TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 490 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 490 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM"

Átírás

1 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 490 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM

2 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 491 Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvetı szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek elengedhetetlenek a változásokhoz, a változások befolyásolásához, saját sorsuk alakításához. A kulcskompetenciák azok a kompetenciák, amelyben minden egyénnek szüksége van személyes boldogulásához és fejlıdéshez, az aktív állampolgári léthez, a társadalmi beilleszkedéshez és a munkához. Mindegyik kompetencia egyformán fontos, mivel mindegyik hozzájárulhat a sikeres élethez ez tudás alapú társadalomban. Felértékelıdik az egyén tanulási kompetenciájának fejlesztése, mert az emberi cselekvıképesség az egész életen át tartó tanulás folyamatában formálódik. Számos olyan fejlesztési terület van, amely mindegyik kompetencia részét képezi: például a kritikus gondolkodás, a kreativitás, a kezdeményezıképesség, a problémamegoldás, a döntéshozatal, az érzelmek kezelése. A technika és életvitel tantárgynak számos kulcskompetencia fejlesztésére van lehetısége. - Különféle kommunikációs helyzetben kommunikálni tudjon (például: szóban, írásban, szövegértésben). (anyanyelvi kommunikáció) - Rendelkezzen azzal a képességgel, hogy rendszerezni, következtetni, indokolni és problémát megoldani tudjon. (matematikai kompetencia) - Lássa meg az emberi tevékenység okozta változásokat. Gyakorlatias módon tudja tudását alkalmazni új berendezések megismerésében és mőködetésében. Kritikus és kíváncsi attitőd alakuljon ki benne. (természettudományi kompetencia) - Értse és alkalmazza az információs társadalom technológiáit. (digitális kompetencia) - Készüljön fel a technikai világ további megismerése, a tanulásra. Alakuljon ki saját tanulási stratégia, a figyelem fokozatos összpontosítása mellett. A tanultakat az élet minden területén széles körben alkalmazni tudják (a hatékony, önálló tanulás). - Értse meg az egészséges életvitel-meghatározó szerepét, normatudat, viselkedési és általánosan elfogadott magatartási szabályok megértése. Különféle területeken hatékonyan tudjon kommunikálni. (szociális és állampolgári kompetencia). - Segíti a mindennapi életben, majd a munkahelyén abban, hogy megismerje tágabb környezetét, és képes legyen a kínálkozó lehetıségek megragadására. (kezdeményezıkészség és vállalkozói kompetencia). - Tudja elképzeléseit, élményeit tárgyakban, modelleken, makettekben, az építésben esztétikusan kifejezni. (esztétikai mővészeti tudatosság és kifejezı képesség)

3 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL Az iskola alapvetı feladata a személyes kompetencia fejlıdésének a segítése. A technika és életvitel tantárgy követelményei alkalmasak arra, hogy az önkiszolgálás képességei, az önvédelmi képességek kifejlıdjenek. A kulcskompetenciák fejlesztésével a hátrányos helyzető tanulót is a középiskola, a szakiskola megkezdésére, és a tanulmányok sikeres befejezése segíti hozzá. CÉLOK ÉS FELADATOK Az alapfokú nevelés-oktatás elsı szakasza az iskolába lépı kisgyermeket átvezeti az óvoda játékközpontú tevékenységébıl az iskolai tanulás tevékenységeibe. A technika és életvitel tantárgy a világ tapasztalati megismerésére és gyakorlati tudás szerzésére nyújt lehetıséget, egyben hozzájárul a tanulás és a munka megszerettetéséhez, a tudás megbecsüléséhez. A Technika és életvitel tantárgy olyan ismereteket ad, képességeket, készségeket és beállítódásokat alakít ki, amelyek segítik a modern technika és gazdaság eredményeinek ésszerő felhasználását, ugyanakkor óvnak ennek torzító hatásaitól. Célja az, hogy segítse a gyermekeket a technikai környezetbe való beilleszkedésben, a tájékozódásban és az aktív alkotó tevékenységben egyaránt. Konkrét problémahelyzetbıl indul ki, életszerő megoldásokkal, eljárásokkal dolgozik, végsı soron kapcsolatot teremt az iskolai tanulás és az iskolán kívüli világ között. A kisiskolás korosztály technikai nevelése a technikai mőveltség alapozását, a kézügyesség fejlesztését és a mindennapok nélkülözhetetlen praktikus elemi ismeretek és tevékenységek elsajátítását, begyakorlását foglalja magában. A technikai mőveltség alapozása gyakorlati tevékenységekhez kapcsolódó elemi ismeretek szerzését, megfelelı technikai szemléletmód formálását jelenti. A Technika és életvitel tantárgy oktatásában a manualitás központi helyet foglal el, a játékos kézügyességet fejlesztı célok dominálnak, A kéz intelligenciájának fejlesztésére a gyermek-és ifjúkor a legalkalmasabb, nem feledkezhetünk meg arról, hogy késıbb már nem pótolhatók az itt elkövetett mulasztások. A technika és életvitel tantárgy a technika bonyolult kapcsolatrendszerét elméleti, gyakorlat i, manuális, tervezési és modellezési feladatokon keresztül mutatja be.

4 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 493 Az életviteli ismeretek körébe tartoznak a háztartástan, az egészségnevelés, a szőkebb lakóhelyi környezet, a lakás és környéke, a gazdálkodás, és a szolgáltatások területei. Az életvitelhez sorolhatók a helyes közlekedés, és a közlekedési szabályok ismerete is. A technika és életvitel tantárgy a technika bonyolult kapcsolatrendszerét elméleti, gyakorlati, manuális, tervezési és modellezési feladatokon keresztül mutatja be. Tanításának feladata, hogy optimális feltételeket teremtsen a természetes és mesterséges környezet anyagainak megismeréséhez, anyagvizsgálati tapasztalatok szerzéséhez érzékszervi tapasztalással, összefüggések felismeréséhez az agyagok és a belılük készült tárgyak között. Gyakoroltassa az agyagfeldolgozás alaplépéseinek alkalmazását. Tájékoztasson az agyagokhoz kötıdı mesterségekrıl és szakmákról. Tegye lehetıvé az emberi alkotással létrehozott terek esztétikai értékeinek, a szerkezet és a forma kapcsolatának felismerését, az épített környezet anyagainak és szerkezeteinek tapasztalati megismerését. Gyakoroltassa a becslést, a mérést, az egymás mellé rendezést, a méretazonosság megállapítását, az önálló tervezést és kivitelezést az építésben és a tárgyalakításban. Tervek, elképzelések rajzi megjelenítését egyéni elképzelés szerint, egyszerő makett elemzését és készítését terv alapján, a munkaeszközök rendeltetésszerő, balesetmentes használatát. Ismertesse meg a szárazföldi, a vízi és légi közlekedés kialakulásának történetét. Készítsen fel a városi, országúti, vasúti, vízi és légi közlekedés szerepének átlátására és használatára eszközeinek bemutatásával, szabályaink megismertetésével és gyakoroltatásával. Gyakoroltassa a kerékpározást forgalomtól elzárt területen, ne csak tanítsa meg, hanem teremtsen is feltételeket a kerékpáros közlekedés szabályainak, valamint az utazással kapcsolatos illemszabályoknak az alkalmazására. Az életviteli környezetbe tartoznak a háztartástan, az egészségnevelés, a szőkebb lakóhelyi környezet, a lakás és környéke, a gazdálkodás és szolgáltatás területei. Az egészséges táplálkozás, öltözködés és napirend elemi ismereteinek és szokásainak elsajátíttatását, az egyszerő házimunkákban való részvételre való felkészítést az életkornak megfelelı önkiszolgáló tevékenységek keretében szervezi meg, és a balesetmentes szabadidıtöltés és játék tanításával is segíti az egészséges életmód és életvezetés megalapozását, a környezetkímélı és a természet szeretetére épülı magatartásformák és szokások kialakítását. A tantárgy megismertet az egészséges táplálkozás, öltözködés és napirend elemi ismereteivel.

5 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 494 A technikai környezet megismeréséhez szükséges képességek fejlesztése az alapozó szakasz négy éve alatt folyamatosan történik. A tanítási folyamat alapja a tapasztalatokból kiinduló megismerés, melynek során fejlıdik: - a szükségletek és lehetıségek felismerése - az összefüggések keresése - probléma felismerésre és megoldásra való törekvés - a tervezés, az alkotóképesség, a kivitelezés, a mozgáskoordináció, - a tájékozódásra, a helyzetváltoztatásra való törekvés, - az önkiszolgálás, az önellátás fokozatos kiépítése. A fenti képességek fejlesztésének nincsenek tanévenkénti határai, a fejlesztés folyamatosan történik. FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK Az 1-4 évfolyam technika és életvitel tanításának alapfeladata, hogy segítse a gyermekeket a technika környezetbe való beilleszkedésben, a tájékozódásban és az aktív, alkotó tevékenységben egyaránt. Konkrét problémahelyzetbıl indul ki, életszerő megoldásokkal, eljárásokkal dolgozik, végsı soron kapcsolatot teremt az iskolai tanulás és az iskolán kívüli világ között. 1. A munka és a technika szükségessége, jelentısége és szerepe az ember életében, haszna, veszélyei: a fenntartható fejlıdés gondolata. A mesterséges környezet Érdeklıdés s közvetlen mesterséges környezet (a lakás, az iskolai és a lakókörnyezet) iránt, arról szóló tapasztalatszerzés. A technika feladata, az emberi szükségletbıl adódó technikai problémák megoldása. Technikai érdekességek,, természeti találmányok megfigyelése, a felkészültség és a tudás szerepének belátása. Az ember a társadalomban, a természet és a technika kapcsolatrendszerének megérzése. Szabálykövetı magatartás a közvetlen mesterséges környezetben. A közvetlen környezet birtokbavétele a tapasztalati megismerés és annak élvezete, az élı és élettelen anyaggal végzett tevékenység élménye.

6 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL Dokumentumismeret Ismeretterjesztı forrásokból információgyőjtés az alkotó munkához, a foglalkozásokhoz és a tervezéshez. 3. Az alkotás folyamata, a gyakorlati probléma felismerési és problémamegoldó folyamat részei. Probléma felismerés Problémaérzékenység, probléma-felismerés, az emberi problémák és a technikai lehetıségek feltárása. Személyes igények, szükségletek megnevezése. Az egyéni indíttatású probléma felismerése és megértése segítséggel. A technikai probléma megfogalmazása. Tervezés A megoldáshoz vezetı út kitalálása, megtervezése. Kommunikáció: a terv megjelenítése szóban, írásban, rajzban, anyagban. (szövegértés, rajzolvasás stb.) Fantasztikus ötletek szóban és papíron. A terv, elképzelés értékelése, megfeleltetése az igényeknek és a lehetıségeknek. Konstruálás, kivitelezés A terv megvalósítása anyagban és térben. A rendeltetésnek, a formának valamint a készítési eljárásnak, az anyagnak és szerkezetnek megfelelı egyszerő megoldás kiválasztása és elkészítése. A konstruáláshoz, kivitelezéshez szükséges terv megértése (szövegértés, rajzolvasás, mintakövetés). Alapanyagok alakítása kézzel, egyszerő eszközzel. Az anyagalakítás örömforrásként való megélése. A tapasztalatra épülı forma,- anyag,- szerkezet, és eljárási ismeretek. Konstruáló képesség, eszközhasználat, ügyesség. A munkafolyamat irányított, majd önálló szervezése. A tevékenység és az eredmény értékelése Ítélıképesség az alkotófolyamat minden pontján. Munkavégzési és tanulási szokások Rend, tisztaság, szabálykövetés, idıbeosztás. Magatartásformák

7 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 496 A következményekért felelısséget vállaló magatartás az alkotói és befogadói munka során. Más véleményének figyelembe vétele, az önmővelés fejlesztése, a pozitív énkép megalapozása. A gyermekbalesetek okai, forrásai, megelızésük. 4. Képességek Az elemi alkotó,- kritikai (önértékelı9, megfigyelı, ítélı-és kommunikációs képességek szerepe az alkotó és elemzı munkában. Készségek, jártasságok A munkavégzéshez szükséges elemi kézügyesség kialakítása, az anyagminıség iránti érzékenység kialakítása. A kézügyesség fejlesztése a különbözı pályákon. Ismeret, megismerés A legegyszerőbb emberi szükségletek felismerése és a kapcsolódó technikai lehetıségek belátása. Személyes képességek és készségek Az önismeret, az önfejlesztés, az önkiszolgáló, képességek (testi képességek, önellátás képességei, befogadóképesség, önkifejezési képesség) fejlesztése. Az önvédelmi képességek (egészségvédı, baleset megelızés, közlekedés) kialakítása. Kitartás, szervezés, kezdeményezés, akaraterı fejlesztése. Szociális képességek és készségek Felelısségtudat, felelısségvállalás, kötelességtudat, segítıkészség, alkalmazkodás, együttmőködés, kapcsolatteremtés képességének és készségének kialakítása. A tevékenység és az eredmény értékelése Az elemi alkotó-, kritikai (önértékelı), megfigyelı-, ítélı és kommunikációs képességek mőködtetése az alkotó és elemzı munka folyamatában. AZ ÉRTÉKELÉS TANTÁRGYI ELVEI Az értékelésnél figyelembe vesszük a tanulók órai aktivitását, fejlıdését. A technikai problémák felismerését, a tervezést, eszközhasználatot, a munkadarabok kivitelezését, a témával kapcsolatos fogalmak használatát. A tevékenységek értékelését, elemzését. Az elsı három évben és a negyedik évfolyam elsı félévében szövegesen értékeljük a tanulók haladását. A negyedik évfolyam második félévében érdemjegyeket kapnak tudásukra.

8 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL ÉVFOLYAM Heti óraszám: 1 óra Belépı tevékenységformák Anyagok Ismerkedés a természetes anyagokkal, pl. agyag, fa, termések, levelek, szalma, nád, és a feldolgozott (átalakított) anyagokkal, pl. papír, fonal, textília. Az anyagok tulajdonságainak vizsgálata érzékszervekkel. Érdeklıdés és megfigyelés a közvetlen mesterséges környezet iránt, az erre irányuló tapasztalatszerzés. Az anyag fölhasználása. Kézmővesség Ismerkedés a természetes anyagokkal (agyag, fatermések, levelek, szalma, nád, feldolgozott anyagokkal - papír, fonal, textília-. A természetes és mesterséges környezet anyagai. Összefüggések fölismerése érzékszervi tapasztalással az anyagok tulajdonságai és a belılük készíthetı tárgyak között az anyagok alakítása során. Például agyag gyúrása, lapítása, gömbölyítése, formázása; a fa tördelése, csiszolása, ragasztása, papír tépése, sodrása, nyírása, hajtogatása; a fonal sodrása, csomózása, bojtolása. Kézmőves szakmák jellemzıinek megfigyelése pl. fazekas, kosárfonó. Tartalmak Tapasztalatszerzés a környezetrıl A természetes és a mesterséges környezet anyagai. A lakás, az iskola, a játszótér tárgyai és anyagaik. A természetes és a feldolgozott (átalakított) anyagok. A természetes és a feldolgozott (átalakított) anyagok tulajdonságai. Az eszközök és szerszámok rendeltetésszerő és balesetmentes használata Az anyagokhoz kötıdı mesterségek és szakmák. Az eszközök és szerszámok rendeltetésszerő és balesetmentes használata. Az anyagokhoz kötıdı mesterségek és szakmák.

9 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 498 Mérés mőszaki ábrázolás Becslés, mérés, egymásmellé rendezés, méretazonosság megállapítása, méretre alakítás. Építés, alkotás egyéni elképzelés, minta vagy fénykép esetleg látszati rajz alapján Tervezés, építés Építés szabadon, egyéni elképzelés alapján. Építés, alkotás minta, fénykép, látszati rajz vagy egyéni elképzelés alapján. Az építımunka fázisainak játékos, tapasztalati megismerése. Közlekedési ismeretek A közlekedésben való részvétel gyakorlása, a közlekedés irányított megfigyelése, szabályainak értelmezése, figyelmes közlekedés. A közlekedésben való részvétel gyakorlása. z utazással kapcsolatos magatartásformák megismerése és gyakorlása. A veszélyhelyzetek elemzése, megbeszélése, megelızési stratégiák kialakítása. Életvitel, háztartástan Beszélgetés a család szerepérıl. Házimunkák megfigyelése, csoportosítása, a munkamegosztás jelentıségének és módjának felismerése a családban, rajzos napirend készítése. Az egészséges ételek és ruházat kiválasztása és indoklása. Helyes vásárlási szokások bemutatása. Körvonal, alaprajz Építés síkban, térben Egyszerő makett készítése. A gyalogos közlekedés szabályai. A biztonságos tömegközlekedés. A család szerepe Házimunkák, munkamegosztás. Az egészséges táplálkozás és öltözködés. Vásárlási szokások

10 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 499 Fogalmak Ember és környezete: természetes környezet, mesterséges környezet Anyagok és megmunkálásuk, felhasználásuk: természetes és a feldolgozott (átalakított) anyagok, alak, alakíthatóság, képlékeny, kemény, simaság, gömbölyő, hengeres, lapított, nyomott, tömbszerő, érdes, hajlékony, sodrott, tépett, hajtogatott, vonalszerő, lapszerő, merev, tördelés, sodrás, csomózás, bojtolás Mérés, mőszaki ábrázolás: becslés, méret, méretazonosság, körvonalrajz, alaprajz... Tervezés, építés: építmény, építıelem, alaprajz, körvonalrajz, méret, magasság, mélység, szélesség, távolság, terv. Közlekedési ismeretek: gyalogos közlekedés, közlekedési szabályok, gyalogátkelıhely, járda, járdaszegély, jel, jelzés, jelzılámpa, zebra, tömegközlekedés. Életvitel, háztartástan: család, házimunkák, munkamegosztás, egészséges táplálkozás, egészséges öltözködés, vásárlási szokások.

11 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL ÉVFOLYAM Heti óraszám: 1 óra Belépı tevékenységformák Ember és környezete Az évszakok és az idıjárási elemek (pl. napsütés, derült idı, esı, havazás, szél) megismerése, és tulajdonságaik bemutatása. A lakóhely szőkebb földrajzi környezetének bemutatása. A környezet káros hatásainak felismerése, és védekezés módjainak fölsorolása (pl. öltözködés, kunyhóépítés, házépítés). A természetes és az ember alkotta környezet megkülönböztetése, jellemzıik elmondása. Tartalmak Védekezés a környezet kellemetlen hatásai ellen. A természetes és mesterséges környezet A lakóhely és a lakótér. Az ember természetátalakító munkája. Anyagok és megmunkálásuk, felhasználásuk Egyszerő alapanyagok megmunkálása kézzel, egyszerő eszközökkel. Az anyagok alakítása, mint örömforrás. Képlékeny anyagok megmunkálása, a henger- és a kúpforma összehasonlítása. Természetes anyagokból játékkészítés utánzással, majd önállóan, egyéni elképzelés alapján. A fához kötıdı mesterségek megfigyelése (fafaragó, faesztergályos) A papírgyártás mőveletsorának megismerése. Különbözı papírfajták megismerése anyagvizsgálat és megmunkálás során. Az anyagok vizsgálata, anyagtulajdonságok. Az anyagok alakítása, célszerő és takarékos anyagfelhasználás. A papírkészítés folyamata. Mesterségek, gyártási folyamat. A helyes eszköz és szerszámhasználat.

12 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 501 A fonal és textília tulajdonságainak vizsgálata érzékszervi tapasztalással. Csomózások, hurkolások, sodrások, fonások, nemezelés alkalmazása játékkészítés közben. Kézi varrás gyakorlása. Mérés, mőszaki ábrázolás A becslés és a méretmegadás gyakorlása. Körvonalrajzok készítése. A mérés szerepe a technikában. Látszati rajz, vázlatrajz. A kicsinyítés és a nagyítás szükségessége, jellemzıi, eljárásai. Tervezés, építés Építés térben egyéni elképzelés alapján építıelemekbıl. Makett építése látszati rajzok alapján. A választott eljárás helyességének megérzése, megítélése. A makett. Az elrendezés, az esztétikum és az egyensúly szerepe. Közlekedési ismeretek A veszélyhelyzetek fölismerése, elemzése és elkerülésük módjainak megbeszélése, modellezése. A közlekedési eszközök használati szabályainak értelmezése, azok betartása, alkalmazásuk gyakorlása. A tömegközlekedési eszközök használatának gyakorlása, biztonságos közlekedés tömegközlekedési eszközökkel.. A biztonságos közlekedés. A forgalomirányítás szerepe a közlekedés biztonságában. A forgalomirányítás jelzései. Jelzıtáblák, jelzılámpák, gyalogátkelıhelyek. Vasúti átjáró, sorompó, fénysorompó. Az utazásról. Viteldíj. A mozgólépcsı használata. A biztonsági sáv szerepe a balesetek elkerülésében.

13 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 502 Életvitel, háztartástan, Az otthoni és az iskolai környezet és tevékenységek jellemzıinek összevetése a jó közérzet szempontjából.. Az osztályterem díszítése. A ház körüli (otthoni) teendıkben való részvétel, lehetıségeinek győjtése, a teendık megbeszélése, a házimunkákban való szerepvállalás elmondása. A házimunkák veszélyforrásainak elemzése, a megelızés lehetıségeinek megbeszélése. Az egészséges táplálkozás, a helyes és a helytelen étkezési szabályok bemutatása, értelmezése, a helyes és helytelen étkezési szokások ismereti.. A takarékossággal kapcsolatos tapasztalatok győjtése, a takarékosság jelentısége a mindennapi életben. A közelben levı szolgáltató egységek felkeresése és megismerése, pl. posta, fodrászat, bevásárló helyek. A házimunkák fajtái. A házimunkák veszélyforrásai. Az egészséges táplálkozás ismeretei. A takarékoskodás fontossága. Vásárlási szokások. Szolgáltatások Fogalmak Ember és környezete: lakóhely, lakótér, természetes környezet, mesterséges környezet, kunyhóépítés, házépítés. Anyagok és megmunkálásuk és felhasználásuk: alapanyag, anyag-átalakítás, anyagtakarékosság, hengerforma, kúpforma, fafaragó, faesztergályos, papírgyártás, nyersanyag, termék, csomózás, hurkolás, sodrás, fonás, nemezelés Mérés, mőszaki ábrázolás: becslés, méretmegadás, kicsinyítés, nagyítás, körvonalrajz, látszati rajz, vázlatrajz.

14 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 503 Tervezés, építés: építıelem, makett, elrendezés, egyensúly. Közlekedési ismeretek: forgalomirányítás, átjáró, biztonsági sáv, fénysorompó, jelzılámpa, jelzıtábla, mozgólépcsı, sorompó, viteldíj Háztartástan, életvitel: háztartás, házimunkák veszélyforrásai, helyes étkezés, helytelen étkezés, szolgáltatás, takarékosság, helyes vásárlási szokások, szolgáltatás. A KÖVETKEZİ TANÉVI FEJLESZTÉS FELTÉTELEI Az élı és tárgyi környezet kapcsolatának megfigyelésébıl származó tapasztalatok felhasználása feladathelyzetben. Az anyag, a szerkezet, a forma, a funkció és az esztétikum összefüggéseinek értelmezése a tárgykészítés során. Szakszerő és biztonságos szerszámhasználat. Egyszerő makett irányított tervezése és elkészítése. Egyszerő ábra olvasása, értelmezése. Mérés centiméter pontossággal. Az ember természetátalakító munkájával kapcsolatos tapasztalatokból példák sorolása (lakóhely és lakótér). Az megfigyelt anyagok vizsgált tulajdonságainak felismerése, megnevezése konkrét tárgyakon. A tulajdonságokkal kapcsolatos tapasztalatok felhasználása a megmunkálás során. Látszati rajz, vázlatrajz készítése. A rajzelemek helyes alkalmazása. Egyszerő modell tervezése és építése. A biztonságos gyalogos közlekedés szabályainak ismerete, a tömegközlekedési eszközhasználat szabályainak ismerete, alkalmazása szituációs játékokban. Az életkornak megfelelı önkiszolgáló tevékenység bemutatása társaknak.. A háztartás ismert feladatainak és veszélyforrásainak megnevezése, védelmi stratégiák ismertetése. Példák sorolása az egészséges táplálkozásról és annak fontosságáról az embere életében, az egészséges táplálkozás ismeretei. A helyes vásárlási szokások felismerése.. A takarékosság lehetıségeinek felismerése egyszerő problémaszituációban.

15 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL ÉVFOLYAM Heti óraszám: 1 óra Belépı tevékenységek Tartalmak Ember és környezete A környezet tárgyainak anyagai és eredetének megismerése. A közvetlen környezet birtokbavétele, a tapasztalati megismerés és azok élvezete. Anyagok megmunkálása, felhasználása Természetes anyagok (fa és a természet kincsei), feldolgozott (átalakított) anyagok (papír, fonal, textil) vizsgálata, alakítása. A szerkezet, tulajdonság, funkció összefüggéseinek felfedezése a tárgyalakításban. Az elıkészítı és átalakító mőveletek elvégzése. Tárgykészítés, saját ötletek megvalósítása, a funkció, forma, esztétikum együttes figyelembevételével. A darabolás, hegyezés, nyírás, faragás (rovásfaragás), papírhajtogatás, karcolás, vágás, fonás, szövés, kézi varrás gyakorlása konkrét feladatokban. A szükséges szerszámok és eszközök balesetmentes használata. A munkavégzésben szükséges elemi kézügyesség kialakítása. Fához kötıdı mesterségek megismerése, pl. ács, asztalos. Élıvilág és tárgyi környezet. A biológiai élıhelyek hasznosítható anyagai. A hasznosítható élettelen anyagok. Az anyagok vizsgálata. Az anyag látható szerkezete. Formálhatóság és terhelhetıség. Az anyagok átalakítása. A szerkezet, a tulajdonság és a funkció összefüggése. A népmővészet hagyományaihoz kapcsolódó tárgyalakítás, mintakövetéssel. Kézzel elkészíthetı egyszerő tárgyak alkotása. Fához kötıdı mesterségek.

16 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 505 Tervezés és építés Gondolati tervek, vázlatok készítése. A terv elıfordulása a közvetlen és a munkakörnyezetben. Az építészet történeti fejlıdésének tanulmányozása. Egyszerő épület makettek irányított és önálló tervezése, építése. A népi építészettel kapcsolatos tapasztalatok felhasználása tervezı és építı feladatokban. A terv, az elképzelés értékelése, megfeleltetése az igénynek és a lehetıségeknek. Építészet fejlıdése. Népi építészet Építés térben. A lakás szerkezete. Az emberi alkotással létrehozott belsı terek esztétikája. Az építımunka fázisainak játékos, tapasztalati megismerése. Mérés, mőszaki ábrázolás A mérési eredmények följegyzése. Méretek leolvasása rajzokról. A rajz és a tárgy megfeleltetése. Ismerkedés a méretmegadás elemeivel. Alaprajzkészítés. Mérés centiméter pontossággal. Mérési eredmények. A méretmegadás elemei. Rajzolvasás. Alaprajz. Közlekedési ismeretek A közlekedési eszközök használatának szabályai, ezek ismerete és gyakorlása. A biztonságos közlekedés gyakorlása tömegközlekedési eszközökkel. A kerékpáros közlekedés gyakorlása. Életvitel, háztartástan A háztartást megkönnyítı eszközök megismerése és használatuk gyakorlása. Az életkornak megfelelı önkiszolgáló tevékenység algoritmusának bemutatása. A közlekedés kialakulása, a kerék szerepének fontossága. Városi tömegközlekedés. Utazás vasúton. Közlekedésbiztonság. Kerékpáros közlekedés. Háztartási eszközök és biztonságos használatunk. Testápolás. Egészséges táplálkozás

17 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 506 A háztartási balesetek veszélyeinek fölismerése és megelızési módjuk bemutatása konkrét helyzetekben. A korszerő táplálkozás szabályainak értelmezése. A testápolás alapvetı szabályainak alkalmazása helyzetgyakorlatokban. Példák győjtése a helyes idı-, anyag - és pénzbeosztásra. A telefon használatának gyakorlása. Takarékosság a háztartásokban és a vásárlásoknál. Szolgáltatások. Lakóhelyi szolgáltatások. A zsebpénz. Takarékosság, megtakarítás. Célszerő vásárlás. Lakóhelyi szolgáltatások gazdálkodás, Fogalmak Ember és környezete: élıhely, élıvilág, tárgyi környezet. Anyagok megmunkálása, felhasználása: formálhatóság, terhelhetıség, elıkészítı mőveletek, alakító mőveletek, kiegészítı mőveletek, rovásfaragás, ács, asztalos. Mérés, mőszaki ábrázolás: méretmegadás elemei, rajzolvasás, alaprajz. Tervezés, építés: építıanyagok, építkezés sorrendje, a lakás szerkezete, belsı tér, település, népi építészet, méretmegadás elemei. Közlekedési ismeretek: közlekedés, közlekedésbiztonság, közlekedési eszközök, a kerék, a kerékpár Háztartástan, életvitel: háztartási eszközök, napirend, testápolás, takarékoskodás, zsebpénz, gazdálkodás, használati utasítások, lakótelepi szolgáltatások, célszerő vásárlás, telefon.. A KÖVETKEZİ TANÉVI FEJLESZTÉS FELTÉTELEI Az élı és tárgyi környezet kapcsolatának megfigyelésébıl származó tapasztalatok felhasználása feladathelyzetben. Az anyag, a szerkezet, a forma, a funkció és az esztétikum, összefüggéseinek érvényesítése a tárgykészítés folyamán. Szakszerő és biztonságos szerszámhasználat. Egyszerő makett irányított tervezése és elkészítése. Egyszerő ábra olvasása és értelmezése. Mérés centiméter pontossággal. A biztonságos gyalogos közlekedés

18 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 507 és tömegközlekedési eszközhasználat szabályainak ismerete, alkalmazása szituációs játékokban. Az életkornak megfelelı önkiszolgáló tevékenység bemutatása társaknak. Az egészséges táplálkozás ismeretei, a helyes táplálkozási szokások alkalmazása.

19 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL ÉVFOLYAM Heti óraszám: 1 óra Belépı tevékenységek Tartalmak Az ember és környezete Természetes és mesterséges környezet szempontokkal irányított megfigyelése. A technikai érdekességek, természeti találmányok megfigyelése, bemutatása. A felkészültség és tudás szerepének belátása. A városi és falusi élet összehasonlítása, vélemény megfogalmazása a tapasztalatokról. Épített környezet, korszerő építmények: épületek, utak, alagutak, hidak, felüljárók, toronyházak, tornyok. Anyagok megmunkálása, fölhasználása Természetes és feldolgozott (átalakított) anyagok csoportosítása. Az anyagvizsgálatok elemi módszerének megismerése (fa és a természet kincsei, fém, fonal, textília, mőanyag) és alkalmazása feladathelyzetben. Az alapanyagok célszerő kiválasztása és a legkevesebb hulladékra törekvés a munkafolyamatokban. Technológiai lépések alkalmazása, önálló tervezés és kivitelezés. Elıvigyázatosság az anyagalakításban. Az élı és az élettelen anyaggal végzett tevékenység élménye. Az anyagok csoportosítása. Az anyagok vizsgálata. Az anyagok átalakítása (feldolgozása). Az alapanyag, a résztermék, a termék, a hulladék és a melléktermék fogalma. Cserélhetıség, szabvány Hagyományos technológiák a ház körül és a kézmővességben

20 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 509 A festés, szövés, papírmerítés technológiai lépéseinek megismerése és helyes alkalmazása. A problémamegoldó döntések rövid indoklása. A munkavégzéshez szükséges elemi kézügyesség kialakítása, az anyagminıség iránti érzék fejlesztése. Tervezés, építés A feladat elképzelése, megoldási tervek készítése. A forma, a funkció és a méret közötti összefüggések megállapítása és fölhasználása a tervezés során. A mőveleti sor önálló megalkotása és végrehajtása. Fantasztikus ötletek szóban és papíron. A mőveletsor önálló megalkotása és végrehajtása. Az önellenırzés fejlesztése, a pozitív énkép megalapozása. Mérés, mőszaki ábrázolás A mérés és a rajzeszközök használatának gyakorlása. A tárgy jellemzése alaprajz és vázlatrajz alapján. Rajzolvasás gyakorlása. Épített környezet Személyes igények, szükségletek megnevezése. Az egyéni indíttatású probléma megérzése, felismerése segítséggel. Egyszerő makettek készítése és a kész munka összehasonlítása a tervekkel. A terv funkcionális és formai megfelelésének megállapítása. A cél megfogalmazása: a rendeltetés, a célszerőség, a szerkezet, a tulajdonságok és a forma összhangja. A gondolat megjelenítése rajzban. Alaprajz és nézet. Nézeti ábrázolás, nézetrajz. Az emberi alkotással létrehozott terek esztétikai követelményei. A szerkezet és a forma kapcsolata. Az elrendezés szabályai. Mőködıképesség és esztétikum. A szín, a forma és a harmónia hatása a közérzetre.

21 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 510 Közlekedési ismeretek Közlekedés tömegközlekedési eszközökkel. A tömegközlekedési szabályok értelmezése, alkalmazása szituációs játékokban. A kerékpáros közlekedés gyakorlása, táblák, lámpák, útburkolati jelek megismerése. Szabálykövetı magatartás gyakorlása élethelyzetekben. A gyermekbalesetek okai, forrásai, megelızésük. A modern közlekedés eszközei. Szárazföldi, vízi és légi közlekedés. Helyi és távolsági közlekedés. Életvitel, háztartástan Egyszerő háztartási munkák bemutatása, elvégzése.. Megoldási módok keresése az idıvel való gazdálkodás bemutatására. A munkaterület tisztán tartása, rendszeretetet fejlesztı gyakorlatok. Az egészséges és kultúrált étkezés szabályainak bemutatása, megbeszélése, alkalmazása. Szabadidıs programok összeállítása. A takarékossággal kapcsolatos példák felismerése, győjtése, a takarékosság fontosságának tudatosítása. Vásárlási szokások kialakulása.. A szolgáltatások használata, pl. telefonos tudakozó, mentık, tőzoltók, rendırség, pályaudvarok hívása. Háztartási munkák. Kultúrált, egészséges étkezés. Balesetmentes szabadidıtöltés és játék. Öltözködési szabályok. Takarékosság. A magatartás esztétikuma. Értékrend alakítása. A lakásból elérhetı legfontosabb szolgáltatások. Vásárlási szokások.

22 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 511 Fogalmak Ember és környezete: épített környezet, korszerő építmények, technikai érdekességek. Anyagok megmunkálása, fölhasználása: cserélhetıség, hulladék, melléktermék, mőanyag, résztermék, szabvány, szerkezeti anyagok, technológia, termék. Tervezés, építés: cél, célszerőség, esztétikum, mőveleti sor, rendeltetés, stabilitás, termék, terv, nézet, nézeti ábrázolás, elrendezés, harmónia. Közlekedési ismeretek: helyi közlekedés, irányítási rendszer, szárazföldi közlekedés, távolsági közlekedés, vízi közlekedés, légi közlekedés, gyermekbalesetek. Életvitel, háztartástan: háztartási munka, tervszerőség, idıbeosztás, tisztaság, rendszeretet, kultúrált étkezés, szabadidı, öltözködési szabályok, takarékosság, legfontosabb segélyhívószámok, vásárlási szokások. A TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI Épített környezet, korszerő építmények megnevezése. Az anyagfeldolgozás általános jellemzıinek bemutatása. Az anyagvizsgálatok elemi módszereinek ismerete és használata. A technológiai lépések helyes alkalmazása konkrét feladatokban. Az anyagok takarékos és célszerő felhasználása a munkadarab elkészítésekor. Önálló tervezés és kivitelezés az építésben és a tárgyalakításban. A tervek, és elképzelések rajzi megjelenítése. Egyszerő makett készítése és elemzése a terv alapján. A közlekedés szabályainak felhasználása problémahelyzetek megoldásához, elemzéséhez. A kerékpáros közlekedés szabályainak ismerete. Kultúrált közlekedési magatartás modellezése szituációs játékokban, helyzetgyakorlatokban. Beszámoló egyszerő háztartási munkák elvégzésérıl. A takarékosság fontosságának és lehetıségeinek felismerése konkrét helyzetekben. Idıjáráshoz, évszakhoz, napszakhoz, alkalomhoz kapcsolódó életviteli szokások értelmezése, indoklása. Értse a helyes vásárlási szokások fontosságát.

23 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 512 SZEMPONTOK A TANULÓK TELJESÍTMÉNYÉNEK ÉRTÉKELÉSÉHEZ A kisiskolás korosztály fejlesztésében különösen fontos szerepe van a fejlesztı értékelésnek, mely végéig kíséri a tanulás folyamatát, és döntı többségében szóbeli, szöveges értékelés. Probléma felismerés és tervezés - a technikai problémák felfedezésének és szóbeli megfogalmazásának képessége, - a probléma megoldásához vezetı út/utak kitalálása, - a tervkészítésben való gyakorlottság, - a terv értelmezhetısége (szóbeli megfogalmazásban, írásban, anyagban), - a terv egyedisége, az elképzelés ötletessége, - a terv megvalósíthatósága, illetve ennek megítélése (pl. a feltételek és a kivitelezési lehetıségek, a képzelet és a megvalósítás realitásainak összevetésével), A munka megszervezése és kivitelezése - a technikai szövegek értelmezésében, a rajzolvasásban, a mintakövetésben való gyakorlottság, - a megfelelı (kivitelezhetı) megoldási terv felismerése, - az anyagalakítás és szerszámhasználat fogásainak, a kettı megfeleltetésének elsajátítási szintje, - a munkafolyamatban való elmélyültség, - a munkatevékenység örömtelisége, - az ésszerőségi, a takarékossági és az esztétikai szempontok érvényesítése a tevékenység folyamatában, - a kész munkadarab mőködıképessége, funkciónak való megfelelése. A megvalósítás értékelése - a megfigyelıképesség, a folyamatkövetés és a kritikai érzék fejlettsége, - a régebbi tapasztalatok és a megszerzett tudás felhasználása a tevékenység (saját és másoké) és a munkadarabok értékelésekor, - a megfigyelési szempontokra figyelés a vélemény kialakításakor, a megfogalmazás értelmessége. A munka-és a tanulási szokások - a rend iránti igény a munkafolyamatban, - a szabálykövetés fejlettsége, - a kontroll és a hibajavítás készségeinek kialakultsága, - gazdálkodás az idıvel, az anyaggal, - az eszközök funkcionális és kíméletes használata, - saját és mások testi épségének, egészségének megóvása,

24 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL együttmőködés, a segítségadás és a munkamegosztás módjának ismerete, egymás segítése a megvalósítás folyamatában. TANESZKÖZÖK Tankönyvek, munkafüzetek. Természetes anyagok pl. agyag, fa, termések, levelek, szalma, nád, gyapjú. Átalakított anyagok pl. papírfajták, fonalak, textília, fém, mőanyag. Tő, cérna, színes hímzıfonalak. Fonalak, szövıkeret, felvetıfonal. Textilfesték. Különbözı szerszámok, eszközök: gyúródeszka, nyújtófa, olló, kés, csiszolóvászon. Építıkészletek. Modellek. Vonalzó, körzı, ragasztó, mőszaki rajzlap. Videofilmek, televízió. Transzparensek, írásvetítı, diavetítı. KRESZ transzparenskészlet, kerékpárok.

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL. 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL. 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Célok és feladatok A technika és életvitel tantárgy a világ tapasztalati megismerésére és gyakorlati tudás szerzésére nyújt lehetőséget, egyben hozzájárul a tanulás

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL HELYI SZAKTÁRGYI TANTERV (1-4. évfolyam)

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL HELYI SZAKTÁRGYI TANTERV (1-4. évfolyam) 1. oldal TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL HELYI SZAKTÁRGYI TANTERV (1-4. évfolyam) 2007 Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

Célok és feladatok HELYI TANTERV / ALSÓ TAGOZAT / TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM A tantárgy célja fokozatosan feltárni a természetben és társadalomban élő ember

Részletesebben

Technika és életvitel

Technika és életvitel Technika és életvitel 1 4. évfolyam Alapelvek A tantárgy célja olyan rendszerszemléletű gondolkodásmód célzatos és következetes kialakítása, amely fokozatosan feltárja a természetben és társadalomban élő

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam:

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam: ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1. - 4. Óraszámok Tantárgy Óraszám évfolyamonként 1. 2. 3. 4. Technika 1 1 1 1 Éves óraszám 36 36 36 36 Témakörök Tematikai egység címe: 1. 2. 3. 4. Család,

Részletesebben

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita A következı

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1-4. ok évfolyamonként Tantárgy 1. 2. 3. 4. Környezetismeret 1 1 1 2 Éves óraszám 36 36 36 72 Célok és feladatok Érdeklődés felkeltése, a gyermek természetes

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

1. OSZTÁLY Időkeret : heti 1 óra

1. OSZTÁLY Időkeret : heti 1 óra 1. OSZTÁLY Időkeret : heti 1 óra 1.ANYAGOK ÉS ALAKÍTÁSUK A tanulók környezetében megfigyelhető természeti anyagok, feldolgozott anyagok tapasztalati megismertetése, egyszerű állapotváltoztatási módok (alakítás,

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat

Technika, életvitel és gyakorlat Technika, életvitel és gyakorlat 3 4. évfolyam A tantárgy az erkölcsi nevelés terén kiemelt figyelmet fordít az alkotó munka megszerettetésére, a munkavégzés elemi szabályrendszereinek megismertetésére

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Életvitel és gyakorlati ismeretek 2. osztály 2 ÉLETVITEL 1 2. Öltözködés az évszaknak, idôjárásnak megfelelôen Ruhadarabok felismerése, megnevezése, szétválogatása évszakoknak megfelelôen

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek

Életvitel és gyakorlati ismeretek Életvitel és gyakorlati ismeretek Célok és feladatok z Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterület olyan ismereteket nyújt, olyan képességeket, készségeket és beállítódásokat alakít ki, amelyek

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben

TECHNIKA 1-4. ÉVFOLYAM ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI MŰVELTSÉGTERÜLET

TECHNIKA 1-4. ÉVFOLYAM ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI MŰVELTSÉGTERÜLET ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK MŰVELTSÉGTERÜLET TECHNIKA 1-4. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 1 Ajánlás Az technika tanterv a NTK

Részletesebben

Helyi tanterv 2. évfolyam

Helyi tanterv 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT Helyi tanterv 2. évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 2. évfolyam 1 36 A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai egység címe Órakeret Család, otthon, háztartás 7+1

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

Kovács Október. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy lehetőségei és tartalmai az új kerettantervekben

Kovács Október. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy lehetőségei és tartalmai az új kerettantervekben Kovács Október A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy lehetőségei és tartalmai az új kerettantervekben A JÖVŐ SZÁMÍTHAT RÁNK, MI IS SZÁMÍTUNK RÁ Szakmai konferencia Debrecen 2012. okt. 27. Jogi háttér

Részletesebben

Kerettanterv Technika 1. és 2. osztály Célok és feladatok

Kerettanterv Technika 1. és 2. osztály Célok és feladatok Kerettanterv Technika 1. és 2. osztály Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével a gyermek az életkori

Részletesebben

leten, ismerkedés a kerékpáros közlekedés szabályaival. Az utazással kapcsolatos illemszabályok ismerete. Az egészséges táplálkozás, öltözködés és

leten, ismerkedés a kerékpáros közlekedés szabályaival. Az utazással kapcsolatos illemszabályok ismerete. Az egészséges táplálkozás, öltözködés és Éves órakeret: 55; 3. évfolyamon 37 + 18 Heti óraszám: 1,5; 3. évfolyamon 1 +0,5 Életvitel és gyakorlati ismeretek 1.- 4. évfolyam Témakörök: 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4.osztály 1. Anyagok és átalakításuk

Részletesebben

Technika és életvitel Helyi tanterv 1-4. évfolyam

Technika és életvitel Helyi tanterv 1-4. évfolyam Technika és életvitel Helyi tanterv 1-4. évfolyam Célok és feladatok: A technika és életvitel tantárgy tanításának célja, hogy hozzájáruljon a kisiskolások teljes személyiségformálásához, modern technikai

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Kerettanterv, Technika és életvitel tantárgy

Kerettanterv, Technika és életvitel tantárgy Kerettanterv, Technika és életvitel tantárgy Célok és feladatok Az életviteli ismeretek körébe tartoznak például a háztartástan, a szűkebb lakóhelyi környezet, a lakás és környéke, a kertgazdálkodás. Az

Részletesebben

EMMI TANTERV 51/2012. (XII. 21.) EMMI RENDELET 1. SZ. MELLÉKLET évfolyam

EMMI TANTERV 51/2012. (XII. 21.) EMMI RENDELET 1. SZ. MELLÉKLET évfolyam ÉLETVITEL és GYAKORLAT 2. EMMI TANTERV 51/2012. (XII. 21.) EMMI RENDELET 1. SZ. MELLÉKLET 1.2.1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 2. évfolyamon is, hogy a kulcskompetenciák

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

ke zmu ves tanszak 2013/2014

ke zmu ves tanszak 2013/2014 Művészeti beszámoló ke zmu ves tanszak 2013/2014 Az alapfokú művészeti képzés nagymértékben elõsegíti a tanulók személyiségfejlõdését és biztosítja a tehetséggondozás lehetõségét. Figyelembe veszi az életkori

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG TANÉV

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG TANÉV TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG 2018-2019.TANÉV A MUNKAKÖZÖSSÉG TAGJAI NÉV Mihály Anikó Békésiné Katona Tünde Nyerges Zoltán Liskáné Farkas Angéla Várnai Beáta TANTÁRGY földrajz kémia fizika kémia A természettudományi

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Az életvitel és gyakorlati ismeretek tantárgy közvetlen célja a tanuló számára fontos, a mindennapi életben előforduló, önmaga ellátásával és a társadalmi környezetben

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység ódszertan Óratípus Eszközök Tartalom Tartalom... 1 1. évfolyam... 2 A természetes és mesterséges környezet anyagai... 2 Az anyagokhoz kötődő mesterségek

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-8. ÉVFOLYAM

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-8. ÉVFOLYAM TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-8. ÉVFOLYAM Heti óraszám: minden évfolyamon 1 óra 1. rész: 1-4. évfolyam Megvalósítási feltételek: technika szaktanterem 1-4. osztályos tanuló csoportok 1-4. osztályban tanító (főiskolai

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

A SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS KRITÉRIUMRENDSZERE

A SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS KRITÉRIUMRENDSZERE A SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS KRITÉRIUMRENDSZERE 1. évfolyamon és 2. évfolyam félévkor TARTALOMJEGYZÉK 1. Magyar nyelv és irodalom... 4 2. Matematika... 6 3. Erkölcstan... 7 4. Környezetismeret... 8 5. Ének-zene...

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

Technika és életvitel angol nyelven 1-4. évfolyam

Technika és életvitel angol nyelven 1-4. évfolyam Technika és életvitel angol nyelven 1-4. évfolyam Óraterv Évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 1. 1 37 2 1 37 3. 1 37 4. 1 37 A fejlesztés célterületei - kompetenciák kompetenciakomponensek Személyes kompetenciák

Részletesebben

Az OKNT-adhoc. bizottság kerettanterve. mindenkinek 2009

Az OKNT-adhoc. bizottság kerettanterve. mindenkinek 2009 Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve Természettudományt mindenkinek 2009 I. A kerettanterv általános jellemzıi 1. Célok és feladatok Pedagógiai rendszer A természettudományos tantárgyak önállóságának

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK 5. osztály KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK A SOKSZÍNŰ MATEMATIKA TANKÖNYVCSALÁD TANKÖNYVEIBEN ÉS MUNKAFÜZETEIBEN A matematikatanítás célja és feladata, hogy a tanulók az őket körülvevő világ mennyiségi

Részletesebben

2. Az Életvitel tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret

2. Az Életvitel tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. Az Életvitel tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 1. évfolyam: Tematikai egység rövid címe Kerettantervi óraszám Helyi többletóraszám (±) Témakör összidőkerete

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Az életvitel és gyakorlati ismeretek tantárgy közvetlen célja a tanuló számára fontos, a mindennapi életben előforduló, önmaga ellátásával és a társadalmi környezetben

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Technika és életvitel Évfolyam: 1 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Gyakorlati Követelmények, témakörök:

Részletesebben

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 TÁMOP 3.4.3 08/2 Elsődleges cél volt a gyermek személyiségét több irányból fejleszteni a kiemelkedő képességeit tovább csiszolni, a testilelki komfortérzetét

Részletesebben

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba.

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. Brassói Sándor főosztályvezető-helyettes Közoktatási Főosztály Oktatási és Kulturális Minisztérium 1. Az iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Négyévfolyamos általános tantervű képzés 9. évfolyam I. Személyes vonatkozások, család A tanuló személye, életrajza. Informális és formális

Részletesebben

KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ

KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ KÉSZÍTETTE: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA TANKÖNYVSZERZİ munkája

Részletesebben

Történelem angol nyelven 5-8. évfolyam

Történelem angol nyelven 5-8. évfolyam Történelem angol nyelven 5-8. évfolyam Óraterv Évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 5. 1 37 6 1 37 7. 1 37 8. 1 37 A fejlesztés célterületei - kompetenciák kompetenciakomponensek Személyes kompetenciák fejlesztése

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1-4. évfolyam Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével a gyermek az

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK MOZAIK KERETTANTERVRENDSZER AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA NAT 2003 ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK 1-4. évfolyam Készítette: Nagymihály Mátyás A kerettantervrendszert szerkesztette és megjelentette: MOZAIK

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök. 5. évfolyam... 2

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök. 5. évfolyam... 2 Tartalo 5. évfolya... 2 Az eber és környezete... 2 Anyagok és átalakításuk... 2 Háztartástan, életvitel... 3 Közlekedési iseretek... 4 Tervezés és építés... 4 6. évfolya... 5 Az eber és környezete... 5

Részletesebben

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M 1. A fogyasztóvédelmi oktatás feladatrendszere 61 2. A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei 61 3. A fogyasztóvédelmi oktatás célja 62 4. A fogyasztóvédelmi

Részletesebben

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET

Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története. Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET Világos?! (Nem csak) egy természettudományos projekt története Jánossy Zsolt Gödöllői Török Ignác Gimnázium IPET 60. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató 2017. március 15-18. A projekt születése

Részletesebben

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2017. november 13-17. Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A jelen és a jövő KIHÍVÁSOK Kezelhető Autentikus tanulás A tanári szerep újragondolása Rövid távú Kódolás Alkotó

Részletesebben

TÁNC ÉS DRÁMA évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények:

TÁNC ÉS DRÁMA évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények: TÁNC ÉS DRÁMA 9 11. évfolyam Célok és feladatok A Tánc és dráma tantervi modul a drámajáték eszköztárának és a különbözı színházi nyelvek elemeinek megtapasztalását helyezi a középpontba. Ez természetesen

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 1 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 1 2. osztály TANMENETJAVASLAT Életvitel és gyakorlati ismeretek 1 2. osztály 2 ÉLETVITEL 1. Öltözködés Saját ruházat felismerése; gombolás, cipôkötés Öltözködés egyre önállóbban, cipôkötés, gombolás gyakorlása saját

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat

Technika, életvitel és gyakorlat Technika, életvitel és gyakorlat Alapfokú nevelés oktatás szakasza 1 4. évfolyam Készült a Katolikus Pedagógiai, Szervezési és Továbbképzési Intézet által ajánlott kerettanterv alapján 1 Célok és feladatok

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TERMÉSZETISMERET Évfolyam: 5-6.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TERMÉSZETISMERET Évfolyam: 5-6. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 5-6. Óraszám Tantárgy Óraszám évfolyamonként 5. 6. 7. 8. Természetismeret 2 3 Éves óraszám 72 108 Célok és feladatok A környezetismeretben elsajátított alapismeretek

Részletesebben

József Attila Általános Iskola Debrecen HÁZTARTÁSTAN. 5 6. évfolyam

József Attila Általános Iskola Debrecen HÁZTARTÁSTAN. 5 6. évfolyam HÁZTARTÁSTAN 5 6. évfolyam CÉLOK, FELADATOK- ÁLTALÁNOS FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK: A háztartástani ismeretek tartalma a modern általános műveltség nélkülözhetetlen része. Alapvető feladat olyan gyermekeket

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

Kırösi Csoma Sándor utcai Óvoda. Szombathely, Kırösi Cs. S. utca 7.

Kırösi Csoma Sándor utcai Óvoda. Szombathely, Kırösi Cs. S. utca 7. Kırösi Csoma Sándor utcai Óvoda Szombathely, Kırösi Cs. S. utca 7. A korai nevelés a legfontosabb. Amit az ember gyermekként lát, Az segíti az egész életében, Hogy jó felé orientálódjék. /Brunszvik Teréz/

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 4. évfolyam

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 4. évfolyam ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 4. évfolyam Az életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja 4. évfolyamon, hogy a gyermek a saját közegében (lakóhely, család, iskolaközösség) közvetlen tapasztalásokkal, megfigyelésekkel,

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam 1. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat 1-4. évfolyam

Technika, életvitel és gyakorlat 1-4. évfolyam 1. Tantárgyi címoldal Technika, életvitel és gyakorlat 1-4. évfolyam Helyi tantárgyi tanterv A tantárgy nevelési és fejlesztési célrendszere megvalósításának iskolai keretei: a technika, életvitel és gyakorlat

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

1. Az érintettek köre:

1. Az érintettek köre: Tehetséggondozó mőhelyfoglalkozások tanulóknak Pesterzsébeti Tudorkák (humán) és Okostojások (reál) klubja Területek: nyelvi, logikai, mőszaki, téri, természeti, interperszonális A Pesterzsébeti Pedagógiai

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben Szőcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezetı 2010. június 7. A környezeti nevelés célja Elısegítse a tanulók környezettudatos

Részletesebben

51/2012. XII.21.EMMI RENDELET ( 1. SZ. MELLÉKLET ) ALAPJÁN

51/2012. XII.21.EMMI RENDELET ( 1. SZ. MELLÉKLET ) ALAPJÁN TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 51/2012. XII.21.EMMI RENDELET ( 1. SZ. MELLÉKLET ) ALAPJÁN 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák

Részletesebben

Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/

Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/ Kiskırös 2010 Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/ óvoda, általános iskola, fejlesztı iskola speciális és készségfejlesztı

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Foglalkozási napló. Ötvös

Foglalkozási napló. Ötvös Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Ötvös (OKJ száma: 54 06) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló neve:

Részletesebben

A BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye

A BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye A BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye NAT MŰVELTSÉGTERÜLET: KERETTANTERV /átvett, adaptált/ Életvitel és gyakorlat EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat 1

Életvitel és gyakorlat 1 Életvitel és gyakorlat 1 1 TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományos-technikai

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományos-technikai kompetencia

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1-4. Célok és feladatok

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1-4. Célok és feladatok TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1-4. Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével a gyermek az életkori

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1-4. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1-4. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1-4. évfolyam 1 TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Helyi tanterv 3. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Helyi tanterv 3. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Helyi tanterv 3. évfolyam Az életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja 3. évfolyamon, hogy a gyermek a saját közegében (család, osztálytársak, iskolaközösség) közvetlen

Részletesebben

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki óra az emberi élet olyan területeivel foglalkozik, mint a helyes, erkölcsös magatartás, udvarias viselkedés, konfliktusmegoldás, környezettudatos

Részletesebben

Összefogás a közlekedőkért

Összefogás a közlekedőkért ÉLET ÚTON Összefogás a közlekedőkért Berta Tamás Új kihívások Vízió: Magyarországon 2030 után egyetlen 14 év alatti gyermek sem veszíti életét közúti közlekedési balesetben Közúti balesetek okozói Infrastruktúra

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Helyi tanterv 4. évfolyam

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Helyi tanterv 4. évfolyam ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Helyi tanterv 4. évfolyam Az életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja 4. évfolyamon, hogy a gyermek a saját közegében (lakóhely, család, iskolaközösség) közvetlen tapasztalásokkal,

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1 4. Célok és feladatok

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1 4. Célok és feladatok TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1 4. Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével a gyermek az életkori

Részletesebben

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Célok, feladatok: Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Heti: 1 óra, Éves: 36 óra - Gondolkodási, tanulási, szociális kompetenciák fejlesztése. - Aktivizáló, kooperatív módszerek elsajátítása.

Részletesebben