EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10."

Átírás

1 E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/ december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. számú Elõírás 3. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA ELEKTROMÁGNESES KÖRNYEZETHEZ VALÓ ALKALMAZKODÁSUK (KOMPATIBILITÁSUK) SZEMPONTJÁBÓL NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20-án.

2 2. oldal Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISION CONCERNING THE APPROVAL OF VEHICLES WITH REGARD TO ELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: a 01 sorozatszámú, módosításokat hatályba lépett március 19-én a 02 sorozatszámú, módosításokat hatályba lépett szeptember 3-án a 02 sorozatszámú módosítások 1. helyesbítését az július 17-i jegyzék szerint, a 02 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett február 4-én. a 02 sorozatszámú módosítások 2. helyesbítését a január 21-i jegyzék szerint a 02 sorozatszámú módosítások 2. hatályba lépett augusztus 12.-én a 03 sorozatszámú, módosításokat hatályba lépett július 11.-én a 03 sorozatszámú, módosítások 1. helyesbítését hatályba lépett március 10.-én a 03 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett december 9-én. A magyar szöveg: James Mérnökiroda Kft. Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB az december 8-án kelt E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Add.9/Rev.2, az július 9-én kelt Rev.2/Amend.1, a február 11-én kelt Add..9/Rev.2/Corr.1 és a WP számú angol nyelvû kiadványokban.

3 3. oldal 10. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA ELEKTROMÁGNESES KOMPATIBILITÁSUK SZEMPONTJÁBÓL TARTALOM ELÕÍRÁS Oldal 1. Alkalmazási terület Meghatározások A jóváhagyás kérése Jóváhagyás Megjelölések Követelmények A jármûtípus jóváhagyásának módosítása vagy kiterjesztése elektromos/elektronikus alegységgel (ESA) kiegészített vagy helyettesítõ egység beépítését követõen A jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártmány Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártmány esetére A gyártás végleges beszüntetése A jármû- vagy az ESA - típus jóváhagyásának módosítása vagy kiterjesztése Átmeneti rendelkezések A jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálatok és a jóváhagyó hatóság nevei és címei... MELLÉKLETEK 1. Melléklet: Példák a jóváhagyási jel elrendezésére 2A. Melléklet: Adatlap jármûtípus jóváhagyásához elektromágneses kompatibilitása szempontjából 2B. Melléklet: Adatlap elektromos / elektronikus alegység típus jóváhagyásához az elektromágneses kompatibilitás szempontjából 3A. Melléklet: Értesítés-minta a jármûtípus jóváhagyásához 3B. Melléklet: Adatlap jármûtípus jóváhagyásához elektromos/elektronikus szerkezeti részegységek szempontjából 4. Melléklet: A jármû által keltett szélessávú elektromágneses zavarás mérési módszere 5. Melléklet: A jármû által keltett keskenysávú elektromágneses zavarás mérési módszere 6. Melléklet: A jármû elektromágneses sugárzás elleni védettségének vizsgálati módszere 7. Melléklet: Elektromos / elektronikus alegységgel keltett szélessávú elektromágneses zavarás mérési módszere

4 4. oldal 8. Melléklet: Elektromos / elektronikus alegységgel keltett keskenysávú elektromágneses zavarás mérési módszere 9. Melléklet: Elektromos/elektronikus alegység elektromágneses sugárzás elleni védettségének vizsgálati módszere(i) 10. Melléklet: Elektromos/elektronikus alegységek elektromágneses sugárzás és a tranziens jelenségekkel szembeni védettségének vizsgálati módszere(i) 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Ez az Elõírás vonatkozik: 1.1. az L, M, N és O 1 / jármûkategóriák elektromágneses kompatibilitására; 1.2. ezekbe a jármûvekbe, a bekezdés korlátozásával, szerelésre szánt alkatrészek és különálló mûszaki egységek elektromágneses kompatibilitására. Az Elõírás: (a) követelményeket tartalmaz olyan funkciók, sugárzás vagy átvezetés következtében keletkezett zavarokkal szembeni, védettségére, amelyek a jármû közvetlen irányításával, a jármûvezetõvel, az utas és a többi úthasználó védelmével és a jármûvezetõt vagy a többi közlekedõt megtéveszthetõ zavarokkal kapcsolatosak; (b) védelemre vonatkozó követelményeket tartalmaz nem kívánatos sugárzott és vezetett emissziók szabályozására a saját vagy egy szomszédos jármûben használt elektromos vagy elektronikus berendezéssel szemben, és a jármûre utólag felszerelhetõ tartozékok által keltett zavarok szabályozására. 1/ 2. MEGHATÁROZÁSOK A jelen Elõírás céljából: 2.1. "Elektromágneses kompatibilitás" a jármû vagy szerelvényeinek, vagy külön mûszaki egységének/egységeinek azt a képességét jelenti, hogy elektromágneses környezetében kielégítõen mûködik anélkül, hogy bárminek a környezetben elviselhetetlen elektromágneses zavart okozna "Elektromágneses zavarás" minden olyan elektromágneses jelenség, amely csökkentheti a jármû, vagy szerelvényei, vagy külön mûszaki egységei, vagy bármely más készülék, szerelvényegység vagy berendezés, amely a jármû közelében mûködik, teljesítményét. Az elektromágneses zavarás lehet elektromágneses zaj, egy nem kívánatos jelzés vagy változás a közvetítõ közegben "Elektromágneses védettség (immunitás)" a jármû vagy részegység(ek), vagy külön mûszaki egység(ek) olyan képességét jelenti, hogy teljesítõképességének csökkenése nélkül mûködik, olyan (meghatározott) elektromágneses zavarás ellenére, amely magába foglalja a rádióadók által kibocsátott nagyfrekvenciás jeleket, vagy az ipari-tudományos-gyógyászati (ISM) 1 / Ahogyan azt a Jármûvek felépítésérõl szóló közös határozat (R.E.3) (TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2 utoljára módosítva a 4. számú Módosítással) 7. számú Melléklete meghatározza.

5 5. oldal készülékek sávon belüli jelzésátvitellel sugárzott emisszióit a jármûvön belül és a jármûvön kívül "Elektromágneses környezet" az elektromágneses jelenségek összességét jelenti egy adott helyen "Szélessávú sugárzás" olyan emisszió, amelynek a sávszélessége nagyobb, mint egy adott mérõilletve vevõkészüléké (Speciális Nemzetközi Rádióinterferencia Bizottság (CISPR) 25, második kiadás) "Keskenysávú sugárzás" olyan emisszió, amelynek a sávszélessége kisebb, mint az adott mérõilletve vevõkészüléké (CISPR 25, második kiadás) "Elektromos/elektronikus rendszer" olyan elektromos és/vagy elektronikus készülék(ek) vagy szerkezet(ek) együttese a csatlakozó elektromos vezetékekkel együtt, amelyek a jármû részét képezik, de amelyekre nem szándékoznak a jármûtõl elkülönítve külön típusjóváhagyást kérni "Elektromos/elektronikus alegység" (ESA) olyan a gépkocsi részét képezõ elektromos és/vagy elektronikus készüléket vagy szerkezetek összességét jelenti, minden csatlakozó vezetékével együtt, amelynek egy vagy több meghatározott feladata van. Az ESA-t a gyártó vagy meghatalmazott képviselõje kérésére, vagy mint "alkotóelemet" vagy mint "külön mûszaki egységet (Separate Technical Unit = STU)" lehet jóváhagyni "Jármûtípus" az elektromágneses kompatibilitás vonatkozásában olyan jármûveket jelent, amelyek lényegesen nem különböznek egymástól, az alábbiak tekintetében: a motortér teljes mérete és alakja; az elektromos és/vagy elektronikus alkotóelemek és a vezetékezés általános elrendezése; az alapanyag, amelybõl a jármû karosszériáját vagy héjszerkezetét készítették (pl. acél, alumínium vagy üvegszálas karosszéria-lemez). Különbözõ anyagú lemezek nem változtatják meg a jármû típusát, feltéve, hogy a karosszéria alapanyaga változatlan. Az ilyen változtatásokat azonban közölni kell "ESA típus" elektromágneses kompatibilitás vonatkozásában olyan elektromos / elektronikus alegységeket jelent, amelyek nem különböznek olyan lényeges szempontok tekintetében, mint: A "Jármû kábelezés" jelenti a tápfeszültséget, a busz-rendszert (pl. CAN), jelt vagy aktív antenna kábeleket, amelyeket a jármûre a gyártó szerel fel Az "Immunitással összefüggõ funkciók" a következõk: (a) A jármû közvetlen irányításával kapcsolatosak: (i) (ii) (iii) a következõ részeket érintõ teljesítmény-csökkenés vagy változás által: pl. motor, sebességváltó, fék, felfüggesztés, aktív kormányzás, sebességkorlátozó készülékek; a jármûvezetõ helyzetének befolyásolásával: pl. ülés vagy kormánykerék helyzetének beállítása; a láthatóság befolyásolásával: pl. tompított fény, szélvédõ törlõ. (b) A jármûvezetõ, az utas és a többi közlekedõ védelmével kapcsolatos funkciók: (i) pl. légzsák és elõrebukás-gátló biztonsági berendezések.

6 6. oldal (c) (d) (e) Funkciók, amelyek zavar esetén megtévesztik a jármûvezetõt vagy a többi úthasználót: (i) optikai zavarok: helytelen mûködés például a következõknél: irányjelzõk, féklámpák, hátsó körvonaljelzõ lámpák, hátsó helyzetjelzõ lámpa, vészjelzõ fénysáv, figyelmeztetõ jelzések hibás információi, olyan, az (a) és (b) al-bekezdésekhez kapcsolódó funkciók lámpái vagy kijelzései, amelyek a jármûvezetõ közvetlen látóterébõl figyelemmel kísérhetõk; (ii) akusztikai zavarok: hibás mûködés, pl. illetéktelen használat-riasztás, kürt. Az adatbusz funkcionalitással összefüggõ feladatok: (i) blokkolva a jármû azon adatbusz rendszereihez az adatátvitelt, amelyeket más, immunitással összefüggõ funkciók helyes mûködését biztosító adatok továbbítására használnak. Feladatok, amelyeket ha megzavarnak, befolyásolják a jármûre törvény által elõírt adatrögzítést: pl. tachográf, kilométer-számláló." 3. A JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 3.1. A jármûtípus jóváhagyása A jármû elektromágneses kompatibilitására vonatkozó jóváhagyási kérelmet a jármû gyártója terjessze elõ A tájékoztató adatlap mintája a 2A. Mellékletben található A jármû gyártója készítsen jegyzéket, amely leírja a jármû összes érintett elektromos/elektronikus berendezését illetve az ESA-kat, a karosszéria formáját, a karosszériaanyag változatait, az általános vezetékezést, a motor-, a balkormányos/jobbkormányos kivitel és a tengelytáv-változatok összes változatát. A jármû érintett elektromos/elektronikus rendszerei illetve az ESA-ák azok, amelyek jelentõs szélessávú vagy keskenysávú zavarást okozhatnak és/vagy azok, amelyeket érintenek a jármû immunitásával összefüggõ funkciók (lásd a bekezdést) A típust képviselõ jármûvet, amelyet jóváhagyásra benyújtanak, a gyártó és az illetékes hatóság közös megegyezésével ebbõl a jegyzékbõl kell kiválasztani. A jármû kiválasztása a gyártó által szolgáltatott elektromos/elektronikus rendszereken alapuljon. Ha a gyártó és az illetékes hatóság kölcsönös megállapodással úgy ítélik meg, hogy ebbõl a jegyzékbõl egy vagy több jármûvet lehet kiválasztani, különbözõ olyan elektromos/elektronikus rendszereket vegyenek figyelembe, amelyek valószínûleg jelentõs hatással vannak az elsõ kiválasztott jármû elektromos / elektronikus kompatibilitására A fenti bekezdés szerint kiválasztott jármû(vek) a tényleges termelésre szánt jármû és/vagy elektromos/elektronikus rendszer kombinációjára korlátozódjon A gyártó kiegészítheti a kérelmet olyan vizsgálati jelentéssel, amelyet elõzõleg végzett el. A jóváhagyó hatóság minden ilyen adatot felhasználhat a típusjóváhagyás értesítés nyomtatványának kitöltéséhez Ha a típus-jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat végzi el a vizsgálatot, akkor azt a jármûvet kell rendelkezésre bocsátani, amely a bekezdés szerinti típus-jóváhagyásra benyújtott jármûvet képviseli.

7 7. oldal Az M, N, és O kategóriás jármûvekhez a gyártó biztosítsa az utasításokat a frekvenciasávokra, az energiaszintekre, antenna helyzetekre, valamint a rendelkezéseket a rádiófrekvencia adók (RF-adók) szerelésére, még ha a típusjóváhagyáskor a jármû nincs is felszerelve RF adóval. Ez tartalmazza a jármûveken általában használt összes mobil-szolgáltatót. Ezt az információt, a típusjóváhagyást követõen nyilvánosságra kell hozni. A jármûgyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy ezek az adókészülékek nem befolyásolják károsan a jármû teljesítményét ESA-típus jóváhagyása A jelen Elõírás alkalmazhatósága az ESA szempontjából: Az elektromos/elektronikus alegység (ESA) osztályozása Szándékoznak a jármûbe ESA-t szerelni? Igen Passzív ESA vagy rendszer (pl. gyújtógyertyák, kábelek, passzív antenna)? Ne m Mûszaki eszközökkel immobilizált jármûvekre korlátozott használat Nem Igen Nem Igen Nem érinti Nincs jelzés Mechanikusan, úgy rögzítették a jármûhez, hogy szerszámok nélkül nem szerelhetõ szét illetve távolítható el? Igen Nem Állandóan vagy átmenetileg a jármû kábelezéséhez csatlakoztatva? Igen Ezen módosított Elõíráshoz interfész típusjóváhagyáson keresztül kapcsolódik? Nem Nem Igen A 10. számú Elõírás alkalmazása A 10. Elõírást nem alkalmazzák " Az ESA típus elektromágneses kompatibilitásának jóváhagyására vonatkozó kérelmet a jármû gyártója vagy az ESA gyártója terjessze elõ A tájékoztató adatlap mintáját a 2B. Melléklet mutatja.

8 8. oldal A gyártó kiegészítheti a kérelmet elõzõleg végrehajtott vizsgálati jelentéssel. A jóváhagyó hatóság minden ilyen adatot a felhasználhat a típusjóváhagyási Értesítés kitöltéséhez Ha a típusjóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat végzi el a vizsgálatot, akkor az ESA rendszernek azt a mintáját ha szükséges, a gyártóval megbeszélve, pl. az alaprajz lehetséges változatait, az alkotórészek számát, az érzékelõk számát kell rendelkezésre bocsátani, amely a bekezdés szerinti jóváhagyásra benyújtott típust képviseli. Ha a mûszaki szolgálat szükségesnek tartja, további mintát választhat A mintákat világosan és kitörülhetetlenül meg kell jelölni a gyártó kereskedelmi nevével vagy jelével és a típusmegjelöléssel Ahol szükséges, a használatra vonatkozó minden korlátozást fel kell tüntetni. Minden ilyen korlátozást bele kell foglalni a 2B. vagy 3B. Mellékletbe Nem kell típusjóváhagyásnak alávetni az alkatrészekként forgalmazott ESA alegységeket, ha ezek nyilvánvalóan alkatrészként vannak azonosítási számmal megjelölve, és azonosak, és ugyanattól a gyártótól származnak, mint a megfelelõ eredeti gyári berendezés (OEM), amely része egy már jóváhagyott jármûnek Nem kötelezettek típusjóváhagyásra a jármû értékesítése után eladásra került és a jármûbe szerelésre szánt alkatrészek, ha nincsenek kapcsolatban immunitás-vonatkozású funkciókkal (lásd bekezdés). Ebben az esetben a gyártónak nyilatkoznia kell arról, hogy az ESA megfelel a jelen Elõírás követelményeinek és különösen a 6.5., 6.6., 6.8. és 6.9. bekezdés szerinti határértékeknek. Az átmeneti idõszak alatt, amely november 4-ig tart, egy ilyen termék forgalmazásáért felelõs személynek vagy jogi személynek, minden lényeges információt és/vagy egy mintát át kell adnia annak a mûszaki szolgálatnak, amely eldönti, hogy a berendezés immunitás-függõ vagy nem. A vizsgálat eredménye készüljön el három héten belül, és ne legyen szükség kiegészítõ vizsgálatra. Ugyanezen idõ alatt, a mûszaki szolgálat a 3C Mellékletben látható minta alapján adjon ki egy okmányt. Ha kétségek merülnek fel és a mûszaki szolgálat visszautasítja a 3C Melléklet szerint kibocsátani a bizonylatot, a gyártónak a termék vonatkozásában típusjóváhagyásért kell folyamodnia. 4. JÓVÁHAGYÁS 4.1. Típus-jóváhagyási eljárás A jármû típusjóváhagyása A következõ vagylagos eljárást lehet használni a jármûvek típusjóváhagyásához a jármû gyártójának választása szerint Jármû-berendezés jóváhagyása A jármû-berendezésre a jelen Elõírás 6. bekezdésében lefektetett követelmények szerint közvetlenül lehet típusjóváhagyást adni. Ha a gyártó ezt az eljárást választja, úgy nem kell külön megvizsgálni az elektromos/elektronikus rendszert vagy az ESA-t Jármûtípus jóváhagyása önálló ESA vizsgálatával. A jármû gyártója jóváhagyást kaphat a jármûre, ha bemutatja a jóváhagyó hatóságnak, hogy minden, a tárgyhoz tartozó (lásd a jelen Elõírás bekezdését) elektromos /elektronikus rendszert vagy ESA-t jóváhagytak a jelen Elõírás szerint és az ehhez tartozó minden feltételnek megfelelõen szereltek be.

9 9. oldal A gyártó jóváhagyást kaphat a jelen Elõírás szempontjából, ha a jármûnek nincs olyan berendezése, amelyet védettség vagy kisugárzás miatt vizsgálni kell. Az ilyen jóváhagyások nem igénylik a vizsgálatot Egy ESA alegység típusjóváhagyása Megadható a típusjóváhagyás egy ESA alegységnek, amit akár valamilyen jármûtípusra (szerkezeti rész jóváhagyása), akár az ESA gyártója (külön mûszaki egység jóváhagyása) által kért meghatározott jármûtípusra, vagy jármûtípusokra akarnak felszerelni Az ESA-kat, amelyek nem szándékos RF adók, és amelyek nem kapták meg a a jármû gyártójával egyeztetett típusjóváhagyást, el kell látni megfelelõ szerelési útmutatóval A típusjóváhagyás megadása Jármû Ha a típust képviselõ jármû teljesíti a jelen Elõírás 6. bekezdésének követelményeit, a jármûtípust jóvá kell hagyni A típus-jóváhagyási értesítés nyomtatványának mintáját a 3A. Melléklet tartalmazza ESA Ha a típust képviselõ ESA rendszer(ek) teljesíti(k) a jelen Elõírás 6. bekezdésének követelményeit, a jóváhagyást meg kell adni A típus-jóváhagyási értesítés nyomtatványának mintáját a 3B. Melléklet tartalmazza A vagy bekezdés szerinti nyomtatvány kitöltéséhez a jóváhagyást kiadó Szerzõdõ Fél illetékes hatósága felhasználhatja a felhatalmazott laboratórium elkészített vagy jóváhagyott jelentését, vagy a jelen Elõírás rendelkezései szerinti jelentést A jelen Elõírás szerinti jármûtípus vagy ESA jóváhagyását vagy a jóváhagyás elutasítását közölni kell az Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felekkel a jelen Elõírás 3A vagy 3B Mellékletének megfelelõ nyomtatványon, a kérelmezõ által benyújtott A4 ( mm) alakú vagy ilyen méretre összehajtott megfelelõ méretarányú fényképeket és/vagy diagramokat, vagy rajzokat mellékelve. 5. JELÖLÉSEK 5.1. Minden jóváhagyott jármûnek vagy ESA-nak jóváhagyási számot kell adni. Ennek a számnak az elsõ két számjegye (jelenleg 03) jelezze a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba foglalt legújabb fõbb mûszaki módosítások sorozatszámát. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a számot nem adhatja egy másik jármûtípusnak vagy ESA-nak A megjelölések helye Jármû Az alábbi 5.3. bekezdésében leírt jóváhagyási jelet a jelen Elõírás alapján jóváhagyott típusnak megfelelõ minden jármûvön fel kell tüntetni Alegység (ESA) Az alábbi 5.3. bekezdésben leírt jóváhagyási jelet a jelen Elõírás alapján jóváhagyott típusnak megfelelõ minden ESA-n fel kell tüntetni. Nem szükséges megjelölés jármûbe beépített olyan elektromos/elektronikus rendszerekre, amelyek mint egységes szerkezetek vannak jóváhagyva A nemzetközi jóváhagyási jelet a jóváhagyási értesítésben meghatározott feltûnõ és könnyen hozzáférhetõ helyen fel kell tüntetni minden olyan jármûvön, amely megfelel a jelen Elõírás

10 10. oldal szerint jóváhagyott típusnak. Ez a jel tartalmazzon: olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 1/ veszi körül; ennek az Elõírásnak a száma, amelyet "R" betû, majd gondolatjel és a jóváhagyási szám követ az bekezdésben meghatározott körtõl jobbra A jelen Elõírás 1. Melléklete bemutatja a jóváhagyási jel egy példáját Nem szükséges, hogy a fenti 5.3. bekezdésnek megfelelõen megjelölt ESA-n levõ jelölések láthatók legyenek, ha az ESA-t a jármûbe beépítették. 6. KÖVETELMÉNYEK 6.1. Általános követelmények A jármûvet és elektromos/elektronikus rendszere(i)t vagy az ESA-t úgy kell megtervezni, megépíteni és felszerelni, hogy a jármû a szokásos használatban megfeleljen a jelen Elõírás követelményeinek Vizsgálni kell a jármûvet a sugárzott emissziók és a sugárzott zavarok szembeni védettség szempontjából. A jármû típusjóváhagyásához nem kell vizsgálatokat végezni az átvezetett emissziók vagy az átvezetett zavarokkal szembeni immunitás szempontjából ESA-kat vizsgálni kell a sugárzott és átvezetett emissziók, a sugárzott és átvezetett zavarokkal szembeni védettség szempontjából A vizsgálat elõtt, a mûszaki szolgálatnak készítenie kell, közösen a gyártóval, egy vizsgálati tervet, amely tartalmazza legalább az üzemeltetés módját, a stimulált funkció(ka)t, a megfigyelt funkció(ka)t, a megfelelés/nem-megfelelés kritériumát (kritériumait) és a szándékos zavarásokat A jármû által keltett szélessávú elektromágneses zavarásra vonatkozó követelmények 2/ 1 = Németország 19 = Románia 37 = Törökország 2 = Franciaország 20 = Lengyelország 38 üres 3 = Olaszország 21 = Portugália 39 = Azerbajdzsán 4 = Hollandia 22 = Orosz Föderáció 40 = Macedón Köztársaság 5 = Svédország 23 = Görögország 41 = üres 6 = Belgium 24 = Írország 42 = Európai Közösség * / 7 = Magyarország 25 = Horvátország 43 = Japán 8 = Cseh Köztársaság 26 = Szlovénia 44 = üres 9 = Spanyolország 27 = Szlovákia 45 = Ausztrália 10 = Jugoszlávia 28 = Fehérorosz Köztársaság 46 = Ukrajna 11 = Egyesült Királyság 29 = Észtország 47 = Dél-Afrika 12 = Ausztria 30 = üres 48 = Új-Zéland 13 = Luxemburg 31 = Bosznia-Hercegovina 49 = Ciprus 14 = Svájc 32 = Lettország 50 = Málta 15 = üres 33 = üres 51 = Koreai Köztársaság 16 = Norvégia 34 = Bulgária 52 = Malézia 17 = Finnország 35 üres 53 = Tájföld 54,55- üres 18 = Dánia 36 = Litvánia 56 = Montenegró */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

11 11. oldal A mérés módszere A típust képviselõ jármû által keltett elektromágneses zavarást a 4. Mellékletben leírt módszerrel kell mérni. A mérési módszert, a mûszaki szolgálattal egyetértésben, határozza meg a gyártó A típusjóváhagyás határértékei a jármû által keltett szélessávú elektromágneses zavarás szempontjából Ha a 4. Mellékletben leírt módszer alkalmazásával 10,0 ± 0,2 m jármû antenna távolságot használva mérünk, a sugárzás határértéke 32 db mikrov/m legyen, a MHz frekvenciasávban és db mikrov/m, a MHz frekvenciasávban, mely határérték logaritmikusan növekszik amint az a 2. Függelékbõl kitûnik 75 MHz frekvencia fölött. A MHz frekvenciasávban a határérték állandó marad 43 db mikrov/m-nél Ha a 4. Mellékletben leírt módszert alkalmazva a 3,0 ± 0,05 m jármû - antenna távolságot használva mérünk, a határértékek legyenek 42 db mikrov/m a MHz frekvenciasávban és db mikrov/m a MHz frekvenciasávban, mely érték, amint a 3. Függelék mutatja, logaritmikusan növekszik 75 MHz fölött. A MHz frekvenciasávban a határérték állandó marad 53 db mikrov/m-nél A jóváhagyásra bemutatott jármûtípuson, a db mikrov/m-ben kifejezett megmért értékek legyenek a vonatkoztatatási határértékek alatt Jármû által keltett keskenysávú elektromágneses zavarásra vonatkozó követelmények Mérési módszer A típust képviselõ jármû által keltett elektromágneses zavarást az 5. Mellékletben leírt módszerrel kell mérni. Errõl a jármû gyártója dönt, egyetértésben a mûszaki szolgálattal A típusjóváhagyás határértékei a jármû által keltett keskenysávú elektromágneses zavarás szempontjából Ha az 5. Mellékletben leírt módszert alkalmazva mérünk a 10,0 ± 0,2 m jármû - antenna távolságot használva, a határértékek 22 db mikrov/m (16 mikrov/m) legyenek a Mhz frekvenciasávban, és db mikrov/m a Mhz frekvenciasávban, ezt a határértéket logaritmikusan növelve, amint a 4. Függelék mutatja, 75 MHz fölé. A MHz frekvencia-sávban ez a határérték 33 db mikrov/m-en állandósul Ha az 5. Mellékletben leírt módszert alkalmazva mérünk, a 3,0 ± 0,05 m jármû antenna távolságot használva, a határérté legyen 32 db mikrov/m a Mhz frekvenciasávban és db mikrov/m a MHz frekvenciasávban, ezt a határértéket logaritmikusan növelve, amint a jelen Elõírás 5. Függeléke mutatja, 75 MHz fölé. A MHz frekvenciasávban ez a határérték 43 db mikrov/m-en állandósul A típusát képviselõ jármûvön, a db mikrov/m-ben kifejezett, mért értékeknek a típus jóváhagyási határérték alatt kell lenniük A jelen Elõírás , és bekezdéseiben meghatározott határértékek ellenére, ha az 5. Melléklet 1.3. bekezdésében leírt kezdõ eljárás során, a jármû rádió antennájánál mért jel erõssége kevesebb, mint 20 db mikro-volt egy MHz frekvencia-tartományban átlagos detektorral mérve, akkor a jármûvet úgy kell tekinteni, hogy kielégíti a keskenysávú emissziókhoz tartozó határértékeket és további vizsgálatra nem lesz szükség A jármû elektromágneses sugárzással szembeni védettségére vonatkozó követelmények Vizsgálati módszer

12 12. oldal A jóváhagyásra bemutatott jármû elektromágneses sugárzás elleni védettségét a 6. Mellékletben leírt módszerrel kell vizsgálni A jármû védettségének vonatkoztatási határértékei Ha a 6. Mellékletben leírt módszert alkalmazva végzünk vizsgálatot, a térerõsség legyen 30 Volt/m négyzetes közép a 20 Mhz Mhz frekvenciasáv 90 %-án belül és minimum 25 Volt/m négyzetes közép a 20 Mhz Mhz négyzetes közép frekvenciasáv teljes tartományában A típusát képviselõ jármûvet a védettség követelményei szerint megfelelõnek kell tekinteni, ha, a 6. Melléklet alapján elvégzett vizsgálatok során, nem következik be teljesítmény-csökkenés az immunitás-függõ funkciókkal összefüggésben Az ESA-k által keltett szélessávú elektromágneses zavarásra vonatkozó követelmények Mérési módszer A típusát képviselõ ESA által keltett elektromágneses sugárzást a 7. Mellékletben leírt módszerrel kell mérni Széles sávban sugárzó ESA határértéke Ha a 7. Mellékletben leírt módszert használva mérünk, a határértékek legyenek db mikrov/m a MHz frekvenciasávban, mely érték logaritmikusan csökken 30 MHz frekvenciaértékek fölött és db mikrov/m MHz frekvenciasávban, és ez az érték logaritmikusan nõ, amint azt a 6. Függelék mutatja 75 MHz frekvenciaértékek fölött. A MHz frekvenciasávban az érték 63 db mikrov/m-nél állandó marad A típusát képviselõ ESA-n a mért, db mikrov/m-ben kifejezett értékek maradjanak a típusra jóváhagyott értékek alatt Az ESA által keltett keskenysávú elektromágneses zavarásra vonatkozó követelmények Mérési módszer A típust képviselõ ESA által keltett elektromágneses sugárzást a 8. Mellékletben leírt módszerrel kell mérni Az ESA által keltett keskenysávú elektromágneses sugárzás határértékei Ha a 8. Mellékletben leírt módszert használva mérünk, a határértékek legyenek db mikrov/m a Mhz frekvenciasávban, és ez az érték logaritmikusan csökken 30 MHz fölött, és db mikrov/m a MHz sávban, és ez az érték, amint a 7. Függelék mutatja, logaritmikusan nõ 75 MHz fölött. A MHz frekvenciasávban maradjon 53 db mikrov/m-nél állandó A típust képviselõ ESA-n a mért értékek, db mikrov/m-ben kifejezve maradjanak a típusra jóváhagyott értékek alatt Az ESA elektromágneses sugárzás elleni védettségére vonatkozó követelmények Vizsgálati módszer(ek) A típusát képviselõ ESA elektromágneses sugárzással szembeni immunitásának vizsgálatához a 9. Mellékletben leírt módszer(eke)t kell kiválasztani Az ESA védettségére vonatkozó határértékek Ha a vizsgálatokhoz a 9. Mellékletben leírt módszereket használjuk, a védettségre vonatkozó vizsgálat vonatkoztatási szintje legyen 60 Volt/m 150 mm-es sávos ("stripline") vizsgálati módszernél; 15 Volt/m 800 mm-es sávos vizsgálati módszernél; 75 Volt/m a TEM cellás

13 13. oldal vizsgálati módszernél; 60 ma áramlökéses (BCI = "bulk current injection") vizsgálati módszernél és 30 Volt/m szabadtéri (angol: "free field" vagy francia: "illumination en champ") vizsgálati módszernél, a MHz frekvenciasáv 90%-án belül, és minimum 50 Volt/m a 150 mm-es sávos vizsgálati módszernél; 12,5 Volt/m a 800 mm-es sávos vizsgálati módszernél; 62,5 Volt/m a TEM cellás vizsgálati módszernél; 50 ma áramlökéses (BCI) vizsgálati módszernél és 25 Volt/m a szabadtéri vizsgálati módszernél a teljes MHz frekvenciasávon belül A típusát képviselõ ESA-t, ha a 9. Melléklet szerinti vizsgálatok során nem észlelnek teljesítmény-csökkenést az immunitással összefüggõ funkciók tekintetében, úgy kell tekinteni, hogy teljesítette az immunitásra vonatkozó követelményeket A tápvezetékek mentén keletkezett átmeneti zavarok elleni védettségre vonatkozó követelmények Vizsgálati módszer A típusát képviselõ ESA immunitását vizsgálják a 10. Mellékletben leírt ISO , második kiadás módszerei szerint, az 1. Táblázatban megadott értékeknek megfelelõen. Vizsgálati Immunitási Berendezések funkcionális státusza impulzus vizsgálati Immunitás függõ szám szint funkciókhoz viszonyítva 1 III C D 2a III B D 2b III C D 3a/3b III A D 4 III B (ESA-ra amelynek mûködnie kell a motor indítási fázisai alatt) C (egyéb ESA-ra) 1. Táblázat:ESA immunitás 6.9. Átvezetett zavarásokra vonatkozó követelmények Vizsgálati módszer Nem viszonyítva az immunitás függõ funkciókhoz A típusát képviselõ ESA zavarást vizsgálják a 10. Mellékletben leírt ISO , második kiadás módszere(i) szerint, az 2. Táblázatban megadott értékeknek megfelelõen. Impulzus amplitúdó polaritása Maximálisan megengedett impulzus amplitúdó A 12 Voltos jármûberendezésekre D A 24 Voltos jármûberendezésekre Pozitív Negatív Táblázat: Maximálisan megengedett impulzus-amplitúdó

14 14. oldal Kivételek Ha a jármû vagy az elektromos/elektronikus rendszer vagy az ESA nem tartalmaz elektronikus 9 khz-nél nagyobb üzemi frekvenciájú oszcillátort, úgy kell tekinteni, hogy megfelel a fenti vagy bekezdések és az 5. és 8. Mellékletek követelményeinek Nem kell vizsgálni az elektromágneses sugárzással szembeni immunitás szempontjából az olyan jármûveket, amelyekben nincsenek immunitással kapcsolatos funkciójú elektromos/elektronikus rendszerek, és ezeket úgy kell tekinteni, mint amelyek megfelelnek a jelen Elõírás fenti 6.4. bekezdésének és 6. Mellékletének Az olyan ESA-kat, amelyeknek nincsenek immunitással kapcsolatos funkcióik, nem kell vizsgálni védettség tekintetében, és úgy kell tekinteni, mint amelyek megfelelnek a jelen Elõírás fenti 6.7. bekezdésének és a 9. Mellékletének Elektrosztatikus kisülés Gumiabroncsokkal ellátott jármûveknél, a jármû karosszériáját/alvázát úgy kell tekinteni, mint elektromosan szigetelt szerkezetet. A jármû külsõ környezetével összefüggõ jelentõs elektrosztatikus erõk csak abban a pillanatban ébredhetnek, amikor a bennülõk be- vagy kiszállnak a jármûbõl. Minthogy a jármû ezekben a pillanatokban álló helyzetben van, típusjóváhagyás elektrosztatikus kisülésre nem szükséges Vezetett sugárzás Nem kell zavarás szempontjából vizsgálni, és úgy kell tekintetni, hogy megfelelnek a 6.9. bekezdésnek azok az ESA-k, amelyeknek nincs elektromos kapcsolatuk, nincs kapcsolójuk illetve nincs induktív terhelésük A vevõk funkciócsillapítása a védettségi vizsgálat alatt, amikor a vizsgálati jel a vevõ sávszélességén belül van (RF mentes sáv) ahogyan azt az összehangolt nemzetközi EMC szabvány a specifikus rádió szolgáltatásra/termékre meghatározta, nem vezet szükségszerûen hibafeltételekhez Az RF adókat sugárzási módban kell vizsgálni. Az igényelt emissziókat (pl. az RF adókét) a szükséges sávszélességen belül és a sáv emissziókon kívül nem veszik figyelembe a jelen Elõírás szempontjából "Szükséges sávszélesség": a sugárzás egy adott kategóriájára, a frekvenciasáv szélessége, amely éppen elegendõ ahhoz, hogy meghatározott feltételek szerint (ITU Rádió Elõírások, 1. Cikkely, No ) biztosítsa az információáramlás sebességét és minõségét "Sávon kívüli emissziók": Sugárzás egy frekvencián vagy frekvenciákon, közvetlenül a szükséges sávszélességen kívül, ami a modulációs folyamatból származik, de kizárva a hamis emissziókat. (ITU Rádió Elõírások, 1. Cikkely, No ) "Hamis emisszió": Minden modulációs folyamatban vannak járulékos, nem kívánatos jelek. Ezek gyûjtõnéven, a hamis emissziók". A hamis emissziók olyan frekvencián vagy frekvenciákon vannak, amelyek a szükséges sávszélességen kívül esnek és a szintjük anélkül csökkenthetõ, hogy az befolyásolná a megfelelõ információ átvitelt. A hamis emissziók közé tartoznak a harmonikus emissziók, a parazitikus emissziók, intermodulációs termékek és frekvencia-átalakító termékek, de kizárva a sávon kívüli emissziókat (ITU Rádió Elõírások, 1. Cikkely No ).

15 15. oldal 7. A JÁRMÛ TÍPUSJÓVÁHAGYÁSÁNAK AZ ELEKTROMOS / ELEKTRONIKUS ALEGYSÉG KIEGÉSZÍTÉSÉT VAGY HELYETTESÍTÉSÉT KÖVETÕ MÓDOSÍTÁSA VAGY KITERJESZTÉSE 7.1. Ha a jármû gyártója típusjóváhagyást kapott egy jármû berendezésére és olyan kiegészítõ vagy helyettesítõ elektromos/elektronikus rendszert vagy ESA-t kíván felszerelni, amely a jelen Elõírás szerint korábban már jóváhagyást kapott, és amelyet azonos feltételekkel fog felszerelni, a jármû jóváhagyását további vizsgálat nélkül kiterjeszthetik. A kiegészítõ vagy helyettesítõ elektromos/elektronikus rendszert vagy ESA-t mint a jármû részét kell figyelembe venni a jóváhagyott típussal egyezõ gyártmány megfelelõsége szempontjából Ha a kiegészítõ vagy helyettesítõ részt nem hagyták jóvá a jelen Elõírás szerint, és ha a vizsgálatot szükségesnek ítélik, az egész jármûvet akkor kell megfelelõnek tekinteni, ha az új vagy módosított rész az összehasonlító vizsgálat során a 6. bekezdés követelményeinek megfelel, és így az új rész valószínûleg nem gyakorol kedvezõtlen hatást a jármû típusának megfelelõségére A jármû gyártója által a jóváhagyott jármûben végzett, más elõírásoknak megfelelõ, szabványos háztartási vagy üzleti, nem hordozható távközlési berendezéssel történõ kiegészítés, és amelynek beépítése, helyettesítése vagy eltávolítása a berendezés vagy a jármû gyártójának ajánlása szerint történik, nem hatálytalanítja a jármû jóváhagyását. Ez nem zárja ki, hogy a jármû gyártója távközlési berendezést szereljen fel az ilyen távközlési berendezés gyártója és/vagy gyártói által kifejlesztett megfelelõ beszerelési utasítás szerint. A jármû gyártója (ha a vizsgáló hatóság kéri) bizonyítsa, hogy az ilyen adók nem befolyásolják kedvezõtlenül a jármû teljesítményét. Ez azt jelenti, hogy ilyen energiaszintnél és beszerelésnél a jelen Elõírás védettségi szintje elegendõ védelmet nyújt, ha egyedül csak ez az átvitel van, pl. az egyidejû átvitelt a 6. bekezdésben meghatározott vizsgálatokkal kizárták. A jelen Elõírás nem engedi meg a távközlési adók használatát akkor, amikor ilyen berendezésre vagy használatára más követelményeket alkalmaznak. 8. A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL MEGEGYEZÕ KIVITELÛ GYÁRTMÁNY A jóváhagyott típussal egyezõ gyártás a következõ követelményekkel feleljen meg annak, amit az Egyezmény 2. Függeléke (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2) megállapít: 8.1. A jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûvet, részegységeiket vagy az ESA-t úgy kell legyártani, hogy megfeleljenek a fenti 6. bekezdésben megállapított követelmények szerint jóváhagyott típusnak A jármû, részegysége vagy a külön mûszaki egység gyártásának megfelelõségét a jelen Elõírás 3A. vagy 3B. Mellékletében megállapított típusjóváhagyásról szóló értesítés nyomtatványában levõ adatok alapján kell ellenõrizni Ha az illetékes hatóság nincs megelégedve a gyártó ellenõrzési eljárásával, az alábbi és bekezdéseket kell alkalmazni Amikor a sorozatból kivett jármû, részegység vagy ESA megfelelõségét vizsgálják, a gyártmányt a szélessávú elektromágneses zavarásokra és a keskenysávú elektromágneses zavarásokra vonatkozó jelen Elõírás követelményei szerintinek kell megítélni, ha a mért szintek nem haladják meg a , , és a értelem szerint - bekezdésekben elõírt referencia-határértékeket többel, mint 4 db (60%) Ha a sorozatból kivett jármû, részegység vagy ESA megfelelõségét megvizsgálták, a gyártmányt az elektromágneses sugárzás elleni védettségre vonatkozó jelen Elõírás

16 16. oldal követelményei szerint megfelelõnek kell ítélni, ha a jármû vagy ESA közvetlen vezérlése nem mutat semmilyen olyan elváltozást, amelyet a gépjármûvezetõ vagy más úthasználó észlelhet, amikor a jármû a 6. Melléklet 4. bekezdésében meghatározott állapotban van és Volt/m értékben kifejezett, a fenti bekezdésben leírt 80 % térerõnek van kitéve Ha a sorozatból kivett alkatrész, vagy különálló mûszaki egység megfelelõségét vizsgálják, a gyártmányt, a zavarások és a sugárzás elleni védettségre vonatkozó jelen Elõírás követelményei szerint, megfelelõnek kell ítélni, ha az alkatrész vagy a különálló mûszaki egység nem mutat az immunitással kapcsolatos funkciók vonatkozásában teljesítmény-csökkenést, a bekezdésben megjelölt szintekig és nem lépi túl a bekezdésben megadott értékeket. 9. ELJÁRÁS JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTMÁNY ESETÉRE 9.1. Valamely jármûtípus, részegység vagy külön mûszaki egység jelen Elõírás szerint megadott jóváhagyása visszavonható, ha a fenti 6. bekezdésben lefektetett követelmények nem teljesülnek, vagy ha a kiválasztott jármû a 6. bekezdés szerinti vizsgálaton nem felel meg Ha az Egyezmény jelen Elõírását alkalmazó egyik Szerzõdõ Fél visszavon egy korábban megadott jóváhagyását, akkor errõl azonnal értesítse a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet az Elõírás 3A. számú és 3B. Melléklete szerinti nyomtatványon. 10. A GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûtípus vagy ESA gyártását, akkor errõl értesítse a jóváhagyást megadó hatóságot. Az ilyen értesítés kézhezvétele után ez a hatóság tájékoztassa errõl az évi Egyezménynek ezt az Elõírását alkalmazó többi Szerzõdõ Felet az Elõírás 3A számú és 3B Melléklete szerinti nyomtatványon. 11. A JÁRMÛ VAGY AZ ESA MÓDOSÍTÁSA ÉS A JÓVÁHAGYÁS KITERJESZTÉSE 11.1 A jármû vagy ESA típusának bármilyen módosításáról értesíteni kell azt a hatóságot, amelyik a jármûtípust jóváhagyta. Ez a hatóság ilyenkor a következõket teheti: vagy úgy találja, hogy a végrehajtott módosításoknak nincs számottevõen kedvezõtlen hatásuk, és így a jármû vagy az ESA még mindig kielégíti az elõírt követelményeket, vagy újabb vizsgálati jegyzõkönyvet kér a vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálattól A jóváhagyás megerõsítésérõl vagy elutasításáról, a módosítás adatainak feltüntetésével együtt értesíteni kell az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a fenti 4. bekezdés szerinti eljárással A jóváhagyás kiterjesztését engedélyezõ illetékes hatóság adjon külön sorozatszámot a jóváhagyás kiterjesztésérõl általa készített értesítõnek, és tájékoztassa errõl az évi Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 3A. számú és 3B. Mellékletében csatolt minta szerinti értesítõvel.

17 17. oldal 12. ÁTMENETI INTÉZKEDÉSEK A 03 sorozatszámú módosítások hatálybalépésének hivatalos idõpontjától, ezt az Elõírást alkalmazó egyetlen Szerzõdõ Fél se utasítsa el jóváhagyás megadását a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosított változata szerint hónappal a 03 sorozatszámú módosításokkal módosított jelen Elõírás hatálybalépésének hivatalos idõpontja után, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek csak akkor adják meg a típusjóváhagyásokat, ha a jóváhagyandó jármûtípus, alkatrész vagy különálló mûszaki egység teljesíti a 03 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Elõírás követelményeit A jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek ne utasítsák vissza a jóváhagyás kiterjesztéseinek megadását a jelen Elõírás korábbi sorozatszámú módosításai értelmében hónappal a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításainak hatálybalépése után, a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek visszautasíthatják a jelen Elõírás 03 sorozatszámú módosításának követelményeit nem teljesítõ jármû, alkatrész vagy különálló mûszaki egység elsõ nemzeti regisztrációját (elsõ üzembe helyezés). 13. A JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATOKÉRT FELELÕS MÛSZAKI SZOLGÁLATOK ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁGOK NEVEI ÉS CÍMEI Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket. 1. Függelék Szabványok felsorolása, amelyekre a jelen Elõírásban hivatkozás történt 1. CISPR 12 "Jármû-, motorcsónak- és szikragyújtású motor által hajtott készülékeknél keltett rádiózavar-jellemzõk Határértékek és mérési módszerek", 1. Módosítás, ötödik kiadás CISPR "Követelmények a rádiózavart és az immunitást mérõ készülékre és a módszerekre vonatkoznak 1. Rész: Rádiózavar és immunitásmérõ készülék", kiadás. 3. CISPR 25 "A rádiózavar jellemzõk mérési határértékei és módszerei a jármûfedélzeten a vevõkészülékek védelmére, 2002, második kiadás. 4. ISO "Közúti jármûvek Vezetésbõl és kapcsolásból származó elektromos zavarás 1. Rész: Meghatározások és általános szempontok", második kiadás. 5. ISO "Közúti jármûvek Vezetésbõl és kapcsolásból származó elektromos zavarás 2. Rész: Elektromos tranziens átvezetés a tápvezetékek mentén csak 12 V vagy 24 V tápfeszültséggel rendelkezõ jármûveken", második kiadás. 6. ISO "Vizsgáló és hitelesítõ laboratóriumokra vonatkozó általános versenyképességi követelmények", elsõ kiadás. 7. ISO "Közúti jármûvek keskenysávú elektromágneses energia által okozott elektromos zavarások Jármûvizsgálati módszerek": Part 1: Általános rész és fogalom meghatározások (ISO , harmadik kiadás 2005);

18 18. oldal Part 2: Jármûvön kívüli zavarforrás (ISO , harmadik kiadás); Part 4: Áramlökés (BCI) (ISO , elsõ kiadás). 8. ISO "Közúti jármûvek keskenysávú elektromágneses energia által okozott elektromos zavarások Alkatrész vizsgálati módszerek": Part 1: Általános rész és fogalom meghatározások (ISO , harmadik kiadás); Part 2: Szigetelt falú kamra (ISO , második kiadás); Part 3: TEM (Transverse Electromagnetic Mode) cella (ISO , harmadik kiadás); Part 4: Áramlökés (BCI) (ISO , harmadik kiadás); Part 5: Sávos stripline módszer (ISO , második kiadás). 9. ITU Rádió Elõírások, évi kiadás Jármû szélessávú határértékei Távolság az antenna és a jármû között: 10 m Frekvencia megahertzben logaritmus léptékben (lásd a bekezdést)

19 19. oldal 2. Függelék Jármû szélessávú határértékei Távolság az antenna és a jármû között: 10 m E (dbµv/m)határérték F (MHz) frekvenciánál MHz MHz 400 1,000 MHz E = 32 E = log (F/75) E = 43 Jármû zavarás határérték Szélessávú típusjóváhagyási határérték - 10m E (dbµv/m) ,000 F (MHz) 0 Frekvencia - megahertz - logaritmikus (Lásd a jelen Elõírás bekezdését)

20 20. oldal 3. Függelék Jármû szélessávú vonatkoztatási határértékei Antenna-jármû távolság: 3 m E (dbµv/m) határérték F (MHz) MHz MHz 400 1,000 MHz E = 42 E = log (F/75) E = 53 Jármû zavarás határérték 60 Szélessávú típusjóváhagyási határérték - 3 m Quasi-csúcs detektor khz 50 E (dbµv/m) ,00 1,000 F (MHz) Frekvencia - megahertz - logaritmikus Quasi-csúcs detektor-120 khz (Lásd a jelen Elõírás bekezdését)

21 21. oldal 4. Függelék Jármû keskenysávú referencia értékek Antenna-jármû távolság : 10 m E (dbµv/m) határérték F (MHz) frekvenciánál MHz MHz 400 1,000 MHz E = 22 E = log (F/75) E = 33 Jármûzavarás határérték Keskenysávú típusjóváhagyási határérték - 10 m 60 Átlagos detektor khz sávszélesség 50 E (dbµv/m) ,000 F (MHz) Frekvencia - megahertz - logaritmikus Átlagos detektor 120 khz sávszélesség (Lásd a jelen Elõírás bekezdését)

22 22. oldal 5. Függelék Jármû keskenysávú referencia határértékek Antenna-jármû távolság : 3 m E (dbµv/m)határérték F (MHz) frekvenciánál MHz MHz 400 1,000 MHz E = 32 E = log (F/75) E = 43 Jármûzavarás határérték Keskenysávú típusjóváhagyási határérték - 3 m Átlagos detektor khz sávszélesség E (dbµv/m) , F (MHz) Frekvencia - megahertz - logaritmikus Átlagos detektor 120 khz sávszélesség (Lásd a jelen Elõírás bekezdését)

23 23. oldal 6. Függelék Elektromos/elektronikus alegység Szélessávú referencia határértékek E (dbµv/m) határérték F (MHz) frekvenciánál MHz MHz 400 1,000 MHz E = log (F/30) E = log (F/75) E = 63 ESA zavarás határérték Szélessávú típusjóváhagyási határérték - 1 m Quasi-csúcs detektor khz sávszélesség E (dbµv/m) , F (MHz) kvencia - megahertz - logaritmikus Fre (Lásd a jelen Elõírás bekezdését)

24 24. oldal 7. Függelék Electromos/elektronikus alegység Keskenysávú referencia határértékek E (dbµv/m) határérték F (MHz) frekvenciánál MHz MHz 400 1,000 MHz E = log (F/30) E = log (F/75) E = ESA zavarás határérték Keskenysávú típusjóváhagyási határérték - 1 m 60 E (dbµv/m) , F (MHz) Frekvencia - megahertz - logaritmikus (Lásd jelen Elõírás bekezdését)

25 25. oldal 1. Melléklet A JÓVÁHAGYÁS MEGJELÖLÉSEINEK PÉLDÁI A minta (lásd a jelen Elõírás 5.2. bekezdését) a a/2 E4 a/3 10R a = legkevesebb 8 mm A jármûvön vagy az ESA-n feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust az elektromágneses kompatibilitás szempontjából Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 10. számú Elõírás szerint jóváhagyási számon. A jóváhagyási szám azt jelzi, hogy a jóváhagyás a 03 sorozatszámú felülvizsgálattal módosított 10. számú Elõírás követelményeinek megfelelõen történt. "B" minta (lásd a jelen Elõírás 5.2. bekezdését) a/ a a/2 E4 a/3 a/ a/3 a/3 a = legkevesebb 8 mm A jármûvön vagy ESA-n feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust Hollandiában (E4) hagyták jóvá az elektromágneses kompatibilitás szempontjából a 10. számú és a 33. számú Elõírás / szerint. A jóváhagyási számok azt jelzik, hogy a megfelelõ jóváhagyások idõpontjában a 10. számú Elõírás már tartalmazta a 03 sorozatszámú módosításokat, míg a 33. számú Elõírás még eredeti formájában volt. / A második Elõírás száma csupán példaként szolgál.

26 26. oldal "2A. Melléklet ADATLAP JÁRMÛVEK TÍPUSJÓVÁHAGYÁSÁHOZ ELEKTROMÁGNESES KOMPATIBILITÁSUK SZEMPONTJÁBÓL A következõ adatlapot három példányban kell benyújtani a tartalomjegyzékkel együtt. Minden rajzot megfelelõ méretarányban és elegendõen részletezve kell benyújtani A4 méretben vagy ilyen méretre összehajtva. Fényképek ha ilyenek vannak legyenek kellõen részletesek. Ha a rendszereknek, részegységeknek vagy a külön mûszaki egységeknek elektronikus vezérlése van, úgy ezek mûködésére vonatkozó tájékoztatást is be kell nyújtani. ÁLTALÁNOS 1. Gyártmány (a gyártó kereskedelmi neve): Típus: 3. Jármûkategória: A gyártó neve és címe:..... A meghatalmazott képviselõ - ha van - neve: Összeszerelõ üzem(ek) címe(i):..... A JÁRMÛ ÁLTALÁNOS KONSTRUKCIÓS JELLEMZÕI 6. Fénykép(ek) és/vagy rajz(ok) a típust képviselõ jármûrõl:.. 7. A motor helyzete és elrendezése:... MOTOR 8. Gyártó: A motor gyártójának kódja, amint a motoron megjelölték:. 10. Belsõégésû motor: 11. Mûködési elv: vezérelt gyújtás / kompressziós gyújtás, négyütemû /kétütemû 1/ 12. A hengerek száma és elrendezése: Tüzelõanyag-ellátás 14. Tüzelõanyag befecskendezéssel (kizárólag kompressziós gyújtás): igen/nem 1 / 15. Elektronikus vezérlõegység: 16. Gyártmány (ok) A rendszer leírása: Tüzelõanyag befecskendezéssel (kizárólag vezérelt gyújtás): igen/nem 1 / 19. Elektromos rendszer: 20. Névleges feszültség:. V, pozitív/negatív testelés 1 / 21. Generátor: 22. Típus: Gyújtás: 24. Gyártmány(ok):... 1/ A nem szükségeset kihúzni!

27 27. oldal 25. Típus(ok): Mûködési elv: LPG tüzelõanyag rendszer: igen/nem 1 / 28. Elektronikus motorvezérlõ egység LPG tüzelõanyag ellátásra: 29. Gyártmány(ok): Típus(ok): NG tüzelõanyag ellátás: igen/nem 1 / 32. Elektronikus motorvezérlõ egység NG tüzelõanyag ellátásra: 33. Gyártmány(ok): Típus(ok): Elektromotor: 36. Típus (indítás, gerjesztés): Névleges feszültség:..... Gázüzemû motorok (más elrendezés esetében, mellékelje a megfelelõ információt) 38. Elektronikus vezérlõegység (ECU): 39. Gyártmány(ok): Típus(ok):.... ERÕÁTVITEL 41. Típus (mechanikus, hidraulikus, elektromos, stb.):. 42. Az elektromos/elektronikus alkatrészek rövid leírása (ha van):... FELFÜGGESZTÉS 43. Az elektromos/elektronikus alkatrészek rövid leírása (ha van):... KORÁNYZÁS 44. Az elektromos/elektronikus alkatrészek rövid leírása (ha van):... FÉKEK 45. Blokkolásgátló rendszer: van/nincs/opcionális 1 / 46. Blokkolásgátló rendszerrel rendelkezõ jármûveknél a rendszer mûködésének leírása (beleértve minden elektronikus részt), elektromos blokkdiagram, hidraulikus vagy pneumatikus vezetékkör tervrajza:.. KAROSSZÉRIA 47. Karosszéria típusa: Felhasznált anyagok és gyártási módszerek: Karosszéria típusa: 50. Ha van, az ablakemelõ készülék elektromos/elektronikus részegységeinek rövid leírása: Visszapillantó tükör (mindegyik tükör állása):. 52. Az állító rendszer elektronikus részegységeinek rövid leírása (ha ilyen van): Biztonsági övek és/vagy más elõrebukás-gátló rendszerek: 54. Elektromos/elektronikus részegységek rövid leírása (ha ilyen van): Rádió-zavarszûrés: 56. A motorházat képezõ karosszéria és az ehhez legközelebbi utastér részeinek alakja és e részeket képezõ anyagok leírása és rajzai/fényképei:..

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: a Bizottság.../.../EU felhatalmazáson alapuló rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: a Bizottság.../.../EU felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.12.8. C(2014) 9198 final ANNEXES 15 to 16 MELLÉKLETEK a következőhöz: a Bizottság.../.../EU felhatalmazáson alapuló rendelete a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44. E/ECE/324 }Rev.1/Add.43/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1995. június 5. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK 2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai

Részletesebben

} Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 124. Elõírás

} Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 124. Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.2/Add.123 2005. április 6. ENSZ-EGB 124. Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1.

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. Mechanikus kapcsoló a traktor és a vontatmány között : olyan

Részletesebben

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését:

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését: Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 83. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések járművek jóváhagyására vonatkozóan a kibocsátott szennyezőanyagok tekintetében a motor üzemanyagigénye

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49. 1 E/ECE/324 EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN

Részletesebben

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése 20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése (Eljárás száma: TB-78/15) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ I. KÖTET AZ AJÁNLAT ÖSSZEÁLLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, DOKUMENTUMMINTÁK

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.10. Fejezet. Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.10. Fejezet. Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.1.10. Fejezet Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva

Részletesebben

A csatlakozási okmány 20. cikkében hivatkozott lista

A csatlakozási okmány 20. cikkében hivatkozott lista II. MELLÉKLET A csatlakozási okmány 20. cikkében hivatkozott lista 1. AZ ÁRUK SZABAD MOZGÁSA A. GÉPJÁRMŰVEK 1. 31970 L 0156: A Tanács 1970. február 6-i 70/156/EGK irányelve a gépjárművek és pótkocsijaik

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 17.11.2008 COM(2008) 690 végleges 2008/0213 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a kerekes mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok

Részletesebben

AME 55 Szelepmozgató motor. Vízoldali beavatkozókhoz AME 55

AME 55 Szelepmozgató motor. Vízoldali beavatkozókhoz AME 55 Kivitel Alkalmazás, Illeszthetõség Típusválaszték, tartozékok s Működtető fesz. Rendelési szám mûszaki adatok 55 24 V~ 082H022 Az AME 55 szelepmeghajtó motorokat VL 2, VL vagy VFS 2 szelepekhez használjuk

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.7. Fejezet. Testhang érzékelők követelmények

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.7. Fejezet. Testhang érzékelők követelmények BIZTONSÁGTECHNIAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI OCÁZATO EZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.1.7. Fejezet Testhang érzékelők követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva 0 Testhang

Részletesebben

Janklovics Zoltán. Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712. janklovics@t-online.hu Túlfeszültség-védelem, EMC

Janklovics Zoltán. Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712. janklovics@t-online.hu Túlfeszültség-védelem, EMC Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712 janklovics@t-online.hu 1 Távközlő hálózatok villámvédelme Tematika - A hálózatban fellépő túlfeszültségek, - Védelmi módszerek, - A hálózatvédelem

Részletesebben

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére A Control Techniques Plc, mint a hajtástechnika vezetõ világcége fontosnak tartja, hogy a legkorszerûbb technológia felhasználásával

Részletesebben

AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ MEGAKADÁLYOZÁSÁRÓL A BUDAPEST-FOLYAMAT ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN, PRÁGÁBAN, 1997 OKTÓBER 14-ÉN ÉS 15-ÉN TARTOTT MINISZTERI KONFERENCIÁN

AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ MEGAKADÁLYOZÁSÁRÓL A BUDAPEST-FOLYAMAT ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN, PRÁGÁBAN, 1997 OKTÓBER 14-ÉN ÉS 15-ÉN TARTOTT MINISZTERI KONFERENCIÁN AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ MEGAKADÁLYOZÁSÁRÓL A BUDAPEST-FOLYAMAT ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN, PRÁGÁBAN, 1997 OKTÓBER 14-ÉN ÉS 15-ÉN TARTOTT MINISZTERI KONFERENCIÁN ELFOGADÁSRA KERÜLT AJÁNLÁSOK Ülésezve Prágában, 1997.

Részletesebben

a NAT-6-0035/2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-6-0035/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület KIEGÉSZÍTÕ RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-6-0035/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A Magyar Elektrotechnikai Ellenõrzõ Intézet Kft. (1132 Budapest, Váci út 48/a-b) akkreditált mûszaki

Részletesebben

ProMinent dulco flex DF2a

ProMinent dulco flex DF2a Szerelési és üzemeltetési utasítás ProMinent dulco flex DF2a HU A1666 A1666 Először teljesen olvassa át az üzemeltetési útmutatókat. Ne dobja el. A telepítési- vagy kezelési hibák következtében fellépő

Részletesebben

E1 - E1A E1BOX vezérlő panel 230 V~ egymotoros automatikákhoz, beépített rádióval

E1 - E1A E1BOX vezérlő panel 230 V~ egymotoros automatikákhoz, beépített rádióval E1 - E1A E1BOX vezérlő panel 230 V~ egymotoros automatikákhoz, beépített rádióval Szerelési útmutató Verzió: 09/2013 Dátum: 2013 szeptember Készítette: Kovács Attila -2- -3- - 4 - ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LED megvilágító-készlet LI 900

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LED megvilágító-készlet LI 900 ČESKY БЪЛГАРСКИ MAGYAR POLSKI HRVATSKI ΕΛΛΗΝΙΚΗ SUOMI DANSK NORSK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LED megvilágító-készlet LI 900 7. kiadás / 2015 12 HAAG-STREIT AG, 3098 Koeniz, Switzerland - HS-Doc. no. 1500.7220591.04070

Részletesebben

RAB21. Tipikus felhasználások: Közületi épületek Lakóépületek Kisebb ipari létesítmények

RAB21. Tipikus felhasználások: Közületi épületek Lakóépületek Kisebb ipari létesítmények 3 016 RAB21 Helyiségtermosztátok 2-csöves fan coil készülékekhez RAB21.1 RAB21 Helyiségtermosztát fűtéshez vagy hűtéshez Átváltási funkcióval (külső termosztáttal automatikusan) 2-pont szabályozás Manuális

Részletesebben

16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA. Összeállította: Gál István

16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA. Összeállította: Gál István 16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Összeállította: Gál István 2 A közúti közlekedésre gyártott különböző járművek világító és fényjelző berendezéseire meghatározott

Részletesebben

A típusszámok felépítése

A típusszámok felépítése Háromfázisú feszültségrelé K8AB-PW Ideális választás háromfázisú tápellátások figyelésére ipari berendezéseknél és készülékeknél. 3 vagy 4 vezetékes tápellátások túlfeszültségének és feszültségesésének

Részletesebben

7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló

7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló 7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló 7.1. Áttekintés Igény esetén a tároló szállítható egy polipropilén rétegelválasztó lemezzel, mely segítségével a fels és az alsó tárolótartomány termikus

Részletesebben

REX OPERÁTORÚ AUTOMATA TOLÓAJTÓK FELÉLESZTÉSI, ÜZEMBE HELYEZÉSI, BESZABÁLYOZÁSI UTASÍTÁSA

REX OPERÁTORÚ AUTOMATA TOLÓAJTÓK FELÉLESZTÉSI, ÜZEMBE HELYEZÉSI, BESZABÁLYOZÁSI UTASÍTÁSA REX OPERÁTORÚ AUTOMATA TOLÓAJTÓK FELÉLESZTÉSI, ÜZEMBE HELYEZÉSI, BESZABÁLYOZÁSI UTASÍTÁSA Változat: 04/2002 Dátum: Összeállította: 2002 március Dvorák László - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - - 6 - - 7 - ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A típusszámok felépítése

A típusszámok felépítése Egyfázisú feszültségrelé K8AB-VW Ideális választás a feszültség figyelésére ipari berendezéseknél és készülékeknél. és feszültségesés egyidejű figyelése. Független beállítások és kimenetek a feszültségcsökkenés

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 7216 1300 09/2005 HU (HU) Szakcég részére Szerelési és karbantartási utasítás Logamax plus GB022-24/24K kondenzációs gázkazán Szerelés és karbantartás elõtt kérjük, gondosan olvassa el 10 1 2 11 12 13

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49. 1 E/ECE/324 EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN

Részletesebben

73R típusú vezérlő panel 24 V= egymotoros automatikákhoz, 433,92 MHz es beépített, négyfunkciós rádióval. Szerelési útmutató

73R típusú vezérlő panel 24 V= egymotoros automatikákhoz, 433,92 MHz es beépített, négyfunkciós rádióval. Szerelési útmutató 73R típusú vezérlő panel 24 V= egymotoros automatikákhoz, 433,92 MHz es beépített, négyfunkciós rádióval Szerelési útmutató - 2 - - 3 - ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK Ez a szerelési utasítás csak

Részletesebben

CTR 32 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására.

CTR 32 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására. CTR 32 VEZÉRLÉS Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására. HASZNÁLAT FIGYELEM: mielőtt a vezérlést használatba helyezné, ügyeljen arra,

Részletesebben

DT1100 xx xx. Galvanikus leválasztó / tápegység. Kezelési útmutató

DT1100 xx xx. Galvanikus leválasztó / tápegység. Kezelési útmutató Galvanikus leválasztó / tápegység Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...4 1.1. Rendeltetése... 4 1.2. Célcsoport... 4 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 4 2. Biztonsági útmutató...5

Részletesebben

SYSTEM KAN-therm Press mûszaki ismertetõ és termék katalógus

SYSTEM KAN-therm Press mûszaki ismertetõ és termék katalógus 2 SYSTEM KAN-therm Press mûszaki ismertetõ és termék katalógus ISO 9001 : 2000 Szerzõi jog KAN Sp. z o.o. Minden jog fenntartva. A KAN Sp. z o.o. kiadványokban szöveg, képek, grafika és elrendezés szerzõijog

Részletesebben

SERVO-DRIVE. Szerelési útmutató

SERVO-DRIVE. Szerelési útmutató SERVO-DRIVE Szerelési útmutató Áttekintés Szerelési útmutató használata Biztonság alapelv Rendeltetésszerű használat Biztonsági utasítás Szerkezeti változtatások és pótalkatrészek Gondoskodás Standard

Részletesebben

b) úgy alakítottak ki, hogy a kerekesszékben helyet foglaló mozgáskorlátozott személy szállítására alkalmas legyen, továbbá c) az autóbusz

b) úgy alakítottak ki, hogy a kerekesszékben helyet foglaló mozgáskorlátozott személy szállítására alkalmas legyen, továbbá c) az autóbusz 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben, valamint a közlekedési,

Részletesebben

2007.6.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 161/33

2007.6.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 161/33 2007.6.22. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 161/33 A BIZOTTSÁG 706/2007/EK RENDELETE (2007. június 21.) a járművek EK-típusjóváhagyására vonatkozó közigazgatási rendelkezéseknek és egyes légkondicionáló

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO TARTALOM Üdvözöljük a világunkban! 1.1 Megfelelőségi nyilatkozat 2.1 Biztonság 3.1 Gondosság 4.1 Főmenü 5.1 Tengelybeállítás

Részletesebben

E2 vezérlő egység, 2db, kétmotoros 230 V~ automatikákhoz, beépített rádióval

E2 vezérlő egység, 2db, kétmotoros 230 V~ automatikákhoz, beépített rádióval E2 vezérlő egység, 2db, kétmotoros 230 V~ automatikákhoz, beépített rádióval Szerelési útmutató Verzió: 05/2010 Dátum: 2010 november Rev: 2010.07.19 alapján Fordította: Dvorák László - 2 - - 3 - ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv

Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv EKBUHAA6V3 EKBUHAA6W1 2 230 1 1x 1 2 2x 3 1x 535 1 2 3 85 170 350 4 266 575 220 500 415 3 4 EKBUHAA6V3 EKBUHAA6W1 Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv Tartalom

Részletesebben

Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690

Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690 Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690 Rádiófrekvenciás azonosító rendszer mikrohullámú kommunikációhoz 600 Kb/s sebességen 5 méterig Mikrohullámú kommunikáció 5 méterig a 2450 MHz-es sávban

Részletesebben

2010.4.10. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/1. (Nem jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

2010.4.10. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/1. (Nem jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2010.4.10. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/1 II (Nem jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2010/22/EU IRÁNYELVE (2010. március 15.) a mezőgazdasági és erdészeti traktorok típusjóváhagyására

Részletesebben

2-pont szabályozás Kapcsolási feszültség AC 24 250 V

2-pont szabályozás Kapcsolási feszültség AC 24 250 V 3 562 RAA21.. Használható csak fűtéshez vagy csak hűtéshez 2-pont szabályozás Kapcsolási feszültség AC 24 250 V Felhasználás Az RAA21.. helyiségtermosztát csak fűtés vagy csak hűtés szabályozására használható,

Részletesebben

Használati és szerelési útmutató

Használati és szerelési útmutató Használati és szerelési útmutató Hidromasszázs zuhanykabin GIBRALTAR www.kerra.pl Használati és szerelési útmutató Hidromasszázs zuhanykabin GIBRALTAR Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta. A szerelés

Részletesebben

SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló. Használati utasítás Magyar

SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló. Használati utasítás Magyar SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Áramütésveszély! Az

Részletesebben

WV1W Vízelzáró vezérlő. Használati utasítás Magyar

WV1W Vízelzáró vezérlő. Használati utasítás Magyar WV1W Vízelzáró vezérlő Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Áramütésveszély! Az eszközt a telepítés

Részletesebben

Mindenre van magyar megoldás

Mindenre van magyar megoldás BUSZVILÁG CAMION TRUCK&BUS 2008/11 71 BUSZGYÁRTÁS ÚJ AUTÓBUSZTÍPUSOK A KRAVTEX KFT.-TÔL Mindenre van magyar megoldás CREDO EN 12 ELÔVÁROSI, CREDO LH 12 INTERCITY Mindenre van magyar megoldás ezt kívánja

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN 6 o VÉSZVILLOGÓ 183 o HA A MOTOR TÚLMELEGEDET 183 o AZ AUTOMATA SEBESSÉGVÁLTÓ o TÚLMELEGEDÉSE 184 o A GÉPKOCSI MEGEMELÉSE ÉS A KEREKEK CSERÉJE 184 o Az emelõ helye 184 o Pótkerék

Részletesebben

62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet. az elektromágneses összeférhetőségről

62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet. az elektromágneses összeférhetőségről 1. oldal 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet az elektromágneses összeférhetőségről A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában, valamint az elektronikus hírközlésről szóló 2003.

Részletesebben

CTR 31 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy motorra, 230 V, AC; egy fázisú, tolókapu és garázskapu mozgatására, végálláskapcsolók nélkül.

CTR 31 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy motorra, 230 V, AC; egy fázisú, tolókapu és garázskapu mozgatására, végálláskapcsolók nélkül. CTR 31 VEZÉRLÉS Elektronikus vezérlés egy motorra, 230 V, AC; egy fázisú, tolókapu és garázskapu mozgatására, végálláskapcsolók nélkül. HASZNÁLAT FIGYELEM: mielőtt a vezérlést használatba helyezné, ügyeljen

Részletesebben

AZ M3 METRÓVONAL SZERELVÉNYEINEK FELÚJÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KORSZERŰSÍTÉSE AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI LEÍRÁS. 2015. május

AZ M3 METRÓVONAL SZERELVÉNYEINEK FELÚJÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KORSZERŰSÍTÉSE AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI LEÍRÁS. 2015. május AZ M3 METRÓVONAL SZERELVÉNYEINEK FELÚJÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KORSZERŰSÍTÉSE AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI LEÍRÁS 2015. május Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 77 2. A korszerűsítéssel egybekötött felújításra

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Szerelési és üzemeltetési utasítás Ultromat Utóhígító egység polimeroldatok számára

Szerelési és üzemeltetési utasítás Ultromat Utóhígító egység polimeroldatok számára Szerelési és üzemeltetési utasítás Ultromat Utóhígító egység polimeroldatok számára HU A0561 Először teljesen olvassa át az üzemeltetési útmutatókat. Ne dobja el. A telepítési- vagy kezelési hibák következtében

Részletesebben

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra www.seat.hu Tisztelt Vásárlónk! Örülünk, hogy SEAT gépkocsiját eddig is megelégedéssel használta. Meggyôzôdésünk, hogy jól választott, és ôszintén

Részletesebben

PD2 PowerDrive központi egység. Használati utasítás Magyar

PD2 PowerDrive központi egység. Használati utasítás Magyar PD2 PowerDrive központi egység Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Az eszközt a telepítés során

Részletesebben

A gép direktíva. Zsákai Zoltán osztályvezető. 2006/42/EC 16/2008(VIII.30.) NFGM rendelet. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group

A gép direktíva. Zsákai Zoltán osztályvezető. 2006/42/EC 16/2008(VIII.30.) NFGM rendelet. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group A gép direktíva 2006/42/EC 16/2008(VIII.30.) NFGM rendelet - Zsákai Zoltán osztályvezető 1 2006/42/EC új gép direktíva kötelező bevezetése az EU tagállamaiban: 2009.12.29. Új módszerek az információk átadására:

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU- és ENSZ EGB Jámű-műszaki Koordináció B E S Z Á M OLÓ

Részletesebben

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU 6720801526-00.1V Tárolós vízmelegítő ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B Telepítési és kezelési kézikönyv HU 2 Tartalom Tartalom 1 A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 95/28/EGK IRÁNYELVE. (1995. október 24.)

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 95/28/EGK IRÁNYELVE. (1995. október 24.) 07/2. kötet 289 31995L0028 1995.11.23. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 281/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 95/28/EGK IRÁNYELVE (1995. október 24.) egyes gépjármű-kategóriák belső kialakításában

Részletesebben

New Compact Kompresszoros inhalátor

New Compact Kompresszoros inhalátor HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ New Compact Kompresszoros inhalátor GKA Medical 1 A. ábra 2 B. ábra E. ábra C. ábra F. ábra D. ábra G. ábra 3 A New Compact részei 1. Kompresszoregység 2. Főkapcsoló 3. Hálózati kábel

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2009. június 9. (OR. en) 2007/0270 (COD) PE-CONS 3688/08 CODIF 135 ENT 231 CODEC 1161 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK

III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Ez a Melléklet kiegészíti a Támogatási Szerződésben Projektre nyújtandó támogatás különböző költségvetési kategóriák

Részletesebben

279. fejezet A Rallycross és Autocross Versenyautókra vonatkozó Technikai előírások Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén!

279. fejezet A Rallycross és Autocross Versenyautókra vonatkozó Technikai előírások Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! 279. fejezet A Rallycross és Autocross Versenyautókra vonatkozó Technikai előírások Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! 1. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1.1 Fogalom meghatározások Az autóknak mereven zárt, nem

Részletesebben

Üzembe helyezés előtt kérjük, hogy gondosan olvassa el!

Üzembe helyezés előtt kérjük, hogy gondosan olvassa el! Használati és szerelési útmutató ULTRAFLOW 54 DN 150-250 Üzembe helyezés előtt kérjük, hogy gondosan olvassa el! www.kamstrup.com big HU Rev B.doc Módosítva: 2011-09-13 Oldal: 1 / 15 Tartalomjegyzés 1.

Részletesebben

AZ ELEKTROMÁGNESES KOMPATIBILITÁS BEVEZETÉS

AZ ELEKTROMÁGNESES KOMPATIBILITÁS BEVEZETÉS Teréki Csaba mérnök százados Szabó Gyula mérnök őrnagy egyetemi tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Fedélzeti rendszerek tanszék Az elektromágneses összeférhetőség

Részletesebben

GRUNDFOS KEZELÉSI UTASÍTÁSOK MAGNA1. Telepítési és üzemeltetési utasítás

GRUNDFOS KEZELÉSI UTASÍTÁSOK MAGNA1. Telepítési és üzemeltetési utasítás GRUNDFOS KEZELÉSI UTASÍTÁSOK MAGNA1 Telepítési és üzemeltetési utasítás Magyar (HU) Magyar (HU) Telepítési és üzemeltetési utasítás Az eredeti angol változat fordítása. TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági utasítások

Részletesebben

MÛSZAKI INFORMÁCIÓK. Érzékelési távolság

MÛSZAKI INFORMÁCIÓK. Érzékelési távolság OMR Adó-vevõs fotokapcsolók A mûködés aelve: 1. Az adó-vevõs érzékelõ két részbõl áll, egy adóból (fénykibocsátó), és egy vevõbõl (fényelnyelõ). Egy fénysugár kapcsolja össze a két eszközt egymással. vevõ

Részletesebben

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések A nemzetgazdasági miniszter.../2012. (...) NGM rendelete a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról A földgázellátásról

Részletesebben

MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő

MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő Épülethangosítás- és konferenciatechnika MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő 193 automatikusan választható UHF-csatorna Szintetizált PLL-technológia Elővezérelt

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Általános felhívások. A HELLA el zetes megjegyzései Raffstore-ok/ küls zsaluziák - peremezett U- csatorna

Tartalomjegyzék. Általános felhívások. A HELLA el zetes megjegyzései Raffstore-ok/ küls zsaluziák - peremezett U- csatorna Jelen útmutatót a használati és összeszerelési munkálatok megkezdése el tt el kell olvasnia! Tartalomjegyzék ELL el zetes megjegyzései Raffstore-ok/ küls zsaluziák - peremezett U-csatorna... Általános

Részletesebben

Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás

Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás BKV Zrt. 15/TB-491/11. Használt busz beszerzésére irányuló keretmegállapodás (Eljárás száma: 15/TB-491/11.) MÓDOSÍTOTT RÉSZVÉTELI DOKUMENTÁCIÓ 2012. január BKV Zrt. 15/TB-491/11. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Részletesebben

Tartalom. Használt szimbólumok. Mûszaki adatok. Szimbólumok a készüléken. Szimbólumok az útmutatóban

Tartalom. Használt szimbólumok. Mûszaki adatok. Szimbólumok a készüléken. Szimbólumok az útmutatóban L602VR Tartalom Használt szimbólumok........... 133 Mûszaki adatok................ 133 Az elsõ pillantásra.............. 134 Az Ön biztonsága érdekében...... 135 Zaj és vibráció................. 137 Használati

Részletesebben

S8VK-G (15/30/60/120/240/480 W-os típusok)

S8VK-G (15/30/60/120/240/480 W-os típusok) Új termék Kapcsolóüzemű tápegység S8VK-G (15/30/60/120/240/480 W-os típusok) Megbízható és egyszerűen kezelhető Világszerte használható tápegység Mostoha körülmények közt is ellenálló Egyszerű és gyors

Részletesebben

LC1W Világítás vezérlő. Használati utasítás Magyar

LC1W Világítás vezérlő. Használati utasítás Magyar LC1W Világítás vezérlő Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Áramütésveszély! Az eszközt a telepítés

Részletesebben

1. Hatály. 10. Hatályát veszti az R1. 10. (6) bekezdése.

1. Hatály. 10. Hatályát veszti az R1. 10. (6) bekezdése. 37766 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 152. szám között kell felosztani. Az a) pont szerinti igények kielégítése során is figyelemmel kell lenni a b) d) pontok szerinti sorrendre. (3) Az igényelhetõ

Részletesebben

JELENTÉS. Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor dr. Szoboszlay Miklós

JELENTÉS. Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor dr. Szoboszlay Miklós JELENTÉS A jelentés készítıjének intézménye TÜV NORD-KTI Kft (GKM Közúti Közlekedési Fıosztály) A jelentés készítıjének neve és Brett Gábor elérhetısége brett@tuvnord.hu, tel.:371-5950, 06-30-9522-915,

Részletesebben

A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Szlovákia

A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Szlovákia XIV. MELLÉKLET A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Szlovákia 1. A SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA Az Európai Közösséget létrehozó szerződés. 31968 L 0360: A Tanács 1968. október 15-i 68/360/EGK

Részletesebben

Kültéri egység Használati útmutató

Kültéri egység Használati útmutató Modell: TWH09QB-K3DNA6D/O TWH12QB-K3DNA6D/O Kültéri egység Használati útmutató Tartalomjegyzék Működési útmutató Elővigyázatosság... 2 Alkatrészek nevei... 3 Beszerelési útmutató Beszerelési ábra... 4

Részletesebben