2 Bevezetés. Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2 Bevezetés. Bevezetés"

Átírás

1 Opel Ampera 08/2011

2 Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok Ülések, biztonsági rendszerek Tárolás Műszerek és kezelőszervek Világítás Hőmérséklet-szabályozás Vezetés és üzemeltetés Autóápolás Szerviz, karbantartás Műszaki adatok Ügyfélre vonatkozó információk. 202 Tárgymutató

3 2 Bevezetés Bevezetés

4 Bevezetés 3 Gépkocsijának adatai Kérjük, töltse ki az előző oldalt a gépkocsijára vonatkozó fontosabb adatokkal, hogy azok mindig kéznél legyenek. Az adatokat megtalálja az Átvizsgálás és karbantartás és a Műszaki adatok című fejezetben, valamint a gépkocsi azonosító tábláján. Bevezetés Gépkocsiját fejlett technika, kimagasló biztonság, környezetkímélő és gazdaságos üzemeltetés jellemzi. A Kezelési útmutatóban minden olyan információt megtalál, amely gépkocsijának biztonságos és hatékony üzemeltetéséhez szükséges. Kérjük, ne feledje, hogy a nagy feszültségű alkatrészek javítását és/ vagy az azokkal való tevékenységet csak a gyártói útmutatással rendelkező, jól képzett szakemberek végezhetik. Gondoskodjon róla, hogy a gépkocsi utasai tisztában legyenek a nem megfelelő használatból adódó esetleges baleset- és sérülésveszéllyel. Mindig meg kell felelnie azon országok törvényeinek és előírásainkat, ahol éppen tartózkodik. Ezen törvényi szabályozások eltérhetnek a jelen kézikönyvben leírt információktól. Ahol szervizlátogatásra történik utalás a Kezelési útmutatóban, ott a szervizeltetéshez javasoljuk, hogy forduljon Opel Szerviz Partneréhez. Minden Opel Szerviz Partner első osztályú szolgáltatást nyújt méltányos árakon. Az Opel által kiképzett, tapasztalt szakemberek dolgoznak az Opel előírásai szerint. A fedélzeti irodalom csomagot érdemes mindig a gépkocsiban tartani, hogy szükség esetén kéznél legyen. A kezelési útmutató használata Ez a kézikönyv ismerteti az összes, ehhez a típushoz rendelkezésre álló opciót és extra felszereltséget. Modellváltozattól, országfüggő modelltípustól, valamint a beépített felszerelésektől és tartozékoktól függően gépkocsijának felszereltsége beleértve a kijelzőt és a menüket eltérhet a jelen kézikönyvben leírtaktól. A Röviden című fejezet áttekintést ad a gépkocsiról. A kezelési útmutató első lapjain és az egyes fejezetek elején található tartalomjegyzékek segítik a gyors tájékozódást. A tárgymutató segítségével könnyen megtalálhatja, amit keres. Ez a Kezelési útmutató balkormányos gépkocsikra vonatkozik. A jobbkormányos gépkocsik kezelése hasonló.

5 4 Bevezetés A Kezelési útmutató a gyári motorkódokat használja. A megfelelő kereskedelmi jelölések megtalálhatók a Műszaki adatok fejezetben. A leírásokban szereplő irányok (jobbra vagy balra, előre vagy hátra) mindig a menetirány szerint értendők. Lehetséges, hogy a kijelzőn megjelenő üzenetek az Ön anyanyelvén nem állnak rendelkezésre. A kijelzőn megjelenő üzenetek és a belső feliratok vastag betűvel vannak szedve. Veszély, Figyelmeztetések és Figyelemfelhívások 9 Veszély A 9 Veszély keretben kiemelt szöveg végzetes sérülés kockázatára figyelmeztet. Az útmutatás figyelmen kívül hagyása életveszélyt okozhat. 9 Figyelmeztetés A 9 Figyelmeztetés szöveggel jelölt részek baleset vagy sérülés veszélyére hívják fel a figyelmet. Az útmutatás figyelmen kívül hagyása sérülésveszélyt okozhat. Figyelem! A Figyelem! keretben kiemelt szöveg a gépkocsi sérülésének veszélyére figyelmeztet. Az útmutatás figyelmen kívül hagyása a gépkocsi sérüléséhez vezethet. Szimbólumok Az oldalhivatkozások 3 formában történnek. A 3 jelentése lásd az XY. oldalon. Kellemes utazást kívánunk. Adam Opel AG

6 Bevezetés 5

7 6 Röviden Röviden Az első utazáshoz szükséges információk A gépkocsi kinyitása Rádiófrekvenciás távirányító Open&Start Az ajtók és a csomagtér zárjainak kinyitásához nyomja meg a ( gombot. Az ajtók kinyitásához húzza meg a fogantyúkat. A csomagtérajtó kinyitásához nyomja meg a csomagtérajtó díszléce alatti gombot. Rádiófrekvenciás távirányító 3 19, Központi zár 3 23, Csomagtér Ha a rádiófrekvenciás távirányító a nyitási tartományon belül van, a vezető oldali ajtó nyitásához egyszerűn nyomja meg az ajtó fogantyúján a zárás/nyitás gombot. A csomagtérajtó kinyitásához nyomja meg a díszléc alatti gombot. Open&Start rendszer 3 22.

8 Röviden 7 Az ülések beállítása Az ülés hosszanti beállítása Háttámlák Ülésmagasság Húzza felfelé a kart, mozdítsa el az ülést, majd engedje el a kart. Üléshelyzet 3 35, Az ülések beállítása Veszély Ne üljön a kormányhoz 25 cm-nél közelebb, hogy lehetővé tegye a légzsák biztonságos működésbe lépését. Húzza meg a kart, állítsa be a dőlést és engedje el a kart. Hallható kattanással rögzítse az ülést. Üléshelyzet 3 35, Az ülések beállítása A kar mozgatásának iránya: Fel = ülés magasabbra Le = ülés alacsonyabbra Üléshelyzet 3 35, Az ülések beállítása 3 36.

9 8 Röviden A fejtámla beállítása Magasságállítás Dőlés beállítása Biztonsági öv Nyomja meg a gombot, állítsa be a magasságot és rögzítse. Fejtámlák A vízszintes beállításhoz húzza a fejtámlát előre. Különböző helyzetekben bereteszelődik. A leghátsó helyzetbe való visszatérítéshez nyomja teljesen előre, majd engedje el. Fejtámlák Húzza ki a biztonsági övet, és csatolja be az övcsatba. A biztonsági öv csavarodásmentesen és szorosan simuljon a testre. Az első ülések háttámláit ne döntse túlzottan hátra (a javasolt döntési szög kb. 25 ). Az öv kioldásához nyomja meg az övcsaton lévő piros gombot. Üléshelyzet 3 35, Biztonsági övek 3 38, Légzsákrendszer 3 42.

10 Röviden 9 A visszapillantó tükrök beállítása Belső visszapillantó tükör A követő gépkocsi fényszórója által éjszaka okozott elvakítást a tükör automatikusan csökkenti. Automatikusan elsötétülő belső visszapillantó tükör Külső visszapillantó tükrök A kormánykerék beállítása Válassza ki az adott külső tükröt és állítsa be. Domború külső tükrök 3 30, Elektromos állítás 3 30, Behajtható külső visszapillantó tükrök 3 30, Fűthető külső visszapillantó tükrök Oldja ki a kart (A), állítsa be a kormánykereket, hajtsa vissza a kart, és megfelelően rögzítse. Csak a gépkocsi álló helyzetében és kioldott kormányzár mellett állítsa a kormánykereket. Légzsákrendszer 3 42.

11 10 Röviden A műszerfal áttekintése

12 Röviden 11 A Szellőzőnyílások B Világításkapcsoló Kanyarodás és sávváltás jelzése Gyalogosvédelmi riasztó C Műszercsoport kijelző Vezető információs központ (DIC)...70 D Ablaktörlő, -mosó E Első ülésfűtés F Színes információs kijelző G Töltési állapot jelző H Fényérzékelő I A műszerfal tárolóhelyei J Automatikus légkondicionáló K Fényszórómagasságállítás L A Vezető információs központ (DIC) kezelőszervei M Műszerfal-világítás fényerejének állítása N Adatcsatlakozó O Sebességtartó automatika..127 P A kormánykerék beállítása...57 Q Kürt R Kormánykerék kapcsolók S Levél gomb T Vezetési mód (Drive mode) gomb U Teljesítmény gomb V Váltókar X Elektromos rögzítőfék J Központizár-kapcsoló Z Vészvillogó W = Infotainment rendszer Lásd az Infotainment rendszer kezelési útmutatóját.

13 12 Röviden Külső világítás Forgassa az állítógyűrűt: AUTO = automatikus fényszóróvezérlés: A külső világítás a külső fényviszonyoktól függően automatikusan bekapcsol vagy kikapcsol. m = külső világítás bekapcsolódik. 8 = helyzetjelzők 9 = fényszórók r = A ködlámpa be vagy kikapcsolásához forgassa a karon lévő hátsó ködlámpa gyűrűt r állásba, és engedje el. A gyűrű visszatér eredeti helyzetébe. A hátsó ködlámpa a gyújtás minden egyes bekapcsolásakor automatikusan a kikapcsolt helyzetbe áll. A ködlámpa működéséhez a fényszórónak és a helyzetjelző lámpáknak bekapcsolva kell lenniük. Világítás Fénykürt, távolsági és tompított fényszóró fénykürt = húzza meg a kart távolsági = nyomja előre a kart fényszóró tompított = nyomja előre vagy fényszóró húzza meg a kart Automatikus világítás-vezérlés 3 95, Távolsági fényszóró 3 96, Fénykürt 3 96.

14 Röviden 13 Kanyarodás és sávváltás jelzése Vészvillogó Kürt Nyomja meg j. Kürt kapcsolókar felfelé kapcsolókar lefelé = jobb oldali irányjelző = bal oldali irányjelző Kanyarodás és sávváltás jelzése 3 97, Helyzetjelző lámpák A gomb működteti. Vészvillogó 3 96.

15 14 Röviden Gyalogosvédelmi riasztó Mosó és törlő rendszerek Ablaktörlő Állítható szakaszos törlés Használja ezt a funkciót azoknak az embereknek a figyelmeztetésére, akik lehet, hogy nem hallják az Ön gépjárművét közeledni. Nyomja le egy pillanatra az irány- és sávváltó kar végén lévő 4 gombot, és egy pillanatra egy halk figyelmeztető hang fog hallatszani. Megismételve, a gyalogosvédelmi riasztó is aktiválódik. Gyalogosvédelmi riasztó = gyors törlés 1 = lassú törlés 5 = szakaszos törlés = Ki Egy törléshez nyomja le a kart a 5 helyzetbe. Több törléshez tartsa a kart lenyomva. Ne használja az ablaktörlőt, ha a szélvédő jeges. Autómosóban kapcsolja ki az ablaktörlőt. Ablaktörlő lapátok 3 58, Ablaktörlő lapátok cseréje Ablaktörlő kar 5 állásban. A kívánt törlési ütem beállításához forgassa el az állítógyűrűt: rövid = forgassa az intervallum hosszú intervallum állítógyűrűt felfelé = forgassa az állítógyűrűt lefelé Szélvédőmosó Húzza meg a kart. Ekkor a rendszer mosófolyadékot permetez a szélvédőre, és az ablaktörlő lapátok néhány törlési ütemet végeznek. Szélvédőmosó berendezés 3 58, Mosófolyadék

16 Röviden 15 Hőmérséklet-szabályozás Hátsó ablakfűtés, fűthető külső visszapillantó tükrök a bepárásodást. Ha a rendszer már nem észlel nagy páratartalmat, visszaáll a korábbi üzemmódjába. Automatikus légkondicionáló rendszer Elektromos meghajtóegység A fűtés a Ü gomb (F) megnyomásával működtethető. Hátsó ablakfűtés Fűtött visszapillantó tükör Automatikus páramentesítés A rendszer figyeli a nagy páratartalmat a jármű belsejében. Ha ilyet észlel, rendszer beállíthatja a külső levegő beáramlást és bekapcsolhatja a légkondicionálót vagy a fűtést. A ventilátor fordulatszám is megemelkedhet, hogy segítsen megelőzni P = Park R = Hátrameneti fokozat N = Üres állás D = Előremeneti fokozat L = Alacsony A váltókart csak akkor lehet kivenni P- ból, ha a gyújtás be van kapcsolva, először lenyomják a fékpedált, majd a váltókar gombot is lenyomják. Ha nem tudja kivenni a váltókart a P helyzetből (Parkolás), csökkentse a nyomást a váltókaron, majd nyomja

17 16 Röviden a váltókart teljesen a P (Parkolás) helyzetbe, miközben lenyomja a gázpedált. Ezután nyomja meg a váltókar gombot, és tegye a váltókart egy másik fokozatba. Mielőtt beindítja a hajtórendszert, ellenőrizze, hogy a váltókar teljesen be van-e kapcsolva a P (Parkolási) helyzetbe. Elindulás Elindulás előtt ellenőrizze A gumiabroncsok állapotát és levegőnyomását 3 169, A motorolajszintet és a folyadékok szintjét Az ablakok, tükrök és világítótestek tisztaságát és működőképességét, a rendszámtábla tisztaságát (piszok-, hó- és jégmentességét). A tükrök, az ülések, és a biztonsági övek megfelelő beállítása 3 30, 3 35, Alacsony sebességnél a fékek működését, különösen ha a fékek nedvesek. A gépkocsi elindítása Tegye a váltókart P vagy N állásba. A meghajtó rendszer semelyik más állásban nem indul el. A kormányzár oldásához enyhén mozgassa meg a kormányt. A rádiófrekvenciás távirányítónak a járműben kell lennie. Nyomja le a fékpedált, majd nyomja meg a m gombot. Gépjármű indítása és megállítása Teljesítmény gomb

18 Röviden 17 Elektromos gépjármű üzemeltetési módok A gépjármű két üzemmóddal rendelkezik: Elektromos és bővített tartomány. A gépjárművet mindkét üzemmódban elektromos hajtóegysége hajtja. Elektromos vagy bővített tartomány üzemmódban üzemelve további üzemmódok választhatók: A VEZ. MÓD gomb működteti. Tartsa lenyomva a VEZ. MÓD gombot, míg a kívánt mód kijelölődik. Ezután engedje el a VEZ. MÓD gombot. Sport: Ez az üzemmód a normál üzemmódnál érzékenyebb gyorsulást kínál, de csökkentheti a teljesítményt. Hegyi: Ezt az üzemmódot meredek emelkedőket tartalmazó utak előtt célszerű kiválasztani. A Hegyi üzemmód fenntartja a magas feszültségű akkumulátor elektromos töltésének tartalékát, hogy az erős emelkedőkön nagyobb teljesítményt nyújthasson. Hegyi üzemben való haladás közben a gépjármű nehezebben gyorsul. Tart: Ez az üzemmód csak akkor áll rendelkezésre, ha a gépjármű elektromos üzemmódban van. A Tart üzemmód a megmaradó akkumulátor töltést tartalékként

19 18 Röviden tárolja, hogy azt a vezető a kívánságának megfelelően használhassa. Ezt az üzemmódot választva, a rendszer a járművett bővített tartomány üzemmódra állítja át az akkumulátor töltés tartalékának fenntartása érdekében. A Tart üzemmód a normál gépjármű gyorsulást vagy fékteljesítményt nem módosítja. Elektromos gépjármű üzemeltetési módok Parkolás Ne parkoljon gyúlékony burkolatú helyen. Éghető dolgok hozzáérhetnek a jármű alatti forró kipufogó alkatrészekhez, és meggyulladhatnak. Mindig húzza be az elektromos rögzítőféket. Húzza meg a m kapcsolót. Kapcsolja ki a gyújtást. Fordítsa el a kormányt addig, amíg a kormányzár nem reteszelődik. Ha a gépkocsi vízszintes talajon vagy emelkedőn áll, a gyújtás kikapcsolása előtt húzza be a rögzítőféket és kapcsolja a fokozatválasztó kart a P állásba. Emelkedőn parkolva fordítsa el az első kerekeket a járdaszegélytől. Ha a gépkocsi egy lejtőn áll, a gyújtás kikapcsolása előtt húzza be a rögzítőféket és kapcsolja a fokozatválasztó kart a P állásba. Az első kerekeket fordítsa a járdaszegély felé. Zárja be a gépkocsit és kapcsolja be a riasztóberendezést. Rádiófrekvenciás távirányító Riasztóberendezés 3 28.

20 Kulcsok, ajtók és ablakok 19 Kulcsok, ajtók és ablakok Kulcsok, zárás Kulcsok Pótkulcsok A kulcsszám a Car Pass-on vagy egy a kulcsról levehető címkén található. Mivel a kulcs az indításgátló rendszer része, pótkulcs rendelésekor meg kell adni a kulcsszámot. Zárak Összehajtható kulcs Nyomja meg a gombot és hajtsa be a kulcs tollát a kulcs lehúzásához. Car Pass A Car Pass biztonsággal kapcsolatos gépkocsi adatokat tartalmaz, ezért biztonságos helyen kell tartani. Amikor a gépkocsit szervizbe viszi, ezekre az adatokra szükség lehet bizonyos műveletek elvégzéséhez. Rádiófrekvenciás távirányító A kulcs kihajtásához nyomja meg a gombot.

21 20 Kulcsok, ajtók és ablakok Lehetővé teszi az alábbi funkciók kulcs nélküli működtetését: Központi zár 3 23 Open&Start rendszer 3 22 A gépkocsi elindítása Riasztóberendezés 3 28 Kettős reteszelésű zárrendszer 3 27 Pánik riasztás Távvezérelt indítás Töltő csatlakozóegység ajtajának nyitása Elektromos ablakemelők kényelmes működtetése 3 31 A távirányító hatótávolsága kb. 60 méter. Ezt külső hatások korlátozhatják. Óvatosan bánjon vele, védje a nedvességtől és a magas hőmérséklettől, és ne használja feleslegesen. Pánik riasztás A jármű helymeghatározásához nyomja meg egyszer a! gombot. A külső lámpák felvillannak, és a kürt háromszor megszólal. A pánik riasztás megszólaltatásához nyomja a! gombot, és tartsa lenyomva három másodpercen át. A kürt szól, és az irányjelző lámpák 30 másodpercen át villognak. A pánik riasztás törléséhez nyomja meg ismét a gombot. Távvezérelt indítás A gépjárművön kívülről aktiválja a fűtés vagy légkondicionáló rendszert és a hátsó ablak páramentesítőjét. Az automatikus fűtésű üléseket be lehet úgy programozni, hogy azok a gépjármű távirányításos indításakor bekapcsolásra kerüljenek. A gépkocsi személyre szabása A gépkocsi elektromos tartományának maximalizálása érdekében a beltér fűtéséhez vagy hűtéséhez használja a távvezérelt indítás funkciót, amikor a gépkocsi csatlakoztatva van az áramforrásra. Miután a gyújtást bekapcsolták, visszatér a rendszer normál működése. Bekapcsolás 1. Nyomja meg a ) gombot. az ajtók záródnak. 2. Öt másodpercen belül nyomja meg és tartsa lenyomva a # gombot, amíg az irányjelző lámpa felvillan, vagy kb. négy másodpercig. Ha távvezérelt indítás közben ismét megnyomja a # gombot, a fenti tulajdonság kikapcsolódik. A távvezérelt indítás 10 perc után automatikusan lekapcsolódik, kivéve, ha idő hosszabbítás aktiválásra került. Amíg a távvezérelt indítás aktív, a helyzetjelző lámpák kigyulladnak és égve maradnak.

22 Kulcsok, ajtók és ablakok 21 Miután távvezérelt indítás közben beszállt a gépkocsiba, a normál működtetéshez lenyomott fékpedállal nyomja meg a műszerfalon a m gombot. A távvezérelt indítás vezetés közben két külön alkalommal kezdeményezhető. Az utastér fűtés vagy hűtés minden távvezérelt indításkor 10 percig üzemel. Időhosszabbítás Az első távvezérelt indítás időtartamának hosszabbításához ismételje meg a távvezérelt indítás bekapcsolásának lépéseit. Vezetés közben csak egyszer hosszabbítható meg a távvezérelt indítás. A távvezérelt indítás törlése A távvezérelt indítás törléséhez végezze el az alábbiak valamelyikét: Irányítsa a rádiófrekvenciás távirányítót a gépkocsira, nyomja meg és tartsa lenyomva a # gombot, amíg a helyzetjelző lámpák kialszanak. Kapcsolja be a vészvillogót. Lenyomott fékpedállal nyomja meg a műszerfalon lévő m gombot, majd a gyújtás kikapcsolásához nyomja meg ismét a m gombot. Helyzetek, amikor a távvezérelt indítás esetleg nem működik Példa helyzetekre, amikor a távvezérelt indítás esetleg nem működik: Nyitott motorháztető. Gépkocsi meghajtó rendszer meghibásodások, beleértve a kibocsátás vezérlő rendszer hibáját. Nagy feszültségű akkumulátor meghibásodások. Ha az üzemanyagszint alacsony, második távvezérelt indítás vagy időhosszabbítás jön létre. Példa helyzetekre, amikor távvezérelt indítás közben a távvezérelt indítás törlődhet: Gépkocsi meghajtórendszer vagy nagy feszültségű akkumulátor meghibásodások. Alacsony motorolaj nyomás. Túl magas motor hűtőfolyadék hőmérséklet. Csatlakozóegység ajtaja A csatlakozóegység ajtajának kinyitásához nyomja meg a $ gombot. Töltés Hiba a rádiófrekvenciás távirányító rendszerben Ha a rádiófrekvenciás távirányítót nem lehet megfelelően működtetni, annak az alábbi okai lehetnek: A távirányító hatósugarán kívül van Az akkumulátor feszültsége túl alacsony Blokkolt jel Ha a probléma nem szűnik meg, kérjen segítséget szervizétől.

23 22 Kulcsok, ajtók és ablakok Ne feledje, hogy egyéb feltételek, például a felsoroltak, befolyásolhatják a rádiófrekvenciás távirányító teljesítményét. Nyitás Rádiófrekvenciás távirányító elemcsere Megjegyzés Akkumulátorcsere esetén ne érintse az adó egyik áramkörét se. Az Ön testének elektrosztatikussága károsíthatja az adót. Amint a hatótávolság csökkenni kezd, cserélje ki az elemet. Akkumulátor cseréje. 1. Tolja ki a kulcsot, és nyissa ki a hátoldalon lévő akkumulátorfedelet. 2. Vegye ki a lemerült elemet. Ügyeljen arra, hogy ne érjenek más alkatrészek az áramköri kártyához. 3. Cserélje ki az elemet (az elem típusa CR 2032), ügyelve a megfelelő polaritásra. 4. Csukja be a fedelet. 5. Ellenőrizze a rádiófrekvenciás távirányító működését. Az elemek nem tartoznak a háztartási hulladékhoz. Elhelyezésükről a megfelelő újrahasznosító gyűjtőhelyeken kell gondoskodni. Open&Start rendszer Engedélyezi az ajtók és a csomagtérajtó kulcs nélküli zárását és nyitását anélkül, hogy ki kellene vennie a rádiófrekvenciás távirányítót a zsebéből, táskájából, tárcájából stb. Ráadásul az Open&Start rendszer engedélyezi a gépkocsi távvezérelt indítását is. Gépjármű indítása és megállítása A rádiófrekvenciás távirányítónak a kinyitandó ajtó vagy csomagtérajtó egy méteres körzetében kell lennie. Nyitás Vezető oldali ajtó kilincse Ha az ajtót a vezetőoldali ajtóról akarja kinyitni, nyomja meg az ajtó kilincsén lévő zárás/nyitás gombot. Az összes utasajtó nyitásához nyomja meg ismét, öt másodpercen belül.

24 Kulcsok, ajtók és ablakok 23 Utas oldali ajtó kilincse Ha az összes ajtót az utas oldali ajtóról akarja kinyitni, nyomja meg az ajtó kilincsén lévő zárás/nyitás gombot. Zárás Vezető oldali ajtó kilincse Az ajtó bezárásához nyomja meg az ajtó kilincsén található nyitó/záró gombot, ha: Eltelt több mint öt másodperc. A zárás/nyitás gombbal nyitották az összes ajtót. Az ajtók zárva vannak. Utas oldali ajtó kilincse Az ajtó bezárásához nyomja meg az ajtó kilincsén található nyitó/záró gombot, ha: A zárás/nyitás gombbal nyitották az összes ajtót. Az ajtók zárva vannak. Csomagtérajtó Ha az ajtók be vannak zárva és a rádiófrekvenciás távirányító a hatótávolságon belül van, nyomja meg csomagtérajtó alsó oldalán található gombot és a nyitáshoz hajtsa fel a csomagtérajtót. Ha az ajtók nyitva vannak, a csomagtérajtó nyitásához nincs szükség a rádiófrekvenciás távirányítóra. Az Open&Start rendszer beprogramozható, hogy az összes ajtót kinyissa, amikor a vezető oldali ajtón először megnyomják a zárás/ nyitás gombot. A gépkocsi személyre szabása Központi zár Nyitja és zárja az ajtókat, valamint a csomagtérajtót. Megjegyzés Légzsákok vagy övfeszítők működésbe lépésével járó baleset esetén a gépkocsi zárjai automatikusan kinyílnak. Nyitás Nyomja meg az ( gombot. Az alábbi beállítások választhatók: Ha csak a vezető oldali ajtót akarja kinyitni, nyomja meg egyszer a ( gombot. Valamennyi ajtó kinyitásához nyomja be öt másodpercen belül kétszer a ( gombot. Az össze ablak kinyitásához nyomja meg és tartsa lenyomva a ( gombot. A vészvillogó a gomb minden egyes megnyomásakor kettőt villan, és a riasztóberendezés hatástalanítódik. Riasztóberendezés Zárás Nyomja meg a ) gombot. A vészvillogók egyszer felvillannak és a riasztóberendezés aktiválásra kerül. Riasztóberendezés 3 28.

25 24 Kulcsok, ajtók és ablakok Ha a vezető ajtaja nyitva van, amikor megnyomják a ) gombot, az összes ajtó bezáródik, majd a vezető oldali ajtó kinyílik, ha a gépkocsi személyre szabásában engedélyezték a Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál tulajdonságot. A gépkocsi személyre szabása Miután valamennyi ajtó be van zárva és a gyújtás ki van kapcsolva, nyomja meg öt másodpercen belül kétszer a ) gombot, ekkor az összes ajtó elreteszelődik és a kettős reteszelésű zárrendszer aktiválásra kerül. Kettős reteszelésű zárrendszer Központizár-kapcsoló Zárja vagy nyitja az összes ajtót. Záráshoz nyomja meg a ) gombot. Nyitáshoz nyomja meg a ( gombot. Késleltetett zárás Ha a késleltetett zárás engedélyezett, hangjelzés jelzi, ha bármelyik ajtó vagy a csomagtérajtó nyitva van, amikor az ajtókat a műszerfalon elhelyezett ) gombbal bezárják. Miután az összes ajtót becsukták és eltelt öt másodperc, az ajtók automatikusan záródnak, és megtörténik a riasztórendszer élesítése. Az ajtók azonnali zárásához nyomja meg ismét a ) gombot. A késleltetett zárás törléséhez nyomja meg a ( gombot. A gépkocsi személyre szabása Riasztóberendezés Kizárás védelem Ha a vezető oldali ajtó nyitva van és a gyújtás be van kapcsolva amikor megnyomja a műszerfalon elhelyezett ) gombot, az összes ajtó záródik, és a vezető oldali ajtó kinyílik. A tulajdonság akkor is engedélyeztethető, ha a gyújtás ki van kapcsolva. A gépkocsi személyre szabása 3 86.

26 Kulcsok, ajtók és ablakok 25 A központi zár meghibásodása Kulcs Az ajtó nyitásához vagy zárásához forgassa a kulcsot az óramutató járásával ellenkező vagy megegyező irányba. A járműben Húzza fel vagy nyomja le az ajtózár gombját. Az ajtózár nyitásához húzza meg egyszer az ajtókilincset, majd húzza meg még egyszer az ajtó nyitásához. Nyomja meg a központi zár kapcsoló gombot. Gyermekbiztonsági zárak 9 Figyelmeztetés Mindig használja a gyermekbiztonsági zárakat, ha gyermekek utaznak a hátsó üléseken. A hatástalanításhoz nyomja meg ismét a H% gombot. A hátsó ajtó gyermekbiztonsági zárai megakadályozzák, hogy az utasok a hátsó ajtókat belülről kinyissák. Bekapcsoláshoz nyomja meg a H% gombot. Bekapcsolás esetén a LED (A) világít.

27 26 Kulcsok, ajtók és ablakok Ajtók Csomagtér Csomagtérajtó Nyitás Ha úgy akarja kinyitni a csomagtérajtót, hogy minden ajtó nyitva van, nyomja meg a csomagtérajtó kilincse alján lévő gombot, és emelje fel az ajtót. Zárás A csomagtérajtó leengedéséhez és zárásához használja a belső húzó kart. Vezetés előtt mindig zárja le a csomagtérajtót. A csomagtérajtó lezárása közben ne nyomja a gombot, mert ismét kireteszelődik. Általános tanácsok a csomagtérajtó működtetéséhez 9 Figyelmeztetés Ne közlekedjen nyitott csomagtérajtóval, pl. nagyméretű tárgyak szállítása esetén, mivel olyan mérgező kipufogógázok kerülhetnek az utastérbe, melyeket sem látni, sem érezni nem lehet. Ez eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Figyelem! A csomagtérajtó nyitása előtt, a csomagtérajtó sérülésének elkerülésére, ellenőrizze, nincs-e valami akadály, például a garázsajtó, fejmagasság felett. Mindig ellenőrizze a csomagtartó feletti és mögötti mozgásteret.

28 Kulcsok, ajtók és ablakok 27 Megjegyzés Bizonyos nehéz tartozékok csomagtérajtóra való felszerelése után előfordulhat, hogy a csomagtérajtó nem áll meg nyitott helyzetben. Gépkocsivédelem Kettős reteszelésű zárrendszer 9 Figyelmeztetés Ne kapcsolja be a rendszert, ha emberek tartózkodnak a gépkocsiban! Az ajtók ugyanis ilyenkor belülről sem nyithatók. A rendszer minden ajtót reteszel. Minden ajtónak csukva kell lennie, különben a rendszer nem kapcsolható be. Ha az ajtók kettős reteszelésű zárrendszerrel vannak biztosítva, kézi ajtózár vezérlőkkel az ajtók nem nyithatók. Továbbá, nem nyitható a gépkocsi a központizár-kapcsolóval sem. Bekapcsolás Miután valamennyi ajtó be van zárva és a gyújtás ki van kapcsolva, nyomja meg öt másodpercen belül kétszer a rádiófrekvenciás távirányító ) gombját. A kettős reteszelésű zárrendszert a vezető oldali ajtó kilincsén található nyitó/záró gomb öt másodpercen belüli kétszeri megnyomásával is lehet aktiválni, ha a következők bármelyike fellép, illetve fennáll: Öt másodperccel a vezető oldali ajtó kilincsén található nyitó/záró gomb első megnyomása után. Két zárás/nyitás gombnyomással nyitották ki az összes ajtót. A gépjármű bármelyik ajtaját kinyitották és most valamennyi ajtó zárva van. Kikapcsolás A kettős reteszelésű zárrendszer deaktiválásához és a vezető oldali ajtó kinyitásához nyomja meg egyszer a rádiófrekvenciás távirányító ( gombját.

29 28 Kulcsok, ajtók és ablakok Ha három másodpercen belül ismét megnyomja a ( gombot az összes ajtó kinyílik. Riasztóberendezés Felügyeli: Ajtók, csomagtérajtó, motorháztető Utastér a hozzá kapcsolódó csomagtérrel együtt A gépkocsi dőlése, például ha a gépkocsit megemelik Töltő kábel eltávolítása Bekapcsolás Nyomja be a ) gombot a rádiófrekvenciás távirányítón, miután becsukta valamennyi ajtót és ablakot. Ha a Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál funkció ki van kapcsolva, nyomja meg a műszerfalon elhelyezett ) gombot. A gépkocsi személyre szabása A rendszer, a jármű lezárása után 30 másodperccel beélesíti magát. Ha kétszer egymás után megnyomja a ) gombot, a rendszer kihagyja a 30 másodperc késleltetést és azonnal beélesíti magát. Megjegyzés A beltéren végzett változtatások, mint például üléshuzatok használata, valamint a nyitott ablakok vagy napfénytető zavarhatja az utastérfigyelést. Bekapcsolás az utastér és a gépkocsi dőlésének figyelése nélkül Ha a gépkocsiban állatokat hagy, kapcsolja ki az utastér és a gépkocsi dőlésének figyelését, mivel az erős ultrahangos jelek vagy a mozgás beindíthatja a riasztót. Akkor is kapcsolja ki, ha a járművet kompon vagy vonaton szállítják. 1. Kikapcsolt gyújtás mellett nyomja meg a felső konzolon lévő o gombot. A o gombon lévő LED kigyullad. 2. Zárja be az összes ajtót, a csomagtérajtót és a motorháztetőt. 3. Kapcsolja be a riasztóberendezést. Kikapcsolás Ha a járművet kinyitja vagy megközelíti a rádiófrekvenciás távirányítóval, a riasztóberendezés kikapcsolódik. Töltő vezeték lopásriasztó A bedugott töltő vezeték lopásriasztó be- vagy kikapcsolásához zárja vagy nyissa a járművet a rádiófrekvenciás távirányítóval. Ha bezárt jármű esetén megkísérlik kihúzni a töltő kábelt, a riasztórendszer bekapcsolódik. A riasztórendszer kikapcsolásához nyomja meg a rádiófrekvenciás távirányítón a ( gombot.

30 Kulcsok, ajtók és ablakok 29 Ez a funkció a gépkocsi személyre szabás menüpontban kikapcsolható. A gépkocsi személyre szabása Riasztás Működésbe lépésekor a külön akkumulátorral rendelkező hangszóró kb. 30 másodperces riasztó hangjelzést ad, ezzel együtt a vészvillogók villognak. Ha a gépkocsi beélesített riasztóberendezés mellett veszít az akkumulátor teljesítményből, a hangszóró riasztó automatikusan bekapcsolódik. A riasztások számát és időtartamát jogszabály határozza meg. Riasztórendszer kikapcsolása: Nyomja meg a rádiófrekvenciás távirányító ( gombját. vagy A gépkocsi indításához nyomja meg a műszerfalon lévő m gombot úgy, hogy a fékpedál le van nyomva és a rádiófrekvenciás távirányító a járműben van. Indításgátló Ez a gépkocsi passzív riasztórendszerrel rendelkezik. A rendszert nem kell kézzel aktiválni vagy deaktiválni. Az indításgátló a gyújtás kikapcsolása után automatikusan bekapcsolódik. Ha a jármű elindult, és egy érvényes rádiófrekvenciás távirányító van a járműben, a rendszer automatikusan hatástalanítódik. A rádiófrekvenciás távirányító olyan elektronikus kódolást használ, amely illeszkedik a gépjárműben lévő indításgátló vezérlő egységéhez, és automatikusan deaktiválja a rendszert. A gyújtás bekapcsolásához csak megfelelő rádiófrekvenciás távirányító használható. Ha az indításgátló aktiválásával vagy deaktiválásával hiba van, a d kigyullad. Megjegyzés Az indításgátló nem zárja a gépkocsi ajtóit. Mindig zárja be a gépkocsit, mielőtt őrizetlenül hagyja, és kapcsolja be a riasztóberendezést 3 23, Ha a gépkocsi nem indul és az ellenőrző lámpa égve marad, a rendszer meghibásodott. Próbálja meg kikapcsolni a gyújtást, és próbálja újra. Ne hagyja a rádiófrekvenciás távirányítót a járműben. d ellenőrzőlámpa 3 68.

31 30 Kulcsok, ajtók és ablakok Külső visszapillantó tükrök Konvex kialakítás A domború külső tükrön van egy aszferikus terület, és csökkenti a holtsávot. A tükör alakja miatt a tárgyak kisebbnek látszanak, ami befolyásolja a távolságok megbecsülésének képességét. Elektromos állítás Válassza ki az adott külső tükröt a választókapcsoló balra (L) vagy jobbra (R) történő elmozdításával. Majd a megfelelő tükör beállításához nyomja meg a vezérlőlapon lévő nyilakat. A választó kapcsoló középső állásában egyik tükör sincs kiválasztva. Behajtás A gyalogosok védelme érdekében bizonyos nagyságú ütközés esetén a külső visszapillantó tükrök eredeti helyzetükből elfordulnak. A tükör házát megfogva, a tükör könnyedén visszafordítható eredeti helyzetébe. Fűtés Bekapcsoláshoz nyomja meg a Ü gombot. Kb. öt perc múlva automatikusan kikapcsolódik. Hátsó ablakfűtés Belső visszapillantó tükör Automatikusan elsötétülő A követő gépkocsi fényszórója által éjszaka okozott elvakítást a tükör automatikusan csökkenti.

32 Kulcsok, ajtók és ablakok 31 Ablakok Elektromos ablakemelők 9 Figyelmeztetés Az elektromos ablakemelők működtetése során különös elővigyázatossággal járjon el. Fennáll a sérülés veszélye, különösen gyermekek esetében. Ha gyermekek vannak a hátsó ülésen, kapcsolja be az elektromos ablakemelők gyermekbiztonsági funkcióját. Fokozottan figyeljen az ablakok zárásakor. Bizonyosodjon meg róla, hogy semmit sem szorítanak be mozgásuk közben. 9 Figyelmeztetés Ne hagyjon gyerekeket a rádiófrekvenciás távirányítóval együtt a gépkocsiban. Működtethetik az ablakokat vagy egyéb vezérlőket, sőt a gépkocsit is elindíthatják, és komolyan megsérülhetnek vagy meghalhatnak. Az adott ablak kinyitásához nyomja meg, bezárásához húzza meg a megfelelő kapcsolót. Az első ellenállási pontig enyhén megnyomva vagy meghúzva: az ablak a kapcsoló működtetésének idejéig lefelé, illetve felfelé mozog. A második ellenállási pontig erősen megnyomva vagy meghúzva, majd elengedve: az ablak - biztonsági funkció engedélyezésével - automatikusan fel- vagy lehúzódik. A mozgás megállításához működtesse még egyszer a kapcsolót ugyanabba az irányba. A vezető oldali ablakot a kapcsoló lenyomva tartása nélkül is le lehet ereszteni és fel lehet húzni. Az utasoldali és a hátsó ablakokat szintén le lehet ereszteni, anélkül, hogy a kapcsolót benyomva kellene tartani. Az elektromos ablakemelők a vezető oldali ajtó kinyitásáig vagy a gyújtás kikapcsolása után maximum 10 percig működnek. Biztonsági funkció Ha az automatikus zárás közben az ablaküveg ellenállásba ütközik az ablaknyílás felső felében, akkor az ablaküveg azonnal megáll, és újra kinyílik. A biztonsági funkció kiiktatása Befagyás vagy hasonló ok miatt felmerülő zárási nehézségek esetén tartsa meghúzva a kapcsolót. Az

33 32 Kulcsok, ajtók és ablakok ablak a biztonsági funkció nélkül felhúzódik. A mozgás megállításához engedje el a kapcsolót. Legyen óvatos, ha kiiktatja a biztonsági funkciót. Gyermekbiztonsági rendszer a hátsó ablakokhoz A hátsó ablakemelők működésének letiltásához nyomja meg a H% kapcsolót, a LED (A) világít. A hatástalanításhoz nyomja meg ismét a H% gombot. Kényelmes működtetés Az ablakok távirányítással a gépkocsin kívülről is nyithatók. Az ablakok kinyitásához nyomja meg és tartsa nyomva a ( gombot. Az ablakok mozgásának megállításához engedje el a gombot. Túlterhelés Amennyiben az ablakokat rövid időközönként gyakran működtetik, az ablakemelők egy ideig letiltásra kerülnek. Az elektromos ablakemelők kalibrálása Az elektromos ablakemelők alaphelyzetbe állítására akkor lehet szükség, ha a 12 voltos akkumulátort kivették vagy lemerült. Kalibrálja az ablakemelő elektronikát az alábbiak szerint: 1. Csukja be az összes ajtó úgy, hogy a gyújtás be van kapcsolva vagy a fenntartott tápellátás aktív. 2. Húzza a kapcsolót az ablak teljes záródásáig, és tartsa úgy még további 2 másodpercig. 3. Ismételje meg mindegyik ablaknál. Hátsó ablakfűtés Bekapcsoláshoz nyomja meg a Ü gombot. A fűtés, kb. öt perc múlva, automatikusan kikapcsolódik.

34 Kulcsok, ajtók és ablakok 33 Napellenzők A vakítás megakadályozására húzza le a napellenzőt. A napellenző oldalra fordításához, vagy a rúd mentén történő meghosszabbításához vegye ki a középső tartóból. Ha a napellenzőben beépített tükör van, a tükör fedelének vezetés közben zárva kell lennie.

35 34 Ülések, biztonsági rendszerek Ülések, biztonsági rendszerek Fejtámlák Hely 9 Figyelmeztetés Csak a megfelelő helyzetbe beállított fejtámlával közlekedjen. Beállítás Fejtámlák az első üléseken Magasságállítás Nyomja be a gombot, állítsa be a magasságot és gondoskodjon arról, hogy a fejtámla rögzített helyzetben legyen. A fejtámla felső szélének a fej felső részénél kell lennie. Ha nagyon magas utas esetén ez nem lehetséges, akkor állítsa a fejtámlát a legfelső pozícióba, alacsony utas esetében pedig a legalsó helyzetbe.

36 Ülések, biztonsági rendszerek 35 Fejtámlák a hátsó üléseken Első ülések Üléshelyzet 9 Figyelmeztetés Csak megfelelően beállított üléssel közlekedjen. Dőlés beállítása A vízszintes beállításhoz húzza a fejtámlát előre. Különböző helyzetekben bereteszelődik. A leghátsó helyzetbe való visszatérítéshez nyomja teljesen előre, majd engedje el. Magasságállítás Húzza felfelé a fejtámlát, illetve nyomja meg a reteszelőgombot a kioldáshoz, és nyomja le a fejtámlát. Gondoskodjon arról, hogy a fejtámla rögzített helyzetben legyen. Üljön csípőjével a háttámlához annyira közel, amennyire lehet. Állítsa be az ülés és a pedálok közötti távolságot úgy, hogy a pedálok lenyomásakor lábai

37 36 Ülések, biztonsági rendszerek enyhén behajlítva legyenek. Az első utasülést tolja hátra, amennyire csak lehet. Üljön vállaival a háttámlához annyira közel, amennyire lehet. A háttámlát állítsa be úgy, hogy enyhén behajlított karjaival könnyen elérje a kormánykereket. A kormánykerék forgatása közben vállai végig maradjanak a háttámlának támaszkodva. A háttámlát ne döntse túlzottan hátra. A javasolt legnagyobb döntési szög kb. 25. Állítsa be a kormánykereket Állítsa be az ülésmagasságot úgy, hogy minden irányban tisztán kilásson, és valamennyi műszert le tudja olvasni. Feje és a tetőkeret között maradjon legalább egy kézfejnyi távolság. Combjai lazán támaszkodjanak az ülésre anélkül, hogy belenyomódnának. Állítsa be a fejtámlát Az ülések beállítása 9 Veszély Ne üljön a kormányhoz 25 cm-nél közelebb, hogy lehetővé tegye a légzsák biztonságos működésbe lépését. 9 Figyelmeztetés Az üléseket soha ne állítsa menet közben, mert ellenőrizhetetlenül elmozdulhatnak. Az ülés hosszanti beállítása Húzza felfelé a kart, mozdítsa el az ülést, majd engedje el a kart. Hallható kattanással rögzítse a háttámlát. Háttámlák Húzza meg a kart, állítsa be a dőlést és engedje el a kart. Hallható kattanással rögzítse a háttámlát. A háttámla álló helyzetbe való állításához húzza meg akart, anélkül, hogy nyomást gyakorolna a háttámlára, majd engedje el a kart.

38 Ülések, biztonsági rendszerek 37 Ülésmagasság Fűtés Kézzel állítható ülésfűtés Automata ülésfűtés A kar mozgatásának iránya: Fel = ülés magasabbra Le = ülés alacsonyabbra Az adott üléshez tartozó ß gomb egyszeri vagy többszöri megnyomásával válassza ki a kívánt fűtésbeállítást. A fűtés szimbólum melletti ф LED-ek jelzik a beállítást. Érzékeny bőrű utasok számára nem ajánlott az ülésfűtést a legmagasabb fokozaton hosszabb ideig működtetni. Bekapcsolás Automata ülésfűtés bekapcsolása. 1. Nyomja meg a műszerfalon a Climate kezelő gombot. 2. Nyomja meg az érintő képernyőn a megfelelő ülés ß AUTO gombját. A beállítás igazolásaként a ß AUTO gomb zölden világít.

39 38 Ülések, biztonsági rendszerek Ha a gyújtás be van kapcsolva, az automata ülésfűtés funkció automatikusan bekapcsolja a jármű belső hőmérséklete által igényelt ülésfűtést. A műszerfalon a fűtés szimbólum melletti LED-ek jelzik a beállítást. Az automata ülésfűtés beprogramozható, hogy a gyújtás bekapcsolásakor mindig aktiválódjon. A gépkocsi személyre szabása Kikapcsolás Automata ülésfűtés kikapcsolása. Nyomja meg a színes információs kijelző érintő képernyőjén a megfelelő ülés ß AUTO gombját. vagy Nyomja meg a műszerfalon a megfelelő üléshez tartozó ß gombot. Ha az utasülés nem foglalt, az automata ülésfűtés funkció erre az ülésre vonatkozóan nem kerül aktiválásra. Ülésfűtés távvezérelt indítása Ha kint hideg van, az ülésfűtés beprogramozható, hogy távvezérelt indítás közben automatikusan bekapcsoljon. Ha nincs automata ülésfűtés funkció vagy nincs az bekapcsolva, az ülésfűtés a gépkocsi indításakor törlődik. Ha az automata ülésfűtés funkció be van kapcsolva, a gyújtás bekapcsolásakor az ülésfűtés mértéke automatikusan a a jármű belső hőmérséklete által igényelt szintűre módosul. Távirányításos indítás esetén az ülésfűtés szimbóluma melletti LEDek nem gyulladnak ki. Az üresen maradt ülés hőmérséklet teljesítménye csökkenhet. Ez normális. Az ülésfűtés távvezérelt indítás közben nem kapcsolódik be, kivéve, ha az ülésfűtés funkció a gépkocsi személyre szabása menüben be van kapcsolva. A gépkocsi személyre szabása Távvezérelt indítás Biztonsági övek A biztonsági övek a gépkocsi erős gyorsulásakor és lassulásakor reteszelődnek, hogy az utasokat ülő helyzetben tartsák. Így a sérülések veszélye jelentősen csökken.

40 Ülések, biztonsági rendszerek 39 9 Figyelmeztetés Minden utazás előtt csatolja be a biztonsági övet. A biztonsági övet nem viselő utasok baleset esetén veszélyeztetik saját maguk és utastársaik testi épségét. A biztonsági övet úgy tervezték, hogy egyszerre csak egy személy használhassa. Az övek nem felelnek meg 150 cm-nél alacsonyabb személyek számára. Biztonsági gyermekülések Rendszeresen ellenőrizze a biztonságiöv-rendszer elemeinek megfelelő működőképességét és épségét. A sérült részeket cseréltesse ki. Baleset után cseréltesse ki az öveket és a működésbe lépett övfeszítőket egy szervizben. Megjegyzés Ügyeljen arra is, hogy a biztonsági övet cipővel vagy éles tárggyal ne sértse meg, vagy ne csípje be. Ne engedje, hogy a felcsévélő szerkezetbe szennyeződés kerüljön. Biztonsági öv emlékeztető X Överő-határoló Ütközés esetén az első üléseknél az övek fokozatos kiengedése csökkenti a testre jutó terhelés nagyságát. Övfeszítők Adott erősségű frontális és hátsó ütközés esetén az első ülések biztonsági övei megfeszülnek. 9 Figyelmeztetés A szakszerűtlen beavatkozás (pl. az övek eltávolítása vagy beszerelése) működésbe hozhatja az övfeszítőket. Az övfeszítők működésbe lépését az v ellenőrzőlámpa folyamatos világítása jelzi A működésbe lépett övfeszítőket cseréltesse ki egy szervizben. Az övfeszítők csak egyszer tudnak működésbe lépni. Megjegyzés Ne tartson vagy rögzítsen semmilyen tárgyat vagy tartozékot az övfeszítők működési tartományában. Ne végezzen semmilyen változtatást az övfeszítők elemein, mert ezzel érvényteleníti a gépkocsi típusbizonyítványát.

41 40 Ülések, biztonsági rendszerek Hárompontos biztonsági övek Becsatolás Kiszerelés Húzza ki az övet a feszítőszerkezetből, vezesse át a teste előtt csavarodás nélkül, és illessze be a zárnyelvet az övcsatba. Vezetés közben rendszeresen feszítse meg az övet az átlós ág meghúzásával. Biztonsági öv emlékeztető A laza vagy vastag ruházat akadályozza az öv megfelelő felfekvését. Ne helyezzen semmilyen tárgyat (pl. kézitáskát, mobiltelefont) a teste és az öv közé. 9 Figyelmeztetés Az övnek nem szabad a ruhája zsebeiben lévő kemény vagy törékeny tárgyakon feküdnie. Az öv kioldásához nyomja meg az övcsaton lévő piros gombot. Biztonsági öv kényelmi vezetők a hátsó üléseken A vezetők az ülésmagasítóból kinőtt idősebb gyerekek és egyes felnőttek számára biztosítják az öv kényelmesebb használatát. Ha a kényelmi vezető fel van szerelve és megfelelően be van állítva, eltartja a biztonsági övet a nyaktól és a fejtől.

42 Ülések, biztonsági rendszerek 41 A hátsó ülésen minden utasüléshez van egy vezetőelem. Kényelmi vezető használata esetén a vezető használata előtt vegye ki a biztonsági övet az ülésre szerelt vezetőből. A kényelmi vezető felszerelése a biztonsági övre az alábbiak szerint történik: 2. Helyezze a vezetőt az övre, és illessze az öv két szélét a vezető nyílásaiba. 3. Győződjön meg arról, hogy az öv nincs megcsavarodva, és simán fekszik. A gumiszalagnak a biztonsági öv alatt, a vezetőnek az öv felett kell lennie. 9 Figyelmeztetés A nem megfelelően viselt biztonsági öv nem biztosítja az ütközésnél szükséges védelmet. A biztonsági övet viselő személy komolyan megsérülhet. A vállöv a vállon át a mellkason keresztül haladjon. Ezek a testrészek tudják legjobban felfogni az öv visszatartó erejét. 1. Vegye ki a vezetőt a hátsó ülés melletti belső karosszéria kárpiton lévő tárolókapocsból.

43 42 Ülések, biztonsági rendszerek 4. Csatolja be és helyezze el a biztonsági övet a fejezet korábbi részében leírtak szerint. Ellenőrizze, hogy az öv vállrésze a vállon fut le. 5. A kényelmi vezető leszereléséhez és tárolásához nyomja össze az öv széleit, hogy ki tudja venni a biztonsági övet a vezetőből. Csúsztassa a vezetőt a hátsó ülés melletti belső karosszéria kárpiton lévő tároló kapocsba. Biztonsági öv használata várandósság alatt 9 Figyelmeztetés A medenceövet a lehető legalacsonyabban vezesse át a medence felett, hogy a hasat védje a megnyomódástól. Légzsákrendszer A légzsákrendszer a felszereltségtől függően több önálló rendszerből tevődik össze. Működésbe lépésükkor a légzsákok pár ezredmásodperc alatt felfúvódnak. Olyan gyorsan fújódik fel és ereszt le, hogy az gyakran fel sem tűnik az ütközés során. 9 Figyelmeztetés A szakszerűtlen beavatkozás a légzsákrendszer váratlan, robbanásszerű működésbe lépéséhez vezethet.

44 Ülések, biztonsági rendszerek 43 Megjegyzés A légzsákrendszer és az övfeszítő vezérlő elektronikája a középkonzol környékén található. Ne helyezzen mágneses tárgyakat erre a területre. Ne ragasszon semmit a légzsákok burkolatára, és ne fedje le semmilyen más anyaggal. Minden légzsák csak egyszer lép működésbe. Cseréltesse ki a működésbe lépett légzsákokat egy szervizben. Továbbá szükség lehet a kormánykerék, a műszerfal, a belső borítások részei, ajtótömítések, fogantyúk és az ülések cseréjére is. Ne végezzen semmilyen változtatást a légzsákrendszer elemein, mert ezzel érvényteleníti a gépkocsi típusbizonyítványát. A légzsákok felfúvódásakor a távozó forró gázok égési sérülést okozhatnak. A légzsákrendszerek v ellenőrzőlámpája Első légzsákrendszer Az első légzsákrendszer a kormánykerékben és a műszerfalon az utas oldalán lévő egy-egy légzsákból áll. Ezeket az AIRBAG feliratról lehet felismerni. Az első légzsákrendszer adott súlyosságú frontális ütközés esetén lép működésbe. A gyújtásnak bekapcsolt állapotban kell lennie. A felfúvódott légzsákok csillapítják a becsapódás hatását, így jelentősen csökkentik az első üléseken ülő utasok esetén a felsőtest és a fej sérülésének veszélyét. 9 Figyelmeztetés Az optimális védelem csak megfelelő üléshelyzet esetén biztosítható Ne helyezzen semmilyen tárgyat a légzsákok működési tartományába. Vezesse el megfelelően a biztonsági övet, és biztonságosan csatolja be. A légzsák csak ebben az esetben tud védelmet nyújtani. Oldallégzsákrendszer Az oldallégzsákrendszer az első ülések háttámláinak mindkét oldalában lévő egy-egy légzsákból áll. Ezt az AIRBAG feliratról lehet felismerni. Az oldallégzsákrendszer adott súlyosságú oldalsó ütközés esetén lép működésbe. A gyújtásnak bekapcsolt állapotban kell lennie.

45 44 Ülések, biztonsági rendszerek A felfúvódott légzsákok csillapítják a becsapódás hatását, így oldalsó ütközésnél jelentősen csökkentik a felsőtest és a medence sérülésének veszélyét. 9 Figyelmeztetés Ne helyezzen semmilyen tárgyat a légzsákok működési tartományába. Megjegyzés Csak az Ön gépkocsijához jóváhagyott üléshuzatokat használjon. Ügyeljen arra, hogy ne fedje le a légzsákokat. Függönylégzsákrendszer A függönylégzsákrendszer a két oldalsó tetőkeretben lévő egy-egy légzsákból áll. A függönylégzsákrendszer a tetőkárpiton vagy a kárpiton elhelyezkedő AIRBAG szó alapján azonosító. Az függönylégzsákrendszer adott súlyosságú oldalsó ütközés esetén lép működésbe. A gyújtásnak bekapcsolt állapotban kell lennie. A felfúvódott légzsákok csillapítják a becsapódás hatását, így oldalsó ütközésnél jelentősen csökkentik a fej sérülésének veszélyét. 9 Figyelmeztetés Ne helyezzen semmilyen tárgyat a légzsákok működési tartományába. A kapaszkodókon elhelyezett akasztókra csak könnyű ruhadarabokat akasszon fel, vállfa nélkül. Ne tartson semmilyen tárgyat ezekben a ruhákban. Térd légzsák rendszer A térd légzsákok a kormányoszlop és a kesztyűtartó alatt helyezkednek el.

46 Ülések, biztonsági rendszerek 45 Térd légzsák esetén az AIRBAG (légzsák) szó jelenik meg a műszerfal alsó részén. A térd légzsák rendszer adott súlyosságú frontirányú ütközés esetén lép működésbe. A gyújtásnak bekapcsolt állapotban kell lennie. A felfúvódott légzsákok csillapítják a becsapódás hatását, így jelentősen csökkentik az első üléseken ülő utasok alsó testrészei sérülésének veszélyét. Ne helyezzen semmilyen tárgyat a légzsákok működési tartományába. Légzsák kikapcsolása Az első utasüléshez tartozó első és térd légzsákokat ki kell kapcsolni, ha gyermekülést szerelnek erre az ülésre. A függöny- és oldallégzsákrendszer, az övfeszítők és a vezetőoldali légzsákrendszerek működőképesek maradnak. Az első utasülés légzsákrendszere a kesztyűtartóban található kulccsal működtethető kapcsolóval hatástalanítható. A gyújtáskulcs segítségével állítsa be a kívánt helyzetet: W: Az első utasoldali légzsák és az utasoldali térd légzsák ki van kapcsolva, és nem fújódik fel ütközés esetén. Az W ellenőrzőlámpa folyamatosan világít. A Gyermekülés beszerelési helyek táblázatnak megfelelő gyermekülés beszerelhető Felnőttnek nem szabad az első utasülésre ülnie. V: Az első utasoldali légzsák és az utasoldali térd légzsák be van kapcsolva. Nem szabad gyermekülést beszerelni. 9 Veszély Bekapcsolt első utasoldali első légzsák és térd-légzsák esetében a gyermekülésben utazó gyermek végzetesen megsérülhet. Kikapcsolt első utasoldali első légzsáknál és térd-légzsáknál utazó felnőtt esetén fennáll a végzetes sérülés veszélye.

47 46 Ülések, biztonsági rendszerek Ha az W ellenőrzőlámpa nem világít, akkor az első utasüléshez tartozó légzsákrendszerek ütközés esetén felfújódnak. Ha a két ellenőrzőlámpa egyszerre világít, akkor a rendszer meghibásodott. A rendszer működőképessége nem állapítható meg, ezért senkinek sem szabad az első utasülésre ülnie. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy szervizzel. Ha egyik ellenőrzőlámpa sem világít, azonnal vegye fel a kapcsolatot egy szervizzel. Csak álló gépkocsi esetén, kikapcsolt gyújtásnál változtassa meg a beállítást. A beállítás a következő változtatásig megmarad. Kikapcsolt légzsákra figyelmeztető ellenőrzőlámpa Gyermekülések Biztonsági gyermekülések Javasoljuk, hogy használjon Opel gyermekülést, amelyet kifejezetten a gépkocsihoz terveztek. Biztonsági gyermekülés használata esetén ügyeljen a következő használati és beszerelési útmutatásokra, és azokra is, amelyeket a biztonsági gyermeküléshez mellékeltek. Mindig meg kell felelnie azon országok törvényeinek és előírásainak, ahol éppen utazik. Egyes országokban tilos gyermekülést elhelyezni bizonyos üléseken. 9 Veszély Ha biztonsági gyermekülést használ az első utasülésen, az első utasüléshez tartozó légzsákrendszereknek kikapcsolva kell lenniük; ellenkező esetben a légzsákok működésbe lépése életveszélyt jelenthet a gyermek számára. Ez különösen igaz az utasülésen elhelyezett hátrafelé néző gyermekülésre.

48 Ülések, biztonsági rendszerek 47 A megfelelő gyermekülés kiválasztása A gyermek biztonsági ülések rögzítése legkényelmesebben a hátsó üléseken történhet. A gyermekeket a haladási iránynak háttal kell szállítani a gépkocsiban, ameddig csak lehet. Ez biztosítja, hogy a gyermek gerince, amely még gyenge, kisebb terhelésnek legyen kitéve baleset esetén. 12 évesnél fiatalabb vagy 150 cm testmagasságnál alacsonyabb gyermeknek csak megfelelő gyermekülésben szabad utaznia. Azok a gyermekülések használhatók, amelyek megfelelnek az ECE vagy ECE előírásnak. Mivel a biztonsági övek nem állíthatók megfelelő helyzetbe 150 cm-nél alacsonyabb gyermekekhez, számukra is kifejezetten tanácsoljuk megfelelő gyermekülés használatát, még akkor is, ha ez a gyermek kora miatt már nem lenne kötelező. Győződjön meg róla, hogy a beszerelni kívánt gyermekülés kompatibilis-e a gépkocsitípussal. Győződjön meg róla, hogy a gyermekülés a megfelelő helyre lett beszerelve a gépkocsiba. A gyermekeket csak a gépkocsi forgalommal ellentétes oldalán engedje be- és kiszállni. Amikor a gyermekülés nincs használatban, rögzítse a biztonsági övvel vagy vegye ki a gépkocsiból. Megjegyzés Ne ragasszon semmit a gyermekülésre, és ne tegyen rá semmilyen huzatot. Ha a biztonsági gyermekülés baleset során nagy igénybevételnek volt kitéve, akkor azt ki kell cserélni.

49 48 Ülések, biztonsági rendszerek Biztonsági gyermekülések beszerelési helyei A biztonsági gyermekülések megengedett beszerelési lehetőségei Súlycsoport Az első utasülésen bekapcsolt légzsák kikapcsolt légzsák 0: 10 kg-ig X U 1 U 0+: 13 kg-ig X U 1 U I: 9-től 18 kg-ig X U 1 U II: 15-től 25 kg-ig X X U III: 22-től 36 kg-ig X X U A hátsó szélső üléseken 1 = Az üléshelyzetet a legfelső ülésmagasságba kell állítani. U = Megfelel az univerzális kategóriába tartozó gyerekülésekhez, melyek ehhez a súlycsoporthoz jóváhagyással rendelkeznek. X = Ezen súlycsoportba tartozó gyermekeknek ez az üléspozíció nem megfelelő. ISOFIX biztonsági gyermekülés megengedett beszerelési lehetőségei Súlycsoport Méretcsoport Beszerelés Az első utasülésen A hátsó szélső üléseken Csecsemő autósülés (mózeskosár) F ISO/L1 X X G ISO/L2 X X 0: 10 kg-ig E ISO/R1 X IL 1

50 Ülések, biztonsági rendszerek 49 Súlycsoport Méretcsoport Beszerelés Az első utasülésen A hátsó szélső üléseken 0+: 13 kg-ig E ISO/R1 X IL 1 D ISO/R2 X IL 2 C ISO/R3 X IL 3 I: 9-től 18 kg-ig D ISO/R2 X IL 2 C ISO/R3 X IL 3 B ISO/F2 X IL, IUF B1 ISO/F2X X IL, IUF A ISO/F3 X IL IL = Megfelelő a gépkocsitípus-függő, korlátozott vagy féluniverzális kategóriákba tartozó egyes ISOFIX gyermekülések részére. Az ISOFIX gyermekülésnek jóváhagyással kell rendelkeznie az adott gépkocsitípushoz. IUF = Megfelelő az ehhez a súlykategóriához jóváhagyott univerzális kategóriájú ISOFIX előrenéző gyermekülésekhez. X = ISOFIX helyzet nem felel meg ISOFIX gyermekülésekhez ebben a súlycsoportban és méretosztályban. 1 = Az üléshelyzetet az ISOFIX pozíció előtt legelőre kell állítani. 2 = Az üléshelyzetet az ISOFIX pozíció előtt a legelső ülés helyzet harmadik beállítási helyzetébe kell állítani. 3 = Az üléshelyzetet a ISOFIX helyzet előtt a legelső ülés helyzet beállítási helyzetébe kell állítani. ISOFIX méretosztály és ülésfajta A - ISO/F3 = Teljes magasságú előre néző gyermekülés kisgyerekeknek. B - ISO/F2 = Csökkentett magasságú előre néző gyermekülés kisgyerekeknek. B1 - ISO/F2X = Csökkentett magasságú előre néző gyermekülés kisgyerekeknek. C - ISO/R3 = Teljes magasságú hátrafelé néző gyermekülés kisgyerekeknek. D - ISO/R2 = Csökkentett magasságú hátrafelé néző gyermekülés kisgyerekeknek. E - ISO/R1 = Hátrafelé néző gyerekülés csecsemőknek.

51 50 Ülések, biztonsági rendszerek F - ISO/L1 G - ISO/L2 = Balra néző helyzetű mózeskosár. = Jobbra néző helyzetű mózeskosár.

52 Ülések, biztonsági rendszerek 51 ISOFIX gyermekülések Top-tether rögzítőszemek Rögzítse a gépkocsihoz jóváhagyott ISOFIX gyermekülést az ISOFIX rögzítőkeretekhez. A hátsó ülésekre egyidejűleg legfeljebb két ISOFIX biztonsági gyerekülés szerelhető be. Az ISOFIX rögzítőkereteket a háttámlán lévő & címke jelzi. A hátsó szélső ülésekhez tartozó Top-Tether horgok a hátsó üléstámlák hátoldalán találhatók. Ügyeljen rá, hogy ugyanazon oldali horgot használja, mint ahova a gyerekülést fogja helyezni. A gyermekülések rögzítésére szolgáló Top-tether rögzítőszemeket a : szimbólum jelzi. Az ISOFIX rögzítés mellett erősítse a Top-Tether hevedert a Top-Tether rögzítőszemekhez. A szalagnak a fejtámla két vezető oszlopa között kell elhelyezkednie.

53 52 Tárolás Tárolás Tárolóhelyek A műszerfal tárolóhelyei Ajtópanel tárolórekesz A műszerfal tetején egy tárolórekesz található, melyben egy kiegészítő tápcsatlakozó található. A rádiófrekvenciás távirányító transzmitter nyílása a tárolórekeszben található. Rádiófrekvenciás távirányító Kesztyűtartó A kesztyűtartó kinyitásához emelje meg a kart. Menet közben tartsa zárva a kesztyűtartót. Csúsztasson egy esernyőt a vezető vagy utas oldali ajtó nyílásába.

54 Tárolás 53 Padlókonzol tárolórekesz Csomagtér A padlókonzol első részében egy kiegészítő tápcsatlakozó (C) és egy jack csatlakozó (B) található a kiegészítő bemeneti eszközök számára. A vezetékek az átmenő nyíláson (A) keresztül vezethetők. Bővebb információt, lásd az infotainment kézikönyvben. A konzolban pohártartók és tárolórekesz található. A hátsó konzolban pohártartók, valamint egy kiegészítő tápcsatlakozóval (A) ellátott nyitott tárolórekesz található. Ülés háttámlák lehajtása 9 Figyelmeztetés Csak akkor vezesse a gépkocsit, ha az üléstámlák megfelelően rögzítve vannak. Ellenkező esetben erős fékezéskor vagy ütközéskor személyi sérülés következhet be, illetve a rakomány vagy a gépkocsi károsodhat. Hajtsa le az ülés háttámlákat Megjegyzés A hátsó ülések bekapcsolt biztonsági övvel történő lehajtása az ülés vagy az öv károsodását okozhatja. Mindig csatolja ki és hagyja felcsévélődni a biztonsági övet az ülés lehajtása előtt. 1. Szükség esetén távolítsa el a csomagtérfedelet. 2. Nyomja meg és tartsa így a reteszt, és nyomja le a fejtámlákat.

55 54 Tárolás 3. Vegye ki a biztonsági övet a biztonsági öv vezetőből (A), és helyezze a tároló kapocsba (B). 4. Az üléstámla kioldó kart meghúzva reteszelje ki a háttámlát, és hajtsa előre. Hajtsa fel az ülés háttámlákat Megjegyzés A biztonsági öv vagy az ülés háttámla rögzítő mechanizmus megrongálódhat, ha a biztonsági öv a hátsó ülés háttámlája és az ülés háttámla rögzítő mechanizmus közé becsípődik. A biztonsági övet el kell távolítani az útból, ha a hátsó ülést az álló, reteszelt állapotba állítja. Ha a biztonsági öv is megrongálódott, kérjen segítséget egy szerviztől, és cseréltesse ki a biztonsági övet. 1. Mielőtt felemeli az ülés háttámláját, ellenőrizze, hogy a biztonsági öv a tároló kapocsban (B) van-e. Amikor felhajtja az ülés háttámlát, a biztonsági öv ne keresztezze az ülés háttámla reteszelő mechanizmust (a). 2. Emelje fel az ülés háttámlát, és nyomja hátra, hogy bereteszelődjön a helyére. Ügyeljen rá, hogy a háttámla hallhatóan beakadjon. 3. Miután felhajtotta az ülés háttámlát, tegye vissza a biztonsági övet a biztonsági öv vezetőbe. Ha az ülés nincs használatban, tartsa felső, reteszelt helyzetben. Csomagtérfedél A fedelet a négy hurok segítségével akaszthatja az oldalpanelekre. Ne helyezzen semmilyen tárgyat a fedélre.

56 Tárolás 55 Elakadásjelző háromszög Az elakadásjelző háromszög a jobb hátsó csomagtérajtóban helyezkedik el. Elsősegélykészlet Az elsősegélykészlet a jobb hátsó csomagtérajtóban helyezkedik el. Rakodási tanácsok A csomagtérben a nehéz tárgyakat helyezze a háttámlákhoz a lehető legközelebb. Győződjön meg róla, hogy a háttámlák megfelelően rögzítve vannak. Ha egymásra helyezi a tárgyakat, a nehezebbeket tegye alulra. A tárgyakat rögzítse hevederekkel a rögzítőszemekhez. A mozgó tárgyakat a csúszkálás elkerülése érdekében rögzítse a csomagtérben. Amikor tárgyakat szállít a csomagtérben, a hátsó ülések háttámlái nem lehetnek előrehajtva. Ne helyezzen csomagokat a háttámlák felső élénél magasabbra. Ne helyezzen semmilyen tárgyat a csomagtérfedélre vagy a műszerfalra, és ne takarja le a műszerfal tetején lévő érzékelőt. A rakomány nem akadályozhatja a pedálok és a váltókar használatát, és nem zavarhatja a gépkocsivezető szabad mozgását. Ne tartson rögzítetlen tárgyakat az utastérben. Ne közlekedjen nyitott csomagtérajtóval. 9 Figyelmeztetés Mindig gondoskodjon róla, hogy a gépkocsiban szállított tárgyak biztonságosan legyenek elhelyezve. Ellenkező esetben a tárgyak elszabadulhatnak az utastérben, és személyi sérülést okozhatnak, vagy kárt tehetnek a gépkocsiban, illetve a csomagokban. A terhelhetőség a megengedett legnagyobb össztömeg és az EC szerinti üres tömeg különbsége. A rakomány tömegének kiszámításához írja be a gépkocsi adatait a kézikönyv elején található tömegtáblázatba.

57 56 Tárolás Az EC szerinti üres tömeg tartalmazza a gépkocsivezető (68 kg), a csomagok (7 kg) és a betöltött folyadékok (üzemanyagtartály 90 %-os feltöltöttséggel) tömegét. A kiegészítő felszerelések és tartozékok növelik az üres tömeget.

58 Műszerek és kezelőszervek 57 Műszerek és kezelőszervek Kezelőszervek A kormánykerék beállítása Kormánykerék kapcsolók Oldja ki a kart (A), állítsa be a kormánykereket, hajtsa vissza a kart, és megfelelően rögzítse. Csak a gépkocsi álló helyzetében és kioldott kormányzár mellett állítsa a kormánykereket. Az Infotainment rendszer és a sebességtartó automatika a kormánykeréken lévő gombokkal működtethető.

59 58 Műszerek és kezelőszervek Gyalogosvédelmi riasztó A gyalogosvédelmi riasztó lehetővé teszi, hogy a vezető figyelmeztesse azokat a gyalogosokat, akik esetleg nem hallották a közeledő járművet. Ablaktörlő/-mosó Ablaktörlő További információ az Infotainment rendszer kezelési útmutatójában található. Sebességtartó automatika Kürt A kürt megszólaltatásához nyomja meg a kormánykeréken a j szimbólumot. A kürtöt ne használja gyalogosvédelmi riasztásra. Nyomja le egy pillanatra az irány- és sávváltó kar végén lévő 4 gombot, és egy pillanatra egy halk figyelmeztető hang fog hallatszani. Megismételve, a gyalogosvédelmi riasztó is aktiválódik. A gyalogosvédelmi riasztó csak akkor áll rendelkezésre, ha a gépjármű 64 km/óra sebességnél lassabban mozog, vagy ha le van állítva és nincs a P (Park) helyzetben. 2 = gyors törlés 1 = lassú törlés 5 = szakaszos törlés = ki Egyszeri törléshez kikapcsolt ablaktörlőnél nyomja lefelé a kart Q állásba. Ne használja az ablaktörlőt, ha a szélvédő jeges. Autómosóban kapcsolja ki az ablaktörlőt.

60 Műszerek és kezelőszervek 59 Állítható szakaszos törlés Ablaktörlő kar 5 állásban. A kívánt törlési ütem beállításához forgassa el az állítógyűrűt: rövid = forgassa az intervallum hosszú intervallum állítógyűrűt felfelé = forgassa az állítógyűrűt lefelé Szélvédőmosó Húzza meg a kart. Ekkor a rendszer mosófolyadékot permetez a szélvédőre, és az ablaktörlő lapátok néhány törlési ütemet végeznek. Óra Az óra a színes információs kijelzőn látható. Óra beállítása 1. Az idő beállítási oldal közvetlen megnyitásához nyomja be az idő programozó gombot, vagy nyomja be a CONFIG gombot és válassza ki a listából a Idő menüpontot. 2. Forgassa el a TUNE/MENU gombot, hogy végighaladjon a rendelkezésre álló beállítási paramétereken. 3. A funkción belül további lehetőségek megjelenítéséhez nyomja meg a TUNE/MENU (hangolás/menü) gombot, vagy nyomja meg az idő képernyő gombot. 4. Az órán kijelzett óra és perc érték növeléséhez vagy csökkentéséhez nyomogassa a + vagy- gombot. Választható beállítási lehetőségek: 12 órás / 24 órás formátum: Váltás a 12 órás és 24 órás időformátum között. Nap + vagy Nap -: Növeli vagy csökkenti a színes információs kijelzőn látható napot. Kijelző: Be- vagy kikapcsolja az óra megjelenítését. A gépkocsi személyre szabása Tartozékcsatlakozók Három 12 voltos tartozékcsatlakozó található az alábbi helyeken. A középső padlókonzol első részében. A középső padlókonzol hátsó részén. A műszerfali tárolórekeszben. Ne lépje túl a 180 W megengedett legnagyobb teljesítményértéket.

61 60 Műszerek és kezelőszervek 9 Veszély A csatlakozó-aljzat magas feszültséggel működik! A tartozékcsatlakozók áramot biztosítanak amikor a gyújtás be van kapcsolva vagy ha a gépkocsi fenntartott tápellátás üzemmódban van. Fenntartott tápellátás ki A csatlakoztatott elektromos tartozékoknak meg kell felelniük a DIN VDE szabvány elektromágneses kompatibilitással kapcsolatos követelményeinek. Ne csatlakoztasson áram leadásra alkalmas készülékeket, mint például töltőberendezéseket vagy akkumulátorokat. Ne tegyen kárt a csatlakozó aljzatokban nem megfelelő csatlakozódugók használatával. Ellenőrzőlámpák, műszerek Sebességmérő A gépkocsi sebességét mutatja. A megjelenített mértékegység a vezető információs központban (DIC) változtatható. Vezető információs központ (DIC) Kilométer-számláló A megtett út hosszát jeleníti meg. Napi kilométer-számláló Az elfogyasztott üzemanyagot, az átlagos üzemanyag-fogyasztást és az utolsó km-visszaállítás óta jegyzett távolságot mutatja. A megtett km-adat nullázásához nyomja meg és tartsa, lenyomva a kormánykerék bal oldalán található SELECT gombot, amikor a kijelzőn trip A vagy trip B látható. A napi kilométer-számláló a vezető információs központban (DIC) található. Vezető információs központ (DIC) Üzemanyagszint-jelző Ez a kijelző az üzemanyag szintet jelzi. Amikor ez a jelző van előtérben, a jármű bővített tartomány üzemmódban üzemel. A jelző melletti érték azt mutatja, hogy becslések szerint mekkora távolság tehető meg a járművel ebben az üzemmódban. Bővített tartomány üzemmód

62 Műszerek és kezelőszervek 61 Akkumulátor töltöttség mérő Vezetési hatékonyság mérő Gazdaságos vezetés Teljes jármű választék Ez a jelző a nagy feszültségű akkumulátor töltési szintjét jelzi. Amikor ez a jelző az előtérben látható, a jármű elektromos üzemmódban üzemel. A jelző melletti érték azt mutatja, hogy becslések szerint mekkora távolság tehető meg a járművel ebben az üzemmódban. Elektromos üzemmód Ez a mérőműszer segítséget nyújt a hatékony vezetéshez: ehhez a golyót zöld színben és a műszer közepén kell tartani. Ha a jármű megáll vagy a golyó elmozdul a műszer közepéről, a levelek forgása megáll. gyorsít: Ha a golyó sárgára változik és középről felfelé mozdul el, a gyorsulás a hatékonyság optimalizálása szempontjából túl agresszív. fék: Ha a golyó sárgára változik és középről lefelé mozdul el, a fékezés a hatékonyság optimalizálása szempontjából túl agresszív. A teljes jármű úthossz az a fennmaradó távolság, melyet a gépkocsi az elektromos és üzemanyag-tartomány kombinációjával megtehet. Gazdaságos vezetés Szervizkijelző A motorolaj élettartam figyelő rendszer a megmaradó olaj élettartamot százalékokban jelzi. Minél kisebb a százalékérték, annál hamarabb lesz szükség a gépkocsiban olajcserére.

63 62 Műszerek és kezelőszervek A vezetési körülményektől függően a szükséges motorolaj- és olajszűrőcserék közötti intervallum jelentősen eltérő lehet. A rendszert a megfelelő működéshez minden olajcsere után újra kell indítani. Kérjen segítséget egy szerviztől. Kerülje el a motorolaj élettartam figyelő rendszer akaratlan visszaállítását. A rendszert a következő olajcsere végrehajtása előtt nem lehet pontosan visszaállítani. Amikor a rendszer számításai szerint a motorolaj élettartama lejárt, a Mielőbb cseréljen motorolajat kijelzés, vagy egy figyelmeztető kód jelenik meg a Vezető Információs Központban. Cseréltesse le a motorolajat és a szűrűt egy szervizben 1000 kilométeren belül. Vezető Információs Központ Szerviz információ Ellenőrzőlámpák A leírásban szereplő ellenőrzőlámpák nem találhatóak meg minden gépkocsiban. A leírás az összes modellvariációra készült. A berendezéstől függően az ellenőrző lámpák helye változhat. A gyújtás bekapcsolásakor a legtöbb ellenőrzőlámpa rövid ideig világít a működőképesség ellenőrzése érdekében. Az ellenőrzőlámpák színei a következő jelentésekkel bírnak: piros = veszély, fontos emlékeztető sárga = figyelmeztetés, információ, meghibásodás zöld = működés megerősítése kék = működés megerősítése fehér = működés megerősítése

64 Ellenőrzőlámpák a műszeregységben Műszerek és kezelőszervek 63

65 64 Műszerek és kezelőszervek Irányjelző lámpa zölden világít vagy villog. Villog Az ellenőrzőlámpa az irányjelzők vagy a vészvillogó működése közben villog. Gyorsan villog: valamelyik irányjelző lámpa vagy biztosíték meghibásodott. Izzócsere Biztosítékok Irányjelző lámpák Biztonsági öv emlékeztető Biztonsági öv emlékeztető az első ülésekhez X a vezetőoldali üléshez, pirosan világít vagy villog. k az első utasüléshez, az ülés foglaltsága esetén pirosan világít vagy villog. Az első utasülés biztonsági öv emlékeztetője akkor is bekapcsolhat, ha egy tárgyat helyeznek az ülésre. Világít Miután a megfelelő első ülés figyelmeztető lámpái egy ideig villogtak; addig míg be nem kapcsolják a biztonsági övet. Villog A gyújtás bekapcsolása után egy bizonyos ideig. Biztonsági öv emlékeztető a hátsó ülésekhez 6 villog vagy világít. Ha világít A gyújtás bekapcsolása után a biztonsági öv lámpája pirosan világít. Az utasülés biztonsági övének bekapcsolása után a biztonsági övnek megfelelő lámpa zöldre vált. Villog Amikor a jármű mozgásban van, ha a második üléssorban valaki, aki be volt csatolva, kicsatolja magát, a vonatkozó biztonsági öv szimbólum néhány másodpercig pirosan villog és figyelmeztető hang is megszólalhat. A biztonsági öv becsatolása Légzsák és övfeszítők v pirosan világít. A gyújtás bekapcsolása után az ellenőrzőlámpa néhány másodpercig világít. Ha nem világít, néhány másodperc elteltével nem alszik ki, vagy menet közben világít, akkor a légzsákrendszer meghibásodott. Kérjen segítséget egy szerviztől. Ilyenkor előfordulhat, hogy baleset esetén a légzsákok és az övfeszítők nem lépnek működésbe. Üzenet is megjelenhet a vezető információs központon (DIC). Az övfeszítők, illetve légzsákok működésbe lépését az v ellenőrzőlámpa folyamatos világítása jelzi. 9 Figyelmeztetés Azonnal javíttassa ki a hibát egy szervizben.

66 Műszerek és kezelőszervek 65 Övfeszítők, légzsákrendszer 3 38, Vezető információs központ (DIC) Légzsákok kikapcsolása V sárgán világít. Az első utasoldali első légzsák és a térd légzsák be van kapcsolva. W sárgán világít. Az első utasoldali első légzsák és térd légzsák deaktiválva van Veszély Bekapcsolt első utasoldali első légzsák és térd-légzsák esetében a gyermekülésben utazó gyermek végzetesen megsérülhet. Kikapcsolt első utasoldali első légzsáknál és térd-légzsáknál utazó felnőtt esetén fennáll a végzetes sérülés veszélye. Ha néhány másodperc elteltével mindkét státusz kijelző lámpa égve marad, vagy ha egyik lámpa sem gyullad ki, lehet, hogy probléma van a légzsák deaktiváló kapcsolóba beépített lámpákkal. Kérjen segítséget egy szerviztől. Töltésrendszer p pirosan világít. A gyújtás bekapcsolása után rövid ideig világít. A lámpa égve marad, vagy vezetés közben világít 1. Amilyen gyorsan csak lehetséges, álljon ki a forgalomból anélkül, hogy másokat akadályozna a haladásban. 2. Álljon le, kapcsolja ki a gyújtást. 3. Kérjen segítséget egy szerviztől. Ha ez a lámpa kigyulladt és tovább vezeti a gépjárművet, teljesen kimerítheti a 12 Voltos akkumulátort. Meghibásodás-jelző lámpa Z sárgán világít vagy villog. Csak szerviz üzemmódban világít Ellenőrzésként kigyullad és mutatja, ha a csak szerviz üzemmód van beállítva. Ha hibát észlel, kérjen segítséget szervizétől. Teljesítmény gomb Ha a gyújtás be van kapcsolva, világít A kibocsátás-szabályozó rendszer meghibásodott. A károsanyagkibocsátás szintje a megengedett fölé emelkedhet. Az alábbi kijavíthatja a kibocsátási rendszer működési hibáját: Ellenőrizze, hogy az üzemanyag betöltő nyílás sapkája megfelelően van felhelyezve. Ellenőrizze, hogy jó minőségű üzemanyagot használt. Ha a fentiek egyike sem vezet a lámpa kikapcsolódásához, azonnal kérjen segítséget egy szervizben.

67 66 Műszerek és kezelőszervek Ha a gyújtás be van kapcsolva, villog Gyújtáskimaradás észlelése. Csökkentse a gázpedálra gyakorolt nyomást, csökkentse a gépkocsi sebességét és/vagy kerülje a meredek hegymenetet, amíg a villogás megszűnik. Ha a lámpa továbbra is villog: 1. Amilyen gyorsan csak lehetséges, álljon ki a forgalomból anélkül, hogy másokat akadályozna a haladásban. 2. Álljon le, kapcsolja ki a gyújtást. 3. Várjon legalább 10 másodpercet és kapcsolja ismét be a gyújtást. Ha a lámpa még villog, keressen fel egy szervizt. Fékrendszer R pirosan világít. A gyújtás bekapcsolása után világít. A fékfolyadékszint túl alacsony, vagy a fékrendszer valamilyen más hibája áll fenn. Fékfolyadékszint Figyelmeztetés Álljon meg. Ne folytassa az utazást. Vegye fel a kapcsolatot egy szervizzel. Elektromos rögzítőfék P pirosan világít vagy villog. Ha világít Az elektromos rögzítőfék be van húzva Villog Ha a rögzítőfék kiengedése után vagy vezetés közben a P villog, ne hajtson tovább, azonnal keressen fel egy szervizt. Elektromos rögzítőfék meghibásodás p sárgán világít. Ha világít Az elektromos rögzítőfék gyengébb teljesítménnyel működik Figyelmeztetés Azonnal javíttassa ki a hibát egy szervizben. Ekkor előfordulhat, hogy a vezetői információs központban (DIC) egy hibaüzenet jelenik meg. Vezető Információs Központ Blokkolásgátló fékrendszer (ABS) u sárgán világít. A gyújtás bekapcsolása után néhány másodpercig világít. Az ellenőrzőlámpa kialvása után a rendszer beavatkozásra kész. Ha az ellenőrzőlámpa nem alszik ki néhány másodperc múlva, vagy ha vezetés közben felvillan, akkor az ABS meghibásodott. A fékrendszer működőképes marad, de ABS szabályozás nélkül. Próbálja meg visszaállítani a rendszert.

68 Műszerek és kezelőszervek 67 A rendszer visszaállítása: 1. Vezetés közben húzódjon félre, ha biztonságosan megteheti. 2. Tegye a gépkocsit P helyzetbe. 3. Kapcsolja ki a gyújtást. 4. Indítsa újra a gépkocsit. Ha az ABS ellenőrző lámpa a rendszer visszaállítása után is égve marad vagy vezetés közben ismét kigyullad, keressen fel egy szakszervizt. Blokkolásgátló fékrendszer Ha az ABS és a szokványos fékrendszer figyelmeztető lámpái kigyulladnak, lehet hogy a gépjárműben probléma lépett a szokványos és blokkolásgátló fékekkel. Vontattassa el a gépjárművet egy szervizbe. Vontatás Sport üzemmód Ha Sport üzemmód van kiválasztva, a Sport világít. Sport üzemmód Hegymenet Ha hegymenet üzemmód van kiválasztva, a Hegyi világít. Hegymenet HOLD üzemmód Ha HOLD üzemmód van kiválasztva, a Tart világít. HOLD üzemmód Elektronikus menetstabilizáló rendszer kikapcsolva a sárgán világít. A rendszer ki van kapcsolva. Elektronikus menetstabilizáló rendszer és kipörgésgátló rendszer b sárgán világít vagy villog. Ha világít A rendszer meghibásodott. Tovább folytathatja útját. A menettulajdonságok az útviszonyok függvényében romolhatnak. Keressen fel egy szervizt, és javíttassa ki a hiba okát. Villog A rendszer be van kapcsolva, és működik, nehéz vezetési feltételek esetén segít a vezetőnek az iránytartásban. Elektronikus menetstabilizáló rendszer 3 126, Kipörgésgátló rendszer Kipörgésgátló rendszer kikapcsolva k sárgán világít. A rendszer ki van kapcsolva.

69 68 Műszerek és kezelőszervek A hűtőfolyadék hőmérséklete W pirosan világít. Jelzi, ha a gépkocsi motor hűtőfolyadék rendszerében hiba van. Amikor az ellenőrző lámpa kigyullad, figyelmeztető hangjelzés hallható. Figyelem! Ha a motor hűtőfolyadék hőmérséklete túl magas, állítsa le gépkocsit, és kapcsolja ki a gyújtást. A motort károsodás fenyegeti. Ellenőrizze a hűtőfolyadék szintjét. Ha az ellenőrző lámpa égve marad, keressen fel egy szervizt. Gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer A sárgán világít vagy villog. Ha világít Egy vagy több kerék nyomása nagyon gyenge. Álljon meg azonnal, és ellenőrizze a gumiabroncsok levegőnyomását. Villog A rendszer meghibásodott. Kb. egy perc után az ellenőrző lámpa folyamatosan világít. Kérjen segítséget egy szerviztől. Motorolajnyomás I pirosan világít. A jármű indításakor rövid ideig világít. Figyelem! A motor kenése valószínűleg megszűnt. Ez a motor károsodásához, és akár a kerekek blokkolásához is vezethet. 1. Amilyen gyorsan csak lehetséges, álljon ki a forgalomból anélkül, hogy másokat akadályozna a haladásban. 2. Állítsa a fokozatválasztó kart N- be. 3. Kapcsolja ki a gyújtást. Ellenőrizze az olajszintet, mielőtt felkeresne egy szervizt Alacsony üzemanyagszint Ha az üzemanyagszint túl alacsony a Y világít. Indításgátló d sárgán világít. Az indításgátló rendszer meghibásodott. A motort nem lehet beindítani. Kérjen segítséget egy szerviztől. Gépjármű kész R mindig világít, amikor a gépkocsi vezetésre kész. Külső világítás 8 zölden világít.

70 Műszerek és kezelőszervek 69 A külső lámpák be vannak kapcsolva Távolsági fényszóró C kéken világít. Ha a távolsági fényszóró be van kapcsolva, és fénykürt működése közben világít Nyitott ajtó Ha egy ajtót, a motorháztetőt vagy a csomagtérajtót kinyitják, kigyullad egy lámpa, és megjelenik egy ábra a vezető információs központban (DIC). Hátsó ködlámpa r sárgán világít. A hátsó ködlámpa be van kapcsolva Sebességtartó automatika m fehéren vagy zölden világít. Fehéren világít A rendszer be van kapcsolva. Zölden világít Egy adott sebesség tárolva van. Sebességtartó automatika Ajtó(k) nyitva Motorháztető nyitva Csomagtérajtó nyitva

71 70 Műszerek és kezelőszervek A DIC jelzi, ha egy ajtó, a motorháztető vagy a csomagtérajtó nyitva van. A lámpa a nyitott területet árnyékolva mutatja. Ha a jármű mozgásban van, mind a DIC mind a lámpa jelez. Ha a jármű áll, csak a lámpa jelez. Információs kijelzők Vezető Információs Központ A vezető információs központ (DIC) kijelzője a műszeregységben helyezkedik el. A DIC a gépkocsira vonatkozó információkat jelenít meg. Rendszerprobléma észlelése esetén, az is figyelmeztető üzeneteket jelenít meg. Tájékoztató üzenetek DIC kezelőszervek A menüket és funkciókat a kormánykerék melletti gombokkal lehet kiválasztani. CONFIG: Megnyomva kiválasztja az egyszerű vagy fejlettebb műszerfalkonfiguráció megjelenítést. 9 BACK: Megnyomva visszatér az előző képernyőhöz, kilép a képernyőről, vagy visszatér a főmenühöz. A DIC menü kijelző minimálisra nyomja meg a 9 BACK gombot. SELECT: A kiemelt elem kiválasztásához nyomja meg a gomb közepét. A gombot forgatva végig görgetheti a menütételeket.

72 Műszerek és kezelőszervek 71 Menük és funkciók kiválasztása A fő DIC menüben: 1. A SELECT gombot forgatva végig görgetheti a rendelkezésre álló DIC menüket. 2. Ha egy menü tétel ki van jelölve, a SELECT gombot megnyomva beléphet a menübe. 3. A SELECT gombot tovább forgatva és megnyomva végiggörgetheti és kiválaszthatja a rendelkezésre menü tételeket: Trip A és Trip B Maradék olaj élettartam I A maradék olaj élettartam látható százalékban kifejezve. Minél kisebb a százalékérték, annál hamarabb lesz szükség a gépkocsiban olajcserére. Motorolaj Gumiabroncs-levegőnyomás 2 A négy gumiabroncs körülbelüli nyomását mutatja. Ha értékek helyett vonalak látszanak, a gépkocsival valami hiba lehet. Kérjen segítséget egy szerviztől. Gumiabroncs levegőnyomás Gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer Tájékoztató üzenetek 3 A SELECT gombot forgatva végiggörgethet az aktív figyelmeztető üzenetek között. A SELECT gombot megnyomva átnézheti az üzeneteket. Tájékoztató üzenetek Mértékegység 7 A SELECT gombot forgatva módosíthatja a kijelzett mértékegységet metrikusra vagy angolra. A beállítás megerősítéséhez nyomja meg a SELECT gombot. Oktatási segédlet mód T Ezt a tételt választva megjelenik egy képernyő, melyen a műszercsoport néhány egyedi jellemzőjének magyarázata látható. Az Oktatási segédlet mód csak akkor érhető el, ha a gépkocsi a P parkoló állásban van. Kanyarról-kanyarra * Ezt a tételt választva a navigációs rendszer kanyarszintű irányítása látható. További információ az Infotainment rendszer kezelési útmutatójában. Műszercsoport kijelző A műszercsoport előzetes információkat mutat: elektromos hatótartomány, töltés, kilométerszámláló és akkumulátor állapota. Ez beszálláskor történik, amikor kinyitják a vezető oldali ajtót, az üdvözlő animáció után, a jármű indítása előtt. Egy üzenet jelenhet meg a képernyő bal alsó részén, amely jelzi, hogy töltés túlvezérlés vagy megszakítás történt, a gépkocsi töltő csatlakozóegysége váltakozó árama váratlan megszakadása miatt. Állapottól függően az alábbi képernyők jelenhetnek meg.

73 72 Műszerek és kezelőszervek Ez a képernyő azt jelzi, hogy a töltő kábel nincs csatlakoztatva. A gépkocsi töltéséhez csatlakoztassa a töltő kábelt. Ez a képernyő azt jelzi, hogy a töltés folyamatban van, és a töltés befejeződésének becsült ideje délelőtt 10:00. Ez a képernyő azt jelzi, hogy a gépkocsi teljesen fel van töltve, és a töltő kábel nincs csatlakoztatva. Ez a képernyő azt jelzi, hogy töltő kábel csatlakoztatva van, és a töltés befejeződött. Ez a képernyő azt jelzi, hogy a töltés késleltetése van beprogramozva, a befejezés becsült ideje délelőtt 7:00. Ez a képernyő azt jelzi, hogy a töltő kábel csatlakoztatva van, de a jármű nem töltődik.

74 Műszerek és kezelőszervek 73 Színes információs kijelző A színes információs kijelző a műszerfalban található. A színes információs kijelző jelzi az alábbiakat: Hőmérséklet-szabályozás Infotainment rendszer; leírását lásd az infotainment rendszer kézikönyvében. A gépkocsi személyre szabása Energiaáramlásra vonatkozó információ Töltési beállítások Energia információ Idő 3 59 A színes információs kijelző kezelőszervek működtetéséhez csak egy finom érintésre van szükség. Legjobban puszta kézzel üzemeltethetők. A kezelőszervek a legtöbb kesztyűben működtethetők, de lehet, hogy csak lassabban reagálnak. A válaszidő csökkentése érdekében az ujja hegye helyett az ujjbegyét használja. Ha a kezelőszervek nem reagálnak, húzza le a kesztyűjét. A Energiaáramlás, Töltés és Energiainformáció megjelenítéséhez nyomja be a műszerfalon a 8 gombot. Energiaáramlás Képernyők Az Energiaáramlás képernyő megjelenítéséhez nyomja meg a műszerfalon a 8 gombot, majd nyomja meg az érintő képernyő tetején az Energiaáramlás gombot. Az Energiaáramlás képernyők a rendszer aktuális üzemállapotát mutatják. A képernyőkön a motor, az elektromos meghajtóegység és a nagy feszültségű akkumulátor közti energiaáramlást mutatja. Ezek az összetevők, ha aktívak, ki vannak emelve. Akkumulátorenergia - Az akkumulátor aktív, energia áramlik a kerekekhez.

75 74 Műszerek és kezelőszervek Akkumulátorenergia - A gépkocsi elektromos üzemmódban, álló helyzetben van, a kerekekhez nem áramlik energia. Motorteljesítmény - A motor aktív, az energia a kerekekhez áramlik. Motorteljesítmény és akkumulátorenergia - Mind a motor, mind az akkumulátor aktív, energia áramlik a kerekekhez. Regeneratív energia-visszaállítás - Regeneratív fékezés vagy szabadonfutás közben az energia a kerekekből visszatér az akkumulátorba. Motorteljesítmény - A gépjármű bővített tartomány üzemmódban és álló helyzetben van, a kerekekhez nem áramlik energia. Tápellátás kikapcsolva - Nem áramlik energia a kerekekhez.

76 Műszerek és kezelőszervek 75 Töltés Programozható töltés Három programozható töltési mód van. Ha látni akarja az aktuális töltési mód állapotot a színes információs kijelzőn, nyomja meg a műszerfalon a 8 gombot, majd nyomja meg az érintő képernyő tetején a Töltés gombot. Az aktuális töltési mód állapota a színes információs kijelzőn ideiglenesen felugró ablakban is látható, ha a vezető oldali ajtón lévő töltő csatlakozóegység kioldó gombját megnyomja. A Töltés kezdete és Töltés befejezve idő becslés szintén megjelenik a képernyőn. Ezek a becslések akkor a legpontosabbak, ha a gépkocsi csatlakoztatva van az áramforrásra, és mérsékelt hőmérsékleti viszonyok vannak jelen. A gépkocsi a programozható töltéshez a színes információs kijelzőn megjelenő órát is használja, ezért ellenőrizze, hogy a színes információs kijelző jobb felső sarkában megjelenített idő megfelel a kívánt napszaknak. Töltési mód állapot Azonnal: A gépjármű azonnal megkezdi a töltést, amint rácsatlakoztatják az elektromos kimenetre. Töltés Késleltetve (Indulási idő): A gépkocsi megbecsüli a töltés kezdési idejét a hét aktuális napjára beprogramozott indulási időhöz viszonyítva. A töltés a kezdési időpontban kezdődik meg, és - ha a töltővezeték rácsatlakoztatása után elegendő idő áll rendelkezésére - az indulási időre befejeződik.

77 76 Műszerek és kezelőszervek közműjének elektromos díjszabás információjára. Ezenkívül, ha a kiválasztott elektromos díjszabás beállítások nagyon hosszú feltöltési időt eredményeznek, a gépkocsi a csatlakoztatás után azonnal töltődni kezd. Ha például az elektromos díjszabás táblázatban csak csúcsidős díjszabások vannak, és a díjszabás preferencia szerint a töltés csak csúcsidőn kívül történhet, a gépkocsi a csatlakoztatás után azonnal megkezdi a töltést. Válasszon egy opciót: Csatlakoztatás után azonnal Késleltetve az indulási idő alapján Késleltetve elektromos tarifák + indulási idő alapján Indulási idő megadása Nyomja meg a késleltetett töltési ózemmód státusz képernyőn az Szerk. gombot, hogy az indulási időt a hét minden napjára megváltoztassa. Késleltetve (Tarifa + Indulási idő): A gépjármű megbecsüli a díjszabás ütemezésen, hasznosítható töltési ráta preferencián és a hét aktuális napjára programozott indulási időn alapuló töltés kezdési időpontot. A gépkocsi a legolcsóbb díjszabási periódusban töltődik úgy, hogy az indulási időre teljes akkumulátor töltöttséget érjen él. Ehhez az üzemmódhoz szükség van a töltőhely Töltési mód kiválasztása Nyomja be a töltési üzemmód státusz képernyőn a Töltési mód módosítása gombot.

78 Műszerek és kezelőszervek Nyomja meg a változtatni kívánt napot. 2. A + vagy megnyomásával változtassa meg az órát és percet. 3. A Vissza gombot megnyomva eltárolja a változtatásokat, és visszatér az előző képernyőhöz. Töltési szint kiválasztása A töltési szint preferencia beállítással a fogyasztó kiválaszthatja gépkocsija töltési szintjét úgy, hogy illeszkedjen a töltési hely adottságaihoz. Ha a gépkocsi az áramforrásra csatlakoztatás után következetesen leállítja a töltést, vagy ha egy áramköri megszakító folyamatosan kiold, alacsonyabb töltési szint preferencia kiválasztása lehet a megoldás. A töltési szint preferenciát úgy kell beállítani, hogy igazodjon a csatlakoztatásra használt AC kimenet elektromos áram teljesítményéhez. A töltési szint preferencia beállítások az alábbiak: Maximális 16 Amps: Az AC áramot 16 amperre korlátozza 1. csökkentett szint 12 Amps: Az AC áramot 12 Amperre korlátozza 2. csökkentett szint 9 Amps: Az AC áramot 9 Amperre korlátozza 3. csökkentett szint 6 Amps: Az AC áramot 6 Amperre korlátozza Adott régióra vonatkozó pontos áramszintek eltérhetnek a kézikönyvben megadott értékektől. Kérjük ellenőrizze a gépkocsit, hogy milyen szintek állnak rendelkezésre. A töltési szint preferencia beállítások nem kapcsolódnak közvetlenül a töltő kábel töltési szint gombjához. A gépkocsi ragaszkodni fog ahhoz a beállításhoz, mely a legkevesebb AC áramot használja fel a gépkocsi töltéséhez. A töltési szint preferencia beállítás a töltések között megmarad. Töltés előtt nézze meg ezt a beállítást, és ellenőrizze, hogy a gépkocsi beállítása megfelelően illeszkedik a csatlakoztatásra használt AC kimenet elektromos áram teljesítményéhez. A töltési szint preferencia beállítás bármikor módosítható, ha a színes információs kijelző működik. Töltési díjszabás kiválasztása Nyomja meg a késleltetett töltési díjszabás és indulási idő töltési üzemmód státusz képernyőn a Szerk. gombot.

79 78 Műszerek és kezelőszervek Válasszon ki egyet a következőkből: Elektr.tarifa-időterv szerkesztése Indulási időterv szerkesztése Töltési tarifapreferencia kiválasztása Töltési teljesítmény preferencia kiválasztása Nyomja meg a Indulási idő & tarifainformáció képernyőn a Töltési tarifapreferencia kiválasztása gombot. A töltési teljesítmény preferencia kiválasztásához válassza az alábbi opciók valamelyikét: Töltés csúcsid., közepes + csúcsid. kívüli tarifákkal: A gépkocsi bármely díjszabási időszakban töltődhet, hogy lehetővé tegye a következő tervezett indulási időt. Ki fogja azonban választani, hogy melyik az az időszak, amikor a töltés összköltsége a legkevesebb. Töltés közepes és csúcsidőn kívüli tarifák mellett: A gépkocsi csak csúcsidőn kívül és/vagy köztes időszaki díjszabásnál fog töltődni, és ki fogja választani, hogy melyik az az időszak, amikor a töltés összköltsége a legkevesebb. Töltés a csúcsidőn kívüli tarifák mellett: A gépkocsi csak csúcsidőn kívüli időszakban fog töltődni. A töltés a kezdési időpontban kezdődik meg, és - ha a töltővezeték rácsatlakoztatása után elegendő idő áll rendelkezésére - az indulási időre befejeződik. Például, ha a gépkocsit csak egy órával a indulási idő előtt csatlakoztatja, és az akkumulátor teljesen le van merülve, a gépkocsi teljes feltöltésére az indulási időig nem kerül sor, függetlenül a kiválasztott díjszabástól. Ezenkívül, ha a kiválasztott elektromos díjszabás beállítások nagyon hosszú feltöltési időt eredményeznek, a gépkocsi a csatlakoztatás után azonnal töltődni kezd. Ha például az elektromos díjszabás táblázatban csak csúcsidős díjszabások vannak, és a díjszabás preferencia szerint a töltés csak csúcsidőn kívül történhet, a gépkocsi a csatlakoztatás után azonnal megkezdi a töltést.

80 Műszerek és kezelőszervek 79 Áramosztály ütemezési terv kiválasztása Az áramosztály, vagy egységre vetített költség az időpont, hétköznap/hétvége és évszak alapján változhat. Napközben, amikor nagyobb igény van a villanyáramra, a díjszabás nagyobb, csúcsidőszaki díjszabásról beszélünk. Éjszaka, amikor kisebb a villanyáram iránti igény, a díjszabás alacsonyabb, ezt csúcsidőszakon kívüli díjszabásnak nevezzük. Egyes területeken köztes időszaki díjszabást is kínálnak. Az Ön körzetére vonatkozó díjszabás ütemezésről a szolgáltató vállalatnál tájékozódhat. A nyári / téli ütemezés használatához be kell állítani a nyári és téli időszámítás kezdő dátumát. Nyomja meg a Indulási idő & tarifainformáció képernyőn a Elektr.tarifaidőterv szerkesztése gombot. A Nyári/téli tarifaidőterv szerkesztése 1. Nyomja meg Nyári/téli tarifaidőterv. 2. Nyomja meg Szerk.. Egy Éves időterv szerkesztése: 1. Nyomja meg Éves időterv. 2. Nyomja meg Szerk.. Téli/nyári időszámítás kezdődátumának megadása Nyomja be a Elektromostarifa-terv kiválasztása képernyőn a Nyári/téli tarifaidőterv gombot, majd a Szerk. gombot. 1. Nyomja meg Nyár kezdete. 2. A nyári időszámítás kezdetét jelölő hónap és nap beállításához nyomogassa a + vagy gombot. 3. Nyomja meg Tél kezdete. 4. A téli időszámítás kezdetét jelölő hónap és nap beállításához nyomogassa a + vagy gombot.

81 80 Műszerek és kezelőszervek 5. A nap elektromos töltési díjszabás szerkesztéséhez nyomja be a Nyári időterv szerkesztése vagy a Téli időterv szerkesztése gombot. Elektromos áram díjszabás ütemezés szerkesztése Nyomja be a Írja be nyári/téli kezdődátumokat képernyőn a Nyári időterv szerkesztése gombot vagy a Téli időterv szerkesztése gombot. Nyomja be a Elektromostarifa-terv kiválasztása képernyőn a Éves időterv gombot, majd a Szerk. gombot. 1. Nyomja meg a Hétköznap vagy Hétvége gombot. 2. Nyomja meg a változtatni kívánt sor melletti Szerk. gombot. Hétfőtől péntekig vannak a munkanapok (weekday), ezek azonos díjszabás ütemezést használnak. A hétvége (weekend) szombat és vasárnap, ezek azonos díjszabás ütemezést használnak. A hétköznapi és hétvégi ütemezést is be kell állítani. A díjszabás ütemezés csak 24 órás időszakra vonatkozik, mely 0:00-kor kezdődik, és 0:00-ig tart. Naponta 5 díjszabás lehet, nem kell mindet használni. A befejezési időknek egymás után kell következniük. Ha egy kezdő időpontot nem követ befejezési időpont, hibaüzenet jelenik meg. Kövesse az üzenetben adott útmutatásokat. Elektromos áram díjszabás befejező időpont szerkesztése A megfelelő díjszabási ütemterv szerkesztési képernyőn nyomja meg a változtatni kívánt sor melletti Szerk. gombot.

82 Műszerek és kezelőszervek Az idő beállításához nyomogassa a + vagy gombot. 2. Az elektromos töltési díjszabás kiválasztásához nyomja be a Csúcsidős, Köz.tar.zón. vagy Csúcsid.kív gombot 3. A változtatások eltárolásához nyomja meg a Vissza gombot. Csak a befejezési időpont szerkeszthető. A kezdési időpont automatikusan bekerül a díjszabás táblázatba. Elektromos áram díjszabás ütemezés megtekintése Nyomja be a Elektromostarifa-terv kiválasztása képernyőn a Nyári időterv megtekint., Téli időterv megtekintése vagy Éves időterv megtekintése gombot.

83 82 Műszerek és kezelőszervek Ideiglenes töltési mód felülvezérlés és törlés A programozott késleltetett töltési módok egy töltési ciklusra ideiglenesen felülvezérelhetők, és azonnali töltési módra válthatók. Hasonlóképpen a következő tervezett indulási idő is egy töltési ciklusra ideiglenesen felülvezérelhető. A gépkocsiban, a színes információs kijelző segítségével történő felülvezérlés mellett a késleltetett töltési mód ideiglenes felülvezérlése más módszerekkel is történhet. Töltés Késleltetett töltési mód ideiglenes felülvezérlése azonnali töltési módra a gépjárműből: 1. Nyomja meg a töltő csatlakozóegység ajtaján lévő kioldó gombot, ezzel megjeleníti a töltési mód állapot felugró ablakot a színes információs kijelzőn. 2. Nyomja meg Ideiglenes felülbírálás. 3. Egy azonnal töltési üzemmód felülbírálásához nyomja be a Töltés a csatlakoztatás után azonnal gombot. A megváltoztatott töltés befejezési idő automatikusan kijelzésre kerül. Az ideiglenes felülbírálás törléséhez és az azonnal töltésre való átváltáshoz nyomja be az ideiglenes töltési üzemmód érintős képernyő alsó szélén, vagy pop-up-ablakában a Ideiglenes töltési mód törlése gombot.

84 Műszerek és kezelőszervek 83 Következő tervezett indulási időpont ideiglenes felülvezérlése a gépjárműből: 1. Nyomja meg a töltő csatlakozóegység ajtaján lévő kioldó gombot, ezzel megjeleníti a töltési mód állapot felugró ablakot a színes információs kijelzőn. 2. Nyomja meg Ideiglenes felülbírálás. A megváltoztatott töltés befejezési idő az ideiglenes töltési üzemmód képernyőn automatikusan kijelzésre kerül. Az ideiglenes indulási idő csak az eredetileg tervezett indulási idővel azonos napra módosítható. A gépkocsi az aktuális időpontnál korábbi ideiglenes indulási időpontot sem fogad el. A következő tervezett indulási idő ideiglenes felülbírálásának a törlésére nyomja meg az ideiglenes töltési üzemmód képernyő érintő képernyőjének az alján, illetve a popup-ablak alján a Ideiglenes indulási idő törlése gombot. Töltés felülvezérlés / megszakítás felugró ablak 3. A következő indulási idő megváltoztatásához nyomja meg a + vagy gombot. 4. A Indulási idő megerősítése gombot megnyomva ideiglenesen felülbírálja a következő tervezett indulási időt. A következő esetekben megjelenik egy pop-up-ablak: A csatlakoztatott töltés során váratlan áramhiány következett be. Például áramkimaradás volt, vagy valaki kihúzta a vezetéket a falból.

85 84 Műszerek és kezelőszervek Programozható töltés kikapcsolva Ha a programozható töltő rendszer ki van kapcsolva, az alapbeállított töltési üzemmód képernyő a töltés befejezési időpontjaként a - -:- --t jelzi ki. Ha a töltés befejeződés időpontot nem lehet megbízhatóan megbecsülni, a programozható töltés rendszer kikapcsolódik. Ha a programozható töltés rendszer folyamatosan ki van kapcsolva, keressen fel egy szervizt. Energia információ A Energia- felhasználás, Energiahatékonyság és Hatékonysági tippek megjelenítéséhez nyomja be a műszerfalon a 8 gombot, majd nyomja be az érintő képernyő felső részén a Energiainformáció gombot. Energia- felhasználás Ezen a képernyőn látható a nagy feszültségű akkumulátor utolsó teljes töltöttségi időpontja óta lezajlott összes hajtási ciklusra vonatkozó teljes információ. Az elektromos üzemmódban megtett távolságot, a bővített tartomány üzemmódban megtett távolságot, a teljes megtett távolságot, az akkumulátorból felhasznált elektromos energiát, a teljes felhasznált üzemanyagot és az átlagos üzemanyag-fogyasztást tartalmazza. Egyes értékeknél meg van szabva a megjeleníthetőség felső határa. Ha ezek helyett az értékek helyett vonalak látható, az értékek elérték a felső határt. Az értékek nullázásához a nagy feszültségű akkumulátor teljes feltöltésére van szükség. A kördiagram mutatja a megtett távolságot, az elektromos és a bővített tartomány üzem százalékában. Az élettartam üzemanyag-fogyasztás a jármű teljes élettartamának összességére vonatkozik és csak egy műhely tudja nullázni.

86 Műszerek és kezelőszervek 85 Az energia felhasználásra vonatkozó információ az energia kikapcsolása esetén is automatikusan megjelenik, ha a fenntartott tápellátás be van kapcsolva. Ezt az automatikusan felugró ablakot a gépkocsi személyre szabásánál lehet kikapcsolni. A gépkocsi személyre szabása Energia hatékonyság Ennek a képernyőnek a megnyitásához nyomja meg a Energia- felhasználás képernyőn a Energia- hatékonyság gombot. Ez a képernyő a vezetési ciklus energia hatékonyságát mutatja, a vezetési stílus és a klíma beállítások alapján. Hatékonyabb vezetési mód esetén vezetési stílusnál (Driving style) nagyobb százalékérték jelenik meg. Ha a hőmérséklet-szabályozási rendszer használatát minimálisra csökkenti, a klíma beállításnál (Climate setting) nagyobb százalékérték jelenik meg. Hatékonysági tippek Ennek a képernyőnek a megnyitásához nyomja meg a Energia- felhasználás vagy Energia- hatékonyság képernyőn a Hatékonysági tippek gombot. Ez a képernyő ismerteti, hogyan javítható az energia felhasználás az üzemanyag-fogyasztás és fordulatszám-tartomány növelése érdekében. Tájékoztató üzenetek A vezető információs központban (DIC) megjelenő üzenetek a gépkocsi állapotát vagy egy körülmény módosításához szükséges egyes műveleteket jelzik. Több üzenet is megjelenhet egymás után. Azonnali cselekvést nem igénylő üzenetek a SELECT gomb megnyomásával nyugtázhatók és törölhetők. Az azonnali cselekvést igénylő üzeneteket addig nem lehet törölni, amíg a műveletet el nem végezték. Minden üzenetet komolyan kell venni. Az üzenetek törlése nem oldja meg a problémát. A tájékoztató üzenetek szöveges formában jelennek meg. Kövesse az üzenetekben adott útmutatásokat. A rendszer a következőkkel kapcsolatos üzeneteket jelenít meg: Folyadékszintek Indítás Karbantartás Riasztóberendezés

87 86 Műszerek és kezelőszervek Fékberendezés Menetdinamikai rendszerek Sebességtartó automatika Akadály-felismerő rendszerek Világítás, izzócsere Ablaktörlő és -mosó rendszer Ajtók, ablakok Rádiófrekvenciás távirányító Légzsákrendszerek Motor és elektromos meghajtóegység Gumiabroncsok Akkumulátor és töltés Gépjármű üzemelési módok Sebességkorlátozás A gépkocsi személyre szabása A gépkocsi személyre szabása az infotainment kezelőszervek vagy színes információs kijelző érintő képernyője segítségével történhet. Bővebb információért lásd a külön infotainment kézikönyvet. Az Infotainment kezelőszervek használata A személyre szabás jellemzőinek kiválasztásához használja a műszerfalon lévő TUNE/MENU gombot, a CONFIG és a 9BACK gombot. CONFIG: Megnyomva végiggörgethet az elérhető menük között az érintő képernyő kijelzőjének tetején. TUNE/MENU: Megnyomva belép egy kijelölt menüopcióba, kiválasztja vagy bekapcsolja azt. Elforgatva kijelöl egy menüopciót. Megnyomva be- vagy kikapcsol egy rendszer beállítást. 9BACK: Megnyomva kilép a menüből. Megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Almenük A menü jobb szélén egy nyíl mutatja, hogy van almenü is, további funkciókkal.

88 Műszerek és kezelőszervek 87 Menüopciók kiválasztása 1. Forgassa a TUNE/MENU gombot a funkció kijelöléséhez. 2. Nyomja meg a TUNE/MENU gombot a kijelölt menüpont kiválasztásához. A kiválasztott opciót az opció melletti pipa jelzi. Funkció be- vagy kikapcsolása 1. Forgassa a TUNE/MENU gombot a funkció kijelöléséhez. 2. Nyomja meg a TUNE/MENU gombot a funkció ki- vagy bekapcsolásához. A funkció melletti pipa jelzi, hogy a funkció be van kapcsolva. Érintő képernyő használata A személyre szabás jellemzőinek kiválasztásához használja a színes információs kijelző érintő képernyő ikonjait és menüit. { = Felfelé görgetéshez érintse meg. } = Lefelé görgetéshez érintse meg. Vissza: A kijelző jobb felső sarkában lévő Vissza gombot megérintve visszatérhet az előző menühöz. Almenük A menü jobb szélén egy nyíl mutatja, hogy van almenü is, további funkciókkal. Menüopciók kiválasztása Az elérhető menüopciók bármelyikét megérintve az érintő képernyőn kiválaszthatja az opciót. A kiválasztott opciót az opció melletti pipa jelzi. Funkció be- vagy kikapcsolása Egy funkció be- vagy kikapcsolásához érintse meg a képernyőt, ahol az elérhető funkció listázva van. A funkció melletti pipa jelzi, hogy a funkció be van kapcsolva. Belépés a személyre szabás menübe Nyomja meg az érintő képernyőn a gépkocsi menüt. A gépkocsi menü jellemzők közé tartozhatnak az alábbiak. Klíma és levegőminőség Komfort és kényelem Nyelvek Külső környezeti világítás Automatikus ajtózár Távoli zárás, nyitás, indítás Gyári beállítások visszaállítása Klíma és levegőminőség Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüt a következők megjelenítésére: Automatikus ventilátorsebesség Automatikusan melegített ülések Fűtött ülések távindításnál

89 88 Műszerek és kezelőszervek Automatikus páramentesítés Motorral Támogatott Fűtés Motorral Támogatott Fűtés (áramforrásra csatlakoztatva) Automatikus ventilátorsebesség Automatikus ventilátorsebesség beállítja az automata ventilátor sebességét, hogy fenntartsa a kívánt beltéri hőmérsékletet. Válasszon egy ventilátor beállítást: Magas: Megnövelt sebesség. Közepes: Közepes sebesség. Alacsony: Csökkentett sebesség. A Automatikus ventilátorsebesség kiválasztásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüpontot. 3. Válassza ki a Automatikus ventilátorsebesség menüpontot. 4. Válassza ki a ventilátor sebességet. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Automatikusan melegített ülések Ha az automata ülésfűtés be van kapcsolva, a gombjai ki vannak jelölve az érintő képernyőn. Ez a jellemző automatikusan aktiválja a fűtött üléseket a belső hőmérsékletnek által megkövetelt szintig. A Automatikusan melegített ülések a műszerfalon elhelyezett fűtött ülés gomb megnyomásával kapcsolható ki. A Automatikusan melegített ülések be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Automatikusan melegített ülések kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Fűtött ülések távindításnál Ha ez a tulajdonság be van kapcsolva, távvezérelt irányítás esetén bekapcsolja az ülésfűtést. A Fűtött ülések távindításnál be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Fűtött ülések távindításnál kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Automatikus páramentesítés Ha be van kapcsolva és nagy páratartalmat észlel, a hőmérséklet szabályozás rendszer a páratartalom csökkentése érdekében állítja a külső levegőt, a légkondicionálót vagy a fűtést. A ventilátor fordulatszám megemelkedhet. Ha a rendszer már nem észlel nagy páratartalmat, visszaáll a korábbi üzemmódjába. A Automatikus páramentesítés bevagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüpontot.

90 Műszerek és kezelőszervek Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Automatikus páramentesítés kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Motorral Támogatott Fűtés A motorral támogatott fűtés kiválasztja a külső hőmérsékletszintet, amelynél a motor beindul, hogy elektromos üzemmódban segítse a fűtést. A kiválasztás módosítása addig nem lép életbe, amíg a gépkocsi első áramtalanítása meg nem történt. A motorral támogatott fűtés opciói a következők: Hideg külső hőmérséklet esetén Nagyon hideg külső hőmérséklet esetén Külső hőmérsékletszint kiválasztása: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüpontot. 3. Válassza ki a hőmérsékletszintet. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Motorral Támogatott Fűtés (áramforrásra csatlakoztatva) Ez a tulajdonság engedélyezi vagy hatástalanítja a motorral támogatott fűtést mindannyiszor, amikor a gépkocsi rácsatlakoztatják az áramforrásra. A beállítás módosítása addig nem lép életbe, amíg a gépkocsi első áramtalanítása meg nem történt. A Motorral támogatott fűtés (áramforrásra csatlakoztatva) be- és kikapcsolása: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Klíma és levegőminőség menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Motorral támogatott fűtést (áramforrásra csatlakoztatva). 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Komfort és kényelem Válassza ki a Komfort és kényelem menüt, és az alábbiak fognak megjelenni: Hangjelzés hangereje Gombhang Kilép.az energia-infóból" felugró elem Töltési kábel lopására vonatkozó riasztás Töltőfeszültség csökkenése miatti riasztás Vezetői személyreszabás Hangjelzés hangereje Kiválasztható, hogy a hangjelzés hangereje normál vagy hangos legyen. A Hangjelzés hangereje szint kiválasztásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Komfort és kényelem menüpontot. 3. Válassza ki a Hangjelzés hangereje menüpontot.

91 90 Műszerek és kezelőszervek 4. Válassza ki a hangerőszintet. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Gombhang Engedélyezi, hogy egy hang szólaljon meg, amikor az infotainment rendszer segítségével történik egy kiválasztás. A Gombhang be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Komfort és kényelem menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Gombhang kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Kilép.az energia-infóból" felugró elem Engedélyezi a Kilép.az energiainfóból" felugró elem be- vagy kikapcsolását. 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Komfort és kényelem menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Kilép.az energia-infóból" felugró elem kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Töltési kábel lopására vonatkozó riasztás Engedélyezi a Töltési kábel lopására vonatkozó riasztás be- vagy kikapcsolását. 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Komfort és kényelem menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Töltési kábel lopására vonatkozó riasztás kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Töltőfeszültség csökkenése miatti riasztás Engedélyezi a Töltőfeszültség csökkenése miatti riasztás be- vagy kikapcsolását. 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Komfort és kényelem menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Töltőfeszültség csökkenése miatti riasztás kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Vezetői személyreszabás Így a rádióban a vezető tárolhatja a kedvenceit: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Komfort és kényelem menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Vezetői személyreszabás kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Nyelvek Engedélyezi a kívánt nyelv kiválasztását.

92 Műszerek és kezelőszervek 91 Nyelv kiválasztásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Nyelvek menüpontot. 3. Válassza ki a megfelelő nyelvet. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Külső környezeti világítás Válassza ki a kijelölt menüt, és az alábbiak fognak megjelenni: Kiszállási világítás Közelítő világítás Kiszállási világítás Kiválasztható, hogy mennyi ideig világítsanak a külső fényszórók, amikor a vezető elhagyja a gépkocsit, és odakint sötét van. A választható opciók: KI 30 másodperc 60 másodperc 120 másodperc A külső fények égve maradási időtartamának kiválasztása: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Külső környezeti világítás menüpontot. 3. Válassza ki a Kiszállási világítás menüpontot. 4. Válassza ki a külső fények égve maradási időtartamát. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Közelítő világítás Engedélyezi a jármű helyzetjelző lámpák be- vagy kikapcsolását. Bekapcsolt állapotban a fényszórók, a helyzetjelző lámpák, a hátsó világítás, a fényszóró világítás valamint a tolatólámpa világít, ha a rádiófrekvenciás távirányítón megnyomja a ( gombot. A Közelítő világítás be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Külső környezeti világítás menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Közelítő világítás kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Automatikus ajtózár Válassza ki a Automatikus ajtózár-t, és az alábbiak fognak megjelenni: Automatikus ajtónyitás Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál Ajtózár késleltetése Automatikus ajtónyitás Kiválasztható, hogy melyik ajtók nyíljanak ki automatikusan, amikor a járművet P állásba váltja. A választható opciók: Minden ajtó Vezetőoldali ajtó KI Annak kiválasztása melyik ajtó nyíljon ki automatikusan: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Automatikus ajtózár menüpontot.

93 92 Műszerek és kezelőszervek 3. Válassza ki a Automatikus ajtónyitás menüpontot. 4. Válassza ki, melyik ajtó nyíljon ki automatikusan. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál Ha ez a tulajdonság be van kapcsolva, az nem engedi, hogy a vezető oldali ajtó bezáródjon, amíg be nincs csukva. Ha ez a tulajdonság be van kapcsolva, a Ajtózár késleltetése menü nem érhető el. A Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Automatikus ajtózár menüpontot. 3. Válassza ki a Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál menüpontot. 4. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Kizárásmegelőző rendszer nyitott ajtónál kapcsolót. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Ajtózár késleltetése Ha ez a tulajdonság be van kapcsolva, késlelteti az ajtók záródását. A késleltetés túlvezérlésére nyomja meg a műszerfalon lévő központi zár gombokat. A késleltetett ajtózárás tulajdonság be- és kikapcsolása: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Automatikus ajtózár menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Ajtózár késleltetése kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Távvezérelt zárás, nyitás, indítás Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás-t, és az alábbiak fognak megjelenni: Távirányított bezárás visszajelzése Visszajelzés a nyitásról (fények) Távirányítós ajtónyitás vagy Távvezérelt ajtónyitás Járműkulcs nélküli indítási funkció Passzív bejárat nyitása Passzív bejárat zárása Távirányított bezárás visszajelzése Kiválasztható, hogy milyen visszajelzés legyen, amikor a gépkocsit kinyitja a rádiófrekvenciás távirányítóval. A választható opciók: Fény és kürt Csak fényjelzés Csak hangjelzés KI

94 Műszerek és kezelőszervek 93 A Távolról történő zárás zárás visszajelzésének kiválasztása: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás menüpontot. 3. Válassza ki a Távirányított bezárás visszajelzése menüpontot. 4. Válassza ki a távvezérelt zárás visszajelzését. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Visszajelzés a nyitásról (fények) Ha be van kapcsolva, a külső lámpák felvillannak, amikor a rádiófrekvenciás távirányítóval kinyitja a gépkocsit. A Visszajelzés a nyitásról (fények) be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Visszajelzés a nyitásról (fények) kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Távirányítós ajtónyitás vagy távvezérelt ajtónyitás Kiválasztható, hogy melyik ajtók nyíljanak ki, ha a rádiófrekvenciás távirányítón megnyomja a ( gombot. A választható opciók: Minden ajtó Vezetőoldali ajtó Ha Minden ajtó van kiválasztva, minden ajtó kinyílik. Ha Vezetőoldali ajtó van kiválasztva, a ( első megnyomására csak a vezető oldali ajtó nyílik ki. Ha az első gombnyomás után 5 másodpercen belül még egyszer megnyomja a ( gombot, az összes ajtó kinyílik. Ajtók rádiófrekvenciás távirányítóval történő nyitásának kiválasztása: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás menüpontot. 3. Válassza ki a Távirányítós ajtónyitás vagy Távvezérelt ajtónyitás 4. Válassza ki, melyik ajtó nyíljon ki. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Járműkulcs nélküli indítási funkció Ha a figyelmeztetés be van kapcsolva, a kürt gyors egymásutánban háromszor megszólal, ha a rádiófrekvenciás távirányító a gépkocsiban maradt. A Járműkulcs nélküli indítási funkció be- vagy kikapcsolásához: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás menüpontot. 3. Kapcsolja be vagy kapcsolja ki a Járműkulcs nélküli indítási funkció kapcsolót. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz.

95 94 Műszerek és kezelőszervek Passzív bejárat nyitása Kiválasztható, hogy a külső ajtókilincsen lévő gomb megnyomásával melyik ajtó nyíljon ki. A választható opciók: Minden ajtó Vezetőoldali ajtó Annak kiválasztása melyik ajtó nyíljon ki: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás menüpontot. 3. Válassza ki a Passzív bejárat nyitása menüpontot. 4. Válassza ki, melyik ajtók nyíljanak ki. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Passzív bejárat zárása Engedélyezi a passzív ajtózárás bevagy kikapcsolását, és a visszajelzés típusának kiválasztását. A választható opciók: KI BE BE kürtjelzéssel Annak kiválasztása melyik ajtó nyíljon ki: 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Távoli zárás, nyitás, indítás menüpontot. 3. Válassza ki a Passzív bejárat zárása menüpontot. 4. Válassza ki a BE, a KI vagy a BE kürtjelzéssel menüpontot. 5. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz. Gyári beállítások visszaállítása Visszaállítja az gépkocsi összes személyre szabását a gyári beállításokra. 1. Nyomja meg a gépkocsi menüt. 2. Válassza ki a Gyári beállítások visszaállítása menüpontot. 3. Válassza ki az Igen vagy az Nem menüpontot. 4. A Vissza gombot megnyomva visszatér az előző képernyőhöz.

96 Világítás 95 Világítás Külső világítás Belső világítás Világítás funkciók Külső világítás Világításkapcsoló Forgassa az S állítógyűrűt: AUTO = automatikus fényszóróvezérlés: a külső világítás a külső fényviszonyoktól függően automatikusan bekapcsol vagy kikapcsol. m = külső világítás bekapcsolódik. 8 = helyzetjelzők 9 = fényszórók Hátsó lámpák A hátsó helyzetjelző lámpák a fényszórókkal és az első helyzetjelző lámpákkal együtt világítanak. Automatikus fényszóróvezérlés Automatikus világítás-vezérlés funkció Bekapcsolt automatikus világításvezérlés funkció esetén, bekapcsolt gyújtás mellett a rendszer a fényviszonyoktól függően automatikusan átkapcsol a nappali menetlámpa és az automatikus fényszóró között. Nappali menetlámpa A nappali menetlámpa növeli a gépkocsi láthatóságát nappali fényviszonyok esetén. Amikor a nappali menetlámpa be van kapcsolva, a hátsólámpa és a helyzetjelző világítás nem világít. A műszeregység kivilágított lesz. Ha a gyújtás be van kapcsolva és a gépjármű le van állítva, a nappali menetfényt a váltókar P helyzetbe való állításával ki lehet kapcsolni. A nappali menetfény kikapcsolt állapotban marad, amíg a váltókar ki nem veszik a P helyzetből. Kérjük

97 96 Világítás vegye figyelembe, hogy szükség esetén be kell kapcsolni a fényszórókat. Megjegyzés Ne fedje le a fényérzékelőt, különben az AUTO üzemmód nem fog megfelelően működni. Automatikus fényszóró-vezérlés Gyenge fényviszonyok esetén a fényszórók bekapcsolnak. Alagútfelismerés Az alagútba való behajtáskor a fényszórók bekapcsolnak. Távolsági fényszóró A tompítottról távolsági fényszóróra való átkapcsoláshoz nyomja a Irányjelző lámpa kapcsolókart előre. A tompított fényszóróra való visszakapcsoláshoz nyomja ismét előre vagy húzza meg a kapcsolókart. Fénykürt A fénykürt bekapcsolásához húzza maga felé az irányjelző kart. Fényszórómagasságállítás A fényszórómagasság beállítása a gépkocsi terhelésének megfelelően annak érdekében, hogy a fényszóró ne vakítsa el a többi közlekedőt: forgassa a? görgetőkapcsolót a megfelelő állásba. 0 = az első üléseken ülnek 1 = valamennyi ülésen ülnek 2 = valamennyi ülésen ülnek, és a csomagtérben csomagok vannak 3 = csak a vezetőülés foglalt, és a csomagtérben csomagok vannak Vészvillogó A gomb működteti. Légzsák működésbe lépésével járó baleset esetén a vészvillogók automatikusan bekapcsolnak.

98 Világítás 97 Kanyarodás és sávváltás jelzése kapcsolókar felfelé kapcsolókar lefelé = jobb oldali irányjelző = bal oldali irányjelző Ha a kart túlnyomja az ellenállási ponton, akkor az irányjelző lámpa folyamatosan működik. Amikor a kormánykerék visszafordul, az irányjelző automatikusan kikapcsol. Három villogáshoz, pl. sávváltáskor, nyomja a kart az ellenállási pontig, majd engedje el. Az irányjelző kézi kikapcsolásához helyezze vissza a kart eredeti helyzetébe. Irányjelző ellenőrző lámpa Hátsó ködlámpa A ködlámpa be- vagy kikapcsolásához forgassa a karon lévő hátsó ködlámpa gyűrűt a r állásba, és engedje el. A gyűrű visszatér eredeti helyzetébe. A hátsó ködlámpa a gépjármű minden egyes elindításakor automatikusan a kikapcsolt helyzetbe áll. A ködlámpa működéséhez a fényszórónak és a helyzetjelző lámpáknak bekapcsolva kell lenniük. Helyzetjelző lámpák Ha a gyújtás ki van kapcsolva, a helyzetjelző lámpák bekapcsolhatók az egyik oldalon: 1. Kapcsolja ki a gépjárművet. 2. Nyomja az irányjelző kart teljesen fel (jobb oldali helyzetjelző) vagy le (bal oldali helyzetjelző). A művelet elvégzését hangjelzés és a megfelelő oldali irányjelző ellenőrzőlámpa erősíti meg. A parkoló lámpa égve marad, amíg be nem kapcsolják a gyújtást vagy a semleges helyzetbe kapcsolják az irányjelző kart. Tolatólámpa A tolatólámpa beindított jármű esetén a hátrameneti fokozat kapcsolásakor világít. Elektromos meghajtóegység

99 98 Világítás Párás lámpaburák A lámpaburák belső felülete hideg, ködös, párás időben, valamint erős esőben vagy mosás után bepárásodhat. A pára gyorsan eltűnik, ha bekapcsolja a fényszórókat. Belső világítás A műszerfal-világítás fényerejének beállítása Kupolalámpák A következő világítóeszközök fényereje a külső lámpák bekapcsolt állapotában szabályozható: Műszerfal műszercsoport kijelző Infotainment kijelző Világító kapcsolók és működtető elemek A lámpák fényének erősítéséhez vagy csökkentéséhez forgassa a A görgetőkapcsolót fel- vagy lefelé. A kupolalámpa kezelőszervei a felső konzolon helyezkednek el. Működtetéséhez nyomja meg a következő gombokat: Nyomja meg = automatikus kiés bekapcsolás w Nyomja meg = be u Nyomja meg v = ki Olvasólámpák Első és hátsó olvasólámpák vannak. Az olvasólámpákat a s és t kapcsolóval lehet kezelni.

100 Világítás 99 Első olvasólámpák Az első olvasólámpák a felső konzolban találhatók. Hátsó olvasólámpák A hátsó olvasólámpák a tetőkárpitban helyezkednek el. Világítás funkciók Köszöntő világítás A rádiófrekvenciás távirányítón lévő ( gomb megnyomására a fényszórók, hátsó lámpák, tolatólámpa, helyzetjelző világítás és belső világítás röviden kigyullad. A lámpák a m gomb megnyomása után azonnal vagy egy rövid idő után automatikusan kialszanak. Kilépő világítás A fényszórók, a helyzetjelző lámpák, a hátsó lámpák, a tolatólámpák és a rendszámtábla világítás az alábbi tevékenységek esetén kigyullad: 1. Kapcsolja ki a gyújtást. 2. Nyissa ki a vezető oldali ajtót. 3. Húzza meg röviden az irányjelző kart, majd engedje el. Ha a gyújtást lekapcsolják, egyes belső lámpák kigyulladnak. Miután az ajtót becsukták, a külső és belső világítás egy rövid ideig még égve marad, majd kikapcsolódik.

101 100 Világítás Ennek a funkciónak a bekapcsolása, kikapcsolása és időtartam a színes információs kijelzőn módosítható. A gépkocsi személyre szabása Akkumulátorvédelem Az akkumulátor védő tulajdonság feladata, hogy védje a gépkocsi 12 voltos akkumulátorát. Ha bármelyik belső lámpa égve maradt és a gyújtást lekapcsolták, az akkumulátor lemerülés védelmi rendszere 10 perc elteltével automatikusan lekapcsolja a lámpákat. Ha a külső világítás égve marad, a gépkocsi energiájának lekapcsolásával az is lekapcsolódik. Ha a helyzetjelző lámpák világítanak, amikor a gépkocsi energiáját lekapcsolják, a helyzetjelző lámpák égve maradnak, amíg kézzel le nem kapcsolják őket.

102 Hőmérséklet-szabályozás 101 Hőmérséklet-szabályozás Szellőzőnyílások Karbantartás Hőmérsékletszabályozás Hőmérsékletszabályozás Automatikus légkondicionáló rendszer Megjegyzés Bizonyos hideg körülmények között előfordulhat, hogy a gépkocsinak kiegészítő hőforrásra van szüksége. Ez, a motor járatásával, további fűtési és jégmentesítési képességet biztosít, még akkor is, ha a nagyfeszültségű akkumulátor megfelelően fel van töltve. Ilyen feltételek esetén a motor beindul, és üzemanyagot fogyaszt. Ellenőrizze, hogy a tartályban van üzemanyag. Megjegyzés Ne hagyja a gépkocsit hosszú időszakokra szélsőséges hőmérsékletű környezetben, ha nem vezeti vagy nincs tápforrásra csatlakoztatva. Megjegyzés Ne fedje le a műszerfal tetején lévő érzékelőt, különben előfordulhat, hogy az automatikus légkondicionáló rendszer nem fog működni. A = Hőmérséklet szabályozás B = Ülésfűtés C = Jégmentesítés D = Klíma E = AUTO F = Hátsó ablak fűtése G = Kézi ventilátor szabályozás

103 102 Hőmérséklet-szabályozás A = Auto ülésfűtés B = Levegő befúvási üzemmód vezérlőelemek C = Automatikus keringtetés D = Kézi keringtetés E = Külső levegő hőmérséklet kijelző F = Klíma üzemmódok G = Klíma teljesítmény mérő H = Kézi ventilátor szabályozás I = Hőmérséklet beállítás kijelző J = Légkondicionáló jelző K = Fűtés állapot jelző Hőmérséklet-szabályozás érintő képernyő A klíma mód, ventilátor, levegő befúvás, keringtetés és automatikus ülésfűtés vezérléséhez nyomja meg a műszerfalon aclimate gombot, és tekintse meg az információkat a színes információs kijelzőn. Klíma üzemmód működtetése Három különböző klíma üzemmód választható. Ezek a beállítások határozzák meg, hogy a hőmérsékletszabályozás rendszer milyen hatással van a gépjármű elektromos hatótávolságára vagy az üzemanyag fogyasztásra. Klíma üzemmód kiválasztása: 1. Nyomja meg a CLIMATE gombot a műszerfalon. 2. Nyomja be a megfelelő klíma üzemmód gombot az érintő képernyőn. A klíma üzemmód kivilágosodik. Klíma üzemmódok Csak vent mód A légkondicionálás és elektromos fűtés lekapcsolódik. Amíg nem választja a V opciót, a hőmérsékletszabályozás beállításai nem okoznak észlelhető hatást a gépkocsi elektromos hatótávolságára üzemanyag-fogyasztására. A Csak vent üzemmódban az AUTO ellenőrző lámpa nem világít. Ha az Csak vent üzemmódban kiválasztja a AUTO menüpontot, az üzemmód vagy az ECO vagy a Kényel. üzemmódra vált át. Ha a Csak vent üzemmódban a légkondicionáló rendszer automatikusan bekapcsolódhat, ha a nagy feszültségű akkumulátor lehűtése zajlik. A hőmérsékletszabályozó rendszer hideg levegőt fújhat. Ez normális. Hogy ne áramoljon hideg levegő a beltérbe, kapcsolja le a ventilátor szabályozót, válassza a szellőzés üzemmódot és kézi keringtetés üzemmódot, és zárja le a szellőzőnyílásokat.

104 Hőmérséklet-szabályozás 103 Ha a Csak vent üzemmódban, ha bekapcsolják az automata páramentesítőt, a légkondicionálás és elektromos fűtés bekapcsolódhat, ha a rendszer magas páratartalmat észlel. A gépkocsi személyre szabása A légkondicionáló akkor is működhet, ha a V opció van kiválasztva. ECO mód A légkondicionálás és elektromos fűtés úgy van szabályozva, hogy egyensúlyban legyen a komfort és a gazdaságos üzemanyagfogyasztás. Amíg a V nincs kiválasztva, a gépkocsi elektromos hatótávolsága vagy üzemanyag fogyasztása kevésbé csökken, mint a Kényel. üzemmódban, de kevesebb kényelmet biztosít. Kényel. mód A légkondicionálás és az elektromos fűtés úgy van szabályozva, hogy a kiválasztott hőmérséklet beállítás alapján a legnagyobb kényelmet érje el. Ebben az üzemmódban a gépkocsi elektromos hatótávolsága vagy üzemanyag fogyasztása attól függően csökken, hogy mennyi energiára van szükség a legnagyobb kényelmi szint eléréséhez. Klíma teljesítmény mérő A klíma üzemmód változtatása esetén a klíma teljesítmény mérő azt mutatja, milyen hatással vannak a változtatások az energia felhasználásra. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb az energia felhasználás. Légkondicionálás / fűtés állapot jelzők A légkondicionálás vagy fűtés állapot jelző mutatja, ha a légkondicionálás vagy az elektromos fűtés üzemel. Légkondicionálás / Elektromos fűtés A légkondicionálás és elektromos fűtés egyidejűleg is működhet, ha az ECO vagy Kényel. módban páramentesítésre van szükség. Csak vent üzemmódban alkalomszerűen a légkondicionálás és/vagy a fűtés van bekapcsolva, ha az automatikus páramentesítés bekapcsolt állapotban van, és a rendszer nagy páratartalmat észlel. A gépkocsi személyre szabása 3 86.

105 104 Hőmérséklet-szabályozás A légkondicionálás, függetlenül a klíma üzemmódtól, akkor is üzemelhet, ha V van kiválasztva. Automatikus működtetés A rendszer automatikusan szabályozza a ventilátor sebességet, levegő befúvás módját és a keringtetést, hogy a gépkocsit a kiválasztott hőmérsékletre fűtse vagy hűtse. Ha az AUTO ellenőrző lámpa világít, a rendszer teljesen automatikusan működik. A levegő befúvás mód, ventilátor sebesség vagy keringtetés beállításainak módosítása esetén az AUTO ellenőrző lámpa kialszik, és megjelennek a kiválasztott beállítások. Automata működtetéshez: 1. Nyomja meg AUTO. 2. Állítsa be a hőmérsékletet. Javasolt a 23 C kezdőérték beállítása. Hagyjon időt, hogy a rendszer beálljon. Szükség esetén igazítson a hőmérsékleten. Hőmérséklet szabályozás A hőmérséklet növeléséhez vagy csökkentéséhez nyomja meg a R vagy S gombot. Automatikus páramentesítés A rendszer figyeli a nagy páratartalmat a jármű belsejében. Ha ilyet észlel, rendszer beállíthatja a külső levegő beáramlást és bekapcsolhatja a légkondicionálót vagy a fűtést. A ventilátor fordulatszám is megemelkedhet, hogy segítsen megelőzni a bepárásodást. Ha a rendszer már nem észlel nagy páratartalmat, visszaáll a korábbi üzemmódjába. A gépkocsi személyre szabása Kézi működtetés Ventilátor-szabályozás A ventilátor sebességének növeléséhez vagy csökkentéséhez nyomja meg a műszerfalon vagy az érintő képernyőn a x ventilátor szabályozó gombokat. A ventilátor sebesség beállítás kijelzésre kerül. Az automatikus működtetésre való visszatéréshez nyomja meg az AUTO gombot. A ventilátor vagy a hőmérséklet-szabályozó rendszer kikapcsolásához nyomja meg többször egymás után a ventilátor le gombját. Ha a ventilátort ECO vagy Kényel. üzemmódban kézzel kapcsolja le, a kijelzés automatikusan Csak vent üzemmódra vált. Ha a ventilátort a ventilátor sebesség kézi növelésével vagy az AUTO gomb megnyomásával ismét bekapcsolják, a klíma üzemmód visszaáll ECO vagy Kényel. üzemmódra. Levegő befúvási üzemmód szabályzás A műszerfalon lévő CLIMATE gombot megnyomva válassza ki a klíma érintő képernyőt. Nyomja meg az érintő képernyőn a levegő befúvás üzemmód gombot, ezzel módosíthatja a levegőáramlás irányát. A kiválasztott levegő befúvás üzemmód gomb világít. Bármelyik levegő befúvás gomb megnyomása törli az automatikus levegő befúvás szabályozást, és a levegőáramlás

106 Hőmérséklet-szabályozás 105 iránya kézzel szabályozhatóvá válik. Az automatikus működtetésre való visszatéréshez nyomja meg az AUTO gombot. Az aktuális mód megváltoztatásához válassza az alábbiak valamelyikét: M: A levegőt a műszerfal nyílásaihoz irányítja. L: A levegő megoszlik a műszerfal nyílásai és a padlónyílások között. K: A levegőt a padló nyílásaihoz irányítja. 9: A levegőt a szélvédő nyílásaihoz és a padlónyílások hoz irányítja, hogy az ablakot páramentesítse vagy szárítsa. V: A levegőt a szélvédőre irányítja. A szélvédőről gyorsabban eltűnik a pára vagy a jég. A V kiválasztása esetén az automatikus szabályzás kikapcsolódik, és az AUTO gomb ellenőrzőlámpája nem világít. Ha ismét a V-t választja, visszatér az előző klíma beállításhoz. Ha a V a Csak vent vagy ECO üzemmódban kiválasztásra kerül, a légkondicionálás vagy elektromos fűtés bekapcsolódhat, és érezhető hatással lehet a gépkocsi elektromos hatótávolságára vagy az üzemanyag fogyasztásra. Automatikus keringtetés 9 Figyelmeztetés Az utastér levegőjének cseréje belső levegőkeringetés üzemmódban lecsökken. Hűtés nélküli üzemmódban a levegő nedvességtartalma megnövekszik, az ablakok belülről bepárásodhatnak. Ha sokáig van bekapcsolva, az utastér levegője elhasználódik, ennek hatására a gépkocsi utasai elálmosodhatnak. Az AUTO 4 gombot megnyomva engedélyezi, hogy a rendszer automatikusan válassza ki a levegő befúvási módot a legjobb komfort, hatékonyság és páramentesítés érdekében. Keringteti a levegőt, vagy külső levegőt szív be a gépkocsiba. Az érintő képernyő gomb világít. Kézi keringtetés A 4 gombot megnyomva a gépkocsiban lévő levegőt keringteti, a gombot ismét megnyomva a külső levegőt választja. Ha az érintő képernyő gomb ki van választva, kigyullad, jelezve, hogy a levegő keringtetése folyik. Ez segít gyorsan lehűteni a gépkocsiban lévő levegőt, vagy megakadályozza, hogy külső levegő és szagok bekerüljenek. A 4 gombot megnyomva törli az automatikus keringtetést. Az AUTO vagy AUTO 4 gomb megnyomásával visszatér az automatikus működtetéshez, a keringtetés igény szerint automatikusan üzemel. Ha jégmentesítés vagy páramentesítés van kiválasztva, a kézi keringtetési mód nem lehetséges.

107 106 Hőmérséklet-szabályozás Automata ülésfűtés Nyomja meg az érintő képernyőn a megfelelő ülés ß AUTO gombját. A gomb színe zöldre vált, jelezve, elfogadva a beállítást. A gyújtás bekapcsolásakor az AUTO fűtött ülések a gépjármű belső hőmérséklete által megkövetelt szintre automatikusan bekapcsolásra kerülnek. A műszerfalon, a fűtés szimbólum melletti LED-ek jelzik a beállítást. Az automatikus ülésfűtés kikapcsolásához használja az érintő képernyő gombjait vagy a műszerfalon lévő kézi ülésfűtés gombokat. Fűtött ülések Kézzel állítható ülésfűtés Az ülésfűtés működtetésére bekapcsolt gyújtás mellett, nyomja meg a megfelelő ülésre vonatkozó ß gombot. A kezelőszerver a műszerfalon vannak. Fűtött ülések Hátsó ablakfűtés Bekapcsoláshoz nyomja meg a Ü gombot. Hátsó ablakfűtés Fűtött visszapillantó tükör Távvezérelt indítás A rádiófrekvenciás távirányítón lévő # gombbal működtethető. A hőmérséklet-szabályozás rendszer alapértelmezés szerint megfelelő fűtési vagy hűtési üzemmódra áll be, és a hátsó ablak fűtése külső hideg esetén bekapcsolódik. Távvezérelt indítás Kompresszor A gépkocsi elektromos meghajtású légkondicionáló kompresszorral rendelkezik. Ez járó motor nélkül is lehetővé teszi a folyamatos légkondicionálást és/vagy nagy feszültségű akkumulátoros hűtést. Szellőzőnyílások Szellőzőcsatornák A levegő befúvás irányának megváltoztatásához használja szellőzőnyílásokon található zsalukat. A levegőáramlás útjának megnyitására vagy lezárására használja a szellőzőnyílások melletti görgetőkapcsolókat. 9 Figyelmeztetés Ne helyezzen semmilyen tárgyat a szellőzőnyílások terelőlapjaira. Baleset esetén ezek kárt és sérülést okozhatnak.

108 Hőmérséklet-szabályozás 107 Karbantartás Levegő belépőnyílások A szélvédő előtt és a motortérben található levegő belépőnyílásokat a levegő szabad beáramlásának biztosítása érdekében tisztán kell tartani. Rendszeresen távolítsa el a lerakódott port, faleveleket vagy havat. Működési és nyomásteszt Fűtés működőképessége Szivárgások ellenőrzése A kondenzátor tisztítása és az elpárologtató víztelenítése Teljesítmény ellenőrzése Pollenszűrő A pollenszűrő a légbeömlőn keresztül beáramló levegőt tisztítja meg a portól, koromtól, a virágportól és a spóráktól. Átvizsgálás Az optimális hűtési teljesítmény biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a légkondicionáló berendezést a gépkocsi első forgalomba helyezése után három évvel, majd pedig évente ellenőriztesse, beleértve a következőket:

109 108 Vezetés és üzemeltetés Vezetés és üzemeltetés Vezetési tanácsok Üzembevétel és indítás Elektromos gépjármű üzemeltetési módok Kipufogó Elektromos meghajtóegység Fékberendezés Menetdinamikai rendszerek Vezetőt segítő rendszerek Töltés Üzemanyag Vontatás Vezetési tanácsok Gazdaságos vezetés Az energia hatékonyság és tartomány növelésének érdekében használja az alábbi tippeket. Vezetési stílus Hatékonyság mérő a műszeregységben A golyó maradjon zöld, és legyen a mérőműszer közepén. Ha a golyó sárgára változik és középről felfelé mozdul el, ez rossz hatásfokú gyorsulást jelez. Ha a golyó sárgára változik és középről lefelé mozdul el, ez agresszív fékezést jelez. Gyorsítás / fékezés / cirkálás Kerülje a szükségtelenül gyors gyorsításokat és lassításokat. Az elektromos hatótartomány 80 km/h vagy ennél kisebb sebesség esetén a legnagyobb. Az ennél nagyobb sebesség több energiát használ fel, és jelentősen csökkentheti az elektromos hatótartományt. Ha lehetőség van rá, használja a sebességtartó automatikát. Lehetőség szerint tervezze meg előre a lassításokat és cirkálást. Például ne siessen, ha látja, hogy a közlekedési lámpa sárga vagy piros. Cirkáláshoz ne kapcsoljon N-be. Ha D-be vagy L-be kapcsolva cirkál vagy fékez, a gépkocsi energiát nyer vissza. Meghajtási üzemmód és PRNDL kiválasztás Amikor csak lehet, használja a normál üzemmódot. A Sport üzemmód a normál üzemmódnál érzékenyebb gyorsulást kínál, de csökkentheti a teljesítményt. Hegyvidéki, hosszú, meredek emelkedők megmászása előtt válassza a hegymenetet. Ügyeljen rá, hogy a hegymenet üzemmódot az emelkedő megkezdése előtt bekapcsolja. A hegymenet üzemmód

110 Vezetés és üzemeltetés 109 csökkenti az elektromos hatótartományt és teljesítményt, de szükség lehet rá, ha 5%-os vagy annál meredekebb emelkedőn meg akarja őrizni a 96 km/h feletti sebességet. Erős araszoló forgalomban vagy lejtmenetben használja az L fokozatot. Az L kevesebb fékezést igényel, és kontrolált, hatékony módot kínál a gépkocsi lassítására. Gépkocsi töltése / karbantartása Töltés Tartsa a gépkocsit tápforrásra csatlakoztatva, akkor is, ha teljesen fel van töltve, hogy az akkumulátor hőmérséklete a következő induláshoz megfelelő legyen. Ez fontos szempont, ha a külső hőmérséklet túl meleg vagy hideg. Karbantartás A gumiabroncsok nyomása és a gépkocsi kiegyensúlyozása legyen mindig megfelelő. A gépkocsiban lévő többlet rakomány hatással van a hatékonyságra és hatótartományra. Kerülje a szükségtelen terhek szállítását. Ha nem használja rendszeresen az üzemanyagot, inkább csak egyharmadig töltse fel a tankot. A felesleges üzemanyag súlya rontja a hatékonyságot és hatótartományt. Használjon 95 RON vagy magasabb oktánszámú üzemanyagot. Használja az elektromos tartozékok szükségtelen használatát. A gépkocsi hajtásán kívüli, egyéb célra használt energia csökkenti az elektromos gépkocsi hatótartományát. Tetőcsomagtartó használata, a többletsúly és légellenállás miatt, csökkenti a hatékonyságot. A gépkocsi irányítása Soha ne közlekedjen leállított motorral Leállított motor mellett számos rendszer nem működik (pl. a fékrásegítő és a szervokormány). Ha leállított motorral közlekedik, veszélyezteti önmaga és mások épségét. Pedálok A megfelelő pedálút biztosítása érdekében a pedálok alá nem szabad szőnyeget tenni.

111 110 Vezetés és üzemeltetés Üzembevétel és indítás Új gépkocsi bejáratása A gépkocsi nem igényel bejáratási időszakot. A gépkocsi bejáratása a gyártás során megtörténik. Teljesítmény gomb A gépkocsi elektromos nyomógombos indítással is rendelkezik. Ha a gyújtás nincs bekapcsolva és a vezető oldali ajtó nyitva van, akkor a m gomb lámpája villog. A villogó lámpa végül kialszik. Ha a gyújtás be van kapcsolva, a m gomb lámpája folyamatosan világít. Ha a gyújtás ki van kapcsolva, a m gomb lámpája sem világít. 1) Ahhoz, hogy a rendszer működjön, a rádiófrekvenciás távirányítónak a járműben kell lennie. Ha a gépkocsi nem indul, helyezze a rádiófrekvenciás távirányító mechanikus kulcsát a műszerfali tárolórekeszben található adó nyílásba. Gépjármű indítása és megállítása Kapcsolja be a gyújtást. A gyújtás bekapcsolásához a kikapcsolt gyújtás és lenyomott gázpedál mellett nyomja meg egyszer a m gombot. Ha a műszerfalon világít a R lámpa, a gépkocsi indulásra kész. Szélsőségesen hideg időben ez 15 másodpercet is igénybe vehet. A motor csak szükség esetén indul be. Ha a gépkocsi nem indul, a műszeregység képernyőjén az üzemanyag- és akkumulátor töltöttség mérő inaktív lesz. A gépjármű kész állapotát jelző lámpa Gépjármű indítása és megállítása Csak szerviz üzemmód Ez az üzemmód csak szervizhez, diagnosztizáláshoz áll rendelkezésre, valamint olyan esetben, amikor a meghibásodásjelző lámpa megfelelő működését kell ellenőrizni, amire kibocsátás ellenőrzés céljából lehet szükség. A gépjármű Csak szerviz üzemmódba való állításához kikapcsolt gyújtás és lenyomott gázpedál mellett nyomja meg és tartsa több mint öt másodpercig lenyomva a m gombot. A műszerek és az audiorendszer ugyanúgy működik, mint bekapcsolt gyújtás mellett, de a járművet nem lehet elindítani. A Csak szerviz üzemmódban a hajtórendszer nem 1) Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jármű működési állapota úgy értendő, ha a "gyújtás be/ki" kifejezést használjuk.

112 Vezetés és üzemeltetés 111 indítja a járművet. A gyújtás kikapcsolásához nyomja meg még egyszer a m gombot. Megjegyzés A csak szerviz üzemmód kimeríti a 12 Voltos akkumulátort. Ne használja hosszabb ideig a csak szerviz üzemmódot, mert lehet, hogy ezután a gépjárművet nem lehet elindítani. Gyújtás kikapcsolva A gyújtás kikapcsolására nyomja be a m gombot, miközben a gépjármű P állásban van. A fenntartott tápellátás Ki állapota aktív marad, amíg ki nem nyitja a vezetőoldali ajtót. Ha bekapcsolja a gyújtást, miközben a gépjármű nincs a P állásban, a gépjármű nem áll készen a vezetésre, de a gépjármű egyes villamos funkciói használhatóak. Egy üzenet jelenik meg a Vezető információs központban (DIC): Fenntartott tápellátás ki Elektromos meghajtóegység A gépjármű egy elektromos kormányoszlop zárral van felszerelve. A zár kikapcsolt gyújtás mellett akkor kerül aktiválásra, ha kinyitják bármelyik első ajtót. Ekkor egy hang hallható és a zár be- vagy kikapcsolódik. A kormányoszlop zár lehet, hogy nem old ki, ha a kerekek el vannak fordítva. Ebben az esetben a gépjárművet nem lehet elindítani. Forgassa balról jobbra a kormánykereket, miközben megpróbálja elindítani a gépjárművet. Ha ez nem működik, keressen fel egy szervizt. Ha gépkocsit vészhelyzetben le kell állítani: 9 Figyelmeztetés Ha mozgás közben lekapcsolja a gyújtást, a légzsákok hatástalanítódhatnak. Vezetés közben csak vészhelyzetben kapcsolja ki a hajtórendszert. 1. Fékezzen, erősen és folyamatosan. Ne pumpálja a féket (ismételt lenyomások). Ezzel ugyanis kimeríti a megnövelt fékpedál erőhöz szükséges rásegítést. 2. Kapcsolja a gépjárművet a N helyzetbe. Ezt mozgó gépjármű esetén is végre lehet hajtani. Miután N-be kapcsolt, erősen nyomja le a fékeket, és kormányozza a gépkocsit egy biztonságos helyre. 3. Álljon le teljesen, kapcsoljon P állásba, és a m gombot megnyomva kapcsolja ki a gyújtást. 4. Húzza be a rögzítőféket Ha gépkocsival nem lehet félreállni, és vezetés közben le kell állítani, nyomja meg és tartsa két másodpercnél hosszabban lenyomva a m gombot, vagy nyomja meg kétszer öt másodpercen belül. Fenntartott tápellátás A következő elektronikus rendszerek a vezetőajtó kinyitásáig vagy a gyújtás kikapcsolását követő legfeljebb 10 percig működhetnek:

113 112 Vezetés és üzemeltetés Elektromos ablakemelők Audio rendszer Tartozékcsatlakozók Gépjármű indítása és megállítása Indítás Kapcsolja a váltókart a P vagy N helyzetbe. A hajtórendszer más állásban nem indul el. Megjegyzés Ha a gépkocsi mozgásban van, ne próbáljon meg a P helyzetbe kapcsolni, különben az elektromos meghajtóegység megrongálódhat. Csak akkor kapcsoljon a P helyzetbe, ha a gépkocsi már megállt. A rádiófrekvenciás távirányítónak a járműben kell lennie. Nyomja le a fékpedált, majd nyomja meg a m gombot. Ha a rádiófrekvenciás távirányító nincs a gépkocsiban, vagy valami zavarja az adást, üzenet jelenik meg a vezető információs kijelzőn (DIC). Rádiófrekvenciás távirányító Amikor beszálláshoz kinyitják a vezető oldali ajtót, amikor a gépkocsi indulásra kész és amikor kikapcsolják a gyújtást a gépkocsiban felhangzik és a múszeregységen megjelenik egy "Üdvözlet", "Kész", illetve "Viszontlátásra" üzenet. Amikor a gépkocsi indulásra kész a műszeregységen aktív üzemanyag vagy akkumulátor töltöttség mérő jelenik meg, hallható indulási javaslat kíséretében. Szélsőségesen hideg időben ez 15 másodpercet is igénybe vehet. A motor csak szükség esetén indul be. Ha a gépkocsi nem indul, a műszeregység képernyőjén az üzemanyag- és akkumulátor töltöttség mérő inaktív lesz. Gépkocsi indítása gyenge rádiófrekvenciás távirányító akkumulátorral Ha a gépkocsi nem indul, mert gyenge a rádiófrekvenciás távirányító akkumulátora, üzenek jelenik meg a DIC-en. A gépkocsi azonban továbbra is hajtható. Ezért végezze el az alábbiakat_ 1. Nyissa ki a műszerfali tárolórekeszt, és vegye ki a gumi lapot.

114 Vezetés és üzemeltetés Húzza ki a kulcs tollát, és helyezze a nyílásba. 3. A gépjárművel a P vagy N helyzetben nyomja be a fékpedált és nyomja meg a műszerfalon a m gombot. Amint lehet, cserélje ki a rádiófrekvenciás távirányító akkumulátorát. Akkumulátorcsere Újraindítás Ha a járművet, miközben még mozgásban, újra kell indítani, tegye a váltókart N-be, és nyomja meg kétszer a m gombot, anélkül, hogy a féket lenyomná. A hajtórendszer más állásban nem indul újra. Számítógépek határozzák meg mikor kell járnia a motornak. Ha a hajtórendszer be van kapcsolva, a motor, szükség esetén, beindul. Néhány, a motor beindulását eredményező jármű állapot: Hideg külső hőmérséklet. A motorháztető nyitva van, vagy nincs teljesen lezárva. A nagy feszültségű akkumulátor lemerülőben van. A motorra van szükség a nagy feszültségű akkumulátor hőmérsékletének megtartásához. A motornak, karbantartás miatt, járnia kell Ha a gyújtás be van kapcsolva és kinyitják a vezető oldali ajtót, hangjelzés hallható. Kiszállás előtt, a gyújtás kikapcsolásához, mindig nyomja meg a m gombot. Megállás Teljesítmény gomb Parkolás Ne parkoljon gyúlékony burkolatú helyen. Éghető dolgok hozzáérhetnek a jármű alatti forró kipufogó alkatrészekhez, és meggyulladhatnak. Mindig húzza be az elektromos rögzítőféket. Húzza meg a m kapcsolót. Kapcsolja ki a gyújtást. Fordítsa el a kormányt addig, amíg a kormányzár nem reteszelődik. Ha a gépkocsi vízszintes talajon vagy emelkedőn áll, a gyújtás kikapcsolása előtt húzza be a rögzítőféket és kapcsolja a fokozatválasztó kart a P állásba. Emelkedőn parkolva fordítsa el az első kerekeket a járdaszegélytől. Ha a gépkocsi egy lejtőn áll, a gyújtás kikapcsolása előtt húzza be a rögzítőféket és kapcsolja a fokozatválasztó kart a P állásba. Az első kerekeket fordítsa a járdaszegély felé. Zárja be a gépkocsit és kapcsolja be a riasztóberendezést.

115 114 Vezetés és üzemeltetés Elektromos gépjármű üzemeltetési módok Működtetés Ez a gépkocsi egy bővített tartományú elektromos gépjármű. A gépkocsi hajtására egész idő alatt elektromos hajtórendszert használ. Az elektromosság a gépkocsi elsődleges energiaforrása, a benzin a másodlagos forrás. A gépjármű két üzemmóddal rendelkezik: Elektromos és bővített tartomány. A gépjárművet mindkét üzemmódban elektromos hajtóegysége hajtja. A elektromos energiát mechanikai energiává alakítja át, és így hajtja a kerekeket. A gépkocsi teljesítménye mindkét üzemmódban azonos marad. Elektromos üzemmód A gépkocsi elektromos üzemmódban nem használ üzemanyagot és nem termel kipufogógázt. Ez alatt az elsődleges üzemmód alatt a gépkocsit a nagy feszültségű akkumulátorban tárolt elektromos energia hajtja. A gépkocsi addig tud ebben az üzemmódban üzemelni, amíg az akkumulátor le nem merül. Van néhány olyan helyzet, amikor az akkumulátor töltöttsége elég nagy ahhoz, hogy lehetővé tegye az elektromos üzemmódban való működést, de a motor mégis jár. Ezek a következők: Hideg külső hőmérséklet. Hideg vagy meleg nagy feszültségű akkumulátor hőmérséklet. A motorháztető nyitva van, vagy nincs teljesen lecsukva és reteszelve. Bizonyos nagy feszültségű akkumulátor meghibásodások. A motor karbantartás üzemmód vagy üzemanyag karbantartás üzemmód folyamatban van. Bővített tartomány üzemmód Ha a gépkocsi kimerítette elektromos tartományát, bővített tartomány üzemmódba kapcsol. Ebben a második üzemmódban az üzemanyaggal táplált motor termel elektromosságot. Ez a másodlagos elektromos energia forrás kibővíti a jármű hatótartományát. Az üzemelés a bővített tartomány üzemmódban folytatódik mindaddig, míg a gépkocsit tápforrásra lehet csatlakoztatni, hogy újratöltse a nagy feszültségű akkumulátort és visszaállítsa az elektromos üzemmódot. A nagy feszültségű akkumulátor továbbra is biztosít valamennyi energiát és szükség esetén, a motorral együttműködve, csúcsteljesítményt nyújt - például meredek emelkedőn felfelé haladva vagy nagy gyorsulást igénylő manővereknél. Sem az akkumulátor nem töltődik, sem a gépkocsi elektromos tartománya nem tárolódik a motorban.

116 Vezetés és üzemeltetés 115 Ha a motorháztető nyitva van, a motor elektromos és bővített tartomány üzemmódban is kikapcsolás nélkül jár, ha a gyújtás be van kapcsolva. Amikor ez történik a nagy feszültségű akkumulátor nem töltődik, de nem is merül. Ha nagy feszültségű akkumulátor hiba lép fel, a motor elektromos és bővített tartomány üzemmódban is kikapcsolás nélkül járhat, hogy megtermelje a szükséges elektromosságot. A meghibásodás jelző lámpa kigyullad. Meghibásodás-jelző lámpa Meghajtási üzemmódok Elektromos vagy bővített tartomány üzemmódban üzemelve további üzemmódok választhatók. A VEZ. MÓD-ot megnyomva a vezető információs központban (DIC) megjelennek a választható meghajtási üzemmódok. Ha tovább nyomja, végigfuthat az üzemmódokon. Emelje ki a Hegyi, Sport, vagy Tart üzemmód, majd engedje el a VEZ. MÓD gombot. Három másodperc múlva az új meghajtási üzemmód aktívvá válik. Ha ismét megnyomja a VEZ. MÓD gombot, visszatér a Normál-hoz, amely három másodperc múlva aktiválódik. A következő indításnál a gépjármű alapból Normál-ban lesz. Ezután a meghajtási üzemmódok ismét kívánság szerint kiválaszthatók. Bizonyos feltételek esetén egyes meghajtási üzemmódok esetleg nem érhetők el. Az el nem érhető üzemmód a DIC menüben szürkén jelenik meg és nem választható ki. Ha Sport, Hegyi vagy Tart-ban van, az üzemmód el nem érhetővé válik, és a gépkocsi visszatér a Normálhoz. A jelzőlámpa kialszik, és egy DIC üzenet jelenik meg. Vezető információs központ (DIC) 3 70.

117 116 Vezetés és üzemeltetés Sport üzemmód A Sport üzemmód gyorsítás esetén gyorsabban reagál a gázpedál benyomására, mint a Normál üzemmód, csökkentheti a hatásfokot. Amikor csak lehet, használja a Normál üzemmódot. Nyomja meg az VEZ. MÓD gombot a Sport kiválasztásához. Nyomja be a VEZ. MÓD gombot, hogy visszatérjen a Normál üzemmódra, ez az üzemmód ekkor három másodperc elteltével aktiválásra kerül. A gépkocsi minden indításnál visszatér a Normál üzemmódhoz. Sport ellenőrző kijelző Hegymenet (Mountain mode) Hegyi Ezt az üzemmódot meredek emelkedőket tartalmazó utak előtt célszerű kiválasztani. Ez az üzemmód gondoskodik a nagy feszültségű akkumulátor tartalék elektromos töltéséről a jobb hegymeneti teljesítmény érdekében. Ha Hegyi üzemmódban vezet, a gépjármű kevésbé reagál a gyorsításra. A Hegyi üzemmód meredek lejtőkön való lefelé hajtásnál nem változtatja meg a gépjármű szokványos fékteljesítményét. Nyomja meg az VEZ. MÓD gombot a Hegyi kiválasztásához. Ha meredek emelkedő várható, javasoljuk, hogy legalább 20 perccel a meredek emelkedő megkezdése előtt válassza ki a Hegyi-t. Így a gépkocsinak elég ideje jut arra, hogy megfelelő akkumulátor töltés tartalékot halmozzon fel. Ha a Hegyi üzemmódot nem így választja ki, a hajtóerő csökkenhet, és a motor fordulatszám növekedhet. A Hegyi kiválasztása esetén a motor, a nagy feszültségű akkumulátor töltöttségétől függően, járhat, hogy tartalék akkumulátor töltöttséget hozzon létre a hegymenethez. Ha a Hegyi üzemmódba lépéskor elegendő akkumulátor töltés tartalék van, a rendszer ennek megfelelően állítja be a becsült elektromos tartományt, és minden, a Hegyi-re még fel nem használ akkumulátor töltés tartalék visszaadódik az elektromos tartomány kijelzéshez. Nyomja be a ismét a VEZ. MÓD gombot, hogy visszatérjen a Normál üzemmódra, ez az üzemmód ekkor három másodperc elteltével aktiválásra kerül.

118 Vezetés és üzemeltetés 117 A gépkocsi minden indításnál visszatér a normál üzemmódhoz, hogy a Normál vezetéshez kisebb akkumulátor töltés tartalékot használjon. Hegyi ellenőrző kijelző HOLD üzemmód A Tart üzemmód csak akkor áll rendelkezésre, ha a gépjármű elektromos üzemmódban van. Ez az üzemmód a tartalékolja a maradék akkumulátor töltést, hogy a vezető kívánság szerint használhassa. Ezt az üzemmódot választva, a rendszer a járművett bővített tartomány üzemmódra állítja át az akkumulátor töltés tartalékának fenntartása érdekében. A Tart üzemmódból kilépve a tartalék akkumulátor töltés ismét elérhető válik, és a gépkocsi visszatér az elektromos üzemmódhoz. Ha a Tart üzemmódból közvetlenül Hegyi üzemmódba kapcsol, a megjelenített elektromos tartomány a Hegyi üzemmód töltés tartalékához igazodik. A HOLD üzemmód a normál gépjármű gyorsulást vagy fékteljesítményt nem módosítja. Nyomja meg az VEZ. MÓD gombot a Tart kiválasztásához. Nyomja be a ismét a VEZ. MÓD gombot, hogy visszatérjen a Normál üzemmódra, ez az üzemmód ekkor három másodperc elteltével aktiválásra kerül. A gépkocsi minden indításnál visszatér a Normál üzemmódhoz. Tart ellenőrző kijelző Karbantartási módok Motor karbantartási üzemmód A motor jó üzemállapotának megtartása érdekében a motor karbantartási üzemmód hat hét leállás vagy nagyon korlátozott motor működtetés után járatja a motort. A motor karbantartási üzemmód akkor is járatja a motort, ha a gépkocsi töltés alatt áll. Ha a motor karbantartási üzemmódra van szükség, a gépkocsi indításánál a motor karbantartási üzemmód képernyő megjelenik a színes információs kijelzőn. Ha a Igen-t választja, a motor karbantartási üzemmód megkezdődik. A motor,

119 118 Vezetés és üzemeltetés meghatározott ideig, leállás nélkül jár. A motor karbantartási üzemmód alatt egy DIC üzenet látszik, mely a motor karbantartási üzemmód százalékos állását mutatja. Ha a Nem-t választja, a jármű következő indításánál a "motor karbantartási üzemmód szükséges" képernyő jelenik meg. A motor karbantartási üzemmód szükségességét csak egy nappal lehet késleltetni. Ha a motor karbantartási üzemmód szükséges üzenetet egy nappal késlelteti, a gépkocsi következő indításánál automatikusan beindítja a motort. Motor karbantartási üzemmód jelentés képernyő jelenik meg a színes információs kijelzőn. Ha a gépkocsit a motor karbantartási üzemmód közben leállítják, az üzemmód a gépkocsi következő indításakor újraindul. Egy üzenet mutatja, hogy a motor karbantartási üzemmód aktív. Ha motor karbantartási üzemmódra van szükség és az üzemanyagszint alacsony, ha nem tankolnak, a motor karbantartási üzemmód kiürítheti az üzemanyagtartályt. Emiatt a teljesítmény csökkenhet vagy megszűnhet. A gépjármű üzemeltetéséhez gondoskodni kell a megfelelő üzemanyagszintről. Vezető információs központ (DIC) Üzemanyag karbantartási üzemmód Az üzemanyag karbantartási üzemmód figyeli az átlagos üzemanyag életkort. A régi üzemanyag motorproblémákhoz vezethet. Ha a kis mértékű motorhasználat miatt az átlagos üzemanyag életkor túllépi a kb. egy évet, az üzemanyag karbantartási üzemmód járatni kezdi a motort, hogy elhasználja az öreg üzemanyagot. A motor addig fog járni, elegendő friss üzemanyag kerül a tartályba ahhoz, hogy az átlagos üzemanyag életkor elfogadható szintet érjen el. Ha hagyja, hogy több régi üzemanyag fogyjon el az üzemanyag karbantartási üzemmódban, és nagyobb mennyiségű friss üzemanyagot tölt hozzá, megnövekszik a következő üzemanyag karbantartási üzemmód szükségesség válásáig tartó idő. Üzemanyag karbantartási üzemmódban a motor be- és kikapcsolódhat.

120 Vezetés és üzemeltetés 119 Ha üzemanyag karbantartási üzemmódra van szükség, a gépjármű elindításakor a színes információs kijelzőn megjelenik az üzemanyag karbantartás üzemmód megrendelési képernyő. Ha a Igen választ választja, az üzemanyag karbantartási üzemmód aktiválásra kerül. Az üzemanyag karbantartási üzemmód minden gépjármű indításnál automatikusan folytatódik mindaddig, amíg friss üzemanyagot nem tankolnak. Ha a Nem választ választja, a gépjármű következő elindításakor megjelenik az üzemanyag karbantartás üzemmód megrendelési képernyő. Az üzemanyag karbantartási üzemmód szükségességét csak egy nappal lehet késleltetni. Ha az üzemanyag karbantartási üzemmód kérést egy nappal késlelteti, az üzemmód a gépkocsi következő indításánál automatikusan beindul, és a színes információs kijelzőn megjelenik az üzemanyag karbantartási üzemmód jelentés képernyő. Ha üzemanyag karbantartási üzemmódra van szükség és az üzemanyagszint alacsony, ha nem tankolnak, az üzemanyag karbantartási üzemmód kiürítheti az üzemanyagtartályt. Emiatt a teljesítmény csökkenhet vagy megszűnhet. A gépjármű üzemeltetéséhez gondoskodni kell a megfelelő üzemanyagszintről.

121 120 Vezetés és üzemeltetés Kipufogó Kipufogógázok 9 Veszély A kipufogógáz mérgező, színtelen, szagtalan szénmonoxidot tartalmaz. Belélegzése végzetes lehet. Ha kipufogógáz kerül az utastérbe, nyissa ki az ablakokat. Keressen fel egy szervizt, és javíttassa ki a hiba okát. Kerülje a nyitott csomagtérajtóval való közlekedést, ellenkező esetben kipufogógáz juthat az utastérbe. Elektromos meghajtóegység Működtetés A gépkocsi elektromos meghajtóegységgel működik. A váltókar az ülések közti konzolon található. P (Park): Ez a pozíció megakadályozza az első kerekek forgását. Ez a legjobb fokozat, amikor a hajtórendszert indítja, mivel a gépkocsi nem tud könnyen elmozdulni. 9 Figyelmeztetés Veszélyes úgy kiszállni a gépkocsiból, hogy a váltókar szilárdan behúzott rögzítőfék mellett nincs teljesen a P helyzetbe kapcsolva. A gépkocsi elgurulhat. Ne hagyja el a gépkocsit, ha a hajtórendszer jár. A gépkocsi hirtelen elindulhat. Ön vagy mások megsérülhetnek. Annak érdekében, hogy biztos lehessen abban, hogy a gépkocsi nem fog elgurulni, még nagyjából vízszintes területen is mindig húzza be a rögzítőféket, és kapcsolja a váltókart a P helyzetbe. Gondoskodjon arról, hogy a váltókar teljesen be legyen kapcsolva a P helyzetbe, mielőtt elindítja a hajtórendszert. A gépkocsi elektromos meghajtó egység váltózár vezérlő rendszerrel rendelkezik. Bekapcsolt gyújtás mellett, mielőtt P- be vált, először a fékepedált teljesen

122 Vezetés és üzemeltetés 121 le kell nyomni, majd a váltókar gombját kell lenyomni. Ha nem tudja kivenni a váltókart a P helyzetből, akkor csökkentse a váltókarra gyakorolt nyomást, és nyomja be teljesen a váltókart a P helyzetbe, miközben benyomva tartja a fékpedált. Ezután nyomja meg a váltókar gombot, és tegye a váltókart egy másik fokozatba. Megjegyzés Ha folyamatosan problémát jelent a váltókart kivenni a P fokozatból, ahogy említve van, keressen fel egy szervizt. Megjegyzés A sebességváltózár mindig működésre kész, kivéve ha a 12 voltos akkumulátor nincs feltöltve vagy alacsony töltöttségű. Próbálja meg feltölteni vagy megbikázni a 12 voltos akkumulátort. Bikázás (R) Reverse: Hátramenethez ezt a fokozatot használja. Megjegyzés Ha R-be kapcsol, miközben a gépkocsi előre halad, az elektromos meghajtóegység károsodhat. Csak akkor kapcsoljon R-be, miután a gépkocsi már megállt. (N) Neutral: Ebben az állásban a hajtórendszer nem kapcsolódik a kerekekhez. (D) Drive: Ez a normál közlekedés állása. Ez biztosítja a legjobb üzemanyag felhasználást. Ha az előzéshez nagyobb teljesítményre van szükség és a gépkocsi: 56 km/h sebességnél lassabban halad, nyomja le kb. félig a gázpedált. Kb. 56 km/h sebességgel vagy gyorsabban halad, nyomja le teljesen a gázpedált. Megjegyzés Ha úgy tűnik, hogy a gépkocsi lassan gyorsít, vagy nem válaszol, amikor Ön gyorsabban megy, és Ön ily módon tovább hajtja a gépkocsit, az elektromos meghajtóegység károsodhat. Kérjen segítséget egy szerviztől. (L) Low: Ez az állás fékezés nélkül csökkenti a gépkocsi sebességét. Az L hegyes vidéken használható. Meredek lejtőn lefelé haladva, a fék lenyomásával és felengedésével együtt, segíthet szabályozni a gépkocsi sebességét. Használhatja az L fokozatot meredek hegyeken, mély hóban vagy sárban. Megjegyzés A gumiabroncsok kipörgetése vagy ha a gépkocsit hegymenetben csak a gázpedál segítségével tartja egy helyben, károsíthatja az elektromos meghajtóegységet. Ha beragadt, ne pörgesse a kerekeket. Ha emelkedőn megáll, a fékkel tartsa egy helyben a gépkocsit.

123 122 Vezetés és üzemeltetés Fékberendezés Blokkolásgátló fékrendszer A blokkolásgátló fékrendszer (ABS) megakadályozza a kerekek blokkolását. Amint az egyik kerék blokkoláshoz közeli állapotba kerül, a rendszer azonnal leszabályozza a fékerőt. A gépkocsi kormányozható marad, még erős fékezésnél is. Az ABS beavatkozása a fékpedál lüktetéséből és a szabályozás során keletkező zajból is észlelhető. Az optimális fékhatás elérése érdekében a pedál lüktetése ellenére tartsa teljesen lenyomva a fékpedált a teljes fékezés során. Ne csökkentse a pedálerőt. Elindulás után a rendszer, esetenként hallható módon, teszteli önmagát. u ellenőrzőlámpa Meghibásodás 9 Figyelmeztetés Az ABS meghibásodásakor az átlagosnál erősebb fékezés során a kerekek blokkolódhatnak. Az ABS fent leírt előnyei ekkor nem állnak rendelkezésre. Erős fékezéskor a gépkocsi kormányozhatatlanná válhat és megcsúszhat. Keressen fel egy szervizt, és javíttassa ki a hiba okát. Rögzítőfék Elektromos rögzítőfék Az elektromos rögzítőfék bármikor működtethető, még kikapcsolt gyújtásnál is. A 12 voltos akkumulátor lemerülésének megelőzésére, kikapcsolt gyújtás esetén, kerülje az elektromos rögzítőfék ismételt ciklusait. Ha nincs elegendő elektromos teljesítmény, az elektromos rögzítőféket nem lehet behúzni vagy kiengedni.

124 Vezetés és üzemeltetés 123 A gépkocsi elhagyása előtt ellenőrizze az m ellenőrző lámpát, és győződjön meg róla, hogy a rögzítőfék be van húzva. Az elektromos rögzítőfék bekapcsolása Az elektromos rögzítő fék minden alkalommal használható, amikor megállítja a gépkocsit. Az elektromos rögzítőfék működtetéséhez egy pillanatra emelje fel az m kapcsolót. Ha teljesen be van húzva, az m ellenőrző lámpa kigyullad. Amikor behúzza a féket, az m ellenőrző lámpa addig villog míg a fék el nem éri a teljesen behúzott állapotot. Ha a lámpa nem gyullad ki, vagy továbbra is villog, keressen fel egy szervizt. Ne vezesse a gépjárművet, ha a m ellenőrző lámpa villog. Ha az elektromos rögzítőfék be van húzva, miközben a jármű mozog, hangjelzés hallatszik, és egy üzenet jelenik meg a vezető információs kijelzőn (DIC). A gépkocsi mindaddig lassul, míg a kapcsoló felső állásban van. Ha lassítás közben elengedi a m kapcsolót, a kézifék kiold. Ha az m kapcsolót felső állásban tartja mindaddig, míg a gépkocsi megáll, az elektromos rögzítőfék behúzott állapotban marad. Ha a m ellenőrző lámpa folyamatosan villog, az elektromos rögzítőfék csak részben van behúzva vagy kioldva, vagy valami hiba van az elektromos rögzítőfékkel. Ilyen esetben egy üzenet jelenik meg a vezető információs kijelzőn (DIC). Ha a m folyamatosan villog, engedje ki az elektromos rögzítőféket, és próbálja meg ismét behúzni. Ha a m továbbra is villog, ne hajtsa a járművet. Kérjen segítséget egy szerviztől. Ha az p elektromos rögzítőfék jelző világít, az elektromos rögzítőfék rendszerhibát észlel és csökkentett teljesítménnyel működik. Ha akkor akarja behúzni az elektromos rögzítőféket, amikor ez a p emelje fel a m kapcsolót, és tartsa felső állásban. Ha ez a p világít, a rögzítőfék elektromos rögzítőfék rendszerrel történő teljes behúzása a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe. Addig tartsa a m kapcsolót, amíg az m ellenőrző lámpa égve marad. Ha az p elektromos rögzítőfék meghibásodás jelző világít, keressen fel egy szervizt. Ha az elektromos rögzítőfék nem működik, akkor blokkolja a hátsó kerekeket, nehogy a jármű elguruljon. Emelkedőn történő parkolásnál a maximális elektromos rögzítőfék erő elérése céljából, kétszer húzza meg az elektromos rögzítőfék kapcsolót. Az elektromos rögzítőfék kioldása Az elektromos rögzítőfék kioldásához kapcsolja be a gyújtást, nyomja le és tartsa lenyomva a fékpedált és nyomja le egy pillanatra a m kapcsolót. Ha úgy akarja kiengedni az elektromos rögzítőféket, hogy

125 124 Vezetés és üzemeltetés közben nem nyomja le a fékpedált, hangjelzés hallatszik, és egy üzenet jelenik meg a DIC-en. Az elektromos rögzítőfék akkor van kiengedve, ha a m kialszik. Ha a p világít, az elektromos rögzítőfék egy rendszer problémát észlelt, és csökkent működőképességgel működik. Ha a p világít, akkor az elektromos rögzítőfék kioldásához nyomja le és tartsa lenyomott helyzetben a m kapcsolót. Ha a plámpa világít, az elektromos rögzítőfék kiengedése a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe. Addig tartsa a m kapcsolót, amíg az m ellenőrző lámpa ki nem alszik. Ha a lámpa égve marad, keressen fel egy szervizt. Megjegyzés Ha a gépkocsi behúzott rögzítőfékkel halad, a fékrendszer túlmelegedhet, és a fékrendszer alkatrészei idő előtt elkophatnak vagy károsodhatnak. Figyeljen rá, hogy indulás előtt a kézifék legyen teljesen kiengedve, és az m ellenőrző lámpa ne világítson. Az elektromos rögzítőfék automatikus kioldódása Az elektromos rögzítőfék automatikusan kioldódik, ha a motor jár, a gépkocsi sebességbe van kapcsolva, és megkísérli az elindulást. Ha be van húzva az elektromos rögzítőfék kerülje a hirtelen gyorsítást, hogy óvja a rögzítőfékbetétek élettartamát. Elektromos rögzítőfék m ellenőrző lámpa Elektromos rögzítőfék hiba p ellenőrző lámpa Vezető információs központ (DIC) Áramvisszanyeréses fékezés Az áram-visszanyeréses fékezés elvesz némi energiát a mozgó járműtől, és elektromos energiává alakítja azt vissza. Ez az energia aztán visszakerül a nagy feszültségű akkumulátor rendszerbe, s ezzel hozzájárul a megnövekedett energiahatékonysághoz. A hidraulikus féktárcsák az áramvisszanyeréses fékezéssel együtt működnek, így biztosítva a hatékony fékezést, például amikor nagy fékigény lép fel. A fékrendszer számítógép vezérlésű, és az áram-visszanyeréses fékezést a hagyományos hidraulikus tárcsás fékezéssel egyesíti, hogy a lassítás minden igényét kielégítse. A szabályozó értelmezi a fékezési igényt, és áram-visszanyeréses fékezést, hagyományos hidraulikus fékezést vagy, szükség esetén, a kettő kombinációját alkalmazza. Mivel a szabályozó a hidraulikus féket nagy nyomású akkumulátorán keresztül működteti, alkalmanként hallható a motorral hajtott szivattyú, amint újratölti a rendszert.

126 Vezetés és üzemeltetés 125 Szabályozó probléma esetén a fékpedált nehezebben lehet megnyomni, és a megállási távolság meghosszabbodhat. Vezető információs központ (DIC) Menetdinamikai rendszerek Kipörgésgátló rendszer A kipörgésgátló rendszer (TC) az elektronikus menetstabilizáló rendszer része. A kipörgésgátló rendszer szükség esetén a hajtott kerekek kipörgésének megakadályozásával javítja a menetstabilitást, az útfelület fajtájától és a gumiabroncsok tapadásától függetlenül. Amint a meghajtott kerék elkezd kipörögni, az elektromos meghajtóegység teljesítménye csökken, és a legjobban kipörgő kerék egyedileg fékeződik. A rendszer használata csúszós útfelületen jelentősen megnöveli a gépkocsi menetstabilitását. Amint az b ellenőrzőlámpa kialszik, a kipörgésgátló működésre kész. A kipörgésgátló működésbe lépésekor a b villog. 9 Figyelmeztetés Ebben a különleges biztonsági berendezésben bízva se vállaljon kockázatot a vezetésben. Alakítsa sebességét az útviszonyoknak megfelelően. b ellenőrzőlámpa Kikapcsolás A TC kikapcsolható, ha szükség van a hajtott kerekek kipörgésére: Nyomja be a felső konzolon elhelyezett b gombot.

127 126 Vezetés és üzemeltetés A k ellenőrző lámpa világít, és a Vezető információs központon (DIC) megjelenik egy üzenet. A kipörgésgátló a b gomb ismételt megnyomásával kapcsolható vissza. A kipörgésgátló a gyújtás következő bekapcsolásakor is visszakapcsol. Meghibásodás Ha a rendszer a kipörgésgátló hibáját észleli, egy üzenet jelenik meg a DICen. Ha ez az üzenet megjelenik és a b világít, a gépjármű biztonságosan közlekedhet, de a rendszer nem működik. A vezetést ehhez kell igazítani. Visszaállítás Ha a b kigyullad és égve marad, állítsa vissza a rendszert, az alábbiak szerint: 1. Állítsa le a járművet. 2. Kapcsolja le a gyújtást, és várjon 15 másodpercet. 3. Kapcsolja be a gyújtást. Ha a b ismét kigyullad és égve amrad, keressen fel egy szervizt. Figyelem! Ne fékezzen vagy gyorsítson többször egymás után, ha a TC (kipörgésgátló) ki van kapcsolva. A gépjármű hajtáslánca megrongálódhat. Elektronikus menetstabilizáló rendszer Az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) szükség esetén javítja a gépkocsi menetstabilitását, az útfelület fajtájától és a gumiabroncsok tapadásától függetlenül. A rendszer a hajtott kerekek kipörgését is megakadályozza. Amint a gépkocsi sodródni kezd (alulkormányozottság/ túlkormányozottság), a rendszer csökkenti az elektromos meghajtóegység teljesítményét, és egyenként fékezi a kerekeket. A rendszer használata csúszós útfelületen jelentősen megnöveli a gépkocsi menetstabilitását. Amint az b ellenőrzőlámpa kialszik, az ESC működésre kész. Az ESC működésbe lépésekor a b villog. 9 Figyelmeztetés Ebben a különleges biztonsági berendezésben bízva se vállaljon kockázatot a vezetésben. Alakítsa sebességét az útviszonyoknak megfelelően. b ellenőrzőlámpa Kikapcsolás

128 Vezetés és üzemeltetés 127 A nagy teljesítményű vezetéshez az ESC kikapcsolható: Nyomja meg és tartsa megnyomva a felső konzolon az b gombot, amíg a k és n kigyullad és a vezetői információs központban (DIC) megjelenik egy üzenet. Az ESC a b gomb ismételt megnyomásával kapcsolható vissza. Ha az ESC aktiválódásakor a sebességtartó automatika be van kapcsolva, a sebességtartó automatika automatikusan kikapcsol. Ha az útviszonyok megengedik, a sebességtartó automatika újra bekapcsolásához nyomja meg a sebességtartó automatika gombját. Sebességtartó automatika Vezető információs központ (DIC) Meghibásodás Ha a rendszer az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) hibáját észleli, egy üzenet jelenik meg a DIC-en. Ha ez az üzenet megjelenik és a b kigyullad és égve marad, a gépjármű biztonságosan közlekedhet, de a rendszer nem működik. A vezetést ehhez kell igazítani. Visszaállítás Ha a b kigyullad és égve marad, állítsa vissza a rendszert, az alábbiak szerint: 1. Állítsa le a járművet. 2. Kapcsolja le a gyújtást, és várjon 15 másodpercet. 3. Kapcsolja be a gyújtást. Ha a b ismét kigyullad és égve amrad, keressen fel egy szervizt. Vezetőt segítő rendszerek Sebességtartó automatika A sebességtartó automatika lehetővé teszi, hogy a jármű kb. 40 km/h vagy nagyobb sebességgel haladjon, anélkül, hogy a gázt kellene nyomni. A sebességtartó automatika 40 km/h sebesség alatt nem működik. Ne használja a sebességtartó automatikát, ha a forgalmi helyzet nem indokolja az egyenletes sebesség tartását. A kipörgésgátló rendszerre vagy elektronikus menetstabilizáló rendszerrel ellátott jármű esetében előfordulhat, hogy a rendszer, a sebességtartó automatika használata esetén korlátozni kezdi a kerékkipörgést. Ha ez történik, a sebességtartó automatika automatikusan kikapcsolódik. Kipörgésgátló rendszer Elektronikus menetstabilizáló rendszer

129 128 Vezetés és üzemeltetés A sebességtartó automatika szabályozó gombjai a kormánykeréken találhatók. m (Be/ki): Megnyomva a sebességtartó automatika rendszer be- vagy kikapcsolódik. Egy ellenőrző lámpa kigyullad vagy elalszik a műszeregységen. y (Törlés): Megnyomva a sebességtartó automatika kikapcsol, anélkül, hogy a beállított sebesség törlődne a memóriából. RES/+ (Visszaállás/gyorsítás): A görgetőkapcsolót felfelé forgatva a rendszer visszaáll egy korábban eltárolt sebességre vagy a gyorsításra. SET/- (Beállítás/cirkálás): A görgetőkapcsolót lefelé forgatva a beállít egy sebességet és bekapcsolja a sebességtartó automatikát, vagy lassítja a gépkocsit. A sebességtartó automatika beállítása Ha a sebességtartó automatika gombja be van kapcsolva, de a funkció ideiglenesen ki van iktatva, előfordulhat hogy véletlenül hozzáér a gombhoz, és a sebességtartó automatika szándéka ellenére lép működésbe. Amikor a sebességtartó automatikát nem akarja használni, a sebességtartó automatika gombját tartsa kikapcsolva. Sebesség érték beállítása: 1. A sebességtartó automatika bekapcsolásához nyomja meg a m gombot. 2. Gyorsítson a kívánt sebességre. 3. Mozgassa lefelé a görgetőkapcsolót a SET/ irányába, majd engedje fel. A kívánt beállítási sebesség rövid időre megjelenik a műszerfali kijelzőn. 4. Vegye le a lábát a gázpedálról. Ha rálép a fékpedálra, a rendszer deaktiválja a sebességtartó automatikát.

130 Vezetés és üzemeltetés 129 Beállított sebesség visszaállítása Ha a sebességtartó automatikát beállítja egy kívánt sebességre, majd fékez, a sebességtartó automatika kikapcsol, anélkül, hogy a beállított sebesség törlődne a memóriából. Amint a gépkocsi túllépi a 40 km/h sebességet, forgassa a görgetőkapcsolót röviden felfelé a RES/+ irányába, majd engedje el. A gépkocsi visszatér a korábban beállított sebességhez, és ott marad. Sebességnövelés Ha a sebességtartó automatika rendszer már aktiválva van: Forgassa a görgetőkapcsolót felfelé, a RES/+ irányába, és tartsa ott, amíg a jármű a kívánt sebességre gyorsul, majd engedje el. Ha kis lépésekben akar gyorsítani, forgassa röviden felfelé a görgetőkapcsolót a RES/+ irányába, majd engedje el. A gépkocsi minden egyes alkalommal 1,6 km/h sebességgel gyorsabb lesz. Sebességcsökkentés Ha a sebességtartó automatika rendszer már aktiválva van: Forgassa a görgetőkapcsolót lefelé, a SET/ irányába, és addig tartsa abban a helyzetben, amíg a kívánt alacsonyabb sebességet el nem érte, majd engedje el. Ha a sebességet kis lépésekben akarja csökkenteni, röviden forgassa a görgetőkapcsolót lefelé a SET/ irányába. A gépkocsi minden egyes alkalommal 1,6 km/h sebességgel lassabb lesz. Másik jármű előzése A gézpedál használatával növelje a gépkocsi sebességét. Amikor leveszi a lábát a gázpedálról, a gépkocsi le fog lassulni az előzőleg beállított utazási sebességre. Sebességtartó automatika használata hegymenetben Hogy a sebességtartó automatika mennyire működik hatékonyan hegymenetben, az attól függ, hogy mekkora a gépkocsi sebessége, a terhelése és hogy mennyire meredek az emelkedő. Amikor meredek emelkedőn halad felfelé, a gépkocsi sebességének fenntartásához esetleg szükséges lehet a gázpedálra lépni. Amikor lefelé halad a lejtőn, a gépkocsi sebességének megtartásához szükség lehet a fék használatára, vagy alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolásra. A fék működtetésekor a sebességtartó automatika kikapcsol. Sebességtartó automatika kikapcsolása Három féle módon kapcsolhatja ki a sebességtartó automatikát: Lépjen gyengéden a fékpedálra; amikor a sebességtartó automatika kikapcsolódik, az ellenőrző lámpa nem világít.

131 130 Vezetés és üzemeltetés Nyomja meg y. A sebességtartó automatika rendszer teljes kikapcsolásához nyomja meg a m gombot. Az előzőleg beállított sebességtartó automatika sebességet nem lehet ismét elérni. A sebesség memória törlése A sebességtartó automatika sebesség beállítási értéke a m megnyomásával vagy a gyújtás kikapcsolásával törlődik a memóriából. Ultrahangos parkolóradar Az ultrahangos elülső és hátsó parkolássegítő rendszer segítséget nyújt a vezető számára a parkoláshoz és a tárgyak kikerüléséhez. Az ultrahangos parkolóradar 8 km/h sebesség alatt működik. Az elülső és hátsó lökhárítókon elhelyezett érzékelők a gépkocsi előtt legfeljebb 1,2 m, a gépkocsi mögött legfeljebb 1,5 m és a talaj fölött legalább 25 cm távolságban elhelyezkedő tárgyakat észlelnek. Rendszer működtetése Amikor a gépkocsit R kapcsolja, az első és hátsó érzékelők automatikusan bekapcsolódnak. Amikor a gépkocsit kiveszi az R fokozatból, a hátsó érzékelők kikapcsolódnak, az elülső érzékelők pedig bekapcsolva maradnak mindaddig, amíg a gépkocsi sebessége nem emelkedik 8 km/h fölé. Amikor az elülső parkolássegítő rendszert újra be akarja kapcsolni anélkül, hogy R fokozatba tenné a váltót, meg kell nyomnia a a felső konzolon lévő parkolássegítő gombot. Amikor a gépkocsi R állásban van, a rendszer aktív lehet. Ha a gépkocsi autómosóban tartózkodik, a érzékelők érzékelhetik az autómosó részeit. Amikor az első lökhárító közelében a rendszer tárgyat észlel, az elülső hangszórókban magas tónusú hangjelzés hallatszik. Amikor a hátsó lökhárító közelében a rendszer tárgyat észlel, a hátsó hangszórókban mély tónusú hangjelzés hallatszik. Az egyes hangjelzések közötti időtartam a gépkocsi és az akadály közötti távolság csökkenésével rövidül. Amikor a távolság kevesebb lesz, mint 30 cm, a hangjelzés öt másodpercre folyamatossá válik. Ahhoz hogy a tárgy észlelhető legyen, legalább 25 cm magasságban a talaj fölött és a csomagtérfedél szintje alatt kell elhelyezkednie. A tárgynak továbbá 1,2 m távolságon belül kell lennie a gépkocsi előtt és 1,5 m távolságon belül a hátsó lökhárító mögött. Ez a távolság meleg vagy párás időjárási körülmények között esetleg kevesebb lehet. Tárgyérzékelés elől és hátul Általában, ha tolatáskor egy időben történik akadály észlelés az elülső és hátsó lökhárító közelében, csak az a hangjelzés szólal meg, amelyik a hátsó lökhárító közelében lévő akadályt jelzi.

132 Vezetés és üzemeltetés 131 Azonban, ha valamely akadály 0,3 m távolságon belül kerül az elülső lökhárítóhoz tolatás közben, és ugyanakkor egy másik akadály is jelen van 0,3 m távolságnál messzebb a hátsó lökhárítótól, akkor csak az a hangjelzés fog megszólalni, ami az elülső lökhárítóhoz közel lévő akadályt jelzi. Be- és kikapcsolás A rendszer bekapcsolásához nyomja meg a r gombot a felső konzolon. A parkolássegítő gombja melletti LED lámpa kigyullad. A rendszer kikapcsolásához nyomja meg ismét a r gombot. A parkolássegítő gombja melletti LED kialszik. Miután a rendszert kikapcsolta, rövid időre egy üzenet tűnik fel avezető információs központon (DIC). Minden alkalommal, amikor a gépkocsit elindítja, az ultrahangos parkolóradar visszaáll az alapbeállításnak megfelelő bekapcsolt állapotra. Meghibásodás Ha a rendszer nem működik megfelelően, a vezetői információs központban (DIC) egy hiba üzenet jelenik meg. Az alábbi állapotok befolyásolhatják a rendszer teljesítményét: A vezető kikapcsolta a rendszert. Az ultrahangos érzékelő nem tiszta. Tartsa tisztán a gépkocsi lökhárítóit sártól, piszoktól, hótól, jégtől és latyaktól. A parkolássegítő érzékelőit zúzmara vagy jég fedi. Zúzmara vagy jég rakódhat le az érzékelők körül és alatt, amit nem mindig lehet látni; ez akkor fordulhat elő, ha hideg időjárásban mosta le a gépjárművet. Az üzenetet nem lehet addig törölni, amíg a zúzmara vagy jég le nem olvadt. Valamely tárgy kilógott a csomagtérből a legutóbbi úton. Amikor a tárgyat elveszik, az ultrahangos parkolóradar működése visszatér normál állapotba. Valamilyen tárgyat vagy burkolatot csatlakoztattak a gépkocsi elejéhez. A lökhárító megsérült. Vigye el a gépkocsit egy szervizbe, és javíttassa meg a rendszert. Egyéb körülmények is befolyásolják a rendszer működését, például légkalapács okozta rezgés, vagy nagy kamion légfékének kompressziója. Ha a rendszer még mindig nem működik, keressen fel egy szervizt. Vezető információs központ (DIC) 3 70.

133 132 Vezetés és üzemeltetés Fontos tanácsok a ultrahangos parkolóradar rendszerek használatához 9 Figyelmeztetés Bizonyos körülmények között az egyes ruhákon vagy tárgyakon található visszaverő felületek, valamint a külső hangforrások miatt előfordulhat, hogy a rendszer hibásan vagy egyáltalán nem észleli az akadályokat. Különös figyelmet kell fordítani az alacsony akadályokra, amelyek sérülést okozhatnak a lökhárító alsó részén. Ha ilyen akadályok megközelítésekor azok kikerülnek az érzékelők látószögéből, akkor egy folyamatos hangjelzés hallható. Figyelem! A súlyos rakomány befolyásolhatja az ultrahangos parkolóradar rendszer működését. Magasabb járművek (pl. terepjárók, kisbuszok, furgonok) környezetében speciális feltételek érvényesek. Ezeknek a járműveknek a magasabb részeinél nem garantálható a tárgyak érzékelése. Előfordulhat, hogy a nagyon kicsi visszaverő felülettel rendelkező akadályokat, mint például a keskeny tárgyakat vagy a puha anyagokat, a rendszer nem érzékeli. Az ultrahangos parkolóradar rendszer nem előzi meg az ütközést azokkal a tárgyakkal, melyek az érzékelők hatósugarán kívül találhatóak. Visszapillantó kamera 9 Figyelmeztetés A visszapillantó kamera nem mutatja a gyalogosokat, kerékpárosokat, állatokat vagy bármely más tárgyat, amely kívül esik a kamera látómezején, a lökhárító vagy a gépkocsi alatt van. Ne tolasson úgy, hogy csak a visszapillantó kamerát használja, ne használja a visszapillantó tükröt hosszabb, nagyobb sebességű tolató manőverekhez vagy ott, ahol keresztforgalomra számíthat. Az érzékelt távolságok eltérhetnek a valódi távolságoktól. Ha tolatás előtt nem elég óvatos, sérüléseket, halált vagy a gépkocsi károsodását okozhatja. Tolatás előtt mindig nézzen hátra és nézzen körül.

134 Vezetés és üzemeltetés 133 A visszapillantó kamera segíti a vezetőt a tolatásnál, mutatja a gépkocsi mögötti területet. Rendszer működtetése Ha a gépjárművet a R állásba kapcsolja, a színes információs kijelzőn megjelenik a gépjármű mögötti terület képe és a Biztonság ellenőrizze környező üzenet. Ha a gépjárművet hozzávetőlegesen 10 másodperc elteltével kiveszi a R állásból, az előző képernyő kerül kijelzésre. A késleltetés törléséhez tegye az alábbiak valamelyikét: Nyomjon meg egy gombot az Infotainment rendszeren. Kapcsoljon a P állásba. Gyorsítsa a gépkocsit 8 km/h sebességre. Be- és kikapcsolás A visszapillantó kamera rendszer bevagy kikapcsolása: 1. Kapcsoljon a P állásba. 2. Nyomja meg a műszerfalon a CONFIG gombot. 3. Válassza ki a kijelzőt. 4. Válassza ki a kamerát. Ha a kamera mellett megjelenik egy pipa, a visszapillantó kamera rendszer be van kapcsolva. Szimbólumok A navigációs rendszer rendelkezhet olyan tulajdonsággal, hogy a vezető szimbólumokat lát a navigációs képernyőn a visszapillantó kamera használata közben. A figyelmeztető szimbólumok használatához nem szabad kikapcsolni az ultrahangos parkolóradar rendszert. Ha az ultrahangos parkolóradar ki van kapcsolva és a szimbólumokat bekapcsolja, megjelenhet egy hibaüzenet. Amikor az ultrahangos parkolóradar rendszer tárgyat észlel, a navigációs képernyőn megjelenhetnek a szimbólumok, és jelezhetik az észlelt tárgyakat. Szimbólumok be- és kikapcsolása: 1. Kapcsoljon a P állásba. 2. Nyomja meg a műszerfalon a CONFIG gombot. 3. Válassza ki a kijelzőt. 4. Válassza ki a szimbólumokat. Amikor megjelenik a jelölés a Symbols (Szimbólumok) mellett, a szimbólumok megjelennek. Segédvonalak A visszapillantó kamera rendszer segédvonalakból álló réteggel segíti a sofőrt a jármű manőverezésében parkolóhelyre történő betolatásnál. Segédvonalak be- és kikapcsolása: 1. Kapcsoljon a P állásba. 2. Nyomja meg a műszerfalon a CONFIG gombot. 3. Válassza ki a kijelzőt.

135 134 Vezetés és üzemeltetés 4. Válassza a segédvonalakat. Amikor megjelenik a jelölés a segédvonalak (Guidelines) mellett, a segédvonalak megjelennek. A visszapillantó kamera elhelyezkedése A visszapillantó kamera a rendszámtábla felett található. A kamera által megjelenített terület korlátozott. Nem látja a sarkokhoz közel eső vagy a lökhárító alatt lévő tárgyakat, és a látómezeje változhat a jármű állása és az útviszonyok függvényében. A képernyő látható képen a távolságok eltérőek a tényleges távolságoktól. Meghibásodás A tolatókamera-rendszer nem működik megfelelően, illetve az általa adott kép nem lesz tiszta, ha: A visszapillantó kamera ki van kapcsolva. Sötét van. A nap vagy a kocsik fényszórói közvetlenül a kamerába világítanak. Jég, hó, sár vagy egyéb szennyeződés rakódik le a kamera objektívjén. Tisztítsa meg az objektívet, öblítse le vízzel és törölje át száraz ruhával. A gépkocsi hátulja balesetet szenvedett. A kamera pozíciója és állásszöge megváltozhatott, vagy egyéb sérülés érhette. Ellenőriztesse a kamerát, pozícióját és állásszögét egy szervizben. Ha a rendszer nem kapja meg az egyéb gépjármű rendszerektől megrendelt információkat, a színes információs kijelzőn megjelenik egy hibajelzés. Ha bármilyen más probléma merül fel, vagy ha egy probléma nem oldható meg, forduljon egy szervizhez.

136 Vezetés és üzemeltetés 135 Töltés Ez a fejezet a gépkocsi nagy feszültségű akkumulátora töltési eljárását magyarázza el. Ha nem közlekedik a gépkocsival, vagy az nincs csatlakoztatva, ne hagyja hosszabb időre szélsőséges hőmérsékletű környezetben. Javasolt, hogy 0 C alatti és 32 C feletti hőmérséklet esetén a gépkocsi csatlakoztatva legyen egy tápforráshoz, ezzel növelhető a nagy feszültségű akkumulátor élettartama. A töltésrendszer gyorsan üzemelhet és szivattyúzhat, ami a gépkocsi lekapcsolásakor a gépkocsiból eredő hangokat eredményezhet. A töltés közben használt elektromos eszközök is okozhatnak váratlan kattogó hangot. Ha a töltő kábel csatlakoztatva van a gépkocsira, a gépkocsit nem lehet hajtani. Töltés megkezdése 1. A töltő csatlakozóegység ajtajának nyitógombja a vezető oldali ajtó belső kárpitlemezén található. A töltő csatlakozóegység ajtajának nyitásához, bekapcsolt gépkocsi mellett, nyomja meg a P-t, majd nyomja meg egy másodpercre, azután engedje el a gombot. A töltő csatlakozóegység ajtaja a rádiófrekvenciás távirányítóval is kinyitható. Rádiófrekvenciás távirányító Hideg időben jég képződhet a töltő csatlakozóegység ajtaja körül. Előfordulhat, hogy a töltő csatlakozóegység ajtaja első kísérletre nem nyílik. Távolítsa el a jeget a területről, és próbálja meg újból kinyitni a töltő csatlakozóegység ajtaját. 2. Nyissa ki a csomagtérajtót, emelje fel a csomagrögzítő padló burkolatát (A) és vegye ki a töltő kábelt (D). A kábel a gumiabroncs javító készlet (C) mellett található. A töltő kábel fogantyút (D) felfelé húzva oldja ki fogantyú kapocsból (E). A töltő kábelt fel- és hátrafelé emelve vegye ki a gépkocsiból.

137 136 Vezetés és üzemeltetés A gépkocsi csatlakozódugó (B) az ábrán látható módon helyezkedik el. 3. Csatlakoztassa a töltő kábelt az elektromos kimenetbe. Ellenőrizze, hogy mindkét töltő kábel állapotjelző zöld. Válassza ki a megfelelő töltési szintet. A töltési szintet a gépjármű modelltől függően vagy a színes információs kijelzőn megjelenő töltési képernyőn vagy a töltő kábelen elhelyezett töltési szint gombbal lehet kiválasztani. 9 Figyelmeztetés Egy olyan feltöltési fokozat alkalmazása, amely meghaladja a villamos áramkör vagy az AC csatlakozó aljzat teherbírását, tűzhöz vagy a villamos áramkör megrongálódásához vezethet. Használja az 1. feltöltési fokozatot, amíg egy képesített villanyszerelő ellenőrzi a villamos áramkör teherbírását. Ha a villamos áramkör vagy az AC csatlakozóaljzat teherbírása nem ismert, használja az 1. feltöltési fokozatot. Elektromos követelmények Színes információs kijelző Töltő kábel Csatlakoztassa a töltő kábel gépkocsi csatlakozódugóját a gépkocsi töltő csatlakozóegységébe. Ellenőrizze, hogy a műszerfal tetején világít a töltési állapot jelző és egy kürtszó is elhangzott. Töltési státusz A töltő kábel lopásriasztó beélesítéséhez zárja be a gépkocsit a rádiófrekvenciás távirányítóval. A gépkocsi személyre szabása 3 86.

138 Vezetés és üzemeltetés 137 Töltés befejezése 1. A töltő kábel lopásriasztó hatástalanításához nyissa ki a gépkocsit a rádiófrekvenciás távirányítóval. 2. Húzza ki a töltő kábel gépkocsi csatlakozódugóját a gépkocsiból, ehhez a gépkocsi csatlakozódugó kart nyomja össze és húzza. 3. Csukja be a töltő csatlakozóegység ajtó közepét erősen nyomva, hogy megfelelően bereteszelődjön. 4. Húzza ki a töltő kábelt az elektromos kimenetből. 5. A töltő kábel elrakása előtt tegye le a töltő kábelt felfelé nézve, és az óramutató járásával ellentétesen gondosan csavarja fel a töltő kábel test köré. 6. Helyezze a lefelé néző töltő kábelt a tárolórekeszbe, úgy hogy a kapocs (F) alatt lévő töltő kábel test első éle (G) a tárolórekesz elején legyen. A gépkocsi csatlakozódugónak (B) a töltő kábel jobb oldalán kell lennie. 7. Nyomja le a töltő kábel fogantyút, amíg bereteszelődik a tároló rekesz végén lévő fogantyú kapocsba. Programozott töltés túlszabályozás Egy késleltetett töltés időszakos felülvezérléséhez húzza ki a töltő kábelt a töltő csatlakozóegységből, majd öt másodpercen belül dugja vissza. Egyetlen kürtszó hallatszik, és a töltés azonnal megkezdődik. Az ideiglenes felülvezérlés törléséhez húzza ki a töltő kábelt, várjon 10 másodpercet, majd dugja be ismét a töltő kábelt. Kettő kürtszó hallatszik, és a töltés késleltetésre kerül.

139 138 Vezetés és üzemeltetés Programozható töltés színes információs kijelzőn Töltési állapot A gépkocsi tartozéka egy töltési állapot jelző, amely a műszerfal közepén, a szélvédő közelében található. Ha a gépkocsi csatlakoztatva van és a gépkocsi áramellátása le van kapcsolva, a töltési állapot jelző az alábbiakat jelzi: Folyamatos zöld - egy kürtszó: A gépjármű csatlakoztatva van. Az akkumulátor nincs teljesen feltöltve. Az akkumulátor töltése folyamatban van. Folyamatos zöld vagy hosszan villogó zöld - négy kürtszó: Az idő a teljes feltöltéshez az indulási időig nem elegendő. Hosszan villogó zöld - két kürtszó: A gépjármű csatlakoztatva van. Az akkumulátor nincs teljesen feltöltve. Az akkumulátor töltése késleltetve van. Rövid villogó zöld - nincs kürtszó: A gépjármű csatlakoztatva van. Az akkumulátor teljesen fel van töltve. Folyamatos sárga - nincs kürtszó A gépjármű csatlakoztatva van. Normális jelenség, hogy egy kompatibilis töltő kábel csatlakoztatása után a töltési állapot jelző néhány másodpercre sárgára vált. Ellenkező esetben, a töltési rendszer hibát észlelt, és nem fogja tölteni az akkumulátort. Meghibásodás-jelző lámpa Nincs fényjel (csatlakoztatáskor) - nincs kürtszó - töltő kábel csatlakozást ellenőrizni kell. Nincs fényjel (zöld vagy sárga töltési állapot jelző jelzés észlelése után) - Nincs kürtszó - Töltő kábel csatlakozást ellenőrizni kell. Meghibásodás-jelző lámpa Ha fényjelzés nincs, de a kürt ismételten megszólal, az áramot a töltés befejeződése előtt megszakították. A figyelmeztetés megszüntetésére tegye az alábbiak valamelyikét: Húzza ki a töltő kábelt. Nyomja meg a rádiófrekvenciás távirányító ( gombját. Nyomja meg és tartsa lenyomva a rádiófrekvenciás távirányítón a! gombot, majd a pánik riasztás megállításához nyomja meg ismét. Nyomja meg a kürtöt. A gépkocsi személyre szabása 3 86.

140 Vezetés és üzemeltetés 139 A rendszer, a fenti állapotok bármelyike során, szabályozhatja az akkumulátor hőmérsékletét, amihez elektromos energiát kell továbbítani a gépkocsinak. Ha a gépkocsi csatlakoztatva van és a gépkocsi áramellátása be van kapcsolva, a töltési állapot jelző folyamatosan zöld. Ugyanez igaz távvezérelt indítás során is, ha a gépkocsi csatlakoztatva van egy áramforráshoz. Ha a gépkocsi csatlakoztatva van, és a töltési állapot jelző nem világít, a rendszer töltési hibát észlelt. Töltő kábel 9 Veszély Villamos áramütés veszélye áll fenn, amely személyi sérüléseket vagy halált is okozhat. Ne használja a töltő kábelt, ha annak bármely része megrongálódott. Ne nyissa fel és ne távolítsa el a töltő kábel burkolatát. A töltő kábelt csak szakképzett személyzetnek szabad szervizelnie. Csatlakoztassa a töltő kábelt egy megfelelően leföldelt csatlakozó aljzathoz, amelynek a tápvezetéke nincs megrongálódva. 9 Figyelmeztetés Ha a töltővezetéket kopott vagy sérült AC kimenettel használja, az égéshez vagy tűz keletkezéséhez vezethet. A gépkocsi töltése közben időről időre ellenőrizze az AC falidugót és a töltővezetéket. Ha az AC falidugót melegnek érzi, húzza ki a töltővezetéket, és cseréltesse le az AC kimenetet egy szakképzett villanyszerelővel. Ha az AC falidugó vagy a vezeték sérült, cserélje le a töltővezetéket. Ne használjon kopott vagy sérült AC kimenetet. 9 Figyelmeztetés A gépkocsi töltésére ne használjon hosszabbító vezetéket. A hosszabbító vezeték használata megnöveli az áramütés vagy egyéb veszélyek kockázatát. Ha a 230 voltos AC feszültséghez való korlátozott hozzáférés miatt hosszabbító vezetékre van szükség, alkalmazza az alábbi biztonsági berendezést: A 230 voltos AC kimenet rendelkezzen maradékáram eszköz védelemmel A maradékáram eszköz figyeli a földélési hibákat, és segít csökkenteni az áramütés kockázatát. A hosszabbító vezeték legyen: Maradékáram eszközzel védett. Legalább 2,5 mm2-es, 3-eres. Kültéri használatra besorolt.

141 140 Vezetés és üzemeltetés 9 Figyelmeztetés Ne használjon több csatlakozóaljzatot tartalmazó egységeket, túlfeszültségvédőket vagy hasonló berendezéseket a töltő kábelhez. A több csatlakozóaljzatot tartalmazó egységek, túlfeszültségvédők vagy hasonló berendezések használata megnöveli az áramütés veszélyét és egyéb további veszélyeket. A töltő kábelhez ilyen típusú berendezéseket ne használjon. A = Töltési szint gomb B = Töltési szint jelzők C = Töltő kábel állapot jelzők D = Gépkocsi csatlakozódugó E = Fali csatlakozó A gépkocsi nagy feszültségű akkumulátorának feltöltésére használt hordozható töltő kábel a csomagtér alatt található. A gépkocsi töltésére szolgáló töltő kábel nagy teljesítményű elektromos eszköz. Normál működés során a töltő kábel AC fali csatlakozója meleg lehet. Az AC fali csatlakozónak szorosan illeszkednie kell egy jó állapotban lévő AC kimenetbe. Töltő kábel állapot jelzők A töltő kábel állapot jelzje zölden világítva vagy pirosan villogva jelzi a töltő kábel állapotát. Ha mindkét jelzőlámpa zöld, a gépkocsit lehet tölteni. Ha bármelyik jelzőlámpa pirosan villog, a töltő kábel nem engedélyezi a gépkocsi töltését. A villogó piros "AC jelen" (A) azt jelzi, hogy az AC feszültsége kívül esik a tartományon. A villogó piros "AC jelen" (A) és hiba (B) azt jelzi, hogy az AC kimenet nincs megfelelően földelve. A töltés, biztonsági okokból, nem engedélyezett. Az AC kimenetet meg kell javítani, vagy másik kimeneti forrást kell használni. Villogó piros hiba (B) azt jelzi, hogy a töltő kábel hibás. A töltő kábel megpróbál automatikusan visszaállni. Ha a villogó piros hiba (B) több mint 30 másodpercen át tovább villog, a visszaállításhoz húzza ki a töltő kábelt a falból. Ha a hiba továbbra is fennáll, keressen fel egy szervizt.

142 Vezetés és üzemeltetés 141 Töltési szint gomb 9 Figyelmeztetés Egy olyan feltöltési fokozat alkalmazása, amely meghaladja a villamos áramkör vagy az AC csatlakozó aljzat teherbírását, tűzhöz vagy a villamos áramkör megrongálódásához vezethet. Használja az 1. feltöltési fokozatot, amíg egy képesített villanyszerelő ellenőrzi a villamos áramkör teherbírását. Ha a villamos áramkör vagy az AC csatlakozóaljzat teherbírása nem ismert, használja az 1. feltöltési fokozatot. Megjegyzés Ha csökkentett töltési szintet választ, a töltési idő meghosszabbodik. A töltési szintet a gépjármű modelltől függően vagy a színes információs kijelzőn megjelenő töltési képernyőn vagy a töltő kábelen elhelyezett töltési szint gombbal lehet kiválasztani. Színes információs kijelző A töltési szint gombot megnyomva négy töltési szint választható. Válassza a tápáramkörnek megfelelő töltési szintet. Ha a gépkocsi csatlakozódugója a gépkocsin lévő töltő csatlakozóegységbe van dugva, a töltési szint nem változtatható. Ha megnyomja a töltési szint gombot, miközben a gépkocsi csatlakozódugója a gépkocsi töltő csatlakozóegységbe van dugva, a töltési szint jelzők röviden felvillannak. A töltési szint megváltoztatásához húzza ki a gépkocsi csatlakozódugót a gépkocsi töltő csatlakozóegységből, és válassza a kívánt töltési szintet. 4. szint: Mind a négy töltési szint jelző világít. 3. szint: három feltöltő szint kijelző gyullad ki. 2. szint: két feltöltő szint kijelző gyullad ki. 1. szint: egy feltöltő szint kijelző gyullad ki. Gépkocsi csatlakozódugó A gépkocsi csatlakozódugója a gépkocsi töltő csatlakozóegységéhez van csatlakoztatva. A gépkocsi csatlakozódugójába egy zseblámpa van beépítve, mely a gépkocsi csatlakozódugó kar összenyomásával használható. Ha csatlakozás kész és a kart elengedi, a zseblámpa kialszik. Adapterek 9 Figyelmeztetés Egy megrongálódott adapter vagy egy nem a töltő kábellel való használathoz méretezett adapter használata megnövelheti az áramütési veszélyt vagy egy tűzhöz vezethet. Csak olyan adaptert használjon, amely a töltő kábellel való használathoz van méretezve. Ne használjon egy megrongálódott adaptert.

143 142 Vezetés és üzemeltetés Egyes gépkocsikhoz adapterkészletet is mellékelnek, hogy a töltő kábel Közép-Európa több országában is használhassa. Adapter használata esetén győződjön meg arról, hogy a kiválasztott töltési szint megfelel a tápáramkörnek. Lásd az adapterkészlethez mellékelt referencia kártyát. Elektromos követelmények Megjegyzés A gépkocsi töltésére ne használjon hordozható vagy rögzített segédgenerátort. Ez károsíthatja a gépkocsi töltőrendszerét. A gépkocsit csak közmű által biztosított áramról töltse. Az AC dugaszoló aljzathoz egy földelt, csak erre az áramkörre kapcsolt 16 Amper vagy nagyobb teherbírású 3-érintkezős fali csatlakozóra van szükség. Ez azt jelenti, hogy ugyanahhoz az áramkörhöz ne legyen más nagyobb készülék csatlakoztatva. Ha az áramkör nem a javasoltnak megfelelő, előfordulhat, hogy az áram túllépi a kimenő áramkör megszakítójának áramosztályát, és az áramkör kiold vagy megszakad. A gépkocsi a csökkentett szint üzemmódban tölthető. A csökkentett szint üzemmód engedélyezi nem javasolt áramkör használatát, de növeli a töltési időt. Ez a gépkocsi különböző szabványos gépkocsi töltő berendezésekkel tölthető. A gépkocsi töltéséhez használt áramkörökkel szembeni minimális követelmény a 230 volt és 16 amper. A nagy feszültségű akkumulátor leggyorsabb feltöltését a legalább 230 volt / 16 amper osztályú töltőberendezés biztosítja. A 230 volt / 32 amper áramkörök biztosítják a jövőbeli gépkocsi töltési igényeknek megfelelő rugalmasságot. Bővebb információért forduljon forgalmazójához. Nem-eredeti elektromos csatlakozó adaptereket ne használjon.

144 Vezetés és üzemeltetés 143 Üzemanyag Benzinüzemű motorok üzemanyagai Csak az EN 228 szabványnak megfelelő ólommentes üzemanyagot használjon. Ezzel egyenértékű, legfeljebb 10% térfogatarányban etanolt tartalmazó szabványosított üzemanyagok is használhatók. Ebben az esetben kizárólag a E DIN szabványnak megfelelő üzemanyagot használjon. Használjon a javasolt oktánszámnak megfelelő üzemanyagot Túl alacsony oktánszámú üzemanyag használata csökkentheti a motor teljesítményét és nyomatékát, és valamelyest növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Figyelem! Az EN 228 vagy ennek megfelelőtől eltérő üzemanyag használata lerakódásokat, a motor károsodását és a garancia elvesztését okozhatja. Figyelem! Túl alacsony oktánszámú üzemanyag használata ellenőrizetlen égéshez (kopogáshoz) és motorkárosodáshoz vezethet. Tankolás 9 Veszély Tankolás előtt kapcsolja ki a gyújtást és az esetleg utólagosan beszerelt belső égésű fűtőberendezéseket. Kapcsolja ki a mobiltelefonokat. Kövesse a töltőállomás kezelési és biztonsági utasításában található előírásokat a gépkocsi tankolásakor. 9 Veszély Az üzemanyag gyúlékony és robbanásveszélyes. Ne dohányozzon! Kerülje a nyílt láng vagy bármilyen szikra használatát. Ha a gépkocsiban üzemanyagszagot észlel, haladéktalanul deríttesse ki ennek okát egy szervizben. Figyelem! Nem megfelelő üzemanyaggal való feltöltés esetén ne kapcsolja be a gyújtást.

145 144 Vezetés és üzemeltetés A benzingőz-kibocsátás szabályozásához, a gépkocsi üzemanyag-rendszerének tankolásra van szüksége. Gépkocsi tankolása: 1. Nyomja a vezető oldali ajtón az üzemanyag betöltő nyílás ajtajának gombját egy másodpercig. Egy a várakozásra felszólító üzenet jelenik meg a Vezető információs központon (DIC). 2. Ha a vezetői információs központban (DIC) megjelenik egy üzenet, hogy a rendszer készen áll az üzemanyag betöltésre, az utasoldali üzemanyag betöltő ajtó kinyílik. Nyomja be az üzemanyag betöltő nyílás ajtajának hátsó szélét, és engedje el - az ajtó kinyílik. 3. A tanksapkát, az óramutató járásával ellenkező irányba forgatva, vegye le. Tankoláskor a tanksapka hevedert akassza az üzemanyag betöltő nyílás ajtajának belső oldalán lévő horogra. Fejezze be a tankolást a vezető oldali ajtón található üzemanyag betöltő nyílás ajtó gomb megnyomásától kezdve 30 percen belül. Ha a tankolás hosszabb ideig, mint 30 percig tart, nyomja meg újra az üzemanyag betöltő nyílás ajtó gombját. 4. Tankolás után tegye vissza a tanksapkát és kattanásig forgassa az óramutató járásával megegyező irányba. Csukja be az üzemanyag betöltő nyílás ajtót. Ne töltse színültig vagy túl a tankot, és mielőtt kivenné a töltőpisztolyt, várjon néhány másodpercet. Az üzemanyagot minél előbb törölje le a festett felületekről. Tanksapka Csak eredeti tanksapkát használjon. Üzemanyag-fogyasztás - CO 2 -kibocsátás Üzemanyag városi: 0,9l/100 km, városon kívül: 1,3l/100 km, Kombinált: 1,2 l/100 km.

146 Vezetés és üzemeltetés 145 CO 2 Városban: 21 g/km Városon kívül: 30 g/km Kombinált: 27 g/km Általános információk Az Ön járművére érvényes specifikus értékek vonatkozásában lásd a járműhöz mellékelt EGK megfelelőségi tanúsítványt vagy egyéb nemzeti regisztrációs dokumentumokat. Az üzemanyag-fogyasztás meghatározását a 715/2007 sz. R (EK) irányelv szabályozza (annak legújabb változata). A szabályozás szerint a CO 2 -kibocsátás meghatározása is kötelező. Az adatok nem tekinthetőek garantált üzemanyag-fogyasztásnak az adott gépkocsira vonatkozóan. Ezen kívül az üzemanyag-fogyasztás függ az egyéni vezetési stílustól csakúgy, mint az útviszonyoktól és a közlekedési körülményektől. Minden érték szabványos felszereltségű, EU alapmodellre vonatkozik. A szabályozásnak megfelelően az üzemanyag-fogyasztás kiszámításánál a gépkocsi üres tömegét veszik figyelembe. A kiegészítő felszerelések a megadottnál valamivel nagyobb üzemanyag-fogyasztást és CO 2 -kibocsátást, valamint alacsonyabb végsebességet eredményezhetnek. Vontatás Általános információk A gépkocsit nem arra tervezték és nem is arra szánták, hogy utánfutót vagy másik járművet vontasson.

147 146 Autóápolás Autóápolás Általános információk A gépkocsi ellenőrzése Izzócsere Elektromos rendszer Kerekek és gumiabroncsok Segédindítás Vontatás Gépkocsiápolás Általános információk Tartozékok és gépjármű módosulatok Javasoljuk, hogy csak eredeti alkatrészeket és tartozékokat használjon, és kifejezetten az Ön gépkocsi típusához gyárilag jóváhagyott alkatrészeket. Nem tudjuk ezeket a tulajdonságokat felmérni és szavatolni más gyártmányokra vonatkozólag még akkor sem, ha azokat az illetékes hatóságok valamely egyéb formában engedélyezték. Ne végezzen semmilyen változtatást az elektromos rendszerben, mint pl. az elektronikus vezérlőegység megváltoztatása (chiptuning). Figyelem! Amikor a gépjárművet vonaton vagy autómentőn szállítják, a sárvédők sérülhetnek. Gépjármű felemelése 9 Figyelmeztetés A gépkocsi nem megfelelő felemelése az Ön és mások komoly sérüléséhez vagy a gépkocsi károsodásához vezethet. A gépkocsit csak szakképzett személyzet emelje meg, erre a célra jóváhagyott műhelyben. Ezt a gépkocsit csigás emelővel vagy üzemi emelővel lehet felemelni. Másfajta emelőt a gépkocsi emeléséhez ne használjon. A gépjármű felemelése egy emelőpaddal A gépjárművet egy emelőpaddal négy helyen lehet felemelni.

148 Autóápolás 147 Ha a gépjárművet elől akarja felemelni, tolja be a gépkocsi emelőt közvetlenül a bölcső tartója alá. Esetleg rámpákra van szükség az első kerekek alá, hogy egyes üzemi emelőkhöz szükséges hézag meglegyen. Az első emelési pontokhoz az első gumiabroncsok mögött a gépjármű mindkét oldala felől hozzá lehet férni. A hátsó emelési pontokhoz a hátsó gumiabroncsok előtt a gépjármű mindkét oldala felől hozzá lehet férni. Ha a gépjárművet hátul akarja felemelni, tolja be a gépkocsi emelőt közvetlenül a rugó ülése alá. A gépjármű felemelése gépkocsi emelővel A gépjárművet négy pontban lehet egy gépkocsi emelővel felemelni.

149 148 Autóápolás A gépkocsi ellenőrzése Munka elvégzése 9 Veszély A nagyfeszültségű akkumulátor alkatrészeit soha nem próbálja saját maga szerelni. Ha maga próbál szerelni, megsérülhet, és a gépkocsi is károsodhat. A nagyfeszültségű akkumulátor alkatrészeinek szerelését és javítását csak megfelelő ismeretekkel és szerszámokkal rendelkező, szakképzett szervizszakember végezze. A nagyfeszültség megközelítése áramütést, égést, akár halált is okozhat. A gépkocsi nagyfeszültségű alkatrészeit csak megfelelően képzett műszerészek szervizelhetik. A nagyfeszültségű alkatrészeket címkék jelzik. Ne szerelje ki, nyissa ki, szedje szét vagy módosítsa ezeket az alkatrészeket. A nagyfeszültségű kábelek vagy vezetékek burkolata narancssárga. Ne próbálgassa, ne kontárkodjon, ne vágja el vagy módosítsa a nagyfeszültségű kábellel vagy vezetékkel. 9 Figyelmeztetés Csak kikapcsolt gyújtásnál végezzen ellenőrzéseket a motortérben. A hűtőventilátor még kikapcsolt gyújtásnál is elindulhat. Motorháztető Nyitás 1. A motorháztető működtetése előtt kapcsolja ki a gépjárművet. Ha a gépjármű be van kapcsolva, a motorháztető nyitásakor a motor beindul. Elektromos gépjármű üzemeltetési módok Húzza meg a műszerfal alatt, a kormánykerék bal oldalán található kioldókart. 3. Tolja el jobbra a motortérben a biztosító horgot és nyissa ki a motorháztetőt. 4. Vegye ki a motorháztető kitámasztó rudat a hűtőtámasz feletti tartóból, helyezze el gondosan a motorháztetőn lévő horonnyal ellátott tartóban. Zárás Mielőtt becsukja a motorháztetőt, nyomja be a motorháztető kitámasztó rudat a rögzítőjébe.

150 Autóápolás 149 Engedje le a motorháztetőt, majd ejtse le, hogy a saját súlyától záródjon be. Ellenőrizze, hogy a motorháztető megfelelően bezáródott. Motorolaj A motor károsodásának megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizze a motorolajszintet. Csak megfelelő minőségű motorolajat használjon. Javasolt üzemeltetési folyadékok és kenőanyagok Ellenőrzéskor a gépkocsi álljon vízszintes felületen. A motornak üzemi hőmérsékleten kell lennie, és legalább 5 perce legyen leállítva. Húzza ki a szintjelző pálcát, törölje tisztára, helyezze vissza ütközésig, húzza ki és olvassa le az olajszintet. Helyezze vissza a szintjelző pálcát ütközésig és fél fordulattal fordítsa el. Ha a motorolaj szint az olajszint mérő pálca végén lévő keresztvonalkázott területe alatt van, töltse fel a motorolajat. Ellenőrizze ismét az olajszintet. Javasoljuk, hogy ugyanolyan minőségű motorolajat használjon, mint amilyet az utolsó olajcserénél betöltöttek. A motorolaj szint nem lehet a szintjelző pálca keresztcsíkozott területénél magasabban. Figyelem! A többletmennyiséget le kell ereszteni vagy ki kell szivattyúzni. Feltöltési mennyiségek 3 200, Motorolaj minőség és viszkozitás Helyezze vissza a kupakot egyenesen és húzza meg. Hűtőrendszer A gépkocsi három különböző hűtőrendszerrel rendelkezik. Rendszeresen ellenőrizze a vonatkozó hűtőrendszerekben lévő hűtőfolyadék szintjét, és a hűtőfolyadék szint esetleges csökkenése esetén javíttassa meg a hibát egy szervizzel. Figyelem! Ügyeljen rá, hogy soha ne hajtsa a gépkocsit a szükségesnél kevesebb hűtőfolyadékkal. Túl alacsony hűtőfolyadék szint károsíthatja a gépkocsit. Motor hűtőrendszer A hűtőfolyadék tartály a motorház utas oldali részén helyezkedik el.

151 150 Autóápolás A hűtőfolyadék -28 C-ig biztosítja a fagyás elleni védelmet. Figyelem! Kizárólag jóváhagyott fagyálló folyadékot használjon. A motor hűtőrendszer hideg állapotában a hűtőfolyadéknak a jelzővonal fölött kell lennie. Ha a szint alacsony, töltsön utána. 9 Figyelmeztetés A kiegyenlítő-tartály kupakjának kinyitása előtt hagyja lehűlni a motort. Óvatosan nyissa ki a kupakot, hogy a nyomás lassan távozhasson. Feltöltéshez használjon jóváhagyott hűtőfolyadék koncentrátum és csapvíz 1:1 arányú keverékét. Helyezze vissza a kupakot és húzza meg. Nagy feszültségű akkumulátor hűtőrendszer 9 Veszély A nagyfeszültségű akkumulátor hűtőfolyadékát csak szakképzett szerelőnek szabad szervizelnie. Helytelen kezelés komoly sérülést vagy halált okozhat. A nagy feszültségű akkumulátor hűtőfolyadék tartály a motorház utas oldali részén helyezkedik el. Szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy látható-e hűtőfolyadék a nagy feszültségű akkumulátor hűtőfolyadék tartályában. Ha látható hűtőfolyadék, de a szintje a hideg jelzővonal alatt van, lehet, hogy a hűtőrendszer szivárog. A gépkocsiban lévő nagy feszültségű akkumulátor hűtőfolyadék tartály egy engedélyezett hűtőfolyadék koncentrátum és deionizált víz 1:1 arányú keverékével van feltöltve.

152 Autóápolás 151 Tápellátás elektronika és töltő modulok hűtőrendszere 9 Veszély A tápellátás elektronika és a töltő modulok hűtőfolyadékát csak egy szakképzett szerelőnek szabad szervizelnie. Helytelen kezelés komoly sérülést vagy halált okozhat. A tápellátás elektronika és a töltő modulok hűtés azonos hűtőfolyadékkörről történik. A tápellátás elektronika és a töltő modulok hűtőfolyadék tartálya a motorház vezető oldali részén található. Szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy látható-e hűtőfolyadék a tápellátás elektronika és a töltő modulok hűtőfolyadék tartályában. Ha látható hűtőfolyadék, de a szintje a hideg jelzővonal alatt van, lehet, hogy a hűtőrendszer szivárog. A gépkocsiban lévő tápellátás elektronika és töltő modulok hűtőrendszere egy engedélyezett hűtőfolyadék koncentrátum és deionizált víz 1:1 arányú keverékével van feltöltve. Motor túlmelegedés A gépkocsi motor túlmelegedésre figyelmeztető jelzőlámpával van ellátva. Ha úgy dönt, hogy nem nyitja ki a motorháztetőt, amikor ez a figyelmeztetés megjelenik, kérjen azonnal segítséget egy szerviztől. Ha úgy dönt, hogy felnyitja a motorháztetőt, ügyeljen rá, hogy a gépkocsi vízszintes területen parkoljon. Ellenőrizze, hogy a motor hűtőventilátorai működnek-e. Ha a motor túlmelegedett, a ventilátoroknak működniük kell. Ha nem működnek, ne menjen tovább a gépkocsival, javíttassa meg. Ablakmosó folyadék Alacsony folyadékszint esetén a vezetői információs központban (DIC) megjelenik egy hibaüzenet. Tiszta víz és fagyásgátlót tartalmazó szélvédőmosó folyadék megfelelő arányú keverékével töltse fel. A megfelelő keverési arány megállapításához, lásd a mosófolyadék tartályát. Figyelem! Csak az elegendő fagyásgátló koncentrációval rendelkező mosófolyadék biztosít védelmet alacsony hőmérséklet vagy hirtelen hőmérséklet-csökkenés esetén.

153 152 Autóápolás Fékek Amennyiben a fékbetét vastagsága minimális, fékezés során magas csikorgó hang hallható. Folytathatja útját, azonban a lehető leghamarabb cseréltesse ki a fékbetéteket. Új fékbetét beszerelése után az első néhány utazás során ne fékezzen szükségtelenül túl erősen. Fékfolyadék 9 Figyelmeztetés A fékfolyadék mérgező és korrozív hatású. Ügyeljen, hogy bőrre, szembe, valamint kárpitozott és fényezett felületekre ne kerüljön. Legalább egy percig álló gépkocsival a maximális folyadékszint (A) a tartály tetején van. Járó gépkocsi esetén a folyadéknak a megfelelő üzemi tartományban (B) a MIN és MAX jelek között kell lennie. Ha nem így van, ellenőriztesse a fék hidraulikus rendszerét, hogy nem szivárog-e. Ha a fék hidraulikus rendszerén dolgoztak, ellenőrizze, hogy a mozgó gépkocsi esetén a a folyadékszint a megfelelő (B) üzemi tartományban a MIN és MAX jelek között van. Csak a járműhöz jóváhagyott, nagy teljesítményű fékolajat használjon. Tájékozódjon szervizénél. Fékfolyadék Akkumulátor 9 Veszély A magas feszültségű akkumulátort csak egy a megfelelő ismeretekkel rendelkező és megfelelő eszközökkel felszerelt gyakorlott szerviztechnikus ellenőrizheti, tesztelheti, vagy cserélheti ki. Ha a magas feszültségű akkumulátornak szervizre van szüksége, forduljon egy szervizhez. A gépkocsi egy nagy feszültségű akkumulátorral és egy szabványos, 12 voltos akkumulátorral van ellátva. Ütközés esetén az érzékelő rendszer lekapcsolhatja a nagy feszültségű rendszert. Ha ez történik, a nagy feszültségű akkumulátor lecsatlakozik, és a jármű nem indul. A vezetői információs központon (DIC) megjelenítésre kerül egy

154 Autóápolás 153 szervizüzenet. Mielőtt a járművet újra üzemeltetni tudná, szervizeltetni kell egy műhelyben. Gépkocsi borítás, mely csökkenti a gépkocsit ért napsugárzást, és növeli a nagy feszültségű akkumulátor élettartamát, az Opel Ampera hivatalos szerelőműhelyből szerezhető be. Az Opel Ampera hivatalos szerelőműhely megfelelő információkkal rendelkezik arról, hogyan kell az újrafelhasználási ciklusba bevezetni a magas feszültségű akkumulátort. Tartsa a gépkocsit tápforrásra csatlakoztatva, akkor is, ha teljesen fel van töltve, hogy a nagy feszültségű akkumulátor hőmérséklete a következő induláshoz megfelelő legyen. Ez fontos szempont, ha a külső hőmérséklet túl meleg vagy hideg. Lásd az eredeti akkumulátoron található csereszámot, ha egy új 12 Voltos akkumulátorra van szükség. A gépjármű egy Absorbed Glass Mat (AGM) típusú 12 Voltos akkumulátorral van felszerelve. Egy szokványos 12 Voltos akkumulátor beszerelése a 12 Voltos akkumulátor élettartamának csökkenéséhez vezet. Ha egy 12 Voltos akkumulátor töltőkészülékkel tölti fel a 12 Voltos AGM akkumulátort, vegye tekintetbe, hogy egyes töltőkészüléken van egy AGM akkumulátor beállítás. Ha van, használja a töltőkészülék AGM beállítását, amely a töltési feszültséget 14,8 Voltra korlátozza. Az elemek nem tartoznak a háztartási hulladékhoz. Elhelyezésükről a megfelelő újrahasznosító gyűjtőhelyeken kell gondoskodni. A gépkocsi tárolása 9 Figyelmeztetés Az akkumulátorokban sav van, amely égési sérülést okozhat Önnek, és gáz, amely felrobbanhat. Ha nem óvatos, súlyosan megsérülhet. Vegye le a 12 voltos akkumulátor fekete, negatív (-) kábelét az akkumulátorról, ezzel megelőzheti, hogy a 12 voltos akkumulátor lemerüljön, vagy használjon akkumulátor csepptöltőt. Emellett. a nagy feszültségű akkumulátor esetleges károsodásának elkerülésére, végezze el az alábbi lépéseket: A nagy feszültségű akkumulátort félig vagy még kevésbé feltöltve tárolja. A gépkocsit mindig -10 C és 30 C közötti környezetben tárolja.

155 154 Autóápolás A gépkocsi extrém hőmérsékleti körülmények közti tárolása károsíthatja a nagy feszültségű akkumulátort. Amikor ismét vezetni akarja a gépkocsit, ne feledje el visszacsatlakoztatni a 12 voltos akkumulátort. Ha a gépjármű egy baleset során megrongálódott, ez lehet, hogy érinti az irányzást is. Ha be kell állítani a fényszórók irányzását, kérjen segítséget egy szerviztől. Ablaktörlő lapát csere A szélvédő ablaktörlő lapátjai Ablaktörlő törlőlapát cseréje: 1. Emelje meg az ablaktörlő kart. 2. Nyomja meg a törlőkar csatlakozó közepén lévő gombot, és húzza el a törlőlapátot a kar csatlakozástól. 3. Vegye ki a törlőlapátot. Fényszóró beállítás A fényszóró irányzása előre beállításra került, és nincs szüksége további beállításra. Ha olyan országokban vezet, ahol az ellenkező oldalon kell hajtani, a fényszórókat nem kell külön beállítani.

156 Autóápolás 155 Izzócsere Kapcsolja ki a gyújtást és az adott kapcsolót illetve csukja be az ajtókat. Az új izzót csak a foglalatnál fogja meg! Ne érintse meg az izzó üvegét csupasz kézzel. Cseréhez csak azonos típusú izzót használjon. A fényszóróizzókat a motortér felől cserélje ki. Halogén izzók 9 Figyelmeztetés A halogén izzókban túlnyomásos gáz van és ha leejti vagy megkarcolja az izzót, az felrobbanhat. Ön vagy mások megsérülhetnek. Gondosan olvassa el és kövesse az izzó csomagolásán található útmutatást. Halogén fényszórók Vezetőoldali fényszórók Távolsági/tompított fényszóró cseréje: 1. Szerelje le a fényszóró szerelvény hátulján lévő burkolatot úgy, hogy elforgatja az óramutató járásával ellenkező irányba. 2. Szerelje ki az izzófoglalatot a fényszóró szerelvényből úgy, hogy elforgatja az óramutató járásával ellenkező irányba. 3. Vegye ki az izzót a foglalatból. 4. Tegyen be egy új izzót a foglalatba. 5. Az óramutató járásával megegyező irányba forgatva szerelje vissza az izzófoglalatot. 6. Szerelje fel a fényszóró szerelvény hátulján lévő burkolatot úgy, hogy elforgatja az óramutató járásával megegyező irányba. Utas oldali fényszórók Távolsági/tompított fényszóró cseréje: 1. Szerelje le a fényszóró szerelvény hátulján lévő burkolatot úgy, hogy elforgatja az óramutató járásával ellenkező irányba. 2. Szerelje ki az izzót a fényszóró szerelvényből úgy, hogy elforgatja az óramutató járásával ellenkező irányba. 3. Válassza le az izzót a kábelköteg csatlakozóról.

157 156 Autóápolás 4. Az óramutató járásával megegyező irányba forgatva szerelje be az izzót a fényszóró szerelvénybe. 5. Csatlakoztassa újból a kábelköteg csatlakozót. 6. Szerelje fel a fényszóró szerelvény hátulján lévő burkolatot úgy, hogy elforgatja az óramutató járásával megegyező irányba. Hátsó lámpák A lámpákat szervizben cseréltesse ki. Oldalsó irányjelzők Az izzócserét bízza szervizre. Tolatólámpa A = Tolatólámpa B = Hátsó ködlámpa 1. Vegye ki a három karosszérián belüli csavart a hátsó szerelvényfal alatti aero panelből. 2. Az aero panelt felfelé nyomva keresse meg a tolatólámpa izzójának (A) foglalatát. 3. Forgassa el az (A) izzófoglalatot az óramutató járásával ellenkező irányba, hogy eltávolítsa azt az izzó egységből. 4. Húzza ki az izzót az izzófoglalatból. 5. Nyomjon bele, egyenesen, egy új izzót az izzófoglalatba. 6. Az izzófoglalat visszaszereléséhez állítsa egy vonalba a füleket, és az óramutató járásával megegyező irányb forgatva reteszelje be a helyére. 7. Helyezze vissza három karosszérián belüli csavart az aero panelbe. Rendszámtábla világítás 1. Nyomja a lámpa szerelvény jobb szélén lévő rugós kapcsot balra, és reteszelje ki a lámpa szerelvényt.

158 Autóápolás A lámpa szerelvényt lefelé húzva vegye ki a szerelvényfalból. 3. Forgassa el az (A) izzófoglalatot az óramutató járásával ellenkező irányba, hogy eltávolítsa azt az (C) lámpaegységből. 4. Húzza ki az izzót (B) egyenesen az izzófoglalatból (A). 5. Nyomja bele a csere izzót egyenesen az izzófoglalatba (A), és a lámpa szerelvénybe (A) való beszereléshez forgassa az izzófoglalatot (C) az óramutató járásával megegyező irányba. 6. Szerelje vissza a lámpa szerelvényt (C) a szerelvényfalba. Először a bal oldalt dugja be. 7. Nyomja a helyére a rugós kapcsos oldalt. Hátsó ködlámpa Tolatólámpa / hátsó ködlámpa egység - külső nézet A = Tolatólámpa B = Hátsó ködlámpa Tolatólámpa / hátsó ködlámpa egység - hátulnézet 1. Vegye ki a három karosszérián belüli csavart a hátsó szerelvényfal alatti aero panelből. 2. Az aero panelt felfelé nyomva keresse meg a hátsó ködlámpa izzójának foglalatát (B). 3. Az izzó foglalatát (B) az óramutató járásával ellenkező irányba forgatva vegye ki az izzó szerelvényből. 4. Húzza ki az izzót az izzófoglalatból. 5. Nyomjon bele, egyenesen, egy új izzót az izzófoglalatba. 6. Az izzófoglalat visszaszereléséhez állítsa egy vonalba a füleket, és az óramutató járásával megegyező irányb forgatva reteszelje be a helyére. 7. Helyezze vissza három karosszérián belüli csavart az aero panelbe.

159 158 Autóápolás Elektromos rendszer Nagy feszültségű eszközök és vezetékezés 9 Figyelmeztetés A nagyfeszültség megközelítése áramütést, égést, akár halált is okozhat. A gépkocsi nagyfeszültségű alkatrészeit csak megfelelően képzett műszerészek szervizelhetik. A nagyfeszültségű alkatrészeket címkék jelzik. Ne szerelje ki, nyissa ki, szedje szét vagy módosítsa ezeket az alkatrészeket. A nagyfeszültségű kábelek vagy vezetékek burkolata narancssárga. Ne próbálgassa, ne kontárkodjon, ne vágja el vagy módosítsa a nagyfeszültségű kábellel vagy vezetékkel. Elektromos rendszer túlterhelés A gépkocsi az elektromos rendszer túlterhelése elleni védelem érdekében biztosítékokkal és megszakítókkal van ellátva. Ha az aktuális elektromos terhelés túl nagy, a megszakító kinyit és zár, ezzel védve az áramkört, amíg az áramterhelés visszatér a normál értékre, vagy a problémát megjavítják. Ez nagyban csökkenti az áramkör túlterhelődésének és az elektromos problémákból adódó tűz lehetőségét. A biztosítékok és megszakítók az alábbiakat védik a gépkocsiban: Fényszóró kábelezés Szélvédő törlő motor Elektromos ablakemelők és egyéb elektromos tartozékok A rossz biztosítékot azonos méretű és besorolású újjal cserélje ki. Ha út közben probléma támad, és biztosítékot kell cserélni, vegyen kölcsön egy azonos amperértékű biztosítékot. Válassza ki a gépkocsi azon tulajdonságát, melyet nem fontos használni, és pótolja, amint lehet. Fényszóró kábelezés Elektromos túlterhelés esetén a lámpák be- és kikapcsolnak, egyes esetekben kikapcsolva maradnak. Ha a lámpák be- és kikapcsolnak vagy kikapcsolva maradnak, azonnal vizsgáltassa meg a fényszóró kábelezést. Ablaktörlők Ha az ablaktörlő motort túl sok hó vagy jég miatt túlmelegedik, az ablaktörlők leállnak, amíg a motor lehűl, és az ablaktörlő szabályozó kikapcsol. Ha az akadály elhárult, az ablaktörlő motor újraindul, ha a szabályozót a kívánt működtetési pozícióba állítja. Bár az áramkör védve van elektromos túlterhelés ellen, a sok hó vagy jég miatti túlterhelés károsíthatja az ablaktörlő csuklós csatlakozóját.

160 Autóápolás 159 Mielőtt az ablaktörlő lapátokat használná, mindig tisztítsa le a jeget és a havat a szélvédőről. Ha a túlterhelést nem hó vagy jég, hanem elektromos probléma okozza, javíttassa meg. Biztosítékok Az új biztosítékon lévő adatoknak meg kell egyezniük a meghibásodott biztosítékon lévő adatokkal. Négy biztosítékdoboz található a gépkocsiban: a motortér bal első részében, a műszerfal jobb és bal szélén, a csomagtér bal oldalában lévő fedél mögött. Biztosíték cseréje előtt kapcsolja ki a vonatkozó kapcsolót, illetve a gyújtást. A kiégett biztosítékot az elolvadt szálról lehet felismerni. Ne cserélje ki a biztosítékot, amíg a hiba okát ki nem javították. Bizonyos áramköröket több biztosíték is véd. Lehetnek biztosítékok, amelyeknek nincs funkciójuk. Biztosítékcsipesz Egy biztosítékcsipesz található a motortérben lévő biztosítékdobozban.

161 160 Autóápolás Motorházi biztosítékdoboz A biztosítékdoboz a motortér bal első részén található. A biztosítékblokk tetejének kinyitásához nyomja meg a kapcsokat elől és hátul és forgassa el a fedelet oldalra. Helyezze a biztosítékcsipeszt a különféle biztosítékokra oldalról vagy felülről, majd húzza ki a biztosítékot.

162 Autóápolás 161 Mini biztosítékok Használat 1 Motorvezérlő modul - kapcsolt tápenergia 2 Kibocsátás 3 4 Gyújtótekercsek / befecskendező fúvókák 5 Oszlopzár 6a 6b Fűtött tükrök 10 Légkondicionálás vezérlő modul 11 Vontatási teljesítmény inverter modul - akkumulátor 12 Mini biztosítékok Használat 13 Fülke fűtőszivattyú és szelep 14 Tolvajriasztó - elektromos hangkeltő 15 Vontatási teljesítmény inverter modul és sebességváltó vezérlő modul - akkumulátor 17 Motor vezérlőegység - akkumulátor 22 Baloldali távolsági fényszóró Tolvajriasztó - kürt 31 Mini biztosítékok Használat 32 Működtető/indító - érzékelő diagnosztikai modul, műszeregység, utas oldali légzsák kijelző, fényszóró magasságállító kapcsoló, automatikusan elsötétülő belső visszapillantó tükör 33 Működtető/indító - gépkocsi integrációs vezérlő modul 34 Gépkocsi integrációs vezérlő modul - akkumulátor Tápellátás elektronika hűtőfolyadék szivattyú

163 162 Autóápolás Mini biztosítékok Használat 37 Fülke fűtés vezérlő modul 38 Újratölthető energiatároló rendszer (nagy feszültségű akkumulátor) hűtőfolyadék szivattyú 39 Újratölthető energiatároló rendszer (nagy feszültségű akkumulátor) vezérlő modul 40 Első szélvédő mosó 41 Jobboldali távolsági fényszóró Mini biztosítékok Használat 50 Működtető/indító - visszapillantó kamera, tartozék tápellátás modul, gumiabroncslevegő nyomás figyelő, fényszóró magasság állító motorok 51 Működtető/indító ABS-hez/ újratölthető energiatároló rendszerhez (nagy feszültségű akkumulátor) 52 Motor vezérlő modul / sebességváltó vezérlő modul - működtető/indító Mini biztosítékok Használat 53 Vontatási teljesítmény inverter modul - működtető/indító 54 Működtető/indító - üzemanyagrendszer vezérlő modul, légkondicionálás vezérlő modul, fedélzeti töltő J-foglalatos biztosítékok Használat Első elektromos ablak Blokkolásgátló fékrendszer elektronikus vezérlő egység 23 Csatlakozóegység ajtaja

164 Autóápolás 163 J-foglalatos biztosítékok Használat Blokkolásgátló fékrendszer motor 42 Jobb oldali hűtőventilátor 43 Első ablaktörlők 44 Töltő Bal oldali hűtőventilátor Mini relék Használat 3 Erőátvitel 4 Fűtött tükrök Mini relék Használat Működtető/indító Mikro relék Használat Ultramikro relék Használat 5 Csatlakozóegység ajtaja Miután kicserélte a hibás biztosítékot, csukja le a biztosítékdoboz fedelét, és nyomja meg, amíg záródik. Ha a biztosítékdoboz fedele nincs megfelelően bezárva, üzemzavar történhet. Műszerfali biztosítékdoboz Műszerfali biztosítékdoboz a bal szélen A bal oldali műszerfali biztosítékdoboz a műszerfal bal szélén található. Ha hozzá akar férni a biztosítékokhoz, húzza ki a biztosítékdoboz ajtaját. Biztosítékcserélő fogó a motorház biztosítékdobozban található.

165 164 Autóápolás Biztosítékok Használat F1 Tápkimenet - Műszerfal tároló rekesz tetején F2 Rádió F3 Műszeregység (balkormányos gépjármű) F4 Infotainment kijelző F5 Fűtés, szellőzés és légkondicionálás / integrált középső kapcsoló csoport F6 Légzsák (érzékelő diagnosztikai modul) F7 Bal oldali primér adatátviteli csatlakozó (balkormányos gépjármű), bal szekundér adatátviteli csatlakozó (jobbkormányos gépjármű) F8 Kormányoszlop zár (balkormányos gépjármű) Biztosítékok Használat F9 Kihangosítós telefon F10 1. karosszéria vezérlő modul/karosszéria modul elektronika/távirányítótról történő nyitás/elektromos üzemmód/középső felülre szerelt stoplámpa/ rendszámtábla világítás/bal oldali nappali menetlámpa/ bal oldali helyzetjelző lámpák/csomagtérajtó kioldó relé szabályozó/ ablakmosó szivattyú relé szabályozó/ kapcsoló jelzőlámpák F11 4. karosszéria vezérlő modul/bal oldali fényszóró F12 Ventilátor (balkormányos gépjármű) F13

166 Autóápolás 165 Biztosítékok Használat F14 F15 Tápkimenet (padlókonzolban /padló konzol hátsó részén) F16 F17 F18 Relék Használat R1 Fenntartott tartozék tápellátás relé tápkimenetekhez R2 R3 R4 Retesz-zár (balkormányos gépjármű), gyermekbiztosító zár (jobbkormányos gépjármű) Az ajtó visszaszereléséhez először az alsó fület nyomja vissza, majd nyomja vissza az ajtót eredeti helyére. Műszerfali biztosítékdoboz a jobb szélen A jobb oldali műszerfali biztosítékdoboz a műszerfal jobb szélén található. Ha hozzá akar férni a biztosítékokhoz, húzza ki a biztosítékdoboz ajtaját. Biztosítékcserélő fogó a motorház biztosítékblokkjában található. Diódák DIÓDA Használat

167 166 Autóápolás Biztosítékok Használat F1 F2 F3 F4 F5 Kormánykapcsoló háttérvilágítás Kormányoszlop zár (jobbkormányos gépjármű) Műszeregység (jobbkormányos gépjármű) 3. karosszéria vezérlő modul/jobb oldali fényszóró 2. karosszéria vezérlő modul/karosszéria vezérlő modul elektronika/hátsó lámpa/jobb oldali nappali menetlámpa/ váltózár/háttérvilágítás kapcsoló/hátsó ködlámpa Biztosítékok Használat F6 F7 F8 F9 5. karosszéria vezérlő modul/fenntartott tartozék tápellátás relé vezérlő/jobb első irányjelző lámpa/bal hátsó stop- és irányjelző lámpa/jobb oldali helyzetjelző lámpák/távirányító PRNDL 6. karosszéria vezérlő modul/térképlámpa/ belső világítás/ tolatólámpa 7. karosszéria vezérlő modul/bal első irányjelző/jobb hátsó stop- és irányjelző lámpa/gyermek biztonsági zár relé vezérlő 8. karosszéria vezérlő modul/zárak Biztosítékok Használat F10 Jobb szekundér adatátviteli csatlakozó (balkormányos gépjármű), jobb primér adatátviteli csatlakozó (jobbkormányos gépjármű) F11 Behatolás és dőlés érzékelő F12 Befúvó motor (balkormányos gépjármű) F13 F14 F15 F16 F17 F18

168 Autóápolás 167 Relék Használat R1 R2 R3 R4 Retesz-zár (jobbkormányos gépjármű), gyermekbiztosító zár (balkormányos gépjármű) Diódák DIÓDA Használat Az ajtó visszaszereléséhez először az alsó fület nyomja vissza, majd nyomja vissza az ajtót eredeti helyére. Csomagtéri biztosítékdoboz A biztosítékdoboz a csomagtér bal oldalában, egy fedél mögött található. Vegye le a fedelet. Biztosítékcserélő fogó a motorház biztosítékdobozban található. Biztosítékok Használat F1 F2 Üzemanyag-ellátó rendszer vezérlőegység F3 Kulcs nélküli indítás / kulcs nélküli nyitás F4 Ülésfűtés F5 Vezető oldali ajtó kapcsolók (Külső visszapillantó tükör / töltő csatlakozóegység ajtajának nyitója / tankolás kérés / vezető oldali ablak kapcsoló) F6 Üzemanyag (napi szelep és elpárologtató szivárgás ellenőrző modul) F7 Hűtő ventilátor segédtápellátás modul F8 Erősítő F9 Digitális audio műsorszórás

169 168 Autóápolás Biztosítékok Használat F10 Szabályozott feszültségvezérlés / ultrahangos első és hátsó parkolássegítő rendszer F11 Kürt F12 Hátsó elektromos ablakemelők F13 Elektromos rögzítőfék F14 Hátsó páramentesítő (felső rács) F15 F16 Csomagtérajtó nyitás F17 F18 Relék Használat R1 Hátsó páramentesítő (felső rács) R2 Csomagtérajtó nyitás R3 R4 R5 Relék Használat R6 R7 Kürt R8 Kürt Diódák DIÓDA Használat Kerekek és gumiabroncsok A gumiabroncsok és a keréktárcsák állapota A járdaszegélyekre lehetőleg lassan és derékszögben hajtson fel. Az éles szegélyekre történő felhajtás rejtett gumiabroncs- és keréktárcsasérülést okozhat. Ne szorítsa a gumiabroncsot a padkának parkoláskor. Vizsgálja meg rendszeresen a gumiabroncsokat sérüléseket keresve. Sérülés vagy rendellenes kopás esetén kérjen segítséget egy szerviztől. Gumiabroncsok Kötött forgásirányú gumiabroncsok A kötött forgásirányú gumiabroncsokat a forgás irányának megfelelően szerelje fel.

170 Autóápolás 169 A forgásirányt a gumiabroncs oldalfalán lévő jel (pl. egy nyíl) mutatja. A forgásiránnyal ellentétesen felszerelt gumiabroncsokra az alábbiak vonatkoznak: A vezethetőség megváltozhat. A lehető leghamarabb cseréltesse ki vagy javíttassa meg a hibás gumiabroncsot. Ne közlekedjen 80 km/h sebességnél gyorsabban. Vezessen óvatosan, különösen esős vagy havas időben. Téli gumiabroncsok A téli gumiabroncsok használata 7 C hőmérséklet alatt növeli a biztonságot, ezért lehetőleg az összes kerékre szereljen téli gumiabroncsot. A 205/60R16 méretű gumiabroncsok engedélyezettek téli gumiabroncsnak. 215/55R17 és 225/45R18 gumiabroncs méret téli gumiabroncsnak nem engedélyezett. Országtól függő szabályozásnak megfelelően szükség esetén ragasszon sebességmatricát a vezető látóterébe. Gumiabroncs megjelölések Pl.: 215/60 R H 215 = gumiabroncs szélessége mm-ben 60 = oldalfalmagasság (a magasság és szélesség aránya %-ban) R = szálszerkezet: Radiál RF = típus: RunFlat (defekttűrő) 16 = keréktárcsa átmérője hüvelykben 95 = Teherbírási index, pl. a 95-ös szám 690 kg-nak felel meg H = sebességindex Sebességindex: Q = 160 km/h-ig S = 180 km/h-ig T = 190 km/h-ig H = 210 km/h-ig V = 240 km/h-ig W = 270 km/h-ig Gumiabroncslevegőnyomás Bár a gépkocsi beépített gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszerrel van felszerelve, legalább 14 naponta és minden hosszú utazás előtt ellenőrizze a hideg gumiabroncsok levegőnyomását. Csavarja le a szelepsapkát.

171 170 Autóápolás A gépkocsi bal első középső B- oszlopán elhelyezett gumiabroncs és rakodási információ címke mutatja az eredeti felszereléshez tartozó gumiabroncsokat és a helyes hideg gumiabroncs levegőnyomást. További tudnivaló: Lásd gumiabroncs levegőnyomás A megadott gumiabroncslevegőnyomás értékek hideg gumiabroncsokra vonatkoznak. A megadott nyomásértékek nyári és téli gumiabroncsokra egyaránt érvényesek. Az ECO levegőnyomás szolgál a lehető legalacsonyabb üzemanyagfogyasztás elérésére. A nem megfelelő gumiabroncslevegőnyomás veszélyezteti a közlekedés biztonságát, rontja a gépkocsi menettulajdonságait, az utazási kényelmet, valamint magasabb üzemanyagfogyasztáshoz és fokozott gumikopáshoz vezet. 9 Figyelmeztetés Ha a levegőnyomás túl alacsony, az jelentős felmelegedést és belső szerkezeti sérüléseket idézhet elő a gumiabroncsban, amely szálszakadáshoz, vagy nagy sebességnél akár durrdefekthez is vezethet. Ha gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszerrel felszerelt gépkocsin kell a levegőnyomást csökkenteni vagy növelni, kapcsolja ki a gyújtást. Gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer A gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer a gumiabroncs levegőnyomás szintjének ellenőrzésére rádió- és érzékelő technológiát alkalmaz. A gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelői figyelik a levegőnyomást a gépkocsi

172 Autóápolás 171 gumiabroncsaiban, és a leolvasott értékeket továbbítják a gépkocsiban lévő vevőhöz. Ha az alacsony gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző lámpa világít, álljon meg, és ellenőrizze a gumiabroncsokat, amint lehetősége nyílik rá, és fújja fel őket a megfelelő nyomásra. Ha úgy vezet, hogy a gumiabroncsok nagyon leeresztettek, a gumiabroncsok túlmelegedhetnek, és defektet kaphatnak. Az előírtnál alacsonyabb nyomás az üzemanyaghatékonyságot és a gumiabroncs futófelület élettartamát is csökkenti, és kihathat a gépjármű vezetési és megállási képességére is. Tartsa észben, hogy a gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer nem helyettesíti a megfelelő gumiabroncs karbantartást, és a vezető felelőssége a megfelelő gumiabroncs nyomás fenntartása, még akkor is, ha az előírtnál kisebb nyomás még nem érte el azt a szintet, amikor a gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer alacsony gumiabroncs nyomásra figyelmeztető ellenőrző lámpája kigyullad. A gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer hibajelzője kombinálva van az alacsony gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző lámpával. Ha a rendszer hibát észlel, az ellenőrző lámpa kb. egy percig villog, majd folyamatosan égve marad. Ez a sorozat a későbbi gépkocsi indításoknál is folytatódik, mindaddig, amíg a hiba fennáll. Ha a hibajelző világít, előfordulhat, hogy a rendszer nem képes megfelelően észlelni vagy jelezni az alacsony gumiabroncs levegőnyomást. A gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer hibáinak számos oka lehet, beleértve csere vagy váltogatott gumiabroncsok vagy kerekek felszerelését a gépkocsira, ami megakadályozza a gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer megfelelő működését. Miután egy vagy több gumiabroncsot vagy kereket lecserélt a gépkocsin, mindig ellenőrizze a gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer hibajelző lámpáját, és győződjön meg arról, hogy a gumiabroncs levegőnyomás ellenőrző rendszer a csere vagy váltogatott gumiabroncsokkal és kerekekkel is megfelelően tovább működik. Gumiabroncs levegőnyomás ellenőrzés működése Ha a rendszer alacsony gumiabroncs nyomást észlel, A világít. Ha a A lámpa kigyullad, amint teheti, álljon meg, és fújja fel a gumiabroncsokat a kézikönyvben javasolt értékre. Gumiabroncs-levegőnyomás A vezető információs központban (DIC) egy üzenet figyelmeztet rá, hogy ellenőrizze a nyomás egy adott gumiabroncsban. Minden vezetési ciklusban kigyullad a A lámpa és megjelenik a DIC figyelmeztető üzenet, mindaddig, amíg a gumiabroncsokat fel nem fújja a megfelelő nyomásra. A DIC-ben megtekinthetők a gumiabroncs levegőnyomás szintek.

173 172 Autóápolás A ellenőrzőlámpa DIC Hideg időben, amikor először indítja a gépkocsit, előfordulhat, hogy a A kigyullad, majd menet közben elalszik. Ez egy korai jelzés lehet, hogy a levegőnyomás csökken, és fel kell fújni a megfelelő nyomásra. A gépkocsi bal első középső B- oszlopán elhelyezett gumiabroncs és rakodási információ címke mutatja az eredeti felszereléshez tartozó gumiabroncsokat és a helyes hideg gumiabroncs levegőnyomást. További tudnivaló: Lásd gumiabroncs levegőnyomás A gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer figyelmeztethet egy alacsony gumiabroncsnyomásra, de nem helyettesíti a szokványos gumiabroncs karbantartást. A kereskedelemben kapható folyékony javítókészletek akadályozhatják a rendszer megfelelő működését. A gyárilag jóváhagyott javítókészletek használhatóak. Adaptív küszöbérték funkció A gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer automatikusan érzékeli, hogy a gépkocsi gumiabroncsai a 3 személyig alkalmas, vagy a teljes terheléshez való levegőnyomásra vannak beállítva. Ha csökkenteni kell a gumiabroncs levegőnyomását, a csökkentés előtt kapcsolja ki a gyújtást. Érzékelő illesztési folyamat - kézi Valamennyi gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő egy egyedülálló azonosító kóddal rendelkezik. Az azonosító kódokat a gépjármű gumiabroncsainak körbecserélése vagy egy vagy több érzékelő kicserélése után illeszteni kell. A gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő illesztési eljárást akkor is végre kell hajtani, ha egy tartalék gumiabroncsot egy olyan úti gumiabroncsra cserélnek ki, amelyben van gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő. A A lámpának és a DIC üzenetnek a következő hajtási ciklusban ki kell aludnia. Az érzékelőket a következő sorrendben kell egy gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer újra betanulási szerszámmal a gumiabroncs-/kerék-helyzetekhez illeszteni: Bal első gumiabroncs, jobb első gumiabroncs, jobb hátsó gumiabroncs és bal hátsó gumiabroncs. Bízzon meg egy Opel Ampera hivatalos szerelőműhelyt a szerviz elvégzésével. Ugyanott újra betanulási szerszám is kapható. Az első gumiabroncs-/kerék-helyzet illesztésére két perc, és mind a négy gumiabroncs-/kerék-helyzet illesztésére öt perc áll rendelkezésre. Ha ez hosszabb időt vesz igénybe, az illesztési folyamatot meg kell szakítani és újra kell indítani. Hajtsa végre a gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő illesztési eljárást: 1. Húzza be a rögzítőféket.

174 Autóápolás Kapcsolja be a gyújtást és kapcsolja a váltókart a P állásba. 3. Ha a DIC kijelző kis méretre van állítva, nyomja meg a SELECT gombot, hogy nagy méretre állítsa a kijelzőt. 4. A gumiabroncsnyomás képernyő görgetésére használja a SELECT gombot. 5. Az érzékelő illesztési folyamat elindításához nyomja meg és tartsa öt másodpercig megnyomva a SELECT gombot. Egy üzenet kerül kijelzésre, amely nyugtázza a folyamat elindítását. 6. Válassza ki a SELECT gombbal a Igen kiemelt opciójának kiválasztásához és nyomja ismét meg a SELECT gombot, hogy ezzel nyugtázza a kiválasztott opciót. A kürt hangja kétszer felhangzik, ez azt jelenti, hogy a vevőkészülék az újrabetanulási üzemmódban van és a DIC képernyőjén megjelenik a GUMIABRONCS BETANULÁS AKTÍV üzenet. 7. Kezdje az eljárást a bal első gumiabronccsal. 8. Nyomja hozzá az újrabetanulási szerszámot a gumiabroncs oldalfalához, közel a szelepszárhoz. Ezután a gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelőjének aktiválásához nyomja meg a gombot. A kürt hangjelzése visszaigazolja, hogy a rendszer illesztette az érzékelő azonosító kódját ehhez a gumiabroncs és kerék helyzethez. 9. Folytassa a jobb első gumiabronccsal és ismételje meg a 8. lépésben leírt eljárást. 10. Folytassa a jobb hátsó gumiabronccsal és ismételje meg a 8. lépésben leírt eljárást. 11. Folytassa a bal hátsó gumiabronccsal és ismételje meg a 8. lépésben leírt eljárást. A kürt két hangjelzése visszaigazolja, hogy a rendszer illesztette az érzékelő azonosító kódját ehhez a bal hátsó gumiabroncs és kerék helyzethez és hogy a gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő illesztési folyamat már nem aktív. Az üzenet a DIC képernyőn kialszik. 12. Kapcsolja ki a gyújtást. 13. Állítsa be mind a négy gumiabroncsban a javasolt légnyomás szintet. Gumiabroncs és rakodási tanácsok címke Gumiabroncs levegőnyomás

175 174 Autóápolás Érzékelő illesztési folyamat - automatikus betanulási funkció Valamennyi gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő egy egyedülálló azonosító kóddal rendelkezik. Az azonosító kódokat a gépjármű gumiabroncsainak körbecserélése vagy egy vagy több érzékelő kicserélése után illeszteni kell. A gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő illesztési eljárást akkor is végre kell hajtani, ha egy tartalék gumiabroncsot egy olyan úti gumiabroncsra cserélnek ki, amelyben van gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő. Gumiabroncscsere után a gépkocsinak kb. 20 percig álló helyzetben kell lennie, mielőtt a rendszer újraszámítja a paramétereket. Az ezután következő tanulási folyamat kb. 10 percig tartó, legalább 19 km/h sebességű haladást igényel. Ekkor $ jelenhet meg a kijelzőn, illetve a nyomásértékek váltakozhatnak a vezető információs központban (DIC). Ha a tanulási folyamat közben probléma merülne fel, egy figyelmeztető üzenet jelenik meg a vezető információs központban (DIC). Megjegyzés Az automatikus betanulási funkcióval ellátott gépjárművek esetén az érzékelőket nem lehet kézi úton beállítani. Meghibásodás A gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer nem működik megfelelően, ha egy vagy több érzékelő hiányzik, vagy nem működik. Ha a rendszer működési zavart észlel, a A lámpa kb. egy percig villog, majd a gépjármű be/ki-ciklus végéig folyamatosan bekapcsolt állapotban marad. Ekkor a DIC-ben is megjelenik egy figyelmeztető üzenet. A A és a DIC figyelmeztető üzenete minden egyes gépjármű be/ki ciklusban újra bekapcsolásra kerül, amíg a hibát el nem hárítják. Az ilyen működési zavarok fellépésének egyes okai a következők lehetnek: A gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő illesztési folyamatot a gumiabroncsok körbecserélése után elindították, de nem fejezték be, vagy nem sikerült sikerrel befejezni. A DIC üzenetnek és a A lámpának ki kell aludnia, ha a gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő illesztési folyamat sikerrel végrehajtásra került. Egy vagy több gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer érzékelő hiányzik vagy megrongálódott. A A lámpának és a DIC üzenetnek ki kell aludnia, miután az érzékelők beszerelésre kerültek és az érzékelő illesztési folyamat sikeresen végrehajtásra került. Kérjen segítséget egy szerviztől. A csere gumiabroncsok vagy kerekek nem felelnek meg az eredetileg felszerelt

176 Autóápolás 175 gumiabroncsoknak vagy kerekeknek. A javasoltaktól eltérő gumiabroncsok és kerekek használata meggátolhatja a gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer helyes működését. Elektronikai berendezések vagy olyan közeli létesítmények, amelyek a gumiabroncslevegőnyomás ellenőrző rendszer frekvenciájához hasonló frekvencián működnek, a gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer hibás működéséhez vezethetnek. Ha a gumiabroncs-levegőnyomás ellenőrző rendszer nem megfelelően működik, nem észleli és nem tudja jelezni az alacsony gumiabroncs nyomást. Kérjen segítséget egy szerviztől. Futófelület mélység Rendszeres időközönként ellenőrizze a mintázat mélységét. A gumiabroncsokat biztonsági okokból a 2 3 mm-es (téli gumi esetén 4 mm-es) profilmélység elérésekor ki kell cserélni. Ha a minta a kopásjelzőig (TWI) lekopott, akkor elérte a rendeletileg engedélyezett legkisebb profilmélységet, azaz a profilmélység már csak 1,6 mm. Helyüket a gumiabroncs peremén látható jel mutatja. Ha az első abroncsokon nagyobb kopás észlelhető mint a hátsókon, szabályos időszakonként cserélje körbe az első és a hátsó kerekeket. Gondoskodjon róla, hogy a kerekek forgási iránya ugyanaz legyen, mint korábban. A gumiabroncsok öregszenek akkor is, ha nem használják őket. Javasoljuk a gumiabroncsokat legkésőbb 6 év után lecserélni. Gumiabroncs és kerékméret csere Amennyiben a gyárilag felszerelttől eltérő méretű gumiabroncsot használ, szükség lehet a sebességmérő, valamint a névleges gumiabroncslevegőnyomás érték átprogramozására, és a gépkocsin történő más módosításokra. Gondoskodjon arról, hogy a kerekek forgásiránya azonos legyen az előző forgásiránnyal és megfeleljen a gumiabroncs gyártó utasításainak. Eltérő méretű gumiabroncsok felszerelése után cseréltesse le a levegőnyomás értékeket feltüntető címkét is.

177 176 Autóápolás 9 Figyelmeztetés A nem megfelelő kerekek és gumiabroncsok használata balesetet okozhat, és érvénytelenítheti a gépkocsi típusbizonyítványát. Dísztárcsák Csak olyan, gyárilag jóváhagyott dísztárcsákat és gumiabroncsokat használjon, amelyek tökéletesen megfelelnek az adott keréktárcsa/ gumiabroncs kombinációnak. Ha a használt dísztárcsák és gumiabroncsok nem rendelkeznek gyári jóváhagyással, akkor nem szabad peremes gumiabroncsot használni. A dísztárcsáknak nem szabad akadályozniuk a fék hűtését. 9 Figyelmeztetés A nem megfelelő dísztárcsák és gumiabroncsok használata hirtelen nyomásvesztést, és ebből adódóan balesetet okozhatnak. Kerékláncok Hóláncot csak az első kerekekre szabad felszerelni. Csak apró szemű hóláncot használjon, amely a futófelületen és a gumiabroncs belső oldalfalán a lánc zárjával együtt legfeljebb 10 mm-re áll ki. 9 Figyelmeztetés A gumiabroncs sérülése durrdefekthez vezethet. Hóláncot csak 205/60R16 méretű kerekekre szabad felszerelni. 215/55R17 és 225/45R18 méretű gumiabroncsokon hólánc használata nem engedélyezett. Gumiabroncs javító készlet A gépkocsi gumiabroncs javító készlettel rendelkezik, ebből következően pótkereke, szerszámkészlete és kerék tárolására szolgáló hely nincs. A gumiabroncs javító készlet segítségével a gumiabroncs futófelületén keletkezett max. 6 mm-es defektek ideiglenesen tömíthetők. A leeresztett gumiabroncs felfújására is használható. Ha a gumiabroncs elvált a felnitől, az oldalfala sérült vagy

178 Autóápolás 177 a lyuk túl nagy, a gumiabroncs sérülése túl komoly ahhoz, hogy a gumiabroncs javítókészlet hatékony lehessen. 9 Figyelmeztetés Ne közlekedjen 80 km/h sebességnél gyorsabban. Ne használja huzamosabb ideig. A gépkocsi irányíthatósága és menettulajdonságai megváltozhatnak. C = Nyomásmérő D = Nyomáscsökkentő gomb E = Tömítőanyagtartály F = Tömítőanyag/levegő tömlő (átlátszó) G = Csak levegő tömlő (fekete) H = Elektromos tápcsatlakozó Gumiabroncs defekt esetén: Kapcsolja a váltókart a P helyzetbe. A gumiabroncs javító készlet tartalma: A B = Választó kapcsoló (tömítőanyag/levegő vagy csak levegő) = Be/Ki gomb A gumiabroncs javító készlet a csomagtérben van, egy burkolat alatt.

179 178 Autóápolás Megjegyzés Az ilyen módon javított gumiabroncs menettulajdonságai jelentősen romlanak, ezért cseréltesse ki mielőbb. Amennyiben a kompresszornak szokatlan hangja van, vagy túlzottan felmelegszik, legalább 30 percre kapcsolja ki. A beépített biztonsági szelep 7 bar nyomásnál kinyit. Vegye figyelembe a készlet lejárati dátumát. Ezután a készlet tömítőképessége nem garantálható. Vegye figyelembe a tömítőanyagtartályon található tárolási utasítást. Cserélje ki a használt tömítőanyagtartályt. A használt tartályt a hatályos törvényeknek megfelelően helyezze el. A kompresszor és a tömítőanyag kb. -30 C-ig használható. Gumiabroncs javító készlet használata defektes gumiabroncs ideiglenes tömítésére és felfújására A helyes használat érdekében gondosan kövesse az utasításokat. Ha a gumiabroncs javító készletet hideg időben kell használnia, előtte melegítse fel a készletet fűtött

180 Autóápolás 179 környezetben, öt percen keresztül. Ez lehetővé teszi a gumiabroncs gyorsabb felfújását. Ha a gumiabroncs ereszt, a gumiabroncs és a felni további károsodásának elkerülésére hajtson lassan egy vízszintes helyre. Kapcsolja be a vészvillogót. Vészvillogó Ne távolítsa el a tárgyakat, amelyek átszúrták a gumiabroncsot. 1. Vegye ki a gumiabroncs-javító készletet a tárolórekeszből. 2. Tekerje le a tömítőanyag/levegő tömlőt (F) és az elektromos tápcsatlakozót (H). 3. Tegye le a készletet a földre. Gondoskodjon róla, hogy a szelepszár közel legyen a földhöz, hogy a tömlő elérhesse. 4. Szerelje le a lapos kerék szelepéről a sapkát, az óramutató járásával ellentétes irányban letekerve azt. 5. Helyezze a tömítőanyag/levegő tömlőt (F) a szelepszárra. Forgassa az óramutató járásával egyező irányban addig, amíg tömören nem zár. 6. Dugja az elektromos csatlakozót (H) a jármű tartozékcsatlakozójába. Válasszon le minden elemet a többi tartozék tápcsatlakozó aljzatról. Tápcsatlakozók Ne szorítsa vagy csípje be a csatlakozó dugó vezetékét az ajtóba vagy az ablakba. 7. Indítsa el a gépkocsit. A légkompresszor használata alatt motornak járnia kell. 8. Forgassa a választókapcsolót (A) az óramutató járásával ellenkező irányba a tömítés + levegő állásba. 9. A gumiabroncs-javítókészlet bekapcsolásához nyomja meg a (B) On/Off (be/ki) gombot. A kompresszor a tömítőanyag és a levegő keverékét fecskendezi be a gumiabroncsba. A nyomásmérő (C) kezdetben magas értéket mutat, miközben a kompresszor benyomja a tömítőanyagot a gumiabroncsba. Amikor a tömítőanyag teljes mennyisége bekerült a gumiabroncsba, a nyomás hirtelen lecsökken, majd újra emelkedni kezd, amikor a berendezés csak levegőt kezd befújni a gumiabroncs felfújása céljából. 10. Fújja fel a gumiabroncsot a javasolt nyomásra a (C) nyomásmérő segítségével. Gumiabroncs és rakodási tanácsok címke Gumiabroncs-levegőnyomás A nyomásmérő (C) által mutatott érték nagyobb lehet a gumiabroncs tényleges nyomásánál, amíg a kompresszor be van kapcsolva. Kapcsolja ki a kompresszort a pontos

181 180 Autóápolás nyomásérték leolvasásához. A kompresszort többször be/ki lehet kapcsolni a megfelelő nyomás eléréséig. Megjegyzés Ha a javasolt nyomást kb. 25 percen belül nem sikerült elérni, ne hajtsa tovább a gépkocsit. A gumiabroncs túl komolyan sérült, és a gumiabroncs javító készlet nem tudja felfújni a gumiabroncsot. Húzza ki a tápvezeték dugóját a tartozékcsatlakozóból, és csavarja le a felfúvó tömlőt a gumiabroncs szelepéről. 11. A gumiabroncs javító készlet kikapcsolásához nyomja meg a (B) be/ki gombot. A gumiabroncs tömítése még nem történt meg, ezért a levegő továbbra is szivárog mindaddig, amíg el nem indul a járművel és a tömítőanyag el nem oszlik a gumiabroncsban; ezért a lépéseket azonnal meg kell tenni a 11. lépés után. Óvatosan bánjon a gumiabroncs javító készlettel, mert az használat után meleg lehet. 12. Húzza ki a (H) csatlakozó dugót a gépjármű tartozék csatlakozó aljzatából. 13. Csavarja a tömítőanyag/levegő tömlőt (F) az óramutató járásával ellentétes irányban, hogy levehesse a gumiabroncs szelepének száráról. 14. Tegye vissza a szelepsapkát. 15. Tegye vissza a tömítőanyag/ levegő tömlőt (F) és az elektromos tápcsatlakozót (H) az eredeti helyére. 16. Ha sikerült a lapos gumiabroncsot az ajánlott nyomásra felfújni, vegye le a maximális sebesség címkét a tömítőanyag tartályról (E) és tegye egy jól látható helyre. Ne lépje túl a címkére írt sebességet mindaddig, amíg a sérült gumiabroncsot meg nem javíttatta vagy ki nem cseréltette. 17. Tegye vissza a berendezést az eredeti tároló helyére a járműbe. 18. Azonnal tegyen meg a járművel 8 km-t, hogy a tömítőanyag eloszoljon a kerékben. 19. Utána álljon meg egy biztonságos helyen, és ellenőrizze a nyomást.

182 Autóápolás 181 Lásd a "A gumiabroncs javító készlet használata tömítőanyag nélkül a gumiabroncs felfújásához (defekt nélkül)" című rész lépéseit. Ha a gumiabroncs nyomása a 0,7 bárnál többel az ajánlott felfúvási nyomás alá csökkent, ne közlekedjen tovább a járművel. A gumiabroncs sérülése túl komoly, a gumiabroncs tömítő nem tudja tömíteni a gumiabroncsot. Ha a gumiabroncs nyomása nem csökkent 0,7 barnál többel az ajánlott felfúvási nyomás alá, fújja fel a gumiabroncsot ajánlott nyomásra. 20. Törölje le az összes tömítőanyagot a kerékről, a gumiabroncsról és a járműről. 21. Adja le a használt tömítőanyag tartályt (E) és tömítőanyag/levegő tömlő (F) szerelvényt a helyi kereskedőnél vagy máshol, a vonatkozó helyi előírásoknak és gyakorlatnak megfelelően. 22. Pótolja új tartállyal, amit egy szerviztől szerezhet be. 23. A gumiabroncsnak a gumiabroncs javító készlet alkalmazásával való ideiglenes tömítése után vigye el legfeljebb 161 km mérföld megtételével a gépjárművet egy szervizbe, hogy az kicserélje, vagy megjavítsa a gumiabroncsot. A gumiabroncs javító készlet használata tömítőanyag nélkül, gumiabroncs felfújásához (defekt nélkül) A légkompresszor használata csak a gumiabroncs felfújásához, tömítőanyag nélkül:

183 182 Autóápolás Ha a gumiabroncs ereszt, a gumiabroncs és a felni további károsodásának elkerülésére hajtson lassan egy vízszintes helyre. Kapcsolja be a vészvillogót. Vészvillogó Vegye ki a gumiabroncs-javító készletet a tárolórekeszből. 2. Tekerje le a (G) levegő tömlőt és a (H) elektromos tápcsatlakozót. 3. Tegye le a készletet a földre. Gondoskodjon róla, hogy a szelepszár közel legyen a földhöz, hogy a tömlő elérhesse. 4. Szerelje le a lapos kerék szelepéről a sapkát, az óramutató járásával ellentétes irányban letekerve azt. 5. Szerelje a csak levegő tömlőt (G) a gumiabroncs szelepének szárára úgy, hogy az óramutató járásával egyező irányban rácsavarja addig, amíg tömören zár. 6. Dugja az elektromos csatlakozót (H) a jármű tartozékcsatlakozójába. Válasszon le minden elemet a többi tartozék tápcsatlakozó aljzatról. Tápcsatlakozók Ne szorítsa vagy csípje be a csatlakozó dugó vezetékét az ajtóba vagy az ablakba. 7. Indítsa el a gépkocsit. A légkompresszor használata alatt motornak járnia kell. 8. Forgassa a választókapcsolót (A) az óramutató járásával megegyező irányba, a csak levegő állásba. 9. Nyomja meg a Be/Ki (B) gombot a kompresszor bekapcsolásához. A kompresszor csak levegő befúvásával felfújja a gumiabroncsot. 10. Fújja fel a gumiabroncsot a javasolt nyomásra a (C) nyomásmérő segítségével. Gumiabroncs és rakodási tanácsok címke Gumiabroncs-levegőnyomás A nyomásmérő (C) által mutatott érték nagyobb lehet a gumiabroncs tényleges nyomásánál, amíg a kompresszor be van kapcsolva. Kapcsolja ki a kompresszort a pontos érték leolvasásához. A kompresszort többször be/ki lehet kapcsolni a megfelelő nyomás eléréséig. Ha a javasoltnál nagyobb nyomásra fújta fel a gumiabroncsot, csökkentheti a túlzott nyomást a nyomáscsökkentő gomb (D) megnyomásával (felszereltség függő) mindaddig, amíg el nem érte a megfelelő nyomást. Ez a lehetőség csak akkor aktív, ha a csak levegő tömlőt (G) használja. 11. A gumiabroncs javító készlet kikapcsolásához nyomja meg a (B) be/ki gombot. Óvatosan bánjon a gumiabroncs javító készlettel, mert az használat után meleg lehet.

184 Autóápolás Húzza ki a (H) csatlakozó dugót a gépjármű tartozék csatlakozó aljzatából. 13. Szerelje le a csak levegő tömlőt (G) a gumiabroncs szelepének száráról az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva azt, majd tegye vissza a szelepsapkát. 14. Tegye vissza a csak levegő tömlőt (G), az elektromos tápcsatlakozót (H) és a vezetéket az eredeti helyére. 15. Tegye vissza a berendezést az eredeti tároló helyére a járműbe. A gumiabroncs javító készlethez tartozik egy kiegészítő adapter is, amely a tároló alján levő rekeszben található, és felfújható matracok, labdák stb. felfújására való. Tömítőanyag tartály ki- és beszerelése A tömítőanyag tartály kiszerelése: 1. Tekerje le a tömítőanyag tömlőt. 2. Nyomja meg a tartály kireteszelő gombját. 3. Húzza felfelé és vegye ki a tartályt. 4. Tegyen be helyette egy új tartályt, amit egy szerviztől szerezhet be. 5. Nyomja az új tartályt a helyére. Segédindítás Bikázás A bikázáshoz átkötő vezetéket kell csatlakoztatni a két gépkocsi közé, így indítható a gépkocsi. Ha a gépkocsi vagy egy másik gépkocsi 12 voltos akkumulátora lemerült, jó állapotban lévő átkötő vezetékek segítségével, bikázással indítható. Attól függően hogy a mi gépkocsink vagy egy másik gépkocsi akkumulátora merült le, három különböző eljárás van. Olvassa el az alábbi műveleti leírásokat. 9 Veszély A nagyfeszültségű akkumulátor sem másik gépkocsival sem akkumulátor töltővel nem bikázható. Személyi sérülést, halált vagy a másik gépkocsi sérülését okozhatja.

OPEL ZAFIRA TOURER. Kezelési útmutató

OPEL ZAFIRA TOURER. Kezelési útmutató OPEL ZAFIRA TOURER Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 21 Ülések, biztonsági rendszerek... 38 Tárolás... 65 Műszerek és kezelőszervek... 97 Világítás...

Részletesebben

OPEL ANTARA. Kezelési útmutató

OPEL ANTARA. Kezelési útmutató OPEL ANTARA Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 36 Tárolás... 56 Műszerek és kezelőszervek... 75 Világítás... 110 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

OPEL CORSA. Kezelési útmutató

OPEL CORSA. Kezelési útmutató OPEL CORSA Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 36 Tárolás... 53 Műszerek és kezelőszervek... 70 Világítás... 99 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

OPEL CORSA. Kezelési útmutató

OPEL CORSA. Kezelési útmutató OPEL CORSA Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 36 Tárolás... 54 Műszerek és kezelőszervek... 71 Világítás... 100 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

OPEL MOVANO. Kezelési útmutató

OPEL MOVANO. Kezelési útmutató OPEL MOVANO Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 19 Ülések, biztonsági rendszerek... 36 Tárolás... 59 Műszerek és kezelőszervek... 67 Világítás... 86 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

OPEL COMBO. Kezelési útmutató

OPEL COMBO. Kezelési útmutató OPEL COMBO Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 19 Ülések, biztonsági rendszerek... 30 Tárolás... 46 Műszerek és kezelőszervek... 53 Világítás... 72 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

Spark. Üzemeltetői kézikönyv

Spark. Üzemeltetői kézikönyv Spark Üzemeltetői kézikönyv Tartalom Bevezetés... 2 Rövid áttekintés... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 35 Tárolás... 56 Műszerek és kezelőszervek... 63 Világítás...

Részletesebben

Opel Astra GTC Kezelési útmutató

Opel Astra GTC Kezelési útmutató Opel Astra GTC Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 34 Tárolás... 52 Műszerek és kezelőszervek... 64 Világítás... 101

Részletesebben

Az Ön kézikönyve OPEL CORSA http://hu.yourpdfguides.com/dref/2824886

Az Ön kézikönyve OPEL CORSA http://hu.yourpdfguides.com/dref/2824886 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

OPEL Movano. Kezelés, biztonság, karbantartás. Csak Euro Diesel EN 590!*

OPEL Movano. Kezelés, biztonság, karbantartás. Csak Euro Diesel EN 590!* OPEL Movano Csak Euro Diesel EN 590!* Az Opel gépkocsik dízelmotorjait az autóipari kutatások legújabb eredményei alapján fejlesztették ki, így magas mûszaki színvonalat és kifinomult technológiát képviselnek,

Részletesebben

2 Bevezetés. Bevezetés

2 Bevezetés. Bevezetés Opel Movano 07/2011 Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 19 Ülések, biztonsági rendszerek... 35 Tárolás... 58 Műszerek és kezelőszervek... 66 Világítás... 85 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

OPEL ASTRA Kezelési útmutató

OPEL ASTRA Kezelési útmutató OPEL ASTRA Kezelési útmutató Tartalom Bevezetés... 2 Röviden... 6 Kulcsok, ajtók és ablakok... 20 Ülések, biztonsági rendszerek... 47 Tárolás... 72 Műszerek és kezelőszervek... 91 Világítás... 137 Hőmérséklet-szabályozás...

Részletesebben

2014 Kezelői kézikönyv Chevrolet Captiva M

2014 Kezelői kézikönyv Chevrolet Captiva M Kezelői kézikönyv Chevrolet Captiva - 2014 - Black plate (1,1) 2014 Kezelői kézikönyv Chevrolet Captiva M Röviden....................... 1-1 Kezdeti vezetési információk... 1-1 Kulcsok.......................

Részletesebben

2012 Kezelői kézikönyv Chevrolet Malibu M

2012 Kezelői kézikönyv Chevrolet Malibu M 2012 Kezelői kézikönyv Chevrolet Malibu M Kulcsok, ajtók és ablakok... 1-1 Kulcsok és zárak.........1-2 Ajtók......................... 1-12 Gépkocsivédelem.......1-13 Külső visszapillantó tükrök... 1-16

Részletesebben

Renault ESPACE. Kezelési útmutató

Renault ESPACE. Kezelési útmutató Renault ESPACE Kezelési útmutató szenvedély és teljesítmény Az ELF a World Series by Renault partnere A RENAULT az ELF-et ajánlja Az autóipar csúcstechnológiás partnerei, az Elf és a Renault egyesítik

Részletesebben

SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ

SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ RÖVID ÚTMUTATÓ 1 ÜDVÖZÖLJÜK AUTÓJA FEDÉLZETÉN Előszó Gratulálunk a választásához: új gépkocsija a család számára lett tervezve és kialakítva, kivételes modularitást és otthonosságot,

Részletesebben

CITROËN BERLINGO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

CITROËN BERLINGO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ CITROËN BERLINGO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ A CITROËN a -t választotta Innovatív együttmûködés A CITROËN és a TOTAL immár 35 esztendeje azon dolgozik, hogy a legújabb technológiák alkalmazásával a lehetõ legjobb

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu CITROËN BERLINGO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

Forrás: http://www.doksi.hu CITROËN BERLINGO KEZELÉSI ÚTMUTATÓ CTROËN BERLNGO KEZELÉS ÚTMUTATÓ A a -t választotta. nnovatív együttműködés A CTROËN és a TOTAL immár 35 esztendeje azon dolgozik, hogy a legújabb technológiák alkalmazásával a lehető legjobb motorokhoz

Részletesebben

WEB EDITION QUICK GUIDE

WEB EDITION QUICK GUIDE WEB EDITION QUICK GUIDE VÄLKOMMEN! Ez a Quick Guide az új XC90 Twin Engine bizonyos funkcióit írja le. A középkonzolon elérhető kezelési útmutató tartalmaz átfogó információkat a Volvójáról. A kesztyűtartóban

Részletesebben

Kezelési útmutató R 1200 RT

Kezelési útmutató R 1200 RT Kezelési útmutató R 1200 RT BMW Motorrad A motorozás élménye Gépjármű/kereskedő adatai Gépjármű adatai Kereskedő adatai Modell Kapcsolattartó a szervizben Vázszám Úr/Úrhölgy Színkód Telefonszám Első forgalomba

Részletesebben

Az Ön kézikönyve CITROEN C8 http://hu.yourpdfguides.com/dref/2355854

Az Ön kézikönyve CITROEN C8 http://hu.yourpdfguides.com/dref/2355854 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató CITROEN C8. Megtalálja a választ minden kérdésre az CITROEN C8 a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

SMP 1000B Autóriasztó Használati útmutató

SMP 1000B Autóriasztó Használati útmutató SMP 1000B Autóriasztó Használati útmutató Tartalomjegyzék Funkciók Ikonok az LCD kijelzőn Energiaszint kijelzése Alap funkciók Hang/fény riasztás beállítása Néma riasztás beállítás Hatástalanítás Autókeresés

Részletesebben

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V. Compass

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V. Compass K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V Compass 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 BEVEZETÉS 4 MIT KELL TUDNI A GÉPKOCSIRÓL ELINDULÁS ELÕTT 9 A GÉPKOCSI MEGISMERÉSE 53 A MÛSZERFAL MEGISMERÉSE 107 INDÍTÁS ÉS VEZETÉS 141 MIT

Részletesebben

Annak érdekében, hogy az új Infiniti Q30 modellt kényelmesen felfedezhesse, ebben az útmutatóban bemutatjuk az alapvető funkciókat.

Annak érdekében, hogy az új Infiniti Q30 modellt kényelmesen felfedezhesse, ebben az útmutatóban bemutatjuk az alapvető funkciókat. Q30 Felhasználói útmutató Annak érdekében, hogy az új Infiniti Q30 modellt kényelmesen felfedezhesse, ebben az útmutatóban bemutatjuk az alapvető funkciókat. Utastér áttekintése 2 Műszerfal 4 Műszerek

Részletesebben

VOLVO C30 RÖVID KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

VOLVO C30 RÖVID KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VOLVO C30 RÖVID KEZELÉSI ÚTMUTATÓ KÖSZÖNTJÜK ÚJ VOLVÓJÁBAN! Egy új autó megismerése mindig izgalmas élmény. Ebben igyekszik segítséget nyújtani a Rövid kezelési útmutató, amellyel alig néhány perc alatt

Részletesebben

DS410 CAN Felhasználói leírás

DS410 CAN Felhasználói leírás DS410 CAN Felhasználói leírás FONTOS! A (*)-gal jelölt jellemzők függnek a jármű típusától és a konfigurációtól, használatuk csak bizonyos feltételek teljesülésekor lehetséges. Riasztó élesítése és központi

Részletesebben

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő

K: Csészetartó. A: Szimbolikus kijelző. B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb. L: Gőz/forró víz kifolyó. M: Központi egységet takaró fedő 1 A: Szimbolikus kijelző B: Kávéerősség és kávé mennyiség választó gomb C: Forgatható gőz/forró víz gomb D: Kávéscsésze gomb E: Gőz előválasztó és átmosó gomb F: Víztartály fedő G: Víztartály H: Kávétartály

Részletesebben

LC112 Kétirányú autóriasztó útmutató Tartalomjegyzék Alap funkciók Riasztás funkciók Kiegészítő funkciók

LC112 Kétirányú autóriasztó útmutató Tartalomjegyzék Alap funkciók Riasztás funkciók Kiegészítő funkciók LC112 Kétirányú autóriasztó útmutató Tartalomjegyzék Ikonok az LCD kijelzőn... 2 Ki/Be kapcsolás beállításai...... 3 Energiaszint kijelzése... 3 Alap funkciók Hang/fény riasztás beállítása... 4 Néma riasztás

Részletesebben

LC112 Kétirányú autóriasztó útmutató

LC112 Kétirányú autóriasztó útmutató LC112 Kétirányú autóriasztó útmutató Tartalomjegyzék Ikonok az LCD kijelzőn... 2 Ki/Be kapcsolás beállításai...... 3 Energiaszint kijelzése... 3 Alap funkciók Hang/fény riasztás beállítása... 4 Néma riasztás

Részletesebben

Super Modular Multi rendszer / Super Hővisszanyerő rendszer

Super Modular Multi rendszer / Super Hővisszanyerő rendszer TOSHIBA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Vezetékes távirányító RBC-AMT31E Beltéri egységek Super Modular Multi rendszer / Super Hővisszanyerő rendszer 4 utas kazettás típus MMU-AP0091H, AP0121H, AP0151H, AP0181H, AP0241H,

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

Kezelési útmutató R 1200 GS

Kezelési útmutató R 1200 GS Kezelési útmutató R 1200 GS BMW Motorrad A motorozás élménye Gépjármű/kereskedő adatai Gépjármű adatai Kereskedő adatai Modell Kapcsolattartó a szervizben Vázszám Úr/Úrhölgy Színkód Telefonszám Első forgalomba

Részletesebben

S30 *9004653* (Diesel) Seprőgép Magyar HU Felhasználói kézikönyv. 9004653 00 javított kiadás (06-2008) www.tennantco.com

S30 *9004653* (Diesel) Seprőgép Magyar HU Felhasználói kézikönyv. 9004653 00 javított kiadás (06-2008) www.tennantco.com S30 (Diesel) Seprőgép Magyar HU Felhasználói kézikönyv www.tennantco.com 9004653 00 javított kiadás (06-2008) *9004653* Ezt a kézikönyvet valamennyi új géphez mellékeljük. A kézikönyv tartalmazza a szükséges

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/X

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/X HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ B-4220/X ELEKTROMOS HAJTÁSÚ UTCAI KEREKESSZÉK Figyelem Kérjük, az eszköz átvétele előtt győződjön meg arról, hogy: - A jótállási jegy és annak minden szelvénye a kiszolgáló által szabályszerűen

Részletesebben

Szervizelési útmutató

Szervizelési útmutató CODE PERFECT GN7 típusú ugrókódos, motorblokkolás funkciójával rendelkező autóriasztóberendezés, GSM-modullal, amelynek feladata hangüzenetek formájában telefonon keresztül tájékoztatni a tulajdonost a

Részletesebben

Kezelési utasítás. Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Logamax U054-24K Logamax U054-24 fali gázkazán. 6 720 612 774 07/2006 HU A kezelő részére

Kezelési utasítás. Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Logamax U054-24K Logamax U054-24 fali gázkazán. 6 720 612 774 07/2006 HU A kezelő részére 6 720 612 774 07/2006 HU A kezelő részére Kezelési utasítás Logamax U052-24/28K Logamax U052-24/28 Logamax U054-24K Logamax U054-24 fali gázkazán 6 720 612 229-00.1O A kezelés előtt kérjük gondosan átolvasni

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS FM MAGASFALI FAN-COIL BERENDEZÉS

KEZELÉSI UTASÍTÁS FM MAGASFALI FAN-COIL BERENDEZÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS FM MAGASFALI FAN-COIL BERENDEZÉS Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatóban leírtakat! GL_OM_FM_2014-03-10 1

Részletesebben

MARK08 GSM riasztó Felhasználói leírás

MARK08 GSM riasztó Felhasználói leírás MARK08 GSM riasztó Felhasználói leírás MA-RK LED kezelő SW. ver.:1.64 2014-04-15 2 MARK08 GSM Riasztó Felhasználói leírás MARK08 GSM Riasztó Felhasználói leírás 3 Tartalomjegyzék GSM riasztó rövid bemutatása...5

Részletesebben

Mosogatógépek Használati utasítás

Mosogatógépek Használati utasítás Mosogatógépek Használati utasítás GS61110BW 1 Olvassa el a használati utasítást! Ez a kézikönyv biztonsági, működési, beszerelési utasításokat, valamint hibaelhárítási ötleteket, stb. tartalmaz. A mosogatógép

Részletesebben

(lásd az opciók leírását jobbra)

(lásd az opciók leírását jobbra) Gyors útmutató Táblázat A KÉSZÜLÉK ELSŐ ALKALOMMAL TÖRTÉNŐ HASZNÁLATA ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A JELEN GYORS ÁTTEKINTŐ ÚTMUTATÓT ÉS A SZERELÉSI ÚTMUTATÓT! (lásd az opciók leírását jobbra) A MOSOGATÓGÉP

Részletesebben

ecotec pro Üzemeltetési útmutató Üzemeltetési útmutató Az üzemeltető számára Gázüzemű, fali kondenzációs készülék Kiadó/gyártó Vaillant GmbH

ecotec pro Üzemeltetési útmutató Üzemeltetési útmutató Az üzemeltető számára Gázüzemű, fali kondenzációs készülék Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Üzemeltetési útmutató Az üzemeltető számára Üzemeltetési útmutató ecotec pro Gázüzemű, fali kondenzációs készülék HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. Vezeték nélküli távirányító készlet

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. Vezeték nélküli távirányító készlet ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV Vezeték nélküli távirányító készlet MODELLEK: BRC4C65 BRC4C66 Köszönjük, hogy Daikin gyártmányú klímaberendezést választott! Olvassa el figyelmesen ezt az üzemeltetési kézikönyvet,

Részletesebben

A biztonsági övekre vonatkozó általános információk

A biztonsági övekre vonatkozó általános információk KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VÄLKOMMEN! Reméljük, hosszú évekig élvezni fogja Volvo járművét. Az autó úgy van kialakítva, hogy biztonságot és kényelmet nyújtson Önnek és utasainak. A Volvo a világ egyik legbiztonságosabb

Részletesebben

a gyújtáskapcsolót a LOCK állásba, várjon 10-15 másodpercet, majd ismételje meg a normál indítási eljárást.

a gyújtáskapcsolót a LOCK állásba, várjon 10-15 másodpercet, majd ismételje meg a normál indítási eljárást. INDÍTÁSI ELJÁRÁSOK Mielőtt elindítja a járművet, állítsa be az ülést, valamint a belső és külső tükröket, csatolja be a biztonsági övet, és ha vannak utasok, őket is figyelmeztesse az övek becsatolására.

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Magasfali fan-coil berendezés

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Magasfali fan-coil berendezés KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WH Magasfali fan-coil berendezés Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatóban leírtakat! GL-A-WH050229 Biztonsági

Részletesebben

MEGANE RÖVID ÚTMUTATÓ

MEGANE RÖVID ÚTMUTATÓ MEGANE RÖVID ÚTMUTATÓ 1 ÜDVÖZÖLJÜK AUTÓJA FEDÉLZETÉN Előszó Gratulálunk a választáshoz és köszönjük a vásárlást. Az Ön új gépkocsiját a RENAULT munkatársai úgy alakították ki, hogy megfeleljen a hétköznapok

Részletesebben

H Szerelési és kezelési útmutató 1-31

H Szerelési és kezelési útmutató 1-31 H gator 400 H Szerelési és kezelési útmutató - 466V007-0006-0-OCE-Rev. Tartalomjegyzék Általános................................... Rajzjelek Biztonsági előírások Üzemeltetés a rádiófrekvenciás távirányítóhoz

Részletesebben

Gázüzemű fűtőkészülék Gaz 4000 W ZWA 24-2 A 23 ZWA 24-2 K 23 ZWA 24-2 KE 23

Gázüzemű fűtőkészülék Gaz 4000 W ZWA 24-2 A 23 ZWA 24-2 K 23 ZWA 24-2 KE 23 6 720 613 692-00.1O Gázüzemű fűtőkészülék Gaz 4000 W ZWA 24-2 A 23 ZWA 24-2 K 23 ZWA 24-2 KE 23 Kezelési útmutató 6 720 800 654 (2015/07) HU 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

SI-7E20A-002-02 SI-7E20A-002 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SM-EC79. Ellenőrző műszer

SI-7E20A-002-02 SI-7E20A-002 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SM-EC79. Ellenőrző műszer SI-7E20A-002-02 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SI-7E20A-002 SM-EC79 Ellenőrző műszer SM-EC79 MUTATÓ n Az ellenőrző műszer használata Problémák helyének azonosítása az ellenőrző műszer használatával 4 Probléma az

Részletesebben

Biztonsága érdekében figyelmesen olvassa el és tartsa a járműben. Használati útmutató

Biztonsága érdekében figyelmesen olvassa el és tartsa a járműben. Használati útmutató Biztonsága érdekében figyelmesen olvassa el és tartsa a járműben. Q30 Használati útmutató Előszó Köszöntjük az új INFINITI járműtulajdonosok egyre növekvő családjában. Fogadja bizalommal gépjárművünket.

Részletesebben

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft.

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft. MINI SEGWAY Üzemeltetési útmutató Forgalmazó, importőr: Anico Kft. Tartalom 1. A mini segway biztonságos használata.... 3 1.1 A biztonságos használatról...3 1.2 A vezető testsúlyának korlátai...4 1.3 A

Részletesebben

KY-400B. Installáció: Bevezető:

KY-400B. Installáció: Bevezető: A monitor villog és hangjelzést ad, hogy felhívja a figyelmét arra, ha a gumiabroncsokban csökken a nyomás vagy túl magas a hőmérséklet vagy, ha defektes a gumi. Hangjelzést illetve villogást tapasztal

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 700207G V3/0714 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati útmutatóval

Részletesebben

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN 6 o VÉSZVILLOGÓ 183 o HA A MOTOR TÚLMELEGEDET 183 o AZ AUTOMATA SEBESSÉGVÁLTÓ o TÚLMELEGEDÉSE 184 o A GÉPKOCSI MEGEMELÉSE ÉS A KEREKEK CSERÉJE 184 o Az emelõ helye 184 o Pótkerék

Részletesebben

Használati utasítás. Kombi Plusz Kft.

Használati utasítás. Kombi Plusz Kft. Használati utasítás 1 Tisztelt Vásárló! Gratulálunk az új VarioCooking Center MULTIFICIENCY készülékéhez. Az azonnal érthető vizuális üzemeltetési koncepciónak köszönhetően nagyon gyorsan kiemelkedő főzési

Részletesebben

Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások

Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások HU Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások Elektromos pirolitikus sütő Elektromos pirolitikus sütő Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük vásárlását. Bízunk benne, hogy hamarosan megbízhatónak fogja

Részletesebben

VIESMANN. Üzemeltetési utasítás VITODENS VITOPEND VITOLADENS. akészüléküzemeltetője számára

VIESMANN. Üzemeltetési utasítás VITODENS VITOPEND VITOLADENS. akészüléküzemeltetője számára Üzemeltetési utasítás akészüléküzemeltetője számára VIESMANN Fűtőkészülék Vitotronic 200 szabályozóval időjárás függvényében vezérelt üzemmódhoz VITODENS VITOPEND VITOLADENS 4/2007 Kérjük, őrizze meg!

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike

Részletesebben

Használati útmutató. Split Légkondícionáló. Köszönjük, hogy termékünket választotta!

Használati útmutató. Split Légkondícionáló. Köszönjük, hogy termékünket választotta! Használati útmutató Split Légkondícionáló Köszönjük, hogy termékünket választotta! A megfelelő használat érdekében, kérjük figyelmesen olvassa el és tartsa meg ezt az útmutatót! Tartalom Használati utasítások-

Részletesebben

MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU KÖSZÖNJÜK, HOGY A WHIRLPOOL TERMÉKÉT VÁLASZTOTTA. Ahhoz, hogy teljesebb támogatásban részesüljön, kérjük, regisztrálja készülékét: www.whirlpool.eu/register A készülék

Részletesebben

Kezelési útmutató R 1200 GS Adventure

Kezelési útmutató R 1200 GS Adventure BMW Motorrad A vezetés élménye Kezelési útmutató R 1200 GS Adventure Jármű/kereskedő adatai Gépjármű adatai Kereskedő adatai Modell Kapcsolattartó a szervizben Jármű azonosítószáma Úr/Úrhölgy Színkód Telefonszám

Részletesebben

A PROGRAMOK FUTTATÁSA

A PROGRAMOK FUTTATÁSA A PROGRAMOK FUTTATÁSA További tudnivalókért tekintse meg a Használati útmutató című dokumentumot. Osztályozza a ruhaneműt a kezelési szimbólumok szerint. Nem szárítható gépben! Alacsony hőmérsékleten szárítható

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV R410A Split sorozat MODELL FTXV25AV1B FTXV35AV1B FTXV50AV1B FTXV60AV1B RXV25AV1B RXV35AV1B RXV50AV1B RXV60AV1B ATXV25AV1B ATXV35AV1B ATXV50AV1B ATXV60AV1B ARXV25AV1B ARXV35AV1B ARXV50AV1B

Részletesebben

HV-Note kézi videónagyító

HV-Note kézi videónagyító HV-Note kézi videónagyító Használati útmutató Alko-Soft Szolgáltató Bt.Web: https://www.alkosoft.hue-mail: info@alkosoft.hutel: +36(30)499-34-77 Tartalomjegyzék ELŐSZÓ...3 I. A KÉSZÜLÉK KEZELŐSZERVEI,

Részletesebben

Üzemeltetési és karbantartási utasítás Az ALLISON T310R-T325R-T350R-T375R sorozatú automata váltókhoz

Üzemeltetési és karbantartási utasítás Az ALLISON T310R-T325R-T350R-T375R sorozatú automata váltókhoz Üzemeltetési és karbantartási utasítás Az ALLISON T310R-T325R-T350R-T375R sorozatú automata váltókhoz Nyomógombos sebesség választó egység Numerikus kijelző Hátrameneti fokozat Semleges fokozat 0 Automatikus

Részletesebben

Q2041 típusú kapcsolóóra kezelési útmutatója

Q2041 típusú kapcsolóóra kezelési útmutatója Q2041 típusú kapcsolóóra kezelési útmutatója TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 1.1 A PROGRAMÓRA RÖVID ISMERTETÉSE... 3 1.2 A BLOKK... 3 1.3 A KEZELŐGOMBOK ISMERTETÉSE... 4 2. AZ ÓRA PROGRAMOZÁSA... 5 2.1

Részletesebben

STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS

STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS A VEZÉRLŐEGYSÉG TETEJE Akkumulátor töltő kapcsolat kivezetés. 24 V motor kivezetés. Kiegészítő külső áramforrás kimenet. Villogó kimenet (15 W max., 12 V AC) ; a villogást

Részletesebben

PTM1000 PTM1001 PTM1002 PTM1200

PTM1000 PTM1001 PTM1002 PTM1200 Használati utasítás PTM1000 PTM1001 PTM1002 PTM1200 Kerülje a szíjak mozgása által okozható sérüléseket: ne indítsa el a gépet felszerelt védőrész nélkül. Tartózkodjon távol a szíjaktól. BEMUTATÁS 1 HU

Részletesebben

(lásd az opciók leírását jobbra)

(lásd az opciók leírását jobbra) Gyors útmutató PROGRAMVÁLASZTÓ GOMB Nyomja meg többször egymás után a P gombot, amíg meg nem jelenik a kívánt program száma a kijelzőn (P1... Px) lásd a lenti Programtáblázatot. Programok START/FOLYTATÁS

Részletesebben

1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4

1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 TÁRGYMUTATÓ 1. fejezet 1: ÜZEMBE HELYEZÉS...4 1.1. EGYETLEN KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.2. KÉT KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE...4 1.3. AJTÓK BEÁLLÍTÁSA (ha lehetséges)...4 1. fejezet 2: FUNKCIÓK...5 2.1.

Részletesebben

FILCOM. Visszamosatást vezérlő egység

FILCOM. Visszamosatást vezérlő egység FILCOM Visszamosatást vezérlő egység Tartalom 1.0 Bevezetés...2 2.0 Műszaki jellemzők...2 3.0 Kijelző panel...2 3.1 LED...3 3.2 Kijelző...3 4.0 A vezérlő egység hardver konfigurálása...3 4.1 Váltóáramú

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT KÖRNYEZETVÉDELMI TANÁCSOK

A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT KÖRNYEZETVÉDELMI TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT KÖRNYEZETVÉDELMI TANÁCSOK ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK ÉS JAVASLATOK ÜZEMBE HELYEZÉS A KÉSZÜLÉK ÜZEMELTETÉSE RENDSZERES KARBANTARTÁS ÉS TISZTÍTÁS HIBAELHÁRÍTÁSI

Részletesebben

Kondenzációs kompakt hőközpont Condens 5000 FM. Kezelési útmutató a felhasználó számára ZBS 22/210-3 SOE 6 720 816 621 (2015/04) HU

Kondenzációs kompakt hőközpont Condens 5000 FM. Kezelési útmutató a felhasználó számára ZBS 22/210-3 SOE 6 720 816 621 (2015/04) HU 70 9 305-00.O Kondenzációs kompakt hőközpont Condens 5000 FM ZBS /0-3 SOE Kezelési útmutató a felhasználó számára 70 8 (05/04) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken találja,

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken találja, Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

T12 *9009931* (Akkumulátor) Vezetőüléses súrológép Magyar HU Felhasználói kézikönyv

T12 *9009931* (Akkumulátor) Vezetőüléses súrológép Magyar HU Felhasználói kézikönyv T12 (Akkumulátor) Vezetőüléses súrológép Magyar HU Felhasználói kézikönyv The Safe Scrubbing Alternative TennantTrue Parts IRIS a Tennant Technology A legújabb használati útmutató megtekintéséhez, nyomtatásához

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ELEKTROMOS HAJTÁSÚ SZOBAI KEREKESSZÉK Figyelem Kérjük, az eszköz átvétele előtt győződjön meg arról, hogy: - A jótállási jegy és annak minden szelvénye a kiszolgáló által

Részletesebben

SZERVIZELÉSI ÚTMUTATÓ

SZERVIZELÉSI ÚTMUTATÓ CODE PERFECT C60 típusú ugrókódos, motorblokkolás funkciójával rendelkező autóriasztó-berendezés, GSM-modullal, amelynek feladata hangüzenetek formájában telefonon keresztül tájékoztatni a tulajdonost

Részletesebben

Kezelési és szervizutasítás

Kezelési és szervizutasítás Kezelési és szervizutasítás Báziscontroller Logamatic BC10 Kezelők és szakemberek számára Kezelés és szervizmunkák előtt olvassa el figyelmesen. 6 720 641 085-06/2009 HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

www.philips.com/welcome oldalon.

www.philips.com/welcome oldalon. Regisztrálja a termékét és kérjen támogatást a www.philips.com/welcome oldalon. 15 Magyar Type HD8743 / HD8745 / HD8747 HASZNÁLATI UTASÍTÁS 15 HU A GÉP HASZNÁLATA ELŐTT ALAPOSAN OLVASSA EL EZT A HASZNÁLATI

Részletesebben

Felszereltség. Motor Benzinmotor Dízelmotor. futómű. felszereltség S S S S S S S S S S. s S S S S S S S S S S S S

Felszereltség. Motor Benzinmotor Dízelmotor. futómű. felszereltség S S S S S S S S S S. s S S S S S S S S S S S S futómű Abroncsok és keréktárcsák 205/60R16 + acél keréktárcsa teljes méretű dísztárcsá val S S 205/50R17 + könnyűfém keréktárcsa S S S S S S S S Defektjavító készlet S S S S S S S S S S felszereltség Kerékív

Részletesebben

AVEO ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV

AVEO ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV AVEO ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV CSAK EURO DIESEL EN 590!* Az Ön gépkocsijának dízelmotorját az autóipari kutatások legújabb eredményei alapján fejlesztették ki, így magas műszaki színvonalat és kifinomult technológiát

Részletesebben

ecotec pro Kezelési utasítás Kezelési utasítás Az üzemeltető számára Gázüzemű, fali kondenzációs készülék Kiadó/gyártó Vaillant GmbH

ecotec pro Kezelési utasítás Kezelési utasítás Az üzemeltető számára Gázüzemű, fali kondenzációs készülék Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Kezelési utasítás Az üzemeltető számára Kezelési utasítás ecotec pro Gázüzemű, fali kondenzációs készülék HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax

Részletesebben

JBY 93. Bébitelefon Használati útmutató. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.

JBY 93. Bébitelefon Használati útmutató. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer. JBY 93 H Bébitelefon Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.de Tartalom 1 A készülék ismertetése.. 139 2 Jelmagyarázat... 139 3 Rendeltetésszerű

Részletesebben

ecocompact CZ; HU; TR

ecocompact CZ; HU; TR ecocompact CZ; HU; TR Üzemeltetők számára Kezelési útmutató ecocompact Kompakt kondenzációs gázkészülék HU Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai Javasolt tartozékok Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz...

Részletesebben

AVEO ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV

AVEO ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV AVEO ÜZEMELTETŐI KÉZIKÖNYV ELŐSZÓ Ez a kézikönyv megismerteti Önt új személygépkocsijának kezelésével és karbantartásával, és fontos biztonsági tudnivalókkal is szolgál. Kérjük, figyelmesen olvassa el

Részletesebben

Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások

Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások HU Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások Elektromos sütő Elektromos sütő Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük vásárlását. Bízunk benne, hogy hamarosan megbízhatónak fogja találni termékeinket.

Részletesebben

SALUS 091FL PROGRAMOZHATÓ HŐMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÓ EGYHETES PROGRAMMAL, 0,2 C HŐMÉRSÉKLET-ÉRZÉKENYSÉGGEL

SALUS 091FL PROGRAMOZHATÓ HŐMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÓ EGYHETES PROGRAMMAL, 0,2 C HŐMÉRSÉKLET-ÉRZÉKENYSÉGGEL SALUS 091FL PROGRAMOZHATÓ HŐMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÓ EGYHETES PROGRAMMAL, 0,2 C HŐMÉRSÉKLET-ÉRZÉKENYSÉGGEL Az Ön új termosztátja hosszú évekig fogja szolgálni családját, segítségével jelentősen csökkenthetik

Részletesebben

MG 300 HD-XL H Shiatsu ülésrátét Használati útmutató

MG 300 HD-XL H Shiatsu ülésrátét Használati útmutató MG 300 HD-XL H H Shiatsu ülésrátét Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.com Mail: kd@beurer.de Magyar

Részletesebben

CARDIN PRG811 Kétmotoros és egymotoros vezérloelektronikák garázs-, toló- és 1-2 szárnyas kapukhoz

CARDIN PRG811 Kétmotoros és egymotoros vezérloelektronikák garázs-, toló- és 1-2 szárnyas kapukhoz CARDIN PRG811-1. oldal, összesen: 8 - CARDIN PRG811 Kétmotoros és egymotoros vezérloelektronikák garázs-, toló- és 1-2 szárnyas kapukhoz MUSZAKI ADATOK Energiaellátás Vac 220/230 Frekvencia Hz 50/60 Rákötheto

Részletesebben

Aventa eco. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a jármüben tartani!

Aventa eco. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a jármüben tartani! Aventa eco Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a jármüben tartani! Aventa eco Tartalom jegyzék Alkalmazott jelölések... 3 Biztonsági utasítások... 3 Klímaberendezések használatára vonatkozó

Részletesebben

POW6451 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (FIG. A)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW6451 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (FIG. A)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (FIG. A)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

ELSZÍVÓ KÜRTŐS - Használati utasítás

ELSZÍVÓ KÜRTŐS - Használati utasítás ELSZÍVÓ KÜRTŐS - Használati utasítás Fig.4-3 - Fig.5 MAGYAR ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Kérjük, figyelmesen olvassa el útmutatónkat, mert fontos tudnivalókat tartalmaz a készülék felszerelésére, használatára

Részletesebben

Mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató

Mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató Mellkasi kompressziós rendszer Használati útmutató HU www.lucas-cpr.com a JOLIFE terméke LUCAS TM mellkasi kompressziós rendszer használati útmutató 100666-00 E, érvényesség kezdete: COJ2236, 2009 JOLIFE

Részletesebben

OPEL INSIGNIA Infotainment kézikönyv

OPEL INSIGNIA Infotainment kézikönyv OPEL INSIGNIA Infotainment kézikönyv Tartalom Touch R700 / Navi 900... 5 R300 Color / R400 Color... 111 Touch R700 / Navi 900 Bevezetés... 6 Alapvető műveletek... 15 Rádió... 48 CD lejátszó... 54 Külső

Részletesebben

Ultrahangos Párásító Készülék GYVH21 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos Párásító Készülék GYVH21 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos Párásító Készülék GYVH21 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Általános leírás Otthonunk megfelelő páratartalmának biztosítása egészségünk

Részletesebben

A GÉP MŰKÖDÉSE. A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók.

A GÉP MŰKÖDÉSE. A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók. A GÉP MŰKÖDÉSE A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók. Osztályozza a ruhaneműt a kezelési szimbólumok szerint.

Részletesebben

A GÉP MŰKÖDÉSE. A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók.

A GÉP MŰKÖDÉSE. A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók. A GÉP MŰKÖDÉSE A hibaelhárítási és szervizelési tudnivalókat is tartalmazó további információk a használati útmutató egyes fejezeteiben találhatók. Osztályozza a ruhaneműt a kezelési szimbólumok szerint.

Részletesebben

567000-18 H. Fordítás az eredeti kezelési utasítás alapjan készült DW078

567000-18 H. Fordítás az eredeti kezelési utasítás alapjan készült DW078 567000-18 H Fordítás az eredeti kezelési utasítás alapjan készült DW078 1. ábra d c a m j i b k l e f g h 2. ábra r n o c q n o p a 2 3. ábra t s 4. ábra y v x u w z 3 5. ábra A B L 6. ábra AA BB L 4 FORGÓLÉZER

Részletesebben

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT TOLÓKAPU NYITÓ SZETT OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT KIT PL1000 TOLÓKAPU NYITÓ SZETT A PL1000 elektro-mechanikus tolókapu nyitó szettet otthoni felhasználásra tervezték. A hajtómotor ízléses megjelenésű

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 200270 V1/0413 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása A használati útmutató mindig legyen kéz alatt! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk... 210

Részletesebben