Dr. Juhász János, tudományos fımunkatárs

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Juhász János, tudományos fımunkatárs email: juhasz.janos@kti.hu"

Átírás

1 A közúti közlekedık ismereteinek, közlekedési szokásainak felmérése Dr. Juhász János, tudományos fımunkatárs A KTI Közlekedésbiztonsági Tagozata az elmúlt években számos kulturális, gasztronómiai és szórakoztató rendezvényen vett részt, amelynek célja volt egyrészt a Tagozat munkájának, eredményeinek bemutatása, a közlekedéstudományi ismeretek széles körő terjesztése a közúti közlekedésbiztonság javítása érdekében, másrészt a válaszadók tájékozottságának, közlekedési magatartásának megismerése kérdıíves adatgyőjtésekkel. 1. Az ittas jármővezetéssel kapcsolatos kérdıíves adatgyőjtés tapasztalatai Az alkoholos befolyásoltság következtében okozott közúti közlekedési baleseteknek az összes közúti balesethez viszonyított aránya az elmúlt években meghaladta a 12%-ot (forrás: KSH). Tehát az ittas vezetés visszaszorítása jelentıs mértékben csökkentheti a közúti balesetek áldozatainak számát. A kérdıíves felmérés célja volt a közlekedık ismereteinek (tévhiteknek) és szokásainak megismerése az alkoholfogyasztással és a jármővezetéssel kapcsolatosan. 1.1 A kérdıívet kitöltık jellemzıi Az etyeki pincefesztivál látogatói között végzett adatgyőjtésnél a kérdıívet kitöltık kiválasztása nem véletlenszerően történt, hanem a KTI sátrához látogató fesztivál résztvevık önkéntes jelentkezés alapján válaszoltak a kérdésekre. A kérdıívet összesen 457-en töltötték ki, ebbıl 54% férfi és 46% nı. A legtöbben a év közötti korosztályba tartoznak, ez a megkérdezettek 40%-a, a év közöttiek részaránya 26%, a év közöttiek és az 50 év felettiek részaránya 15-16% (1. ábra) Férfi Nı fı év alatt év év év 50 év felett 1. ábra: A kérdıívet kitöltık megoszlása nem és életkor szerint Az életkorral összefüggı, de a vizsgálat szempontjából különösen lényeges a megkérdezettek jármővezetési gyakorlata. A kérdıívet kitöltık 40%-a év között vezetési gyakorlattal rendelkezik. Emellett még jelentıs, 29%-os a 10 évnél kevesebb jármővezetıi gyakorlattal rendelkezık aránya (2. ábra).

2 21-30 év 14% 30 évnél több 7% Nincs jogosítványa 10% 10 évnél kevesebb 29% év 40% 2. ábra: A kérdıívet kitöltık megoszlása a jármővezetési gyakorlat ideje szerint A kérdıívet kitöltık lakhely szerinti megoszlása a közlekedési eszköz megválasztására és az alkoholos állapotban történı jármővezetésre vonatkozó válaszok értékelésénél fontos információ. A válaszadók több mint fele Budapest lakhelyő és közel egyenlı arányban, 14-16%-ban falusi, kisvárosi illetve nagyvárosi (3. ábra). Kisváros 16% Nagyváros 14% Falu 16% Budapest 54% 3. ábra: A kérdıívet kitöltık lakhely szerinti megoszlása 1.2 Alkoholos állapotban történı közlekedés Egyrészt azt kívántuk felmérni, hogy a jogosítvánnyal rendelkezı kitöltık milyen arányban vállalkoznak a különbözı közlekedési eszközökkel alkoholos befolyásoltságban részt venni a közlekedésben, másrészt a kitöltık milyen aránya közlekedne utasként alkoholos állapotban lévı jármővezetı mellett Ittas állapotban történı jármővezetés A kitöltött kérdıívek alapján megállapítható, hogy a jogosítvánnyal rendelkezık nagy többsége, átlagosan 76%-a, alkoholos befolyásoltságban nem venne részt a közlekedésben (4. ábra). Nemenként részletezve, a nık 82%-a, a férfiak 70%-a, amely egyrészt a nık megfontoltságából adódik, másrészt a nık között kisebb arányú a robogó és a kerékpár használata.

3 Azonban ki kell emelni, hogy a jogosítvánnyal rendelkezı válaszadó férfiak 13%-a, a nık 8%-a alkoholos befolyásoltság esetén is vezetne személygépjármővet. Ez az arány nagyon magas. A kérdıívet kitöltık 14%-a gondolja úgy, hogy a személygépkocsi vezetésénél kevésbé veszélyes a robogóval vagy kerékpárral történı közlekedés alkoholos befolyásoltság alatt. "Részt venne-e a közúti forgalomban 1 korsó sör elfogyasztása után?" 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Férfi Nı Igen Esetleg robogóval Esetleg kerékpárral Nem 4. ábra: Ittas állapotban történı jármővezetés Életkor szerint részletezve az alkoholos befolyásoltság alatt történı személygépjármő vezetést, azt tapasztaltuk, hogy a válaszadók létszámát figyelembe véve, az 50 év felettiek 13%-a vezetne személygépjármővet. A legkisebb arány (5%) a 21 év alatti jármővezetıknél adódott. A 30 évnél hosszabb jármővezetıi gyakorlat esetén az alkoholos befolyásoltság alatt történı személygépjármő vezetés hajlandósága 23%-os, rendkívül magas arányú, amely alapján következtethetı, hogy a hosszabb gyakorlattal rendelkezı jármővezetık azt feltételezik, hogy a rutinjuk kompenzálhatja az ittasság negatív hatásait Ittas jármővezetı mellett utasként közlekedés A kérdıívet kitöltık több mint egytizede (11%) közlekedne utasként alkoholos befolyásoltságú jármővezetı mellett. A kockázatot vállalók életkor szerinti megoszlásánál az tapasztalható, hogy a legnagyobb arányt (13%) a év közöttiek mutatják (5. ábra). A legkisebbet (5%) pedig az 50 év felettiek. Ez utóbbi meglepı a tekintetben, hogy ez a korosztály vállalkozik a legnagyobb, 13%-os arányban az alkoholos befolyásoltság esetén is a jármővezetésre, míg a év közötti korosztály esetén ez az arány 8%-os, tehát ellentétesen alakul. Összességében az alkoholos befolyásoltságú jármővezetık mindössze fele (52%) közlekedne utasként is ittas jármővezetı mellett.

4 "Beülne-e olyan gépkocsivezetı mellé utasnak, akirıl tudja, hogy fogyasztott alkoholt?" 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% 21 év alatt év év év 50 év felett 5. ábra: Alkoholos befolyásoltságú jármővezetı mellett utasként közlekedık aránya korcsoportonként A gépjármővezetı képzésen a kérdıívet kitöltı jármővezetık kevesebb, mint fele, mindössze 43%-a szerint hangsúlyozták megfelelıen az ittasság káros hatásait a jármővezetésre, a válaszadók ugyanilyen aránya szerint erre nem tértek ki kielégítıen a képzés során. A kérdıívet kitöltı jármővezetık közül azok, akik beülnének ittas jármővezetı mellé, annak ellenére teszik, hogy többségük megfelelınek értékelte a jármővezetı képzés során az ittas vezetés káros hatásainak ismertetését. 1.3 A tapasztalatok összefoglalása A jármővezetésre történı hajlandóság alkoholos befolyásoltság alatt nagyon magas arányú, átlagosan 10%. A 30 év feletti jármővezetıi gyakorlattal rendelkezık kiugróan magas aránya, 23%-a hajlamos alkoholos befolyásoltság alatt is személygépjármővet vezetni. A jármővezetık sokkal jobban bíznak saját képességeikben, mint másokéban. Az alkoholos állapotban jármővezetésre vállalkozók mindössze 52%-a közlekedne utasként alkoholos befolyásoltságú jármővezetı mellett. A válaszadók közele fele véleménye szerint nem tértek ki kielégítıen a képzés során az ittas vezetés hatásaira. 2. A jármővezetés közbeni mobiltelefonálással kapcsolatos kérdıíves adatgyőjtés tapasztalatai A KTI Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozata és a KTE Közlekedésbiztonsági Állandó Bizottsága közös kérdıíves adatgyőjtés végzett a soproni VOLT fesztivál résztvevıi között azzal a céllal, hogy információt győjtsenek, elsısorban a fiatal, csak néhány éves jármővezetıi gyakorlattal rendelkezı korosztály mobiltelefonálási szokásairól. 2.1 A kérdıívet kitöltık jellemzıi A kérdıívet több mint ezer fesztivál-látogató töltötte ki, akik között közel fele-fele arányban voltak nık és férfiak. A év közötti korcsoportba tartozik a válaszadók fele, továbbá az összes válaszadó több mint kétharmada 30 évesnél nem idısebb (6. ábra).

5 31-40 év 14% év 3% 50 év felett 1% 20 év alatt 32% év 50% 6. ábra: A válaszadók korcsoport szerinti megoszlása A kérdıívet kitöltık között a legnagyobb, több mint egyharmad (37%) arányban a 2 évnél nem régebben jogosítvánnyal rendelkezık szerepelnek. A 2-5 éves jogosítvánnyal rendelkezik a válaszadók egynegyede, 5-10 éves, illetve több mint 10 éves jogosítvánnyal pedig közel egyötöde. A kérdıívet kitöltık több mint fele (57%) rendszeresen, hetente több alkalommal vezet. A havonta csak néhányszor vezetık aránya is számottevı (31%) (7. ábra). minden nap 29% havonta néhányszor 31% hetente többször 28% csak hétvégén 12% 7. ábra: A válaszadók megoszlása a jármővezetés gyakorisága szerint 2.2 A jármővezetés közbeni mobiltelefonálás gyakorisága A mobiltelefon használat gyakoriságára adott válaszok - a jármővezetık saját bevallása alapján - alátámasztják a korábbi megfigyelési adatokat: a kérdıívet kitöltık több mint egytizede (11%) rendszeresen telefonál vezetés közben. Mindössze a jármővezetık harmada (32%) állítja, hogy sohasem használja a mobiltelefonját vezetés közben (8. ábra).

6 gyakran 8% nagyon gyakran 3% sohasem 32% ritkán 29% ha hívnak, felveszem 28% 8. ábra: A válaszadók vezetés közbeni mobiltelefon használatának gyakorisága Nemek szerint értékelve a válaszokat megfigyelhetı, hogy a nagyon gyakran (68%) illetve gyakran (73%) telefonálók között a férfiak nagy többségben vannak a nıkkel szemben. Korcsoport szerint vizsgálva a vezetés közbeni mobiltelefon használatot az tapasztalható, hogy leggyakrabban a év közöttiek telefonálnak, a gyakran telefonálók között háromszor nagyobb arányban (18%), mint a 20 év alattiak (6%). A sohasem telefonálók között pedig a 20 év alattiak aránya (38%) a legnagyobb. A vezetés közbeni mobiltelefon használat gyakoribb az 5 évnél régebbi jogosítvánnyal rendelkezık között, a gyakran mobiltelefonálók kétharmadát teszik ki. A jármővezetés közben mobiltelefonálók több mint fele (59%) nem használ kihangosítót vagy headset-et és mindössze a válaszadók negyede (26%) állította, hogy nem kézben tartott telefonnal vezet, hanem a beszélgetések során kihangosítót vagy headset-et alkalmaz. A jármővezetés közben történı mobiltelefonálás veszélyeit felülmúlja az sms üzenetküldés, hiszen ebben az esetben a figyelemnek is koncentrálódnia kell a készülékre. A válaszadók négyötöde (81%) egyáltalán nem szokott üzenetet küldeni vezetés közben és mindössze 3% azok aránya, akik gyakran használják a mobiltelefonnak ezt a szolgáltatását (15. ábra). 2.3 A jármővezetés közbeni mobiltelefonálás fı indokai A jármővezetés közbeni mobiltelefonálás leggyakoribb indoka a válaszadók körében a munkavégzéssel kapcsolatos beszélgetések (41%) lebonyolítása (9. ábra). Emellett sokan itt is jelezték, hogy csak a hívásokat fogadják, beszélgetéseket nem kezdeményeznek. Az egyéb kategóriát megjelöltek indoka kimagasló arányban a fontos hívás esetén vagy sürgıs esetben szerepelt, de többen megjelölték az uticél pontosítás illetve a helyzetjelentés magyarázatot. A mobiltelefon használat okai között feltétlenül szerepel, hogy a közúti forgalom rendszeres torlódásai miatt sokan töltik a munkaidejük jelentıs részét a jármőben.

7 26% 41% 16% 2% 15% a munkám megköveteli, hogy folyamatosan elérhetı legyek vezetés közben van idım az ismerıseimmel beszélgetni napközben így tudom felügyelni a gyerekeimet unatkozom a dugókban várakozásnál, megpróbálom hasznosítani az utazással töltött idıt egyéb 9. ábra: A vezetés közbeni mobiltelefonálás fı indokai A vezetés közbeni mobiltelefonálás indokaként a munkavégzéssel kapcsolatos elérhetıséget megjelölteknél az tapasztalható, hogy az életkorral együtt növekszik a folyamatos kapcsolattartás szükségessége. Míg a 20 év alattiaknál ez az arány 31%, addig a év közötti válaszadók esetén ennek duplája (61%), az 50 év felettieknél pedig 75%. Az ismerısökkel történı beszélgetést és az unatkozás indokot megjelölteknél viszont a fiatalabbak aránya meghaladja az idısebbekét, azonban az eltérés mindössze néhány százalék. A vezetés közbeni mobiltelefonálás indokaira adott válaszok alapján a nemek között nincs kimutatható eltérés. 2.4 A jármővezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyességének megítélése A válaszadók egynegyede (25%) szerint a vezetés közbeni mobiltelefon használat nagyon veszélyes, további közel egyharmadnyi (31%) szerint veszélyes (10. ábra). Tehát összességében több mint a válaszadók fele (56%) elismerte a vezetık mobiltelefonálásának baleseti kockázatát. Egy részük mégis használja. A kihangosító vagy headset használatával történı telefonálást a kérdıívet kitöltık több mint egynegyede (27%) nem tartja veszélyesnek, amibıl arra lehet következtetni, hogy nem ismerik a mobiltelefon használat hatásait a jármővezetésre. Mindössze a válaszadók 2%-a szerint egyáltalán nem veszélyes a vezetés közbeni mobiltelefon használat és 15%-a szerint csak kicsit veszélyes.

8 nagyon veszélyes 25% egyáltalán nem veszélyes 2% kihangosítót/ headset-et használva nem veszélyes 27% veszélyes 31% kicsit veszélyes 15% 10. ábra: A jármővezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyességének megítélése A vezetés közbeni mobiltelefon használat veszélyességének megítélését korcsoport szerinti bontásban vizsgálva az tapasztalható, hogy az életkorral együtt növekszik azok aránya, akik nagyon veszélyesnek tartják a jármővezetık menet közben történı mobiltelefon használatát. A mobiltelefonálás veszélytelenségének a feltételezése vagy a kihangosító vagy headset használatával történı telefonálás veszélytelenségének a megjelölése elsısorban a 20 év alattiakra jellemzı. Nemek szerint vizsgálva a válaszokat az tapasztalható, hogy a férfiak kevésbé tartják veszélyesnek a jármővezetés közbeni mobiltelefon használatot. A nık 61%-a szerint veszélyes vagy nagyon veszélyes, a férfiaknál ez az arány 53%. A kihangosítóval vagy headset-tel telefonálás veszélytelenségét megjelölık között közel egyforma arányban vannak a férfiak és a nık. A jármővezetés közbeni mobiltelefon használat veszélyességének megítélése nem függ kimutathatóan attól, hogy a válaszadó milyen gyakorisággal vezet. 2.5 A tapasztalatok összefoglalása A kérdıívet kitöltı jármővezetık mindössze egyharmada nem használ mobiltelefont vezetés közben és további 28% nem kezdeményez, de fogadja a hívást menet közben. A válaszadók több mint egyharmada szokott vezetés közben telefonálni. A minden nap illetve hetente többször jármővet vezetık és a gyakran illetve nagyon gyakran telefonálók jelentik legnagyobb baleseti kockázatot. Együttesen a válaszadók közel 10%-a rendszeresen használja jármővezetés közben a mobiltelefont. A mobiltelefonálók több mint egyharmada nem ismeri el, vagy figyelmen kívül hagyja a beszélgetés miatt létrejövı megnövekedett baleseti kockázatot. A nagyon gyakran telefonálók több mint fele (61%) annak ellenére teszi, hogy tisztában van azzal, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon használat veszélyes, nagy baleseti kockázattal jár. A jármővezetés közben kézben tartott mobiltelefonnal történı telefonálás Magyarországon nem engedélyezett, ennek ellenére válaszadó jármővezetık 40%-a sosem használ kihangosítót vagy headset-et a beszélgetésekhez. Valószínősíthetı, hogy a jármővezetık érzékelik az sms küldés fokozott baleseti kockázatát, de bizonyos helyzetben a válaszadók egyötöd része, esetenként mégis vállalja ezt a kockázatot.

9 A vezetés közbeni telefonálás indokaként a legnagyobb arányban (41%) a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységeket jelölték meg. A telefonhívások indokainál a nemek között nem mutatható ki lényeges eltérés. 3. A biztonsági öv használatával illetve mellızésével kapcsolatos kérdıíves adatgyőjtés tapasztalatai Nemzetközi összehasonlítás alapján megállapítható, hogy a biztonsági öv használatának aránya Magyarországon elmarad nemcsak a gazdaságilag fejlettebb európai országok adatától, hanem például Csehországétól is. A 2009-ben végzett megfigyeléses adatgyőjtés alapján a gépkocsiban elöl utazók átlagosan 21%-a nem használta a biztonsági övet. A biztonsági öv használatának mellızése különösen Budapest Belvárosában a férfiaknál jelentıs. Az elöl utazó férfiak több mint egynegyede nem kapcsolta be az övet. A KTI és a GRSP Magyarország Egyesület, a Pest Megyei Rendır-fıkapitányság munkatársainak segítségével kérdıíves adatfelvételt végzett a jármővezetık és az utasok biztonsági öv használatával és mellızésének indokaival kapcsolatosan. 3.1 A válaszadók jellemzıi Az adatgyőjtés Pest megyében, Budapesthez közeli, nagy forgalmú helyeken történt. A kérdıívek 908 jármő összesen 1270 jármővezetıjének és utasainak válaszait tartalmazzák. A gépjármővek több mint kétharmadában a jármővezetı egyedül utazott, tehát a kérdıívek kevesebb, mint egyharmadában voltak olyan elöl utazó utasok, akik válaszai megjelennek az elöl utazók válaszainál. A nemek rögzítése csak az elöl utazók esetén történt, külön-külön a jármővezetıre és az utasra vonatkozóan, a hátul utazók nemérıl nincsenek adatok. A jármővezetık 80%-a férfi, az utasok 58%-a nı volt. Elsı utasok 21% Hátsó utasok 7% Jármővezetık 72% 11. ábra: A válaszadók megoszlása a gépjármőben elfoglalt helyük szerint A jármővezetık közül a legtöbben, a válaszadók közel egyharmada (32%) a éves korcsoportba tartozott. Jelentısnek tekinthetı a éves korcsoport aránya, amely a megkérdezett jármővezetık egynegyede (25%), valamint az éves korcsoport, amely a jármővezetık több mint egyötöde (22%).

10 3.2 A biztonsági öv használata A megállított gépjármőveknél a jármővezetık 78%-a, az elöl utazó utasok 85%-a rendeltetésszerően használta a biztonsági övet, ezzel szemben a hátsó ülésen utazók mindössze fele (51%) kapcsolta be a biztonsági övet (12. ábra). 100% 80% 60% 40% 20% 0% Jármővezetı Elsı utas Hátsó utas Használt Nem használt 12. ábra: A gépkocsiban utazó, biztonsági övet használók aránya Az egyedül utazó jármővezetık esetében a jármővezetık 76%-a, ezzel szemben az utassal utazó jármővezetık 84%-a használta a biztonsági övet. Tehát a jármővezetıknél az utasok jelenléte növeli a biztonsági öv használatának gyakoriságát. A közlekedésben jármővezetıként a legnagyobb arányban részt vevı éves korcsoport között a legalacsonyabb a biztonsági öv használata. Megfigyelhetı, hogy az életkor növekedésével a biztonsági öv használatának aránya is emelkedik. Ötven év feletti jármővezetık esetében meghaladja a 80%-ot. 3.3 A biztonsági övet használók indokai A biztonsági öv használatának indokait összesítve az tapasztalható, hogy az elıre megadott négy válaszlehetıség közül a veszélyek ismerete (61%) és a szabályok betartása (35%) mellett a másik két válaszlehetıséget csak néhányan jelölték meg (13. ábra). Tisztában vagyok a veszélyekkel 61% Betartom a szabályokat 35% Hirdetést, reklámot láttam 2% Barátaim, családom figyelmeztetett 2% 13. ábra: A biztonsági övet használók indokainak megoszlása az elıre megadott válaszlehetıségek között

11 A megkérdezettek lehetıséget kaptak arra, hogy az elıre megadott válaszokat kiegészíthessék saját indokaikkal (14. ábra). Az értékelhetı válaszok összesítése alapján legtöbben a megszokást (43%) és a gépkocsinak az öv használatára figyelmeztetı csipogását (24%) jelölték meg. Emellett jelentısnek tekinthetı a biztonsági öv hasznosságára vonatkozó tapasztalat (13%), a büntetéstıl való félelem (9%), de a válaszadók 7%-a bevallotta, hogy csak a rendıri jelenlét miatt kötötte be az övet. A válaszadók 4%-a tudja, hogy azoknál a gépjármőveknél, ahol légzsák is van, különösen fontos a biztonsági öv használata. Tapasztalás 13% Büntetés elkerülése 9% Rendıri intézkedés 7% Megszokás 43% Légzsák 4% Figyelmeztetı csipogás 24% 14. ábra: A biztonsági öv használatának egyéb indokai 3.4 A biztonsági övet nem használók indokai A biztonsági öv használatának mellızésére kapott válaszok elsısorban a jármővezetıre, valamint a mellette utazóra voltak értékelhetık. A biztonsági övet nem használók indokai a megadott válaszlehetıségek között a legnagyobb arányban, azok egyharmadánál (33%), az elfelejtettem szerepelt. A gyakoriságban második indok a kényelmetlenség (17%), majd az éppen most indultam (15%), ami az elfelejtésnek lehet szinonimája. A válaszadók több mint egytizede (13%) jelölte meg a biztonsági öv használatának elmulasztásának indokaként, hogy siet. A válaszadók közel egytizede (9%) azt jelölte meg a biztonsági öv használat szándékos mellızésének indokaként, hogy nem érdekli a biztonsági öv nyújtotta biztonság és a hatósági szabályozás. Több válaszadónál szerepelt még, hogy szerinte a biztonsági öv nem nyújt védelmet (3%), valamint fél, kellemetlen érzése van az öv használatakor (3%). Korcsoportonként vizsgálva a válaszokat megállapítható, hogy a évesek esetén a válaszadók közel egyharmada jelölte meg a feledékenységet (32%) és a sietést (32%), több mint egytizede (16%) azt, hogy kényelmetlen az öv használata. A éves korcsoportnál a feledékenység (34%) és a most indult (19%) indokok együttesen a válaszok több mint felénél szerepelt. Ezen kívül jelentısnek mondható a kényelmetlenség (18%) és fıként a közömbösség (13%) aránya. A éves korcsoportnál két kiugróan magas arányt képvisel a feledékenység (30%) és a most indult (21%). Az érdektelenség, a sietés és a kényelmetlenség indokainak aránya a válaszok között 10% körüli. Az éves korcsoport válaszainál a feledékenység (33%) után a második legnagyobb arányt a kényelmetlenség (21%) jelenti. A sietés és a most indultam indokok aránya 10% közeli. A 60 év felettiek esetén a legmagasabb az indokok között a feledékenység (36%) aránya, a sietés, a kényelmetlenség és a most indult válaszok aránya egyaránt 18%.

12 A biztonsági övet nem használóknak is lehetıségük volt a megadott válaszlehetıségeken kívül további indokokat megadni. Az elöl utazók esetében a leggyakoribb indok a kis távolságra történı utazás (29%), emellett jelentısnek tekinthetı a biztonsági öv használatával kapcsolatos rossz tapasztalat (19%), de a hanyagság, a lustaság (13%), a bezártság érzet (13%) is a válaszadók több mint egytizedénél szerepelt. Nem valós indok, de fontos körülmény, hogy az adatgyőjtéskor biztonsági övet nem használók egytizede (10%) csak az autópályán köti be az övet (15. ábra). Egyedül nem használja 3% Hanyagság, lustaság 13% Nem hisz benne 13% Kis távolságra utazik 29% Rossz tapasztalat 19% Csak autópályán használja 10% Bezártságérzet 13% 15. ábra: A biztonsági öv mellızésének egyéb indokainak aránya 3.5 A tapasztalatok összefoglalása A közlekedésben jármővezetıként a legnagyobb arányban részt vevı éves korcsoport között a legalacsonyabb a biztonsági öv használata. A válaszadók közel egytizede azt jelölte meg a biztonsági öv használat mellızésének indokaként, hogy nem érdekli a biztonsági öv nyújtotta biztonság és a hatósági szabályozás. Többen megemlítették, hogy csak lakott területen kívül szokták használni a biztonsági övet, illetve kis távolságra nem szokták bekötni. Tehát nem ismerik, nincsenek meggyızve a biztonsági öv használatának hasznosságáról. A jármővezetıknél az utasok jelenléte növeli a biztonsági öv használatának gyakoriságát.

Dr. Juhász János

Dr. Juhász János KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI SZEMLE LIX(6) pp.7-16 (2009) A járművezetők vezetés közbeni mobiltelefon használatának kérdőíves felmérése a VOLT fesztivál résztvevői között Dr. Juhász János email: juhasz.janos@kti.hu

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TUDATFORMÁLÁS DIREKT MARKETING ESZKÖZÖKKEL A SOPRONI VOLT FESZTIVÁLON

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TUDATFORMÁLÁS DIREKT MARKETING ESZKÖZÖKKEL A SOPRONI VOLT FESZTIVÁLON KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET Közlekedésbiztonsági Állandó Bizottság KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TUDATFORMÁLÁS DIREKT MARKETING ESZKÖZÖKKEL A SOPRONI VOLT FESZTIVÁLON /2009. július 1-4./ Tanulmány Készült: Az

Részletesebben

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei A World Internet Project magyarországi kutatása országos reprezentatív minta segítségével készül.

Részletesebben

A biztonsági öv használatával és mellőzésével kapcsolatos indokok és tévhitek felmérésére végrehajtott kérdőíves adatgyűjtés tapasztalatai

A biztonsági öv használatával és mellőzésével kapcsolatos indokok és tévhitek felmérésére végrehajtott kérdőíves adatgyűjtés tapasztalatai A biztonsági öv használatával és mellőzésével kapcsolatos indokok és tévhitek felmérésére végrehajtott kérdőíves adatgyűjtés tapasztalatai Dr. Juhász János (juhasz.janos@kti.hu) 1. Bevezetés A személygépkocsik

Részletesebben

A motorkerékpárosok jellemzıinek vizsgálata online kérdıíves adatgyőjtéssel

A motorkerékpárosok jellemzıinek vizsgálata online kérdıíves adatgyőjtéssel Dr. Juhász János adjunktus BME Közlekedésüzemi Tanszék Email: jjuhasz@kku.bme.hu A motorkerékpárosok jellemzıinek vizsgálata online kérdıíves adatgyőjtéssel Összefoglalás A halálos kimenetelő közúti közlekedési

Részletesebben

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalati és lakossági lekérdezés Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Dátum: 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 A vállalati, illetve

Részletesebben

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Budapest, 2006. június Bevezetés A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program Iroda 2006. márciusában megbízást adott a Szonda Ipsos Média,- Vélemény-

Részletesebben

Elemzés. A gyalogosátkelıhelyek elé felfestett Nézz körül járdagrafikák észlelése és hatása. Készítette: Gold Communications Kft. 2009.

Elemzés. A gyalogosátkelıhelyek elé felfestett Nézz körül járdagrafikák észlelése és hatása. Készítette: Gold Communications Kft. 2009. Elemzés A gyalogosátkelıhelyek elé felfestett Nézz körül járdagrafikák észlelése és hatása Készítette: Gold Communications Kft. 2009. február Felmérés a GRSP Magyarország Egyesület által felfestett járdagrafikák

Részletesebben

Elemzés. A személygépkocsikban utazók biztonsági öv használata Magyarországon. Készült: 2007. szeptember-október

Elemzés. A személygépkocsikban utazók biztonsági öv használata Magyarországon. Készült: 2007. szeptember-október Elemzés A személygépkocsikban utazók biztonsági öv használata Magyarországon Készült: 2007. szeptember-október Elemzés a személygépkocsikban utazók biztonsági öv használatáról A GRSP Magyarország Egyesület

Részletesebben

A motorkerékpárosok közlekedési jellemzıinek kérdıíves vizsgálata

A motorkerékpárosok közlekedési jellemzıinek kérdıíves vizsgálata Dr. Juhász János adjunktus BME Közlekedésüzemi Tanszék Email: jjuhasz@kku.bme.hu A motorkerékpárosok közlekedési jellemzıinek kérdıíves vizsgálata Összefoglalás A halálos kimenetelő közúti közlekedési

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete. (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése)

A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete. (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése) A Kisteleki Kistérség munkaerı-piaci helyzete (pályakezdı és tartós munkanélküliek helyzetelemzése) 1 Tartalomjegyzék I. Kisteleki Kistérség elhelyezkedése és népessége... 3 A népesség száma és alakulása...

Részletesebben

Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október

Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Elemzési Osztály Fejér megye munkaerıpiacának alakulása 2010. október Készült: Székesfehérvár, 2010. november hó 8000 Székesfehérvár, Sörház tér 1., Postacím:

Részletesebben

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban 2014. június 30. A Magyar Kerékpárosklub legfrissebb,

Részletesebben

Felmérés Biztonsági öves táblák észlelése és hatása Készítette:

Felmérés Biztonsági öves táblák észlelése és hatása Készítette: Felmérés Biztonsági öves táblák észlelése és hatása Készítette: Gold Communications Kft. 2009. február Felmérés A GRSP Magyarország Egyesület által kihelyezett biztonsági öves táblák észlelésének vizsgálata

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETİ... 1 2. A 2007. ÉVI MONITORING VIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI... 1 3. A MONITORING VIZSGÁLAT

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. az éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállót igénybe vevő hajléktalan emberek körében végzett kutatásról. 2008. március

BESZÁMOLÓ. az éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállót igénybe vevő hajléktalan emberek körében végzett kutatásról. 2008. március BESZÁMOLÓ az éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállót igénybe vevő hajléktalan emberek körében végzett kutatásról 2008. március A Hajléktalanokért Közalapítvány megbízásából végzett felmérés keretében

Részletesebben

PEDAGÓGUS Idıpont: március Finanszírozók: OKM és PDSZ Kutatást végezte: TÁRKI-TUDOK Zrt. TÁRKI-TUDOK ZRT.

PEDAGÓGUS Idıpont: március Finanszírozók: OKM és PDSZ Kutatást végezte: TÁRKI-TUDOK Zrt. TÁRKI-TUDOK ZRT. PEDAGÓGUS 2010 Idıpont: 2010. március Finanszírozók: OKM és PDSZ Kutatást végezte: TÁRKI-TUDOK Zrt. A kutatásról Két hetes on-line idımérleg napló (önkitöltéssel): az összes, munkával kapcsolatos tevékenység

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI TÁVOKTATÁSI TAPASZTALATOK FELMÉRÉSÉRE SZOLGÁLÓ KÉRDİÍVEK KIÉRTÉKELÉSE BME IDEGENNYELVI KÖZPONT

A MAGYARORSZÁGI TÁVOKTATÁSI TAPASZTALATOK FELMÉRÉSÉRE SZOLGÁLÓ KÉRDİÍVEK KIÉRTÉKELÉSE BME IDEGENNYELVI KÖZPONT A MAGYARORSZÁGI TÁVOKTATÁSI TAPASZTALATOK FELMÉRÉSÉRE SZOLGÁLÓ KÉRDİÍVEK KIÉRTÉKELÉSE BME IDEGENNYELVI KÖZPONT 1. Bevezetés A LLP-LdV-TOI-28-HU-7 projekt keretében képzési szükségletelemzı felmérést végeztünk.

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETİ... 1 2. A 2007. I. FÉLÉVI MONITORING VIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI... 1 3. A MONITORING

Részletesebben

Nagykovácsi biciklisták NATE kérdıíves felmérés legfontosabb megállapításai

Nagykovácsi biciklisták NATE kérdıíves felmérés legfontosabb megállapításai Nagykovácsi biciklisták NATE kérdıíves felmérés legfontosabb megállapításai Válaszadók A kérdıívet 2009 utolsó két hónapjában 275-en töltötték ki, elektronikusan vagy papíron. A válaszadók túlnyomó többségének

Részletesebben

Kerékpárhasználati adatok

Kerékpárhasználati adatok Kerékpárhasználati adatok Tartalom 1. Mit kellene mérni? 2. Mit mérünk mi? 3. Eredmények 4. Más mérések 5. Hogyan tovább? 1. Mit kellene mérni? a közlekedési módok arányát az infrastruktúra építés hatását

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Készítette: Hoffmanné Takács Szilvia Mátyás Tibor Attila TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETİ... 1 A MONITORING VIZSGÁLAT RÉSZLETES ADATAI TÁMOGATÁSI FORMÁK SZERINT... 1

Részletesebben

2. Nemzetközi kutatási eredmények, tapasztalatok

2. Nemzetközi kutatási eredmények, tapasztalatok A személygépjármő vezetık mobiltelefon használat gyakoriságának vizsgálata Budapesten Dr. Juhász János, Dr. Mándoki Péter A mobiltelefonok használata napjainkban a városi emberek felgyorsult életvitelét

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre

A mintában szereplő határon túl tanuló diákok kulturális háttérre Fényes Hajnalka: A Keresztény és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc diákjai kulturális és anyagi tőkejavakkal való ellátottsága Korábbi kutatásokból ismert, hogy a partiumi régió fiataljai kedvezőbb anyagi

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monori ivóvízminőség javításának műszaki előkészítése (KEOP-7.1.0/11-2011-0026) KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monor Város Önkormányzata 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 78-80. TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉRDŐÍV...

Részletesebben

B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t

B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t Szociális szolgáltatástervezési koncepció 2013. Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 2 II.A szociálpolitika koncepcionális alapjai, településpolitikai, társadalompolitikai

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 KUTATÁSI JELENTÉS CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 2. Kutatás leírása 5 A kutatás háttere 5 A kutatás módszertana 5 A topline jelentés szerkezete,

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek szociális szakosított ellátását

Részletesebben

Budapesti Mozaik 15. Budapest bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, Ország. Budapest. 100 ezer lakosra jutó regisztrált

Budapesti Mozaik 15. Budapest bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, Ország. Budapest. 100 ezer lakosra jutó regisztrált területi V. évfolyam 56. szám 2011. augusztus 19. 2011/56 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 15. bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, 2005 2010 A tartalomból 1 Bevezető 1

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági attitűdök az intelligens közlekedési rendszerek tükrében

Közlekedésbiztonsági attitűdök az intelligens közlekedési rendszerek tükrében Közlekedésbiztonsági attitűdök az intelligens közlekedési rendszerek tükrében KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont Pauer Gábor Intelligens közlekedési rendszerek,

Részletesebben

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január KutatóCentrum 102 Budapest, Margit krt. /b Tel.:+ (1) 09. Fax: + (1) 09. A felmérésről Ha tíz évvel ezelőtt valakit megkérdeztünk volna,

Részletesebben

SZKC207_08. Csak lógok a neten...

SZKC207_08. Csak lógok a neten... SZKC207_08 Csak lógok a neten... diákmelléklet CSAK LÓGOK A NETEN... 7. évfolyam 45 Diákmelléklet D1 Csak lógok a neten Mi a kép üzenete? Mielőtt elkezdjük a téma feldolgozását, gondolkodj el ezen a képen!

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2015.

Használói elégedettségvizsgálat 2015. Használói elégedettségvizsgálat 2015. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét vizsgáltuk kérdőív segítségével.

Részletesebben

BEVEZETİ I. ELVI ALAPOK

BEVEZETİ I. ELVI ALAPOK BEVEZETİ A szociális szolgáltatástervezési koncepció elkészítését nem csupán törvényi szabályozás írja elı, hanem a mindinkább elıtérbe kerülı szükséglet-feltáró és azt követı tervezési folyamatok. A korábbi

Részletesebben

E-Business Symposium - 2008.04.08. Az értékek mértéke. A magyarországi e-kereskedelem számokban. Kis Gergely. 2008 GKIeNET Kft.

E-Business Symposium - 2008.04.08. Az értékek mértéke. A magyarországi e-kereskedelem számokban. Kis Gergely. 2008 GKIeNET Kft. E-Business Symposium - 2008.04.08 Az értékek mértéke A magyarországi e-kereskedelem számokban Kis Gergely 2008 GKIeNET Kft. Az internet hozzáférés alakulása 2001-2007 (%) A 14 évesnél idısebb lakosság

Részletesebben

Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek

Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek Kérdőíves kutatás az e-könyv olvasási szokásokról Készítette a Társadalomkutatási Intézet Zrt. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2014.

Használói elégedettségvizsgálat 2014. Használói ségvizsgálat 2014. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és ségét vizsgáltuk kérdőív segítségével. Az összehasonlíthatóság

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései

A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései Prof. Dr. Holló Péter az MTA doktora, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Tartalom 1. A közúti biztonság Magyarországon 2016-ban

Részletesebben

7624 Pécs, Nagy Jenı u. 12. tel/fax: (36)72/333-414, 504-711 web: www.szociograf.hu e-mail: szociograf@szociograf.hu

7624 Pécs, Nagy Jenı u. 12. tel/fax: (36)72/333-414, 504-711 web: www.szociograf.hu e-mail: szociograf@szociograf.hu GAZDASÁGI VERSENYHIVATAL VERSENYKULTÚRA KÖZPONT A PATIKAPIACI SZABÁLYOZÁS A LAKOSSÁG VÉLEMÉNYE TÜKRÉBEN 2010. 7624 Pécs, Nagy Jenı u. 12. tel/fax: (36)72/333-414, 504-711 web: www.szociograf.hu e-mail:

Részletesebben

Lakossági hulladékégetési szokások Magyarországon

Lakossági hulladékégetési szokások Magyarországon i szokások Magyarországon Elemzés a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat számára 2018. február 27. A kutatás háttere és módszertana A Kantar Hoffmann Piac- és Közvéleménykutató Kft.

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ dec.

BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ dec. BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERİ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz

Részletesebben

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban

Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban Közép-európai közvélemény: Lakossági vélemények a közbiztonságról és a halálbüntetésrôl a közép-kelet-európai országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

A kerékpár-közlekedés biztonságának fejlesztési lehetőségei

A kerékpár-közlekedés biztonságának fejlesztési lehetőségei A kerékpár-közlekedés biztonságának fejlesztési lehetőségei A kutatás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kerékpáros Magyarország program 2007 keretében készül dr. Makó Emese Széchenyi István Egyetem

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

""Juhász Orsolya, Projekt98, 2015.03.30., projektnap értékelése 9. évfolyam 8. csoport"" kérdőív

Juhász Orsolya, Projekt98, 2015.03.30., projektnap értékelése 9. évfolyam 8. csoport kérdőív ""Juhász Orsolya, Projekt98, 2015.03.30., projektnap értékelése 9. évfolyam 8. csoport"" kérdőív A kitöltők statisztikai adatai: A válaszadók létszáma: 6 Az eredmények összefoglalása 1. Kedves Résztvevő!

Részletesebben

Alba Radar. 25. hullám

Alba Radar. 25. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron. hullám Rádióhallgatási szokások Székesfehérváron 01. december 1. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Matyusz Zsolt A 2009-ES VERSENYKÉPESSÉGI ADATFELVÉTEL VÁLLALATI MINTÁJÁNAK ALAPJELLEMZİI ÉS REPREZENTATIVITÁSA

Matyusz Zsolt A 2009-ES VERSENYKÉPESSÉGI ADATFELVÉTEL VÁLLALATI MINTÁJÁNAK ALAPJELLEMZİI ÉS REPREZENTATIVITÁSA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM VÁLLALATGAZDASÁGTAN INTÉZET VERSENYKÉPESSÉG KUTATÓ KÖZPONT Matyusz Zsolt A 2009-ES VERSENYKÉPESSÉGI ADATFELVÉTEL VÁLLALATI MINTÁJÁNAK ALAPJELLEMZİI ÉS REPREZENTATIVITÁSA TM1.

Részletesebben

Közvélemény-kutatás elemzése, értékelése 2012.

Közvélemény-kutatás elemzése, értékelése 2012. Közvélemény-kutatás elemzése, értékelése 12. Készítette: Kammerer Zsófia Dunabogdány TÁMOP-3.1.5-9/A-1-9-22 1 Óvodánk 11-12 között a TÁMOP-3.1.5-9/A-1-9-22 sz. pályázattal kapcsolatban vállalta, hogy egy

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója

Várpalota Város Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója Várpalota Város Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója 2004. november 2 T a r t a l o m Bevezetés 3 I. HELYZETKÉP 4 I.1. Várpalota város társadalmi, gazdasági helyezte 4 II. A SZOCIÁLIS

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

DROGHASZNÁLAT A VESZPRÉMI EGYETEMISTA FIATALOK KÖRÉBEN ( K U T A T Á S I Z Á R Ó T A N U L M Á N Y)

DROGHASZNÁLAT A VESZPRÉMI EGYETEMISTA FIATALOK KÖRÉBEN ( K U T A T Á S I Z Á R Ó T A N U L M Á N Y) DROGHASZNÁLAT A VESZPRÉMI EGYETEMISTA FIATALOK KÖRÉBEN ( K U T A T Á S I Z Á R Ó T A N U L M Á N Y) KÉSZÜLT A KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETİ FÓRUM (VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT) MEGBÍZÁSÁBÓL VESZPRÉM,

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Bocskai István Szakképzı Iskola Hajdúszoboszló ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV Érvényes: 2009. szeptember 01-tıl 2 A Bocskai István Szakképzı Iskola igazgatója, mint munkáltató, valamint az intézményben mőködı AOKDSZ

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS március. Készítette: Forrai Erzsébet

ÖSSZEFOGLALÁS március. Készítette: Forrai Erzsébet ÖSSZEFOGLALÁS a HEFOP 2.2.2. központi program A komponensének keretében megtartott képzéseken részt vett, de tanúsítványt nem szerzett hallgatók körében végzett vizsgálatról 2008. március Készítette: Forrai

Részletesebben

Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata

Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata Doktori tézisek Fügedi Balázs Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Sporttudományi Doktori Iskola

Részletesebben

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 30. hullám III. Gyorsjelentés Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 2017. január 2. 1 A KUTATÁS HÁTTERE ÉS MÓDSZERTANA A Magyar Városkutató Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a települések,

Részletesebben

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása

forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem Csomópontok kapacitása forgalmi folyamatok mérése, elemzése A vizsgált jellemzıkhöz kapcsolódó fontosabb munkáink Jármőkésedelem A felsorolt jellemzık közül elsı az ún. jármőkésedelem (az útkeresztezıdésen való áthaladás idıvesztesége).

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

Miért nincs több nő a magyar politikában?

Miért nincs több nő a magyar politikában? Miért nincs több nő a magyar politikában? Vezetői összefoglaló A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity

Részletesebben

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1 Gyır MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve 2010.11.22. 1 Tervezı konzorcium bemutatása: K o n z o r c i u m v e z e t õ : J E L - K Ö Z M é r n ö k i Ir o d a K ft. U N IV E R

Részletesebben

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010

Részletesebben

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás?

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Prof. Dr. habil Holló Péter Az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára Új módszerek,

Részletesebben

Dr. SISKA MIKLÓS UTAZÁSI SZOKÁSOK VÁLTOZÁSAI. I. Magyar Közlekedési Konferencia - Eger,

Dr. SISKA MIKLÓS UTAZÁSI SZOKÁSOK VÁLTOZÁSAI. I. Magyar Közlekedési Konferencia - Eger, Dr. SISKA MIKLÓS UTAZÁSI SZOKÁSOK VÁLTOZÁSAI Tartalom Bevezető megjegyzések Szokásjellemzők változása 2008. és 2016. között a háztartási kikérdezések alapján Következtetések Bevezető megjegyzések I. Miért

Részletesebben

Kézikönyv eredményességi mutatószámok bevezetéséhez Államreform Operatív Program

Kézikönyv eredményességi mutatószámok bevezetéséhez Államreform Operatív Program Kézikönyv eredményességi mutatószámok bevezetéséhez Államreform Operatív Program Megyei Jogú Város 2009 1 Magyar Fejlesztő Intézet I. TARTALOMJEGYZÉK I. TARTALOMJEGYZÉK...2 II. BEVEZETÉS...3 III. MÓDSZER...3

Részletesebben

Alba Radar. 28. hullám

Alba Radar. 28. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 28. hullám Civil szervezetek megítélése Székesfehérváron 2015. november 6. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Törökbálint Város SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2007. 1 Tartalom Oldalszám Elıszó 3 Bevezetı 4 Elızmények 4 Elvi alapok 4 Jövıkép meghatározása 5 Törökbálint Város szociális szakmapolitikai

Részletesebben

58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése

Részletesebben

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet 203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet a biztosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítésérıl A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján A közszolgáltatásokról végzett átfogó lakossági elégedettség és igényfelmérés eredményeinek összefoglalása

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ máj.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ máj. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

Kutatási jelentés 2006. január 22.

Kutatási jelentés 2006. január 22. FÖLDRAJZI MOBILITÁS BUDAPESTEN Kutatási jelentés 00. január. TARTALOMJEGYZÉK. ÖSSZEFOGLALÁS.... A KUTATÁS HÁTTERE ÉS CÉLJAI.... A KUTATÁS MÓDSZERTANA.... MUNKAHELYRE MENET.... MUNKÁJUK SORÁN VIDÉKRE UTAZÓK

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel Friss országos adatok a kerékpárhasználatról 2010. tavaszától a Magyar Kerékpárosklub háromhavonta országos reprezentatív adatokat fog

Részletesebben

A 10 leggyakrabban használt marketing eszköz a kisvállalatok körében. 1. Saját honlap. 2. Facebook céges oldal. 3. , saját listára

A 10 leggyakrabban használt marketing eszköz a kisvállalatok körében. 1. Saját honlap. 2. Facebook céges oldal. 3.  , saját listára A honlap, a céges Facebook oldal és az email voltak a kisvállalkozások kedvenc marketing eszközei 2015-ben. A Facebook az első tíz helyből hármat szerzett meg, míg a Google AdWords csak a nyolcadik lett.

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó Körösladány Város 2010 évi közbiztonsági helyzetérıl

B E S Z Á M O L Ó Körösladány Város 2010 évi közbiztonsági helyzetérıl Száma: 04070/565-26/2011. ált. R E N D İ R K A P I T Á N Y S Á G S Z E G H A L O M 5520, Szeghalom Kossuth tér 1., PF:3 tel/fax: +36/66/371-555 Jóváhagyom: Szalai Zoltán r. alezredes kapitányságvezetı

Részletesebben

FÖLDEÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója

FÖLDEÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója FÖLDEÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója TARTALOMJEGYZÉK I. A KONCEPCIÓ CÉLJA 3 II. HELYZETKÉP 3 III. JÖVİKÉP 21 IV. VÁRHATÓ EREDMÉNYEK 22 Mellékletek A KONCEPCIÓ CÉLJA

Részletesebben

A kormányzati megszorító csomag várható hatása a tanulószerzıdések számára

A kormányzati megszorító csomag várható hatása a tanulószerzıdések számára A kormányzati megszorító csomag várható hatása a tanulószerzıdések számára Gyorselemzés egy vállalati empirikus felmérés alapján Budapest, 2009. június 1/9 A felmérés elıkészítésében, az adatfelvétel lefolytatásában

Részletesebben

BUDAPEST FİVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA KISPEST 2009.

BUDAPEST FİVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA KISPEST 2009. BUDAPEST FİVÁROS XIX. KERÜLET KISPEST SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA KISPEST 2009. Készítették a Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálatát végzı munkacsoport tagjai:

Részletesebben

A biztonsági övek és gyermekülések használatának helyzete Magyarországon

A biztonsági övek és gyermekülések használatának helyzete Magyarországon A biztonsági övek és gyermekülések használatának helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., kutató professzor Széchenyi István Egyetem, egyetemi tanár

Részletesebben

A SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedıen Közhasznú Társaság. 2005. évi beszámolója

A SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedıen Közhasznú Társaság. 2005. évi beszámolója A SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedıen Közhasznú Társaság 2005. évi beszámolója HAJLÉKTALAN EMBEREK ELLÁTÁSA Utcai szociális munka Az utcai szociális munkás szolgálat

Részletesebben

Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 79.5)

Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 79.5) Kommunikációs Főigazgatóság KÖZVÉLEMÉNY-FIGYELŐ OSZTÁLY Európai Parlament Eurobarométer (EB/EP 79.5) SZOCIO-DEMOGRÁFIAI FÓKUSZ Gazdasági és társadalmi rész Brüsszel, 2013. augusztus Mintavételi kör: Népesség:

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A NYUGAT-DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A NYUGAT-DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A NYUGAT-DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA Győr 2007 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2007 ISBN 978-963-235-090-5

Részletesebben

Óbudai kerékpártárolási felmérés

Óbudai kerékpártárolási felmérés Óbudai kerékpártárolási felmérés 1133 Budapest, Kárpát utca 48. e-mail: info@ Az alábbi összefoglaló Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Magyar Kerékpárosklub közös projektje alatt folytatott lakossági

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlıségi Program HAJDÚSZOVÁT Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlıségi Program HAJDÚSZOVÁT Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlıségi Program HAJDÚSZOVÁT Község a 2013 2018 (Felülvizsgálva 2015) (Tervezet) Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)...3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk...

Részletesebben

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 18. hullám Az iskolai közösségi szolgálat megítélése - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. június 17. Készítette:

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Budapesti kerékpáros balesetek elemzése 2006 2009 Kertesy Géza vezető tervező, ügyvezető A baleseti adatok változása az elmúlt 10 évben A kerékpáros balesetek számának

Részletesebben

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról 1200 fős országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság körében 2012. május 18-22. A Policy Solutions a Medián közvélemény-kutató

Részletesebben

GKIeNET T-Home T-Mobile

GKIeNET T-Home T-Mobile GKIeNET T-Home T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés 1/3 Gyorsjelentés az Fókuszban a mobil eszközök és szolgáltatások kutatási anyagból 2009. szeptember 2009 GKIeNET Internetkutató és

Részletesebben

Két budapesti sebességkijelzı készülék mőködésének tapasztalatai

Két budapesti sebességkijelzı készülék mőködésének tapasztalatai Két budapesti sebességkijelzı készülék mőködésének tapasztalatai Juhász János* *BME Közlekedésüzemi Tanszék Budapest (Tel: ()-; e-mail: jjuhasz@ kku.bme.hu) Absztrakt: A cikk két budapesti sebességkijelzı

Részletesebben

Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések. László János Magyar Kerékpárosklub

Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések. László János Magyar Kerékpárosklub Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések László János Magyar Kerékpárosklub Kiindulás Országos és Budapesti adatok Tanulságok és feladatok Kiindulás Közös nevező Adatok korlátai

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS ÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS ÉRTÉKELÉSE DEROGÁCIÓS VIZI KÖZMŐ PROJEKTEK ELİKÉSZÍTÉSE CÍMŐ KONTSRUKCIÓHOZ KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS ÉRTÉKELÉSE ELİSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG SZENNYVÍZELVEZETÉSE ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA A projekt azonosító száma: KEOP-../-- A

Részletesebben

Fót Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója

Fót Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója Fót Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és módosításai meghatározzák az állam és helyi önkormányzatok

Részletesebben

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08

Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt. Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Győr közlekedésbiztonsági stratégiája Save Our Lives nemzetközi projekt Pausz Ferenc GRSP Magyarország Budapest, 2015. május 08 Közép Európa a sikerért SOL( Save Our Lives ) SOL Countries, Partners Austria

Részletesebben

OPTIMISTÁK-E A KÖNYVTÁROSOK?

OPTIMISTÁK-E A KÖNYVTÁROSOK? E ö t v ö s L o r á n d T u d o m á n y E g y e t e m I n f o r m a t i k a i é s K ö n y v t á r t u d o m á n y i I n t é z e t K ö n y v t á r - i n f o r m a t i k a i K ö z p o n t OPTIMISTÁK-E A

Részletesebben

A Páratlanklub 2010 Áprilisi Kérdıíves Felmérésének Kiértékelése

A Páratlanklub 2010 Áprilisi Kérdıíves Felmérésének Kiértékelése A Páratlanklub 2010 Áprilisi Kérdıíves Felmérésének Kiértékelése Készítették: Galli Tamás Nater Ulrike Dátum: 2011. 04. 01. 1 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETİ 3 PÁRATLANKLUB KÉRDİÍV 4 Elıadás

Részletesebben