-4. évfolyam Célok - A számítógépes munkaszabályainak és a legfontosabb balesetvédelmi előírások megismerése. - A számítógép és perifériáinak kezelési tudnivalóinak megismerése. - Az életkoruknak

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés Az Ügyfélkapu

Elektronikus ügyintézés Az Ügyfélkapu Az Elektronikus ügyintézések című előadás és hozzá kapcsolódóan ez a jegyzet is, az emagyarország Centrum támogatásával készült. Összeállította és illusztrálta: Gál Géza Nemesbikk Teleház és Községi Könyvtár

Részletesebben

SEGÉDLET a jegyzők felkészüléséhez a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi választásán

SEGÉDLET a jegyzők felkészüléséhez a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi választásán VÁLASZTÁSI FÜZETEK 172. SEGÉDLET a jegyzők felkészüléséhez a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi választásán KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI

Részletesebben

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Dr. Pétery Kristóf Microsoft Office 2010 Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió

Részletesebben

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Tel/ Fax: 06-66/441-351 Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2014. év január hó 1. naptól Jóváhagyta:..

Részletesebben

A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői

A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői FIGYELEM! A nyitási műveleteket 4.94, vagy annál magasabb számú programverzióval kell végrehajtani! Amennyiben a 4.94 verziónál alacsonyabb verziószámú

Részletesebben

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség Szerzői jog IBM Corporation 2002. Minden jog fenntartva Tartalom Szolgáltatási minőség (QoS)............................ 1

Részletesebben

FAVIS Group ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

FAVIS Group ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Kft. (Székhely: 1027 Budapest, Bem József u. 9., adószám: 24084426-2-41, továbbiakban: Szolgáltató) és az

Részletesebben

oda egy nagy adatbázisba: az eszközök nincsenek egy koncentrált helyre begyűjtve, azaz minden egyes eszközt külön-külön kell megszerezni egy

oda egy nagy adatbázisba: az eszközök nincsenek egy koncentrált helyre begyűjtve, azaz minden egyes eszközt külön-külön kell megszerezni egy Elektronikus hitelesség e-társadalomban mit, miért és hogyan? Erdősi Péter Máté, CISA http://www.erdosipetermate.hu Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség, MELASZ elnokseg@melasz.hu Az elektronikus társadalomban

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek BEVEZETÉS A wts..hu (World Trade System Kft. ) örömmel üdvözli Önt vásárlói között! Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése felhíváshoz Felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-16 Verziószám: 0.1 2016. március 30. Tartalom

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV CIB INTERNET BANK SZOLGÁLTATÁS 4 Szolgáltatás igénybevétele 4 A BIZTONSÁGRÓL 6 A CIB INTERNET BANK RENDSZER ELINDÍTÁSA 9 Ajánlott minimális technikai feltételek 9 Internet banki

Részletesebben

Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM 2016/S 091-162660. Budapest, 2016. május

Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM 2016/S 091-162660. Budapest, 2016. május Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM Szállítási szerződés Transzparencia program keretében szerver állomás kialakításához szükséges eszközök beszerzésére tárgyában

Részletesebben

Delikát Gyűjtsön Osztálykirándulásra! Játék Részvételi- és Játékszabályzata

Delikát Gyűjtsön Osztálykirándulásra! Játék Részvételi- és Játékszabályzata Delikát Gyűjtsön Osztálykirándulásra! Játék Részvételi- és Játékszabályzata 1. Az UNILEVER Magyarország Kereskedelmi Kft. (1138 Budapest, Váci út 182., a továbbiakban: Szervező) által szervezett nyereményjátékban

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK az IZINTA Kft. vásárlói részére Üdvözöljük a IZINTA Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29/33; Cg.: 01-09-261813; adószám:

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Adathálózati (Internet) szolgáltatás Általános Szerzıdési Feltételek (v1.2) Érvényes : 2009.06.18-tól. Tartalomjegyzék

Adathálózati (Internet) szolgáltatás Általános Szerzıdési Feltételek (v1.2) Érvényes : 2009.06.18-tól. Tartalomjegyzék Fejezet- és bekezdés címek Adathálózati (Internet) szolgáltatás Általános Szerzıdési Feltételek (v1.2) Érvényes : 2009.06.18-tól Tartalomjegyzék 1. A szolgáltató adatai 1.1. A szolgáltató megnevezése,

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a Blue Spirit Hungary Kft. (székhelye: 3175 Nagylóc, Deák F.u.19., cégjegyzékszáma: 12-09-007582, adószám: 23523320-1-12, Bejegyző

Részletesebben

Általános Időbélyegzési Rend

Általános Időbélyegzési Rend Általános Időbélyegzési Rend NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartási szám (OID): --------- 1.3.6.1.4.1.3555.1.16.20080107 A Szabályzat hatályának kezdőnapja:

Részletesebben

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON 2016. 03. 23 VERZIÓ 2.1 Készítette: FGSZ Zrt. Informatika és Hírközlés Folyamatirányítás Az FGSZ Zrt. elkötelezett az informatikai biztonság

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ ÉS E-KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Kertészet korszerűsítése Ültetvénytelepítés támogatása öntözés kialakításának lehetőségével felhíváshoz Felhívás kódszáma:

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv 1. sz. melléklet TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt Készítette: Aloha Informatika Kft. Tartalomjegyzék 1. A Vezetői Információs Rendszer, mint a stratégiai gondolkodás eszköze...4 1.1 Elméleti háttér...4 1.2 VIR

Részletesebben

Általános Szerződési és Regisztrációs Feltételek

Általános Szerződési és Regisztrációs Feltételek Általános Szerződési és Regisztrációs Feltételek Jelen internetes oldal, azaz www.sabawebshop.hu, üzemeltetője a Perfect Face Kft (H- 1024, Budapest, Lövőház utca 17, F.sz. 7) 1.1 Jelen internetes oldal

Részletesebben

Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére

Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére Tisztelt Felhasználó! Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXVII. törvény megteremtette

Részletesebben

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 NeoSzámla Használati Útmutató Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15 neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 Tartalom Szolgáltatói adatok... 3 Kiállítható számlák... 3 Regisztráció... 3 A vállalkozás

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2013.

BBS-INFO Kiadó, 2013. BBS-INFO Kiadó, 2013. Bártfai Barnabás, 2013. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A KÁRTYAELFOGADÓI SZERZŐDÉSHEZ Hatályos: 2014. május 19-től Az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 3525 Miskolc, Dózsa

Részletesebben

BÉRSZÁMFEJTÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

BÉRSZÁMFEJTÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS BÉRSZÁMFEJTÉS 1 S Z O F T V E R E N G E D É L Y E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.metabonwebshop.hu weboldalon (a továbbiakban: honlap) elérhető szolgáltatás igénybevételének

Részletesebben

Árajánlat. Feladó: Prokopp Iván Anteus Kft.

Árajánlat. Feladó: Prokopp Iván Anteus Kft. Árajánlat Címzett: Sólyom Gyula Zánkai Polgármesteri Hivatal Feladó: Prokopp Iván Anteus Kft. E-mail: E-mail: prokopp.ivan@anteus.hu Mobil: Mobil: +36 30 235 7735 Fax: +36 1 9000 301 Ajánlat száma: SO1448

Részletesebben

Versenykiírás, Szervezeti Leírás

Versenykiírás, Szervezeti Leírás Versenykiírás, Szervezeti Leírás és Gyakorlati Útmutató Kőszárhegy 2012. 8152 Kőszárhegy, Kazinczy u. 12. 36209442361 Versenykiírás, Szervezeti Leírás és Gyakorlati Útmutató... 1 I. Rész... 3 A Magyar

Részletesebben

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február EuroProt komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...3 1.1 Az EuroProt rendszer központi egysége...3 1.2 A CPU rendszer

Részletesebben

Everlink Parkoló rendszer Felhasználói és Üzemeltetési útmutató

Everlink Parkoló rendszer Felhasználói és Üzemeltetési útmutató Everlink Parkoló rendszer Felhasználói és Üzemeltetési útmutató Kiemelt magyarországi disztribútor: LDSZ Vagyonvédelmi Kft. I. fejezet Általános ismertető Az EverLink a mai követelményeket maximálisan

Részletesebben