E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 21-EI ÜLÉSÉRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2007. JÚNIUS 21-EI ÜLÉSÉRE"

Átírás

1 E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 21-EI ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 123-6/2007. MELLÉKLETEK: 1DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Komló) intézmény átszervezése. ELŐTERJESZTŐ: Horváth Zoltán, a közgyűlés alelnöke AZ ELŐTERJESZTÉST KÉSZÍTETTE: Kiss Árpád közoktatási referens, Humánszolgáltatási Főosztály Horváth Csilla csoportvezető, Fejlesztési és Közgazdasági Főosztály Kumliné dr. Tormási Zsuzsanna jogtanácsos, Humánszolgáltatási Főosztály MEGTÁRGYALTA: Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottság Költségvetési, Gazdasági és Foglalkoztatási Bizottság Pénzügyi Bizottság VÉLEMÉNYEZÉSRE MEGKAPTA: Jogi és Ügyrendi Bizottság FEJLESZTÉSI ÉS KÖZGAZDASÁGI IRODÁVAL TÖRTÉNT EGYEZTETÉS: június 5. TÖRVÉNYESSÉGI VÉLEMÉNYEZÉSRE BEMUTATVA: június 5. FELELŐS TISZTSÉGVISELŐ: Horváth Zoltán, a közgyűlés alelnöke

2 2 II. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése február 15-ei ülésén 6/2007. (II. 15.) Kgy. határozatában elrendelte, hogy készüljön a évekre vonatkozó intézkedési terv a BMÖ Nagy László Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Komló) intézmény takarékos gazdálkodási feltételeinek kialakítása, a jelenleginél racionálisabb feladat-ellátási- és létszámstruktúra, valamint olcsóbb és célszerűbb működést eredményező iskolaszerkezet kialakítása érdekében, az ingatlanok jelenleginél optimálisabb használatának tervezésével. Annak érdekében, hogy a megyei önkormányzat döntései megalapozottak legyenek, a közgyűlés a hivatal és az intézmény igazgatójának feladatává tette az iskola átszervezésére vonatkozó intézkedési terv készítését április 30-ig, mely a szakmai és a gazdasági-pénzügyi program megvalósításának alapja. A komlói középfokú oktatási intézmények évi átszervezése az iskolák jogutódlással történő megszüntetésével és összevonásával, feladatának megváltozásával, nevének megváltozásával, új vezető megbízásával, a szervezeti rend változásával, stb. járt együtt. Az elmúlt négy évben feladatcsökkenésből, az osztályszámok és a tanítási óraszámok csökkenéséből adódóan, valamint racionalizálási intézkedések következtében pedagógus és nem pedagógus álláshelyek szűntek meg. Más vezetői intézkedések pedagógusok munkakörének változásával, kinevezések módosításával, és minőségi cserékkel jártak együtt. Az intézmény pedagógiai hatékonysága azonban a külső és a belső változások hatására romlott. Tanulói létszámadatok Iskola okt okt okt okt. 01. Gimnázium Szakközépiskola Szakképző Iskola Együtt: Komló város népessége tovább csökkent, 27 ezer főnél kevesebbre esett vissza. A demográfiai adatok az iskoláskorú gyerekek számának lassú, de folyamatos csökkenését mutatja. Komló kistérség településeinek lélekszáma stagnáló, vagy enyhén csökkenő, összesen mintegy 41 ezer fő. A város népességén belül a középiskolás korosztályt szintén a csökkenő létszám jellemzi, ennek megfelelő a beiskolázás trendje. A nem komlói diákok körében csökkent az intézmény vonzereje. A kieső diáklétszám döntően a bejárók és a kollégisták számának csökkenéséből adódik. Az osztályok számának tervezése feladatellátási típusonként ezek figyelembe vételével készült. A beiskolázás és osztályszerkezet a 2007/2008. és a 2008/2009. tanévben: Gimnáziumi Intézményegység: A 2007/2008. tanévben összesen 14 osztályban szervezik a nevelését-oktatását, ez 2- vel kevesebb a 2006/2007. évinél. A 2008/2009. tanévben várhatóan osztályban szervezik a nevelését-oktatását, a beiskolázás eredményességétől függően. Szakközépiskolai Intézményegység: A 2007/2008. tanévben 15 osztályban szervezik a nevelését-oktatását, ez 2-vel kevesebb a 2006/2007. évinél. A 2008/2009. tanévben várhatóan osztályban szervezik a nevelését-oktatását, a beiskolázás eredményességétől függően.

3 3 Szakképző Intézményegység: A 2007/2008. tanévben összesen 22 osztályban szervezik a nevelését-oktatását, ez 3- mal kevesebb a 2006/2007. évinél. A 2008/2009. tanévben várhatóan osztályban szervezik a nevelését-oktatását, a beiskolázás eredményességétől függően. A kollégiumi ellátást igénylők száma évről-évre csökken, szeptemberben összesen 78 fő ellátását tervezik. Az átszervezést követően összesen mintegy tanuló nevelésének, oktatásának/képzésének szervezését kell megoldani. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Művelődési, Kisebbségi Ifjúsági és Sport Bizottsága március 13-ai ülésén elfogadta, hogy a Gimnáziumi Intézményegység és a Szakközépiskolai Intézményegység összevonása esetén a gimnáziumi illetve a szakközépiskolai oktatásban résztvevők arányát, az induló osztályok számát az adott tanévi jelentkezések figyelembe vételével indokolt eldönteni. A Gimnázium és Szakközépiskola Intézményegységek osztályszám-táblázatai mutatják, hogy az Alkotmány utcai épületben összeköltözést követően a 2008/2009. tanévtől maximum 28 osztálynak kell helyet biztosítani. Dolgozói létszámadatok Évek Pedagógus létszám fő Egyéb közalkalmazott *fő Összes engedélyezett létszám fő *Az egyéb közalkalmazottak között tartják nyilván a pedagógiai asszisztenseket (kollégium), iskolatitkárokat, oktatás technikust és a stúdióst szeptemberétől heti 2 órával nő a pedagógusok kötelező tanítási óráinak száma. Az intézményben 7-tel kevesebb osztály tanítási feladatait kell ellátni. Átszervezést követően a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak száma fővel, az egyéb közalkalmazottak száma 7 fővel csökken a jogszabályváltozások, a feladatok csökkenése és a feladatellátás racionálisabb szervezése következtében 2007-ben és 2008-ban. Gazdasági-pénzügyi helyzet A 2003-ban átvett intézmények változatlan formában történő működésének finanszírozása nem volt biztosítható. Racionalizálásra, és oktatásszervezési intézkedésekre volt szükség a működés hatékonyságának javítása érdekében. Az intézmény működéséhez a központi támogatáson felül a fenntartó megyei önkormányzatnak minden évben kiegészítő támogatást kellett adni. Átvételkor 2003-ban (töredék év) a hiány mintegy 50,0 m Ft 2004-ben a fenntartói többlettámogatás összege: 47,8 m Ft 2005-ben a fenntartói többlettámogatás összege: 62,5 m Ft 2006-ben a fenntartói többlettámogatás összege: 98.6 m Ft 2007-ben a tervezett fenntartói többlettámogatás összege: 112,0 m Ft. Összesen tehát 370,9 m Ft, amit a évi tényadatok tovább emelnek, meghatározóan a távhő díjának drasztikus változása miatt. Várható, hogy a közoktatási feladatok központi támogatásának új rendszere szeptembertől a jelenleginél is kedvezőtlenebb helyzetet eredményez.

4 4 Az iskola széles spektrumú továbbtanulási kínálatot biztosít. Ennek ellenére a pécsi középfokú iskolák és a sásdi szakképző iskola komoly konkurenciát jelentenek, elszívó hatásuk érzékelhető. A három intézményegységet együtt tekintve a jelentős gyereklétszám csökkenés mellett oktatási kapacitás-felesleg mutatható ki, ami a teljesítménymutatós finanszírozási rendszerben a központi támogatás csökkenésével jár együtt. Az oktatásügyben bekövetkezett decentralizáció új helyzetet eredményezett az iskolában. Új működési mechanizmusok, folyamatok fejlődtek ki intézményegységenként eltérő tartalommal és eredménnyel. Ez adekvát szervezeti és működési rendszert feltételez. Egyik oldalon a kényszer, másik oldalon az esély ismerhető fel. Az intézmény szervezeti és működési feltétel-rendszerének megváltoztatását tehát szakmai okok, és a pénzügyi szükségszerűség egyaránt indokolja. A három középfokú oktatási intézmény évi összevonása óta tudható, hogy a visszatérő finanszírozási gondok egyik legfőbb okozója a széttagoltság, a több épületben, jelentős többletráfordítással működtetés, valamint az ezzel szorosan összefüggő oktatásszervezés és a tanulólétszám csökkenése. A közgyűlés döntését követően javaslatok kidolgozására került sor az intézmény átszervezésre. A munkafolyamatban munkabizottságban - az intézményvezetés tagjai, a Humánszolgáltatási és a Fejlesztési és Közgazdasági Főosztály munkatársai vettek részt. A közgyűlés megbízása alapján Polics József képviselő kísérte figyelemmel és segítette a munkát. Szempontok a munkafolyamatban: Az átszervezést a reálfolyamatok figyelembe vételével kell tervezni. A gimnáziumi és a szakközépiskolai oktatásba felvett tanulók számának jelentős csökkenése az intézmény versenyképességét csökkenti, ezért az átszervezéskor ezt a hatást is figyelembe kell venni. A tankötelezettség teljesítését a 18. életév betöltéséig biztosítani kell. Erre a szakiskolai oktatás keretében kell lehetőséget biztosítani. A helyi gazdaság érdeke az, hogy a szakképzés szakiskolai és szakközépiskolai szinten is folytatódjon. Az átszervezés időszakában csökkenő összegű központi támogatással kell számolni. A 6/2007. (II.15.) Kgy. határozatban kitűzött célt az elmúlt években alkalmazott takarékossági technikákkal nem lehet elérni. Több tízmillió forint nagyságrendű megtakarítás csak oktatásszervezéssel, feladatszelekcióval, épületfelszabadítással, illetve az ezekkel együtt járó létszám- és bérmegtakarítással, valamint a dologi kiadások csökkentésével realizálható. A négy épületben széttagoltan folyó oktatás/képzés helyett a feladatellátást két épületbe indokolt koncentrálni. Az intézkedések mindhárom intézményegységet érintik. A munkafolyamatban 6 variáció került szakmai és pénzügyi szempontból megvizsgálásra. A munkabizottság szakmai álláspontja szerint a közgyűlés határozatában megfogalmazott célokat az átszervezés 1. számú változatával, annak B alternatíva szerinti megvalósításával lehet elérni, mely szerint:

5 5 A Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra szeptemberétől a Szakközépiskolai Intézményegység Alkotmány utcai épületben működő kollégium a Szakképző Intézményegység Ságvári utcai, jelenleg lezárt, nem használt kollégiumába költözik. Ezzel az Alkotmány utcai ún. új kollégiumi szárny kiürül, fűtése szakaszolható. Az 1998-ban teljesen felújított, korszerű kollégiumban valamennyi szolgáltatást igénylő tanuló kollégiumi ellátása megvalósítható. A férőhelyek száma 84, a október 1-jei és a 2007-re tervezett kollégiumi létszám is 78 fő szeptemberétől a Szakközépiskola Intézményegység átalakításával a székhely Alkotmány utcai épületben láthatók el a Gimnázium Intézményegység feladatai. Egyidejűleg maximum 28 osztály tanulói nevelésének-oktatásának feltételeit kell biztosítani. Ebben az esetben az összes szükséges gimnáziumi funkció és a gazdasági hivatal elhelyezése a régi kollégiumban történik. A Gimnázium Intézményegységnek a Szakközépiskola Intézményegységbe történő átköltöztetése beruházást igényel. A létesítményi feltételek az átalakítást követően megfelelnek az összevont középiskola szükségleteinek. Az Alkotmány utcai épület átalakítása a B alternatíva szerint beruházás szempontjából drágább, az alacsonyabb működtetési költség miatt azonban a beruházás 2-3 év alatt megtérül. Várható eredmények az átszervezés 1.B számú változatának megvalósítása esetén: - A fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat a kötelező feladat-ellátást maradéktalanul biztosítani tudja a középiskolai, a szakiskolai, és a kollégiumi ellátás tekintetében Komlón. Az intézmény egészének széttagoltsága a telephelyek számának csökkenésével kedvezően változik. Több lehetőség adódik az intézményfejlesztésre, kistérségi iskolaközpont szerepvállalásra. - A feladatellátáshoz szükséges tárgyi feltételek biztosítása és a szükséges beruházások tervezése és a kivitelezés a Szakközépiskola Intézményegységben évben megkezdődhet. - Racionalizálható a létszámgazdálkodás. - A tanulók kollégiumi elhelyezése a Szakképző Intézményegységben a jelenleginél jobb színvonalon biztosítható. - A tantárgyfelosztások összehangolása a jelenleginél optimálisabb feladatellátást és oktatásszervezést tesz lehetővé. A nevelési-oktatási feladatok ellátása a gimnáziumi és szakközépiskolai feladat- ellátásban összehangoltan szervezhetők, hatékonyabb együttműködés kialakítására lesz lehetőség. - Elkerülhetők a párhuzamos fejlesztések, koncentrálhatók az erőforrások. - A tanulók esetleges képzési típus váltása egy intézményen belül lehetséges. - A takarékos gazdálkodás feltételei optimalizálhatók, a gazdasági szervezet működése racionalizálható. Az étkeztetéshez szükséges konyhai kapacitás a Szakközépiskola Intézményegységben rendelkezésre áll, az iskola teljes igényét ki tudja elégíteni. Az átszervezés megvalósulását követően fontos cél, hogy a szakmailag önálló intézményegységek értékeiket megőrizzék, valamint az, hogy a tanulók érdekei ne sérüljenek. Az iskola többcélú, közös igazgatású közoktatási intézményként működik tovább az intézményegységek szakmai önállóságának megtartásával.

6 Szükséges átalakítások, egyszeri ráfordítások 6 Műszaki tartalom: Két épületet összekötő nyaktag építése, Földszint átalakítása: 3 nagyméretű tanterem kialakítása (jelenleg is néhány nagyobb terem tanteremként használatos), 3 kisméretű terem kialakítása, 2 tanári helyiség kialakítása, 2 különálló (fiú-lány) vizesblokk kialakítása Emelet: 3 nagyméretű tanterem kialakítása 3 kisméretű tanterem kialakítása vizesblokk átalakítása, felújítása (fiú-lány) gazdasági hivatal helyének kialakítása A felsorolt helyiségek kialakítása érdekében csak részleges felújítás, válaszfal bontások, vakolat javítások, burkolat pótlások, burkolat felújítások, ablakok javítása, belső festés, villamos hálózat felülvizsgálata, szükséges átalakítása, gépészeti rendszerek bontása történik. Költségbecslés: nyaktag építés: e Ft földszint átalakítása: e Ft emelet átalakítása: e Ft összesen: e Ft Megtakarítási lehetőségek: A megtakarítási lehetőségeket nagyobb részben a közalkalmazotti létszám és ehhez kapcsolódóan a személyi juttatások és járulékai adják, kisebb mértékben a működés dologi kiadásainak csökkenése jelenti. A csökkenő tanuló létszámok és osztály számok következtében már 2007-ben feladatcsökkenés várható. Ennek következtében szeptemberétől 9 fő pedagógus és 1 fő nem pedagógus (technikai) álláshely megszüntethető tól az egy kubatúrában való működés és a racionális oktatás szervezés további 6-8 fő álláshely csökkenést tesz lehetővé. A nem pedagógus, az úgynevezett technikai és a gazdasági létszámból 2008-ban 6 fő álláshelye építhető le. A létszámleépítés kötelezően fizetendő - egyszeri terheit nem tartalmazzák a számítások. Ezekre az adott évi költségvetésben biztosítani kell a fedezetet, összegét becsülni a létszámleépítésben érintett konkrét személyek ismeretében lehet. (Nagyságrendjét tekintve 10 fő 150 ezer forintos és 10 fő 80 ezer forintos illetményű nyugdíjhoz közeli közalkalmazott egyszeri juttatásai kb. 30 millió forintos forrást igényelnek, amiből kb % pályázható.) 2007-ben dologi megtakarítások is jelentkeznek az ún. új kollégiumi szárny lezárásából (szakaszolásából) a es tanév végétől ban az intézkedések eredményeként újabb megtakarítások keletkeznek. A Gimnázium Intézményegység feladatainak átköltöztetésével a Gorkij utcai épület kivonható a működésből, a teljes intézményegység visszaadható Komló Város Önkormányzatának. További dologi kiadás csökkenéssel lehet számolni az élelmiszer beszerzés költségeiben a tanulói létszámcsökkenés következtében.

7 Összefoglalva az 1/B variáció Megnevezés Megtakarítás ben Megtakarítás ban Kalkulált egész éves megtakarítási lehetőség 7 Személyi Dologi Összes juttatás kiadások megtakarítás ezer forint Egyszeri ráfordítások Tanulói létszám- és osztályszám változásának hatása A demográfiai adatok az elkövetkezendő években a tanulólétszámok jelentős csökkenését vetítik előre, ami önmagában a tanulólétszámhoz kötött normatív állami hozzájárulás csökkenését is maga után vonja. A Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sportbizottság 21/2007. (III.13.) MKISB. számú határozatával intézményegységenként 2-2-vel csökkentette az indítható osztályszámokat, ami - osztály és csoportszervezési intézkedéseket is feltételezve - hosszabb távon a maximális osztálylétszám jobb kihasználásával, a felvett tanulók rendszerben tartásának nagyobb kényszerével a létszámfogyás csökkenésének mérséklését hozhatja maga után. Tekintettel erre a tendenciára az átszervezéshez kapcsolódóan normatíva csökkenéssel nem számoltunk. Amennyiben nem történnek meg a jogszabályban meghatározott átlaglétszámhoz közelítő osztálylétszámok elérésére a szükséges intézkedések reális veszélyként jelentkezik, hogy a normatív állami támogatás csökkenések lecsökkentik a megtakarítás eredményeit. (Jelen szabályozás figyelembe vételével egy egész éves 30 fős - intézményegységenként fős - tanulólétszám csökkenés kb. 11,5 millió forintos normatíva csökkenéssel jár.) A többi változat összefoglalását az előterjesztés melléklete tartalmazza. A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény 88. (6) bekezdésében előírja, hogy az átszervezést megelőzően a helyi önkormányzat köteles beszerezni az Országos szakértői névjegyzékben szereplő szakértő véleményét. Gulyás Mihály (Szakértői igazolvány szám: ), a változatok vizsgálata után az összegzésében azt állapítja meg, hogy Az intézményátszervezésre készített 1. sz. változatot tartom legcélszerűbbnek. A tervezett intézményátszervezés (1. sz. változat) a gazdasági követelményeknek (költségcsökkentés, hatékonyság növelés) teljesítése mellett egy olyan iskolaszerkezetet hoz létre, amelyben a jelenleginél jobb eredményű nevelőképző munka alakítható ki. Az átszervezés nem sérti a tanulók és szüleik érdekeit. A szakértő más megoldási módok egyikét sem támogatja. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakmai véleményében az fogalmazódik meg, hogy...az 1. sz. változat a legkisebb költségigénnyel megvalósítható, mert a tanműhelyek a helyükön maradnak, a kollégium áthelyezése megoldható és az Alkotmány utcai épület jobb állapotban van, mint a Gorkij utcai, felújítása kevesebb ráfordítást igényel. Ez a változat biztosítja leginkább az ingatlanok jelenleginél optimálisabb kihasználását a meglévő bázisokra építve....a szakképző iskolában folyó képzés akkreditációs követelményei változatlanok maradnak, így a szakmai képzés változatlanul folytatható. A helyi gazdaság érdeke, hogy a szakképzés szakiskolai és szakközépiskolai szinten is folytatódjon. A Komlói Német Kisebbségi Önkormányzat állásfoglalásában egyrészt az olvasható, hogy az... átszervezés során a komlói német nemzetiségi oktatás ne sérüljön.,

8 8 másrészt pedig,...a javasolt alternatívák közül az 1. sz. változat került elfogadásra, melynek értelmében a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra. A Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja szakmai véleménye szerint a tervezett átszervezés 1. sz. változat szerinti megvalósítása összhangban van Baranya megye közoktatásának 2006-ban felülvizsgált és módosított feladat ellátási, intézményhálózat működtetési és fejlesztési tervével. Az iskola közösségei ugyancsak véleményt nyilvánítottak. Az iskolaszék ülésén a véleményt mondók az 1. sz. változat szerinti átszervezést támogatták. A várható nehézségek között említették a testnevelés órák megtartását. A feladatok mellett az átszervezés pozitívumai is megemlítésre kerültek. A Pedagógus Szakszervezet iskolai csoportja kritikus hangon szólt a kialakult helyzetről, ennek okairól és a várható nehézségekről is. A vita során az átszervezés változatai közül csak az 1. számú kapott támogatást. A szülők szervezetei közül a Szakképző Intézményegység szülői munkaközössége az átszervezés 1. sz. változatát támogatja, a Szakközépiskola Intézményegységben tartott Szülői Választmányi ülésen a szavazás eredménye az volt, hogy a jelenlévők egyhangúlag az 1. sz. változat mellett foglaltak állást. A Gimnázium Intézményegység Szülői Munkaközössége értekezletén a hozzászólók az összeköltözés ellen foglaltak állást. Tartanak a gimnáziumi hagyományok, az önállóság elveszésétől, az oktatás színvonalának visszaesésétől, a beiskolázás csökkenésétől, a pedagógus létszámleépítéstől. Véleményük szerint az összeköltözéssel jellegét és különbözőségét is feladja az intézményegység. Nem értenek egyet azzal, hogy az átszervezés során a pénzügyi szempontok kapnak prioritást. Felvetették a gimnáziumi feladatok egyházi fenntartásba adásának lehetőségét, valamint a szülők véleményének érvényesítését. Szóltak az értékek megőrzésének szükségességéről. A szülői munkaközösség aláírásgyűjtést is kezdeményezett, kérve azt, hogy az önállóság megtartása melletti kiállásuk kerüljön figyelembevételre. A diákok szervezeteinek véleménye is megoszlik. A szakközépiskolás és a szakképzős diákok az átszervezés 1. sz. változatát támogatták, a gimnazista tanulók helyben, a jelenlegi épületben szeretnék folytatni tanulmányaikat. Kérésük az, hogy ha lesz is összeköltözés, az önállóságuk maradjon meg. A közalkalmazotti értekezleten a hozzászólók azoknak az iskolai közösségeknek a véleményét tolmácsolták, akiket képviseltek. A Gimnázium Intézményegység nevében szóló pedagógus elsősorban fenntartásait és aggályait fogalmazta meg a gimnáziumi oktatás jövőjét illetően. A másik két intézményegység munkaközösségeinek képviselői az 1. sz. változatot támogatták, de felhívták a figyelmet a várható nehézségekre, és hiányolták a gazdasági számításokat (a későbbiek során minden kért információt megkaptak a szervezetek). A Gimnázium Intézményegység tantestülete az általa fórumon javasolt 6. sz. változatot tartja elfogadhatónak. 1. sz. B változat megvalósítása esetén nem látja biztosítottnak a testnevelés órák szakos megtartásának, a természettudományi tantárgyak szaktantermi oktatásának, a könyvtár jogszabályi követelményeknek megfelelő működtetésének feltételeit. Az intézmény igazgatója garanciát vállalt az említettek vonatkozásában a feltétek biztosítására, valamint a város önkormányzatának támogatására. A közgyűlés elnöke két alkalommal találkozott fórumon az intézmény nevelőtestületének tagjaival az előkészítés időszakában információk cseréje és a vélemények megismerése céljából. A fenti okok és indokok alapján kérem a közgyűlést ara, hogy Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának átszervezést a határozati javaslatban foglaltak szerint hagyja jóvá.

9 9 Határozati javaslat: 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a) elrendeli, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközép- és Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma (Komló) intézményben a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerüljenek ellátásra az alábbiak szerint: szeptemberétől a Szakközépiskola Intézményegység Alkotmány utcai épületében működő kollégium a Szakképző Intézményegység Ságvári utcai, jelenleg lezárt, nem használt kollégiumába költözzön; szeptemberétől a Szakközépiskola Intézményegység átalakításával a székhely Alkotmány utcai épületben, a régi kollégiumban kell ellátni a gazdasági hivatal elhelyezését is. b) megállapítja, hogy a Gimnázium Intézményegységnek a Szakközépiskola Intézményegységbe történő átköltöztetése beruházást igényel. Az összevont középiskola szükségleteinek megfelelő létesítményi feltételek biztosítása érdekében az átalakítások forrásaként, egyszeri ráfordításként az önkormányzat évi költségvetése terhére ezer forintot jóváhagy. Határidő: a közlésre: azonnal a források biztosítására: a megyei önkormányzat évi költségvetési koncepciójának elkészítési határideje Felelős: Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke 2. A Baranya Megyei Önkormányzat a évi költségvetési koncepció elkészítésének jogszabályi határidejéig megnevezi azokat az ingatlanokat, amelyekre az átvett feladatok ellátásához a következő költségvetési évben nem tart igényt és ennek megfelelően kezdeményezi a Komló Város Önkormányzatával kötött átadás-átvételi megállapodás módosítását. Határidő: december 15. Felelős: Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke 3. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése utasítja a Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközép- és Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma igazgatóját az átszervezéssel összefüggően szükséges vezetői intézkedések megtételére. Határidő: azonnal Felelős: Rendeki Ágoston igazgató

10 10 4. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése utasítja a Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközép- és Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma igazgatóját arra, hogy készítse el, és terjessze a fenntartónak jóváhagyásra az intézmény módosított Szervezeti és Működési Szabályzatát, különös tekintettel az intézmény vezetési struktúrájának kialakítására, továbbá szükség szerint módosítsa az intézmény szabályzatait. Határidő: július 31. Felelős: Rendeki Ágoston igazgató Pécs, június 6. Horváth Zoltán

11 11 Melléklet A jelenlegi feladatellátás főbb naturális mutatói a Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakképző Iskolája és Kollégiumában: Intézmény székhelye: Szakközépiskolai és Kollégium Intézményegység, Komló Alkotmány u.2. Épületek száma: 3 épületegység (2, 3, 4 szintes) évi engedélyezett álláshelyekből pedagógus:33 fő (kollégiummal együtt) évi engedélyezett álláshelyekből nem pedagógus: 29 fő (gazdasági, konyhai, kisegítő, egyéb) Ellátott szakfeladatok száma: 14 db Osztálytermek száma: 29 db +1 tornaterem+1 tornaszoba Kollégiumi szobák, alapterületének nagysága: 33 db, N o m 2 Fűtött légköbméter: m 3 Alapterület: B O m 2, N O m 2 Étkezés: főzőkonyhával Építés éve: Új kollégiumi szárny épült: Utolsó felújítás éve: e Ft villanyvezeték korszerűsítése, részleges ablakcsere (16 db) és javítások Régi kollégiumi szárny vizes blokk felújítás e Ft. Iskola bővítése: e Ft. Intézmény telephelye: Szakképző Intézményegység, Komló Ságvári E. u. 1. Épületek száma: 1 (4 szintes) évi engedélyezett álláshelyekből pedagógus: 41 fő évi engedélyezett álláshelyekből nem pedagógus: 12 fő Ellátott szakfeladatok száma: 8 db Osztálytermek száma: 25 db +1 tornaterem Kollégiumi szobák száma: 21 db Fűtött légköbméter: m 3 Alapterület: B O m 2, N O 4374 m 2 Étkezés: melegítőkonyhával Építés éve: Utolsó felújítás éve: ezer Ft (tetőszigetelés, tanműhely villamoshálózat korszerűsítés) Intézmény telephelye: Gimnázium Intézményegység, Komló, Gorkij u. 2. Épületek száma: 1 (2 szintes + 4 helyiség a Gorkij u. 1-ben) évi engedélyezett álláshelyekből pedagógus: 28 fő évi engedélyezett álláshelyekből nem pedagógus: 9 fő Ellátott szakfeladatok száma: 3 db Osztálytermek száma: 18 db+1 tornaterem Kollégium: nincs Fűtött légköbméter: m 3 Alapterület: B O m 2, N O m 2 Étkezés: melegítőkonyhával Építés éve: Utolsó felújítás éve: 1999.tetőjavítás (200 e Ft)

12 12 A munkafolyamatban az alábbi lehetőségek kerültek megvizsgálásra: 1. sz. változat: a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra. 2. sz. változat: a Szakközépiskola Intézményegységben ellátott feladatok a Szakképző Intézményegységben kerülnek ellátásra. 3. sz. változat: a Szakképző Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra. 4. sz. változat: a Szakközépiskola Intézményegységben ellátott feladatok a Gimnázium Intézményegységben kerülnek ellátásra. 5. sz. változat: a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra, a Szakközépiskola Intézményegységben ellátott feladatok részben a Szakképző Intézményegységben kerülnek ellátásra. 6. számú változat mindhárom intézményegység megmarad a jelenleg használt épületében, a Szakközépiskola Intézményegység Alkotmány utcai kollégiumának működése megszűnik. 1. sz. változat: a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra. 1/A alternatíva Az 1/A alternatíva annyiban tér el az 1/B részletesen bemutatott alternatívától, hogy az új kollégium épülete továbbra is használatban marad. Ez a változat alacsonyabb beruházási költségű, működtetése viszont drágább. Ebben az esetben a középső épületegység átalakítása mellett használatban marad e szárnyban három nagyobb terem, a gazdasági hivatal és a folyosó végén a vizes blokk. Műszaki tartalom: Két épületet összekötő nyaktag építése, Földszint átalakítása: 6 nagyméretű tanterem kialakítása (jelenleg is néhány nagyobb terem tanteremként használatos) kialakítása, 3 kisméretű terem kialakítása, 2 tanári helyiség kialakítása, Emelet: változatlan A felsorolt helyiségek kialakítása érdekében csak részleges felújítás, válaszfal bontások, vakolat javítások, burkolat pótlások, burkolat felújítások, ablakok javítása, belső festés, villamos hálózat felülvizsgálata, szükséges átalakítása, gépészeti rendszerek bontása történik. Költségbecslés: nyaktag építés: e Ft földszint átalakítása: e Ft összesen: (bruttó) e Ft Az 1/A alternatíva összefoglalása Megnevezés Megtakarítás ben Megtakarítás ban Kalkulált egész éves megtakarítási lehetőség Személyi Dologi Összes juttatás kiadások megtakarítás ezer forint Egyszeri ráfordítások

13 13 2. sz. változat: a Szakközépiskola Intézményegységben ellátott feladatok a Szakképző Intézményegységben kerülnek ellátásra. A Szakképző Intézményben teljesen megszűnik a kollégiumi ellátás, mivel ebben a változatban a szakképző jelenleg üresen álló kollégiumát alakítanánk iskolává és ebben az épületben nyerne elhelyezést a Szakközépiskola Intézményegység. Megoldandó problémát jelent a tanulók étkeztetése, mert ebben az esetben a szakközépiskolai épület használaton kívül kerül és megszűnik a főzőkonyha. A Szakképző Intézményegység és a Szakközépiskola Intézményegység szeptember 1-jei osztályszám táblázata mutatja, hogy a két intézményegység szakképző iskolai épületébe történő összeköltözése esetén osztályt kell elhelyezni. A hetenként iskolában lévő osztály elhelyezése (2 osztály felváltva szakmai gyakorlaton van) a 25 tanteremben amelyből 14 alkalmas normál létszámú osztály tanítási óráinak megtartására, az órakezdés eltolásával sem oldható meg. Minimálisan további 10 db kb. 36 férőhelyes tanteremre van szükség, amely a II. és III. emeleten az 1998-ban korszerűsített 21 kollégiumi szoba osztályteremmé történő átalakításával alakítható ki. Ebben az esetben a nagy iskola elveszíti kollégiumi férőhelyeit, ami a beiskolázást veszélyezteti, és végleg elveszti a lehetőséget olyan típusú oktatás/képzés jövőbeni szervezésére, ami kollégiumi ellátást feltételez. A 2. sz. változat szeptemberéig megvalósuló beruházást igényel. Az átszervezés feladatcsökkenést eredményez, amit a kollégiumi ellátás megszűnése eredményez. A kollégiumi ellátást igénybe vevők egy része speciális szakiskolai tanuló. Az ő további oktatásuk/képzésük három év alatt szüntethető meg. Átalakítások, egyszeri ráfordítások Az átalakítás műszaki tartalmát tekintve két változat lehetséges. Mindkét változat igényli a kollégium átalakítását. Az átalakítási költségek kalkulációjánál az 1. szakmai változathoz hasonlóan fontos szempont volt, hogy a helyiségek az új funkciónak megfelelően használhatók legyenek de a felújítás csak részleges, kisebb javításokat tartalmaz, eredményeképpen nem lesznek a mai kor igényeinek tökéletesen megfelelő, korszerű iskolai helyiségek. Az egyik változat csak a kollégium átalakítását tartalmazza, melynek költsége ezer forintra becsülhető, a második kiegészül egy kb m2-es főzőkonyha kialakításával, ami további kb ezer forint. Megtakarítási lehetőségek A személyi juttatás csökkenése 2007-ben megegyezik az 1. számú változatban számított összeggel, 2008-ban 1 technikai létszámmal több álláshely megszüntetését teszi lehetővé ben dologi megtakarítás nincs ban kiadás csökkenést jelent a székhely Alkotmány utcai épület működésből való kivonása. Mivel ez az átszervezés a kollégium teljes megszűnésével jár, csökken az élelmezési tevékenység (a háromszori étkezés egyre), és főzőkonyha nélkül a diákok étkeztetését vásárolt élelmezéssel (ebéddel) kell megoldani. Továbbá a kollégium megszűnése jelentős normatíva csökkenést jelent. Egyrészt kiesik közvetlenül a kollégiumi normatíva, illetve közvetett hatásként a 14 speciális szakiskolás a speciális kollégiumi ellátás nélkül az oktatásból is valószínűsíthetően kimarad. Átköltözés esetén az Arany János program sem indul.

14 A 2. számú változat összefoglalása Megnevezés Megtakarítás 2007-ben Megtakarítás 2008-ban Kalkulált egész éves megtakarítási lehetőség Személyi juttatás Dologi kiadások 14 Átszervezés hez kapcsolódó bevétel kiesés Összes megtakarí tás ezer forint Egyszeri ráfordítás ok sz. változat: a Szakképző Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra. A Szakképző Intézményegységnek a szakközépiskola épületébe történő átköltöztetése esetén a osztály elhelyezéséről kell gondoskodni a szakközépiskola 31 tantermében. Ez a jelenlegi feltételekkel nem biztosítható, ugyanakkor a kötelező csoportbontások tanterem igényét is figyelembe kell venni. A szakmai oktatás helyigénye a szakképzési évfolyamokon nagyobb. Ebben az esetben is növelni kell a férőhely kapacitást minimum 8 tanteremmel. A 3. sz. változat elfogadása a kollégium átépítését teszi szükségessé, mert új tantermek létesítésére ez ad lehetőséget. Az átszervezés feladatcsökkenést eredményez, és a kollégiumi ellátás megszűnését eredményezi az intézményben. A kollégiumi ellátást igénybe vevők egy része speciális szakiskolai tanuló. Az ő további oktatásuk/képzésük három év alatt szüntethető meg. Alapvető problémát jelent a Ságvári Endre utcai épületben meglévő szakmai gyakorlati oktatást biztosító tanműhelyek áthelyezése. A tanműhelyek és a kiegészítő helyiségek alapterülete összesen 824 m 2. Ekkora terület nem áll rendelkezésre az Alkotmány utcai intézményegységben. Új létesítmény melyet a 2008/2009. tanév kezdetéig kell megépíteni - bekerülési költsége a több százmillió forint is elérheti. Az elméleti órák Szakközépiskola Intézményegységben tartása és a gyakorlati képzőhelyek jelenlegi helyen tovább működtetése költségnövekedést, nem pedig csökkenést eredményez. Ennek a változatnak az elfogadása szeptembertől 8-10 fő, szeptembertől pedig 6-8 fő alkalmazotti létszámcsökkenést tesz lehetővé. Megtakarítás: A Szakképző Intézményegység épülete a szakmai gyakorlati oktatást biztosító helységeket kivéve kivonható a működésből. A személyi juttatásból és járulékaiból származó megtakarítás, valamint a dologi kiadások csökkenéséből származó megtakarítás. Ráfordítások: A Szakközépiskola Intézményegységben épület felújítás, infrastrukturális, eszköz- és felszerelés fejlesztés. A Szakképző Intézményegységben ellátott szakközépiskolai és a szakiskolai oktatási/képzési feladatok feltételeinek a kialakítása a Szakközépiskola Intézményegységben. A szakoktatás/szakképzés elméleti és gyakorlati oktatás feltételrendszerének kialakítása a gyógypedagógiai intézményben. A Gimnázium Intézményegység feladatellátását az átszervezés az osztályszám csökkenés vonatkozásában érinti.

15 4. sz. változat: a Szakközépiskola Intézményegységben ellátott feladatok a Gimnázium Intézményegységben kerülnek ellátásra. 15 A Gimnázium és Szakközépiskola Intézményegységek szeptember elsejei osztályszámtáblázatai mutatják, hogy ebben az időpontban egy épületben legalább 27 osztálynak kell helyet biztosítani. A Gimnázium, mely jelenleg is tanteremhiánnyal küzd ezért nem sikerült a volt kollégiumi épületet használaton kívül helyezni, és ahol jelenleg 1 db tanterem (40 fős) és 2 db számítástechnika terem (20 fős) működik csak létesítménybővítéssel tud 13 átköltöző osztály számára tantermet biztosítani. Ennek a változatnak az elfogadása esetén is jelentkezik a 2. sz. változatnál felmerült teremigény, mert ki kell alakítani: - 1 egészségügyi gyakorlótermet, - 1 tanirodát, - legalább 2 db. 20 gépes számítástechnika termet. A kollégiumi épületrész továbbra is használatban marad. Meg kell oldani a főzőkonyha áttelepítését, melynek fogadására ebben az épületben jelenleg nincs alkalmas hely. Az épület bővítésére tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés ad lehetőséget. Ennek költségeit szakértői becslés alapozza meg. A 4. sz. változatnak az elfogadása szeptembertől 8-10 fő, szeptembertől pedig 6-8 fő alkalmazotti létszámcsökkenést tesz lehetővé. Megtakarítás: A Szakközépiskola Intézményegység épülete kivonható a működésből. A bérből és járulékaiból származó megtakarítás, valamint a dologi kiadások csökkenéséből származó megtakarítás. Ráfordítások: A Gimnázium Intézményegységben 14 osztály számára tanterem létesítése, épület felújítás, infrastrukturális, eszköz- és felszerelés fejlesztés. A Szakközépiskola Intézményegységben ellátott oktatási/képzési feladatok feltételeinek a kialakítása. A Szakképző Intézményegység feladatellátását az átszervezés oly módon érinti, hogy csökken az osztályszám és a kollégiumi ellátás feladatát a Szakközépiskola Intézményegységtől átvállalja. 5. sz. változat: a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerülnek ellátásra, a Szakközépiskola Intézményegységben ellátott feladatok részben a Szakképző Intézményegységben kerülnek ellátásra. Ez a változat lényegében az első és a második változat kombinációja. Az osztályok száma azonos az első változatban szereplővel. A Szakközépiskola Intézményegységben elmaradnak a több osztály fogadásához szükséges fejlesztések, és ebben az esetben a kollégiumi ellátás is marad a Szakközépiskola Intézményegységben. A kollégiumi szobák tantermekké alakítása szükséges a Szakképző Intézményegységben. A Gimnázium Intézménység átköltözéséig meg kell oldani szeptemberig a szobák tantermekké alakítását. Az átszervezés feladatcsökkenést eredményez, ami szeptemberétől fő létszámcsökkenéssel jár. Megtakarítás: A Gimnázium Intézményegység két épülete kivonható a működésből. A bérből és járulékaiból származó megtakarítás, valamint a dologi kiadások csökkenéséből származó megtakarítás. Ráfordítások: A Szakközépiskola Intézményegységben épület felújítás, eszköz-és felszerelés fejlesztés. A Szakképző Intézményegységet az átszervezés oly módon érinti, hogy növekszik az osztályszám, a lezárt kollégiumot a 2007/2008. tanév kezdetéig osztálytermekké kell alakítani.

16 16 6. számú változat Mindhárom intézményegység megmarad a jelenleg használt épületében, a Szakközépiskola Intézményegység Alkotmány utcai kollégiumának működése szűnik meg. Ennek a változatnak a megvalósítása esetén a tanulók kollégiumi ellátása a Szakképző Intézményegységben történik. Megoldást kell találni a gazdasági szervezet új helyen történő elhelyezésére. Átalakítások, egyszeri ráfordítások A változat megvalósításának műszaki tartalma az Alkotmány utcai régi kollégium fűtésének leválasztását és válaszfal építését tartalmazza. A Komlói Fűtőerőmű Zrt. becslése alapján a régi kollégium fűtése külön szabályozhatóságának minimális költsége 2,1-2,5 millió forint. Ez az összeg nem foglalja magába a víz, villany fogyasztás leválasztását, megtakarítás gyakorlatilag úgy keletkezik, hogy nem jelenik meg fogyasztás abban az épületrészben. Komló városának átadni az épületrészeket csak teljes leválasztásuk után lehetséges, ez pedig a régi kollégiumban szükséges további átalakítások miatt jelentősen megnöveli a beruházás költségeit. Megtakarítási lehetőségek E változat szerint az 1. változattal megegyező számú pedagógus álláshely és 2 technikai létszám csökkenésből származik személyi juttatás megtakarítás. A dologi költségek csökkenését már 2007-ben az Alkotmány utcai kollégium (két) épületszárnyának működési költség megtakarítása jelenti. Az egyszeri átalakítással nemcsak az új, de a régi kollégium fűtése is szakaszolhatóvá válik, megtakarítás a temperáló fűtésből és a kollégiumi épületszárny egyéb működéi költségeinek csökkenéséből származik ban a megtakarítások teljes évben jelentkeznek, és kibővülnek az 1. számú változattal egyezően - a tanulói létszámcsökkenéséből adódó élelmezési kiadás csökkenéssel. A változatlan struktúrájú működéssel nehezebb a kapacitáskihasználtsághoz (átlag osztálylétszámhoz viszonyított tanulólétszám teljesítménymutatójához) kötött központi finanszírozás mellett a normatív állami támogatás szinten tartása, csökkenésének elkerülése. A 6. változat összefoglalása ezer forint Egyszeri ráfordítások Megnevezés Személyi juttatás Dologi kiadások Összes megtakarítás Megtakarítás 2007-ben Megtakarítás 2008-ban Kalkulált egész éves megtakarítási lehetőség Pécs, június 6. Horváth Zoltán

17 Baranya Megyei Önkormányzat Alelnöke Módosított határozati javaslat a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése június 21-ei ülésére Tárgy: A Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Komló) intézmény átszervezés 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a) elrendeli, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközép- és Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma (Komló) intézményben a Gimnázium Intézményegységben ellátott feladatok a Szakközépiskola Intézményegységben kerüljenek ellátásra az alábbiak szerint: szeptemberétől a Szakközépiskola Intézményegység Alkotmány utcai épületében működő kollégium a Szakképző Intézményegység Ságvári utcai, jelenleg lezárt, nem használt kollégiumába költözzön; szeptemberétől a Szakközépiskola Intézményegység átalakításával a székhely Alkotmány utcai épületben, a régi kollégiumban kell ellátni a Gimnázium Intézményegység feladatait, továbbá itt kell megoldani a gazdasági hivatal elhelyezését is. b) megállapítja, hogy a Gimnázium Intézményegységnek a Szakközépiskola Intézményegységbe történő átköltöztetése beruházást igényel. Az összevont középiskola szükségleteinek megfelelő létesítményi feltételek biztosítása érdekében az átalakítások forrásaként, egyszeri ráfordításként az önkormányzat évi költségvetése terhére ezer forintot jóváhagy. Határidő: a közlésre: azonnal a források biztosítására: a megyei önkormányzat évi költségvetési koncepciójának elkészítési határideje Felelős: Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke 2. A Baranya Megyei Önkormányzat a évi költségvetési koncepció elkészítésének jogszabályi határidejéig megnevezi azokat az ingatlanokat, amelyekre az átvett feladatok ellátásához a következő költségvetési évben nem tart igényt és ennek megfelelően kezdeményezi a Komló Város Önkormányzatával kötött átadás-átvételi megállapodás módosítását. Határidő: december 15. Felelős: Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke

18 3. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése utasítja a Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközép- és Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma igazgatóját az átszervezéssel összefüggően szükséges vezetői intézkedések megtételére. Határidő: azonnal Felelős: Rendeki Ágoston igazgató 4. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése utasítja a Baranya Megyei Önkormányzat Nagy László Gimnáziuma, Szakközép- és Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma igazgatóját arra, hogy készítse el, és terjessze a fenntartónak jóváhagyásra az intézmény módosított Szervezeti és Működési Szabályzatát, különös tekintettel az intézmény vezetési struktúrájának kialakítására, továbbá szükség szerint módosítsa az intézmény szabályzatait. Határidő: július 31. Felelős: Rendeki Ágoston igazgató Pécs, június 8. Horváth Zoltán

Beszámoló Pilis Város Önkormányzata 2006-2010. év közötti idıszakra vonatkozó Gazdasági (Önkormányzati) Ciklusprogramja végrehajtásáról

Beszámoló Pilis Város Önkormányzata 2006-2010. év közötti idıszakra vonatkozó Gazdasági (Önkormányzati) Ciklusprogramja végrehajtásáról JÓVÁHAGYOTT VÁLTOZAT! 2010. SZEPTEMBER HÓ 24. Beszámoló Pilis Város Önkormányzata 2006-2010. év közötti idıszakra vonatkozó Gazdasági (Önkormányzati) Ciklusprogramja végrehajtásáról Pilis Város Önkormányzatának

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 7-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 7-i ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 7-i ülésére Tárgy: Közoktatási intézményi struktúra átszervezése Előterjesztő: Bükösdi Olga Bizottság elnöke

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. április 29-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. április 29-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: Költségvetési szerv alapítása intézményi gazdasági feladatok ellátására Tárnok Lászlóné jegyző Váczi Julianna Gazdasági Osztályvezető Sápi András intézményi

Részletesebben

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT A nevelőtestület elfogadta: 2012.12.14-i értekezletén. Jóváhagyta: 2012.12.15. Egyed Gyula igazgató SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

Tájékoztató. a IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 2008. évi el irányzatairól

Tájékoztató. a IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 2008. évi el irányzatairól Tervezet Tájékoztató a IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 2008. évi el irányzatairól Budapest, 2007. október hó A helyi önkormányzatok támogatását a központi költségvetési kapcsolatokból származó

Részletesebben

Tárgy: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója.

Tárgy: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója. Kiskunmajsa Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2010. december 22-i ülésére. Tárgy: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója. Az előterjesztés

Részletesebben

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére Gondozási Központ 7140 Bátaszék, Budai út 21. Tel.: 74/ 491-622; 74/ 591-113 Isz.: 12-15./2010. Tárgy: Véleményezés kérés Polgármesteri Hivatal 7149 Báta Fő u. 147. Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v Sárospatak Város Önkormányzat Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu 640/2012. J e g y z ı k ö n y v Készült: Sárospatak Város

Részletesebben

Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Tartalomjegyzék 2010. évi költségvetés általános indoklása Budaörs Város Önkormányzat 2010. évi költségvetésének általános indokolása...1 oldal

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2005 novemberében.

Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2005 novemberében. Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2005 novemberében. BEVEZETŐ Az önkormányzatok gazdálkodásának lehetőségeit több tényező befolyásolja, melyek együttes

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. június 26-ai ülésére

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. június 26-ai ülésére 1 KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. június 26-ai ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában mőködı oktatásinevelési

Részletesebben

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésének indokolása)

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésének indokolása) Város Polgármestere 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 6 23 31-174/213, 242 Fax: 6 23 31-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 23-I ÜLÉSÉRE OKTATÁSI ALBIZOTTSÁG

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 23-I ÜLÉSÉRE OKTATÁSI ALBIZOTTSÁG IKTATÓSZÁM: 08-8/1660/2011 TÁRGY: A KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉ- NYEK KÖTELEZİ ÉS NEM KÖTELEZİ FELADATAI ÉS A FELADATOKHOZ BIZTOSÍTOTT ÁLLÁSHELYEK MELLÉKLET: 2 DB E LİTERJESZ T É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Edelény, 2013. február 5.

ELŐTERJESZTÉS. Edelény, 2013. február 5. ELŐTERJESZTÉS EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. FEBRUÁR 12-EI RENDES NYÍLT ÜLÉSÉRE SORSZÁM: MELLÉKLETEK: 20 DB TÁRGY: EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. február 25-ei ülésére

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. február 25-ei ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke VI. 242/2010. E LİT E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. február 25-ei ülésére Tárgy: A Komárom Esztergom Megyei Önkormányzat által fenntartott

Részletesebben

J E L E N T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET LEJÁRT HATÁRIDEJŰ HATÁROZATAINAK VÉGREHAJTÁSÁRÓL

J E L E N T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET LEJÁRT HATÁRIDEJŰ HATÁROZATAINAK VÉGREHAJTÁSÁRÓL PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 12. Tel.: 89/515-000 Fax.: 89/313-989 52. J E L E N T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET LEJÁRT HATÁRIDEJŰ HATÁROZATAINAK VÉGREHAJTÁSÁRÓL Előadó: Dr. Kovács Zoltán polgármester

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Javaslat települési és kistérségi szociális szolgáltatástervezési koncepciók jóváhagyására

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/2) 1163 2011.

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/2) 1163 2011. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/2) 1163 2011. december Számvevői Iroda lktatószám: V-3019-14/2011. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító

Részletesebben

Iktató szám: 125/2014.

Iktató szám: 125/2014. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 125/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. június 05-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat a Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

E L T E R J E S Z T É S a Képvisel -testület 2006. november 29-i ülésére

E L T E R J E S Z T É S a Képvisel -testület 2006. november 29-i ülésére E L T E R J E S Z T É S a Képvisel -testület 2006. november 29-i ülésére Tárgy: Szentgotthárd város közoktatási feladatellátási, intézményhálózatm ködtetési és -fejlesztési terve. Tisztelt Képvisel -testület!

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 9-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 9-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-051, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. JÚNIUS 18. -I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. JÚNIUS 18. -I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. JÚNIUS 18. -I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 36-115/2009. MELLÉKLET: 3 DB TÁRGY: A Baranyai Élménykörút projekt támogatási szerződésének elfogadása

Részletesebben

MELLÉKLET 2012. ÉVI ÜZLETI TERVEK KIVONATA

MELLÉKLET 2012. ÉVI ÜZLETI TERVEK KIVONATA MELLÉKLET 2012. ÉVI ÜZLETI TERVEK KIVONATA 1 1./ SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI KFT A társaság az előző üzleti hez képest az alábbi változásokat építette be a 2012. június 22-i közgyűlésre benyújtott üzleti ébe:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság nyílt üléséről

Jegyzőkönyv. Készült a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság nyílt üléséről iktató szám: 6238-15/2013 Jegyzőkönyv Készült a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság nyílt üléséről Felvéve: Polgármesteri Hivatal, Eger, Dobó tér 2 I. Tanácskozó Ideje: 2013. 05. 15. Jelen vannak:

Részletesebben

1. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /259-4 / 2008. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2008. május13 i rendkívüli nyilvános ülésére

1. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /259-4 / 2008. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2008. május13 i rendkívüli nyilvános ülésére 1. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /259-4 / 2008 ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2008. május13 i rendkívüli nyilvános ülésére Tárgy: A Széchenyi István Szakképző Iskola fenntartásának visszavétele a Veszprém

Részletesebben

2016. Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető

2016. Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető Ügyirat szám:ii/11/63/2016 Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat 2016. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RÉSZ

Részletesebben

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 50-2 /2012. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 50-2 /2012. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 4. sz. napirendi pont 50-2 /2012. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT Nógrád Megye Önkormányzatának 2012. évi költségvetésére

Részletesebben

Eötvös József Gimnázium és Kollégium. 2890 Tata, Tanoda tér 5. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Eötvös József Gimnázium és Kollégium. 2890 Tata, Tanoda tér 5. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Eötvös József Gimnázium és Kollégium 2890 Tata, Tanoda tér 5. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013 1. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2010. február 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2010. február 17-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S 3. Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. február 17-i ülésére Tárgy: A társulás által fenntartott intézmények éves költségvetésének elfogadásához előzetes

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2009. július 30-án 14 órakor tartott rendes, nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Városháza tanácskozóterme Jelen vannak: Bogdán

Részletesebben

Sárisáp Község P o l g á r m e s t e r e 2523 Sárisáp, Fı utca 123. Telefon: 33/518-310. Fax: 33/518-311. E-mail: sarisap@invitel.

Sárisáp Község P o l g á r m e s t e r e 2523 Sárisáp, Fı utca 123. Telefon: 33/518-310. Fax: 33/518-311. E-mail: sarisap@invitel. Sárisáp Község P o l g á r m e s t e r e 2523 Sárisáp, Fı utca 123. Telefon: 33/518-310. Fax: 33/518-311. E-mail: sarisap@invitel.hu 1-99/2008. M E G H Í V Ó Sárisáp Község Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

Előterjesztés Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007. január 25-i ülésére

Előterjesztés Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007. január 25-i ülésére BÉKÉSCSABA MEGYEIJOGU VAROS Rt. sz.:v.218/2007. ALPOLGÁRMESTERÉTŐL Előadó: Tuskáné Papp E. Békéscsaba, Szent István tér 7. Mell: Hiv. sz.: 3.A- Postacím: 5601 Pf. 112. Telefax: (66) 523-808 Telefon: (66)

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Mátraterenye Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Mátraterenye Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata Mátraterenye Község Önkormányzata 2015 Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) Bevezetés Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - eleget téve

Részletesebben

Orczy Anna Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM. Készítette: Hornyákné Szabó Bernadett Hatályba lépés: 2015. szeptember 1.

Orczy Anna Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM. Készítette: Hornyákné Szabó Bernadett Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. Orczy Anna Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: Hornyákné Szabó Bernadett Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. 1 Tartalom 1. Helyzetelemzés... 5 1.1. Bevezető... 5 1.2. Küldetés... 5 1.3. A társadalmi

Részletesebben

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja NYUGDÍJ a nyugdíjrendszer jövőjéről a kötelező nyugdíjbiztosítás öregségi nyugdíj korhatár korkedvezmény; korengedmény korrekció nyugdíjemelés nyugdíjprémium rokkantsági nyugdíj hátramaradotti ellátások

Részletesebben

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2014.(XI.30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2014.(XI.30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2014.(XI.30.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e a közterületek elnevezésének, az elnevezés megváltoztatásának, és a házszámozás szabályainak

Részletesebben

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 19/2009.XI.30.) rendelete 1, 2 A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Balatonkeresztúr Község

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Ballagó Zoltán irodavezető Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális, Sport és ifjúsági Iroda

JEGYZŐKÖNYV. Ballagó Zoltán irodavezető Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális, Sport és ifjúsági Iroda JEGYZŐKÖNYV Készült: Szarvaskő Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 2011. június 21- én megtartott n y í l t testületi üléséről. Jelen vannak:, Lőrincz József, Nahóczki László, Dr.Zsirai Sándor

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szécsény Városháza, Haynald Lajos termében tartott, 2015. augusztus 5-i rendkívüli üléséről Jelen vannak: 8 települési

Részletesebben

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Az intézmény bemutatása.. 6 1.2. Az intézmény minőségfejlesztési múltjának bemutatása... 8 1.3. A minőségügyi rendszer dokumentumainak felépítés. 10 1.4. A MIP-hez

Részletesebben

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI Gyömrő, Teleki kastély

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI Gyömrő, Teleki kastély Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI Gyömrő, Teleki kastély SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA módosítással egybeszerkesztett Hatályba lép:

Részletesebben

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. április 24 -i ülésére. Az Önkormányzat 2005. évi költségvetésének teljesítése.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. április 24 -i ülésére. Az Önkormányzat 2005. évi költségvetésének teljesítése. ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. április 24 -i ülésére Tárgy: Az Önkormányzat 2005. évi költségvetésének teljesítése. Előadó: Horváth László polgármester Előterjesztés

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jelen vannak: Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. június 19-i üléséről a mellékelt jelenléti ív szerint Polics József polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Részletesebben

Egységes óvoda és bölcsőde szervezeti és működési szabályzata

Egységes óvoda és bölcsőde szervezeti és működési szabályzata Egységes óvoda és bölcsőde szervezeti és működési szabályzata Tarnaörsi Óvoda és Közművelődési Intézmény OM azonosító:201922 2013. Készítette: Antal Ágnes óvodavezető Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. Az

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága Elnökétől és Hajdúhadház Város Önkormányzata Ügyrendi, Etikai és Közrendvédelmi Bizottsága Elnökétől 4242 Hajdúhadház,

Részletesebben

KORÁNYI FRIGYES GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KORÁNYI FRIGYES GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KORÁNYI FRIGYES GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készült: 2013. május 21. Készítette: Bobonka Gyula igazgató Tartalom 1 Bevezető rész... 4 1.1 A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

KÉRDÉSSOR. a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez

KÉRDÉSSOR. a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez KÉRDÉSSOR a 190/2009. Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről szerinti főépítészi vizsga Építészeti különös követelményeihez (okl. településmérnökök számára) a jelű válaszok tesztkérdés helyes válaszai,

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTER. Javaslat. a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Lakóépület felújítási programja (2005) módosítására

ALPOLGÁRMESTER. Javaslat. a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Lakóépület felújítási programja (2005) módosítására BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA ALPOLGÁRMESTER Javaslat a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Lakóépület felújítási programja (2005) módosítására Készítette: Ghazal Mónika igazgatóhelyettes

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MÜKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T

SZERVEZETI ÉS MÜKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T II. Béla Középiskola, Élelmiszeripari Szakiskola és Kollégium 7720 Pécsvárad, Vak Béla u.8. SZERVEZETI ÉS MÜKÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T Pécsvárad, 2004. 2 I. Munkaköri leírások Igazgató: 1. Az egyszemélyi

Részletesebben

4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM

4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM 4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM A Kormány 100 lépés programja keretében már 2006-ban megkezdődik az emberek, a vállalkozások adóterheinek csökkentése, intézkedések sora szolgálja

Részletesebben

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Rendkívüli nyilvános ülés 2010. december 14.

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Rendkívüli nyilvános ülés 2010. december 14. Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Rendkívüli nyilvános ülés 2010. december 14. J E G Y Z Ő K Ö N Y V A Képviselő-testületi ülésekről hangfelvétel készül. A napirendi pontok tárgyalásával

Részletesebben

Előterjesztő: Á c s János polgármester TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET! Az irányelvek a koncepció szerint a következők voltak:

Előterjesztő: Á c s János polgármester TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET! Az irányelvek a koncepció szerint a következők voltak: 2. NAPIREND: Ügyiratszám: 5/18.028 /2006. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2006. február 10-i ülésére Tárgy: Tapolca város 2006. évi költségvetéséről és a végrehajtásával kapcsolatos egyes

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BARANGOLÓ ÓVODA 2017 PÓCSMEGYER, TÁNCSICS u. 26. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kelt: 2006. január 24. Készítette: Papp István Lőrincné Danyi Zsuzsánna óvodavezető A közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl A Kormány a katasztrófavédelemrıl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA A 206/2012.(VIII.30.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012 Perényi Barnabás igazgató 1 A minıségirányítási program véleményezése és jóváhagyása

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2012.(IV.19.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2012.(IV.19.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2012.(IV.19.) önkormányzati rendelete az építészeti örökség helyi védelméről Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet

Részletesebben

J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására

J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására Ózd, 2011. április 21. Előterjesztő: Pénzügyi és Gazdasági

Részletesebben

Javaslat önkormányzati tulajdonú lakások hasznosítására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály

Javaslat önkormányzati tulajdonú lakások hasznosítására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat önkormányzati tulajdonú lakások hasznosítására

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. február 15-ei ülésére. Dombóvár Város Önkormányzatának 2010.

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. február 15-ei ülésére. Dombóvár Város Önkormányzatának 2010. Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. február 15-ei ülésére Tárgy: Dombóvár Város Önkormányzatának 2010. évi költségvetése Előterjesztő: Patay Vilmos

Részletesebben

Tárgyalja a képviselő-testület 2013. április 25-i ülésén. Tisztelt Képviselő-testület!

Tárgyalja a képviselő-testület 2013. április 25-i ülésén. Tisztelt Képviselő-testület! 2./Napirend: Pilisszentkereszt Község Önkormányzatának az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 5/2012.(II.29.) rendeletének módosítása Előterjesztés Tárgyalja a képviselő-testület 2013. április

Részletesebben

SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv. 2012. év

SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv. 2012. év SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv 2012. év I. Összefoglaló a 2012. év üzleti tervéről Társaság neve: SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Székhelye: 6728 Szeged, Fonógyári út 24. Telephelye:

Részletesebben

Elıterjesztés Szécsény Város Önkormányzat gazdasági programjának elfogadására

Elıterjesztés Szécsény Város Önkormányzat gazdasági programjának elfogadására Elıterjesztés Szécsény Város Önkormányzat gazdasági programjának elfogadására Készült: Szécsény Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. április 19-i ülésére. Elıterjesztı: Stayer László polgármester

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. március 26-ai ülésére

ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. március 26-ai ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. március 26-ai ülésére Tárgy: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértıi

Részletesebben

Az Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Szervezeti és M ködési Szabályzata 2013.

Az Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Szervezeti és M ködési Szabályzata 2013. Az Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium Szervezeti és M ködési Szabályzata 2013. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Általános rendelkezések... 4 1.1. A szervezeti és m ködési szabályzat

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. március 7-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A H A T Á R O Z A T

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. március 7-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A H A T Á R O Z A T Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. március 7-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A Tárgy: Egy orvos egy rendelő kialakítására jóváhagyott keretösszeg maradvány felosztása

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 14-ei rendkívüli, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 14-ei rendkívüli, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18.,titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. február 16.-án tartandó ülésére.

ELŐTERJESZTÉS. Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. február 16.-án tartandó ülésére. Körösladány Város Önkormányzata 5516 Körösladány, Dózsa György út 2. Tel:06/66/474-012 Fax:06/66/475-155 Web: www.korosladany.hu / E-mail: hivatal@korosladany.hu ELŐTERJESZTÉS Körösladány Város Önkormányzatának

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Sajóivánka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 30-án, 16:00 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Községháza

Részletesebben

2005. december 20. 13. szám. Tartalomjegyzék RENDELET. 18/2005. (XII. 20.) Kgy. Az átmeneti gazdálkodás 2006. évi szabályairól

2005. december 20. 13. szám. Tartalomjegyzék RENDELET. 18/2005. (XII. 20.) Kgy. Az átmeneti gazdálkodás 2006. évi szabályairól 2005. december 20. 13. szám Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal SZEMÉLYI RÉSZ 162/2005. (XII. 15.) Kgy. Delegálás a PANNON-TISZK Intézményirányítási Testületébe 3 és Megyei Koordinációs Testületébe 18/2005.

Részletesebben

Rétság Város Önkormányzat Képvisel -testületének. 3/2007. (II.16.) rendelete

Rétság Város Önkormányzat Képvisel -testületének. 3/2007. (II.16.) rendelete Rétság Város Önkormányzat Képvisel -testületének 3/2007. (II.16.) rendelete A Helyi Építési Szabályzatról szóló 13/2003. (VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról Rétság Város Önkormányzat Képvisel

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Nyúl Község Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciója A Képviselő-testület 2015. november 24.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Nyúl Község Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciója A Képviselő-testület 2015. november 24.-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Nyúl Község Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciója A Képviselő-testület 2015. november 24.-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Az egyes törvényeknek a költségvetési tervezéssel,

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. április 27 -i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. április 27 -i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. április 27 -i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2008. évi költségvetésének teljesítése Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. MÁRCIUS 05-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. MÁRCIUS 05-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 06-6/64-4/2009. TÁRGY: A PÉCSI ROMA INTEGRÁCIÓS TANÁCS HELYZETELEMZÉSE ÉS JAVASLATAI A PÉCSETT ÉLŐ ROMÁK/CIGÁNYOK ÉLETESÉLYEINEK JAVÍTÁSÁRA MELLÉKLET: E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Strandfürdő és Gyógyászat szakmai koordinátora

Jegyzőkönyv. Strandfürdő és Gyógyászat szakmai koordinátora I-1/11-2/2013. ikt. sz. Jegyzőkönyv Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2013. február 20-án megtartott Oktatási- Közművelődési- Sport és Ügyrendi Bizottság rendkívüli nyílt

Részletesebben

KHEOPS Tudományos Konferencia, 2011. AMBRUS ATTILÁNÉ Egyetemi főtanácsadó 1, NYME KTK, Sopron. Az egyéni vállalkozók adó és járulékterheinek alakulása

KHEOPS Tudományos Konferencia, 2011. AMBRUS ATTILÁNÉ Egyetemi főtanácsadó 1, NYME KTK, Sopron. Az egyéni vállalkozók adó és járulékterheinek alakulása KHEOPS Tudományos Konferencia, 2011. AMBRUS ATTILÁNÉ Egyetemi főtanácsadó 1, NYME KTK, Sopron Az egyéni vállalkozók adó és járulékterheinek alakulása A vállalkozások adóterheinek könnyítése évek óta napirenden

Részletesebben

Projekt: ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 Gyöngyös Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése

Projekt: ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 Gyöngyös Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése Az önkormányzatra és az intézményrendszerre vonatkozó intézményi modell Javaslat Önkormányzati fenntartásban, vagy működtetésben álló intézményekkel kapcsolatos feladat ellátási és finanszírozási modell

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉRE 12. IKTATÓSZÁM: 2-15 /2012. MELLÉKLET: 2 db TÁRGY: Javaslat a Fejér Megyei Közgyőlés, mint a Fejér Megyei Területfejlesztési Tanács

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodájától 6600 Szentes Kossuth tér 6. Ikt. sz.

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodájától 6600 Szentes Kossuth tér 6. Ikt. sz. Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodájától 6600 Szentes Kossuth tér 6. Ikt. sz.:u-12736/2009 Témafelelős: dr. Tabajdi Ágnes Tárgy: A nem lakás céljára

Részletesebben

Intézmény neve: BOKRÉTA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE. Szabályzat típusa: Óvodai szervezeti és működési szabályzat. Intézmény OM-azonosítója: 031393

Intézmény neve: BOKRÉTA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE. Szabályzat típusa: Óvodai szervezeti és működési szabályzat. Intézmény OM-azonosítója: 031393 Intézmény neve: BOKRÉTA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE Szabályzat típusa: Óvodai szervezeti és működési szabályzat Intézmény székhelye, címe: 3035 Gyöngyöspata, Fő út 65/a. Intézmény OM-azonosítója: 031393 Intézmény

Részletesebben

Velem községi Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciója. Horváth Miklós polgármester

Velem községi Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciója. Horváth Miklós polgármester E L Ő T E R J E S Z T É S Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 13-ai testületi ülésére Tárgy: Előterjesztő: Összeállította: Melléklet: Velem községi Önkormányzat 2011. évi költségvetési

Részletesebben

Mátészalka Város Képviselő-testület 2011. november 10. napján 13.00 órai kezdettel tartott (n y i l v á n o s) ülésének

Mátészalka Város Képviselő-testület 2011. november 10. napján 13.00 órai kezdettel tartott (n y i l v á n o s) ülésének Mátészalka Város Képviselő-testület 2011. november 10. napján 13.00 órai kezdettel tartott (n y i l v á n o s) ülésének a./ tárgysorozata, b./ jegyzőkönyve, c./ rendelete: 18, d./ határozata: 175-183,

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Szám: 106/2010. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2010. január 26-án megtartott ülésérıl. Jelen vannak: polgármester Lengyel István alpolgármester Gyıriné

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. ÁPRILIS 17-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. ÁPRILIS 17-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. ÁPRILIS 17-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 293/2008. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A megyei gyermekvédelmi feladatok ellátásának értékelése ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. az ÓZDINVEST Kft. 2015. évi tevékenységéről J A V A S L A T

B E S Z Á M O L Ó. az ÓZDINVEST Kft. 2015. évi tevékenységéről J A V A S L A T B E S Z Á M O L Ó az ÓZDINVEST Kft. 215. évi tevékenységéről J A V A S L A T a mérleg megállapítására, üzleti jelentés és eredménykimutatás jóváhagyására Tartalom: 215. évi beszámoló - mérleg - eredmény

Részletesebben

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gondolatok a konvergencia programról (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gyıri Iparkamara Konferenciája Gyır, 2007. január 31. A legfıbb állami ellenırzési intézmények ma már nemcsak nemzetközi

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE 5. IKTATÓSZÁM: 2-5/2012. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a 2011. évi mezıgazdasági és vidékfejlesztési támogatások alakulásáról ELİTERJESZTİ:

Részletesebben

Az ajánlatokat vagy részvételi jelentkezéseket a következő címre kell benyújtani: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal

Az ajánlatokat vagy részvételi jelentkezéseket a következő címre kell benyújtani: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxembourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-mail: mp-ojs@opoce.cec.eu.int Információ és on-line formanyomtatványok:

Részletesebben

2015. február 19-i együttes ülésére

2015. február 19-i együttes ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szakcs, Várong és Lápafő Község Önkormányzatának Képviselő-testületével közösen tartott 2015. február

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 2004. február 27. 3. szám A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal SZEMÉLYI RÉSZ 2/2004. (II. 19.) Kgy. A Baranya Megyei Levéltár (Pécs) igazgatóhelyettese

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat módosítással egységes szerkezetben

Szervezeti és Működési Szabályzat módosítással egységes szerkezetben 1108 B u d a p e s t Újhegyi sétány 5-7. Ügyiratszám: 467-I/2013 Szervezeti és Működési Szabályzat módosítással egységes szerkezetben 2013. szeptember 30. Baloghné Stadler Irén óvodavezető Budapest, 2

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármesterétől Szám: 42487/2011 Javaslat Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata kizárólagos, vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Humán Ügyek Bizottsága 2014. április 23-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Humán Ügyek Bizottsága 2014. április 23-i ülésére Iktató szám: Sz-199/2014 Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Humán Ügyek Bizottsága ELŐTERJESZTÉS A Humán Ügyek Bizottsága 2014. április 23-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette:

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (IV.30.) rendelete a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA

RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA ELTE TANÍTÓ ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA 2004. TARTALOMJEGYZÉK Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat I. Általános rendelkezések 3. oldal II. Az ELTE Tanító-és Óvóképző

Részletesebben

8.3 A szülői munkaközösség... 39 8.4 Az iskolaszék... 39 8.5 Az intézményi tanács... 39 8.6 A diákönkormányzat... 39 8.7 Az osztályközösségek...

8.3 A szülői munkaközösség... 39 8.4 Az iskolaszék... 39 8.5 Az intézményi tanács... 39 8.6 A diákönkormányzat... 39 8.7 Az osztályközösségek... S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T D I Ó S G Y Ő R I G I M N Á Z I U M OM azonosító: 029 262 S z é k h e l y : 3534 Miskolc, Kiss tábornok u. 42. Fenntartó neve: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben